DPK.fi

Kriisi ei vaikeuta laajenemista

Pääsihteeri Stoltenbergin mukaan Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö edistää yhteistyötä Naton kanssa

Uk­rai­nan krii­si ei vai­keu­ta Suo­men tai min­kään muun­kaan maan liit­ty­mis­tä Na­toon, ar­vioi puo­lus­tus­lii­ton pää­sih­tee­ri Jens Stoltenberg.

"Ei, en näe sel­lais­ta, mut­ta pää­vies­ti­ni on, et­tä on Suo­men asia päät­tää it­se. Jos mi­nul­la oli­si sii­tä mie­li­pi­de, en ker­toi­si si­tä", Stol­ten­berg sa­noi Hel­sin­gis­sä kes­ki­viik­koil­ta­na.

SUO­MEN ja Ruot­sin tii­vis­ty­vää puo­lus­tus­yh­teis­työ­tä Stol­ten­berg tul­kit­see toi­sin kuin esi­mer­kik­si Ruot­sin ul­ko­mi­nis­te­ri Margot Wallström.

Wallst­röm sa­noi HS:l­le Suo­men-vie­rai­lul­laan tiis­tai­na, et­tei "voi ku­vi­tel­la­kaan ti­lan­net­ta, jos­sa sa­maan ai­kaan en­sin sy­ven­täi­sim­me puo­lus­tus­yh­teis­työ­täm­me ja sit­ten he­ti lä­het­täi­sim­me­kin vies­tin jos­tain ihan toi­ses­ta tur­val­li­suus­po­liit­ti­ses­ta rat­kai­sus­ta, siis sii­tä, et­tä ha­ki­sim­me Na­toon".

Stol­ten­berg on eri miel­tä. "Suo­men ja Ruot­sin puo­lus­tus­yh­teis­työ edis­tää myös yh­teis­työ­tä Na­ton kans­sa", hän sa­noo.

Venäjällä yli
90 000 sotilasta Ukrainassa

Yhdysvaltojen mukaan Itä-Ukrainassa on noin 12 000 venäläissotilasta neuvonantajina, asejärjestelmien käyttäjinä sekä taistelujoukkoina.

Lisäksi Yhdysvallat laskee, että Venäjän viime vuonna Ukrainalta valtaamalla Krimin niemimaalla on 29 000 venäläissotilasta ja Ukrainan rajan tuntumassa, Venäjän puolella 50 000 sotilasta.

Kaikkiaan venäläissotilaita on alueella siis yli 90 000, kertoi Yhdysvaltojen asevoimien Euroopan-joukkojen komentaja Ben Hodges uutistoimisto Reutersin mukaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja ulkoministeri Sergei Lavrov ovat toistuvasti kiistäneet, että Venäjällä olisi mitään tekemistä Ukrainan sodan kanssa. Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry on suorasanaisesti syyttänyt Putinia valehtelusta.

"Putin lietsoo vapaata maailmaa vastaan sotaa, jonka taistelukenttänä toimii Ukraina. Hänen tavoitteenaan on tuhota Ukraina, ottaa haltuunsa koko alue ja näyttää maailmalle, että hänen autokraattinen, diktatuurinen ja kleptokraattinen maailmansa on onnistunut", Jatsenjuk sanoi Sunday Timesin haastattelussa.

Kansanedustajat avautuvat aamu-tv:ssä

Kansanedustajat Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ja Riikka Slunga-Puoutsalo ja SDP:n eduskuntaryhmän viestintäsihteeri Nasima Razmyar puhuivat Ylen aamu-tv:ssä poliitikkojen kohtaamasta vihapuheesta.

Pekonen kertoo saaneensa kovaa palautetta, jopa ”huorittelua” kun hän kommentoi ruotsin kielen asemaa Facebookissa.

Nasima Razmyar esimerkiksi kun kirjoitan perussuomalaisiin liittyen, se palaute on ollut hyvin kärkevää, Razmyar sanoo aamu-tv:ssä.

Perussuomalaisten kohukirjailijalla rikostausta – Ahola-Laurila luopuu ehdokkuudesta

Perussuomalaista "paljastuskirjan" #Soinin kupla kirjoittanut Sirpa Ahola-Laurila ei lähdekään perussuomalaisten kansanedustajaehdokkaaksi.

Ahola-Laurila on tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa useista petoksista ja kavalluksista ja monista muistakin rikoksista.

Rikokset tapahtuivat 1990-luvun puolivälissä ja liittyvät muun muassa hänen toimintaansa Lauttasaaren perhepiirituki- yhdistyksessä.

Putinin neuvonantajana tunnettu Sergei Markov

Boris Nemtsovin tappoivat ihmiset, jotka haluavat nähdä "vallankumouksen" Venäjällä

Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon mukaan Boris Nemtsovilla oli todisteita Venäjän osallisuudesta Itä-Ukrainassa ja hän aikoi paljastaa ne.

Poroshenkon mukaan Nemtsov kertoi hänelle asiasta pari viikkoa sitten.

Hän sanoi, että hän paljastaisi vakuuttavia todisteita Venäjän armeijan osallisuudesta Ukrainassa. Joku pelkästi tätä hyvin paljon... ja he tappoivat hänet, Poroshenko kommentoi televisioidussa puheessa.

Nemtsovin murhaajan viesti

Ette ole turvassa missään

Venäläisen oppositiopoliitikon Boris Nemtsovin murhaajien viesti yleisölle on: me teemme teidän maallanne mitä haluamme.

Vaikka kaikki murhat ovat onnettomia omalla tavallaan, syntyy huomattavan poliittisen murhan jälkeen houkutus vertailla tapahtumaa aiempiin vastaaviin veritöihin. Mitä yhtäläisyyksiä, mitä eroja?

Boris Nemtsov, 55, ammuttiin Moskovajoen sillan jalkakäytävälle lauantain vastaisena yönä. Rikostutkinta aloitettiin ripeästi. Silminnäkijöistä ensimmäinen kuulusteltu oli 23-vuotias ukrainalaismalli Anna Duritskaja, joka oli surmahetkellä Nemtsovin seurassa.

Tutkijoiden käytössä on yleisöhavaintojen lisäksi teleliikennetietoja ja valvontakameroiden tallenteita. Lauantaina nimettömät poliisilähteet kertoivat toimittajille, että Nemtsov ja Duritskaja olivat lähteneet ennen murhaa liikkeelle kävellen Gum-tavaratalossa sijaitsevasta ravintolasta. Heitä oli varjostettu, ja varjostajat olivat antaneet tarkat tiedot murhaajalle ja tämän kumppaneille.

Tekotavan vuoksi mieleen nousee viime vuosikymmenen kuuluisin Moskovan poliittinen murha: toimittaja Anna Politkovskaja ammuttiin kotiovelleen lähellä Valko-Venäjän rautatieasemaa lokakuussa 2006.

Politkovskajan murhan tutkinta alkoi aivan yhtä ripeästi kuin Nemtsovin murhankin: motiivin pääteltiin liittyneen toimittajan työhön, Novaja Gazeta -lehden työtoverit kuulusteltiin ja tietokoneet tutkittiin heti, marketin valvontakameroiden sisällöt olivat nopeasti poliisin pöydällä.

Sitten tutkinta hyytyi. Politkovskajan murhasta tuomittiin lopulta viime kesäkuussa viisi miestä, murhan tilaaja ei ole selvinnyt. Kansa uskoo, että samoin käy nyt: Radio Eho Moskvyn verkkokyselyyn lauantaina iltakuuteen mennessä vastanneista yli 46 000 kansalaisesta 87 prosenttia piti selvänä, ettei syyllistä Nemtsovin murhaan löydetä.

Putinin arvostelija murhattiin keskellä Moskovaa

Venäläisen oppositiojohtajan Boris Nemtsovin ampuminen myöhään perjantai-iltana Moskovassa tuomittiin laajasti maailmalla, ja länsijohtajat vaativat Venäjää saamaan murhan tekijät oikeuden eteen.

Venäjän johto vakuutti tekevänsä kaikkensa, jotta murha selvitetään. Presidentti Vladimir Putin lähetti lauantaina Kremlin mukaan sähkeen Nemtsovin äidille. Putin lupasi, että kaikki mahdollinen tehdään tappajien löytämiseksi. Putinin mukaan Nemtsov jätti jäljen Venäjän historiaan ja politiikkaan.

”Hän kritisoi korruptiota, oligarkkeja, valtaapitäviä ja itse Vladimir Putinia”

Murhatun oppositiojohtajan ystävä Ilja Jashin kertoo, että Boris Nemtsov aikoi esittää todisteita Venäjän osallisuudesta Ukrainan sotaan.

Olemme kuulleet, että Boris Nemtsovilla oli hallussaan dokumentteja Venäjän läsnäolostoa Ukrainassa. Ovatko dokumentit saatavillanne? Jos ovat, aiotteko julkaista ne?

Keskustelin hänen kanssaan vuorokautta ennen surmatyötä. Hän sanoi minulle, että aikoo julkaista raportin venäläisistä sotilaista Ukrainan alueella. Hänellä oli tietoja venäläisistä kaatuneista sotilaista Ivanovosta, Jaroslavlista ja muista kaupungeista. En ehtinyt kuulla yksityiskohdista, sillä kirjaimellisesti vuorokausi myöhemmin hänet tapettiin.

Uskomaton väite murhasta Moskovassa - ”Tätä on nykypäivän Venäjä”

Ruotsin entinen ulkoministeri Carl Bildt kommentoi kovin sanoin venäläisen oppositiopoliitikon Boris Nemtsovin murhan uutisointia venäläisessä mediassa.

Tätä on nykypäivän Venäjä, valitettavasti, Bildt tviittaa ja viittaa muun muassa Pravdan tänään julkaisemaan artikkeliin, jonka mukaan murhan taustalla on ”90 prosentin varmuudella CIA”.

Venäläiset oppositiopoliitikot ovat syyttäneet Nemtsovin murhasta suoraan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia.

"Tämä on teloitus, olen shokissa"

Yhdysvaltain presidentti, Suomen pääministeri ja monet monet muut ovat tuominneet venäläisen oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murhan.

Kehotamme Venäjää tekemään nopean, puolueettoman ja avoimen tutkinnan murhasta ja varmistamaan sen, että raa'an surmateon syylliset tuodaan oikeuteen, sanoi Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.

Hurja amerikkalais-
ennuste

Venäjä hajoaa 10 vuodessa, Karjala palautetaan Suomelle

Yhdysvaltalaisen tiedusteluyhtiön tuore ennuste maalaa synkkää kuvaa Venäjän tulevaisuudesta.

Yksityinen yhdysvaltalainen tiedusteluyhtiö Stratfor on julkaissut ennusteen maailman tulevaisuudesta viiden vuoden välein vuodesta 1996. Tuorein, tällä viikolla julkaistu ennuste povaa loppuvuosikymmeneksi vaikeita aikoja niin Venäjälle kuin Euroopalle.

Stratforin mukaan Ukrainan sota pysyy maailmanpolitiikan keskiössä vielä vuosia.

Raportti pitää epätodennäköisenä, että Venäjän federaatio selviää nykyisessä muodossaan vuosikymmenen loppuun asti. Ennusteen mukaan Venäjän kohtaloksi koituu sen energiaviennistä ja maailmanmarkkinoiden heilahteluista riippuvainen talous.

Raportin mukaan, kun Moskovaan johtava tulovirta tyrehtyy, keskushallinto ei pysty enää tukemaan paikallishallintoja samalla tavalla kuin aiemmin, mikä johtaa samankaltaiseen tilanteeseen kuin Neuvostoliiton hajotessa 1990-luvun alussa.

Presidentti Niinistö

Jos ajatellaan, että koko EU:n järkiperäinen tarkoitus ja pyhin arvo on rauha, niin voiko sellainen unioni jatkaa elämäänsä, jos se on ollut kykenemätön turvaamaan sitä rauhaa osassa aluettaan? Niinistö kysyy.

Sim-korttivalmistaja Gemalto uskoo, että USA ja Britannia tunkeutuivat sen tietoverkkoon

Gemalto ei usko, että salausavaimia olisi varastettu suuria määriä. Hyökkäykset ovat yhtiön mukaan tapahtuneet vuosina 2010 ja 2011. Aiemmin uutisoitiin, että kansainväliset tiedustelupalvelut olisivat saaneet käsiinsä sim-korttien valmistajan salausavaimet.

Gemalto selvitti asiaa sen jälkeen kun julkisuudessa kerrottiin, että NSA:n ja GCHQ:n epäillään saaneen haltuunsa sen tietoliikennettä suojaavat salausavaimet. Niillä tiedustelupalvelut olisivat päässeet seuraamaan kännyköiden tietoliikennettä.

”Olen käyttänyt asetta”

”Joni” esiintyy Isis-taistelijana

Yleisradion toimittaja sanoo haastatelleensa Isis-terroristijärjestön riveihin liittynyttä itäsuomalaista nuorukaista.

Itäsuomalaisesta pikkukaupungista kotoisin oleva Joni on vähän yli kaksikymmenvuotias ja taustaltaan kantasuomalainen. Hän kertoo liittyneensä terroristijärjestö Isisin riveihin Syyriassa viime syyskuussa.

Englanninkielisten porukassa kulkeva Joni sanoo, ettei hän tunne alueella muita suomalaisia. Yhteen somalitaustaiseen suomalaiseen hän sanoo törmänneensä heti saavuttuaan Syyriaan syyskuun lopulla. Mies kertoo Ylen toimittajan haastattelussa, ettei hänellä ole tarvetta peitellä suomalaista taustaansa. En näe uhkana olla piilottamatta alkuperämaata.

Kaikille paitsi idiooteille on selvää, että Venäjä sotii Ukrainassa

Kreml pitää länttä kaikkivoipana, joka johtaa taustalla jopa Ukrainan sotaa, mutta Venäjän oppositio on päinvastaista mieltä. Se katsoo lännen heikkouden taanneen Venäjän sotapolitiikan onnistumisen Ukrainassa.

Satarovin mielestä presidentti Vladimir Putinin hallinnon päärikos ei ole ennennäkemättömässä varastamisessa. Pahinta on luottamus primitiiviseen ja rikolliseen käsitykseen siitä, että yhteiskuntaa voi rajattomasti ja rankaisematta manipuloida.

”Ukrainan tapahtumat eivät olisi olleet mahdollisia, elleivät kansainväliset instituutiot olisi näyttäneet avuttomuuttaan. Jos ne olisivat kyenneet reagoimaan asianmukaisesti sen sijaan, että ne ovat vain miettineet reagoinnin tarkoituksenmukaisuutta”, Georgi Satarov sanoo.

Satarov toimi 1994–1997 presidentti Boris Jeltsinin avustajana ja johtaa perustamaansa korruptiota selvittävää säätiötä InDem. Satarov on kirjoittanut moniosaisen armottoman kriittisen arvion Venäjän tilasta Ezhednevnyi zhurnaliin.

Sota Ukrainan kanssa epä todennäköinen "maailmanlopun näkymä"

Venäjän ja lännen täysin eriävät näkemykset Ukrainan sodasta ovat kärjistyneet entisestään maanantaina. Samalla Itä-Ukrainassa jatkunut tulitus on vaarantamassa puolitoista viikkoa sitten solmitun tulitauon.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi maanantaina Venäjän valtiollisen television haastattelussa, ettei hän usko Venäjän ja Ukrainan ajautuvan sotaan keskenään.

”Mielestäni tuollainen maailmanlopun näkymä on epätodennäköinen ja toivon, ettei niin tule koskaan käymään”, Putin vastasi toimittajan kysymykseen.

Venäjä kiistää tukevansa ja johtavansa kapinallisia Ukrainassa, mutta lännessä vallitsee päinvastainen käsitys. HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakalan mukaan Venäjä on ilman muuta osapuoli sodassa.

"Konkreettisimmillaan se näkyy siinä, että esimerkiksi nyt tammi-helmikuun aikana siellä yksinkertaisesti ammuttiin raskaalla kalustolla niin että ammunta kuului koko ajan joka kolkkaan aluetta. Sellaista ammusmäärää ei ole mihinkään Donetskin lastentarhan kellariin voitu kaivaa. Kyllä se sinne jostakin muualta on tullut", Hakala sanoi.

Sim-korttien tietomurrosta pitäisi aloittaa oikeusprosessi

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd) mielestä tunkeutuminen sim-kortteja valmistavan tietoturvayhtiö Gemalton tietojärjestelmiin ja mobiiliviestinnän yksityisyyttä suojaavien sim-korttien salausavaimien varastaminen on laitonta toimintaa, joka ei saa jäädä tutkimatta ja tuomitsematta oikeudessa.

