DPK.fi

Heidän ei kannata tehdä töitä 2500 €/kk

”Joku tässä mättää”

Kelan tutkimusjohtaja, professori Olli Kangas pitää ongelmallisena, että Suomessa on kannustinloukkuja. Näihin voitaisiin hänen mielestään puuttua kehittämällä perustulomalli Suomeen.

Tilanne nyt Suomessa perusturvan suhteen on, että meillä on hyvin paljon perusturvaetuuksia, jotka rakennetaan päällekäin, ja jotka ovat tulovähänennäisiä. Se tarkoittaa sitä, että jos työtulo nousee, nämä päällekkäiset tulovähenteiset sosiaaliedut vähenevät suhteessa yksi yhteen. Sen seurauksena meillä saadaan mennä aika korkeille työtulon tasoille, jotta esimerkiksi yksinhuoltajan, jonka vuokra on 660 euroa kuukaudessa kannattaisi mennä töihin. Tämä on kannustinongelma, Kangas sanoi.

Kangas viittasi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen selvitykseen, jonka mukaan yksinhuoltajan pitäisi tienata yli 2600 euroa, jotta hänen kannattaisi mennä töihin taloudellisista syistä.

Siinain turmakone tuhoutui jo ilmassa

Lauantaiaamuna Siinain niemimaalla Egyptissä pudonnut venäläinen matkustajakone tuhoutui jo ennen iskeytymistään maahan. Asiasta kertoi Ivy-maiden ilmailukomitean varajohtaja Viktor Sorotšenko vierailtuaan onnettomuuspaikalla sunnuntai-iltana.

”Johtopäätöksistä on liian aikaista puhua”, Sorotšenko sanoi uutistoimisto Interfaxille. ”Mutta tuhoutuminen tapahtui ilmassa ja koneen kappaleet levisivät yli 20 neliökilometrin alueelle.”

Lomalento Sharm el-Sheikhistä Pietariin putosi maahan lauantaiaamuna Siinain niemimaalla yli yhdeksän kilometrin korkeudesta. Kaikki koneessa olleet 224 ihmistä kuolivat.

Influenssasta entistä pahempia haittoja

Jopa tuhat ihmistä kuolee vuosittain influenssan seurauksena

Influenssan aiheuttamat jälkitaudit yleistyvät Suomessa. Tähän vaikuttaa paitsi väestön ikääntyminen myös se, että vakavalle influenssalle altistavat sairaudet, kuten syövät ja autoimmuunisairaudet, yleistyvät Suomessa jatkuvasti.

Autoimmuunisairauksiin kuuluvat esimerkiksi reuma ja tulehdukselliset suolistosairaudet.

Akuutti sydäninfarkti voi tulla influenssan tai muiden hengitystieinfektioiden sairastamisen jälkeen. Osa influenssan aiheuttamasta tautitaakasta voi jäädä havaitsematta. Näitä tapahtumia ei usein yhdistetä influenssaan.

Vuosittain lähes 200 000 kansalliseen ohjelmaan hankittua rokoteannosta on jäänyt käyttämättä. Samalla podetaan turhaan.

Tutkijat pyrkivät kehittämään muun muassa universaalin influenssarokotteen, joka tehoaisi influenssaviruksiin kaudesta toiseen.

”On kyllä mieletön tapaus”

Torstaina osavuosikatsauksensa julkistanut ja välillä syvissä tappioissa kyntänyt Nokia on onnistunut tekemään merkittävän käänteen vuoden 2012 jälkeen.

Nokia viimeiseltä 4 vuodelta on kyllä mieletön turnaround-tapaus, Inderesin analyytikko Mikael Rautanen toteaa Twitterissä.

Torstaina julkistetun osavuosikatsauksen mukaan Nokian liikevoitto (ei-IFRS) nousi heinä-syyskuussa neljä prosenttia viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna ja oli 475 miljoonaa euroa. Laimennettu osakekohtainen tulos (ei-IFRS) osakekohtainen tulos laski 11 prosenttia verrattuna vuoden 2014 vastaavaan ajanjaksoon. Vuosineljänneksen liikevaihto laski 2kaksi prosenttia kolmeen miljardiin euroon. Nokian kolmannen vuosineljänneksen valopilkku oli Nokia Networks, jonka luvut ylittivät markkinoiden odotukset.

Nokian osake nousi tulosjulkistuksen jälkeen rajusti Helsingin pörssissä.

Maailmanhistorian suurin ydinräjähdys tapahtui lähellä Suomea

54 vuotta sitten, 30. lokakuuta vuonna 1961, Neuvostoliitto räjäytti Novaja Zemljassa – vain vähän yli tuhannen kilometrin päässä Suomen rajasta – valtavan suuren ydinpommin. Kyseessä on edelleen suurin koskaan räjäytetty ydinlataus.

Klo 11.32 paikallista aikaa tapahtunut räjähdys oli voimaltaan 57 megatonnia ja tämä Tsar-Bombaksi (Tsaarin pommiksi) kutsuttu pommi tuotti räjähdyshetkellään peräti 5,3 jottawatin tehon. Tämä vastaa noin yhtä prosenttia Auringon tuottamasta tehosta.

Tulipallo kohosi korkeimmillaan kymmenen kilometrin korkeuteen ja kosketti maata. Taivaalle noussut sienimäinen pilvi oli yli 60 kilometriä korkea ja 40 kilometriä leveä. Räjähdyksen olisi voinut nähdä paljaalla silmällä lähes Suomen Lapista, ja sen paineaalto havaittiinkin Suomessa. Itse asiassa paineaalto kiersi maapallon kolmasti.

”Käännekohta” – Edward Snowdenille erävoitto – suomalais-meppien kannat jakautuivat

Euroopan parlamentti hyväksyi eilen niukalla äänienemmistöllä 285–281 päätöslauselman, joka kehottaa EU-maita hylkäämään rikossyytteet Venäjällä maanpaossa elävää amerikkalaista Edward Snowdenia vastaan.

Parlamentin mukaan EU-maiden tulisi myöntää Snowdenille turvapaikka, estää hänen luovuttamisensa tai kaappaamisensa kolmansiin maihin ja tunnustaa Snowdenin asema kansainvälisenä ihmisoikeuksien puolustajana ja väärinkäytösten julkituojana.

Suomalaisista europarlamentaarikoista Snowden-päätöslauselman puolesta äänestivät myös Heidi Hautala (vihr.), Anneli Jäätteenmäki (kesk.), Merja Kyllönen (vas.) ja Nils Torvalds (r.).

Vastaan äänestivät Jussi Halla-aho (ps.), Sirpa Pietikäinen (kok.), Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) ja Petri Sarvamaa (kok.).

Kansanedustajan Yle-uhittelu hämmensi

Samassa ohjelmassa persujen viestinnästä vastaava työmies Putkonen poistui kesken lähetyksen, lupasi tulla takaisin ja tulikin. Kävikö pissalla ei selvinnyt.

Kansanedustaja Kaj Turusen (ps.) viesti Ylelle ihmetytti suomalaista some-kansaa torstai-iltana.

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja twitteröi Ylen A-studion Talkin yhteydessä, että ”Ylen hyökkäys PS:ää vastaan tulee Ylelle vielä vastaan…”. A-studiossa keskusteltiin perussuomalaisten sisäisestä kuohunnasta ja muun muassa Sebastian Tynkkysen tapauksesta.

Kansanedustaja Turunen ps

Turusen viesti tulkittiin jopa verhotuksi uhkaukseksi Yleisradiota vastaan. Tämän lisäksi kummasteltiin väitettä hyökkäyksestä, olihan studiovieraista puolet perussuomalaisia vaikuttajia, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ja puoluetoimiston työntekijä Matti Putkonen.

Turunen julkaisikin perjantaiaamuna Twitterissä selventävän jatkoviestin. Sen mukaan hyökkäys tulee Ylelle vastaan ”…ainakin katsojaluvuissa. PS voi luopua jäsentiedotteista jos jatkossakin Yleltä tulee PS-uutiset kolme kertaa viikossa, suorana”.


HOW I CRASHED THE SPECTRE PREMIERE AND AFTER PARTY JAMES BOND STYLE


Maajoukkue-hiihtäjä Pärmäkoski nukkuu sykemittarin kanssa 325 yötä vuodessa

Kun maajoukkuehiihtäjä Krista Pärmäkoski nukkuu, kotonaan Kuortaneella tai harjoitusleireillä ja kilpailumatkoilla maailmalla, kahteen kohtaan hänen kehoonsa kiinnitetty mittari tallentaa hänen sykettään.

”Käytännössä nukun mittarin kanssa 325 yötä vuodessa”, Pärmäkoski kertoi tiistaina HS:n haastattelussa Kuortaneen urheiluopistolla.

Sykemittauksen tarkoituksena on seurata palautumista harjoittelusta. Samaa menetelmää käyttävät useat maajoukkuehiihtäjät.

Mukavuusalueeltaan Pärmäkoski on tullut ulos lisäämällä rajusti harjoitusmääräänsä.

Kun hän kaudella 2014–15 harjoitteli toukokuun alusta seuraavan huihtikuun loppuun 730 tuntia, nyt määrä asettuu henkilökohtaisen valmentajan Matti Haaviston arvion mukaan 850 tunnin paikkeille.

Kalervo Kummola ei ole jättänyt virallista eroilmoitusta

Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola ei ole jättänyt virallista eroilmoitusta. Kiekkoliiton uusi puheenjohtaja valitaan marraskuussa. Kummola jättää tehtävänsä vuodenvaihteessa.

Särkänniemen delfiinit uuteen kotiin ehkä jo keväällä

”Päätös oli ainoa oikea eläinten kannalta”

Särkänniemen huvipuistossa ei nähdä delfiininäytöksiä mahdollisesti enää koskaan. Jo ensi keväänä delfinaarion neljä delfiiniä saatetaan siirtää toisiin delfinaarioihin tai vastaaviin merieläinlaitoksiin Euroopassa.

Islamin rähinäaika voi jo lähestyä loppuaan

Muslimien ajattelussa on enemmän järkeä kuin joidenkin länsimaalaisten. Kun muslimit näkevät maailman muuttuvan ja perinteisten arvojensa horjuvan, he syyttävät siitä länsimaita.

Ei se koko totuus ole, mutta sinne päin. Länsimaat aloittivat kehityksen, joka mullistaa maailmaa ja hämmentää vanhoihin tapoihinsa takertuneita muslimeja.

Muslimeilla ei ole mitään sellaista, jonka avulla he voisivat haastaa muun maailman – varsinkaan nyt, kun arabimaiden öljymahtikin on hiipumassa.

Uskonnollinen fanatismi ei ole merkki muslimien voimasta vaan heidän heikkoudestaan.

Eläintiloilla sikoja potkitaan, hakataan ja tökitään sähköpiiskalla

Eläinaktivistit julkaisevat ensi kertaa Suomessa salaa kuvattuja videoita siitä, miten eläintilojen työntekijät kohtelevat eläimiä. Videoilla sikoja potkitaan, hakataan ja tökitään sähköpiiskalla. Aiemmin on näytetty vain kasvatusoloja, nyt syynissä on eläinten kohtelu.

Videot poikkeavat eläinaktivistien aiemmin julkaisemista yökuvauksista. Nyt piilokamera on tallentanut sikalan arkea päivisin, kun työntekijät ovat olleet hoitamassa eläimiä.

Evira aloittaa selvityksen MOT:n esittämistä teurastamokuvista.

