Lehdistöä ei vuoden toiseksi suurin mielenosoitus kiinnostanut

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n työsuojeluvaliokunnassa vaikuttava Anne Nyman kummasteli eilen avoimesti sitä, kuinka on mahdollista, ettei edes Helsingin Sanomien kaltainen valtakunnan suurin sanomalehti ei kirjoittanut mielenosoituksesta halaistua sanaakaan.

Ymmärrättekö, että vaikenemalla täysin lauantain mielenosoituksesta vahvistatte ihmisten yleistä käsitystä, jonka mukaan olette valmiita kertomaan vain oikeistohallitukselle mieluisia totuuksia, Nyman tilitti avoimessa kirjeessään ja vertaili toimintaa yhden totuuden Pohjois-Koreaan, jossa johdon epämieluisessa valossa esittäviä asioita ei tapahdu lainkaan.

Joukkovoima! #mielenosoitus #joukkovoima #vasemmisto

A photo posted by Vasemmistoliitto (@vasemmisto) on

Itämeren uusi kaasuputki jakaa Eurooppaa

Kiistaa Venäjän ja Saksan Itämerelle kaavailemasta Nord Stream 2 -hankkeesta käydään tiukoissa tunnelmissa. Ratkaisun avaimet ovat EU:n komissiolla.

TULEVIEN vuosien energiankulutukseen Euroopassa vaikuttaa niin moni tekijä, että energiapoliittisia perusteluja on sekä Venäjän Itämerelle kaavaileman uuden kaasuputken puolesta että sitä vastaan. Laskelmat eivät kuitenkaan ratkaise hankkeen kohtaloa. Kyse on vähintään yhtä paljon valtapolitiikasta kuin energiapolitiikasta.

Jo hankkeen nimi Nord Stream 2 kertoo, että Venäjältä Saksaan pitkin Itämeren pohjaa kulkee entuudestaan yksi vastaava kaasuputki. Uudesta putkesta on määrä tulla tekniikaltaan ja kapasiteetiltaan samanlainen kuin vuonna 2011 käyttöön otetusta Nord Stream 1:stä. Kiista rakentamisesta käydään kuitenkin kokonaan uudelleen, ja väittely on poliittisesti voimakkaampaa kuin viimeksi.

“Matteus-vaikutus” — SDP:n Taavitsainen: Hallitus jakaa etuja niille, joilla on jo entisestään

SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen ottaa kantaa hallituksen budjettiesitykseen Matteuksen evankeliumista löytyvällä jakeella. ”Jokaiselle, jolla on, annetaan, ja hän on saava yltäkyllin, mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin mitä hänellä on.” Taavitsaisen mielestä Matteuksen evankeliumin jaetta voi verrata Sipilän hallituksen politiikkaan. Miksi? Koska Matteus-vaikutus tarkoittaa etujen kasautumista niille, joilla niitä on jo ennestään.

Kovasti jo jossain mietitään, kannattaako puolen miljoonan euron omaisuus antaa lapselle lahjana vai perintönä, jotta hänen tarvitsisi maksaa siitä mahdollisimman vähän veroa.

Samaan aikaan Sipilän hallitus tekee 0,85 prosentin leikkauksen työmarkkinatukeen, peruspäivärahaan, kotihoidontukeen, kansaneläkkeeseen, takuueläkkeeseen ja lapsilisään.

Budjettia esitelleen Timo Soinin esiintyminen oli jotain surullisen ja säälittävän välimaastosta – kosiskeli vain äänestäjiä

Perussuomalaisten puheenjohtaja käytti yhden hallituksen tärkeimmistä talouspolitiikan linjanvetopaikoista täysin pidäkkeettömälle kadonneiden kannattajien kosiskelulle, kirjoittaa Piia Elonen.

JOHTAVATKIN poliitikot osaavat tarvittaessa olla melkoisia populisteja. Usein he kuitenkin ymmärtävät säästää räväkät puheensa oman kentän pariin torikahveille tai rajoittaa paksuimmat väitteensä vaalien alle.

MAAN ULKOMINISTERILLE ja yhdelle hallituskolmikon johtajalle tärkeintä oli päästä kertomaan, että hauen katiskasta peräprutkulla hakevat on nyt suojattu verovainolta mutta sen sijaan huvikuunarit ja juppiskootterit pannaan verolle.

Ulkoministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kuitenkin käytti yhden hallituksen tärkeimmistä talouspolitiikan linjanvetopaikoista täysin pidäkkeettömään kadonneiden kannattajien kosiskeluun.

Hallituksen torstai-iltaisesta budjettiriihen tiedotustilaisuudesta odotettiin ennen kaikkea ratkaisuja maan työllisyystilanteen parantamiseen.

Kun kerrankin olisi ollut tilaisuus puhua hallituksen talouspolitiikan suurista linjoista ja työllisyydestä, Soini halusi käyttää tilaisuutensa toisin.

MAAN ULKOMINISTERILLE ja yhdelle hallituskolmikon johtajalle tärkeintä oli päästä kertomaan, että hauen katiskasta peräprutkulla hakevat on nyt suojattu verovainolta mutta sen sijaan huvikuunarit ja juppiskootterit pannaan verolle.

”Tämä Venäjä-keskustelu katosi Ylen arkistoista – palautteen perusteella lähdin Suomesta”

Professori emeritus, entisen Neuvostoliiton ja kommunistisen Itä-Euroopan asiantuntija Tauno Tiusanen on julkaissut videon YouTubessa.

Tiusasen mukaan video on ote Yleisradion Ulkolinja-keskusteluohjelmasta 20.8.1991, ja aiheena oli Neuvostoliiton vallankaappausyritys.

Tiusasen ohella keskustelijoina olivat Timo Valtonen Ulkopoliittisesta instituutista, poliittisen historian tutkija Osmo Jussila ja sisäministeri Mauri Pekkarinen (kesk.).

Tiusasen mukaan kyseisestä ohjelmasta saamansa palautteen perusteella hän päätti lähteä Suomesta.

Tämä Ylen arkistoista kadonnut pätkä osoittaa miten Venäjä-keskustelussa samat hokemat elävät edelleen. Tämä oli myös se ohjelma, josta saamani palautteen perusteella tein johtopäätöksen, että on parempi lähteä maasta, Tiusanen kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan.

Kääntävätkö nämä kahdeksan työkalua Suomen työllisyyden nousuun? Asiantuntijat kommentoivat

PÄÄMINISTERI Juha Sipilän (kesk) johtaman hallituksen odotetaan julkistavan tänään keskiviikkona (eivät julkistaneet, vaan hallitus vetäytyi radiohiljaisuuteen) alkavan budjettiriihen yhteydessä ehdotuksia toimista, joilla voidaan parantaa työllisyyttä ja vähentää työttömyyttä.

Työkalupakin sisältö ei edusta tasapuolisesti kaikkia talouspoliittisia ja -tieteellisiä näkemyksiä. Se heijastaa viimeaikaista keskustelua ja siten lähinnä hallituspuolueiden ja elinkeinoelämän piiristä tulleita avauksia.

Tähän teemaan liittyviä ehdotuksia on tehty kesän aikana julkisessa keskustelussa paljon. HS kokosi näistä ehdotuksista työkalupakin hallitukselle.

1) Ansioturvan muutokset

2) Työttömyysturvan käytön laajentaminen

3) Varainsiirtoveron poisto

4) Työsuhdekäytänteiden joustavoittaminen

5) Kotihoidontuen muuttaminen

6) Päivähoitomaksujen alentaminen

7) Paikallinen sopiminen

8) Harjoittelupalkat vaikeasti työllistyville

EHDOTUKSIA kommentoi HS:n pyynnöstä kaksi tutkimuslaitosta. Laitokset ovat Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla) ja Palkansaajien tutkimuslaitos (PT). Ne tekevät itsenäistä taloustieteellistä tutkimusta, mutta Etlan taustalla ovat työnantajajärjestöt ja PT:n taustalla ammattiyhdistysliike.

Sosiaalipolitiikan tuntijat: Eläkearmahdus olisi taka-askel, väärä viesti ja kova kolaus

”Se, että leimataan yli 60-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät toivottomiksi tapauksiksi, on myös ikäsyrjinnän laji.”

HALLITUKSEN piirissä virinnyt suunnitelma siirtää ikääntyneitä ja pitkään työttöminä olleita suoraan eläkkeelle on taka-askel, väärä viesti ja periksi antamista työttömyydelle.

Näin voi kiteyttää monen sosiaalipolitiikan asiantuntijan arvion niin sanotusta Lex Lindströmistä eli oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps) esittämästä uudistuksesta, jota hallitus pohtii budjettiriihessä.

”Ymmärrän, että pitkäaikaistyöttömyyden kanssa on iso tuska ja tajuan myös, että tässä halutaan yksilöille hyvää. Mielestäni me tarvitsisimme kuitenkin ikääntyvässä Suomessa radikaalin muutoksen siinä, miten aikuisempiin ihmisiin suhtaudutaan työmarkkinoilla”, Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes

Siinä yli 60-vuotiaita pitkäaikaistyöttömiä päästettäisiin erillispäätöksellä eläkkeelle ennen kuin he tulevat varsinaiseen vanhuuseläkeikään.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini linjasi maanantaina, että Lex Lindström on perussuomalaisille tiistain ja keskiviikon budjettiriihessä ehdoton tavoite, jonka puolue aikoo ajaa läpi. Soinin mukaan rajana voisi olla viiden vuoden työttömyys.

Näillä ehdoilla Lex Lindström on järkevä

Tampereen yliopiston sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari tarkastelee nyt varsin mahdolliselta näyttävän toimenpiteen seurauksia kolmelta eri kantilta. Ensinnä hän liittää Lex Lindströmiin moraalikato-ongelman.

Jos ihmiset alkavat odottaa, että tällaisia armahduslakeja tulee säännöllisiin väliajoin, sillä on heidän käyttäytymiseensä vaikutusta. Lex Taipaleen oli aikoinaan kaiketi tarkoitus olla ainutkertainen ja nyt jos tästä tulee toinen, näitä tulee ehkä jatkossakin, Saari sanoo Demokraatille.

Saaren kolme näkökulmaa ovat keskenään jonkin verran ristiriitaiset. Pyydettäessä summaamaan, mikä kanta Lex Lindströmiin lopulta on, Saari vastaa:

Jos siihen saadaan selkeät kriteerit, suhteellisen tiukat kriteerit ja jos voidaan tehdä selväksi, että tämä ei ole tämän jälkeen toistuva järjestelmä ja jos se kohdennetaan niihin, joilla tuleva eläke tulee olemaan työttömyysturvaa parempi, niin ok.

Timo Soinilta tiukka vaatimus budjettiriiheen: Lex Lindströmin pitää olla paketissa mukana

Perussuomalaisilla on budjettiriihessä kaksi keskeistä tavoitetta. Toinen on se, että Guggenheim ei saa valtiolta rahaa ja toinen on niin sanottu Lex Lindström.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mukaan puolueen rooli budjettiriihessä on huolehtia pieni- ja keskituloisista.

Lex Lindström, se on meidän budjetissa ehdoton tavoite, Timo Soini sanoi perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokouksen yhteydessä Porissa maanantaina.

On täysin järjetöntä makuuttaa ja nöyryyttää tätä porukkaa kortistossa, kun se ei auta, Soini sano.

Toinen keskeinen asia perussuomalaisille on Soinin mukaan lama-ajan ihmisten vapauttaminen velkakoukusta eli konkurssilainsäädännön uudistaminen.

Guggenheimiin ei tule valtion rahaa. Tästä ei budjettiriihessä keskustella, Soini vakuutti.

Netissä jätti-ilmiöksi nousseita puhevideoita katsotaan miljoonia kertoja – mies videoiden takana kertoo niiden menestyksen salaisuuden

Onnistunut puhe vaatii yhteyden luomista yleisöön. TED-järjestön johtaja Chris Anderson kertoo, miten yhteys luodaan.

KUKA TAHANSA voi oppia pitämään hyvän puheen. Puhetaidon oppimiseen ei kuitenkaan riitä, että kerran vuodessa äidinkielen tunnilla esitelmöi lukemastaan kirjasta.

Hyvä puhe ei ylipäänsä ole esitelmöimistä, toteaa Chris Anderson, TED-järjestön johtaja ja mies internetin katsotuimpien puhevideoiden takana.

Hyvä puhe alkaa niin, että puhuja luo yhteyden yleisöön. Yhteys alkaa katsekontaktista. Katse ei kuitenkaan yksin riitä.

Yksi toimivimmista – ja suosituimmista – tavoista luoda yhteys yleisöön on huumori. Mutta kuten kaikki suomalaiset juhlatapahtumien tai seminaarien yleisössä myötähäpeästä kiemurrelleet tietävät, huumori ei välttämättä pure suomalaiseen yleisöön. Vaikka purisikin, yleisö ei useinkaan naura ääneen. Tällöin puhujalle ei tule tietoa yhteyden synnystä.

Yhdysvalloissa asuva, englantilaistaustainen Anderson naurahtaa kuullessaan tästä suomalaisesta ominaispiirteestä.

”Ei voi olla, oletko tosissasi?”, hän naurahtaa.

Ruotsalainen tilastotieteilijä Hans Rosling.

”Jos huumori ei toimi – ja joskus se ei toimi, koska puhutaan asiasta, johon huumori ei sovi – luo yhteys herättämällä yleisön uteliaisuus. Se johtaa tiedonjanoon ja tiedonjano aktiiviseen kuunteluun”, Anderson selvittää yhteyden luomista askel askeleelta.

Uteliaisuus syntyy siitä, että yleisölle esitetään joku ajatus, josta tulee tunne, että jokin ei täsmää, ei ihan käy järkeen, ei voi olla totta – vai voiko. Parhaimmillaan kuulijalle jää puheesta jotain pohdittavaa, jopa maailmankuvaa muuttavaa, mikäli puhuja onnistuu lopun puheen aikana selvittämään asian, johon hän kuulijan uteliaisuuden ohjasi.

Enää 108 000 suomalaista keskipalkka-ammateissa – Lepomäki: ”Sallitaan palkkaerot”

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki ottaa Puheenvuoro-blogissaan kantaa viime aikoina kuumana käyneeseen tuloero- ja matalapalkkakeskusteluun. ”Luodaan mahdollisuuksia ja sallitaan palkkaerot”, Lepomäki esittää.

Sekä työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafssonin että valtiovarainministeriön valtiosihteerin Martti Hetemäen hiljattaiset avaukset ovat herättäneet keskustelua tuloeroista ja palkkaeroista.

Nimenomaan palkkaerojen kasvattaminen saattaisi tosiasiallisesti johtaa tuloerojen supistumiseen. Suurempi palkkahajonta - myös alaspäin - synnyttäisi enemmän työpaikkoja, mikä nostaisi työllistyvien henkilöiden tulotasoa. Mitä parempi työllisyys, sitä parempi olisi myös palkansaajan neuvotteluvoima: palkankorotusta on helpompi pyytää työstä kuin työttömyydestä käsin, Lepomäki kirjoittaa.