Tietomurto on vakava asia, Tuomioja sanoo. Se myös osoittaa tiedustelumaailman olevan jonkinlainen villi länsi, hän sanoo. "Vaikka sen todennäköisyys, että tavallisen kansalaisen viestiliikennettä seurattaisiin, on äärimmäisen pieni, ajatus tästä on joka tapauksessa hyvin epämiellyttävä."

Sairastuminen romuttaa talouden Yhdysvalloissa

Sydämentahdistin pelasti elämän, mutta romahdutti perheen talouden.

Syksy 2008 oli Amber ja Micah Bradenille muutoksen aikaa. Yhdysvaltain länsirannikolla, Portlandissa asuva pariskunta odotti ensimmäistä yhteistä lastaan ja haaveili omasta talosta. Tuleva isä vaihtoi työpaikkaa saadakseen parempaa palkkaa.

Muutoksia nuoren perheen elämään tulikin, mutta ei ihan sellaisia kuin pariskunta oli odottanut. Urheilullinen Micah Braden sai yllättäen sydämen tiheälyöntisyyskohtauksen, joka vaati sairaalahoitoa. Kohtauksen syynä oli sydämen rytmihäiriö, jonka hoito vaati sydämentahdistimen.

Tahdistin pelasti nuoren miehen elämän, mutta viikon sairaalahoito romutti perheen talouden. Uudessa työpaikassa aloittaneella Bradenilla oli työnantajan maksama sairausvakuutus. Vakuutus ei kuitenkaan korvannut kuluja, sillä korvauksia maksetaan vasta kun työsuhde on kestänyt yli 90 päivää.

Viikon sairaalahoidon kulut olivat yhteensä lähes 110 000 euroa. Täsmällistä summaa on mahdoton laskea, sillä varsinaisen sairaalahoidon lisäksi lukuisia laskuja tuli tutkimuksista, lausunnoista, kuljetuksista ja toimenpiteistä. Tänään, kuusi vuotta myöhemmin perheellä on yli 200 000 euroa sairauden aiheuttamaa velkaa.

Luonnonsuojelu-
liitto vetosi laillisen sudenmetsäs-
tyksen puolesta

Liittojen puheenjohtajat toivovat, ettei susiluvista valitettaisi – tavoite kitkeä salametsästystä.

Suomen luonnonsuojeluliiton rivit repesivät, kun puheenjohtaja Risto Sulkava osallistui Suomen metsästäjäliiton puheenjohtajan Lauri Kontron kanssa yhteiseen julkilausumaan.

Sulkava ja Kontro vetosivat perjantaina laillisen sudenmetsästyksen puolesta. He toivovat, että jo myönnetyistä sudenkaatoluvista enää valitettaisi. Valitukset estävät osin maanantaina 23. helmikuuta alkavan kannanhoidollisen sudenmetsästyksen alkamisen.

Valituksia ovat tehneet etenkin luonnonsuojeluliiton piirijärjestöt, joissa ollaan äimistyneitä kannanotosta.

Hovioikeus: Anneli Auer on syytön miehensä murhaan

Oikeus ei uskonut, että hätäpuhelun taustaäänet olisivat olleet Auerin nauhoittamia

Hovioikeus totesi, ettei Auerilla ollut velvollisuutta esittää näyttöä syyttömyydestään. Se totesi myös, että esitutkinnan puutteellisuudesta johtuva näytön epävarmuus ei saa varsinkaan vakavien rikosten yhteydessä koitua syytetyn vahingoksi.

Hovioikeus ei uskonut, että hätäpuhelun taustalla kuuluvat äänet olisivat olleet Auerin ennalta nauhoittamia. Se ei uskonut nuorimpien lasten kertomuksiinkaan.

Rikosoikeuden professori: Auerin vapauttava tuomio jäänee voimaan

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta sanoo, että hovioikeus on Anneli Auerin tapauksen ratkaisussaan todella perusteellinen.

”Kun ratkaisun perusteluita lukee, niin minusta aika hyvin vakuuttuu siitä, että se on oikea ratkaisu. Tuomioistuin ei ole voinut vakuuttua riittävällä tavalla syyllisyydestä ja siinä on jäänyt pieni epäilys, että vaihtoehtoinen tapahtumien kulku olisi myös mahdollista”, Nuotio sanoo.

Nuotio ei usko, että korkein oikeus tulee antamaan valituslupaa. Näin ollen vapauttava tuomio jäisi voimaan. ”En oikein usko, että korkein oikeus tulisi antamaan valituslupaa. Meillä Suomessa korkein oikeus on aika haluton myöntämään valituslupia tällaisen näytön arvioinnin kysymyksissä”, Nuotio sanoo.

Miksi juttu on poikkeuksellinen?

Prosessi on ollut poikkeuksellisen pitkä ja sekava epäonnistuneen poliisitutkinnan vuoksi.

Poliisin alkutoimia murhapaikalla on kritisoitu laajasti. Rikospaikkaa ei tutkittu ja eristetty kunnolla.

Tutkintaa sekoitti entisestään murhapaikalla olleesta halosta löytynyt miehen dna-näyte, joka paljastui vasta vuonna 2013 rikoslaboratorion työntekijän dna:ksi. Tutkijan dna:ta joutui halkoon laboratoriossa.

"Tätä mieltä olen ollut alusta saakka"

Ulvilan surman ensimmäisen tutkinnanjohtajan Juha Joutsenlahden mukaan Vaasan hovioikeus päätyi samaan lopputulokseen, jonka hän havaitsi toimiessaan tutkinnanjohtajana jo kahdeksan vuotta sitten.

Joutsenlahti on todistanut Anneli Auerin puolesta neljässä eri oikeudenkäynnissä ja on kertonut kokeneensa painostusta sen vuoksi, että on julkisesti sanonut uskovansa Auerin syyttömyyteen.

Joutsenlahti on tällä hetkellä virasta hyllytettynä, sillä hän odottaa tuomiota virka-aseman väärinkäytöstä. Lisäksi häntä kohtaan on käynnissä toinen rikostutkinta.

Joutsenlahti itse uskoo, että molemmat prosessit ovat lähteneet liikkeelle juuri sen vuoksi, että hän on puolustanut Aueria.

Jää siis kysymys, missä Ulvilan murhaaja sitten on

"Voi olla, että tekijä on kuollut. Mutta on ihan varteenotettavia tahoja, joista esitimme vaatimuksiakin syyttäjille, että niitä pitäisi tutkia."

Ulvilan murha on Suomen rikoshistorian musta tahra

Jos tekninen rikostutkinta olisi tehty hyvin heti Ulvilan murhan jälkeen, tälle oikeus­järjestelmän ikiliikkujalle olisi pantu piste ehkä jo kauan sitten, kirjoittaa rikos- ja oikeustoimittaja Sari Autio.

Enten, tenten, teelikamentten. Tunnettu lastenloru tulee ikävä kyllä mieleen, kun katsoo ulvilalaisen perheenäidin Anneli Auerin pitkää matkaa suomalaisessa oikeusjärjestelmässä. Auer todettiin ensin syylliseksi, sitten syyttömäksi, jälleen syylliseksi ja nyt Vaasan hovioikeuden tuoreella päätöksellä syyttömäksi äänin 2-1.

Ainoana Anneli Aueria syylliseksi äänestänyt hovioikeudenneuvos

Nämä seikat tukevat syyllisyyttä.

Hovioikeudenneuvos Hagar Nordström, yksi kolmesta hovioikeuden jäsenestä, piti Anneli Aueria aviomiehensä murhaajana.

Neuvoksen mukaan seuraavien asioiden olisi täytynyt tapahtua neljän minuutin aikana: surmaajan olisi pitänyt ottaa takkahuoneesta halko, lyödä sillä Jukka Lahtea, vaihtaa astalo veitseksi, puukottaa Anneli Aueria, lyödä Jukka Lahtea veitsellä noin 70 kertaa, mennä piiloon Auerin ja Lahden tyttären käynnin ajaksi, hyökätä Anneli Aueria kohti, vaihtaa astalo joksikin painavaksi kaksihaaraiseksi välineeksi ja lyödä Jukka Lahtea sillä kaksi kertaa sekä poistua paikalta.

Ikkunan rikkova ja siitä sisään tunkeutuva surmaaja ei ole voinut tulla yllätyksenä, sen sijaan perheenjäsenen suorittama puukotus on voinut tulla yllätyksenä, perustelee Nordström.

600 päivää vankilassa – Auer saanee jättisumman korvauksia

Normaali sata euroa päivässä ei varmasti tyydytä Aueria. Tämä tuli ilmi jo vuoden 2011 kesällä, kun Auer ilmoitti hakevansa valtiolta korvausta.

Auerin asianajaja Juha Manner paljasti tuolloin IS:lle, että sata euroa ei missään nimessä ole riittävä korvaus. Manner painotti, että korvausta laskettaessa tulee kärsimyksen lisäksi ottaa huomioon myös Auerin liiketoiminnalle aiheutuneet menetykset.

Mannerin mukaa Auerin nettifirma oli ennen vangitsemista hyvässä kasvussa. Sopivaa päiväkorvauksen määrää Manner ei kuitenkaan tuolloin suostunut paljastamaan

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen on Mannerin kanssa samoilla linjoilla. Sata euroa tuskin riittää ja 200 euroakaan ei ole tässä tapauksessa paljon. Uskoisin, että päiväkorvauksen määrä asettunee johonkin 100–400 euron välille.

Lue koko Auer-päätös.

Venäjä kiinnostui Suomen ja Ruotsin puolustus-
suunnitelmista

"Nato-jäsenyys painajainen"

Suomen ja Ruotsin sotilasyhteistyön suurin uhka Venäjän kannalta on maiden Nato-jäsenyys, sanoo venäläistutkija. Ruotsissa lasketaan Ahvenanmaan ja Itämeren puolustuksen vahvistuvan.

SUOMEN ja Ruotsin Nato-jäsenyys on Venäjän kannalta painajaismaisin vaihtoehto, kommentoi Pietarin eurooppalaisen yliopiston professori Nikita Lomagin Suomen ja Ruotsin mahdollista puolustusyhteistyötä Ilta-Sanomille.

”Ukrainan joukot vetäytymässä Debaltsevesta”

Kaupungin hallinnasta on taisteltu kiivaasti kuukausien ajan. Viime viikonlopun tulitaukosopimuksesta huolimatta taistelut kiihtyivät alkuviikosta kovimmiksi koskaan.

Separatistit väittävät vallanneensa jo lähes koko kaupungin, jonka kaduilla on käyty kiivaita taisteluita.

Ukrainan parlamentin jäsen, Donbass-vapaaehtoispataljoonan komentaja Semen Semenshenko myönsi keskiviikkona, että ukrainalaisjoukot ovat aloittaneet vetäytymisen Debaltsevesta.

Yhdysvallat syyttää Venäjää Ukrainan tulitauon rikkomisesta

Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden syytti tiistaina Itä-Ukrainan separatisteja ja Venäjän joukkoja Itä-Ukrainan tulitauon rikkomisesta.

Valkoisen talon mukaan Biden tuomitsi jyrkästi separatistien ja Venäjän joukkojen taistelut Debaltseven kaupungissa ja sen lähistöllä. Biden antoi lausuntonsa keskusteltuaan Ukainen tilanteesta Ukrainan presidentin Petro Porošenkon kanssa.

Lausunnossaan Biden varoitti Venäjää seuraamuksista, mikäli tulitauon rikkominen jatkuu.

Ajankohtais-
pommi jysähti kovaa Ylen sisällä

”Shokkiuutinen”

Ajankohtaisen kakkosen pitkäaikainen toimittaja ja juontaja Salla Paajanen kertoo, että tieto ohjelman lopettamisesta on otettu toimituksessa pöyristyneinä vastaan.

Legendaarista Ajankohtaista kakkosta on lähetetty TV2:ssa vuodesta 1969. Yle ilmoitti, että tiistai-iltojen makasiinimuotoinen ohjelma päättyy vuodenvaihteessa. Ajankohtaisen kakkosen toimitukseen tieto lopettamisesta tuli tänä aamuna ilman ennakkovaroitusta.

Tuli se aika yllätyksenä, koska juuri oli yt-neuvottelut käyty läpi ja kuvittelimme, että nyt tehdään kevät näillä spekseillä. Ounastelimme, että jollakin tavalla makasiiniohjelmia pitää tuoda nykyaikaan, mutta se olikin näin totaalinen muutos, että koko ohjelma lakkaa.

Silminnäkijä katoaa television ohjelmistosta

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan kehityspäällikkö Reeta Kivihalme kertoo Ilta-Sanomille, että reportaasiohjelman Silminnäkijä katoaa television ohjelmistosta. Ohjelmaa ei lopeteta täysin, se siirtyy tulevana syksynä televisiosta verkkoon.

Ylen päätös herättää närää

”Ei voi olla vain operatiivisen johdon päätettävissä”

Kansanedustaja Maria Tolppasen mielestä Ajankohtaisen kakkosen lopettaminen on niin iso päätös, että myös Ylen hallintoneuvostolla pitäisi olla sananvaltaa.

Tämä tuli täysin puun takaa. Tämä on ihan järkyttävää sananvapauden kaventamista.

Missä on objektiivinen Yleisradio? Missä on hallituksen ohjaus?

Olen aivan pöyristynyt siitä, että uutistoimintaa on jo kavennettu ja lähetykset lyhenevät. Halutaanko kaikki siirtää nettiin? Emme elä vielä sellaista maailmaa, Tolppanen miettii.

Sananvapaus kuuluu myös muille jotka eivät ole kanssanne samaa mieltä

Entinen islamisti ja Jyllands-Posten-pilakuvakriisin lietsoja vetoaa taistelemaan sananvapauden puolesta

Ahmed Akkari, tanskalainen entinen islamisti ja yksi lukuisia ihmishenkiä vaatineen Jyllands-Posten-pilakuvakriisin käynnistäjistä peräänkuuluttaa Kööpenhaminan iskujen jälkeen taistelua sanan- ja uskonnonvapauden puolesta.

"Haluan sanoa kaikille, te nautitte sananvapaudestanne ja uskonnonvapaudestanne. Se oikeus kuuluu myös muille, jotka eivät ole kanssanne samaa miltä. Siksi on kunnioitettava muiden oikeutta yhtä lailla kuin haluatte omaa oikeuttanne kunnioitettavan", Akkari sanoi.

Akkari oli yksi niistä Tanskan islamilaisen yhteisön poliittisista aktivisteista, jotka suuttuivat Jyllands-Posten-lehden vuonna 2005 julkaisemista profeetta Muhammedia esittävistä pilakuvista.

Akkari toivoo, että demokraattisessa yhteiskunnassa pelkoon osataan suhtautua avoimesti, jotteivät jännitteet kasva entisestään. "Ihmisten pelkoja ja turhautumista ei pidä osoitella sormella ja kutsua oitis esimerkiksi rasistiksi. Ihmisten on sallittava puhua vapaasti."

Sanavapaudesta ei esitetä anteeksipyyntöä terroristeille

Samankaltaisuudet Kööpenhaminan terrori-iskujen ja tammikuussa Pariisissa tehtyjen terrorihyökkäysten välillä ovat ilmeisiä. Ensimmäisenä kohteena molemmissa oli sananvapaus ja toisena juutalaisyhteisö. Kyseessä on viharakennelma, joka voi vielä toistua. Terrorismin uhkaa Euroopassa ei voi nopeasti pyyhkiä pois.

Muiden rikollisten tavoin terroristeilta puuttuvat usein eläytymiskyky ja mielikuvitus. Mallina ovat aiemmat iskut, samalla tavalla kuin kouluampumisissa.

Euroopassa joudutaan varautuman yksinäisiin terroristeihin, joiden havaitseminen etukäteen esimerkiksi verkkovalvonnalla on hyvin vaikeaa. Samaan aikaan terroristijärjestö Isisin riveihinsä värväämät eurooppalaiset, järjestön innoittamat iskijät lisäävät järjestäytyneen terrorin uhkaa.

Tulitauko
kesti 1h 30min

Tulitauko Ukrainan hallituksen joukkojen ja kapinallisten välillä astui voimaan keskiyöllä 15.2.2015. Ukrainan presidentti Petro Poroshenko ilmoitti televisiossa määränneensä maan armeijan lopettamaan tulituksen. Kranaattituli Donetskissa taukosi puolenyön jälkeen.

CNN:n mukaan tulitauko kuitenkin petti lähes välittömästi, vain puolitoista tuntia sen alkamisen jälkeen: Ukrainan armeija väittää Zolotessa Lohanskan alueella sijaitsevan sotilastukikohdan joutuneen kranaattitulen kohteeksi.

Terrori-isku lauantai-iltana Kööpenhaminassa

Norrebron rautatieasemalla Kööpenhaminassa on käyty aikaisin sunnuntai-aamuna tulitaistelu poliisin ja asemiehen välillä. Tanskan poliisin mukaan asemies menehtyi poliisin luoteihin.