Tarvittaessa Evira tekee tutkintapyynnön poliisille niistä teurastamoista, joissa kuvattua kuvamateriaalia esitettiin maanantaina Ylen MOT-ohjelmassa. Kuvat oli kuvannut Oikeutta eläimille -järjestö.

Kuvamateriaalin perusteella viranomaisten on syytä epäillä, että teurastamoissa on rikottu eläinsuojelulainsäädäntöä, joka koskee eläinten suojelua lopetuksen aikana.

”Pirun rohkea pääministeri” – hulinaksi menee

”Tepä olette pirun rohkea mies”. Näitä presidentti Urho Kekkosen sanoja tohdin lainata arvioidessani pääministeri Juha Sipilää. Kekkonen täräytti historiallisen lauseensa Kokoomuksen puheenjohtajalle Juha Rihtniemelle, joka tarjoutui muodostamaan vähemmistöhallituksen vuoden 1970 eduskuntavaalien jälkeen.

Suomen toimitusjohtajan hahmon ottanut pääministeri Sipilä on pannut rivakasti ja rohkean uhmakkaasti tuulemaan ja pistänyt Suomi-neidon nälkäkuurille. Muutoin kuulemma Brysselin tai IMF:n tohtorit tulevat määräämään omia karvaita rohtojaan.

Ei Sipilällä silti hätää ole niin kauan kuin T. Soini ja A. Stubb ovat sanansa mittaisia miehiä. Varsinkaan ulkoministerin sanaa ei sovi epäillä. Sen sai varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen kokea.

Soinin puheet tosin muistuttavat SMP:n kukoistuksen ajan kielenkäyttöä. Silloin puolue lupasi poistaa työttömyyden kuudessa kuukaudessa. Puolue pääsi hallituksen. Työttömyys paheni.


The Top 5 Best Electric Bicycles


Tiina Palovuori @Persut Tampere

Perussuomalaisten kolmas varapuheenjohtaja, 26-vuotias Sebastian Tynkkynen, on viikonloppuna erotettu puolueesta ja siten myös sen varapuheenjohtajuudesta vain kahden kuukauden toimikauden jälkeen.

Päätös, jonka puolueväki yhdessä Turussa teki, on täten mitätöity. Kahdeksi vuodeksi annetusta mandaatista ehdittiin käyttää vain murto-osa, kun johdon imagolle hankaluuksia aiheuttanut nuori uudistaja harjattiin pois.

Tiina Palovuori 20-vuotias biotekniikan opiskelija, joka rakastaa työntää nenänsä kaikenlaiseen politiikkaan. Paikallisaktiivi Tampereella ja Pirkanmaan PS-Nuorten puheenjohtaja.

Perussuomalaiset on minun puolueeni – aatteellisesti ainoa puolue, joka ajaa minulle tärkeitä asioita. Siksi on niin käsittämättömän loukkaavaa, että minun ja 375:n muun puolueen jäsenen antamat äänet eivät näemmä merkitse puolueen isoissa ympyröissä mitään.

Me äänestimme Sebastiania syystä. Äänestimme häntä, koska halusimme hänet osaksi yhteisen puolueemme johtoa. Jos olisimme olleet tyytymättömiä hänen linjoihinsa tai persoonaansa, olisimme jättäneet äänestämättä. Sen sijaan, että puoluehallitus luottaisi kentän ymmärrykseen poliittisesta tilanteesta, on se suljettujen ovien takana päättänyt olla välittämättä demokratiasta.

Nauhoittiko valtiosihteeri salaa Tynkkysen puhetta?

Tynkkynen kertoo, että häntä on uhkailtu ja painostettu.

Toimintakulttuuri ei ole tervettä

Niitä on useampia esimerkkejä. Olen pyrkinyt kyseenalaistamaan tällaisia toimintatapoja. Vähän aika sitten valtiosihteeri tuli luokseni ja kysyi, onko minulla mitään äänityslaitetta. Vastasin, että ei tietenkään. Sen jälkeen hän alkoi esittää hyvin kiivaita kysymyksiä. Hän saattoi jankata jotain kysymystä neljäkin kertaa ilman, että sai kunnolla vastattua, Tynkkynen selvittää suorassa lähetyksessä.

Hän kuvailee tilannetta ahdistavaksi.

Sitten hän otti hyvin näyttävästi omasta taskustaan puhelimen ja painoi sen dramaattisesti kiinni. Hän antoi ymmärtää, että puhe on hänellä tallessa. Tällainen toimintakulttuuri ei ole tervettä millään tavalla. En tiedä, nauhoittiko hän sen salaa vai ei, Tynkkynen tilittää Ylelle.

Tynkkynen ilmoitti suunnitelmansa tv:ssä: Minulle riittää peruminen

Tulen pyytämään, että he peruuttaisivat tämän päätöksen, koska se joka tapauksessa rikkoo joko puolueen sääntöjä tai lakia. He voivat nyt päättää, kumpaa rikkovat. Toivon, että he tulevat siihen päätökseen, että ovat toimineet väärin puolueen sääntöjen suhteen, ja peruvat sen päätöksen. Se minulle kyllä varsin hyvin riittää, Tynkkynen sanoo.

Perussuomalaiset erottivat vara-puheenjohtaja Sebastian Tynkkysen puolueesta

Perussuomalaiset ovat erottaneet kolmannen varapuheenjohtajansa Sebastian Tynkkysen puolueesta. Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomille olevansa tyrmistynyt siitä, että hän kuuli asiasta vasta kolme päivää päätöksen jälkeen.

Kukaan puolueen johdosta ei ilmoittanut Tynkkyselle naamakkain tai puhelimessa erottamisesta, josta päätettiin viime perjantaina. Maanantaiaamuna Tynkkynen kertoi saaneensa tekstiviestillä vahvistuksen.

Soinilla ja Tynkkysellä eri versiot tapahtumista

”Konkreettisia kysymyksiä ei esitetty”

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mukaan varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkysen erottaminen puolueesta oli puhtaasti sääntökysymys. Puoluehallituksen mukaan syynä potkuihin oli se, että Tynkkynen oli julkaissut ilman lupaa nimet, jotka oli kerännyt perussuomalaisten yhteiskokousta vaatineeseen nettivetoomukseen.

Tynkkynen kertoo, että hän ja Aleksi Hernesniemi selvittivät pyynnöstä puolueen kriisikokouksen koollekutsumisasiaa laajasti vastauksessaan puoluehallitukselle. Hän ihmettelee, miten puheenjohtaja Timo Soini voi sanoa, että kysymyksiin ei vastattu, kun sellaisia ei esitetty suullisesti tai kirjallisesti.

Perussuomalaisten erotetun varapuheenjohtajan Sebastian Tynkkysen toiminta ei nimilistaa julkistaessa välttämättä ollut rikollista, arvioi rikosoikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta.

Kelloa pitäisi siirtää vielä tunti taaksepäin ja jättää sitten rauhaan ainiaaksi

Kun kellot on siirretty tunnin verran taaksepäin, heräämme myös valoisampaan aamuun. Aurinko on kerinnyt korkeammalle kuin samalla kellonlyömällä viime viikolla. Se tekee hyvää. Vielä parempi olisi, jos siirtäisimme kelloja toisenkin tunnin taaksepäin – ja pysyvästi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessorin Timo Partosen mielestä suomalaiset voisivat paremmin Keski-Euroopan aikavyöhykkeessä.

"Se toisi aamuihin enemmän valoa, ja valoisa aika jakautuisi symmetrisemmin päivälle. Nykyisin Suomessa on keskipäivän jälkeen enemmän valoisaa aikaa kuin aamupäivän puolella."

Pentti Linkolan mietteitä salkkuherroista 1968

Saarna sananvapaus viikonlopuksi

"Todellinen viisaus ei varmasti ole insinööritaidossa jonka kaikki hulluimmatkin tuotteet otetaan vastaan ilolla ja riemulla, vaan siinä mitä koneita otetaan käyttöön ja mitä hylätään."

Näin luonnonsuojelija 36-vuotias Pentti Linkola 1968.

"Liiallinen rationalisointi on syvälle käyvää järjettömyyttä. Sähköhammasharja ja radiolla ohjattava puunjuontotraktori metsässä ovat päättömyyksiä joita ihmiskunta ei koskaan tarvitse."

Pena se varmaan vieläkin kaivelee hampaitaan hauen ruodolla.

"Ja nyt suunnitellaan puunrunkojen kuljettamista tehtaalle suoraan metsästä karsimattomina taikka vain vähän karsittuina. Jotta saataisiin lähes kaikki pihkanhajuisessa raikkaassa metsässä tehtävä työ pois ihmisiltä."

"Jollei näitä rikkiviisaista suunnittelijoita pikapuolin saada suljetuksi tyrmään meillä pian on maa, joka on omiaan vanhuksille, vaivaisille ja vätyksille. "

Ei paljon antanut Linkola toivoa tulevaisuudelle vuonna 1968, jos suunta ei muutu. "Meillä on liuta lihavia lapsia" ja "on maa joka on omiaan vanhuksille, vaivaisille ja vätyksille".

Uudenlaiset mediatoimijat muuttavat viestinnän pelisääntöjä

Vapaa toimittaja ja teatterintekijä Jari Hanska on kiinnostava esimerkki median murroksesta. Erityisen herkulliseksi tapauksen tekee se, että Hanskan, uudenlaisen mediatoimijan, vastapuolena on hyvin perinteinen vallan linnake, valtiovarainministeriö.

Hanska on ollut viime päivät otsikoissa siksi, että ensin valtiovarainministeriö epäsi häneltä pääsyn toimittajille tarkoitettuun hallintarekisteriä käsittelevään taustatilaisuuteen. Nousi kohu.

Sitten ministeriö perui päätöksensä, ja Hanska olikin tervetullut. Hanska saapui paikalle, mutta poistui heti. Syynä oli se, että kyse oli – yhä – taustatilaisuudesta, ei mahdollisuudesta haastatella virkamiehiä. Taustatilaisuuden pelisääntöjä ei muutettu, vaikka Hanska sitä ehdotti. Siksi hän lähti tilaisuudesta ennen sen alkua.

Käänteitä ja kierroksia lisäsi vilkas some-julkisuus ja se, että valtiovarainministeriön viestintäjohtaja Liinu Lehto tuli vedonneeksi journalistin ohjeisiin tavalla, joka sai Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimosen älähtämään. Uimosen mukaan Hanska sai porttikiellon asiattomin perustein.

Työkykyiselle yhdeksän euron päiväpalkka

Täysin terveet ja työkykyiset ihmiset pannaan tekemään työtä yhdeksän euron päiväpalkalla. Laki kuntouttavasta työtoiminnasta on kumottava tai sen nimi on muutettava laiksi palkattomasta työtoiminnasta. Sitähän se on.

Mitä tapahtuu, kun googlaat?

Tunteeko hakukone netin kokonaan?

Miten Google osaa etsiä pelkän hakusanan perusteella?

Miten hakutulosten paremmuusjärjestys syntyy?

Kuinka hakutuloksiin vaikuttaa se, missä olen?

Paljonko tulosten osuvuus vaihtelee hakukoneittain?

Miten datakeskus Suomessa vaikuttaa suomalaisen nettihakuihin?

Kuinka suuri tietovarasto on datakeskus?

Missä minun pilvipalveluun tallentamani tiedostot ovat fyysisesti?

Lue tämä ja seitsemän muuta tietoa hakukoneista.

Aikuiset pahoinpitelivät opettajan ja oppilaan kesken alakoulun oppitunnin Turussa

Lapsen isovanhemmat pahoinpitelivät opettajan ja 4-luokkalaisen pojan Samppalinnan koulussa Turussa.

