DPK.fi

Tarjoaako hallitus auttavan käden verorikollisille?

Hallituksen 2. lokakuuta julkaiseman tiedotteen mukaan valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosasto on saamassa läpi vuosia valmistelemansa hankkeen suomalaisten osakkeenomistajien oikeudesta siirtää omistamansa osakkeet hallintarekisterin suojiin.

Nimettömän omistuksen mahdollistava uudistus olisi käsittämätön tilanteessa, jossa kansainväliset pyrkimykset tähtäävät omistuksen avoimuuden ja läpinäkyvyyden lisäämiseen.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) mukaan uudistus ei tekisi osakeomistusten piilottamista aiempaa helpommaksi, koska piilottaminen on mahdollista jo nykyisin, jos joku haluaa sen tehdä. Totta, mutta erona on se, että nyt piilottaminen tulisi lailliseksi.

Olisi järjetöntä vaihtaa Suomen selkeä ja toimiva, suoraan osakeomistukseen perustuva järjestelmä monimutkaisempaan, sijoittajalle kalliimmaksi tulevaan ja rikollisten toimintamahdollisuuksia parantavaan moniportaiseen järjestelmään.

Turkki nosti turvavyöhykkeen EU-pöytään

EU levitti punaisen maton Turkin autoritaarisen presidentin Recep Tayyip Erdoganin eteen. Unioni tarvitsee Turkkia pakolaiskriisin ratkaisemiseen.

Aiemmin ei-kovin-toivottu vieras Erdogan sai kutsun EU-johtajien pakeille, koska EU ei kykene hillitsemään turvapaikanhakijoiden matkustamista unionin alueelle ilman Turkin apua.

"On täysin selvää, että Euroopan täytyy hallita rajojaan paremmin. Odotamme Turkin tekevän samoin", Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi illansuussa Brysselissä, jossa hän piti tiedotustilaisuuden yhdessä Erdoganin kanssa.

"Tilanteen, jossa satojatuhansia ihmisiä pakenee EU:hun Turkin kautta, on loputtava."

”Täyttä bluffia”

SDP:n Harakalta suorat sanat: Keskustan kelkka on kääntynyt 180 astetta

SDP:n kansanedustaja Timo Harakka sanoo Demokraatille, että Suomessa on vielä tällä hetkellä kohtalaisen avoin järjestelmä, jossa osakeomistuksia on voitu seurata.

Valtiovarainministeriön suunnitelma hallintarekisteristä on kuitenkin muuttamassa tilannetta huonompaan suuntaan. Jos hallintarekisteröinti toteutuu, osakeomistusten kätkeminen helpottuu. Hallintarekisteriä ovat vastustaneet muun muassa poliisi ja verottaja.

Arvopaperien hallintarekisterikeskustelussa on noussut vahva huoli, että arvopaperien säilytyksen avaaminen kilpailulle voisi jatkossa johtaa vallanpitäjien pörssiomistusten piilottamiseen ulkomaisille hallintarekisteritileille. Tällainen toiminta olisi täysin tuomittavaa ja epäeettistä. Piilottamisen porsaanreiät pitää tukkia kansainvälisellä yhteistyöllä.

Harakan mielestä valtiovarainministeriön virkamiehet ovat kuitenkin vedonneet EU-velvoitteisiin ja suorastaan ”ajaneet aika määrätietoisesti osakepimittämisen linjaa”.

Nyt he ovat saaneet sellaisen ministerin, joka toteuttaa heidän tahtonsa, Harakka viittaa valtiovarainministeri Alexander Stubbiin (kok.).

Harakka löytää myös pääministeri Juha Sipilän (kesk.) aikaisemmista puheista erikoisuuksia. Vielä syksyllä 2012 Sipilä piti veroparatiiseja hyvinvointivaltion suurimpana uhkana ja vaati, että ne kielletään. Samalla hän moitti hallitusta saamattomuudesta.

Perus-suomalaisten johtohahmolta kova ulostulo – Väläyttää eroa hallituksesta

Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen väläyttää puolueensa eroa hallituksesta sillä perusteella, että hallituskumppanit keskusta ja kokoomus laiminlyövät hallitusohjelmaa.

Tynkkynen avautuu kannanotossaan kovasanaisesti turvapaikkatilanteesta. Tynkkysen mielestä ”Suomen on palautettava hallitsemattoman tilanteen vuoksi järjestelmälliset rajatarkastukset Ruotsin vastaiselle rajalle tilapäisesti”. Hänen mielestään Suomen tulee ohjata kaikki apu ”paikan päälle jättimäisille pakolaisleireille sen sijaan, että syntyy valtavia kustannuksia maasta toiseen tulevista pääasiassa nuorista terveistä miehistä”.

Näin SDP panisi 15 000 suomalaista töihin

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa, miten hänen puolueensa edistäisi työllisyyttä nykyisessä hankalassa talous- ja työtilanteessa. Omaa työttömyysseteli-ideaansa Rinne esitti viime viikolla myös eduskunnassa ja salissa puhuttiin ”Rinteen mallista”.

Rinne selventää nyt mallin tarkoittavan sitä, että omaa työttömyysturvaansa voisi muuttaa itsensä työllistämiseen tähtääväksi työllisyysseteliksi. SDP:ssä on kaavailtu, että työllistämissetelin voisi lunastaa kuuden tai kymmenen kuukauden työttömyyden jälkeen, joskaan puolueessa ei Rinteen mukaan ole vielä tarkkoja laskelmia siitä, milloin seteli kannattaisi lunastaa.

Työllistymissetelillä osa palkasta

Työtön voisi tarjota työllistymisseteliä kenelle tahansa työnantajalle.

Setelin arvo olisi työmarkkinatuen suuruinen. Näin työttömyysturva kattaisi palkasta keskimäärin noin 705 euroa kuukaudessa ja työnantaja loput.

Palkka olisi alan työehtosopimuksen mukainen.

Seteliä voisi käyttää korkeintaan 300 päivää.

Yksinkertaistettuna työllistymisseteli tarkoittaa sitä, että jokaisella työttömällä olisi esimerkiksi kuuden tai kymmenen kuukauden työttömyysajan jälkeen oikeus käyttää työttömyysturvaansa työllistymisseteliä. Puheenjohtaja Antti Rinne loisi työpaikkoja työttömyystuella.

Yhdysvallat: Venäjän ilmaiskut Syyriassa ovat ”umpimähkäisiä”

Venäjän tekemät ilmaiskut Syyriassa ovat ”umpimähkäisiä” ja uhkaavat vetää Venäjän entistä syvemmälle konfliktiin, Valkoisen talon tiedottaja John Earnest sanoi torstaina.

“Umpimähkäiset sotilasoperaatiot Syyrian oppositiota vastaan ovat vaarallisia Venäjälle”, Earnest sanoi.

”Ne vain pitkittävät uskonlahkojen välistä konfliktia Syyriassa, elleivät tee sitä yhä epämääräisemmäksi, ja ne uhkaavat myös vetää Venäjän entistä syvemmälle konfliktiin.

Venäjä pommitti torstaina toista päivää peräkkäin Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia vastustavia joukkoja. Venäjän mukaan iskut kohdistetaan jihadistijärjestö Isisiä vastaan, mutta länsivallat ja Syyrian muut oppositioryhmät ovat syyttäneet Venäjän iskeneen lähinnä muita oppositioryhmiä vastaan.

”Leuat loksauttava” peliliike – Vladimir Putin ällistytti USA:n totaalisesti

Yhdysvallat ja sen presidentti Barack Obama ällistyivät täydellisesti Vladimir Putinin johtaman Venäjän toimista Syyrian suhteen. Näin kirjoittavat sekä BBC että Politico analyyseissaan. Myös uutiskanava CNN kirjoittaa, että Venäjän ilmaiskujen seurauksena Washingtonin ja Moskovan välille on puhjennut kriisi. CNN:n sivuilla julkaistussa mielipidekirjoituksessa Lähi-idän tuntija, diplomaatti Aaron David Miller kirjoittaa, että Venäjän toimet ovat saaneet Yhdysvallat näyttämään heikolta.

Politicon mukaan Venäjän Syyrian-ilmaiskujen ajoitus oli enemmän kuin yllättävä: se vaikutti kuin suunnitellulta loukkaukselta Obamaa kohtaan.

Kas näin hallitus tekee 6 miljoonan euron säästöllä 15 miljoonan euron loven valtiontalouteen

SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero harmittelee hallituksen päätöstä leikata harmaan talouden torjuntaohjelman erillisrahoitus poliisille kokonaan pois ensi vuoden budjetista.

Talousrikostutkinnassa juttujen määrä kasvoi merkittävästi viime vaalikaudella ja samaan aikaan juttuja saatiin päätökseen enemmän kuin niitä tuli sisään. Takaisin saadun rikoshyödyn määrä nousi 31,8 miljoonasta eurosta vuonna 2011 47,4 miljoonaan euroon vuonna 2014.

Työmarkkinoilla tuulee, kaatuuko jättihanke?

”Se on herättänyt kysymyksiä, jopa huhuja”

Uuden palkansaajakeskusjärjestön selvitystyö jatkuu sovitusti. Hallituspolitiikan ajankohtaiset paineet työmarkkinakentän suuntaan eivät ole askelmerkkien paikkoja muuttaneet, vakuuttaa hanketta vetävä projektipäällikkö Juha Heikkala Demokraatille.

Mukana jo olevat ammattiliitot edustavat yhdessä noin 1,7 miljoonaa palkansaajaa. Hankkeeseen voivat liittyä kaikki ammatilliset edunvalvontajärjestöt, myös ne, jotka tällä hetkellä eivät ole nykyisten keskusjärjestöjen jäseniä.

Venäjän ilmavoimat iski Syyriassa

Venäläiset joukot ovat ensi kertaa entisen Neuvostoliiton ulkopuolella sitten vuoden 1989

Venäjän ilmavoimien koneet tekivät keskiviikkona useita iskuja Syyrian hallituksen joukkoja vastaan taistelevien ryhmien asemiin Syyriassa.

Venäjän puolustusministeriö ja Syyrian viranomaiset vahvistivat illalla tiedot, joista Yhdysvallat kertoi ensimmäisenä. Syyrian viranomaislähteiden mukaan iskuja tehtiin Homsin ja Haman alueilla.

Nimetön Yhdysvaltain puolustusministeriön lähde arveli uutistoimisto AFP:lle, että venäläiset pommittavat "Syyrian opposition joukkoja" eli Yhdysvaltain liittolaisia.

Yhdysvaltain ja Venäjän armeijan edustajat aikovat neuvotella pikaisella aikataululla ilmaiskuista Syyriassa

Neuvottelujen tarkoituksena on yrittää välttää Yhdysvaltojen ja Venäjän sotavoimien tahattomat yhteentörmäykset Syyriassa. Molemmat maat tekevät Syyrian ilmatilassa ilmaiskuja.

Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn mukaan molemmat osapuolet ovat yksimielisiä siitä, että neuvotteluja pitää käydä. Myös Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan Venäjän ja Yhdysvaltojen on neuvoteltava iskuista, jotta "voidaan välttyä ei-toivotuilta tapahtumilta".

Lomarahoista on tulossa iso sotku

Hallituksen lakiesitys pakollisista lomarahoista voi tuoda jättilaskun pienyrittäjille, vaikka perimmäisenä tarkoituksena on alentaa yritysten kustannuksia

Hallituksen lomarahaesitys ajaa monet yritykset hankalien päätösten eteen. Hallitus päätti maanantaina leikata lomarahoja 30 prosenttia ja määrätä lomarahat kaikille pakollisiksi.

Päätöksillä hallitus korvaa aikaisemman suunnitelmansa parantaa yritysten kustannuskilpailukykyä leikkaamalla ylityö- ja sunnuntaikorvauksia.

Hallituksen piti perääntyä palkansaajien epäoikeudenmukaiseksi kokemista leikkauksista etenkin keskustan ja perussuomalaisten äänestäjien ja puolueaktiivien painostuksen takia.

Kuntosaliyrittäjä Mikko Mustala suivaantui hallituksen lomarahapäätöksestä. "Lasku on 300 000 euroa. Laajennussuunnitelma, jossa syntyisi 40 uutta työpaikkaa meni heti jäihin."

Hallituksen päätös leikkaa noin 1 260 000 palkansaajan vuosituloja. Monilla kyse on sadoista euroista vuodessa. Samalla kymmenettuhannet yritykset säästävät.

Samaan aikaan arviolta 225 000 palkansaajaa alkaa hallituksen määräyksestä ansaita lomarahoja, tai ainakin heille tulisi siihen lakisääteinen oikeus.

Erikoista esityksessä on se, että lain perimmäinen tarkoitus on pienentää yritysten kustannuksia mutta osaltaan se onkin kasvattamassa kustannuksia.

