DPK.fi

Hallituksen työlinja joutuu heti testiin

Microsoftin keskiviikkona ilmoittama yhteensä 2 300 työntekijän irtisanominen oli sellainen paukku, että se todellakin ansaitsi heti verekseltään pääministeri Juha Sipilän (kesk), työministeri Jari Lindströmin (ps) ja elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) huolen ja huomion. Ministereillä oli tarjota irtisanottujen avuksi lupaus tukitoimista, joihin rahaa haettaisiin syksyn lisätalousarviolla. EU:n globalisaatiorahastolle lähtisi myös heti anomus.

Microsoftilta hallitus penäsi tietenkin myös vastuuta.

Vastuu sille, jolle se kuuluu

Microsoft piti huolen siitä, ettei edes hiljainen heinäkuu jäänyt vaille surkeaa irtisanomisuutista.

Nokia-puhelinten tapauksessa moni asia olisi pitänyt tehdä toisin jo ajat sitten, mutta myös Microsoftia voi hyvällä syyllä syyttää lyhytjänteiseksi. Sen vuoden kestäneestä taipaleesta puhelinfirmana on jäänyt laiskan ja haluttoman kokeilun maku.

Vaatimus yrityksen yhteiskuntavastuusta ei tarkoita sitä, etteikö myös maan hallituksen pitäisi tehdä jotain irtisanottuja ja Saloa auttaakseen. Hallituksen vastuun pitäisi kuitenkin kattaa työttömät yleensä, ei vain niitä, jotka kulloinkin sattuvat olemaan otsikoissa.

Li Andersson sai puolustajan

Työmarkkinajärjestö SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola on samoilla linjoilla vasemmistoliiton Li Anderssonin kanssa, joka aiheutti kuohuntaa arvostelemalla Suomen irtisanomissuojaa Microsoftin yt-pommin jälkeen.

Suomessa työntekijöiden irtisanomissuoja on kilpailijamaita heikompi, ja osin siksi Suomesta on helppo siirtää- tai lopettaa koko tuotanto, Huutola sanoo.

Microsoftin päätös on kova isku Suomelle

Ohjelmistoyhtiö aikoo vähentää Suomessa 2 300 työpaikkaa. Salon toimipiste suljetaan. Päätös yllätti kaupunkilaiset ja työntekijät.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) toimitusjohtajan Vesa Vihriälän mukaan Microsoftin työpaikkojen vähennys on Suomen taloudelle kova isku.

"Kyse on hyvää osaamista vaativista ja hyvin palkatuista tehtävistä, jotka ovat usealla tavalla tärkeitä taloudelle. Microsoftin päätös korostaa entisestään tarvetta vahvistaa yritysten kustannuskilpailukykyä ja lisätä Suomen houkuttelevuutta liiketoimintapaikkana."

”Tämä on kamala isku” – Rinne vaatii hallitusta tekemään kaikkensa Microsoftilta irtisanottavien puolesta

Rinteen mukaan tilanne pakottaa kaikki muutkin puolueet suhtautumaan vakavasti uuden viennin rakentamisen.

Viimeistään nyt on aika ottaa vakavasti uuden viennin rakentaminen ja Suomeen sitoutuneiden yrittäjien aseman parantaminen, Rinne sanoo.

Nyt jyllää huhumylly

”16 maata haluaa Kreikan ulos eurosta”

Lehtitietojen mukaan Kreikan euroeron todennäköisyys on selvästi kasvanut. Kreikkalaislehti Kathimerinin Brysselin-lähteiden mukaan peräti 16 euromaata haluaa Kreikan ulos eurosta. Euromaita on kaikkiaan 19. Lehden mukaan Kreikan ohella siis vain kaksi maata haluaa maan jatkavan euroalueella.

Kreikan äänestystulos mahdollistaa kohtuullisen ratkaisun

Paavo Arhinmäen mukaan Kreikka nousee verotusjärjestelmää parantamalla sekä laittamalla kuriin korruptiota ja harmaata taloutta.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on tyytyväinen Kreikan äänestystulokseen.

Tämä oli demokratian voitto. Erityisesti nuoret äänestivät ei. Se kuvastaa sitä, että viisi vuotta jatkunut leikkauspolitiikka on vienyt nuorilta tulevaisuuden.

Arhinmäki on iloinen ei-puolen voitosta ankaran painostamisen ja lobbauksen jälkeen.

Li Andersson

Suomessa harjoitetaan talouskuria samoilla perusteilla kuin Kreikassa, mittakaava vain on eri.

Tilanne tuntuu älyttömältä. Porvarilliset mediat ja taloustieteilijät Yhdysvalloissa ihmettelevät, että mitä helkkaria eurooppalaiset tekevät. Ulkoa katsottuna Kreikka-politiikassa ei ole enää taloudellista järkeä, siinä on ainoastaan kyse politiikasta, Andersson sanoo.

Kreikan kansa äänesti lainaehtoja vastaan: 61 prosenttia sanoi ei

Kreikan valtiovarainministeri eroaa – ei haluta enää neuvottelupöytään.

Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis ilmoitti maanantaiaamuna yllättäen blogissaan jättävänsä tehtävänsä, vaikka hänen ajamansa vaihtoehto voitti selvästi sunnuntaina pidetyssä kansanäänestyksessä.

Varoufakis selitti syyksi erolleen, että kansanäänestyksen tuloksen selvittyä ilmeni, että osa euromaista ja päävelkojista ei enää haluaisi nähdä Varoufakista neuvottelupöydässä.

Hän, Varoufakis, on kriisin aikana kutsunut velkojia muun muassa terroristeiksi.

Kun pääministeri Alexis Tsipras oli ajatellut valtiovarainministerin vaihtamisen siinä tapauksessa helpottavan neuvotteluja, Varoufakis päätti omien sanojensa mukaan erota. Hän on kriisin aikana kutsunut velkojia muun muassa terroristeiksi.

Maanantaina oli epäselvää, kuinka vapaaehtoinen ero oli. Tsiprasilla on paine saada neuvoteltua jonkinlainen sopimus velkojien kanssa nopeasti.

Kreikan ”kumppanit” savustivat pihalle

Haluan tukea pääministeriä ja siksi jätän paikkani valtiovarainministeriössä jo tänään.

Soini Ylelle: Kreikka ei lähde eurosta vapaaehtoisesti – ”Menisi lypsykone tukkoon”

Lähdön jälkeen Kreikka olisi omillaan ja se voisi olla oikea ratkaisu moraaliselta kannalta, Soini totesi Ylelle. Soinin mukaan periaatteen tulisi olla se, että jos riskin ottaa, täytyy myös maksaa. Riskillä hän viittaa Kreikan aiempina vuosina saamiin lainoihin.

Podemosin Pablo Iglesias: Demokratia voitti Kreikassa

Espanjalaisen Podemos-puolueen johtaja Pablo Iglesias on riemuinnut Kreikan äänestystuloksesta.

Pablo Iglesias Twitter

Iglesias on laittanut tilinsä pääkuvaksi kuvan, jossa hän poseeraa yhdessä Kreikan pääministerin Alexis Tsiprasin kanssa.

Jos Syriza voittaa kansan-
äänestyksen, tuhansia kuolee

Poliittinen vasemmisto käy Kreikassa luokkasotaa kapitalisteja vastaan, sanoo kreikkalainen suurliikemies Nicolas Vernicos Helsingin Sanomille.

Hän povaa synkkää tulevaisuutta maalleen, jos pääministeripuolue Syriza voittaa sunnuntaina järjestettävän kansanäänestyksen.

Syriza haluaa kansan torppaavan euromaiden ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n vaatimat kovat lainaehdot.

"En pelkää luokkasotaa. Aina kun käyt kamppailua, voit hävitä tai voittaa. Mutta vaikka häviäisin taistelun, en tule häviämään sotaa", Vernicos sanoo.

”Mitä, jos he äänestävätkin kyllä?”

Tunnettu talousbloggaaja, brittiekonomisti Edward Hugh sanoo, ettei Kreikan kansanäänestyksen olennaisin ongelma ole se, jos kreikkalaiset äänestävät huomenna sunnuntaina ”ei” velkapaketin ehdoille ja siten myös eurolle.

Todella monimutkainen ongelma seuraa siitä, jos he äänestävätkin ”kyllä”, Hugh toteaa Twitterissä.

The Guardianin mukaan gallupit povaavat lähes tasatulosta Kreikan kansanäänestykseen. Yleisesti ennakoidaan, että maa aloittaa neuvottelut kolmannesta velkapaketista, jos kyllä-äänet voittavat. Jos ei-äänet voittavat, sitä pidetään lähtölaukauksena Kreikan eurosta eroamiselle.

Ulkoministeri Soini: ”Ei Kreikka voi äänestää itselleen toisten maiden veroeuroja”

Riippuu siitä, kuinka paljon eurooppalaisella veronmaksajalla on maksukykyä ja -halua. Varautumistietä ei ole, mutta toisaalta on niin, että eivät eurooppalaiset veronmaksajat voi maksaa Syrizan vaalilupauksia. Ei voi olla niin, että kun Kreikassa äänestetään, äänestetään itselle toisten euromaiden veroeuroja, Soini tylyttää.

Venäjä hurjistui – ”Suomi iski Venäjän kasvoille”

Suomen päätöksestä evätä Venäjän delegaatiolta maahantulolupa tulevaan Helsingin Etyj-kokoukseen on noussut kohu. Maahantulo evättiin EU-pakotteiden vuoksi. Venäjän ulkoministeriön mielestä Suomen toiminta ei ole hyväksyttävää ja Suomi on rikkonut kansainvälisiä sopimuksia, kertoo uutistoimisto Itar-Tass.

Päätöksen maahantulon eväämisestä teki viime kädessä ulkoministeri Timo Soini (ps.).

Perussuomalaisiin kuuluva Helsingin yliopiston Venäjä-tutkija Arto Luukkanen pitää Suomen päätöstä käsittämättömänä. Luukkasen mielestä ”Suomi iski Venäjän kasvoille”.

Kreikkalaistutkija arvostelee: pieni joukko kahmii rahoja

Kreikkalainen eläkeläinen on saavuttanut viiden viime vuoden aikana lähes myyttiset mittasuhteet.

Ajatus hulppeaa eläkettä ja lyhyttä uraa tekevästä helleenistä oli punainen vaate muille euromaille, kun ne alkoivat lainoittaa velkakriisiin ajautunutta Kreikkaa.

Esimerkiksi eläkkeiden korvausaste – eläke prosentteina viimeisestä palkasta – saattoi nousta julkisella sektorilla jopa 140 prosenttiin. Sadan prosentin korvausaste oli yleinen.

Venäläis­hävittäjät ampuneet harhautus­soihtuja ruotsalais­koneita kohti

Venäläiset sotilaslentokoneet ovat käyneet vastatoimiin ruotsalaiskoneita vastaan Itämerellä, paljastaa Ruotsin puolustusvoimien komentaja Sverker Göransson. Puolustusvoimien mukaan vastatoimet tarkoittavat harhautussoihtuja.