Poliisi uskoo, että poliisien ampuma asemies on sama, jota epäillään lauantai-illan terrori-iskuista, joissa kuoli kaksi ihmistä ja haavoittui useita.

Poliisi-
ylijohtaja Paateron mukaan Pariisin ja Tanskan iskut juutalais-
yhteisöä kohtaan johtivat päätökseen, että myös Suomen juutalai-
syhteisön suojelua lisätään koko maassa.
ILTA-SANOMAT

Lauantai-iltapäivänä kello neljän aikaan Kööpenhaminassa sijaitsevassa kulttuurikeskuksessa tapahtuneessa ampumavälikohtauksessa kuoli yksi ihminen ja kolme haavoittui. Keskuksessa oli käynnissä sananvapautta koskeva keskustelutilaisuus, jonka pääpuhujana oli Muhammed-pilakuvia julkaissut Lars Vilks.

"Jos kieltäytyisin suojelusta, se olisi siinä"

HS tapasi ympärivuorokautisessa suojelussa elävän ruotsalaistaiteilija Lars Vilksin aiemmin tällä viikolla Ruotsissa Höganäsissä ja Linköpingissä, jossa tämä luennoi pitkästä aikaa yliopisto-opiskelijoille. Keskiviikkoisen, ulkomaanpolitiikan opiskelijoiden järjestämän luennon aiheena oli taide ja sananvapaus.

Vielä keskiviikkona alati vitsaileva Vilks arvioi häntä koskevat turvallisuusuhkat pieniksi. Vilksin henkeä on uhattu toistuvasti sen jälkeen, kun tämän Muhammedin liikenneympyräkoirana esittänyt piirros julkaistiin ruotsalaislehdessä vuonna 2007.

"Tähän mennessä hyökkäyksien tekijät ovat olleet amatööreja", Vilks vähätteli ja viittasi vuoden 2010 tapauksiin.

Tuolloin Irlannissa paljastui salamurhahanke, jonka takana oli yhdysvaltalainen käännynnäismuslimi Colleen LaRose, joka tunnetaan Jihad-Janena. Myöhemmin samana vuonna Vilksin koti yritettiin polttaa ja hänen kimppuun hyökättiin Uppsalan yliopistossa pidetyn luennon aikana.

Taiteilija kertoo, ettei ota hänelle henkilökohtaisesti tulleita uhkauksia kovin vakavasti. Jos joku haluaa surmata hänet, tämä tuskin ilmoittaa siitä, Vilks on pähkäillyt.

”Tämä on hyvin surullinen aamu”

Heräämme hyvin surulliseen aamuun, sanoi Tanskan pääministeri Helle Thorning-Schmidt sunnuntaina.

Pääministeri julkaisi lausuntonsa sunnuntaiaamuna sen jälkeen, kun maan poliisi oli ilmoittanut tavoittaneensa ja surmanneensa Kööpenhaminan kahdesta ammuskelusta epäillyn miehen.

Kenenkään ei tule selvitä rangaistuksetta hyökkäyksestä Tanskan avointa, vapaata ja demokraattista yhteiskuntaa vastaan.

EU:n Venäjä-pakotteet tulevat voimaan aselevosta huolimatta

EU:n pakotteet Venäjää vastaan kiristyvät ensi viikon maanantaina huolimatta Ukrainan tulitaukosopimuksen kohtalosta.

EU lisää 19 venäläistä ja Itä-Ukrainan separatistia sekä yhdeksän yhteisöä mustalle listalle, jolla on jo ennestään yli 130 nimeä.

Listalla olijat eivät pysty matkustamaan Euroopassa ja heidän varansa EU:n alueella on jäädytetty.

”Luottamuksen rakentaminen on erittäin tuskaista”

Tuomioja arvioi Minskin sopimuksen jatkoa

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) odottaa, että Minskissä saavutettu tulitaukosopimus Ukrainalla pätee.

En tahtoisi spekuloida sillä, että se ei onnistu. Mitään muuta vaihtoehtoa ei ole, jos halutaan välttyä lisäkuolonuhreilta, Tuomioja totesi.

Ensimmäinen askel on saada aseet vaikenemaan ja sen jälkeen raskaat aseet vedettyä pois. Mutta tästä on pitkä matka poliittiseen vakauteen. Muun muassa Itä-Ukrainan asema ja Krimin tilanne ovat yhä avoinna.

Niinistö Ukrainasta

Epäselvä tilanne tulee jatkumaan pitkään

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvelee, että epäselvä tilanne tulee jatkumaan Ukrainassa pitkään. Hän pitää kuitenkin Minskissä saavutettua sopua tulitauosta toiveita herättävänä.

Jos sieltä oltaisiin tultu tyhjin käsin, se olisi väistämättä merkinnyt tilanteen huononemista, Niinistö huomautti torstaina virka-asunnossaan Mäntyniemessä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Minskin neuvottelut päättyivät

Itä-Ukrainan rauhanneuvottelut näyttävät tuottaneen tulosta.

Tavoitteena on saada sotaisaan Itä-Ukrainaan tulitauko seuraavien 48 tunnin kuluessa.

Minskissä alkoi konfliktin jäädytys

Neuvottelut Ukrainan rauhoittamiseksi jatkuivat yöhön – toiveikkuutta jouduttiin hakemaan Putinin ja Porošenkon kättelystä

Ve­nä­jän pre­si­den­tin Vladimir Putinin ja Uk­rai­nan pre­si­den­tin Petro Porošenkon ly­hyt, hy­my­tön kät­te­ly oli tois­tai­sek­si ai­noa konk­reet­ti­nen tu­los myö­hään tors­tai-il­ta­na, kun rau­han­neu­vot­te­lut Val­ko-Ve­nä­jän pää­kau­pun­gis­sa Mins­kis­sä oli­vat jat­ku­neet muu­ta­man tun­nin.

"Ti­lan­ne jo­ko ke­hit­tyy koh­ti tu­li­tau­koa – – tai se riis­täy­tyy hal­lin­nas­ta", Po­ro­šen­ko sa­noi uu­tis­toi­mis­to AFP:n mu­kaan neu­vot­te­lu­jen aluk­si. Hän pu­hui ko­kouk­sen isän­näl­le, Val­ko-Ve­nä­jän it­se­val­tai­sel­le pre­si­den­til­le Aljaksandr Lukašenkalle.

Ti­lan­teen vai­keut­ta ku­vas­taa, et­tä toi­veik­kuut­ta jou­dut­tiin ha­ke­maan Pu­ti­nin ja Po­ro­šen­kon kät­te­lys­tä. Uk­rai­nan konf­lik­tis­sa he ovat tois­ten­sa ark­ki­vi­hol­li­sia.

Minskin neuvottelut jatkuvat aamuun asti – ”Tahtojen taistelu”

Ukrainan presidentin avustaja arvioi Facebookissa, että Minskin rauhanneuvottelut jatkunevat vielä ainakin viiden tai kuuden tunnin ajan.

Meillä on toiset viisi–kuusi tuntia töitä. Ainakin. Mutta meidän ei pitäisi lähteä täältä ilman sopimusta ehdottomasta tulitauosta. Meneillään on tahtojen taistelu (battle of nerves), avustaja Valeriy Chaly kirjoitti Facebookissa varhain torstaina.

Tuolloin neuvottelut olivat jatkuneet jo noin seitsemän tunnin ajan. Neuvottelut alkoivat iltakahdeksan aikoihin.

“Tämä on kohtalon viikko”

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi 11.2.2015 Ylen A-studion tv-haastattelussa, että kuluva viikko on erittäin merkityksellinen.

Tämä on kohtalon viikko Euroopalle. On kaksi tärkeää asiaa, Ukraina ja Venäjä ja toisaalta Kreikka, Stubb sanoi.

Stubb ei sanonut juuta eikä jaata siihen, aikooko Yhdysvallat aseistaa Ukrainaa. Vaatimukset aseiden lähettämisestä ovat voimistuneet Yhdysvalloissa, mutta asia on presidentti Barack Obaman käsissä.

Stubbin mielestä Ukrainan tilanne on niin hauras ja herkkä, että “mitä tahansa voi tapahtua”.

VENÄJÄN ÄÄNI

EU:n harjoittama politiikka heijastelee poikkeuksellisesti unionin suurien jäsenmaiden ja johtavien yhtiöiden etuja, uskoo latvialainen politiikantutkija, Latvian tulevaisuuden instituutin hallintoneuvoston puheenjohtaja Normunds Grostiņš.

Brysselissä on helmikuun 12. päivänä EU:n epävirallinen huippukokous. Odotatteko tältä tapaamiselta jonkinlaisia kohtalokkaita ratkaisuja? Minkälaisen taloudellisen ennusteen annatte Euroopan unionille?

Vuoden 2015 alussa EU on törmännyt voimakkaasti kehittyvään kriisiin omilla etelärajoillaan sekä talouden pysähtyneisyyteen. Eurooppalaiset teollisuustuottajat ovat tyytyväisiä euron kurssin laskuun, koska se helpottaa tuotteiden vientiä . Kuitenkin näitä mielialoja tukahduttaa kuluttajahintojen yleinen lasku – deflaatio.

Voidaanko taloutta pitää ainoana Euroopan ongelmana?

Viimeisten vuosien aikana Bryssel on liikkunut omien valtuuksiensa lisäämisen suuntaan, leikkaamalta EU:n jäsenmaiden suvereniteettia. Vallan keskittäminen tapahtuu suurten valtioiden hyödyksi, jotka muodostavat EU:n ytimen sekä myös suuryhtiöiden eduksi. Tällä suunnitelmallisesti vahingoitetaan Euroopan syrjäalueita. Jotta tilanteesta voisi selvitä, EU:n syrjäalueet tarvitsevat instrumentteja omien etujensa puolustamiseksi ja itse EU:ssa ei olisi vahingoksi demokratian lisääminen.

Lue lisää: Venäjän ääni.

USA toimii Ukrainassa samoin kuin aikanaan Vietnamissa

Mahdollisuus sopia rauhasta neuvotteluissa, jotka käydään Normandian formaatissa, riippuu Kiovan hallinnon ottamasta asenteesta. Sen asenne riippuu puolestaan suoraan Washingtonin suunnitelmista, toteaa politiikantutkija Sergei Tshernjahovski.

Minskin, Ukrainan kriisiä koskevien neuvottelujen alla, joihin pitäisi osallistua Saksan, Ranskan, Venäjän ja Ukrainan johtajat, Kiovasta on tullut melko ristiriitaisia viestejä. Tämä selittyy mm. kaksinkertaisella alistumisella, kun Kiovan hallinnon pitäisi kuunnella samanaikaisesti sekä Euroopan unionia että Washingtonia.

Putinin puheiden pika-analysointi

Venäjän suurin ongelma on valehteleva presidentti Vladimir Putin

Kuinka kauan Venäjän kansa katsoo presidenttiä joka tuhoaa hyvin alkaneen kehityksen matkalla länsimaiseen sivistykseen ja ihmisoikeuksiin.

Suomessa on nykyään jo isohko joukko ihmisiä, jotka tulkitsevat ripeästi Venäjän presidentin Vladimir Putinin puheita.

Osalle kyse on harrastustoiminnasta, osalle työstä. Onnettomimmat jättävät käyttämättä mahdollisuutensa olla hiljaa, kun heiltä pyydetään asiasta kommenttia.

Putinin puheiden pika-analysointi on kuitenkin helppo tapa nolata itsensä.

Putinin sanomiset voi jakaa karkeasti kolmeen luokkaan.

Ensimmäisessa luokassa ovat puheenvuorot, joissa Putin puhuu totta. Tapahtuu juuri niin kuin hän on sanonut, kertonut, ennustanut, luvannut tai uhannut.

Toisessa luokassa ovat puheenvuorot, joissa osa mainituista asioista toteutuu ja osa sanotusta on sumutusta.

Kolmas luokka taas kattaa puheenvuorot, joissa Putin valehtelee suoraan.

Ongelma on, ettei puheesta heti tiedä, mihin luokkaan se kuuluu. Pitää odottaa, mitä sanomisesta seuraa. Siksi katse kannattaa pitää Putinin teoissa.

Voiko Putinin toimia verrata Hitleriin?

Suomalaistutkijat varoittavat rinnastamasta nykytapahtumia toisen maailmansodan syntyhistoriaan

En­sin suur­maa liit­tää it­seen­sä pie­nem­män naa­pu­rin­sa osan, jos­sa ovat nous­seet val­taan suur­maal­le myö­tä­mie­li­set ja sa­man­kie­li­set asuk­kaat. Asuk­kaat tu­ke­vat lii­tos­ta kan­san­ää­nes­tyk­ses­sä li­ki sa­tap­ro­sent­ti­ses­ti.

Seu­raa­vak­si suur­maa käy puo­lus­ta­maan toi­saal­la pie­nem­mäs­sä naa­pu­ri­maas­saan asu­via, it­sel­leen myö­tä­mie­li­siä ja sa­man­kie­li­siä ih­mi­siä ja pää­see neu­vot­te­le­maan hei­dän asuin­seu­tun­sa koh­ta­los­ta.

Kuu­los­taa Ve­nä­jän toi­mil­ta Uk­rai­nas­sa, mut­ta ta­pah­tu­mat ovat ajal­ta en­nen tois­ta maail­man­so­taa Kes­ki-Eu­roo­pas­ta.

NAT­SI-SAK­SA liit­ti Itä­val­lan it­seen­sä maa­lis­kuus­sa 1938, mi­tä edel­si pai­kal­li­sen nat­si­puo­lueen val­lan­kaap­paus. Jäl­ki­kä­teen pi­de­tys­sä kan­san­ää­nes­tyk­ses­sä väi­te­tys­ti 99,76 pro­sent­tia itä­val­ta­lai­sis­ta tu­ki lii­tos­ta.

Ve­nä­jä liit­ti Uk­rai­nal­le kuu­lu­van Kri­min nie­mi­maan it­seen­sä maa­lis­kuus­sa 2014. Kan­san­ää­nes­tyk­ses­sä väi­te­tys­ti 96,77 pro­sent­tia kri­mi­läi­sis­tä tu­ki lii­tos­ta.

Maail­man­po­li­tii­kan pro­fes­so­ri Heikki Patomäki Hel­sin­gin yli­opis­tos­ta sa­noo, et­tä Mün­che­nin so­pi­mus on yk­si vää­rin­käy­te­tyim­piä his­to­rial­li­sia ver­tauk­sia.

"Tut­ki­mus­ten pe­rus­teel­la tie­däm­me, et­tä mel­kein kaik­ki his­to­rial­li­set ver­tauk­set joh­ta­vat har­haan ja nii­tä on vaa­ral­lis­ta käyt­tää pää­tös­ten pe­rus­tee­na."

Pu­ti­nil­ta puut­tuu tyys­tin Hit­le­rin ra­sis­ti­nen ideo­lo­gia, jo­ka joh­ti kan­san­mur­hiin. Li­säk­si Hit­le­rin ag­gres­sii­vi­nen val­loi­tus­ha­lu koh­dis­tui li­ki ko­ko Eu­roop­paan.

VE­NÄ­JÄ on muut­tu­nut Pu­ti­nin alai­suu­des­sa yhä au­to­ri­taa­ri­sem­mak­si val­tiok­si, jo­ka ra­joit­taa kan­sa­lais­ten­sa va­paut­ta mo­nin ta­voin.

Uk­rai­nan so­das­sa on tä­hän men­nes­sä kuol­lut ai­na­kin 5300 ih­mis­tä. Uh­reis­ta huo­mat­ta­va osa on ol­lut si­vii­le­jä.

Euroopan Neuvosto moittii Suomea: Minimi-
toimeentulon taso riittämätön

Verotus leikkaa ennestäänkin sosiaalisen peruskirjan tason alle jääviä etuuksia.

Euroopan Neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea on antanut päätöksensä Suomen Sosiaalioikeudellisen Seuran (SSOS) tekemään kanteluun Suomen perusturvan tasosta. Komitea katsoi, että Suomen perusturvan taso ei täytä Euroopan Neuvoston sosiaalisen peruskirjan vaatimuksia.

Kantelussa kiinnitettiin huomiota lisäksi siihen, että sosiaaliturvan kehittäminen oli 1990-luvun lamasta lähtien ollut jäädytettynä, mikä oli johtanut lisääntyvään köyhyyteen ja sosiaaliseen syrjäytymiseen.

Päätöksessään Euroopan Neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea totesi, että Suomen sairauspäivärahan, äitiyspäivärahan, kuntoutusrahan, takuueläkkeen ja työttömyysturvan peruspäivärahan minimäärät eivät vastaa tasoltaan peruskirjan edellyttämää tasoa. Näiden sosiaaliturvaetuuksien taso jäi alle 40 prosentin ekvivalentista mediaanitulosta, joka oli 776 euroa kuukaudessa vuonna 2013.