Kaikki nämä vuodet se on saanut jatkua" – HS selvitti, mitä oli suurlähettiläs Jarmo Viinasen epäasiallinen kohtelu

HS on puhunut kolmen Tukholmassa, yhden New Yorkissa ja kahden Suomessa Viinasen kanssa työskennelleen naisen kanssa. Kaikki nämä naiset ovat henkilökohtaisesti kokeneet Viinasen epäasiallista käytöstä.

MITÄ oikeastaan on tapahtunut? Sitä ovat toimittajat pyöritelleet viime viikkoina, kun Tukholman-suurlähetystön jupakka on ollut otsikoissa.

Tasavallan presidentti päätti torstaina vahvistaa Tukholman-suurlähettiläs Jarmo Viinasen tehtävän päättymisen, koska ulkoministeriön mukaan hänen toimintakykynsä oli heikentynyt ja lähetystössä oli esiintynyt ”epäasiallista kohtelua”.

Julkisuudessa on jäänyt silti epäselväksi, mitä lähettiläs oikeastaan teki ja mitä tarkoitettiin epäasiallisella toiminnalla.

Tukholmassa on ollut kyse yhden naisen tapauksessa selvästä fyysisestä lähentelystä ja ainakin kahden muun naisen tapauksessa erilaisista sopimattomiksi koetuista ehdotuksista, puheista ja eleistä. Yksi naisista vahvistaa, että Viinanen on hänen lähetystössä työskennellessään koskenut häntä fyysisesti tavalla, jota hän piti epäasiallisena. Naisen mukaan tämä oli toistuvaa. Hän ei halua yksityiskohtia julkaistavan asian arkaluontoisuuden takia. TOINEN nainen kertoo sekä fyysisestä lähentelystä että verbaalisesta häirinnästä Viinasen toimiessa Suomen YK-lähettiläänä New Yorkissa vuosien 2009 ja 2014 välillä. ”Minua tartuttiin vyötäröltä ja vedettiin kylkeen kiinni. Tai laitettiin kättä reidelle ja polvelle, tämän tyylistä juttua”, nainen sanoo.

Eräässä palaverissa New Yorkissa Viinanen oli kommentoinut alaisensa seksielämää , läsnä ollut nainen kertoo HS:lle.

”Hölmö, järkyttävän kallis” – Heti ihmetys perustulomallista

Eilen julkistettu lakiluonnos perustulokokeilusta saa osakseen kritiikkiä sekä Nordean että SAK:n ekonomistilta kuin poliitikoiltakin.

Kyseessä on akateeminen kokeilu työnteon kannustinten parantamisen käyttäytymisvaikutuksista, ei realistisen perustulomallin pilotti, kirjoittaa Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen Twitterissä.

Tässä ollaan kokeilemassa ‪perustuloa, joka olisi mahdoton toteuttaa koko väestölle, SAK:n ekonomisti Joonas Rahkola tviittaa.

Onko taustalla Putinin pelko ”palatsi-
vallankumouksesta”?

Venäjä käytti kansalliskaartia traktorimarssia vastaan

Etelävenäläisten maanviljelijöiden protestimarssin tukahduttaminen on kriitikoiden mukaan tuore esimerkki siitä, kuinka presidentti Vladimir Putin on valmis käyttämään Venäjän uutta kansalliskaartia.

Korruptioon ja viranomaisten mielivaltaan kyllästyneet etelävenäläiset maanviljelijät saivat jo aiemmin keväällä idean lähteä traktoreillaan Moskovaan tapaamaan presidentti Vladimir Putinia.

Ekonomisti varoittaa Lex Lindströmistä: ”Täysin väärä signaali” työttömille suomalaisille

Muun muassa entisen valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen erityisavustajana toiminut ekonomisti Ville Kopra (sd.) vastustaa ajatusta yli 60-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien päästämisestä kertaheitolla eläkkeelle erillispäätöksellä.

Jos jollakin ryhmällä, olkoon se nyt ikääntyneet pitkäaikaistyöttömät, seuraavaksi ehkä maahanmuuttajat, vajaatyökykyiset, päihdeongelmaiset, luottohäiriöiset, on suuria vaikeuksia työllistyä, lähdetäänkö siitä, että tämä ryhmä maksetaaan rahalla ulos työmarkkinoilta? hän kirjoittaa.

Maailman suurin ilma-alus Airlander 10 putosi testilennolla

MAAILMAN suurin ilma-alus, viime viikolla ensilentonsa tehnyt Airlander 10, putosi testilennollaan Britanniassa keskiviikkona, uutistoimisto Reuters kertoo.

Yli 300 000 suomalaista jättiharjoituksiin? – Reserviläiskirje kalpenisi

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ehdottaa näkökulmatekstissään viranomaisten ja puolustusvoimien yhteisiä jättiharjoituksia.

Norjalaiskaarti ylensi pingviinin kenraaliksi – videolla se tarkastaa kunniavartioston.

Salonius-Pasternak tarkentaa Twitterissä, että jos Puolustusvoimien kertausharjoituksiin yhdistettäisiin poliisin, Rajavartiolaitoksen ja pelastuslaitoksen harjoitukset, koossa olisi ”reilusti yli 300 000 ihmistä” ja kyseessä olisi reserviläiskirjettä suurempi signaali.

Tutkijan mielestä yhteisharjoituksia tarvittaisiin, koska: Kansallisen puolustuksen suhteen tilanne on surkea tai oikeammin sanottuna vaarallinen.

Vasemmistoliitto käynnistää oman työelämäkampanjan

TOLKKUA TYÖELÄMÄÄN

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson arvioi eduskuntaryhmänsä kesäkokouksessa, että kilpailukykysopimukseen sisältyvä työajan pidentäminen ei saa kiitosta juuri keltään.

En ole tavannut yhtä ainoaa yritysjohtajaa tai työnantajaa, jonka mielestä suurella vaivalla synnytetty kuuden minuutin työajanpidennys olisi heidän yrityksensä kilpailukyvyn kannalta oleellinen, hän sanoi

Sen sijaan olen kuullut, että työpaikalla vietettyä minuuttimäärää tärkeämpää on työntekijän työpanos ja jaksaminen. Olen kuullut, että Suomi ei voi kilpailla kansainvälisesti polkemalla palkkoja, vaan tuotteiden laadulla ja toimitusvarmuudella. Olen kuullut, että investointien saamiseksi Suomeen tarvitaan panostuksia tuotekehitykseen ja tutkimukseen.

”EU:n tulevaisuus ei ole itsestään selvä”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) esitti Euroopan tilanteen synkkänä suurlähettiläspäivillä pitämässään puheessa. Hänen mukaansa Euroopan tulevaisuus ei ole itsestään selvä.

Brexit, sisäinen ja ulkoinen turvallisuus, maahanmuutto, talouden ongelmat, Euroopan suhteellisesi heikentynyt asema maailmassa – Euroopan unioni etsii nyt suuntaa ja kirkkaalle visiolle on tilausta. Ikkuna on täälläkin auki vaikuttamiselle. Suomi haluaa olla tekemässä Euroopan tulevaisuutta, Sipilä sanoi.

Nyt ei ole aika viedä integraatiokehitystä toiseen suuntaan vaan pitää huoli siitä, että keskeisiä yhdessä sovittuja perusasioita viedään eteenpäin. Samalla meidän täytyy palauttaa kansalaisten luottamus Euroopan unionin. Tämä voi tapahtua vain tulosten kautta, hän lisäsi.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) puolestaan sanoi suoraan, ettei usko syvenevään integraatioon.

Turkki karkasi kenraalien otteesta, ja nyt Erdoğania ei horjuta enää mikään

Heinäkuun vallankaappausyrityksen jälkeen vain yksi asia on varma: sotilasdiktatuuri ei enää palaa.

Kello oli noin 23 heinäkuun 15. päivän iltana, kun lentokoneet ilmestyivät Istanbulin taivaalle. Samaan aikaan sotilaat sulkivat Euroopan ja Aasian yhdistävän Bosporinsillan, ja kohta panssarivaunut vyöryivät Kemal Atatürkin lentokentälle.

Jälleen kerran Turkissa oli alkanut sotilasvallankaappaus. Sen oli määrä syrjäyttää presidentti Recep Tayyip Erdoğan ja palauttaa vanha maallinen valta.

Kaappaus luhistui nopeasti. Kaikki oli ohi kuudessa tunnissa. 250 ihmistä kuoli, suurin osa viattomia siviilejä. Kaappauksen aloittanut kenraalijuntta oli valmistautunut ehkä vieläkin surkeammin kuin Janajevin juntta, joka yritti kännissä nostaa Neuvostoliiton jaloilleen elokuussa 1991.

Erdoğan oli vihaisempi kuin koskaan. Hän aloitti heti hurjan kostoiskun. Sen kohteena oli imaami Fethullah Gülen, joka Erdoğanin mukaan oli junaillut kaappauksen.

Gülen itse asuu Yhdysvalloissa maanpaossa, eikä Erdoğanin koura ylettynyt sinne. Niinpä kymmeniätuhansia Gülenin kannattajia siivottiin valtion viroista pikavauhtia. Jopa jalkapallovalmentajia erotettiin. Kymmeniä lehtiä lakkautettiin.

Länsi on ruoskinut itseään: Miksi olimme niin sinisilmäisiä! Olisi pitänyt nähdä, että Erdoğan olikin alusta alkaen paha mies! Olisi pitänyt tajuta, että maltillisuus oli vain hämäystä!

VALLANKAAPPAUSYRITYKSEN jälkeen Turkki solmi uudestaan suhteet Venäjään ja Erdoğan tapasi Putinin Pietarissa.

Itsevaltainen, vainoharhainen, hameenhelman pituutta kyttäävä maa. Etääntyykö Turkki lopullisesti Euroopasta?

ERDOĞANIN PUHDISTUSLISTAT ilmestyivät vallankaappauksen jälkeen epäilyttävän nopeasti. Moni vakuuttui siitä, että ne olivat valmiina odottamassa sopivaa hetkeä.

Toisinajattelijoiden puhdistuksia tekevän maan EU-jäsenyys tuntuu pökerryttävän epärealistiselta ajatukselta.

Pitää siis kysyä: Mitä Erdoğanille tapahtui? Sekoittiko valta hänen päänsä? Vai petkuttiko hän meitä kaikkia?

Tässä nyt kuitenkin ollaan, hurjassa vuodessa 2016, eikä kukaan uskalla sanoa, mitä Turkissa seuraavaksi tapahtuu.

Saksan hallitus katsoo Turkin olevan alusta islamistisille terroristijärjestöille.

SDP esitteli sote-linjauksensa – “Julkisia palveluita ei pidä laittaa markkinoille kilpailemaan yritysten kanssa”

Sosialidemokraattinen puolue on julkistanut Turussa pidetyssä kesäkokouksessaan viimeistellyn linjauksensa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä.

SDP esittää edelleen hallitukselle, että asia valmisteltaisiin parlamentaarisesti.

SDP katsoo, ettei hallituksen malli ratkaise nykytilanteen ongelmia, vaan se on sivuuttanut uudistuksen keskeiset tavoitteet ajamalla maakuntahallintoa ja markkinaehtoisuutta palvelutuotantoon.

SDP:n mielestä sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuun pitää olla suurilla aluekunnilla. Toisin kuin hallituksen maakuntamallissa, aluekuntien on kannettava päävastuu myös palveluiden tuotannosta.

Hallituksen mallissa maakunta järjestää sotepalvelut ja tuottajina voivat toimia julkiset, yksityiset ja kolmannen sektorin palvelun tuottajat. SDP:n linjauksissa ei siis jaeta palveluiden järjestämistä ja tuottamista kuten hallituksen mallissa. Aluekunta voi tuottaa palvelut itse.

Me emme kannata pakkoyhtiöittämistä. Emme hyväksy sitä, että meidän julkiset palvelut laitetaan markkinoille kilpailemaan yksityisten yritysten kanssa asiakkaista. Hallituksen malli mahdollistaa verovarojen kierrättämisen yritysten voittoihin.

Kiina kasvattaa armeijaansa ja hankkii nyt huipputeknistä aseistusta – vertailussa maailman suurimmat sotilasbudjetit

Jos tulisi sota, Kiina pystyisi aiheuttamaan suurta tuhoa jopa maailman mahtavimmalle sotilasmahdille Yhdysvalloille.

KAKSI kiinalaista hävittäjälentokonetta ilmestyy ilmassa 15 metrin päähän yhdysvaltalaisesta vakoilukoneesta. Muutamaa viikkoa myöhemmin kiinalainen hävittäjä lentää kovaa vauhtia kohti yhdysvaltalaista vakoilukonetta, kunnes väistää viime hetkillä.

Tällaiset välikohtaukset sattuivat kiistellyn Etelä-Kiinan meren yläpuolella kansainvälisessä ilmatilassa touko- ja kesäkuussa. Ne kertovat Kiinan kasvaneesta itseluottamuksesta.

Kiina on viime vuosina käyttäytynyt entistä uhmakkaammin aluekiistoissa, joita sillä riittää. Linjansa vakuudeksi sillä on asevoimat, joiden iskukyky alkaa olla huomattava. Kiina on kehittänyt vanhanaikaisesta kansanarmeijastaan nykyaikaista sotilasmahtia.

SOTILASMENOILLA mitattuna Kiinan asevoimat ovat maailman toiseksi suurimmat. Sotilasmenot ovat vuodesta 1989 noin 18-kertaistuneet Tukholman rauhantutkimusinstituutin Siprin tilastojen mukaan.

Saksan hallitus katsoo Turkin olevan alusta islamistisille terroristijärjestöille

Saksan hallituksen mukaan Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on tukenut militantteja ryhmittymiä Lähi-idässä.

Saksan Yleisradion, ARD:n, haltuunsa saamassa Saksan hallituksen linjauksessa todetaan, että Turkki on tietoisesti tehnyt yhteistyötä terroristijärjestöjen kanssa jo vuosien ajan.

"Hallituspuolue AKP:n ja presidentti Erdoganin lukuisat solidaarisuusjulistukset ja tuen osoitukset Egyptin Muslimiveljeskunnalle, Hamasille ja Syyrian opposition islamistisille, aseistetuille ryhmille alleviivaavat heidän ideologista yhteenkuuluvuuttaan muslimiveljilleen", Saksan hallituksen linjauksessa todetaan.

Euroopan unioni on luokitellut Hamasin terroristijärjestöksi. Saksan hallituksen linjaus on ensimmäinen laatuaan, jossa Turkin presidentin yhteys terroristijärjestöihin todetaan virallisesti.

Turkin horjuttamisesta syytetään salaperäisiä gülenisteja ja nyt he ovat avanneet koulujaan myös Suomeen.

Gulen Schools Worldwide List from Gulen Cemaat

Euroopan unioni lipsuu periaatteistaan

Käännytystyö ihmisoikeuksien ja demokratian puolelle vaatisi käännyttäjältä ihmisoikeuksien ja demokratian kunnioittamista.

EUROOPAN UNIONI on hellinyt itsestään vuosikymmeniä sellaista kuvaa, että läntinen integraatio levittää ympärilleen läntisiä arvoja.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin käsitys demokratiasta poikkeaa siitä käsityksestä, jota EU hellii.

Eurooppa ikään kuin säteilee lämpöä kylmään ulkopuoliseen maailmaan ja houkuttelee lähemmäs. Ilmiöstä on käytetty ilmaisua soft power, pehmeä voima.

