>

DPK.fi

EU-komissio haluaa eurooppalais-
kiintiön Netflixiin

EU-komissio haluaa, että amerikkalaiset viihteen suoratoistopalvelut ryhtyvät sisällyttämään tarjontaansa Euroopassa tietyn määrän eurooppalaisia tv-sarjoja ja elokuvia.

Huhujen mukaan komissio aikoo vaatia, että palvelujen tarjonnasta vähintään viidenneksen pitäisi olla eurooppalaista. Tiettävästi komissio haluaa myös, että palvelut ryhtyvät maksamaan oikeudestaan toimia EU-maissa. Tästä saatavia tuloja käytettäisiin eurooppalaisen tv- ja elokuvatuotannon tukemiseen.

Netflix on ilmoittanut vastustavansa kiintiöitä ja maksuja. Yhtiö haluaisi sen sijaan keskittyä omien sisältöjensä kehittämiseen - myös Euroopassa. Tässä kuussa yhtiö julkisti ensimmäisen suuren ranskankielisen tuotantonsa, Marseille-nimisen tv-sarjan.

Jättiselvitys 1982–1996 syntyneistä

Työpäivät venyvät, eläkkeelle yli 65-vuotiaana

Rekrytointi- ja henkilöstövuokrausyritys Manpower on selvittänyt Y-sukupolven näkemyksiä työelämästä maailmanlaajuisesti.

Kyselyihin perustuvassa selvityksessä oli mukana 19 000 työelämässä olevaa Y-sukupolven edustajaa 25 eri maassa. Tutkimuksessa Y-sukupolvella tarkoitetaan vuosina 1982–1996 syntyneitä.

Yli puolet arvioi kyselyssä jäävänsä eläkkeelle yli 65-vuotiaina ja reilu neljännes yli 70-vuotiaana. Vastaajista 12 prosenttia ennakoi jatkavansa työssä kuolemaansa saakka, kertoo Manpowerin selvitystä referoiva Maailman talousfoorumi.

Mikään ei kaduta niin kuin väärä ihmisvalinta

Työntekijöitä palkataan heppoisin perustein

UUDEN työntekijän palkkaaminen on esimiehen tärkein ja vaikein työtehtävä. Melkein yhtä vaikeaa ja tärkeää on päättää, kenet valitaan uuteen tehtävään organisaation sisältä.

Mikään ei kaduta niin kuin väärä ihmisvalinta. Rahan menetys näkyy numerosarjojen muutoksina tileillä. Mutta ihminen, tuossa se on, näkyvissä, kuultavissa ja haistettavissa. Viitenä päivänä viikossa.

Valitussa ei välttämättä ole mitään vikaa, mutta valinnassa voi olla sitäkin enemmän vikaa.

Persujen kuntavaaliteema: Perheen sisäinen elämä

Kotiäidit ja perheiden valinnanvapaus ovat joutuneet käsittämättömän vihanpidon kohteeksi.

Kirjoittaa perussuomalaisten puheenjohtaja ja ulkoministeri Timo Soini plookissaan.

Suvaitsevaisto on kaikista suvaitsemattomin.

Perussuomalaiset luottavat perheiden omaan tahtoon. Perheen sisäinen elämä on pidettävä yhteiskunnan vaikutusvallan ulkopuolella. Tästä tulee suuri kuntavaaliteema.

Robotit, tubettajat ja koodaajat valtaavat SuomiAreenan

Näyttävä uutuuslava kuin laivan runko

SuomiAreenan ohjelmaa suunnataan kesällä yhä nuoremmille kävijöille.

Uudella Laiv@lavalla nähdään koodausfestarit, tubettajia, robotteja, start-upeja ja somepäivä. Lava on osa Jaakko Niemelän taideteosta Brykää.

Laiv@lavalla ei tule olemaan yhtään perinteistä paneelikeskustelua, vaan kaikkea muuta. Lavan ohjelma houkuttelee toivottavasti sekä nuoria mukaan yhteiskunnalliseen keskusteluun että tarjoaa perinteisille SuomiAreena-kävijöille uusia kokemuksia, sanoo SuomiAreenan vastaava tuottaja Mari Haavisto MTV:lta.

Uusi lava tulee olemaan näyttävä: yli 9 metriä korkea, 8 metriä leveä ja lähes 80 metriä pitkä.

Näin Talvivaaralla yhä rahastetaan

Pekka Perä kuittaa yli 26 000 euroa kuukaudessa

Pekka Perällä ei tiettävästi ole edes kulkukorttia kaivokselle, mutta valtion hoidossa oleva Talvivaara tarjoaa hänelle edelleen muhkean elannon. Vanhalle kaivosyhtiölle ympäristörikosjutussa määrätyt yhteisösakot ja palautettavat rikoshyödyt jäävät sen sijaan maksamatta, kirjoittaa toimittaja Salla Vuorikoski.

Perä vaikenee

Yritin kysyä Talvivaaran avulla jo aiemmin omaisuutensa luoneelta Perältä, mitä mieltä hän on reilun 26 000 euron kuukausipalkastaan, työnkuvastaan tai käräjäoikeuden juuri hänelle langettamasta ympäristörikoksen sakkotuomiosta.

Perän tuloilla 90 päiväsakkoa tarkoittaa maksettavaa noin 20 000 euroa. Sakot voisi kenties hoitaa Talvivaarasta saatavilla palkkatuloilla, mutta asia ei ole ajankohtainen, sillä juttua käsitellään vielä hovioikeudessa. Hän ja muut tuomitut ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Minua olisi myös kiinnostanut, milloin Perä on viimeksi käynyt kaivoksella. Kuulemani mukaan häntä ei ole Sotkamossa näkynyt eikä miehellä ole edes kulkukorttia Terrafamen alueelle. Perälle lähettämiini kysymyksiin ei ole kuulunut vastauksia.

Kansanedustaja arvosteli Yleä "aikuisviihteestä tunnetuksi tulleen" toimittajan ohjelmista

Perussuomalaisten Vesa-Matti Saarakkala arvosteli kahta Yleisradion toimittajaa nimeltä eduskuntapuheenvuoroissaan.

Eduskunta käsitteli torstaina illalla Yleisradion hallintoneuvoston vuosikertomusta. Perussuomalaiset kansanedustajat arvostelivat Yleisradion linjaa ja uutisointia monikulttuurisuudesta.

PS:n kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala ihmetteli, ettei Ylen puheohjelmista löydy "juurikaan konservatiivisia yhteiskunnallisia mielipiteitä edustavia henkilöitä", vaan vakiesiintyjät edustavat järjestään liberaaleja mielipiteitä. Saarakkalan mukaan "Yle on tässä suhteessa puolensa valinnut".

Kansanedustaja mainitsi erikseen ja nimeltä "Julkisen sanan neuvostolta langettavan päätöksen saaneen toimittajan", jonka "Yle on palkinnut nostamalla hänet vakiokeskustelijaksi yhteiskunnallisista aiheista viikoittain".

Vesa-Matti Saarakkala jatkoi toimittajasta kolmannessakin puheenvuorossaan.

Hän sitten pitää näitä omia ohjelmiansa, joissa hän haastattelee näitä hänen kanssaan yleensä varsin samanhenkisiä ihmisiä. Hän yleensä siinä ohjelmassa oikein heruttamalla heruttaa tätä mielipidettä haastateltavalta nyökyttelemällä kaikella tavalla sille haastateltavalle, kun haastateltava ei meinaa oikein rohjetakaan olla niin liberaali kuin (Ylen toimittaja) haluaisi hänen olevan, Saarakkala kuvaili.

Virtuaalimatka vankilahotelliin Pjongjangissa

Pohjois-Korean Pjongjangin hienointa turistihotellia, 47-kerroksista Yanggakdoa sanotaan Alcatraziksi, koska se sijaitsee saarella, eivätkä ulkomaalaiset saa poistua sieltä omin päin.

Yllättävää on kuitenkin se, että hotelli todella myös toimii vankilana: siellä on pidetty joitakin länsimaisia vankeja, koska heille ei ole haluttu paljastaa Pohjois-Korean oikeiden vankiloiden ja vankileirien kurjuutta. Hotellissa on tuhat huonetta ja turisteja todella vähän, joten huoneita kyllä riittää ties mihin käyttöön.

Kolme vuotta sitten vangittu amerikkalainen liikemies ja sotaveteraani sai vapauduttuaan jopa parin tonnin laskun niistä päivistä, jotka hän joutui viettämään eristettynä näköalasellissään.

Tammikuun alussa puolestaan amerikkalainen opiskelija Otto Warmbier pidätettiin kun hän syytteiden mukaan yritti varastaa Yanggakdo-hotellin seinältä propagandajulistetta. Valvontakameran kuva pantiin todisteena julkisuuteen ja Warmbier sai pikaoikeudenkäynnissä 15 vuoden pakkotyötuomion. Warmbier saattoi hyvinkin olla vierailuni aikana edelleen samassa Yanggakdo-hotellissa.

Tietovuotaja Snowdenin arkistot avautuvat laajalle joukolle toimittajia

Entistä useammat toimittajat pääsevät tutkimaan tiedustelua koskevia arkistoja.

Asiasta kertoi toimittaja Glenn Greenwald Intercept-sivustolla, joka oli ensimmäisten joukossa kertomassa Snowdenin tietoja NSA:sta 2013. Nyt sivustolla on aiempaa laajempi kattaus dokumentteja aiheesta, ja toimittajia ja uutisorganisaatioita kutsutaan mukaan tutkimaan niitä tarkemmin.

Uusia euroviisuja puuhataan – Intia, Kiina ja Etelä-Korea mukaan?

Euroviisuille saattaa syntyä kokonaan oma ”spin-off” Aasiaan, kertoo australialaislehti Sydney Morning Herald. Australian yleisradioyhtiön mukaan esimerkiksi Intia, Kiina ja Etelä-Korea voisivat kisata uusissa ”Aasian Euroviisuissa”.

SBS:n toiminnanjohtaja Michael Ebeid kertoo Sydney Morning Heraldin mukaan, että ”Aasian Euroviisut” voitaisiin lähettää ensimmäisen kerran ehkä jo ensi vuonna.

Toiveemme olisi, että Aasian Eurovision voittaja saisi paikan Eurovision laulukilpailun finaalissa, hän sanoo.

Australia voitti Euroviisut...mutta

Politiikka sekoitti äänestäjien päät

Ensi vuonna Euroviisu esittäjien joukossa saatetaan nähdä lisää politiikkaan sekaantuneita esiintyjiä, kuten Suomen itsenäisyyden 100 -vuotisen historia kunniaksi sävelletty teos,
"Viel lempemme saa hehkullaan sun toivos, riemus nousemaan", esittäjinä rakkaan naapurimme johtohahmoja. Luulisi sillä äänestäjien kyynelkanavat aukeavan ja Euroviisu voitto lankeavan Suomeen.