Kristityksi kastaminen edistää turvapaikan-saamista Saksassa

Muslimit kääntyvät joukolla kristityiksi Berliinissä – "Tämän itsemurhan teen mielelläni"

Pastori Gottfried Martens laskee kätensä vuorotellen ihmisten pään päälle. Kirkkoon kuuluville hän sanoo: "Sinun syntisi on annettu anteeksi". Kristityiksi haluaville: "Herra siunatkoon matkaasi kohti pyhää kastetta".

Pastori Martens on tullut tunnetuksi Saksassa siitä, että hän on kastanut jo satoja entisiä muslimeja Berliinissä kristinuskoon. Kaksi vuotta sitten keväällä hän siirtyi 150:n lähinnä iranilaisen ja afganistanilaisen seurakuntalaisen kanssa Kolminaisuuden kirkkoon. Mukana tuli myös muutamia kantasaksalaisia. Nyt määrä on nelinkertaistunut kuuteensataan.

"Olen löytänyt Jeesuksen elämääni ja yhteisön, jossa on hyvä olla. Minulle turvapaikka-asioitamme hoitava asianajaja itse asiassa sanoi, että on suoranainen itsemurha hakuprosessin kannalta tulla juuri nyt kastetuksi. Voin vain vastata, että tämän itsemurhan teen äärimmäisen mielelläni", Sadat-Akhavi sanoo.

Työmarkkina-järjestöt eivät jatka neuvotteluja vaihtoehdosta hallituksen työehto-leikkauksille

Työmarkkinajärjestöt eivät jatka yhdessä toistaiseksi neuvotteluja siitä, miten yritysten kustannuskilpailukykyä parannetaan.

Hallitus laittaa eteenpäin omat lakiesityksensä, joilla se yrittää laskea yritysten yksikkötyökustannuksia viidellä prosentilla.

Jos lait menevät läpi, monien ihmisten sunnuntai- ja ylityökorvaukset heikkenevät.

”Pienituloisilta leikkaaminen on arvovalinta”

Kansanedustaja Tuula Haatainen (sd.) arvostelee voimakkaasti Juha Sipilän (kesk.) kolmen puolueen porvarihallituksen budjettilinjauksia. Hallitus julkisti tänään talousarvioesityksensä, jonka on pienituloisten näkökulmasta poikkeuksellisen ankara.

Esimerkiksi pienituloisiin eläkeläisiin kohdistuu niin monenlaisia säästöjä, ettei niissä meinaa pysyä mukana. Heiltä viedään eläkkeensaajan asumistuki, heidän lääke- ja matkakorvauksiaan leikataan, ja heidän terveydenhuollon palvelumaksujaan tullaan korottamaan roimasti, Haatainen luettelee.

Oikeistohallitus tekee oikeistolaista politiikkaa, ja siinä pienituloinen jää toiseksi.

”Meillä on uskomattoman surkeat johtajat”

Kyse ei ole yhdestä tai kahdesta poliitikosta, vaan kokonaisesta kulttuurista. Pelko on tarttunut muuhun kansaan niin hyvin, että nyt pelkoa myyvät myös työnantajien ja työntekijöiden etujärjestöt ja jopa yksittäiset yrittäjät ja johtajat.

Sama ongelma on valtiossa nimeltä Suomi. Kansaa on aina johdettu pelkojen kautta, Sillanpää toteaa.

Siihen sopivat erittäin huonosti viittaukset suuriin sotiin, esi-isien uhrauksiin ja velkaamme yhteiskunnalle.

Näin kommentoi liikkeenjohdon konsultti Pasi Sillanpää Suomessa käytävää keskustelua johtamisesta.

Nokian johtajat tuhosivat Nokian

Monissa suomalaisissa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä paikallisen sopimisen lisääminen istuu hyvin yrityskulttuuriin, sillä työntekijän ja -antajan välinen yhteys on läheinen ja intressit koetaan helposti yhteneviksi.

Johtajuuteen alkaa syntyä haasteita, kun yrityskatraassa edetään kohti suurimpia yhtiöitä. Kun matka alaisten ja työnantajan välillä kasvaa, tunne etujen yhtenevyydestä ohenee. Jos tähän liittyvät – kuten monessa yrityksessä juuri nyt – taloudelliset vaikeudet, organisaatiomuutokset ja stressi, yritysten johtamisella on todella merkitystä. Jos johtajat vastaavat lisäämällä käskytystä ja pakkoa sekä heikentämällä luottamusta ja avoimuutta, he etääntyvät entisestään alaisista ja toisinaan myös yrityksen taloudellisista intresseistä.

Inseadille tehdyn tutkimuksen vastaus kysymykseen on, että Nokian tuhosi pelko.

Selvityksestä käy ilmi, että pelolla johtaminen kulminoitui pääjohtaja Jorma Ollilaan.

Kun esimerkiksi arvio uusien projektien aikatauluista kiristettiin liian optimistiseksi ja ylin johto viritti sitä kilpailijoiden paineessa vielä vähän lisää, seurauksena oli epäluotettavia ja keskeneräisiä tuotteita.

Pari virkamiestä ja salaiset keskustelut

Tällaiseksi paljastui hallituksen ”huolellinen tutkinta”

Kun hallitus esitteli ”pakkolakinsa” eli suunnittelemansa heikennykset työehtoihin, useampi hallituksen edustaja vakuutti, että paketti on varmistettu perustuslain ja muiden lakien mukaan mahdolliseksi.

Olemme huolellisesti tutkineet tämän perustuslakiasiantuntijoiden kanssa ja lainsäädännön asiantuntijoiden kanssa, että tämä paketti on mahdollista viedä läpi, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tiedotustilaisuudessa.

Julkisuudessa näitä lainmukaisuuden varmistaneita asiantuntijoita ei ole kuitenkaan näkynyt. Päinvastoin asiantuntijoilta on kuulunut varsin toisenlaista viestiä.

On aika selvittää, keitä hallituksen käyttämät asiantuntijat ovat.

Lähetän sähköpostin työ-ja elinkeinoministeriön viestintäjohtajalle pyydän valmisteluun osallistuneiden asiantuntijoiden nimiä. Vastaus tulee seuraavana päivänä: ”Asiantuntijamme ovat elinkeinoministeriön osastopäällikkö Pekka Timonen ja hallitusneuvos Tarja Kröger.”

Selvä juttu. Kaksi asiantuntijaa ei tosin kuulosta kovin perusteelliselta selvittämiseltä, mutta ehkäpä laatu korvaa määrän. Katsotaan, keitä nämä henkilöt ovat.

EK-legenda Lasse Laatunen varoittaa AL:ssä Sipilää: ”Yhteiskuntarauha natisee liitoksissaan”

Eläkkeelle jäänyt Elinkeinoelämän keskusliiton entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen kirjoittaa Aamulehdessä, että ”Sipilän riskillä uhkaa tulla iso vahinko”.

Juha Sipilä on hallituksineen päässyt muutamassa kuukaudessa siihen, mihin kaikki pääministerit eivät pyri: yrittäjät ja työnantajat ihastelevat, ay-liikkeen sappi kiehuu, työnantajapuolen kaiken nähnyt ja kokenut legenda kirjoittaa.

Suomeen voi tulla jopa 50 000 turvapaikan-hakijaa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) arvioi, että Suomeen saattaa tulla tänä vuonna jopa 50 000 turvapaikanhakijaa.

Sipilän mukaan luku vastaa väkilukuun suhteutettuna samaa kuin jos Saksaan tulisi 800 000 turvapaikanhakijaa.

"Me jätimme nämä ihmiset oman onnensa nojaan"

Pääministerin erityisedustajan Antti Pentikäisen mukaan Suomi voisi toimia avainasemassa Lähi-idän kriisin ratkaisussa ja Syyrian rauhanneuvotteluissa. Meillä on kunniakas rauhanvälitysperinne, sitä ei saa unohtaa.

2010-luvun alussa Arabimaissa kuohui. Tunisian vallankumouksesta alkoi Arabikevääksi kutsuttu kansannousujen kierre. Myös Syyriassa lähdettiin kaduille, ja silloin länsimaiden olisi Antti Pentikäisen mukaan pitänyt toimia. Hän sanoo, etteivät Yhdysvallat ja EU pysyneet arvoilleen uskollisina.

Pentikäisen mukaan pakolaiskriisi on osoittanut sen, etteivät EU:n päätöksentekoelimet ole kykeneviä tämän mittakaavan kriisin hoitamiseen.

EU pakottaa itäisen Keski-Euroopan ottamaan turvapaikan-hakijoita

Suomi jätti äänestämättä turvapaikanhakijoiden jakamisesta

EU-maat hyväksyivät tiistaina suurella määräenemmistöllä 120 000 turvapaikanhakijan jakamisen jäsenmaiden kesken.

Päätös tehtiin poikkeuksellisesti äänestämällä, koska itäisen Keski-Euroopan maat Unkari, Slovakia, Tšekki ja Romania vastustivat sitä kiivaasti. Nyt muut käytännössä pakottavat nämä maat ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita sanktioiden uhalla.

Suomi irtautui läntisten jäsenmaiden leiristä ja jätti ainoana maana äänestämättä, vaikka Suomi onkin luvannut ottaa vastaan komission sille esittämät 2 400 turvapaikanhakijaa.

"Venäjä on todellinen uhka"

Anders Fogh Rasmussen ei usko, että länsi olisi voinut toimia toisin Venäjän suhteen. Suoran sotilaallisen iskun vaaraa Baltiassa hän pitää vähäisenä.

Lännen ja Venäjän välit ovat kiristyneet, ja Itä-Ukrainan ja Syyrian sodat jatkuvat. Miljoonat ihmiset pakenevat kodeistaan, ja Välimerestä on tullut matkalla tuhansien hauta.

Naton entinen pääsihteeri ja Tanskan entinen pääministeri Anders Fogh Rasmussen ei usko, että Nato tai länsi olisivat voineet toimia toisin, jotta kriisit olisi voitu estää tai taltuttaa.

Viime aikoina Fogh Rasmussen on seurannut tarkoin suhteiden heikkenemistä Venäjän ja puolustusliitto Naton välillä. Hänestä on mahdotonta hyväksyä, että Venäjä on lainvastaisesti ja voimakeinoin liittänyt Krimin itseensä ja tunkeutunut sotilaallisesti Itä-Ukrainaan.

Venäjällä ”massiivinen hyökkäys koko alueen eliittiä vastaan”

Venäjän historian ja politiikan asiantuntija, Helsingin yliopiston dosentti Pekka Kauppala on ihmeissään Venäjän Komin tasavallan poliittisen eliitin saamista syytteistä.

Venäjän tutkintakomitea SK vangitsi lauantaina Komin koko korkeimman poliittisen ja taloudellisen johdon. SK syyttää heidän muodostaneen tasavallan päämiehen Vjatsheslav Geiserin johdolla ”salaliiton valtionomaisuuden kaappaamiseksi”.

Kauppalan mukaan on selvää, että mitään salaliittoa Komissa ei ole. Hänen mukaansa paikallista eliittiä koskeva syyte on ”keinotekoinen ja absurdi”.

Mutta mistä pomppaa, kuin kauhufilmissä, tällainen jo sukupuuttoon kuolleeksi uskottu muinaisuuden tyrannosaurus äkkiä 2000-luvulle? Vaikka Venäjällä on oikeuslaitos ollut politisoitu ja hatara ei sentään vastaavaa ole nähty aikoihin. Ja myös [Venäjän presidentin] Vladimir Putinin aikana on kaikista keskitystoimenpiteistä huolimatta sentään oikeusvaltiollisuuden kulisseista pyritty pitämään kiinni ja muodollisesti jopa laajentamaan paikallista itsehallintoa, Kauppala ihmettelee.

Suomen rajat saatetaan sulkea

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, että Suomi voisi sulkea rajansa pakolaiskriisin vuoksi. Orpo sanoo Verkkouutisten haastattelussa, että jos kriisiin ei löydetä eurooppalaista ratkaisua, Suomen pitää itse piirtää rajat hallitsemattomalle maahanmuutolle.

Syriza vei vaalivoiton Kreikassa

Eronnut pääministeri Alexis Tsipras saa uuden mahdollisuuden

Syrizan johtaja Alexis Tsipras ilmoitti heti alustavien tulosten jälkeen, että puolue perustaa hallituksen Itsenäiset kreikkalaiset -puolueen kanssa. Tsipras myös vannoi jatkavansa taistelua paremman Kreikan puolesta.

Soinilta jyrkkä lausunto pakolais-tilanteesta

”Tuhoaa koko Euroopan sosiaalisen mallin”

Timo Soini sanoo, että Suomen maahanmuuttolinja kiristyy huomattavasti.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini kertoo puolueen Suomen Uutiset -verkkolehdessä, että Suomen maahanmuuttolinja kiristyy huomattavasti. Maahanmuuttajien etuisuuksien kiristysmallit ovat Soinin mukaan valmistelussa.

”Te ryöstätte lapsiltanne” – taloustieteen nobelisti Stiglitz kummeksuu Suomen leikkauksia ja työmarkkina-uudistuksia

Taloustieteilijä Joseph Stiglitz, 73, tunnetaan euroalueen kovan talouskuripolitiikan arvostelijana. Nyt miehen hampaissa on Suomen hallitus.