Poliisin mukaan kolme aikuista tunkeutui luokkahuoneeseen kesken oppitunnin. Tapahtumat saivat alkunsa välitunnilta lasten välisestä riidasta.

Ex-nälkälakkolaiselle lähes 10 000 euron lasku loukkaavasta some-kirjoittelusta

Yli 60 päivä jatkuneella nälkälakolla väittämäänsä työpaikkakiusaamista vastaan Porissa kesällä 2013 protestoinut Heikki Rakkolainen (s. 1950) on tuomittu törkeästä kunnianloukkauksesta kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Vapaus pilapiirtäjille

Stéphanie Valloatton dokumentti Pilapiirtäjät demokratian etulinjassa kartoittaa sananvapautta eri puolilla maailmaa kahdentoista poliittisen pilapiirtäjän kautta. Se sopii erinomaisesti avaamaan Teeman #sananvapaus -viikon.

Dokumentin keskeisin henkilö on Plantu, Le Monde -sanomalehden pilapiirtäjä vuodesta 1972. Hän on verkostoitunut muiden piirtäjien kanssa laajasti muun muassa Cartooning for Peace -järjestössä.

Dokumentti sai ensi-iltansa Cannesin festivaalilla viime vuonna, yli puoli vuotta ennen pilalehti Charlie Hebdon toimitukseen tehtyä veristä terrori-iskua.

Ranskan ilmapiirin kiristyminen todetaan dokumentissakin, mutta Plantu sai uhkauksia äärioikealta eikä islamisteilta.

Kerran myös presidentti Sarkozy soitti Le Monden päätoimittajalle ja valitti itselleen irvailevasta piirroksesta.

Liikunnan vaikutukset alkavat ensimmäisestä askeleesta

Tuhannet tutkimukset ovat osoittaneet, että liikunta on terveellistä aivoille, sydämelle, verenkiertoelimistölle ja lähes kaikille muillekin kehon järjestelmille.

Liikunta ehkäisee aivohalvauksia, syöpiä, diabetesta, maksa- ja munuaistauteja, osteoporoosia ja jopa aivosairauksia, kuten dementiaa ja masennusta.

Kun ruumista koetellaan pitkään ja riittävän säännöllisesti, elimistö mukautuu, ja siinä tapahtuu pysyviä muutoksia.

Säännöllinen rehkiminen aiheuttaa pysyviä muutoksia elimistössä.

Raju purkaus Sauli Niinistölle

”Olisi karmea tilanne Suomen turvallisuuden kannalta”

Filosofian opettaja, kirjailija Arno Kotro ihmettelee tasavallan presidentin Sauli Niinistön kiertelyä, kun häneltä lauantaina Ylen Ykkösaamussa kysyttiin, olisiko hän valmis suosittelemaan Nato-jäsenyyttä suomalaisille, jos Ruotsi päättää hakea jäsenyyttä.

Niinistö vastasi, että merkittävissä kansainvälisissä kysymyksissä ei kannata ryhtyä jossittelemaan.

Kotro pitää näkemystä kummallisena.

Donald Trump: 9/11-iskuja ei olisi tapahtunut, jos minä olisin ollut presidentti

Hän totesi kuitenkin, ettei syytä iskuista tuolloista presidenttiä George W. Bushia.

Trump nosti aiheen esille Fox Newsin haastattelussa sunnuntaina. Trumpin mukaan hyökkääjillä ei olisi ollut mahdollisuutta ottaa terrori-iskuihin käytettyjä lentoja hallintaansa, koska hän on “erittäin, erittäin tiukka maahanmuuton suhteen”.

Tornihotellin johto kauhuissaan uudesta base-hypystä – turvatoimet katsotaan uudelleen

Tampereen tornihotellin kattoterassilta hypättiin eilen luvatta base-hyppy. Sokos Hotel Torni kertoo, että kattoterassilta hyppäämistä yritettiin vaikeuttaa jo viime syksynä, kun edellisen kerran lähes 90-metrisestä rakennuksesta hypättiin alas.

Hotellin kattoterassi suljettiin viime vuoden marraskuussa hetkeksi, kun ensimmäinen luvaton base-hyppy tapahtui.

Oudot Suomi-väitteet leviävät Venäjällä

Suomea vastaan käydään jatkuvaa informaatiosotaa, arvioi valtioneuvoston kanslian viestintäjohtaja Markku Mantila.

SUOMESTA uutisoidaan toistuvasti erikoisella tavalla Venäjän mediassa: venäläisiä lapsiperheitä on varoitettu menemästä Suomeen ja suomalaisten poliitikkojen lausuntoja on väännetty virheelliseen muotoon.

Tuoreina esimerkkeinä ovat kaksi tässä kuussa Venäjällä julkaistua Suomi-uutista: toisessa väitetään, että journalistit saisivat Suomessa potkuja mielipiteittensä vuoksi. Toinen uutinen taas väittää, että Suomen ulkoministeriön kautta on ”hyökätty” suomalaisia vastaan.

Poliisi epäilee: Pizzeriayrittäjä jätti 37 000 euron verot maksamatta – myi alle 6 euron pizzoja

Poliisin mukaan tutkinta ei liity tämänviikkoiseen ”pizzagateen”.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos on selvittänyt pizzerian mahdollista törkeää veropetosta. Yritys on rekisteröity Espooseen.

Poliisin mukaan tapaus on varsin tyypillinen talousrikos. Siinä on samoja piirteitä kuin pimeässä pizzojen myynnissä, josta entinen pizzakokki kertoi aiemmin Ilta-Sanomille.

Ota USB-varoitukset tosissasi

Ota USB-varoitukset tosissasi – Tappajatikku tuhoaa koneen sekunnissa.

Alle kolmekymppisten työttömyys jatkuu ja jatkuu – kunnille tulossa iso lasku

Nuorten työttömyyden hoitoon menevä rahasumma kasvaa kunnissa tänä vuonna päätähuimaavaa vauhtia. Ilmiö selittyy suurelta osin vuoden alussa tulleella lakimuutoksella, mutta myös pitkään työttömänä olleiden alle kolmekymppisten määrä on nousussa.

Alle kolmekymppisten pitkäaikaistyöttömien tukiin uppoaa kunnilta tänä vuonna jopa moninkertainen rahasumma viime vuoteen verrattuna. Elokuun loppuun mennessä kunnat olivat maksaneet alle 30-vuotiaiden työmarkkinatukia 31,6 miljoonan euron edestä. Se on lähes 13 miljoonaa enemmän kuin koko viime vuotena.

Keskisuomalainen ei enää paina roskajulkaisu Magneettimediaa

Sanomalehtikonserni Keskisuomalaisen kirjapaino ei enää paina Magneettimedia-lehteä. Konsernijohtaja Vesa-Pekka Kangaskorven mukaan syynä on aikaisemmin Keskisuomalaisen kirjapainossa painetun lehden sisältö.

Kangaskorven mukaan sisältö on ollut lainvastaista ja yleisesti tuomittavaa. Yhtiöllä ei ole tiedossa, että kyseisen julkaisun sisältö olisi muuttunut.

”Sipilän hallitus kaatuu”

Ex-ministeri valmis vedonlyöntiin – ”Saahan nähdä, mistä reunasta repeily alkaa”

Moninkertainen ministeri ja nykyinen Wanhojen toverien puheenjohtaja Matti Louekoski epäilee, että Juha Sipilän hallitus ei istu koko vaalikautta.

Louekoski kirjoittaa epäilleensä kuuloaan, kun uutisissa kerrottiin SAK:n olevan valmis palkkojen nollakorotuksiin vuoden kuluttua käytävissä tes-neuvotteluissa.

Olisi hyvä tietää, mitä hallitus todella uusilta työehdoilta odottaa.

Louekoski epäilee, että Sipilän varastosta löytyy suunnitelma, jolla ”palkkoja reippaasti ja yksipuolisesti, mahdollisesti jopa erityislailla, leikataan ja pidetään samalla työmarkkinarauha voimassa”.

Kansalaisetkin ymmärtävät niukkuuden voittamisen vaativan tosi toimia. Hallitus sen sijaan ei ymmärrä, että suunta voi meillä muuttua vain yhteistyöllä – sopimalla.

Vanhemmat somessa

Miisalla on asiaa vanhemmille, älkää vaklatko lapsianne somessa ja lopettakaa vauvojen kylpykuvien jakaminen, se on niiiin noloooa...

Niinistö tapaa Erdoganin Turkissa

Sauli Niinistö matkalla Turkkiin

Polttavin kysymys paheneva pakolaiskriisi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ensimmäinen valtiojohtaja, joka vierailee Turkissa lähes sata ihmistä lauantaina tappaneen terrori-iskun jälkeen. Maanantaina Turkkiin matkannut Niinistö tapaa tiistaina itsevaltaisista otteista syytetyn presidentti Recep Tayyip Erdoganin.

Totuus kansanedustajien ”taloustalkoista”

Yksikään ei ole luopunut viikon palkkiosta

Yksikään kansanedustaja ei ole tarttunut puhemiehistön kehotukseen luopua viikon palkkiosta taloustalkoiden nimissä.

Puhemies Maria Lohela (ps) sekä varapuhemiehet Mauri Pekkarinen (kesk) ja Paula Risikko (kok) päättivät kuukausi sitten esittää, että kansanedustajat luopuisivat yhden viikon palkastaan tänä syksynä ja toisesta ensi vuoden aikana. Taustalla ovat hallituksen kaavailemat pakkolait, jotka rokottaisivat tavallisten palkansaajien ansioita tuntuvasti.

Puhemiehistön mukaan on tärkeää, että myös leikkausten ulkopuolelle jäävät kansanedustajat tuovat oman panoksensa valtiontalouden kestävyysvajeen umpeen kuromiseen.

Saarakkalan uhkaus erota ryhmästä avasi patoluukut.

Tällaista käytöstä ei hyväksytä. Perussuomalaisten syvät rivit eivät pidä omien mollaamisesta etenkään julkisuudessa.

Puolueessa ei ole uhkailua, eikä painostusta. Jos tällaista rikollista toimintaa olisi, se olisi poliisiasia. Edellytän , että tällaiselle valhevihjailulle pannaan piste.

Pohjanmaalta mies soitti ja kysyi menikö Saarakkalalta länget kaulaan vai tuliko järki päähän? En sanonut siihen mitään, kun en tiedä. Puolueveli todisti ja sillä hyvä. Näin kirjoittaa perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini plookissaan.

Terveystalo Attendo tarjosi lääkäriä vankilaan pilkkahintaan 50 senttiä/tunti

Suomen vankiloiden lääkäripalvelut kilpailutettiin viime vuoden lopulla. Kilpailutukseen osallistui kolme merkittävää terveysalan yhtiötä. Terveystalo Attendo tarjosi keikkalääkäriä vankilaan 50 sentin tuntihintaan.

Sen nyt varmaan jokainen ymmärtää, että kukaan lääkäri ei lähde tuolla tuntihinnalla töihin, toteaa vankiloiden terveydenhoidosta vastaava ylilääkäri Heikki Vartiainen.

Terveysjätti Mehiläinen laskutti liikaa

Ylen tietojen mukaan terveysjätti Mehiläinen laskutti keikkalääkäreistään yli puolet korkeampaa hintaa, kuin mitä oli sovittu. Kun Rikosseuraamuslaitos reklamoi asiasta, Mehiläinen uhkasi vetää lääkärinsä pois vankiloista.

Suomen vankiloiden terveydenhoidosta vastaava ylilääkäri Heikki Vartiainen istuu pöytänsä takana työhuoneessaan Vantaan Tikkurilassa. Vartiaisen ei tarvitse kauan miettiä, millainen on hyvä vankilalääkäri.

