DPK.fi

Kun some suuttuu, väkijoukko lynkkaa ihmisen muutamassa tunnissa

Tammikuun 1. päivänä Teri Niitti lensi Helsingistä New Yorkiin. Vuoden 2016 ensimmäinen päivä oli perjantai. Lennon AY005 lähtöaika oli iltapäivällä kello 14.10. Niitti, 42-vuotias helsinkiläinen stylisti ja tv-juontaja, myöhästyi lentokenttäbussista ja joutui odottamaan seuraavaa.

Hän oli ostanut lentolippunsa vasta edellisenä päivänä ja vaihtanut turistiluokan lipun business-luokkaan Finnairin pluspisteillä. Kun hän viimein pääsi kentälle, hän ehti istua hetken business-matkustajille varatussa loungessa ja juoda lasin samppanjaa.

Niitti oli käynyt usein New Yorkissa parin edellisen vuoden aikana, sillä hänen amerikkalainen miesystävänsä asui siellä. Niitti ei peitellyt homoseksuaalisuuttaan. Hän julkaisi valokuvia elämästään sosiaalisessa mediassa, myös itsestään ja miesystävästään. Tuoreimmat oli otettu edellisellä viikolla, kun he viettivät joulua New Yorkissa.

Business-luokan matkustajat pääsivät koneeseen ensimmäisinä. Niitin paikka oli ensimmäisellä rivillä. Hänen viereensä käytävän toiselle puolelle asettui pariskunta pienen lapsen kanssa.

Niitti nosti reppunsa istuinten yläpuolella olevaan lokeroon. Muita matkatavaroita hänellä ei tällä kertaa ollut. Hän oli nukkunut kehnosti ja oli huonolla tuulella. Kaksi päivää aikaisemmin hän ja miesystävä olivat päättäneet erota. Uudenvuoden aaton hän oli viettänyt kotona yksin.

Kone oli vielä paikoillaan lähtöportilla, kun Niitin vieressä käytävän toisella puolella istunut nainen alkoi imettää lastaan.

Niitti näppäsi imettävästä äidistä kuvan puhelimensa kameralla. Sitten hän avasi puhelimen näytöltä Instagram-sovelluksen. Hän merkitsi sijaintipaikakseen lennon AY005. Imetyskuvan alle hän kirjoitti englanniksi:

Tiedän, että tästä päivityksestä nousee helvetinmoinen meteli, mutta olisiko liikaa pyydetty julkisilla paikoilla imettäviltä äideiltä, että he peittäisivät toimenpiteen huivilla.

Imetyspäivitystä alettiin kommentoida vilkkaasti:

Yle Perjantai haastatteli kiistellyn MV-lehden perustajaa

Rasistisen MV-lehden perustaja Ilja Janitskin ei ole juuri antanut haastatteluja itseään tai MV:tä koskeviin artikkeleihin eikä muutenkaan esiintynyt julkisuudessa pitkiin aikoihin. Hänen ajatuksiaan on voitu lukea vain MV:n sivuilta.

Yle Perjantai haastatteli Ilja Janitskinia, koska hän johtaa tunnettua suomalaista vastamediaa. Yle Perjantai haluaa antaa katsojille mahdollisuuden arvioida kiistanalaisen toimijan sanomisia ja ajatuksia.

Särkyneen iPhonen voi jatkossa vaihtaa uuteen

Apple on viime vuodesta asti antanut asiakkaidensa päivittää puhelimensa uudempaan malliin välirahaa vastaan. Nyt hanke laajenee: tämän viikon alusta alkaen Apple ottaa vastaan myös vaurioituneita puhelimia.

Vanhasta iPhonesta saa vaihdossa 50-250 dollaria. Mitä vähemmän rankaisua luuri on ottanut, sen paremman vaihtokurssin siitä liikkeessä saa. Myös uudemmasta puhelimesta saa vaihdossa enemmän kuin vanhasta kapulasta. Tämä viittaisi siihen, että Apple aikoo kunnostaa luurit, sillä uudemmalla iPhonella on vanhaa mallia parempi käyttöarvo.

Tolkku-virus tartutti tasavallan presidentti Sauli Niinistön

Viime viikolla tuo käsite oli ”Selänne kirjallisena ilmaisijana”, nyt se on ”tolkun ihminen”, eli ihminen, joka kieltäytyi mielialalääkkeistä, kun hyvä mun on masentuneena, oon siihen tottunut.

Tolkku-virus sai alkunsa Iisalmesta, jossa se tartutti tasavallan presidentti Sauli Niinistön.

Niinistöstä se levisi kaikkialle ja siitä tuli kauneinta, mitä voi tavoitella. Pääministeri Sipilä kommentoi presidentin valtiopäiväpuhetta toteamalla, että ”hyvä, että tuli tämä tolkun ihmisen näkökulma” ja Aleksi Valavuori vaikutti siltä, että oli oppinut ensimmäisen sivistyssanansa lisätessään, että ”meillä on tolkuttoman tolkullinen presidentti”.

Mutta kuka se on tämä uusi ihmisen mallimme?

Tolkun ihmiset

Väitetään, että maahanmuuttokysymykset jakavat kansamme kahtia. Se on vale. Ääripäiden välissä on valtava enemmistö, tolkun ihmiset.

Tolkun ihminen ei kiistä maahanmuuton aiheuttamia ongelmia eikä hekumoi ajatuksella, että kansanedustaja tai hänen lapsensa raiskattaisiin.

Tolkun ihminen on valmis auttamaan apua tarvitsevia, mutta ymmärtää, että rajalliset resurssit on suunnattava kaikista hädänalaisimmille. Tolkun ihminen ymmärtää, että viranomaiset tekevät työnsä, tunnistavat todelliset turvapaikan tarvitsijat ja käännyttävät muut pois.

Tolkun ihminen ei halua, että pakolaisvirta maahamme yltyy hallitsemattomaksi. Tolkun ihminen vaatii poliitikoilta toimia, jotka takaavat yhteiskuntarauhan. Tolkun ihminen ajattelee, että vaikka Suomen täytyykin auttaa, se ei saa tapahtua omien kansalaistemme kustannuksella.

Jyri Paretskoi ensimmäisten myllytyspäivien jälkeen: Vääntely ja kääntely yllätti

Kirjailija Jyri Paretskoi vastaa viikonlopun jälkeen puhelimeen rauhallisesti, vaikka melkoinen myllytys ja puhelinrumba on ollut käynnissä hänen Tolkun ihmiset -kolumninsa saaman huomion synnyttämänä.

Huomion mittakaava ja jutun laaja leviäminen olivat yllätyksiä, vaikka toisaalta…

Sen jälkeen, kun presidentti soitti, mikään ei enää ole ollut kovin suuri yllätys. Olihan se (suurhuomio) odotettavissa sen jälkeen. Mutta en näin isoa levikkiä jutulle osannut odottaa.

Niinisto

Lauantaista lähtien puhelin on soinut ja yhteydenottopyyntöjä tullut eri lehdiltä, mutta viikonloppusuunnitelmia ei niiden vuoksi tarvinnut purkaa. Kun ensimmäinen puhelu lauantaina lehdistöltä tuli – se oli Iisalmen Sanomilta – Paretskoi oli puolisonsa kanssa ajamassa Tahkolle Nilsiään Juha Tapion keikalle. Kun hotellihuone oli saatu, tuli sitten soitto presidentiltä.

Hallitus haluaa karsia Yleisradion tehtäviä ja leikata rahoitusta

Syksyllä 90 vuotta täyttävän Yleisradion tehtävästä käydään nyt kovaa poliittista vääntöä.

”Mistä tuli näin valtava halu panna Yle uusiksi?” kysyy keskustan sisäpiiriläinen.

Ja vastaa itse: muutoshalu johtuu pääministeri Juha Sipilästä.

”Jos hän on valmis kyseenalaistamaan paljon muutakin yhteiskunnassa, miksi Yle ei olisi yksi näistä asioista.”

Marraskuussa 2014 keskustan Juha Sipilä oli nostanut Ylen aseman esille Mediapäivien puheenvuorossaan. Sipilä totesi, että Yleisradion roolia pitää uudelleen ”kriittisesti arvioida”. Sipilän mielestä ei voinut olla oikein, että Yle pyrkii liian monella media-alueella markkinajohtajaksi.

Demarivaikuttajan mukaan Sipilä ei ole yksin: ”Hallitus löysi toisensa Ylen kohdalla.”

Hänen mukaansa niin sanottu lautakasajupakka painaa yhä keskustalaisia, kokoomusta hiertää Ylen rahoitusratkaisu ja perussuomalaiset kokevat tulleensa väärin kohdelluiksi Ylen ohjelmissa.

”Nyt he päättivät panna ison pyörän pyörimään.”

Mitä Ylelle on nyt oikein tapahtumassa?

Professori varoittaa: Raskas lumityö voi viedä miehen hautaan – ”Lumityöt joko vaimolle tai lapsille”

Kylmä ilma ja raskaat lumityöt voivat yhdessä koitua monen sydänvikaisen miehen kohtaloksi, varoittaa Oulun yliopistollisen sairaalan kardiologian professori Heikki Huikuri.

Huikuri on tutkinut 4000 sydänpysähdykseen kuolleen potilaan tiedot 15 vuoden ajalta. Aineiston mukaan 20–30 prosenttia kaikista äkillisistä sydänpysähdyksistä tapahtuu rasituksen aikana.

Lumityöt ovat yleisin syy rasituksen aikana tapahtuviin äkillisiin sydänkuolemiin.

Lumitöissä tulee sekä dynaaminen että staattinen rasitus. Siinä sekä kävellään, että työnnetään lunta, jolloin tapahtuu voimakas sykkeennousu ja todella voimakas verenpaineen nousu. Tällöin sydämen hapentarve lisääntyy moninkertaisesti. Kylmässä tapahtuu myös verisuonten ja sepelvaltimoiden supistuvuutta. Nämä selittävät hyvin lumitöiden (kuormittavuutta sydämelle), Huikuri sanoo.

Sähköjärkytys leviää: Monopoli tahkoaa – ”650 000 asiakasta, jotka eivät voi valita”

Eduskunnassa on jätetty pelkästään kolme erillistä kirjallista kysymystä sähkön siirtohinnoista. Kirjalliset kysymykset ovat jättäneet hallituspuolue kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen, hallituspuolue keskustan kansaedustaja Eerikki Viljanen sekä oppositiopuolue kristillisdemokraattien Päivi Räsänen.

Caruna Oy nostaa sähkönsiirtohintojaan 27 prosentilla Lounais-Suomessa. Sähkön siirtohinta kilowattitunnilta nousee 2,95 sentistä 3,98 senttiin. Tämä korotus nostaa energian hintaa esimerkiksi 120 neliön sähkölämmitteisessä omakotitalossa lähes 300 eurolla vuodessa, kirjoittaa kokoomuksen Satonen.