"Sisäiset devalvaatiot eivät ole toimineet lähes koskaan", Stiglitz sanoo viitaten hallituksen suunnitelmiin leikata palkkoja viennin edistämiseksi.

"Tästä kertoo se, että lähes kaikki maat ovat hylänneet kiinteät valuuttakurssit."

Nobelisti selittää: Tulojen leikkaus syö kotimaista kysyntää ja tuo painetta hintojen yleiselle laskulle eli deflaatiolle, mikä vaikeuttaa kotitalouksien ja yritysten kykyä selvitä veloistaan.

Liikanen vaatii hallitukselta tasapuolisuutta

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen sanoo perjantain mielenilmauksesta, että se oli kansan perusoikeus.

Hallitukset aikeet eivät suuntaudu tasaisesti, arvioi pääjohtaja, joka oli vieraana Yle TV1:n Ykkösaamussa.

Pääjohtaja uskoo, että taloutta elvyttävä sopu löytyy, kunhan taakka jaetaan oikeudenmukaisesti. Kovin pala ammattiyhdistykselle on pakottava lainsäädäntö, Liikanen arvioi.

Hän korostaa Ykkösaamussa, että Suomen Pankki ei tee poliittisia päätöksiä, vaan sen tehtävä on antaa tietoa.

"Venäjä kulkee kohti tuhoaan ja voi viedä mennessään paljon muutakin"

Venäläistutkijan mielestä hänen sisäänpäin kasvavasta maastaan voi tulla pahimpia ennustuksiakin vaarallisempi.

Aleksandr Rubtsovin mielestä tilanne Venäjällä on menossa pahempaan suuntaan kuin mitä se oli Neuvostoliiton aikana.

Rubstovin mukaan Venäjä on vaarallisempi miltä vaikuttaa, sillä samaan aikaan kun maa vetäytyy menneisyyteensä se pitää kiinni ydinaseistaan.

Window on Eurasia -blogin mukaan Alexandr Rubstov kirjoittaa Novaja Gazeta -lehdessä, että Venäjä kasvaa sisäänpäin ja on "melkein kuin Islamilainen valtio" kaikessa "ortodoksisuuden jäljittelyssään, poliittisessa kiertelyssään ja etenkin tarkoituksellisesti rakennetussa kansallisuudessaan".

AKT:n pomon kova ehto: ”Hallituksen vedettävä pakkolait pois”

Maanantaina kokoontuu SAK:n hallituksen työvaliokunta, jossa pohditaan mahdollisuuksia jatkoneuvotteluihin hallituksen kanssa.

SAK:n hallituksen työvaliokuntaan kuuluvan Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton (AKT) puheenjohtajan Marko Piiraisen mukaan neuvotteluihin lähdölle on tiukat ehdot.

Ensimmäinen asia on se, että jos keskusteluyhteys halutaan avata, hallituksen on vedettävä pakkolakiesitykset pois eduskuntakäsittelystä, Piirainen sanoo Ilta-Sanomille.

Hallituksen säästölistalle on vaihtoehtoja

Työmarkkinajärjestöiltä odotetaan omaa vastinetta hallituksen toimille.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) pyysi tämän viikon keskiviikkona palkansaaja- ja työnantajajärjestöiltä vaihtoehtoja palkansaajien työehtoja heikentävään hallituksen esitykseen.

Vaihtoehtoisia paketteja olisi runsaasti, mutta niistä on vaikea löytää yhteistä näkemystä, koska kokonaisuuden pitäisi kelvata sekä palkansaajille ja työnantajille että hallitukselle.

HS esittelee keskeiset osaset, joista työnantajien ja palkansaajien yhteinen ehdotus voisi syntyä.

  • Työajan lisääminen
  • Palkkojen alennus
  • Työnantajamaksujen leikkaus
  • Työnantajien vastaantulo
  • Muut houkuttimet

Jos osapuolet pääsevät ratkaisuun kilpailukykyä parantavista muutoksista, ne pitää leipoa sisään kuhunkin kolmeensataan työehtosopimukseen syksyllä 2016 ja talvella 2017. Työnantajaa huolestuttaa, että liittokierroksella lakkoillaan, jos ehdot heikkenevät.

Rinne osoitti mieltään hallitukselle:

”Tuuli, sade ja ukkonen jatkuvat, jos jatkatte tällä linjalla”

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne puhui mielenosoitusväelle Helsingin Rautatientorilla. Hän sanoi SDP:n seisovan ”tämän joukon rinnalla kaikissa tilanteissa”.

Tämä ahkera porukka täällä ja muualla Suomessa, te olette palkkanne ja lomanne ansainneet.

Esitän hallitukselle kysymyksen: pelottaako teitä pieni sade ja ukkonen: miksi hallituspuolueiden puheenjohtajat eivät ole täällä kertomassa omista toimistaan? Voitte olla varmoja hallituksessa, että tuuli, sade ja ukkonen jatkuvat, jos jatkatte tällä linjalla.

Kroatia ei aio enää rekisteröidä turvapaikan-hakijoita Tulijat ohjataan muualle EU:hun

Pääministeri Zoran Milanovićin mukaan Kroatia ei voi enää rekisteröidä ja majoittaa tuhansia maahan pyrkiviä. Hän sanoo, ettei maa sulje rajojaan, mutta ohjaa tulijat muualle EU:hun.

Kroatia ei hänen mukaansa aio sulkea rajojaan, mutta ohjaa tulijat kohti Unkaria, Sloveniaa ja läntistä Eurooppaa.

Poliisiylijohtaja: ”Tilanne otetaan nyt haltuun”

Rajavalvontaa tehostetaan Torniossa

Suomeen on tullut tänä vuonna yli 11 000 turvapaikanhakijaa. Vauhti on kiihtynyt viime päivinä. Eilen Tornion kautta Suomeen saapui yli 500 ihmistä ja tänään perjantaina odotetaan 800-1000 tulijaa.

Tilanne on hyvin poikkeuksellinen. Pohjoisessa on kova paine. Tilanne otetaan nyt haltuun, pääministeri Juha Sipilä (kesk) lupasi iltapäivällä pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Päivän häsät

#mielenilmaus #eikäy #yhteiskuntasopimus #stop #sak #hallitus #yleaamutv #tekstitv

Palkansaajien mielenosoitus Helsingin Rautatientorilla perjantaina 18.9. klo 11

Lue lisää Facebook

”Sipilän tv-puheessa miljardien virhe”

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) TV-puheessa ja ministereiden tiedoissa on miljardien virhe.

Näin painavasti sanoo ex-eläkeasiantuntija, sosiaalineuvos Veikko Simpanen (sd.) Espoosta Demokraatille torstaina lähettämässään viestissä.

Sipilän väite siitä, että Suomi velkaantuu joka tunti ei pidä paikkaansa, sillä Suomen valtion varallisuudeksi katsottavat lakisääteisten eläkerahastojen sijoitustuotot ovat tänäkin vuonna suuremmat kuin valtion velan oton kasvu.

Onko kysymys pääministeri Sipilän tietämättömyydestä vai harhauttiko hän tahallaan kansaa puhuessaan taas Suomen kovasta velkaantumisvauhdista? Samaa väärää tietoa toistavat muutkin ministerit, Simpanen kirjoittaa.

Onnistuuko työn lisääminen? Taloustieteilijät epäilevät leikkausten vaikutuksia

Hallituksen kaavailemat heikennykset työehtoihin ja alennukset työnantajamaksuihin eivät välttämättä luo Suomeen toivottua määrää uutta työtä.

"Ei päädytä tavoitteeseen eli työllisyyden parantamiseen", Ilmakunnas sanoo.

Taloustieteilijöiden arviot esitysten vaikutuksista vaihtelevat suuresti. Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas sanoo, että palkkojen pienentymisestä johtuvalla ostovoiman laskulla olisi huonoja seurauksia.

"Ei päädytä tavoitteeseen eli työllisyyden parantamiseen", Ilmakunnas sanoo.

Seija Ilmakunnas arvioi, että kaikki hallituksen ehdotukset eivät kannusta yrityksiä palkkaamaan uutta väkeä. Jos ylityökorvaukset puolitettaisiin, kuten hallitus esittää, uutta työvoimaa ei välttämättä tarvitsisi palkata. Sama voi päteä lomien pidentämiseen.

Metallin Riku Aalto työmarkkina-kriisistä: Ruotsin palkkamallista voi löytyä ratkaisu

SAK:n vaikutusvaltaisimman vientiliiton Metallin puheenjohtaja Riku Aalto sanoo, että yksi ratkaisu työmarkkinakriisiin voisi löytyä Ruotsin liittokohtaisten neuvottelujen palkkamallista.

Yksinkertaistaen Ruotsin mallissa liittojen välisissä työehtoneuvotteluissa vientiliittojen palkankorotukset asettavat ylärajan myös muille liitoille.

"Totta kai tämä kiinnostaa työnantajia. Tällaista ei ole ollut nyt meillä SAK:n hallinnoissa esillä, mutta ilman muuta meitä vientiliittona tämä kiinnostaa, ja tämä voisi olla yksi osa ratkaisua."

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on usein esittänyt, että Suomeen pitäisi saada Ruotsin mallia.

Puhe, jossa dramaattisinta oli sen pitäminen?

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) yllättäen pitämä televisiopuhe ei ollut niin dramaattinen kuin ennakkoasetelmasta olisi voinut odottaa.

Sipilä käytti voimakkaita vertauskuvia perustellessaan hallituksen tekemiä säästöpäätöksiä, mutta tyytyi monin paikoin myös toistamaan jo kuultuja argumenttejaan.

Parhaaseen katseluaikaan keskiviikkona televisioidussa puheessa Sipilä sivusi pakolaiskriisiä, mutta keskittyi omien sanojensa mukaan ”talouden karuun kuvaan ja uudistamisen tarpeeseen”. Hänen esiintymistapansa oli tasainen ja koruton.

Sipilän Messias-kompleksi tulee kalliiksi Suomelle

Juha Sipilä on Suomen poliittisen lähihistorian mielenkiintoisin mies. Kun keskusta rämpi vuonna 2011 historiansa heikoimman kannatuksen suossa, pelastajaksi ilmoittautui politiikassa ryvettymätön yritysmaailman ideatykki. Monet keskustalaiset näkivät Sipilässä puolueen Messias-hahmon, joka nostaa sekä puolueen että Suomen takaisin kukoistuksen tilaan.

Juha Sipilän alkutaival puoluejohdossa sujui onnellisten tähtien alla. Maailmantalouden romahduksen pitkittyminen ja hallituksen sisäiset erimielisyydet mahdollistivat Sipilän sädekehän kirkastumisen ilman omaa agendaa. Olennaista oli vain antaa vaikutelma elämässään onnistuneesta ja viisaasta yritysjohtajasta, joka tulisi kääntämään Suomen menestyksen tielle.

Pahinta tässä yhteiskunnallisessa tilanteessa on se, että Juha Sipilä on pikkuhiljaa alkanut itsekin uskoa olevansa Suomen Messias. Hän ei enää ole kiinnostunut hakemaan ratkaisuja isoihin asioihin neuvottelemalla vaan antaa käskyjä kansanjohtajan otteella. Sipilä kuuntelee omia opetuslapsiaan Matti Vanhasta ja Esko Ahoa ja kertoo ”totuuksia” kriisitietoisen mahtipontisella tyylillä.

Sipilä vetosi työmarkkinoiden osapuoliin

Hallituksen työehtopaketti voitaisiin korvata jatkamalla päivittäistä työaikaa tai luopumalla lomarahoista

"Etsikää hankaliksi koettujen keinojen, kuten sunnuntailisän, tilalle helpompia keinoja työehtosopimusten sisältä", Sipilä sanoi Yleisradion välittämässä puheessa.

"Koko hallituksen esittämä paketti voitaisiin korvata esimerkiksi jatkamalla päivittäistä työaikaa parillakymmenellä minuutilla tai luopumalla lomarahoista."

Sipilä muistutti, että työmarkkinaosapuolilla on aikaa vielä muutama päivä ennen kuin eduskunta alkaa käsitellä hallituksen esittämiä toimia.

Suomalaisia Sipilä kuvasi hieman oudoksi kansaksi.

"Teemme mieluummin kuin puhumme ilmanaikaisia", Sipilä sanoi. Ilmanaikaisilla hän tarkoitti turhia.

Propagandasota on julistettu - pääministeri otti poikkeuskeinot käyttöön

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pitää koko kansalle osoitetun nauhoitetun televisiopuheen Ylellä illalla klo 21.05. Kyseessä on pääministeriltä aivan poikkeuksellinen keino ottaa kansa suoraan haltuunsa ay-liikkeen suurmielenosoituksen alla. Nyt on alkanut propagandasota, joka kertoo poikkeusajoista.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki (vas.) ehti jo haukkua Sipilän siitä hyvästä, että hän ei tule parlamentarismin pyhimpään eli eduskuntaan pitämään puhettaan.