”Moni työnhakija ei ymmärrä tätä”

Bloggari Saku Timonen Pam-lehdessä

Suosittua Uuninpankkopoika-blogia pitävä juukalainen demarivaltuutettu Saku Timonen arvostelee hallituksen ja erityisesti työministeri Jari Lindtsrömin (ps.) kaavailemaa työnäyte-mallia.

SDP:n kunnanvaltuutetun mielestä työnäytteen kaltaisissa keinoissa näkyy taustalla ajatus siitä, että työttömyys on työttömän syytä.

NSU-Saksan uusnatsimurhat

Keskiviikkona alkoi televisiossa uusi saksalaissarja NSU-Saksan uusnatsimurhat ja siinä oli jotain pelottavan tuttua.

NSU - SAKSAN UUSNATSIMURHAT

Keskiviikkoisin klo 21.30, Yle TV1 - Yle Areena
Tosipohjainen minisarja Saksaa järkyttäneestä tapauksesta, kun Saksojen yhdistymisen myötä alkanut nuorten radikalisoituminen johti väkivallantekoihin. Kolme nuorta uusnatsia teki lähes vuosikymmenen ajan useita väkivaltaisia iskuja yhtä kansanryhmää vastaan. Olisiko niitä voitu estää? Järkyttävät tapahtumat, niiden syyt ja seuraukset esitetään sarjassa kolmesta eri näkökulmasta. Millainen tulevaisuus Saksaa odottaa, kun sen lähihistoriassa on tapahtunut tällaista?
Yhteiskunnan muutosten pyörteissä elämän kelkasta pudonneet nuoret päätyivät kovien puheiden, idullaan olevan aatteen ja ryhmähengen innoittamina ensin satunnaiseen väkivaltaan. Sitten joukosta nousi yksi ideologisesti motivoitunut vahva johtaja tiivistämään porukan ja niin päädyttiin organisoituihin murhiin.

Tuotanto: BetaFilm GmbH & Co.

Kohteiksi valittiin tietenkin maahanmuuttajat. Heidät oli helppo nimetä syyllisiksi heikosta itsetunnosta ja omasta kyvyttömyydestä johtuvaan huonoon oloon. Kaikki verhottiin isänmaallisuuden ja historian kunniakkaaseen kaapuun.

Maahanmuuttaja ohitti isänmaallisen asuntojonossa, vei työpaikat ja sossuntuet. Maahanmuuttaja hengitti isänmaallista ilmaa ja tallasi isänmaallista nurmikkoa. Eliitin johtama yhteiskunta tuomitsi isänmaallisen miehen vankeuteen. Viha ruokki itseään ja kasvoi räjähdyspisteeseen. Tarvittiin vain yksi muita älykkäämpi ja kyvykkäämpi johtaja.

Rajat kiinni-liike alkaa olla samassa pisteessä oman pseudoisänmaallisen vihansa kanssa. Päivittäin ruokittu viha on kasvanut siihen pisteeseen, että toimintahalua on. Puuttuu vain riittävän vahva ja kyvykäs johtaja ohjaamaan laumansa organisoidun väkivallan tielle.

Kaikeksi onneksi tällä joukolla ei sellaista johtajaa ole. Sellaiseksi ei ole vanhan, nuhjaantuneen hipin oloisesta Pekka Kemppaisesta [ katso Ylen aamu-tv ] eikä myöskään vielä pari vuotta sitten

kommunistiagitaattorina pauhanneesta Susanna Kaukisesta. He ovat pelkkiä suunsoittajia, joilla ei ole kykyä johtaa.

Vasemmiston johtoon pyrkivä Jari Myllykoski Uuden Suomen haastattelussa

Muut Vasemmiston puheenjohtajaehdokkaat on haastateltu juttusarjassa jo aiemmin. Tässä linkit videojuttuihin.

Urheilulääkäri ihmettelee bikini fitness -buumia

Maitorahkaa, fitnesstähtiä ja tv:n laihdutusohjelmia, joissa paino putoaa kovalla rääkillä. Urheilulääkäri Pippa Laukka kertoo, mikä tämän ajan kuntoilutrendeissä on pielessä.

KOKO ajan on flunssa.

Sitä urheilulääkäri Pippa Laukka kuulee usein vastaanotollaan.

Ja sitä, että väsyttää.

Moni toivoo täsmälääkkeitä, jotka poistaisivat vaivat heti. Mutta Laukka alkaakin kysellä yllättäviä: Kuka ohjaa elämääsi? Tuntuuko, että tunnet itsesi? Tiedätkö, mihin olet elämässäsi menossa?

Flunssakierteessä olevan tai väsyneen ongelma on usein se, että hän nukkuu liian vähän. Lepäämisestä ei välitetä, ja koko ajan touhutaan pakonomaisesti.

Lisää tästä aiheesta: 43-vuotias bikinifitness-kisaaja näyttää itselleen – ”minä pystyn tähän”

Koit ny vaik konttii niskan taa

Taas puhutaan lasten liikunnasta. Tai paremminkin liikkumattomuudesta. Kun vielä muutama vuosi sitten lapsille suositeltiin päivässä kaksi tuntia reipasta liikuntaa, on suositukseen nyt lisätty tunti.

On helppoa työntää tekemisen puutetta valittavan lapsen eteen tabletti. Minun nuoruudessani ei tätä vaihtoehtoa ollut. Mitä mää tekisin -kysymykseen tuli aina sama vastaus: -Koit ny vaik konttii niskan taa. Eihän siinä voinut muuta kuin lähteä pihalle.

Kirjoittaja on kauppatieteiden maisteri, toimittaja ja entinen huippu-urheilija Tuija Helander.

Aleruokaa ja sirkushuveja kansalle, salamyhkäinen puoluekokous eliitille

Kaapelitehtaan työläinen kertoo, että kaupoissa myydään ruokaa alennusmyynnissä. Jos joukkoharjoituksista voi jotain päätellä, niin pakollisia sirkushuveja Pjongjangissa tarjoillaan viikonloppuna, kertoo Pohjois-Koreaan päässyt Ylen kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen. Toimittajat pidetään kuitenkin kaukana puoluekokouksesta, joka on ensimmäinen yli 35 vuoteen.

Pohjoiskorealaiset saivat odottaa uutisia puoluekokouksesta myöhään perjantai-iltaan, jolloin johtaja Kim Jong-unia näytettiin televisiossa. Puheessaan Kim Jong-un mainosti, että Pohjois-Korean tammikuun ydinkokeella ja helmikuun ohjuskokeella on saavutettu "ennennäkemättömiä tuloksia".

Nelosoluesta syntyi sota – Alko uhkaa sulkea kymmeniä myymälöitä, jos nelonen vapautetaan ruokakauppoihin

ALKO ja Päivittäistavarakauppa ovat käyneet tiukkaan taistoon vahvojen oluiden myynnistä. Alko pitää kynsin hampain kiinni monopolistaan, kun taas Päivittäistavarakauppa ottaisi hyllyilleen ainakin nelosoluet tai niitäkin vahvemmat mallasjuomat. Aseina sodassa ovat muiden muassa kannattavuus, kansanterveys, työllisyys ja EU-oikeuden tulkinta alkoholijuomien syrjivästä kohtelusta.

KESKUSTALAISEN perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan helmikuussa julkistama pohjaesitys ei ehdottanut vahvojen oluiden saati viinien vapauttamista maitokauppamyyntiin, mutta hallituskumppanit kokoomus ja perussuomalaiset ovat sitäkin vaatineet.

Perheyrittäjä Timo Prihti pistäisi työn vieroksujat kuriin

Työnteko velttoilua kannattavammaksi ja töissä ahkeruus kunniaan, sanoo perinteikkään puimurivalmistajan Sampo-Rosenlewin hallituksen puheenjohtaja Timo Prihti Ylen Kova talous -haastattelussa. Yritysten maksamasta yhteisöverosta pitäisi myös luopua kokonaan, jotta yrityksillä olisi varaa investoida.

Isäni sanoi aikoinaan meille pojille, että kun teette silmät tapillaan töitä niin pysytte leivän syrjässä kiinni, muistelee leikkuupuimuri- ja metsäkonevalmistaja Sampo-Rosenlewin hallituksen puheenjohtaja Timo Prihti isänsä ohjeistusta oikeasta työtahdista.

Kansallismielisten vappu-tapahtumassa ei kuunneltu vasemmiston viherhumppaa – kulttuurillinen monimuotoisuus herätti huolta

Olli Immonen (ps.) varoitti isänmaallisuuden korvautumisesta monikulttuurisuudella. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei osallistunut tilaisuuteen, mutta esiintyi näyttävästi Jeesus-marssilla.

Helsingin perussuomalaiset järjestivät fennomaani J.V. Snellmanin patsaan luona kansallismielisen vapputilaisuuden. Paikallispoliitikkojen puheenvuoroissa tuomittiin opposition punaviherhumppa.

Paikalla oli myös valtakunnan poliitikkoja. Yksi puhujista oli monikulttuurisuutta vastustava kansanedustaja Olli Immonen.

Viisi vappupuhetta vastoin omia ajatuksia – Apunen puhuu työväenluokalle, Hazard Kalastajatorpan brunssilla, Enbuske Jeesus-marssin osallistujille…

Halusimme tietää, mitä tapahtuu, jos hieman homehtuneiden poliittisten vappupuheiden pakkaa sekoitetaan. Syntyisikö tuoreempia ajatuksia, jos vappupuheet kohdistettaisiin omien sijaan vastustajille?

SDP on Suomen suurin puolue seuraavien eduskuntavaalien jälkeen

SDP:n kansanedustaja, varapuheenjohtaja Sanna Marin toivoo, että SDP ottaa poliittista johtajuutta isoista yhteiskunnallisista muutoksista. Hänen mukaansa sosialidemokraattien on asemoitava politiikkansa suhteessa siihen, että SDP on Suomen suurin puolue seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.

Marin puhui sosialidemokraattien vappujuhlissa Raisiossa, Turussa ja Uudessakaupungissa.

Meidän on asetettava kunnianhimomme oppositiopolitiikkaa korkeammalle ja rakennettava vaihtoehtomme, ei vain suhteessa hallituksen politiikkaan, vaan suhteessa niihin yhteiskunnallisiin muutoksiin ja vallitseviin ongelmiin, joita havaitsemme ympärillämme. Tavoitteemme ei saa olla tämän vähempi.

Hautoja Köyliön kirkon lattian alla: silkkimyssyjä ja polvisukkia

Kesällä 2015 Köyliön kirkon (rakennettu 1752) kunnostustöiden yhteydessä lattian alla olleesta hiekasta paljastui arkkuja. Muuritutkimus ky teki kirkossa koetutkimuksia hautausten lukumäärän ja ajoituksen selvittämiseksi. Koetutkimusten jälkeen kuusi todennäköisimmässä tuhoutumisvaarassa olevaa hautaa tutkittiin. Haudoista kolme kuului aikuisille ja kolme lapsille.