Venäjän sotilaallinen toiminta Itämerellä on lisääntynyt merkittävästi viime aikoina. Siihen nähden Göranssonin paljastus on Expressenin mukaan sensaatiomainen.

Venäläiset lentokoneet ovat useaan otteeseen loukanneet ruotsalaisten ilmatilaa. Venäjä on järjestänyt sotaharjoituksia lähellä maiden rajaa. Niitä valvomaan on lähetetty ruotsalaisia Jas-hävittäjiä.

Göransson kertoi nyt, että näitä hävittäjiä vastaan on pudotettu niin sanotusti "vastatoimia".

”Jos kansa äänestää kyllä, tulee Kreikka kolmonen”

Jutta Urpilainen löi askelmerkit pöytään tv:ssä:

Ex-valtiovarainministeri, kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd.) arvioi 30.6.2015 Ylen aamu-tv:ssä Kreikan tilanteen jatkoa. Urpilainen sanoi, että jos kreikkalaiset äänestävät sunnuntain kansanäänestyksessä ”ei”, prosessi euroalueesta ja mahdollisesti koko EU:sta irtautumisesta käynnistyy. Jos kansa äänestää ”kyllä”, neuvottelut velkojien kanssa jatkuvat, mutta eivät nykyisen pääministerin Alexis Tsiprasin johdolla, hän arvioi.

Niin Nato kuin Venäjäkin valmistautuvat nyt konkreettiseen mahdollisuuteen, että Euroopassa sodittaisiin ensimmäistä kertaa II maailmasodan jälkeen

Kulissien takana tiedetään enemmän: Venäjä kalisteli maaliskuussa 2015 sapeliaan sen verran uhkaavasti, että se kosketti suoraan Suomea.

Suomi on jäämässä kauttakulkumaaksi. Niinistön Moskovassa saama poliittinen viesti annettiin korkeimmalta taholta eikä siitä voi enää neuvotella.

Vladimir Putinin viesti oli suora: Suomi ei saa mennä Natoon, vaan olisi löydettävä jonkin sopimusratkaisu, jossa meidät sidottaisiin lähemmin itään.

Mikä se sopimusratkaisu olisi, ei tiedetä. Jäi auki, olisiko se uusi YYA vai muu poliittinen alistuminen, perussuomalaisten ehdokkaana eduskuntavaaleissa ollut Helsingin yliopiston Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori Arto Luukkanen kirjoittaa.

Tsiprakselta uhmakkaita viestejä Twitterissä

”Kreikan kansan arvokkuus lähettää toivon viestin”

Alexis Tsipras viestitti jo aiemmin, että Kreikka saavuttaa paremmat neuvotteluasemat, mikäli kansa äänestää ensi sunnuntain kansanäänestyksessä lainaohjelman jatkamista vastaan. Ohjeistuksen on uutisoitu herättäneen suuttumusta ja hämmennystä lainoittajissa ja euroryhmässä.

Pääministeri Tsipras on jatkanut Twitterissä samoilla linjoilla kuin aiemmin viikonloppuna. Hän muun muassa moittii euroryhmän ja Euroopan keskuspankin toimia kiristykseksi.

Kreikan ex-pääministerin Antonis Samarasin mielestä Tsiprasin pitäisi peruuttaa kansanäänestys ja palata neuvottelupöytään

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Jack Lew patistaa Tsiprasia jatkamaan neuvotteluja Kreikan velkojien kanssa. Lew sanoi Tsiprasille puhelimessa, että Kreikan täytyy näyttää sitoutumistaan uudistuksiin ja neuvotteluosapuolten pitää keskustella myös mahdollisista velkahelpotuksista.

Kreikassa valmistaudutaan levottomuuksiin - poliisit kutsuttu lomalta takaisin töihin

Kreikan turvallisuudesta vastaava ministeri Giannis Panousis on pitänyt useita kokouksia Kreikan poliisiviranomaisten kanssa viikonloppuna, koska talouskriisi on aiheuttanut huolen levottomuuksien puhkeamisesta , Ekathimerini-uutissivusto kertoo.

Rahan liike pysähtyi Kreikassa

Ateenalaiset jonottivat sunnuntaina huolissaan pankkiautomaateille. EKP, IMF ja EU-komissio painottivat, että Kreikka voi halutessaan palata neuvottelupöytään.

NBG-pankin automaatilta seteleitä vielä sai, mutta monesta automaatista ne olivat loppuneet viikonlopun aikana, kun hätääntyneet kreikkalaiset vetivät säästöjään ulos.

"Kyllä, me olemme erittäin huolissamme. Emme tiedä, voimmeko maksaa maanantaina yrityksemme laskuja ja tavarantoimittajille", sanoi Dimitra Tsoukali, 37.

Soini: ”Kreikan tilanteessa on nyt leikki kaukana”

Kreikan tilanteen ratkaisemisessa on vain huonoja vaihtoehtoja, sanoo ulkoministeri Timo Soini (ps) STT:lle.

Soini kuvailee Kreikan tilannetta massiiviseksi takaiskuksi Euroopan unionille.

Julmat iskut järkyttivät

Kolme terrorihyökkäystä vaati kymmeniä kuolleita Tunisiassa, Ranskassa ja Kuwaitissa perjantaina . Vaikka iskut eivät liittyisi toisiinsa, niiden yhdistävä tekijä voi olla Syyrian sodan radikalisoiva vaikutus.

Perjantai oli poikkeuksellisen synkkä päivä, kun muutaman tunnin sisällä nähtiin kolme tuhoisaa terrori-iskua.

Asiantuntijat eivät pitäneet todennäköisenä, että Tunisiassa, Ranskassa ja Kuwaitissa tehdyt iskut liittyvät toisiinsa. Ne kielivät kuitenkin ääri-islamilaisen radikalismin ongelmasta, jota Syyrian vuosia jatkunut sisällissota on ruokkinut.

Perjantain tuhoisin isku tapahtui Tunisiassa, kun ainakin yksi asemies hyökkäsi turisteja vastaan Imperial Marhaba hotellilla ja rannalla Soussen rannikkokaupungissa.

Hyökkäyksessä kuoli Tunisian terveysministeriön mukaan ainakin 37 ihmistä. Heidän joukossaan oli turisteja ainakin Britanniasta, Saksasta, Belgiasta ja Irlannista, uutistoimistot kertoivat. Uutistoimisto AFP:n mukaan iskussa loukkaantui 36 ihmistä, joista osa oli kriittisessä tilassa.

Hyökkääjä oli opiskelija

Hyökkääjä on tunisialainen opiskelija Kairouanista (sijaitsee Keski-Tunisiassa). Hän on viranomaisille tuntematon, vanhempi sisäministeriön virkamies Rafik Chell sanoi Reutersille.

Painajainen alkoi Soussen rannalla hieman kello 12 jälkeen paikallista aikaa. Aseistettu 23-vuotias mies käveli viiden tähden hotelli Imperial Marhaban uima-allasalueelle rannalta. Hän kuljetti Kalašnikov-rynnäkkökiväärinsä sateenvarjoon kätkettynä ja alkoi ampua uima-altaalla ja rannalla olevia turisteja.

Makoilin ystävieni kanssa rannalla, kun kuulin räjähdyksen. Luulin, että se oli ilotulitus. Kun ihmiset alkoivat kiljua ja juosta ympäriinsä tajusin, että kyse on ampumisesta, kertoi hyökkäyksen kohteeksi joutuneessa hotellissa majoittuva Steve Johnson Sky Newsille.

Hotellin työntekijän mukaan nuori ampuja oli pukeutunut shortseihin ihan kuin hän olisi ollut itsekin turisti.

Suomalaisista matkatoimistoista ainoastaan Detur järjestää Sousseen matkoja. Heidän matkustussesonkinsa alkaa vasta 4. syyskuuta kesän kuumuuden vuoksi. Sousse sijaitsee 140 kilometrin päässä pääkaupunki Tunisista.

Kuudessa tunnissa asia olisi pihvi

Ruotsin puolustusvoimien Gotlannin alueen entisen komentajan Karlis Neretnieksin mukaan presidentti Vladimir Putinin sotakone pystyisi valtamaan Gotlannin vain kuudessa tunnissa käyttäen apunaan alueelle soluttautuneita ”Troijan hevosia” sekä maahanlaskujoukkoja.

Kuudessa tunnissa asia olisi pihvi. Siinä ajassa venäläiset ehtisivät vallata tarvitsemansa alueet, joilta käsin he voivat valvoa koko saarta ja sen ilmatilaa. Sen jälkeen saaren puhdistamiseen ruotsalaisista puolustajista menisi vain päivä, kuuluu Neretnieksin karu laskelma Aftonbladetissa.

Ihmisen toiminta voimistaa hirmumyrskyjä

Kolme neljästä maapallon äärikuumasta päivästä on seurausta ilmastonmuutoksesta

Tutkijat kiinnittivät huomiota siihen, että ilman ja merenpinnan lämpeneminen on lisännyt ilmakehään muodostuvan vesihöyryn määrää noin viidellä prosentilla 1950-lukuun verrattuna.

Kasvanut vesihöyrymäärä on toiminut polttoaineena aiempaa suuremmille myrskyille. Lisäksi meren päällä muodostuvat hirmumyrskyt saavat lisävoimaa merenpinnan kohoamisesta. Valtamerten pinta on nyt 19 senttimetriä korkeammalla kuin 1900-luvun alussa. Sen takia aallot nousevat aiempaa korkeammiksi, kun myrsky saapuu mantereelle.

Venäjä harjoitteli Ahvenanmaan miehittämistä

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Cepa väittää tuoreessa raportissaan, että Venäjä harjoitteli Ahvenanmaan miehittämistä maaliskuussa.

Raportti väittää, että Venäjä järjesti maaliskuussa suuren sotaharjoituksen, johon kerrotaan osallistuneen yli 30 000 sotilasta. Cepan mukaan harjoituksen skenaario oli Ahvenanmaan, Tanskan Bornholmin, Ruotsin Gotlannin sekä Norjan pohjoisten osien haltuun ottaminen.

Viiden Pohjoismaan, kolmen Baltian maan sekä Puolan turvallisuustilannetta pohtivassa raportissa kuitenkin todetaan, ettei Venäjällä ole sotilaallista mielenkiintoa kyseisiä Itämeren alueen maita kohtaan, vaan sen suurimmaksi mielenkiinnon kohteeksi mainitaan arktiset alueet. Selvityksestä ilmenee, että Venäjä haluaisi palauttaa naapurimaidensa keskuuteen valta-aseman, jossa mitään ei tapahdu Venäjän tietämättä tai hyväksymättä.

Venäjä jatkaa vastapakotteita – huhuja uusista tuontikielloista

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo, että Venäjä jatkaa länsimaisten elintarvikkeiden tuontikieltoa vuodella.

