DPK.fi

Suomen Turku julistaa joulurauhan

Keskiajalla alkaneella tavalla kehotetaan kansalaisia rauhoittumaan pyhien viettoon.

Suomen Turku julistaa tänään jälleen joulurauhan. Kello 12 tapahtuvaa julistusta seuraa todennäköisesti yli kymmentuhatpäinen yleisö Turun Vanhalla Suurtorilla. Suoraa televisiolähetystä saattaa katsoa yli miljoona suomalaista.

Neljä tarinaa joulun auttamishalusta

”Tiedän, miltä yksinäinen joulu tuntuu”

Jouluna valtaosa suomalaisista lepää, mutta niitäkin on, jotka työskentelevät läpi pyhien – jopa ilman palkkaa. He kutsuvat kotiinsa yksinäisiä, päivystävät kriisipuhelimessa ja lähtevät tueksi synnytykseen.

Suomalaisten halu auttaa avun tarpeessa olevia on kasvanut loppuvuoden aikana.

Jotkut antavat aikaansa ja tarmoaan jouluaattonakin lähtemällä vapaaehtoistyöhön ilman rahapalkkaa.

Tuula Sallinen päivystää Mielenterveysseuran kriisipuhelimessa vapaaehtoisena jo kolmatta aattoa peräkkäin. Savonlinnalainen 63-vuotias perushoitaja on työelämästä tällä hetkellä työttömänä mutta haluaa olla hyödyksi.

”Olen itse kokenut kerran yksinäisen joulun. Tiedän miltä se tuntuu, ja jos pystyn helpottamaan yhdenkin yksinäisen joulua, mielelläni sen teen.”

Sallinen aloittaa päivystämisen aattoiltana seitsemältä. Kolmetuntisen työrupeaman hän on puhelimessa lähes tauotta.

Janakkalalaisen omakotitalon pihassa on 40 000 jouluvaloa

Paikkakuntalaiset osaavat jo odottaa jouluvalojen sytyttämistä. Niitä on räystään reunassa, ikkunanpielissä, pihapensaissa ja terassin kaiteessa.

”On lähtenyt vähän mopo käsistä”, sanoo janakkalalainen Satu Pudas ja nauraa.

Hän puhuu jouluvaloistaan. Niitä on pihapiirissä 40 000.

Valoja on räystään reunassa, ikkunanpielissä, pihapensaissa ja terassin kaiteessa. Ne hehkuvat pimeään sinistä, punaista, keltaista ja vihreää valoa.

Naapurustossa ei ole katuvaloja, joten umpimustassa metsässä loistava talo näyttää, noh, satumaiselta. Ehkä omistajan nimi on enne.

”Tämä on minun talvilajini. Mies huoltaa valoja, mutta tämä on minun projektini”, Pudas kertoo.

Kahvi-Kalle puuhaa pikakahvimullistusta autotallissa Piilaaksossa

Orastavan kahvitehtailijan taustajoukkoihin lähti nimekkäitä tahoja, kuten Lifeline Ventures, Jyri Engeström sekä maailman johtava kahvitutkija Chahan Yeretzian.

24-vuotias kahvihifistelijä, baristojen Suomen mestari Kalle Freese on viettänyt viime kuukaudet yksinäisessä niukasti lämmitetyssä autotallissa San Franciscossa.

Freesen varustukseen kuuluvat paahdin, vakuumikonsentraattori, pakkaskuivain sekä keittopulloja kuin kemian laboratoriossa sekä tietysti maailman parhaita kahvipapuja. Nurkassa on patja, jotta kokeilujen välillä voi nukkua.

Vuoden 2000 kesäkuussa lähti 70 pyhiinvaeltajaa Suomesta, Saksasta ja Englannista kävelemään Pyhän Henrikin jalanjäljissä. 140 kilometriä pitkä ja kahdeksan päivää kestävä pyhä reitti kulki Kokemäeltä Köyliön ja Nousiaisten kautta Turkuun. Pohjantähden alla seurasi pyhiinvaeltajien matkaa itseensä ja hiljaisuuteen Suomen kauniissa kesämaisemissa.

Johnny Deppin ura floppasi rajusti – valittiin Hollywoodin ylipalkatuimmaksi näyttelijäksi

Johnny Deppin viimeisimmät elokuvat ovat olleet floppeja. Forbes nimesi hänet Hollywoodin ylipalkatuimmaksi näyttelijäksi.

Pirates of The Caribbean -elokuvien suosion myötä Johnny Deppistä tuli yksi Hollywoodin kovapalkkaisimmista miestähdistä. Palkka on pysynyt huippulukemissa, vaikka näyttelijän kaikki viimeisimmät elokuvat, kuten The Lone Ranger, Mortdecai ja Black Mass ovat olleet valtavia pettymyksiä lippuluukuilla.

