Tarina Selänteen ystävän lapsen joukko-raiskauksesta täynnä ?merkkejä – media oudon haluton tutkimaan

Jääkiekkolegenda Teemu Selänteen kertomus turvapaikanhakijoiden raiskaamasta ystävän lapsesta herättää päivä päivältä yhä enemmän kysymyksiä, kirjoittaa ajankohtais- ja featuretoimituksen esimies Jussi Eronen.

Teemu Selänteen maahanmuuttokriittiset Twitter-postaukset synnyttivät tammikuussa Suomi-somen liekkeihin. Selänne sammutti roihun kaatamalla sen päälle ämpärillisen kylmää vettä blogikirjoituksellaan.

Selänne kirjoitti sanatarkasti näin.

”Kun kuulin ystäväni alaikäisen tyttären tulleen raiskatuksi turvapaikanhakijoiden toimesta heräsi iso kysymys, missä menee raja auttamisen, suvaitsemisen ja riskinottamisen välillä”.

Lapsen joukkoraiskaus on kova väite, jonka media julkaisi kritiikittä ja tarkistamatta. Kaikki avainkysymykset jäivät kysymättä.

Millä poliisilaitoksella törkeä rikos on tutkittavana? Keitä tekijät ovat? Näitä asioita toimittajat tavallisesti selvittävät, kun näin poikkeuksellisia rikosepäilyjä tulee ilmi. Toimittaja Salla Vuorikoski kysyi asiasta Selänteen asiamieheltä, jonka mukaan Selänne ei kommentoi tai täsmennä asiaa tarkemmin sanallakaan.

A2 Turvattomuus-ilta

Ovatko turvapaikanhakijat uhka – romahtaako arvomaailmamme?

Kaduilla pelätään. Turvattomuuden tunnetta herättää erityisesti turvapaikanhakijoiden kasvava joukko. Kevään ensimmäinen A2-ilta kysyy, tarvitaanko katupartioita ja pitäisikö maahanmuuttopolitiikaamme muuttaa.

Niinisalossa asuva Sari Hassinen ei uskalla päästää tytärtään yksin ulos varsinkaan pimeään aikaan. Äiti saattaa tytön joka päivä kouluun, ja jos ei pääse iltapäivällä vastaan, järjestää jonkun toisen häntä hakemaan. Syynä on Niinisaloon joulukuussa avattu vastaanottokeskus.

Kun lehdissä on ollut todella paljon kaikkea negatiivista näistä turvapaikanhakijoista, ihmisillä on pelko siitä, että omille lapsille sattuu jotain, hän sanoo.

Suomen suurin keskusteluohjelmaa saa uudet juontajat

A2 Turvattomuus-ilta keskiviikkona 2.3. klo 21.30 Yle TV2:ssa. #a2ilta.

Oscarit jaettiin!

Elokuva-alan kuuluisimmat ja tavoitelluimmat palkinnot jaettiin 88. kerran. Paras elokuva on Spotlight. Tässä ovat kaikki palkitut.

Paras alkuperäiskäsikirjoitus

Spotlight: Josh Singer ja Tom McCarthy.

Leonardo DiCaprio sai vihdoinkin Oscarin

”En ota tätä itsestäänselvyytenä”

Leonardo DiCaprio palkittiin miespääosa-Oscarilla roolistaan elokuvassa The Revenant. Hän esittää elokuvassa turkistenmetsästäjää, jonka toinen turkistenmetsästäjä pettää.

En ota tätä palkintoa enkä tätä iltaa itsestäänselvyytenä! DiCaprio päätti puheensa.

Ylen Oscar kommentaattorina toiminut Mari Rantasila antoi kovaa palautetta DiCaprion näyttelijätaidoista elokuvassa
The Revenant, ohjaus ja leikkauskaan eivät Rantasilaa miellyttänyt.

Pitämässään puheessa DiCaprio kiitti ohjaaja Alejandro González Iñárritua ”transsendenttisesta” näyttelijäkokemuksesta. Lisäksi hän kiitti vastanäyttelijäänsä Tom Hardya, jonka esittämä John Fitzgerald jättää DiCaprion esittämän Glassin metsään kuolemaan.

Ilmastonmuutos on totta. Se tapahtuu juuri nyt. Meidän täytyy työskennellä sen voittamiseksi yhdessä, DiCaprio vetosi.

Ennio Morricone Wins Best Original Score at Oscars 2016

Musiikki: The Hateful Eight, Ennio Morricone


Rengasvilpin taustalla likainen peli: Nokian Renkailta varastettiin suuri määrä yrityssalaisuuksia

Rengasvilpin paljastumisen taustalla ovat luultavasti turhautuneet entiset työntekijät.

Rengasvilpin paljastumisen taustalla olevat sähköpostiviestit ovat HS:n tietojen mukaan peräisin Black Donuts Engineering -yhtiöstä. Yhtiön toimitusjohtaja Kai Hauvala ei halua kommentoida asiaa lainkaan.

Black Donuts Engineeringin perusti vuonna 2010 joukko turhautuneita Nokian Renkaiden entisiä työntekijöitä.

Viime kesänä kymmentä Nokian Renkaiden entistä työntekijää vastaan nostettiin syytteet yrityssalaisuusrikoksista.

Syyttäjän mukaan epäiltyjen hallusta on takavarikoitu kymmeniätuhansia Nokian Renkaiden tuote- ja tuotannonkehitykseen liittyviä tallenteita. Syyttäjä epäilee, että yrityssalaisuuksia on käytetty tarjotessa ja myydessä rengastehdashankkeisiin liittyvää teknologiaa ja renkaiden tuotekehitystä useille ulkomaisille yhtiöille.

Mikä saa yrityksen venyttämään moraalin rajoja voitontavoittelun takia?

Käytännöllisen filosofian professorin Juha Räikän mukaan Nokian Renkaiden paljastunut rengasvilppi muistuttaa videopelejä pelaavan pikkulapsen toimintaa.

Miljoonahuijauksissa moni yritysjohtaja käyttäytyy kuin videopelejä pelaava pikkulapsi – tuloksella ei ole muuta merkitystä kuin se, että päihittää edellisen ennätyksen.

Näin analysoi Turun yliopiston käytännöllisen filosofian professori Juha Räikkä Nokian Renkaiden paljastunutta rengasvilppiä. Kauppalehti kertoi perjantaina Nokian Renkaiden peukaloineen talvi- ja kesärenkaiden testituloksia jopa 14 vuoden ajan.

Testitulosten ansiosta Nokian Renkaiden osakekurssi on pysynyt hyvänä.

”Kyse on psykologisesta palkkiosta, sillä usein suurten huijausten takana ovat jo valmiiksi varakkaat ihmiset. En tiedä, onko ahneus oikea termi, toiminta on lähempänä pelihimoa”, Räikkä sanoo.

Yhdysvaltalais-yhtiö: ”Hylkäämme Androidin, tulemme Suomeen, valmistamme Salossa 300 000 puhelinta 2016”

Tämä uutinen tulee vaikuttamaan moniin ihmisiin pitkän aikaa, tiedottaa kalifornialainen tietoturvallisiin mobiililaitteisiin erikoistunut Turing Robotic Industries -yhtiö (TRI) Facebook-sivullaan.

Vasta ensimmäistä puhelintaan myyntiin tuova yhtiö vahvistaa Techcrunch-sivuston uutisessa päättäneensä tuoda tulevan älypuhelimensa valmistuksen sekä pääkonttorinsa Suomen Saloon. Samalla yhtiö on hylännyt Android-käyttöjärjestelmän ja siirtyy suomalaisyhtiö Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmään. Yhtiö kertoi helmikuun alussa Facebook-sivullaan, että ”Sailfish toimii nyt täydellisesti Turing Phone -puhelimella ja olemme aloittaneet käyttöjärjestelmän testaamisen viimeisen vaiheen”.

Stubb haluaa alleviivata...

Stubb Ylelle ulko- ja turvallisuus­politiikasta: ”Puolustus­voimien tärkein materiaali­kumppani on Yhdysvallat”

Alexander Stubb otti kantaa muun muassa tämän viikon aikana kuumana käyneeseen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen keskusteluun.

Stubb kirjoitti maanantaina blogissaan, että Yhdysvallat on Suomen Puolustusvoimille tärkein kahdenvälinen kumppani. Blogikirjoituksesta virisi vilkasta keskustelua, sillä esimerkiksi pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei halunnut laittaa Puolustusvoimien kumppaneita tärkeysjärjestykseen, mutta nosti esille puolustusyhteistyön syventämisen erityisesti Ruotsin kanssa.

Suomi on puolensa valinnut, ja se puoli on länsi.

Perjantaina Stubb seisoi edelleen maanantaisen blogikirjoituksensa takana. Hänen mielestään Yhdysvallat on Suomen Puolustusvoimien tärkein materiaalikumppani.

Arvokuljetus-autoa ammuttiin tuulilasiin – poliisi kertoo dramaattisista tapahtumista moottoritiellä

Arvokuljetusauto ryöstettiin Salon Suomusjärvellä torstaiaamuna. Arvokuljetusyhtiö G4S:n mukaan asemiehet jäivät ilman saalista.

Lounais-Suomen poliisi ja krp pitivät asiasta tiedotustilaisuuden torstaina iltapäivällä. Keskusrikospoliisin mukaan vaikuttaa siltä, että ryöstö on jäänyt yritykseksi. Poliisi kertoi aiemmin, että arvokuljetusauto kuljetti rahaa.

Poliisin mukaan ryöstö oli hyvin ammattimainen ja tekijöiksi epäillään järjestäytynyttä rikollisuutta. Viisi tai kuusi ryöstäjää oli liikkeellä ainakin kolmella autolla. Konetuliaseilla varustautuneet ryöstäjät ampuivat useita laukauksia. He myös uhkailivat räjähteillä. Henkilövahingoilta vältyttiin. Arvokuljetusauton kuljettaja voi poliisin mukaan tilanteeseen nähden hyvin.

Professorin raju purkaus Sipilän hallituksen suunnitelmasta: ”Kaikki häviävät”

Aluetieteen professori Hannu Katajamäki murskaa hallituksen aluehallintouudistuksen. Katajamäki kirjoittaa Helsingin Sanomissa, että selvitysmies Lauri Tarastin toimeksianto perustui maantieteellisten tosiasioiden tunnustamisen sijaan poliittisen valtapelin synnyttämään kömpelöön ja edesvastuuttomaan kompromissiin.

Aluehallintouudistuksen seurauksena liian pieniksi jääneet maakunnat pilkkovat toiminnallisesti järkeviä kokonaisuuksia. Esimerkiksi Etelä- ja Keski-Pohjanmaalle olisi riittänyt kolmen itsehallintoalueen sijasta yksi. Itsehallintoalueina pienet maakunnat sortuvat nurkkakuntaiseen aluekehittämiseen ja kilpavarusteluun.

Kaikki haluavat taivaaseen, mutta kukaan ei halua kuolla. Lopulta uudistuksessa häviävät kaikki, professori lataa.