Ei pidä olla sellainen, että pyrkii rankaisemaan potilasta siitä, että hän on vanki. Täytyy olla valmis auttamaan, niin kuin lääkärin etiikkaan kuuluu. Asenne pitää olla oikea.

Asenne ei aina ole täysin kohdallaan Vartiaisen mielestä yksityisillä terveysalan yhtiöillä. Niistä Vartiaisella on paljon kokemusta. Koska vankiloihin on vaikea löytää vakituista lääkäriä, lääkäripalvelut ostetaan usein keikkalääkäreitä välittävistä yrityksistä.

"Eihän tässä ole mitään järkeä"

Suomalaiset mediatalot rintamaan adblockereita vastaan.

Suomalaiset johtavat mediatalot suunnittelevat yhteisiä toimia adblockereita eli mainoksia torjuvia selainliitännäisiä vastaan.

Adblockereiden mediataloille aiheuttama ongelma on tänä syksynä paisunut entisestään, kun Apple hyväksyi ne App Storeen. Yhä suurempi osa netinkäytöstä siirtyy mobiililaitteisiin, joten Applen linjauksella voi olla suurikin merkitys.

Adblockereiden tekijät eivät suinkaan ole puhdassydämisiä kaupallisuuden vastustajia, sillä jotkut niistä tekevät sopimuksia mainostajien kanssa: maksa, niin emme estä sinun mainostesi näkymistä.

Mainostulojen varassa toimivat nettisivustot joutuvan hankalaan tilanteeseen, sisällöt kun eivät synny itsekseen ja ilmaiseksi. Mainosestäjät nakertavat tuloja, joiden varassa toiminta pyörii.

Saksassa kiehuu jo ”avoin kapina” maahanmuutto-politiikasta – Merkeliä uhataan oikeudella

Eteläsaksalainen Baijerin osavaltio uhkaa viedä Saksan hallituksen perustuslakituomioistuimeen maahanmuuttopolitiikan vuoksi, kertoo Saksan yleisradioyhtiö Deutsche Welle. Liittokansleri Angela Merkel saa yhä enemmän kritiikkiä.

Uhkauksen esitti Baijerin osavaltion pääministeri Horst Seehofer, Merkelin hallituskumppanin eli kristillissosiaalisen CSU:n puheenjohtaja, joten DW puhuu jo ”avoimesta kapinasta” liittokanslerin politiikkaa vastaan.

Suuri osa Saksan turvapaikanhakijoista saapuu juuri Baijerin osavaltioon – viimeisen viiden viikon aikana yli 225 000 ihmistä. Seehofer on jo aiemmin todennut, että Saksa ei kykene ottamaan vastaan enempää turvapaikanhakijoita. Merkelin linjana taas on pysynyt, että Saksa ”pärjää”.

Maahanmuuttoa täytyy ohjata ja rajoittaa, jos haluamme saada tilanteen hallintaan, Seehofer sanoi perjantaina.

Perus-suomalaisten romahdus ei johdu vain pakkolaeista

"Ei niillä ole mitään, minne mennä", Soini tokaisi.

Torstaina Ylen puoluekannatuskyselyssä selvisi, että kyllä on. Virta vie demareihin – ja ennen kaikkea katsomoon.

7%

Taloustutkimuksen tekemässä kannatuskyselyssä oli poikkeuksellisen suuria siirtymiä. Perussuomalaisten kannatus on rojahtanut kuukaudessa peräti 4,3 prosenttiyksikköä. Huhtikuun eduskuntavaalitulokseen verrattuna perussuomalaisten kannatuksesta on kadonnut seitsemän prosenttiyksikköä.

A2:n pakolais-illan tuottaja tyrmää nettihuhun: "Pakolaisperhe oli aito"

Tiistaina lähetetty Ajankohtaisen kakkosen Pakolais-ilta on nostattanut kohun sosiaalisessa mediassa. Hämmennystä ovat herättäneet erityisesti illlassa vieraana ollut pakolaisperhe ja vieraille tarjottu kaurapuuro.

Sosiaalisessa mediassa on huhuttu, että illassa yhtenä vieraana ollut syyrialainen pakolaisperhe olisi ollut Ylen lavastama eli todellisuudessa kyse ei olisi pakolaisista. Perheen aitoutta epäilevät ovat mm. huomauttaneet, että perheeseen kuuluva 5-vuotias pikkutyttö siirrettiin pois studiosta kesken lähetyksen.

Illan tuottaja Juha Portaankorva tyrmää huhun.

Pohjoiseen halutaan maasta poistettavien ulkomaalaisten säilöönotto-yksikkö

Pohjois-Suomeen kaivataan maasta poistettaville ulkomaalaisille tarkoitettua säilöönottoyksikköä eli eräänlaista”käännytyskeskusta”.

Järjestelmän toimivuuden takaamiseksi pohjoiseen tarvitaan ehdottomasti oma säilöönottoyksikkö. Muussa tapauksessa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden henkilöiden maasta poistaminen viivästyy jatkossa huomattavasti.

#a2ilta

Yle ja maahanmuutto ja kyllä sille ”asiantuntijalle” jotain on maksettu

...kukaan ei pakottanut Yleä toteuttamaan myötähäpeää herättävää mukahuumoria, noloja puuroepisodeja ja alentuvaa pakolaisten raahaamista paijattaviksi maskoteiksi. Sen toimittajat keksivät valitettavasti ihan itse.

Toimittajat syyllistyivät turvapaikanhakijoiden nolaamiseen mauttomalla huumorilla.

Antti Rinne Twitter A2ilta

Kumpi pääsee töihin, Matti vai Muhammed?

Demariedustajan ehdotus: Anonyymi työnhaku

SDP:n kansanedustaja, Demarinuorten puheenjohtaja Joona Räsänen esittää anonyymiä työnhakua, josta on saatu hyviä kokemuksia Ranskassa, Saksassa ja Hollannissa.

Nimettömästi tehtävässä rekrytoinnissa työtehtävää hakevan henkilötiedot ja tausta peitetään. Päätös haastatteluun kutsuttavista tehdään siten vain henkilön osaamiseen liittyvän tiedon perusteella.

Metsätöihin tai lumenluontiin ehkä jo ennen oleskelulupaa

Työ- ja elinkeinoministeriössä pohditaan parhaillaan keinoja helpottaa turvapaikanhakijoiden pääsyä töihin.

"Karenssiaikoja voisi lyhentää ja samalla etsiä uusia keinoja välittää heille sellaista tekemistä, johon on vaikea saada tekijöitä", pohtii hallitusneuvos Olli Sorainen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

"Tällaista voisi olla esimerkiksi kevyt metsänraivaus tai marjanpoiminta, lumenluonti tai jotkin kiinteistöhuollon työt."

Suurpalot korventavat Indonesiaa

"Valtava osa maapalloa on tulessa, se on kuin helvetti"

5000 kilometriä Indonesiaa on tulessa. Silti etusivun jutut lehdissä puuttuvat.

Liekkimeren laajuutta on vaikea selittää. Ehkä vertaus auttaa. Indonesian tulipalot tuottavat hiilidioksidipäästöjä enemmän kuin koko Yhdysvallat. Kolmessa viikossa tulipaloista on levinnyt enemmän hiilidioksidia ilmaan kuin Saksa tuottaa koko vuoden aikana, sanoo George Monbiot The Guardian-lehdessä.

Valtava osa maapalloa on tulessa. Se on kuin helvetti. Ilma on muuttunut okran väriseksi, joissakin kaupungeissa näkyvyys on heikentynyt 30 prosenttia. Lapsia evakuoidaan sota-aluksilla ja ihmisiä on jo tukehtunut. Kasvit kärsivät. Kyse on melko varmasti 2000-luvun pahimmasta ympäristökatastrofista, kirjoittaa Monbiot.

EU:lta puuttuu suuri visio

HSTV

HSTV:ssä järjestettiin keskiviikkona suuri Eurooppa-keskustelu, jossa pohdittiin EU:n tulevaisuutta. Marko Junkkari hesarista lupasi, että niin kauan keskustellaan kun asiat saadaan kuntoon, työnimenä kuitenkin, "jouluksi kotiin".

Kiinnostavaa oli se, että eurokriisi mainittiin ensimmäisen kerran vasta tunnin keskustelun jälkeen. Kaikkiaan EU-keskustelu kesti kaksi tuntia.

Akuutein vaihe eurokriisissä näyttää olevan ohi. Ainakaan se ei enää uhkaa koko EU:n olemassaoloa.

Suurin syy eurokriisin painumiseen taka-alalle taitaa kuitenkin olla se, että sen tilalle on tullut uusia ongelmia: Ennen kaikkea pakolaiskriisi.

Pakolaiskriisi voi muuttaa EU:ta perustavanlaatuisesti.

Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta pyrkii Eurooppaan miljoonia pakolaisia. Kyseessä on valtava humanitäärinen kysymys, joka samalla koettelee ennen näkemättömällä tavalla EU-maiden keskinäistä solidaarisuutta. Nationalistiset ja rasistiset liikkeet kasvattavat suosiotaan.

One Web toteutuu

600 satelliittia luo maailmanlaajuisen internetverkon

Tämä on maailman suurin satelliittitilaus ikinä. OneWeb, brittiläinen uusi internet-palveluyhtiö tilasi Le Bourget’n ilmailu- ja avaruusnäyttelyssä 900 satelliittia Airbus Defence and Space -yhtiöltä.

OneWeb on huima suunnitelma, jonka takana on yhdysvaltalainen yrittäjä Greg Wyler. Hän aloitti rakentamaan pari vuotta sitten O3B-satelliittijärjestelmää, joka koostuu 12 edullisesta satelliitista, jotka tuovat internetin ja muita tietoliikennepalveluita maapallon alueille, missä laajakaistaisia nettiyhteyksiä ei ole juurikaan tarjolla. Tällaisia ovat esimerkiksi keskisen Amerikan maat, missä O3B on tullut hyvin kuuluisaksi.

Kenttä ei enää ymmärrä perus-suomalaisten eliittiä

"hallituksen apupuolueen" on pian repäistävä

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä, ministeriryhmä ja puolue-eliitti ovat saaneet kentältä niskaansa äänekästä kritiikkiä. Kannatusluvut ovat laskeneet, koska hallituksen päätökset eivät ole vastanneet perussuomalaisten odotuksia. Eduskunnassa oppositio on ottanut hyökkäystensä kohteeksi juuri perussuomalaiset. Keskusta ja kokoomus ovat päässeet helpommalla.

Perussuomalaisten kolmannen varapuheenjohtajan Sebastian Tynkkysen potkut puolueesta piti perussuomalaiset tällä viikolla uutisotsikoissa. Tynkkynen ei ole kansanedustaja, mutta eduskuntaryhmässä on jouduttu taas kerran miettimään, miten ryhmä pidetään kasassa.

Puheenjohtaja Timo Soinille uskolliset kansanedustajat ovat sitä mieltä, että hallituksessa pitää pysyä. Eduskuntaryhmä on valtaosin yhtenäinen ja Soinin tukena. Vähemmistöön jäävät toisinajattelijat vaikenevat.

Näin toimii kannustinloukku: siivousyrityksen 1540 e/kk ei kelvannut työttömille – palkkaa saatava enemmän

VATT:n elokuussa julkistetusta muistiosta selviää, että pahimmassa työttömyysloukussa ovat yksinhuoltajat, joilla on päivähoitoikäisiä lapsia.