Kirkon lattian alla olleissa suotuisan kuivissa olosuhteissa vainajien päällä olleet tekstiilit sekä hautauksiin liittyvät kasvijäänteet olivat osin säilyneet poikkeuksellisen hyvin. Osteologisen tutkimuksen lisäksi hautojen tekstiileistä ja kasvijäänteistä teetettiin analyysit.

"Työajat pitäisi poistaa"

Yrittäjä ja luovuusguru Saku Tuomisen mielestä käyttädymme töissä kuin lapset ja käytämme työajan tehottomaan puuhailuun.

Työajat pitää poistaa. Minusta on järkevämpää, että ihmisille määritellään selkeät tehtävät ja he saavat itse päättää, koska ja missä he niitä tekevät.

Teemme töitä kuin koululaiset. Käyttäydymme töissä kuin pienet lapset ja olemme henkisesti kuin peruskoululaisia.

Vietämme liikaa aikaa työpaikalla. Jos ihminen miettii asioita uupuneena ja tylsistyneenä työpöytänsä ääressä, hän on ahkera. Jos hän menee miettimään asioita jäätelötötterö kädessä torille, hän lintsaa.

Työkulttuurimme perustuu kyttäämiseen. Emme luota aikuisiin ihmisiin. Kyttäämme ja kontrolloimme työntekijöitä, ja se tapahtuu tehokkuuden ja luovuuden kustannuksella. Lue lisää.

USA:n desinfioitua lihaa kauppoihin Suomessakin?

Nykyisin kansanedustajana toimiva entinen europarlamentaarikko Satu Hassi (vihr.) nostaa jälleen blogissaan esille Yhdysvaltain ja Euroopan välisen TTIP-vapaakauppasopimuksen herättämiä huolia.

TTIP on tarkoitus saada neuvoteltua vielä Yhdysvaltain nykyisen presidentin Barack Obaman kaudella. Vaalit järjestetään Yhdysvalloissa loppuvuodesta ja uusi presidentti aloittaa virassaan tammikuussa 2017.

Olen huolissani erityisesti kolmesta asiasta: Ensinnäkin taaksepäin menosta ihmisten terveyden ja ympäristön suojelemisessa, toiseksi uusien, entistä parempien lakien säätämisen vaikeutumisesta, ja kolmanneksi yhdysvaltalaisten yhtiöiden oikeudesta riitauttaa Suomessa ja EU:ssa säädetyt uudet lait, Hassi kirjoittaa blogissaan.

Politiikkaa pitäisi Suomessa kääntää voimakkaasti vasemmistolaisen markkina-liberalismin suuntaan

Vihreiden entisen kansanedustajan Osmo Soininvaaraan mukaan yhteiskuntapolitiikkaa pitäisi Suomessa kääntää voimakkaasti vasemmistolaisen markkinaliberalismin suuntaan.

Vasemmistolaiseen suuntaan, koska talouskehitys on viemässä kohti kasvavia tuloeroja ja syrjäytyvien pitkäaikaistyöttömien määrän kasvuun.

Siksi politiikkaa pitäisi kääntää monta piirua vasemmalle. Tälle päämäärälle on myös kansan ylivoimaisen enemmistön tuki. Sen näkee esimerkiksi kysyttäessä, pitääkö tuloeroja kasvattaa vai pienentää. Melkein kaikki vastaavat, että niitä pitää pienentää, jopa enemmistö kokoomuslaisista, hän kirjoittaa blogissaan.

HS talouskeskustelu

HSTV:n suuressa talouspoliittisessa keskustelussa puidaan Juha Sipilän (kesk) hallituksen talouspolitiikan järkevyyttä.
( Julkaistu 28.1.2016 16:43)

Oppositio vastaa Juha Sipilälle: ”Tämä se on se keskustalaisen hulluuden ydin”

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne, vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ja vihreiden helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Hannu Oskala ovat kommentoineet pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän lauantaista suorasanaista puhetta.

Hannu Oskala nostaa esiin Sipilän kommentit koko Suomen pitämisestä asuttuna. Pääministeri sanoi puheessaan keskustan puoluevaltuustolle, että ”keskusta haluaa pitää koko Suomen asuttuna. Keskittämisen sijaan lähtisin hakemaan Suomelle kilpailuetua hajauttamisesta.”

Juha Sipilä kuittasi oppositiolle: ”Ei ihme, että Suomi on ollut uudistamatta”.

Puolustusvoimat tekee ison lennokkikaupan: 23,6 milj. €

Puolustusvoimat hankkii käyttöönsä minilennokkeja. Lennokit tilataan israelilaiselta Aeronauticsilta. Kaupan hinta on noin 23,6 miljoonaa euroa.

Minilennokit tulevat maavoimien käyttöön tiedustelutehtäviin. Ne ovat osa sotilashankintoja, joilla korvataan jalkaväkimiinat. Suomi luopuu miinoista Ottawan sopimuksen mukaisesti.

Tulevaisuuden tavarat liikkuvat pikavauhtia ja itsenäisesti

Tulevaisuudessa kuljetusrobotit suhaavat öisillä kaduilla, ja nelikopterit lennättävät paketteja saaristoon ja vuoristoon.

”Tällä hetkellä on kalliimpaa säilyttää tavaraa Manhattanilla kuin laittaa se konttiin, joka kiertää maapalloa”, toteaa toiminnanjohtaja Tuuli Kaskinen ajatushautomo Demos Helsingistä. Hän on yksi niistä tutkijoista ja visionääreistä, jotka DNA kutsui keskustelemaan tulevaisuuden jakeluteistä.

Viimeiset sata vuotta tavara on kiertänyt maailmaa öljyn avulla yhä kiihtyvää tahtia ja yhä suuremmissa määrin. Öljyn hinta kuitenkin nousee, sen saatavuus heikkenee ja ilmastotavoitteet vahvistuvat. Kaskisen mukaan kuljetusten määrä kasvaa tai laskee ratkaisevasti riippuen siitä, miten biopolttoaineita saadaan hyödynnettyä ja millä hinnalla.

Tulevaisuudentutkija, Sovelton hallituksen puheenjohtaja Risto Linturi odottaa ratkaisuja akkuteknologian kehityksestä ja aurinkoenergian laskevasta hinnasta.

”Sähkölentokoneiden kantomatka voisi olla sama kuin perinteisen lentokoneen, mutta niiden koko voisi olla hyvinkin pieni tai iso”, arvioi Linturi.

XXL nousi parissa vuodessa urheilukauppojen kärkikastiin – perustaja haluaa kaapata seuraavaksi Suomen kodinkone­
markkinat

Øivind Tidemandsen toistaa XXL:ssä vähittäiskaupan temppuja, joita hän alkoi opetella Norjassa 1980-luvulla.

URHEILUVÄLINEKETJU XXL:n menestys Suomessa ylitti odotukset, sanoo ketjun norjalainen perustaja ja suurin omistaja Øivind Tidemandsen. ”Se on ollut uskomatonta”, Tidemandsen kertoo.

Ensimmäinen XXL-myymälä avattiin Suomessa kaksi vuotta sitten, ja ketju kuuluu tätä nykyä maan suurimpiin.

Alaa seuraavan Sporttimyyjä-julkaisun alustavien lukujen mukaan XXL oli viime vuonna neljänneksi suurin urheiluvälineketju noin yhdeksän prosentin markkinaosuudella. Ykkönen oli noin 25 prosentin osuudella K-ryhmä, johon kuuluvat esimerkiksi Intersportit ja Budget Sportit.

Tänä vuonna XXL aikoo avata uudet myymälät Ouluun, Lahteen ja Vaasaan. Urheilukauppaa pitkään seurannut Heikki Kuva Sporttimyyjästä arvioi, että XXL saattaa nousta tänä vuonna myynnissä kakkoseksi ohi Stadiumin ja S-ryhmän, eli käytännössä Prismojen.

Suomalaisten virtsassa piilee ”iso potentiaali” – tavaraa tulee 1,5 l / päivä

Suomalaisten virtsaa voitaisiin käyttää lannoitteena, jos se saataisiin uuden infrastruktuurin kautta kustannustehokkaasti käyttöön, kertoo Virtsa lannoiteresurssina -projektin projektijohtaja, Tampereen ammattikorkeakoulun yliopettaja Eeva-Liisa Viskari.

Virtsa on erinomainen lannoiteresurssi ravinteiden suhteen. Siinä on 90 prosenttia kaikesta typestä, mitä eritämme, 70 prosenttia fosforista ja mikroravinteita, jotka ovat jo kaikki valmiiksi liukoisessa muodossa, Viskari sanoo ympäristöministeriön järjestämässä tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Hjallis Harkimo kuittaili Li Anderssonille tv:ssä

Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Hjallis Harkimo tuohtui oppositiopuolue vasemmistoliiton kansanedustajalle Li Anderssonille eilen Ylen A2:n Taloustalkoot-keskusteluohjelmassa.

Hallitus esitteli työelämän uudistuksia

Kiristyksiä työttömille.

TYÖTTÖMYYSETUUDESTA on määrä tehdä entistä vastikkeellisempaa ja työtön velvoitetaan jo työttömyyden alussa ottamaan vastaan myös muita kuin oman alansa töitä. Kokonaan ammattitaitosuojaa ei kuitenkaan olla poistamassa, vaan asia harkitaan aina yksilöllisesti.

Kokoaikatyötä otettava vastaan, vaikka palkka olisi korvausta pienempi.

Jo työnhaun alussa otettava vastaan myös muuta kuin oman alan töitä, jos oman alan töitä ei ole tarjolla. Nyt ammattitaitosuoja on kolme kuukautta.

Karenssi varmasta työstä kieltäytymisestä pitenee 60 päivästä 90 päivään.

Omaa autoa käytettävä työmatkoihin myös työssäkäyntialueen ulkopuolella. Autoa ei silti tarvitse ostaa.

Haettava aiempaa tiiviimmän raportointivelvollisuuden velvoittamana töitä.

Osallistuttava kaikkiin työvoimapalveluihin.

Työtön ei enää voisi kieltäytyä kokoaikatyöstä sen vuoksi, että työttömyysturva on suurempi kuin palkka ja työn vastaanottamisesta aiheutuvat kulut. Tulovertailu koskisi vain osa-aikatyötä. Näin palataan säännöksiin, jotka olivat voimassa ennen vuoden 2014 loppua.

A2 Taloustalkoot-ilta kysyi duunarilta

Telakkamies ei luota paikalliseen sopimiseen, eikä luovu omastaan

Paljon peräänkuulutettua paikallista sopimista tehdään jo kentällä vaihtelevalla menestyksellä. Aina ei kuitenkaan päästä kaikille osapuolille hyvään tulokseen. Neuvotteluasemassa duunari tahtoo jäädä alakynteen, sanoo Turun Meyerin telakalla työskentelevä varapääluottamusmies Juha Jormanainen.

Kyllä me nähdään täällä kentällä, että maailma ei siitä parane eikä kilpailukyky nouse, jos me tingimme eduistamme tai pienennämme palkkoja.