Laskussa siirto kalliimpi kuin sähkö

Oppositiopuolue vasemmistosta piikitellään markkinaehtoista ajattelua liittyen sähkön siirtohintoihin. Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja, eduskunnasta viime vuonna jättäytynyt Martti Korhonen väittää, että siirtohinnat ovat 5–6 vuodessa nousseet jopa yli sata prosenttia.

Siinä vaiheessa, kun sähköverkkoja yksityistettiin ja myytiin, niin tätä vastustaneet leimattiin vanhakantaisiksi ja todisteltiin, että kyllä markkinoiden pitää antaa toimia. Nyt vuodesta 2010 siirtohinnat ovat nousseet enimmillään yli 100 prosenttia. Laskussa siirto kalliimpi kuin sähkö. Eihän tässä ole mitään järkeä. Kyse on kuitenkin välttämättömästä perustarvikkeesta. Nyt on mietittävä vaikka radikaalejakin toimia saada tämä monopoli rahastus kuriin, Korhonen kirjoittaa Facebookissa.

Koulutuksen pilipalisaatio

Pilipalisaatio. Sana, joka ehkä parhaiten kuvaa sitä tapaa, jolla monissa kunnissa kouluja digitetään. Kouluja pilipalisoitaessa sille, onko hankittavalla laitteella tai palvelulla mitään arvoa oppimisen kannalta, ei uhrata ajatustakaan, vaan päättäjä tekee hankintapäätökset ihan jollain muulla perusteella. Ehkä alla saattaa olla pari messu- tai seminaarikäyntiä, joiden aikana pilipalin kauppaajat ovat saaneet päättäjän vakuuttuneeksi pilipalin tärkeydestä.

Pilipalisaatiossa tärkeää on myös henkilökunnan sitouttaminen pilipalin käyttöön.

Lisäksi pilipalisaatiossa on hyvin tärkeää, että laite tai palvelu jää käyttämättä, ja unohdetaan tyystin, kun tärkeät koulutukset on saatu päätökseen. Tärkeiden koulutusten jälkeen on nimittäin tärkeää keskittyä jo uuden pilipalin vastaanottamiseen, sillä päättäjä on taas käynyt messuilla.

Näin syntyy miljoonan dollarin kultaharkko

Kulta on sijoittajien turvasatama, ja Euroopan suurin kultakaivos on Kittilässä. Tiukkojen turvatoimien takana valetaan kultaharkkoja.

Kulta on monella tapaa arvokasta. Kittilässä se tarjoaa työn ja toimeentulon yli 700 ihmiselle Agnico Eaglen kaivoksessa.

Kittilän kultakaivos on Euroopan suurin. Aamun pimeydessä kaivosalueen valot havaitsee jo kilometrien päästä taivaalle heijastuvana valjuna kajona.

Kun ulkona on 30 astetta pakkasta, puolen kilometrin syvyydestä kohoavan lämpimän ilman kosteus tiivistyy suureksi höyrypilveksi. Kuorma-autot nousevat nilkuttaen jyrkkää ajoväylää maan uumenista.

Taakkanaan niillä on kerralla 35 tonnia lappilaista malmia, josta lukuisten työvaiheiden jälkeen saadaan kultaa. Louhintasuunnitelma on tehty vuoteen 2035 saakka, mutta todennäköisesti toiminta jatkuu sen jälkeenkin.

”Kultaa täällä riittää vielä vuosikymmeniksi. Tarkoitus on jatkaa louhintaa yli kilometrin syvyyteen. Olemme löytäneet erittäin lupaavan uuden esiintymän”, sanoo kaivoksen omistava Agnico Eaglen suomalaisen tytäryhtiön toimitusjohtaja Ingmar Haga.

Netflix mullistaa television katselun

Yhdysvaltalaisella tilausvideopalvelulla on tällä hetkellä 70 miljoonaa tilaajaa.

Katsojat ovat Suomessakin kohisseet vuodenvaihteessa televisiosarjasta, jota on turha etsiä televisiosta. Making a Murderer on verkkopalvelu Netflixin uusi jatkosarja, jossa seurataan murhasta tuomitun wisconsinilaisen miehen oikeustaistelua.

Kehuttu sarja on uusin todiste siitä, kuinka amerikkalainen Netflix on panemassa television katselun uusiksi. Samalla uusiksi menee kieli, jolla televisiosta puhutaan.

Netflixiä ja sen tärkeimpiä kilpailijoita Hulua ja Amazonia on tavattu kutsua ”tilausvideopalveluiksi”, koska niiden valikoimista on voinut kuukausimaksua vastaan valita elokuvia ja televisiosarjoja katsottavaksi. Verkkopalvelut ovat kuitenkin laajentuneet vauhdilla jakelukanavista verkkokanaviksi, jotka haastavat jo täysillä perinteiset televisiokanavat.

Profiiliaan Netflix on nostanut erityisesti omalla laatutuotannollaan, joista tunnetuimpia ovat menestyssarjat House of Cards, Orange is the New Black ja Narcos.

Tammikuussa Netflix ilmoitti käyttävänsä ohjelmatuotantoon tänä vuonna peräti kuusi miljardia dollaria eli noin 5,6 miljardia euroa. Rahalla pitäisi syntyä 600 tuntia ohjelmaa.

Suomeen muutosta haaveillut perhe erakoitui Manhattanille

Nuori elokuvantekijä ryhtyi kuvaamaan erikoisista veljeksistä elokuvaa. Heidän menneisyydestään paljastui vielä odotettuakin oudoimpia asioita, kirjoittaa Veli-Pekka Lehtonen.

Susanne pitää ulkoilusta. Hän on kasvanut maalla Keskilännessä Yhdysvalloissa ja saanut leikkiä luonnossa. Kun Susanne varttuu, hän matkustaa Etelä-Amerikkaan. On vuosi 1989. Patikkaretkellä Machu Picchulle hän tutustuu Oscariin, komeaan perulaiseen. Susanne pitää miehestä, Oscar vaikuttaa erilaiselta, hän ei välitä materiasta tai muodista. Sellainen miellyttää hippiliikkeestä innostunutta Susannea.

Oscar muuttaa Susannen perässä Yhdysvaltoihin, lapsia syntyy, ja aikansa maata kierrettyään perhe päätyy asumaan Manhattanille New Yorkiin. Matkaa on tarkoitus jatkaa sieltä eteenpäin. Pohjoismaat kiinnostavat, siellä yhteiskuntajärjestelmä toimii ja asiat ovat hyvin, pari ajattelee. Kotona seinälle kiinnitetään paperi, jossa lukee unelmien määränpää: Skandinavia ja Suomi. Siihen maailmankolkkaan he eivät kuitenkaan koskaan pääse.

Syntyy dokumentti nimeltä The Wolfpack.

Ajatuksia valokuvan hinnasta

Kuva perunasta hinta: Miljoona dollaria! Pitää olla hyvä kuva, tai myyntipuhe. Peter Forsgård aloittaa uudistuneessa
Kamera-lehdessä omalla videoblogillaan.

Intimate interview with Quentin Tarantino

Tarantino vihaa erinäisten tuotteiden piilomainontaa, joten hän on keksinyt useita kuvitteellisia tuotemerkkejä elokuviinsa.


Teemu Selänne vastaa twiitti kohuun

HUOLENI SUOMESTA JA TURVALLISUUDESTA

Tulipahan myräkkä, mitä arvelinkin. Haluan selventää ajatuksiani twiittieni aiheuttaman keskustelun vuoksi. Huoleni Suomesta ja lähimmäisten turvallisuudesta on kuitenkin niin tärkeä ja vakava asia, että koin minulle tärkeäksi kirjoittaa blogin aiheesta, jonka koen tärkeäksi. Suomen tulee olla turvallinen maa kaikille.

Putsataan ihan ekaksi pöytä rasismista: En hyväksy rasismia missään olosuhteissa. Hädänalaiset turvapaikanhakijat ansaitsevat turvaa Suomesta. Turvapaikanhakijoita kohtaan minulla ei ole mitään vastaan. Niitä suomalaisia tai Suomessa oleskelevia turvapaikanhakijoita kohtaan, jotka eivät osaa käyttäytyä, minulla on.

En hyväksy rikollisuutta, enkä erityisesti raiskauksia missään olosuhteissa tekijän taustasta riippumatta. Raiskauksiin syyllistyneet tulee saada kiinni ja tuomittava teoistaan.

Poliisin tulee tutkia kaikki ilmoitukset raiskauksista ja tuomioistuinten rangaista näistä teoista. Raiskauksista saatavien tuomioiden tulisi Suomessa olla täysin erilaisia kuin nykyisin. Miten on mahdollista, että Suomessa alle puolet raiskaustuomiosta on ehdottomia?

Somea riepotellut Selänteen kannanotto maahanmuuttopolitiikkaan ja raiskaus tuomioihin törmäsi seinään yhtä nopeasti kuin alkoikin, kun Selänne tarkensi ajatuksiaan blogikirjoituksessaan.

Tunnetut avautukaa niin syntyy keskustelua ja kohut vaimenevat, päästään asioiden ytimeen.

Teemu Selänteen villit seikkailut sosiaalisessa mediassa

Kansainvälisesti tunnetun jääkiekkoilijan kannattaa käyttää sosiaalisessa mediassa apunaan osaavien ammattilaisten neuvoja. Muuten naama voi päätyä vaikka netin vihajulkaisuun juhlittavaksi.

Ison rahan ammattilaisurheilussa mediaprofiili on yleensä hiottua tavaraa. Olemme helposti pienen markkinointikikan uhreja, kun lausunnot valetaan kouluttamalla joukkuehenkeä ja yhteisöllisyyttä markkinoivaan muottiin. Syntyy aitoa jargonia.

Turvapaikanhakijoita koskevassa keskustelussa Selänteen Twitter-tili ei ole vahvoilla kummassakaan. Suomeen syntyi alle kellonympäryksessä rasistisen julkaisun juhlima MV-Teemu, jonka naamakuvalla leviää nyt sanoma rajojen sulkemisesta sekä "partalasten" karkoittamisesta. Julkaisussa, jossa tunnetusti totuus on toisarvoinen ja faktojen merkitys liioiteltua. Tuskin Teemunkaan tavoite oli joutua rasistien maskotiksi.

”Kovat rangaistukset! Hyysäily lopetettava!”

Teemu Selänteen viestit hämmentävät

Keskustelu maahanmuuttopolitiikasta ja turvapaikanhakijoiden tekemistä seksuaalirikoksista räjähti Twitterissä jälleen eilen, kun asiaa kommentoivat jääkiekkoikoni Teemu Selänne ja urheiluvaikuttaja Aleksi Valavuori.