Venäjältä erikoinen reaktio EU:n pakotteiden jatkamiseen: ”Sama päivämäärä kuin Saksan hyökkäyksellä Neuvostoliittoon”

Venäjän ulkoministeriö reagoi EU:n Venäjälle asettamien pakotteiden jatkamiseen viime maanantaina jyrkin sanankääntein. Tämä käy ilmi Venäjän ulkoministeriön lausunnosta, joka on julkaistu myös sen nettisivuilla.

Olemme syvästi pettyneitä siihen, että russofobinen lobbaus on taas vaikuttanut Euroopan unioniin ja synnyttänyt päätöksen laittomien pakotteiden jatkamisesta. Brysselissä vaietaan tahallaan siitä, että tämä johtaa takuulla satojen tuhansien, joidenkin arvioiden mukaan jopa joidenkin miljoonien työpaikkojen menetyksiin, kommentoi Venäjän ulkoministeriön tiedotusyksikön johtaja Aleksandr Lukashevitsh tiedotteessaan.

Tapanilan raiskaustapaus sai oikeusministeriin vauhtia

Aikoo kiirehtiä rangaistusten uudelleenarviointia

Oikeusministeri Jari Lindström (ps) aikoo nopeuttaa hallitusohjelmaan kirjattua rangaistusten oikeudenmukaisuuden tarkastelua Tapanilan tapauksesta syntyneen kohun seurauksena.

Keskustelussa Tapanilan raiskaus­tuomioista laineet lyövät korkealla

Keskustelussa Tapanilan raiskaustuomioista laineet lyövät korkealla: "Miksi ehdollista – eihän se ole mikään rangaistus?"

Tuomioiden langettamista ehdollisina Helsingin käräjäoikeus perusteli usealla seikalla. Niistä keskeisin oli tekijöiden ikä. Kolmen tuomitun joukosta vain yksi oli täyttänyt 18 vuotta, ja tämänkin osalta "nuoruuden ymmärtämättömyys on osaltaan vaikuttanut tapahtumien kulkuun", tuomion perusteluissa todetaan.

Tekijöiden ikää kiistanalaisempina lievennysperusteina voidaan pitää teon ajallisesti lyhyttä, noin neljän minuutin kestoa sekä niin sanottua julkisuusperusteetta. Seuraamusselvityksessä on kerrottu yhden nuorista käyneen turvallisuussyistä koulua etäopiskeluna, ja toinen ei ole tapahtuman jälkeen uskaltanut juuri liikkua kotinsa ulkopuolella.

Miksi julkisuus lievensi Tapanilan raiskaustuomiota?

Myös rikosoikeuden emeritaprofessori Terttu Utriainen Lapin yliopistosta pitää oikeuden perustelua asian saaman julkisuuden osalta hyvänä.

Tapauksen saamassa julkisuudessa ei enää kuitenkaan ollut kysymys tiedonvälityksestä.

Tässä tapauksessa julkisuuden vaikutus ja miten se lähti elämään sosiaalisessa mediassa, alkoi saada rasistisia piirteitä. Päätöksessä sanotaan, että näitä poikia oli uhkailtu. Julkisuus ei enää liittynyt tähän tekoon, vaan tekijöiden ominaisuuksiin, professori ruotii.

Tapaus ryöpsähti sosiaalisessa mediassa ja sai käsittämättömiä vihanpurkauksia, kun MV-lehti julkaisi epäiltyjen nimet.

Yhdysvallat kertoo surmanneensa merkittävän Isis-johtajan

Yhdysvallat kertoo surmanneensa Isisin avainhenkilön. Maan puolustusministeriön mukaan ilmaisku tappoi kesäkuussa Tariq bin al-Tahar bin al-Falih al-Awni al-Harzin, jota pidetään yhtenä Isisin ensimmäisistä taistelijoista.

Kreikan tilanne kuilun partaalla

Kymmenen vuotta sitten Michael Hudson ennusti yhtenä harvoista taloustieteilijöistä tulevan talouskriisin. Nyt hän kertoo Yhdysvaltain talouden olevan tuomittu uuteen laskuun ja kehottaa lukemaan poliittisen taloustieteen klassikoita.

Koronkiskojien yhteiskunta

EKP:n tavoitteena on luoda kriisi, jonka hallitukset voivat ratkaista vain yksityistämällä. Ne joutuvat myymään mineraali- ja öljyoikeuksia, kiinteistöjä, julkishyödykkeitä, joukkoliikennettä sekä satamia. Yksityistämiset vuorostaan kurjentavat työläisten oloja entisestään luomalla monopolien avulla uuden koroilla elävän yhteiskuntaluokan, Hudson pohtii.

Hänen mukaansa Kreikassa tiivistyy ajan henki: teollisen, tuottavan kapitalismin ovat syrjäyttäneet erilaiset koronkiskonnan muodot. 1960- ja 1970-luvuilla ulkomaisissa valuutoissa myönnetyillä lainoilla pohjustettu kolmannen maailman velkakriisi toistuu nyt Kreikassa, vaikkakin hieman eri muodossa.

Mitä tapahtuu, jos Kreikka potkitaan ulos eurosta?

Suomi kiristää pakolais-
politiikkaansa – kiintiö pienenee

Suomi aikoo vähentää pakolaisten vastaanottamista. Ylen useista lähteistä saamien tietojen mukaan hallitus aikoo pudottaa kiintiön takaisin 750:een. Vuosina 2014 ja kuluvana vuonna 2015 Suomi on ottanut vastaan reilut tuhat kiintiöpakolaista, kun aiemmin luku on ollut noin 750. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että pakolaisten vastaanottaminen säilyy vähintään viime vuosien tasolla.

Suomi tukee EU-linjaa, mutta ei ota lisää vastuuta.

SDP:n Razmyarin mukaan Välimeren kriisi pakottaa Suomen arvovalintaan.

Stubbin tyly lausunto leviää maailmalla

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) on kuvaillut suorasanaisesti Kreikka-neuvotteluiden tilannetta kansainväliselle medialle.

Stubb myönsi eilen, että euroryhmä ryhtyy valmistelemaan varasuunnitelmaa siltä varalta, että Kreikka ajautuu maksukyvyttömyyteen.

Kreikan pitää suorittaa kesäkuun loppuun mennessä noin 1,5 miljardin euron maksuerä kansainväliselle valuuttarahasto IMF:lle.

Tanska tuskin tekee Ruotsin tyylistä pesäeroa oikeisto-
populisteihin

Tanskan parlamentin toiseksi suurimmaksi puolueeksi noussut Danske Folkepartie voi olla mukana maan hallituskuvioissa, arvioi Helsingin yliopiston valtio-opin professori Jan Sundberg.

Tanskan vaalitulos on muistus siitä, etteivät kaikki tanskalaiset ole niin vapaamielisiä tai yhteisökeskeisiä, mitä takavuosien uutisista saattaisi luulla. Maa on vanha kuningaskunta, ja sillä on myös vahvat konservatiiviset perinteet, jotka osin toimivat kaikupohjana myös oikeistopopulismille.

Pohjoismainen oikeistopopulismin aalto

Suomessa Perussuomalaiset ovat mukana hallituksessa, ja vastaava tilanne on myös Norjassa. Myös Ruotsissa oikeistopopulismi on vahvistunut, vaikkakaan Ruotsindemokraatit eivät ole hallituksessa. Sundbergin mukaan Tanskassa ei tulla tekemään Ruotsin tyylistä pesäeroa oikeistopopulisteihin.

Aseisiin ei päde USA:ssa sama logiikka kuin Suomessa

Charlestonin joukkomurhasta epäilty Dylann Roof sai isältään huhtikuussa 21-vuotislahjaksi aseen, vaikka osa lähipiiristä piti häntä epävakaana.

Joka joukkosurman jälkeen Yhdysvalloissa ehdotetaan, että aseenkanto-oikeutta pitää rajoittaa. Tällä kertaa sen teki presidentti Barack Obama. Hän vaikutti tuskastuneelta, koska hän tiesi jo, mitä on tulossa: aseenkanto-oikeuden puolustajien mielestä ratkaisu on lisää aseita.

Heti Charlestonin joukkosurman jälkeisenä aamuna joku ehdotti, että pappien pitäisi kantaa aseita. Näin Emanuelin kirkossa murhattu pappi olisi voinut ampua ampujan.

Kansallinen kivääriyhdistys putoaa syvemmälle pimeyteen – ei Amerikassa vaan Suomessa

NRA Finland , täkäläinen Kansallinen kivääriyhdistys tekee parhaansa nolostuttaakseen tai ällistyttääkseen alan harrastajakuntaa. Aiemmin muun muassa ampumaradoista ja aselupasäännöistä virkamiehiä lobannut etujärjestö on siirtynyt yhä enemmän puimaan yhteiskunnallisia epäkohtia.

Ja niitä näköjään riittää.

Yhdistyksen kotisivujen perusteella aseharrastajilla on Suomessa paljon uhkia ja pelättävää.

Suomen NRA on varoitellut muun muassa siionistien ylivallasta, holokaustin valheellisuudesta, rotujen sekoittumisesta, Bilderberg-salaliitoista ja polkupyöräilyn haitoista. Nyt järjestön mielestä perussuomalaisten ministerien pitäisi haastaa presidentti Tarja Halonen valtakunnanoikeuteen, koska hän päästi tarkoituksellisesti Suomen puolustuskyvyn rapistumaan.

Eikä siinä kaikki.

Yhdeksän kuollut kirkko­
ammuskelussa Charlestonissa USA:ssa

Yhdeksän ihmistä kuoli, kun mies avasi tulen kirkossa Charlestonissa Etelä-Carolinan osavaltiossa Yhdysvalloissa keskiviikkoiltana.

Kahdeksan uhreista löytyi kuolleena kirkosta ja yhdeksäs kuoli sairaalassa, sanoi poliisipäällikkö Gregory Mullen. Hänen mukaansa lisäksi yksi ihminen on haavoittunut ja sairaalahoidossa.

Poliisi epäilee valkoihoisen noin 21-vuotiaan miehen alkaneen ampua Äiti Emanuelin afrikkalaisessa metodistisepiskopaalisessa kirkossa Charlestonin keskustassa. Kirkon historia ulottuu 1800-luvun alkuun. Seurakunta on yksi vanhimmista ja suurimmista mustista seurakunnista Yhdysvalloissa.

Poliisin mukaan kyseessä oli viharikos. Epäiltyä ei ole vielä saatu kiinni.

Niinistö Moskovassa: Euroopassa ei vallitse rauhan tila

Sauli Niinistö korosti Ukrainaa Putinin tapaamisessa, Venäjä nosti näkyvästi esiin ydinvoimayhteistyön Suomen kanssa.

Liennyttäen esiintynyt Putin kertoi omista Ukraina-käsityksistään laajemmin vasta, kun suomalaisviestimet esittivät asiasta kysymyksen.

Hänen mukaansa Venäjä on käyttänyt vaikutusvaltaansa Luhanskin ja Donetskin alueilla, joiden edustajien näkemykset ovat Putinin mukaan muuttuneet.