Ihmiset ovat vihaisia hallitukselle ja odottavat, että me edunvalvojat tekisimme jotain. Kapinatunnelma näiden asioiden pohjalta on ihan selkeä, kertoo Jormanainen.

Kun asiat menevät tälle mallille, ihmisten luottamus ay-liikkeeseen heikkenee. Ei nähdä sitä, että ay-liikkeellä on niin vahva vastapeluri, että siinä ei auta vaikka kuinka lyötäisiin nyrkkiä pöytään. Kylmää kyytiä tulee.

Kyllä me odotetaan, että Metalliliitto pitäisi pintansa, eikä anna periksi ihan helpolla. Kyllä me nähdään täällä kentällä, että maailma ei siitä parane eikä kilpailukyky nouse, jos me tingimme eduistamme tai pienennämme palkkoja.

Timo Soinin työnäyte

Minä olen. Timo Soini. Suomen keisari. Presidenttiyttä en tarvitse.

En voi vastata. Että pidän perussuomalaisia. Liki lukutaidottomina. Vaikka pidän.

Meillä perussuomalaisilla. Meillä ei ole ratkaisuja. Siksi tarjoan teille. Vihaa. Vihaa naapuria kohtaan. Muuta minulla ei. Ole teille antaa.

Hallitus teki päätöksen. Annetaan työttömälle. Mahdollisuus. Mahdollisuus antaa. Teoista kaunein. Työnäyte.

Nyt työttömän kelpaa. Kissanpäivät. Saa tehdä työtä. Ei saa lomaa, palkkaa. Ei eläkettä, työterveyspalveluja. Mutta saa sitä parasta. Tehdä työtä.

Suomalaisen suhde työhön. Kaunis kuin olutlasiin upotettu. Makkara. Ei se turhia tarvitse. Herrojen kotkotuksia rahat, lomat, terveys. On ilman niitä ennenkin eletty. Ja eletään.

Kun päätös oli julkistettu. Kirjoitin plokiini. En kirjoittanut työttömistä. En petetyistä lupauksista. En vallan sokaisemista. Kirjoitin punavihreistä. Että siellä se vaara on. Kertaus on opintojen äiti.

Yleltä yllätyspäätös: Suosikkiohjelma katoaa ruudusta – johtiko raju pilkka hyllytykseen?

Viihde- ja ajankohtaisohjelma YleLeaks poistuu syksyllä Ylen ohjelmistosta.

Vuodesta 2011 terävällä ajankohtaishuumorillaan viihdyttänyt YleLeaks nähdään tänä keväänä kenties viimeistä kertaa televisiossa. Ilta-Sanomien tietojen mukaan ohjelma ei palaa kesätauon jälkeen syksyksi ruutuun.

Ohjelman paluusta ruutuun ei toistaiseksi ole takeita. Ylen luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén viestitti IS:lle, että YleLeaksin kohtalo selviää syksyllä, kun ”Ylen tehtävä ja rahoitus tarkentuvat”.

Uutista voi pitää yllättävänä, sillä YleLeaks on löytänyt paikkansa Ylen lauantai-illoissa.

Muun muassa Krisse Salmisen, Kari Hietalahden, Taneli Mäkelän ja Mari Perankosken tähdittämällä ja poliittisesta satiiristaan tunnetulla show’lla on riittänyt mukavasti katsojia.

[ Poliitikot mm. Teuvo Hakkarainen (ps.) ovat kovin sanoin kritisoineet Ylen ohjelmapolitiikkaa ja vaatineet poliitikoilta tiukempaa otetta Yleisradion ohjelmien sisältöön.]

Putous-näyttelijät eivät sovi Tuntemattomaan sotilaaseen

Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan näyttelijävalinnat julkistettiin sunnuntaina. Hietanen ja Koskela eli Aku Hirviniemi ja Jussi Vatanen saivat Ilta-Sanomien lukijoilta täystyrmäyksen.

Näyttelijä on Putouksensa vanki. Tämä kävi ilmi lukijoiden mielipiteistä. Aku Hirviniemen valinta Hietasen rooliin ja Jussi Vatasen valinta Koskelan rooliin tyrmättiin täysin:

Hirviniemi ja Vatanen ovat täysin epäuskottavia näyttelijöitä. Sama virne koko ajan naamalla. Eikö nyt muita löytynyt? kysyy nimimerkki Putousp***aa taas.

Miksi Hirviniemi? Tuosta naamasta tulee heti mieleen joku kaksimielinen vitsi. Ei voi ottaa vakavasti.

Tuntemattoman ohjaaja Aku Louhimies ylistää Vekaranjärveä

Tuntemattoman sotilaan ohjaaja Aku Louhimies on erittäin tyytyväinen olosuhteisiin ja jo valitsemaansa näyttelijäkaartiin. Lokakuussa vuonna 2017 ensi-iltaan tulevasta elokuvasta hän on vielä melko vaitonainen.

 Luonto ja aarnimetsätyyppinen usein palanut maa tarjoavat poikkeuksellisen hienoja kuvauspaikkoja. Tämä on iso ja moderni varuskunta, jonka suhtautuminen on ollut meihin erittäin positiivista.

Pahkajärven ammusten moukaroimalle maaperälle Karjalan prikaatin alueelle rakentuu Suomen mittapuussa ison elokuvatuotannon kuvauspaikka. Elokuvan budjetti on 7 miljoonaa euroa.

[ Vertailuksi, Rovion animaatioelokuva ANGRY BIRDSin tuotantobudjetti on 75 miljoonaa euroa. ]

Hallituksessa kiistaa taksikilpailun avaamisesta – Soini: Ei ole sovittu

Hallituksessa on käynnissä kova kädenvääntö taksiliikenteen avaamisesta kilpailulle. MTV:n tietojen mukaan liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) esittää esittää taksilupien ja -hintojen vapauttamista.

Asiasta ei ole sovittu hallituksessa, sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

Taksikilpailun avaaminen on osa ministeri Anne Bernerin isoa Liikennekaari-uudistusta, jossa on tulossa muitakin merkittäviä muutoksia liikennepalveluihin. Ministerin esitystä odotetaan jo ensi viikon alussa.

Taksiliitto varoittaa, että kilpailun avaaminen toisi hyötyjen lisäksi myös haittoja. Toimitusjohtaja Timo Koskinen sanoo, että hintojen hajonta lisääntyisi.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto puolestaan muistuttaa, että taksikilpailu toisi säästöjä myös julkiseen talouteen.

Valtio ja kunnat maksavat taksiliikenteestä noin 40 prosentin osuuden. Se on yli 400 miljoonaa euroa vuodessa.

Kreikka saa 10 miljardia euroa lisärahoitusta

Euromaat lupailivat velkahelpotuksia

IMF lupasi osallistua edelleen Kreikan lainoittamiseen. Jos Kreikka suoriutuu asetetuista ehdoista, maalle voidaan myöntää velkahelpotuksia vuonna 2018.

KREIKKA saa uuden 10,3 miljardin euron lainaerän. Euromaat pääsivät asiasta sopuun keskiviikon vastaisena yönä. Myös Kansainvälinen valuuttarahasto lupasi olla mukana Kreikan tukemisessa, koska euromaat lupailivat Kreikalle velkahelpotuksia. Eurovaltioiden valtiovarainministerit sekä Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja muut Kreikan lainaohjelman valvojat keskustelivat Kreikan lainoista Brysselissä.

Tulenarka puhelu järisyttää Brasilian hallitusta

Paljastus ajoi ministerin ”lomalle” vain 10 päivää hallituksen muodostamisen jälkeen.

Folha de São Paulo -lehti julkaisi maanantaina puhelun, jossa toisena osapuolena on vajaat kaksi viikkoa istuneen uuden hallituksen suunnitteluministeri Romero Jucá. Jucán epäillään saaneen 30 miljoonan realin (7,6 miljoonan euron) lahjukset Belo Monten vesivoimalaan liittyvistä sopimuksista.

Puhelun sisällön tulkitaan vahvistavan näkemystä, jonka mukaan oikeistopoliitikot halusivat erottaa presidentti Dilma Rousseffin estääkseen itseensä kohdistuvat korruptiotutkimukset.

”Meidän on pysäytettävä tämä paska. Meidän on vaihdettava hallitusta, jotta saadaan tämä verenvuoto loppumaan”, sanoo Jucá nauhalla puhuttuaan sitä ennen Sérgio Machadon kanssa heihin kohdistuvista lahjustutkimuksista.

”Joillekuille poliitikoille saattaa tulla kiusaus kääntyä ääriliikkeiden luo”

Sitoutumaton, vihreiden tukema Alexander Van der Bellen voitti Itävallan presidentinvaalit äärimmäisen tiukasti ennen äärioikeiston ehdokasta Norbert Hoferia.

Lopullisten tulosten mukaan Van der Bellen sai äänistä 50,3 prosenttia. Kisassa ratkaiseviksi muodostuivat postitse annetut äänet, ja eroa oli lopulta vain reilut 31 000 ääntä. Vielä alustavissa tuloksissa Hofer johti yli sadallatuhannella äänellä.

SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri kuvailee blogissaan vaalin lopullista tulosta helpotukseksi.

Hoferin voitto olisi ollut painajainen, sillä hänen laitaoikeistolaisen puolueensa ideologian sanotaan kumpuavan suoraan kansallissosialismista.

Pekka Haavisto on kansan selvä suosikki Sauli Niinistön haastajaksi

VIHREIDEN kansanedustaja Pekka Haavisto on kansan selvä suosikki presidentti Sauli Niinistön haastajaksi, jos Niinistö päättää hakea jatkokautta vuoden 2018 vaaleissa.

Helsingin Sanomien teettämän kyselytutkimuksen mukaan 37 prosenttia suomalaisista voisi äänestää Haavistoa seuraavissa presidentinvaaleissa.

Niinistön haastaja vaalien toisella kierroksella vuonna 2012 sai näin selvästi enemmän mainintoja kuin tuloksissa seuraavina tulevat ehdokkaat. Keskustan Matti Vanhasta voisi äänestää 23 prosenttia kansalaisista, Sdp:n Eero Heinäluomaa 22 prosenttia. Jutta Urpilainen (sd) tulee takana vain pienellä marginaalilla. Häntä voisi äänestää viidennes kansasta.

Schengenin tulevaisuus voi murtua, jos Itävalta pystyttää aidan Alpeille

”Suomessa vaikutukset tuntuisivat pääasiassa Helsinki-Vantaalla”

BRENNERIN kylä nukkuu solan pohjalla vihmovassa toukokuisessa sateessa. Tehtaanmyymälöiden täyttämä ostoskeskus on ainoa tällä vuosituhannella tehty rakennus.

Uneliaisuus on kuitenkin vain pintaa. Italian ja Itävallan rajalla sijaitseva Brenner on yksi tärkeimmistä Euroopan unionin maiden välisistä kulkureiteistä.