Keskustelu lähti siitä liikkeelle, kun Aleksi Valavuori kyseli Twitterissä ja Facebookissa muun muassa sitä, missä on ensimmäinen nykyistä pakolais- ja turvapaikkapoliitiikkaa ajanut poliitikko, joka nostaisi kätensä pystyyn virheen merkiksi.

Selänteen twiitit herättivät laajaa huomiota ja ihmetystä ja niitä epäiltiin jopa Valavuoren kirjoittamiksi. Selänne ja Valavuori ovat hyviä ystäviä. Valavuori kiisti Twitterissä epäilysyytökset.

Soldiers of Odin rantautui eteläisimpäänkin Suomeen – paikallispoliitikot älähtivät välittömästi

Hyvinkään Soldiers of Odinin yhteyshenkilö Tero Ijäs kieltäytyy kommentoimasta katupartion toimintaa Ylelle. Paikalliset kaupunginvaltuutetut tuomitsevat katupartion yhteisessä mielipidekirjoituksessa. Kaupunginvaltuutettu Juhani Kouhia (vas.) arvostelee myös mediaa "pelon lietsonnasta".

Tanska kaavailee turvapaikan-hakijoiden omaisuuden huutokauppaa

Tanskan parlamentin äänestykseen tulevan lain mukaan maahanmuuttajilta takavarikoidaan muun muassa koruja. Maahanmuuttoministeri Inge Støjbergin mukaan kullalle lienee markkinat.

Sotaa ja vainoa paenneilta otettua omaisuutta aletaan myydä Tanskassa ehkä huutokaupalla, jos hallituksen esittämä laki hyväksytään kansankäräjillä tiistaina. Yksi lain kiistellyimmistä kohdista antaisi poliisille oikeuden takavarikoida turvapaikanhakijoita rahaa ja omaisuutta.

Alkujaan hallitus kaavaili, että turvapaikanhakijalta vietäisiin yli kolmen tuhannen kruunun eli 400 euron rahasummat ja arvoesineet. Summaa nostettiin kymmeneen tuhanteen kruunuun, noin 1 300 euroon, kun laki alkoi muistuttaa monien tanskalaisten mieleen natsi-Saksan takavarikot. Keskitysleireillä vietiin juutalaisten mukanaan tuoma omaisuus ja viime kädessä hampaiden kultapaikatkin.

Kymmenvuotias joutui terrorismi-kuulusteluun kirjoitusvirheen vuoksi

Puoli vuotta sitten voimaan tulleen vaatimuksen mukaan opettajien on ilmoitettava radikalismin merkkeinä pitämänsä havainnot viranomaisille. Ylilyöntejä on sattunut useita, sanoo muslimijärjestön johtaja.

Luoteis-Englannissa Lancashiressa asuva poika kirjoitti joulukuussa englannintunnilla asuvansa terroristitalossa, "in a terrorist house". Hän tarkoitti kirjoittaa "in a terraced house", mikä viittaa brittikaupungeille tyypilliseen taloriviin, jossa talot ovat kiinni seinä seinässä.

Opettajan tekemän ilmoituksen seurauksena poliisi tuli pojan kotiin kuulustelemaan häntä ja tutkimaan hänen tietokoneensa.

Latvala törmäsi katsojaan jatkoi matkaa!

Jari-Matti Latvala osui katsojaan ja joutui keskeyttämään Monte Carlossa

SAK on valmis osallistumaan yhteiskunta-neuvotteluihin

Suomen suurin palkansaajien keskusjärjestö SAK päätti maanantaina, että se on valmis osallistumaan neuvotteluihin laajasta työmarkkinasopimuksesta.

Adidas purkaa miljoona­sopimuksen doping-skandaalista kärsivän IAAF:n kanssa

Urheiluvälinevalmistaja ei halua olla tekemisissä dopingskandaalin pyörteissä kärsivän järjestön kanssa, arvioi BBC.

BBC:n tietojen mukaan urheiluvälinevalmistaja Adidas on irtisanonut IAAF:n kanssa tekemänsä sponsorisopimuksen neljä vuotta ennen sopimuksen raukeamista. Adidaksen tuki on tuonut urheilujärjestölle jopa kymmeniä miljoonia euroja.

Maailman antidopingtoimiston Wadan itsenäinen tutkintakomissio kertoi aiemmin tässä kuussa, että korruptio on pesiytynyt Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n riveihin.

Yle-veroja monikansallisten mediajättien liiketoimintaan?

Viime kuukausien aikana Satu ry on aktiivisesti vaatinut, että Ylen pitäisi siirtyä omasta tekemisestä ohjelmien tilamiseen tuotantoyhtiöiltä.

Pikaisesti arvioituna Yle-verojen suuntaaminen laajemmin mediatoimialalle olisi hyvä idea: yritykset saisivat tilauksia sekä työtä ja suomalaiset ammattitaitoisesti tehtyjä ja kiinnostavia ohjelmia. Yksi asia kuitenkin unohtuu: mitä enemmän Yle tilaa ohjelmia tuotantoyhtiöilta sitä todennäköisemmin verorahoja ohjataan monikansallisten yhtiöiden liiketoiminnan tukemiseen.

Suomen ralliavauksessa järkyttäviä ulosajoja

Rattia nyt joka poika pyörittää, mutta harva juoksee Cooperissa 4000 metriä.

Kolmannella erikoiskokeella ollut oikealle kaartava mutka yllätti monta kuljettajaa. Paikassa nähtiin hurjia ja myös yleisölle selvästi vaarallisia ulosajoja.

Varusmiesten juoksukunto tippui kaikkien aikojen pohjalukemiin – Synkkä ennuste vuodelle 2030

Palvelukseen astuneet varusmiehet juoksivat viime vuonna keskimäärin 2 423 metriä Cooperin testissä, eli 12 minuutin matkalla.

Varusmiesten kunto on heikentynyt jatkuvasti 1970-luvun lopun huippuvuosista, jolloin Cooperin testin keskiarvo kävi palvelukseen astuvilla varusmiehillä 2 760 metrissä.

Kaikkien aikojen huonoin testitulos 12 minuutin juoksutestissä valitettavasti edelleen vahvistaa nuorten miesten yhä heikentyvää kestävyyskuntoa, sanoo liikuntapäällikkö, majuri Harri Koski Puolustusvoimien pääesikunnasta.

SAK kokoaa "työpaikkojen ykkösnyrkit" Tampereelle

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n 400 luottamusmiestä kokoontuu tänään lauantaina Tampereelle vastustamaan hallituksen "pakkolakeja" eli kilpailukykypakettia. SAK:n hallitus päättää maanantaina, osallistuuko se viidensiin neuvotteluihin yhteiskuntasopimuksesta vai ei.

Edellisen kerran luottamusmiesten voimainnäyttö järjestettiin tammikuussa 2013 Helsingin työväentalossa Paasitornissa. Silloin teemana oli "Sopimusta ei jätetä".

Venäjän verkossa: Suomi polvillaan

Suomessa ei lapsia oteta huostaan vain maassa vakituisesti asuvilta. Lapset voidaan viedä myös opiskelijoilta, työmatkalaisilta tai turisteilta. Mutta nyt siihen tulee muutos, lupaa Venäjän lapsiasiamies.

Suomalaisten asenteet koventuneet

”Sosiaalipummeilta halutaan poistaa lisääntymisoikeus”

Talouden laihat vuodet ovat jättäneet jälkensä henkiseen ilmastoon Suomessa.

Osa ilmiötä on avoimesti osoitettava epäluottamus hyvinvointivaltiota ja sen palveluita tarvitsevia, heikoimmassa asemassa olevia kansalaisia kohtaan.

Tällöin hyvinvointivaltio näyttäytyy taloudellisena jäykkyytenä ja kannusteena vastuuttomaan käyttäytymiseen.

Heikoimmassa asemassa olevat työikäiset suomalaiset puolestaan määrittyvät passiivisiksi viimesijaisen sosiaaliturvan käyttäjiksi, professori Saari taustoittaa.

Sdp on nyt selvästi suosituin, perussuomalaiset laski alle kymmenen prosentin

Ulkona paukkuu pakkanen, mutta kankaassa puheenjohtaja Antti Rinteen taustalla on vehreä koivikko. Myös tunnelma on keveä Helsingin Paasitornissa, jonne Sdp:n puoluehallituksen jäsenet kokoontuivat torstaina vuoden ensimmäiseen kokoukseensa.

Selitys tulee heti Rinteen poliittisen tilannekatsauksen alkusanoissa. ”Vuosihan päättyi mukavasti, kun tultiin tilanteeseen, jossa Sdp nousi kaikissa gallupeissa ykköspuolueeksi.”

Torstaina Rinne ei vielä tiennyt, että tuore HS-gallup vain vahvistaa kuvaa Sdp:stä puolueiden ykkösenä. Sen kannatus on noussut 22,8 prosenttiin.

Perus-suomalaisista erotettu Sebastian Tynkkynen palaa puolueeseen

Perussuomalaisiin palaava Sebastian Tynkkynen aikoo jatkaa puoluejohdon arvostelua, jos sille on tarvetta.

Tynkkysen takaisinotosta päätti perussuomalaisten puoluehallitus torstaina. Kokouksessa Tynkkynen myös luopui puolueen varapuheenjohtajuudesta.

”Minulle mikään asema ei ole itseisarvoisesti tärkeä. Pyrin kesällä varapuheenjohtajaksi siksi, että saisimme tiukempaa hallituspolitiikkaa. Kyllä sillä varmasti vaikutusta oli”, torstai-iltana tavoitettu Tynkkynen sanoo HS:lle.

Lääkärin Ääni: Kurkistus täydellisen elämän kulissien taakse

Uusi omakotitalo sisustussuunnittelijan näkemyksen mukaan sisutettuna, lapsilla ohjattuja ja tavoitteellisia harrastuksia joka illalle leikki-iästä alkaen, itsellä uusi kuntosaliohjelma ja tiukka dieetti. Sosiaalisessa mediassa tehokkaita ja dynaamisia perhepotretteja. Milloin tavallinen arki muuttui suoritukseksi ja miksi kaikella mitä teemme pitää olla tavoitteita?

Voiko enää käydä kuntosalilla treenaamassa vain omaksi ilokseen, tai mennä vain juoksulenkille, koska se tuntuu hyvältä ja mukavalta, ilman analyysejä askelten pituudesta tai kehon rasvaprosenteista. Saako lapsi harrastaa vain siksi, että se on kivaa? Saako olla unelmia vai valitaanko kohta lapset harrastuksiin geenitestien perusteella, jotta voimme kasvattaa heistä täydellisiä NHL-tähtiä tai kilpavoimistelijoita? Onko vanhemmilla oikeus tukea vain niitä lastensa ominaisuuksia, jotka edustavat vanhempien omia toiveita ja näkemyksiä?

Kirjoittaja Sari Halonen on yksityissairaalassa työskentelevä anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri.