Minskin sopimuksen Putin näki ainoaksi vaihtoehdoksi Ukrainan tilanteen ratkaisemisessa.

Asiantuntija Putinin Nato-vastauksesta: ”Osoittaa, ettei keskustelua ole”

Venäjän presidentti varoitti Suomea liittymästä Natoon, vaikka suomalaistoimittajan kysymys ei tätä koskenutkaan.

Suomen ja Venäjän presidenttien tiedotustilaisuudessa Yleisradion toimittaja kysyi Vladimir Putinilta, mitä tämä sanoisi niille suomalaisille, joita huolestuttaa Naton ja Venäjän asevarustelun kiihtyminen sekä sotilaallisen voiman lisääntyminen Itämerellä.

Paras takuu Suomen turvallisuudesta on liittoutumattomuus, Putin sanoi.

Hallitus varautuu sijoittamaan vielä 100 miljoonaa vaikeuksissa rypevään Talvivaaraan

Hallitus esittää lisäbudjettiesitykseen lisää rahoitusta pahoissa vaikeuksissa olevan Talvivaaran kaivoksen toiminnan turvaamiseksi, kertoo kaksi asiasta perillä olevaa lähdettä Helsingin Sanomille.

Valtion lisärahoituksen suuruusluokka on runsaat 100 miljoonaa euroa ja se osoitettaisiin valtion sijoitusyhtiölle Terrafamelle, joka neuvottelee kaivosliiketoiminnan ostamisesta sijoittajien kanssa.

”Tämä Venäjän vaatimus on myrkkypilleri Kiovalle”

Tänään näissä Minskissä käytävissä neuvotteluissa yksi olennainen puoli on se, että pitäisikö Etyjin ja Ukrainan lisäksi samassa pöydässä olla myös separatistit. Tätä tietysti Venäjä vaatii. Yhtälailla se on totaalinen myrkkypilleri Kiovalle, että tässä sitä tämänkin kysymyksen kanssa ollaan, Kanerva sanoi MTV:lle.

Minskin tulitaukosopimukseen liittyy monia monia monia uudistuksia, joita Ukrainan pitäisi tehdä. Nekään eivät näemmä tapahdu kovin käden käänteessä, hän totesi.

Niinistö haastoi Kudrinin Nato-lausunnosta: ”Toivottavasti ymmärsin tämän väärin”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli tyytyväinen, että Venäjän ex-valtiovarainministeri Aleksei Kudrin otti Kultarannassa heti hieman takaisin Nato-vaatimuksiaan.

Kudrin sanoi aluksi Kultarannan puheenvuorossaan, että puolustusliitto Naton ei pidä laajentua Ukrainaan eikä muuallekaan Venäjän lähialueille.

Venäjä tarvitsee takuut, ettei Nato laajene Venäjään rajoittuville alueille, Kudrin sanoi sanatarkasti venäjänkielisessä puheessaan.

Tämän jälkeen Kudrin vielä esitti erityisen sopimuksen solmimista Naton laajentumattomuudesta, sillä hänen mukaansa se poistaisi jännitteitä ”eikä vähentäisi eurooppalaisten maiden turvallisuutta eikä Venäjän naapurimaiden turvallisuutta”.

"Putin on vaaraksi lännelle ja Venäjälle"

Yhdysvallat ja sen Nato-liittolaiset haluavat nyt nostaa hintaa, jonka Venäjä joutuu maksamaan toimistaan Ukrainassa ja Krimillä, sanoo Suomessa Kultaranta-keskusteluissa vieraileva Yhdysvaltain entinen varaulkoministeri Strobe Talbott.

Se, että Yhdysvallat aikoo tuoda Baltiaan ja Itä-Euroopan Nato-maihin sotilaitaan ja raskasta aseistusta ei ole merkki linjan muuttamisesta vaan pikemmin linjan evoluutiota, kehittymistä, Talbott sanoo.

"Tietenkin kyse on myös solidaarisuuden osoittamisesta Itä-Euroopalle", Talbott sanoo.

Venäjän toimilla Ukrainassa on myös sotilaalliset seuraukset, ja se on Talbottin mukaan myös näytettävä Venäjälle. "Venäjällä on saappaat siinä maassa, ja niin myös meillä. Pelkät saappaat eivät kuitenkaan riitä, tarvitaan myös raskasta aseistusta."

Niinistön Kultaranta-vieraat tuntevat Venäjänsä – mukana Putin-kriitikko, jota Kremlikin kuuntelee

Sunnuntaina alkavissa Kultaranta-keskusteluissa kohtaavat amerikkalainen ja venäläinen näkemys

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön kolmatta kertaa järjestämä ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskustelutilaisuus Kultaranta-keskustelut kerää sunnuntaiksi ja maanantaiksi presidentin kesäasunnon Kultarannan puutarhaan varsin vaikutusvaltaisen joukon suomalaista eliittiä pohtimaan Venäjää, Ukrainan kriisiä, terrorismin uhkaa ja tiedustelua sekä Euroopan demokratiakehitystä.

Sipilän hallitus myrskynsilmässä

”Naiset maksavat laskun” – Rankka vetoomus Juha Sipilälle

Kymmenet suomalaisprofessorit ja tutkijat arvioivat hallituksen ohjelman johtavan Suomea ”paluuseen kohti perhemallia, jossa miehen rooli elättäjänä korostuu”.

Turun yliopiston sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtori Hanna Ylöstalo on yksi vetoomuksen alullepanijoista. Hän kertoo Uudelle Suomelle, että hanke lähti liikkeelle hänen ja toisen tasa-arvopolitiikan tutkijan Anna Elomäen turhautumisesta pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ohjelmaan

On ihan uskomatonta, että sukupuolten tasa-arvo voidaan täysin unohtaa hallitusohjelmassa, Ylöstalo sanoo.

”Lapsiin kohdistuvat leikkaukset maksetaan 2020-luvulla takaisin moninkertaisesti”

Vasemmistoliitto tukee keskiviikkona järjestettäviä Vain kaksi kättä -mielenosoituksia.

Vasemmistoliitto on huolissaan hallituksen suunnitelmista, jotka tulevat johtamaan lasten eriarvoistumisen lisääntymiseen. Laman laskua ollaan nyt maksattamassa lapsilla, puoluehallitus totesi kannanotossaan keskiviikkona.

Vasemmistoliiton mukaan päiväkotien ja koulujen ryhmäkokojen kasvattaminen, leikkaukset esikouluista ja päiväkodeista sekä maksujen korotukset vaarantavat lasten turvallisen hoidon, laadukkaan varhaiskasvatuksen ja tasa-arvoisen koulutuksen.

Tyrmätään eliitin lahjoitustalkoot

"Hyväntekijät paistattelisivat omassa erinomaisuudessaan"

Palkansaajapuoli tyrmää elinkeinoelämän merkittävien vaikuttajien ajatuksen yritysjohtajien palkkojen vapaaehtoisista alennuksista tai lahjoituksista.

Palkansaajapuoli ei ole ajatuksesta innoissaan.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mukaan hyväntekeväisyys on perusajatuksena hyvä, mutta ei yhteiskuntaa rakentaessa.

"Suhtaudun epäilevästi amerikkalaiseen hyväntekeväisyysyhteiskuntaan, jossa heikommista ja vähäosaisemmista pidetään huolta lahjoitusten avulla. Ja sitten hyväntekijät paistattelevat omassa erinomaisuudessaan", Palola tylyttää.

Naton entinen pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen puoltaa Ukrainan aseistamista

Haluamme kaikki saada aikaan rauhanomaisen ratkaisun, koska sotilaallista ratkaisua ei ole. Ongelma on se, että Venäjä vaikuttaa uskovan, että sotilaallinen ratkaisu on olemassa, Naton entinen pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen toteaa CNBC:lle antamassaan haastattelussa.

Tiedämme myös, että Venäjä on kerännyt kymmeniä tuhansia sotilaita Ukrainan rajalle. Tässä tilanteessa meillä on enemmän tai vähemmän velvollisuus auttaa Ukrainaa puolustamaan itseään.

”On täysin selvää, että päävastuun taloustalkoista kantavat köyhät”

Vasemmiston edustajat eivät sulata pääministeri Juha Sipilän (kesk.) lausuntoja hyvätuloisten suomalaisten osallistumisesta taloustalkoisiin. Sipilää moititaan mitättömien asioiden esiin nostamisesta.

Vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Sarkkinen vaatii nyt korotuksia pääomatulojen verotukseen. Sarkkinen huomauttaa, että suuret pääomatulot ovat Suomessa kevyemmin verotettuja kuin suuret palkkatulot.

Tilanteessa, jossa kansalta peräänkuulutetaan talkoohenkeä olisi kohtuullista, että aliverotettujen suurten pääomatulojen nauttijat osallistuisivat myös taloustalkoisiin veronkorotusten kautta. Hallituksen kategorinen linja veronkiristyksiä vastaan aiheuttaa sen, että tuloerot ja yhteiskunnallinen eriarvoisuus kasvavat, Sarkkinen toteaa.

Kiinalainen liikemies vaatii Suomelta miljoonien korvauksia

Kouvolan China Centerin entinen pomo Wang Jiazhu vaatii maanantaina alkavassa oikeudenkäynnissä Suomen valtiolta yli neljän miljoonan euron korvauksia. Vuoden 2009 jättiratsia lokasi myös Kouvolan entisen kaupunginjohdon mainetta.

Piti tulla mahtava logistiikkakeskus, jonne kulkisi tavaraa Kiinasta Siperian kautta Kouvolaan. Suora yhteys Tianjinin metropolista kymenlaaksolaiseen Kouvolaan. Vaan ei tullut.

Sen sijaan tulivat ratsia, piinallinen vankeus, esitutkinta laittoman maahanmuuton järjestämisestä sekä häpeällistä julkisuutta, joiden myötä menivät maine, terveys ja rahat.

Näin voi summata Wang Jiazhun kertomuksen siitä, miten kävi hänen unelmalleen perustaa Kouvolaan mahtipontinen yrityskeskittymä nimeltä Nordic China Center. Entiseen Valion meijeriin perustettu 13 800 neliömetrin kauppa- ja logistiikkakeskus nousi valtakunnallisiin uutisiin loppuvuodesta 2009, kun viranomaiset tekivät sinne massiivisen ratsian.

”Suomella ei ole varaa uuteen menetysten sukupolveen” – SDP:n Guzenina vetoaa Sipilään

SDP:n kansanedustaja Maria Guzenina vetoaa pääministeri Juha Sipilään (kesk.), jotta hallitus perääntyisi lapsiin ja nuoriin kohdistuvista leikkaussuunnittelemista.

Guzeninan huoli kohdistuu erityisesti päivähoitoryhmien ja koululuokkien koon kasvattamiseen, sekä kunnissa tapahtuvan ennaltaehkäisevän työn tulevaisuuteen.