”Brenner on käynyt läpi pitkän ja vaikeankin tien rajattomaan Eurooppaan. Toivottavasti tätä rajaa ei suljeta”, toteaa Brennerin pormestari Franz Kompatscher.

Tämä on Schengen-sisäraja, jonka ylittää valtava määrä tavaraliikennettä. Sola on Alppien matalin, 1 374 metrin korkeudella, ja sen suuntaisesti kulkee vuoriston liikenteeltään kuormitetuin moottoritie. Tietä pitkin jyristää keskimäärin viisituhatta rekkaa päivittäin.

Nyt Itävalta on kuitenkin päättänyt, että Brennerin solan ei tarvitse olla portti etelästä Keski-Eurooppaan. Yksi EU- ja Schengen-maa on siis ottamassa entistäkin kireämmin ohjat omiin käsiinsä.

Riemu repesi kokoomuksessa

Happy hour -kielto kumotaan, olutkarsinat poistuvat

Hallituspuolue kokoomus hehkuttaa hallituspuolueiden eilen saavuttamaa neuvottelutulosta alkoholilain uudistuksista. Kokoomus kertoo saaneensa monet tavoitteistaan läpi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Outi Mäkelä listaa blogissaan 15 muutosta, jotka neuvottelutuloksen seurauksena alkoholilakiin ovat tulossa.

Mäkelän lista on tässä:

Matkustajakone katosi tutkasta – lensi Pariisista Kairoon

Välimerellä on käynnissä laaja etsintäoperaatio, kun EgyptAirin matkustajakone katosi tutkista kesken lennon.

Egyptin viranomaiset uskovat koneen pudonneen mereen. Toistaiseksi katoaminen on mysteeri, sillä kone ei lähettänyt hätäkutsua ja sää oli selkeä. Mediatietojen mukaan miehistö oli yhteydessä lennonjohtoon normaalisti noin 10 minuuttia ennen katoamista.

Airbus A320 esiintyy usein onnettomuusuutisissa

Mutta vain, koska se on niin yleinen.

A320-sarjan kone lennettiin Alpeilla tahallaan päin vuorta, mutta sillä myös pelastettiin matkustajat hätälaskulla Hudson-jokeen.

AIRBUS A320-sarjan koneet ovat maailman toiseksi yleisintä matkustajakonesarjaa.

Tästä pitkälti johtuu, että sarjan koneet ovat olleet viime vuosina jatkuvasti otsikoissa, kun on tapahtunut lento-onnettomuuksia ja kaappauksia. Konetyyppiä ei varsinaisesti pidetä mitenkään epäluotettavana.

A320-sarjaan kuului esimerkiksi se Germanwingsin kone, jonka lentäjä ohjasi tahallaan päin vuorta Ranskassa surmaten 150 ihmistä maaliskuussa 2015. Samassa kuussa Airbusilla sattuneista onnettomuuksista muistetaan esimerkiksi kiitotieltä suistuminen Halifaxissa Kanadassa, parikymmentä ihmistä loukkaantui. Joulukuussa 2014 Airbus 320 putosi Jaavanmereen huonon sään vuoksi ja 162 ihmistä kuoli. A320-koneella lensi myös se pilotti, joka teki hätälaskun Hudson-jokeen New Yorkissa ja pelasti näin matkustajat konevian jälkeen vuonna 2009, kertoo airsafe.com-sivusto.

FlaightRadar

Lentoliikenne Euroopan ilmatilassa 19.5.2016 klo:10

Ex-ministeri: ”Suomesta on tulossa liikenteen koelaboratorio”

Liikenne -ja viestintäministeriö suunnittelee osana liikennekaarta valtion tiestön yhtiöittämistä. Tämä rahoitettaisiin tienkäyttömaksuilla. Vastaavasti ajoneuvo- ja polttoaineveroja alennettaisiin tai niistä luovuttaisiin kokonaan.

Tosiasiassa liikennemaksut eivät poista verotuksen tarvetta, vaan kuluttaja joutuisi maksamaan teistä kahteen kertaan. On naiivi ajatus että rahat menisivät vain tiestön ylläpitoon, vaan niillä rahoitetaan muitakin valtion menoja, kansanedustaja, entinen liikenneministeri Krista Kiuru sanoo.

170 bussikuskia, vain yksi sai potkut – Ei käy, sanoo hovioikeus

Kaikkiaan 190 työntekijän bussifirma piti yt-neuvottelut, joiden päätöksenä yksi ihminen irtisanottiin tuotannollisin ja taloudellisin perustein. Ei käy, toteaa hovioikeus tuoreessa ratkaisussaan uutispalvelu Edilexin mukaan.

Nykyinen sukupolvi ei kunnioita yhteistoimintalain ideaa ja se näkyy irtisanottavien valinnassa. Takaisinottovelvoitetta pyritään hallituksen toimesta heikentämään mikä viittaa suoraan siihen, että yhteistoimintamenettelyissä välillisesti sallitaan irtisanominen henkilöön perustuvilla syillä.

Hovioikeus katsoi, että ottaen huomioon bussiyhtiön koon se ei kyennyt näyttämään, että vain yhden työntekijän irtisanominen olisi ollut kannattavassa yrityksessä kustannussäästöllisiltä vaikutuksiltaan merkittävä tai että irtisanomisella olisi ollut vaikutusta yhtiön toimintaedellytyksiin. Kuskeja yhtiössä oli noin 170. Hovioikeus muutti käräjäoikeuden tuomiota ja totesi, ettei tarjolla olleen työn määrä ollut vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi kuten työsopimuslaki edellyttäisi.

MI6:n ex-johtaja

Kansannousu muhii jo Europassa

Ison-Britannian tiedustelupalvelu MI6:n entinen johtaja Richard Dearlove varoittaa Eurooppaa populistisesta kapinasta, kertoo BBC.

Dearlove ennakoi, että Eurooppaan voi tulla seuraavien viiden vuoden aikana miljoonia maahanmuuttajia. Kriisi saattaa muuttaa koko Euroopan geopoliittista maisemaa, Dearlove sanoo. Hän varoittaa myös, että kapina muhii Euroopassa.

Viisumisopimus EU:n ja Turkin välillä olisi Dearloven mielestä erittäin huono ratkaisu.

Trollit saivat sitten kenkää

Venäläisen Eho Moskvyn toimittaja Artem Filatov arvioi Ylen A-studiossa ( katseluaika päättyy 12.6.2016 ), että Pietarin trollitehtaassa ei ole erillistä osastoa Suomea varten. Syynä on se, että kielemme on harvinainen ja vaikea toisin kuin englanti, jolla Pietarin trollit maailman verkkopalveluissa toimivat.

”Miten panetella presidentti Niinistöä varsinkin, kun pitää ensin selvittää, onko hän Niinisto vai Niinistö. Suomea tuntevia asiantuntijoita ei ole helppoa löytää. Siksi vaikuttaa siltä, että pääpaino on Suomessa asuvissa venäjämielisissä aktivisteissa ”, Filatov kuvaili.

YleAstudio

Tämä Putinin hallinnosta vähemmän riippuvaisen tiedotusvälineen näkemys tukee myös Uuden Suomen kokemusta siitä, että Suomessa Kremlin ilosanomaa levittävät pääasiassa suomalaiset suomenkieliset Kreml-uskovaiset.

1939

Perinteiset sotatoimet eivät ole hypoteettiselta kannalta minusta enää realistisia, sanoi Tiiu Pohl asiantuntija, Tallinnan yliopisto.

Ruotsissa syttyi Uber-sota

”Mallista tulee konkreettinen uhka koko hyvinvointivaltiolle”

Jos kehityksen sallitaan jatkua ilman muutosta, UberPop-mallista saattaa kasvaa konkreettinen uhka koko hyvinvointivaltiolle, Ruotsin Taksiliitto varoittaa.

Kyydinvälitysyhtiö Uberilla ei mene juuri nyt hyvin Ruotsissa. Se aikoo jäädyttää UberPop-halpapalvelnsa toiminnan Ruotsissa.

Uberin maajohtajan Alok Alströmin mukaan palvelu loppuu aivan lähipäivinä.

Ruotsissa UberPopin kuljettajat ovat joutuneet toistuvasti oikeuteen syytettyinä – ja usein myös tuomittuina – ilman taksilupaa tapahtuvaa kyyditsemistä.

Uberin mukaan kyse ei ole taksitoiminnasta vaan ”kimppakyydeistä”. Uber-palvelussa kuljettajat ovat ammattimaisia, UberPopissa ratin takana on taksiluvattomia normikansalaisia.

Uberin mukaan Pop-palvelu palaa käyttöön, kun lainsäädäntöön on saatu selkeät säännökset asiasta.

Hakkerit tekivät jälleen maailmalla iskun pankkiin

Suomessa miljoonia on varastettu asiakkailta, ei pankeilta

Tiedossa ei vielä ole, mihin pankkiin hakkereiden isku kohdistui ja kuinka paljon hakkerit saivat vietyä pankista rahaa.

HAKKERIT ovat jälleen iskeneet pankkiin maailmalla. Pankkien maksuliikennettä avittava Swift kertoi kybervarkaudesta perjantaina.

Swift ei uutistoimisto Reutersin mukaan kertonut, mihin pankkiin isku kohdistui. Kyseessä oli kuitenkin kaupallinen pankki eikä keskuspankki.

HAKKEREILLA OLI Swiftin mukaan syvällistä tietoa pankin järjestelmistä. Isku tehtiin haittaohjelmien avulla.

Hakkerit onnistuivat tunkeutumaan pankin järjestelmiin, esiintymään muina käyttäjinä ja lähettämään väärennettyjä tietoja rahansiirroista.

Erdoğan yritti haastaa pilkkarunolle nauraneen mediajohtajan oikeuteen Saksassa

Oikeus hylkäsi Turkin presidentin haastehakemuksen ilmaisunvapauteen vedoten.

KÖLNIN alueen oikeus hylkäsi maanantaina Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin tekemän haastehakemuksen mediatalo Axel Springerin toimitusjohtajaa vastaan.

Erdoğan halusi haastaa Saksan suurimpiin kuuluvan mediayhtiön johtajan Mathias Döpfnerin oikeuteen, koska tämä ilmaisi avoimella kirjeellä tukensa koomikko Jan Böhmermannille. Kirjeessään Döpfner kertoi nauraneensa ääneen koomikon Erdoğania pilkkaavalle runolle ja puolustavansa Böhmermannin oikeutta vapaaseen ilmaisuun.

New York Timesin mukaan monet saksalaiset ovat tyrmistyneitä siitä, miten ulkomaalaisen valtionjohtajan annetaan yrittää tukahduttaa sananvapautta Saksassa.

Yli 1 800 oikeusjuttua puolessatoista vuodessa – Erdoğan vaatii loukkaajiaan tilille.

Turkey’s President Erdogan Fails to Silence German Publisher.

