DPK.fi

Pariisi musta perjantai

Finlandia palkittu - Laura Lindstedtin mukaan sivistys murenee, kun hallitus ajaa Suomea luokkayhteis-kunnaksi

”Suomen hallituksen tempoileva, mutta ideologisesti tarkoitushakuinen politiikka murentaa turvallisuudentunnetta”, perinteiset kiitoslitaniat puheessaan toissijaisiksi painanut Laura Lindstedt sanoi vastaanottaessaan kaunokirjallisuuden Finlandia palkinnon, 30 000 euroa, romaanistaan Oneiron (Teos). Palkintojuhla järjestettiin eilen torstaina Kansallisteatterin suurella näyttämöllä.

Lindstedtin mukaan Suomea ollaan rakentamassa aivan tietoisesti luokkayhteiskunnaksi.

”Uusliberalistisen ideologian narratiivissa rikkaiden pöydiltä varisevat murut putoavat köyhän suuhun”, hän sivalsi.

Palkkamalttia vaatineen Sipilän lähimmälle avustajalle yli 10 prosentin palkankorotus - uusi palkka 7 530 e/kk

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) poliittinen erityisavustaja Riina Nevamäki, 40, sai elokuussa yli kymmenen prosentin palkankorotuksen.

TÖRKEÄÄ!

Sipilän erityisavustajana ja keskustan puoluejohdon neuvonantajana toimivan Nevamäen kuukausipalkka on 7 530 euroa, mikä ylittää korkeimman A 30 -palkkausluokan maksimin (6 824,50 e/kk) yli kymmenellä prosentilla. Kataisen ja Stubbin hallitusten ministeriryhmän avustajille maksettiin A 30:n mukaan.

Yksi ilmoittautunut puheenjohtajaksi

Sekä vasemmistoliitossa että erityisesti sen ulkopuolella alkoi kiihkeä spekulointi puolueen uudesta puheenjohtajasta Paavo Arhinmäen ilmoitettua lauantaina, ettei hän enää ensi kesäkuun puoluekokouksessa ole käytettävissä tehtävään.

Tähän mennessä halukkuudestaan on ilmoittanut yksi henkilö, nakkilalainen kansanedustaja Jari Myllykoski. Hän kertoi kiinnostuksestaan heti eduskuntavaalien jälkeen huhtikuussa, kun vasemmistoliitto menetti kaksi kansanedustajan paikkaa.

Myllykoski haluaa vasemmistoliitosta punavihreän puolueen.

Kymmeniä K-ryhmälle siirtyviä kauppoja uhkaa lopettaminen – katso oman kauppasi tilanne kartalta

Kymmeniä ruokakauppoja uhkaa lopettaminen Keskon ja Suomen Lähikaupan yhdistymisen jälkeen, arvioi paikkatietoanalyytikko Antti Mansikka.

Kesko kertoi viime viikolla aikovansa ostaa Siwoja ja Valintataloja pyörittävän Suomen Lähikaupan. Kaupassa Keskolle siirtyy 643 myymälää. Keskolla on yli 900 omaa K-ruokakauppaa.

Mansikan analyysin perusteella yhdistymisen jälkeen ruokakaupoista 78 on paikassa, jossa myymälä kilpailee vahvasti K-ryhmän toisen kaupan kanssa.

”Nämä ovat todella pulmallisia paikkoja, ja varmasti sieltä kauppoja lopetetaan”, Mansikka sanoo.

Pariisin ilmastokokous avaa mahdollisuuksia

Maapallon keskilämpötila on tänä vuonna noussut jo yli celsiusasteen 1800-luvun jälkipuoliskon lukemista. Ilmastonmuutoksen vastainen taistelu onkin noussut maailmanlaajuisesti hallitusten asialistalle. Ensi viikolla Pariisissa alkavissa neuvotteluissa pyritään solmimaan maailmanlaajuinen ilmastosopimus, joka rajoittaa maapallon keskilämpötilan nousun alle kahteen asteeseen.

Uudesta ilmastosopimuksesta on neuvoteltu vuodesta 2012 alkaen. Tähän mennessä 176 maata, mukaan lukien kaikki G20-maat, on kertonut alustavasti, miten ne aikovat osallistua sopimukseen. Näiden maiden päästöt ovat noin 95 prosenttia maailman päästöistä, ja Pariisin sopimuksesta on tulossa selvästi aiempia ratkaisuja kattavampi.

Maailman valtiot sopivat vuonna 1992 Rio De Janeorossa vaarallisen, ihmisten aiheuttaman ilmastojärjestelmään vaikuttamisen välttämisestä, ja sen jälkeen ne ovat kokoontuneet 20 kertaa pystymättä hetkauttamaan hiilipäästöjä. Tuona aikana olemme lisänneet ilmakehään lähes yhtä paljon hiiltä kuin edellisellä vuosisadalla yhteensä. National Geographic 11/2015

Kiistely ilmastotieteen ympärillä on laantunut. Fossiilisten polttoaineiden käyttö on todettu selvästi merkittävimmäksi syyksi 1800-luvun loppupuolelta lähtien havaittuun lämpenemiseen. Samassa ajassa valtameret ovat lämmenneet ja niiden pinta on noussut 20 senttimetriä. Kaikki jäätiköt ovat alkaneet sulaa.

Ellei ilmastonmuutosta saada hillittyä, sen on arvioitu johtavan miltei miljardin ihmisen pakolaisuuteen elinkelvottomiksi muuttuvilta alueilta, kuten osista Afrikkaa.

Jos ilmakehän hiilidioksidipitoisuus nousee tällä vuosisadalla rajusti, sen palautuminen luontaiselle tasolleen saattaa kestää jopa 100 000 vuotta. Hitaasti sulavat Grönlannin ja Etelämantereen jäätiköt voivat nostattaa meriveden pinnan korkeutta jopa kymmenillä metreillä.

Kivihiilestä on päästävä eroon, mutta miten? Tässä viisi ratkaisua

Kiina ratkaisee, kuinka ilmaston käy. Se kuluttaa lähes yhtä paljon hiiltä kuin koko muu maailma yhteensä; neljä kertaa enemmän kuin maailman toiseksi suurin hiilisyöppö Yhdysvallat.

Pelkästään tänä vuonna Kiinassa on myönnetty luvat 155 uuden hiilivoimalan rakentamiselle.

Oxfordin yliopiston ekonomisti Dieter Helm on laskenut, että Euroopassa pitäisi rakentaa joka viikko tuhat tuulivoimalaa, jotta täällä voitaisiin vastata Kiinan ja Intian lisääntyvään hiilen polttoon.

Jollan tabletin tilanneiden kohtalo epäselvä – moni näyttävä joukko-rahoitushanke kaatunut

Noin 5 000 suomalaista on maksanut Jollalle etukäteen parisataa euroa, jotta he saisivat suomalaisyhtiön tabletin. Jolla on kuitenkin hakeutunut velkasaneeraukseen, eikä yhtiö pysty lupaamaan, että kaikki asiakkaat saavat laitteensa.

Jolla on kerännyt ison osan rahoista joukkorahoituksella. Joukkorahoituksella tarkoitetaan varojen kokoamista isolta joukolta ihmisiä verkon avulla.

Jos Jolla ei selviydy vaikeuksistaan, yhtiö liittyy kasvavaan listaan näyttäviä joukkorahoitushankkeita, jotka eivät lopulta pysty täyttämään antamiaan lupauksia.

Mittaritiedot siirtyvät auton tuulilasiin – pian myös edullisissa malleissa

Parin vuoden päästä kaikissa uusissa autoissa on tuulilasinäyttö, ennusti tuulilasivalmistaja Saint Gobainin edustaja Helsingin autokauppatapahtumassa.

Tuulilasinäyttö heijastaa mittariston ja esimerkiksi navigaattorin tiedot tuulilasiin kuljettajan näkökenttään. Tekniikka on ollut tarjolla jo kymmenen vuoden ajan, mutta se on yleistynyt hitaasti. Nyt näytöt ovat vähitellen yleistymässä.

Tuulilasivalmistajien ja autokauppojen mukaan järjestelmä parantaa liikenneturvallisuutta, koska kuljettajan ei enää tarvitse siirtää katsettaan pois tiestä nähdäkseen auton nopeuden tai vilkaistakseen navigaattoria.

Voittoisa suomalaiskuvaaja saa oman näyttelyn Tukholman Fotografiskaan

Suomalainen nuori valokuvaaja Aapo Huhta on voittanut Tukholman valokuvataiteen museon eli Fotografiskan palkinnon.

Vuoden nuori pohjoismainen kuvaaja 2015 -palkinto on arvoltaan 10 000 euroa. Rahapalkinnon lisäksi Huhta saa museoon oman näyttelyn ensi kesänä.

Huhta sai palkinnon graafisilla kaupunkikuvillaan, jotka hän otti New Yorkissa keväällä 2014 ollessaan viimeistelemässä Aalto-yliopiston maisteriopintojaan.

Kuviinsa Huhta etsi omaa näkökulmaa New Yorkiin. Hän ei kuvannut ajankuvaa vaan pelkistettyä maisemaa, betonia ja pankkiireja.

”Huhta on tarkkailija modernissa yhteiskunnassa, jossa miehet ja talous dominoivat. Luonto on siinä kuin tukahdutettu naispuolinen asukas. Jäljellä on vain valta ja pimeys”, luonnehti suomalaisvoittajan kuvia Fotografiskan näyttelytuottaja Pauline Benthede.

Rion kisat ovat toistaiseksi viimeiset Ylen kanavilla varmuudella nähtävät olympialaiset

Tv-yhtiöiden kilpailu suomalaisista urheilufaneista kiristyy. Tv-urheilua tarjoavat yhtiöt ovat kertoneet viimeisen vuoden aikana useista merkittävistä Suomea koskevista urheiluoikeuskaupoista.

Aktiivisin on ollut ruotsalaisen MTG-konsernin omistama Viasat, joka hankki täksi kaudeksi jalkapallon Mestarien liigan, Espanjan liigan ja Italian Serie A:n esitysoikeudet.

Lisäksi ensi kaudella Viasatin tarjontaan kuuluu Englannin Valioliiga. Kaikki neljä liigaa ovat olleet aiemmin MTV:n ja Canal+:n ohjelmistossa.

Viasatin lisäksi uusia katsojia myös Suomessa tavoittelee amerikkalainen mediajätti Discovery, joka tiedotti kesäkuun lopulla hankkineensa olympialaisten Euroopan mediaoikeudet vuosille 2018–2024. Tämä tarkoittaa sitä, että ensi kesän Rion kisat ovat toistaiseksi viimeiset Ylen kanavilla varmuudella nähtävät olympialaiset.

Edessä ennen-näkemättömän paljon vuosia – suomalaisten elinikä pitenee kohisten

Naiset elävät paljon pidempään kuin miehet. Etumatka näkyy kaikkialla maailmassa, mutta Suomessa se on yksi suurimmista. Vuonna 2015 syntyvä suomalainen mies voi nykyisten kuolleisuuslukujen perusteella odottaa elävänsä 78 vuotta. Naiset sinnittelevät 84-vuotiaaksi.

”Lähinnä Itä-Euroopan maat sijoittuvat Suomen edelle elinaikaeroissa”, kertoo professori Jussi Huttunen, joka toimi pitkään Terveydenhuollon ja hyvinvoinnin laitoksen edeltäjän, Kansanterveyslaitoksen pääjohtajana.

Sukupuolten käyrät ovat kuitenkin 1970-luvun jälkeen alkaneet hissukseen lähetä toisiaan. Syitä siihen on kaksi.

Ensinnäkin miesten tupakointi on selvästi vähentynyt. Toiseksi naiset ovat omineet miesten juomatapoja. Alkoholista on tullut yleinen työikäisten tappaja sekä miehissä että naisissa.