Sipilän prosessikaavio alkaa levitä kuin ne kuuluisat eväät

Lasten ja nuorten hyvinvoinnista leikkaaminen heikentää Suomen tulevaisuutta. Tämä ei ole vain demarin oppositiopoliittinen ajatus, vaan tutkimuksissa ja käytännössä todeksi havaittu asia, Guzenina sanoo.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö moitti lauantaina Soinia
siitä, että tälle oli tärkeintä pitää vihreät ja RKP poissa hallituksesta. RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund puolestaan arvosteli hallitusta säästöjen kohdistamisesta lapsiin.

Timo Soini: "Siellä on kyllä sulfaa syötäväksi"

"En sievistele – on siellä kirpeää", sanoo puheenjohtaja Timo Soini (ps) hallitusohjelmasta

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini myöntää, että puolue on joutunut tekemään pienituloisia rokottavia kompromisseja.

"Siellä on kyllä sulfaa syötäväksi", sanoo tuore ulkoministeri Soini kolmen puolueen hallituksen ohjelmasta.

Vasemmisto-oppositio ja vihreät ryöpyttivät aiemmin tällä viikolla hallitusta leikkauksista. Eniten moitteita tuli vähäosaisten kurittamisesta. Soini sanoo, että perussuomalaisilla oli tasan kaksi vaihtoehtoa.

"Joko menet hallitukseen ja teet kompromisseja tai jäät oppositioon", hän perustelee hallitukseen menoa.

”Ehkä tähän johti Soinin kokemattomuus uutena ulkoministerinä”

On aivan selvää, että venäläisten poisjäänti vaikutti kokouksen henkeen, sanoo Suomen Etyj-valtuuskunnan jäsen, kansanedustaja Krista Kiuru (sd.) Demokraatille.

Ehkä Soinin kokemattomuus uutena ulkoministerinä, tai asioihin perehtymättömyys, johti siihen, että olemme tehneet peruuttamattoman ratkaisun, jota laajan eurooppalaisen enemmistön on mahdoton hyväksyä, Kiuru pohtii.

”Tuhosimme itse tuhannen taalan paikan”

Raimo Ilaskivi kysyy, onko Suomi unohtamassa Paasikiven-Kekkosen ulkopoliittisen linjan, jonka saavutuksia ”me vanhemman polven edustajat muistelemme – riippumatta siitä, mikä on itse kunkin mielessä Kekkosen sisäpolitiikan arvostus”.

Ottaako presidentti Putin vastaan seuraavan presidentti Niinistön puhelun, joka nyt varmaan olisi mitä tarpeellisin? Ilaskivi lisää löylyä.

Alaskan kokoinen jättitaifuuni uhkaa Shanghaita: Kaupungissa satoja suomalaisia

Kiinan rannikkoa lähestyvä taifuuni Chan-hom uhkaa mahdollisesti myös jättikaupunki Shanghaita.

Chan-hom on kooltaan peräsi kaksi miljoonaa neliökilometriä. Näin ollen se aiheuttaa vaaraa satojen kilometrien päässäkin iskupaikastaan.

USA:n asevoimien tuleva komentaja: "Venäjä on suurin uhka"

"Jos pitäisi nimetä kansakunta, joka voisi aiheuttaa Yhdysvalloille perustavanlaatuisen uhkan, minun pitäisi kohdistaa huomioni Venäjään", kenraali Dunford sanoi Washington Post -lehden mukaan.

Lääkkeet Kreikan talouskriisiin

Kreikka ei ole vararikossa. Euroopan oikeistolaisille johtajille kurituspolitiikalla on ideologinen oikeutus. Luopumalla tästä he tunnustaisivat tämän politiikan haaksirikon, Haaparanta kirjoittaa blogissaan.

Aalto-yliopiston professori Pertti Haaparanta toteaa Kreikan todellisen velkataakan olevan puolet nimellisestä, jos lainaehtojen keventäminen otetaan huomioon.

Troikka – EU-komissio, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja Euroopan keskuspankki EKP – harhauttaa EU-kansalaisia, koska se kieltäytyy hyväksymästä tätä, vaikka nykyisten kirjanpitosääntöjenkin mukaan sen pitäisi hyväksyä tosiasiallinen velkojen anteeksianto, Haaparanta kirjoittaa.

Pula lääkkeistä ja ruuasta pahenee Kreikassa – monet peruslääkkeet loppuneet

Pula perushyödykkeistä uhkaa Kreikkaa. Apteekkari ja ruokakauppias toivovat Euroopan keskuspankin antavan maalle tilaa hengittää.

Viikon aikana kansainväliset lääkeyhtiö Astra-Zeneca, Novartis ja Sanofi ovat lopettaneet lääkkeiden toimituksen kreikkalaisille maahantuojille. Ranskalainen Sanofi on ainoa yhtiö, joka toimittaa Kreikkaan diabeteksen hoitoon tarvittavaa insuliinia.

Adidas valmisti kengät kekseliäästä materiaalista

Uusilla lenkkitossuilla on ekologisesti paljon arvoa, sillä niiden materiaali on lähes kokonaan peräisin luontoon heitetystä jätteestä.

Kyseessä ovat kengät, jotka ovat valmistettu lähes sataprosenttisesti mereen heitetystä muovijätteestä ja laittomista kalaverkoista.

suomi Areena 2014

Mikä on keskustelun uusi soundi 2015?

"Halusimme selvittää, mihin nämä ihmiset oikeastaan uskovat"

Svenska Yle on tekemässä tunnin mittaista tv-dokumenttia Vaasan Suviseuroista. Dokumentin ohjaajalla ja käsikirjoittajalla Stefan Janssonilla on takana intensiivinen ja mielenkiintoinen työjakso.

Vaasan Söderfjärdenin peltoaukealle kokoontui Suviseuroihin 80000 seuravierasta kesäkuun viimeisellä viikolla. Stefan Jansson kuuli seurojen aikana monta tarinaa, jotka osoittivat hänelle, että vanhoillislestadiolainen yhteisö ei ole yhtä ja samaa massaa, vaan se koostuu yksilöistä ja hyvinkin erilaisista ihmisistä.

Stefan Jansson kertoo, että kuvattua materiaalia on 20 tunnin verran. Sen työstäminen alkaa elokuussa. Dokumentti on valmis esitettäväksi televisiossa joulukuussa ja se nähdään silloin Yle Fem -kanavalla.

Presidentti Niinistö: ”Suomi jätettiin yksin” Venäjän kanssa

Suomi sai kantaa yksin vastuuta Venäjä-pakotteista ja matkustusrajoitteista, joita on asetettu Venäjän delegaatiolle. Tämä on tasavallan presidentin Sauli Niinistön tulkinta parhaillaan käynnissä olevan Etyj-kokouksen sekaannuksesta.

Niinistö kertoi lyhyessä toimittajatapaamisessa Finlandia-talolla, että Venäjän edustajat eivät saaneet poikkeuslupaa tulla Helsinkiin Etyj-kokoukseen siitä syystä, että yksimielisyyttä EU:ssa ei saavutettu.

En kommentoi maiden tarkkaa lukua, Niinistö vastasi kysymyksiin, kuinka monta ja mitkä maat vastustivat poikkeuksia matkustusrajoituksiin.

Murhia, teloitus, vallankaappaus – Etykin johtajat kokivat kovia kohtaloita

Suomi isännöi 5.7.2015 alkavaa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin parlamentaarista yleiskokousta.

Kokous järjestetään Suomessa, koska tulee kuluneeksi 40 vuotta Helsingissä pidetystä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksesta Etykistä.

Helsinkiin kokoontui vuoden 1975 kesällä 35 valtion presidenttiä tai pääministeriä. Silloin he olivat valtansa huipulla, mutta moni sortui sittemmin tai joutui väkivallan uhriksi. Tapahtui murhia, teloitus, vallankaappaus, dementia, syrjäyttäminen – monen 1975 Helsinkiin kokoontuneen valtionjohtajan kohtalo oli kova.

Olisin kuitenkin toivonut enemmän rauhallista harkintaa ulkoministeri Timo Soinilta

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) ottaa blogissaan kantaa siihen, että Venäjän duuman puhemies Sergei Naryškin ei pääse sunnuntaina Helsingissä alkavaan Etyjin 40-vuotisjuhlakokoukseen. Naapurin parlamentin puhemies ei pääse Suomeen, koska hän on EU:n matkustuskieltoa koskevalla sanktiolistalla.

Pahin on nyt tapahtunut. Koko Venäjän delegaatio on perunut tulonsa, joten kokouksella tuskin on enää mitään merkitystä ainakaan dialogimielessä. Kokous siis kannattaisi peruuttaa.

Voiko melusta valittajista ja ankeista ihmisistä tehdä yhteisöllisiä?

Kuusi vuotta sitten Pauliina Seppälä pelasi lastensa kanssa jalkapalloa Helsingin Punavuoressa. Kaikki perheet potkivat omaan maaliin, erillään toisistaan.

Paikalle saapui joukko ulkomaalaisia – ja tilanne muuttui.

"He pyysivät kaikkia pelaamaan yhdessä. Syntyi hieno matsi."

Seppälä ymmärsi, että ulkomaalaiset voisivat tehdä suomalaisten elämästä paljon hauskempaa. Ja että jos samanlaisia spontaaneja matseja olisi koko ajan, Punavuori voisi olla ihan erilainen paikka.

Suomalaiset luottavat verkossa pankkeihin – Facebookin tietoturvaan ei luota juuri kukaan

Suomalaiset luottavat verkon turvallisuudessa eniten pankkeihin ja vakuutusyhtiöihin ja vain vähän Googleen ja Facebookiin, käy ilmi Tampereen yliopiston kyselystä. Jopa ulkomaisen tiedustelupalvelun arvellaan säilyttävän dataa paremmin salassa kuin Googlen tai Facebookin .

Nyt se on varmistumassa - hirmuhelle tulee: Jopa +30!

Hyviä uutisia kesäkansalle! Spekuloitu hirmuhelle on todella saapumassa Suomeen.

Esimerkiksi Pariisiin on luvattu jopa 40 asteen lämpötiloja.

Viikon lämpöhuippu koettaneen pe, jolloin Suomi saa maistiaisia Euroopan helleaallosta ja 30 astetta voi mennä rikki, Mäntykannas kirjoittaa Twitterissä.

Olympiakisat vaarassa kadota Ylen kanavilta, Eurosportin emoyhtiölle lähetysoikeudet

Kansainvälinen olympiakomitea KOK kertoi maanantaina 29.6.2015 myöntäneensä vuosien 2018–2024 olympiakisojen tv- ja multiplatform-oikeudet Eurosportin emoyhtiölle Discovery Communicationsille. Yhtiö saa tv-oikeudet yksinoikeudella. Vuosien 2018–2024 aikana järjestetään kahdet talvikisat ja kahdet kesäkisat.

Monikansallinen mediayhtiö Discovery Communications osti olympiakisojen Euroopan lähetysoikeudet kaikilla mahdollisilla jakelukanavilla. Sopimus mahdollistaa laajan tarjonnan olympialaisista vapaasti katsottavilla kanavilla, maksu-tv -kanavilla, verkossa ja mobiililla.