Yhteiset arvot – demokratia ja oikeusvaltioperiaatteet – sitovat maita yhteen ja vahvistavat rauhaa. Sivutuotteena tulee yhteistyötä, jota talouskasvuun tarvitaan. Molemmat hyötyvät, sekä tulija että vastaanottajat.

Soft power kannattaa ymmärtää vastakohtansa kautta. Kova voima tarkoittaa pakkoa, painostusta ja sitomista. Tapaa, jolla Venäjä tuntuu juuri nyt laajentavan omaa etupiiriään.

Mitä enemmän kovaa voimaa on lähistöllä, sitä enemmän pehmeän voiman valtakuntaan siirtyminen houkuttaa. Tämän taas havaitsee siitä, miten Ukraina hahmottaa tulevaisuuttaan.

300:lla terrorismiyhteyksiä Suomessa – ”Me seuraamme kävijöitä”

Suomessa vierailee vuosittain henkilöitä, joilla on radikaaleja ajatuksia. Suojelupoliisi seuraa heidän tekemisiään tarkasti.

IS uutisoi eilen keskiviikkona, että Suomessakin vieraillut, pahamainen muslimisaarnaaja Anjem Choudary saa Britanniassa tuomion terrorismiyhteyksistään.

Asiasta uutisoineen amerikkalaisen CNN-kanavan mukaan 49-vuotias Choudary on syyllistynyt ”tuen keräämiseen” terrorijärjestö Isisille. Viranomaisten mukaan Choudary on yhdistetty useiden Britanniassa 15 viime vuoden aikana syytettyjen terroristien radikalisoitumiseen.

Turkin horjuttamisesta syytetään salaperäisiä gülenisteja ja nyt he ovat avanneet koulujaan myös Suomeen

Salaperäisen muslimi­saarnaajan Fethullah Gülenin tukijat ovat avanneet kouluja myös Suomeen.

TERRORISTIJÄRJESTÖ, joka halusi kaataa Turkin demokraattisesti valitun hallituksen ja kahmia vaikutusvaltaa maailmassa?

Vai rauhanomainen uskonnollinen liike, jonka tavoitteena on rakentaa silta islamin ja tieteen, muslimien ja länsimaailman välille?

Turkkilaisen muslimisaarnaajan Fethullah Gülenin seuraajat ovat olleet otsikoissa sen jälkeen, kun osa armeijasta yritti Turkissa kaapata vallan heinäkuun puolivälissä. Turkki sanoo Gülenin olleen epäonnistuneen kaappausyrityksen takana. Gülen kiistää tämän.

Suomessa asuvat Gülenin kannattajat vakuuttavat, että heidän päämääränsä eivät ole poliittiset. Ainoa tavoite toiminnalle on heidän mukaansa rakentaa keskusteluyhteyttä eri uskontojen ja kulttuurien välille. Heidän mielestään liike voisi auttaa myös sen estämisessä, että Euroopan muslimit radikalisoituvat.

Gülenin vastustajille vallankaappausyritys oli taivaan lahja, joka paljasti verkoston kavalat aikeet ja mahdollisti sen kannattajien siivoamisen Turkin hallinnosta.

Liikkeen jäsenille taas vallankaappausyritystä seuranneet puhdistukset vertautuvat juutalaisten vainoihin toisen maailmansodan alla Euroopassa. Heille ne ovat osoitus Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin halusta kasata kaikki valta omiin käsiinsä ja raivata säälittä tieltään vastustajat.

KUMMAT ovat oikeassa?

Venäjällä käynnissä iso mullistus – Putin nöyryyttää ja tekee ”isänmurhaa”

Venäjä-tutkija, dosentti Arto Luukkanen kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan Venäjän sisäpoliittisesta myllerryksestä. Samalla Luukkanen arvelee, että Venäjän sotauho Ukrainassa kasvaa.

Sergei Ivanovin siirtäminen 12 pnä elokuuta maan presidentinhallinnon johtajan virasta merkitsi isoa poliittista mullistusta Venäjällä. Kyse oli jonkinlaisesta henkisestä ”isänmurhasta”, sillä Sergei Ivanov toimi koko ajan presidentti Putinin pitkäaikaisena mentorina, ”vanhempana kollegana” ja yhteistyökumppanina aina 1990-luvun lopulta saakka, Luukkanen kirjoittaa.

forgifs.com

Venäjällä syrjäytetty poliitikko joutuu turvautumaan äärimmäisiin keinoihin.

Venäjän uskotaan rakentavan sotilaallisia ”kuplia” – uusi järjestelmä estäisi vihollisen ilmatoiminnan täysin

Venäjä panostaa vahvoihin puolustusalueisiin, jotka hermostuttavat länttä.

LÄNTINEN maailma säikähti viime viikolla pahan kerran, kun Venäjä väitti torjuneensa Krimillä terrori-iskuja. Venäjä syytti niistä Ukrainan hallitusta ja sotilastiedustelua.

”Venäjän puolella koettiin menetyksiä, kaksi palveluksessa ollutta kuoli”, presidentti Vladimir Putin kommentoi. ”Me emme todellakaan jätä tätä sikseen.”

TAPAHTUMIEN todellinen kulku on hämärän peitossa, mutta välikohtauksen ajoitus oli pahaenteinen. Venäjä on lisännyt sotilaallista läsnäoloaan niin Krimillä kuin Ukrainan itärajallakin.

Krimillä on aloitettu laaja sotaharjoitus, ja perjantaina venäläiset tiedotusvälineet raportoivat niemimaalle sijoitetuista S-400-ilmapuolustusjärjestelmistä. Putin teki itse viime vuoden keväällä selväksi, että alueelle on sijoitettu Bastion-rannikkopuolustusjärjestelmiä.

Nämä ohjusjärjestelmät ovat uusinta, mitä Venäjä voi asevoimiensa käyttöön tarjota.

Lisäksi Ukrainan rajan tuntumaan on tuotu yhdysvaltalaisen ISW-tutkimuslaitoksen mukaan tuhansia sotilaita tämän kesän aikana. ISW:llä on läheiset yhteydet Yhdysvaltain puolustusteollisuuteen.

KYSE ei näytä olevan pelkästään Krimistä vaan uudesta sotilaallisesta ajattelusta. Nato-lähteet ovat nimittäin tuoneet tämän vuoden aikana julkisuuteen käsitteen A2/AD.

Ukrainan sota

- Venäjä syyttää Ukrainan yrittäneen iskeä Krimin niemimaalle – Ukraina kiistää väitteet
Venäjän mukaan Ukrainan soluttautujajoukot suunnittelivat iskuja Krimin infrastruktuuriin. Ukrainan mukaan tiedot ovat väärennettyjä.
- Sotavalmisteluja, sisäpolitiikkaa vai paikallista vastarintaa – mitä Krimillä oikein tapahtuu?
UUTISET kertovat terroristipidätyksistä ja aseellisista yhteenotoista Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla. Tiedot tapahtumista perustuvat Venäjän viranomaisten kertomaan.

Turisti on brexitin voittaja – Britannia imee heikon punnan houkuttelemia matkaajia

Suomessa brexit-buumi havaittiin heti äänestyksen jälkeen. Matkatoimisto Ebookersin mukaan Lontoon-lentoja varattiin äänestyksen jälkeisinä päivinä 263 prosenttia enemmän kuin viikkoa aiemmin.

BRITANNIASSA päättyi juuri lomakauden kuumin viikonloppu, jota vietettiin tänä vuonna tavallista tukalammassa tungoksessa.

Turisti on brexitin voittaja

Syynä on ilmiö, jonka paikalliset lehdet ovat jo nimenneet ”brexit-buumiksi”.

Kun britit päätyivät kannattamaan eroa EU:sta kesäkuun lopulla, punnan arvo putosi yhdessä yössä. Tämän vuoksi Britanniasta on tullut entistä houkuttelevampi kohde lomamatkoja suunnitteleville turisteille.

Britannia ei ole vieläkään halpamatkakohde, mutta huomattavasti edullisempi kuin vielä keväällä. Tuolloin yhdestä punnasta joutui maksamaan yli 1,3 euroa. Nyt punta maksaa 1,16 euroa.

Toisaalta punnan halventuminen on vähentänyt brittien innostusta ulkomaanmatkailuun. Brittejä vieraili Lontoossa 11 prosenttia enemmän kuin viime heinäkuussa.

Jari Sarasvuo anarkistille radiossa

Juha Sipilä ei tahdo pahaa köyhälle – mutta hallituksen politiikka on ”vaarallista”

Yrittäjänä ja radiojuontajana tunnettu Jari Sarasvuo on alkanut epäillä henkilökohtaisestikin tuntemansa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen politiikkaa.

Sarasvuo edusti ”pääomaa” eli omistavaa luokkaa Radio Helsingin ohjelmassa Päivystävä anarkisti, jossa keskusteltiin yhteiskuntaluokista ja luokkapolitiikasta Suomessa. Ohjelman juontaja, tunnetuimpiin suomalaisanarkisteihin kuuluva Suvi Auvinen, kuvasi Sipilän hallituksen toimia ”törkeäksi luokkapolitiikaksi”. Hallitus on muun muassa äskettäin päättänyt sosiaalietuuksien mittavista leikkauksista.

Sarasvuo uskoo, että Sipilä ja hallitus toimivat vilpittömästi ja hyvin aikein.

Se, että lisätään heikossa asemassa olevien ihmisten kärsimystä ja kuvitellaan, että siitä seuraisi jotain hyvää omistavalle luokalle, on ihan rehellinen ajatteluvirhe. Vaarallinen ja epäinhimillinen ajatteluvirhe, Sarasvuo sanoi viitaten sosiaalisiin ongelmiin sekä Suomessa että globaalisti.

[Halllitus on leikkinyt tulella jo niin kauan, että kun palo roihahtaa, on turha sievistellä tietämättömyydellä ongelmien taustoista.]

Varakkaat, ei pidä jakaa rahaa, vaan tasavertaisuutta, ymmärrystä ja myötätuntoa

Teillä, joilla on kaikki hyvin. Talous on kunnossa, velaton asunto, varma työpaikka, hyvät työedut, terveyden kanssa ei ole ongelmia, vapaa-aikaa ja lomaa on riittävästi.

Juuri se hetki, kun kaikki on itsellä ja perheellä kunnossa, on oikea aika katsoa ympärilleen. Nähdä heidät, joilla yksikään asia, joka itsellä on hyvin, ei ole kunnossa. Ei työpaikkaa, ei terveyttä, velat painavat päälle päivät ja yöt. Toimeentulosta ei ole varmuutta. Jonot sossun luukulla – leipäjonossa – ovat arkipäivän rutiinit.

Perussuomalaisten karu romahdus paljasti Soinin yksinvaltiuden koko kuvan

Mielellään muita puolueita ivallisesti “vanhoiksi puolueiksi” kutsuva perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on istua nököttänyt oman puolueensa johdossa vuodesta 1997.

Ylen gallupissa perussuomalaisia kannatti 7,6% vastaajista. Soini istuu edelleen pallillaan, eikä keskustelua hänen asemastaan vieläkään käydä.

19 vuotta. Pitkä aika miehelle, joka nälvii kilpailijoita iäkkyydestä.

Soini valittiin jatkamaan tehtävässään viimeksi elokuussa 2015 ilman äänestystä, kun Oulun paikallisyhdistyksen rahastonhoitaja Raimo Rautiola vetäytyi kilpailusta. Kaikki kunnia Rautiolalle, mutta Soinilla ei siis ollut ainuttakaan “todellista”, vakavasti otettavaa haastajaa.

Perussuomalaisten kannatus oli tuolloin 15,6% Ylen Taloustutkimuksella teettämässä mittauksessa, kaksi prosenttiyksikköä alempana kuin edellisen kevään eduskuntavaaleissa.

Pelko Venäjän sotatoimista Ukrainassa leviää: ”Putin on valinnut ajan ja paikan”

”Venäjän aikomus ryhtyä sotilaalliseen toimintaan Ukrainassa on päivänselvä. Lännen on reagoitava kolmen päivän sisällä voimakkaasti”, kirjoittaa Boris Jeltsinin venäläishallinnon neuvonantajiin takavuosina kuulunut Per Anders Åslund Twitter-viestissään.

Yhdysvaltalaisen ajatushautomo Atlantic Councilin kokenut Itä-Euroopan asiantuntija, ekonomisti Åslund yhtyy monien muiden asiantuntijoiden arvioihin sodan tai sotilaallisen hyökkäyksen uhan yltymisestä Ukrainassa. Venäjän mahdolliseen uuteen hyökkäykseen viittaavia merkkejä listaa jutussaan muun muassa amerikkalainen The Daily Beast -lehti.

Viime viikolla kävi selväksi, että Ukraina on kohde. Raporttien mukaan suuri massa Venäjän joukkoja satoine tankkeineen on liikkunut Donbassissa ja Krimillä. Ne ovat osa Caucasus 2016 -sotaharjoitusta, Åslund kirjoittaa.

Putin lupasi Erdoğanille: Venäjä purkaa Turkin-vastaiset talouspakotteet

VENÄJÄ purkaa Turkin-vastaiset talouspakotteensa kuluvan vuoden loppuun mennessä. Asiasta ilmoitti Venäjän presidentti Vladimir Putin tiistaina illalla sen jälkeen, kun hän oli käynyt kolmituntiset neuvottelut Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa.

”Venäjä poistaa asteittain turkkilaisia yrityksiä koskevat rajoitukset” , Putin ilmoitti lehdistötilaisuudessa presidenttien tapaamisen jälkeen. Hänen mukaansa tämä merkitsee muun muassa jäissä olleen Akkuyun ydinvoimalaprojektin jatkamista ja Mustanmeren alitse rakennettavan kaasuputken rakennustöiden aloitusta.

Salaisen palvelun ex-vaikuttaja: Donald Trump ”lähellä rajaa – pitäisi kuulustella”

Entinen Yhdysvaltain Salaisen palvelun korkea virkamies sanoo Time-lehdelle, että Donald Trumpin kommenttia aseenkanto-oikeuden kannattajista ja Hillary Clintonista tulisi tarkastella ”verhottuna uhkauksena”.

Trumpin lausuntoa nykyisten aselakien kannattajien mahdollisuuksista toimia vaalipäivän jälkeenkin on tulkittu jopa vihjaukseksi poliittisesta salamurhasta.

Donald Trump järkytti Amerikkaa – Salainen palvelu ”tietoinen lausunnosta”

Trump puhui tiistaina vastaehdokkaansa Hillary Clintonin aikomuksista tiukentaa Yhdysvaltain aselakeja. Trump väitti Clintonin muun muassa haluavan kumota Yhdysvaltain perustuslain toisen lisäyksen suoman aseenkanto-oikeuden.

Trump totesi, että mitään ei ole enää tehtävissä, jos Clinton valitaan ja tämä pääsee valitsemaan tuomareita muun muassa korkeimpaan oikeuteen. Hän jatkoi kuitenkin vihjaten, että nykyisten aselakien kannattajat kenties pystyisivät tällöinkin vaikuttamaan asioihin.

Moni yhdysvaltalainen - jopa Clintonin ja demokraattien kampanjakoneiston ulkopuolella – tulkitsee Trumpin vihjanneen poliittiseen salamurhaan.