Valta vaihtuu vasemmisto-liitossa – Arhinmäki ei silti aio jättää politiikkaa

Paavo Arhinmäki ei aio jatkaa vasemmistoliiton puheenjohtajana nykyisen kautensa jälkeen. Arhinmäen mahdolliset seuraajat eivät vielä lauantaina ilmoittaneet, aikovatko he pyrkiä puolueen johtoon.

”Mikään ei ole kypsyttänyt. Olen tehnyt päätöksen jo kolme vuotta sitten. Politiikan pitää elää ajassa. Se edellyttää, että myös puolueen johdon pitää uudistua. Olen ollut puoluevaltuuston jäsen 15 vuotta ja siitä seitsemän vuotta puheenjohtajana. Eiköhän tämä jo riitä”, Arhinmäki sanoi.

Näin verkkorosvot huijasivat rahaa sadoilta suomalaisilta – ja näin hölmöihin salasanamokiin he kompastuivat

Sadat suomalaiset joutuivat vuonna 2014 ennätyksellisen suuren verkkopetoksen uhreiksi. Pääepäilty onnistui pakoilemaan poliisia kuukausien ajan tehden samalla yhä uusia petoksia. Tekijöiden kiinnisaamiseksi poliisi tunkeutui rikollisten välisiin salattuihin chat-keskusteluihin.

Helmikuun alussa Pohjois-Pohjanmaan lakeuksilla oli leuto talvikeli. Pk-yrittäjä Pirjo (nimi muutettu) tuli kotiinsa väsyneenä, jätti kostuneet saapikkaansa eteiseen ja avasi tietokoneensa. Sähköposteja selatessaan hän säikähti. Hänen käyttämältään lainayritykseltä oli tullut yllättävä viesti.

Kaikille vanhoillekin asiakkaille on tulossa 1.3.2014 lähtien 49,90 euron lasku kultajäseneksi siirtymisestä, vaikka et olisi sellaista tilannutkaan. Vielä ehtii peruuttamaan lisäominaisuuden Everydayn sivuilta tästä linkistä.

Pirjo klikkasi linkkiä ja loi tunnukset, joiden avulla pääsi lainapalveluihin. Sivut olivat normaalin näköiset, mutta missään ei ollut mainintaa kultajäsenyydestä, jota viesti koski. Jo tunnin kuluessa hänen tunnuksensa olivat väärissä käsissä.

JSN jyrähti pääluottamus-miehen kohtelusta

”Postin pitää sietää itseensä kohdistuvaa julkista arvostelua”

Julkisen sanan neuvosto JSN otti keskiviikkoisessa kokouksessaan kantaa Postin antamaan varoitukseen pohjoisen alueen pääluottamusmiehelle. Varoitus oli seurausta pääluottamusmiehen Lapin Kansalle antamasta haastattelusta, joka julkaistiin 7.10.2015.

JSN:n mielestä varoituksen antaminen pääluottamusmiehelle oli sananvapauteen kohdistuva toimenpide, joka on omiaan kaventamaan kansalaisten ja median tiedonsaantimahdollisuuksia.

Postin lakko alkaa 19.11.2015
klo 16.00: Näin se vaikuttaa

Tämän hetkisen lakkouhkista annettujen tietojen perusteella arvioidaan, että lakota aiheuttaisivat merkittävää viivettä alueellisesti ja välillisesti koko maassa kaikkiin printtituotteisiin (kirjeet, lehdet ja suoramainokset). Kun lähetetään lakkoalueelta tai vastaanottaja on lakkoalueella, lähetyksien kulussa voi olla viivettä useita päiviä, PAU kertoo tiedotteessaan.

Viivettä syntyy eniten (pahimmillaan viikkoja) lähetyksille, joita ei voida koneellisesti lajitella, ja joiden käsittelyssä tarvitaan useampia käsipareja lähetyksestä vastaanottamiseen, PAU kertoo.

Kesko osti kauppojen sijainteja

Kauppayhtiö Kesko ostaa Siwat ja Valintatalot ennen kaikkea hyvien liikepaikkojen takia, arvioi vähittäiskauppaa seuraava markkinoinnin professori Arto Lindblom Aalto-yliopistosta.

”Se on varmasti keskeisin tekijä kaupan taustalla.”

Kesko kertoi keskiviikkona ostavansa Siwoja ja Valintataloja pyörittävän Suomen Lähikaupan noin 60 miljoonalla eurolla pääomasijoittaja Tritonilta. Kaupassa Kesko saa itselleen 643 Siwaa ja Valintataloa sekä 4 100 työntekijää.

Kesko perustelee kauppaa sillä, että yhtiö pystyy kasvattamaan lähikauppaverkostoaan ja saa etuja liiketoiminnan kasvamisen vuoksi.

Suomen Lähikauppa on jo aiemmin kertonut muuttavansa Valintatalot Siwoiksi. Myös Siwat saattavat hävitä: Arto Lindblom ei usko, että Siwa säilyy itsenäisenä brändinä. Lindblom pitää kilpailijoiden vähenemistä ruokakaupassa sekä kuluttajien että tavarantoimittajien kannalta huonona kehityksenä.

Kuka on Pariisin terrori-iskujen suunnittelijaksi epäilty belgialaismies?

Marokkolaistaustainen, Belgiassa syntynyt Abdelhamid Abaaoud, 28, varttui muslimivähemmistön kansoittamassa köyhässä Molenbeekin kaupunginosassa Brysselissä. Kaupunginosassa on sanottu asuvan eniten ulkomaisia terroristeja Euroopassa.

Molenbeekissä työttömyysaste on 30 prosenttia, mikä on Belgian korkein. Radikaalit saarnaajat ovat löytäneet kaupunginosassa otollista maaperää tyytymättömistä nuorista, jotka ovat toisen tai jopa neljännen polven maahanmuuttajia.

Abaaoudia on pidetty Pariisin iskujen pääarkkitehtina. Tähän asti Abaaoudin on uskottu olleen Syyriassa, eikä suinkaan edelleen aivan lähellä viime perjantain iskuja Pariisissa.

Isisin käyttämä viestintätapa on erittäin yksinkertainen ja tehokas

Pariisin iskuihin osallistuneet terroristit käyttivät viestintään puheen ja tekstin salaavia pikaviestimiä. Suomalaisasiantuntijan mukaan niiden salausta ei voi purkaa.

Sovelluksia on tarjolla jopa ilmaiseksi älypuhelinten sovelluskaupoissa lukemattomille eri laitteille. Niiden kautta tapahtuvaa viestittelyä on vaikea havaita ja vielä vaikeampi salakuunnella. Viranomaiset eivät nimenneet mitään tiettyä sovellusta, mutta vaihtoehtoja on paljon.

Haluatko euron eläkkeen? Tätä se vaatii

Kuvittelitko, että tuleva eläkkeesi on noin 60 prosenttia palkasta? – Ei ole, sanoo Eläketurvakeskuksen (ETK) kehityspäällikkö Marjukka Hietaniemi.

Eri ihmisille eläkettä on kertynyt eri tavalla. Tilanteen havainnollistamiseksi ETK on laskenut Taloussanomille, minkä suuruisella palkalla ja minkä pituisella työuralla saa tietynsuuruisen eläkkeen.

Yksinkertaisuuden vuoksi esimerkeissä oletetaan, että henkilön ansiot kehittyvät samoin kuin työeläkejärjestelmän palkkakerroin. Se tarkoittaa, että ansioiden nousu on 80 prosenttia yleisestä reaaliansiokehityksestä.

Kuten esimerkeistä ja taulukosta ilmenee, 55-vuotias Pirjo pääsee vanhuuseläkkeelle aikaisintaan hieman alle kymmenen vuoden päästä. Saadakseen puolentoista tuhannen euron eläkkeen, hänen pitää olla työskennellyt 38 vuotta.

Turvapaikan-hakijoiden määrä kaksinkertaistuu Satakunnassa

Turvapaikanhakijoiden määrä kaksinkertaistuu varsin nopeasti Satakunnassa. Tällä hetkellä maakunnan vastaanottoyksiköihin on sijoitettuna reilut 600 turvapaikanhakijaa, mutta toista tuhatta uutta paikkaa odottaa tulijoitaan joulukuun loppuun mennessä.

Vaikka vain kolmasosa turvapaikanhakijoista saa oleskeluluvan jäädä maahan, näkyy määrä tulevaisuudessa nopeasti osana kansakuntaa. Tänä vuonna turvapaikanhakijoita on saapunut Suomeen jo saman verran kuin asukkaita Vihdissä, eli 29 000.

Jumala soitti minulle torstai-iltana kymmenen yli yhdeksän ja oli hieman rasittava

Hän soitti minulle torstai-iltana kymmenen yli yhdeksän. Olin juuri avannut television ja Venäjän ykköskanavan iltauutiset. Siellä esiteltiin amerikkalaisten dopingskandaalia vuodelta 1988.

Miksikö esiteltiin? Koska Venäjällä oli käynyt yleisurheilun dopingin jättikäry, ja nyt todisteltiin, että tämä on ajojahtia, koska kaikki muutkin ovat doupanneet koko ajan. Venäläisillä itsellään on hyvä nimi tälle argumentaatiolle. Sen nimi on ”Sam idiot”, itse olet idiootti.

Olin kiitollinen soitosta, koska se antoi minulle syyn sulkea televisio.

”Haloo.”

”Jumalalta iltaa. Esitän, että nyt ryhdymme leikkimään roolileikkiä: me istumme rajavartioasemalla Petsamossa, sinä olet venäläisen raja-aseman päällikkö, everstiluutnantti Pjot Jegorovitš Hakala, ja minä olen sinä."

Räjähdeliiviä käytettiin nyt ensi kertaa länsimaassa

Pariisin itsemurhapommittajat käyttivät räjähdeliivejä. Terrorismiin perehtyneen professori Mats Fridlundin mukaan tämä on länsimaissa ensimmäinen kerta.

En muista tapausta Euroopasta tai edes Yhdysvalloista, Fridlund sanoo.

Lasten liivit kauko-ohjaukseen

Professori kertoo, että liivin voi räjäyttää itse tai sitten se on tehty räjäytettäväksi kauko-ohjauksella. Jälkimmäistä luultavasti käytetään, jos itsemurhapommittajaksi on lähetetty lapsi.

Ranskan lippu -ilmiö puhuttaa Facebookissa – ”Annan tukeni pommittaa Isis maan tasalle”

Demaripoliitikko, Kurdiliiton puheenjohtaja Welat Nehri kirjoittaa blogissaan Facebookin väliaikaisesta profiilikuvasta. Facebook tarjoaa käyttäjilleen mahdollisuutta taustoittaa profiilikuvansa Ranskan lipulla tuen osoituksena ranskalaisille Pariisin terrori-iskujen jälkeen.

Sosiaalisessa mediassa ja muutamassa artikkelissa on ihmetelty mikseivät ihmiset nosta muiden maiden lippuja profiilikuvaksi, vaikka sielläkin tehdään terroritekoja, alun perin Kurdistanista kotoisin oleva Nehri kirjoittaa.

Osa on ilmoittanut julkisesti, ettei suostu nostamaan Ranskan lippua, koska ei ole tehnyt niin muidenkaan vastaavien tragedioiden kanssa. Osa puolestaan on tehnyt oman lippukollaasin profiilikuvansa päälle muistellen samalla joitakin muitakin maita ja unohtaen, että oikeastaan valtaosa maista oli kuitenkin jäänyt pois, Nehri jatkaa.