”Eläkeläisköyhyyden nujertaminen on ykkösasia”

Eläkkeensaajat vaativat pikaisia toimia

Eläkkeensaajien keskusliitto EKL ry:n tavoitteina tulevalle eduskuntavaalikaudelle on muun muassa vähentää eläkeläisköyhyyttä, parantaa ikäihmisten kuulluksi tulemista, palvelujen saantia ja ennaltaehkäisevää toimintaa heidän toimintakykynsä ylläpitämiseksi ja parantamiseksi.

EKL:n liittokokouksessa nousi erittäin voimakkaasti esiin huoli pienituloisten eläkkeensaajien toimeentulo-ongelmista, ja nykytiedon valossa tilanne on vain pahenemaan päin, Eläkkeensaajien puheenjohtaja Matti Hellsten huomauttaa.

Hän muistuttaa, että Eurooppa 2020 -strategian mukaisesti Suomi on sitoutunut vähentämään köyhyysriskissä elävien ihmisten määrää 150 000:lla vuoteen 2020 mennessä.

Kreikka ei ota enempää ”tukea” troikalta

Tsipras haluaa eteenpäin tilapäisjärjestelyllä ja Varufakis esitti Euroopan laajuista ”new dealia”.

Kreikan uusi pääministeri Alexis Tsipras piti sunnuntaina ensimmäisen vaalien jälkeisen linjapuheen maan parlamentille. Hän vahvisti, ettei Kreikka tavoittele nykyisen tukiohjelman jatkoaikaa. EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston ohjelma umpeutuu helmikuun lopussa.

Syrizan vaalilupauksista pidetään kiinni, Tsipras lupasi.

Kiireellisimpänä hän piti vastaamista kuripolitiikan aiheuttamaan humanitaariseen katastrofiin. Kreikka on nostamassa minimipalkan 580 eurosta 750 euroon ensi vuoteen mennessä.

Eläkkeitä nostetaan ja ensimmäiset 3 500 vuonna 2013 erotetuista julkisen sektorin työntekijöistä voivat pian palata töihinsä. He ovat niitä kreikkalaisten tyytymättömyyden symboliksi nousseita siivoojia, jotka osana säästöohjelmaa erotettiin ja joiden työt siirrettiin yksityisille siivousyhtiöille.

Tietovuoto koettelee jälleen Sveitsin pankkeja

Maail­man pe­rin­teik­käin ve­ro­pa­ra­tii­si Sveit­si on jäl­leen uu­den pank­kien toi­min­taa kos­ke­van tie­to­vuo­don ai­heut­ta­man ko­hun kes­kiös­sä.

Pank­kiin suu­ria tal­le­tuk­sia teh­nei­den asiak­kai­den jou­kos­sa on lu­kui­sia po­lii­tik­ko­ja, ur­hei­lu­täh­tiä, näyt­te­li­jöi­tä, muu­si­koi­ta ja mui­ta kuu­lui­suuk­sia, ku­ten F1-kus­ki Fernando Alonso, lau­la­ja Phil Collins, näyt­te­li­jä Joan Collins ja moot­to­ri­pyö­rä­kus­ki Valentino Rossi.

Yleis­ra­dion mu­kaan tie­to­vuo­dos­ta käy­vät il­mi myös ve­nä­läis-suo­ma­lai­sen mil­jar­döö­rin Gennadi Timtšenkon se­kä F1-kul­jet­ta­ja Heikki Kovalaisen tal­le­tuk­set sveit­si­läis­pan­kis­sa.

TIE­TO­VUO­TO­JEN an­sios­ta on saa­tu li­sä­tie­toa ve­ro­pa­ra­tii­sien käyt­tä­jis­tä ja käy­tön yk­si­tyis­koh­dis­ta. Har­maan ta­lou­den asian­tun­ti­jan Markku Hirvonen us­koo tie­to­vuo­to­jen toi­mi­van myös en­nal­ta eh­käi­se­väs­ti.

"Tie­to­vuo­dot he­rät­tä­vät ta­kuul­la pel­ko­ja va­ro­jaan ve­rot­ta­jan ulot­tu­mat­to­miin vie­vien kes­kuu­des­sa. Us­kon, et­tä tä­mä myös vauh­dit­taa suun­ni­tel­mia luo­da Suo­meen te­hok­kaan ka­tu­mi­sen jär­jes­tel­mä", Hir­vo­nen sa­noo.

Putin varoittaa Ukrainaa "suuresta katastrofista"

Saadaanko Ukrainaan rauha vai jatkuuko sota?

Kohtalokkaita hetkiä eletään ehkä jo tällä viikolla, kun neljän valtion, Ukrainan, Saksan, Ranskan ja Venäjän neuvotteluja on tarkoitus käydä Minskissä keskiviikkona.

Ranskan presidentti François Hollande on kuvaillut tilaisuutta ”yhdeksi viimeisistä”. Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan keskiviikon kokous toteutuu, jos ”muutamista kohdista” pystytään sopimaan sitä ennen.

Nämä asiat ratkaisevat.

Venäjä vahvistaa varuskuntaansa Suomen rajan tuntumassa

"En tiedä ketä vastaan puolustaudumme, mutta Suomesta vihollinen ei varmasti tule", sanoo arktisen prikaatin sopimussotilas Anatoli, 20

Viidenkymmenen kilometrin päässä Itä-Lapin rajasta rakentajat korjaavat lumituiskussa kolmikerroksista kasarmirivistöä. Osassa Alakurtin kasarmeja on jo uusi pinta, mutta pari rakennusta repsottaa nuhruisena. Niiden takana jatkuu suljettu sotilasalue.

Venäjä perusti arktisen prikaatin Alakurttiin viime vuoden lopulla. Moottoroitu jalkaväkiprikaati toimii Venäjän pohjoisen laivaston alaisuudessa ja sen virallinen tehtävä on Venäjän etujen suojeleminen arktisella alueella.

Prikaatin miesvahvuus on Alakurtissa salaisuus, josta muuten avoimet kyläläiset eivät halua puhua. Venäläismediassa esitetyt luvut ovat vaihdelleet 3 000:n ja 7 000:n sotilaan välillä, mutta kylässä ei ole vielä tarpeeksi asumiskelpoisia rakennuksia tuhansille miehille.

"Prikaati herättää Alakurtin taas henkiin", riemuitsee kirjastonhoitaja Larisa Firko, 45, kylän uudessa kirkossa. Hän on asunut Alakurtissa parikymmentä vuotta yhdessä upseerimiehensä kanssa.

Jumalanpalvelukset on pidetty 18 vuoden ajan kerrostalokaksiossa, mutta nyt keskustaan saatiin rakennettua puukirkko. Siitä puuttuu enää lämmitys.

Neuvottelut Ukrainasta "rakentavia ja painavia"

Venäjän presidentin Vladimir Putinin neuvottelut Saksan ja Ranskan johtajien kanssa Ukrainan sodasta ovat olleet "rakentavia", Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan.

Ranska puolestaan on luonnehtinut neuvotteluja "rakentaviksi ja painaviksi", uutistoimisto AFP kertoi. Heti perään uutisoitiin, että myös Saksa piti neuvotteluja "rakentavina ja painavina".

Kolmikko aikoo Peskovin mukaan neuvotella uudestaan puhelimessa sunnuntaina. Keskusteluun kutsutaan Saksan ja Ranskan mukaan myös Ukrainan presidentti Petro Porošenko.

Putinille ehdotettiin Minskin sopimuksen täytäntöönpanoa

Ukraina-neuvotteluissa on Saksan mukaan ehdotettu asiakirjaa, jolla pantaisiin täytäntöön aiempi Minskin rauhansopimus ja lopetettaisiin taistelut Itä-Ukrainassa.

”Venäjän ei saa antaa muokata Euroopan karttaa”

Yhdysvaltain ulkoministeri Kerry totesi torstaina, että presidentti Barack Obama tekisi pian päätöksen, toimitetaanko aseita Ukrainaan. Kerryn mukaan Obama odottaa vielä päätöstä sitä, millaisen vastaanoton uusi rauhansuunnitelma saa Putinilta.

"Jos nyt ei taisteluja pysäytetä jatkosssa voi olla aivan hirvittäviä taisteluja suoraa teurastusta".
Ukrainan kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall, Yle Uutiset.

Hornetit eivät lähde harjoittelemaan Viroon

Suomen ilmavoimat lentää sen sijaan Porin edustalla Yhdysvaltain ja Ruotsin kanssa

Ne suomalaiset, jotka pelkäsivät Ämarin ilmaharjoitusta, voivat huokaista helpotuksesta. Ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan ja tasavallan presidentin yhteinen kokous päätti perjantaina, että Suomen ilmavoimat eivät lennä harjoittelemaan Viroon, vaan tutummalle harjoitusalueelle, Porin edustalle.

"Nyt täytyy tehdä tietynlainen selvä ero. Yhdysvaltalainen lento-osasto sijoittuu Ämariin", totesi tasavallan presidentti Sauli Niinistö perjantaina viestimille.

Niinistön mukaan Yhdysvaltojen tavoitteena on kertoa virolaisille, että Naton viides artikla toimii.

Naton viides artikla on sopimus siitä, että aseellista hyökkäystä yhtä Naton jäsenmaata kohtaan pidetään hyökkäyksenä jokaista puolustusliiton jäsenvaltiota vastaan.

On päivänselvää, että Venäjän armeija on Ukrainassa

Puheet Venäjää kohtaan kovenevat. Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry tapasi Ukrainan pääministerin Arseni Jatsenjukin torstaina.

Arseni Jatsenjuk totesi lehdistötilaisuudessa, että Venäjän johtajat ovat sokeita, mikäli he kiistävät joukkojensa ylittäneen Ukrainan-rajan. Yhdysvaltalaisen CNN-uutiskanavan mukaan Jatsenjuk tehosti väitettään ojentamalla silmälasejaan.

Jos he tarvitsevat näitä, voin antaa heille lasini, Ukrainan pääministeri totesi.

Hyvä uutinen
köyhille?

Ga­te­sit ovat lu­van­neet lah­joit­taa ajan myö­tä pois ko­ko omai­suu­ten­sa, jon­ka ar­vo on yli 80 mil­jar­dia dol­la­ria

Vii­me vii­kol­la maail­man rik­kain mies ju­lis­ti lyö­vän­sä ve­toa. "Köy­hien mai­den asuk­kai­den elä­mä pa­ra­nee seu­raa­vien 15 vuo­den ai­ka­na enem­män kuin kos­kaan ai­kai­sem­min ih­mis­kun­nan his­to­rian ai­ka­na. Ja hei­dän elä­män­sä pa­ra­nee enem­män kuin ke­nen­kään muun", Bill ja Me­lin­da Ga­te­sin sää­tiö en­nus­ti.

Ga­te­sit va­kuut­ti­vat luot­ta­van­sa en­nus­tee­seen­sa yh­tä lu­jas­ti kuin Mic­ro­sof­tin pe­rus­ta­jat Bill Ga­tes ja Paul Al­len nuo­ru­kai­si­na hen­ki­lö­koh­tai­siin tie­to­ko­nei­siin. Sik­si he ai­ko­vat pan­na kai­ken pe­liin. Ga­te­sit ovat lu­van­neet lah­joit­taa ajan myö­tä pois ko­ko omai­suu­ten­sa, jon­ka ar­vo on yli 80 mil­jar­dia dol­la­ria.

Afganistanilainen vangittu opiskelijatytön surmasta

Satakunnan käräjäoikeus vangitsi keskiviikkona porilaisen 17-vuotiaan opiskelijatytön surmasta epäillyn 25-vuotiaan miehen.

Oikeus vangitsi miehen vahvoilla todennäköisin syin -perusteilla epäiltynä taposta. Käräjäoikeus kertoi päätöksestään sähköpostilla tiedotusvälineille ja julkisti siinä yhteydessä poikkeuksellisesti myös epäillyn nimen.

17-vuotias tyttö katosi perjantai-iltana lähdettyään lenkille. Viikonloppuna poliisi löysi Kokemäellä palaneen syrjäisen piharakennuksen raunioista ihmisen ruumiin jäänteet.

Mies ilmoittaa sosiaalisessa mediassa työskentelevänsä erään suuren turvallisuusalan yrityksen palveluksessa. Yritys kuitenkin kiistää, että heidän palveluksessaan olisi ollut epäillyn nimistä työntekijää.

Mies on asunut Helsingissä ja syyllistynyt siellä joihinkin rikoksiin.

Mies tuomittiin vuonna 2008 neljäksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen varkaudesta ja ampuma-aserikoksesta. Hän oli varastanut marraskuussa 2011 Fabianinkadulla sijaitsevalta West Shooters ry:n ampumaradalta ampuma-aseen patruunoineen laittamalla sen reppuunsa ja poistumalla paikalta tavarat mukanaan.

Tuhkarokko-
epidemia leviää edelleen Yhdysvalloissa

Asiasta on noussut kiivas periaatteellinen keskustelu

Viimeksi tauti lähti leviämään tammikuussa, kun rokottamaton tuhkarokkoon sairastunut nuori nainen kävi Kalifornian Disneylandissä, ja tartutti suuren joukon samana päivänä huvipuistossa käyneitä.

Kaliforniassa suuri joukko vauvaperheitä joutui olemaan kotona neljän viikon karanteenissa tuhkarokon pelossa. Osa heistä oli käynyt Disneylandissä sinä samana päivänä, kun sairas nuori nainen oli huvipuistossa.

Yhdysvalloissa on joukko vanhempia, jotka eivät rokotuta lapsiaan tavallisia kulkutauteja vastaan. Syynä siihen on joskus uskonto, mutta myös usko rokotusten ja autismin väliseen yhteyteen.

Rokotuksen ja autismin syy-yhteyden toi esiin aikoinaan brittilääkäri Andrew Wakefield. Lääkärin tekemä tutkimusraportti osoittautui sittemmin täysin vääräksi ja mieheltä vietiin lääkärilupa, mutta liike ehti kasvaa suureksi etenkin varakkaiden amerikkalaisten keskuudessa.

Björn Wahlroos: ”Putinilla puutteelliset tiedot taloudesta”

Sampo-konsernin hallituksen puheenjohtajan Björn Wahlroosin mielestä Venäjän toimet Ukrainassa voidaan ymmärtää paremmin, kun niitä peilataan Venäjän historiaa vasten.

Wahlroosin mielestä monet eurooppalaiset uskovat virheellisesti Venäjän presidentin Vladimir Putinin tulleen hulluksi.

”Ajattelemme Vladimir Putinista väärin. Putin ei ole länsimainen poliitikko vaan entinen KGB:n agentti. Hän on omalla tavalla dynaaminen henkilö, jolla on varsin puutteellinen kokemustausta taloudesta ja osin myös kansainvälisestä politiikasta.”

”Valtiovallalle ei Venäjällä ole koskaan ollut kunnon vastavoimaa. Venäläisten käsitys maanomistuksesta ja poliittisesta vallasta on aivan toinen kuin meillä. He eivät esimerkiksi pidä poliittisen vallan keskittymistä erityisen pahana asiana.”

Mitä ihmettä Islannissa voi tehdä talvella?

Islanti on pala tundraa keskellä Atlantin valtamerta. Miksi ihmeessä sinne kukaan lähtisi talvella? Tässä kolme hyvä syytä.

1. Luonnon ääripäät läsnä kesät ja talvet Talvi on pimeä, mutta yllättävän lempeä.

2. Talvella kaikki on eksklusiivisesti sinun Islannin matkailusesonki on kiihkeimmillään kesäkuusta elokuun loppuun. Talvella Islannin luonnon-
nähtävyyksistä voi nauttia kaikessa rauhassa.

3. Talvi on myös luontolomalaisen aikaa Lähes kaikki luontoaktiviteetit ovat mahdollisia myös talvella. Tölttimatka pitkän talvikarvan kasvattaneen pullean islanninhevosen selässä on upea elämys.

Ei muuta kuin Islantiin.

tampereen filmifestivaali 2015

HR GIGER -ELOKUVAN ENSI-ILTA TAMPEREEN ELOKUVAJUHLILLA

Belinda Sallinin dokumenttielokuva Dark Star – HR Giger’s World (2014) saa Suomen ensi-iltansa Tampereen elokuvajuhlilla.

Painajaiskuvistaan taidetta luonut Giger tunnetaan kenties parhaiten Alien – kahdeksas matkustaja -elokuvan visuaalisen ilmeen luojana, mistä hän voitti Oscar-palkinnonkin vuonna 1980. Dokumentti tehtiin viime hetkellä, sillä Giger menehtyi viime keväänä, kun elokuva oli vielä jälkituotannossa.Lue lisää

 

TARINOITA POHJOLASTA

Norjansaamelaiselta Marja Bål Nangolta nähdään Tampereella kuuden höyhenenkeveän ohjaustyön retrospektiivinäytös. Elokuvien ytimessä ovat rakkauden ja ystävyyden kaltaiset universaalit teemat, mutta myös saamelainen identiteetti.