Li Andersson ymmärtää Syrizaa

Kreikan ymmärtäjät ovat olleet viime päivinä vähissä. Vasemmistoliiton kansanedustaja Li Andersson on poikkeus.

Miksi euroryhmä vetää niin tiukkaa linjaa, että he eivät suostu odottamaan kansanäänestystä? Andersson ihmettelee.

Anderssonin mukaan on ymmärrettävää ja kunnioitettavaa, että Syriza - joka on vasemmistoliiton kreikkalainen sisarpuolue - haluaa kysyä kansalaisten mielipidettä tilanteessa, jossa neuvottelutulos on kaukana siitä, mitä puolue on tavoitellut.

Muistatko, kun Sauli Niinistö nosti ensimmäiset eurot ja onnitteli heti Kreikkaa?

Vuonna 1995 Kreikka siirtyi euroon yhtä aikaa Suomen kanssa – tuntia ennen muita euromaita.

Tuolloin silloinen valtiovarainministeri Sauli Niinistö nosti euroja heti puolenyön jälkeen Helsingissä. Automaatilla käynnin jälkeen Niinistö soitti saman tien Kreikan valtiovarainministerille onnittelusoiton.

Nyt sama mies on Suomen Presidenttinä ja neuvottelee Venäjän kanssa Suomen puoluettomuudesta. Mitähän tästä vielä tulee!

Tässä on mies, joka haluaa täyttää Suomen kauppakeskukset kirpputoreilla

Eikä, estäkää tämän miehen haaveet!

Jos haluat romuista eroon kaatopaikka on niille oikea paikka, ei kauppakeskukset.

Oululaisella Jorma Hartikaisella on haave: Hän aikoo avata jopa kaksisataa citykirppistä Suomen kauppakeskuksiin. Hartikaisen mielestä kirppari on väkimassat liikkeelle saava vetonaula, jonka jokainen liike haluaa seinänaapurikseen.

Oululainen yrittäjä Jorma Hartikainen haluaa täyttää Suomen kauppakeskukset kirpputoreilla. Mies aikoo avata 100 - 200 kirpputoria liike- ja kauppakeskuksiin ympäri Suomen.

Tässä ovat maailman parhaat led-lamput kotikäyttöön

Kulmikkaalle Nanoleaf-led-lampulle on myönnetty energiatehokkaiden laitteiden kehittämistä edistävän Sead järjestön Global Efficiency Medal -palkinto. Nanoleaf One NL02-1200-300K loistaa 75 watin hehkulamppua vastaavalla kirkkaudella mutta kuluttaa 87 prosenttia vähemmän energiaa.

Led-lamppujen yleistymisellä on merkittävä vaikutus maailman energiankulutukseen, sillä valaistuksen osuus maailman sähkönkulutuksesta on 15–19 prosenttia. Jos kaikki maailman kotitalouslamput vaihdettaisiin ledeihin, syntyisi 850 terawattitunnin säästöt vuosittain.

Segway-kulkuneuvot saattavat tulla Suomen kaduille – lakimuutos tekeillä

Segway on kaksipyöräinen sähkökulkuneuvo, joka toimii näin: kun käyttäjä astuu laudan päälle, ottaa ohjaustangosta kiinni ja nojaa kevyesti eteenpäin, laite kulkee eteenpäin. Kun taas käyttäjä kallistaa itseään taaksepäin, vauhti hiljenee.

Suomessa laitteita on yli 500. Vuodesta 2005 asti markkinoilla olleilla kulkupeleillä saa ajaa vain sisällä ja suljetuilla alueilla.

Nyt kuitenkin käynnissä on lakihanke, joka sallisi Segway-tyyppisten kulkuneuvojen käytön tieliikenteessä. Jos muutos menee läpi, ne pääsevät liikenteeseen viimeistään vuodenvaihteessa. Segwayt olisivat polkupyörän asemassa ja jalkakäytävällä niillä saisi ajaa kävelynopeutta.

Perusmalli maksaa noin 7 200 euroa ilman veroja, lisävarusteineen noin 9 500 euroa. Samalla summalla saa jo pienen auton.

Regina Spektor

Regina's new single "You've Got Time"was written/ recorded for the Netflix Original Series 'Orange Is The New Black'.

Regina Iljinitšna Spektor (ven. Реги́нa Ильи́нична Спе́ктор, s. 18. helmikuuta 1980 Moskova, Neuvostoliitto) on venäläis-amerikkalainen laulaja-lauluntekijä sekä pianisti. Hän muutti 9-vuotiaana perheensä kanssa New Yorkin Bronxiin. Hänen musiikkinsa liitetään usein New York Cityn East Villagen anti-folk-sarjaan.

”Pitäkää Eurooppanne!”

Siirtolaiskiista kuumensi tunteet huippukokouksessa

EU-maat ovat sopineet yhteensä 60 000 siirtolaisen jakamisesta jäsenmaiden kesken kahden vuoden aikana. Maiden on tarkoitus päättää heinäkuun aikana, miten lukumäärä jaetaan.

Päätös sisältää 40 000 Kreikkaan ja Italiaan saapunutta turvapaikanhakijaa sekä 20 000 EU:n ulkopuolella olevaa kiintiöpakolaista.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Unkarille ja Bulgarialle luvattiin, että maiden ei tarvitse osallistua Kreikkaan ja Italiaan saapuneiden turvapaikanhakijoiden vastaanottoon. Etenkin Unkariin on kohdistunut viime aikoina kovaa painetta samaan tapaan kuin Välimeren maihin.

Välimeren on ylittänyt tänä vuonna yli 100 000 siirtolaista. Suurin osa heistä on saapunut Etelä-Eurooppaan.

Perusuomalaisten ahdistava maailmankuva

Perussuomalaiset Nuoret ja KD Nuoret vastustavat yksissä tuumin EU:n komission pyrkimyksiä sisäinen taakanjakojärjestelmän luomisesta.

Nuorisojärjestöjen puheenjohtajat Sebastian Tynkkynen (ps.) ja Remo Ronkainen (kd.) painottavat yhteisessä kannanotossaan, että komission esitys ei ole oikea ratkaisu Välimeren inhimilliseen tragediaan.

Kiintiöjärjestelmä tekisi heidän mukaansa vain vaarallisesta rikollisesta bisneksestä laajamittaisempaa.

Perussuomalaisten Elo: maahanpyrkijöiden laivat tulisi käännyttää Välimerellä

Perussuomalaisten kansanedustajan, suuren valiokunnan jäsenen Simon Elon mukaan hallitusohjelma mahdollistaa ensi vuonna Suomeen otettavien pakolaisten määrän pienentämisen 750 pakolaiseen. Hallitusohjelmassa puhutaan pakolaismäärän säilyttämisestä viime vuosien tasolla, mikä on 750 – 1050 pakolaista.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että jos mennään vapaaehtoiseen kiintiöjärjestelmään EU:n kautta, niin silloin olisi perusteltua luopua kansallisesta kiintiöstä kokonaan.

Elo ei kannata kiintiöjärjestelmää vaan haluaisi käännyttää maahanpyrkijöiden laivat Välimerellä.

Vihreät on jättämässä kirjallisen kysymyksen

Liittyen oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) epäröinnistä esitellä tasa-arvoinen avioliittolaki.

Pyydämme vahvistusta sille, että hallitus toteuttaa asianmukaisesti eduskunnan edellyttämät muutokset muuhun lainsäädäntöön, vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kertoo Uudelle Suomelle.

SDP:n kansanedustaja, lakivaliokunnan jäsen Sanna Marin on pahoillaan työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin (ps.) ulostulosta koskien tasa-arvoisen avioliittolain eteenpäin viemistä. Marinin mukaan Lindström väistää velvollisuuksiaan ministerinä ja toimii vastoin eduskunnan tahtoa.

1.7.2015 tapahtuu mullistus – Ensimmäinen juna lähtee klo 03:59 Helsingistä

”Vuosikymmenten odotus” päättyy heinäkuun ensimmäisenä päivänä, kun uusi Kehärata aukeaa pääkaupunkiseudun junaliikenteessä, iloitsee Liikennevirasto.

Kehärata mahdollistaa junamatkustamisen Helsinki-Vantaan lentoasemalle. HSL:n arvion mukaan Kehäradalla tehtävien matkojen määrä nousee noin 150 000 matkaan päivässä.

Ensimmäinen Kehärataa kulkeva juna lähtee Helsingin päärautatieasemalta keskiviikkona 1.7.2015 kello 3.59. Se on I-juna Tikkurilan kautta Aviapolikseen ja siitä edelleen Myyrmäen kautta takaisin Helsinkiin, HSL kertoo.

Tasa-arvoisen avioliittolain eteenpäin vieminen vaivaa ministeri Lindströmiä

"En ole varma, voinko esitellä aloitetta"

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) epäröi edellisen eduskunnan hyväksymän tasa-arvoisen avioliittolain esittelyä hallituksessa.

Lindströmin mukaan asia on vaikea sekä hänelle itselleen että perussuomalaisille puolueena. Puolue vastusti aloitetta lähes yksituumaisesti viime vuoden marraskuussa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) totesi kesäkuun alussa STT:lle, että tasa-arvoisen avioliittolain valmistelu jatkuu normaalisti. Koska edellinen eduskunta hyväksyi avioliittolain muutoksen, voi muutoksen kumota vain uudella lailla.

Maailma ei päässyt eroon huumeista – nyt pöydällä on kannabiksen laillistaminen

YK:n tavoite huumeettomasta maailmasta jäi unelmaksi. Nyt tutkijat sekä useat maat Euroopassa ja Etelä-Amerikassa vaativat kannabiksen sallimista.

Tutkijat ja kansalaisjärjestöt eri maissa vaativat maailmanlaajuisen huumepolitiikan radikaalia uudistamista.

Arvostelijoiden mukaan nykyinen idealistinen tavoite kitkeä kaikki huumeidenkäyttö maailmasta ei ole onnistunut, vaan johtaa väkivaltaisuuksiin ja ihmisoikeuksien polkemiseen.

Vaihtoehtona monet tutkijat esittävät rankaisulinjan lopettamista ja nykyistä sallivampaa linjaa niin sanottuihin mietoihin huumeisiin kuten kannabikseen. Voimavarat pitäisi keskittää väkivaltaisuuksien lopettamiseen eikä käyttäjien rankaisemiseen.

Eiköhän laiteta kannabiskahvila Guggenheimin tontille

Kun amsterdamilaisesta kannabiskahvilasta pelmahti pihalle parikymmentä möykkäävää brittituristia, oli parempi väistää.

"Polttariporukka", arvioi hollantilainen serkkuni tottuneesti. Pelipaitoihin sonnustautunut sekoilusakki jatkoi matkaansa kohti Punaisten lyhtyjen aluetta.

Muistelin serkkupojalle, että juuri turistien sekoilun pelossa Hollantiin on kaavailtu uutta kieltolakia: kannabiskahvilat saisivat jatkossa tarjoilla vain paikallisille.