Petteri Orpo: Yritysverotus ei ole kasvun este – ”Olen huolissani niistä yrityksistä, jotka eivät tee voittoa”

Valtiovarainministeri Petteri Orpo valmistautuu ensimmäiseen budjettiinsa. Budjettiriihessä on tiedossa kova poliittinen vääntö muun muassa asunnon varainsiirtoveron alentamisesta ja keskustan ajamasta investointivarauksesta.

”Kasvun ja työllisyyden näkökulmasta yritysverotus ei ole se suurin pullonkaula”, Orpo sanoo HS:n haastattelussa. Orpon mukaan Suomen yritysverotuksen taso ja rakenne ovat kilpailukykyisiä.

SUOMESSA yritysten maksama yhteisöveroprosentti on 20. Se on alle EU-maiden keskiarvon ja alhaisempi kuin muissa Pohjoismaissa.

Päähallituspuolue keskusta haluaisi, että hallituksen budjettiriihessä elokuun lopussa päätettäisiin niin sanotusta investointivarauksesta. Kokoomus ei kuitenkaan halua hötkyillä asian kanssa.

Investointivaraus tarkoittaisi sitä, että yritys saisi tehdä verotettavasta voitostaan varauksen, josta se ei maksa veroa. Jos yritys käyttää varauksen tietyn ajan kuluessa investointiin, sen ei tarvitse maksaa varaukseen liittyvää yhteisöveroa edes jälkeenpäin.

Perussuomalaisten Tynkkynen kiistää syyllistyneensä kiihottamiseen kansanryhmää vastaan

PERUSSUOMALAISTEN nuorisojärjestön puheenjohtajaa Sebastian Tynkkystä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan , kertoo STT.

Turvallisuus­asiantuntijat avoimessa kirjeessä: ”Trump presidenttinä vaarantaisi Amerikan turvallisuuden ja hyvinvoinnin”

50 KANSALLISEN turvallisuuden parissa työskennellyttä republikaanivirkailijaa on ilmoittanut avoimessa kirjeessä, etteivät he tue Donald Trumpia presidentiksi, kertoo muun muassa uutistoimisto AP.

Virkailijat kritisoivat presidenttiehdokasta kovin sanoin. Kirjeessä tuodaan muun muassa esiin, että allekirjoittaneet ovat vakuuttuneita, että Trumpista tulisi vaarallinen presidentti ja että hän vaarantaisi kotimaansa kansallisen turvallisuuden ja hyvinvoinnin.

Presidentti Erdoğan: Hyväksyn kuolemanrangaistuksen – Sadattuhannet presidentin kannattajat kokoontuivat mielenilmaukseen Istanbulissa

”Määrää meidät kuolemaan, niin teemme sen”, kannattajat vakuuttivat uskollisuuttaan maan johtajalle.

TURKIN presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi sunnuntaina hyväksyvänsä kuolemanrangaistuksen palauttamisen, jos maan parlamentti niin haluaa, kertoivat uutistoimistot. Turkissa on vaadittu mahdollisimman kovia rangaistuksia niille, jotka osallistuivat heinäkuussa epäonnistuneeseen vallankaappausyritykseen.

Jos Turkki ottaisi uudelleenkäyttöön kuolemanrangaistuksen, tarkoittaisi se maan EU-jäsenyysneuvotteluiden katkeamista. EU ei hyväksy kuolemanrangaistusta lainkaan.

[ Koko vallankaappausyritys vaikuttaa Erdoğanin itse keittämältä sopalta, kannatusmielenosoitusta myöten.]

Donald Trumpilta hurja väite: "Hillary Clinton perusti ISIS:n"

Donald Trump kritisoi vastaehdokkaansa politiikkaa USA:n ulkoministerinä.

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump kutsui puheessaan vastaehdokastaan Hillary Clintonia terroristiryhmä Isisin perustajaksi , uutisoi Huffington Post. Trump puhui Daytona Beachilla Floridassa.

Olympiakisat alkoivat kantaaottavilla avajaisilla – maratoonari Vanderlei de Lima sytytti olympiatulen, Pelé sivuun viime hetkellä

Rio korosti näyttävissä avajaisissaan ympäristöä ja kestävää kehitystä – asioita, joiden hoitamisesta kisaisäntä on saanut runsaasti kritiikkiä.

RIO DE JANEIRO. Tennistähti Gustavo Kuerten, entinen miesten maailmanlistan ykkönen, juoksi olympiasoihdun kanssa sisään Rion Maracanã-stadionille noin kello 5.45 Suomen aikaa lauantaiaamuna.

Soihtu vietiin maratoonari Vanderlei de Limalle, joka sytytti varsinaisen olympiatulen roihuamaan kello 5.49.

Tuli oli olympiatuleksi pieni, ja niin oli tarkoitettukin, sillä yksi avajaisten ja koko kisojen toistuvista teemoista Riossa on kestävä kehitys. Sitä viesti myös olympiatuli: vähemmän liekkiä, vähemmän fossiilisia polttoaineita, vähemmän kasvihuonekaasuja.

Myös Li Andersson ryöpyttää ”köyhän miehen Viron mallia”: ”Taas kerran ehdotetaan siis isoa veronalennusta yrityksille”

Suomi tarvitsee investointeja kyllä, mutta tämän esityksen ongelma on taas kerran se, että se perustuu analyysiin jonka mukaan investointien alhainen taso Suomessa johtuisi puuttuvista taloudellisista kannusteista tai rahojen puutteesta, sen sijaan että se johtuisi kysynnän ja hyvien ideoiden puutteesta. Taas kerran ehdotetaan siis toteutettavaksi iso veroalennus yrityksille, ja taas kerran sitä tullaan perustelemaan veroalennuksen “dynaamisilla vaikutuksilla”. Mitään esityksiä tämän investointivarauksen aiheuttaman verotulovajeen paikkaamisesta ei ole tehty, Andersson kommentoi Facebookissa.

10 000 suomalaista putoamassa köyhyyteen – ”Maallemme häpeälliset leipäjonot pitenevät”

Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL vaatii hallitusta perumaan tulonsiirtojen leikkauksia ja maksukorotuksia syksyn budjettiriihessään.

Köyhyysraja tarkoittaa tässä 60 prosenttia kaikkien kotitalouksien mediaanitulosta. Yhden hengen talous on köyhyysrajan alla, jos kuukausitulo on alle 1190 euroa. Näin laskettuna köyhyydessä elää noin 700 000 suomalaista.

Timo Kokko kertoo, että yksittäisistä ryhmistä köyhyysrajan alla on eniten eläkeläisiä: kaikkiaan 180 000 henkeä. Erityisesti eläkeläisiin iskevät muiden leikkausten lisäksi terveydenhuollon säästöt kuten asiakasmaksujen ja lääkekorvattavuuksien omavastuuosuuksien nostot.

Työllisyyspaketteja toisensa perään

Hallitus halusi luopua ”tempputyöllistämisestä” säästöpaineiden ja epäillyn tehottomuuden vuoksi. Silti myös uusien toimien vaikutuksesta on vaikea esittää arvioita.

TULEVAA budjettiriihtä varten virkamieskuntaa on kehotettu valmistelemaan ehdotuksia, jotka tähtäävät työllisyyden parantamiseen – ja vielä evästyksellä, että ideointivaiheessa ei pidä miettiä, ovatko ehdotukset poliittisesti mahdollisia tai mitä ne maksavat.

Hallituksen tavoite on lisätä työllisten määrää 110 000:lla vaalikauden loppuun mennessä ja nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin.

Ihalainen puolustaa yleissitovuutta − ”Sopimuspolitiikan kivijalka, johon ei tulisi porata reikiä”

SDP:n kansanedustaja, entinen työministeri Lauri Ihalainen patistelee hallitusta ottamaan uuden suunnan työelämän kehittämisessä. Ihalaisen mielestä olisi tärkeää käynnistää uudistuksia, jotka parantaisivat palkansaajien asemaa ja turvaa.

Työelämän markkinaehtoiseksi muuttamisen ja palkansaajien sopimusturvan heikentämisen tie on Ihalaisen mukaan nyt loppuun kuljettu.

Anttilan konkurssi uhkaa jättää 1 500 ihmistä eri puolella maata työttömäksi. Tämä tapaus osoittaa, että muutosturvan ja äkillisen rakennemuutoskonseptin kriteereitä tulisi uudistaa niin, että ne huomioivat paremmin kokonaisia toimialoja.

Suomi ratkoo maailman ongelmia perussuomalaisesti: Pakkaamme pakolaiset paluukoneisiin ja suljemme silmämme

Meillä on nyt meneillään ulkomaalaispolitiikka, joka on räätälöity perussuomalaisten mielen mukaan.

Oli pientä aihetta vahingoniloon kun puolustusministeri Jussi Niinistö USA:ssa joutui lupaamaan erinäisiä miljooneja sotilasapua suojaoperaatioihin Irakiin. Perussuomalaisethan tulivat hallitukseen leikkaaman kehitysapua ja vastaavia kansinvälisiä menoja täysin tarpeettomina ja suorastaan vahingollisina.

Ei Timo Soinikaan ole kovin äänekkäästi vaatinut kehitysyhteistyömäärärahojen poistamista viime aikoina. Ministerivastuu painaa ja propaganda vaimenee. Mutta se mikä vielä siitä näkyy ja kuuluu perussuomalaisten viesteissä on yhtä vastenmielistä kuin aikaisemmin. On ihan oikein, että muiden puolueiden vastuulliset ihmiset puuttuvat perussuomalaisten ja muiden vihapuheisiin.

En oikein jaksa uskoa tämän hallituspohjan koossa pysymiseen kolmeksi vuodeksi eteenpäin.

Jouko Turkalta jäi lähes miljoonan pörssiomaisuus – Asiantuntija: ”Salkku täynnä miehekkäitä osakkeita”

Kunnioitettava salkku kokonsa ja hajautuksensa puolesta, toteaa professori Vesa Puttonen äskettäin edesmenneen Jouko Turkan sijoituksista.

Ilta-Sanomien selvityksessä paljastui, että Turkalla oli omistuksia peräti 34 Helsingin pörssissä noteeratussa yhtiössä yhteensä runsaan 900 000 euron arvosta.

Messevä summa osakevarallisuutta. Hän kuului suoran osakesalkun osalta (ei rahastoja, vakuutuksia) varakkaimpaan puoleen prosenttiin, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun rahoituksen professori Vesa Puttonen sanoo.

Turkan arvokkain sijoitus oli finanssikonserni Sammossa. Hän omisti 5 020 Sammon osaketta. Keskiviikon päätöskurssilla laskettuna hänen Sampo-pottinsa arvo oli 180 921 euroa. Salkun muita kulmakiviä olivat johtavat suomalaiset konepajat Kone ja Wärtsilä, metsäyhtiö UPM, Nokian Renkaat, Nokia ja Kesko.

Tuomioja: ”Henkilöiden sijaan pitäisi keskustella puolueen ohjelmasta ja toiminnasta”

Puheenjohtaja Antti Rinne ei ole vielä päättänyt, tavoitteleeko hän jatkokautta SDP:n johdossa. Rinne kertoi asiasta Demokraatti.fi:n haastattelussa tiistaina. SDP:n puoluekokous on helmikuussa.

”Syytä olisi käydä keskustelua puolueen linjasta, kun hallituksen epäsuosiosta huolimatta puolueen kannatus polkee paikallaan.”

Erkki Tuomioja sanoo, että hänen ehdokkuutensa puheenjohtajaksi on poissuljettu vaihtoehto. Tuomiojan mukaan henkilöiden sijaan pitäisi keskustella puolueen ohjelmasta ja toiminnasta.

Virosta suora vastaus Venäjälle: Vain, jos vedätte sotilaanne pois Ukrainasta ja luovutte Krimistä

Viron puolustusministeriön mukaan sotilaallinen yhteistyö Venäjän kanssa tulee kyseeseen vain, jos Venäjä päättää Krimin valtauksensa ja vetää joukkonsa pois itäisestä Ukrainasta.

Viron yleisradio ERR kertoo maan puolustusministeriön saaneen Venäjän puolustusministeriöltä kutsun pohtimaan sotilaallisen yhteistyön mahdollisuutta. Ehdotus liittyy kokonaisuuteen, jossa Venäjä on kutsumassa eurooppalaisia Nato-maita sekä Itämeren liittoutumattomia maita kuten Suomen ja Ruotsin pohtimaan Itämeren alueen jännitteitä sekä muun muassa lentoturvallisuutta.

Obama kovensi Trumpin arvostelua: ”Ei sovi Yhdysvaltojen presidentiksi”

YHDYSVALTOJEN presidentti Barack Obama kovensi entisestään presidenttiehdokas Donald Trumpin arvostelua tiistaina puhuessaan lehdistötilaisuudessa Valkoisessa talossa.

Amerikkalaislehti selvitti, miksei Trump sotinut Vietnamissa

REPUBLIKAANIEN presidenttiehdokas Donald Trump sai Vietnamin sodan aikana viisi kertaa lykkäystä asepalveluksesta, kertoi sanomalehti The New York Times laajassa artikkelissa tiistaina.

Trumpin asepalvelus on noussut huomion kohteeksi Yhdysvalloissa, koska monen republikaanivaikuttajan mielestä Trump meni liian pitkälle, kun hän ryhtyi julkiseen kiistaan Irakin sodassa vuonna 2004 kaatuneen amerikkalaissotilaan vanhempien kanssa.

”Mielestäni republikaanien presidenttiehdokas ei sovi presidentin virkaan” , demokraatteja edustava Obama sanoi televisiokanava CNN:n mukaan.

Krakkerit varastivat bitcoineja 65 miljoonan dollarin arvosta – virtuaalirahan kurssi syöksyy

Virtuaalivaluutan kurssista on sulanut alkuviikon aikana jo lähes viidennes Yhdysvaltain dollariin verrattuna.

VIRTUAALIRAHA bitcoinin kurssi syöksyi, kun yksi sen suurimmista välittäjistä keskeytti kaupankäynnin jättimäisen varkauden paljastuttua, talousuutistoimisto Bloomberg kertoo.

Krakkereiden eli tietojärjestelmiin murtautuvien verkkorikollisten kerrotaan varastaneen noin 65 miljoonan dollarin arvosta virtuaalirahaa Hong Kongissa toimivan virtuaalivaluuttavälittäjän Bitfinexin kautta.

Miljardööri Buffett: Tikkaa heittävä apina tuotti paremmin kuin Trumpin kasinofirma

KUULUISA miljardöörisijoittaja Warren Buffett liittyi maanantaina Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokkaan Donald Trumpin arvostelijoihin kyseenalaistamalla Trumpin liikemiestaidot.

Buffett käytti osakesijoittajien tuntemaa klassista vertausta toteamalla, että tikkaa heittämällä osakkeita valitseva apina olisi pystynyt tarjoamaan parempia tuottoja kuin Trumpin vuonna 1995 pörssiin listautunut hotelli- ja kasinoyhtiö.

Samalla Buffett haastoi Trumpin julkistamaan vakiintuneen tavan mukaisesti verotustietonsa.