Pohjoinen mentaliteetti tuntuu nyt ihastuttavan maailmalla, sillä tämän vuoden Mental Nord -näytös sisältää monia festivaalimenestyjiä.

45-vuotissynttäreiden kunniaksi Filkkarit tarjoaa yleisölle mahdollisuuden nähdä myös kaikki aikaisemmat Mental Nord -näytökset – ja vieläpä ihka ilmaiseksi!

TALVIVAARAN MIEHET


To 5.3. klo 14 Plevna 2 Markku Heikkinen

Ulkolinja: Putinin oma tie, to 5.3.2015 TV1 klo 22.00

Näin Boris Nemtsovin murhan jälkimainingeissa illan Ulkolinja-dokumentti Vladimir Putinista on pelottavan ajankohtainen.

Putinin oma tie on aivan tuoretta tavaraa: amerikkalaisen PBS-kanavan Frontline-ohjelmassa se nähtiin vasta tammikuussa. Dokumentti kertaa, kuinka työttömästä vakoojasta tuli yksi maailman mahtimiehistä.

Dokumentti sisältää rankkoja syytöksiä tai vihjailuja Venäjän presidentin osallisuudesta korruptioon, rahanpesuun, talousrikoksiin ja jopa Moskovan kerrostalopommi-iskuihin vuosituhannen vaihteessa.

Liika veden juonti voi johtaa vesimyrkytykseen

Liika veden juonti saattaa todellisuudessa olla syy oireisiin, joita yrität helpottaa juomalla vettä eli päänsärkyyn ja heikotukseen. Vesimyrkytys voi olla jopa hengenvaarallista.

Meitä kehotetaan juomaan vähintään kaksi litraa puhdasta vettä päivittäin. Ohjetta toistelevat niin ravitsemusgurut, personal trainerit kuin lääkäritkin. Liika veden juominen voi kuitenkin olla yhtä suuri terveysriski kuin kuivuminen. Vesimyrkytyksenä tunnettu hypotranemia on hengenvaarallinen tila, joka voi johtaa kuolemaan.

Veteen voi koukuttua fyysisesti samaan tapaan kuin kahviin ja energiajuomiin. Brittiläiset asiantuntijat ovatkin alkaneet puhua vesiholismista.

Suomen pitäisi vaihtaa aikavyöhykettä, sanoo unitutkija

Kesäaika on terveyden kannalta kahden tunnin virhesiirto

Maaliskuun lopulla tehdään taas virallistettu rikos unta vastaan, kun kelloja kesäajan takia siirretään tunti eteenpäin.

Uni hapertuu jopa viikoksi, äly jätättää ja työteho heikkenee. Tutkimusten mukaan ajansiirto myös lisää tapaturmien ja sydänkohtausten riskiä ja saattaa pahentaa mielenterveyden häiriöitä.

Ihmisten hyvinvoinnin nimissä kesäajasta tulisi luopua tykkänään. Meidän oloissamme kesäaika on itse asiassa kahden tunnin virhesiirto.

Nimittäin paitsi luopua kesäajasta Suomen kannattaisi vaihtaa aikavyöhykettä samaksi Keski-Euroopan kanssa eli siirtää kelloa pysyvästi tunnilla taaksepäin. Näin ehdottaa psykiatri ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen.

Varo: Valio saattaa laittaa lapsesi kuvan mainokseen!

Kuvakisa käydään Instagramissa, jossa postaamalla kuva #raejuustohetki -häsällä olet mukana kilpailussa.

Kyllä luit oikein, pelkkä hashtag Instagramissa riittää antamaan kuvan käyttöoikeuden Valiolle.

Ihanko oikeasti Valiolla lakiosastolla ollaan sitä mieltä, että kuvien oikeudet markkinointiin, lue mainontaan, siirtyvät pelkän hashtagin eli aihetunnisteen avulla?

En oikein usko, että lainmukaan on mahdollista saada kuvaan kaupallisia oikeuksia pelkällä hastagilla. Mitäs jos laittaa kuvan ja ei tiedä koko kilpailusta mitään? Väitättekö Valio, että oikeudet siirtyvät myös silloin?

Tilannetta jossa kilpailusta tietämätön laittaa kuvan lapsestaan syömässä raejuustoa ja käyttää siis tietämättään samaa kilpailun hashatagia. Kiva yllätys varmaan jos lapsesta onkin kyseisen firman mainoksessa. Tuollainen moka voi tulla yritykselle kalliiksi.

”Venäläiset pitävät Suomen käytäntöä omituisena”

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan, kansanedustajan Jussi Niinistön (ps.) mielestä Suomen pitäisi kieltää maakaupat strategisilta sijainneilta EU- ja ETA-maiden ulkopuolelle. Hän ei usko, että Venäjä reagoisi mitenkään, vaikka Suomi kieltäisi maa- ja tonttikaupat venäläisiltä.

Olen ilman muuta samaa mieltä. Lainmuutos tarvitaan. EU- ja ETA-maat ovat eri asia, mutta ulkopuolelta voidaan ihan hyvin kieltää maakaupat. Vastavuoroisuusperiaate on hyvä periaate tässä asiassa, Niinistö kommentoi Haglundin avausta.

Haglund: Ulkomaalaisten kiinteistökauppoihin voitava puuttua

Puolustusministeri Carl Haglundin (r.) mielestä valtion on voitava tarvittaessa puuttua ulkomaalaisten tekemiin kiinteistökauppoihin Suomessa.

Haglund sanoo huolestuneensa siitä, että pitkin syksyä on selvinnyt, että viranomaisten valtuudet ja mahdollisuudet puuttua tarvittaessa yksittäisiin kiinteistö- tai maakauppiohin ovat rajalliset.

Valtion pitäisi Haglundin mukaan voida lunastaa strategisesti tärkeitä kohteita itselleen tai estää niiden myyminen. Hänen mielestään on syytä selvittää, miten lainsäädäntöä voidaan tältä osin muuttaa.

Venäjä on siirtynyt pimeän puolelle

Ve­nä­jän ke­hi­tyk­ses­sä on huo­mat­ta­van sa­man­suun­tai­sia piir­tei­tä kuin edes­men­nees­sä Neu­vos­to­lii­tos­sa. Toi­sin­ajat­te­li­jat yk­sin­ker­tai­ses­ti pois­te­taan päi­vil­tä tai hei­dät sul­je­taan mie­li­sai­raa­laan.

No­be­lin pal­kin­nol­la pal­kit­tu­jen And­rei Sa­ha­ro­vin ja Alek­sandr Sol­že­nit­sy­nin koh­ta­lo on vie­lä mo­nil­la muis­tis­sa.

Bo­ris Nemt­so­vin mur­ha so­pii hy­vin tä­hän sa­maan kaa­vaan. Myös toi­mit­ta­ja ja toi­si­na­jat­te­li­ja, roh­kea nai­nen An­na Po­lit­kovs­ka­ja ta­pet­tiin mie­li­pi­tei­den­sä ta­kia. Sa­man koh­ta­lon ovat ko­ke­neet mo­net muut­kin, jot­ka ovat ol­leet eri miel­tä Ve­nä­jän joh­don kans­sa.

An­na Po­lit­kovs­ka­jan mur­haa voi ver­ra­ta rauk­ka­mai­seen Ta­le­ba­nin suo­rit­ta­maan pa­kis­ta­ni­lai­sen kou­lu­ty­tön Ma­la­la You­saf­zain am­pu­mis­ta­pauk­seen kou­lu­bus­sis­sa.

Poliisi uskoo Nemtsovin murhaajien olleen amatöörejä

Sanomalehti Kommersantin mukaan murhan päätodistaja, Nemtsovin ukrainalainen naisystävä, ei järkytykseltään kyennyt nimeämään murhaajien pakoauton merkkiä.

Lehden mukaan murhapaikan valvontakameroiden kuvat eivät olleet kovin tarkkoja ja osa alueen kameroista oli suljettu korjauksen ajaksi.

Kommersantin viranomaislähteen mukaan tutkijat ovat tekotavan, käytetyn aseen ja ampumatarvikkeiden perusteella taipuvaisia epäilemään, että murhan toteuttajat eivät olleet ammattilaisia.

Tutkijat uskovat, että murha-aseena käytettiin joko Makarov-pistoolia tai tuliaseeksi muunnettua Iž-merkkistä kaasupistoolia, jollaista käytettiin toimittaja Anna Politkovskajan murhassa.

Ei voi poissulkea teoriaa, että halutaan näyttää murhan olleen amatöörien tekemä, oikeastaan ainoa teoria jos halutaan peittää ammattilaisten tekosia.

Uhrilahja Putinille?

On kuin murhaajat haluaisivat antaa Putinille jonkinlaisia uhrilahjoja, joista arvelevat tämän ilahtuvan tai Venäjän valtakoneiston hyötyvän, Arja Paananen kirjoittaa.

Nemtsov kulki surmapaikalleen kävellen Gumin tavaratalolta, joka sijaitsee vastapäätä Kremliä ja lähellä Venäjän presidentin hallintorakennusta. Oletettavaa siis on, että murhan tekijät varjostivat Nemtsovia sieltä asti, joten tuolle reitille on mahtunut lukuisten valvontakameroiden lisäksi myös useita poliiseja.

Erittäin suurella todennäköisyydellä Venäjän turvallisuuspalvelu on ollut myös koko ajan selvillä Nemtsovin liikkeistä tuona iltana. Nemtsov valmisteli sunnuntaille suunniteltua opposition rauhanmarssia ja teki sen kuin tahallaan Kremlin nenän alla. Niinpä hänen ja Anna Duritskajan illallishetki lienee ollut FSB:n tarkassa valvonnassa tai sitten Venäjän maineikas turvakoneisto on nukahtanut todella pahasti.

Mikä on heidän kohtalonsa?

Tässä ovat Putinin vielä hengissä olevat viholliset

Venäjän opposition kärkinimiin kuuluneen Boris Nemtsovin murha on saanut monet pohtimaan muita Kremlin äänekkäitä arvostelijoita – kuolleita ja eläviä.

Nemtsovin lisäksi murhan uhriksi ovat joutuneet muun muassa entinen tiedusteluagentti Aleksandr Litvinenko ja toimittaja Anna Politkovskaja.

Aleksei Navalnyi Vaikutusvaltainen moskovalainen oppositiopoliitikko ja bloggari.

Mihail Hodorkovski Öljy-yhtiö Jukosin entinen suuromistaja ja miljardööri.

Garri Kasparov Shakkimestari ja oppositiopoliitikko, jonka haaveet ryhtyä presidenttiehdokkaaksi tyssäsivät 2007.

Bill Browder Suursijoittaja, joka ajautui välirikkoon Putinin kanssa 2000-luvulla. Browderin verojuristi Sergei Magnitski vangittiin ja tapettiin vankeudessa vuonna 2009.

Sergei Udaltsov Vasemmistorintama-nimisen oppositiojärjestön johtaja.

Ksenia Sobtshak Näkyvä Putinin vastustaja mediassa: tv-persoona ja journalisti.

Näkyykö ampuminen tässä?

Lakaisukone kulki moskovalaissillalla attentaatin hetkellä

Venäläinen televisiokanava on julkaissut valvontakameravideon, johon se sanoo oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murhan tallentuneen.

Videolla näkyy tilanne perjantai-iltana puoli kahdentoista aikaan. Pariskunta, oletettavasti Nemtsov ja hänen naisystävänsä, kävelee Kremlin kupeessa Moskovajoen sillalla, kun heidän taakaansa lähestyy hitaasti lakaisukone.

Lakaisukone saapuu kohdalle ja peittää pariskunnan näkyvistä. Heti sen jälkeen koneen takaa juoksee kadulle hahmo, joka istuu takaa paikalle samalla hetkelle tulleeseen henkilöautoon. Auto kiihdyttää pois paikalta. Lakaisukone pysähtyy hetken kuluttua parinkymmenen metrin päähän.

Mikäli video on aito tallenne murhatilanteesta, antaa se vaikutelman, että murhaaja ehkä odotti sillalla Nemtsovia ja ampui tämän sattumalta juuri kun lakaisukone peitti tilanteen näkyvistä. Näyttäisi olevan myös mahdollista, että murhaaja matkusti lakaisukoneen kyydissä, astui ulos ampumaan uhrisa ja juoksi sitten paikalla saapuvaan pakoautoon.

32 vuotta nuorempi naisystävä todisti Nemtsovin murhaa

23-vuotiaasta ukrainalaismallista tuli Boris Nemtsovin murhan kenties tärkein todistaja. Nyt naisen ystävät pelkäävät Daily Mailin mukaan, että venäläismedia pyrkii mustaamaan hänen maineensa.

Perjantaina Moskovassa murhatulla Putin-kriitikko Boris Nemtsovilla, 55, tiedetään olleen suhde 23-vuotiaan ukrainalaismallin Anna Duritskajan kanssa. Pari oli pitänyt yhtä noin kolmen vuoden ajan.

Venäläiset tiedotusvälineet alkoivat nopeasti spekuloida Duritskajan mahdollisesta roolista tapahtumissa ja hänen ukrainalaistaustastaan.

Lähes kaikki 20–54-vuotiaat suomalaiset ovat masentavan surkeita lihaskunnoltaan

Erityisesti nuorten lihas- ja fyysinen kunto on heikentynyt.

Peräti 81,1 prosenttia 20–54-vuotiaista suomalaisista harrastaa lihaskuntoa riittämättömästi eli alle kaksi kertaa viikossa, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemästä tutkimuksesta.

THL:n erikoistutkija Tomi Mäki-Opas allekirjoittaa, että tulokset ovat valitettavasti jopa masentavan surkeita.

Erityisesti nuorten lihas- ja fyysinen kunto on heikentynyt. Taustalla on se, että yhä vähemmän harrastetaan lihaskuntoa ylläpitävää harjoittelua, Mäki-Opas kertoo.

Hälyttävin tilanne on Kainuussa, Etelä-Pohjanmaalla, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Etelä-Savossa. Kainuussa jopa 87,1 prosenttia 20-54-vuotiaista harrastaa riittämättömästi lihaskuntoa, ja Etelä-Pohjanmaallakin lukema kipuaa 84,3 prosenttiin.

Miksi hätäkeskukseen ei voi lähettää minkäänlaista kuvaa onnettomuuspaikalta?

Kansa vaatii parempaa palvelua

112-numeroon soittava joutuu kuvailemaan pelkillä puheenlahjoillaan, mitä on tapahtunut. Hätäkeskuksissa otetaan uusi tietojärjestelmä käyttöön 2017. Valo- tai videokuvaa ei silloinkaan oteta vastaan. Ei, vaikka kuva kertoisi usein enemmän kuin hätääntyneen tuhat sanaa.

Miten kuvailla hätäpuhelussa, miten pahasti on sattunut, kun on juuri kaatunut polkupyörällä naamalleen? Entä minkä verran tieltä ojaan pyörähtänyt auto tai tielle kaatunut puu oikeasti haittaavat liikennettä? Kaiken tämän näkisi hyvin valokuvasta, videopuhelusta puhumattakaan.

Se voisi tuoda vuoden kaksi lisää vielä tähän uudistuksen käyttöönottoon. Tietojärjestelmäuudistukset ovat pitkiä ja hankalia hankkeita, toteaa hätäkeskuslaitoksen teknisten palveluiden johtaja Jukka Aaltonen.

Erica-järjestelmän kotimaisen valmistajan Insta DefSecin varatoimitusjohtaja Timo Hammar väittää, että kuvan lisääminen Ericaan ei sotkisi aikatauluja. Kahden vuoden päästä valo- tai videokuvaa voisi vastaanottaa vaikka 4G-verkon kautta, jos tilaaja eli hätäkeskuslaitos niin haluaisi. Toki se maksaa erikseen.

Perussuomalainen kansanedustaja eroaa Ylen hallinto­neuvostosta

Perussuomalaisten kansanedustaja Reijo Tossavainen (ps.) eroaa Ylen hallintoneuvostosta.

Tossavaisen päätös johtuu Ylen maanantaina esittämästä MOT-ohjelmasta, jos ruodittiin perussuomalaisten sisäisiä riitoja.

"Ohjelmassa rikottiin hyvää lehtimiestapaa, neljä henkilöä kertoi yksipuolisesti näkemyksensä. Varmasti olisi löytynyt henkilöitä kertomaan kolikon toinen puoli", Tossavainen sanoo.