Kaikki eduskunta-puolueet vastasivat: Onko köyhyys ihmisen omaa syytä?

Mitä varakkaampia ihmiset ovat, sitä voimakkaampi on heidän käsityksensä, että köyhyys on köyhän oma vika.

Artikkeli perustuu HS:n viime kesänä tekemään köyhyyskyselyyn. Kysely on osa Kaksi Suomea – kasvaako eriarvoisuus -tutkimusta.

Sitä johtavan professori Juho Saaren mukaan kyselyn esiin tuomat seikat ovat tärkeitä jo pelkästään siksi, että köyhyyttä koskevia päätöksiä tekevät yhteiskunnan hyväosaisimmat.

HS halusi selvittää, mitä poliitikot ajattelevat köyhyydestä ja lähetti eduskuntaryhmien puheenjohtajille neljä aihetta käsittelevää kysymystä.

Poliitikot vastasivat kysymyksiin:

Tähtien sota -suomentaja ei halunnut nimeään elokuvan yhteyteen

The Force Awakens -elokuvan piratisminvastaiset turvatoimet turhauttivat kääntäjät.

Elokuvan suomentaja Timo Porri ja suomenruotsintaja Janne Staffans olivat käännöstyön jälkeen niin turhautuneita, etteivät he halunneet nimiään elokuvan lopputekstien yhteyteen ollenkaan. Se on Suomessa poikkeuksellista.

Käännöstyötä ei saanut tehdä omalla työhuoneella tai omalla koneella, vaan levitysyhtiö Disneyn toimistolla amerikkalaisilla koneilla ja uudella ohjelmalla, josta ei voinut tallentaa tekstiä koneelle tai muistitikulle. Käännökset siirtyivät suoraan palvelimelle Yhdysvaltoihin, Porri kuvailee.

Kääntäjät eivät myöskään saaneet nähdä elokuvaa. Siitä oli kääntäjille tuotettu versio, jossa näkyi vain puhuvia päitä – kaikki muu oli mustattu piiloon.

Jopa keski-ikäiset turvapaikan-hakijat esiintyvät lapsina Suomessa

Ilta-Sanomien haastattelema ryhmäkodin johtaja kertoo, että vuosien varrella on alaikäisenä esiintyneiden joukossa ollut jopa viisikymppinen henkilö.

Maahan ilman huoltajaa tulleet alaikäiset sijoitetaan lapsille tarkoitettuihin ryhmäkoteihin ja tukiasumisyksiköihin. Lehden haastattelema Espoon ryhmäkodin johtaja Mikko Välisalo kertoo, että tiloissa on kuitenkin sellaisiakin turvapaikanhakijoita, joiden ikänsä puolesta kuuluisi olla jossain muualla.

Välisalo arvioi Ilta-Sanomille, että yksiköissä on jopa kolme- ja nelikymppisiä henkilöitä.

Alaikäisten turvapaikanhakijoiden edustajana voi yltää yli 9000 euron kuukausituloihin

Alaikäisten turvapaikanhakijoiden edustaja voi saada kuussa yli 9000 euroa, vaikka tehtävään ei ole määritelty pätevyysvaatimuksia, kirjoittaa Ilta-Sanomat.

Ilta-Sanomien mukaan suurimpia summia tänä vuonna saanut henkilö edustaa nyt 67:ää lasta. Kyseiselle henkilölle kertyi Maahanmuuttovirastolta marraskuussa palkkiota ja korvauksia 9 362 euroa.

Edustajan tehtävään ei ole määritelty koulutus- tai tutkintovaatimuksia.

Italian pääministeri arvostelee Saksan säästölinjaa

Italian pääministeri Matteo Renzi arvostelee kovasanaisesti Saksan talouspoliittisia linjauksia Financial Timesin haastattelussa. Renzi arvostelee Saksaa kaksinaismoralismista ja varoittaa siitä, että Saksan ajama talouskurilinja ruokkii populismia Euroopassa, joka puolestaan halvaannuttaa hallituksia.

Renzi antoi haastattelun päivää sen jälkeen, kun Mariano Rajoyn johtama hallitus menetti enemmistönsä Espanjan parlamentissa maan vaaleissa.

"En tiedä, mitä tapahtuu ystävälleni Marianolle, mutta tiedän, että ne jotka ovat olleet eturintamassa kannattamassa talouskuria, joka ei johda kasvuun, ovat menettäneet työnsä", Renzi sanoo viitaten myös Portugalin ja Kreikan tapauksiin.