Google on tallentanut maailman suurimman pienoisrautatien

Maailman suurin pienoisrautatie tallentui Googlen katunäkymiin: 13 kilometriä junarataa, toimiva lentokenttä ja 200000 pienoisihmistä

Hampurin vanhassa kaupungissa Saksassa sijaitseva Miniatur Wunderlandia voi nyt ihailla Street Viewin kautta.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Street Viewin kamerat ovat kulkeneet erikoisissa paikoissa. Kamerat ovat nimittäin olleet esimerkiksi pienois-Venetsian gondoleiden kyydissä, ratsastaneet pikkukameleilla Liwan autiomaassa, ja ajaneet moottorikelkalla Kanadan rinteillä.

10 000 rikki piraattikirjeissä?

Espoolainen Natalia Kusnezov sai alkuvuodesta kirjeen, jossa tanskalainen asianajotoimisto Njord vaati häneltä 599 euron hyvitystä elokuvan verkosta lataamisesta ja jakamisesta. Kusnezov on omien sanojensa mukaan syytön.

Kusnezov ei ole ainoa kirjeen saanut. Tanskalainen Njord on alkanut lähettää kirjeitä Suomessa viime vuoden lopulla. Aikaisemmin niitä ovat lähettäneet Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry, Hedman Partners sekä pornoon erikoistunut Adultia.

Kirjeen saaminen perustuu siihen, että markkinaoikeus määrää internet-operaattoria luovuttamaan luvattomiin tarkoituksiin käytetyn verkkoliittymän omistajan yhteystiedot oikeudenhaltijalle.

Paavo Väyrynen ei kannata eurosta eroamista

Väyrysen mielestä kansanäänestyksen järjestäminen veisi liikaa aikaa. Sen sijaan hallituksen pitäisi antaa eduskunnalle tiedonanto eurosta eroamiseksi. Kansanäänestys järjestettäisiin vasta, jos Suomi haluaisi myöhemmin palata takaisin eurokantaan.

Yli 50 000 suomalaista kannatti Paavo Väyrysen kansalaisaloitetta kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa. Nimiä kerättiin puoli vuotta. Jo keräyksen kestäessä aloitteen vireille panija ehti muuttaa mielensä kansanäänestyksen mielekkyydestä.

Vihapuhe-ilmiöllä on vahva linkki sosiaalisen median kasvuun

Vaikka vihapuhe olisi miten vaikeasti määriteltävissä, sen tunnistaa, kun se osuu kohdalle.

Pelottavatko viestit, joissa uhkaillaan raiskauksella tai väkivallalla? Totta kai. Onko vihapuheella vaikutusta? Usein on. Entä voiko vihapuheeseen valmistautua? Voi, kertovat sen kokeneet.

Vihapuhetta on ollut toki aina, mutta ilmiöllä on vahva linkki sosiaalisen median kasvuun. Vihapuhetta värittää nyt rasismi, mutta tyypillistä sille on myös nais- ja homoviha. Ja vaikka vihapuhetta saavat niskaansa eritoten maahanmuuttoa tai tasa-arvokysymyksiä julkisesti työssään käsittelevät toimittajat ja poliitikot, siltä ei ole suojassa oikeastaan kukaan.

Vuonna 2014 tehdyssä kyselyssä enemmistö ruotsalaisista pelkäsi joutuvansa verkkovihan kohteeksi. Suomessa yksi mittari vihapuheen määrälle on, että poliisi on saanut kuuden viime kuukauden aikana 13 831 nettivinkkiä verkossa olevasta epäilyttävästä aineistosta.

Verovaroin on helppo lakkoilla

Jälleen kerran ammattiyhdistysliike uhkaa pysäyttää maamme viennin ja monet elinkeinotoiminnot, ellei hallitus suostu sen vaatimuksiin.

Kovin tulee mieleen 1990-luvun samanlaiset tilanteet, jolloin SAK Lauri Ihalaisen johdolla esiintyi maltillisena sopijana ilmeisen tietoisena siitä, että SAK:ssa puheenjohtajan sanalla ei painoarvoa juuri ole, ei silloin eikä nyt. Aikanaan Metallin ja Paperiliiton puheenjohtajat Per-Erik Lundh ja Antero Mäki kävelivät mennen tullen SAK:n kannan yli, ja niin kävelee nyt AKT tehden SAK:n puheenjohtajasta jälleen pelkän marionetin.

Toisaalta, helppo on lakkoilla, sillä lakkoavustuskin on aikanaan tupopöydässä sovittu verovapaaksi tuloksi.
Iiro Viinanen ministeri, Lahti

Nyt on ministeri Viinanen ulkona kuin kukkuva käki.

Ay-vaikuttajat ärähtävät Iiro Viinaselle: ”Kukaan ei lakkoile lakkoavustusten takia”

Ay-liikkeen vaikuttajat vastaavat suorin sanoin Suomen 1990-luvun lamavuosien kokoomuslainen valtiovarainministerille Iiro Viinaselle, joka arvosteli ay-liikkeen toimintaa ja lakkoja.

Kukaan ei lakkoile lakkoavustusten vaan lakkoon johtaneiden asioiden takia. Verovapaa lakkoavustus on 16 euroa päivässä, ja lakkoavustus on aina pienempi kuin lakosta menetetty palkka. Lakkoavustuksen tarkoituksena on taata jonkinlainen toimeentulo lakon ajaksi, Ammattiliitto Pron viestintäjohtaja Jaana Aaltonen, Rakennusliiton tiedotuspäällikkö Heikki Korhonen, JHL:n toimialajohtaja Päivi Niemi-Laine, OAJ;n viestintäjohtaja Marja Puustinen ja PAMin viestintäjohtaja Timo Piiroinen kirjoittavat.

Ammattiliitot maksavat veronsa

Viinanen oli oikeassa siinä, että ammattiliitot ovat yleishyödyllisiä yhdistyksiä ja kerryttävät lakkovarantoja sijoitustoiminnan tuotoista. Muissa asioissa joko Viinasen tiedot ovat puutteellisia tai olemme hänen näkemyksistään eri mieltä.

Ay-liike hoitaisi huonosti jäsentensä edunvalvontaa, jollei se kerryttäisi jäsenmaksuista ja sijoitustoiminnan tuotoista lakkovarantoja ja siten mahdollistaisi tarvittaessa työtaisteluja.

Kukaan ei lakkoile lakkoavustusten vaan lakkoon johtaneiden asioiden takia. Verovapaa lakkoavustus on 16 euroa päivässä, ja lakkoavustus on aina pienempi kuin lakosta menetetty palkka. Lakkoavustuksen tarkoituksena on taata jonkinlainen toimeentulo lakon ajaksi.

On hyvä muistaa, ettei lakko koskaan ole ammattijärjestöille tavoite. Nytkin pyrimme kaikin keinoin sopimukseen.

Trump uhkasi palauttaa vesikidutuksen ja ”paljon pahempaa” USA:han

Republikaanien presidenttiehdokkaat esiintyivät vaaliväittelyssä kovina terrorismia vastaan

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump uhkasi ottaa uudelleen käyttöön vesikidutuksen ”ja helvetin paljon pahempaa” terroriepäiltyä vastaan Yhdysvalloissa. Trump ei täsmentänyt, mitä muita kidutuskeinoja hän tarkoitti.

Republikaanien presidenttiehdokkailta kysyttiin vaaliväittelyssä varhain sunnuntaina Suomen aikaa, onko vesikidutus eli epäillyn hengityselinten täyttäminen vedellä kidutusta vai ei. Keskustiedustelupalvelu CIA käytti vesikidutusta terroriepäiltyjä vastaan vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen.

Kun käytäntö tuli julkisuuteen, sekä presidentti George W. Bush että myöhemmin presidentti Barack Obama kielsivät sen. Vesikidutus on todettu sekä tehottomaksi että kansainvälisten sopimusten vastaiseksi.

Twitterin johtaja rauhoittelee vihaisia käyttäjiä – "Twitter pysyy reaaliaikaisena"

Viestipalvelu Twitter pysyy reaaliaikaisena, eikä muutu Facebookin käyttämään aikajärjestykseen, kertoo Twitterin toimitusjohtaja Jack Dorsey.

Buzzfeed-sivusto sai perjantaina aikaan myrskyn Twitterissä, kun se raportoi, että viestipalvelu siirtyy reaaliaikaisesta aikajärjestyksestä algoritmiperusteiseen järjestykseen. Tämä tarkoittaisi, että tviittien järjestys perustuisi siihen, mitä Twitter luulee ihmisten haluavan lukea mieluummin kuin kronologiseen järjestykseen.

Twitterin toimitusjohtaja Jack Dorsey tviittasi lauantaina käyttäjille rauhoittavan vastauksen.

Paavo Väyrynen perustaa uuden puolueen

Kansalaispuolue ry:n perustanut keskustan kunniapuheenjohtaja jättää entisen puolueensa.

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen on perustanut aatteellisen yhdistyksen, Kansalaispuolue ry:n (Medborgarpartiet r.f.).

"Kuten nimikin kertoo, yhdistys on tarkoitus merkitä puoluerekisteriin, kun edellytykset tähän täyttyvät. Kansalaispuolue pyrkii vaikuttamaan Suomen valtiolliseen elämään sekä suoran demokratian keinoja käyttäen että parlamentaarisen järjestelmämme kautta", Väyrynen toteaa tiedotteessaan.

Pääministeri Sipilä: Olen pettynyt mutta en yllättynyt

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei ole yllättynyt Paavo Väyrysen puolueen perustamisesta.

”Niiden puolesta olen pahoillani, jotka Paavon eteen ovat vuosikymmenten ajan keskustalaiset töitä tehneet. Itsekin olen ollut tässä hankkeessa mukana”, Sipilä totesi. Hän kommentoi Väyrysen liikkeitä Lontoossa, jossa hän osallistui kansainväliseen Syyrian apukokukseen.

Kuka teki ratkaisevat päätökset – miten valtionyhtiön sähköverkko siirtyi kansainvälisten sijoittajien hallintaan?

Caruna on nyt kohun keskellä hinnan­korotustensa ja verokikkailun vuoksi. HS selvitti, miten tähän päädyttiin ja mitä tapahtui ennen valtionyhtiö Fortumin Suomen sähköverkkojen myyntiä.

Tapaninpäivänä 2011 riehunut myrsky oli voimakkain 30 vuoteen. Se ja sitä seurannut Hannu-myrsky veivät sähköt jopa sadoiltatuhansilta kotitalouksilta.

Tuulet runtelivat Etelä-Suomea niin pahoin, että korjaajia hälytettiin Lappia myöten. Sähköt olivat joillakin alueilla poikki yli kymmenen päivää. Vanhukset kuljetettiin evakkoon. Lihaa täynnä olevat pakastimet sulivat. Aggregaatit, öljylamput, vesikanisterit, moottorisahat ja kirveet myytiin loppuun. Puuta kaatui yli kolme miljoonaa kuutiota.