IS uutisoi eilen kuusamolaisyrittäjän vaikeuksista löytää siivoojia, kun PAM:in työehtosopimusta noudattaen kuukausipalkaksi olisi muodostunut 1 540 euroa.

Työttömyysloukussa työttömän ja ansiotyössä olevan käytettävissä olevien tulojen ero on niin pieni, ettei työttömän kannata taloudellisista syistä hakeutua ansiotyöhön.

Aleaxander Stubb: Yhteenkään Nato-maahan ei ole hyökätty

Faktabaari tutki, Stubin väite oli väärä.

Ylen puheenjohtajatentissä 8.4.2015 kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Alexander Stubb väitti, ettei yhteenkään Nato-maahan ole liiton historian aikana hyökätty.

Ote tallenteen kohdasta 22:50-23:15: ”Suomi on osa Euroopan unionia, vahvasti myös Nato-kumppanimaa. Nyt täytyy muistaa, että Natossa on 28 maata, joista 22 on EU:ssa, 95 prosenttia EU:n väestöstä on Natossa. Yhteenkään Nato-maahan ei ole sen historian aikana hyökänny. En näkisi, että tällainen skenaario on mahdollinen.”

Argentiinan sotilashallitus yritti vallata Nato-maa Britannian hallinnassa olevat Falklandinsaaret (Malvinas-saaret espanjaksi) maalis–kesäkuussa 1982.

Lumian elinvoima hiipuu

Android ja Apple jyräävät Windows-puhelimet Suomessa

Satojentuhansien suomalaisten taskussa on puhelin, jonka tulevaisuus näyttää synkältä.

Nokialta Microsoftille siirtyneet Lumia-älypuhelimet ovat jääneet pahasti alakynteen kilpailussa Android-puhelinten ja Applen iPhonen kanssa. Lumioiden ja muiden Windows Phone -laitteiden osuus älypuhelinten myynnistä on maailmalla enää runsaat pari prosenttia.

Microsoftin oma puhelinmallisto on vanhentunut, eikä muitakaan valmistajia juuri kiinnosta tehdä Windows Phone -käyttöjärjestelmän puhelimia. Koska käyttäjiä on vähän, osa ohjelmistoyhtiöistä ei vaivaudu muokkaamaan sovelluksiaan Windows Phone -puhelimille, mikä entisestään karkottaa ostajia.

Hurjaa vauhtia kasvava viestisovellus Snapchat, jolla on yli 200 miljoonaa käyttäjää, ei ole tehnyt Windows-sovellusta. Yli 400 miljoonan käyttäjän kuvayhteisöä Instagramia voi käyttää vain keskeneräisellä beta-sovelluksella.

Heinäkuussa Microsoft käytännössä totesi Nokialta 5,4 miljardilla eurolla ostetun puhelinliiketoiminnan muuttuneen arvottomaksi ja aloitti samalla jätti-irtisanomiset.

Tuoreimman osavuosikatsauksen 12-sivuisessa tiedotteessa Lumia-nimeä ei mainita enää kertaakaan. Puhelimia sivutaan kerran: äly- ja peruspuhelinten myynnin kerrotaan romahtaneen yhteensä 54 prosenttia –”uuden strategian mukaisesti”.

JAA

Risto E.J.Penttilä suunnittelee uutta puoluetta

Penttilä on tunnetaan myös entisenä poliitikkona.

Hän oli 1990-luvun alussa perustamassa nuorsuomalaista puoluetta, ja yhden kauden eduskunnassakin.

Nyt hän suunnittelee uutta virtuaalista JAA -puoluetta.

Katso HSTV kulmapöytä.

Teurastamoissa järkyttävää lain rikkomista

Maanantai-iltana Ylen MOT julkaisi salakuvattua materiaalia Paimion ja Sastamalan teurastamoilta. Oikeutta eläimille -järjestön tarjoamaa aineistoa on satoja tunteja ja se on MOTin tietojen mukaan kuvattu syksyllä 2013, vuoden 2014 aikana ja tuorein videomateriaali syksyn 2015 aikana.

Videomateriaali sisälsi räikeää lain rikkomista, kuten eläinten lyömistä ja hakkaamista laatikoilla sekä yletöntä sähköpiiskan käyttöä. Ohjelmassa nähtiin myös epäonnistuneita tainnutuksia, joiden seurauksena eläimille aiheutui vakavaa kipua ja kärsimystä.

Animalia on yrittänyt keväästä asti saada audienssia uudelta maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselta, jonka kanssa on haluttu keskustella eläinten hyvinvointiin liittyvistä kysymyksistä ja uudistettavasta eläinsuojelulaista. Ministeri ei ole kuitenkaan suostunut tapaamaan Animaliaa eikä muita eläinjärjestöjä. Tällaista asennetta eläinsuojelujärjestöjä kohtaan ei ole osoittanut kukaan aiempi ympäristö- tai maatalousministeri.

Erityisesti täysin tarpeeton ja systemaattinen julmuus materiaalissa yllätti, vaikka ulkomailla kuvatuissa videoissa vastaavaa onkin esiintynyt”, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Mai Kivelä.

Jos halutaan tuottaa kaupallisesti lihaa, tältä se näyttää. Ainoa todellinen keino välttää eläinten kärsimystä on siirtyä kasvisruokavalioon”, Kivelä sanoo.

Keskeneräinen eläinsuojelulain kokonaisuudistus on tänä syksynä aiheuttanut voimakasta keskustelua mediassa. Muun muassa Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK on varoitellut eläinsuojelulainsäädännön parantamisen haitoista suomalaiselle maataloudelle ja ehdottanut lakien sijaan alan sisäistä valvontaa ja erillisiä eläinten hyvinvointiohjelmia. Hallitus on niin ikään todennut, ettei se muuta eläinsuojelulakia siten, että se aiheuttaisi maataloudelle mitään lisäkustannuksia.

”Sipilä voisi tehdä jotain”

Outokumpu-pomolle täysin kohtuuton eroraha

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne pitää Outokummusta potkut saaneen toimitusjohtajan Mika Seitovirran irtisanomiskorvauksia täysin kohtuuttomina.

Outokummulle Seitovirran irtisanominen maksaa noin 1,5 miljoonaa euroa.

Seitovirta saa johtajasopimuksen mukaan vuoden palkan luontoisetuineen ja ylimääräisenä korvauksena toisen vuoden palkan.

Täysin kohtuutonta. Tämä vastaa 250 palkansaajan kolmen tonnin palkkaa, Rinne paheksuu.

Pääministeri pienentäisi johtajien korvauksia

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) pitää Outokummun erotetun toimitusjohtajan Mika Seitovirran saamaa 1,5 miljoonan euron erokorvausta ”ylisuurena”.

”Minun mielestäni tämmöiset ovat ylisuuria. Kyllä palkitsemisen pitäisi perustua yrityksen pärjäämiseen”, Sipilä sanoi tiistaina Islannin virkamatkaltaan.

Seitovirran erokorvaus noudattaa talouspoliittisen ministerivaliokunnan kantaa vuodelta 2009, mutta on sen ylärajalla. Ministerit linjasivat tuolloin, että toimitusjohtajan enimmäiskorvaus potkuista on kahden vuoden palkka.

”Kuluttajille erinomainen uutinen” – roaming-maksut poistuvat kesällä 2017

Euroopan parlamentti sinetöi täysistunnossaan tiistaina päätöksen poistaa roaming -maksut kesäkuusta 2017 alkaen.

Euroopan unionin alueella matkustavan ei sen jälkeen tarvitse huolestua ulkomailla perittävistä roaming –maksuista ja hintoja alennetaan vaiheittain jo huhtikuusta 2016 alkaen.

Tämä on kuluttajille erinomainen uutinen. Vastaisuudessa kotona ei odota yllätysmaksuja: tavoitteena on, että datansiirto, puhelut ja tekstiviestit maksavat kaikkialla Euroopassa saman verran kuin kotimaassa, toteaa europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.).

Timo Soini saa vielä ministerinäkin pilkata, päsmäröidä ja nimitellä muita huippupoliitikkoja

Tiedotusvälineet ovat olleet vahvasti vaikuttamassa perussuomalaisten kannatuksen kasvuun, kirjoittaa toimittaja ja tietokirjailija Tuomas Muraja Kanava-lehdessä 7/2015.

Kun palasin Turun Sanomien toimitukseen kesällä 2011 lähes neljä vuotta kestäneeltä Brysselin-kirjeenvaihtajakomennukseltani, kevään eduskuntavaalien jälkeinen ilmapiirimuutos Suomessa oli selvästi havaittavissa.

Turun torilla minut pysäytti tuntematon vastaantulija, joka oli närkästynyt siitä, että puhuin matkapuhelimessa ranskaa. Suomessa kun oli kuulemma nyt ”uusi komento”.

Tilanne näyttäytyi myös toimituksessa vähintään omituisena. Odotettiin, että perussuomalaiset saisivat mittavan vaalivoiton, mutta jytkyn suuruus oli sittenkin monelle yllätys.

Media lamaantui ainakin hetkeksi. Syitä on tarjottu useita.

Mediabisneksen kriisi osui samaan aikaan kuin perussuomalaisten nousu. Puheenjohtaja Timo Soinin kansanomaiset letkautukset toivat toivottuja klikkejä, eikä hänen mielipiteitään tai vääriä väittämiään nähty tarpeellisiksi seuloa tai tarkistaa. Jokainen Soinin puheenvuoro oli päivän potentiaalinen ykkösjuttu klikeillä mitattuna, joten niitä kannatti toistaa online-uutisissa mahdollisimman usein.

Timo Soinin ploki

ANARKORASISMIA JA MURAJAN MAMBOJUMBO

Murajan mambojumbo?

Tällä plokilla on tuhansia lukijoita joka viikko. Miksi mainostan Murajan kirjoitusta? Siksi, että se ansaitsee tulla luetuksi. Tietääpähän rankirahvas paikkansa. Ja ne kaikki yli puoli miljoonaa Perussuomalaista äänestänyttä.

Ymmärtääkö sosiaalisessa mediassa tyhmiä kirjoittava kirjoittavansa tyhmiä?

Nettiraivo, toisten nolaaminen ja laukaustenvaihtoa muistuttavat tyhmät mielipiteet ovat alkaneet hävettää monia. Ihminen saattaa vaikuttaa somessa tyhmältä silkkaa ymmärtämättömyyttään, sanovat asiantuntijat.

Kun puhutaan tyhmistä postauksista, niin ei puhuta yksittäisestä ryhmästä ihmisiä. Eri tilanteissa kuka tahansa meistä saattaa tehdä niitä. Tämän ajan tragediana on jotenkin malttamattomuus kuunnella. Juttuja tulee vastaan tosi äkkiä ja niihin reagoidaan hyvin äkkiä, sanoo Tukholman yliopiston Mobile life -keskuksen tutkijana toimiva Airi Lampinen.

Somessa meillä kaikilla on mahdollisuus julkaista niin tyhmästi tai viisaasti kuin haluaa. Moni ei edes tajua kuinka tyhmiä julkaisee. Mutta some on silti tervehdyttänyt verkkokeskusteluja. Alkuun vielä ymmärrettiin, että pitää käyttää harkintaa, kun omalla nimellä esiintyy, mutta nyt harkinnasta on vähän livetty, sanoo toimitusjohtaja Minna Valtari.

Liian viisaita kirjoittava vasta tyhmältä tuntuukin

Monissa maissa tunnetaan sanonta, jonka mukaan tyhmä luulee tietävänsä kaikesta kaiken, kun taas fiksu epäilee jatkuvasti olevansa tyhmä. Sosiaalisessa mediassa moni on väsähtänyt korjailemaan täysin käsistä lähteneitä kommentteja faktoilla ja tilastoilla. Periksi antaminen on kuitenkin vain osasyy. Moni pelkää, että somen lynkkausinto kääntyy totuudentorvea vastaan.