Orpon kannatus singahti jyrkkään nousuun ohi Stubbin

SISÄMINISTERI Petteri Orpo on sekä kansan että kokoomuksen kannattajien suosikki kokoomuksen uudeksi puheenjohtajaksi. Helsingin Sanomien teettämän kyselyn mukaan Orpoa kannattaa 24 prosenttia vastaajista, nykyistä puheenjohtajaa Alexander Stubbia 13 prosenttia.

Kolmas ehdokas, kansanedustaja Elina Lepomäki, on jäämässä miesten varjoon. Hänen kannatuksensa kansan keskuudessa on kaksi prosenttia.

Luottamus-miesjärjestelmä halutaan ohittaa?

”Tyrehdyttäisi paikallisen sopimisen”

Kilpailukykysopimuksen neuvottelutuloksen mukaan paikallisen sopimisen osalta järjestäytymättömät yritykset saatettaisiin samaan asemaan järjestäytyneiden yritysten kanssa.

Tämä merkitsisi merkittävää parannusta järjestäytymättömille yrityksille. Ne saisivat samat oikeudet, vaikka eivät ole työehtosopimuksia neuvotelleet.

Seuraamukset eivät kuitenkaan kaikilta osin koskisi järjestäytymättömiä, sillä hyvityssakot ja valvontavelvollisuus eivät koskisi heitä. Toisin sanoen velvollisuudet eivät olisi edes samat kuin järjestäytyneille yrityksille.

Osapuolten ja menettelytapojen on kuitenkin oltava samat, sillä muutoin järjestäytymättömät yritykset saisivat perusteetonta etua järjestäytyneisiin yrityksiin nähden, toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n johtaja Katarina Murto korostaa.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on esittänyt, että ”lakisääteinen henkilöstöedustaja” voisi korvata nykyisen luottamusmiesjärjestelmän.

Hallitus patistaa äitejä jäämään kotiin

Asiantuntijoiden mielestä hallituksen perhepolitiikka haittaa pienten lasten äitien työllistymistä. Tyytymättömyys valittuun linjaan on herännyt myös kokoomuksessa.

SUNNUNTAINA vietettiin pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen ensimmäistä äitienpäivää. Kuluneella viikolla julkaistiin myös hallituksen tasa-arvo-ohjelma vaalikaudelle. On siis sopiva aika arvioida, miten hallituksen päätökset ovat vaikuttaneet äitien asemaan.

HS:n haastattelemien tutkijoiden mukaan yleiskuva on huono. Heidän mukaansa hallituksen perhepolitiikka aiheuttaa rasitusta erityisesti äideille ja on ristiriidassa hallituskauden työllisyystavoitteiden kanssa.

TERVEYDEN ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuspäällikön Minna Salmen mukaan hallituksen toimet johtavat siihen, että pienten lasten äidit pysyvät entistä todennäköisemmin pidempään kotona.

Tutkimusten mukaan äitien päätökseen jäädä parivuotiaan lapsen kanssa kotiin vaikuttaa eniten epäilys päivähoidon laadusta. Päivähoidossa vanhemmat ovat tyytymättömiä ryhmäkokoihin ja maksuihin. Hallitus on päättänyt kasvattaa ryhmäkokoja sekä nostaa päivähoitomaksuja.

Li Andersson vastaa Hjallis Harkimon kuittiin

”Mulla on 15 000 äänestäjää”

Musta se oli asiaton heitto. Musta on aika jännää, jos ihmisen tai poliitikon arvo mitataan sillä, että kuinka monta yritystä hän on perustanut. Mulla on 15 000 äänestäjää, jotka ovat halunneet antaa luottamuksensa mulle, Andersson sanoi.

Harkimo kysyi Anderssonilta Ylen Taloustalkoot-illassa, montako yritystä Andersson on perustanut.

Myös hyvä todeta, että politiikassa ei kukaan yksittäinen ihminen voi poliitikkona olla kaikkea sitä, mitä tästä maasta löytyy. En voi olla samanaikaisesti Helsingistä, Utsjoelta, Turusta. En voi olla samanaikaisesti perheenäiti, eläkeläinen, opiskelija, nainen, mies, keski-ikäinen, nuori. Tärkein juttu on kuitenkin se, että sulla on halukkuutta oppia koko ajan lisää niistä asioista, joita me täällä käsitellään, ja perehdyt niihin aiheisiin, vaikka sulla ei olisi ihan sitä omakohtaista kokemusta siitä asiasta, hän sanoi.

Jari Sarasvuo puolustaa radiossa Berneriä ja Toivakkaa

”Veroparatiisimöykkä lähtenyt täysin käsistä”

Jari Sarasvuo luonnehtii tuoreimmassa radio-ohjelmassaan keskustelua näkyvien naisjohtajien omaisuusasioista. Sarasvuon mukaan asenne omistamiseen on Suomessa sellainen, että kaksi ryhmää alkaa saada tarpeekseen.

Nuoret. Koulutetut, kyvykkäät nuoret pyrkivät tästä maasta ulos, Sarasvuo sanoo ja kertoo tietävänsä tämän siksi, että sponsoroi nuoria ja pitää yhteyttä satoihin nuoriin.

Tää on kiihtynyt tän kuluvan vuoden aikana aivan dramaattisesti, hän kuvailee nuorilta saamiaan viestejä.

MV-lehdestä useita rikosilmoituksia

Poliisi tiivistää yhteistyötä syyttäjän kanssa

Helsingin poliisilaitoksella on tällä hetkellä tutkittavana sivustoon liittyen useita eri rikosepäilyjä, joita tutkitaan mm. rikosnimikkeillä kunnianloukkaus, törkeä kunnianloukkaus, rahankeräysrikos, rahapelirikos ja tekijänoikeusrikos.

Poliisi muistuttaa, että vihapuhe netissä voi helposti täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Rikosnimikkeenä vihapuhe voi olla esimerkiksi kiihottaminen kansanryhmää vastaan, kunnianloukkaus tai törkeä kunnianloukkaus.

Suomen Nato-jäsenyys muuttaisi Eurooppaa

Tuore selvitys sitoo Ruotsin ja Suomen mahdolliset Nato-jäsenyydet tiukasti toisiinsa. Baltian turvallisuus on tärkeä molemmille maille, mutta Natossakin Suomi puolustaisi ennen kaikkea omaa aluettaan.

SUOMEN ja Ruotsin liittyminen Natoon olisi pinta-alalla mitattuna puolustusliiton suurin yksittäinen laajentuminen sitten Kreikan ja Turkin liittymisen vuonna 1952. Naton ja Venäjän rajan pituus kaksinkertaistuisi.

Jäsenyys todennäköisesti vahvistaisi Suomen välitöntä turvallisuutta, mutta Naton laajentumista vastustavalla Venäjälle se olisi merkittävä tappio. Venäjän reaktio olisi ankara.

Niin kerrotaan perjantaina julkistetussa Nato-selvityksessä, mutta mitä sitten pitäisi tehdä, liittyä Natoon vai ei?

”Syö lähinnä lihaa ja nyrkkeile paljain rystysin”

Walt Whitmanin Manly Health and Training on runoilijan tutkijoille ”suurin löytö vuosikymmeniin”

Suuren yhdysvaltalaisrunoilijan Walt Whitmanin (1819–1892) aiemmin tuntematon terveysmanifesti Manly Health and Training vuodelta 1858 on kaivettu esiin ja julkaistu.

Whitmanin manifesti on 47 000 sanan ”täydellinen uusi teos” ja Whitman-tutkijoiden mukaan ”tärkein uusi löytö vuosikymmeniin”.

Pyydän anteeksi, että olen johtanut harhaan

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.) pahoittelee Belgiaan perustettuun yhtiöön liittyviä puheitaan.

SDP:n kansanedustaja Timo Harakka syytti tiistaina eduskunnassa Toivakkaa verosuunnitteluyhtiön perustamisesta Belgiaan. Toivakka kiivastui syytoksistä ja syytti Harakkaa eduskunnassa valehtelusta. Toivakka kiisti olleensa henkilökohtaisesti minkäänlaisissa järjestelyissä mukana.

Harakka toisti syytöksensä eilen keskiviikkona Ylen A-Studiossa sanoen, että voi todistaa, että Toivakka on ollut Suomen osakeyhtiölain mukaan vastuussa belgialaisyhtiön perustamisesta.

Timo Harakka: Lenita Toivakka perusti verosuunnitteluyhtiön Belgiaan – minulla on mustaa valkoisella

Kun sanoin eilen eduskunnassa, että hän perusti tämän yhtiön, se on todellakin sananmukaisesti totta. Ja se, että hän sanoi, perustuslain 31 pykälää vastaan, minua valehtelijaksi kahteen kertaan ja kiisti tämän tosiasian, josta minulla on mustaa valkoisella, niin voidaan kysyä, onko hän harhauttanut eduskuntaa, Harakka sanoo.

Lenita Toivakka perusti tällaisen - kuten hän itse myönsi - verosuunnitteluyhtiön Belgiaan. Hän oli sen yhtiön hallituksen jäsen, joka perusti tämän yhtiön. Suomen osakeyhtiölain mukaan hän on silloin vastuussa siitä, että tällainen yhtiö on perustettu, Harakka sanoo.

Ben Zyskowicz puolusti puoluetoveriaan Harakan yllätyshyökkäyksessä, vaikkei pidäkään Toivakan eduskunnassa esittämiä valehtelu-kommentteja sopivina.

Harakka muistuttaa, että ministeri Alexander Stubbin tapaus johti julkiseen anteeksipyyntöön, anteeksipyyntöön eduskunnassa ja asia käsiteltiin vielä eduskunnassakin.

Minulle riittäisi se, että sen sijaan että minut leimataan valehtelijaksi niin tunnustetaan, että minä olen puhunut totta ja että tämä henkilö joka leimasi minut valehtelijaksi ei ole puhunut totta, Harakka kertoo.

Harakka toivoo, että asiaa ei tällaisenaan haudata.

Edward Snowdenista tehdyn Hollywood-elokuvan traileri julkaistiin samana päivänä kun Snowden ”kävi” Suomessa

Sattumalta samana päivänä julkaistiin myös Snowdenista kertovan Hollywood-elokuvan traileri.

Oliver Stonen ohjaama Snowden kertoo Edward Snowdenista, antisankarista, joka paljasti maailmalle Yhdysvaltojen vakoilevan miljoonien tavallisten ihmisten elämää. Tarina seuraa, miten Snowden päätyy ratkaisuunsa ja joutuu lopulta maanpakoon.

”EKP pystyy polkemaan rahaa”

Kansanedustaja jakaisi ihmisille 500–2000 €, mitä pienemmät tulot sitä isompi summa

Ei se mikään vitsi ole, vaikka voi kuulostaa oudolta, että inflaatio hoidettaisiin jakamalla rahaa kansalaisille, sanoo kansanedustaja Kaj Turunen (ps.).

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Turunen esitti blogissaan, että Euroopan keskuspankin tulisi jakaa kansalaisille niin sanottua helikopterirahaa talouden elvyttämiseksi. Turusen mukaan euroalueen kansalaiset voisivat saada tileilleen 500–2000 euroa mieluiten niin, että raha kohdistuisi lähinnä pienituloisiin, jotka siirtäisivät sen kulutukseen.