Paavo Väyrynen joutui Kremlin mannekiiniksi

Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä jaettu ahkerasti linkkiä venäjänkieliseen artikkeliin, jossa europarlamentaarikko Paavo Väyrysen väitetään tavanneen venäläisen NOD-liikkeen aktivisteja Helsingissä.

Kysymys on Venäjän kansallisesta vapautusliikkeestä, joka tunnetaan kiivaana presidentti Vladimir Putinin tukijana. Järjestö on avoimen länsivastainen, ja Venäjällä kyseistä liikettä käytetään muun muassa opposition tukahduttamiseen.

Artikkeli ja kuvakooste väitetystä tapaamisesta löytyvät NODin omilta nettisivuilta otsikolla ”NODin suomalaisten aktiivien tapaaminen ex-ulkoministeri Paavo Väyrysen kanssa”. Tekstistä käy ilmi, että konferenssiksi nimetty tilaisuus on ollut Helsingissä 17. elokuuta viime vuonna.

VR, Posti ja Alko ajautumassa ansaan – ”Kenelle lasku lankeaa?”

Valtio-omisteiset eriasteiset monopoliyhtiöt ovat ahtaalla, kirjoittaa kansanedustaja Toimi Kankaanniemi (ps.).

Kankaanniemen mielestä terve kilpailu ja EU:n mukanaan tuomat kilpailunvapausvaatimukset ovat osin ”paikallaan”, mutta monopolien sortumisen seurauksista hän on huolissaan.

On helppo ennustaa, että suuret muutokset ovat edessä seuraavien 10 vuoden kuluessa. Viisautta olisi varautua niihin. Esimerkiksi Postin, Vr:n ja Alkon osalta kansantaloudellisten ja aluepoliittisten vaikutusten kiihkoton tutkiminen juuri nyt olisi paikallaan, Kankaanniemi kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Jaetaanko vuonna 2026 postia edes viikottain koko maassa, kulkevat[ko] junavuorot pohjoisesta etelään ja päinvastoin, saako maaseutupaikkakunnilta tai edes keskisuurista taajamista pullon miestä väkevämpää? Kenelle laskut lankeavat? hän jatkaa.

Ylensyöntiä

Kun seuraa keskustelua Ylen roolista ja tehtävistä, ei voi kuin ihmetellä. Niin paljon perusteettomia epäilyjä, väitteitä ja vaatimuksia keskustelussa esiintyy.

Yle kuulemma vie markkinaehtoisilta toimijoilta markkinaosuuksia ja ajaa ne taloudellisesti ahtaalle. Tämän väitetään jopa kaventavan monipuolista tiedonvälitystä ja sananvapautta. Kaikki täysin perusteettomia väitteitä.

Kaupalliset mediat kisaavat kyllä keskenään markkinaosuuksista, mutta tähän kilpailuun Yle ei osallistu. Ylen tavoite ei ole markkinaosuuksissa vaan tavoitettavuudessa. Tätä eroa tuntuu olevan vaikea ymmärtää.

Keskusteluun osallistuville olisi tarpeen lukaista läpi Yle-lainsäädäntö. Yhtiön lakisääteisenä tehtävänä on tuoda monipuolinen ja kattava julkisen palvelun televisio- ja radio-ohjelmisto siihen liittyvine oheispalveluineen jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin. Siis jokaisen suomalaisen saataville ja yhtäläisin ehdoin.

Yleä syytetään liian viihteellisestä sisällöstä ja rahan haaskaamisesta ulkomaille. Tosiasiassa esimerkiksi Areenan katselusta viihdesisältöjä on 2 prosenttia. Suurin osa viihteestä ostetaan suomalaisilta tuotantoyhtiöiltä. Ulkomaiset ohjelmaostot ovat vain alle 3 prosenttia Ylen budjetista.

Ylen resurssit eivät ole kasvaneet vaan pienentyneet. Henkilökunta on vähentynyt kymmenessä vuodessa lähes 20 prosenttia, vaikka ohjelmatuntien määrä tv:ssä on noussut 5 prosenttia ja verkkopalveluja on lisätty merkittävästi. Tehokkuus on siis lisääntynyt tuntuvasti.

Todella huolestuttavaa on, että yllättävän suuri joukko poliitikkoja on kaventamassa Ylen roolia ja resursseja poliittisista ja journalistisista syistä.

Albumi kuolee nyt oikeasti, koska poptähdet eivät enää tarvitse sellaisia

Uudenvuodenaattona räpduo JVG ilmoitti Iltalehden haastattelussa, etteivät he aio enää tehdä cd-albumia. Uutta musiikkia kaksikolta on silti tulossa, mutta ei enää perinteisen, kymmenkunta kappaletta sisältävän albumikokonaisuuden muodossa.

JVG on Suomen suosituimpia yhtyeitä, ja yhtä lukuun ottamatta sen kaikki albumit ovat nousseet listaykköseksi ja viipyneet listoilla kymmeniä viikkoja.

Fyysisinä äänilevyinä niitä ei tosin ole myyty paljoakaan. JVG on malliesimerkki digitaalisen ajan poptähdestä, jonka musiikki tavoittaa yleisönsä ennen kaikkea suoratoistokuuntelun kautta.

Albumin kuolemasta on puhuttu jo vuosia, mutta JVG:n ilmoitus on siitä Suomessa ensimmäinen konkreettinen osoitus. Artisti keskittyy vastedes siihen mitä yleisö odottaa: hittikappaleisiin.

Myös Sannin ja Anna Abreun kaltaisten artistien suosio näyttää perustuvan entistä enemmän yksittäisten uusien kappaleiden saamaan huomioon.

Sannin tuore kappale Että mitähän vittua sai julkaisupäivänään 350 000 kuuntelua Spotifyssa.

Itsesääntely takaa sananvapauden

Ei ole itsestään selvää, että Suomi säilyttää kärkipaikkansa lehdistönvapausindeksissä.

Lehdistönvapautta kuvaavissa kartoissa Suomi hehkuu vitivalkoisena läiskänä tulipunaisen Venäjän vieressä. Suomi oli viime vuonna kuudetta kertaa peräkkäin ykkösenä kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä. Myös yhdysvaltalaisen Freedom Housen mittauksissa Suomi on vuodesta toiseen yltänyt mitalisijoille.

Lehdistönvapaus on Suomelle koulujen hyvien Pisa-tulosten veroinen ylpeyden aihe, mutta sen syitä ei ymmärretä. Siksi lehdistönvapauteen kohdistuvia uhkiakaan ei huomata. Niitä on nyt ilmassa paljon.

Uusi lakialoite lasten koulumatkoista

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) teki lakialoitteen lasten koulumatkoista. Hän ehdottaa, että oppilaan koulumatka saisi olla korkeintaan 160 kilometriä päivässä ja kestää odotuksineen enintään kaksi ja puoli tuntia.

Tiesitkö muutoksesta? Taloyhtiölle jopa kymmenien tuhansien lasku

Uusi asbestilaki hidastaa taloyhtiöiden putkiremontteja ja voi tuoda jopa kymmenien tuhansien eurojen lisälaskun.

Laki astui voimaan vuodenvaihteessa. Se tekee asbestin selvittämisen pakolliseksi, jos remontissa puretaan rakenteita, joissa voi olla asbestia. Laki koskee ennen vuotta 1994 valmistuneita rakennuksia.

Eihän tämän pitänyt olla mahdollista, F-Secure?

Suoratoistopalvelun kampanja maarajoitusten suojelemiseksi näyttää tepsineen joihinkin F-Securen asiakkaisiin vastakkaisista puheista huolimatta.

Suomalainen tietoturvayhtiö ja Freedome-vpn-palvelua tarjoava F-Secure vakuutti tammikuussa, ettei suoratoistopalvelu Netflixin uhkaus vpn-käyttäjien blokkaamisesta ole realistinen.

Netflix alkoi estää vpn-käyttäjiä, jotka kiertävät palvelun maarajoituksia nähdäkseen sisältöä ilman rajoituksia. Tällaisia käyttäjiä on myös Freedomessa, ja Digitoday sai tietää, että joissakin tapauksissa Netflixin katselu vpn:n kautta on sittenkin estynyt.

Tieteentekijöiden liiton tuoreiden tilastojen mukaan yli puolet alle 30-vuotiaista tutkijoista oli harkinnut hakeutumista pois yliopistolta

Epävarmuus, pätkätyöt ja huonot uramahdollisuudet.

Yliopistojen työtilanne Suomessa on huonontunut merkittävästi kun hallitus on leikannut niiden rahoitusta. Esimerkiksi tohtoreiden työttömyys lisääntyy koko ajan: joulukuussa Suomessa oli 1 066 työtöntä tohtoria.

Uusia tutkijapaikkoja ei synny vaan ne vähenevät kun rahoitus vähenee, sanoo Tieteentekijöiden liiton toiminnanjohtaja Eeva Rantala.

Tämä suomalaisnainen pääsi unelmatöihin Nasaan, kyllästyi pätkätöillä kyykyttävään yliopistoon ja otti lopputilin

Uunila pääsi harvojen ja valittujen joukossa ihastelemaan läheltä valtavia satelliitteja, kuten 6 500 kiloa painavaa ja 6,5 metriä halkaisijaltaan olevaa James Webb Space Telescopea. Hän oli iloinen jopa kävellessään vessaan, eikä harmaa, ikkunaton työhuone haitannut.

”Nauroin itsekseni kun kävelin vessaan, että jes, mä oon Nasalla!”

Pankkikriisin pörssipelureista kertova The Big Short on Oscar-kisan voittajasuosikki

Elokuva on kertomus ristiriitaisista, likaisista sankareista, taitavista pörssimiehistä, jotka kaatoivat pankit vuonna 2008 ja hyötyivät kaaoksesta.

The Big Short on nokkela ja vetävä, hauska ja älykäs elokuva niinkin epäelokuvallisesta aiheesta kuin jättimäinen asuntokupla Yhdysvalloissa viime vuosikymmenen lopulla. Miljardien lainasotkut johtivat lopulta pankkikriisiin ja kansainväliseen, Suomeenkin heijastuneeseen lamaan vuonna 2008.

Elävän kasvin perimään koodattiin ensi kertaa ihmiskielinen lause – ja luettiin uudelleen kasvin kloonista

Dna on tehokas tietovarasto, ja kasveissa se on hyvässä tallessa. Puistot voivat tulevaisuudessa korvata kaikki maailman kirjastot ja datahallit.

Puisto tarjoaa virkistystä ja lepoa puineen ja kasveineen. Moni meistä lukee puiston penkillä tai nurmella.

Entä jos viherkasvusto olisi myös kirjasto – tai datapuisto? Yksi ainoa puu voisi kantaa suunnattoman määrän dataa.

Slovenialainen Karin Fister kokeili tätä. Hän ujutti tavallisen tupakkakasvin dna:han viestin. Se kuului: ”Hello world.”

Hän myös onnistui lukemaan viestinsä saman kasvin kloonista. Näin ihmiskielinen viesti oli ensi kertaa ujutettu elävän eliön perimään ja luettu sieltä.