Sosiaalinen media on kiireisten kaaos, jota ei voi enää pitää erillään muusta elämästä. Siellä sitten keskustellaan elämästä ja kuolemasta – tai alle kuuden euron pizzoista. Poliisin surullisenkuuluisa harmaan talouden some-kampanja meni jopa henkilökohtaisuuksiin. Pizzapoliiseista tehtiin kommenteissa täysiä tolloja.

Applelta huikea tulos

Kolmen kuukauden liikevaihto lähes Suomen budjetin verran

Applen liikevaihto kasvoi kolmannella vuosineljänneksellä 51,5 miljardiin dollariin. Samalla yhtiö teki liikevoittoa yli 11 miljardia dollaria.

Apple myi heinä-syyskuun aikana 48 miljoonaa iPhone-älypuhelinta. Puhelimet ovat yhtiön liikevaihdon kulmakivi. Liikevaihdosta kaksi kolmasosaa muodostui puhelinten myynnistä.

Apple on osakemarkkina-arvoltaan maailman suurin yritys. Yhtiön osake lähti nousuun tuloksen julkistamisen jälkeen.

Rakennus-teollisuus haluaisi kouluttaa kymmeniä­tuhansia turvapaikan saaneita

Liitto tyrmää suunnitelman

Rakennusala haluaisi kouluttaa lähivuosina kymmeniätuhansia turvapaikan saaneita rakennusammattilaisiksi.

Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti kertoo, että asiasta on neuvoteltu työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) edustajien kanssa. Rakennusteollisuuden yhteyshenkilö on työmarkkinajohtaja Tapio Kari. Työ- ja elinkeinoministeriössä asia kuuluu maahanmuuttojohtaja Kristina Stenmanille.

Koulutuksen aloittaminen voisi Pipatin mukaan olla mahdollista jo ensi vuonna. ”Rakennusalalle voitaisiin kouluttaa kymmeniätuhansia turvapaikan saaneita ihmisiä lähivuosien aikana”, hän kaavailee.

Karin mukaan rakennusalalla on ”kohtaanto-ongelma”.

”Työttömät ovat eri paikassa kuin työt. Tilanne on koko ajan pahenemassa, koska rakentaminen keskittyy kaupunkialueille.”

Rakennusliitto tyrmää Rakennusteollisuuden toiveet. ”Hyvää tarkoittavaa teoriapuhetta, mutta ei ollenkaan realismia mukana. Ei tule mitään”, sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi.

Harjuniemeä naurattaa, kun hän kuulee puheet kymmenistätuhansista koulutettavista.

”Maahanmuuttajat aloittavat nollatilanteesta. He eivät ymmärrä itse alasta, suomalaiskulttuurista eivätkä kielestä mitään. Ei ole oikotietä.”

"Jos Saksa ja Itävalta sulkevat rajansa, tulee dominoefekti"

EU-maat sopivat hätäratkaisuista

Eurooppalaiset valtionpäämiehet sopivat, että Kreikka ottaa vastaan 50 000 turvapaikanhakijaa.

Ilmassa on pelko, että Saksa ja sen jälkeen Itävalta sulkevat rajansa, mikä johtaa dominofektiin, joka on katastrofaalinen Euroopalle, Slovenian pääministeri Miro Cerar sanoi Financial Timesin mukaan siirtolaiskriisia koskevan Euroopan unionin hätäkokouksen yhteydessä.

Hän varoitti, että ilman konkrettisia päätöksiä "Euroopan unioni alkaa hajota palasiksi".

Suomen talouteen iski täydellinen myrsky – mikä meni pieleen ja mitä nyt pitäisi tehdä?

Suomea ovat moukaroineet niin teollisuuden mureneminen, liian suuret palkankorotukset ja eurokriisi kuin Venäjän taantumakin. Talouskuria toteuttaneet hallitukset ovat heiluttaneet lekaa vielä entisestään.

Vielä hetki sitten Suomella meni lujaa.

Vuonna 2007 talous kasvoi yli viisi prosenttia vuodessa. Työttömyys oli pienimmillään sitten vuoden 1991. Julkinen talous oli reilusti ylijäämäinen ja velan suhde talouteen vain kolmisenkymmentä prosenttia.

Sitten alkoi moukarointi.

Vuosisadan yrityshuijaus

Volkswagenin petos paljastui yllättäen tutkijoiden ajelun aikana

Volkswagenin päästöhuijaus alkoi dieselmoottorien ikuisuusongelmasta ja päättyi muutaman tutkijan ajeluun Kaliforniassa

"Miten nukutte öisin? Miten voitte kutsua itseänne ihmiskunnan jäseniksi, kun tietoisesti myrkytitte planeettaamme?"

Kysymys oli tyly, mutta vastaajan penkillä istunut saksalainen ei hätkähtänyt. Hän tiesi, mitä tuleman pitää.

Yhdysvaltojen edustajainhuoneen energia- ja kauppavaliokunta oli kuuluisa yritysjohtajien tiukasta hiillostamisesta.

Samassa huoneessa olivat aiemmin käyneet moitittavana muun muassa öljy-yhtiö BP:n johtaja Tony Hayward Meksikonlahden öljyvuodosta ja autojätti GM:n toimitusjohtaja Mary Barra kuolemankolareihin johtaneista auto-ongelmista.

Nyt vuorossa oli hän, Volkswagenin Yhdysvaltojen-toimintojen johtaja Michael Horn.

Kerta toisensa jälkeen Horn vastasi saksalaisella aksentilla kysymyksiin siitä, miten hänen työnantajansa oli huijannut Yhdysvaltain ympäristöviranomaisia ja kuluttajia vuosien ajan.

"Haluan esittää vilpittömän anteeksipyynnön Volkswagenin käyttämästä ohjelmistosta, joka pyrki päihittämään normaalin päästöjenmittausjärjestelmän", Horn sanoi.

"Otamme täyden vastuun. Yhtiössä oli paineita saada tuloksia aikaan."

Onko Alexander Stubb enää oma itsensä?

Silloinen ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok) opasti keväällä 2014 ilmestyneessä #Twitterkirjassa, miten poliitikon kannattaa käyttäytyä lyhytviestipalvelu Twitterissä. Stubb listasi kirjassa poliitikoille kymmenen Twitter-sääntöä. Niistä ensimmäinen kuuluu: ole oma itsesi.

"Olen urheiluhullu ja annan sen myös näkyä. Jos se ei näkyisi, en olisi enää oma itseni", Stubb kirjoitti.

Hetkinen!

Urheilua ei Stubbin Twitter-tilillä enää juuri näy. Hänen päivityksensä koskevat pääosin taloutta ja ministerin virkatehtäviä. Eilen Stubb oli Bundesbankissa. Tiistaina hän pohti talouden peruskiviä: kilpailukykyä, vientiä, kasvua, työpaikkoja, verotusta, hyvinvointia. Lokakuun alussa hän sentään kävi maastopyöräilemässä. Rikkooko Stubb siis omia sääntöjään?

Patricia-hurrikaani rantautui Meksikoon hieman laantuneena

Tuulen nopeudeltaan läntisellä pallonpuoliskolla ennätykselliseksi mitattu hirmumyrsky Patricia iski paikallista aikaa iltakuudelta Meksikon rannikolle ja jatkoi etenemistään mantereelle.

Meksikoon saapuessaan Patricia-hurrikaanin tuulennopeus oli 265 kilometrin tunnissa eli 73 metriä sekunnissa. Vielä perjantaina hurrikaanin vauhti oli noin 325 kilometriä tunnissa.

Hirmumyrskyn vauhti on laantunut sen edetessä mantereella, ja Patrician myrskyluokitus on laskenut kovimmasta viitosluokasta neljännen luokan myrkyksi.

Näin hurjalta hurrikaani Patricia näytti astronautin silmin

Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto Nasa on julkaissut Kansainväliseltä avaruusasemalta (ISS) otetun kuvan, jossa hurrikaani Patricia lähestyy Meksikon rannikkoa.

Vaiettu liikemies löytyi USA:n pakotelistalta

Koti Kulosaaressa, perheessä suomalaisia

Yhdysvaltain Venäjän-pakotelistalla on tähän saakka piilossa ollut Suomi-kytkös. Venäläinen Oleg Usachev on asunut vuosia Suomessa ja presidentti Putinin lähipiiriin kuuluvan Gennadi Timtšenkon vanha kumppani. Usachevin perheenjäsenistä osa on Suomen kansalaisia.

Timtšenko ja Rotenberg ovat omistaneet muun muassa Hartwall-areenaa ja jääkiekkojoukkue Jokereita. He olivat joutuneet pakotelistalle jo edellisvuonna läheisten Kremlin-suhteidensa takia.

Oleg Usachev on 45-vuotias Venäjän kansalainen, joka on asunut Suomessa 2000-luvun alkupuoliskolta asti. Hän on logistiikkajohtajana SET Petrochemicalsissa, joka on Kai Paanasen energiayhtiö. Usachev vastaa siellä öljy- ja kaasutuotteiden kuljetuksista Venäjältä.

Hänellä on myös oma tuore yritys, joka Ylen tietojen mukaan vuokraa yhtä aitiota Hartwall-areenalla. Yrityksen toimialaksi on merkitty lisäksi polttoainekauppa.

Hallituksen esittämä syytesuoja veronkiertäjille saa täystyrmäyksen

Perustuslakivaliokunnan kuulemat oikeustieteilijät arvostelevat ankarasti hallituksen suunnitelmaa "tehokkaasta katumisesta"

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan tiistaina kuulemat neljä oikeustieteilijää tyrmäävät hallituksen esityksen "tehokkaasta katumisesta".

Hallitus kannustaisi yksityishenkilöitä oma-aloitteisesti ilmoittamaan verottajan ulottumattomiin sijoittamiensa varojen tuoton vapauttamalla heidät rikosoikeudellisesta rangaistuksesta. Toisin sanoen kyse olisi syytesuojasta.

Oikeustieteilijöiden mielestä laki olisi vastoin yhdenvertaisuusperiaatetta, koska käytännössä se tarjoaisi ulkomaille sijoittaneille mahdollisuuden välttää rikosoikeudellinen rangaistus.

Ministeriöstä ”bannit” toimittajalle

Professori: Sammutetuin lyhdyin, kuten hallintarekisteri?

Valtiovarainministeriön viestintäjohtaja ilmoitti toimittajalle, että tämä ei luottamuspulan vuoksi ole tervetullut ministeriön taustatilaisuuteen hallintarekisteröinnistä. Maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta hämmästelee valtiovarainministeriön toimintaa.

Internet on vahvempi kuin Kremlin tahto

Venäläiset ovat kokeilleet, pystyisivätkö he halutessaan irrottautumaan kokonaan maailmanlaajuisesta internetistä. Näyttää siltä, että internet on vahvempi kuin Kremlin tahto.

Venäjän valtaapitäviä ärsyttää rajat ylittävä maailmanlaajuinen internet, jota ne eivät kykene hallitsemaan. Brittiläinen Telegraph on saanut tietoja kokeista, joita venäläiset ovat tehneet Runet-verkon kanssa. Se olisi venäläinen versio internetistä – kun www on world wide web, Runet olisi pelkästään ww eli wide web.