Kuten sanottu, Sipilä ja hallitus saa verbaaliset likasangot niskaansa perjantaina Rautatientorilla. Palvelualojen PAM:n järjestöjohtaja Niina Koivuniemion verrannut Sipilää jo Pohjois-Korean diktaattoreihin ja lisää tulee taatusti. Moneen kertaan on kuultu sekin, että ay-liike ei jätä operaatioitaan vain perjantain mielenilmauksen varaan, vaan kyseessä on ”pitkä marssi”.

Sadan päivän hallituksen sodanjulistus

Sipilän hallituksen sata päivää ovat jo merkittävällä tavalla muuttaneet, jos ei vielä Suomea, niin ainakin Suomi-kuvaa.

Hallitus on haastanut palkansaajajärjestöt päätöksillä ja esityksillä, jotka sivuuttavat työmarkkinoilla vakiintuneet toimintatavat ja voivat olla perustuslain ja Suomea sitovien kansainvälisten sopimusten vastaisia. Tällainen on Suomessa ennennäkemätöntä, mutta sille löytyy kansainvälisiä esikuvia.

Ensimmäisinä tulevat mieleen 80-luvulla Margaret Thatcherin ja Ronald Reaganin uusliberalistisia aatteita toteuttaneet hallitukset Englannissa ja Yhdysvalloissa, jotka lähtivät hakemaan selkävoittoa ammattiyhdistysliikkeestä. USA:ssa ay-liike oli jo lähtökohtaisesti heikko, mutta avainryhmät saattoivat sielläkin joskus aiheuttaa hämminkiä. Kun Reagan laittoi suhteellisen hyvinvoivat lennonjohtajat järjestykseen se ei ainakaan hänen suosiotaan vähentänyt.

Hallituksen hirsipuu

Britanniassa ay-liikkeen asema oli paljon vankempi. Maan talous ja kilpailukyky olivat laskukierteessä eivätkä ammattiiiitot nätisti sanottuna olleet ihan syyttömiä tähän. Ammattikuntapohjaiset liitot olivat kyenneet ylläpitämään paljon järjettömän tuntuisia, työprotektionistisia ja tuottavuudelle tuhoisia käytäntöjä, joten myös Thatcher pystyi nojautumaan jonkinlaiseen yleiseen tukeen uudelle työmarkkinalainsäädännölleen.

Kokoomus-edustaja ja entinen Tehy-johtaja tyrmää hallituksen sanelupolitiikan – ”En pysty puolustamaan tätä pakettia”

Satakuntalainen kansanedustaja Jaana Laitinen-Pesola (kok.) arvostelee Juha Sipilän (kesk.) porvarihallituksen kovia otteita työmarkkinoilla. Entisen Tehy-puheenjohtajan mielestä hallitus rikkoo pelisääntöjä ”runnatessaan työelämäpakettia kasaan”.

Pakettia laadittaessa ei ole yhtään ajateltu sitä, että meillä on hyvin erilaisia ammatteja. Olenkin eduskuntaryhmässämme sanonut, etten pysty puolustamaan tätä pakettia, Laitinen-Pesola toteaa Satakunnan Kansassa.

Euroopan rajat alkoivat sulkeutua

Rajattoman Euroopan tulevaisuus oli maanantaina vaakalaudalla, kun EU-maiden sisäministerit sopivat Eurooppaan jo saapuneiden turvapaikanhakijoiden sijoittamisesta eri jäsenmaihin.

Väkevän lisämausteen kokoukseen toi Saksan sunnuntainen ilmoitus siitä, että se aloittaa rajatarkastukset Itävallan vastaisella rajallaan. Saksa ei pysty hallitsemaan tulijoiden suurta määrää ilman rajojen sulkemista ja tarkastusten aloittamista.

Sisäministerit pääsivät myöhään maanantaina Brysselissä alustavaan sopuun siitä, että 120 000 unioniin jo saapunutta turvapaikanhakijaa sijoitetaan jäsenmaihin vapaaehtoispohjalta eli yhteisesti sopien. Jäsenmaat ovat jo aiemmin sopineet 40 000 turvapaikanhakijan sijoittamisesta.

Tekikö Juha Sipilä jättimäisen virheen? ”Hän aloittaa kurittamisen”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) haluaa rakentaa parempaa Suomea, mutta hänen toimintatapansa lisäävät epäluottamusta. Näin arvioi liikkeenjohdon konsultti Pasi Sillanpää.

Olemme mielummin halunneet näyttää omaa voimaamme, kuin olleet aktiivisesti hakemassa yhteistyötä. Suomettuminen ja konsensus ovat tässä maassa kirosanoja.

Sipilä ilmoitti etukäteen soimuksen reunaehdot. Tilanne oli kuin kriisiyrityksessä, jossa toimitusjohtaja on laittanut verokortit sisältävät ruskeat kirjekuoret valmiiksi pyykkinarulle. Jos joku ei hyväksy toimitusjohtajan ilmoittamaa strategiaa, saa lähteä ulos ja ottaa verokorttinsa samalla mukaan.

Rakoilevatko perus-suomalaisten rivit?

Viime aikoina tehdyt kipeät leikkauspäätökset ovat aiheuttaneet rakoilua perussuomalaisten riveissä, puolueen kohdalla on puhuttu jopa erovyörystä.

Helsingin kaupunginvaltuutettu Rene Hursti erosi perussuomalaisten puolueesta viime viikolla.

Meillä on puolueessa sellainen johtoajatus, että haluamme jättää tuleville polville paremman yhteiskunnan niin taloudellisesti, sosiaalisesti, moraalisesti kuin ekologisestikin, ja ne eivät nyt enää ole pitäneet paikkaansa näissä päätöksissä, Hursti toteaa Huomenta Suomessa.

Suurmie-lenosoitus tulossa perjantaina

Mielenosoitus on ensimmäinen iso palkansaajien yhteistapahtuma näissä merkeissä. Niitä on tulossa lisää, ellei hallitus palaa normaaliin päiväjärjestykseen, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.

Isis on vain sivujuonne Syyrian kriisissä

Kansainvälinen yhteisö ei osaa päättää, miten sisällissotaan puututtaisiin

Vaikka Suomessa ja muissa länsimaissa puhutaan paljon terroristijärjestö Isisistä, se on Syyrian sodassa vain sivujuonne.

"Keskeinen kamppailu Syyriassa on hallinnon ja opposition välillä. Isis toimii laitamilla ja pyrkii hyödyntämään kaaosta", sanoo konfliktinratkaisujärjestö CMI:n analyytikko Mikko Patokallio.

"Isis on sodan sivunäyttämö, vaikka siihen keskitytään lännessä eniten. Isisin valtaama alue esimerkiksi Palmyran kaupungin ympäristössä näyttää kartalla suurelta, mutta on enimmäkseen aavikkoa."

Terroristijärjestö Isis on tappanut suuren joukon syyrialaisia siviilejä, mutta se jää edelleen selvästi kakkoseksi Syyrian hallituksen joukoille. Neljässä vuodessa on kuollut arviolta neljännesmiljoona syyrialaista, ja Bashar al-Assadin hallinto on syypää suurimpaan osaan kuolemista.

Syrian Network for Human Rights -ihmisoikeusjärjestön laskujen mukaan Isis on tappanut esimerkiksi tämän vuoden tammikuun ja heinäkuun välisenä aikana noin 1 100 ihmistä, hallituksen joukot noin 7 900.

Venäjä aloitti sotilasoperaatiot Syyriassa

Venäläisten epäillään rakentavan sotilaslentokenttää Lattakian kaupungin liepeille.

Reuters perustaa tietonsa kolmeen erilliseen ja nimettömänä pysyvään libanonilaiseen politiikkaan ja sotilastoimintaan erikoistuneeseen lähteeseen, sekä yhdysvaltalaisiin, niin ikään nimettömiin, sotilaslähteisiin. Venäjä on aiemmin myöntänyt, että Syyriassa on venäläissotilaita. Venäjän ulkoministeriön edustajan mukaan sotilaat ovat kuitenkin paikalla asiantuntijoina tai turvaamassa venäläisiä asekuljetuksia.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on ollut yhteydessä Venäjän johtoon koskien maan toimintaa Syyriassa. Yhdysvallat on esittänyt huolensa, että joukkojen toiminta lisää väkivaltaa sisällissotaa käyvässä maassa. Myös Saksa on ilmoittanut huolestuneensa Venäjän sotilastoimista Syyriassa.

Rinne moukaroi hallitusta petetyistä lupauksista

”Jokin kuluttajansuoja pitää olla”

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kutsuu hallituksen alkutaivalta kompuroinniksi. Hän sanoo, ettei puolue hyväksy Sipilän hallituksen ”rajuja leikkauksia”.

Rinne kummastelee muun muassa pääministeri Juha Sipilän ja ulkoministeri Timo Soinin lupauksia, jotka he pettivät.

– Jonkinlainen kuluttajansuoja pitää olla, kun päätöksi tehdään. Rinne sanoo, että hallituksen työmarkkinaosaaminen vaikuttaa ohuelta.
– SDP auttaa mielellään.
SDP jatkaa oman mallinsa, Kättä päälle -sopimuksen, valmistelua syksyn aikana.
– SDP ei päällepäsmäröi mutta tuo oman näkökulmansa keskusteluun.
Rinne korostaa edelleen, että hyvätuloisten on oltava mukana sopeuttamistoimissa nykyistä vahvemmin.

Sipilän hallitus pelaa valtavaa riskipeliä

Hallituksen päätös jyrätä kolmikanta kiristää ilmapiiriä sekä uhkaa vesittää nollakorotukset ja työrauhan. Jos työn hintaa onnistutaan laskemaan, se voisi kuitenkin olla tärkeä piristysruiske taloudelle. Pääministeri Juha Sipilä pelaa nyt upporikasta ja rutiköyhää.

Tiistain päätös kävellä työmarkkinajärjestöjen yli pakottavalla lainsäädännöllä on Suomen historiassa poikkeuksellinen toimi. Tulopolitiikkaa on ohjattu työnantajien, työntekijöiden ja hallituksen välisellä yhteisellä sopimisella 1940-luvulta lähtien.

Juha Sipilältä täysin ennenkuulumaton teko

Hallitus haluaa rikkoa lakia

Pakottavan lainsäädännön käyttö tyrmätään tänään laajalti ay-liikkeen piirissä. Työoikeuden professori Seppo Koskinen luonnehtii Uudelle Suomelle pakottavan lainsäädännön tarkoittavan sitä, että hallitus supistaa järjestöjen oikeutta sopia toisin kuin mitä laissa sanotaan.

Hallituksen kovat toimet

Vuosiloma lyhenee, ylityökorvaukset pienenevät

Hallitus esitteli liudan kovia keinoja, joilla yritetään parantaa kilpailukykyä. Hallituksen paketti tehtiin, koska yhteiskuntasopimusta työmarkkinajärjestöjen kanssa ei syntynyt.

Paketti luo jäätävän ilmapiirin hallituksen ja ay-liikkeen välille

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi tiedotustilaisuudessa, että vuosilomat supistuvat 38 työpäivästä 30 päivään. Tämä koskee lähinnä julkista sektoria. Myös ylityökorvauksien prosentit puolitetaan ja sunnuntaikorvaukset pienennetään 100 prosentista 75 prosenttiin.

Sairauspäiväkarenssissa mennään Ruotsin malliin eli ensimmäinen päivä on työntekijän vastuulla.

Latinalainen Amerikka lupaa ottaa lisää Syyrian pakolaisia

Brasilia ottaa syyrialaisia pakolaisia vastaan "avoimin sylin", sanoi presidentti Dilma Rousseff maanantaina. Myös muut Latinalaisen Amerikan maat sanoivat tarjoavansa apua syyrialaisille.

Presidentinkanslian sivuilla julkaistussa videopuheessaan hän sanoi, että Brasilia on erilaista alkuperää olevien kansojen muodostama maa, joka vaikeina aikoinakin on valmis ottamaan pakolaisia. Hän sanoi haluavansa "toistaa hallituksen halukkuuden ottaa vastaan heitä, jotka joutuvat jättämään kotimaansa ja haluavat tulla elämään, tekemään työtä ja antaa panoksensa Brasilian menestyksen ja rauhan eteen".

Suomi voisi ottaa miljoona pakolaista, sanoo Taideyliopiston entinen rehtori Tiina Rosenberg

Professori Tiina Rosenberg istuu kotisohvallaan Tukholman keskustassa, Kungsholmenin kaupunginosassa, ja sanoo: "Suomessa kun avasi telkkarin, joka toinen henkilö, jonka siellä näki, oli Timo Soini."

Rosenberg on palannut Ruotsiin ennen aikojaan. Vajaa kolme vuotta sitten hän muutti pitkän tauon jälkeen synnyinkaupunkiinsa Helsinkiin, kun hänet oli valittu vastaperustetun Taideyliopiston rehtoriksi. Edelliset 36 vuotta hän oli asunut ulkomailla, pisimpään juuri täällä Ruotsissa.