Fister on laskenut, että maailman kaikki arkistot voisi tallentaa laatikolliseen siemeniä.

Maahanmuuttoon liittyy vakavia turvallisuusuhkia ja rikollisuutta

”Nykyisestäkään tilanteesta hädin tuskin selvitään”

Maahanmuuttoon liittyy vakavia turvallisuusuhkia ja rikollisuutta. Suomi on valmistautunut huonosti uhkiin ja maahanmuuttokeskustelu on vasta aluillaan. Näin arvioi uunituore tutkimus maahanmuutosta ja turvallisuudesta.

HS sai käsiinsä perjantaina julkaistavan tutkimuksen, jonka mukaan pahin skenaario Suomelle olisi ”kymmenien ellei satojen tuhansien laittomien maahanmuuttajien pyrkiminen Suomeen”. Sillä olisi raportin mukaan huomattavia vaikutuksia Suomen turvallisuuteen.

Malmin lentokenttä oli vuoteen 1952 asti Suomen merkittävin reittiliikenteen keskus.Kun Vantaan lentokenttä valmistui Helsingin olympialaisten alla, Malmin lentokentästä tuli lentokoulutuksen ja yleisilmailun keskus.

Virolaisten vapaa liikkuminen syyniin

Saalista säilytettiin maatilalla Orimattilassa

Kohteena oli muun muassa moottoripyöriä, kuorma-autoja, mönkijöitä ja rakennustarvikkeita.

Poliisi epäilee virolaisen rikollisryhmittymän tehneen mittavia omaisuusrikoksia eri puolilla Etelä-Suomea viime kevään ja syksyn välisenä aikana. Rikosten kohteena oli poliisin mukaan muun muassa moottoripyöriä, kuorma-autoja, mönkijöitä ja rakennustarvikkeita.

Varastetun omaisuuden arvo oli yhteensä noin 400 000 euroa.

Poliisi luonnehtii virolaisten toimintaa järjestäytyneeksi ja ammattimaiseksi. Ryhmittymän jäsenet ovat tehneet omaisuusrikoksia eri kokoonpanoissa ryhminä. Heillä oli käytössään kuorma-autoja anastetun omaisuuden kuljettamista varten.

”Yhtä rikosta on voinut olla tekemässä jopa seitsemän henkilöä”, kertoo keskusrikospoliisin rikoskomisario Markku Heinikari.

Kylvikö Fister tempullaan siemenet tiedontallennuksen kumoukseen? Dataa ja tekstiä nimittäin sopii kasvien dna:han lähes rajattomasti.

Kasvit voisivat korvata tiedon tallentajana helposti kaikki maailman kirjastot ja kalliit datakeskukset, sellaiset kuin hakujätti Googlella on Haminassa.

Fister on laskenut, että vain yksi gramma dna:ta voi tallentaa 700 teratavua. Yhteen teratavuun sopii esimerkiksi 300 tuntia videokuvaa.

Muukalais-vihamielisyys kumpuaa keskiluokan ahdingosta ja alistetusta köyhälistöstä

Ovatko kaikki tulleet hulluiksi? Kysymys on aiheellinen, kun seuraa suomalaista yhteiskunnallista keskustelua. Ei ole niin pientä kipinää, ettei siitä syntyisi tulinen väittely maahanmuuttoa vastaan tai sen puolesta.

Oli aihe mikä tahansa, some-keskustelut lipsuvat kerta toisensa jälkeen samaan teemaan, jota muut mediat jatkavat. Näin on ollut jo pitkään. Uutta on se, että samaan keskusteluun osallistuvat nyt myös viihdejulkkikset, urheilutähdet ja kaikki kynnelle kykenevät.

On turha teeskennellä, etteikö väestö olisi jakautunut myönteisesti ja kielteisesti maahanmuuttajiin suhtautuviin. On turha vaatia tolkkua, koska keskitietä ei enää ole. Samalla ei voi välttyä vaikutelmalta, että molemmilla puolilla rintamaa keskustelua ylläpidetään ja jopa kärjistetään irtopisteiden hankkimiseksi. On vaara, että ääripäät hakeutuvat yhä kauemmaksi toisistaan eikä väkivallalta vältytä. Pohtii: Valtiotieteiden tohtori, filosofian tohtori, kauppatieteiden maisteri Heikki Hiilamo.

”Soini puhuu muunneltua totuutta” – Raskaan liikenteen kohtalo kuumentaa tunteita

SDP:n kansanedustaja Katja Taimela tyrmää ulkoministeri Timo Soinin (ps.) väitteen siitä, että edellinen hallitus olisi hyväksynyt EU:n kiistellyn kabotaasiliikenneasetuksen. Käytännössä asetus vapauttaisi ulkomaisten rekkojen tulon Suomen teille.

Vasta nykyinen hallitus on perussuomalaisten Timo Soinin johdolla taipumassa ja luopumassa kokonaan kansallisesta lainsäädännöstä, vaikka siihen ei olisi tarvetta, Taimela muistuttaa.

”Liikenneministeri Bernerin esitys on kuolinisku” – AKT: Hallitus ulosliputtaa suomalaiset kuljettajat

Tähän asti yliyritysmyönteinen hallitus kääntää nyt selkänsä kuljetuselinkeinolle. Erikoista hallituksen linjauksessa on vielä sekin, että ministerivaliokunnassa tämän kannan esitteli ulkoministeri Timo Soini. Perussuomalaiset ovat rekkaprotesteissa mekkaloineet sillä, että AKT ja muut alan järjestöt eivät tee mitään suomalaisen kuljetuselinkeinon puolustamiseksi. Nyt perussuomalaiset ulosliputtavat hallitusrintamassa suomalaiset kuljettajat, sanoo Piirainen.

Tämän lapsi oppii jo ennen kuin kävelee

Scratch on Massachusetts Institute of Technologyn julkaisema verkkopalvelu, jossa voi luoda animaatioita graafisen Scratch-ohjelmointikielen avulla. Vaikka Scratchista ei itsestään ole hyötyä palvelun ulkopuolella, se on oiva tapa tutustua ohjelmoinnin peruskäsitteisiin ja metodologiaan. Se on aloittelijoille helpompi oppia kuin esimerkiksi html tai css.

Ex-puheenjohtaja Jouko Ahonen vaatii irtisanomisestaan jättikorvauksia Paperiliitolta

Paperiliiton entinen puheenjohtaja Jouko Ahonen on haastanut Paperiliiton oikeuteen. Ahonen vaatii Paperiliitolta irtisanomiskorvauksia. Oudoksi tapauksen tekee se, että Jouko Ahonen erosi Paperiliiton puheenjohtajan tehtävästä vuonna 2011.

SAK:lainen Paperiliitto sai tällä viikolla käräjäoikeudesta erikoisen haasteen. Paperiliiton entinen puheenjohtaja Jouko Ahonen on vetänyt entisen työnantajansa käräjille. Hän vaatii korvauksia yksipuolisesta irtisanomisesta.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala on ällistynyt. Tapaus olisi tuiki tavallinen, jollei kyseessä olisi liiton entinen nokkamies, joka irtisanoutui vuonna 2011.

Tälle huonepalvelijalle kehtaa avata oven vaikka pyyhe lanteilla

Savioke toimittaa yhdysvaltalaisiin hotelleihin 12 robottia. Relay kulkee hissillä ja käytävillä sekä tuo huoneisiin pyyhkeitä, hammastahnaa ja Starbucksin kahvilatuotteita. Tehtävän jälkeen se palaa vastaanottoon odottamaan uutta tehtävää.

Tähän mennessä Relay on palvellut jo 11 000 hotellivierasta. Eniten se on kuljettanut vieraille hammastahnaa.

Yle Areena siirtyy HTML5-soittimeen, luopuu Flashista vuonna 2016

Yle Areena on yksi kotimaisen median rakastetuimpia palveluita ja palvelu on saanut kiitosta käyttäjiltä jo vuosien ajan. Yle on sisukkaasti laajentanut palvelun laitetukea aina vain uusille alustoille ja kehittänyt palvelua muutenkin eteenpäin.

Pari ongelmakohtaa kuitenkin on noussut jatkuvasti, etenkin teknisesti kehittyneiden käyttäjien taholta, esiin: FullHD-videon puute sekä selainversiossa pakollinen Flash-lisäosa.

Myös uusien alustojen tuesta saatiin uutisia, kun samassa kirjoituksessa kerrottiin yhtiön kehittävän AppleTV:lle virallista Areena-sovellusta.

Nopeaan kirjoittamiseen ei tarvita kymmentä sormea

Aalto-yliopiston tutkijat selvittivät kolmenkymmenen eri-ikäisen ja taidoiltaan eritasoisen henkilön kirjoituskäyttäytymistä. Tutkimustulokset haastavat yleisen uskomuksen, jonka mukaan nopea kirjoittaminen edellyttää kymmensormijärjestelmän hallitsemista.

Uusi tutkimus suomalaisista fasisteista

Suomalaiset fasistit on, hämmästyttävää kyllä, ensimmäinen kokonaisesitys 1920–40-lukujen laitaoikeistosta. Sen eri ilmentymistä, haaroista ja henkilöistä on toki kirjoitettu valtavasti.

Tekijäkolmikon Oula Silvennoinen on aiemmin perehtynyt Suomen ja natsi-Saksan suhteisiin, Marko Tikka sisällissotaan ja populaarikulttuuriin, Aapo Roselius vuoden 1918 teloittajiin ja muistamiseen. Viimeksi mainitun panos on kai vähäisin, kun nimi tulee viimeisenä.

Ansioitunut tohtorikolmikko on nelissäkymmenissä, mutta vielä heistä löytyy vihaista nuorta miestä ja missio: ”Tässä kirjassa riitautetaan suurin osa, ellei kaikkia suomalaisesta fasismista vallitsevista käsityksistä.”

Dokumentti Pekka Siitoimesta ja Isänmaallisesta Kansanrintamasta Julkaistu 21.10. 1977

Etenkin riitautetaan se uskomus, ettei Suomessa varsinaista fasismia oikein ollutkaan. Tai jos oli, se jäi marginaaliin vailla suurempaa vaikutusta.

Vuosikymmenten sievistelystä, vähättelystä ja hyssyttelystä irtautuvat tekijät nojautuvat Simo Salmisen metodioppiin, jossa ruma sana sanotaan niin kuin se on. Heidän tulkinnassaan ”avoin fasismi” oli Suomessa vain pieni osa fasismin todellisesta vaikutusvallasta, jonka pääedustajia olivat Lapuan liike, IKL ja uutena painotuksena Vapaussodan Rintamamiesten Liitto.

”Olen niin sini­valkoinen ihminen kuin ihminen voi olla”

Vuorineuvos pakeni perintö­veroa Portugaliin, sai moitteet presidentiltä ja myi perhe­yhtiönsä

Tummansininen Mercedes ajaa portista sisään ja työntyy auraamattomassa pihassa väkisin eteenpäin.

Autoa ajaa ammattikuljettaja. Hän on sukupuoleltaan nainen, mikä siinä ammatissa on yhä epätavallista.