Venäläisen palveluntarjoajan Er Telecomin johtaja Andrei Semerikov on kertonut Telegraphille viime keväänä tehdystä kokeilusta. Venäjän viestintäministeriö ja verkkoja hallitseva viranomainen Roskomnadzor määräsivät suuret operaattorit estämään ulkomaisen verkkoliikenteen.

Tarkoituksena oli testata, voisivatko nettipalvelut toimia Venäjällä internetistä irrotettuna. Tällaiseen toimintaan voisi syntyä halu, jos tiedonsaantia maassa haluttaisiin rajoittaa esimerkiksi poliittisten levottomuuksien vuoksi.

Kansanedustaja Simon Elo haluaa tuhota Isiksen

ISIS:n kaltainen järjestö voidaan tuhota vain lähettämällä kansainväliset joukot, johon ei ole poliittista tahtoa, tai liittoutumalla Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallinnon kanssa, Elo toteaa blogissaan viitaten eduskunnan ulkopoliittisessa keskustelussa pitämäänsä puheenvuoroon.

Tänä päivänä kapitalistisen lännen on liittouduttava maltillisten islamilaisten maiden kanssa ISIS:n pahuutta vastaan. Pölyn laskeuduttua Syyrian kansan on saatava vastineeksi merkittäviä poliittisia uudistuksia, Elo kirjoittaa.

Keskustelun ytimessä

Huutoa, provosointia, rasismia. Verkkokeskustelu on käynyt monessa tiedotusvälineessä entistäkin kiivaampana siitä lähtien, kun Eurooppaan virtaavat turvapaikanhakijat nousivat otsikoihin kesän lopulla.

Nyt.fi poisti verkkokeskustelun käytöstä syyskuun kahdeksi ensimmäiseksi viikoksi. MTV, Verkkouutiset ja Iltalehti rajoittivat kommentointia.

Satakunnan Kansan kehitysjohtaja Inka Partanen esittää toisenlaisen kysymyksen: mikä tässä nyt on uutta?

”Keskustelun kärjistyminen on ollut menossa monta vuotta. Puoliammatilliset trollit ovat lisääntyneet pitkän aikaa”, Partanen sanoo. Trolli tarkoittaa ihmistä, joka tarkoituksella provosoi ja ärsyttää verkkokeskusteluissa.

Sananvapaus-viikko

Yle järjestää ensimmäisen kaikille avoimen Yle Forum -tilaisuuden, joka aloittaa vuosittain järjestettävien tapahtumien sarjan. Ensimmäisen Yle Forumin aiheena on sananvapaus Suomessa. Se järjestetään Helsingin yliopiston juhlasalissa ja nähdään Teemalla suorana lähetyksenä. Päävieraana on tanskalainen Flemming Rose. tiistai 20.10. klo 10.00–13.00

Nämä kuoleman matkatoimistot on pysäytettävä

Suomen IPU-valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd.) esittää esitti pakolaistekoja neljällä raiteella: lähtö-, kauttakulku- ja kohdemaiden vuoropuhelu, humanitaarinen apu, alkusyihin vaikuttaminen ja turvalliset maahanmuuttoväylät.

Maailman parlamenttienvälisen liiton IPU:n yleiskokouksessa Genevessä 19.10.2015 puhunut Urpilainen vertasi Välimeren tilannetta ”Kyynelten tiehen” eli 1830-luvun intiaaniheimojen pakkomuuttoon, jonka aikana tuhansia intiaaneja menehtyi.

Välimerestä on tullut tämän päivän ”Kyynelten tie”. Salakuljettajien rikollisjoukot ovat tänä vuonna surmanneet noin 3000 ihmistä. Nämä kuoleman matkatoimistot on pysäytettävä, totesi Urpilainen.

Nyt on perus-suomalaisten totuuden hetki

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kuvailee blogissaan selvitysmies Harri Hietalan raporttia paikallisesta sopimisesta kakuksi, joka on päältä kaunis, mutta sisältä paljastuu jotain aivan muuta.

Raportin huolellinen tarkastelu osoittaa, että sen ydinkohta ja päätavoite löytyy kohdasta 7.5., jossa todetaan, että työehtosopimuksissa tulee mahdollistaa kaikista keskeisistä asioista – siis mukaan lukien palkasta – yleissitovan työehtosopimuksen alittaminen paikallisesti. Ja mikäli kaikkiin työehtosopimuksiin tätä mahdollisuutta ei tule, hallituksen tulisi säätää asiasta lailla, Lindtman kirjoittaa.

Lindtmanin mukaan rakennelma kuulostaa tutulta pääministeri Juha Sipilän (kesk.) yhteiskuntasopimusneuvotteluista – ”sopikaa vapaasti, mutta tuloksen pitää olla annettu”.

Kokoomus hylkäsi palkansaajat

Kokoomuksen piipahdus työväenpuolueena oli katastrofi, kirjoittaa Juha Keskinen.

Kuka muistaa työväenpuolueen nimeltä kokoomus. Sellainenkin voima Suomen politiikassa vaikutti jokunen aika sitten. Mitä kokoomus sai työväenpuolueena aikaan. No, lopetti melkein Turun telakan ja sotki jo paljon aikaisemmin palkkalinjat Sari Sairaanhoitaja -höpinöillään.

EU-komissaariksi paenneen ex-puheenjohtaja Jyrki Kataisen keskusta-oikeistolaisesta projektista ei ole enää jäljellä juuri mitään. Puheenjohtaja Alexander Stubbin oikeistolaisessa projektissa palkansaajakannattajat ovat vaihtaneet puoluetta.

Tie EU:hun käy vaikeaksi

EU-maat perkasivat toimia, joilla hillitään turvapaikanhakijoiden virtaa.

Euroopan pakolaiskriisin ratkaiseminen ei ala vasta Euroopan rajoilta, mutta rajavalvonnalla on keskeinen rooli ongelman hillitsemisessä. Nyt rajat vuotavat kuin seula varsinkin Kreikkaan.

"Poikkeuksellisen helppo pääsy Eurooppaan on yksi suurista vetotekijöistä", Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kirjoitti kirjeessä, jolla hän kutsui EU-maiden päämiehet ja -naiset torstaina Brysselissä järjestettyyn huippukokoukseen.

EU:ssa muhii remontti, joka voi tulla Suomelle kalliimmaksi kuin pakolaiset

Perjantain vastaisena yönä jäsenmaiden päämiehet ja -naiset päättivät ulkoistaa pakolaiskriisin Turkkiin. Turkista tulkoon puskuri tulijoita vastaan.

EU hyvittelee Turkkia rahalla ja mahdollisella viisumivapaudella. Saksan liittokansleri Angela Merkel myönsi Brysselissä, että kolmesta miljardista eurosta on puhuttu. Pääministeri Juha Sipilän mukaan mitään rahoja ei ole.

Kolme miljardia? Pikkuraha. Se mikä oikeasti voi tulla kalliiksi, on itsevaltiaan presidentin Recep Tayyip Erdoganin hallinnon tukeminen. Siitä viis, ajatellaan, rajat on saatava kiinni.

Soinilla oma sananvapaus

Perussuomalaisten puheenjohtajalla Timo Soinilla on erilainen sananvapaus kuin muilla puolueensa jäsenillä, arvostelee perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen Ylen Pressiklubissa.

Hän monesti sanoo, että omaa pesää ei saa liata ja muuta vastaavaa. Olen samaa mieltä, mutta mielestäni se mitä olen esittänyt, on ollut kritiikkiä puolueen linjaa kohtaan eikä mitään ihmisten haukkumista. Hänellä taas on oikeus kirjoittaa kokonainen kirja perussuomalaisten sisällä ja sanoa [Pentti] Oinoselle ja muille, että ilman minua olisit Rautavaaralla potkukelkkaa lykkimästä.

Timo Soinilla on on oma suljettu "diktatuurinsa", eikä hänen puheilleen pääse jos on erimieltä hänen kanssaan.

Rikollisliigaa epäillään kymmenien pakolaisten salakuljetuksesta Suomeen

"Rahastivat matkasta 10 000 euroa"

Rajavartiolaitos epäilee rikollisorganisaation salakuljettaneen kuluvan vuoden aikana ainakin sata ihmistä Turkista Ruotsin kautta Suomeen.

Pääepäillyt ovat ruotsalaisia ja suomalaisia, jotka ovat saaneet laittoman maahantulon järjestämisestä suuria summia rahaa.

"Suomeen on ohjattu laittomasti pakolaisia pääasiassa Irakista. Lähes kaikki heistä ovat hakeneet Suomesta turvapaikkaa. Tutkinta ei kohdistu nyt heihin vaan maahantulon järjestäneisiin ja siitä rahastaneisiin", kertoo Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikön varapäällikkö, kapteeniluutnantti Jukka Tekokoski HS:lle.

Harmaan talouden torjunta hyytyy, vaikka tutkinta tuo valtiolle tuloja – ”Tässä ei ole mitään järkeä”

Viranomaiset pystyvät kamppailemaan harmaata taloutta vastaan nykyistä heikommin ensi vuonna, kun harmaan talouden torjuntaohjelma päättyy ja poliisin talousrikostutkijoiden määrä on vähenemässä viidenneksellä.

Näin on tapahtumassa siitä huolimatta, että talousrikostutkijat ovat sisäministeriön mukaan tuoneet enemmän tuloja valtiolle kuin heidän palkkaamisensa on maksanut.

"Henkilökohtainen mielipiteeni on, että tässä ei ole mitään järkeä. Valtiolle tuottoa tekevä toiminta hiipuu", sanoo sisäministeriön poliisitarkastaja Antti Simanainen.

Hallitus haluaa, että työehdoista sovittaisiin työpaikoilla

Vaihtoehtona hallituksella on houkutella järjestöt neuvottelemaan muutokset työehtosopimuksiin

Hallitus haluaa, että työehdoista sovittaisiin entistä enemmän työpaikoilla. Paikallisen sopimisen uskotaan lisäävän pienten ja keskisuurten yritysten halukkuutta lisätä työvoimaa.

Elinkeinoelämän järjestöt kannattavat lainsäädännön muutoksia. Ne haluavat, että työlainsäädännön pakottavia normeja vähennetään siten, että asioista voidaan useammin sopia toisin työehtosopimuksilla.

Toisin sanoen: EK haluaa, että voitaisiin vapaasti sopia työehtosopimukset alittavista palkoista.
Toim. huomautus.

Hallituksella on kaksi vaihtoehtoa. Se voi houkutella työmarkkinajärjestöjä neuvottelemaan paikallisen sopimisen muutokset työehtosopimuksiin. Nämä astuisivat voimaan ensi syksystä lähtien, kun ensimmäiset sopimukset ovat katkolla. Palkansaajajärjestöt ovat valmiita siihen, että muutokset tehdään työehtosopimusten sisällä. Tämä sopii myös työnantajille.

Toinen keino on muutokset työlainsäädäntöön. Ne astuisivat voimaan tammikuun 2017 jälkeen, kuten muutkin hallituksen työelämän pakkolait.

Siviilikoneen ampuminen alas on Ukrainan sodan synkin teko

Malesian lentoyhtiön Boeing 777 -matkustajakone lensi yli kymmenen kilometrin korkeudessa Itä-Ukrainan yllä 17. heinäkuuta viime vuonna, kun suuri määrä ja valtavalla voimalla koneeseen iskeytyneitä kappaleita repi sen riekaleiksi. Koneen osia ja matkustajien ruumiita iskeytyi maahan kilometrien alueella kapinallisten hallitsemassa Donetskin maakunnassa. Kaikki koneessa olleet 298 ihmistä kuolivat.