Näin Flickrin perustaja tunnistaa lupaavat yrittäjät – Sisu mainittu

”Yrityksen perustajat ovat sen tärkeimmät ihmiset. Yrityksen luonteenpiirteet tulevat sen perustajatiimiltä”, sanoo sarjayrittäjä Caterina Fake. Hän puhui Slush-kasvuyritystapahtumassa Helsingissä. San Franciscossa asuva Caterina Fake tunnetaan parhaiten kuvapalvelu Flickrin perustajana.

Fake on myös enkelisijoittaja. Hän on sijoittanut muun muassa joukkorahoituspalvelu Kickstarteriin, verkkokauppa Etsyyn ja big data -yritys Clouderaan.

Caterina Fake kertoo tunnistavansa nopeasti yrittäjät, joihin hän itse uskoo.

 

Apple tekee salaa uutta maksupalvelua - haastaa eurooppalaiset

Applen kerrotaan suunnittelevan uutta maksupalvelua, joka sallisi käyttäjien siirtää rahaa toistensa tileille nopeasti puhelimillaan. Yhtiö haastaisi näin ennen kaikkea PayPalin VenMo-alustan, kertoo Wall Street Journal.

Euroopassa ja Suomessa taas paljon tunnetumpi palvelu on esimerkiksi Danske Bankin Mobile Pay, joka osasi jo ennakoida Applen vastaiskua, kertoo Talouselämä.

Pariisi musta perjantai

Musta perjantai 13.11.2015

-Pariisi heräsi lauantaina kauhujen yön jälkeen

-Näin Pariisin dramaattiset tapahtumat etenivät

-Ministeri Orpo: Suomeen ei kohdistu erityistä uhkaa

-Lontoon Gatwickin lentokenttä on evakuoitu

-Isis on muuttanut strategiaansa

-"Jos Isis on tekijä, kyseessä merkittävä muutos toimintatavassa"

-Terrorismitutkija Atte Kaleva: Iskun ideana on luoda pelkoa siitä, että kuka tahansa voi olla uhri

-Nyt kiihtyy sota Isistä vastaan

-Niinistö: Suomen tiedustelu pitäisi saada "eurooppalaisten sivistysvaltioiden tasolle"

-Isisin koko julistus: Pariisin isku myrskyn ensimmäinen

-NYT JÄITÄ HATTUUN

-Terrorismiasiantuntija: Isis sai iskuilla mitä halusi

-Tanskan pääministeri: ”Jos emme enää uskalla istua kahvilan terassilla, kaikki on menetetty”

-Kaikki mitä olet halunnut tietää Isisistä – historia ja uusimmat käänteet

-Ranskan ilmavoimat moukaroivat Isisin tukikohtia Syyriassa

-Ranskan pääministeri varoittaa: Eurooppaan isketään pian uudestaan

-Terroristien hotellihuoneesta löytyi pizzaa ja injektioneuloja

-Kuka teki Pariisin pommit?

-Pariisin terrori-iskut: Näin kaikki tapahtui
Stade de France -stadionilta Saint Denis’n terroristijahtiin

-Pariisin terrori-isku vie Ranskaa oikealle ja lähemmäs Venäjää

Maahanmuutto-virasto: "Turvapaikan-hakijat entistä tarkempaan syyniin"

Maahanmuuttovirasto aikoo reagoida Pariisin terrori-iskuun kiinnittämällä aiempaa enemmän huomiota Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden taustojen tutkimiseen. Virasto ei ole vielä antanut ohjeita vastaanottokeskuksille.

Pariisin terrori-isku tulee näkymään turvapaikanhakijoiden taustojen tutkimisessa. Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kertoo, että siihen aiotaan nyt kiinnittää aiempaa enemmän huomiota.

IAAF heitti Venäjän yleisurheilijat ulos

13.11.2015 iltakahdeksalta Suomen aikaa IAAF:n hallitus aloitti puhelinkokouksen.

Aiheena oli Venäjän yleisurheilun tilanne, joka on kuohuttanut koko maailmaa Wadan maanantaina julkaiseman raportin jälkeen.

Venäläisjäsen Mihail Butov esitteli kokouksessa maansa liiton vastineen, mutta hänellä ei ollut oikeutta osallistua keskusteluun eikä äänestykseen. Muut jäsenet saivat jo viikon aikana tutustua materiaaleihin, ja asiantuntijat tarjoilivat vielä illalla lisäinfoa.

Sebastian Coen johtama hallitus ei päästänyt Venäjää varoituksella vaan sulki maan yleisurheilijat pois kisoista määräajaksi äänin 22-1. Päätös koskee kansainvälisiä kilpailuja ja myös Rio de Janeiron olympialaisia, mikäli kieltoa ei sitä ennen pureta.

Venäjä uhmaa kilpailukieltoa: "Osallistumme varmasti olympialaisiin"

Kilpailukieltomme on väliaikainen, uskoo venäläismedialle antamissaan kommenteissa Venäjän yleisurheiluliiton (VFLA) pääsihteeri ja IAAF:n hallituksen jäsen Mihail Butov.

Olen varma meidän osallistumisesta Brasilian olympialaisiin, Butov uhoaa.

Youtube on musiikkia pullollaan: Nyt sen etsiminen helpottui

Googlen valtava videopalvelu Youtube julkaisi musiikkiin erikoistuneen sovelluksen. Youtube Music on ilmainen mobiilisovellus, joka sisältää niin hakukoneen kuin suoratoistopalvelun.

Youtube on maailman toiseksi suurin hakukone heti emo-Googlen jälkeen. YouTube Music -sovelluksessa hakutulos näyttää ensi sijassa musiikkiin liittyviä vastauksia, joissa kärkeen nousevat musiikkikappaleiden viralliset tiedot ja linkit, siihen liittyvät videot ja lopuksi koko joukko muuta asiaa.

Youtuben laajalla musiikkisisällöllä on enemmän käyttäjiä kuin Spotifylla tai Applella.

Slush 2015 voittaja on CareMonkey Australiasta

Yrityksen sovellus korvaa kaikki kouluissa käytetyt paperilomakkeet kuten terveystiedot ja lupalaput ja se on jo käytössä tuhansissa australialaisissa kouluissa.

Slushin kisan voittopotti nousi uusiin ennätyslukemiin: CareMonkey kuittasi menestyksekkäästä pitchaamisestaan 650 000 euroa. Viime vuonna saman kilpailun voittaja sai puoli miljoonaa euroa, jonka uutisoitiin olevan maailman suurin pitchauskilpailun rahapalkinto.

HSTV seurasi tiiviisti Slushia

Montako punaista hupparia omistat, Peter Vesterbacka?

HSTV seurasi kasvuyritystapahtuma Slushia tiiviisti Helsingin Messukeskuksessa. Täältä löydät kiinnostavien vieraiden videohaastattelut.

MISTÄ SLUSH-VIHA SYNTYY?

Yrittäjien ja sijoittajien markkinointitapaamisesta on tullut ihailtu ja vihattu ilmiö. Kun viisi vuotta sitten kaikilla piti olla näppärästi muotoiltu mielipide Flow-festareista, nyt samaa keskustelun paikkaa miehittää Slush.

Lehdistä saa lukea Slush-ylistystä, jota erityisesti poliitikot ja yritysjohtajat lietsovat. Imagelta ilmestyi Slush-teemapaketti. Suuret mediat seuraavat tapahtumaa ja esittelevät siellä näyttäytyviä yrityksiä. Niitä riittää: tänä vuonna tapahtumaan osallistuu 1700 startuppia ja 250 suurta pääomasijoitusrahastoa.

Slushia vihataan, koska se on välähdys dystopiasta.

MITÄ ON SLUSH-ILMIÖN TAKANA? – TALOUS HAIHTUI LUPAUKSIKSI

Nykytaloudessa ideat alkavat olla tärkeämpiä kuin tuotteet. Yrittäjillä on paine antaa valheellisia lupauksia.

Suomalainen Beddit-yritys kehittää antureita, joilla tarkkaillaan unenlaatua. Vuonna 2013 Beddit käynnisti joukkorahoituskampanjan Indiegogo-sivustolla. Tavoitteena oli kerätä anturia varten 80 000 dollaria. Yllättäen tuotteita tilattiinkin ennakkoon sadasta maasta yhteensä yli puolella miljoonalla dollarilla.

Yhtiön toimitusjohtaja Lasse Leppäkorpi kertoi Kauppalehdessä helmikuussa, että tuote lähetettiin tilaajille keskeneräisenä. Anturi oli valmis, mutta sen kanssa toimiva sovellus ei ollut. Palaute oli vihaista.

”Edelleen olen sitä mieltä, että toimimme oikein. Ei olisi ollut mitään mieltä yrittää nyhvätä itsekseen tuotetta valmiiksi. Palautteen avulla pääsimme kehittämään tuotetta”, Leppäkorpi sanoi Kauppalehdelle.

EI EI EI, Leppäkorpi ui syvissä vesissä.

Kulttuurintutkija ja tietokirjailija Hanna Kuusela käyttää Bedditiä esimerkkinä talouden uudesta käänteestä, jota hän nimittää lupaustaloudeksi. Toimivan laitteen sijaan yritys myi lupausta toimivasta laitteesta.

Lupaus on korvaamassa toteutuksen. Arvontuotanto rakentuu yhä enemmän lupauksille ja lupausten synnyttämille odotuksille, Kuusela sanoo.

Lupausten keskeisyys ohjaa startup-yrittäjiä jatkuvasti kovempaan retoriikkaan siitä, miten kehitteillä oleva tuote mullistaa maailman. Kuusela ottaa esimerkiksi Wolt-nimisen älypuhelinohjelman:

Joukkorahoitus on lupaustalouden näkyvimpiä ilmentymiä. Siinä lupaukset saatetaan muuttaa rahaksi jo kauan ennen kuin tuotanto aloitetaan.

Woltin toimitusjohtaja Kuusi: Ruokien kuljettaminen ei onnistuisi palkkatyönä

Ravintola-annoksia välittävän Woltin toimitusjohtajan Miki Kuusen mukaan yhtiö ei pystyisi toimimaan nykyisellä tavalla, jos kaikki ruokaa toimittavat kuljettajat olisivat yrityksen palkkalistoilla.

Yhtiön näkökulmasta pulma on Kuusen mukaan se, että tiistaisin aamupäivällä yhtiö tarvitsee neljä kuljettajaa ja perjantai-iltaisin 20–30 kuljettajaa.

Woltin teettämä työ nousi otsikoihin keskiviikkona, kun HS kertoi, että yhden Woltin ruokalähetin mukaan hänelle jäi 26,5 tunnin työstä kaikkien kulujen jälkeen käteen 150 euroa.

Ruokalähetin karu arki: viikossa käteen 150 euroa – isä maksaa bensat

Ruokalähetin työ ravintola-annoksia välittävässä Woltissa voi olla karua: viikossa tehdyistä 26,5 työtunnista jää käteen 150 euroa kaikkien kulujen ja maksujen jälkeen, kertoo HS:lle puhunut lähetti. Omasta palkasta on maksettava kuljetuksiin kuluvat bensat sekä työssä käytettävän matkapuhelimen kulut. Työ pitää tehdä omalla autolla tai pyörällä.

Työn ikävistä puolista kertovat ruokalähetit, jotka ovat toimineet opiskelujen ohessa työssään jo jonkin aikaa. Asian luonteen vuoksi HS ei käytä heidän nimiään.

Palkka työstä on niin pieni ja työntekijän maksettavaksi jäävät kustannukset niin suuret, että työ on lähes kannattamatonta.

Aarnion rikoskumppaniksi epäilty rikollispomo pyörsi kertomuksensa

Jari Aarnion rikoskumppaniksi epäilty United Brotherhood -jengin entinen johtohahmo Keijo Vilhunen muutti tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa kertomustaan täysin.

Vilhunen kiisti aiemman kertomuksensa siitä, että Aarnio olisi pyytänyt häntä etsimään vastaanottajaa yhdelle huume-erälle.