Suomen naapurissa vahvistuu suurmaa

Ruotsin väkiluku ja talouden koko on jo kaksinkertainen Suomeen verrattuna. Se muuttaa maiden suhteita. Mutta muuttuuko Suomi?

VUODEN 1995 alussa Euroopan unioniin liittyi kaksi lamasta toipuvaa Pohjolan maata. Pieni Suomi ja hieman isompi ja vauraampi Ruotsi.

Nyt 21 vuotta myöhemmin maiden ero on huomattava.

Ruotsin väkiluku ylittää tänä syksynä kymmenen miljoonaa (HS 26.7.). Väestö on lähes kaksinkertainen verrattuna Suomeen. Kaksinkertainen on myös Ruotsin talouden koko Eurostatin vertailutilaston mukaan.

Ero kasvaa. Ruotsin talous porskuttaa nyt yli neljän prosentin kasvua, Euroopan kärkeä. Suomi taas kuuluu EU:n ongelmatalouksiin. Tänä vuonna kasvu voi nousta 1,4 prosenttiin.

Vain harvat saaneet työsopimuksen palkattoman työkokeilun kautta

Hallitus haluaa laajentaa niin kutsutun työkokeilun koskemaan kaikkia työttömiä. Suunnitelmana on, että ensi vuoden alusta alkaen työttömät voisivat näyttää työnantajalle osaamisensa tekemällä kuukauden vapaaehtoisesti töitä ilman palkkaa työttömyyskorvauksella.

Muun muassa päivittäistavarakauppoja ja ravintoloita pyörittävän HOK-Elannon henkilöstöjohtaja Antero Levänen näkee, että laajennettu työkokeilu voisi helpottaa erityisesti niiden ihmisten työnhakua, joilla ei ole vielä riittävästi työkokemusta.

Toistaiseksi tulokset eivät mairittele.Putinin tuontikielto oli Valiolle iso isku – nyt Venäjän-tuotanto on siirtynyt rajan yli ja myynti kaksinkertaistunut

Putinin vastapakotteiden tavoite on kotimaisen tuotannon elvyttäminen. Valion mukaan juuri tämä on tapahtumassa, ja yhtiö on parhaillaan kasvattamassa tuotantoaan itänaapurissa.

SUOMALAINEN maitojätti Valio jatkaa Venäjällä tuotantoinvestointejaan, jotka lähtivät toden teolla käyntiin Venäjän asetettua eurooppalaisille elintarvikkeille tuontikieltoja vajaat kaksi ja puoli vuotta sitten.

Perjantaina vihittiin virallisesti käyttöön Valion Odintsovon sulatejuustotehtaan kolmas tuotantolinja Moskovan länsipuolella. Linja suoltaa venäläisille pakattuja sulatejuustosiivuja 800 kilon tuntivauhtia.

Rakennusliitolta tyrmäys hallituksen “hölynpölylle”

Hallituksen pitkäaikaistyöttömille kaavailema uusi sisäänheittopalkka saa tyrmäyksen Rakennusliitolta.

Liiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas arvostelee Lännen Medialle työllisyyspaketti-työryhmän suunnitelmaa, joka ehdottaa pitkäaikaistyöttömille alempaa palkkatasoa, jotta heidät saataisiin mukaan työelämään.

Hölynpölyä.

Poliisin uusi ohje pian käyttöön: Rikesakko jo 7 km/h -ylinopeudesta

Poliisin uusi valtakunnallinen linjaus aiempaa herkemmästä puuttumisesta ylinopeuksiin astuu voimaan lokakuun alusta. Uuden ohjeistuksen mukaan seuraamuksena on rikesakko, jos ylinopeutta on seitsemän kilometriä tunnissa.

Tähän asti rikesakon on saanut ylinopeudesta, joka ylittää kahdeksan kilometriä tunnissa.

[ Jo on mitätön muutos, eikö samalla olisi voinut tiputtaa rajaa vähän enemmän. ]

Osassa Suomen uimahalleissa burkinikielto - perustellaan hygienia- ja turvallisuussyillä

Suomessa uimahalleilla on kirjavia käytäntöjä musliminaisille suunnitellun uima-asun burkinin käytöstä.

STT:n kyselyyn vastanneista uimahalleista suurimmassa osassa burkini sallitaan, mutta monilla paikkakunnilla se ei kelpaa uima-asuksi. Kieltoa perustellaan viranomaismääräyksiin pohjautuvilla hygienia- ja turvallisuussyillä.

STT:n haastattelemien uimahallien vastuuhenkilöiden mukaan muslimit kokevat alastomuuden muiden ihmisten seurassa epämukavana tai uskontonsa vastaisena, joten ennen uimista ei välttämättä käydä suihkussa.

Ongelma ei ole se burkini, vaan se että pitää peseytyä ilman vaatteita. Meillä burkinin käyttäjiä ei ole ollut monia johtuen juuri tuosta peseytymissäännöstä, joka on välttämätön yleisen hygienian säilyttämiseksi, sanoo kunnossapitotyönjohtaja Tommi Nakari Lappeenrannan kaupungilta.

Norjalaismies lensi helikopterilla Kolumbian viidakkoon päättämään vuosikymmenien sotaa – ja onnistui

Norjalainen diplomaatti Dag Nylander kulki neljä vuotta Kolumbian viidakoissa, presidentinpalatsissa ja salaisissa kokouksissa. Tuloksena syntyi rauhansopimus 52-vuotiseen sotaan.

HELIKOPTERI lensi matalalla puiden latvojen yläpuolella. Norjalainen diplomaatti Dag Nylander katsoi ikkunasta Kolumbian sisämaan loputtomalta näyttävää viidakkoa. Siellä vehreyden keskellä oli sodan ydin.

Oli helmikuu vuonna 2012. Nylander oli matkalla hoitamaan tehtävää, joka ei saanut paljastua. Kopteri laskeutui viidakkoon ennalta sovittuun paikkaan. Jossain sen lähellä sijaitsi yksi pelätyn sissiliikkeen Farcin piilopaikoista.

Nylander näki metsän reunustaman aukion, sissejä maastopuvuissaan ja miehen, jota hän oli tullut hakemaan. Mies oli yksi Farcin johtajista, Arboleda Buitrago, lempinimeltään ”Lääkäri”.

He nousivat helikopteriin. Se lensi lensi yli Kolumbian, yli meren ja laskeutui lopulta Kuuban pääkaupunkiin Havannaan.

Siellä alkoivat huippusalaiset neuvottelut. Kyse oli Kolumbian sodan lopettamisesta.

JUOKSE KAUEMMAKSI

Alisa Vainio on 18-vuotias juoksija ja Suomen urheilun tulevaisuudenlupaus. Hänet haluavat nyt kaikki: media, yhteistyökumppanit ja urheilujohtajat. Mutta Vainio itse haluaa vain juosta, ja mahdollisimman kauas.

Mistä me puhumme, kun puhumme maratonista? Puhumme 42 kilometristä ja 195 metristä. Puhumme pisimmästä olympiamatkasta. Puhumme legendasta, jonka mukaan kreikkalainen sotilas Feidippides juoksi Marathonin kylästä Ateenaan ilmoittaakseen persialaisten kukistamisesta taistelussa. Sitten hän lyyhistyi maahan ja kuoli.

Dopingin takia Vainiolla ei ole enää idoleita. Tuntuu, että kaikki käryävät. Vainio uskoo, että huippusuorituksiin voi pystyä puhtaana. Pitää vain elää urheilulle – treenata ja treenata. Eli: Ylös kuuden seitsemän aikoihin. Jos treenit ovat edellisenä päivänä sujuneet, lihaksiin sattuu. Ensimmäinen ajatus on, että tänään mie en juokse yhtään. Mutta kun lihakset on vetreytetty, tekee mieli lähteä heti. Aamupalaksi vähän puuroa ja sitten päivän päätreeni. Palauttava välipala, lounas, päiväunet, iltatreeni, illallista niin paljon kuin jaksaa. Nukkumaan viimeistään kymmeneltä.

Puhumme äärisuorituksesta, mutta 17-vuotiaalle Alisa Vainiolle Kullervo-maraton viime syksynä oli ihan tavallinen pitkä lenkki. Hän oli juossut maratonin pituisia pätkiä vaikka kuinka paljon, pidempiäkin. Joskus Lappeenrannasta Imatralle äidin työpaikalle tai kotoa Venäjän rajalle ja takaisin.

Vainion aika, 2.33.24 on Suomen naisten kaikkien aikojen kuudenneksi paras. Se oli yli 11 minuuttia nopeampi kuin Rion olympialaisten tulosraja.

Maaliin päästyään Alisa Vainiosta oli tullut Suomen lupaavin nuori juoksija. Hän voi olla suomalaisen kestävyysjuoksun pelastaja, sellainen, jota Rion olympiakisoissa ei nähty.

Visit Finland Aavasaksa

360°

Aavasaksa on vaara Ylitornion kunnassa Tornionjoen varrella 70 kilometrin päässä Torniosta ja noin viiden kilometrin päässä Ylitornion keskustasta pohjoiseen. Sen korkeus on 242 metriä merenpinnasta, ja se on selvästi lähiseudun vaaroja korkeampi. Ranskan tiedeakatemia teki Pierre Louis Moreau de Maupertuis'n johdolla geofysikaalisia mittauksia Aavasaksalla vuosina 1736–1737.

Suomalaisten reaaliansiot paisuivat 20 vuodessa – laskuri kertoo, paljonko enemmän saat tavaroita palkallasi nyt kuin 1995

Tuore tutkimus paljastaa, että Suomi on hyötynyt globalisaatiosta enemmän kuin yksikään tutkimuksen 42 maasta. Nyt kasvu on hidastunut ja globalisaatio vastatuulessa. Tutkija on huolissaan: ”Jos kaikki rakentavat muureja rajoilleen, varallisuus vähenee.”

JOS KESKIPALKKAINEN suomalainen vuonna 1995 tarttui kodinkoneliike Expertin tarjoukseen ja päätti saada omakseen kotimaisen Saloran uuden kuvaputkitelevision alennettuun 3 490 markan hintaan, täytyi hänen tehdä hankintansa eteen noin 51 tuntia töitä.

Kun sama keskipalkkainen suomalainen tänään kävelee kodinkoneliikkeeseen ostaakseen vihdoin uuden laitteen vanhentuneen kuvaputkitelevision tilalle, on hinta suhteessa palkkaan paljon pienempi. Kotimaisen Saloran sijaan hänelle tarjotaan esimerkiksi korealaista Samsungia 550 euron hintaan. Summan ansaitakseen keskipalkkainen suomalainen joutuu tekemään töitä noin 25 tuntia.

TELEVISIOT HAVAINNOILLISTAVAT, kuinka paljon enemmän suomalaiset saavat tavaraa palkallaan nyt kuin 20 vuotta sitten.

Li Andersson ihmettelee 3 kk:n sääntöä – ”Hallitus aikoo ulkoistaa työttömien kontrollin”

Hallitus kertoi eilen, että budjettineuvotteluissa hyväksytyssä työllisyystoimien listauksessaan, että työttömät kutsutaan jatkossa poikkeuksetta TE-toimiston haastatteluun kolmen kuukauden välein. Työvoimaviranomaisen asettaman työllistymissuunnitelman rikkomuksista seuraa sanktio.

Anderssonin mukaan linjaus lisää työttömiin kohdistuvaa kontrollia. Hänen mukaansa lisääntyvän valvonnan myötä hallituksen pitäisi lisätä TE-keskusten resursseja, mutta sen sijaan ”hallitus aikoo ulkoistaa työttömien kontrollin yksityisille yrityksille”.

Veronmaksajien rahoilla aiotaan tukea yksityistä, voittoa tavoittelevaa liiketoimintaa, jonka avoimuus ja tehokkuus on kyseenalaista, hän sanoo.

Suomalainen nyhtökaura lähtee Ruotsiin jo ensi vuonna – tuotanto aiotaan kymmenkertaistaa

Suomalainen elintarvikeinnovaatio, nyhtökaura, lähtee Pohjoismaiden valloitukseen Pauligin vetämänä jo ensi vuoden aikana. Silloin on tarkoitus perustaa tehdas Ruotsiin ja ennen pitkää myös Norjaan ja Tanskaan.

Paulig aikoo vauhdilla laajentaa ostamansa nyhtökaurayhtiö Gold&Green Foodsin tuotantoa. Konsernijohtaja Jaana Tuomisen mukaan jo ensi vuoden aikana tuotanto aloitetaan myös Ruotsissa.

Suomessa ja koko länsimaisessa maailmassa on kova kysyntä lihaa korvaaville tuotteille, eikä nyhtökaura ole näillä apajilla yksin.

EU haluaa verokilpailun tosissaan kuriin – 13 miljardin Apple-kiista on merkki kovemmista otteista

Kansainvälisten yritysten verotuksen sääntöjä on tiukennettu Euroopan unionissa. Mitä yritysverokilpailu on, ja miksi se halutaan kuriin?

VOIMASUHTEET jatkuvassa kansainvälisessä yritysverokilpailussa ovat viime aikoina kääntyneet veroja keräämään pyrkivien kansallisvaltioiden eduksi.

Yhtenä merkkinä verokilpailun voimasuhteiden muutoksesta voidaan pitää Euroopan komission päätöksiä, joissa on katsonut, että suuryrityksille annettu lempeä verokohtelua on ollut laitonta yritystukea.

VEROKILPAILU tarkoittaa sitä, että jokin veronkantopiiri – tavallisesti itsenäinen valtio – houkuttelee puoleensa taloudellista toimeliaisuutta kevyellä verotuksella tai muulla tavoin lempeällä verokohtelulla.

Euroopan komissio tutkii paraikaa, onko Hollanti antanut kahvilaketju Starbucksille niin lempeää verokohtelua, että sitä voidaan pitää EU-sääntöjen vastaisena yritystukena.

Yritysmaailman suurvaikuttaja Risto Siilasmaa uskoo teknologian mullistavan työelämän – ”Työttömyys tulee nousemaan automaattisesti”

Teknologiateollisuuden puheenjohtaja Risto Siilasmaa sanoo, että Suomi voi olla pian todella isossa pulassa, kun työelämän muutos iskee kipeimmin keskiluokkaan. Siksi poliitikkojen ja etujärjestöjen pitäisi ottaa ensisijaiseksi päämääräksi Suomen, ei yksittäisten ryhmien etu.

Näin sanoo yritysmaailman suurvaikuttaja Risto Siilasmaa, 50. Hän pelkää, että suomalainen yhteiskuntamalli on pian nykyistäkin pahemmassa pulassa, jos maata ei saada taloudellisesti kuntoon. Syinä ovat teknologian kehitys ja etenkin digitalisaatio, jotka alkavat hävittää hyvinvointiyhteiskuntaa pystyssä pitäneen keskiluokan työpaikkoja. Koneet tekevät yhä suuremman osan tietotyöstä.

Meitä kaikkia vaivaa paha tauti, ja sen nimi on vanhaan takertuminen. Jos kukaan ei suostu luopumaan mistään edes yhteisen hyväksi, uusia rohkeita kokeiluja ei synny eikä tätä maata saada eteenpäin.”

[ "Meitä kaikkia vaivaa paha tauti, ja sen nimi on vanhaan takertuminen." Niinpä, miksi poliitikot/yritysjohtajat eivät voisi näyttää esimerkkiä ja luopua ylisuurista palkoistaan.