Ville ja Jukka Virtanen

Koko kansan tuntema Jukka Virtanen valmistautuu jouluun vaimonsa ja tyttären perheen kanssa. Poika Ville Virtanen viettää joulua Tukholmassa. Isä ja poika tapasivat joulutunnelmissa Helsingissä.

Musiikkitalon suuren joulukuusen kynttilät valaisevat hämärää päivää, kun Virtasten perhe istahtaa kahvilan pöytään. Ulkona satelee, ja ikkunan takana ihmiset kiiruhtavat sateenvarjoineen jouluasioille. Talossa on aamupäivän rauha.

Isä-Jukka, äiti-Liisa ja Ville eivät ole tavanneet vähään aikaan. Näyttelijä Ville Virtanen asuu nykyisin perheineen Tukholmassa. Nyt hän on piipahtanut Helsinkiin nähdäkseen vanhemmat ennen kaikkien vetäytymistä joulun viettoon.

”Meidän perheemme viettää tämän joulun Tukholmassa”, Ville Virtanen sanoo.

Liisa ja Jukka Virtanen valmistautuvat puolestaan lähtemään joulunpyhiksi Riikka -tyttären luokse.

”Riikka asuu perheineen Porvoon takana Illbyssä. Suomeksi paikan nimi on Ilola, vaikka eikös sen pitäisi tarkkaan suomennettuna oikeastaan olla Pahala”, Jukka Virtanen sanoo nauraen.

Jukka Virtasella on vanha musta huumori tallella. Virtanen on suomalaisen tv-viihteen pioneeri. Hän on käsikirjoittanut lukemattomia menestysohjelmia kuten vastikään tv:ssä uusitun Lumilinnan ja muun muassa juontanut vuosikaudet koko kansan suosikkiohjelmaa Levyraatia. Pitkästä sairaudesta huolimatta elämänilo on ennallaan.

Vääntö paikallisesta sopimisesta alkoi – tästä nahistellaan maaliskuuhun asti

Työaikoihin ja palkkoihin halutaan lisää joustoa, odotettavissa on taas perinteiset mittelöt työnantajien ja työntekijöiden välillä.

Paikallisesta sopimisen työryhmän pohjana on hallituksen selvitysmies Harri Hietalan lokakuinen ehdotus paikallisen sopimisen lisäämisestä.

Lakiin Hietala olisi kirjaamassa esimerkiksi joustavamman työajan, ja paikallisesti voitaisiin sopia keskimääräisestä työajasta, joka olisi enintään 10 tuntia ja 48 tuntia viikossa.

Hietala esitti myös, että työnantajaliittoon kuulumattomat, villit työnantajat, saisivat oikeuden paikalliseen sopimiseen.

Työnantajien EK on puhunut ajattelutavan muuttamisesta, eli esimerkiksi työlainsäädännöstä voitaisiin poiketa työpaikkakohtaisesti, ellei tällaista sopimista ole erityistä syytä kieltää.

Työantajat ovat halunneet paikalliseen sopimiseen myös niin sanotun kriisilausekkeen. Voimassa olevaa sopimusta voitaisiin tällöin arvioida uudelleen, jos alan yritykset joutuvat kesken sopimuskauden suuriin vaikeuksiin. Eli kriisilauseke antaisi mahdollisuuden alentaa työntekijöiden palkkoja.

Arkkipiispalta natsiviittaus

Arkkipiispa Kari Mäkinen on huolissaan asenteiden koventumisesta kuluneen syksyn aikana.

Syksyn mittaan on valitettavasti näkynyt koko Euroopassa sen kaltaista kylmää ja kovaa tuulta, jossa ihmisiä taustansa takia aletaan katsoa ja nähdä jotenkin uhkana ja ajatella, että noille ihmisille ei oikeastaan kuulu se sama, mikä muille ihmisille. Valitettavasti se on näkynyt monen maan turvapaikkapolitiikassa ja heijastunut myös Suomen valtion turvapaikkalinjauksiin, Mäkinen kertoi Ylen Aamu-tv:ssä.

Eurooppalainen muisti saattaa olla siinä suhteessa myös aika lyhyt. Meillä on hirvittäviä esimerkkejä myös 1900-luvun historiassa siitä, että jos tähän ei havahduta, mihin tämä saattaa johtaa. Toisten ihmisten arvo joko väheksytään tai mitätöidään, Mäkinen sanoi.

Timo Soini boikotoi KSF Median lehtiä rasistivihjausten vuoksi

Soinin mukaan HBL:ssä on kirjoituksia, joissa vihjataan hänen olevan rasisti.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) ei anna Hufvudstadsbladetille eikä sitä kustantavan KSF Median Västrä Nyland- ja Östnyland-lehdille haastatteluja, kertoo Hufvudstadsbladet.

