DPK.fi

Hallituksen suosio kääntyi laskuun, Sipilään tyytymättömien määrä yli kaksinkertaistui

Pääministeriin tyytymättömien kansalaisten osuus on kasvanut puolessa vuodessa 14 prosentista 37 prosenttiin

Hallituksen ”kuherruskuukausi” on ohitse, tulkitsee yksikönjohtaja Sakari Nurmela TNS-gallupista. TNS-gallup selvitti marras–joulukuussa Helsingin Sanomille suomalaisten suhtautumista maan hallitukseen ja pääministeri Juha Sipilään.

Samalla kansalaisilta udeltiin myös sitä, miten hallituspuolueet keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus ovat onnistuneet politiikassaan ja miten oppositiopuolueet omassaan.

Sipilällä kohtalotoveri Ruotsissa

PÄÄMINISTERIT Juha Sipilä (kesk) ja Stefan Löfven päättävät vaikean vuoden 2015 yhtä alakuloisissa tunnelmissa – ainakin jos gallupeja katsotaan.

SIPILÄÄ JA LÖFVENIÄ yhdistää se, että he ovat poliitikkoina yhä untuvikkoja. Löfven on ollut täysipäiväisesti mukana politiikassa kolmisen vuotta. Sipilä on ollut kansanedustaja keväästä 2011 alkaen.

Löfveniä, kuten Sipilääkin, kiiteltiin aluksi siitä, että politiikan ulkopuolelta tulleina, he osasivat ajatella totutusta poikkeavasti. Sittemmin vahvuudesta on tullut molempien heikkous. Pääministeri joutuu aivan toisenlaiseen pyöritykseen kuin ay- tai yritysjohtaja.

”Se on sitten se tapa, jolla leipä viime kädessä hankitaan, jos se ei muuten onnistu”. Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.)

Ministeri myönsi eduskunnassa

Eero Heinäluoma (sd.) tiedusteli eläkeläisten verotuksen oikeudenmukaisuudesta. Heinäluoman mukaan eläkkeitä ei saa verottaa tiukemmin kuin palkansaajien, mutta näin on kuitenkin käymässä ensi vuoden alusta alkaen – kiitos hallituksen päätösten.

Hän siteerasi valtiovarainministeri Alexander Stubbia (kok.), joka oli sanonut ennen vaaleja, että eläkkeitä pitää verottaa samalla tavalla kuin palkkaa. Stubbin ja kokoomuksen mukaan tämä on suorastaan ”perusfilosofia”.

Stubb perusteli muuttunutta kantaa hallituksen ”työlinjalla”. Hän lupasi veronkevennystä myös eläkkeensaajille, jos hallituksen kaavailema kustannuskilpailupaketti toteutuu.

Heinäluomaa tämä ei tyydyttänyt.

Tähtien sodan loistava paluu

Tuore The Force Awakens -elokuva aloittaa uuden Tähtien sota -trilogian.

Uusi Tähtien sota -elokuva The Force Awakens on mittakaavaltaan eeppinen, tunteiltaan koskettava ja samalla sopivan hauska seikkailu.

Toimintaa riittää, mutta tarinassa on koko ajan kyse henkilöistä, ei räjähdyksistä.

Tuloksena on paras Tähtien sota -elokuva sitten vuoden 1983 Jedin paluun.

Tämä on hieno avaus uudelle Tähtien sota -trilogialle.

Kansanedustaja Laura Huhtasaari: Ihmisoikeudet eivät kuulu kaikille

Kansanedustajan mielestä ihmisoikeudet on tarkoitettu suojelemaan ihmisiä toisiltaan. Terroristeja tai sotarikollisia ne eivät koske.

Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps) on väsynyt ihmisoikeuksiin, sillä hänen mielestään niitä käytetään väärin. Huhtasaari lausui asiasta keskiviikkona Twitterissä:

”Ihmisoikeudet on perustettu suojelemaan siviilejä, ei terroristeja, sotarikollisia tai rikollisia.”

Kansanedustaja Huhtasaari, voisitko hieman avata kommenttia?

”Minulle väitettiin pöytäkeskustelussa, että vaikka Suomeen tulisi sata Isis-taistelijaa, me emme voisi palauttaa heitä. Totesin, että olisi ihmisoikeuksien väärinkäyttöä, jos Suomesta tehtäisiin turvapaikka Isis-taistelijoille.”

Mitä ihmeen lupaa?

Vielä vuonna 2015, pian jo 2016 eivät ihmiset ole tiedostaneet, että julkisella paikalla tai julkisissa tapahtumissa saa aina kuvata, myös yksittäisiä ihmisiä eikä minkään valtakunnan lupaa tarvitse kysyä keneltäkään.

Monet suomalaiset pelkäävät julkisuutta. He eivät halua näkyä valokuvissa ja tulevat kyselemään, saisiko kuvia nähdä ennakolta tarkastettavaksi. Epäselvyyttä lain pykälissä on monella, vaikka laki on yksiselitteinen kuvaamisen ja sanan vapauden suhteen.

Tietenkin on myös niitä linssiluteita, jotka haluavat naamansa jokaiseen valokuvaan, mutta myös niitä, jotka piiloutuvat lehden taakse. Tämä onkin parempi toimintamalli, kuin tulla valittamaan kuvaajalle, sillä työtämmehän mekin vain teemme.

Mitä Suomi etsii netistä? Google julkaisi vuoden 2015 suosituimmat haut

Suosituimpia Google-hakuja Suomessa 2015 Haetuimmat kaikista hakusanoista
1. Iltalehti
2. Facebook
3. Iltasanomat
4. Youtube
5. Google

Suomalaiset tekevät yli kymmenen miljardia Google-hakua vuodessa. Tänä vuonna etsimme netistä tietoa muun muassa...

The Force Awakens

Tänään 16.12. 2015 keskiviikkona saa Euroopassa ensi-iltansa Tähtien sota -elokuvasaagan seitsemäs osa Force Awakens. Odotukset ovat valtavat. Monet povaavat, että elokuvasta saattaa tulla kaikkien aikojen tuottoisin elokuva. Aiempi ennätys on vuonna 2009 julkaistulla Avatarilla, joka tuotti teatterilevityksessä 2,8 miljardia dollaria.

Vuonna 1977 julkaistu ensimmäinen Tähtien sota oli pienen budjetin elokuva, joka mullisti elokuvabisneksen.

Soini terroristiepäillyistä tv:ssä: ”Kyllä oikeustajua loukkaa”

Suomalaisten oikeustajua loukkaa, ettei Suomessa vangittuja, 11 terroristisesta murhasta epäiltyjä irakilaisveljeksiä voida luovuttaa Irakiin. Näin arvioi perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini MTV:n Huomenta Suomessa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen ehdotti eduskunnassa eilen kuolemantuomion palauttamista tapauksen johdosta. Soini kertoo, että luovutuseste perustuu Suomen hyväksymiin kansainvälisiin sopimuksiin.

Ihan summittaisesti teloitetaan ihmisiä, naisia raiskataan ja lapsia haudataan elävältä. Tämä on sellaista pahuutta, ettei sitä voi katsoa läpi sormien, Soini toteaa MTV:llä.

Poliisi otti Uber-kyydit hampaisiinsa Helsingissä – kuskeille useita kymmeniä sakkoja

Helsingin poliisi on antanut sakot noin kolmellekymmenelle Uber-kuskille pikkujoulun puhallutusten yhteydessä. Sakot ovat poliisin mukaan johtuneet yksiselitteisesti siitä, että kansallinen lainsäädäntö edellyttää taksiliikenteen harjoittajilta taksilupaa, eikä Uber-kuskeilta ole lupaa löytynyt.

Samaan aikaan Helsingin poliisi on kaikessa hiljaisuudessa saanut päätökseen Uberia koskevan tutkinnan, joka liittyi yhtiön Suomen toiminnan lainmukaisuuteen.

Poliisi ilmoitti kesällä aloittavansa tutkinnan, jonka tarkoituksena oli selvittää, hoitaako Uber kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät toimet Suomessa asianmukaisesti.

HS testasi Uber-kuskien koulutuksen: Se on ohi kolmessa vartissa

Kiistelty taksipalvelu Uber aloitti toimintansa Helsingissä marraskuussa 2014. Viimeksi yhtiö nousi otsikoihin huhtikuussa, kun poliisi alkoi kuulustella Uber-kuljettajia epäiltyinä luvattoman taksiliikenteen harjoittamisesta.

HS lähti selvittämään, mistä tässä kohutussa palvelussa oikein on kyse. Koska halusimme saada yhtiön toiminnasta Suomessa mahdollisimman totuudenmukaisen kuvan, lähdimme tutustumaan Uberin kuskeille järjestämään koulutukseen kuskikokelaana, mainitsematta tekeillä olevaa juttua.

Natsi-ilmiö Ampparit.comissa

En ole nähnyt yhtä juttua koskaan peukutettavan niin paljon Ampparit.comissa kuin Keskisuomalaisen juttua otsikolla Suomen Vastarintaliike partioi kaduilla – "turvaa kantasuomalaisten viikonlopun vietolle".

Otavamedian omistama Ampparit on suomenkielisiä uutisotsikoita verkossa kokoavaista keräimistä selvästi käytetyin. Se on Googlen uutispalveluja maailmalla vastaava palvelu, omalla tyylillään toteutettuna.

Herää kysymys, mistä tulee tuollainen suosittelijoiden joukko natsityylisestä toiminnasta kertovalle jutulle.

Pelottavin vaihtoehto on, että aivan poikkeuksellisen moni olisi oikeasti tykännyt pääviestistä tuossa uutisjutussa, jonka otsikossa on melkoisen suoraan Suomen Vastarintaliikkeen (SVL) nettisivuilta repäisty ”turvaa kantasuomalaisten viikonlopun vietolle”.

Vain harva puolustaa pakkolakipakettia – ”Kyseinen luku on saatu mielivaltaisesti”

Hallituksen kaavailema pakkolakipaketti tuli lausuntokierrokselta aiemmin tällä viikolla. Yle on käynyt lausunnot läpi.

Yli puolet (55%) lausunnonantajista suhtautuu kriittisesti hallituksen esitykseen. Suopeita on Ylen mukaan vain 15% lausunnonantajista. Vajaa kolmannes on jotain siltä väliltä.

Esimerkiksi Palkansaajien tutkimuslaitos lukeutuu kriittisesti ajatteleviin. Se arvostelee hallituksen käyttämää väitettä 10-15 prosentin kilpailukykykuilusta Ruotsiin ja Saksaan verrattuna.