Matkustajakoneen tuhoaminen on vakavin yksittäinen ilmeinen sotarikos Venäjän johtamien kapinallisten ja Ukrainan armeijan välisissä, puolitoista vuotta sitten alkaneissa taisteluissa.

Animaatio näyttää, miten ohjuksen taistelukärki tuhosi malesialaiskoneen Ukrainan yllä.

Valko-Venäjän diktaattori Aljaksandr Lukašenka

Myös Isiksi kutsuttu

Kuka tahansa isä saattaa ottaa joskus lapsensa mukaan työpaikalleen. Niin teki sunnuntaina myös Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka.

Pikku Nikolai eli Kolja, 11, käveli reippaasti isänsä kanssa äänestyskorokkeelle. Sitten isä ja poika asettivat yhdessä vaalilipukkeen uurnaan.

Tällainen käytös sopii hyvin miehelle, jota on kutsuttu Valko-Venäjällä ensimmäisestä kaudestaan lähtien "isiksi".

Tarkkailijoiden mukaan Valko-Venäjän vaaleissa on aiemmin ollut räikeitä epäselvyyksiä, kuten vastaehdokkaiden pahoinpitelyjä ja vangitsemisia. Oppositio osoitti mieltään boikotoimalla.

Pikkupojan roikottaminen diktaattori-isänsä maskottina herättää vastustajissakin surun ja inhon sekaisia tunteita.

"Tunnen vain sääliä nuorta poikaa kohtaan, kun näen häntä käytettävän ulkomaisten johtajien nöyryyttämiseen", sanoi vuoden 2010 vaaleissa Lukašenkan vastaehdokkaana ollut Andrei Sannikau.

Vaaleja seuraavana iltana Sannikau pahoinpideltiin ja heitettiin 16 kuukaudeksi vankilaan.

Paljastus MH17-raportista: Uhrien ruumiista löytyi venäläisen ohjuksen sirpaleita

Hollannin johtama kansainvälinen tutkimus Ukrainan lentoturmasta julkaistaan tiistaina iltapäivällä.

Julkisuuteen jo aiemmin tulleiden tietojen mukaan Itä-Ukrainassa viime vuoden heinäkuussa pudonneen Malaysia Airlinesin lennon MH17 turman takana oli mitä todennäköisimmin maasta ammuttu ilmatorjuntaohjus.

Onnettomuustutkijoiden kerrotaan löytäneen venäläisohjuksen sirpaleita sekä turmapaikalta kerätyistä koneen rungon osista että uhrien ruumiista.

Työelämä-uudistusten sisältö täsmentyy

Hallituksella ja työmarkkinajärjestöillä on parhaillaan meneillään monta suurta hanketta, jotka voivat vaikuttaa työelämään merkittävästi. Kaikkien määräaika alkaa lähestyä. Osasta pitäisi saada lisätietoa jo alkavalla viikolla.

Hallitus on asettanut lokakuun puolivälin eli ensi torstain kahden hankkeen määräajaksi. Silloin pitäisi ensinnäkin valmistua hallituksen ehdotus työttömyysturvan muutoksista.

Hallitusohjelman mukaan uudistuksessa muun muassa kiristettäisiin työn vastaanottovelvoitetta ja velvoitetta osallistua aktivointitoimenpiteisiin. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan ehdot kiristyvät. Tavoitteena on 200 miljoonan euron säästö työttömyysmenoista.

”Soinin totuuden hetki on käsillä”

SDP:n Lindtman: Suuren johtajan kulttuuri ei pelasta perussuomalaisia.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vaatii perussuomalaisten puheenjohtajalta, ulkoministeri Timo Soinilta todellista linjanmuutosta hallituksen politiikkaan.

Jos perussuomalaiset vaatisivat hämärärekisterien hylkäämistä ja palkansaajia ahdistavan pakkolainsäädännön peruuttamista, olisi Sipilän hallituksen pakko muuttaa linjaansa.

Soini lupasi palauttavansa Perussuomalaisten kannatuksen. Ainut keino, jonka Soini muutoksena tarjosi, oli puolueen arvostelun kieltäminen puolueen jäseniltä.

Lindtmanin mukaan tämä osoittaisi, että perussuomalaiset ja hallitus kuuntelevat kansalaisia.

Ylen Ykkösaamun haastattelussa Soini lupasi palauttavansa Perussuomalaisten kannatuksen. Ainut keino, jonka Soini muutoksena tarjosi, oli puolueen arvostelun kieltäminen puolueen jäseniltä. Soini on näissä puheissaan täysin erkaantumassa kansanvaltaan kuuluvan vapaan keskustelun periaatteesta. Suuren johtajan kulttuuri ei tule puoluetta pelastamaan, Lindtman sanoo.

Uusi riita repesi sairauspäivistä: ”Tämä näyttää suomalaisessa keskustelussa jääneen tyystin sivuun”

Kiistely ensimmäisen sairauslomapäivän mahdollisesta palkattomuudesta on kuumentunut viikonloppuna. Sunnuntai-iltana asiaan otti kantaa SDP:n kansanedustaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja, jonka mielestä kaikkein olennaisin asia on suomalaisessa keskustelussa sivuutettu täysin.

Yhtä kaikki johtopäätöksen kai tulisi olla se, että työoloja tulisi kehittää niin, että entistä useampi tuntisi työnsä mielekkääksi ja olisi siihen tyytyväinen. Valitettavasti tämä näyttää suomalaisessa työelämäkeskustelussa jääneen tyystin sivuun, Tuomioja kirjoittaa blogissaan.

Keskustelu karenssista lähti uusille kierroksille perjantaina, kun Tilastokeskuksen tutkimuspäällikkö Anna-Maija Lehto vastusti karenssia kirjoituksessaan Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulla. Hän huomautti, että ensimmäisen sairauspäivän karenssi ei kohtelisi aloja ja palkansaajia tasapuolisesti.

Monet niistä, joiden työajan käyttöä työantaja valvoo vain väljästi, voisivat välttää lyhytaikaisen sairauden aiheuttaman palkanalennuksen esimerkiksi kirjaamalla sairauspäivät etätyöpäiviksi. Ne työntekijät, joilla ei ole etätyömahdollisuutta tai muuta liikkumavaraa töiden järjestelyssä, ovat usein pienipalkkaisia ja enimmäkseen naisia. Sairastuessaan he joutuisivat tinkimään palkastaan käytännössä paljon useammin kuin esimerkiksi ylemmät toimihenkilöt, Lehto kommentoi.

Pääministeri vastaa arvostelijoille

Ensin amputoimme sata ihmistä. Sitten tarjoamme yhdelle tekonivelen ja järjestämme tiedotustilaisuuden.

Juha Sipilä tässä taas, tervepä terve.

Joko olette innostuksestanne selvinneet? Ymmärrän, jos heikompia huimaa vieläkin. Sen verran kiihottavia keskiviikkona esittelemäni hallituksen kärkihankkeet olivat.

Harva tällaiseen toimintaan kykenee. Ensin amputoimme sata ihmistä. Sitten tarjoamme yhdelle tekonivelen ja järjestämme tiedotustilaisuuden, jossa kerromme, että ihminen on kärkihankkeemme.

Panostamme tulevaisuuteen, koska nykyisyys on pettävä, liukas lattia täynnä pakolaisia, jotka pääsivät vähän yllättämään, kun havahduimme liian myöhään siihen, että maailmassa on pahaa mieltä muuallakin kuin vientisektorillamme.

Rakennamme yhdessä työllisyyden siltaa. Se silta johtaa autiolle saarelle, jossa on biotalouskärkihankkeemme eli yksi mänty.

Professori uskoo: Korkein oikeus huomioi Ulvilan surman uudet todisteet

Syyttäjän uusien todisteiden mukaan hätäkeskuspuhelu oli osittain nauhoitettu ja se todistaa Anneli Auerin syyllisyydestä.

Jukka S. Lahti surmattiin vuonna 2006 omassa kodissaan. Syyttäjän mukaan teon teki hänen aviopuolisonsa Anneli Auer.

Hovioikeus vapautti kuitenkin Auerin kaikista syytteistä viime helmikuussa. Sen jälkeen syyttäjä haki valituslupaa tuomioon korkeimmalta oikeudelta.

Viimeisin käänne tuli julki, kun syyttäjä pyysi, että korkein oikeus ottaisi huomioon uudet todisteet Anneli Auerin soittamasta hätäkeskuspuhelusta.

Syyttäjän käyttämä uusi asiantuntijaryhmä päätyi siihen, että oikeudenkäynnin keskeisenä todisteena pidetty, Anneli Auerin soittama hätäkeskuspuhelu oli osin nauhoitettu etukäteen ja että se todistaa Auerin olevan murhaaja.

Korkeimman oikeuden uusinta on harvinaista.

Etkö nähnyt vielä revontulia? Ei hätää - luvassa lisää upeaa valoshow'ta

Kirkas sää avittaa luonnon järjestämien valoesitysten seuraamista koko maassa.

Jo kahtena yönä ympäri Suomea nähtyjä voimakkaita revontulia voi katsella vielä torstai-iltana ja perjantain vastaisena yönä.

Antoine Deltour julkisti salaisen tiedoston suuryritysten huokeista verosopimuksista

Kun Antoine Deltour kaiveli jaettuja tiedostoja viimeisenä työpäivänään tilintarkastajana Luxemburgissa, hän törmäsi johonkin odottamattomaan.

Hän etsi tietokoneensa syövereistä ohjekirjasta, jota voisi ehkä hyödyntää uusissa työtehtävissään. Ohjekirjasen sijasta Deltour törmäsi tiedostoon, joka sisälsi yksityiskohtaisia tietoja sadoille monikansallisille yhtiöille räätälöidystä veroratkaisuista.

Tiedot paljastivat, että Luxemburg tarjosi huokeita verodiilejä esimerkiksi Ikealle, Pepsille ja Burberrylle ja auttoi niitä näin välttelemään veroja.

Veroskandaalin ryvettämä Juncker on yrittänyt kiillottaa mainettaan puskemalla veroasiaa koskevia uudistuksia eteenpäin EU:ssa. Yksi merkittävä askel otettiin tiistaina, kun EU-maat sopivat aloittavansa automaattisen tietojenvaihdon yritysten verosopimuksista.

Euroopan oma Edward Snowden pitää tiistain sopimusta automaattisesta tietojenvaihdosta vasta ensimmäisenä askeleena. Euroopalla on vielä paljon tehtävää haitallisten verokäytäntöjen kitkemiseksi.

Airbus A350 sinivalkoiset siivet nousuun?

Uudet koneet käyttävät 25–30 prosenttia vähemmän polttoainetta kuin niillä korvattavat vanhat A340-koneet. Tämä tuo Finnairille merkittävän kilpailuedun, sillä polttoaineet muodostavat 25–40 prosenttia lentoyhtiön kuluista.

Uudet koneet lisäävät myös matkustajamukavuutta ja intoa matkustaa juuri Finnairin koneilla.

Finnair saa A350-koneensa ensimmäisenä lentoyhtiönä Euroopassa ja kolmantena maailmassa Qatar Airwaysin ja Vietnam Airlinesin jälkeen.

Yleisen käsityksen mukaan Finnair sai ostettua koneensa halvalla, koska se oli niin aikaisin liikkeellä.

Nyt se on jo myynyt kaksi konetta leasing-yritykselle omaa ostohintaansa kalliimmalla niin, että tuloksena oli 70 miljoonan euron myyntivoitto.

Finnairin uudessa koneessa on naisille oma vessa, soitimme

Finnairin kaupallinen johtaja Juha Järvinen, miksi päätitte tehdä erillisen naistenvessan kun tähän asti on pärjätty unisex-vessoilla?