Hän kiisti myös kertomuksensa, jonka mukaan erästä UB:n jäsentä yritettiin lavastaa huumeliigaa johtaneeksi Pasilan mieheksi. Vilhusen mukaan hän ei vienyt Turun UB:n tiloihin Aarnion antamia kännyköitä, joiden avulla miestä yritettiin lavastaa.

Venäjän dopingskandaali: 5 kovaa väitettä – ”Joko teette tämän tai ette ole menossa Rioon”

Maailman antidopingtoimisto Wada julkaisi eilen laajan raportin, jossa se kertoi Venäjän yleisurheilun laajasta ja systemaattisesta dopingin käytöstä ja sen peittelystä.

Wada vaatii Venäjän sulkemista kansainvälisestä yleisurheilusta. Tämä tarkoittaisi, etteivät venäläiset yleisurheilijat saisi osallistua mm. olympialaisiin, MM-kisoihin, EM-kisoihin tai Timanttiliigan kilpailuihin.

Kilpailukieltojen lisäksi Wada haluaa riistää toimivallan Moskovassa toimivalta dopinglaboratoriolta.

”Raha seuraa potilasta -mallin kylkeen varoituskyltti”

SDP:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta arvostelee blogissaan kovin sanoin keskustan ja perussuomalaisten taipumista kokoomuksen tahtoon yksityistää sosiaali- ja terveyspalvelut. Hän katsoo nykykeskustan hylänneen lopullisesti Santeri Alkion perinnön ja perussuomalaisten kääntäneen selkänsä tavallisille suomalaisille.

Sipilän hallitus on markkinauskovaisten hallitus. Palkansaajien pakkolakiasiassa se ajaa elinkeinoelämän etuja ja sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksessa monikansallisen terveysbisneksen asiaa, Feldt-Ranta summaa.

Feldt-Ranta muistuttaa, että Ruotsissa raha seuraa potilasta -mallia on kokeiltu ja maan nykyinen hallitus onkin esittänyt mallia lakkautettavaksi.

Raha seuraa potilasta mallin kylkeen pitäisi lisätä varoituskyltti “Varoitus! Älkää vahingossa toistako meidän tekemää virhettä Suomessa!”, Feldt-Ranta kirjoittaa.

Vakavammin ja vaikeimmin sairaiden hoitoonpääsy on vaikeutunut ja terveempien, hyvinvoivien ihmisten lääkärikäynnit ovat lisääntyneet. Sosioekonomisesti paremmilla alueilla hoivapalvelut ovat parantuneet ja lisääntyneet, heikoimmilla alueilla huonontuneet ja vähentyneet. Terveyserot ovat kasvaneet entisestään, Feldt-Ranta listaa.



”Tällainen tv-viihde ei naurata” – Ex-ministeriltä karu arvio Sipilästä

SDP:n kansanedustaja Jukka Gustafsson arvostelee pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johtamistyyliä.

Sipilän tapa laittaa kovat piippuihin oli yllättävä. Painostetaan ja puidaan asioita julkisuudessa, asetetaan aikarajoja ja ota tai jätä -diilejä sekä monenkirjavia aikarajoja. Tämä tyyli saattaa sopia tosi-tv -ohjelmiin, mutta kun puhutaan soten kaltaisista todella suurista ja jokaiseen suomalaiseen vaikuttavista päätöksistä, ei tällainen tv-viihde naurata. Ei näin sovita yhteisistä asioista.

Päivystäviä sairaaloita jää enää 12 – Stubb: Alueitakin voidaan karsia

Päivystäviä sairaaloita jää jäljelle 12 ja osa nykyisistä keskussairaaloista joutuu supistamaan toimintaansa.

Laajat päivystävät sairaalat jäisivät Helsinkiin, Turkuun, Lahteen, Lappeenrantaan, Tampereelle, Poriin, Jyväskylään, Joensuuhun, Kuopioon, Seinäjoelle, Ouluun ja Rovaniemelle.

Näin johtajaylilääkäri selittää Ylen kartan – ”Aikamoinen sota tästä tulee”

Kuten moni muu suomalainen, myös Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Kursu kuuli aamulla Yleisradion radiouutisista uutisen päivystävien sairaaloiden määrän karsimisesta.

Ylen julkaisema kartta on pohjoisen Suomen osalta karu näky, sillä Kuopion pohjoispuolella näkyy merkintä vain Rovaniemen ja Oulun kohdalla. Länsi-Pohjan ja Kainuun päivystysyksiköitä ei kartalta löydy. Ylen mukaan kartta kertoo, kuinka hallitus aikoo sote-uudistuksessa vähentää laajasti päivystäviä sairaaloita 19:stä kahteentoista.

Juha Kursun mukaan kartan täytyy antaa väärä kuva asiasta.

Eihän se näin mene, että näitä päivystäviä sairaaloita ei muualla olisi. Varmasti Kainuussa ja täällä Länsi-Pohjassa on päivystystä ja myös erikoissairaanhoidon päivystystä jatkossakin. Mutta yöaikaisia leikkauksiahan meillä on täällä muutenkin hirveän vähän.

Samanlaisia viestejä on tullut muilta johtajaylilääkäreiltä, joiden lausunnoissa toistuu ajatus: eihän se näin voi mennä.

Tutkija ihmettelee Juha Sipilän käytöstä: ”Itseään voi syyttää, jos hallitus kaatuu”

Politiikan tutkija, Åbo Akademin professori Kimmo Grönlund ihmettelee pääministeri Juha Sipilän tapaa esiintyä ja ilmoittaa, että hallitus voi kaatua kysymykseen sote-alueista.

En pysty tätä yhtään ymmärtämään. Jos tavoitteena olisi hallituksen koossapitäminen, niin eihän näin nyt pidä missään nimessä toimia. Onko tässä nyt todellakin halua kaataa hallitus? Grönlund ihmettelee Uudelle Suomelle Sipilän esiintymistä.

Kyllähän tämä esiintyminen henki sellaista täydellistä peräänantamattomuutta, mikä ei tässä tilanteessa ainakaan laisinkaan sovi. Tässä tilanteessa pitäisi keskittää voimat siihen, että haluaa, että hallitus jatkaa, hän lisää.

Keskusta haluaisi Suomeen 18 sote-aluetta ja kokoomus 12. Perussuomalaiset hyväksyivät keskustan esityksen. Kokoomus pyysi lisäaikaa lauantaihin asti asian päättämiseen. Sipilä ilmoitti tänään kello 21 pitämässään tiedotustilaisuudessa, että neuvotteluja käydään aamuun asti. Sipilän mukaan on todennäköistä, että huomenna hän kävelee presidentin luo, mikä merkitsisi hallituksen hajoamista.

Kokoomus aloitti hyökkäyksen: Tätäkö Sipilä “piilossa” yrittää?

Kokoomuksen kansanedustajat ovat aktiivisesti kommentoineet hallituskriisiä Twitterissä. Kokoomuksen kansanedustajien tviiteistä paistaa epäilys, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ajaa todellisuudessa maakunta-asiaa eikä niinkään sotea.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa sanoi jo aiemmin lokakuussa, että sote-uudistuksessa “on edettävä ihmisten palvelut edellä ja unohdettava aluepolitiikka. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat liian tärkeä asia rapautettavaksi aluepoliittisella pannukakulla”.

SDP on noussut naisten ykköspuolueeksi

Eilen julkistetun Yle Uutisten Taloustutkimuksella teettämän kannatusmittauksen mukaan SDP vetää nyt naiskannattajia, etenkin perussuomalaisista, vihreistä ja vasemmistoliitosta.

SDP:n kannatus naisten keskuudessa oli mittauksessa puolueista korkein: 22,3 prosenttia.

Viime vaalien jälkeen perussuomalaisten kannattajissa oli paljon enemmän naisia kuin nyt. Puolue on menettänyt vähitellen kannatustaan. Nyt tuli taas lasku alaspäin, tutkimusjohtaja Jari Pajunen sanoo Ylelle.

Du gamla, du fria

Ruotsissa yli 55-vuotias voi työllistyä

Työelämän aiheet ovat hallinneet tämän syksyn keskusteluja. Helsingin Sanomat järjesti Sanomatalossa 27.10. keskustelutilaisuuden, jossa käsiteltiin yli 55-vuotiaiden työttömyyttä. Tilaisuudessa kysyttiin – aiheellisesti – voiko yli 55-vuotias löytää töitä?

Palkansaajien tutkimuslaitos julkaisi elokuussa tutkimuksen, jonka mukaan Suomessa ikääntyneet työntekijät irtisanotaan taloudellisten vaikeuksien myötä herkemmin kuin Ruotsissa. Vaikka Suomi on petrannut yli 55-vuotiaiden työllisyyskehityksessä, päihittää Ruotsi meidät tässä Finnkampenissa edelleen. Ikääntyneiden työllistämisessä voisimmekin vilkuilla enemmän länteen.

Muumit auttavat pakolaisia ja mollaavat rasisteja

Tove Janssonin muumit eivät ole syntyneet Muumilaaksossa vaan vaeltaneet sinne pakolaisina.

Kirja on ennen onnellista loppuaan synkkä: Muumipeikko ja Muumimamma kulkevat kaksin sateessa ja tulvassa, kärsivät nälästä ja etsivät kadonnutta Muumipappaa.

Esikoisteoksessa Muumimamma ja Muumipeikko ehtivät kesken vaelluksensa hieman levätä merenrannalla. Lepo kuitenkin keskeytyy, kun muukalaisvastainen muurahaisleijona tulee paikalle. Leijona pitää rantaa omanaan ja häätää muumit.

Muumikirjat siis vaikuttavat sanovan, ettei suvaitsevaisen tarvitse suvaita rasistia. Rasistin silmät saa häikäistä tai rasisti saa kaivaa itsensä hiekkaan ja jäädä sinne, jutussa kirjoitetaan.

JSN:n uusi puheenjohtaja: Journalismia uhataan monesta eri suunnasta

Julkisen sanan neuvoston (JSN) uusi puheenjohtaja Elina Grundström saa johdettavakseen instituution, jonka tehtävä on ehkä tärkeämpi kuin koskaan aiemmin.

Tällä hetkellä journalismia uhataan monesta suunnasta samaan aikaan, Grundström sanoo.

Puheenjohtaja viittaa kaupallisen median talousvaikeuksiin sekä uusiin sisältömarkkinoinnin lajeihin, joissa journalistinen ja kaupallinen tuotanto uhkaavat sekoittua.

Tämä on hallituksen todellinen tavoite

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo Demokraatille, ettei hallitus oikeasti haluakaan, että työmarkkinaosapuolet pääsisivät sopuun pakkolait välttävästä sopimuksesta.

Aallon mukaan näyttää myös siltä, että hallitus haluaa lakiin järjestelmän, jossa lakiin säädetään mahdollisuus sopia tessiä alemmista palkoista.

Jollei sopuun päästä, työnantaja sitten päättäisi yksipuolisesti. Mitä sopimista tämä on? Aalto kysyy.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoi lauantaina kokoomuksen Verkkouutisissa, että neuvottelut paikallisesta sopimisesta ja työmarkkinoista ovat kaksi eri asiaa. Hän tyrmäsi suorasanaisesti neuvottelujen kytkemisen.

Venäjän turvallisuus-palvelu varoittaa terrorismin mahdollisuudesta Petsamossa

The Independent Barents Observer –lehden uutisen mukaan Venäjän federaation turvallisuuspalvelu FSB kehottaa Muurmanskin Petsamon piirin asukkaita olemaan varuillaan mahdollisen terrorismiuhan vuoksi. Varoitus liittyy suureen määrään pakolaisia, jotka ovat matkalla Petsamon kautta Norjaan hakemaan turvapaikkaa.