Kyseinen luku on saatu asettamalla kilpailukykyjen tasot mielivaltaisesti samoiksi vuonna 2000 ja laskemalla niiden muutokset siitä eteenpäin.

Hallitus hillitsee turvapaikan-hakijoiden tuloa kymmenillä eri keinoilla

Hallitus julkisti tiistaina laajan turvapaikanhakijoihin liittyvän ohjelman. Ohjelman tarkoituksena on hallituksen mukaan katkaista hakijoiden hallitsematon virta maahan, saada kustannukset hallintaan ja kotouttaa turvapaikan saaneet.

Ohjelmaan kuuluu sisäministeri Petteri Orpon (kok) mukaan 80 eri toimenpidettä. Hallitus haluaa muun muassa panna turvapaikanhakijat töihin joko vastaanottokeskuksissa tai niiden sijaintikunnissa.

Hallituksen mukaan esimerkiksi kotouttamisen toimenpiteiden vastineeksi hakijoiden pitäisi tehdä jotakin työtä. Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps) kertoi tiedotustilaisuudessa, että turvapaikkaa hakevien ei haluta olevan joutilaina.

Peter Nygårdilla on meneillään elämää suurempi rajariita Bahamalla

Helsingissä syntynyt kanadalainen muotialan liikemies Peter Nygård, ehkä 72, on ajautunut Bahaman-huvilansa naapurin, miljardööri Louis Baconin kanssa kahdeksan vuoden kiistaan, josta ei ole perääntymistietä. Vanity Fair -lehti on julkaissut riidasta laajan reportaasin tuoreessa numerossaan.

Nygård tunnetaan myös yhteyksistään suomalaisiin kaunottariin. 1990-luvulla hänen vierainaan kävivät muun muassa Linda Lampenius, Janina Frostell, Kata Kärkkäinen ja Tanja Karpela.

Nygård hankki niemenkärjessä sijaitsevan tonttinsa vuonna 1984, ja hän on rakennuttanut sinne kokonaisen maya-valtakunnan. Alueella on temppeleitä, lohikäärmehahmoja, suihkulähteitä, näköispatsaita entisistä tyttöystävistä sekä Nygårdin mukaan maailman suurin sauna, yli 500 neliömetrin hirsirakennus. Liikemies on kutsunut aluetta maailman kahdeksanneksi ihmeeksi.

Naapurusten kiista alkoi tyypilliseen tapaan tiestä, joka kulkee Baconin alueen läpi Nygårdin tontille. Nygård laajensi tietä tekemällä Baconin puolelle parkkipaikan, jonka oikeus määräsi purettavaksi. Bacon on rakentanut tielle hidasteita, joita Nygård on purkanut.

Suomi haluaa vastata omista rajoistaan – mutta komentelisi mielellään muita

EU:n reunavaltiona Suomi on yksi niitä maita, joille suunnitelma yhteisen rajavalvonnan vahvistamisesta tulee olemaan vaikea kysymys.

Tarkemmin sanoen 1 340 kilometrin mittainen kysymys. Sen verran Suomella on rajaa Venäjän kanssa.

Kuvitellaanpa tilanne, jossa Suomen itäraja alkaisi yllättäen vuotaa. Äkkiä rajaa ilmaantuisivat valvomaan vieraan valtion rajavalvojat ilman Suomen suostumusta. He päättäisivät, kuka saa tulla Suomeen ja kuka ei.

Tällaisen skenaarion Suomi haluaa ehdottomasti välttää.

On varsin epätodennäköistä, että tällainen tilanne tulisi koskaan – ainakaan lähitulevaisuudessa – eteen. Sisäministeri Petteri Orpo (kok) on itsekin syksyn mittaan moneen kertaan kehunut sitä, miten Suomi hoitaa oman rajansa valvonnan mallikkaasti. Samaan hengenvetoon ministeri on painottanut, että Schengen-alueen ulkorajojen valvonnan pitää lähtökohtaisesti pysyä jäsenmaiden omalla vastuulla.

Musiikkia ja kuvia ilmaiseksi käytössä jo yli
1 000 000 000 kappaletta - näin se toimii

Creative Commons -lisenssillä merkitty media on erittäin kätevää. CC-lisenssillä tarjottua kuvia, musiikkia tai videota voi käyttää ilmaiseksi, tietyissä tapauksissa myös kaupallisiin tarkoituksiin.

CC-lisenssit, joita on useita eri asteisia, ovat tekijöille yleisin tapa antaa pois osa oikeuksistaan. Suomessa tekijä ei kuitenkaan voi tekijänoikeuslain mukaan ikinä luovuttaa pois kaikkia oikeuksiaan, vaan jäljelle jää esimerkiksi moraalisia oikeuksia.

Windows 10:n ensimmäinen suurempi päivitys on varsinainen murheen kryyni

Microsoftin marraskuussa julkaisema Windows 10:n ensimmäinen suurempi päivityskokonaisuus on osoittautumassa varsinaiseksi murheenkryyniksi.

Päivitys poisti sovelluksia käyttäjän tietokoneea ilman lupaa, palautti yksityisyysasetuksia takaisin oletuarvoihin sekä asensi uudelleen käyttäjän mahdollisesti poistamia Microsoftin oletussovelluksia.

Influenssa-tapaukset ovat nousussa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan influenssatapaukset ympäri Suomea ovat lisääntyneet selvästi. Varsinaisesta epidemiasta ei silti voida vielä puhua.

”On vaikea sanoa, milloin tapaukset lähtevät lisääntymään niin, että ylitetään epidemiakynnys. Se voi tapahtua milloin tahansa, koska viruksia jo kiertää Suomessa.”

Koko ajan pitäisi olla somessa ja päivitellä turhan-päiväisyyksiä toisten silmänsaasteeksi

Edes luentoa ei saisi keskittyä kuuntelemaan, kun samaan aikaan pitäisi kirjoittaa Twitteriin, että täällä ollaan ja #sitä ja #tätä.”

”Navigaattorit tekevät ihmisistä tyhmiä. Hyvinvointimittareista taas katsotaan, onko nukkunut hyvin. Eikö sitä muka muuten tiedä?”

”Työpaikoilla on tällä hetkellä surkeita laitteita ja ohjelmistoja.”

Aiemmin työntekijät saatettiin lähettää kahdeksi viikoksi kurssikeskukseen, kun työpaikalle tuli uusi laite. Nykyään taas ajatellaan, että ihmiset oppivat uudet asiat työn sivussa.

”Parempi olisi ohjelma, joka toimii käyttäjän näkökulmasta hyvin. Siksi ohjelmien ja järjestelmien hankkimiseen tulisi kiinnittää enemmän huomiota.”

Teknologian karttelu ei ole ikäkysymys. Osma Naukkarinen on 27-vuotias, mutta sanoo pudonneensa teknologisen kehityksen kelkasta.

Vuoden turhake muovinen munakotelo

Suomen Luonto -aikakauslehti on valinnut vuoden "turhakkeeksi" muovisen kananmunakotelon. Toimitus valitsi turhakkeen lehden lukijoiden lähettämien yli 400 ehdokkaan joukosta.

Lehti antaa kunniamaininnan Postin mainoskääreelle Postiselle. Kaksi kertaa viikossa jaettavan Postisen tarkoitus on auttaa erottamaan mainosposti muun postin joukosta, myös silloin kun sen välissä on vain yksi mainos.

Postinen helpottaa postin lajittelua, nyt kuluttaja voi heittää postisen suoraan roskiin, kun tietää sen sisältävän vain mainosroskaa.

Amatöörin ongelma

Lakiasiantuntijat ovat kertoneet, ettei edes murhatuomio riitä tällä hetkellä keskeyttämään turvapaikkaprosessia. Nämä asiat ovat kansainvälisten sopimusten takana. Asia on hyvin kummallinen. Miten tähän nykyiseen sitten pystytään puuttumaan – se on meille iso haaste.

Näin sanoo oikeusministeri Jari Lindström .

Kyllä minä ymmärrän, että tavallinen kansalainen ei osaa lakitekstiä lukea. Kun oikeusministeri ei osaa ja nostaa olemattomasta ongelmasta poliittisen metelin, niin olen erittäin huolissani maan tilasta.

”Donald Trump vaarantaa USA:n turvallisuuden”

Presidenttiehdokas Donald Trump vaarantaa puheillaan Yhdysvaltain turvallisuuden, todetaan Yhdysvaltain puolustushallinnosta eli Pentagonista BBC:n mukaan.

Pentagonin mukaan Trumpin vaatimus maahantulokiellosta kaikille muslimeille tukee ääri-islamistista terroristijärjestö Isisiä. Pentagonin lehdistösihteeri Peter Cook sanoo, että Trumpin lausunto ”vahvistaa Isisin narratiivia” eli kertomusta.

Juha Sipilä: ”Olemme nousukauden huipulla”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo STTK:n edustajiston kokouksessa Helsingissä, että elämme parhaillaan nousukauden huipulla. Esimerkkeinä hän mainitsee muun muassa Saksan ja Yhdysvallat, joiden talous puskuttaa hyvää vauhtia.

Sipilän mukaan selittelyn on ”kerta kaikkiaan loputtava”.

Meidän on korjattava tilanne itse. Viimeiset hetket ovat käsillä.

Auto ajoi itse 3000 kilometrin matkan muun liikenteen seassa

PSA Peugeot Citroënin kertoo yhtiön auton ajaneen itsenäisesti 3000 kilometrin matkan muun liikenteen seassa.

PSA Peugeot Citroën esitteli Intelligent Transport System kongressissa lokakuussa autonomisesti ajavan auton prototyypin, joka ajettiin kokouspaikalle 580 km täysin itsenäisesti.

Sibelius Filmiyhtiö Aho & Soldan valmisti kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksesta vuonna 1961 lyhytelokuvan, joka oli suunnattu myös kansainvälisille markkinoille. Ainutlaatuista kuvamateriaalia sisältävä filmi on kuvattu Ainolassa vuosina 1927, 1945 ja 1958.

Yli 100 000 ollut lakossa tänä vuonna: Onko Suomi lakkoilun suurmaa?

Suomessa on naapurimaita enemmän lakkoja, mutta Norjassa ja Tanskassa on menetetty lakkojen takia enemmän työtunteja.

Yhteiskuntasopimuksen kaatuminen ja työehtoja heikentävien pakkolakien valmistelu ennakoivat levotonta kevättä työmarkkinoille. Se voi voi näkyä lisääntyvänä poliittisena lakkoiluna.