Tossavainen tunnustaa riitojen olemassaolon, mutta hänen mukaansa nimenomaan esitysajankohta oli tarkoitushakuinen: eduskuntavaalit järjestetään keväällä.

Perussuomalaisten oululainen aktiivi Sirpa Ahola-Laurila

Ruotii kirjassaan Soinin kupla puolueen ruohonjuuritason toimintaa. Kirjasta välittyy vahva turhautuminen perussuomalaisten perustason toimintaan. Myöskään Soini ei säästy kritiikiltä.

Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaana oleva Sirpa Ahola-Laurila arvostelee puheenjohtaja Timo Soinin toimintaa sekä puolueen ja naistoiminnan keskitettyä johtamista. Puolueessa ei sallita kritiikkiä, vaikka siihen kehotetaankin. Puoluejohto on vastannut kritiikkiin ilmoittamalla, että ”kävelkää ulos”.

Ahola-Laurila kertoo Soinin suuttuneen jo joulukuussa kuultuaan hänen kirjoittavan kirjaa perussuomalaisista. Hän kummastelee myös Työmiehen tunnissa tapahtunutta Soinin videoesiintymistä, josta hän kokee saaneensa osansa. Tunnelma oli hänen mukaansa ”kuin Estonia olisi uponnut”.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz ehdottaa

Työpäiviin lisää 15 minuuttia

Työttömyysturvasta puolet pois.

Konkreettisesti Zyskowicz esittää kaikkien kotitalouksille menevien Kelan maksamien suorien tulonsiirtojen jäädyttämistä vaalikaudeksi.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan hän lyhentäisi 250 päivään, muuttaisi opintotuen lainapainotteisemmaksi ja poistaisi yksityisen hammashuollon kela-korvauksen.

Ei ole olemassa sellaisia ihmerahastoja tai muita hokkuspokkustemppuja, joilla Suomen talous saataisiin sellaiselle kasvu-uralle, ettei miljardiluokan säästöjä lainkaan tarvittaisi.

Tutkija Zyskowiczin leikkaus­listasta

Kokoomus on selityksen velkaa.

Mari K. Niemen mielestä kokoomuksen pitäisi kertoa äänestäjille, mikä arvo ja asema Zyskowiczin listalla oikein on vaaleihin mentäessä.

Äänestäjien on syytä olla huolestuneita siitä, että yksittäinen tunnettu kansanedustaja lähtee esittelemään vaalien alla omia julkisen sektorin leikkauslistojaan, mutta puolue ei sitä tee.

Mitä jäi mieleen Oscar-juhlasta

Hollywood kehuu usein omaansa eivätkä tämän vuoden Oscarit tehneet poikkeusta. Päinvastoin: omahyväisyys oikein korostui.

Vuoden parhaan elokuvan palkinnon sai varhain maanantaiaamuna elokuva nimeltä Birdman.

Se kertoo toimintaelokuvien entisestä tähdestä, joka vanhana miehenä haluaa palauttaa kunniansa tekemällä comebackin – Broadwayn näyttämöllä.

Se Oscar-juhlan suuri häviäjä oli Richard Linklaterin ohjaama elokuva Boyhood.

Siitäkin huolimatta, että elokuvassa sivuosaa näyttelevä Patricia Arquette voitti Oscarin. Boyhood-elokuvalla oli kaikkiaan kuusi Oscar-ehdokkuutta ja sitä pidettiin pitkään suosikkina tärkeimmän eli parhaan elokuvan palkinnon saajaksi. Toisin kävi.

Oscar-juhlan toinen häviäjä oli Clint Eastwoodin ohjaama American Sniper. Sotaelokuvalla oli jopa kahdeksan ehdokkuutta, mutta sen ei uskottu silti nousevan juhlan kärkielokuviin. Oscareita elokuvalle tulikin vain yksi, äänileikkauksesta.

Muistokatsauksesta puuttui nimiä

Oscar-juhlan vakioelementti on muistojen kavalkadi, jossa elokuva-ala muistelee vuoden aikana kuolleita merkkimiehiä ja naisia.

Yhdysvalloissa kohistiin jo ennen Oscar-juhlan loppumistaa näyttelijä Joan Riversin puuttumista kuvakavalkadista. Yhtä lailla voisi suomalaisittain ihmetellä elokuvahistorioitsija Peter von Baghin puuttumista In memoriam -listalta.

Miksi tehdä töitä harmaassa Suomessa?

Mirje ja Antti Halla luopuivat kodistaan, pakkasivat oravanpyörän mukaan rinkkaan ja lähtivät kiertämään maailmaa läppärikulkureina.

Aamulla noustaan ennen kahdeksaa ja aletaan heti hommiin. Työpäivä on ohjelmointia, nettisivujen kehittämistä, neljän eri blogin kirjoittamista ja yhteydenpitoa oman firman asiakkaisiin. Illalla mennään aikaisin nukkumaan, jotta jaksetaan herätä taas aamulla.

Tätä on Mirje, 33, ja Antti Hallan, 35, arki. Toisaalta se on samaan aikaan myös tätä:Elokuussa Hallat lensivät Saksaan Bremeniin ystävien häihin. Sieltä he matkustivat enimmäkseen junalla Euroopan halki etelään Kreikkaan asti. He kiertelivät syys–lokakuun Balkanin aluetta: Sloveniaa, Kroatiaa, Serbiaa ja Makedoniaa.

Hallat ovat digitaalisia nomadeja eli ihmisiä, jotka kiertävät maailmaa vailla pysyvää kotia ja tekevät töitä, joita voi tietotekniikan ansiosta tehdä mistä päin maailmaa tahansa. Arkisemmin heitä voisi kutsua läppärikulkureiksi.

Helsinki tarjosi tunteja joogakoulusta, jota epäillään ihmiskaupparikoksista

Helsingin kaupunki on tehnyt yhteistyötä ihmiskaupparikoksista tutkittavan joogakoulun kanssa. Kaupungin liikuntavirasto on ostanut jooga- ja tantrakoulu Nathalta tunteja, jotta 17–29-vuotiaat helsinkiläiset pääsisivät joogaamaan ilmaiseksi.

"Nyt tietoomme on tullut niin paljon asioita Nathan toiminnasta, joita emme vielä muutama kuukausi sitten tienneet, että koimme parhaaksi lopettaa koko yhteistyön", osastopäällikkö Tarja Loikkanen liikuntavirastosta kommentoi.

Loikkanen kertoo, että opettajat kutsuttiin neuvotteluun, jossa heille tehtiin selväksi, että kaupunki haluaa pelkkää hathajoogaa eikä koulun oma toiminta tai ideologia saa näkyä tunneilla.

Nathaan liittyvän rikostutkinnan toi keväällä 2013 julkisuuteen Ylen MOT-ohjelma. Siinä haastateltiin Nathan entistä oppilasta, joka kertoi koulun joogagurun käyttäneen häntä seksuaalisesti hyväksi. Guru on useassa maassa toimivan romanialaisen MISA-joogakoulun perustaja.

Salaperäinen suomalaisyritys kehittää maailman tehokkainta sähköautoa

Suomalainen startup-yritys Toroidion on kehittämässä sähköurheiluautoa, jonka se väittää olevan maailman tehokkain.

Auton nimi on Toroidion 1MW, ja se on täyssähköauto.

1MW-nimi tulee siitä, että autossa on tehoa megawatin verran, mikä tarkoittaisi 1 341 hevosvoimaa. Niille, joille autojen hevosvoimat ovat hepreaa: 1 341 hevosoimaa on hirvittävän paljon mille tahansa autolle, saati sitten sähköautolle.

1MW Toroidion -auto tulee ennakkotietojen mukaan olemaan kaksipaikkainen urheiluauto. Sen konseptimalli on kehitetty ja valmistettu käsityönä Suomessa.

Paljon muuta siitä ei sitten tiedetäkään. HS tavoitti Raaseporissa sijaitsevan yrityksen perustajan ja toimitusjohtajan, kokeneen automuotoilijan Pasi Pennasen, 45, joka puhuu superautostaan salaperäiseen sävyyn.

Olette siis valmistamassa maailman tehokkaimman sähköauton Suomessa, toimitusjohtaja Pennanen?

"Kyllä, se on totta. Mutta nyt täytyy pysyä kärsivällisenä ja odottaa meidän julkistamistilaisuutta Monacossa huhtikuun 16.–19. päivä."

”Miten meni, noin niinku omasta mielestä?”

Näin ministeri vastaa sote-fiaskoon

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) ei myönnä, että sote-ratkaisun löytyminen ei onnistu enää tällä vaalikaudella.

Natsikortti

Kansalainen mitä mieltä olette sotesta: -HÄH, EVVK. Kiitos

Twitterissä keskustelee Suomen eliittien eliitti

Twitteristä on muodostunut uusi foorumi eliittien väliselle kommunikaatiolle, väittää tuore tutkimus.

Poliitikoista osa verkostoitui laajalti politiikan eliitin ulkopuolelle. Osa puolestaan verkostoituu lähinnä vain eliitin sisällä.

Tutkimus löysi Suomesta selvän Twitter-eliitin, jonka osallistujat tviittailevat ahkerasti ja heitä myös seurataan runsaasti.

Politiikan ja median suosituimmista Twitter-käyttäjistä muotoutuukin eräänlainen eliittien eliitti. Siten tutkimus ei tue käsitystä sosiaalisesta mediasta demokratisoivana voimana.

Vallankäyttäjien Twitter-eliitti on nurkkakuntainen

Tunnettujen Twitter-käyttäjien verkostot ulottuvat harvoin pienen piirin ulkopuolelle. Suomalaisen valtamedian edustajat sekä näkyvimmät poliitikot viihtyvät sosiaalisessa mediassa keskenään ja hyödyntävät sitä omiin tarkoituksiinsa.

Siksi Twitterin yleistyminen on demokratian kannalta kaksiteräinen miekka, arvioi aiheesta tutkimuksen tehnyt monitieteinen ryhmä.

Vaikka Twitter on läpinäkyvä väline – kuka tahansa voi lukea vallankäyttäjien kirjoitukset ja halutessaan kommentoida niitä – eturivin tviittaajat ovat asemastaan tietoisia. He pyrkivät lisäämään omaa näkyvyyttään sekä pönkittämään imagoaan aina kulloiseenkin poliittiseen asetelmaan sopivalla tavalla.

Linkki tutkimuksesta tehtyyn verkostokarttaan tiettyjen poliitikkojen ja valtamediassa ahkerasti Twitteriä käyttävien toimittajien välillä.

Vääristelevätkö Oscar-elokuvat historiaa?

Jälleen kerran Oscar-gaalassa kisaa useampikin tosipohjainen elokuva. Siellä ovat rinta rinnan perinteiset historialliset elämäkerrat The Imitation Game ja Kaiken teoria, todellisen henkilön sotakokemuksiin perustuva American Sniper sekä Yhdysvaltojen kansalaisoikeustaistelusta kertova Selma.

Joissakin piireissä on kerätty listoja kaikesta siitä, mikä kyseisissä elokuvissa ei puhtaasti pidä paikkaansa. Vielä pitemmälle menevät ne, jotka kiistävät niiden arvon taideteoksina virheellisyyksien johdosta.

Alan Turingin tiimin työskentely toisen maailmansodan aikana oli sarja pieniä onnistumisia, jotka kasvoivat resurssien myötä. Ei siis The Imitation Gamessa nähtävä kertaluonteinen läpimurto. Elokuvateatterissa olisi kuitenkin ollut melko tylsää, mikäli vuosien pakertamista olisi esitelty realistisesti keinotekoisia huipennoksia vältellen.

Argo ja U-571 vääristelivät historiaa ja muuttivat tarinoittensa sankareita jenkkiyleisöille sopiviksi. Se ei vähennä niiden toimivuutta jännäreinä.

Edes dokumentti ei oikeasti ole absoluuttinen totuus. Se edustaa tekijänsä näkökulmaa kohteeseen, ja voi olla vaikkapa poliittisesti hyvin latautunut, kuten Michael Mooren Yhdysvaltoja epäedullisesti muuhun maailmaan vertaavat yleisösuosikit.

Yle esittää Oscar-gaalan suorana.

Porttikielto Poriin

Toimittajien työhön puututaan myös Suomessa

MTV3:n vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila tarttuu käteeni. ”Oikeesti, päätoimittajana mä nyt sanon että tää ei ole kohteliasta, että voitteko poistua, kiitos”, Ylä-Anttila sanoo.

Lähden kävelemään ulos ravintolasta. Pysähdyn käytävälle kuvaajan kanssa. Ylä-Anttila tulee perässä ja peittää kameran kädellään. Hänen kintereillään paikalle saapuu ravintolan tarjoilija, joka pyytää meitä poistumaan.

Saimme lukea viime viikolla, että Suomi on sananvapauden kärkimaa ties kuinka monetta vuotta peräkkäin. Suomessa toimittajien ei tarvitse pelätä henkensä puolesta eikä lehtiä kohtaan tehdä polttopulloiskuja.

Oma havaintoni on, että Suomessa suurin uhka journalistiselle vapaudelle ovat toimittajat itse. Toisin sanoen itsesensuuri.

Suomi Areena 2014

Toimittaja, näin sinut halataan hengiltä. Katsottavissa Yle Areenassa 15.8.2015 asti.

Tiedonsiirrolle hankitaan kaistaa avaruudesta

Palvelujen tarjoajat haluavat muuttaa verkon laskutusta. Videot ja verkon kautta tarjottavat televisiopalvelut ovat alkaneet syödä valtaosan kaistaleveydestä. Ruuhka-aikana YouTube ja Netflix vievät Yhdysvalloissa kahdestaan puolet siitä kaistaleveydestä, jonka alan yrittäjät tarjoavat.

Yhdysvalloissa on siksi alettu vaatia, että ne jotka käyttävät verkkoa eniten, myös maksaisivat siitä eniten. Yhdysvalloissa tämä on tärkeää, sillä verkon käyttö maksaa suhteellisesti enemmän kuin Euroopassa.

Kävipä miten tahansa, osa palvelujen tarjoajista siirtyy lähivuosina Maata kiertävälle radalle. Ne alkavat hyödyntää langattomassa tiedonsiirrossa minisatelliiteja, kanttiinsa kymmenen sentin kokoisia kuutioita, jotka painavat vain viisi kiloa.

Pikkusatelliitteja kohoaa Maata kiertävälle radalle pilvin pimein. Viro ehti jo lähettää yhden, ja Suomi saa pian omansa.

Onko OneCoin uusi WinCapita?

Suomeen on rantautunut verkostomarkkinointiyritys OneCoin, jota jotkut epäilevät pyramidihuijaukseksi. Yrityksen toiminta perustuu sähköiseen kryptovaluuttaan, jonka luvataan toisintavan Bitcoinin taannoisen rakettimaisen arvonnousun ja takaavan suuret voitot jäsenille.

Nimekkäin palvelua julkisesti kritisoinut on teknologiaan erikoistunut tietokirjailija Petteri Järvinen, jonka maanantaina tekemä blogipostaus on johtanut oikeustoimilla uhkailuun OneCoinin suunnalta.

Kirjoituksessa Järvinen epäilee OneCoinia pyramidihuijaukseksi. Järvisen epäilykset herätti muun muassa se, että toisin kuin muissa kryptovaluutoissa, OneCoinin louhinta verkosta tapahtuu käyttäjien sijaan yhtiön tietokoneilla, ja käyttäjät osallistuvat vain ostamalla "tokeneita", jotka antavat näille oikeuden osaan tulevaisuudessa louhittavista OneCoineista.

Viimeistään satojen ja tuhansien eurojen hintaisten tuotepakettien pitäisi saada hälytyskellot soimaan, varoittaa Järvinen.

Järjettömiä tutkimuksia

Yle julkaisi 4. helmikuuta uutisen otsikolla "Tutkimus: Kova lenkkeily yhtä tappavaa kuin pelkkä sohvalla löhöily."

Lenkkeilyn harrastamisesta oli kysytty vain seurannan alussa. Tutkijat olettivat, että harrastus jatkui samanlaisena 12 vuotta.

Katsotaan numeroita. Kevyesti ja maltillisesti juoksevia oli 822, joista kuoli 15. Sohvaperunoita oli 394, joista kuoli 120. Rankasti lenkkeileviä oli 36. Heistä kuoli seurannan aikana kaksi.

Tarinan opetus on, että jos tutkimuksessa ei pidä järkeä mukana, saa tilastollisin menetelmin esiin suunnilleen mitä tahansa.

Miksi #Yle haaskaa verovaroja "Seiska" tyyppisiin hömppä uutisiin?

Ydinvelvoitteemme: tasapuolinen saatavuus

Ismo Silvo Ylen julkaisujohtaja

Lain perusteluissa kerrotaan muiden sisältöpalveluiden selvästi tarkoittavan, että Yle voi tarjota radio- ja televisio-ohjelmapalveluitaan enenevästi muissa kuin ”perinteisissä televisio- ja radioverkoissa”. Siis sellaisia palveluita, joita aiemmin on levitetty yksinomaan yleisradioverkkojen kautta.