Kuljettaja pysäyttää Mersun Katajanokan Kasinon portaiden eteen. Takapenkiltä nousee toinen nainen. Hänellä on yllään ruskea turkki ja vasemmassa kädessään kaksi kassia.

Vastassaolijat pelästyvät, sillä vieraan mekossa on kesäisen lyhyet hihat. He ehdottavat, että tämä kääriytyisi villahuopaan. Kasinon tiloissa on viimaisena pakkaspäivänä viileää.

”Kiitos, mutta kiitos ei”, vuorineuvos Maarit Toivanen-Koivisto sanoo ja naurahtaa päälle: ”En minä puolessa vuodessa Portugalissa ole Suomen talvea unohtanut. Sitä paitsi minulla on veressä nyt niin paljon adrenaliinia, että kyllä minä tarkenen.”

Toivanen-Koivisto tulee suoraan tiedotustilaisuudesta, jossa julkistettiin alkuvuoden suuri talousuutinen: Toivasten 102 vuotta vanha perheyhtiö Onninen myydään Keskolle.

Kesko ostaa perheyhtiö Onnisen 369 miljoonalla eurolla. Onninen on rakentamisalan tukkukauppa. Kaupassa Keskolle siirtyy noin kolmetuhatta työntekijää.Konsernilla on noin 150 toimipistettä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Puolassa ja Baltian maissa sekä Venäjällä.
Kommentti: Taas yhden perheyrityksen tie on lopussa. Sääli.

Katajanokan Kasino sopii merkittävän päivän henkeen myös sen vuoksi, että talo sattuu olemaan yhtä vanha kuin Onninen, jonka turkulainen urakoitsija Alfred Onninen perusti helmikuussa 1913.

Maarit Toivanen-Koivisto on dynastian neljättä polvea, Alfred Onnisen lapsenlapsen Anja Toivasen ja tämän puolison Erkki J. Toivasen toinen tytär.

Maarit Toivasen ura Onnisella alkoi kesällä 1973, kun hän 18-vuotiaana ylioppilaana aloitti apulaisena yhtiön varastossa. Isä, toimitusjohtaja Erkki Toivanen, oli neuvonut tytärtä kunnioittamaan vanhempien varastotyöntekijöiden ammattitaitoa.

Suomalainen vuorineuvos pakenee perintöveroa Portugaliin – "Tämä on ainoa mahdollisuus"

Onvest-konsernin pääomistaja Maarit Toivanen-Koivisto muuttaa Portugaliin välttyäkseen Suomen perintöverolta. Onvestin liikevaihto on pari miljardia euroa.

”Historian vakavin uhka keskustalle

Ex-puoluesihteeri Korhonen (kesk) kiistää jyrkästi, että hän toimisi Paavo Väyrysen (kesk) puoluehankkeen taustalla.

Entinen keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen sanoo, että puolueen kunniapuheenjohtajan, euroedustaja Paavo Väyrysen puoluehanke on ”historian vakavin uhka keskustalle.”

Tähän mennessä vakavin tilanne oli 1970 ja 2011. 70-luvulla puolueen pelasti presidentti Urho Kekkonen hajottaessaan eduskunnan kahdesti, minkä seurauksena SMP:n kannatus laski. 2011 keskustan kannatus putosi 15,8 prosenttiin, mutta Väyrynen pelasti puolueen vuoden 2012 presidentinvaaleissa, räväköistä näkemyksistään tunnettu Korhonen sanoo.

Halusiko Alvar Aalto Finlandia-talosta mustan? Tältä se näyttäisi

Finlandia-talon surullisenkuuluisa marmoripinta joudutaan taas remontoimaan. Alun perin Alvar Aalto ehdotti, että talo olisi voitu rakentaa mustasta kivestä. Vai ehdottiko?

Etu-Töölö. Elettiin 1990-luvun ahdistuneesti yskiviä alkuvuosia. 1980-luvun uhmakas nousu oli katkennut kuin kananlento ja Suomi polvistunut syvään lamaan.

Omalla tavallaan aikakauden tunnelmaa kuvasi hyvin, että samoihin aikoihin Finlandia-talon fasadi, yksi kansakunnan arkkitehtuurin symboleista, alkoi kiskoa viimeisiä, korisevia hengenvetojaan. Kansallisarkkitehti Alvar Aallon suurteoksen valkoisesta marmorista veistetty julkisivu kupruili ja taipuili kuin ulos unohdettu pärekori.

Finlandia-talon vieraita kierrättävillä oppailla oli vieraille mielenkiintoista kerrottavaa. Heidän mukaansa Alvar Aalto oli alun perin ehdottanut, että Finlandia-talo olisi voitu verhoilla myös mustalla kivellä.

Se oli hätkähdyttävä tieto: esimerkiksi kestävä, kotimainen graniitti olisi säästänyt Helsingiltä kymmenien miljoonien eurojen remonttikustannukset.

Ministeri Bernerin arvio tyrmättiin suorassa tv-lähetyksessä

Onko Berner enää kartalla?

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) arvioi Ylen aamu-tv:ssä, että kuljetusliikenteen hinnat saattavat laskea kun kotimaan kuljetukset avataan ulkomaiselle kilpailulle. Suomen kuljetus- ja logistiikka SKAL ry:n toimitusjohtaja Iiro Lehtonen tyrmää hintojen laskun.

Monet ajattelevat, että tämä tarjoaisi automaattisesti elinkeinoelämälle halvemmat kuljetukset. Siinä on tietty väärinymmärrys. Kabotaasiliikenteessäkin on noudatettava ”maassa maan tavalla” -periaatetta. Toisin sanoen, sen puolalaisen kuljetusyrityksen, joka täällä Suomessa toimisi, sen on maksettava puolalaiselle kuljettajalle Suomen sisäisestä liikenteestä kansallisen työehtosopimuksen mukaiset palkat, Lehtonen sanoo.

Sauli Niinistö vastasi yllättäen Facebookissa: ”Puhettani vääristeltiin”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on vastannut Facebook-sivullaan kansalaiselle, joka kysyi presidentin puheen herättämästä riemusta ”maamme äärioikeistolaisissa piireissä”.

Kysyjä viittasi Niinistön turvapaikanhakuilmiötä käsittelleeseen puheen valtiopäivien avajaisissa. Hän tiedusteli, ”millaisia ajatuksia teissä herättää se, että tämä pitämänne puhe on otettu riemuissaan vastaan maamme äärioikeistolaisissa piireissä”.

MTV:n kertoman mukaan aika moni hyväksyi puheeni, ovat siihen varmaan tutustuneet. Puhettani kuitenkin vääristeltiin aika lailla, ”tulkittiin” mm. että olisin vaatinut rajojen sulkemista tai että Suomen pitäisi rikkoa sopimuksia. Niin en tehnyt. Nämä puheeni panettelijat, johon toivon mukaan ette kuuluneet, saivat paljon julkisuutta eivätkä ollenkaan ymmärtäneet, että saattoivat vääristelyllään luoda intoa ääripäähän, Niinistö vastaa kysyjälle Facebook-sivullaan.

Presidentti Sauli Niinistö

DPK.fi

Hallitus kyntää syvällä

Kolmikko Juha Sipilä (kesk), Alexander Stubb (kok) ja Jari Lindström (ps) olivat keskiviikkoiltana yhtä hymyä, kun he ilmoittivat, että hallitus hyväksyy vesitetyn kilpailukykysopimuksen ja luopuu niiden vastineeksi valmistelluista pakkolaeista.

Sipilä intoutui jopa sanomaan, että keskiviikko oli hänen paras päivänsä pääministerinä.

Sipilän hallituksen suosio notkahti syksyllä sen jälkeen, kun hallitus oli esitellyt suurta porua nostattaneen pakkolakipakettinsa.

Ensin tyytymättömyys näkyi hallituksen ainoan työväenpuolueen perussuomalaisten kannatuksessa. Sitten se iski myös kokoomukseen ja keskustaan. Toki kansalaisten tyytymättömyyden taustalla oli muitakin syitä, kuten maahanmuuttokriisi ja kasvava työttömyys, mutta pakkolakipaketista tuli lopulta se taakka, joka söi hallituksen yleistä suosiota, heikensi sen toimintakykyä ja uhkasi kolmikon yhtenäisyyttä.

Hallitus on menettänyt suosionsa ennätysajassa.

Hallitus on menettänyt suosionsa ennätysajassa. Edelliseltä hallitukselta vastaavaan meni useampi vuosi. Vaikka hallitus tuskin linjaa politiikkaansa pelkästään kannatuslukujen perusteella, on selvää, että Sipilä, Stubb ja Soini panevat toivonsa nyt siihen, että kannatus lähtee nousuun, kun pakkolait ovat romukopassa.

Missä ovat bin Ladenin jättämät 29 miljoonaa dollaria?

Osama bin Laden kiisteli tulevan Isisin kanssa mestauksista ja epäili, että hammaslääkäri oli kätkenyt hänen vaimonsa hammaspaikkaan mikrofonin.

Terroristijohtaja Osama bin Laden jätti jälkeensä 29 miljoonan dollarin omaisuuden, jonka hän toivoi käytettävän jihadiin eli pyhään sotaan. Omaisilleen hän toivoi jätettävän pienempiä summia.

Ääri-islamilaisen al-Qaidan perustajan Bin Ladenin testamentti tuli julki tiistaina, kun Yhdysvaltain tiedusteluvirasto julkaisi 113 bin Ladenin talosta Pakistanissa takavarikoitua kirjettä tai tekstiä.

Yhdysvaltain erikoisjoukot saivat tekstit haltuunsa tappaessaan bin Ladenin tämän kotitalossa Pakistanin Abbottabadissa toukokuussa 2011.

Bin Ladenin testamentissa mainitsemien rahojen kohtalo ei ole selvillä. Bin Laden viittaa rahojen olevan Sudanissa, mutta ei tarkenna, missä. Hän ei myöskään täsmennä, onko kyse käteisestä rahasta vai esimerkiksi osakkeista tai muista sijoituksista.

Hallitus on valmis perumaan pakkolait

Hallitus on tyytyväinen siihen, että järjestöt saivat neuvottelutuloksen yhteiskuntasopimuksesta.

Maanantaina julkistettu työmarkkinajärjestöjen neuvottelutulos yhteiskuntasopimuksesta antaa pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan edellytykset siihen, että sillä voidaan korvata hallituksen valmistelema kilpailukykypaketti.

Siis vasta ”edellytykset” – hallitus ei hyväksynyt tulosta oikopäätä, vaan tapaa tiistaina 1.3.2016 kello 8 työmarkkinajärjestöt ja tekee tarkentavia kysymyksiä.

Valta on sitä, että onnistuu uskottavasti esittämään oman etunsa yhteisenä intressinä

”Aion vastustaa yhteiskuntasopimusta niiltä osin kuin sen täytäntöönpano tulee ulottuvilleni.”