Renny Harlin teki hittielokuvan Jackie Chanin kanssa Kiinassa – ”Olen onnellisempi kuin 20 vuoteen”

VAALEA länsimaalainen mies valkoisessa kauluspaidassa ja oransseissa lenkkitossuissa erottuu katukuvasta Pekingin keskustassa, vilkkaalla Sanlitunin alueella. Hän näyttää tuntevan paikat.

Suomalais-yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja Renny Harlin tuntee alueen, koska hänen kotinsa on lähistöllä.

”Olen asunut täällä ihan täysin nyt puolitoista vuotta.”

Harlin, 57, on tullut Kiinaan jäädäkseen.

”Tällä hetkellä ihannetulevaisuuteni on se, että teen koko loppu-urani täällä elokuvia”, hän paljastaa.

Los Angelesin Hollywoodissa Harlinilla on yhä asunto, tuotantoyhtiö sekä ihmisiä, joihin hän pitää yhteyttä. Tänä vuonna hän ei ole kuitenkaan edes käväissyt siellä.

Harlinia työllistää Kiinassa elokuvien teko. Hänen Kiinan-uransa avasi toimintakomedia Skiptrace, joka tulee Suomessa ensi-iltaan perjantaina 2.9.2016. Harlinin Kiinassa ohjaama elokuva on jo ehtinyt tahkota rahaa Kiinan valkokankailla niin, että sitä voi sanoa menestykseksi.

Apple joutuu maksamaan Euroopassa ennätyssuuret veromätkyt - summa nousee miljardeihin

Euroopan komissio aikoo tiistaina julkistaa yhdysvaltalaiselle teknologiajätti Applelle ennätyssuuren verorangaistuksen, koska maa on saanut laitonta valtiontukea Irlannilta, kertoo Financial Times.

Korvaukset voivat nousta miljardeihin euroihin, lehden lähteet kertovat.

EU-komission päätöksen mukaan Irlanti on käytännössä myöntänyt Applelle sellaisia ehtoja, joita muut yhtiöt eivät ole saaneet. Näiden ehtojen ansiosta Apple on pystynyt maksamaan prosentin verran veroa tuloksestaan Euroopassa, kun normaalisti Irlannissa yritysten pitäisi maksaa 12,5 prosenttia tuloksestaan veroina.

Suomalaisfirma repäisi: Neste kehitti ajatuksen voimalla toimivan laitteen

Öljynjalostajana tunnettu Neste on kehittänyt ThinkEar-kuulokekonseptin, joka mahdollistaa musiikkisoittimen käytön ajatuksen voimalla.

ThinkEar-kuulokkeet lukevat käyttäjän komentoja viiden eeg-sensorin eli aivosähkökäyrää mittaavan elektrodin avulla. Sähköimpulssit ohjaavat käskyn sisäänrakennetulle mikrotietokoneelle, joka toteuttaa käyttäjän komennon.

Huivien käyttökiellot yleistyvät Euroopassa – Suomalaistutkija: Jossain vaiheessa keskustelu tulee myös Suomeen

Musliminaisten käyttämien burkien ja niqabien käyttökiellot yleistyvät Euroopassa, uskoo Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola.

Ranska kielsi ensimmäisenä Euroopan maana burkien ja niqabien keväällä 2011. Aftenposten-lehden tekemän selvityksen mukaan usea Euroopan maa harkitsee parhaillaan muslimisnaisten täyshuntujen kieltoa.

Nythän se on jo levinnyt. Sitä on eri versioina Belgiassa, Espanjassa ja Sveitsissä ja monen maan kohdalla keskustellaan siitä. Minä pidän uusia kieltoja hyvin todennäköisinä.

[ Onhan se nyt ihan järjetöntä, että joillekin sallitaan verhoutua täysin tuntemattomaksi. Jos menet pankkiin perunasäkkiin pukeutuneena, vartija on kimpussasi ennen kuin ehdit huomenta sanoa. Burkissa ja niqabssa voit lampsia vapaasti tiskille ja vetää vaikka viitan alta konepistoolin. Puhumattakaan uimahalleista joissa päästä varpaisiin pukeutunut muslimi rouva (mistä sitä tietää vaikka sisällä olisikin herra) uiskentelee helmat liplattaen. Mitä sanottaisiin jos Saarijärven Paavo kroolaisi sarkahousut ja nahkasaappaat jalassa, vedoten uskonnonvapauteen. ]

Arvaamaton Hekla on valmis purkautumaan – tutkija muuttaisi lentoreittejä

Islantilainen tulivuoritutkija Páll Einarsson varoittaa vaeltamasta Heklalle, koska mahdollinen purkaus alkaa äkkinäisesti. Myös Heklan yläpuolella päivittäin lentävät lentokoneet pitäisi Einarssonin mukaan ohjata muualle.

Einarsson on joutunut selittämään laajalle levinnyttä lehtilausuntoaan, joka tulkittiin niin, että Hekla on purkautumassa nyt rajusti. Islannissa tulivuoret ovat herkkä asia.

Einarssonin mukaan Heklan sisään on kertynyt magmaa siinä määrin, että paine tulivuoressa on kasvanut jo paljon yli edellisten purkausten tason.

Maanviljely oli ihmiskunnan pahin virhe, historioitsija väittää

NOIN KYMMENEN TUHATTA vuotta sitten tehtiin suuri päätös. Ihmiskunta oli elänyt parisen miljoonaa vuotta metsästäjä-keräilijän elämää.

Yhtenä kauniina päivänä joku kuitenkin päätti, että nyt jäädään tähän, ryhdytään viljelemään maata eikä lähdetä enää mihinkään.

Olipa onnekas päätös!

Ei ollenkaan, sanoo historioitsija Yuval Noah Harari. Hänen mukaansa maanviljelyyn siirtyminen oli kauhea virhe. Jos ihminen olisi ymmärtänyt, mihin maanviljelyn aloittaminen johtaa, hän ei ehkä olisi ryhtynyt koko hommaan.

Maanviljely tarkoitti huonompaa ja yksipuolisempaa ravintoa, pakotti tekemään enemmän työtä ja altisti kulkutaudeille. Se ei muuttanut elämää turvallisemmaksi, vaan usein päinvastoin.

Yuval Noah Harari (s. 1976) on israelilainen historioitsija. Hän on keskiajan tutkija, mutta menestyskirjassaan Sapiens – Ihmisen lyhyt historia hän kertoo lajimme tarinan noin 70 000 vuoden ajalta.

Ihmiskunnan historioitsija kertoo tästä melko tuoreen esimerkin. Kun englantilainen kapteeni JamesCook saapui Australiaan huhtikuussa 1770, alkuperäiskansa aboriginaalit pärjäsivät mainiosti metsästäjä-keräilijöinä.

”Aboriginaalit eivät todellakaan kutsuneet Cookia Australiaan, jotta he pääsisivät töihin pelloille ja tehtaisiin”, Harari sanoo.

Professori tyrmää puheet päivän tärkeimmästä ateriasta: ”Tiede ei tue väitteitä aamiaisen hyödyistä”

Tutkimusten mukaan aamiaisen laistaminen ei johda lihomiseen eikä ylensyöntiin myöhemmin päivällä.

JÄTITKÖ aamupalan väliin ja säntäsit liikkeelle pelkän kahvikupillisen voimalla? Pahempi juttu. Ikiaikaisen terveysmantran mukaan aamiainen on päivän tärkein ateria. Ilman sitä ei päivä lähde kunnialla käyntiin.

”Tiede ei tue väitteitä aamiaisen hyödyistä tai sen laiminlyönnin haitoista”, kertoo ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta.

”Syömisessä kannattaa pitää jokin rytmi, mutta mikään ei oikein perustele, että sen pitäisi alkaa aamuvarhaisella”, Fogelholm sanoo.

Valokuvataiteen museossa esittäytyvä Yhdysvaltojen takamaita kuvaava Alec Soth on valokuvan Johnny Cash

Valokuva Alec Soth: Gathered Leaves 15.1.2017 saakka Suomen Valokuvataiteen museossa (Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G). Ti–su 11–18, ke 11–20.

ALEC SOTHIN (s. 1969) retrospektiivinen näyttely Gathered Leaves on kerännyt superlatiiveja Yhdysvalloissa ja Britanniassa.

The Guardian on luonnehtinut Sothia aikamme merkittävimmäksi yhdysvaltalaiseksi valokuvaajaksi, ja näyttely on jo nimetty klassikoksi. Eikä ihme, Gathered Leaves on huikea matka amerikkalaisuuden ytimeen.

Soth on valokuvan moniottelija, kuvajournalisti, valokuvakirjojen omakustantaja, bloggaaja ja instagrammaaja, joka on hyvin tietoinen siitä mitä valokuvaus on älypuhelinten aikakaudella.

SOTH ei ole näppäilijä. Vaikka hänen kuvansa saattavat joskus näyttää lonkalta laukaistuilta, hän suunnittelee ne huolellisesti.

Hän käyttää myös oivaltavasti hyväkseen valokuvan tyylejä ja lajityyppejä näyttävästä värikuvasta valvontakameran rakeisuuteen. Aihe määrää käsittelytavan.

Erityisesti Soth tunnetaan valokuvakirjoistaan, teoksista joiden varaan myös näyttely on rakennettu. Yhteistä kirjoille on hänen periamerikkalainen työskentelymetodinsa, matkalla olo tai kuljeskelu.

Alec Sothin valokuvat näyttävät amerikkalaisuuden ytimen

ALEC Sothin valokuvastudio sijaitsee kaksikerroksisessa tiilirakennuksessa St. Paulin kaupungin teollisuusalueella. St. Paul katsoo Minneapolisia Mississippi-joen yli. Yhdessä niitä kutsutaan nimellä Twin Cities eli kaksoskaupungit.

MEIDÄN pitäisi puhua Alec Sothin valokuvaprojektista Gathered Leaves, joka tulee Valokuvataiteen museoon Helsinkiin elokuun lopulla. Yhdysvalloissa ja Britanniassa näyttely on kehuttu maasta taivaaseen. Kriitikoiden mukaan se sinetöi Sothin aseman amerikkalaisuuden kuvaajana.

Ensin Soth tarvitsee kuitenkin kunnon sumpit. Lampsimme siis läheiseen kahvilaan, jonka kahvi on Sothin mukaan Minnesotan parasta.

A photo posted by Alec Soth (@littlebrownmushroom) on

Asiantuntijat valitsivat 2000-luvun sata parasta elokuvaa – Mulholland Drive listan ykkösenä

Britannian yleisradioyhtiö BBC kysyi 177 asiantuntijalta, mitkä ovat parhaat 2000-luvulla tähän mennessä tehdyt elokuvat.

Toiseksi parhaaksi elokuvaksi raati arvioi hongkongilaisen Wong Kar-wain haikean rakkausdraaman In the Mood for Love ja kolmanneksi Paul Thomas Andersonin There Will Be Bloodin, joka sijoittuu 1900-luvun taitteen Kaliforniaan.

BBC:N kulttuuritoimittaja Luke Buckmaster arvioi yhdeksi Mulholland Driven suosion syyksi sen, että elokuva onnistuu sekä lumoamaan katsojansa kauniilla kuvilla että haastamaan tämän älyn. Unenomaisen pinnan alla elokuva kommentoi terävästi Hollywoodin vehkeilyjä ja jättää monia asioita selittämättä.

How to Make a Vacation Book with Lightroom

Luo Kuvakirjasi arjen tai erityisten hetkien kuvista.

Maailmanlaajuinen matka-adapteriopas

Koko maailman kattava opas matka-adaptereihin , pistokkeisiin ja muuntajiin + tietoa verkkovirtajännitteestä eri maissa.

Eri maissa voi olla erilaiset verkkovirtajännitteet. Siksi et voi käyttää 110 voltin laitetta 220 voltin sähköjärjestelmässä. Tarvitset siis verkkovirran muuntajan, jonka avulla voit käyttää laitteitasi turvallisesti. Jos matkakohteessasi on erilainen pistokejärjestelmä kuin Suomessa, hanki pistokkeisiin sopiva adapteri.

Politiikan korjaussarja ällistyi: oppikirja pilkkaa presidenttiä puolisoineen

Nyt on kaikki nähty! Korjaussarjan äijät vetivät happea, kun näkivät Sanoma Pron kustantaman lukiolaisten psykologian oppikirjan: siinä presidentti Sauli Niinistöä ja rouva Jenni Haukiota pilkataan oikein kuvan kera. Tämä oppikirjauudistus ei onnistuisi naapurissa!

Yleensä maan isä on luonut lempeän katseensa oppilaisiin luokkahuoneen seinältä, mutta nyt Sanoman koijarit ovat panneet presidenttiparin kuvan komistamaan psykologian oppikirjan evoluutio-osuutta .

Suomalaisasiantuntija vaatii Norjan hiihtoliittoa tilille astmalääkepaljastusten jälkeen – ”Se on dopingia”

Timo Seppälä tyrmää norjalaisten selitykset astmalääkkeiden käytöstä hiihtäjien ennaltaehkäisevään hoitoon.

Norjalainen televisiokanava TV2 paljasti keskiviikkona, että Norjan hiihtoliitto on tarjonnut urheilijoille astmalääkkeitä ennen kilpailua, vaikka hiihtäjät eivät ole sairastaneet astmaa. Asian paljastivat nimettömänä pysytelleet urheilijat.

Internet-kuri kovenee Kiinassa – väärä verbi toi potkut päätoimittajalle

Verkkopalvelut eivät saa enää hankkia omia uutisia. Päätoimittajien päät pannaan vadille vääränlaisesta uutisoinnista.

YKSIPUOLUEMAA Kiina on kesän kuluessa rajoittanut voimakkaasti uutisten kertomista kiinalaisissa internet-palveluissa. Viimeksi viime viikolla joukko päätoimittajia joutui puhutteluun, jossa heille kerrottiin tiukennetuista pelisäännöistä.

Uutissivustojen on järjestettävä palveluihinsa 24 tuntia vuorokaudessa toimiva valvonta, jossa tarkkaillaan esimerkiksi lukijoiden kommenttikirjoituksia, Xinhua kertoi. Sen mukaan Kiinan merkittävimpien verkkopalvelujen päätoimittajat ovat ilmoittaneet sitoutuvansa sääntöihin.

Sääntöjen on tarkoitus edistää ”päämelodiaa” ja ”positiivista energiaa”. Kiinan kommunistipuolueen kielenkäytössä nämä termit tarkoittavat, että välitetään vain sellaista tietoa, jota puolue haluaa välittää.

Heinäkuun alussa Kiinan suurimpiin verkkopalveluihin kuuluva Tencent kertoi uutisessaan, että Xi ”raivosi” tärkeän puheen puolueen vuosipäivänä. Tapauksen jälkeen Tencentin uutisten päätoimittaja Wang Yongzhi sai potkut.

HEINÄKUUSSA internetvalvoja CAC:n Pekingin-toimisto ilmoitti sakottavansa useita kaupallisia internet-portaaleja, koska ne olivat julkaisseet itse tuottamiaan uutisia. Ne olivat rikkoneet sääntöä, jonka mukaan vain virallisista lähteistä tulevia uutisia saa levittää, kertoi uutistoimisto Xinhua heinäkuussa.