Ei näiden samoja sisältöjä tarvitse olla, ja ne saavat olla ihan oikeita televisio- ja radiopalveluita. Aivan kuten nyt tarjotaan ”vain Areenassa” -ohjelmia, tai av-mediaa sisältäviä uutissivustoja tai jatkossa ”vain Areenassa” -paketteja ja -kanavia.

Suomi-Twitter on ontto paikka

Suomi-Twitter sekoitus tärkeilyä, huomionkalastelua ja turhien kehujen kierrettä.

Mitä hyötyä on jakaa pauolocoelhomaisia bisneslatteuksia retweettien toivossa? Miksi levitämme linkkejä artikkeleihin, joiden kuvittelemme antavan meistä todellista minäämme “viisaamman” kuvan?

On helppo hokea, kuinka “sharing is caring”. Eihän ole. Yhtään ajatusta tai artikkelia ei saisi jakaa eteenpäin, ellei itse ymmärrä ajatusta ja seiso vahvasti kyseisen ajattelun takana.

Suosittujen hahmojen nuoleskelu on Twitterissä arkipäivää. Kuin alakoululapset, me “haastamme” tai “kiittelemme” seuratuimpia henkilöitä retweettien toivossa. Janoamme huomiota ihmisiltä, joita emme tunne ja joille emme merkitse mitään.

Loukkaannuitko? No sori. Twitter-kiistely alkakoon. Olen siellä nimellä @deepsami.

Suomalaiset kansallissosialistit haluavat houkutella alaikäisiä

Sisäinen keskustelupalsta paljastaa, kuinka Suomen Vastarintaliikkeen johto haluaa rekrytoida kansallismielisiä ja radikalisoida heidät ”askel askeleelta”.

Suomen Vastarintaliikkeen (SVL) johtaja Juuso Tahvanainen kirjoitti järjestön salaisella keskustelufoorumilla maaliskuussa 2013: "Etenkin nuorisolle suunnatussa materiaalissa voisi olla sokkiarvoa hyvällä maulla toteutettuna. Pömpöösi puhe hyvinvoinnista ja kansasta ei välttämättä kuulosta kovin kiinnostavalta lukioikäisen korviin."

Tahvanaisen johtama SVL ei ole tavanomainen järjestö. Se on uusnatsiliike, jonka jäsenet ovat toistuvasti syyllistyneet väkivaltaan. SVL on myös verkostoitunut veljesjärjestöihin muissa Pohjoismaissa. Sisäministeriön mukaan liike on "potentiaalisesti vaarallinen".

Ensimmäisenä Tahvanaisen viestiin vastasi SVL:n nettisivujen vastaava toimittaja Tomi Tiihonen: "Ylipäänsäkin kannattaisi radikalisoida meidän propagandaa, koska fanaatikkojahan me haluamme rekrytoida."

Vastarintaliikkeen foorumi ja aktiivien toiminta eivät jätä juuri tulkinnalle varaa, sillä aatemaailmaa ei peitellä. Se on rasistinen ja natsistinen, ja liike on valmis käyttämään myös väkivaltaa. SVL on järjestänyt itsepuolustuskoulutusta "aiheesta kiinnostuneille kansallismielisille".

SVL edustaa Suomessa pientä radikaalien piiriä. Ydinryhmässä on eri arvioiden mukaan noin kaksikymmentä henkilöä, ja foorumin aktiivikirjoittajien lukumäärä tukee tätä arviota. He ovat pääosin 1980- ja -90-luvuilla syntyneitä miehiä, ja merkittävä osa heistä on Oulusta tai pääkaupunkiseudulta.

SVL:llä on paikallisryhmä myös Jyväskylässä, Tampereella, Turussa, Porissa ja Mikkelissä.

Onko tämä suurin pankkiryöstö koskaan?

Venäläinen tietoturvayhtiö Kaspersky väittää paljastaneensa kansainvälisen kyberrikollisryhmän toteuttaman pankkiryöstön. Rahaa on viety jopa sadasta pankista ympäri maailmaa.

Kansainvälinen kyberrikollisjoukkio on varastanut jopa miljardi dollaria jopa sadasta rahoituslaitoksesta ympäri maailmaa kahden vuoden aikana.

Uutistoimisto Reutersin mukaan venäläinen tietoturvayhtiö Kaspersky kertoi varkauksista lauantaina.

Yhtiö sanoi, että se tekee yhteistyötä kansainvälisen rikospoliisijärjestö Interpolin, Euroopan poliisiviranomaisen Europolin ja useiden maiden viranomaisten kanssa paljastaakseen lisää tietoja ennennäkemättömäksi kuvaillusta ryöstöstä.

The New York Timesin mukaan hyökkäys voi olla yksi suurimmista pankkiryöstöistä koskaan.

Tekeekö keskusta vaaliohjelmansa some-keskusteluiden perusteella?

Keskustan ehdotus keskioluen myynnin siirtämisestä Alkoon, sai raivoisan some -myrskyn ja puolueen puheejohtajan Juha Sipilän "toppuuttelemaan" asiasta noussutta keskustelua.

Sampsa Katajan möläytys tuhoisaa kokoomukselle

Katajan mielipide muistetaan vaalikentillä, varsinkin työttömien, syrjäytyneiden, pienipalkkaisten yksinhuoltajien ja selkä seinää vasten elävien eläkeläisten keskuudessa.

Parlamentin jättävä Kataja ei listaa saavutuksiaan ja mainetekojaan, vaan kaiken sen, mitä kaikkea eduskuntatyössä on päin helvettiä.

Kataja liittyy ”ajatuksillaan” siihen kokoomuspoliitikkojen sankkaan joukkoon, josta on tullut puolueelle taakka. Sinänsä joukko on edustava; kuuluuhan siihen itse puheenjohtaja ja pääministeri Alexander Stubb.

Kun politiikan suosio ei muutenkaan ole huudossa kansalaisten keskuudessa, palkasta valittava kansanedustaja ei ole omiaan nostamaan vaali-innostusta. Kuka viitsii enää äänestää, kun 8000 euron kuukausitulokaan ei tunnu riittävän mihinkään – tässä lama-Suomessa.

Eduskunnan jättävä Sampsa Kataja pitää kansanedustajan tienestejä liian pieninä maan huippuosaajille. Kimmo Sasilla on ehdotus siihen, miten jatkuva rutina kansanedustajien palkkioista saataisiin laantumaan.

Sasi: Äänestäjät päättämään palkasta

Kansanedustaja Kimmo Sasilla (kok) on ehdotus siihen, miten jatkuva rutina kansanedustajien kovista palkkioista saataisiin laantumaan. Hän ehdottaa, että eduskuntavaaliehdokkaille tulisi eräänlainen hintalappu.

Maksetaan edustajalle palkkaa hänen oman ilmoituksensa mukaan. Jos joku tienaa 10 000 euroa kuukaudessa, hän ilmoittaa sen summan. Joku voi ilmoittaa summaksi tonnin. Äänestäjä päättää, kuinka paljon hän on valmis maksamaan edustajalleen palkkaa.

Lapset pois netistä ja aikuiset Tinderistä

(Tinder? #EVVK)

Jaikun perustajiin kuuluva Jyri Engeström on Piilaaksossa asuva it-yrittäjä ja isä. Hänen mielestään lapset eivät tarvitse pelejä ja koodaamista vaan satuja ja retkeilyä. Aikuisten taas kannattaisi pysyä poissa deittipalvelu Tinderistä.

Esiinnymme netissä pröystäillen kuin riikinkukot. Lapset ovat niin viihteen ympäröimiä, etteivät osaa enää leikkiä. Aikuisetkin janoavat vain yksinkertaista, hauskaa ja koukuttavaa.

"Kaikkialta tulee koko ajan niin paljon ärsykkeitä, että viihdytämme itsemme kuoliaiksi. Alamme arvostaa triviaaleja asioita. Totuus hukkuu epäolennaisuuksien valtamereen", kertoo Engeström Skype-nettikameran välityksellä.

Nuoren maitotilallisen terveiset

"Nyt on kaupan vuoro ottaa omista hinnoistaan pois"

Nuori maidontuottaja jaksaa vielä uskoa suomalaiseen tuotantoon, vaikka maatalousyrittäjien taivaalle on kasautunut tummia pilviä.

Suomussalmelainen agrologi, maidontuottaja Laura Mulari pyörittää perheensä kanssa kunnan suurinta maitotilaa. Tilalla on kolme navettaa, joissa on toistasataa lypsävää ja lisäksi nuorta karjaa.

Mulari hoitaa mieluiten lehmiä, mutta tarvittaessa naiselta onnistuu myös pellolla kyntötyöt. Kesällä maataloustöitä on huomattavasti enemmän kuin talvella.

Me maatalousyrittäjät emme voi enää karsia tuloistamme. Nyt se on jo kaupan vuoro oikeasti ottaa omista hinnoistaan pois. Se ei auta, että me rupeamme ulkomaista tuotantoa tukemaan. Toivottavasti Suomessa ei jatkossa ajeta maataloutta siihen pisteeseen ettei maatalous yksinkertaisesti kannata.

Apple kaappasi 93 prosenttia älypuhelinvoitoista

Applen mahtavasti sujunut loka-joulukuun myynti toi sille liikevaihto- ja tulosennätyksen, mutta samalla se lyttäsi kilpailijoiden tuloshaaveet. Applen osuus koko älypuhelinalan liikevoitoista oli 93 prosenttia.

Sipilän pirunnyrkki

Keskustan vaalivoitto näyttää jo ratkenneen. Se merkitsee vaikeuksia Juha Sipilälle, kirjoitaa Pekka Ervasti.

Keskustan vaaliväki purjehti myrskyisän matkan Tallinnasta Helsinkiin. Se saattoi olla tämän vaalikampanjan vaikein osuus, sillä kannatusmittaukset lupaavat puolueelle hurjaa vaalivoittoa.

Mitä lähemmäksi tuo vaalivoitto tulee ja mitä voitonriemuisemmalta keskustaväki näyttää, sitä väkinäisemmäksi muuttuu Sipilän hymy. Vastuu painaa jo ennen kuin se alkaa.

Vanhan kansan vaikein kapine oli pirunnyrkki, muutamasta puupalikasta koostuva palapeli, jonka vain taitavimmat osasivat koota kolmiulotteiseksi ristiksi. Sipilän pöydällä on paljon vaikeampi puzzle.

Ensimmäinen haasteellinen palikka on oman kärkijoukkueen, ministeriryhmän valinta. Risteilyllä ilma oli sakeana arvioita siitä, ketkä kepulaiset pääsevät mustan Audin takapenkille. Tarjokkaita on enemmän kuin paikkoja. Joku tulee pettymään varmasti.

”Koin itseni lapsityövoimaksi”

Krisse raatoi vuosia 12 euron päiväpalkalla: ”Koin itseni lapsityövoimaksi”

Turkulainen kiinteistönhoitaja Krisse Pääskynen, 36, on nykyään iloinen mies uudessa työpaikassa. Toisin oli vielä viime syksynä. Silloin Krisse lähti Huiskulan Puutarha Oy:stä, jossa oli ollut avotyössä yhdeksän ja puoli vuotta 12 euron päiväpalkalla.

Kehitysvammaisilta avotyöntekijöiltä puuttuu, paitsi kunnon palkka, myös työsuhteen turva.

Koin Huiskulassa itseni lapsityövoimaksi: halpaa työvoimaa joka tekee nopeasti ja joutuu raatamaan hirveästi. Mitta tuli täyteen, kun eivät suostuneet palkkaamaan oikeasti. Kyselin sitä pari-kolme kertaa ja sitten ilmoitin, että NYT lähden.

Ne luulivat, että lasken leikkiä, Krisse naurahtaa uudessa työpaikassaan Kiinteistöässä Oy:ssä.

Nykyinen työ ei eroa paljoakaan entisestä: ulkoalueiden hoitoa, kuljetustehtäviä ja lumitöitä, näin sesonkiaikana vaikka keskellä yötä, 70 tuntia kuukaudessa. Mutta täällä Krisse saa samaa työehtosopimuksen mukaista palkkaa kuten muutkin kiinteistönhoitajat.

Krisse Pääskynen osallistuu A2 Kehitysvammais-iltaan 10. helmikuuta klo 21 alkaen.

Twitter-pomo on "vaivaantunut" palvelua piinaavasta trolliongelmasta

Twitterin toimitusjohtaja Dick Costolo tuntee olevansa henkilökohtaisesti vastuussa mikroblogipalvelua piinaavasta trolliongelmasta, The Verge kirjoittaa.

Costolo kertoo Twitterin työntekijöille olevansa ”vaivaantunut” sen vuoksi, ettei palvelu ole saanut kiusaajia ja väärinkäyttäjiä kuriin. Hän kertoo aikovansa ryhtyä järeämpiin toimiin eliminoidakseen trollit, jotka karkottavat ydinkäyttäjiä.

Suomelta loppuivat rahat täysin yllättäen 1992

Lama-Suomi ajautui syksyllä 1992 tilanteeseen, jossa rahat loppuivat valtion kassasta.

Hurjien kulutusjuhlien jälkeen Suomi syöksyi syvään lamaan 1990-luvun alussa. Konkurssiaalto, suurtyöttömyys ja viennin tyrehtyminen sekä valtion velkaantuminen herättivät poliitikot todellisuuteen.

Suomen Pankin entinen pääjohtaja, tasavallan presidentti Mauno Koivisto seurasi kauhulla Suomen valtion ajautumista kassakriisiin. Tähän saakka Suomen 90-luvun lamavuosia käsittelevä kirjallisuus on kertonut, että kassakriisiä ei ollut. Todellisuus oli siis paljon karumpi, joka käy ilmi valtiovarainministeriön silloisen budjettipäälikön Raimo Sailaksen ja Koiviston nauhoitetusta keskustelusta syyskuussa 1992.

Koivisto teki syksyllä 1992 jotain hyvin poikkeuksellista. Hän antoi Sailakselle salaisen tehtävän: mitä tehdään, jos valtio ajautuu tilanteeseen, jossa se ei pysty maksamaan lakisääteisiä maksujaan, kuten esimerkiksi lapsilisiä?

Taiwanin lento-onnettomuus: Musta laatikko paljasti syyn

Taiwanin lentoturvallisuusviranomaiset kertovat BBC:n mukaan, että lentokoneen potkurimoottorit eivät tuottaneet tarpeeksi työntöä nousun jälkeen. Mustan laatikon tiedot paljastavat myös, että koneen lentohenkilökunta yritti pysäyttää ja käynnistää uudelleen toista koneen moottoria kuitenkin tuloksetta.

Google räväytti

399 dollarin arvoinen karttasovellus tarjolla nyt ilmaiseksi

Google ilmoitti loppuviikosta, että se tarjoaa maksullisen Google Earth Pro -sovelluksensa jatkossa ilmaiseksi. Sovelluksen hinta oli aiemmin mojovat 399 dollaria eli noin 353 euroa.

Siinä missä ilmainen Google Earth sopii kevyeen karttojen selailuun, Pro on ammattilaisille tarkoitettu monipuolinen karttaohjelma. Sen ominaisuuksia ovat hyödyntäneet aiemmin esimerkiksi tutkijat ja erilaiset yritykset, SlashGear kertoo.

Jordanian kuningas julkaisi lentäjäasuisen macho-kuvan

Jordanialaisen lentäjän polttomurha on kasvattanut vihaa ääri-islamistista Isis-järjestöä kohtaan. Jordania on uhannut Isistä "järisyttävällä kostolla" ja on lisännyt ilmaiskujen määrää järjestön terroristeja vastaan.

Isis on onnistunut järkyttämään muslimimaita 26-vuotiaan jordanialaisen lentäjän Muath Al Kasabehin polttomurhalla.

Jordanian kuningas Abdullah II:n on jopa spekuloitu raivostuneen teloituksesta niin paljon, että hän saattaisi itse lähteä lentokoneen puikkoihin pommittamaan Isistä.

Torstain aikana sosiaalisessa mediassa levinnyt huhu kuninkaan henkilökohtaisesta osallistumisesta taisteluihin sai entistä enemmän puhtia alleen, kun kuninkaan virallisella Facebook-sivulla julkaistiin hänestä tuimakatseinen kuva lentäjän varusteissa.

Ukrainan aseapu ei ratkaisisi sotaa kapinallisia vastaan

Suomalaisasiantuntijan mukaan Ukrainan ehdotettu aseistaminen ei ratkaisisi sotaa kapinallisia vastaan.