Kansanedustaja Anna Kontula kirjoittaa Facebookissa tutustuneensa huolellisesti ”yhteiskuntasopimukseen”. Hänen mukaansa sillä ”työstä syntyvän arvon jakosuhdetta muutetaan työnantajapuolen eduksi” ja ”vastineeksi työntekijäpuoli välttää sen, että arvon jakosuhdetta muutettaisiin työnantajapuolen eduksi toisella tavalla”.

Kontula vertaa neuvottelutulosta 1990-luvun alun tilanteeseen, ”jolloin porvaripuoli (osin keksittyyn) kriisiin vedoten onnistui muuttamaan verotusta ja funktionaalista tulonjakoa pysyvästi omaksi edukseen.”

Päätoimittajat vetoavat luotettavan median puolesta

Yli kaksikymmentä päätoimittajaa on allekirjoittanut kannanoton luotettavan journalismin puolesta. Päätoimittajat vastustavat harvinaisessa yhteisessä kannanotossaan valemedian toimintatapoja. Useat suomalaiset toimittajat ovat viime aikoina joutuneet työnsä vuoksi rajujen parjauskampanjoiden kohteiksi. Päätoimittajien mukaan ei voida sallia, että journalisteja vaiennetaan painostamalla.

Oscar-juontajan syyttävä sormi löysi kohteensa – valkoinen yleisö vaivaantui

Oscar-gaalan juontaja Chris Rock löi valkoiselle Hollywoodille jauhot suuhun kommenteillaan rasismista. Aiemminkin Oscareiden yhteydessä keskustelua herättänyt mustien näyttelijöiden vähäinen näkyvyys nousi yhdeksi gaalan pääteemoista. Jo toista vuotta peräkkäin kaikki 20 näyttelijäehdokasta olivat valkoisia.

Jos akatemia saisi äänestää gaalan juontajan, en olisi täällä tänään, Rock vitsaili kiusaantuneelle yleisölleen.

Yhdysvaltain elokuva-akatemian ongelma on se, että suuri osa Oscareissa äänestävistä 6 000:sta jäsenestä on valkoisia keski-ikäisiä miehiä. Tämä vaikuttanee siihen, että valkoihoiset näyttelijät ovat ehdokkuuksia jaettaessa muiden edellä.

Vielä isompi ongelma on elokuvien tuotantorakenteissa. Valkoihoisille näyttelijöille tarjotaan enemmän kiinnostavia rooleja vakavammissa, Oscar-kelpoisissa elokuvissa. Tummaihoisille näyttelijöille taas tarjotaan lähinnä rooleja, jotka on kirjoitettu varta vasten ihonväriä ajatellen.

Yllättävää oli, ettei yksikään valkoihoinen Hollywood-vaikuttaja ottanut tämän vuoden puheissaan kantaa syrjintään.

Akava hyväksyi neuvottelu-ratkaisun

Korkeasti koulutettujen Akava kertoo hyväksyneensä työmarkkinajärjestöjen neuvotteluratkaisun. EK käsittelee neuvottelutulosta iltapäivällä. Keskusjärjestö SAK puolestaan lähettää neuvottelutuloksen pohdittavaksi jäsenliitoilleen.

Akava toteaa olevansa valmis hyväksymään ratkaisun, koska sen mielestä yritykset saisivat sopimuksen avulla "nopeavaikutteista parannusta kustannuskilpailukykyyn".

SAK ei hyväksynyt eikä hylännyt neuvottelutulosta

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kertoo, että SAK lähettää neuvottelutuloksen liittojen käsiteltäväksi. SAK odottaa myös hallituksen kommentteja tuloksesta. SAK tekee lopullisen päätöksen ensi viikolla, kun järjestön hallitus kokoontuu uudelleen maananantaina.

Työajan pidennys 24 tunnilla on vaikea asia

Se on yleinen työajan pidennys, sen kukin sopimusala parhaalla tavalla katsoo, miten sijoittaa, jos tästä ratkaisu syntyy, Lyly sanoi.

Lylyn mukaan sairauspäivien leikkauksia ja lomien leikkauksia ei ole paketissa mukana. Lomarahat ovat osittain mukana ja koskevat julkista sektoria.

Yhteiskuntasopimus karvasta kalkkia työntekijöille

Lisäisi työtä, mutta palkasta hupenisi maksuihin entistä enemmän

Työmarkkinajärjestöjen alustavan neuvottelusopimuksen mukaan palkat eivät nousisi ensi vuonna lainkaan. Työntekjöiden palkkapussi pikemminkin kevenisi, sillä sosiaalivakuutusmaksut nousisivat. Korotus koskisi sekä yksityisen että julkisen sektorin työntekijöitä.

Työaika pitenisi 24 tuntia vuodessa. Pidennys voidaan toteuttaa kokonaisina työpäivinä. Julkisen sektorin lomarahoista leikattaisiin 30 prosenttia.

”Sosiaaliturva vie suomalaisten työmotivaation, työviikon pituudeksi 45 tuntia”

Hesburgerin Salmela tylynä yhteiskuntasopimuksesta

”Työn hinta voidaan määritellä kahden henkilön välisessä keskustelussa.”

Pikaruokaketju Hesburgerin Heikki Salmelan mielestä sosiaaliturva on ”vienyt suomalaisten työmotivaation”.

Naantaliin linja-autoasemalla grilliyrittäjänä aloittaneen Heikki Salmelan ja hänen vaimonsa unelma toteutui. Yhden kioskin yrityksestä kasvoi kansainvälinen pikaruokaketju, mutta ei ilman kovaa työtä.

Salmela katsoo yhteiskuntaa suuren työnantajan Hesburgerin johtoportaasta. Runsaasti palstatilaa saanut yhteiskuntasopimusneuvottelu ei häntä vakuuta.

Kokemuksesta voin sanoa, että meillä on aivan turha järjestelmä, joka neuvottelee näistä työehdoista. Jos me purettaisiin yleissitovuus työehtosopimuksista ja laitettaisiin työlakeihin minimiehdot, [MINIMIEHDOT? EURON TUNTI JA TÖITÄ MUUTAMA TUNTI VIIKOSSA] jotka ovat oikeudenmukaiset ja kohtuulliset, niin meidän ei tarvitsisi joka vuosi näitä asioita säätää, Hesburgerin hallituksen puheenjohtaja Heikki Salmela sanoo.

"Jokainen tehoton yksilö on vientituotteen hinnassa"

[JOKAINEN TORKKUPEITON ALLA LYMYILEVÄ POLIITIKKO ON RASITE KANSANTALOUDELLE]

Salmela näkee turvapaikanhakijat enemmän mahdollisuutena kuin ongelmana,[MINIMIEHDOT!] jos heidät saadaan töihin. Paikallinen sopiminen antaisi yrityksille joustovaraa tilanteen mukaan ja nopeuttaisi päätöksentekoa.

Taipuminen työmarkkina-järjestöjen tahtoon otti Stubbille koville

Hallituksessa kokoomukselle otti todella lujille taipua työmarkkinajärjestöjen tahtoon siinä, että paikallinen sopiminen annetaan niiden neuvottelupöytään, eikä hallitus päätä asiasta.

Kokoomuksen linja on ollut, että paikallista sopimista edistetään ensisijaisesti hallituksen toimesta lainsäädännön kautta.

Sydän huutaa, että Thatcherin ja Lepomäen linjalla pitkä päätyyn ja perään. Mutta järki sanoo, että edes pieni askel oikeaan suuntaan on plussaa, Stubbin kerrotaan viestittäneen muulle kokoomusjohdolle.

Elina Lepomäki on kokoomuksen uusliberaaliin oikeistosiipeen luettu kansanedustaja Uudeltamaalta. Lepomäki toimii ajatuspaja Liberan hallituksen puheenjohtajana.

Tutkijat tyrmäävät: Maahanmuuttajat eivät ratkaise Suomen huoltosuhteen ongelmaa

Suomen väestö ikääntyy ja huoltosuhde rapistuu. Lääkkeeksi tarjotaan usein työperäisen maahanmuuton roimaa lisäystä. ”Tutkimukset eivät osoita, että tällä voitaisiin ratkaista väestön ikääntymistä”, sanoo professori Pekka Martikainen.

Suomella on ongelma. Väestö ikääntyy ja huoltosuhde rapistuu. Työssä käyviä suomalaisia on siis yhä vähemmän suhteessa työvoiman ulkopuolisiin, kun suuret ikäluokat lähivuosina jäävät rytinällä eläkkeelle.

Huoltosuhteen parantamiseksi tarjotaan usein työperäisen maahanmuuton roimaa lisäystä, jotta tekijöitä riittäisi esimerkiksi hoiva-alalle.

”Väestötieteelliset tutkimukset eivät osoita, että maahanmuutolla voitaisiin ratkaista väestön ikääntymistä”, sanoo väestötieteen professori Pekka Martikainen Helsingin yliopiston sosiologian laitokselta.

Edes suurten maahanmuuttovirtojen maissa tulijat eivät ole ratkaisevasti vaikuttaneet huoltosuhteeseen. Väestön ikääntyminen ja huoltosuhteen hapertuminen johtuvat ennen kaikkea siitä, että perheisiin syntyy yhä vähemmän lapsia ja ihmiset elävät yhä vanhemmiksi, Martikainen korostaa.

Sauli Niinistö astui esiin: ”Lähes kaoottinen tilanne Euroopassa”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui tiedotusvälineille pitämässään tiedotustilaisuudessa Euroopassa alkaneesta ketjureaktiosta.

Niinistön mukaan tilanne Etelä- ja Keski-Euroopassa alkaa olla ”kaoottinen”, kun eri maat ovat alkaneet tehdä omia ratkaisujaan pakolais- ja siirtolaiskriisin hoidossa.

Lähes kaoottinen tilanne Etelä- ja Keski-Euroopassa on johtanut sitten siihen, että kukin maa kehittelee omia toimiaan, ja on hyvin kyseenalaista, ovatko ne sopusoinnussa kansainvälisten sopimusten kanssa, Niinistö sanoi.

Saattaa olla, että tämä Nato-ratkaisu, joka EU :n puitteissa nyt on otettu esiin, voi olla tuloksiltaan paras ratkaisu. Mutta varmasti senkin sopusointuisuutta kansainvälisten sopimusten kanssa kyllä tullaan keskustelemaan, hän jatkoi.

Kreikka on pyytänyt sotilasliitto Natolta lisäapua Egeanmeren ihmissalakuljetuksen valvontaan. Naton alukset toimivat Välimerellä ilmiön parissa jo nyt.

Eläketurvakeskus ja Tela levittävät ”valheita"

Ylipormestari, menneinä vuosina kokoomuksessa vaikuttanut Raimo Ilaskivi ottaa Puheenvuoro-blogissaan kantaa kuumana käyvään työeläkekiistaan.

Yli 70 000 kansalaisen allekirjoittama kansalaisaloite niin sanottuun palkkaindeksiin siirtymisestä etenee eduskunnan käsittelyyn. Niin Eläketurvakeskus kuin Työeläkevakuuttajat Telakin ovat väittäneet, että kansalaisaloite perustuu väärin tulkittuihin laskelmiin ja että eläkemuutos hyödyttäisi nykyeläkeläisiä mutta rankaisisi tulevia.