Pysähtyykö Suomi keväällä? AKT:laiset valmiina lakkoon, jos hallitus ei luovu pakkolaeista

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n vaikuttajat ja aktiivit ovat valmiita poliittiseen lakkoon jo alkavan vuoden keväällä.

Välitön lakkovalmius selviää Lännen Median kyselystä, johon vastasi 75 ammattiliiton vaikuttajaa ja aktiivia.

Vastaajista peräti 81 prosenttia on sitä mieltä, että AKT:n jäsenistön pitää ryhtyä vuoden 2016 keväällä poliittiseen lakkoon, mikäli hallitus ei peru suunnitelmiaan pakkolaeista vaihtoehtona yhteiskuntasopimukselle.

Finaviaan ja ministeriöön tehdään poikkeuksellinen laillisuustarkastus

”Onko veronmaksajien kokonaisetua mietitty?”

Valtiontalouden tarkastusvirasto yllättyi siitä, että Finavia lopetti äkisti kaikki oikeustoimet korvausten saamiseksi 34 miljoonan euron johdannaistappioista. Laillisuustarkastuksen kohteena ovat sekä yhtiö että liikenneministeriö.

Valtiontalouden tarkastusvirasto haluaa täyden selvityksen siitä, miksi valtionyhtiö Finavia luopui yllättäen kaikista oikeustoimista 34 miljoonan euron johdannaistappioiden selvittämiseksi.

Tarkastusvirasto on aloittanut harvinaisen laillisuustarkastuksen Finavian nykyhallituksen ja liikenneministeriön toiminnasta. Tarkastusvirasto käynnisti tarkastuksen sen jälkeen, kun Finavian hallituksen puheenjohtaja kertoi viime viikolla Helsingin Sanomissa eronneensa protestiksi liikenneministeri Anne Bernerin (kesk) toiminnalle.

Volkswagen pesee syntejään söpöllä, sähkökäyttöisellä hippibussilla

VW ei olisi voinut löytää sympaattisempaa autoa, jolla anoa anteeksiantoa päästöskandaalin synneistä.

Volkkareita ostetaan vielä etenkin Euroopassa ihan mukavasti, sillä VW on panostanut vahvasti markkinointikampanjoihin, mutta harva kuitenkaan on juuri nyt kovin ylpeä VW-kuljettaja.

Ensi vuoden alussa Consumer Electrnics Show -messuilla (CES) Volkswagen yrittää lunastaa ilmeisesti pikkuisen pisteitä takaisin. Se ei nimittäin olisi voinut löytää sympaattisempaa autoa, jolla anoa anteeksiantoa.

Kyseessä on Camper. Se on seuraaja monista yhteyksistä muistetulle pikkubussille, jonka lempinimi on muun muassa hippibussi.

Pettyneet irakilaiset ostavat paluulippuja Itäkeskuksesta - jopa kymmeniä jonossa

Osa on sanonut, että kukaan ei edes tervehdi, matkatoimistoyrittäjä kertoo Vantaan Sanomille.

Itäkeskuksessa Helsingissä sijaitseva Finn Hajj & Umra Travel -matkatoimisto on saanut uuden asiakaskunnan kotiin palaavista irakilaisista. Asiasta kertoo Vantaan Sanomat.

Lehden mukaan oven takana on jonottanut ajoittain jopa kymmeniä ihmisiä.

Tiedottaja Verna Leinonen Maahanmuuttovirastosta sanoo Vantaan Sanomille, että Suomesta on lähtenyt omalla kustannuksella jo ainakin 1500 turvapaikanhakijaa.

Osa on tullut väärin odotuksin. Heille on annettu ymmärtää, että Suomesta voisi saada heti oleskeluluvan ja töitä. Myös perheenyhdistämisen todellisuus on monelle yllätys, Leinonen erittelee syitä.

Isisin uusi juoni Euroopassa paljastui – viranomaiset eivät osanneet ennakoida

Terroristijärjestö Isisin värväystoiminnasta ja rahoituksesta Euroopassa paljastui uutta tietoa, Washington Post kertoo.

Pariisin terrori-iskujen tutkinnan edetessä on paljastunut, että terroristijärjestö Isis näyttää ottaneen käyttöön uusia keinoja rahoittaakseen toimintaansa. Järjestö värvää Euroopassa toimivia pikkurikollisia ja taskuvarkaita.

Varkauksista syntyneitä tuottoja käytettiin Syyriaan ja Irakiin sotimaan lähtevien eurooppalaisten matkarahoiksi. Rahan lisäksi Isis toivoo saavansa aseita värväämiensä pikkurikollisten kautta.