Suomen Venäjän suurlähetystön Muurmanskin toimipisteeseen ei ole tullut mitään virallista tietoa varoituksesta.

PAM käynnistää tukitoimet postilaisten hyväksi - "Välttämätöntä"

Palvelualojen ammattiliitto (PAM) kehottaa kaikkia kaupan alalla työskenteleviä lopettamaan Postin toimintoihin liittyvien töiden tekemisen asiamiesposteissa lakon aikana 2.–4. joulukuuta. PAM:n puheenjohtaja Ann Selin näkee Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n neuvottelujen tukemisen välttämättömänä, liitto kertoo tiedotteessaan.

Emme voi hyväksyä työnantajien tapaa, jolla he ovat toimineet työehtosopimusneuvotteluissa. Työnantajat ovat halunneet viedä Postin työehdot ja sopimisen sellaiselle tasolle, joka voisi levitä muillekin aloille, korostaa Selin.

”Olemme valmiina laajentamaan toimiamme”

”EK veti yhteiskunta-sopimuksen alas WC-pöntöstä ” – AKT jää ulos

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT jää ulos yhteiskuntasopimuksesta. Liiton mukaan syynä on Elinkeinoelämän keskusliiton eilinen päätös, jonka mukaan EK ei enää tee keskitettyjä tulopoliittisia kokonaisratkaisuja huhtikuun lopun jälkeen.

AKT valmistautuu liittokohtaiseen sopimuskierrokseen vuonna 2017. Sanoudumme lopullisesti irti keskitetystä yhteiskuntasopimuksesta. EK:n eilinen päätös sinetöi ratkaisun, sanoo AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen.

EK hautaa lopullisesti suuret palkkaratkaisut

Elinkeinoelämän keskusliitto EK löi keskiviikkona naulan arkkuun suurille palkkaratkaisuille Suomessa.

Järjestö muuttaa sääntönsä niin, ettei se voi enää sopia keskitettyjä työmarkkinasopimuksia. Kyseessä on iso muutos. Palkansaajien keskusjärjestöillä ei ole enää osapuolta, jonka kanssa istua pöytään.

Sääntömuutos tulee voimaan ensi toukokuussa, eli parhaillaan käytäviä työmarkkinaneuvotteluja EK voi vielä käydä.

EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta kertoi järjestön syyskokouksessa, ettei päätös merkitse suomalaisen konsensuksen loppua vaan sitä, että konsensus siirtyy työpaikoille.

Alahuhdan mukaan sopimukset tehdään vastedes liittojen välillä ja paikallisesti.

SAK:n Lyly kommentoi heti EK:n linjanvetoa – ”Arveluttavaa heittää työkalupakista toimivia välineitä pois”

Eteläranta on koko 2000-luvun suhtautunut kriittisesti keskitettyihin ratkaisuihin. Nyt vahvistettu EK:n muutos työmarkkinasopijasta koordinoijaksi heikentää työmarkkinapolitiikan ja talouden yhteensovittamista.

On arveluttavaa heittää työkalupakista toimivia välineitä pois, kun maailma muuttuu koko ajan. Globaalissa taloudessa toimiva Suomi tarvitsee keskitettyä, liittokohtaista ja paikallista sopimista kulloisenkin tarpeen ja muutoksen mukaan.

Jari Aarnio pääsi vastaamaan vapaalta – tutkintavankeus kesti kaksi vuotta

”Varmasti hän menee perheensä luokse ja toivoo, että media ja muut kunnioittavat sitä, että hän saa nyt olla rauhassa. Huomenna [torstaina] yhdeksän aikaan ollaan täällä taas paikalla.”

Näin kuvaili asianajaja Riitta Leppiniemi päämiehensä Jari Aarnion jatkosuunnitelmia keskiviikkona pari minuuttia sen jälkeen, kun Helsingin käräjäoikeus vapautti Aarnion yli kaksi vuotta kestäneestä tutkintavankeudesta.

Oikeuden mukaan Aarniota on edelleen todennäköisiä syitä epäillä niistä rikoksista, mistä hän on syytteessä. Sotkemisvaara on oikeudenkäynnin kuluessa kuitenkin pienentynyt niin paljon, että vangittuna pitäminen olisi kohtuutonta.

Aarnio-jutun syyttäjä: ”Toivottavasti matkustuskielto riittää”

Kun puhutaan yli kahden vuoden tutkintavankeudesta, niin ollaan aika tuntemattomilla vesillä. Oikeuskäytäntöä ei juuri ole.

Poliisi harkitsee vangitsemisen vaatimista, toinen vapaaksi

Poliisin mukaan tänään tehdyissä kuulusteluissa ja asianomistajan haastattelun pohjalta ilmeni, ettei nuoremmalla ollut mitään tekemistä raiskauksen kanssa ja hänet vapautettiin iltapäivällä. Toinen epäillyistä on edelleen pidätettynä. Hän kiistää teon.

Epäiltyä rikosta edeltävät tapahtumat ovat myös tarkentuneet päivän aikana. Asianomistaja ja uhri ovat jo aikaisemmin päivällä olleet samassa seurueessa Kempeleessä ja he tuntevat toisensa jollain lailla eli kyseessä ei ole tuntemattomaan, satunnaiseen henkilöön kohdistunut teko.

TwitterTwitter

Perussuomalaisjäsen Pirkko Ruohonen-Lerner haluaa torpata maahanmuuttoa Suomeen

Kempeleen raiskaustapaukseen hän ottaa suoraviivaisen linjan.

Jos aiheuttaa toimillaan tuskaa ja haittaa, niin pitäisi miettiä, onko oikein antaa näille ihmisille turvapaikkaa, Lerner-Ruohonen sanoo Strasbourgissa toimittajaryhmälle.

Mutta jos on katupoika Afganistanista, niin miten sellaista opetat, Ruohonen-Lerner pohdiskelee.

Sipilä kertoo taustat kriisikokouksesta

Sipilä tyynnytteli puheita, että kriisikokous olisi järjestetty Kempeleen epäillyn raiskaustapauksen vuoksi, jossa kahden 15-17 -vuotiaan ulkomaalaisen miehen epäillään raiskanneen 14-vuotiaan kempeleläistytön.

Totesin jo puheessani lauantaina, että häiriökäyttäytyminen vastaanottokeskusten sisällä ja niiden liepeillä on lisääntynyt. Halusin nyt kuunnella poliisiylijohtajan ja sisäministeriön raportin siitä, missä mennään. Poliisiylijohtaja vahvisti, että väkivalta ja häiriökäyttäytyminen ovat lisääntyneet.

Kempeleen-tapaus on yksi osa tässä sarjassa, jota poliisi on raportoinut, Sipilä totesi.

Turkki pudotti venäläishävittäjän – Putin: ”Iski selkään”

Venäjän presidentti Vladimir Putin nimitti Turkkia selkään puukottajaksi ja terroristien apuriksi kommentoidessaan venäläisen rynnäkkökoneen alas ampumista. Turkin F-16-hävittäjä ampui alas venäläisen Su-24-koneen tiistaina, Turkin mukaan ilmatilaloukkauksen vuoksi.

”Menetys liittyy iskuun, jonka terroristien apurit antoivat selkäämme, millään muulla tavalla en kykene tapahtunutta kuvaamaan”, Putin kommentoi tiistaina Sotšissa Jordanian kuninkaan Abdullahin vierailun yhteydessä.

USA:n viranomaislähde: Alas ammuttu venäläiskone oli Syyrian puolella

Turkin tuhoama venäläinen sotilaskone oli Syyrian puolella, kun se ammuttiin alas, kertoo nimettömänä pysyttelevä yhdysvaltalainen viranomaislähde uutistoimisto Reutersille.

Suomalaistutkija tyrmäsi venäläisväitteen: Su-24:n pudotti hävittäjän ohjus

VENÄLÄISEN Su-24-rynnäkkökoneen alasampumisesta Turkin ja Syyrian rajalla tiistaina esitettiin pian välikohtauksen jälkeen eri näkemyksiä. Venäjän puolustusministeriön virallisen ilmoituksen mukaan kone ammuttiin alas 6 000 metrin korkeudessa, ja ”todennäköisesti maasta kohdistuneen tulituksen johdosta”.

Myöhemmin tiistaina Venäjän presidentti Vladimir Putin myönsi julkisuudessa Turkin hävittäjien ampuneen alas venäläiskoneen.

Myös Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen piti todennäköisimpänä, että venäläiskoneen ampui alas hävittäjä.

Sote aiheuttaa historian suurimman henkilöstön siirron: 200 000 ihmisen työnantaja voi vaihtua

Mitä pitemmälle sote-uudistus etenee, sitä monimutkaisempia kysymyksiä tulee eteen.

Uudistuksen valmistelijoiden pitää ratkaista, mitä tapahtuu julkisten sote-palvelujen yli 200 000 työntekijälle ja miljardiluokan kiinteistöomaisuudelle.

Uudistuksen projektinjohtajan, valtiosihteeri Tuomas Pöystin mukaan tässä vaiheessa on jo selvää, että kaikki kuntien omaisuus ei siirry itsehallintoalueille.

Kuntien ja kuntayhtymien sairaaloiden, terveyskeskusten ja muiden sote-kiinteistöjen tasearvo on 6-7 miljardia euroa. Käypää arvoa ei tiedä kukaan. Lisäksi terveydenhoidon laitteissa on miljardiomaisuus.

Edessä on Suomen historian suurin henkilöstön siirto, kun yli 200 000 sote-työntekijää siirtyy itsehallintoalueille. Heidän palkkansa ovat yhteensä noin kymmenen miljardia euroa vuodessa.

”Siirto pitäisi tehdä liikkeenluovutuksena eli he siirtyisivät vanhoina työntekijöinä entisillä työehdoilla”, sanoo kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.

Belgian poliisi pidätti 16 suuressa yöllisessä terroristijahdissa – Pariisin iskusta etsittyä Abdeslamia ei löytynyt

Belgian poliisi pidätti 16 ihmistä operaatioissaan eri puolilla Belgiaa myöhään sunnuntaina, kertoi Belgian yleinen syyttäjä aamuyöllä maanantaina tiedotustilaisuudessa. Pariisin terrori-iskusta etsitty Salah Abdeslam ei ole pidätettyjen joukossa. Belgialaisten tiedotusvälineiden mukaan hänet on nähty ajamassa BMW-merkkisellä autolla E40-tietä kohti Saksaa.

”-500€/kk” – Liitto julkaisi rajut luvut: Näin Posti leikkaisi työntekijöiden palkasta

Pidempään alalla ollut osa-aikainen sanomalehden jakaja, jonka palkka on yhteensä 1436 euroa kuukaudessa, menettäisi hulppeat 380 euroa. Prosenteissa pudotus olisi liki 30 prosenttia. Muutaman vuoden alalla ollut osa-aikainen jakaja menettäisi hänkin 1 100 euron kuukaisitienesteistään 150 euroa.

Postikeskuksessa kokoaikaisena käsittelijänä pitkään toiminut työntekijä menettäisi euroja peräti 500, kun hänen palkkansa on nyt hieman alle 2 200 euroa kuukaudessa. Palvelukuljettajaa uhkaavat lähes 400 euron leikkaukset. Esimerkeistä voi lukea tarkemmin PAUn sivuilta.

”Pessimisti ei pety” – Sipilän viesti postilakon osapuolille: Ratkaiskaa riita keskenänne

Posti on valtionyhtiö, ja omistajaohjauksesta vastaa pääministeri.

On neljä tapaa tuhota Isis

Maailmassa on harvoin laajamittaista yksimielisyyttä siitä, että jokin yksittäinen järjestö on tuhottava. Harva järjestö edustaa niin syvää pahuutta, että se ylittää useimmat poliittiset rintamalinjat.