[ Että tällainen valtio kasvattaa vaikutusvaltaansa maailmassa. Kyllä kannattaisi miettiä kahdesti, ennen kuin ryhtyy yhteistoimintaan tällaisten kanssa. Kaikkea ei nimittäin saa rahalla. ]

Digi-tv tuli 15 vuotta sitten

Tällä viikolla tulee kuluneeksi 15 vuotta siitä, kun Suomi aloitti ensimmäisenä maailmassa digitaaliset tv-lähetykset antenniverkossa. Tarkka päiväys oli 27.8.2001. Sitä kutsuttiin aikanaan nimellä Big Bang (ihan tosi!).

Ei ihme, jos et muista tapahtumaa -- ei sitä huomannut juuri kukaan muukaan. Yle ryhtyi digiveturiksi ja alkoi lähettää ohjelmiaan digitaalisesti, vaikka digibokseja ei ollut edes myynnissä. Lähetyksiin paloi niitä miljoonia, joita Yle oli saanut verkkoyhtiö Digitan myynnistä Ranskaan.

Avaruusolentojen tai da Vincin tekosia? Ihminen ei vieläkään tiedä, mitä maailman salaperäisimmässä kirjassa lukee

1400–luvulla kirjoitetusta Voynichin käsikirjoituksesta aiotaan painattaa uusi näköispainos.

NIIN SANOTTU Voynichin käsikirjoitus on tunnettu maailman salaperäisimpänä kirjana.

Mysteerikirja on laadittu tunnistamattomalla kielellä, eivätkä sen kirjaimet ole peräisin mistään ihmiskunnan tuntemasta kulttuurista. Lisäksi kirja sisältää useita erilaisia piirroksia, joista monet esittävät kasveja, mutta mukana on myös tähtikarttoja, kaavioita, eläimiä ja muun muassa alastomia naisia.

Eräs mysteereistä on, että useimpia kirjan kasveista ja tähtikartoista ei ole onnistuttu tunnistamaan.

KIRJA tuli julkisuuteen vuonna 1912, kun puolalainen kirjakauppias Wilfrid Voynich sai sen haltuunsa. Voynich pyysi apua kirjan salaisuuden ratkaisemiseen Pennsylvanian yliopistosta, joka puolestaan pyysi apuun esimerkiksi Yhdysvaltain armeijalle työskennellyttä viestisalauksen erityisasiantuntija William Friedmania. Silti kirjoituksen sisältö on tutkijoille yhä täysi mysteeri.

TEM:n ykkösvirkamies Kauppalehdessä: Palkat alas ja työttömyysturva lyhyemmäksi. Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson ehdottaa pienempiä palkkoja kuin työehtosopimuksessa ja leikkaisi työttömyysturvan kestoa työllisyyden parantamiseksi. Keskustelua.

Kummola jyrähtää Suomen menestymättömyydestä: "Onko järkevää roiskia resursseja sinne tänne?"

Kummola kertoo kannattavansa mallia, jossa huippu-urheilun resursseja keskitettäisiin vain muutamiin lajeihin.

Suomi on osallistunut olympialaisiin Lontoon vuoden 1908 kisoista lähtien, ja tänä vuonna Riossa tuli kaikkien aikojen huonoin saavutus: Mira Potkosen nyrkkeilypronssi jäi Suomen ainoaksi mitaliksi.

Suomen olympiakomitean valtuuskunnan puheenjohtaja Kalervo Kummola on pettynyt Suomen menestykseen Riossa.

Jäi sellainen kuvitelma, tiedettiinkö edes tarkkaan, missä maailman huipulla mennään. Jotkut EM-kisat eivät anna oikeaa kuvaa siitä, sillä ne ovat monelle välikisat ja monet jättävät ne väliin. Myös Pohjois-Amerikassa ja Australiassa mennään tosi lujaa.

Olen kauan ollut sitä mieltä, että meidän pitäisi keskittyä muutamiin lajeihin. Se ei estä sitä, etteikö mistä tahansa lajista voisi tulla huipulle, mutta rerussit ovat rajatut. Onko järkevää roiskia resursseja sinne tänne?

Konsultti avautuu: Näin paljon tuli fyffeä

Herättelet, valmennat, sparraat ja provosoit. Mutta mitä sinä Ville itse teet? Oletko vain puhuva pää vai mistä ammennat kaiken sen minkä verkkoon lapioit.

Hyvä kysymys jälleen kerran! Laittoi oikein miettimään asiaa matkalla kesälomille. On siis todistusten aika. Tässä tulokset.

12 Kuukautta

Viimeisen vuoden aikana olen pitänyt n. 60 luentoa ja 18kk aikana lähes sata kasvusta, johtamisesta, digitalisaatiosta ja markkinoinnista.

Viime vuoden aikana löysin 100 000 eri lukijaa kirjoituksilleni.

Keväällä Markkinointi & Mainonta –lehden teettämä mainetutkimus määritteli nimeni parhaan markkinoinnin näkemyksen omaavaksi asiantuntijaksi.

5 Vuotta

Olen luonut henkilökohtaista konsulttilaskutusta yli 1meur (= n. 200.000 vuosi)

Olen palvellut Suomen parhaita yrityksiä menestyksellä lähes ilman reklamaatioita.

Yritän elää kuten opetan. Virtualisoida turhia prosesseja, tunnistaa olennaista ja tuottaa asioita tehokkaasti. Mietin jatkuvasti miten asioita voisi tehdä enemmän, paremmin ja vähemmällä.

Oppikirjojen kontaktimuovirumbasta on päästävä eroon – 500 000 tuntia turhaa työtä

Suomessa käytetään vuosittain oppikirjojen päällystämiseen lähes 500 000 työtuntia eli noin 300 henkilötyövuotta. Suurimman osan tästä tekevät koululaisten vanhemmat, kirjoittaa Anna Dannenberg.

VIELÄ muutamia vuosikymmeniä sitten koululaisten ensimmäinen tehtävä kouluvuoden alkajaisiksi oli uusien oppikirjojen paperointi. Sillä varmistettiin arvokkaiden kirjojen pysyminen siisteinä käyttäjältä toiselle, ja samalla opetettiin lapsille kädentaitoja ja omista tavaroista huolehtimisen tärkeyttä.

Sitten tuli markkinoille kontaktimuovi. Sillä saa kyllä kirjat päällystettyä kestävästi ja siististi, mutta tehtävä on sen verran vaikeampi, että ainakaan pieni koululainen ei siihen itsenäisesti pysty. Lopputulos on, että kirjojen päällystäminen on siirtynyt enimmäkseen vanhempien tehtäväksi.

Suomessa on noin 550 000 peruskoululaista. Vaikka kunnat säästävät kirjahankinnoissa yhä enemmän ja käyttävät mahdollisuuksien muun muassa sähköisiä kirjoja, jokainen heistä saa lukuvuoden aikana arviolta kymmenkunta päällystettävää oppikirjaa.

[ Uskomatonta 1980 luvulla alkanut kirjojen muovitus rumba on saanut jatkua näihin päiviin asti, kenenkään siihen puuttumatta. On todella jo korkea aika nostaa tämä #muovikissa pöydälle. ]

Ruuskanen ainoana suomalaisena Rion keihäsfinaaliin

Tero Pitkämäki ja Ari Mannio karsiutuivat. Hallitseva maailmanmestari Julius Yego pääsi finaaliin vasta viimeisellä heitollaan.

Antti Ruuskanen on selviytynyt ainoana suomalaisena miesten keihään loppukilpailuun Rion olympialaisissa. Ruuskanen oli karsinnan 11:s tuloksella 82,20. Karsintaraja Riossa oli 83 metriä.

Neziriä alkoi ottaa rajusti päähän

Porilainen olisi edennyt pika-aitojen olympiafinaaliin sivuamalla SE-aikaansa.

Nooralotta Neziri ei vaikuttanut välieränsä jälkeen maansa myyneeltä, vaikka aika 13,04 jätti hänet kauas loppukilpailupaikasta. Hänen olympiaurakkansa maksimitavoitteelta näyttikin juuri välieräpaikka ja mahdollisimman niukka putoaminen finaalista mielellään uudella, 12,7-alkuisella SE-ajalla.

HIIT-treeni ei sovi aloittelijalle – voi koetella sydäntä liikaa

Kaikki tehot irti ottavia HIIT-intervalleja kannattaa alkaa tehdä vasta, kun on hankkinut peruskuntoa, vinkkaa tuore tutkimus.

KOVATEHOINEN HIIT-harjoittelu voi olla kuntoiluun tottumattomalle sydämelle liian rankkaa. Jos ei ole aiemmin harrastanut liikuntaa, kannattaa alkaa tehdä sykettä nostavia intervalleja varovaisesti.

Tähän suositukseen päätyy akatemiatutkija Kari Kalliokoski, joka on tutkinut tutkimusryhmänsä kanssa HIIT-kuntoilun vaikutuksia sydänterveyteen.

HIIT-harjoittelu tarkoittaa intervallitreeniä, jonka aikana kuntoillaan kovavauhtisesti: poljetaan esimerkiksi kuntopyörää tai juostaan pikaisia spurtteja. Tehokas treeni saattaa kestää lyhimmillään vain 10 minuuttia.

Laura Trott ajoi ratapyöräilyn naisten omniumin voittoon

Neljän kullan Laura Trott puolusti naisten omniumin mestaruuttaan.

Iso-Britannian Laura Trott oli omaa luokkaansa ratapyöräilyn naisten omniumissa. Lontoon vuoden 2012 kotikisojen voittoaan puolustanut Trott kirjasi kisassa yhteistuloksen 230, kun hopealle polkenut Yhdysvaltain Sarah Hammer saavutti pistemäärän 206. Kolmas oli Belgian Jolien D'Hoore.

Liitto kielsi urheilijoiltaan intiimialueiden sheivauksen – ”Asiaa ei ollut helppo ottaa esille”

Ikävästi intiimialueita hankaavien satuloiden kanssa painiminen on vienyt tieteenteon uudelle tasolle, ainakin brittilehti The Guardianin mukaan.

Yksi tieteellinen tutkimustulos toi ilmi, että nykyaikainen suosittu tapa ajella intiimialueiden karvat aiheuttaa osiltaan satulakipua ja siten heikentää polkijoiden aikoja. Mutta miten lähestyä kiusallista aihetta, siis kertoa olympiakultamitalistille, että alapään karvojen ajelu olisi syytä lopettaa?

Tiesimme, että meidän oli saatavat naiset lopettamaan sheivaaminen ja vahaaminen jos aioimme ratkoa satulakipuongelmia. Kuitenkin tiesimme, että kaikki ajajamme kärsivät niistä. Kerran pohdimme, että pitäisikö heille hankkia partatrimmaajat .

Valokuvaaja kertoo miten kuuluisa otos Boltista syntyi

Getty Imagesin valokuvaajan Cameron Spencerin otoksesta tuli pikajuoksija Usain Boltin ylivoimaisuuden symboli.

Kuvassa Bolt näyttää olevan ennemmin sunnuntailenkillä kuin olympiavälierissä. Hänelle vaikuttaa jäävän aikaa hymyillä suoraan kohti kameraa.

Onko tämä kaikkien aikojen paras yleisurheilukuva? ”Bolt hymyilee kuin maantiekiitäjä, piip piip”.

MITEN tuo jopa kaikkien aikojen parhaaksi tituleerattu yleisurheilukuva otettiin? ”Joskus mukana on onnea, mutta täytyy olla myös valmistautunut” , australialainen Spencer kertoi Sydney Morning Heraldin haastattelussa.

Valokuvaajan oma suosikki on otos tennispelaaja Gael Monfilsista tämän vuoden Australian avoimista. Kuvan Monfilsista voi katsoa täältä .

Pokémon Go toi Tuijalle jättilaskun

Tuijan 9-vuotiaan pojan pokejahti päätyi kalliiksi luottokorttilaskuksi Lempäälässä.

Tuijan yhdeksänvuotias poika oli ostanut lisäosia huippusuosittuun Pokémon Go -peliin Google Play -sovelluskaupassa. Kaiken onnettomuuden keskellä syykin on - ainakin pikkupojan logiikalla - varsin yksinkertainen.

Hänellä on kaksoisveli, eikä 4G-yhteys toiminut. Tämän vuoksi hän ei jostain syystä saanut kerättyä niitä pokémoneja niin paljon. Hänen piti sitten kiriä kaksoisveli tietenkin kiinni vähän tällaisella epärehellisellä konstilla.

Tuija halusi ottaa yhteyttä Iltalehteen ikävän tapauksen vuoksi, etteivät muiden lasten vanhemmat saisi yhtä epämieluisaa yllätystä kohdalleen.

Isä tyrmistyi DNA:n lapselle lähettämästä Pokemon-viestistä

Isän mukaan DNA lähetti pokehuumassa olevalle 9-vuotiaalle kalasteluviestin sovelluskauppaan. DNA on toista mieltä.

"Kaipaatko ehkä Pokémonien jahtaukseen lisävarusteita tai jotain muuta viihdettä loppukesään? Google Play -sovelluskaupan maksulliset ostokset onnistuvat ilman luottokorttia suoraan DNA:n prepaid-liittymäsi saldolla. Ota maksutapa helposti käyttöön Google Playn asetuksista (ohjeet: www.dna.fi/googleplay). DNA."

Sellainen tekstiviesti sai 9-vuotiaan lapsen isän vihaiseksi.

Urheilijat alkavat kärytä geeneistä – Rion jälkeen kaikki dopingnäytteet analysoidaan uudella geenitestillä

Uusi testi paljastaa epoon liittyvän geenidopingin käytön.

ANTI-DOPINGIN uusi aikakausi on alkanut: jatkossa urheilijat voivat kärytä myös geeneistä. Australiassa kehitetty geenidopingtesti ei aivan ehtinyt rutiinikäyttöön ennen Rion olympialaisten alkua, mutta tutkijat aikovat analysoida urheilijoiden näytteet jälkikäteen.

”Emme tiedä, onko geenidopingia käytetty, mutta on selvää, että se on mahdollista – on ollut jo pitkään”, totesi Tukholman Karoliinisen instituutin professori Carl Johan Sundberg heinäkuussa EuroScience Open Forumissa Manchesterissa. Hän on myös Maailman anti-dopingtoimiston Wadan geeni- ja soludopingryhmän jäsen.

Geenidopingia on ollut mahdollista harrastaa yli vuosikymmenen ajan ilman, että sitä on kyetty rutiinisti testaamaan.

Suomalaismiehen iPhone varastettiin Italiassa – varkailta taidokas yritys viedä myös salasana

Applen Find my iPhone eli Etsi iPhone on oivallinen palvelu ja järjestelmä, joka auttaa hyvin suojaamaan iPhonen, iPadin tai vaikkapa Mac-tietokoneen varkaiden varalta. Tarkkana kannattaa silti olla, kuten tämä suomalaismiehen esimerkki osoittaa.

Joonas Kiminki oli pari viikkoa sitten matkoilla Italiassa, kun hän maauimalareissun ajaksi unohti iPhonensa vuokra-autoon. Pari tuntia myöhemmin auton ikkuna oli rikottu ja puhelin tiessään.