Ministereitä ja varsinkin valtio-omisteista energiayhtiö Fortumia vaadittiin vastuuseen.

Syyllisten etsinnässä katseet ovat kohdistuneet Jyrki Kataisen (kok) johtamaan kuuden puolueen hallitukseen, joka vaikutti Fortumin myyntiin.

Tuomioja: Pesäero nationalismiin olisi ollut tarpeen

Kansanedustaja ja entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) olisi toivonut, että Niinistö olisi tehnyt selkeän pesäeron nationalismiin ja muukalaisvihamielisyyteen.

”Kun presidentti Niinistö ei mitään tällaista varmaan tarkoittanut olisi muutama lause lisää tehnyt tämän selväksi niillekin, jotka aivan toisenlaisilla motiiveilla nyt kiittävät hänen puhettaan.”

”Pyrkimys virran hallitsemiseen ei voi perustua ihmisoikeuksien kieltämisen tai minkäänlaisen vihapuheen tai väkivallan epäsuoraankaan hyväksyntään, eikä se saa vaarantaa yhdenkään suojelun tarpeessa olevan pakolaisen turvallisuutta”, Tuomioja kirjoittaa.

”Kun nyt etsimme keinoja, joilla edelleen jatkuvat ja ikääntyvälle Euroopalle myös välttämättömät muuttoliikkeet voitaisiin saada parempaan hallintaan niin, että se tuottaisi niin lähtömaille, vastaanottajamaille kuin muuttajille itselleen hyvinvointia ja turvallisuutta, on sen lähdettävä kansainvälisten sopimusten tinkimättömästä noudattamisesta.”

***

Sipilä kehuu presidentin puhetta: Tolkun ihmisen näkökulma

Pääministeri Juha Sipilä on samoilla linjoilla tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa siitä, että Suomi ei voi vastaanottaa maahantulijoita, jotka haluavat vain entistä paremmat elinolosuhteet.

"Annan kotini turvapaikanhakijoille, toivottavasti tästä tulee kansanliike".

Presidentin puhe

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe valtiopäivien avajaisissa 3.2.2016

Arvoisa puhemies, hyvät Suomen kansan edustajat, Ette varmasti tienneet, vuosi sitten aloittaessanne, mitä vastaanne tulee. Yhtä lailla vähän kaikista vastaan jo tulleesta tiesin minä, silloin, toimikauteni alussa.

On sanottu, että tämä vuosikymmenen puolivälin aika jää historiaan; elämme murroksen aikaa. Että se, mitä nyt päätetään tehdä, on oleva ratkaisevaa tulevaisuudellemme.

***

Alkuvuonna olemme käyneet keskenämme mieleenpainuvaa julkista keskustelua. Osa toki tarpeellista varoittelua, kun ihmisiä on rikollisesti sanoin tai teoin loukattu. Mutta sen lisäksi olemme oppineet perusteellisesti haukkumaan toinen toisemme. On haukuttu miehet, on haukuttu naiset, on haukuttu suvaitsevaiset ja suvaitsemattomat, ja sitten hyväksi lopuksi poliisitkin; olemme perin itsemme haukkuneet.

Miksikö juuri nyt? Siksi, että meillä on ongelmia. Viimeisin niistä on hallitsematon maahanmuuttoliike. Teemme pahan virheen, jos kuvittelemme, että se peittyy, kun olemme keksineet tarkkailla toistemme tekemisiä ja kunkin sanavalintoja ihan pilkkuun asti, ja tehdä sitten niistä suurta numeroa ja nimittelyä. Ongelmat eivät näin poistu, tällä suunnataan ehkä huomio muualle, mutta ongelmat tästä vain lisääntyvät.

Tässä suhteessa olisi todellakin tolkun aika, kuten kirjailija Paretskoi Iisalmen Sanomissa kirjoitti.

***

Sekavassa tilanteessa tulijoidenkin tilanne saattaa vain paheta. Tiedossa on, että pakolaisia käytetään hyväksi. Olemme juuri kuulleet Euroopassa kadonneista 10 000 alaikäisestä. Pakolaisia riistävät ja rahastavat ihmissalakuljettajat, jotka harjoittavat valtaisaa laitonta liiketoimintaa, usein liikkeellä olevien hengen menettämisen uhallakin. On myös riski, että pakolaisia käytetään kyynisen valtapolitiikan välineinä.

Tulen nyt lähemmäs keskeistä kysymystä. On tehty kansainvälisiä sopimuksia, EU-direktiivejä ja kansallisia lakeja, ja on ajateltu kauniisti ja oikein – että kaikkia hädässä olevia autetaan.

Käytännössä se toteutuu niin, että jokainen, joka osaa sanoa sanan ”asylum”, turvapaikka, pääsee sisään Eurooppaan ja Suomeen, sana tuottaa tavallaan subjektiivisen oikeuden ylittää raja. Vailla mitään oikeaa perustettakin saa täyden, vuosiakin kestävän tutkinnan, ja pystyy sen jälkeen välttämään pakkotoimia, elleivät turvapaikan edellytykset täytykään, ja siis jäämään sinne, minne väärin perustein tuli.

Eurooppa ei pitkään enää kestä hallitsematonta kansainvaellusta. Sietorajan ylittyminen romahduttaa arvojärjestelmäämme. Käy niin, että pyrkimys hyvään tuottaa kaikille pahaa.

”Ei voi kuin ihmetellä Sipilän kaksinais-moralismia”

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin hämmästelee pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kannannottoa sähköverkkoyhtiö Carunan rajuihin hinnankorotuksiin.

Sipilä sanoi pitävänsä noin 30 prosentin korotuksia kohtuuttomina. Lisäksi pääministeri otti kantaa yhtiön toimintaan todeten, että sen harjoittama verokikkailu on hänen mielestään vastenmielistä.

Marin on samaa mieltä sähkönsiirron hinnankorotusten kohtuuttomuudesta, mutta ihmettelee pääministerin kannanottoa asiassa, sillä hallitus on itse tehnyt täysin päinvastaista politiikkaa.

Hallitus päätti juuri syysistuntokaudella 30 prosentin korotuksista terveydenhuollon ja sosiaalipuolen palvelumaksuihin sekä merkittävistä korotuksista päivähoitoon ja lasten aamu- ja iltapäiväkerhotoimintaan. Maksujen korotukset ovat erittäin kovia ja osuvat kipeästi pienituloisiin ja sairaisiin ihmisiin. Tätä taustaa vasten ei voi kuin ihmetellä pääministerin kaksinaismoralismia hänen kommentoidessaan sähkönsiirtohintojen korotuksia. Hän siis tuomitsee muut siitä mitä itse ajaa ja tekee, Marin kommentoi.

Sähköyhtiö Carunan johdolla jättimäiset kuukausipalkat

Huimista hinnankorotuksista ilmoittaneen sähköverkkoyhtiö Carunan johtoryhmän jäsenet ansaitsivat toissa vuonna yli 2 miljoonaa euroa.

Pääosin ulkomaisessa omistuksessa olevan Carunan kymmenhenkisen johtoryhmän parhaiten palkattu henkilö oli yhtiön toimitusjohtaja Ari Koponen.

Kansa usutti toisenkin viranomaisen Carunan niskoille

”Harkitsemme jatkotoimia”

Energiaviraston lisäksi myös kuluttaja-asiamies selvittää nyt sähkönsiirtoyhtiö Carunan hinnankorotuksia. Samaan aikaan oppositiosta vaaditaan hallitusta puuttumaan asiaan välittömästi.

Carunan jopa 27 prosentin korotuksista sähkön siirtohintoihin on noussut kohu, sillä korotuksia pidetään kohtuuttoman suurina sähköverkon uudistamisvelvoitteisiinkin nähden. Useat poliitikot vaativat Energiavirastolle mahdollisuutta puuttua alueellisen monopoliyhtiön hinnoitteluun nykyistä tehokkaammin.

Energiavirasto valvoo siirtohinnoittelun kohtuullisuutta jälkikäteen neljän vuoden valvontajaksoissa. Tämä ei riitä opposition kansanedustaja Jari Myllykoskelle (vas.), joka vaatii hallitukselta ja elinkeinoministeri Olli Rehniltä (kesk.) välittömiä toimia hinnankorotusten kohtuullistamiseksi.

Juha Sipilän käytös tyrmistyttää

”Nerot karkotetaan Suomesta”

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen koulutusleikkaukset kuohuttavat yhä oppositiopuolueissa. SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen kirjoittaa blogissaan kannattavansa sitä, että oppositiopuolueet SDP, vihreät ja vasemmistoliitto sitoutuisivat yhdessä koulutusleikkausten kumoamiseen, jos puolueet pääsevät seuraavaan hallitukseen.

Sipilän, Stubbin ja Soinin hallitus rapauttaa suomalaisen yhteiskunnan peruskivijalkaa – osaamista, ammattitaitoa ja tutkimusta sekä kiihdyttää aivovuotoa Suomesta. Yliopistojen irtisanotut nerot imetään muiden maiden yliopistoihin, kun kotimaa ei anna työtä. Miten ihmeessä saadaan vienti vetämään, jos Suomesta karkotetaan osaaminen kehittää myytävää? Taavitsainen kirjoittaa.

Pelle, joka valtasi koko sirkuksen

Eilen käynnistyi toden teolla maailman suurin poliittinen sirkus. Iowalaiset äänestivät esivaaleissa suosikkiaan Yhdysvaltain presidentiksi. Ja tämän show’n tähtenä on ylikierroksilla käyvä Pelle Hermanni, joka solvaa muita esiintyjiä ja yleisöä ja aikoo kaataa koko teltan.

Donald Trump on omin voimin laskenut poliittisen oikeiston tasoa enemmän kuin yhdeltä mieheltä uskoisi mahdolliseksi. Hän haluaa tehdä konservatiivisuudesta räkäfarssin.

Trumpin kannattajat ovat päättäneet, että ongelma ei ole luokaton koheltaminen vaan laatukriteerit. Ja kun niistä päästään eroon, syntyy ”uusi poliittinen kulttuuri”.

Tuskin edes hipit olivat näin tyhmiä.

Donald Trump on luupääoikeiston poptähti. Mitä suurempi sammakko hänen suustaan loikkaa, sitä innokkaammin hänen kannattajansa rientävät todistamaan, että Trump taistelee ja että ”tämä mies ei pelaa muiden pelejä”.

Kotouttava työtoiminta

Päivi Räsänen ehdotti juuri sitä, mistä olen jo kauan puhunut. Turvapaikanhakijoita ei ole tarkoituskaan työllistää palkkatöihin, vaan heitä tullaan käyttämään palkattomana työvoimana ihan samalla tavalla kuin jo kauan on käytetty kantaväestöön kuuluvia työttömiä.