Helsingissä Rosenberg otti tavakseen katsoa heti herättyään aamu-tv:tä. Ja vaikka ruudussa ei olisikaan ollut Timo Soini, ei hän näkemästään yleensä ilahtunut.

"Siellä oli joku masentunut tai vähintään puolimasentunut 50-, 60- tai 70-vuotias miespuolinen asiantuntija selvittämässä kansakunnan tilaa. Se nyt on sanomattakin selvää, ettei sellaisesta voi seurata mitään hyvää."

Rosenberg vilauttaa Dagens Nyheterin aukeamaa, jossa kerrotaan, kuinka Ruotsi 70 vuotta sitten otti kahdessa päivässä vastaan yli 50 000 suomalaista, jotka pakenivat Lapin sotaa.

Uuden tutkimuksen mukaan saksalaiset kohtelivat siviilejä ”poikkeuksellisen hyvin” vielä Lapin sodankin aikana. He eivät mestaroineet miehittäjinä.

"Historiallinen muisti on onnettoman lyhyt. Nyt Suomessakin tarvittaisiin historioitsijoita puhumaan näistä asioista, sen sijaan, että meillä on alarmistinen aamu-tv, jossa kerrotaan, että tänne ne vaan rynnistävät."

Rosenbergin mielestä Suomi voisi ottaa helposti vastaan miljoona turvapaikanhakijaa.

Persut kriisissä

"En edes harkitse eroa enkä ole rintamakarkuri"

Perussuomalaisten puoluejohdon kanssa täydelliselle törmäyskurssille joutunut kolmas varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen sanoo, ettei hän ole edes harkinnut eroa puolueestaan, vaikka hänelle on sitä vaihtoehtoa väläytelty.

Hän myös tyrmää puheenjohtaja Timo Soinin esittämän ajatuksen, että hän olisi rintamakarkuri, koska on haastanut puolueen virallisen maahanmuuttopolitiikan ja vaatinut esimerkiksi Ruotsin rajan sulkemista turvapaikanhakijoilta.

”Minä meinaan olla kehittämässä puoluetta. Nyt ei saa olla rintamakarkuri, eikä saa taipua tämän paineen alla”, Tynkkynen kertoi myöhään maanantai-iltana Helsingin Sanomien haastattelussa.

Viesti puolueen kapinallisille kuuluu, että maantiellä ei ole mukavaa

Soini tyrmää Tynkkysen puheet: "Kyllä minä niin roisisti sanon, että en pidä rintamakarkureista"

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini tyrmää vaatimukset, joiden mukaan puolueen jatko hallituksessa pitäisi viedä äänestykseen.

"Kyllä se nyt niin vain on, että kyllä tällä valtakirjalla puoluetta johdetaan. Keskustella voi, mutta mihinkään ylimääräiseen kokoukseen ei ole tarvetta", Soini sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa Manchesterissa maanantai-iltana.

Porin palveluliikelaitos on ollut viime päivinä myrskyn silmässä

Edustus- ja matkustuskulujen epäselvyyksien takia.

Eräs matkalle osallistunut laskutti esimerkiksi yli 2 700 euron edestä ravintola-ateriointimaksuja.

Maarianhaminan ja Kuusamon koulutusmatkoille osallistuneet henkilöt ovat olleet hissun kissun osallisuudestaan tapahtuneeseen.

Nyt sanaisen arkkunsa on kaikesta huolimatta avannut palveluliikelaitoksen johtokunnan Tallinnan-matkalle osallistunut Erja Järvinen (sd.).

Pori tekee rikosilmoituksen virkamiesten toiminnasta: Taloudellisia väärinkäytöksiä

Porin palveluliikelaitoksen johtavat virkamiehet ovat kaupungin teettämän selvityksen mukaan toimineen määräysten vastaisesti. Muun muassa matkojen ja edustustilaisuuksien yhteydessä on tehty väärinkäytöksiä.

KPMG:n tilintarkastajan raportin mukaan määräystenvastainen toiminta on ollut muun muassa kustannusten hyväksymismenettelyn kiertämistä. Toiminta on ollut kaupungin johdon mukaan jatkuvaa, lisääntyvää ja systemaattista sekä ilmeisen tahallista.

Epäillyt väärinkäytökset koskevat matkojen ja edustustilaisuuksien lisäksi tavaroiden ja palveluiden hankintoja, usein matkojen tai ns. edustustilaisuuksien yhteydessä, eräille johtavassa asemassa oleville palveluliikelaitoksen työntekijöille, mitä ei voida katsoa tavanomaiseksi tai osaksi heidän palkkausjärjestelmäänsä, kaupunki korostaa tiedotteessaan.

Ostetut tuotteet ja palvelut ovat olleet itse työnteon näkökulmasta asiaankuulumattomia ja perusteettomia. Myös ostojen määrät ovat olleet liiallisia.

Jussi Halla-ahon hetki on juuri nyt – miten hän käyttää tilaisuutensa?

Jo vuosikymmenen ajan Halla-aho on varoittanut meitä maahanmuutosta. Nyt pakolaiskriisi jakaa suomalaisia leireihin, ja europarlamentaarikko Halla-ahoa kuuntelee yhä useampi.

Halla-aho on hallituspuolue perussuomalaisten toiseksi suosituin poliitikko ja äärikansallisen Suomen Sisu -järjestön tunnetuin kasvatti. Juuri nyt on hyviä syitä kuunnella, mitä Halla-aho miettii. Halla-aholla on niin paljon kannattajia, että kevään 2014 europarlamenttivaaleissa hän sai yli 80 000 ääntä. Hän on myös Suomen maahanmuuttovastaisen liikkeen kummisetä, sillä hänen bloginsa ympärille syntyi verkon keskusteluryhmä Hommaforum vuonna 2008. Siellä häntä kutsutaan Mestariksi.

On kolme pääkysymystä:
1. Mitä Halla-aho nyt haluaa, kun Suomeen saapuu eniten pakolaisia sitten toisen maailmansodan?
2. Miten hän aikoo käyttää tilanteen poliittisesti hyväkseen?
3. Voisiko Halla-aho halutessaan hillitä sitä osaa kansasta, joka nyt kiehuu?

Mutta puhutaan tästä hetkestä, jota Halla-aho kutsuu "katastrofiksi".

Kuluttajien luotto ympäristö-lupauksiin katosi

Volkswagen tuskin jää viimeiseksi kiinni jääneeksi huijariksi autoalalla, arvioi ajoneuvotekniikan professori. Asiakkaan on vaikea tietää, voiko yritysten ympäristölupauksiin uskoa.

"Kyllähän nämä vastuullisuusasiat ovat loputon suo", sanoo yritysten vastuullisuutta tutkinut tekniikan tohtori Tuula Pohjola.

Tästä on kyse

Volkswagenin päästöskandaali sai alkunsa, kun Yhdysvaltain ympäristöviranomainen huomasi, että Volkswagenin dieselautojen päästötuloksia oli manipuloitu tietokoneohjelman avulla. Ohjelma oli toiminnassa ainoastaan päästötestien aikana.

"Kuluttajatuotteissa on hirveän vaikea saada oikeaa tietoa. Kotimaisista tuotteista se vielä onnistuu, mutta jos raaka-aineet ja valmistus ovat jossain muualla, kuluttaja ei voi koskaan olla täysin varma."

Ympäristölupauksiin on ollut viime aikoina vaikea luottaa, kun saksalainen autonvalmistaja Volkswagen jäi kiinni järjestelmällisestä autojen päästöihin liittyvästä huijauksesta.

Myös elektroniikkavalmistaja Samsung jäi kiinni epäselvyyksistä, jotka liittyivät televisioiden energiankulutukseen. Brittilehti Guardian sai käsiinsä testitulokset, joiden mukaan Samsungin televisiot käyttivät vähemmän energiaa testitilanteissa kuin arkikäytössä. Samsungin edustaja kiisti testihuijauksen.

Luuseri-Suomi

Kaukana pohjan perillä kituuttaa katajainen kansa, joka ei anna menestyksen järkyttää heikkoa itsetuntoa.

Viikolla käyty eduskunnan tiedonantokeskustelu hallituksen kuripaketista oli mannaa suomalaisten vankalle kansalliselle itsetunnolle.

Suolan hieromisen haavoihin aloitti jo virkansa puolesta pääministeri Juha Sipilä (kesk.): "Elämme yhtä Suomen taloushistorian heikoimmista ajanjaksoista".

Jos olisimme Kuubassa tai Pohjois-Koreassa, tässä kohdin Suuren Poliittisen Johtajan etukäteen jaettua kirjallista puheversioita lukisi sulkujen sisällä ohje yleisölle: (aplodeja seisaalleen nousten).

Voivottelukuoroon liittyi pääministerin jälkeen kunkin eduskuntaryhmän puheenjohtaja omalla puheenvuorollaan. Valitusvirrenveisuussa ei ollut havaittavissa minkäänlaista sävellajin muuutosta yhdenkään puolueen kohdalla. Suomella menee yli puoluerajojen kertakaikkisen huonosti ja menee vielä pitkään.

Suomea painetaan polvilleen

Venäjän media pyysi alkuviikosta kansalaisia välttämään matkailua Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan, jos perheessä on pieniä lapsia. Heidät voidaan ottaa pois ja sijoittaa homo- ja lesboparien koteihin.

Venäjän median kärsivällinen, mutta pitkäksi venähtänyt odotus palkittiin viikko sitten. Ainakin kolmekymmentä uutisvälinettä hyökkäsi yhdellä kertaa, kuin käskystä, Suomen sosiaaliviranomaisten kimppuun.

Kaikissa tapausta käsitelleissä jutuissa haastateltiin dosentti Johan Bäckmania, joka kertookin kaiken.

Halikon katupartio aikoo seurata tarkasti turvapaikanhakijoita

Halikon entiseen sairaalaan avattava turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus saa maanantaina ensimmäiset asukkaat. Osa Märynummen asukkaista on valmiita aloittamaan katupartioinnin poliisiin vastustuksesta huolimatta.

Mennään miehissä kerrankin oikein lenkille ja hiukan katsotaan, minkälaista porukkaa nämä turvapaikanhakijat ovat ja missä he liikkuvat.

Jari Santanen asuu sadanviidenkymmenen metrin päässä Salon Halikkoon maanantaina avattavasta turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksesta. Santanen sanoo, että turvapaikan hakijoiden elämää rauhallisessa Märynummessa aiotaan seurata tarkasti.

Poliisilta njet, njet

Ylikonstaapeli Heikki Anttila Salon poliisista toivoo, että katupartiointiin ei ryhdyttäisi.

Ministeriltä ehdotus pakolaisvirtaan

”Pallo on nyt Ahvenanmaalla”

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan Eurooppaan kohdistuu ainutlaatuinen maahanmuuttovirta. Hänen mielestään Schengen-rajamekanismi ei toimi kuten pitäisi, EU:n konsensus rakoilee ja valtioiden suvereniteetit ovat koetuksella. Dublinin sopimusta ei noudateta vaan kukin valtio pyrkii tulkitsemaan sitä omien intressiensä mukaisesti.

Niinistö sanoo. että Suomessa ainoa maakunta, jossa tällä hetkellä ei ole vastaanottokeskusta tai hätämajoitusyksikköä, on Ahvenanmaa. – Se täyttää hyvin kriteerit alueelle, jolla on maamme oloissa varsin suuri vastaanottokyky: taloudellisesti hyvin toimeentuleva maakunta, jonka turvapaikanhakijoiden määrä on ollut viime vuodet minimalistinen ja jonka työttömyysastekin on hallinnassa.

Tietovuotaja Edward Snowden liittyi Twitteriin ja alkoi seurata entistä työnantajaansa

Tietovuotaja Edward Snowden liittyi viestipalvelu Twitteriin ja sai ensimmäisen tunnin aikana yli 171 000 seuraajaa.

Snowden itse alkoi seurata vain yhtä tahoa: entistä työnantajaansa Yhdysvaltain kansallista turvallisuuspalvelua NSA:ta.

EdwardSnowden

Sydänoireet aiheuttaa nuorilla aikuisilla yleensä stressi

Moni nuori aikuinen säikähtää, kun tuntee rinnassa vihlontaa, pistoksia tai rytmihäiriön oireita. Mitä jos kyseessä on sydänvika? Pelkoa voi lisätä se, että silloin tällöin nuoriakin ihmisiä kuolee äkillisiin sydänpysähdyksiin.

Rytmihäiriöihin erikoistunut kardiologian erikoislääkäri Hannu Parikka tuntee sydämen toiminnan jotakuinkin läpikotaisin. Hänellä on asiasta rauhoittavaa faktatietoa: iso osa rintakehässä tuntuvista oireista on peräisin rintakehästä eikä sydämestä, vaikka siltä tuntuisi.

”Pistokset ja kiristyksen tunteet ovat lihasperäisiä kiristyksiä. Rintakehässä on myös paljon sidekudosta ja jänteitä, jotka voivat tuottaa äkillisiäkin tuntemuksia.”