Eläkelaitosten palkkaamien lobbareiden työtahti on kiristynyt. Harva se päivä ETK tai TELA lähettävät medialle "todistuksiaan" siitä, että taitetun indeksin korvaaminen on tilastollisesti järjetöntä. Rahat eivät riittäisi, kerrotaan tilastojen perusteella, jotka ennakoivat kehitystä ihan vuoteen 2060 saakka, siis 45 vuoden päähän. Jos laskelmat olisivat oikeita, voisi vain ihailla niitä tehneitä matematiikkoja, Ilaskivi kirjoittaa.

Muistan hyvin, kuinka menneiden parin vuosikymmenen aikana on aina muutaman vuoden väliajoin kerrottu, että nyt on edessä eläkepommi. Se räjähtää, koska maksetaan liian korkeita eläkkeitä, rahat eivät riitä. Rahastot kuivuvat. Kaikki tiedämme, kuinka on käynyt. Päinvastoin. Eläkelaitosten rahastot ovat kasvamistaan kasvaneet ja yltävät nyt jo 183 miljardiin, kolminkertaiseen summaan valtion budjettiin verrattuna ja lähes vuotuisen kansantulomme tasolle, hän kirjoittaa.

Hän ennakoi, että nuorten ja eläkeläisten vastakkainasettelu vain kiihtyy jatkossa. Koko eläkekiista puhesi, kun työmarkkinajärjestöjen Akavan ja STTK:n opiskelijajärjestöt nousivat kritisoimaan kansalaisaloitetta.

Caruna kikkailee korotuksilla – ”kohtuullinen” 14 prosentin nousu olikin yli 20 prosenttia

Caruna laskee siirtohintaansa mukaan valtion sähköveron. Näin uusi korotus on ”kohtuullinen” 14 prosenttia. Oikea luku on yli 20 prosenttia.

Kovilla hinnankorotuksillaan huomiota saanut sähkönsiirtoyhtiö Caruna jatkaa numerokikkailua kertoessaan uusimmista korotuksistaan.

Kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen ja Caruna kertoivat viime viikon torstaina päässeensä neuvotteluissaan sopimukseen siitä, että Caruna kohtuullistaa korotuksia, jotka se panee toimeen maaliskuun alussa.

Tiukkaan arvosteluun törmännyt Caruna kertoi edelleen nostavansa siirtomaksuja, mutta alentavansa samalla kiinteää perusmaksua, jonka jälkeen maaliskuun korotus on yhtiön mukaan asiakkaille keskimäärin 14 prosenttia, kun sähkövero lasketaan mukaan.

Epäluulo jäytää Suomen suhteita Venäjään

Suomen suhteet Venäjään ovat osa lännen ja Venäjän suhteita, jotka eivät ole paranemassa. Kiista rajavalvonnasta syvensi Suomessa epäluuloa Venäjää kohtaan.

Lännen ja Venäjän suhteet pysyvät toistaiseksi huonoina. Poliittista yhteydenpitoa elvytetään, mutta suhteet eivät ole palaamassa edes sille tasolle, jota pidettiin normaalina ennen Ukrainan sotaa. Samalla Syyrian sota uhkaa syöstä suhteet uusiin syvyyksiin.

Kehityssuunta on ratkaiseva myös Suomen ja Venäjän suhteille. Ne ovat osa laajempaa kokonaisuutta, vaikka Suomessa korostetaan kahdenkeskisten yhteyksien merkitystä käytännön kysymyksissä.

Suomen suhteet Venäjään ovat taas arvioitavina useista syistä, joista kaikki eivät ole hälyttäviä, mutta jotkut ovat.

Lontoon suosittu pormestari Boris Johnson kannattaa Britannian EU-eroa

Koko kansan Boris tuo lisää iskuvoimaa EU:sta irti haluavalle leirille

Lontoon pormestari Boris Johnson ilmoitti sunnuntaina kannattavansa Britannian eroa EU:sta. Kyseessä on suuri voitto erokampanjalle.

”Päätöksentekeminen on ollut todella vaikeaa. Olisin halunnut Britannian jäävän perusteellisesti uudistettuun unioniin, mutta se mahdollisuus ei ollut tarjolla”, Johnson ilmoitti.

Hajanainen eroleiri on etsinyt valovoimasta nimeä joukkoihinsa jo pitkään, joten Johnsonin kanta vahvistaa erokampanjaa selvästi.

”Yksi asia on varmaa: Britannia ei eroa EU:sta”

Arvostettu ekonomisti, Moskovassa syntynyt ja vuodesta 1966 Englannissa ja Yhdysvalloissa asunut Anatoli Kaletsky pitää varmana, ettei Britannia eroa Euroopan unionista.

Euroopan unionilla on tänä vuonna edessään useita vakavia haasteita: pakolaiset, populistiset liikkeet politiikassa, Saksan ajama kova talouspolitiikka, talousvaikeudet Kreikassa ja Portugalissa - yksi kriisi on kuitenkin varmaa: Britannia ei eroa EU:sta, hän kirjoittaa Project Syndicate -sivustolla.

Kalenskin mukaan britit joutuvat ennen kansanäänestystä miettimään, mitä EU:sta lähteminen maksaisi ja mitä se hyödyttäisi.

EU:sta lähteminen tarkoittaisi valtavia taloudellisia kustannuksia eikä toisi mukaan mitään poliittista hyötyä. Äänestäjät ymmärtävät tämän viimeistään muutama viikko ennen kansanäänestystä, hän kommentoi.

Suurtutkimus valmistui: Suomen metsistä paljastui valtava määrä sota-ajan hautoja, vankileirejä ja tukikohtia

Metsähallitus on saanut päätökseen poikkeuksellisen laajan kulttuuriperinnön inventoinnin sen omissa talousmetsissä.

Metsähallituksen arkeologit ja tutkijat inventoivat noin neljä miljoonaa hehtaaria metsiä pääosin Lapissa ja Itä-Suomessa. Kansalliseen metsäohjelmaan liittyvässä monivuotisessa tutkimuksessa löytyi tuhansia uusia kulttuuriperintökohteita 10 000 vuoden ajalta.

Yksi tutkimuksen tärkeimmistä kohteista oli talvi- ja jatkosodan sekä Lapin sodan maastoon jättämät jäljet ja rakennelmat. Niitä löytyi metsistä noin 2 000.

Monet toisen maailmansodan aikaisista jäänteistä ovat tuhoutumassa jo pysyvästi. Tuhoaan ovat tehneet niin eroosio kuin sotaromuturistit, jotka käyttävät uudenaikaisia metallinpaljastimia.

Metsähallitus on kieltänyt maillaan kulttuuriperintökohteiden ja toisen maailmansodan aikaisten rakenteiden kaivelun. Se ei ole kuitenkaan kaikkia tonkijoita estänyt. Jotkut yrittävät tehdä sotaromulla ilmeisesti myös rahaa.

”Meille ehkä yllätys olivat sotavankileirit, joita oli niinkin paljon. Niistä ei ole hirveästi puhuttu.”

Trump ja paavi sanasodassa

Paavi Franciscus arvosteli torstai-iltana poikkeuksellisesti Meksikon-vierailultaan palatessaan yhdysvaltalaista presidenttiehdokasta Donald Trumpia.

Ihminen, joka suunnittelee pelkästään muurien pystyttämistä eikä siltojen rakentamista, ei ole kristitty, paavi sanoi.

Vähän myöhemmin Trump vastasi paavin kommenttiin kutsuen niitä häpeällisiksi. Hän sanoi olevansa ylpeä siitä, että on kristitty, eikä hän presidenttinä sallisi jatkuvia hyökkäyksiä ja heikennysyrityksiä kristinuskoa kohtaan, kuten nyt tapahtuu.

Trilleri päättyi sopuun – näistä asioista Britannia ja muu EU sopivat

Sipilän mukaan lopputulos oli Britannian kannalta hyvä. Nyt alkaa Britannian matka kohti EU-kansanäänestystä.

Britannia ja muut EU maat pääsivät myöhään perjantaina yhteisymmärrykseen sopimuksesta, jonka pohjalta Britannian pääministeri David Cameron aloittaa kampanjan Britannian EU-jäsenyyden säilyttämiseksi.

Mitä Britannia sai?

Sydän-tahdistimien Mercedes ja mitätön sairaala­lasku saivat havahtumaan: On lotto­voitto sairastaa Suomessa

Ensin pimeni päätteen ruutu, sitten maailma sen ympärillä. Suussa maistui metalli ja rintaa puristi. Kun maailma lakkasi pyörimästä, suunnistin miestenhuoneeseen huuhtelemaan kasvot kylmällä vedellä.

Vielä tuntien kuluttua olo oli hutera kuin auton töytäisemällä rusakolla. Suuntasin työpaikan terveysasemalle. Sieltä matka jatkui Meilahteen.

Paremmin Meilahtena tunnetun Tornisairaalan sydänvalvomossa laite annosteli nitroa suoraan suoneen. Monitori näytti sykkeeksi 27. Vähän päästä käsivarressa tuntui puristus, kun automatiikka mittasi verenpainetta. Mieleeni hiipi, että tästä saattaa tulla vähän pidempi reissu.

Kun kotiuduin, rinnassani oli tahdistinten Mercedes, josta data luetaan bluetoothilla ja välitetään sairaalaan älypuhelimella. Laitteen hintaa ei sanottu, mutta Tampereen teknillisen yliopiston diplomityö vuodelta 2010 kertoo älykkäimpien tahdistinten maksavan noin 20 000 euroa. Etälaite kuulostaa älykkäältä.

Tunsin piston rinnassani kuullessani englantilaisesta perhetuttavastamme, jolle kahden infarktin jälkeen oli luvattu, että vielä jos kolmannen kestät, niin sitten saat tahdistimen. Näin säästää julkinen terveydenhuolto Britanniassa.

Jossain vaiheessa posti tuo Meilahden-retken laskun: 32,50 euroa vuorokausi. Loput maksaa kotikunta. Jos tämä kohdalle piti osua niin Luojalle kiitos, että se tapahtui Suomessa.

Suomelta palaa ”600 000 €/päivä” – Talvivaaran letkut kiinni?

Talvivaaran kaivoksen haltuun ottanut valtionyhtiö Terrafame arvioi, että kaivoksen toiminta saadaan kannattavaksi vuodenvaihteessa 2017–2018. Asiasta kertoo Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia Ylen Aamu-tv:ssä.

Kansanedustajien kärsivällisyys on kuitenkin koetuksella, kun hallitus esittää kaivokselle uutta 38,5 miljoonan euron lisärahoitusta. Viime kesänä kaivokselle myönnettiin 209 miljoonaa euroa valtion rahaa, jonka piti riittää kahdeksi vuodeksi. Vertailun vuoksi Juha Sipilän hallitus satsaa 1 000 miljoonaa euroa kärkihankkeisiinsa, joista 300 miljoonaa suunnataan erilaisiin biotaloushankkeisiin.