Nyt toiminnalle on lanseerattu nimi, jonka keksiminen ei paljon mielikuvitusta vaatinut. Kuntouttava työtoiminta on jo kauan tarkoittanut palkatonta pakkotyötä, joten on loogista puhua maahanmuuttajien kohdalla kotouttavasta työtoiminnasta.

Perusteluthan ovat sitä tuttua mantraa, jonka mukaan työ on parasta sosiaaliturvaa, parempi on tehdä töitä kuin maata joutilaana ja plaplaplaa.

Kuntouttavassa työtoiminnassa ei makseta työstä palkkaa, vaan pelkkä työmarkkinatuki ja yhdeksän euron päivittäinen kulukorvaus.

Suomen kilpailukyky

Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Risto Alanko sanoo, että hallituksen on pakko parantaa Suomen kilpailukykyä.

Eläkkeelle jäävä työmarkkinakonkari syyttää Suomea ”sortumisesta” keskitettyihin palkkaratkaisuihin – ”on otettu harmittavia taka-askelia”

Suomessa on vähän ihmisiä, joista voi sanoa, että heillä on todellista valtaa työmarkkinoilla ja siinä, millaisilla ehdoille me työskentelemme.

Yksi heistä on isolle yleisölle varsin tuntematon oikeustieteen kandidaatti Risto Alanko. 64-vuotias Alanko on muun muassa Nokiaa, Konetta, Wärtsilää ja 1 600:aa muuta suomalaista yritystä edustavan Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja.

Valtaa hänellä on ollut, koska hän on se, joka on neuvotellut duunareita edustavan Metallin kanssa sopimuksista, jotka määräävät noin sadantuhannen palkansaajan työehdot. Se on Suomen suurin teollisuusalan työehtosopimus.

Alanko muistelee tyytyväisenä 2000-luvun alkua. Silloin palkansaajien ja työnantajien kesken oli varsin hyvä yhteisymmärrys ainakin teoriassa siitä, mitä oman valuutan menettäminen merkitsee työmarkkinoille.

Hän sanoo, että homma lähti väärille raiteille vuonna 2011, kun poliitikot alkoivat vaatia keskitettyä raamisopimusta, jolla haluttiin korjata heikentynyt kustannuskilpailukyky.

Akava: Saatu luottamus on käytettävä oikein

Akava pitää hyvänä ja tervetulleena hallituksen päätöstä pakkolakien jäädyttämisestä työmarkkinaneuvotteluiden ajaksi. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti päätöksestä sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla.

Hallitus on nyt antanut neuvottelijoille paremman työrauhan ja luottamuksen. Sen tavoittelema kilpailukykyhyppy ei synny ilman yhdessä sopimista ja luottamusta. Neuvotteluissa onkin syytä edetä kohtalaisen nopeasti, jotta hallituksessa ja yrityksissä päästään rakentamaan tietä kohti oikeudenmukaisempaa ja reilumpaa talouskasvua, sanoo puheenjohtaja Sture Fjäder tiedotteessa.

Medvedev: Me emme keittäneet tätä soppaa

Suomen ja Venäjän pääministerit sopivat jatkavansa neuvotteluja itärajan tilanteesta puhelimitse ensi viikolla. Kauppavaihdon romahdusta surtiin yhdessä.

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev sanoi perjantaina tuulesta temmatuiksi väitteitä, joiden mukaan pakolaisten tulo Venäjältä Suomeen olisi osa Venäjän ulkopolitiikkaa ja EU:n horjuttamista.

Medvedev otti asiaan kantaa tiedotustilaisuudessa, jonka hän piti perjantaina Strelnassa Pietarin länsipuolella yhdessä pääministeri Juha Sipilän (kesk) kanssa.

”Tällainen maahanmuutto aiheuttaa uhkaa paitsi Suomelle myös Venäjälle”, Medvedev sanoi pääministerien keskustelun jälkeen. ”Siksi väitteet, että muutto olisi Venäjän ulkopolitiikan osa tai Venäjän valtion järjestämää toimintaa, ovat täyttä hölynpölyä.”

Venäjällä on perinteitä naapuriensa testaamisessa

Aleksanteri-instituutin tutkijan Hanna Smithin mukaan Venäjällä on perinteitä naapuriensa testaamisessa.

Katsotaan, miten erilaisiin asioihin reagoidaan ja mitkä ovat heikkoudet. Tässä kokeillaan nyt Suomen ja EU:n viranomaisia sekä rajan toimivuutta, Smith sanoi.

Kansanedustaja haluaa laittomien lakkojen sakot satakertaisiksi

Kokoomuksen Harri Jaskarin mielestä AKT:ta varten tarvitaan hallitukselta varmaan kilpailukykypaketin beta-versio.

Kansanedustaja Harri Jaskari (kok.) kirjoittaa viikkokirjeessään viidettä kertaa alkaneista yhteiskuntasopimusneuvotteluista. Hän sanoo kysyneensä SAK:n puheenjohtaja Lauri Lylyltä "syntyykö Suomeen uusi sananlasku: viides kerta toden sanoo".

Jaskarin mielestä neuvotteluista annetut lausunnot eivät valitettavasti ole rohkaisevia sopimuksen syntymisen kannalta.

Mitä tehdään, mikäli kaikki muut ovat valmiit allekirjoittamaan uuden uljaan sopimuksen Suomen uudesta noususta, mutta AKT sulkee Suomen vientiväylät, hän kysyy.

Tähän painajaiseen hallituksen pitää varmaan valmistella kilpailukykypaketin beta-versiota. Kyllä nyt pitää jo reilusti puhua laittomien lakkojen sakkojen satakertaistamisesta. Toiseksi ammattiyhdistysten jäsenmaksujen verovähennyskelpoisuus on jo menneen talven lumia.

Hienoa kun Kokoomus avautuu

Kansanedustaja Harri Jaskarin ajatus lakko sakkojen satakertaistamisesta pitää tulkita Kokoomuksen hiljaiseksi hyväksynnäksi, kunnes Stubb on kommentoinut. Vai edustaako Jaskari puolueen "sitä" siipeä kuten sahuri persuissa, ei aihetta kommentoida.

Putin hivuttaa Suomea Venäjän etupiiriin

”Pohjoisten ovien raottaminen on Venäjän tapa muistuttaa, että sillä on keinonsa pahentaa Euroopan pakolaiskriisiä, jos pakotelänsi pysyy hankalana.”

”Samalla Venäjä saa testatuksi, miten Suomi EU:n ulkorajamaana reagoi. – – Siksi mielistelevät puheet hyvästä rajayhteistyöstä eivät nyt riitä.”

”Suurvaltapoliittinen taustatavoite on hivuttaa Suomea lännestä takaisin Venäjän etupiiriin. Putin ei tee siirtojaan koskaan irrallaan pitkän aikavälin strategisesta kokonaiskuvasta.”

”Suomi ei saa antaa mitään aineksia spekulaatioille, että maamme ajautuisi EU-rajojen harmaalle vyöhykkeelle.”
HS pääkirjoitus

Ruotsalaisten sotapuheet edesvastuuttomia

SDP:n Tuomioja: Nato-haukat asialla

Ruotsin maavoimien komentaja, kenraalimajuri Anders Brännström arvioi eilen, että Ruotsi voi olla sodassa muutaman vuoden kuluttua. Kannanotto löytyi Maataistelupäivät -tapahtuman tervehdyssanoista.

Meidän armeijassa on tehtävä kaikin voimin selväksi se, miten tämä vaikuttaa poliittisiin päätöksiin, Brännström paukutti STT:n mukaan eilen.

Olen kyllä huolissani siitä, jos ruotsalaiskenraalit alkavat varautumaan jo sotaan. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Allan Widman on Nato-haukkoja.

Suomi varautuu itärajan pettämiseen

Suomen viranomaiset varautuvat hallitsemattomaan maahantulijoiden virtaan itäisellä maarajalla, kirjoittaa Lännen Media.

Rajavartiolaitoksen raja- ja meriosaston päällikön, prikaatinkenraali Pasi Kostamovaaran mukaan viranomaiset arvioivat, voiko laiton maahantulo laajentua koko itärajan pituudelle.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) sanoo, että Puolustusvoimat on valmis antamaan virka-apua Rajavartiolaitokselle, jos maahanpyrkijöiden virta laajenee koko itärajalle.

Tarja Halonen: Suomen maine huolestuttaa

Tarja Halonen profiloitui presidenttikaudellaan ihmisoikeuksien ja kestävän kehityksen puolestapuhujaksi. Hän nosti esille myös globalisaatiota ja sen mukanaan tuomia ilmiöitä. Samojen asioiden parissa Halonen työskentelee edelleen säätiönsä kautta.

Halonen ilmaisi huolensa hallituksen nykyisistä toimista Suomen nostamiseksi taantumasta. Valmisteilla olevat pakkolait rajoittavat merkittävällä tavalla ammattiliittojen sopimusoikeutta ja kehitysyhteistyövarat on leikattu lähes puoleen.

Olen huolissani Suomen poliittisesta profiilista sekä pakkolakien että kehitysyhteistyöleikkausten osalta. Viimeiset 15 vuotta ovat olleet tavattoman myönteisiä aikoja edustaa Suomea, koska meillä on ollut hyvä maine. Sitä ei kannata menettää.

Hän kertoo, että nyt Suomen tilanteesta ollaan ihmeissään maailmalla.

Painostaako Venäjä Suomea pakolaisilla?

Orpo: ”Emme voi tietää”

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) tapasi eilen venäläisen kollegansa Vladimir Kolokoltsevin ensimmäistä kertaa.

Orpo vakuutti tiedotustilaisuudessaan tänään, että hän on tyytyväinen siihen henkeen, jossa keskusteluja käytiin.

Orpolta kysyttiin, onko Venäjä muuttanut toimintatapaansa ja painostaako Venäjä Suomea pakolaisilla?

Tätä asiaa emme voi tietää, emmekä voi lähteä sitä arvailemaan, Orpo sanoi.

Poliittiset nuorisojärjestöt MV-lehteä vastaan

Sonk jätti tutkintapyynnön: ”Häiriköintiä lietsotaan ulkomailta käsin”

Poliitiset opiskelija- ja nuorisojärjestöt vetoavat valtakunnansyyttäjänvirastoon, jotta Ilja Janitskinin omistaman MV-lehden toiminta otettaisiin tutkittavaksi. Sosialidemokraattiset opiskelijat Sonk ry on toimittanut aiheesta tutkintapyynnön valtakunnansyyttäjänvirastolle tiistaina 26.tammikuuta.

Ilja Janitskinilla on MV-lehden lisäksi myös muita sivustoja kuten englanninkielinen whatdafuck.com, uberuutiset.fi ja thehealth. Ylen toimittaja Johanna Vehkoo liitti Janitskin sivustojen joukkoon myös syytettyjen henkilötietoja levittelevän Finleaksin ja mobiilimarkkinointia kauppaavan SMS Gatexin.