Tänä vuonna työtaisteluihin on osallistunut noin 100 000 työntekijää, mutta suuri osa siitä selittyy ammattiyhdistysliikkeen suurmielenosoituksella hallitusta vastaan Rautatientorilla syyskuussa.

Lukumääräisesti työtaisteluita on tänä vuonna ollut tavallista vähemmän, 74, kun yleensä niitä on pitkälti toistasataa.

Facebook-Zuckerbergin lahjoitus ihmetyttää: Vain rahaa taskusta toiseen

Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kertoi aiemmin tällä viikolla, että aikoo vaimonsa Priscilla Chanin kanssa lahjoittaa 99 prosenttia Facebookin osakkeistaan "elinaikanaan". Heillä on osakkeita 45 miljardin dollarin eli yli 43 miljardin euron arvosta. Oikeasti Zuckerberg ei kuitenkaan lahjoittanut osakkeita hyväntekeväisyyteen, New York Times huomauttaa.

Parin on epäilty päätyneen osakeyhtiöön siksi, ettei heidän tarvitsisi maksaa veroja osakkeiden myynnistä. Zuckerbergin mukaan osakeyhtiö ei tuo verohyötyjä, mutta se on joustavampi.

Lopetetaan kouhotus

Suomi tarvitsee nyt tervettä isänmaallisuutta

”Jos Suomi olisi siniristikuvioinen bussi, niin mihin se oikein olisi matkalla? Mahdoton tietää, on niin sumuista. Mutta se on selvä, ettei suuntaa pysty mitenkään arvailemaan irrallaan muusta Euroopasta tai maailmasta.”

Ihminen päätyy omituisina aikoina omituisiin tilanteisiin, niin kuin lokakuun 3. päivän aamuna, lauantaina ani varhain, Limingan Tupoksen ABC:llä.

Ensimmäistä talvisodan jälkeistä itsenäisyyspäivää 6.12.1940 vietettiin hartaissa ja isänmaallisissa tunnelmissa. Takana oli ”105 kunnian päivää” kestänyt ankara taistelu maan itsenäisyydestä. Rauhasta maksettu hinta oli kallis.


Tilanne oli minulle omituinen jo siksi, että kovin harvoin liikun Oulun suunnalla. Jykevä pala isänmaata, lyhyen kasvukauden aluetta, joka kuitenkin vaikuttaa hyvinvoivalta ja huolitellulta perus-Euroopalta, sen mitä nyt bussin ikkunasta saattoi nähdä.

Ja alkoihan sieltä jotain nähdäkin. Aamu sarasti. Kello oli seitsemän hujakoilla. Kahvipaussin paikka.

Ennen kaikkea tilanne oli omituinen siksi, että olin minulle vieraassa seurueessa. Bussilastillinen ihmisiä – kantasuomalaisia kaikki, joukossa paljon perussuomalaisia, myös leijonariipussuomalaisia – oli matkannut läpi yön Tampereelta kohti Torniota. Bussiksi oli sattunut valikoitumaan sellainen, jonka kyljessä komeili iso Suomen lipun kuva.

Tilausajon määränpäänä oli voimakkaan kansallishenkinen, pakolaisvastainen Rajat kiinni -mielenosoitus. Protesti kiinnosti minua, koska yritän kirjoittaa kirjaa nationalismista Euroopassa. Jos joku matkustaa 600 kilometriä yön selässä päästäkseen osoittamaan mieltä, hänen täytyy olla asiansa kanssa tosissaan, tuumasin.

Teennäisiä mietelauseita jakavat ihmiset ovat yksinkertaisia, sanoo tutkimus

Vaikka ei mietelauseista välittäisikään, muiden jakamiin aforismeihin törmää vähintään Facebook-uutisvirrassaan silloin tällöin.

Läheskään aina nämä mietelauseet eivät ole syvällisiä – paitsi niitä jakavien mielestä.

Kanadalaisen Waterloon yliopiston tutkijat perehtyivät hiljattain "pseudosyvällisiin" mietelauseisiin ja niitä arvostaviin ihmisiin. Ja päätyivät siihen, että tällaisia aforismeja aidosti syvällisinä pitävät ovat tavallisia ihmisiä yksinkertaisempia.

Ranskan ympäristö-ministeri haluaa auto-teollisuudelta alle 6 600 euroa maksavan sähköauton

Paineet liikenteen ilmastopäästöjen vähentämiseksi kasvavat. Ranskan ympäristö- ja energiaministeri Segolene Royalin mukaan maailman autoteollisuuden pitäisi tuottaa nyt sähköinen kansanauto. Rengasjätti Michelinin toimitusjohtaja Jean-Dominique Senard arvioi Ylen haastattelussa, että onnistuakseen hanke vaatisi autoteollisuudelta kovia ponnisteluja – ja valtion tukea.

Ilmastokokouksen puheenjohtajamaa Ranska haluaa panna vauhtia liikenteen päästöjen leikkaamiseen. Ympäristö- ja energiaministeri Segolene Royal julkisti Pariisin ilmastokokouksen yhteydessä torstaina hankkeen, jonka tavoitteena on luoda alle 7 000 dollaria eli noin 6 600 euroa maksava sähköauto.

Sähköautojen yleistymistä hidastaa niiden korkea hinta. Esimerkiksi Suomen myydyin sähköauto Nissan Leaf maksaa Nettiauto.com-verkkosivuston mukaan uutena noin 30 000–40 000 euroa varustetasosta riippuen.

USA:n aselait – Villin lännen verinen perintö

Yhdysvalloissa tehdään jatkuvasti ampuma-aseilla henkirikoksia, jotka kuohuttavat kansalaisia ja herättävät pelkoa. Maassa on kuitenkin valtava määrä aseita ja niiden sääntely on monissa osavaltioissa tehty tietoisesti mahdollisimman väljäksi.

Keskimäärin jokaisella yhdysvaltalaisella on ampuma-ase ja Yhdysvaltain kansalaiset omistavat arvioiden mukaan jopa puolet kaikista maailman yksityisomistuksessa olevista aseista.

Aseiden vapaata omistamista perustellaan yksilön vapaudella ja suojaamisella, samoin kuin maan henkisellä perinnöllä, joka juontaa juurensa Villin lännen sankaritarinoista. Aseiden vapaan omistuksen puolustajat painottavat, etteivät aseet aiheuta ongelmia, vaan niiden omistajat.

Käytännössä kaikki Yhdysvaltain osavaltiot sallivat kansalaistensa kulkea ase mukanaan julkisilla paikoilla, mutta muutamissa osavaltioissa ase ei saa olla näkyvillä (open/concealed carry).

Aseiden näkyvillä oloa säädellään hyvin vaihtelevasti eri osavaltioissa. Yleisin rajoitus koskee oppilaitoksia. Usein oppilaitoksen johtajalla on oikeus päättää, saako sen tiloihin tulla aseen kanssa.

"Radio Novan kauppa on viimeinen – enempää en tee!"

Radio Nova siirtyy vuodenvaihteessa saksalaisen perheyhtiön Bauer Median omistukseen.

Suomessa yhtiöön kuuluvat Radio City, Iskelmä, The Voice, Radio Pooki, Radio Jyväskylä ja Paly. Käytännössä ketjun on rakentanut suomalaisen radiobisneksen uranuurtaja Leena Puntila (ent. Ryynänen).

Nyt Bauer Median radioiden osuus kaupallisten radioiden kuuntelusta on reilu viidennes. Nova-kaupan jälkeen osuus kasvaa kutakuinkin tasoihin Sanoma-konsernin radioiden kanssa, noin 38 prosenttiin.

Kirjailija Laura Lindstedtin mielestä hänen palkinto-puhettaan on ymmärretty tahallaan väärin

TIUKOIN sanankääntein Suomen hallitusta palkintopuheessaan suominut Finlandia-voittaja Laura Lindstedt kertoo arvanneensa, että puhe herättää some-raivon. Oineiron-romaanillaan Suomen arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon voittanut Lindstedt kritisoi kiistellyssä puheessaan nykyhallitusta muun muassa siitä, että se yrittää hallintorekisterihankkeella helpottaa rikkaiden veronkiertoa.

KRIITIKOT ovat nostaneet tikunnokkaan kirjailijan saamat apurahat. Lindstedtin mukaan hän on saanut kaunokirjallista työtä varten yhteensä 96 886,78 euroa apurahaa vuosille 2008–2016. Kirjailija huomauttaa, ettei kyse ole verottomasta tulosta, ja hän on maksanut yhdeksälle vuodelle jakautuvasta summasta työeläkemaksuja. Lisäksi vuotuisen taiteilija-apurahan määrän ylittävästä summasta täytyy maksaa veroja.

Ikään kuin en saisi puhua, koska olen saanut verovapaan palkinnon. Samalla logiikallahan kaikki verovähennyksiä saavat eivät saisi osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Facebookin perustaja Zuckerberg jakaa 99 prosenttia osakkeistaan hyvän-tekeväisyyteen

Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg ilmoitti tiistaina, että hän aikoo vaimonsa kanssa jakaa 99 prosenttia Facebook-osakkeidensa arvosta hyväntekeväisyyteen.

Varat luovutetaan hyväntekeväisyyteen tipoittain ”elämämme aikana”, Zuckerberg kirjoitti Facebookissa julkaisemassaan avoimessa kirjeessä vastasyntyneelle tyttärelleen.

Zuckerbergin Facebook-omistusten arvo on tällä hetkellä 45 miljardia dollaria (noin 42 miljardia euroa).

Zuckerberg ja hänen vaimonsa Priscilla Chan ilmoittivat perustavansa säätiön varallisuuden jakamista varten. Säätiön nimi on Chan Zuckerberg Initiative.

Näin poliisi luennoi vastaanotto-keskuksissa

"Sanon suoraan, että ei pidä lähestyä ketään, joka näyttää alle 25-vuotiaalta"

Poliisi ei vähättele turvapaikanhakijoiden aiheuttamia riskejä, mutta torjuu etnisten ryhmien leimaamisen.

Naisen asema. Siitä kaikki lähtee ja siinä on se perustavanlaatuinen ero. Näin vertaa ylikonstaapeli Nina Pelkonen turvapaikanhakijoiden ja suomalaisten maailmankuvaa.

Kun myösPeppinä tunnettu Länsi-Uudenmaan poliisin ylikonstaapeli kertoo virkahameessaan ase lonkalla miesten edessä asioista suoraan, on kuulijoilla silmät suurina ja korvat höröllään. Monet kuulevat ensimmäisen kerran naisen puhuvan seksistä ja siitä, miten naisia saa lähestyä ja miten ei.