Se mikä tässä on erityisen huolestuttavaa on, että aika pienillä lompakon varoilla tässä mennään, jos eduskuntaa täytyy vaivata tällaisen 38 miljoonan euron kassavipin takia. Viime vuonna puhuttiin vielä 200 miljoonasta. Selvästi tämä toiminta ei oikein vakaalla pohjalla ole, kun päiväkustannukset taitavat olla 600 000 euron luokkaa, sanoo kokoomuksen kansanedustaja Kai Mykkänen Ylellä.

Viesti Venäjälle, että Suomi huolehtii puolustuksestaan

Timo Soinin mukaan amerikkalaisten panssareiden tulo ei ole uhitteleva viesti Venäjälle.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) paljasti torstaina, että Suomeen on keväällä tulossa parikymmentä amerikkalaista Stryker-rynnäkköpanssarivaunua harjoittelemaan. Niinistö kertoi Iltalehdelle, että amerikkalaisia on tulossa Suomeen ainakin kolmeen harjoitukseen.

Julkisuudessa on keskusteltu Venäjän suhtautumisesta harjoitukseen. Soinin mielestä kyseessä ei ole uhitteleva viesti.

Suomalaiset asiantuntijat: Turkin ja Venäjän välit pysyvät kireinä, mutta sota vaatisi hyökkäyksen Syyriaan

Asiantuntijoiden mukaan Turkki ei lähde sotilaalliseen interventioon Syyriassa ilman kansainvälisen koalition tukea.

Turkin ja Venäjän väliset suhteet pysyvät pitkään kireinä, mutta tilanteen kehittyminen sotilaalliseksi selkkaukseksi vaatisi kansainvälisen koalition hyökkäämistä Syyriaan, arvioi vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista.

”Maiden välinen tilanne on äärimmäisen tulehtunut, eikä se tule paranemaan niin kauan kuin Syyrian tilanne jatkuu tällaisena eli ratkaisemattomana.”

Naton jäsenmaa Turkki on osoittanut haluavansa aloittaa maaoperaation Syyriassa, jossa hallituksen joukot ovat edenneet lähelle Turkin rajaa Venäjän ilmaiskujen tukemana.

Väyrysen vastaus kajahti heti: Luovun politiikasta vasta korjattuani Ahtisaaren pahan virheen

Keskustan konkaripoliitikko Paavo Väyrysen mukaan presidentti Martti Ahtisaaren kommentti Väyrysen puoluehankkeesta vauhdittaa Kansalaispuolueen perustamista.

Ahtisaari kommentoi aikaisemmin, että hän olisi pikemminkin toivonut, että Väyrynen ryhtyisi ajamaan sitä, miten tämä jättää politiikan.

Väyrynen vastaa tiedotteessaan harkitsevansa politiikasta luopumista sitten, kun on saanut korjattua yhden Ahtisaaren pahimmista virheistä. Tällä hän tarkoittaa sitä, että Ahtisaari tuki turvallisuuspoliittisin perustein Suomen liittymistä euroalueeseen.

Kuinka kauan on ikuisesti? – Käräjillä puidaan 1800-luvulla tehtyä sopimusta

Keski-Suomen kärjäjäoikeudessa puidaan sopimusriitaa, joka juontaa juurensa vuoteen 1895. Tuolloin solmittujen kiinteistökauppojen yhteydessä sovittiin, että myyjät saavat "ikuisen jauhatusoikeuden."

koski

Kesällä ja alkusyksystä vuonna 1895 nykyisen Metsä Boardin edeltäjäyhtiö osti kiinteistökaupoilla kaksi koskiosuutta myllyineen. Kauppakirjoissa on rahallisen korvauksen lisäksi korvaukseksi määritelty "ikuiset jauhatusoikeudet" jakokuntiin kuuluneille taloille.

Toisessa kauppakirjoista sanotaan suoraan, että "ostaja on velvollinen antamaan meidän taloille ikuisesti vuosittain kelvollisen jauhatuksen, ryynityksen ja leseytyksen vapaasti tullitta". Toisessa kauppakirjoista sama asia ilmaistaan hieman epäsuoremmin.

Metsä Board onkin hoitanut ikuista velvoitettaan aina vuoteen 2011. Silloin yhtiö irtisanoi yksipuolisesti kotitarvejauhatusoikeuden.

19 kantajaa on riitauttanut asian. He vaativat, että Metsä Board joko jatkaa jauhatusta tai maksaa korvauksia kullekin kantajalle 378 922,67 euroa vuodesta 2012 juoksevine viivästyskorkoineen. Kokonaissumma kohoaa siis yli 5,6 miljoonaan euroon.

EU:n oikutteleva itäsiipi haluaa sulkea tien pakolaisilta – unionin yhtenäisyys rakoilee

Pakolaiskriisi vahvisti itäisen Keski-Euroopan yhteisrintamaa, mikä voi hajottaa EU:ta entisestään.

Euroopan unionin sisälle on muodostumassa aiempaa tiiviimpi itäisen Keski-Euroopan liittouma.

Puolan, Unkarin, Tšekin ja Slovakian pääministerit kokoontuvat maanantaina Prahaan muodostamaan yhteistä linjaa ennen loppuviikon EU:n huippukokousta, jonka pääaiheina ovat Britannian EU-sopimus ja pakolaispolitiikka.

Niin sanottu Visegrád-nelikko vastustaa pakolaisten uudelleensijoittamista EU:n sisällä ja muslimimaista tulevaa maahanmuuttoa ylipäänsä.

Antti Rinne pelkää syrjäyttämistään

Helsinkiläinen vasemmistodemari Kaarin Taipale kysyi Timo Harakalta viime keskiviikkona, asettuuko Harakka Sdp:n puheenjohtajaehdokkaaksi ensi vuoden helmikuussa. - Vastaa viisikirjaiminen sana, Taipale maanitteli.

Tuskin, Harakka vastasi nieleskellen.

Tuon jälkeen hän on joutunut vastaamaan kysymykseen yhä uudestaan. Harakka vakuuttaa, että hän ei haasta istuvaa puheenjohtajaa Antti Rinnettä.

Uudenmaan vaalipiirin ensimmäisen kauden kansanedustaja Harakka ravisteli puoluettaan julkaisemalla ohjelmajulistuksen, jollaista ei ole kuultu SDP:ssä sen koommin kun Juhana Vartiainen loikkasi kokoomukseen.

Ohjelmajulistus ei ollut SDP:n tilaama. Tilaisuus ei ollut puolueen järjestämä. Tapahtuman vaikutukset yllättivät täysin puheenjohtaja Rinteen.

Kansanedustaja Timo Harakka kirjoitti radikaalin uudistusmallin Sdp:lle

Kansanedustaja Timo Harakka (sd) ravistelee uudistusteeseillään puoluekenttää. Oman muutosohjelmansa puolueelle kirjoittanut Harakka katsoo, että ”kaikkein vaarallisinta Sdp:lle on pitää kiinni työväenromantiikasta”. Harakan mukaan ”näyttää myös siltä, että Sdp on lukittautunut puolustamaan vähenevää vientiteollisuutta ja vastustamaan tulevaisuutta”.

”Meillä ei ole varaa siihen, että Sdp on peräkammaripuolue”, Harakka kiteyttää.

Venäjän juoni selvisi

Suomesta yritetään tehdä EU:n ”heikointa lenkkiä”

Enää ei tarvitse arvuutella, minkä vuoksi Venäjä painostaa Suomea pakolaisilla, kirjoittaa Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Arja Paananen Münchenistä.

Suomessa on viime kuukaudet ihmetelty itärajan kiihtyvää turvapaikanhakijoiden virtaa ja sitä, mikä ihmeen käsikirjoitus Venäjällä on koko draamalle laadittu.

Enää ei tarvitse arvuutella, sillä Münchenin turvallisuuskokouksen yhteydessä Venäjän juonenkuviot kävivät selvääkin selvemmäksi.

Pääministeri Dmitri Medvedevin saksalaislehdelle antamasta haastattelusta, Venäjän varapääministerin Sergei Prihodkon lausunnoista ja muutamista Venäjän median artikkeleista voi tehdä johtopäätöksen, että Venäjän ensisijaisena tavoitteena on nyt saada Euroopan unioni luopumaan kiireen vilkkaa Venäjän vastaisista talouspakotteistaan.

Medvedevin Handelsblattille antaman haastattelun yksi pääviesteistä oli se, että Euroopan täytyy itse parantaa suhteet Venäjään, sillä Venäjä ei katso omasta puolestaan tehneensä mitään väärää esimeriksi Krimin vallatessaan.

Schöder on oikeassa. Ne (pakotteet) olivat virhe. Nyt (Euroopan) täytyy vain löytää itsestään rohkeus tunnustaa se, Medvedev lateli.

Putinin suuri peli

Ensin Venäjä valtasi Krimin, sitten Putin lähetti pommikoneet Syyriaan. Venäjä näyttää mellastavan maailmalla miten haluaa. Onko kaiken takana suuri suunnitelma?

Venäjän toimet Ukrainassa olivat lännelle ensimmäinen viesti siitä, että Venäjä tekee mitä se haluaa.

Nyt Venäjän pommikoneet moukaroivat Syyrian hallintoa vastustavia kapinallisia ja tappavat enemmän siviilejä kuin ääri-islamistinen Isis. Kansainvälinen yhteisö voi vain katsoa sivusta ja huolehtia pakolaisista.

Onko Venäjän toimien takana presidentti Vladimir Putinin suuri peli, jossa länsimaat ovat joutuneet altavastaajiksi? Näyttää siltä, että meneillään on useita toisiinsa kytkeytyviä pelejä.

Venäjä haluaa heikon Euroopan.

Venäjän asevoimille riittää rahaa

Vanhempi neuvonantaja Laura Solanko Suomen Pankin BOFIT-tutkimuslaitoksesta on tutkinut Venäjän taloutta pitkään.

Kaikkien ei Venäjälläkään tarvitse olla huolissaan resurssien riittävyydestä.

Vuonna 2015 Venäjän puolustusmenot nousivat 28 prosenttia, kun muita budjetin menoeriä ei tarkistettu edes yhtä prosenttia.

Tämä on esimerkki militarisoitumisesta, sanoo Solanko ja pohtii, mahtaako rauhan ajalta vastaavaa esimerkkiä löytyä minkään muun maan budjetista.

Ministeri varoittaa: Jopa miljoonat voivat lähteä liikkeelle Venäjältä

Itärajan yli tuleva muuttoliike on tällä hetkellä vakavin ja akuutein haaste Suomen turvallisuuspolitiikassa, arvioi puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) Brysselissä.

Ministeri Niinistön mukaan Venäjällä on satojatuhansia tai jopa miljoonia ihmisiä, jotka voivat lähteä liikkeelle kohti Eurooppaa.