Poliittiset opiskelija- ja nuorisojärjestöt ryhtyivät kampanjoimaan yhdessä yksittäisten kansalaisaktiivien kanssa MV-lehden toimintaa vastaan tammikuun alussa.

Kampanjan aikana on tullut ilmi, että MV-lehdessä ja sen palstoilla on pitkään herjattu ja uhkailtu lukuisia kansalaisia, poliitikkoja, virkamiehiä, toimittajia, blogisteja, maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita. MV-lehteä on syytetty varastetun materiaalin julkaisemisesta, esimerkiksi lehdistön tekstejä ja valokuvia sekä yksityishenkilöiden kuvia ja tekstejä on käytetty ilman lupaa, usein myös vääristellen ja vahingoittamistarkoituksissa, järjestöt kirjoittavat vetoomuksessaan.

Järjestöt muistuttavat, että julkaisu sallii esimerkiksi rasistisen ja henkeen ja terveyteen kohdistuvan uhkailun kommenttien muodossa. MV-lehdessä on vetoomuksen mukaan myös käynnistetty henkilöihin kohdistuvia massahäiriköintejä esimerkiksi julkaisemalla uhrin yhteystiedot vihakirjoittelun yhteydessä.

”Halutaanko Postia edes jakaa viitenä päivänä viikossa?”

Kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.) myöntää yllättyneensä Postin aikeista vähentää rajusti väkeä. Paatero toimi edellisessä hallituksessa omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä.

Luulin, että Postin suurimmat irtisanomiset olisi jo tehty. En odottanut, että näin isoja yt-neuvotteluja käynnistettäisiin tässä vaiheessa.

Valtionyhtiö Posti ilmoitti tiistaina laajoista yt-neuvotteluista, joiden seurauksena jopa 860 postilaista saa lähteä.

Posti vähensi keväällä 2014 perusjakelusta yli 400 työntekijää. Irtisanotuista otettiin myöhemmin takaisin yli 200.

Sama tilanne voi toistua, kun huomataan, ettei tällaisella väkimäärällä pärjätä, Paatero epäilee.

Korkein poliittinen taso selvittää Venäjän viestiä - painostukseen on varauduttava

Jussi Niinistön (ps) mukaan Suomi voi sulkea väliaikaisesti raja-asemia, jos haluaa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) on tutustunut puolustusvoimien vuoden 2008 kenttäohjesääntöön.

Puolustushallinnon ennakointi on toiminut hyvin, kun jo tuolloin on nähty mahdollisena tämänkaltainen toiminta. Tällä hetkellä tuskin on kyse painostustoimista, sillä mitään turvallisuuspoliittista ongelmaa Suomen ja Venäjän välillä ei ole. Ei siis voida puhua hybridisodankäynnistä, Niinistö kommentoi Iltalehdelle.

Jo silloin kun Neuvostoliitto hajosi, Suomessa tehtiin suunnitelmia sen varalle, jos suuret määrät laittomia maahantulijoita lähtisi liikkeelle Suomen-rajaa kohti. Painostus on yksi ei-toivottava, mutta mahdollinen skenaario, johon viranomaisten on varauduttava.

Soini haluaa Venäjälle suunnatun some-kampanjan: "Tänne ei kannata tulla"

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan turvapaikanhakijoiden tuloa Venäjältä ja muualta pitäisi rajoittaa some-kampanjoinnilla.

Soini keskusteli maanantaina Tromssassa arktisen kokouksen yhteydessä Norjan ulkoministerin Börge Brenden kanssa pakolaiskriisistä ja turvapaikanhakijoista maiden rajoilla.

Soinin mukaan Norja on saanut hyviä tuloksia tehokkailla some-kampanjoilla ja Suomen pitäisi tehdä samoin.

Lähtömaihin, myös Venäjälle, pitää Soinin mukaan osoittaa selkeä viesti, että tänne ei kannata tulla, eikä riskeerata koko elämää ja suvun rahoja turhan takia, kun tulijoita kuitenkin palautetaan.

Juha Sipilän 30 miljardin pesänjako – alkaako hallitus myydä valtion omistuksia?

Hallitus päättää pian valtio-omisteisten yhtiöiden omistajapolitiikasta. 30 miljardin potin osien myymisestä ollaan innostuneempia kuin koskaan.

Hallitus aikoo päättää lähiaikoina Suomen valtion yhteensä noin 30 miljardin euron arvoisten yhtiöiden kohtalosta – osakkeiden myymisestä tai säilyttämisestä ja omistamisen periaatteista.

Strategialinjauksia luvattiin ensin kesällä, sitten syksyksi. Sitten pääministerille tuli muita päälle kaatuvia kiireitä, ja strategian julkistaminen siirtyi ensin jouluksi ja vuoden alkuun.

Nyt hallitus käsittelee pääministeri ja omistusohjausministeri Juha Sipilän (kesk) valmisteleman esityksen vuoden ”ensimmäisen kvartaalin” aikana eli maaliskuun loppuun mennessä, Sipilän talousasioista vastaava erityisavustaja Markus Lahtinen kertoo.

Paavo Väyryseltä jymyuutinen: ”Jätän keskustan puolue-elimet”

Keskustan kunniapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Paavo Väyrynen ilmoittaa Puheenvuoron blogissaan jättäytyvänsä sivuun keskustan puolue-elimistä.

”Tästä kohdasta olin erityisen surullinen”

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen pettyi europarlamentaarikko Paavo Väyrysen ilmoitukseen jättää tehtävänsä keskustan puolue-elimissä.

Onko keskustassa syntynyt jako alkiolaisiin ja liberaaleihin?

Hän kertoo tulleensa siihen tulokseen, että puolueen ”olemassa olevien rakenteiden kautta minun on mahdotonta vaikuttaa Suomen, Euroopan ja koko ihmiskunnan tulevaisuuteen”. Väyrynen on ollut keskustan puoluehallituksen ja puoluevaltuuston jäsen.

Olen päättänyt jättäytyä sivuun Keskustan puolue-elinten toiminnasta. Tästedes pyrin vaikuttamaan Suomen linjaan hakemalla yhteyttä samanmielisiin suomalaisiin, sekä sitoutumattomiin että eri puolueissa toimiviin, Väyrynen kirjoittaa.

Politiikka on rikki, ministerit myöntävät

Politiikka on rikki, se pitää korjata, julisti presidentti Barack Obama puheessaan kansakunnan tilasta 13. tammikuuta. Politiikan uudistaminen on presidentin mukaan välttämätöntä, sillä jos politiikkaa ei saada toimimaan, maan muitakaan ongelmia ei voida ratkaista.

Samanlaiselta näyttää tilanne Suomessakin. Valtiosihteeri Raimo Sailas nimitti edellistä hallitusta historian surkeimmaksi, joten Juha Sipilältä odotettiin paljon. Nyt kun hallituksen ensimmäinen vuosi lähestyy loppuaan, pelastajaa odottavat ovat jo siirtäneet toivonsa sosialidemokraattien Antti Rinteeseen – moititun hallituksen haukuttuun valtiovarainministeriin.

”Porvarit päättävät – tavallisella ihmisellä ei ole mitään arvoa heille”

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto kritisoi ammatillisen keskusjärjestön SAK:n luottamusmiesten tapaamisessa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ideologiaa.

Sipilän hallitus ajaa työelämämuutoksia kilpailukyvyn parantamiseksi. Sipilä on sanonut, että muun muassa lomiin ja sairauspoissaoloihin liittyvät tiukennukset toteutetaan pakotetulla lainsäädännöllä, jos työmarkkinajärjestöt eivät pääse niistä sopuun.

Kyse on myös ideologisista asioista. Halutaan, että työnantajat ja porvarit päättävät, miten ihmisten asiat on. Tavallisella ihmisellä ei ole mitään arvoa heidän näkökulmastaan, Aalto sanoi.

Vihdoinkin jotain positiivista turvapaikan-hakijoista

Ei paratiisissakaan ketään voi jättää yksin, perustelee Ali, miksi ryhtyi 80-vuotiaan kirkkonummelaisrouvan avustajaksi. Kun Ali rukoilee, Linnéa pitää tupakkatauon.

Allah ja Jumala ovat sulassa sovussa tässä kirkkonummelaisessa kaksiossa. Tummapartainen Ali keittää teetä, Linnéa hakee servettejä. Seinäkello lyö.

Ali kysyy joka kerta, saako hän rukoilla. Kyllä sen verran on aina aikaa. Se on suunnilleen tupakkatauon verran, Linnéa sanoo.

Hän tutkaili Googlesta, että muslimit rukoilevat viisi kertaa päivässä.

Mutta kun mun Jumalan office on auki joka sekunti, Linnéa totesi Alille.

Ali sanoi, ettei se niin ole. Rukousajat ovat sitä varten, että ihmiset muistaisivat rukoilla. On totta, että me rukoillaan vasta silloin, kun ollaan kusessa, Linnéa nyökkää.

Kun perhe tulee Suomeen, Ali on jo sanonut Linnéalle, että toivoo tämän muuttavan heille asumaan.

Pidän hänestä huolta niin kuin äidistäni. Jokainen tarvitsee jotakuta, paratiisissakin, Ali summaa.

Kaikkialle ulottuvat lonkerot – näin työmarkkina-koneisto käyttää suurta valtaansa Suomessa

Työmarkkinakoneistolla on Suomessa poikkeuksellisen paljon valtaa. Järjestöt ja liitot ovat päättäneet palkoista, eläkkeistä ja sosiaalietuuksista, mutta valta häviää, jos yhteisiä päätöksiä ei synny.

Elämänsä aikana suomalainen yleensä saa palkkaa, maksaa veroja, käy äitiys-, isyys-, talvi- ja kesälomilla, saa lomaltapaluurahaa ja lopulta eläkettä. Hän tottelee työpaikoilla työaikoja ja lukemattomia muita sääntöjä.

Palkkojen joustavuus työpaikoilla eri maissa
1. Viro
2. Latvia
3. Hongkong
4. Arabiemiraatit
...
69. Ranska
...
132. Saksa
133. Ruotsi
... 140. Suomi

Hän saattaa käväistä työterveyslääkärillä, saada kotihoidontukea, sairauspäivärahaa, työttömyysturvaa tai muita sosiaalietuuksia. Moni joutuu yt-neuvotteluihin ja kohtaa työttömyyden sääntöviidakkoineen.

Koululaisena osallistutaan aamu- ja iltapäivätoimintaan ja aikuisena opintovapaalla aikuiskoulutukseen. Onnekkaat käyvät myös vuorotteluvapaalla tai kuuluvat henkilöstörahastoon.