Ainakin rahan vastaanottajat olisivat valmiita ottamaan rahaa vastaan ja laittamaan sen kulutukseen, hän naurahtaa.

Liikenne-verkkohankkeen lähtökohdat arveluttavat

Tuntuu melkein mahdottomalta uskoa, että Suomessa luovutettaisiin päätösvalta kansallisista ja strategisista infrainvestoinneista noin vain väyläyhtiölle.

Väyläverkkohankkeen tavoitteita ovat muun muassa siirtyminen yleisten teiden käytöstä maksamiseen ajoneuvon omistamisen asemesta, jolloin muun muassa autovero poistuisi ja polttoaineverokin kevenisi. Valtion budjetista poistuisi noin kaksi miljardia euroa vuodessa, kun uusi valtionyhtiö keräisi tuon summan ja lisääkin lainoilla ja tienkäyttäjiltä perittävillä kilometrimaksuilla.

TUNTUU melkein mahdottomalta uskoa, että Suomessa luovutettaisiin päätösvalta kansallisista ja strategisista infrainvestoinneista noin vain väyläyhtiölle, olkoonkin valtion omistama.

Tampere haaveilee kolmannesta junaraiteesta Helsinkiin

Perille runsaassa tunnissa ja vähemmän myöhästymisiä koko maassa

JOS Tampereen ja Helsingin välillä olisi kolmas junaraide, koko maa hyötyisi. Se auttaisi pitämään koko maan junien aikataulut paremmin ajassa, nopeuttaisi kaupunkien väliä merkittävästi ja vähentäisi erilaisten liikennehäiriöiden vaikutuksia.

Toistaiseksi koko maan päärata kulkee vain kahden raiteen levyisenä valtaosan matkasta eli Järvenpään ja Lempäälän välin.

Haave kolmannesta raiteesta elää varsinkin Tampereen seudulla. Tampere on Suomen raideliikenteen suurin risteysasema ja suunta sieltä etelään koko maan ylivoimainen pääsuoni.

”Suurin etu olisi, että Suomen tärkein rataverkko säilyttäisi toimintakykynsä. Nyt se on asteittain ruuhkautumassa, mikä tarkoittaa aikataulujen ennustettavuuden heikkenemistä ja toimintakyvyn vaarantumista”, sanoo maakuntajohtaja Esa Halme Pirkanmaan liitosta.

Miltä ydinturman tuhoama Tšernobyl näyttää nykyisin?

30 vuotta sitten Tšernobylin ydinonnettomuus alkoi valjeta seudun asukkaille huhuina. Yhä sen jäljistä näkee vain osan. Kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.

ILLALLA puoli kymmeneltä on aivan pimeää. Jos tupakkapaikka ei olisi ulkolampun alla, ihmisistä näkisi vain tupakan hehkun. Tärkein valonlähde on tähtitaivas. Tšernobylissä ei ole katuvaloja.

Ivanin mielestä pitää palata sisään ja ottaa vielä yhdet pienet lasilliset vodkaa, kansojen väliselle ystävyydelle. Toinen syy on, ettei tässä ole parempaakaan tekemistä.

”Mutta parempi olla juomatta liikaa. Miliisi saattaa puhalluttaa. Promilleista voi lähteä työ”, hän sanoo.

TYÖ on rakentaa uutta suojarakennelmaa vuonna 1986 räjähtäneen ydinvoimalan nelosreaktorin päälle. Töitä tehdään 15 päivää, jonka jälkeen ollaan 15 päivää vapaalla. Työviikot asutaan asuntolassa. Työmaalle tullaan monilta paikkakunnilta muualta Ukrainasta.

Tšernobyl-säteilyä ei osattu tulkita Suomessa – ”Hälytys kytkettiin pois, sitä ei uskottu”

Kun asian vakavuus tajuttiin, oli paistateltu jo pitkään ihanassa kevätsäässä. Poromiehiä sekä Päijät-Hämeen metsästäjiä ja kalastajia testataan yhä.

ENSIMMÄINEN hälytys saatiin Ilmatieteen laitoksen Nurmijärven observatoriossa sunnuntaina 27. huhtikuuta 1986. Radioaktiivisuutta havainnoiva mittari ponnahti tappiin.

”Tilanne rekisteröitiin puolilta päivin, minkä jälkeen hälytys kytkettiin pois päältä. Sitä ei uskottu”, kertoo observatoriossa tuolloin työskennellyt Pentti Posio.

Ydinreaktori Ukrainan neuvostotasavallassa Tsernobylin voimalassa oli räjähtänyt lauantaina aamuyöllä ja laskeuma oli saavuttanut Suomen.

”Päivä oli sunnuntaina aurinkoinen huhtikuun lopun päivä. Lämmintä oli lähes parikymmentä astetta. Vanhempi kollega sanoi minulle, ettei mittari ole koskaan ennen näin hyvällä säällä hälyttänyt. Hän tulkitsi sen laiteviaksi”, elektroniikkateknikko Posio kertoo.

[ Maanantaina 28. huhtikuuta 1986 osassa Suomea satoi rankasti, oli keväisen lämmin päivä ja lapset juoksentelivat sateessa vähissä vaatteissa. Vasta tiistaina varovasti uutisoitiin, että Neuvostoliitossa oli lauantaina saattanut sattua vakava ydinvoimalaonnettomuus, kertoi tapahtumia muistellut pariskunta. ]

”Posti paljasti työelämän typeryyden”

Postin verkkokaupasta voi pian tilata ruohonleikkuun. Postinkantajat leikkaavat nurmikkoja tiistaipäivisin jakelukierroksensa yhteydessä.

Sitten älähti Kiinteistötyönantajat. Toimitusjohtaja Pia Gramén sanoo Ylelle, että ruohonleikkuu on osaamista vaativaa työtä.

Sitten älähti Kiinteistötyönantajat. Toimitusjohtaja Pia Gramén sanoo Ylelle, että ruohonleikkuu on osaamista vaativaa työtä.

Kiinteistötyönantajien Gramén onkin Ylen haastattelussa huolissaan muun muassa siitä, kuka vastaa mahdollisista työtapaturmista, jos asiakkaan postinjakajalle tarjoama leikkuri esimerkiksi pettää.

Hän huomauttaa, ettei esimerkiksi itse voisi ajaa kuorma-autoa sivutyönä pelkän kuorma-autokorttinsa turvin.

Puolen tunnin leikkauspalvelu joka tiistai maksaa 65 euroa kuukaudessa, Posti on sanonut. Kiinteistötyönantajien Gramén ei ota kantaa siihen, kuinka Postin ilmoittamat hinnat vertautuvat alan yleiseen tasoon.

Pian koko Suomi on yhtiöitetty

Päinvastaisista puheista huolimatta yhtiö on myytävissä ja kilpailu on kilpailua. Ennen pitkää koko Suomi on myyty kansainvälisille sijoittajille. Pienten hyvin hoidettujen hoivapalveluyritysten kohdalla on jo nähty, mitä merkitsee, kun omistaja on myynyt yrityksensä.

Liitto suuttui 10 000 työttömänsä puolesta – vaatii hallitusta perumaan ”työnäytteen”

Ammattiliitto Pro sanoo hallituksen työministeri Jari Lindströmin (ps.) heittäneen märän rätin liiton 10 000 työttömän jäsenen sekä kilpailukykysopimuksen neuvotteluiden päälle esittämällä heikennyksiä työttömien toimeentuloon.

Pro on sopinut useimmille sopimusaloilleen neuvotteluajat työnantajaliittojen kanssa kilpailukykysopimuksen soveltamisneuvottelujen käymiseksi. Nyt liitto vaatii hallitusta vetämään pois esityksen työttömien työnhakijoiden työnäytepalvelusta, jos kiky-neuvottelut halutaan saada läpi.

Professori liikenne-esityksistä: On riski siitä, että rahat keskitetään vilkkaille teille

Taksien hinnat kaupungeissa laskevat, jos liikenneministeri Anne Bernerin esitykset toteutuvat sellaisinaan, arvioi uudistuvan liikenteen professori Heikki Liimatainen. Hän ei pidä todennäköisenä, että kiistaa herättäneet esitykset johtavat tieliikenteen yksityistämiseen.

Harvaan asutulla alueella voidaan joutua turvautumaan viranomaisen ostamaan taksipäivystykseen peruspalvelutason säilyttämiseksi. Sivutoimisia taksikuljettajia eli esityksen mukaan alle 10 000 euroa vuodessa tienaavia tulisi, sekä kaupunkeihin että maaseudulle, hän jatkoi.

Millä tavalla uudistukset vaikuttavat syrjäseutuihin? Liimataisen mielestä olisi olemassa riski siitä, että yhtiö keskittäisi kehittämisrahat liiketaloudellisin perustein eli sinne, missä olisi odotettavissa eniten tuloja. Tämä tarkoittaisi vilkasliikenteisiä väyliä.

Kansanedustaja hätkähti Bernerin esitystä

Mutta väyläyhtiö avaisi Suomelle ”todella isot” EU-rahahanat

Hallituspuolue keskustan kansanedustaja Eeva-Maria Maijala kertoo blogissaan, kuinka hän alkuun hätkähti kuullessaan puolueensa ministerin Anne Bernerin esittelemästä liikennekaarihankkeesta ja erityisesti siihen sisältyvästä väylien yhtiöittämisen mahdollisuudesta.

Sittemmin Maijala on lämmennyt hankkeelle, koska yhtiöittäminen hänen mukaansa avaisi Suomelle uusia mahdollisuuksia saada EU:n liikennerahoitusta. Maijala on eduskunnan liikennevaliokunnan sekä keskustan liikenneryhmän jäsen, joten hän on kuullut hankkeesta reilusti ennen julkisuutta ja ehtinyt sulatella asiaa.

Bernerin esitys menee muuta Eurooppaa pidemmälle

Miksi ihmeessä Suomen tiet pitäisi panna yhtiöön?

Teiden yhtiöittäminen valtion kokonaan omistamaksi yhtiöksi ei ole niin radikaali ajatus kuin miltä se ensikuulemalta vaikuttaa.

LIIKENNE- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) esitteli maanantaina pitkälle meneviä suunnitelmia Suomen liikenteen mullistamiseksi. Tarkoitus on kaikilla liikenteen sektoreilla eriyttää väylät ja niiden käyttö. Tiet omistaisi Valtion väyläyhtiö ja käytöstä maksaisivat väylien kuluttajat.

Tarkoitus ei ole uudistaa vain tienpidon rahoitusta. Ministeriön visioissa uusi rakenne synnyttäisi liikenteeseen kokonaan uudenlaisia palveluita.

Kaupunkeihin voisi tulla kuukausimaksulla palveluita tarjoavia yhtiöitä, joiden palvelupakettiin kuuluisi joku määrä taksiajoa, bussiliikennettä ja liisatun auton käyttöä. Tai ihan mitä vaan sen mukaan, mitä kuluttajat haluavat ja mille on kysyntää.