"Ei tule toteutumaan", kuittasi serkkupoika.

Coffee Shop Amsterdam Frederik Henrikstraat

"Tiedätkö, paljonko coffeeshopit tuottavat rahaa?"

Pelkkinä veroina pilvikahviloiden arvioidaan tuottavan Hollannille lähes 400 miljoonaa euroa vuodessa, matkailutuloista puhumattakaan. Joka vuosi jopa puolet Amsterdamin neljästä miljoonasta turistista asioi kannabiskahvilassa, ja sadattuhannet tulevat kaupunkiin nimenomaan hampun houkuttelemina.

Afganistanilaisen muuttuvat kertomukset

Helsinkiläismies lähti Poriin tammikuun lopussa kaverinsa farmariautolla ja osti Porissa kanisterin, köyttä ja seitsemän litraa bensaa.

Mies tarkkaili tytön kotia ja yhytti tämän illalla, kun tyttö oli lähtenyt lenkille. Siitä alkoi tunteja kestänyt päämäärätön ajelu, joka päätyi Kokemäelle ja tytön kuolemaan.

Mies kertoi oikeudessa, että hänen tarkoitus oli saada tyttö takaisin itselleen, mutta päätyneensä sitten tekemään itsemurhan tytön nähden, kostoksi siitä, että tämä petti hänet. Oikeudessa ja poliisille hän on kertonut hieman toisistaan eroavia versioita tapahtumasta.

Syyttäjä näkee asian täysin toisin. Murhasyytteen mukaan 25-vuotias mies oli ensin aiheuttanut 17-vuotiaalle tytölle vaikeat vammat päähän. Tämän jälkeen hän olisi kuljettanut vielä hengissä olevan tytön Kokemäelle autolla, siirtänyt tytön puiseen varastoon, valellut bensiiniä tämän päälle ja polttanut tytön elävältä.

"Olen tyttö joka tykkää tytöistä"

Nuorille on Pride-viikolla lähes 20 erilaista tapahtumaa

"Sanoin äidille, että olen tyttö, joka tykkää tytöistä. Asia oli sillä selvä", espoolainen Tuuli Tamminen, 18, kertoo.

Äiti oli halunnut tietää, miten tytär määrittelee seksuaalisuutensa. Tyttöön ihastumisesta Tamminen oli kertonut jo aiemmin.

"Se oli vanhemmilleni yhtä normaali asia kuin jos olisin ihastunut poikaan", Tamminen sanoo maalatessaan kynsiään Helsingin Vanhaan kirkkopuistoon pystytetyssä sateenkaarikynsistudiossa maanantaina.

Miksi ruoka pakataan neutronipommin kestävään Barbien kahluualtaaseen?

Muovi tappaa massoittain merieläimiä ja lintuja. Muovijäte sisältää vaarallisia ympäristömyrkkyjä. Arktisista jäistä on mitattu jopa merivesiä korkeampia pitoisuuksia mikrokoon muovia.

Ravintoketju tuo muovin takaisin omaan elimistöömme: sitä löytyy jopa hunajasta.

Miten tähän vastaa elintarviketeollisuus? Pakkaamalla valmisteensa koko ajan järeämpiin muoviastioihin. Muoviin kääritään tuotteita, joissa sitä ei ole ennen tarvittu.

Tutun paperipötkön sijasta kotimaisen purukumin tyynyt ovat nyt muovisessa läpipainettavassa pakkauksessa. Tuoremehujen hyllyyn on ilmestynyt muovipulloja. Jäätelön tai perunasalaatin pakkaus on niin tukeva muoviastia, että siitä olisi perintökaluksi .

Julkkikset ja yritykset peloissaan

Kanadalainen Vox Populi aloitti .sucks-päätteiden rajoitetun myynnin keväällä. Yritys on ollut .sucks-nimen perässä jo vuosia, sillä se maksoi vuonna 2012 Icannille 185 000 dollarin hakemusmaksun.

Icannin näkökulmasta kaikki ei ole mennyt aivan nappiin. Vox Populi on pyytänyt yrityksiltä ja julkkiksilta jopa 2 000 dollaria vuodessa .sucks-päätteen rekisteröinnistä.

Kanadan yleisradioyhtiö CBC:n mukaan yritys on rahastanut päätteillä, kuten Youtube.sucks, Visa.sucks ja Yahoo.sucks.

Tänä vuonna 2015 vietetään eräänlaista internetin juhlavuotta, sillä internetin murtautumisesta laajaan suosioon on tullut kuluneeksi 20 vuotta.

Maailman raskaimman pyöräilykisan vuoksi omaisuutensa uhrannut Rouvinen keskeytti

"Olin pannut kaiken likoon"

Pyöräilijä Kari Rouvisella, 55, oli kunnianhimoisena tavoitteena ajaa maailman raskain pyöräilykilpailu ja sen vaatimat 4 828 kilometriä 12 päivässä.

Ensimmäisenä suomalaisena Race Across America -nimiseen kilpailuun osallistunut Rouvinen ehti ajaa noin 800 kilometriä, kunnes hänen oli pakko todeta karut realiteetit. Kilpailu jäi kolmantena päivänä, torstaina, kesken.

Rouvisen ei tarvitse lainkaan hävetä, vaikka kilpailu jäi kolmantena päivänä kesken. Race Across America (RAAM) -kisasta kertoo nimittäin paljon se, että vuosittain vain 30 prosenttia ensikertalaisista selviää maaliin. Kaikista kilpailijoistakin maaliin selviää vain puolet.

Ihminen on tehoton kone

Pyöräilyammattilaisen 700 W riittää ainoastaan leivän paahtamiseen.

Saksalainen ratapyöräilyn ammattilainen Robert Förstemann pystyy tuottamaan polkemalla juuri ja juuri riittävästi sähköä paahtamaan leivän tavallisella leivänpaahtimella, Cycling Weekly kertoo.

YouTube avasi palvelun uutistilanteista kuvatuille varmennetuille videoille

Nettivideopalvelu YouTube on avannut uuden kanavan, johon uutistapahtumien silminnäkijät voivat ladata videoitaan eri puolilta maailmaa. YouTube Newswire -nimiseen palveluun ladattujen videoiden paikkansapitävyyden tarkistamisesta ja kuratoinnista vastaa mediamoguli Rupert Murdochin News Corporationin omistama sosiaalisen median uutistoimisto Storyful.

"Everybody now is a storyteller...but when everybody's telling a story, which stories are worth listening to?" Google News Lab took a behind-the-scenes look at Storyful and its team of editors as they sift through eyewitness media posted to social platforms like YouTube and find the most newsworthy social content of the day, using a unique blend of technology and expert journalism.

Putin avasi Venäjän ”Armeija-Disneylandin” – lapsille kenttälounaita ja aseita kiipeilytelineiksi

Venäjän puolustusministeriön ylläpitämä teemapuisto avautui lähellä Moskovaa. Samassa yhteydessä esiteltiin myös maan huippuaseita.

Venäjän kansallistunteen nostattama militarismi meni jälleen askelen pitemmälle tällä viikolla, kun presidentti Vladimir Putin avasi Moskovan lähelle pystytetyn uuden teemapuiston.

Sipilä on luomassa uutta maan tapaa

”Pääministerin tiistaista näyttöä on vaikea ylittää”

Näinä vaikeina aikoina Juha Sipilä (kesk.) korostaa esimerkin voimaa. Pääministerin tiistaista näyttöä on vaikea ylittää. Saman päivän aikana hän pimitti sijoitustensa yksityiskohdat eduskunnalta ja nimitti puoluekaverinsa valtiosihteeriksi, kirjoittaa Ylen politiikan erikoistoimittaja Pekka Ervasti Näkökulma-kolumnissaan Ylen verkkosivuilla.

Maassa maan tavalla, sanottiin vaalirahaskandaalin aikoihin. Nyt Sipilä on luomassa uutta maan tapaa, jonka mukaan eduskunnalle kerrotaan mitä halutaan, ei mitä sieltä vaaditaan.

Ervastin mukaan Sipilä kuunteli tyynesti vasemmisto-opposition ”kitinät” ja ”lampsi sitten takaisin valtioneuvostoon taputtelemaan valmiiksi eduskunnasta pudonneen puoluekaverinsa Paula Lehtomäen (kesk.) nimityksen kansliansa valtiosihteeriksi”.

”Mitä Sipilä häpeää varallisuudessaan?”

Pääministerin ilmoitus puhutti eduskunnassa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) antama sidonnaisuusilmoitus on nostattanut kipakkaa keskustelua eduskunnassa. Vasemmisto-opposito vaatii avoimuutta myös pääministeriltä.

Ikävä kyllä pääministeri toimii ikään kuin hän häpeäisi vaurastumistaan. Hän piilottaa tiedot niin summittaiseen ilmoitukseen, että varallisuutta voi vain arvailla – saatikka hänen sijoitusperiaatteitaan, jotka voisivat olla menestyksen malli myös muille, sanoi kansanedustaja Timo Harakka (sd.).

En minä halua rikkaita kadehtia, minä haluan elää heidän siivellään ihan törkeästi, sanoi Jari Myllykoski (vas) eduskunnassa. Kuuntele.

Suomi-Areena jatkuu Porissa vuoteen 2020

Spekulaatiot Suomi-Areenan tulevaisuudessa Porissa voidaan unohtaa vuosiksi.

Maan suurimman yhteiskunnallisen keskustelutapahtuman järjestäjät, mediayhtö MTV ja Porin kaupunki, ovat sopineet kolmen vuoden jatkosta. Sopimuksen mukaan Suomi-Areena järjestetään Porissa myös vuosina 2018–2020.

Suomi-Areena voi hyvin, kehittyy – ja pysyy Porissa, vakuuttaa MTV Uutisten vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila.

Turvapaikan-
hakijoiden määrä nousemassa ennätykseen tänä vuonna

Somalialaishakijoita tullut jo nyt enemmän kuin yleensä koko vuonna.

Turvapaikanhakijoiden määrä voi kasvaa tänä vuonna suuremmaksi kuin koskaan aikaisemmin Suomessa. Erityisesti Somaliasta on saapunut aiempaa enemmän turvapaikanhakijoita.

Etenkin somalialaiset ovat hakeneet turvapaikkoja Suomesta enemmän kuin ennen. Useampi kuin joka kolmas turvapaikkahakemus oli toukokuussa somalialaisten tekemiä.

"Turvapaikkaa on hakenut tänä vuonna tähän mennessä noin 2 200 ihmistä. Hakijamäärät kasvavat kuitenkin yleensä vielä kesäisin ja syksyisin. Tällä vauhdilla tämänvuotinen hakijamäärä menee reilusti yli 7 000:n", kertoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

”Taakkaa on Euroopassa jaettava” – SDP:n Razmyarin mukaan Välimeren kriisi pakottaa Suomen arvovalintaan

Tavalliset ihmiset, joiden arvo on sama kuin minulla tai sinulla, ovat joutuneet lähtemään kodeistaan, jättämään perheensä, joutuvat toimimaan kielillä joita eivät osaa, maissa joita eivät tunne. Nyt hädänalaisia pitää auttaa, ja taakkaa on Euroopassa jaettava, kirjoittaa Razmyar blogissaan.