Luetteloa voisi jatkaa loputtomiin.

Litvinenko-raportti: Putin ”todennäköisesti” hyväksyi murhan – Kreml nimittää tutkintaa vitsiksi ja pääministeri Cameron murhaa kuvottavaksi

Britannian pääministerin David Cameron kuvasi Litvinenkon murhaa valtiolliseksi työksi. Putinin lehdistöedustaja kutsui tutkintaa ”elegantiksi brittihuumoriksi”.

Entinen KGB:n agentti ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin väsymätön arvostelija Aleksandr Litvinenko kuoli Lontoossa lähes kymmenen vuotta sitten.

Torstaina Lontoossa julkistetun 320-sivuisen raportin mukaan Putin ”todennäköisesti” vahvisti Litvinenkon murhan.

Putinin nimeäminen virallisessa raportissa ”todennäköiseksi” henkilöksi Litvinenkon kuoleman takana on merkittävä askel. Litvinenko itse syytti Putinia jo kuolinvuoteellaan.

Raportin mukaan murhan käytännön toteuttamisen takana oli kaksi entistä venäläistä agenttia eli Andrei Lugavoi ja Dmitri Kovtun. He toimivat kuitenkin muiden puolesta.

Carl Haglund ehdottaa Pohjoismaihin yhteistä kansalaisuutta: ”Olisi hyvä ajatella isosti ja luoda Pohjola 2.0”

Pohjoismaissa kansalaisten on helppo muuttaa maasta toiseen töihin tai opiskelemaan, mutta he törmäävät edelleen moniin käytännön ongelmiin.

Esimerkiksi pankkitilin avaaminen, päivähoitopaikan saanti lapselle tai kunnallisen vuokra-asunnon hakeminen ei aina onnistukaan.

Tällaiset ongelmat ratkeaisivat, jos viiden Pohjoismaan kansalaiset saisivat tavalla tai toisella yhteisen kansalaisuuden, sanoo Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund.

”Nyt olisi otollinen aika syventää pohjoismaista yhteistyötä uudelle tasolle. Olisi hyvä ajatella isosti ja luoda Pohjola 2.0”, Haglund pohtii.

Soneran verkossa enemmän häiriöitä kuin kilpailijoilla

Elisan ja Dna:n matkapuhelin­verkoissa on huomattavasti vähemmän häiriöitä.

Teleoperaattori Telia-Soneran matkapuhelinverkossa on jo kesästä lähtien ollut selvästi enemmän häiriöitä kuin sen kilpailijoiden verkoissa, ilmenee Aalto-yliopiston Nettitutkan mittaustuloksista.

Matkapuhelinverkon toiminta parani marraskuuhun saakka, mutta sen jälkeen häiriöiden määrä alkoi taas kasvaa.

Tammikuussa 30 prosenttia tiedonsiirtonopeuden mittauksista Telia-Soneran matkapuhelinverkossa epäonnistui, koska yhteyttä ei saatu lainkaan.

”Mittausten perusteella verkossa on merkittäviä ongelmia, koska niitä ei ole pystytty korjaamaan. Se, että 30 prosentissa mittauksissa ei ole saatu lainkaan yhteyttä matkapuhelinverkkoon kertoo todennäköisesti juuri siitä, että ongelmia on vaikea korjata”, arvioi Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner.

”On myös tärkeää havaita, että samalla kun mittausten mukaan Telia-Soneran verkossa häiriöiden määrä on kasvanut, yhtiön kilpailijoilla verkon luotettavuus on parantunut”, Manner sanoo.

”Asiat ovat edelleen samoja” – Lyly on valmis neuvotteluihin, mutta varoittaa katteettomasta optimismista

Työmarkkinoilla virisi tiistaina toivo neuvotella vielä kerran aiemmilla kerroilla karille ajautuneesta yhteiskuntasopimuksesta.

Päivä alkoi Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n ilmoituksella, että se on valmis vielä selvittämään mahdollisuudet neuvotteluiden aloittamiselle työmarkkinaosapuolten kesken.

Pakkolait ovat tulleet lausunnoilta, jotka ovat ollet erittäin kriittisiä. Voi olettaa, että hallitus joutuu tekemään aika paljon töitä niiden kanssa, jos niitä aiotaan viedä eteenpäin.

Ruotsin sisäministerin mukaan Suomi ja Ruotsi kantavat kohtuutonta taakkaa pakolaiskriisissä

Ruotsin sisäministeri Anders Ygeman vaatii EU-mailta yhteisiä toimia pakolaiskriisin hoidossa. On rajansa sille, kuinka kauan pieni joukko maita voi kantaa vastuuta, hän sanoo.

Aivan aluksi Anders Ygeman alkaa luetella. Että minkälainenko oli sisäministerin vuosi Ruotsissa?

Oli parlamentaarisesti hankala aika hallituksessa, ja uudet vaalit vältettiin vain täpärästi. Oli useampia terrori-iskuja Euroopassa. Oli rasistinen kouluisku Ruotsin Trollhättanissa. Ja sitten valtava kasvu turvapaikanhakijoiden määrässä ja käännös pakolaispolitiikassa.

Ruotsi vaatii kaikilta EU-mailta yhteistä vastuuta. EU:n ulkoraja on turvattava, Eurooppaan on luotava laillisia reittejä ja kaikki maat on saatava noudattamaan yhteisiä päätöksiä, esimerkiksi jakamaan turvapaikanhakijoita EU-maiden kesken.

Kokoomus haluaa uudelta puoluesihteeriltä neljää asiaa

Puheenjohtaja Alexander Stubb kartoittaa paikkansa jättävän Minna Arven seuraajaehdokkaita puoluehallituksesta ja -valtuustosta kootun "sparrausnyrkin" kanssa.

Kokoomus etsii nopealla aikataululla seuraajaa puoluesihteeri Minna Arvelle, joka jättää tehtävänsä lyhyeksi jääneen pestin jälkeen.

Sopivia ehdokkaita kartoittaa ja pohtii puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubbin kanssa "sparrausnyrkki". Siihen kuuluvat varapuheenjohtajat Sanni Grahn-Laasonen, Janne Sankelo ja Anne-Mari Virolainen sekä puoluevaltuuston puheenjohtaja Mari-Leena Talvitie ja varapuheenjohtajat Joonas Grönlund ja Elina Junnila.

Hollantilainen sai tehtäväkseen pelastaa Outokummun

Outokummun tuore toimitusjohtaja Roeland Baan yrittää kääntää tuloksen voitolliseksi suomalaisille tärkeässä yhtiössä, jonka osakkeisiin hän on itse sijoittanut miljoonan. HS lähti mukaan, kun Baan vieraili ensi kertaa yhtiön kaivoksella ja tehtaalla Lapissa.

Outokumpu on suurissa vaikeuksissa, ja Baan on vuonna 1932 perustetun yhtiön ensimmäinen ulkomaalainen toimitusjohtaja. Hänen tehtävänään on katkaista tappiokierre. Usein se tarkoittaa työpaikkojen vähennyksiä, mutta niistä Baan ei vihjaa sanallakaan. Sen sijaan hän valaa uskoa yhtiöön tulevaisuuteen.

Outokummun osake on romahtanut, koska yhtiö on kertonut viime aikoina pääasiassa huonoja uutisia. Suomalaisille Outokumpu on tärkeä yhtiö jo senkin takia, että sen osakkeenomistajina on lähes 70 000 suomalaista piensijoittajaa.

Yhtiö on tärkeä myös kansantalouden kannalta. Vuonna 2014 liikevaihto oli 6,8 miljardia euroa, mutta liiketappio ilman kertaluonteisia eriä 57 miljoonaa euroa. Suurin osakkeenomistaja on valtion sijoitusyhtiö Solidium runsaan 26 prosentin omistusosuudellaan.

Soinin puheista taas iso haloo – ”Uhmaikäinen, herkkä kritiikille”

SDP:n europarlamentaarikon Liisa Jaakonsaaren mukaan Suomen ulkoministeri Timo Soinin (ps.) lausunnot muun muassa Puolaa koskien ovat erikoisia.

Jaakonsaari pohtii, kuinka oikein on, että hallituksen ulkoministeri ajaa aivan erilaista linjaa suhteessa hallituksen linjaan.

Toleranssi suhteessa Soiniin on venynyt liian pitkälle. Häntä ei haasteta kunnolla. Ensiksi hän oli kuin iso vauva, nyt hänellä on uhmaikä, hänestä on tullut herkkä kritiikille. Hallituksen sisällä voisi pohtia, kenen joukoissa Soini seisoo.

”Soini on puhtaasti tässä puoluetoverinsa asialla”

EU-komission päätös käynnistää alustava arviointi Puolan oikeusvaltiotilanteesta on herättänyt kiihkeitä kantoja puolesta ja vastaan eri puolilla Eurooppaa. EU-parlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) kannattaa arviointia.

Meidän meppien sähköpostit ovat täynnä viestejä. Osa on tuohtunut siitä, että Puolan sisäisiin asioihin puututaan. Toinen osa ihmettelee, miten Puolan kansallismielinen Laki ja oikeus -puolue on seitsemässä viikossa romuttamassa EU:n unionin yhteiset perusarvot, Kumpula-Natri kuvaa jakolinjoja.

Suomen hallituksenkin kannat rakoilevat suhtautumisessa Puolaan. Ulkoministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini älähti heti, että EU pysyköön lestissään ja erossa Puolan sisäisistä asioista. Kumpula-Natri ei jaa Soinin näkemystä.

Perus-suomalaisten tyytymättömyys väreilee pinnan alla

Voi ei. Sanat tippuivat perussuomalaisten puoluesihteerin Riikka Slunga-Poutsalon huulilta, kun hän näki puolueen naisjärjestön tiedotteen viikko sitten.

Siinä oli hyvä tarkoitus, mutta ehkä ei ollut ajateltu ihan loppuun asti. Oli ilmeisesti koettu Soinin joutuneen arvostelun kohteeksi ja haluttiin tukea häntä, puoluesihteeri sanoo.

Tiedotteessa kerrottiin, että naisjärjestö on “sataprosenttisesti ulkoministeri Timo Soinin takana". Viekas lukija näkee tekstissä viestin kuhinasta puheenjohtajan takana. Pontta tulkintaan voi hakea marras-joulukuun vaihteessa tehdystä kyselystämme puolueen piirihallitusten jäsenille. Vielä viime keväänä vastaajista yli 90 prosenttia katsoi Soinin onnistuneen puheenjohtajana hyvin, mutta nyt luku oli romahtanut 65 prosenttiin.

Tämän jutun taustakeskusteluissa perussuomalaisilla – jopa kriittisimmillä äänillä – on kuitenkin sama näkemys: valtataistelua ei ole. Kuka edes haluaisi vetämään kivirekeä? Ja jos haluaisi, haaste voi tuntua mahdottomalta.