Edellisen kerran näin oli loppuvuonna 2001, New Yorkin terrori-iskun jälkeen. Tuolloin järjestö oli Osama bin Ladenin johtama al-Qaida.

Nyt se on Abu Bakr al-Baghdadin kalifaatti Isis. Nämä kaksi ovat toki läheistä sukua toisilleen, sillä Isisiä voi pitää Irakin al-Qaidan perillisenä.

Oleellisinta on nyt se, kuinka Isis tuhotaan – sillä järjestö mitä todennäköisimmin tuhotaan.

Isisin sotilaallinen voima sen hallitsemalla alueella Syyriassa ja Irakissa on horjunut jo kuukausia. Isis on menettänyt erityisesti pohjoisessa Irakissa kaupunkeja ja strategisesti tärkeitä kulkuväyliä, eikä ole mahdotonta, että Isis-armeijan romahdus tapahtuu jo vuoden 2016 aikana.

Tuomioja: Daesh (ISIS)suurin terroriuhka – tästä syystä Suomen hallituksen päätös äänestää tyhjää oli onneton

Entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) sanoo, ettei Daesh ole ainoa terroria käyttävä järjestö, mutta se on nyt noussut suurimmaksi uhaksi. Tuomiojan mukaan terrorismia ei kukisteta vain tappamalla mahdollisimman paljon terroristeja, jos samalla synnytetään vielä suurempi määrä potentiaalisia uusia terroristeja.

Ranskan johtajien käyttämä sotaretoriikka on ymmärrettävä reaktio tapahtuneeseen, mutta sen suhteen tulee olla tarkkana. Daesh ei ole sellainen sodan osapuoli, jonka kanssa voitaisiin päätyä edes ehdotonta antautumista merkitsevään rauhansopimukseen.

”Onko tässä menossa porvarihallituksen koelaboratorio?”

SDP:n Taavitsainen kummeksuu Postin touhuja

Postin johto varmaan repii hiuksiaan, kun nyt joutuivatkin poistamaan vuokratyöntekijät työpaikoilta lakon ajaksi. On aivan oikein, että Postin johdon suunnittelema juttu kuivui kasaan. Kaikki oli rakennettu sille, että vuokraväki hoitaa työt lakon aikana, Taavitsainen toteaa.

Taavitsaisen mukaan Postin johdon viljelemää propagandaa jäykistä työehtosopimuksista ei pidä niellä.

Taavitsainen kertoo, että vuokratyöntekijöiksi on otettu myös henkilöitä, joilla ei ole ollut edes yhteistä kieltä muun henkilökunnan kanssa.

Työvuoroja voi nyt suunnitella 5-9 tunnin mittaisiksi. Aikanaan kun tuo jousto tuli sopimuksiin, niin sanottiin, että työvuorot on helppo tehdä, koska etukäteen tiedetään suurin osa tulevasta tavarasta. Nyt haluttaisiin, että työntekijälle ilmoitettaisiin työhön tullessa, minkä mittainen työvuoro tänään olisi. Vaihteluväli olisi 4-10 tuntia. Kuka muka tällaiseen elämään pystyy, hän ihmettelee.

Ranskan erikoisjoukkojen päällikkö myöntää: Menetimme yllätysetumme Saint-Denis’ssä – ovea ei saatu auki räjähteellä

Ranskan poliisin erikoisjoukkojen Raidin päällikkö Jean-Michel Fauvergue on kertonut ranskalaislehtien haastattelussa Saint-Denis’ssä tehdyn poliisioperaation kulusta keskiviikkona. Poliisioperaation seurauksena kaksi Pariisin perjantaisten terroritekojen epäiltyä kuoli, kahdeksan pidätettiin ja viisi poliisia haavoittui.

Operaatio alkoi keskiviikkoaamuna kello 4.16 paikallista aikaa aivan Pariisin pohjoispuolella sijaitsevan Saint-Denis’n lähiön ytimessä.

Fauvergue kertoo Le Parisien -lehden haastattelussa, että poliisit menettivät yllätysmomenttinsa jo alussa. Erikoisjoukot yrittivät murtaa asunnon vahvistetun oven räjähteellä, mutta ovi ei kunnolla murtunut. Asunnossa ollut ryhmä ennätti havahtua ja asettua vastarintaan.

Eurooppa hälytystilassa – 8 epäiltyä Isis-miestä pidätetty

Hälytystiloja ja uhka-arvioita asetetaan ympäri Eurooppaa Pariisin iskujen jälkimainingeissa, kertoo BBC.

Turkin viranomaiset ovat kertoneet, että kahdeksan epäiltyä terroristijärjestö Isisin tukijaa on pidätetty Istanbulin lentokentällä. Marokkolaismiehet olivat olleet matkalla Saksaan. Vasta toissapäivänä Saksassa evakuoitiin kaksi stadioinia epäillyn pommiuhan takia. Räjähteitä ei ole kuitenkaan löytynyt.

Tulitus käynnissä Pariisissa

Pohjois-Pariisissa on parhaillaan käynnissä poliisioperaatio, joka mediatietojen mukaan liittyy Pariisin perjantaisiin terrori-iskuihin.

Poliisilähteiden mukaan operaatioon liittyy laukausten vaihtoa, BBC kertoo. France24:n mukaan kyseessä on iso aseellinen taistelu poliisin ja epäiltyjen välillä ja silminnäkijät ovat raportoineet myös räjähdyksistä.

Operaatio on käynnissä samalla Saint Denisin alueella, jossa Stade de France -stadion sijaitsee. Stadion oli yksi perjantain iskupaikoista.

Ranska sai EU-maat tuekseen

Ranska nosti itsensä EU:n puolustuspolitiikan kärkeen tiistaina pyytämällä ja saamalla muilta EU-mailta lupauksen avunannosta kamppailussaan terrorijärjestö Isisiä vastaan.

Presidentti François Hollande ilmoitti vetoavansa EU:n avunantovelvoitteeseen tunteikkaassa puheessa Ranskan parlamentin kahdelle kamarille maanantai-iltana. Puheessaan hän luetteli kansallisia ja kansainvälisiä toimia Pariisiin perjantai-iltana verisesti iskeneen Isisin nujertamiseksi.

”Vihollinen ei ole Ranskan vihollinen, vaan Euroopan vihollinen”, Hollande perusteli pyyntöään.

Näin Suomi lupaa auttaa Ranskaa

”Toimii siten kuin se toivoisi toimittavan itseään kohtaan”

Terrorijärjestö Isis on ilmoittautunut olevansa vastuussa Pariisin viime perjantaisesta iskusta ja Egyptin lentoturmasta. Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin vahvisti tiistaina tiedot, että koneen tuhoutumisen aiheutti pommi. Iskuissa kuoli noin 350.

Presidentti Sauli Niinistö piti tiedotustilaisuuden Ranskan EU-maille esittämästä avunpyynnöstä. Ranskan pyyntö on ensimmäinen kerta, kun yksi EU-maa kutsuu toista tai toisia keskinäiseen avunantoon Lissabonin sopimuksen artiklan 42.7 perusteella. Kyseisestä lausekkeesta puhutaan julkisuudessa hieman harhaanjohtavasti turvatakuina.

Artiklaa ei pidä sekoittaa myöskään Naton 5. artiklaan, joka määrittää Naton jäsenvaltioiden velvoitteen puolustaa muita Nato-maita. Artiklan mukaan hyökkäys jotakin Naton jäsenmaata vastaan katsotaan hyökkäykseksi kaikkia jäsenvaltioita vastaan.

Suomella on valmius ja halu osoittaa solidaarisuutta Ranskalle perussopimusten mukaisesti ja hengessä. Suomi toimii siten kuin se toivoisi toimittavan itseään kohtaan. Suomi tukee Ranskaa käytettävissään olevin keinoin. Asiaan palataan, kun Ranska on esittänyt konkreettisempia pyyntöjä.

Lähde: Valtioneuvoston tiedote koskien¨tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kirjallista menettelyä, jossa käsiteltiin Ranskan pyyntöä EU-maiden keskinäisen avunannon lausekkeen (SEU 42.7) mukaisen solidaarisuuden osoittamiseksi Ranskalle koko Euroopan vihollista vastaan.

Posti peräytyi: ”Emme käytä SOL:n henkilökuntaa lakon aikana”

Posti ei aio käyttää SOL Henkilöstöpalveluiden työntekijöitä ensi torstaina uhkaavan lakon aikana.

Päädyimme tähän ratkaisuun vauhdittaaksemme jumiutuneita työehtosopimusneuvotteluita. Tavoitteemme pysyvät kuitenkin samoina. Postin on uudistuttava ja monopoliajan jäykkyydet työehtosopimuksesta on purettava, Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen perustelee.

Ministeri Orpo haluaa lisää poliiseja hallitsemattoman maahanmuuton ja kasvavan terrorismin uhan takia

Sisäisen turvallisuuden takaaminen vaatii lisärahaa.

Sisäministeri Petteri Orpo haluaa lisätä koulutettavien poliisien määrää. Orpon mukaan resurssit riittivät rauhalliseen aikaan, mutta eivät enää.

Syinä tähän ovat hallitsematon maahanmuutto ja jatkuvasti kasvava terrorismin uhka. Ja nyt korostan, että terrorismi ja maahanmuutto ovat kaksi erillistä asiaa, Orpo toteaa.

Molemmat sitovat silti rutkasti turvallisuusviranomaisten työtä ja aikaa. Suunnitelmat esimerkiksi poliisin säästötahdista eivät sovi lainkaan tähän kehitykseen.

Hallitus aikoo kiristää turvapaikan saaneiden mahdollisuuksia tuoda perhe Suomeen

”Perhe täytyy pystyä myös elättämään”

Hallitus aikoo kiristää tuntuvasti turvapaikan saaneiden mahdollisuutta saada perhe Suomeen. Tiukemmasta perheenyhdistämislinjasta sovittiin jo viime kevään hallitusneuvotteluissa. Linjan kiristämistä vauhdittaa myös päälle kaatuva turvapaikanhakijoiden määrä.

”Me voimme ja meidän pitää tiukentaa perheenyhdistämistä. Tähän asti turvapaikan saaneelle perheenyhdistäminen on ollut melko helppoa”, linjaa sisäministeriön maahanmuutto-osaston päällikkö Jorma Vuorio.

Virkamiesvalmistelun pohjana on EU:n perheenyhdistämisdirektiivi, jota Suomi on soveltanut vain osittain. Se sallii, että Suomi voisi laittaa muille kuin pakolaisaseman saaneille tiukemmat perheenyhdistämisvaatimukset.

Tuomioja: On puututtava terrorismin kasvualustaan

Kyse ei kuitenkaan ole vain Pariisista, Ranskasta tai Euroopasta vaan siitä, että kasvavan ja peruuttamattoman keskinäisen riippuvuuden maailmassa kukaan ei ole sivullinen. Eilen Beirut, tänään Pariisi.

Tuomiojan mukaan terrorismia voidaan estää vain mahdollisimman laajalla maailmanlaajuisella yhteistyöllä.

Ranskan ilmavoimien pommitus vavisutti Isis-pääkaupunkia – 30 räjähdystä ympäri Raqqaa

Ranskan ilmavoimat iski Syyrian Raqqaan sunnuntaina. Syyrialaiskaupunki on terroristijärjestö Isisin pääkaupunki.

Ranskan puolustusministeriön mukaan Ranska iski sunnuntai-iltana Syyrian Raqqaan, joka on terroristijärjestön pääkaupunki sekä logistiikkakeskus. Raqqaan on keskitetty myös Isisin sotilaallista voimaa. Reutersin mukaan ranskalaishävittäjät iskivät Isisin komentopaikkaan, rekrytointikeskukseen, ase- ja ammusvarasto sekä taistelijoiden kasarmeille.