Jesse sai poliisit peräänsä vierailtuaan vastaanotto-keskuksen läheisyydessä

Jyväskyläläinen Jesse päätti lauantai-iltana yhdeksän jälkeen lähteä avopuolisonsa kanssa ajelulle ja samalla valokuvailemaan. Pariskunnan yhteinen harrastus on kuvata rakennuksia, ja siksi suunnaksi valikoitui Kuokkalan Salmirannassa sijaitseva, melko uusi turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus.

Neljä yksikköä, kahdeksan poliisia

Jesselle suoritettiin turvatarkastus ja hänen taskunsa käytiin läpi. Lisäksi yksi poliisi meni haastattelemaan hänen avopuolisoaan. Partioita oli Jessen mukaan paikalla neljä: kolme virka-autoa ja yksi siviiliauto. Yhteensä tilanteessa oli kahdeksan poliisia.

Tommi Liimatainen ei päästänyt Panu Rajalaa Katri Helenan konserttiin – ”Syy oli
h-e-n-k-i-l-ö-k-o-h-t-a-i-n-e-n” !

Kirjailija Panu Rajalaa ja hänen vaimoaan ei lauantaina päästetty Katri Helenan konserttiin Helsingin Mikael Agricolan kirkkoon, vaikka pariskunnalla oli maksettu lippu.

Panu Rajala kertoi Ilta-Sanomille Liimataisen tulleen kirkon eteisessä heidän eteensä ja ilmoittaneen, etteivät nämä ole tervetulleita konserttiin.

Time lapse -video Suomesta

Kajaanilaisella lukiolaisella Riku Karjalaisella on ollut hektinen syksy. Kolmen kuukauden aikana hän on matkustanut 8 500 kilometriä ottaakseen 23 000 valokuvaa 21 paikasta Suomessa.

Verkkotilauksessa voi piillä huijaus – viranomaisille tulee tuhansia ilmoituksia

Myyntisivusto, sähköpostiviesti tai verkkomainos ilmoittaa selvällä suomen kielellä upeasta tarjouksesta: esimerkiksi kuukauden annoksen potenssivalmisteita saisi alle 10 eurolla huomaamattomasti postitse.

Kesken ostamisen palvelu pyytää hyväksymään tilausehdot, ja pian asiakas huomaa sitoutuneensa pitkään ja hintavampaan tilaukseen. Ehdot on piilotettu esimerkiksi linkin taakse.

Varo näitä yrityksiä

Eniten ilmoituksia, yhteensä 1 400, ovat tänä vuonna kirvoittaneet laihdutus- ja kosmetiikkatuotteita kauppaava Xellim Oü, muun muassa sukkia ja partakoneenteriä myyvät Westerfield Ag ja Media Marketing Business Group Ag sekä univalmisteita tarjoava Lumone Oü.

”Sähköpostissa kerrotaan, että nyt saa esimerkiksi näytetilauksen pelkällä postimaksuilla, mutta samalla tulee sitten sitouduttua pidempään tilaukseen”, kuvailee lakimies Katri Väänänen KKV:sta.

Salonki-kelvottomat Ruotsin inhotuin puolue

Jimmie Åkessonin johtama ruotsidemokraatit on kasvanut suureksi, mutta hallitukseen sillä ei ole mitään asiaa. Se johtuu puolueen historiasta ja ideologiasta – ja siitä, millainen maa on Ruotsi. Mitä nyt, kun muutkin haluavat rajat maahanmuutolle?

Ruotsi on vaikeassa tilanteessa, ja tämän tunnustavat kaikki puolueet.

Ruotsiin on tullut vain kahden viime kuukauden aikana noin 80 000 turvapaikanhakijaa, saman verran kuin koko viime vuonna. EU-maista Ruotsi on väkimääräänsä nähden yksi suurimmista vastuunkantajista. Humanitaarinen panostus on ollut valtava.

Kun majoituspaikat alkavat olla lopussa, on pääministeri Löfvenin viesti päällisin puolin sama kuin ruotsidemokraateilla: Älkää tulko Ruotsiin, Ruotsin kantokyvyn raja on tullut vastaan. Oppositiopuolue maltillinen kokoomus puhuu jo pakolaisten käännyttämisestä rajalla ensimmäiseen tulomaahan EU:ssa. Se on myös ruotsidemokraattien toiveena.

Alaikäiset turvapaikan-hakijat vääristävät Ruotsin sukupuoli-jakaumaa – tilanne pian kuin Kiinassa

Ruotsista turvapaikkaa hakevista alaikäisistä noin 90 prosenttia on poikia. Maassa on nyt noin 35 000 teini-ikäistä poikaa enemmän kuin samanikäistä tyttöä. Ruotsalaisen professorin mielestä asiaan olisi syytä kiinnittää huomiota.

Ruotsalainen professori varoittaa, että jos Ruotsiin saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä pysyy yhtä korkealla tasolla kuin nyt, niin neljän kuukauden kuluttua poikien osuus maan teini-ikäisistä on yhtä vinoutunut kuin Kiinassa

Mielenosoitus Kempeleessä: Alaikäisten turvapaikan-hakijoiden yksikkö evakuoitu

Mielenosoituksen järjestäjät kertoivat ennakkoon, että mielenosoitus on järjestetty pääministeri Juha Sipilän hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa vastaan.

Alunperin mielenosoittajien oli tarkoitus kävellä K-supermarketin edustalta alaikäisten turvapaikanhakijoiden asumisyksikön eteen, mutta heti tilaisuuden alussa osallistujien keskuuteen levisi epätietoisuus siitä, minne he voisivat marssivat, sillä asumisyksikkö oli evakuoitu.

”Tartu tähän Sipilä!”

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on keskustellut pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa postikiistan ratkaisusta. Rinne on esittänyt Sipilälle mallia, jolla solmut avattaisiin.

Toivon, että omistajaohjauksesta vastaava pääministeri pyrkisi vaikuttamaan Postin johtoon, jotta Postiin saataisiin vuoden mittainen siirtymäaika, Rinne totesi SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa lauantaina Tampereella.

Rinne korosti, että Postin tilanne on vakava digitalisaation muutosten kourissa. Sen pitää muuttaa toimintatapoja, mutta ei työntekijöiden kustannuksella.

Paavo Arhinmäeltä viesti Stubbille: ”Vähemmästäkin on väistytty”

Riittääkö ministerin antaman väärän tiedon vastineeksi lausahdus ”sori siitä”? Näin kysyy oppositiopuolue Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki, eikä hän ole arvostelussaan yksin.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) joutui myöntämään, että hänen eduskunnalle antamansa tieto hallintarekisteröinnin kannatuksesta lausunnonantajien keskuudessa ei pitänyt paikkaansa. Stubb väitti lausuntojen olleen 90-prosenttisesti hallintarekisteröintiä tukevia, mutta Helsingin Sanomat selvitti nopeasti, että tilanne oli päinvastainen.

Täyskäännös jihadistien lähtökaupungissa onnistui – näin Isisin veto saatiin hiipumaan

Kun ensimmäinen lapsuudenystävä lähti Syyriaan, Moad El Boudaati tunsi tarvetta tehdä jotain. Oli vuosi 2012, ja opiskelijapoika seurasi ihmeissään, miten kaverit radikalisoituivat ja katosivat Vilvoordesta, Brysselin kyljessä sijaitsevasta pikkukaupungista.

”Vilvoorde on pieni paikka, me kaikki tunsimme heidät”, Boudaati, 25, kertoo ravintolan pöydässä keskustorin laidalla.

Hollanninkielisellä Flanderin alueella sijaitseva Vilvoorde on 42 000 asukkaan kaupunki, jossa asuu iso marokkolainen vähemmistö. Myös Vilvoordessa syntyneellä Boudaatilla on juuret Marokossa.

”Paljon suurempi riski on, että sellainen päätyy jonain päivänä jonkun supisuomalaisen breivikin käsiin tuhoisin seurauksin”

SDP:n kansanedustajan Erkki Tuomiojan mukaan EU:n kaavailema uusi asedirektiivi ei ole uhka Suomen maanpuolustukselle. Asia on nostanut huolta hallitusta ja eduskuntaa myöten.

Tuomioja sanoo blogikirjoituksessaan tukeneensa aina järkeviä pyrkimyksiä aselakien tiukentamiseen syistä, joilla on hyvin vähän tekemistä sen vaaran kanssa, että ne kulkeutuisivat kansainvälisten terroristien käsiin.

Reserviläisten kertausharjoitukset ja asekunnon ylläpitäminen ei voi perustua vapaaehtoisuuteen eikä omiin aseisiin, ja siltä osin kuin tässä on kehittämisen tarvetta niin se täytyy hoitaa ilman tämän kyseenalaisen kotivarustelun tuomista Suomeen.

Suomen pakko vapauttaa kuljetukset

Vastatoimena Suomi kaavailee kiristyviä rengasvaatimuksia ja tienkäyttömaksuja.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) sanoo ymmärtävänsä huolen, jota kuljetustyöntekijät ja -yritykset tuntevat, kun hallitus on vapauttamassa kotimaankuljetuksia ulkomaiselle kilpailulle.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT arvostelee, että vapautus on kuolinisku suomalaiselle kuljetuselinkeinolle ja vie suomalaiset raskaan liikenteen kuljettajat työttömien armeijaan.

Myös Autoliikenteen työnantajaliitto on huolissaan kilpailun vapauttamisesta. Siellä lasketaan, että Suomi menettäisi runsaasti verotuloja. Verotulot supistuisivat, kun kuljetusyritysten liiketoiminta pienenisi ja kuljettajia joutuisi työttömiksi.

Anne Berner kuitenkin rauhoittelee pahimpia pelkoja, sillä vastatoimet vapautuksen haittojen lieventämiseksi ovat jo pitkällä. Lisäksi hän huomauttaa, ettei hän itse eikä hallitus haluaisi ajaa kuljetusten vapautusta, mutta EU-lainsäädäntö pakottaa siihen.

Anneli Auer voi saada valtiolta ”satoja tuhansia euroja”

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvioi, että oikeuden syyttömäksi miehensä kuolemasta toteama Anneli Auer voi saada jopa satojen tuhansien eurojen korvaukset valtiolta pitkään jatkuneen tutkintavankeutensa takia.

Tässä tullaan hakemaan korvauksia näistä ylimääräisistä vangistemisajoista, Nuotio kertoo Uudelle Suomelle.

Korvaukset ovat hänen mukaansa useita satoja euroja päivältä.