Lääkäriin pitää lähteä kiireellä, jos sydänoireita on edeltänyt flunssa tai muu infektio tai jos oireisiin liittyy tajunnan menetystä. Tällöin taustalla voi olla sydänlihaksen tulehdus, joka voi aiheuttaa muun muassa vaarallisia kammioperäisiä rytmihäiriöitä.

Tekijänoikeudet ja niistä piittaamattomat somen kuvakisat

Jo jonkin aikaa yritykset ovat innoissaan käyttäneen kuvakilpailuita markkinointivälineinä. Niiden järjestäminen ja markkinointi on helppoa ja niitä on järjestetty jo vuosia hyvällä menestyksellä. Se, mikä tänään on toisin, on tapa osallistua kilpailuihin. Valitettavan usein yritykset eivät itse ota selvää säännöistä ja siitä miten ne käyvät yksiin tekijänoikeuslain kanssa.

Kaikkein yleisintä on se, että kilpailun järjestäminen annetaan ulkopuoliselle mediatoimistolle, joka samalla kaavalla ja samoilla työkaluilla hoitavat kilpailun toteutuksen, eikä heilläkään ole asiantuntemusta saati kiinnostusta tutkia mitä tekijänoikeuslaki sanoo kilpailun säännöistä.

Hashtagilla, eli tunnisteella kuvan merkitseminen ei ole lain silmissä sitoutuminen, varsinkaan kuvan oikeuksien luovuttamiseen.

Koko Suomalainen

Niin niin, mutta mistä sä olet kotoisin kotoisin? Olen taas tavannut uuden ihmisen, tällä kertaa yliopiston ruotsinkurssilla. Elämä on kovin sattumanvaraista. Jako neljään ja pienryhmiin keskustelemaan siitä, vad heter jag och varifrån kommer jag.

Kun muut ryhmäläiset kertovat tulevansa Kuopiosta, Porista ja Raahen seudulta, vastaus hyväksytään mukisematta. Vain minun kohdallani huono ruotsi vaihtuu jankuttavaan suomeen.

Rikkinäinen levy pyörii ja pyörii ja pyörii.

Olen ihan oikeasti kotoisin kotoisin Vantaalta. Seuraa hämmentynyt naurahdus. – No mutta kyllä sä tiedät mitä mä meinaan. Ja tiedänhän minä, koska olen käynyt tämän saman keskustelun satoja, ellen tuhansia kertoja elämässäni. Se ei ole pelkästään se levy, joka on rikki, vaan myös minä.

Suomessa tilastoidaan äidinkieli, kansallisuus ja syntymämaa. Se ei kerro hirveästi. Minun syntymämaani ja kansalaisuuteni on Suomi ja äidinkieleni suomi, mutta se tuntuu olevan ylitsepääsemättömän vaikeaa monille ihonvärini ja nimeni vuoksi.

Synnyin keväällä 1984 Naistenklinikalla suomalaiselle äidilleni ja jemeninjuutalaiselle, israelilaiselle isälleni. Olen viettänyt elämäni vajaan kahdenkymmenen kilometrin säteellä Meilahden sairaalakampukselta: Vantaalla, Espoossa ja Helsingissä.

Ootsä joku hutupakolainen?

Hauska fakta: karjalainen mummini on tyttönimeltään Suomalainen. Jos hankkisin taiteilijanimen, voisin olla Koko Suomalainen.

Miksi Suomeen on syntynyt valkoisen roskaväen hallitus

Koska sitä johtaa pääministeri Juha Sipilä ja Elinkeinoelämän Jyri Häkämiehen valkoisten miesten roskajoukko.

Timo Soini:

Turvapaikanhakijakeskustelussa on kuplia ja ”kiihotusta puolin ja toisin”

Erkki Tuomioja Soinin lausunnosta: ”Tämähän on aivan naurettavaa”

Oppositiopuolue SDP:n konkarikansanedustaja Erkki Tuomiojan mielestä suurin vaara eivät Suomessa ole ”rasistipaukuttelijat”, vaan rasismille ymmärrystä kiemurtelullaan antavat johtavatkin poliitikot.

Tämähän on aivan naurettavaa. Minä en ole nähnyt siltä toiselta puolelta yhtään ketään, joka olisi lähtenyt naamioituneena uhkailemaan ketään tai paukuttelemaan paukkupommeja, Tuomioja sanoo.

Metallin Aalto varoittaa liittokohtaisista kilpailukyky-toimista

SAK:laisen Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto ei lämpene EK:n Jyri Häkämiehen ajatukselle, jonka mukaan yhteiskuntasopimuksessa sovituissa kilpailukykytoimissa olisi yhdessä sovittuja kaikkia koskevia ratkaisuja sekä liittokohtaisia ratkaisuja, jotka sovitaan toimialoittain.

Tuota ei pidä käsissä sitten kukaan. Mitä, jos joku ala tai liitto tai työpaikka sanoo, että me ei neuvotella yhtään mistään? Mitä intressiä olisi niin tehdäkään sellaisella työpaikalla, jolla menee hyvin, Aalto kommentoi esitystä STT:lle.

Ruokapossujen polttohävitys järkyttää

”Häpeällistä”, sanoo maa- ja metsä­talousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio. HK Scan vei ruuaksi kelpaavia sianruhoja hävitettäväksi Honkajoelle.

Tuotantojohtaja Aki Laiho perustelee hävittämistä sikaruuhkalla. Se paheni entisestään Forssan teurastamon viime viikon työtaistelujen takia.

Sikayrittäjien puheenjohtaja Martin Ylikännö uskoo hävittämisen olleen HK:lle halvin ratkaisu. Hän kuitenkin ihmettelee, miten ruuhkaan ja paniikkiratkaisuihin on alun perin ajauduttu, kun tuottajat ilmoittavat sikamäärät kuukausittain.

”Suomalaisten kansallis-omaisuus on vaarassa”

Julkisuuteen on tullut tietoja siitä, että julkisten hallintotehtävien hallinnassa ja hoidossa olevia valtion yleisvesiä, joita on noin kaksi miljoonaa hehtaaria, harkittaisiin siirrettäväksi konsernin alle. Tämä olisi ongelmallista, sillä kaikkien yhteisistä vesistä tulisi ikään kuin liikelaitoksen liiketoimintojen yksityisvesiä ja niitä hoitaisi viranomaisen sijaan omaa etuaan ajava liiketoimintayksikkö.

Valmisteleeko hallitus salassa lakia?

”Työllisyys ei kohene pienillä veromuutoksilla”

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) totesi keskiviikkona, että hallituksen veropolitiikan keskeisin kulmakivi on työllisyyden vahvistaminen. Hänen mukaansa työn verotus kevenee jo ensi vuonna 600 miljoonan euron verran.

Suomen veroasiantuntijoiden kärkeen kuuluva eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander on vähemmän optimistinen.

Hän muistuttaa empiiristen tutkimusten tuloksista: Pienten veromuutosten vaikutukset jäävät auttamatta aika pieniksi. Työhön kohdistuvia veroja pitäisi alentaa Kianderin mukaan reippaasti, jos haluttaisiin todella kohentaa työllisyyttä. Avainasemassa ovat silloin työnantajien kustannukset. Kiander huomauttaa, että työnantajamaksuja pienentämällä toki voi yrittää houkutella työnantajia alentamaan kynnystä palkata lisää ihmisiä.

Maailman työläisten asema alkaa parantua

Ylimääräisten työntekijöiden puuttuminen työmarkkinoilta voi merkitä loppua deflation supersyklille ja nollakorkojen aikakaudelle.

“Olemme tiukassa käännöskohdassa”, kommentoi Charles Goodhart, joka on professori London School of Economicsissa sekä entinen Bank of Englandin johtaja viranomainen.

Goodhart sanoo, että tuleva aikakausi, jolloin työläisten määrä on vähäisempi, muttaa voimatasapainon työnantajilta työntekijöille, nostaen myös palkkoja. Hänen mukaansa muutos vähentää syövyttävää epätasa-arvoa, joka on rakentunut maailman maihin.

Palkkataso esimerkiksi Kiinassa ei ole enää niin alhainen, kun palkat ovat nousseet 16 prosentin tahtia kymmenen vuoden ajan.

Pakolaiset purkavat ”eläkepommia”

Suomeen tulevat turvapaikanhakijat paikkaavat työllistyessään väestön ikääntymisen aiheuttamaa vinoumaa. Vanhusten ja alaikäisten määrä yhtä työikäistä kohti on monissa kunnissa kääntymässä kestämättömäksi.

Turvapaikan saaneet voivat lieventää kestävyysvajetta jopa kahdella prosenttiyksiköllä, arvioi Ilmarisen eläkepolitiikasta vastaava johtaja Jaakko Kiander.

Laskelma perustuu siihen, että Suomeen saapuu muutaman vuoden sisällä noin satatuhatta ihmistä, jotka työllistyvät 3–10 vuoden sisällä maahan saapumisesta.

Gaddafi jo sanoi, että vallataan Eurooppa muuttamalla tänne

Poliitikko ja tekniikan tohtori Eero Paloheimo pohtii väestönräjähdystä ja sen seurauksia. Väestön kasvu ei koskaan ole ollut eikä ole vieläkään ongelma sinänsä, vaan väen määrä ja sen aiheuttama kuorma.

Mitä mahtaa suunnitella Euroopan ydin Saksa, joka on toivottanut 800.000 ihmistä tervetulleeksi alueelleen aluksi tänä vuonna? Jos koko maapallolla olisi Saksan väentiheys, planeetallamme eläisi 30 miljardia ihmistä.

On ilmeistä, että Saksan tulevaisuuden tähtäin on taloudellinen valta. Saksa on tunnettu määrätietoisista otteistaan, jolloin ei sivulle katsota. Maasta ollaan nähtävästi rakentamassa suurta ja yhtenäistä 100 miljoonan ihmisen kaupunkia. Maa tarvitsee materiaa ja energiaa tuon koneen pyörittämiseen. Mutta onko pohdittu, mikä on tuon koneen perimmäinen tarkoitus? Ihmisten onniko?

En usko, että väki tulee vähään aikaan vähenemään Saksasta. Afrikan väkiluku kasvaa hurjaa vauhtia ja tulevina vuosina muuttovirta etelästä nousee varmaan noin 10 miljoonaan vuodessa. Kuka haluaa kodikseen koneen?

Väyrysen kansalaisaloite euro-äänestyksestä menossa läpi

Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen (kesk) kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen eurojäsenyydestä on todennäköisesti menossa läpi.

Heinäkuun puolivälissä perustettu aloite on kerännyt kahdessa kuukaudessa noin 42 000 allekirjoitusta. Eduskunnan käsittelyyn etenevä kansalaisaloite vaatii 50 000 allekirjoitusta. Aikaa nimien keräämiseen on kuusi kuukautta.

"Suomi on kärsinyt jäsenyydestään euroalueessa enemmän kuin useimmat muut jäsenmaat", aloitteessa todetaan.

Aloitteen mukaan eurosta on koitunut Suomelle taloudellista vahinkoa, työttömyyttä ja julkisen talouden paha alijäämä. Euroalue ei ole kehittynyt siihen suuntaan kuin sen piti ja sen päätöksentekojärjestelmä on muuttumassa Suomen taloutta ja itsenäisyyttä heikentäväksi, aloitteessa sanotaan.

Eduskunnan lainsäädäntöjohtaja ei näe käsittelylle estettä.

Itävaltaan saapui pelkästään lauantaina noin 10 000 pakolaista

Itävalta ilmoitti illalla, että ainakin 10 000 pakolaista saapui maahan lauantain aikana. Hurja pakolaismäärä johtuu Kroatian päätöksestä lähettää pakolaisia Unkariin.

Reilun neljän miljoonan asukkaan Kroatia ilmoitti, että se ei selviä keskiviikon jälkeen maahan Serbian kautta saapuneista 20 000 pakolaisesta ja kuljetti heitä eteenpäin rajanylityspaikoille. Unkari puolestaan lähetti turvaa etsineet ihmiset eteenpäin Itävaltaan.

Pakolaisten suuri määrä on saanut Euroopan maat syyttelemään toisiaan. Unkari syytti Kroatiaa sääntöjen rikkomisesta, koska maa ei rekisteröinyt sinne saapuneita siirtolaisia. BBC:n jututtamat ihmiset kuitenkin kertoivat, että myöskään Unkari ei ollut rekisteröinyt heitä.

Naisopiskelijoita pyydetään peittämään kaula-aukot

Pohjois-Savon opiston asuntolan ohjaajien mukaan naisten peittävämpi pukeutuminen helpottaisi islamilaisista maista tulevien poikien kohtaamista opistolla.

Esimerkiksi tervehtiessä he pystyvät keskittymään tilanteeseen eikä hämmentävään hetkeen, kun naisilla näkyy paljasta pintaa, sanoo viittomakielen ohjaaja-opiskelija Iitu Heilimo.

Lähes kaikki olivat sitä mieltä, että totta kai laitetaan jotakin. Ei tarvitse olla avarat kaula-aukot. Keneltäkään ei vaatinut paljoa laittaa vähän korkeampikaulaisempaa paitaa tai huivia kaulaan, Heilimo kertoo. Maahanmuuttovirasto kummastelee.