Ranskan poliisi pidätti useita valtavassa operaatiossa – löysivät rynnäkkökiväärin ja singon

Ranskan pääministeri Manuel Valls kertoo, että poliisi on tehnyt perjantaisiin terrori-iskuihin liittyen kotietsintöjä ympäri maata viime yönä. Uusien iskujen vaara on olemassa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Ranskan poliisi on tehnyt viime yön aikana useita kotietsintöjä ympäri maata. Operaatio on keskittynyt varsinkin Lyonin alueelle, jossa on pidätetty viisi henkilöä yhteensä 13:ssa poliisin iskussa. AFP:n mukaan poliisi löysi asevaraston, jossa oli muun muassa sinko, Kalashnikov-rynnäkkökivääri, luotiliivejä ja käsiaseita.

Lue lisää Pariisin mustan perjantain terrori-iskuista

Isis vahvisti tehneensä iskut – Presidentti Hollande julisti Ranskaan kolmen päivän suruajan

Äärijärjestö Isis vahvistaa olleensa Pariisin perjantaista terrori-iskujen takana, kertoo uutistoimisto Reuters.

Isisin mukaan iskut tehtiin, koska Ranska on loukannut islaminuskon profeettaa ja osallistunut ilmaiskuihin Isisin valtaamilla alueilla. Ranskalle haluttiin osoittaa, että se pysyy Isisin pääkohteena niin kauan kuin maa jatkaa valitsemaansa linjaa.

”– – kalmanhaju ei poistu heidän nenistään, jos he jatkavat ristiretkeään”, Isis totesi.

”He eivät voi elää rauhassa niin kauan kuin he jatkavat pommituksia”, sanoi eräs Isisin taistelijoista.

Aiemmin lauantaina Isis oli julkaissut päiväämättömän videon, jossa kehotettiin muslimeja hyökkäämään Ranskaan.

Jopa 120 kuoli ja yli 200 loukkaantui terrori-iskuissa Pariisissa – poliisi uskoo kaikkien hyökkääjien kuolleen

Jopa 120 ihmistä on kuollut ja yli 200 loukkaantunut Pariisissa ammuskeluissa ja räjähdyksissä perjantai-iltana. Uutistoimisto AFP:n mukaan 80 ihmistä loukkaantui vakavasti.

Turvallisuuslähteiden mukaan iskuja tapahtui seitsemässä eri paikassa. Asemiehet ja pommittajat iskivät ruuhkaisiin ravintoloihin, baareihin ja konserttisaliin.

Uutistoimisto AP:n mukaan Ranskan poliisi uskoo kaikkien hyökkääjien kuolleen, mutta poliisi jatkaa mahdollisten epäiltyjen etsintöjä.

Arviot kuolonuhrien määristä vaihtelevat
Yli 150 surmattu terrori-iskuissa Pariisissa

Hyökkääjät tulittivat ihmisiä matkalla konserttisalille - Näin Pariisin tapahtumat etenivät

Ranskan yöllinen terrori-iskujen sarja on osoittautumassa yhdeksi Euroopan historian synkimmistä.

Vakavasti haavoittuneita on Le Monde -lehden mukaan niin paljon, ettei Ranskan sisäministeriö aio johonkin aikaan kertoa uhriluvuista, koska niiden odotetaan vielä nousevan merkittävästi.

Pariisin syyttäjä François Molins sanoo lehden mukaan olevansa varma, että uhrien määrä ylittää 120, useiden tiedotusvälineiden mukaan puhutaan jo 150 uhrista. Jopa 200 kerrotaan haavoittuneen, heistä 80 vakavasti.

1500 sotilasta kaduille

Pariisin viranomaiset ovat pyytäneet kaupunkilaisia pysymään kodeissaan. 1 500 sotilasta on määrätty Pariisin kaduille alueilla, jonne yön terrori-iskut ovat kohdistuneet.

Suojelupoliisi: Terrori-iskun mahdollisuutta Suomeen ei voi sulkea pois

Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva kertoo Ilta-Sanomille, että Suomessa oleskelee noin 300 terrorismiin kytköksissä olevaa henkilöä.

Yksittäisiä terrorismiin kytkeytyneitä henkilöitä on täällä entistä enemmän. Siitä syystä ei voida sulkea pois, että jostakin laukaisevasta tekijästä johtuen yksittäinen henkilö, muutama henkilö tai pieni ryhmä ryhtyisi täällä väkivaltaan jonkin terroristisen aatteen innoittamana. Siinä Suomen terroriuhka pähkinänkuoressa.

Yrittäjäkonkari tyrmää täysin Sipilän keinot

”Ihmisille enemmän rahaa käteen”

Terveysteknologiayritys Emfitin toimitusjohtaja Heikki Räisäsen mielestä Suomessa yrittäjän ja investointien kannalta suurimpia ongelmia on ”järjettömän suuri tuloverotus”. Hallituksen yrittäjäystävällisiksi väitetyt toimet eivät vakuuta Räisästä. Ongelma monella yrityksellä on rahoituksen saaminen.

Emfit on 25-vuotias Suomessa perustettu kansainvälinen yritys, jonka tuotteet perustuvat anturiteknologiaan. Teknologian avulla on kehitetty epilepsiahälyttimiä ja nukkujan unta ja liikkeitä mittaavia tuotteita.

Räisäsen mielestä Suomessa tietyn ikäiset pienet yritykset ovat ”väliinputoajia”.

”Hallitukselle eivät oikeastaan kuulu palkat ollenkaan”

Heinäluoma: Malli on aivan erikoinen

Hallituksen keskiviikkona julkistama työelämän pakkolakipaketti sai torstain kyselytunnilla kovaa kritiikkiä SDP:n lisäksi vihreiltä ja vasemmistoliitolta. Tulilinjalla olivat pääministeri Juha Sipilää (kesk.) sijaistava valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.).

Hallitus on tekemässä pakkolakeja, joilla leikataan työntekijöiden työehtoja ja palkkoja. Se on erittäin kova linja, kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) korosti torstaina kyselytunnilla.

Hän ihmetteli Lindströmin perustelua, että ”hallituksen on vain pakko päättää”.

Ministeri Mäntylä vaatii pikakäännytyksiä Ruotsin rajalla

Mäntylä kertoo ottavansa pikakäännytykset esille hallituksen maahanmuuttotyöryhmän seuraavassa kokouksessa ensi keskiviikkona 18. marraskuuta.

Halla-ahon yllättävä avaus: ”Pakolaisleireiltä loppuvat rahat – tietää mitä seuraa”

YK:n alaisen pakolaisjärjestö UNHCR:n toimintavarat uhkaavat ehtyä vuoden loppuun mennessä monella Lähi-idän alueen pakolaisleirillä, eikä Euroopan unionin pitäisi etsiä säästöjä leirien tukemisesta.

Näin linjaa perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho Uuden Suomen haastattelussa. Hän on huolissaan UNHCR:n leireistä sellaisissa maissa kuten Jordania, Libanon ja Turkki, missä elää yhteensä miljoonia pakolaisia.

Tosiasiassa osa näistä leireistä – ainakin Jordaniassa – on hyvin vanhoja ja ne ovat muotoutuneet kokonaisiksi kaupungeiksi. UNHCR pyörittää leirejä ja siltä loppuu rahat monella leirillä vuoden loppuun mennessä. Sen tietää, mitä siitä seuraa: ihmiset lähtevät liikkeelle, Halla-aho toteaa.

Kansanedustaja: Turvapaikan-hakijat käännytettävä keinolla millä hyvänsä

Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) vaatii kovien keinojen käyttöönottamista turvapaikanhakijoiden saapumisen estämiseksi. Huhtasaari katsoo, että Suomen on tarvittaessa rikottava kansainvälisiä sitoumuksiaan.

Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari vaatii pysäyttämään turvapaikanhakijoiden saapumisen Suomeen. Käytännössä hän haluaa välittömästi käyttöön rajatarkastukset ja Ruotsin kautta tulevat turvapaikanhakijat takaisin.

Keinolla millä hyvänsä on saatava turvapaikanhakijat käännytettyä. Tulijat eivät lopu ja tämä voi jatkua vaikka 50 vuotta. Sadat miljoonat haluavat Eurooppaan, Huhtasaari sanoo.

Professori tyrmää kansanedustajan lausunnon: Oikeudellisesti "täysin vastuuton"

Kansainvälisen oikeuden professori Outi Korhonen arvostelee Huhtasaaren kannanottoa.

Perussuomalaisten kansanedustajan Laura Huhtasaaren keskiviikkoinen lausunto siitä, että Suomeen saapuvat turvapaikanhakijat on käännytettävä keinolla millä hyvänsä ja että Suomen ei olisi nykytilanteessa pakko noudattaa kaikkia kansainvälisiä sopimuksia, on oikeudellisesti "täysin vastuuton", katsoo kansainvälisen oikeuden professori Outi Korhonen Turun yliopistosta.

Jos [kansanedustajalla] on tällainen käsitys oikeusjärjestelmän ja oikeusvaltion merkityksestä, niin onhan se aika huolestuttavaa, Korhonen sanoo Ylelle.

Sipilän kiertotie paljastui – Suomalaisten uudenlaisista vapaapäivistä tulee ”hitonmoinen sotku”?

Työmarkkinakeskusjärjestö SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila arvioi Uudelle Suomelle, että Juha Sipilän (kesk.) hallituksen linjaukset helatorstaista ja loppiaisesta aiheuttavat käytännön ongelmia.

Tästä voi tulla hitonmoinen sotku, Antila tiivistää.

Hän myöntää, että hallitus näyttäisi tekevän kiertoteitse helatorstaista ja loppiaisesta tavallisia työpäiviä. Hallitus täsmensi tänään, että kyseiset päivät olisivat jatkossa palkattomia vapaapäiviä, mutta tunnit pitäisi tehdä sisään joko tekemällä muutoin pidempiä työpäiviä tai työskentelemällä lauantaina. Sunnuntaikorvausta ei näistä päivistä enää saisi.

Hiljaisuuden tyrannia

Miksi journalistit eivät Suomessa keskustele työstään avoimesti? Miksi eri mediat eivät avaa omaa linjaansa lukijoilleen ja katsojilleen? Missä kohtaa journalistikoulutusta on se kurssi, jossa opetetaan, että toimituksellisista valinnoista ei koskaan keskustella julkisesti?

Nämä kysymykset aktualisoituivat muutama viikko sitten, kun Ylen A2 Pakolais-ilta (TV2 7.10.2015) herätti voimakasta kritiikkiä. Sen sijaan, että toimitus olisi vastannut kritiikkiin kertomalla, miten oli näkökulmansa valinnut ja miksi, missä mielestään onnistui ja missä mahdollisesti ei, ohjelman Facebook-sivulla julkaistiin defensiivinen viesti: ”Hei! Kiitos kaikille! Eilisen ohjelman palaute oli meille tekijöille yllätys.

Sen sijaan, että toimitus olisi harjoittanut journalismia ja julkisen palvelun vastuuta käymällä keskusteluun yleisönsä kanssa, se päätti valitella yleisönsä laatua. Niinpä se ei myöskään tarttunut Facebook-päivitykseen tulleisiin 260 kommenttiin, lukuun ottamatta yhtä detaljikysymystä.

Juuri näin syntyy huonoa julkista keskustelua: tehdään ohjelma, joka katsojille näyttäytyy eri tavoin yksinkertaistavana vastakkainasetteluna ja ohipuhumisena; ruudussa julkaistaan livetviittejä laidasta laitaan; keskusteluun kutsutuista moni on turhautunut, ei pääse ääneen tai kokee olevansa ohjelmassa, johon ei suostunut; toimitus saa negatiivista palautetta mutta ei kerro, mihin pyrki ja pohdi, miksi ote ei välittynyt tai puhutellut.