Valtiokonttori korvauskäytännössä keskimäärä on ollut noin 120 euroa päivässä, mutta tässä vaatimus voi olla kovempi, koska juttu on ollut poikkeuksellisen julkisuuden kohteena. Harkinta ei ole mekaanista, vaan tapauskohtaista, koska kärsimys kuluu korvattavaksi. Korvaus voi nousta satoihin tuhansiin, hän lisää.

Korvausten saaminen perustuu ihmisoikeusnormeihin.

Anneli Auerin kohtalo ratkesi – syyttäjät eivät saaneet valituslupaa Ulvilan surmajuttuun

Korkein oikeus ei ota käsiteltäväkseen niin sanottua Ulvilan surmajuttua. Tämä tarkoittaa sitä, että Anneli Auer on syytön miehensä murhaan.

Korkeimman oikeuden päätös tarkoittaa sitä, että Vaasan hovioikeuden tämän vuoden helmikuussa antama tuomio jää lainvoimaiseksi. Hovioikeus totesi Auerin tuolloin syyttömäksi miehensä murhaan.

Anneli Auerin puoliso Jukka S. Lahti surmattiin perheen kotona Ulvilassa joulukuussa 2006.

”Hallitus on munannut, mutta on demareillakin ansioita”

Demarit ylsivät tuoreen HS-gallupin kärkeen. Viimeksi ykkössija kyselyssä irtosi keväällä 2008.

Sosiaalidemokraatit ovat nousseet tuoreen HS-gallupin mukaan Suomen puoluekartan kärkeen. Tosin ero keskustaan on lähes olematon, joten käytännössä puolueet ovat tasoissa. Edellisen kerran Sdp ylsi suosituimmaksi puolueeksi kannatuskyselyssä seitsemän vuotta sitten.

Marras–lokakuussa TNS Gallupin tekemässä tutkimuksessa oppositiopuolue Sdp:tä kertoi kannattavansa nyt 21,1 prosenttia. Ero elokuun lukemaan on liki seitsemän prosenttiyksikköä.

Suomalaisten tileillä yli 80 miljardia euroa laiskaa rahaa: ”Jos edes murto-osa olisi kulutuksessa”

Suomalaiset ovat turvallisuushakuisia sijoittajia, suomalaisten talousasenteita ja -suunnitelmia kartoittanut kyselytutkimus kertoo.

Suomalaisen finanssikonserni Investiumin teettämän kyselyn mukaan 32 prosenttia suomalaisista kertoo pelkäävänsä arvopapereihin sijoittamista.

Suomalaisten suosituin sijoituskohde ja säästämismuoto ovat säästötilit. 59 prosenttia kyselyn vastaajista, jotka säästävät tai sijoittavat rahojaan, kertoivat suosivansa säästötilejä.

Suomalaiset pyrkivät sijoittamisen sijaan säästämään rahaa pankkitileilleen. Selvityksemme mukaan yli kolmasosa suomalaisista pitää rahojen säilymistä tärkeämpänä kuin tuoton saamista, Investiumin hallituksen puheenjohtaja Tarkko Laitinen

Rikosskandaali iskee Vladimir Putiniin – ravistelee Venäjän koko valtarakennetta

Paljastus: Valtakunnansyyttäjä Juri Tshaika on ajautunut keskelle skandaalia.

Ensin se vaikutti aivan tavalliselta Venäjän valtaeliitin korruptioskandaalilta, joita venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on paljastanut Korruptionvastaisen säätiönsä (FBK) avustuksella jo sadoittain viime vuosien aikana.

Tavalliselta siinä mielessä, että normaalin kaavan mukaan Navalnyi julkaisisi ensin todisteensa presidentti Vladimir Putinin lähipiirin henkilöiden rikoksista – ja sen jälkeen paljastus vaiettaisiin kuoliaaksi niin Kremlissä kuin Venäjän valtiollisessa mediassakin ja paljastuksen kohteena olleet henkilöt saisivat jatkaa työtään joutumatta edes eroamaan.

Tällä kertaa Navalnyi näyttää kuitenkin pyydystäneen verkkoonsa niin isoja kaloja, että näennäisen tyynen pinnan alla kuohuu toden teolla.

Kauppojen uudet, pidemmät aukioloajat lyövät läpi ehkä kesällä – kaupat epäilevät vaikutuksia

Mitä 15-vuotias nuorukainen tekisi ruokakaupassa keskellä yötä?

”Ostaisi energiajuomia”, vastaa Helsingin Mellunmäessä asuva Kim Vornanen. Tiistaina iltapäivällä hän osti tyttöystävineen vaniljamunkkeja, riisipiirakan ja korvapuustin Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevasta S-marketista.

Päivittäistavarakaupan toinen jättiläinen Kesko pohtii tarvetta aukioloaikojen laajentamiselle kauppakohtaisesti.

”Erot ovat paikkakuntien sisälläkin huikean suuria sen suhteen, milloin kuluttajat kauppaa tarvitsevat. Emme rupea Helsingissä sanelemaan, milloin Lapin K-kaupat ovat auki”, sanoo Keskon päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Jorma Rauhala.

Kaupan aukioloajat vapautuvat

Eduskunnan hyväksymä lakimuutos kumoaa vähittäiskaupan ja parturi- ja kampaamoliikkeiden aukioloaikoja säätelevän lain. Kauppakeskusyrittäjillä säilyy kuitenkin myös jatkossa vapaus pitää liike kiinni yhtenä päivänä viikossa.

Sääntelyn purkaminen kauppojen aukioloa vapauttamalla on hyvä päätös. Nyt luotetaan siihen, että kauppiailla on paras tieto siitä, milloin asiakkaat käyttävät kaupan palveluita.

Olli Rehn

S-ryhmä täräyttää: Aukioloaikoihin iso muutos - "Samaan tapaan kuin Netflix vapautti tv:n katselua"

S-ryhmä tarttuu heti uusiin vapautettuihin aukioloaikoihin.

Yhteensä lähes 500 Prismaa, S-marketia ja Salea ympäri Suomen pidentää aukioloaikojaan, kauppajätti kertoi heti tiedotteessaan tiistaina. Vilkkaimmat Prismat ovat lain voimaantultua auki jopa kello 23:een.

Aukioloaikojen pidennykset tehdään lain voimaantultua toimipistekohtaisesti. Vilkkaimmat Prismat ovat auki kuutena päivänä viikossa kello 7–23, sunnuntaisin kello 10–23. Aukioloajat vaihtelevat osuuskaupoittain ja myymälöittäin.

"Asiakkaidemme pitää saada valita itse, milloin he käyvät kaupassa. Aukioloaikoja pidentämällä annamme heille lisää valtaa omiin aikatauluihinsa. Päivän ruuhkaisimpien hetkien paine kevenee, kun kauppareissun ajankohdan voi valita vapaammin. Toimivampi arjen järjestys vapauttaa enemmän aikaa perheelle ja omille tekemisille", sanoo valikoimajohtaja Ilkka Alarotu S-ryhmän marketkaupasta.

Verorahat voitoksi

”Pitäisi olla rehellisiä ja puhua koko kakusta”

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan sekä SDP:n samoihin asioihin vihkiytyneen työryhmän puheenjohtaja Tuula Haatainen kirjoitti taannoin blogissaan, että hyvinvointi ei ole kauppatavaraa. Kun julkisia palveluita ulkoistetaan yksityisten yritysten tuotettaviksi verovaroin, voidaan pohtia, halutaanko ensisijaisesti huolehtia ihmisten hyvinvoinnista vai turvata yrityksille messevät voitot.

Mitä haittaa on siitä, että julkisten palveluiden parissa häärii yksityisiä, voittoa tavoittelevia yrityksiä?

Maarit Feldt-Rannan mielestä suurin ongelma on, että julkisten palvelujen hoitamiseen ja tuottamiseen tarkoitettua rahaa valuu toiminnasta tahkottuina voittoina yritysten taskuun.

Äärioikeiston jyräys pysäytettiin Ranskassa

Ranskan aluevaaleista muodostui suurpettymys Kansallinen rintama -puolueelle, vahvistavat lopulliset vaalitulokset.

Äärioikeistolainen puolue ei yltänyt voittoon yhdelläkään alueella.

Presidentti Francois Hollanden johtamat sosialistit vetäytyivät eilen toiselta kierrokselta maan niissä osissa, joissa Kansallisen rintaman mahdollisuudet voittoon olivat suurimmat. Sosialistien kannattajia kehotettiin äänestämään ex-presidentti Nicolas Sarkozyn konservatiiveja äärioikeiston voiton vaikeuttamiseksi.

1970-luvun lopulla Suomessa ilmestyi 13 demarilehteä – nyt sinnittelevä Demokraatti uudistuu

Sdp:llä oli vielä 1980-luvulla vankka puoluelehdistö, joka on vähitellen kuihtunut pieneksi tekijäksi, kirjoittaa Unto Hämäläinen mediapalstalla.

Koukkasin Paasipuiston kautta ja jätin jäähyväiset talolle, johon ei ole tulevaisuudessa enää mitään asiaa. Ennen kävin siellä lähes viikoittain, sillä seurasin Sdp:n puoluetalon tapahtumia nuorena toimittajana kymmenisen vuotta.

Kun 1980-luvun lopulla menin Saariniemenkadun puoluetaloon, meitä HS:n politiikan toimittajia kutsuttiin ”demarien kotierkoiksi”. Kovimpia kilpailijoita uutisista olivat Suomen Sosialidemokraatin, myöhemmin Uutispäivä Demarin, etevät toimittajat.

Muiden kanssa pärjäsi jotenkuten, mutta lehden legendaarista kolumnistia Aimo Kairamoa vastaan ei ollut mahdollisuuksia. Kairamo tiesi demarien sisäpiiriasiat, ja jos ei tiennyt, sai ne selville yhdellä puhelinsoitolla. Onneksi Kairamo ei voinut kertoa kaikkea palstallaan.

Nyt puoluetalon edessä seisoi koppiauto, johon lastattiin toimistotavaraa. Sdp on syksyn aikana muuttanut Paasipuiston reunalta Hakaniemen Ympyrätaloon kuudenteen kerrokseen. Yhteen kerrokseen kootaan suomalaisen sosiaalidemokratian ydin: puoluetoimisto, Helsingin ja Uudenmaan piiritoimistot sekä oheisjärjestöjen toimistot.

Pariisissa syntyi ilmastosopu – ”Maailman maat pystyvät yhteistyöhön, kun tarpeeksi iso asia on kyseessä”

”Hieno hetki”, sanoi Suomen neuvotteluja johtanut ympäristö­ministeri Kimmo Tiilikainen.