Tavoite on voimasuhteiden tasoittaminen ja sopu neuvottelupöydässä. Riskinä on suursota ja uhrien määrän raju kasvu.

Yhdysvallat yrittää välttää Ukrainan taistelujen kiihtymisen. Siksi se on tarkkana, että Ukrainan armeijalle mahdollisesti tarjottavat aseet olisi tarkoitettu alakynteen joutuneen osapuolen puolustautumiseen, ei kapinallisten suoraviivaiseen lyömiseen.

Presidentti Barack Obaman hallinnon keskeisten vaikuttajien on sanottu kallistuvan Ukrainan aseistamisen kannalle. Kongressi antoi jo joulukuussa valtuudet 350 miljoonan dollarin aseapuun.

Jos metaani vapautuu ilmakehään, niin peli on pelattu

Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Jari Haapalan mukaan ilmastonmuutos on tapahtunut nopeammin kuin kukaan on osannut edes kuvitella. Kukaan ei myöskään tiedä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

Jäämeri on mitä todennäköisimmin ollut täysin jäätön 120 000 vuotta sitten. Nyt menossa on Haapalan mukaan suurin muutos, mitä maapallolla on viimeisen jääkauden jälkeen tapahtunut.

Metaani on kasvihuonekaasu ihan niin kuin hiilidioksidi, mutta on noin 50 kertaa voimakkaampi. Jos se vapautuu ilmakehään, niin silloin niin sanotusti, peli on pelattu, Jari Haapala toteaa.

Matkustajakone törmäsi siltaan Taiwanissa

Tuulilasi ja auton keula lytyssä oli lopputulos – mutta kuski itse tallentui ohiajaneen autoilijan videokameralle tarkastamassa autonsa vaurioita pian rysäyksen jälkeen. Auto oli jäänyt sillalle, keskelle tietä. Miehen työnantajan mukaan kuski selvisi lievällä päävammalla.

Kuntoilubuumilla retostellaan, mutta suomalaiset ovat yhä löysää ja lihavaa kansaa

Yleistä kuntoilubuumia ei ole. Kuntosaleissa käyvät jo muutenkin aktiiviset koulutetut ja hyvätuloiset. Koko kansa liikkuu yhä vähemmän.

Tiedotusvälineitä seuratessa voisi luulla, että Suomessa on käynnissä todellinen kuntoilubuumi. Kuntosalitreenaus ja muukin kuntoilu on yhä enemmän esillä erilaisissa medioissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan mitään yleistä kuntoilubuumia ei kuitenkaan ole olemassa.

Kuntoilubuumiin osallistuvat ihmiset, jotka ovat jo aikaisemmin olleet aktiivisia liikkujia ja hyväkuntoisia, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Tomi Mäki-Opas kertoo.

Käytännössä niin sanottuun kuntoilubuumiin osallistuu siis etupäässä ihmisiä, jotka ovat jo ennenkin harrastaneet liikuntaa. He ovat nyt vain vaihtaneet liikuntamuotoa uusia trendejä vastaavaksi.

Il­ta­päi­vä­leh­dil­lä on tap­pa­va vai­ku­tus maa­kun­ta­leh­tien lii­ke­toi­min­taan tu­le­vai­suu­des­sa

IL­TA­LEH­DEL­LÄ ja Il­ta-Sa­no­mil­la on yh­teen­sä yli puo­let kai­kes­ta in­ter­net-uu­tis­käy­tös­tä Suo­mes­sa. Jom­pi­kum­pi näis­tä tu­lee ole­maan ylei­söl­tään laa­jin ja in­ter­ne­tin tär­kein uu­tis­me­dia tu­le­vai­suu­des­sa.

Mik­si ih­mi­set ovat ha­lut­to­mia mak­sa­maan ver­kon uu­tis­pal­ve­luis­ta? Kak­si pro­sent­tia il­moit­taa syyk­si Ylen il­mai­sen tar­jon­nan, 26 pro­sent­tia sa­no­ma­leh­tien il­mai­sen tar­jon­nan.

Suo­meen voi jää­dä myös verk­ko­leh­tiä, joi­den si­säl­tö on muu­rin ta­ka­na pii­los­sa mak­sa­vil­le asiak­kail­le. Näi­den ylei­sö ei ole ko­ko kan­sa, vaan sen mak­su­ha­lui­nen osa.

Jos sa­no­ma­leh­det kuih­tu­vat, kau­pal­li­nen tv-uu­tis­toi­min­ta on on­gel­mis­sa ja il­ta­päi­vä­leh­det hal­lit­se­vat mark­ki­naa, mi­tä Ylen pi­täi­si teh­dä? Lo­pet­taa ke­hit­ty­mi­nen ja jät­tää teh­tä­vän­sä hoi­ta­mat­ta?

Yle on ku­tis­tu­nut re­surs­seil­taan kol­man­nek­sen 2000-lu­vun alus­ta. Ylen ylei­sö­suh­de on py­sy­nyt en­nal­laan, ei kas­va­nut. Tyy­ty­väi­syys Yleen on kyl­lä li­sään­ty­nyt.

YLEN osuus kai­kes­ta suo­ma­lais­ten ver­kos­sa ku­lut­ta­mas­ta ajas­ta on kak­si pro­sent­tia. Suo­ma­lai­sen leh­dis­tön, var­sin­kaan maa­kun­ta­leh­dis­tön, di­gi­taa­li­nen tu­le­vai­suus ei ole Yles­tä kiin­ni.

Kirjoittaa At­te Jääs­ke­läi­nen joh­ta­ja, vas­taa­va pää­toi­mit­ta­ja Yle, Uu­tis- ja ajan­koh­tais­toi­min­ta.

Kritiikki liittyy Hel­sin­gin Sa­no­mien vas­taa­van pää­toi­mit­ta­jan Kaius Nie­men ko­lumniin 1.2.2015

Aika käy vähiin Ylen tehtävän kirkastamiseksi

Ylen tu­lee ol­la suo­ma­lai­sen si­vis­tyk­sen, kult­tuu­rin ja kan­san­val­lan vaa­li­ja, ko­ti­mais­ten kiel­ten tu­ki­pyl­väs ja tie­don­vä­li­tyk­sen mo­ni­puo­li­suu­den ja laa­dun var­mis­ta­ja. Näil­lä osa-alueil­la Ylen työn­te­ki­jät te­ke­vät hy­vää työ­tä.

Suo­ma­lai­set luot­ta­vat vah­vas­ti Ylen uu­ti­siin ja ajan­koh­tais­si­säl­töi­hin. Kun Ylen tu­le­vai­suu­des­ta käy­dään kriit­tis­tä kes­kus­te­lua, yh­tiön työn­te­ki­jöi­tä ei sai­si syyl­lis­tää. He to­teut­ta­vat joh­don nä­ke­mys­tä sii­tä, mi­hin Yle re­surs­sin­sa lait­taa.

On­gel­ma on, et­tä "a­siak­kuus­ta­voit­tei­den" saa­vut­ta­mi­nen edel­lyt­tää mark­ki­na­joh­ta­juut­ta kai­kis­sa koh­de­ryh­mis­sä ja kai­kis­sa vä­li­neis­sä. Siis­pä Ylen joh­to to­teut­taa mark­ki­na­joh­ta­jast­ra­te­giaa, ei jul­ki­sen pal­ve­lun stra­te­giaa. To­del­li­suus su­men­ne­taan kor­vaa­mal­la sa­na "mark­ki­nao­suus" sa­nal­la "ta­voit­ta­vuus".

Stubb oli virhe?

Pitkän linjan kokoomusvaikuttaja, professori Jarmo Virmavirta arvioi, että Alexander Stubbin asema puolueen johdossa seisoo nyt heikolla jäällä.

Jos tämä kannatuksen alamäki toteutuu vaalituloksessa, niin kuin arveltavissa on, niin kyllä kokoomuksessa joudutaan miettimään puheenjohtajavaihdosta, Virmavirta sanoo Uuden Suomen haastattelussa.

Virmavirta pitää hyvin epävarmana, että kokoomus lähtisi apupuolueeksi vaalien jälkeiseen hallitukseen. Hän myöntää, etteivät Stubbin konsensuspolitiikkaa vastustavat puheet ole antaneet hänestä kuvaa yhteistyökykyisenä hallituskumppanina.

Monet vanhemmat jättivät lapsensa rokottamatta

Vauva kuoli hinkuyskään Suomessa

Nykyvanhemmilla ei aina ole edes käsitystä esimerkiksi tuhkarokon tai hinkuyskän vaarallisuudesta. Omakohtaisten kokemusten puutteessa moni saattaa pitää niitä harmittomina sairauksina ja kieltää lastensa rokottamisen.

Kaliforniassa perheet ovat alkaneet perua matkojaan Disneylandiin, missä 52 huvipuistovierasta sai vastikään tuhkarokkotartunnan yhden päivän aikana. Keskiviikkoon mennessä Disneylandista alkanut epidemia oli levinnyt jo 87 ihmiselle.

Minna Marsh
Sosiaalisessa mediassa rokotevastaisuus kukkii.
Rokottamattomat leikkivät kuitenkin tulella ja toimivat muiden siivellä.

Yksi tuhkarokkoon sairastunut tartuttaa 20 lähipiirissä olevaa, joilla ei ole rokotusta tai immuniteettia sairastumisen ansiosta. Jokainen näistä taas tartuttaa 20. Influenssa ei leviä olleenkaan yhtä nopeasti. Yksi influenssaan sairastunut tartuttaa 1-5 lähipiirissä olevaa, kertoo ylilääkäri Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Rokotusohjelmayksiköstä.

Professori lyttää suomalaisen tv-draaman

"Liian tylsää ollakseen viihdettä ja liian tyhmää ollakseen taidetta"

Nykyiset huippusuositut tv-sarjat ovat omaksuneet elokuvien henkilöhahmoja ja niiden kerrontatapoja. Sarjojen suurkuluttajat katsovat paljon erityisesti yhdysvaltalaisia sarjoja. Suomalaisella tv-teollisuudella ei tunnu olevan rahkeita haastaa alan jättiläisiä.

Suoratoiston aikakaudella on tavallista, että kokonaisen sarjan voi katsoa läpi muutamassa päivässä. Kyse on parhaimmillaan kymmenien tuntien katselumaratonista.

Näen Suomen käsikirjoittajien tulevaisuuden hyvänä, kun valta siirtyy katsojalle. Katsoja haluaa laatua. Sen voi päätellä esimerkiksi HBO:n ja Netflixin palvelujen suosiosta. Tämä on käsikirjoittajan työn kannalta hyvä kannustin.

Snowmageddon New York

Vuorokausi "snowmageddonin" jälkeen Time Squarella lunta ei juurikaan näkynyt.

New Yorkiin ennustettu ”snowmageddon” lässähti tiistaina tavalliseksi lumipyryksi.

Suomalainen Juho Karjalainen haastatteli paikallisia, jotka olivat talvisäästä enemmän iloissaan kuin huolestuneita. Kaikkialla maassa myrsky ei kuitenkaan jäänyt pikkupyryksi.

Historiallisen raju lumimyrsky iskemässä Yhdysvaltojen itärannikolle

National Weather Servicen mukaan myrsky on aiemmin ennustettua pahempi. Ihmisiä on kehotettu pysymään kodeissaan New Jerseystä Maineen ulottuvalla alueella.

Yhdysvaltojen koillisosassa lunta voi sataa paikoin 90 senttiä ja tuulet voivat yltyä voimakkuudeltaan lähes hurrikaanin lukemiin.

Myrsky on todennäköisesti rajuin lumimyrsky Yhdysvaltojen itärannikon mitatun historian aikana.

Mistä hitaat ja saamattomat yliopisto-opiskelijat tulevat?

Kansleri Kari Raivio moitti yliopisto-opiskelijoita sekä hitaasta opiskelusta että löperöstä suhtautumisesta opintoihin. Toisin kuin muiden maiden yliopisto-opiskelijoilla, Suomessa opiskelijoiden motivaatio on Raivion mukaan heikko ja energia kuluu opiskelun sijasta työssäkäyntiin.

Lukijan Hmm kommentti:

Amerikkalaisyliopistoissa kirjotetaan tekstiä noin 6 x enemmän kuin suomalaisessa esseitä, koevastauksia, tutkimuspapereita, kirjaraportteja jne. Väittelytaito ja kyky argumentoida ovat tärkeitä amerikkalaisopiskelijoille opetettavia taitoja.

Itse en ollut niitä koskaan suomalaisyliopistossani joutunut opettelemaan. Ei ihme, että jenkkien kyky repäistä pieni puhe aiheesta kuin aiheesta on loistava.

Raivion syyttävä sormi haki vikaa vain opiskelijoista. Heidän soimaamisensa kummastuttaa, sillä opiskelijathan ovat vain systeemimme tuote: sitä niitämme, mitä kylvämme.

Yliopisto opetuspuutteineen ja vikoineen tuskin on yksin syyllinen hiipuvaan tai puuttuvaan motivaatioon. Siksi on katsottava myös yliopisto-opiskelua edeltävää koulutusta. Siellä luodaan pohja niin opiskelutekniikoille kuin motivaatiollekin.

Kehitettävää on sekä peruskoulussa että lukiossa. Siinä missä peruskoulu saa tutkimusten mukaan muista maista poiketen aikaan lähinnä yksin tekemisen kulttuuria ja kirjaan tuijottelua, lukio tuottaa kävijöilleen uupumusta.

Poliittiset nimitykset rikkovat ehkä perustuslakia

Poliittisten virkanimitysten määrä on kääntynyt kasvuun, väittää uusi kirja.

Kaikkia poliittisia virkanimityksiä on teoksen mukaan mahdoton selvittää, mutta viime aikoina suunta on ollut ylöspäin.

Syynä on osin nimitysten määrän kasvu ylipäätään mutta myös hallituksen toimintakulttuurin muutos. Yksittäisellä ministerillä on aiempaa enemmän valtaa.

Mikä on puolueenne kanta poliittisiin nimityksiin?

Seitsemän puoluejohtajaa vastasi

Alexander Stubb (kok) jätti vastaamatta

Juha Sipilä, (kesk): Poliittiset paketoinnit virkanimityksissä syövät politiikan uskottavuutta.

Järjestyksenvalvoja

Timo Soini, (ps): Perussuomalaisten mielestä kuhunkin työhön on valittava pätevä hakija.

Ville Niinistö, (vihr): Politisoituneista virkanimityksistä on välttämätöntä päästä eroon

Carl Haglund, (rkp): Jäsenyys tietyssä puolueessa ei saa olla ratkaiseva tekijä henkilöitä valittaessa.

Antti Rinne, (sd): Sdp kannattaa pätevimmän hakijan valitsemista kuhunkin julkiseen tehtävään.

Päivi Räsänen, (kd): Virkoihin tulee valita pätevin riippumatta siitä, onko hakija jonkin puolueen jäsen.

Paavo Arhinmäki, (vas) :Emme kannata poliittisia virkanimityksiä.

Oikeusoppineet: Jehovan todistajien ohjekirjassa ollaan paikoin Suomen lain rajamailla

Useimmat Jehovan todistajat eivät ole koskaan nähneet kirjaa, jonka nimi on Paimentakaa Jumalan laumaa.

Se luovutetaan vain Jehovan todistajien seurakuntien niin sanotuille vanhimmille. Heitä kielletään näyttämästä sitä muille seurakuntalaisille tai ottamasta siitä kopioita. Jos he eroavat tai heidät erotetaan, heidän on palautettava kirja.

136-sivuisessa kirjassa annetaan neuvoja seurakuntalaisten paimentamiseen. Siinä on yksityiskohtaiset ohjeet niin sanottuja oikeuskomiteoita varten. Komitea kutsutaan koolle, kun Jehovan todistajaa epäillään teosta, jonka vuoksi hänet voidaan erottaa yhteisöstä.

Tällaisia syntejä on paljon: avioliiton ulkopuolinen seksi, homoseksuaalisuus, abortti, runsas päihteiden käyttö, irstaus ja niin edelleen.

Viime kuukausina on käyty julkista keskustelua siitä, miten Jehovan todistajat kohtelevat jäseniään ja yhteisöstä lähteneitä. Sitä on pitänyt yllä erityisesti Uskontojen uhrien tuki -yhdistys.

Yhdistys on vaatinut, että uskonnolliset tuomioistuimet kielletään. Sen mielestä yhteiskunnan ei pitäisi tukea uskonnollista yhteisöä verovapauksin, jos yhteisö loukkaa jäsentensä perusvapauksia.

Luonnossa minua näkee melkein pelkästään heinäkuussa

Viihdyn paremmin kaupungeissa. Minulla ei ole mitään hinkua maaseudulle, koska urbaani viidakko on paljon kiinnostavampi. Barcelona on täydellinen kaupunki, koska siellä voi olla tammikuussakin 20 astetta.