Olisiko Yle valmis vuoropuheluun?

Mediakritiikki on tärkeä osa yhteiskunnallista keskustelua. Kansallisten yleisradioyhtiöiden saama palaute on siinä suhteessa omaa luokkaansa.

Sen perustana on ajatus, että yhteisin varoin kustannetun, ei-kaupallisen yhtiön tulisi toimia erityisen puolueettomasti ja käsitellä asioita tavalla, jonka mahdollisimman moni voi hyväksyä.

Poliitikot luvanneet suomalaisille liikoja – ”Se on maailman kallein järjestelmä”

Kuntayhtymä HUS:n toimitusjohtaja Aki Linden huomautti Ylen aamutelevisiossa, että joidenkin poliitikkojen kuvailut sote-uudistukseen sisältyvästä terveydenhuollon valinnanvapaudesta johtavat suomalaisia harhaan.

Linden teki selväksi, että valinnanvapaus ei voi tarkoittaa sitä, että sairastunut suomalainen vain aamulla valitsee vapaasti hoitopaikkansa ja yhteiskunta maksaa laskun hoitopaikasta riippumatta.

Lindenin mukaan Suomessa tehdään vuodessa kahdeksan miljoonaa terveyskeskuslääkärikäyntiä, kun taas yksityistä lääkäriä nähdään noin neljä miljoonaa kertaa. Jos kaikki nämä käynnit hoidettaisiin valinnanvapauden nimissä julkisin varoin, niin katettavana olisi 12 miljoonaa käyntiä.

Jos tämä kaikki tulee yhteiskunnan korvattavaksi, niin silloinhan tämä [sote-uudistus] ei tietenkään tapahdu säästön kautta. Näin tämä ei voi mennä, Linden sanoi.

Sairaana töihin tulemisen haitat suuremmat kuin sairaus-poissaolojen

Ihmiset tulevat töihin sairaina sekä työstä että heistä itsestään nousevista syistä, havaitsi tuore tutkimus. Se yhdisti 61:n aiemman tutkimuksen antia ja ilmestyi Journal of Occupational Health Psychology -lehdessä.

Tutkimuksessa oli tietoja lähes 200 000 työntekijästä. Mukana oli laaja eurooppalainen työoloja kartoittava tutkimus, jossa myös Suomi oli mukana.

Töihin tulon sairaana on arveltu lisääntyvän, kun hallitus haluaa tehdä ensimmäisestä sairauspoissaolopäivästä palkattoman. Ilmiötä on pidetty kielteisenä. Työterveyslaitos laski sen puutteellisen työhyvinvoinnin osaksi Työ ja terveys Suomessa -tutkimuksessa 2012.

”Sanelulla synnytetty ratkaisu ei ole hyväksi demokratialle”

SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma arvioi, että hallituksen hajottamisen uhalla pakotettu maakuntahallintomalli voi jättää kipeitä jälkiä jatkoon. Heinäluoman mukaan keskusta saneli sote-ratkaisun yhteydessä myös maakuntahallintouudistuksen Suomeen.

Sanelulla synnytetty ratkaisu ei ole hyväksi demokratialle. Sanelu-Suomeen siirtyminen tuottaa väistämättä lisää ristiriitoja ja tuo epävarmuutta suurten uudistusten johdonmukaiseen läpivientiin, Heinäluoma sanoi Jyväskylän työväentalon 90-vuotisjuhlassa pitämässään puheessa.


Elävä maaseutu

Elävää ja hyvin hoidettua maaseutumaisemaa löytyy vielä maista joissa on ymmärretty maiseman arvo ja eläimiä kohdellaan inhimillisesti.


Sote-sopu on syntynyt – itsehallinto-alueita 18, sosiaali- ja terveyspalvelu-alueita 15

Hallitus on saanut aikaan sovun sote-kiistassa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) twiittasivat asiasta kello yhdeltä lauantain vastaisena yönä.

Juha SipilaAlexander Stubb

Hallitus on päässyt sopuun sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen periaatteista ja alueiden määrästä. Pääministeri Juha Sipilä tuli kello yhden jälkeen lauantain vastaisena yönä antamaan lyhyen tiedoksiannon valtioneuvoston linnan rappusille.

Sovun keskeisin asia on se, että hallitus perustaa 18 itsehallintoaluetta, mutta vain 15 sosiaali- ja terveyspalvelualuetta, kuten Helsingin Sanomat jo aiemmin perjantaina ennakoiden uutisoi. Näin hallituspuolueet onnistuivat löytämään jonkinlaisen kompromissin riitaansa.

Sote-neuvottelut jatkuvat aamulla – hallituksen jatko vaakalaudalla

Hallitus jatkaa aamulla sosiaali- ja terveysuudistuksen ponnisteluja. Kiistassa ei ollut saatu aikaan kompromissia yöllä kahteen mennessä, HS:lle kerrottiin hallituslähteistä aamulla kuuden jälkeen.

”Kompromissia on yön mittaan eri tavoin hierottu”, kertoi Matti Vanhanen (kesk) Ilta-Sanomien mukaan poistuessaan valtioneuvoston linnasta puoli kahdelta yöllä.

Suomen hallitus ajautui kriisiin torstaina, kun se ei päässyt asettamaansa määräaikaan mennessä sopuun sosiaali- ja terveysuudistuksen mallista. Sipilä sanoi torstai-iltana pitävänsä todennäköisenä, että hän hajottaa hallituksen perjantaina.

Pääministeri ilmoitti torstaina, että keskusta ja kokoomus neuvottelevat sote-alueiden määrästä syntyneestä kiistasta läpi yön perjantaiaamuun saakka.

”On hyvin todennäköistä, että kävelen presidentin luokse”, hän täsmensi torstai-iltana pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Nyt persusoppaa hämmentää

Poliisi

Ministeri Hanna Mäntylää epäillään petoksesta

Lapin poliisi on heinäkuusta lähtien tutkinut perussuomalaisten ministeriin Hanna Mäntylään liittyvää rikosepäilyä.

Yhdysvaltain tiedustelun epäily: Joku lentokentällä auttoi pommin venäläis-koneeseen

Tiedustelulähteet korostavat, että epäilyt venäläiskoneen pudottamisesta pommilla ovat hyvin alustavia.

Uutiskanava CNN:n mukaan useat eri tiedustelulähteet Yhdysvalloissa kertovat epäilyistä, että äärijärjestö Isis tai sitä lähellä oleva taho on vastuussa koneen pudottamisesta. Lähteet kuitenkin korostavat, että konkreettisia todisteita ei vielä ole. Epäilyt perustuvat tiettävästi tiedustelun sieppaamiin viesteihin.

Arkkipiispalta voimakas ulostulo: ”Mitä tapahtuu sille Suomelle, johon olemme tottuneet?”

Arkkipiispa Kari Mäkinen on sanonut kirkolliskokouksen puheessaan, että on harhaanjohtavaa puhua Euroopan tai Suomen pakolaiskriisistä.

Kriisi on siellä, mistä ihmiset ovat joutuneet lähtemään. Takana on pelkoa, toivottomuutta ja kertomuksia, jotka ovat surullisia ja uskomattomia. Siihen nähden täällä ei ole kriisiä. On kohtuutonta puhua kriisistä täällä, ja siten tehdä turvaa hakevista kriisin aiheuttajia, Mäkinen sanoi puheessaan.

Arkkipiispan mielestä Suomen tai Euroopan ei pidä sulkea rajojaan turvaa hakevilta, sillä se vain kasvattaisi laittomien ja epäinhimillisten väylien syntymistä.

Arkkipiispa muistutti, että ”ei ole erikseen suomalaisia ja ulkomaalaisia”.

Jari Aarnio moitti kovin sanoin tutkintaryhmää

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion puolustus sai tiistaina koko estradin itselleen, kun oikeudessa oli vuorossa Aarnion pääkuulemisen ensimmäinen päivä.

Aarnio esiintyi alusta asti rauhallisesti ja varmasti. Ajatus katkesi hetkellisesti vain parissa kohdassa, eikä Aarnio kiihtynyt mitään teemaa käsiteltäessä.

Kiivaimpaan tunnelmaan päästiin, kun Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi moitti jälleen tutkintaryhmää tietojen pimittämisestä.

Myös Aarnio moitti tutkintaryhmää ja erityisesti tutkinnanjohtajana toimivaa kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavistoa.

Aarnion mielestä Haavisto on täysin väärä henkilö johtamaan tutkintaa. Aarnion mukaan Haavistolla on ollut ennakkoasenteita ja kaunaa häntä kohtaan, koska Haavisto toimi syyttäjänä huumepoliisin ensimmäisessä virkarikosjutussa ja hävisi.

”Eikö tästä valtakunnasta löytynyt ketään muuta, joka olisi ollut sopiva tutkinnanjohtajaksi”, Aarnio sanoi.

Satelliitti havaitsi kuuman leimahduksen Siinain turmakoneessa

Yhdysvaltain satelliitti havaitsi kuuman leimahduksen Siinain niemimaan yllä, kun venäläinen matkustajakone putosi lauantaina tappaen 224 ihmistä.

Yhdysvaltain sotilas- ja tiedusteluviranomaiset tutkivat parhaillaan dataa, joka on saatu Siinain niemimaan yllä leijuneesta, infrapunakuvaa ottaneesta satelliitista, kertovat amerikkalaiset uutiskanavat CBS News ja CNN.

Amerikkalaismedioiden mukaan kuuma leimahdus koneen putoamisen yhteydessä voi johtua useista seikoista. Se voi liittyä ammuttuun ohjukseen tai pommin aiheuttamaan räjähdykseen mutta yhtä hyvin myös epäkunnossa olevan moottorin räjähdykseen tai rakenteelliseen ongelmaan, joka on sytyttänyt koneen sisällä tulipalon.

Autoa ei tarvitsisi katsastaa, jos huollot on tehty

Huolto-ohjelmaa noudattava ajoneuvo voitaisiin vapauttaa kokonaan katsastuksesta, uskoo katsastustoiminnan uudistamista parhaillaan pohtiva Liikenteen turvallisuusvirasto. Trafin mukaan katsastus on turha, jos se on vain huollon laadunvarmistustoimenpide.

Suomen katsastustoiminnasta vastaavan Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tieliikennejohtaja Marko Sillanpää mukaan se, että auton tiedetään olevan kunnossa katsastuspäivänä, ei takaa eikä lisää turvallisuutta. Trafissa selvitetäänkin nyt, tarvitaanko katsastusta enää.

Jos auton huollot tehdään hyväksytyn huolto-ohjelman mukaisesti, silloin ikään kuin katsastus kuittaantuisi automaattisesti ja vältyttäisiin erillisiltä katsastuskäynneiltä. Ne autot, jotka ovat huolto-ohjelman piirissä, ovat aina vaadittavassa kunnossa, Sillanpää sanoo.

Koska ajoneuvojen omistajia ei voida pakottaa huollattamaan autojaan, on Trafin mietittävä ainakin jonkinlaisen katsastusvalmiuden ylläpitämistä. Jos autoilijaa ei saada huoltoon, saadaan sitten katsastukseen.

Viedäänkö Tynkkyseltä valtaa?

Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtajan Sebastian Tynkkysen asema puolueen täysivaltaisena varapuheenjohtajana on epävarma.

Varapuheenjohtajan asemassa Tynkkynen on päässyt osallistumaan muun muassa puolueen eduskuntaryhmän kokouksiin, vaikka hän itse ei ole kansanedustaja. Puolueen muut varapuheenjohtajat ovat kansanedustajia. Mutta siitä ei ole täyttä varmuutta, pääseekö hän osallistumaan kokouksiin jatkossa.