Pariisin ilmastokokouksessa saavutettiin lauantaina historiallinen sopu. Kokouksen 195 osanottajamaata solmivat maailman ensimmäisen, kaikkia maita oikeudellisesti sitovan kansainvälisen ilmastosopimuksen.

Sopimus rajaa maapallon lämpenemisen alle kahteen asteeseen esiteollisesta ajasta. Lisäksi sopimuksen osapuolet sitoutuvat tekemään parhaansa, että lämpötilannousu rajoittuisi 1,5 asteeseen.

Pariisin sopimukseen ei tule eri maita sitovia päästötavoitteita. Maat jatkavat edelleen päästövähennyksiä omien lupaustensa pohjalta. Pariisin sopimukseen kirjataan kuitenkin, että vähennyksiä tarkastellaan tietyin väliajoin ja että ne ovat linjassa esimerkiksi tieteellisen tiedon kanssa.

Pariisin sopimus tehdään vuoden 2020 jälkeiseksi ajaksi.

MAAN YSTÄVÄT: PARIISIN SOPIMUS ON HÄPEÄLLINEN

Useat kansalaisjärjestöt antoivat lauantaina melko myönteisiä lausuntoja loppusilausta vailla olevasta Pariisin ilmastosopimuksesta. Sen sijaan kansainvälinen Maan ystävät (Friends of the Earth International) pitää sopimusta erittäin huonona.

Järjestön koordinaattori Sara Shaw sanoi, että rikkaat maat ovat painostuksella ja puolittaisilla lupauksilla ajaneet läpi hyvin huonon sopimuksen.

Friends of the Earth Internationalin mukaan rikkaiden maiden pitäisi kantaa reilu osuutensa päästövähennyksistä sekä antaa rahaa ja muuta tukea kehitysmaille, jotta ne voisivat sopeutua ilmastonmuutokseen.

Amerikkalaisen Climate Centralin mukaan edes Pariisin ilmastosopimus ei ehkä riitä pelastamaan rannikkoseutuja merenpinnan nousulta

Vaikka Pariisissa sovittiin toimista, jotka rajoittavat maapallon keskilämpötilan nousun kahteen asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna, monet maailman rannikkoalueet, kaupungit ja maamerkit uhkaavat siitä huolimatta hukkua nousevaan meriveteen tulevien vuosisatojen aikana.

Climate Central julkaisi varoituksensa tueksi kuvamanipulaatioita, joissa esitetään hätkähdyttävällä tavalla, mitä jo kahden asteen nousu saattaa tarkoittaa joskus tulevaisuudessa: kymmenet miljoonat ihmiset joutuisivat muuttamaan alavimmilta seuduilta ja jopa suurkaupungit kuten Lontoo, New York, Sydney, Rio de Janeiro, Durban ja Mumbai kamppailisivat nousevan veden kanssa.

NYT TARVITAAN TODELLISIA PÄÄSTÖVÄHENNYKSIÄ

Suomalaiset ympäristö- ja kehitysjärjestöt vaativat Suomelta ja EU:lta nopeampia päästövähennyksiä sekä energiamurroksen vauhdittamista, jotta Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin voidaan yltää.

Sopimus on suurpiirteinen sen suhteen, mitä kaikkea voidaan laskea ilmastorahoitukseksi. Suomen ja muiden rikkaiden maiden on kannettava vastuunsa. Rahoituksen on oltava uutta ja lisäystä suhteessa kehitysyhteistyövaroihin. Tilastokikkailulla ei torjuta ilmastonmuutosta eikä pelasteta ihmishenkiä, sanoo Kepan kehityspoliittinen asiantuntija Jonas Biström

Valtionyhtiö alentaa henkilöstönsä palkkoja sadoilla euroilla kuukaudessa – ”Johdon palkkoihin ei kosketa”

Pääasiassa Puolustusvoimien ruokahuollosta huolehtiva valtion omistajaohjauksessa oleva Leijona Catering Oy laskee ravintolahenkilökuntansa palkkoja vuoden 2016 alussa sadoilla eroilla.

Valtaosaa yhtiön henkilöstöstä edustavat Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Maanpuolustuksen henkilökuntaliitto MPHL pitävät tällaista toimintaa erittäin huonona henkilöstöpolitiikkana ja vaativat valtion omistajaohjaajaa ja puolustusministeriötä puuttumaan yhtiön suunnittelemiin toimiin.

Porvarihallituksessa valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri on pääministeri Juha Sipilä (kesk.)

Palkanalennusten taustalla on Puolustusvoimien ruokahuollon yhtiöittämisvaiheessa solmitun henkilöstön työehtoja koskevan suoja-ajan sopimuksen päättyminen ja yhtiön päätös siirtyä noudattamaan kaikilta osin vain majoitus- ja ravitsemisalan työehtosopimusta.

Liitot vaativat valtion omistajaohjaajaa (pääministeri Juha Sipilä) ja puolustusministeriötä puuttumaan yhtiön suunnittelemiin toimiin.

”Meillä on nyt hätähuudon riski” – Ihalainen puhui luunkovaa tekstiä

Eduskunta keskusteli koko keskiviikon iltapäivästä alkaen työllisyysvälikysymyksestä, jonka kolme oppositiopuoluetta – vasemmistoliitto, SDP ja vihreät – hallitukselle teki.

Kaikista työttömistä noin puolet on nyt vaikeimmin työllistettäviä. Se tarkoittaa sitä, että nämä ihmiset tarvitsevat työkykyä, kuntoutusta, koulutusta ja elämänhallintaa tukevia toimenpiteitä selvitäkseen ylimalkaan työmarkkinoille, vaikka niitä työpaikkoja avautuisikin.

On erittäin suuri riski – vähän hätähuudon riski – että meillä iso määrä ihmisiä nyt syrjäytyy työmarkkinoilta ja yhteiskunnasta, hän varoitti.

”Täällä minä kuolen henkisesti” – moni irakilainen haluaa jo pois Suomesta

”Olisin valmis lähtemään takaisin kotiin jo huomenna”, sanoo turvapaikanhakemuksensa perunut Tareq Thajeel Ajaj Otaniemen vastaanottokeskuksessa Espoossa. Kotiin Etelä-Irakiin häntä vetää kuulemma isän sairastuminen vakavasti, mutta ennen kaikkea pettymys.

Suomi ei ollutkaan sitä, mitä ihmissalakuljettajat Välimeren rannalla lupasivat. Neljä kuukautta vastaanottokeskuksessa viettänyt nuorukainen on kyllästynyt toimettomuuteen ja suomalaiseen ruokaan.

Suomen hallitus julkisti laajan turvapaikanhakijoihin liittyvän ohjelman. Ohjelman tarkoituksena on hallituksen mukaan katkaista hakijoiden hallitsematon tulo maahan, saada kustannukset hallintaan ja kotouttaa turvapaikan saaneet.

Hallitus aikoo panna turvapaikan-hakijat töihin Maahan-muuttovirasto lakkauttaa vastaanotto-keskuksia

Hallitus julkisti tiistaina laajan turvapaikan-hakijoihin liittyvän ohjelman. Ohjelman tarkoituksena on hallituksen mukaan katkaista hakijoiden hallitsematon virta maahan, saada kustannukset hallintaan ja kotouttaa turvapaikan saaneet.

Ohjelmaan kuuluu sisäministeri Petteri Orpon (kok) mukaan 80 eri toimenpidettä. Hallitus haluaa muun muassa panna turvapaikanhakijat töihin joko vastaanottokeskuksissa tai niiden sijaintikunnissa.

Hallituksen mukaan esimerkiksi kotouttamisen toimenpiteiden vastineeksi hakijoiden pitäisi tehdä jotakin työtä. Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps) kertoi tiedotustilaisuudessa, että turvapaikkaa hakevien ei haluta olevan joutilaina .

Suuri mullistus Yleen? – ”Vihdoin ehdotuksia”

Kokoomuksen kansanedustajat Jaana Pelkonen ja Sinuhe Wallinheimo vaativat, että hallitus tarttuu nopeasti mediatyöryhmän maanantaina julkistamiin toimenpide-ehdotuksiin. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) asettama ja Anssi Vanjoen johtama työryhmä esittää suuri muutoksia.

Työryhmä esittää muun muassa alkoholimainonnan vapauttamista, radiomainonnan aikarajoitusten purkamista ja Yleisradion roolin muuttamista siten, että yhtiö ostaisi jatkossa sisällöstään jopa 30 prosenttia, kun nykyisin luku on 6 prosenttia.

Suomessa pystyy muuten harjoittamaan mediabisnestä suomen kielellä myös ilman, että tarvitsee edes tästä kotimaisesta perinteisestä mainosmarkkinasta välittää. Kun pyörittää internetpalvelimia ulkomailta ja kerää rahat suomalaisilta peliriippuvaisilta Maltalla toimivien nettipelifirmojen kautta, se on mahdollista, Huusko kirjoittaa.

Mediaraportin ehdotukset on syytä pohtia huolella

Professori Anssi Vanjoen johtaman mediatyöryhmän raportin lähtökohtina ovat kuluttajan etu ja toimivien markkinoiden edistäminen. Työryhmä korostaa elinvoimaisen median yhteiskunnallista merkitystä. Demokratian kannalta on tärkeää, että Suomessa on jatkossakin moniääninen mediakenttä. Työryhmä penää perustellusti media-alalta rohkeutta uudistuksiin.

Ongelmallisin työryhmän ehdotuksista on ajatus Ylen muuttamisesta ”kansalliseksi sisältöalustaksi”. Tämä tarkoittaa sitä, että Ylen sisällön ja teknisten ratkaisujen tulisi olla avoimia ja vapaasti myös kaupallisten toimijoiden käytettävissä.

Tämä on radikaali ehdotus, jonka vaikutukset mediakenttään voivat olla hyvinkin arvaamattomat.

Niinistö huolissaan kansan kahtiajaosta

Anarkistit uhmasivat virkavaltaa – poliisi vastasi ampumalla paineilma-aseella

Poliisi valvoi järeästi varustautuneena itsenäisyyspäivän iltana Helsingin Töölöntorilta liikkeelle lähtenyttä kansallismielisten 612-ryhmän soihtukulkuetta ja sitä vastustanutta Vapaus pelissä -mielenosoitusta.

Yhteenottojen välttämiseksi poliisi sulki vastamielenosoittajat hyvissä ajoin Hesperian puiston alueelle, mutta joukko hajaantui myöhemmin pienemmiksi ryhmiksi ja pääsi jonkin verran häiritsemään soihtukulkuetta.