Suomalaiset haistoivat pakolaisissa bisneksen

Ei yksin pakolaisten salakuljettajat ole tehneet sievoisia summia palolaiskuljetuksilla. Myös suomalaiset yritykset, poliitikkojen suosiollisella avustuksella ovat nähneet mahdollisuuden kuinka pakolaisongelmalla voidaan kupata valtion kassasta rahaa.

Pääministeri Juha Sipilä leikkii kivipaperi sakset leikkiä Ay-väen kanssa, unohtaen että maata ei johdeta Teslan ohjaamosta, kyllä siihen tarvitaan paremminkin ruohonjuuri tason liikettä. Entinen yritysjohtaja voi olla hyvä piiskuri omassa yrityksessään, mutta valtio ei ole yritys, jonka tavoite on tuottaa mahdollisimman paljon voittoa valtiota kuppaavillle yrityksille. Sipilää Teslan kyyti on huimannut ja realiteetit hämärtyneet vallan lisääntyessä.

Lähetä terveiset hallitukselle. Viestisi toimitetaan suoraan Sipilälle, Soinille ja Stubbille.

Poliitikot mukana pakolais-bisneksessä

Yksityisen vastaanottokeskuksen hallituksessa istuu entinen ja nykyinen kansanedustaja.

Barona on tarjonnut kriisimajoitusta Helsingin kaupungille toisen tytäryhtiönsä Forenomin kautta. Kriisimajoitus on ollut Baronalle äärimmäisen tuottoisa bisnes.

Kesän alussa nimensä Luonaksi vaihtanut yritys (ent. Barona Hoiva Oy) kuuluu työntekijöitä ja asumispalveluja välittävään Barona-konserniin.

Luonan muut hallituksen jäsenet ovat Baronan toimitusjohtaja Markus Oksa, kansanedustaja Sanna Lauslahti (kok), ex-kansanedustaja Ulpu Iivari (sd) ja ydinvoimayhtiö Fennovoiman entinen yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Pasi Natri. Natri on europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrin (sd) puoliso.

Sadan turvapaikanhakijan majoittaminen maksaa valtiolle noin 4 000 euroa vuorokaudessa eli 120 000 euroa kuukaudessa. Valtakunnallisen keskiarvon mukaan 400 turvapaikanhakijan majoittaminen on kuukausitasolla jo lähes puolen miljoonan euron suuruinen bisnes.

Helsingin kaupunginhallituksen jäsen ja vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Veronika Honkasalo jätti kaupunginvaltuustolle maaliskuussa 2013 kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyi, miten sosiaali- ja terveysvirasto on päätynyt kalliiseen yhteistyösopimukseen Baronan tytäryhtiön Forenomin kanssa.

Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok) piti Forenomin perimiä hintoja "käsittämättöminä".

Turvapaikan-hakijat jakavat verkossa tietoa Suomesta

Suomeen saapuville pakolaisille löytyy netistä ohjesivustoja, miten varmistaa turvapaikan saanti.

Neuvojen jakaminen netissä turvapaikanhakijoille on tuttu ilmiö, jota on havaittu jo vuosikausien ajan, myöntää maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja Juha Similä.

YKSI NEUVOISTA on muun muassa välttää kantamasta mukana yhden tai kahden sentin eurokolikoita. Ne voisivat paljastaa, että hakija on tullut Suomeen toisen euromaan kautta, sillä Suomessa kyseiset kolikot eivät ole yleisessä käytössä.

Ilta-Sanomat käänsi arabiankielisen ohjeistuskirjoituksen, joka julkaistiin Facebookissa syyskuun alkupuolella. Tekstissä neuvotaan tarkasti, kuinka irakilaisten kannattaa hakea turvapaikkaa Suomesta. Käännös pyrkii olemaan mahdollisimman uskollinen alkuperäiselle tekstille.

Kaikissa sivistysmaissa lakkoillaan silloin tällöin

Elinkeinoelämän Keskusliitto räknäsi lakkoperjantain vahinkoja, mutta "sataa miljoonaa" euroakin kalliimmaksi tuli kuulemma se, että Suomelta meni nyt lakkoilun takia maine.

Höpsis. Jokainen maailmanmatkaaja tietää, että kaikissa sivistysmaissa lakkoillaan silloin tällöin. Suomi ei ole edelleenkään polttopullojen, tiesulkujen, pamputtavien mellakkapoliisien rivistöjen ja palavien autonrenkaiden anarkia.

Massamurhan kauhuefekti toimii Indonesiassa edelleen – maastopukuiset ovat tehokkaita lakonmurtajia.

Miten Indonesia meihin liittyy? Siten, että väkivallan ja pelon ilmapiirillä hallitaan kaikkia halpatuotantomaita. Hikipajoja ei olisi, jos ammattiliitot saisivat maailmalla toimia vapaasti kuten Suomessa. Ei olisi edullista elektroniikkaa, ei halpavaatteita, ei Ikean kalusteita – eikä budjettimatkoja tropiikkiin.

Ruotsissa kokeillaan kuuden tunnin työpäivää – tulokset näyttävät hyviltä

Ruotsalaisessa autokorjaamossa virheet ovat vähentyneet ja tulos kasvanut, kun työpäivää on lyhennetty. Palkka on silti ennallaan.

Ruotsalaisten kokeilujen mukaan kuuden tunnin työpäivä voi nostaa tuottavuutta ja parantaa työntekijöiden hyvinvointia vähentäen henkilöstön vaihtuvuutta, kertoo brittilehti The Guardian.

Göteborgilaisessa vanhainkodissa siirryttiin helmikuussa kuusituntiseen työpäivään aiemmasta kahdeksantuntisesta päivästä. Palkka pysyi samana.

Olin aiemmin koko ajan uupunut ja kotiin päästyäni rojahdin sohvalle. Mutta nyt olen paljon virkeämpi ja minulla on energiaa sekä työlleni että perhe-elämälleni, Svartedalenin vanhainkodin apuhoitaja Lise-Lotte Pettersson sanoo Guardianille.

Suomi seisahtuu – mihin se johtaa?

SAK:n johto pitää maanantaina kokouksen, joka voi jäädä historiankirjoihin

SAK:n liitot ovat jo pariin kertaan linjanneet, että ne eivät hyväksy mitään hallituksen etukäteen määrittelemää päämäärää. Sovun teko on kiven alla, koska SAK:n liitot ovat ilmoittaneet myös, ettei kokonaistyöaikaan puututa. Jos nämä kaksi kohtaa pysyvät voimassa, esitystä ei tule, koska hallitus on ilmoittanut pitävänsä päämääränsä.

Järjestö yrittää hätistää ministerejä reviiriltään. SAK on ilmoittanut valmistautuvansa pitkään marssiin.

Yleisö mylvi – Perussuomalainen ojensi mielenosoittajia

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho joutui ojentamaan buuaavia mielenosoittajia Helsingin Rautatientorin mielenosoituksessa.

Yleisö alkoi mylviä heti Terhon puheenvoron aluksi. Myös ennen häntä puhunut keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko sai buuausta osakseen.

Hallituksen kaavailemat pakkolait kieltämättä....Jos te kuulette, te saatatte ymmärtää tämän ihan mieleiseksenne, Terho sanoi hillitäkseen meteliä.

30 000 ihmistä osoitti mieltään hallitusta vastaan – "Suomalaista duunaria potkitaan pahasti päähän"

Yhteensä mielenilmaukseen osallistui ammattijärjestöjen SAK:n, Akavan ja STTK:n mukaan lähes 300000 palkansaajaa eri puolilla Suomessa. Eri puolilla Suomea pidettyjen mielenosoitusten lisäksi mieltä ilmaistiin työnseisauksella.

"Suomalaista duunaria potkitaan ja pahasti päähän", totesi viisivuorotyötä tekevä Paavo Niskanen Metalliliitosta mielenosoituksen lavalla.

Hän moitti yleisön edessä kovin sanoin hallituksen esittämiä lisäleikkauksia kuten sunnuntaikorvauksen pienentämistä.

"Jos ajatellaan keskeytymätöntä kolmivuorotyötä, sinne tulee yli 30 sunnuntaita. Meidän tapauksessa se on yli kaksi tuhatta euroa vuodessa per nokka, kun otetaan kaikki sairastumiset ja ylityötkin", Niskanen laski.

Suomi perustaa turvapaikan-hakijoiden rekisteröinti-keskuksen

Sisäministeriö tiedottaa, että valtioneuvosto on päättänyt järjestelykeskuksen eli ensivaiheen vastaanottoyksikön perustamisesta vastauksena turvapaikanhakijoiden määrän nopeaan kasvuun.

Tiedotteessaan ministeriö ei kerro, avataanko keskus Tornioon, mistä on ollut puhe. Maahanmuuttoviraston tiedotteen mukaan keskuksen avaamisen valmistelu koskee kuitenkin juuri Torniota. Länsiraja on tällä hetkellä turvapaikanhakijoiden pääasiallinen maahantuloreitti Suomeen.

Pc-kaupan hiipuminen jakaa jättiyhtiö HP:n kahtia

Kummankin uuden yrityksen liikevaihto on liki yhtä suuri kuin Suomen valtion budjetti. Uudistusten lisäksi kymmeniätuhansia uhkaa irtisanominen.

Kun pc-koneiden kauppa hiipuu, ja tietokoneohjelmat siirtyvät pilveen, it-maailman suurimmatkaan yhtiöt eivät välty mullistuksilta.

Yhdysvaltalainen Hewlett-Packard, alan yksi perinteikkäimmistä ja isoimmista yhtiöistä, ilmoitti keskiviikkona jatkavansa valtavia irtisanomisiaan. Yhtiö aikoo antaa potkut 25 000–30 000 työntekijälle aiemmin ilmoitetun 55 000 irtisanomisen lisäksi.

Irtisanomisten lisäksi yhtiö yrittää kääntää kurssiaan jakautumalla marraskuun alusta kahdeksi – edelleen valtavaksi – yhtiöksi. Kummankin uuden yrityksen liikevaihto on liki yhtä suuri kuin Suomen valtion budjetti.

Tulevista yhtiöistä HP Inc jatkaa tietokoneiden ja tulostimien myyntiä, ja Hewlett-Packard Enterprise keskittyy datakeskuksiin sekä palveluihin. Tuoreimmat irtisanomiset keskittyvät Hewlett-Packard Enterpriseen.

Yhtiö kehittää uutta myös koteihin. HP Incin Suomen-toimitusjohtaja Ari Koskinen kertoo, että yhtiön palveluihin kuuluu tätä nykyä Yhdysvalloissa kuukausimaksuun pohjautuva tulostaminen.

Tietotekniikka kehittyy sellaista vauhtia, että laitevalmistajatkaan eivät pysty arvailemaan tekniikan kehitystä kovin pitkälle. Koskisen on vaikea kuvitella, millaiselta tietokoneet näyttävät kymmenen vuoden kuluttua.

"Se voi olla jokin käärö, joka taskusta rullataan auki tai jotain päälle puettavaa ja helposti ohjattavaa", hän sanoo.

Akavasta sanottiin ääneen: ”SAK:sta kiinni – kaikki muut valmiita”

Korkeasti koulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder arvioi Uudelle Suomelle, että työmarkkinajärjestöjen vastaehdotuksen syntyminen on SAK:sta kiinni.

Nythän tämä on SAK:sta kiinni. Tulevatko he tähän sopimuspöytään ja tehdäänkö tämä yhdessä, niin päästään normaaliin päiväjärjestykseen, Fjäder sanoi Uudelle Suomelle vielä varttitunti ennen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) pitämää tv-puhetta.

Viiden prosentin leikkaus työkuluissa ja työehdoissa on iso raha 2 000 euron palkalla elävälle tavalliselle ihmiselle. Sen takia me emme ole valmiita tätä tavoitetta suoraan nielemään, totesi SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly Ylen A-Studiossa mutta huomautti, että SAK on valmis neuvotteluihin.

Bernerin veroparatiisi-kytkös ei haittaa pääministeriä

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo, että liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerillä (kesk.) on hänen sataprosenttinen tukensa.

Sipilä ei muista keskustelleensa Bernerin kanssa asiasta ennen kuin nimitti hänet ministeriksi.

Perus-suomalaisten kannatus yhä laskussa, Sdp:n kääntyi nousuun

Päähallituspuolue keskusta on säilyttänyt suurimman puolueen asemansa selvällä erolla muihin, vaikka kannatus onkin hieman laskenut. Jos eduskuntavaalit olisivat nyt, keskustaa äänestäisi 22,3 prosenttia suomalaisista.

Perussuomalaisten kannatus on suurimmassa muutoksessa. Pääosin elokuun aikana tehty kysely antoi perussuomalaisille kaksi prosenttiyksikköä vähemmän kannatusta kuin kevään eduskuntavaaleissa ja 1,1 prosenttiyksikköä vähemmän kuin edellisessä mittauksessa, jonka haastattelut tehtiin heinäkuussa.