Miksi ihmeessä tiet pitäisi panna yhtiöön?

Bernerin sooloilu hermostutti perussuomalaiset

Terho MTV:lle ja Ylelle: ”Tällaiset täytyy sopia yhteisesti”

Perussuomalaiset ei tue liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) esitystä valtion väylien yhtiöittämisestä, kertovat MTV ja Yle.

Perussuomalaiset eivät ole luvanneet tukea tätä uudistuksen toteuttamista ja pidän tätä aikataulua erittäin hätäisenä ja kiireisenä. Näin isot uudistukset tulisi toteuttaa vaalien kautta, Terho sanoi MTV:lle.

Ministeri Berner ehdottaa kansalaisille väylämaksuja – laskut suoraan matkapuhelimeen

Liikenneväylien kehittäminen siis siirrettäisiin pois valtion budjetista omaan yhtiöönsä. Se vapauttaisi budjettivaroja muuhun käyttöön ja alijäämien pienentämiseen ja mahdollistaisi ajoneuvoihin liittyvien verojen, mukaan lukien polttoaineveron, alentamisen.

Tulovirta uudelle yhtiölle tulisi puhtaasti asiakasmaksuista palveluiden ja väylien käytön mukaan. Berner kertoi tiedotustilaisuudessa, että suunnitelmissa on maksujen kerääminen samaan tapaan kuin puhelinverkkoyhtiöt keräävät maksut puhelinverkon käytöstä. Näin ollen esimerkiksi tien käytöstä voisi maksaa esimerkiksi kuukausiperusteisesti tai kilometriperusteisesti matkapuhelimella.

Lukijan kommentti

Bernerin kaavailut pöyristyttävät

”Kelkka on käännetty niin täysin, että tätä on vaikea edes uskoa todeksi”

Helsingin SDP:n varapuheenjohtaja Antti Koskela antaa napakkaa palautetta liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) tiedotustilaisuuden jälkeen.

Aiemmin tällä hallituskaudella syrjäseuduilta ja pikkupaikkakunnilta on viety niin liikenneväyliä, postikonttoreita, poliisiasemia, käräjäoikeuksia ja nyt vielä tiet yhtiöitetään. Keskustan perinteinen kannattajakunta on käärmeissään.

Koskela ei muista yhtään hallitusta, joka olisi kurittanut syrjäseutuja ja pikkukaupunkeja yhtä karusti kuin Juha Sipilän hallitus.

Joka tapauksessa keskustan on pakko reagoida jotenkin, vai hautaako ministeri Berner koko keskustapuolueen?

Maksavatko autoilijat verorahoilla rakennetun tiestön toiseen kertaan?

Autoliitto otti kipakasti kantaa liikenne- ja viestintäministeriön suunnitelmaan.

Autoliitto tyrmäsi idean heti uutisen tultua julki.
- Tämä on hyvin kyseenalaista, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen kommentoi asiaa Iltalehdelle.

Jos luodaan uusi yhtiö 'Tie Oy', se ottaa velkaa maksaakseen valtiolle ostamastaan omaisuudesta eli tiestöstä. Näitä rahoja valtio käyttäisi Bernerin esityksen mukaan maahanmuuton, koulutuksen, velanmaksun sekä muiden yhteiskunnan menojen maksamiseen. Käytännössä siis tienkäyttäjät maksavat verorahoilla rakennetut tiet maksujen muodossa toiseen kertaan , mutta korkojen kera, Pasi Nieminen kritisoi suunnitelmaa.

Näin työstä tulee kannustinloukku

Näin hallitus aikoo purkaa ikuisuusongelman

Työttömän ei aina kannata ottaa työtä vastaan. Nykyinenkin hallitus yrittää ratkoa ikuisuusongelmaa.

Hallitus aikoo muun muassa keskittyä työn vastaanottamiseen liittyviin esteisiin. Työttömän olisi yhä vaikeampi kieltäytyä työstä esimerkiksi siksi, että se on liian vaatimatonta hänen ammattitaitoonsa nähden.

Juha Sipilän (kesk) hallitus on kannustinloukkuja purkaessaan ikuisuusongelman äärellä.

HALLITUKSET ovat 1990-luvulta asti yrittäneet säätää verotusta ja sosiaaliturvaa niin, että työnteko olisi aina kannattavaa. Yksikään hallitus ei ole tässä täysin onnistunut, vaikka paljon hyvää tarkoittavia uudistuksia on tehty.

Kannustinloukku tarkoittaa tilannetta, jossa työttömän ei kannata ottaa tarjottua työtä vastaan, koska hänen käteen jäävät tulonsa eivät kasvaisi työllistymisen myötä. Hän tienaa saman verran ollessaan tukien varassa pois työelämästä. Saatu palkka ei korvaa sitä, että palkkatulojen kasvaessa tuet sulavat.

Teoriassa kaikkein tehokkain kannustin olisi se, että sosiaaliturva ja tukiverkot olisi vedetty aivan minimiin. Suomessa ihmisiä ei ole kuitenkaan tapana sysätä toimeentulorajan alle, eikä suuria tuloeroja haluta.

Sitten on tietysti perustulo, jossa kaikki kansalaiset saisivat valtiolta perussosiaaliturvan. Sen päälle voisi tienata työtuloja. Sipilän hallitus on Suomessa ensimmäinen, joka sitä kokeilee.

Ulkomaalaiset opettajat ihmettelevät dokumentaristi Michael Mooren väitteitä suomalais-kouluista

”Tulokset ja vanhempien palaute puhuvat puolestaan”

Suomalaisilla koululaisilla on tuskin lainkaan läksyjä, koulupäivät ovat lyhyitä ja täynnä kaikkea muuta kuin kuivakoita lukuaineita.

Tällaisen kuvan Suomen kouluista saa ensi-iltaan tällä viikolla tulleesta Michael Mooren Where to Invade Next -dokumentista. Elokuvassa Moore matkustaa Suomeen etsimään vastausta siihen, millä keinoilla suomalaiskoulut ovat nousseet lyhyessä ajassa maailman parhaimpien joukkoon.

Yksi dokumentissa haastatelluista opettajista on yhdysvaltalainen Tim Walker, joka työskenteli elokuvan kuvausten aikaan helsinkiläisessä Ressun koulussa.

Walker kertoi aiemmin IS:lle, että suurimpia eroja yhdysvaltalaisen ja suomalaisen koulujärjestelmän välillä on koulupäivän pituus – Suomessa päivät ovat sekä opettajille että oppilaille lähes puolet lyhyempiä ja taukoja on paljon enemmän. Kaiken kaikkiaan Walkerin mielestä yhdysvaltalainen koulujärjestelmä on suomalaiseen verrattuna paljon suorituskeskeisempi.

Ilta-Sanomat kysyi viideltä muulta Suomen koulujärjestelmään tutustuneelta ulkomaalaiselta opettajalta, miten suomalaiset koulut eroavat heidän kotimaidensa kouluista.

Venäjä varautuu kylmiin suhteisiin

Venäjän ilmavoimien lennot kohti Yhdysvaltain alusta Itämerellä osoittivat, ettei toiveisiin jännityksen lievenemisestä ole vielä perusteita.

VENÄJÄ ei odota, että länsimaat purkaisivat Krimin miehityksen ja Itä-Ukrainan sotatoimien vuoksi Venäjään kohdistamansa pakotteet lähiaikoina. Venäjä ei ole myöskään purkamassa omia vastapakotteitaan. Presidentti Vladimir Putin vahvisti Venäjän kannan haastattelutilaisuudessaan torstaina.

Venäjän arvio näkyi jo aiemmin sen käytännön toiminnassa. Venäjä ei ole tekemässä mitään, millä se helpottaisi mahdollisia pakotteiden purkupäätöksiä.

Spekulaatio pakotteiden tulevaisuudesta ja Venäjän mahdollisesta pidättyväisyydestä ennen EU:n kesäkuun lopussa pidettävää huippukokousta ovat ylläpitäneet heikkoa toiveikkuutta länsimaiden ja Venäjän välisen jännityksen lientymisestä. Varovaiseen toiveikkuuteen vaikuttivat myös uudelleen alkava poliittinen yhteydenpito Naton ja Venäjän neuvostossa sekä Venäjän sotilaallisten voimannäyttöjen vähentyminen Itämerellä.

Alkuviikon välikohtaus Itämerellä Venäjän ilmavoimien koneiden ja Yhdysvaltain laivaston ohjushävittäjän välillä osoitti, että orastava toiveikkuus oli ollut jo alun perin valitettavan perusteetonta.

Lontooseen muuttava Antti Holma kyllästyi Suomeen ja sen suvaitse-mattomuuteen

”Mitä minä oikein täällä teen?”

Niin naisten kuin miestenkin rakastama näyttelijä ja kirjailija sanoo hävinneensä kamppailun terhikiemungeille.

PIENI YKSIÖ Punavuoressa vaihtuu vappuaattona vielä puolet pikkuruisempaan. Mutta silti Lontoossa, Islingtonin kaupunginosassa, odottavaan kymmenen neliömetriin luukkuun mahtuu täältä mukaan kaikki. Se on yhtä kuin muutamat kengät, useimmat puvut sekä läppäri.

”Jos haluaa kärjistää ja sanoa ilkeästi, niin täällä vastaan tulevat joka päivä ja joka puolelta lapsille vittuilevat rohtuneet mummot. Terhikiemungit voittivat, minä hävisin ja siksi kerään kimpsuni. ”

Etenkin läppäri. Muuta ei tarvita.

Fredrikinkadun räystäskamarin huonekalut menevät joko kierrätyskeskukseen tai roskikseen, kirjat suvun kesämökille Savoon.

OIKEASTAAN Holmaa risoo täällä nyt kaikki, vaikka Suomi onkin hänen mielestään vallan hieno maa –jos haluaa elää heteroseksuaalisten käytäntöjen mukaisesti. On seurakunnan päiväkodit, perhepalvelut ja koko tukijärjestelmä, vaikka julkista sektoria leikataankin.

”Äidille olen sanonut, että luuri menee välittömästi kiinni, jos sieltä suunnasta alkaisi yhtään tulla neuvoja”, Holma kertoo. ”Äiti on vain nauranut.”

Ministeri pakeni Facebookista – "Törkeydet uhkaavat jo sananvapautta"

Joidenkin ihmisten käytös on somessa lähtenyt täysin käsistä, se on ihan uskomatonta, eikä tämä joukko ole ihan pieni. Nimellä ja nimimerkin takaa kirjoitetaan törkeitä asiattomuuksia ja mennään henkilökohtaisuuksiin, oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) sanoo.

Lindström kertoi vetäytyneensä Facebookista. Syynä oli ministerin mukaan täysin asiaton käytös häntä kohtaan.

Ministerin mielestä ilmiö on niin vakava, että se uhkaa jo sananvapautta.