”Hesperian puistoon kokoontuneet henkilöt, teidän ei sallita siirtyvän Runeberginkadun suuntaan häiritsemään mielenosoituskulkuetta. Poliisi on varautunut voimankäyttöön”, poliisi julisti vastamielenosoittajille.

”Tunnekuohuista huolimatta ei kannata tehdä itsestään rikollista”

Sellaista Suomea meillä ei voi olla, että joudutaan pelkäämään läheisten puolesta. Tässä me tarvitsemme asennekoulutusta, sanoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö Ylen itsenäisyyspäivän haastattelussa.

Niinistö puhutteli itsenäisyyspäivän haastattelussa ”kahtiajakautunutta” kansaa turvapaikanhakijoihin liittyvien haasteiden edessä.

Kahtiajako taisi alkaa viime kesänä, jolloin puhuttiin paljon monikulttuurisuudesta joko puolesta tai vastaan, Niinistö arvioi.

Näin yrittäjä korjaisi Suomen tilanteen

Billnäsin ruukin omistaja ja Management Eventsin hallituksen puheenjohtaja Olli Muurainen arvostelee kovin sanoin Suomessa harjoitettua politiikkaa ja ehdottaa tilalle suurta verouudistusta.

Muurainen arvioi, että Suomen pitää aloittaa nyt raskaan sarjan elvytys, joka kiihdyttää tilapäisesti velkaantumista.

Tarkoitan massiivista ansiotuloveron ja yhteisöveron alennusta. Veroale tarvitaan voitelemaan välttämättömien rakenteita muokkaavien ja kustannustasoa leikkaavien lakien läpimenoa. Massiivinen tarkoittaa miljardeja eikä miljoonia. Voitelu tarkoittaa sitä, että kaikille jää enemmän rahaa käteen joka kuukausi. Kaikkien pitää voittaa, jotta paketti voidaan saada aikaiseksi, hän kirjoittaa.

Kalifornian joukkomurha voi provosoida Yhdysvallat laajempaan sotaan Isisiä vastaan

San Bernardinon keskiviikkoinen joukkomurha oli pahin ääri-islamilaisten terrori-isku Yhdysvalloissa syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen. Se toi Yhdysvaltoihin myös uudenlaisen toimintamallin, ”fuusioterrorismin”, jossa itsenäisesti toimivat terroristit iskevät epätodennäköiseen kohteeseen.

”Me olemme puhuneet tällaisesta paljon”, sanoi liittovaltion poliisin FBI:n päällikkö James Comey The Washington Post -lehdessä. ”Internet antaa ihmisille mahdollisuuden myrkyttää itsensä ja radikalisoitua kaikessa hiljaisuudessa, jolloin meidän keinomme puuttua ovat rajoitettuja.”

Joukkomurhan tekijät Syed Rizwan Farook ja Tashfeen Malik eivät kuuluneet terrorijärjestöön, vaan radikalisoituivat ilmeisesti sukulaistensakaan tietämättä. Yhdysvaltalaismedian tietojen mukaan Farook oli puhunut puhelimessa yhden terrorismista epäillyn kanssa Yhdysvalloissa, mutta tämä ei riittänyt herättämään viranomaisten huomiota.

Jari Aarnion outoja talkoita

Yksinäinen talo seisoo yksityistien varrella keskellä metsää. Tien päässä häämöttää toinen talo, mutta muita naapureita ei näy.

On perjantai 15. marraskuuta vuonna 2013, ja tänne keskelle metsää Helsingin huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio rakentaa omakotitaloa.

HS on selvittänyt Aarnion tekemisiä kaikessa hiljaisuudessa jo usean kuukauden ajan. Esiin on noussut epäselvyyksiä muun muassa Aarnion rahankäytössä.

Lähteiden mukaan Aarnio on käyttänyt suuria summia käteistä rahaa. Prostituoitu ”Saara” on HS:n haastattelussa kertonut, että Aarnio käsitteli rahaa aina käsineet kädessään. Kaiken lisäksi Aarniolla on rakenteilla Porvooseen hulppea omakotitalo, jonka rahoitukseen liittyy epäselvyyksiä.

Siksi tänä marraskuisena perjantaina 2013 lähdemme kuvaajan kanssa kuvaamaan Aarnion tontin uutisointia varten.

Uusi suurlakko edessä? AKT:n Piirainen uhkaa lakoilla, jos hallitus vie pakkolait eduskuntaan

Auto- ja kuljetusalan liiton puheenjohtaja Marko Piirainen sanoo, että ay-liike järjestää mahdollisesti poliittisia lakkoja alkuvuodesta, jos hallitus tuo niin sanotut pakkolait eduskuntaan.

Ay-liike vastusti poliittisilla lakoilla pakkolakeja jo viime syyskuussa, jolloin Rautatientorille kokoontui tuhansia lakkoilijoita ja satamat pantiin kiinni ja paperikoneet pysähtyivät.

Pakkolait heikentäisivät jokseenkin kaikkien työehtoja muun muassa pidentämällä työaikaa ja vähentämällä lomarahoja. Pakkolait ovat parhaillaan lausuntokierroksella, joka päättyy ensi viikolla.

Liitoille on erityisen raskasta se, että lait ovat pakottavia eli ne rajoittavat palkansaajien ja työnantajien oikeutta sopia keskenään työehdoista.

Hallituksen pakkolait kaatuvat eduskunnassa

Tämän aamun Huomenta Suomessa (MTV) todistettiin napakkaa sananvaihtoa eduskuntaryhmiensä puheenjohtajien Matti Vanhasen (kesk.) ja Antti Lindtmanin (sd.) välillä. Aiheena eilen kaatunut yritys yhteiskuntasopimukseksi ja porvarihallituksen ajama pakkolakipaketti.

Ongelma tässä pakottavassa lainsäädännössä on siinä, että nämä palkanalennukset näkyvät ihmisten ostovoimassa ja sitä kautta työllisyydessä välittömästi.

SDP:n Lindtman sanoi suoraan ennustavansa, että hallituksen lausuntokierroksella olevat pakkolakiesitykset kaatuvat eduskunnassa niiden perustuslaillisiin ongelmiin.

Veteraani-ikäiset yllättävän homomyönteisiä

Tutkija: "Ovat seuranneet aikaansa"

Kolmannes veteraaneista ja lotista sallisi, ainakin osittain, samaa sukupuolta oleville pareille heteroparien oikeudet. Tutkija pitää tulosta yllättävänä, sillä veteraanien nuoruudessa homous oli sekä rikos että sairaus. Katso videolta, miten aika on muovannut homoasenteita.

92-vuotias lotta Aune Rahola ei näe samansukupuolisissa suhteissa ongelmaa. Hän ehti kuitenkin kypsään ikään ennen kuin tiesi homoseksuaaleja edes olevan.

Vasta parin, korkeintaan kolmenkymmenen vuoden aikana on tullut esille, että tämmöistä edes on. Sitä ennen en ollut homoista kuullutkaan.

Poliitikko kiittää Jumalaa vastaanotto-keskuksen palosta – puoluetoveri tyrmistyi

Perussuomalaisten pohjanmaalainen varakansanedustaja Juha Mäenpää kiittää Jumalaa Niinisalon vastaanottokeskuksen palosta. Eduskunnan entinen varapuhemies, pappi Anssi Joutsenlahti (ps.) vastustaa jyrkästi Jumalan liittämistä rikolliseen tekoon.

Perussuomalaisten pitkäaikainen vaikuttaja Anssi Joutsenlahti tyrmää puoluetoverinsa, pohjanmaalaisen varakansanedustaja Juha Mäenpään kommentit Kankaanpään Niinisalon vastaanottokeskuksen tulipalosta.

Niinisalossa paloi tiistaina maan tasalle rakennus, johon oli tarkoitus majoittaa kymmeniä turvapaikanhakijoita. Poliisi tutkii paloa törkeänä tuhotyönä ja sitä epäillään tuhopoltoksi.

Ilmajoen kunnanhallituksessa istuva Juha Mäenpää kommentoi Facebookissa paloa näin: "Aivan mahtavaa. Jumala on olemassa. Rukouksiini on vastattu."

Sipilän heitto ”kaiken maailman dosenteista” kuohuttaa

Myös SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja kiinnitti huomionsa keskiviikkoillan A-studioon, jossa pääministeri Juha Sipilä (kesk.) puhui halveksivaan sävyyn dosenteista, joita hän nimitti ”kaiken maailman dosenteiksi”. Sipilää kiukutti, etteivät työmarkkinajärjestöt päässeet tänään sopuun.

Siksi pidättäydyn vielä syyllisten nimeämisestä, vaikka minulla käsitys siitä onkin. Panin merkille, että pääministeri A-studiossa dissasi kaiken maailman dosenttien neuvot. Niitäkin kannattaa joskus kuunnella, siinä missä kätilöitäkin.

Neuvottelut yhteiskunta-sopimuksesta kariutuivat

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kertoi asiasta Etelärannassa.

Meillä olisi ollut edellytykset jatkaa, mutta työnantajapuoli EK totesi, että edellytyksiä jatkaa ei ole, Lyly sanoi keskiviikkona 2.12. 2015 Etelärannassa.

Vain ihme voi enää pelastaa yhteiskunta-sopimuksen

Todennäköisin vaihtoehto on, että osapuolet eivät näe enää mahdollisuuksia jatkaa neuvotteluja. Ihme voi kuitenkin vielä tapahtua. Kaikki osapuolet Auto- ja kuljetusalan liitto AKT:ta lukuun ottamatta pohjimmiltaan haluavat, että sopimus syntyy.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) ajamaa sopimusta on yritetty saada kasaan jo viime keväästä saakka, mutta se on kaatunut jo muutaman kerran. Yhteiskuntasopimuksen syntyminen on ollut yksi Sipilän hallituksen tärkeimmistä hankkeista. Sillä pyritään parantamaan Suomen kilpailukykyä ja lisätä työllisyyttä.

Työnantajia edustavan EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoi, että ”lähtökohta on se, että ratkaisussa pitää kaikkien olla mukana”.

”Tuntuu kuin olisimme syyllisiä vähän kaikkeen” – AKT antaa rukkaset sopimuskosijoille

Turkulainen Mikko Ahomäki ja jyväskyläläinen Jukka Hämäläinen kuuluvat Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n vahvoihin kentän vaikuttajiin. Heidän viestinsä on täysin yksituumainen. Iso yhteiskuntasopimus voidaan tehdä ilman AKT:n mukanaoloa.