Supernörtti, näin autat pääministeri Sipilää tekemään Obaman digitempun

Juha Sipilän (kesk) hallitus aikoo purkaa sääntelyä ja edistää julkisten palveluiden käyttäjälähtöistä digitalisaatiota. Hieno ajatus, mutta toteutus vaatii parhaita voimia. Sisäpiiriläiset kuvaavat valtionhallinnon it-toimintaa nyt superjäykäksi ja hierarkkiseksi. Esimerkiksi hankintamallit pitäisi räjäyttää ulkoavaruuteen, sanoo yksi asiantuntija. Hankintalain seurauksena osa it-taloista ei vilkaisekaan valtion suuntaan. Keikat menevät firmoille, jotka osaavat rustata byrokraattiin vetoavan tarjouspyynnön mutta eivät kansalaiselle kelpaavaa palvelua.

Sipilällä on it-uskottavuutta, mutta miten hän saisi pelitalojen ja softafirmojen koodinerot avukseen? Se on kahden miljardin euron kysymys. Sen verran valtionhallinto käyttää it-hankkeisiin ja ohjelmistojen käyttömaksuihin vuodessa.

Rautatientori voi käydä ahtaaksi perjantaina

Helsingin Rautatientori käy ahtaaksi, mikäli alustavat arviot palkansaajakeskusjärjestöjen mielenosoituksen osallistujista pitävät kutinsa.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n puheenjohtaja Marko Piiraisen mukaan keskusjärjestöissä osallistujamäärän on uumoiltu nousevan jopa yli 100 000 hengen.

Pitkin maanantaita ammattiliitoista tulvi ilmoituksia varautumisesta perjantaina kello 11–13 järjestettävään mielenilmaukseen.

SAK:n STTK:n ja Akavan mielenosoituksella vastustetaan hallituksen suunnitelmia säätää pakottavalla lainsäädännöllä työntekijöiden työehtojen heikennyksistä. Järjestöjen mielestä hallitus puuttuu ennenkuulumattomalla tavalla vapaaseen sopimusoikeuteen.

Ensimmäinen varoitus

Piiraisella ei ole harhakuvitelmaa siitä, että hallitus pakittaisi suunnitelmistaan perjantain mielenosoituksen vuoksi. Hänen mukaansa palkansaajajärjestöjen yhteisesiintyminen on ensimmäinen varoitus hallitukselle, jotta se palaisi sopimisen tielle.

Maailmalla irvaillaan Juha Sipilälle: ”Mitä voi odottaa entiseltä liikemieheltä?”

Norjalainen taloustieteen tutkija ja Financial Timesin kolumnisti Martin E. Sandbu suomii tuoreessa kolumissaan kovin sanoin pääministeri Juha Sipilän viikolla julkistamia toimia Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi. Sandbun mukaan Sipilä keskittyy työvoimakustannusten leikkaamiseen ja se on virhe.

Mutta mitä voi odottaa entiseltä liikemieheltä pääministerinä, hän kysyy kolumninsa lopuksi.

Antti Rinne

Antti Rinteen moitteet hallitukselle keräsivät Twitter-huomiota.

Tietopalveluyritys M-Brain on selvittänyt, miten Twitterissä keskustellaan hallituksen leikkausehdotuksista. Hallituksen viime tiistaina ilmoittamia leikkauspäätöksiä kommentoitiin ahkerasti. Hallituksen päätöksille löytyi etenkin alkuviikosta vain vähän ymmärtäjiä, mutta jakautumista hallituksen toimia ymmärtäviin ja arvosteleviin tahoihin tapahtui viikon loppupuolella.

Suuret ikäluokat ovat muutosten sukupolvi

Professori Antti Karisto sanoo suuria suomalaisia ikäluokkia muutossukupolveksi. Heidän aikanaan yhteiskunta on muuttunut paljon ja nopeasti. He itse ovat muuttaneet sitä.

"Suuret ikäluokat syntyivät ihan erilaiseen yhteiskuntaan. Kolme neljäsosaa syntyi maaseudulla. He muuttivat kaupunkeihin ja ovat olleet toteuttamassa Suomen modernisoitumista."

Yhä suurempi osa meni palkkatöihin. Niin teki myös valtaosa naisista, vaikka heidän äideistään iso osa oli kotiäitejä.

"Nuoruus nykyisessä mielessä syntyi silloin, kun suuret ikäluokat olivat nuoria. He olivat ensimmäinen nuorisokulttuurin sukupolvi", Karisto sanoo.

"Jotain samanlaista tapahtuu nyt, kun he ovat eläkeiässä. Kenties he tuovat tullessaan uudenlaisen eläkeläiselämän."

Arkkipiispa Kari Mäkinen: Kirkon tehtävä ei ole puolustaa Suomen etua

Jos apua etsiviä luokitellaan uskonnon mukaan, arkkipiispan tekee mieli käyttää kovaa kieltä.

Pian arkkipiispa Kari Mäkinen tarttuu vedettävään matkalaukkuunsa ja kävelee pois. Sitä ennen hän sanoo yhden asian Jeesuksesta.

"Jeesus ei ollut suomalainen. Tietoisuus tästä on vahvistunut viime vuosikymmeninä."

Raamatun mukaan Jeesus syntyi Betlehemissä, Lähi-idässä. Mäkiselle tämä tarkoittaa, ettei hänen johtamansa kirkko ole erityisen suomalainen.

"Kirkko nationalistisena instituutiona on historiaa", arkkipiispa sanoo.

Suomalaisuus ja luterilaisuus kietoutuvat yhä tiiviisti yhteen. Ja nyt kirkon johtaja sanoo, ettei kirkon tehtävä ole puolustaa kansallisia etuja. Eikä edes puolustaa pelkkiä kristittyjä.

Kirkko on eri mieltä kuin esimerkiksi ulkoministeri Timo Soini, jonka mielestä Suomeen olisi otettava ensisijaisesti kristittyjä pakolaisia.

Tämän lähemmäksi Isisiä ei pääse

Hiekkasäkeistä kyhätyn tukikohdan päällä liehuu Kurdistanin lippu. Kun kurkistaa kiikarilla bunkkerin tähystysreiästä, peltoaukion takana näkyy toinen lippu. Se on terroristijärjestö Isisin synkeän musta sotalippu. Välimatkaa on runsas puoli kilometriä.

Tämän lähemmäksi kurdien peshmergajoukkojen ja Isisin välisen sodan etulinjaa ei pääse, ei ainakaan Dakukin kaupungin eteläpuolisella rintama-alueella.

Keskiviikkona iltapäivällä etulinjalla oli vielä rauhallista.

"Isis nukkuu päivällä", kertoo peitenimellä Reso Dersimi esiintyvä kurdisotilas. Hän on Ruotsissa asuva Turkin kurdi, joka saapui pari viikkoa sitten Tukholmasta vapaaehtoisena taistelemaan Isisiä vastaan.

"Heillä on pimeänäkölaitteet. Yöllä Isisin sotilaat hiippailevat väijymään kolmenkymmenen metrin päähän", Dersimi jatkaa.

Toinen, nimettömänä pysyttelevä kurdisotilas vihjaa, että peshmergat suunnittelevat lähipäivinä hyökkäystä Isisin asemia vastaan juuri tästä Arab Koin kenttälinnoituksesta.

Raju suunnitelma Unkarissa: Poliiseille ja sotilaille lupa käyttää aseita pakolaisia vastaan

Unkarin aita Serbian vastaiselle rajalle on valmistumassa. Sotilaille ja poliiseille suunnitellaan myös valtuutusta aseiden käyttöön ”hätätilanteissa”.

Unkarin pääministeri Viktor Orban on sanonut, että ensi tiistaista lähtien kaikki aidan laittomasti ylittävät pidätetään.

Mummolassa katsotaan sotauutisia ja syödään jäätelöä

Näin lastenkasvatus hiertää vanhempien ja isovanhempien välejä

'Otetaas täältä Alisan suosikki", Mauri Korpela, 57, sanoo ja istuu muhkeaan laiskanlinnaan Nalle Puh -kirja kädessään.

Nelivuotiasta Alisa Korpelaa ei tarvitse houkutella syliin. Kohta vaari eläytyy tarinaan niin, että Alisan silmät pyöristyvät ja suu jää auki.

Helsingin Roihuvuoressa asuvat tyttärentyttäret Alisa ja vuoden ikäinen Ilona kyläilevät pari kertaa kuussa Korpelan luona Herttoniemessä. Vaarin kanssa tehdään vähän toisenlaisia juttuja kuin kotona. Yksi niistä on lukeminen.

"Lukihäiriön takia minun on vaikeaa lukea ääneen", lasten äiti Heini Korpela, 24, sanoo. "Joskus Alisa pyytää iltasatua, ja sitten minä änkytän siinä vähän aikaa."

Isovanhemmat kasvattavat lapsenlapsiaan ehkä enemmän kuin koskaan aikaisemmin, sanoo Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch. Se johtuu eliniän pitenemisestä: nykylapsella on keskimäärin kolme isovanhempaa elossa.

Mauri Korpela haluaa tarjota tyttärentyttärille elämyksiä, joista hän itsekin lapsena nautti. Lastensuojelun parissa työskennelleellä Korpelalla on vakaat näkemykset siitä, mikä on Alisalle ja Ilonalle parhaaksi.

"Täällä ei lähdetä Huimalaan, vaan ollaan ulkona ja tehdään käpylehmiä", hän sanoo. "Ja sellaista ruutuaikaa en ymmärrä ollenkaan! Eivät pienet lapset mitään ruutuja tarvitse."

Tytär ei ole yhtä ehdoton.

"Joskus se vain menee siihen. Kun mies on töissä ja pitää saada asioita tehtyä, on pakko laittaa video pyörimään, että saa kaksi lasta edes hetkeksi paikalleen", Heini Korpela huomauttaa.

Docventures perustaa yrityshautomoita vastaan-ottokeskuksiin ja tekee tulijoista startup-yrittäjiä

Toimittaja Riku Rantala seisoo Metsälän vastaanottokeskuksen pihalla. Hänellä on kädessä tuhannen euron arvoinen yrittäjän starttiraha.

Se on tarkoitettu turvapaikanhakijoille, koska vain työn kautta heidät saadaan todella sisään suomalaiseen yhteiskuntaan.

Suomen lain mukaan turvapaikanhakija voi tehdä töitä oltuaan kolme kuukautta maassa, jos vain henkilöllisyys on todistettu. Suuren ihmismäärän takia turvapaikkahakemusten käsittelyajat venyvät venymistään, ja ihmiset joutuvat odottamaan päätöstä toimettomana keskuksissa jopa vuoden.

Osa turvapaikanhakijoista tulee niin vaikeista oloista, etteivät he ole työkykyisiä. Mutta ne, jotka ovat, haluaisivat kamalasti saada jotain mielekästä tekemistä.

"Tuolla on paljon käyttämätöntä potentiaalia, ihmisiä jotka ovat voineet toimia aiemmin esimerkiksi pienyrittäjinä, kuten kauppiaina, korjaajina, palvelu- tai myyntialalla. Aika moni myös ajattelee, että haluaa antaa takaisin, kun on saanut suojaa ja turvaa."

Hallitus veti kovat piippuun - työrauha järkkyy pomminvarmasti

”Esitykset toteutetaan pakottavalla lainsäädännöllä.” Eipä tule mieleen, milloin tällaista on viimeksi sotien jälkeen kuultu - mutta nyt kuultiin. Juha Sipilän (kesk.) hallitus veti kovat piippuun. Hallitus käyttää sille kuuluvaa valtaansa, mutta pomminvarmasti ay-liike vastaa siihen käyttämällä sille kuuluvaa joukkovoimaa.

Nyt palataan 90-luvun tunnelmiin. Silloin Esko Ahon (kesk.) hallitus yritti yhteiskuntasopimusta, mutta sai vastaansa piinkovan ay-liikkeen, joka yleislakkouhallaan esti Ahon suunnitelmat.

Nyt hallituksella kovemmat ja päämäärätietoisemmat otteet kuin Ahon hallituksella konsanaan. Sipilä sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että hallitus on tarkistanut perustuslakiviisailta, että se voi viedä linjansa pakottavasta lainsäädännöstä loppuun saakka. Käytännössähän se tarkoittaa, että ensi syksynä päättyvissä työehtosopimuksissa eivät liittot voi keskenään mennä sen yli, minkä hallitus päättää.

Nyt hallitus on astunut ay-liikkeen varpaille historiallisen kovalla painolla ja seuraukset tulevat näkymään.

Rinne kyseenalaistaa toimien perustus-laillisuuden – oppositiolta täystyrmäys hallituksen paketille

Suunnitellut leikkaukset kohdistuvat hänen mukaansa olemassa oleviin työ- ja työehtosopimuksiin.

Näitä ovat esimerkiksi vuosilomien lyhennys, ylityö- ja sunnuntaityökorvausten leikkaus sekä sairausajan palkka.