Razmyarin mukaan oikea arvovalinta olisi lisätä turvapaikkoja Välimeren kriisin aiheuttaman tarpeen mukaisesti, ei ottaa olemassa olevaan kiintiöön pakolaisia.

Suomen tulisi ottaa vastaan noin 800 uutta turvapaikanhakijaa osana EU:n yhteisiä toimia Välimeren kriisin ratkaisemiseksi.

Pakolaiskriisin hoito häpeäksi Euroopalle

Viime vuonna hukkui 3 500 ihmistä Välimerellä yrittäessään päästä Eurooppaan. Tänä vuonna hukkuneita on jo 1 865. Andamaanienmerellä Kaakkois-Aasiassa on tämän vuoden tammi-maaliskuussa kuollut ainakin 300 pakolaista.

Pakolaisvirta

Maailmassa on käynnissä pahin pakolaiskriisi sitten toisen maailmansodan. Neljä miljoonaa Syyrian pakolaista on paennut Turkkiin, Libanoniin, Jordaniaan, Irakiin ja Egyptiin. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on yli kolme miljoonaa pakolaista, joista vain pieni osa on löytänyt uuden kodin jostakin kolmannesta maasta vuoden 2013 jälkeen.

Ruotsin prinssi sai prinsessansa

Prinssi Carl Philip ja Sofia Hellqvist vihittiin lauantaina Tukholmassa tuhansien seuratessa

Ja niin he sanoivat kyllä ja saivat toisensa. Ruotsi sai puolestaan uuden prinsessan, prinsessa Sofian.

Morsiuspari kiersi kaupungilla hevosvaunuilla tervehtimässä kansalaisia. Juhlat jatkuivat myöhään iltaan kuninkaanlinnassa.

Pyöräkaista tuottaa sähköä Hollannissa

Hollantilaiset ovat ylpeitä maailman ensimmäisestä aurinkopaneelipyörätiestään

Pyörätien peittävä tummanharmaa röpelöinen lasipinnoite näyttää kieltämättä vähän oudolta.

Se ei kuitenkaan saa Dani Guzmania kääntämään kulkupeliään vastaantulevien kaistalle. Nainen polkee napit korvilla määrätietoisesti eteenpäin, kunnes joutuu pysäytetyksi.

Kyllä, hän on vähän ylpeä tästä pyörätiestä, joka kulkee junaradan vierustalla Krommenien pikkukaupungissa noin parinkymmenen kilometrin päässä Amsterdamista. Kyseessä on nimittäin maailman ensimmäinen julkinen liikenneväylä, johon on upotettu aurinkopaneeleja.

Sähkötupakointia aiotaan rajoittaa: Tavoitteena kielto ravintoloissa ja työpaikoilla

Sähkösavukkeiden höyryistä ympäristöön leviävät aineet eivät tutkimusten perusteella ole täysin haitattomia sivullisille. Siksi Suomessakin sähkösavukkeiden käyttämiselle julkisilla paikoilla on tulossa rajoituksia.

Euroopan maista sähkötupakointi julkisissa tiloissa on kielletty ainakin Belgiassa, Luxemburgissa, Maltalla, Sloveniassa ja Liettuassa. Sähkötupakoinnin julkisilla paikoilla kieltävä laki on parhaillaan valmisteilla Britannian Walesissa.

Yli vuosi sitten hyväksytty EU:n tupakkatuotedirektiivi teki sähkösavukkeista tupakkatuotteita.

Nicki Minajin pyllistyskuvat ympäri Helsinkiä raivostuttavat: ”Ala-arvoista!”

Tuhat aidonkokoista Nicki Minaj -pahvihahmoa väritti Helsingin katukuvaa keskiviikkona.

Tempauksen järjestäjänä oli Lahden urbaanin musiikin festivaali Summer Up, jossa Nicki Minaj konsertoi heinäkuun alussa.

Pahvikuvassa sangen niukkaan asuun pukeutuneesta poptähdestä käytyä keskustelua voi seurata Twitterissä hastageilla #mynicki ja #summerup2015 .

67-vuotiaan suomalais­kirurgin nopeus hämmentää

Neurokirurgit ympäri maailmaa tulivat viime viikolla ottamaan oppia Juha Hernesniemeltä. 68-vuotiaana hänen on lopetettava työnsä professorina, mutta leikkaamista hän ei aio lopettaa.

Leikkaus on vaikea, sillä aivohermo ja muitakin tärkeitä hermoja kulkee kasvaimen pinnalla. Pienikin virheliike, niin potilas saa neliraajahalvauksen ja hengitys pysähtyy. Hermojen vieressä sykkii kaulavaltimo, jonka rikkoutuminen aiheuttaisi massiivisen aivoinfarktin.

Tilaa näyttää olevan paljon, kun leikkausmikroskoopin kuvaa seuraa 50 tuuman monitorista. Oikeasti kyse on millimetristä ja sen murto-osista. Leikkausaukko on isohkon kolikon kokoinen ja sen kautta pitää luovia hermojen ja tärkeiden verisuonien ohitse kohti kasvainta.

RMJ:n isännästä tuli laivanvarustaja

Riku Räsäsen vuodesta 2008 lähtien isännöimä Poroholman lomakeskus sijaitsee sattumoisin vain kivenheiton päässä paikasta, joka teki miehen kuuluisaksi vuosituhannen alussa. Räsäsen isännöimä Raumanmeren Juhannus eli RMJ nousi nopeasti lajissaan Suomen suurimmaksi keräten Otanlahden pohjukkaan useampana vuonna jopa 100 000 juhlijaa.

Räsänen hankki vuonna 2012 omistukseensa maan suurimman yhä purjehtivan perinnealuksen eli kolmimastokuunari Kathrinan. Vuotta myöhemmin nykyiseen kotisatamaansa seilasi puolestaan kaksimastoinen kaljaasi Marita.

28-metrinen Marita on sekä majoituskäytössä että kesäisin ravintolana. Sen kannella toimi jo viime kesänä Captain Jack´s -niminen ravintola, joka sai heti suuren suosion. 32-metrisen Kathrinan ruumaan avataan puolestaan tänä kesänä pihviravintola Puosun Kellari .

Laivojen lisäksi Poroholman ruokatarjonnasta huolehtii pitsihuvila Augustin Paviljonki , jonka keittiö valmistaa päivittäin myös purjelaivakauden perinneherkku lapskoussia.

Teräsvaari Esko Ketola kyykkää yhä yli 200 kiloa

"Turhaa hifistellä laitteilla"

Seinäjokelaisen omakotitalon sohvalla istuvan miehen siniharmaissa silmissä on tiukka katse, kun hän sanoo: "Vituttaa!"

Hän on 73-vuotias Esko Ketola, jonka lonkka on leikattu pari viikkoa sitten. Ei pääse treenaamaan.

Lonkka meni lopullisesti rikki Argentiinassa viime lokakuussa. Alle 70-kiloisella Ketolalla oli niskassaan yli 200 kiloa rautaa voimanoston MM-kisoissa.

Ranskalainen satiirilehti Charlie Hebdo irvailee perussuomalaisille

Ranskalainen satiirilehti Charlie Hebdo ironisoi tuoreimmassa numerossaan Suomen perussuomalaisia ja puolueen nousua hallitukseen. Lehden mukaan puolue on keittänyt tehokkaan sekoituksen "muka-sosialismia", euroskeptisyyttä ja ulkomaalaisvastaisuutta, mutta on nyt mukana hallituksessa, joka hakee Suomeen miljardisäästöjä.

Vasemmistolaisen Charlie Hebdo -lehden artikkeli on otsikoitu "Helsinki etääntyy Euroopasta". Satiirilehti käsittelee siinä sarkastiseen tyyliinsä perussuomalaisten suosion syitä ja euroskeptisyyden nousua Suomessa.

Toimittaja Jean-Yves Camus'n irvailun kohteeksi joutuu heti aluksi puolueen nimi True Finns eli les Vrais Finlandais. Charlie Hebdon mukaan perussuomalaiset kun ilmoittaa edustavansa "oikeita suomalaisia" erotuksena "vääristä suomalaisista" kuten suomenruotsalaisista, saamelaisista, venäläisvähemmistöstä tai maahanmuuttajista. Jutun kuvituksena on piirrettyjä hirviä (kuvatekstinä "oikeita suomalaisia") sekä yksi tummaihoinen ihminen (kuvatekstinä "väärä suomalainen").

Ulkoistamisen näyteikkuna

Olemme vastanneet Rääkkylän kunnan sosiaali- ja terveyspalveluista vuodesta 2011 lähtien. Tuloksena on ollut, että Rääkkylän terveys- ja sosiaalimenot ovat pienentyneet ilman palvelutason heikkenemistä. Kuntaturva-mallissa päätösvalta sote-palveluissa säilyy kunnalla ja taloudellisen riskin kantaa Attendo.

Näin mainostaa Attendo ulkoistamisen näyteikkunana käyttämäänsä Rääkkylän palvelutuotannon yksityistämistä. Rääkkylän kokemuksia hehkuttavat Attendon kaupparatsut ovat ravanneet ympäri maan kehumassa tuotettaan. Totuus on kuitenkin paljon kamalampi. Se on niin kamala, että sitä on yritetty peitellä ja yllättävän kauan se onnistuikin.

Totuus on, että Rääkkylä on velkaa Attendolle näistä palveluista neljä miljoonaa euroa. Velka on kertynyt miljoonan vuositahtia ilman että se olisi näkynyt selkeästi tilinpäätöksissä ja talousarvioissa. Se on ostopalveluvelkaa eli Attendo on lykännyt omien saataviensa perimistä molemminpuolisella yhteisymmärryksellä. Attendo on siis myöntänyt kunnalle pimeää lainaa.

Suomalaisilta täystyrmäys tuplapalkkojen poistolle – Kaksi kolmesta vastustaa

Sunnuntaityön tuplapalkkojen poistoa vastustaa 63 prosenttia suomalaisista, eli noin kaksi kolmesta.

Sitä kannattaa 23 prosenttia, ilmenee Lännen Median Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä.

Tutkimukseen osallistui 1 082 vastaajaa 3.–4. kesäkuuta 2015 välisenä aikana. Virhemarginaali on noin 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Eurojackpot-miljonääri jälleen Suomeen – voitto 23,3 miljoonaa euroa

Harvinaisen hyvä tuuri on osunut Suomeen eurojackpot-voittojen muodossa.

5.6.2015 Suomeen saatiin 23,3 miljoonan euron lottovoitto. Voitto oli jo Suomen kuudes Eurojackpotin täysosuma.

Yhteensä Suomeen tulleet Eurojackpotin täysosumat ovat arvoltaan jo yli 211 miljoonaa euroa eli vanhoissa markoissa yli 1,2 miljardia.