Minusta on outoa koko touhu. Työnantajat viitoittivat tien kertomalla, etteivät he tee enää keskitettyjä sopimuksia. Sitten he käänsivät viitan kohti AKT:ta. Tuntuu kuin Me AKT-laiset olisimme syyllisiä vähän kaikkeen. Jopa Postin lakossa syylliseksi pantiinkin AKT, Ahomäki sanoo.

Työnantajat pelkäävät, että AKT panee satamat kiinni. Siitä tässä on pohjimmiltaan kyse.

Työeläke-rahastojen varoista riittäisi talouden elvytykseen

Työeläkerahastojen varoja voitaisiin käyttää talouden elvyttämiseen, ehdottaa Tilastokeskuksen yliaktuaari Olli Savela

1. Korotetaan eläkkeitä
Monet eläkeläiset elävät Euroopan unionin mittapuulla köyhyysrajalla tai sen alla. Entä jos korotettaisiin eläkkeitä?

2. Alennetaan työntekijöiden eläkemaksuja
Eläkerahastojen varallisuuden vuoksi voitaisiin työntekijöiden eläkemaksuja alentaa. Se parantaisi ostovoimaa ja kohentaisi kotimaista kysyntää.

3. Eläkerahastojen sijoitukset Suomeen Eläkerahastojen sijoituksista yli 70 prosenttia suuntautuu ulkomaille. Rahastot käyttävät Savelan mukaan merkittävää valtaa siinä, mihin varoja sijoitetaan.

Lauri Lyly tv:ssä: ”Aivan poikkeuksellista”

On tärkeä muistaa, että aina kun on keskusjärjestöneuvotteluita käyty, niin sen jälkeen on vasta arvioitu tulosta ja katsottu, kuinka moni liitto on mukana sen soveltamisessa. Soveltamisen kattavuus on ollut se ratkaiseva asia. Tämä on nyt aivan poikkeuksellista, että pyydetään etukäteen jo kuittaus siitä, että ollaan mukana, Lyly toteaa.

”Kuka uskoo enää Stubbia?”

Suomi ei kohta ole yhteiskunta vaan eriskunta

SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen vieraili sunnuntaina eteläsavolaisten Puuliiton jäsenten tilaisuudessa.

Tilaisuudessa hämmästeltiin sitä, miten nyky-Suomessa on ministereistä tullut elinkeinoelämän ja suurrikkaiden lobbareita. ”Ylimielisyydessään he ovat unohtaneet kaikki häveliäisyyden rajat”, oli puuliittolaisten näkemys ja huoli.

Tulee eittämättä mieleen, onko Suomi vaipumassa kauas länsimaisesta demokratiasta: valtiovarainministeriö ministeri Stubbin siunauksella ohjailee lehdistöä ja ministeri itse valehtelee eduskunnalle.

Pääministeri Sipilä antaa täyden tukensa Stubbille ja Soini piileksii taustalla. Ei Suomea nosteta tällaisten höpönpuhujien ja takinkääntäjien toimilla, sanoo Satu Taavitsainen.

Oppositio vaatii Stubbia tilille vääristä tiedoista

Sosiaalidemokraattien, vasemmistoliiton ja vihreiden eduskuntaryhmien johtajat vaativat valtiovarainministeri Alexander Stubbilta (kok) selvitystä tämän eduskunnassa antamista vääristä tiedoista. Stubb myönsi lauantaina blogissaan antaneensa kansanedustajille väärää tietoa siitä, kuinka laajasti Suomen viranomaiset kannattavat hallintarekisteriä.

Väärien tietojen antamista eduskunnalle pidetään hyvin moitittavana varsinkin, kun kyseessä on ministeri.

Hallintarekisteri nousi esille eduskunnan kyselytunnilla torstaina. Hallintarekisteriä puolustava Stubb sanoi eduskunnassa, että ”noin 90 prosenttia lausunnoista on itse asiassa myönteisiä”.

Virheen ja valheen ero

”Virhe oli minun, sori siitä.”

”Virhe oli minun, sori siitä”, ”Virhe oli minun, sori siitä”, ”Virhe oli minun, sori siitä”, ”Virhe oli minun, sori siitä”

Tätä käytetään silloin, kun oma valhe halutaan muuttaa virheeksi eli viattomaksi mokaksi.

Toki jälkimmäinen esimerkki on täysin kuvitteellinen, eikä sillä ole mitään yhtymäkohtaa nykyaikaiseen oikeusvaltioon.

Postin talkootyö epäilyttää

”Ei vastuullisena työnantajana ymmärrä rooliaan”

Kansanedustaja Sirpa Paateron (sd.) mukaan valtioyhtiö Postin toimintaan pitää saada jokin tolkku. Neuvottelut ovat kesken ja valtakunnansovittelijan johdolla on vakava yritys saada ratkaisua tilanteeseen.

Paateron mukaan tilannetta ei helpota mitenkään, että ensin rikkurityövoimaksi työtaisteluun oli ajatus värvätä vuokratyövoimaa ja kun se ei onnistunut, on nyt siirrytty käyttämään vapaaehtoistyötä tekeviä urheiluseuroja.

Jos Postilla on toimintaa, joka voidaan hoitaa talkootyöllä, olisi se varmaan käytössä myös muinakin aikoina.

Suomi saa robotisaatio-strategian
"Osa nykyisistä ammateista häviää lopullisesti"

Robotit tulevat mullistamaan ihmisten arkea ja työtä. Robotisaatio on yksi harvoista teknologioista, joka voi aiheuttaa internetin kaltaisen muutoksen.

Kaikki mikä voidaan robotisoida, tullaan robotisoimaan.

Työelämässä robotiikkaa tulee vaikuttamaan eniten teollisuuteen, sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä palveluihin.

Teollisuus kaipaa tuottavuuden parantamista. Siihen ei päästä millään työajan pidentämisellä vaan ainoastaan robottien avulla. Tällöin tuottavuusloikka voi olla 30 prosenttia tai enemmän.

Ruotsi teki täyskäännöksen pakolais-politiikassa – yksin ei voi olla kansainvälinen

Ruotsiin on saapunut 80 000 ihmistä kahden viime kuukauden aikana. Maan pakolaistilanne on pahin toisen maailmansodan jälkeen.

Ruotsin hallitus teki tiistaina täyskäännöksen pakolaispolitiikassaan. Suunnanmuutosta on julkisuudessa selitetty kahden tarinan kautta. Toinen on sisäpoliittinen, toinen liittyy EU:hun, arvioi mediatutkija, elokuvatutkimuksen professori Anu Koivunen Tukholman yliopistosta.

Täyskäännös ei ole pelkästään täyskäännös. Muuttunut tilanne on vaikuttanut koko mediakenttään ja keskustelijoihin, toteaa Anu Koivunen.

Ruotsi on vastaanottanut 80 000 turvapaikanhakijaa kahden viime kuukauden aikana. Pakolaistilanne on pahin toisen maailmansodan jälkeen.

Ikäihmiset huristelevat pian vedyn voimalla?

Suomalaiskeksintö voi mullistaa kävelytuen käytön.

Keksijä Arto Salonen päätti liittää vetysäiliön ja polttokennomoottorin vanhuksille tuttuun potkupyörään.

Punainen, keltainen ja vihreä merkkivalo syttyvät sähkövirran merkiksi. Keksijä Arto Salonen säätää huippunopeudenrajoittimen 15 kilometrin tuntivauhtiin ja nousee Esla-potkupyörän kyytiin. Kuin itsestään menopeli lähtee liikkelle.

Kyse on ehkäpä maailman ensimmäisestä vedyllä kulkevasta potkupyörästä. Viralliselta nimeltään PEM-Eslan prototyyppi sai ensiesittelynsä viikonloppuna Kokemäellä, ammattioppilaitos Sataedun sähköosaston avoimien ovien päivässä.

Jos edes puhuttaisiin oikeilla sanoilla

Nyt pää kylmäksi poliitikot, jotka vietätte aikaanne somessa. Jos pitkällekantavia päätöksiä tehdään sosiaalisessa mediassa kiehuneiden tunteiden pohjalta, mitäs sitten kun tunne muuttuu ja yhden totuuden hetki on ohi ja vaihtunut toiseksi totuudeksi? Teidän pitää uskaltaa ajatella pitkäjänteisesti, perustellusti, itsenäisesti ja kirkkaasti.

Nyt turvapaikkapolitiikkaamme vaivaa sumeus, käsitteitä myöten.

Sanon nyt heti alkuun, että hädänalaista ihmistä tulee auttaa. Kun minusta tuli aikoinaan nuori äiti, jotain sydämessä repesi. Kaikkien lasten kohtalot kaikkialla maailmassa alkoivat kastella tyynyjäni, kun tajusin, mikä olento lapsi on. Siitä syystä halusin töihin avustusjärjestöön, auttamaan maailman kärsiviä.

Pitää ennaltaehkäistä ongelmia; sitä tarkoittaa korkeatasoinen kehitysyhteistyö. Ihmisiä autetaan siellä missä he ovat, ja tavalla, joka nostaa autettavan omille jaloilleen tehden avun tarpeettomaksi.

Kokemus kehitysyhteistyöjärjestössä opetti nopeasti näkemään suuren eron eri tavoissa auttaa. Humanitaarinen apu oli katastrofeissa välttämätöntä ensiapua, mutta jokainen ammattilainen tajusi, että sillä ei ratkaista mitään. Siitä ei saa tulla järjestelmää, joka ruokkii olemassaoloaan.

Pitää ennaltaehkäistä ongelmia; sitä tarkoittaa korkeatasoinen kehitysyhteistyö. Ihmisiä autetaan siellä missä he ovat, ja tavalla, joka nostaa autettavan omille jaloilleen tehden avun tarpeettomaksi.

Näin tekee Kanada: 25 000 syyrialaista, ei lainkaan yksinäisiä miehiä

Kanadassa pääministeri Justin Trudeaun hallitus on vahvistanut maan ottavan pikaisesti 25 000 syyrialaista pakolaista kotoutettavakseen.

Pakolaiset vastaanotetaan jo seuraavan kolmen kuukauden aikana priorisoiden sellaisia henkilöitä, jotka muodostavat pienimmän turvallisuusriskin. CNN kertoo tämän hallituksen linjauksen tarkoittavan käytännössä sitä, että Kanada ottaa vastaan lähinnä perheitä ja erityisen hädänalaisia yksilöitä kuten seksuaalivähemmistöjen edustajia.