Aikaikkuna on auki

Robotit ja automaatio luovat ympäri maailmaa uusia työpaikkoja, uusia ja uudenlaisia innovaatioita ja yrityksiä sekä aivan uudenlaisia mahdollisuuksia ratkoa maailman suuria ongelmia. Mutta aikaikkuna saattaa sulkeutua. Mitä tapahtuu, kun robotit kehittyvät niin hyviksi, että ne voivat tehdä jopa korkeasti koulutettujen, älykkäiden, luovien ja palveluhenkisten ihmisten töitä? Tämä aikaikkunan sulkeutumisen hetki voi olla lähempänä kuin haluamme uskoa.

Monen poliitikon unelmana lienee vieläkin näky tehtaasta, jonne ihmiset vyöryvät töihin viidessä vuorossa. Tämä poliittisten päättäjien ”märkä unelma” ei valitettavasti tule toteutumaan.

Ensimmäiset miehittämättömät tehtaat ovat jo toiminnassa. Ilmiö on leviämässä myös palvelualoille. Ensimmäiset hotellit, joissa työvoimana ovat robotit, on jo avattu. Heikot signaalit uudesta kehityksen suunnasta on vastaanotettu ja rekisteröity.

Mikä siis on työn tulevaisuus?

Pätkätyöt, mikrotyöt, joukkoistetut työt, yrittäjyys – kaikkea tarjotaan mahdollisuutena, näistä ehkä yrittäjyys on se varmin vaihtoehto. Tällä hetkellä joukkoistavat työmuodot ovat käytössä, mutta niidenkin tulevaisuus on muuttuva. Esimerkiksi Über, jota pidetään jakamistalouden edelläkävijänä, on jo hankkinut ensimmäisen robottiautonsa.

Uusi tapa ajatella työmarkkinoita.

Esko Seppäsen lista: Tässä ovat Suomen 10 suurituloisinta

Vasemmistoliiton entinen europarlamentaarikko Esko Seppänen on päivittänyt listaansa Suomen suurituloisimmista.

Seppänen korostaa, että Suomen rikkaimmat eivät hänen listallaan ole, koska ”veroja kierretään laillisesti”.

Se tapahtuu ennen muuta holding-yhtiöiden välityksellä: perustetaan yhtiöitä omistamaan toisia yhtiöitä. Tämän johdosta eivät tälläkään listalla ole kaikki Suomen rikkaat, Seppänen selittää.

Tulkintaongelmista huolimatta listassa ei Seppäsen mukaan ole paljon virheitä

Orpo vastasi Halla-ahon väitteisiin maasta-poistettavien määrästä

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) vastasi kansalaisaloitekeskustelussa europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon (ps.) laskelmiin siitä, että ministeriö arvioi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden määrän aivan liian suureksi.

Myönteisiä päätöksiä on 24,5 prosenttia, 2 324 ja kielteisiä päätöksiä 1 500. Perusteettomia, eli niin sanottuja Dublin-tapauksia 1 571, ja rauenneita 4 100. Jos lasketaan yhteen vain myönteiset ja kielteiset, voidaan saada isoja prosenttilukuja myönteisten osalta. Jos katsomme koko määrän, niin prosentti on 24 myönteisissä.

Norjan malli

Norja ei aio kotouttaa

Minua on jossain määrin yllättänyt se, että Suomessa puhutaan niin vähän siitä, miten naapurimaa Norja aikoo ratkaista pakolaiskriisinsä. Norjassakin pantiin merkille, että nyt asyylioikeuteen viittaamalla maahan pyrkii ihmisiä, jotka haluavat ensisijaisesti maan kansalaisuuden ja pääsyn korkeamman sosiaaliturvan piiriin.

Tämän katsottiin heikentävän varsinaisen turvapaikan tarpeessa olevien ihmisten tilannetta. Siksi Norja teki päätöksen, joka toisaalta pyrki nopeuttamaan turvapaikanhakijoiden päätösten käsittelyä, mutta rajoittamaan heidän oikeuttaan jäädä maahan. Päätöksen mukaan maahan ei oteta ihmisiä, joilla ei ole oikeutta suojeluun, ja ne jotka siihen ovat oikeutettuja, joutuvat lähtemään Norjasta poliittisen tilanteen vakiinnuttua. Norja ei siis itse asiassa aio ”kotouttaa”.

Verojen pakoilu Portugalissa pannaan kuriin – "Meillä on tasan kaksi vaihtoehtoa"

Suomi neuvottelee parhaillaan Portugalin kanssa uudesta verosopimuksesta. Valtiovarainministerin mukaan tuloksia olisi saatava lähiviikkojen aikana.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) lupaa panna verojen pakoilun Portugalissa kuriin. Stubb sanoo Ylen haastattelussa, että jos Portugalin kanssa ei saada neuvoteltua uutta verosopimusta, vanha verosopimus irtisanotaan.

Esko Valtaoja ehdottaa kuukauden sometaukoa

"Viidennes ihmisistä uskoo lähes mihin tahansa"

Internet on kuin loputon tiedon valtameri – mutta hyvin, hyvin roskainen paikka, sanoi emeritusprofessori Esko Valtaoja Ylen aamu-tv:ssä.

Valtaoja tunnetaan ahkerana julkisena keskustelijana. Hän jäi eläkkeelle Turun yliopiston avaruustähtitieteen professorin tehtävästä viime syyskuussa.

"Nyt muodissa ovat enkelit, seuraavaksi ehkä kummitukset"

Valtaoja totesi uskovansa, että noin viidennes ihmisistä uskoo melkeinpä "mihin tahansa". Se, mihin milloinkin uskotaan, vaihtelee aikakaudesta toiseen.

Nyt muodissa ovat enkelit. Ufot ovat menneet pois kokonaan. En ymmärrä, minne avaruusveljet ja -sisaret ovat häippäisseet.

UKK'RAM - SALAPERÄINEN ALUS Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja kertoo miksi täällä ei hiippaile ulkoavaruudesta vieraita.

”Yes” – Kansalaisaloite taitetusta indeksistä luopumisesta sai kasaan 50000 nimeä

Työeläkeindeksin palauttaminen palkkatasoindeksiksi on nyt askeleen lähempänä. SDP:n entinen pitkäaikainen kansanedustaja Kimmo Kiljunen on yksi aloitteen kolmesta vireillepanijasta.

Kansalaisaloite saa eduskuntakäsittelyn, jos se onnistuu saamaan taakse 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden aikana. Kiljunen riemuitsi asiasta maanantai-iltana Twitterissä.

Aloitteella on nyt takanaan 51 700 nimeä. Kannatusilmoitusten keräys jatkuu maaliskuun viimeiselle viikolle. Aloite haluaa muuttaa nykyisen työntekijäin eläkelain seuraavaa kohtaa:

”Maksussa oleva eläke tarkistetaan vuosittain tammikuun alusta lukien indeksillä (työeläkeindeksi), jota laskettaessa palkkatason muutoksen painokerroin on 0,2 ja hintatason muutoksen painokerroin 0,8.” Aloite muuttaisi sen muotoon: ”Maksussa oleva eläke tarkistetaan vuosittain tammikuun alusta lukien indeksillä (työeläkeindeksi), jota laskettaessa palkkatason muutoksen painokerroin on 1,0.”

Aloite perustelee asiaansa:

Kovat mielipiteet, tunteisiin vetoava elämäntarina – Rubio on maltillisten republikaanien toivo

Presidentiksi pyrkivä Marco Rubio on nyt kuumaa laavaa lumisessa New Hampshiressa, jonka esivaalit järjestetään tänään tiistaina 9.2.2016. Iowassa kolmanneksi tullut republikaaniehdokas Rubio on toistaiseksi niiden paras toivo, jotka haluavat puolueen ehdokkaaksi keskitien kulkijan.

Sunnuntai-iltana heitä oli kokoontunut satamäärin palloiluhalliin Manchesterin pikkukaupungissa: vakavaa ja vaatimatonta valkoista väkeä, joka arasteli täyttää penkkirivejä edestä. Leveästi hymyilevä Rubio asteli lavalle kuin kotiinsa näyttäen sinisessä villapaidassaan paljon 44-vuotiasta nuoremmalta.

” Barack Obama haluaa tehdä tästä maasta sellaisen kuin muut maat. Mutta jos pitää ulkomaista, kannattaa muuttaa ulkomaille. Me olemme Amerikassa.” Sanat ovat jyrkkiä, mutta Rubio hymyilee lämpimästi kuin puhuisi tutuille, jotka kyllä tietävät, ettei hän tarkoita pahaa.

Sixten Korkman

Hallituksen kilpailukykypaketti vie hallituksen alueelle, jossa sen ei kuuluisi olla Korkman sanoo.

Hän näyttää harmistuneelta, silmien välissä olevat pohtimisrypyt on syventyneet. Mutta harmaiden silmien katse tummasankaisten silmälasien takana on tarkka.

”Jos hallitus olisi kysynyt yhdeltäkään ekonomistilta, kukaan ei olisi suositellut tuollaisia toimenpiteitä”, Korkman puuskahtaa.

Kas, iltapäivä on pimentynyt. Lunta ei sada, ja kelmeän toimistolampun loisteessa ärtymys paistaa Korkmanin kasvoilta. Mutta eivätkö he kysyneet? Hallituksen lähipiriin kuuluu muun muassa kokoomuksen kansanedustaja, Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen entinen johtaja Juhana Vartiainen. ”En tiedä, mitä hän on siellä tehnyt, jos on ollut mukana”, Korkman sanoo.

Pelko myy poliittisesti ja turvapuhe kukoistaa

Suomalaisten mielestä tulevaisuus on nyt huomattavasti turvattomampi kuin vielä vuosi sitten. Tällaisen vaikutelman ainakin saa, kun seuraa katupartioita koskevaa keskustelua tai selailee Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan MTS:n kyselytutkimusta turvattomuudentunteista.

Juuri nyt pelkokerrointa lisää turvapaikanhakijatilanne. Syyrian kriisi on tullut uimahallin saunaan ja kaupan kassajonoon, ja se näkyy huolissa. Taloustutkimuksen tekemän kyselyn mukaan enemmistö suomalaisista kannattaa esimerkiksi rajojen sulkemista, ja yli puolet aloittaisi rajatarkastukset myös Pohjoismaiden rajoilla.

Vaikka turvattomuuden tunne on subjektiivinen kokemus, se on toki syytä ottaa tosissaan. Samankaltainen tilanne nähtiin 1990-luvun laman aikaan. Yhtä tärkeää on kuitenkin ymmärtää myös, että peloilla tehdään politiikkaa.

Suomalaisten vainoaminen on typerintä maahan-muuttokritiikkiä

He uhkaavat raiskata suomalaisia ja tappaa suomalaisia. He toistavat uhkauksiaan päivittäin ja kohdistavat usein ne nimettyihin henkilöihin.

Raiskaus- ja tappolistoille joutuneet ihmiset ovat sekä yhteiskunnallisia vaikuttajia että tavallisia ihmisiä.

Uhkailun takana ei ole Isis, Venäjä eikä mikään muukaan ulkomaalainen taho.

Tapon- ja raiskauksenhimoinen liike koostuu suomalaisista ihmisistä, jotka jahtaavat muita suomalaisia.