”Äitinsä hylkäävä tytär on kauheinta mitä on”

KUN Pedro Almodóvar vuosi sitten kuvasi uutta elokuvaansa, kameran edessä hulluteltiin.

Kuvauspaikalla oli muiden muassa näyttelijä Rossy de Palma, Almodóvarin luottonäyttelijä, ja työryhmä intoutui tekemään elokuvasta varjoversiota.

”Kutsuimme sitä meksikolaisversioksi”, Almodóvar kertoo.

Mitä he siis tekivät?

Kun kohtaus oli valmis, se näyteltiin vielä uudestaan, mutta suuresti liioitellen. Siis ikään kuin meksikolaisittain.

ALMODÓVARIN uusi elokuva Julieta kuvaa äitiä ja tytärtä, ja kertoo heidän vaikeasta suhteestaan. Elokuva on Almodóvarin ohjaama ja kirjoittama, ja samalla se on vähän kuin paluu elokuvantekijän pääteoksiin, sellaisiin elokuviin kuten Naisia hermoromahduksen partaalla, Kaikki äidistäni tai Volver – paluu.

”Espanjalaisessa kulttuurissa kauheinta mitä voi kuvitella on, että tytär hylkää äitinsä.”

Työnhaun saa nyt lyödä leikiksi – suomalaissovelluksessa työnantajia selataan kuin Tinderissä

Kilpailu parhaista osaajista on työmarkkinoilla kovaa, joten työntekijöitä etsitään pelien ja sovellusten voimin.

TYÖNHAKIJA, miltä kuulostaisi työntekoa simuloiva videopeli, deittipalvelu Tinderin kaltainen työnantajien selaaminen tai tosi-tv-ohjelma Diiliä muistuttava bisneskilpailu?

Tällaisiin voi jo törmätä työpaikkaa etsiessä, sillä rekrytoinnin pelillistäminen on trendi, joka nostaa päätään Suomessa. Yritykset etsivät nyt kandidaatteja yhä luovemmin keinoin.

”Hakijajoukosta halutaan löytää parhaat tekijät. Suomessa pelillistäminen nähdään myös enemmän työpaikkailmoittelun näkyvyyden kasvattamisena”, kertoo rekrytointikonsultti Tom Laine.

"Kuolleen meren suolasta tuli allergia" – vaihtoehtohoitaja vaatii 500 000 euron korvauksia

OIKEUS Tuomioistuin on varsin huono paikka hakea ratkaisua lääketieteellisiin näkemyseroihin, katsoo käräjäoikeus.

Keravalainen vaihtoehtohoitaja väittää saaneensa suola-allergian Keravan terveyskeskuksesta alkaneiden hoitovirheiden takia. Lisäksi hoitajan mukaan hänellä vanhastaan ollut sähköallergia paheni virheiden takia.

Hoitaja vaatii potilasvakuutuskeskukselta noin 500 000 euroa erilaisia korvauksia muun muassa kivusta ja särystä ja ansiomenetyksistä.

Vaihtoehtohoitajan mukaan hänelle sattui työtapaturma keväällä 2014 hänen koskiessaan kuivilla sormenpäillä Kuolleen meren mineraalisuolaliuokseen.

Vaihtoehtohoitaja puolestaan kieltäytyi aluksi ihotautilääkärin tutkimuksesta. Hänen mukaansa mineraalisuola-allergia ei näy testeissä.

Terveyskeskuslääkäri alkoi epäillä potilaan oireiden olevan henkisiä lähetti tämän psykiatrisiin tutkimuksiin.

Siellä vaihtoehtohoitajan vanha sähköallergia paheni. Seurauksena oli hänen mukaansa muun muassa keskivaikea aivovamma.

Arhinmäki ivaa ps-puoluesihteerin tv-esiintymistä: “Vuoden huikein poliittinen analyysi 25 sekunnissa”

Perussuomalaisten puoluesihteerin Riikka Slunga-Poutsalon vierailu Ylen A-studiossa keskiviikkona on herättänyt hilpeyttä sosiaalisessa mediassa. Puoluesihteeri arvioi syitä, miksi perussuomalaiset eivät ole onnistuneet houkuttelemaan naisia kannattajikseen.

Perussuomalaiset on aina ollut asialinjalla oleva puolue. Asiakeskeisyys erottaa meitä tunnepohjaisesta politikoinnista. Aika usein naisilla tuntuu olevan tunne vahva, jonka mukana mennään mieluummin tai helpommin. Me ollaan ehkä vähän kylmän tuntuisia koska keskitytään asioihin.

Moni on hämmästellyt ja kummastellut analyysiä, yksi heistä on vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki, jonka twiitin asiassa voinee tulkita poliittiseksi ivaksi.

Jos kannatus tästä vielä laskee, olemme kohta satiaispuolue.

Matti Mattsson puhkesi kyyneliin – ”Saat niin paljon paskaa niskaan”

Matti Mattsson ottaa pitkän tauon ja miettii, miten jatkaa uraansa.

Rintauimari Matti Mattsson puhui koko Lontoon ja Rio de Janeiron välisen olympiadin siitä, miten aikoo voittaa Brasiliassa olympiakultaa, vaikka näin kova tavoite ei ole näyttänyt parin viime vuoden aikana aivan realismilta.

Kun Mattsson oli aamuyöllä Suomen aikaa jäänyt 200 metrin rintauinnin välieräporukan viimeiseksi eli 16:nneksi, hän perusteli rohkeita puheitaan.

Tää Suomi on sellanen, että jos lähdet kisaturistiksi, saat niin paljon paskaa niskaan...

Mitro Repo sai potkut – ”Luottamus on mennyt kokonaan”

Helsingin ortodoksinen seurakunta on erottanut Mitro Revon papin toimestaan.

Seurakunta on ollut Revon potkuista vaitonainen. Työsuhteen päättymisestä saa vihiä lukemalla seurakunnan kanslian ilmoitustaululta pöytäkirjaa neuvoston kokouksesta.

Lomalta tavoitettu kirkkoherra Salminen ottaa yhteyttä ja kertoo IS:lle, että irtisanomiselle on kaksi perustetta. Sopimaton käytös ja toistuvat työntekoon liittyvät ongelmat .

Perussuomalaisten puheenjohtajatarjokas: Olisiko aika aloittaa lehdistön puhdistukset?

Suomen Sisun varapuheenjohtaja Riku Nevanpää on ilmoittautunut ehdolle perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Satakunnan perussuomalaisten hallituksessa istuva Nevanpää vaatii virkakunnan puhdistuksia ja kysyy, pitäisikö myös mediassa aloittaa puhdistukset.

Miksi Suomessa vihervasemmistolainen mädättäjä(tyhjän)toimittaja saa syyllityä vihapuheeseen, kiihottamiseen kansan ryhmää vastaa ja poliittiseen rasismiin? Miksi tällaisista aiheista vaietaan? Olisiko korkea aika aloittaa lehdistön puhdistukset? Nevanpää kirjoittaa.

Populismin takana pimeys

Saattaa olla, että kesähelle on pehmittänut miehen pään. Jos hän on tosissaan, niin hän on saattanut innostua liikaa Turkissa meneillään olevista puhdistuksista ja haluaa sellaiset myös Suomeen. Joka tapauksessa hän on erinomainen esimerkki ihmisestä, joka haluaa kieltää kaiken itseään ärsyttävän ja tehdä kieltämisestä koko poliittisen toimintansa sisällön.

Suomeen on tulossa matkustusputki, johon ammutaan ihmisiä äänen nopeudella – mutta onko Hyperloop oikeasti vain vitsi?

Suomessa yhteyttä kaavaillaan aluksi Salon ja Turun välille, ja rakennustöiden on luvattu voivan alkaa jo ensi vuonna. Esimerkiksi Outokummun toimitusjohtaja Roeland Baan ja Roviolta lähtenyt Peter Vesterbacka ovat kehuneet Hyperloopia.

Hyperloopin visioidaan kuljettavan ihmisiä jopa 1200 kilometrin tuntivauhdilla putkessa Helsingistä Tukholmaan tai Tallinnaan, Itämeren ali. Näin Tukholmasta ja Helsingistä tulisi yksi suuri kaupunki.

Hyperloop on kuitenkin vasta suunnitelma. Sitä ei ole kunnolla edes vielä testattu. Hyperloop on unelma.

Jori ajoi Ladalla halki Venäjän

Ohi oikealta ja vasemmalta. Tilannenopeudet kaikkea neljänkympin ja sadan neljänkymmenen väliltä. Ei turvavälejä. Tällaista liikennekulttuuria sai kokea Söörmarkussa asuva Jori Kymäläinen ajellessaan Venäjän halki heinäkuussa. Milläs muulla kuin Ladalla.

Ladaan on kaikkein helpointa saada varaosia ja korjaamo-osaamista Venäjällä. Jokainen nyrkkipaja osaa korjata Ladoja, mutta toisin on jonkun muun merkin kanssa. Ladat ovat siellä niin jokapäiväinen näky, etteivät ne herätä huomiota. Lisäksi Lada on kuin tehty kestämään ja myötäilemään paikallisia teitä, jotka eivät aina ole parhaimmassa mahdollisessa kunnossa, Kymäläinen listaa syitä, miksi Lada valikoitui kulkuneuvoksi.

Karu totuus rajusti kaatuneen kilpapyöräilijän vammoista paljastui

Urheilumaailma ehti jo huokaista helpotuksesta , kun tiedot Riosta kertoivat, että hollantilainen Annemiek van Vleuten on tajuissaan ja on pystynyt puhumaan pahannäköisen kaatumisensa jälkeen.

Kuumuus voi tappaa tulevaisuudessa terveenkin – ilmastonmuutos tuo mukanaan tuskallisia lämpöaaltoja

Kuwait saattoi rikkoa maapallon lämpöennätyksen heinäkuussa, mutta pahempaa on luvassa. Tutkimus lupaa Persianlahdelle helteitä, jotka eivät säästä ketään.

KULUVA kesä on tuonut Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maihin poikkeuksellisen kuumia jaksoja. Kuwaitin Mitrabahissa mitattiin heinäkuun lopulla 54 astetta, mikä olisi Maailman ilmatieteen järjestön mukaan korkein koskaan mitattu lämpötila itäisellä pallonpuoliskolla.

Mahdollisesti se olisi myös korkein koko maapallolla mitattu lämpötila, sillä edellinen ennätys on vuodelta 1913 eikä sen tarkkuudesta ole takeita. Yhdysvaltain Kalifornian osavaltion Kuolemanlaaksossa mitattiin tällöin 56,7 astetta.

HELLEAALLOT voivat olla tappavia, vaikka ne eivät hätyyttelisi ihmisen absoluuttisen sietokyvyn rajoja. Esimerkiksi sydänsairailla infarktin ja sydämen vajaatoiminnan riski kasvaa kuumassa.

Republikaanit myöntävät riidat Trumpin kampanjaväen sisällä

Donald Trump's Private Jet - Boeing 757

Julkisuudessa on puhuttu paljon republikaanien sisäisistä erimielisyyksistä. Trumpin kampanjapäällikkö myöntää ongelman. Ensimmäinen kongressivaalien republikaaniehdokas kertoo mainonnassaan tekevänsä eroa Donald Trumpiin.

Entiseltä CIA-johtajalta harvinainen avautuminen: ”Trump reagoi juuri niin kuin Putin oli laskelmoinut”

Putin on värvännyt Trumpin agentiksi, joka toimii tietämättään Venäjän hyväksi, entinen CIA-johtaja varoittaa.

Morell kirjoittaa, että 33-vuotisen CIA-uransa aikana hän ei ole koskaan aiemmin kertonut julkisesti mielipidettään presidenteistä.

Nyt Morell ilmoittaa äänestävänsä demokraattien ehdokasta Hillary Clintonia ja tekevänsä kaikkensa, jotta Clintonista tulee maan seuraava presidentti.

Japanissa julkaistiin salaiseksi luokiteltu filmi Nagasakista ja Hiroshimasta heti ydinpommin jälkeen

Filmin ovat kuvanneet neuvostoliittolaiset sotilaat, jotka tutkivat pommien aiheuttamia tuhoja.

Japanissa julkistettiin torstaina kuvamateriaalia Nagasakin ja Hiroshiman kaupungeista vähän sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli pudottanut kaupunkeihin atomipommit elokuussa 1945. Filmi oli alun perin luokiteltu salaiseksi.

Filmin kuvasivat neuvostoliittolaiset sotilaat, jotka tutkivat pommien aiheuttamia tuhoja kaupungeissa. Venäjän duuman puhemies Sergei Naryshkin lahjoitti materiaalin Japanin pääministerille Shinzo Abelle viime kesäkuussa. Sen jälkeen filmi lahjoitettiin Hiroshiman kaupungille.

Miten etninen puhdistus toteutetaan?

Kirjoittaa Timo Hännikäinen helsinkiläinen suomentaja, kriitikko, esseisti ja runoilija

Jokaiselle aikaansa seuraavalle, joka ei ole täysin poliittisen ja akateemisen eliitin ideologisesti aivopesemä, lienee viimeistään kuluvan vuoden tapahtumien jälkeen valjennut, ettei nykytilanne voi jatkua.

Viimeistään nyt pitäisi ymmärtää, että nk. eurooppalaisten arvojen ja islamilaisen maailman välillä on sovittamaton ja eskaloituva ristiriita, jota ei voida ratkaista millään sellaisilla keinoilla, joihin nykyinen poliittinen eliitti olisi valmis.

Mitä pidempään tuudittaudutaan lapsenomaiseen optimismiin ja uskoon siihen, että jonkinlainen status quon ylläpitäminen on mahdollista ja lopulta johtaa kalergilaisen monikulttuuriunelman toteutumiseen, sitä vaikeampia ratkaisuja olemme tulevaisuudessa pakotettuja tekemään.

Ongelmia voidaan havaita segregoitumisen ja syrjäytymisen muodossa jo sangen pienen vähemmistön muodostuessa. Tilastokeskuksen tietojen mukaan Helsingin seudulla alle kymmenesosa väestöstä oli vuoden 2014 lopussa islaminuskoisia, mistä huolimatta heidän näkyvyytensä niin kulttuuriympäristössä kuin rikostilastoissa on huomattava. Varsinais-Suomessa osuus oli samana ajankohtana alle 6 prosenttiyksikköä, mistä huolimatta vaikutukset ovat sielläkin selvästi havaittavissa.

Kehitys ei siis millään mittareilla näytä lupaavalta ja jo yksinomaan Suomen demografinen rakennemuutos tulee olemaan kiihtyvä ja suuri.

Amnesty:Turkki kiduttaa pidätettyjä

Ihmisoikeusjärjestön mukaan Turkin viranomaiset ovat syyllistyneet laajoihin ihmisoikeusrikkomuksiin vallankumoushankkeesta epäiltyjen kohtelun yhteydessä.

Järjestö muistuttaa, että jos Turkki ei tuomitse kidutusta, tarkoittaa se tässä tilanteessa kidutuksen hyväksymistä.

Mona Kuoppamaa korjasi sukupuolensa miehestä naiseksi

Sukupuolen­korjausprosessi ja normaali arki naisena tekivät 24-vuotiaasta muotibloggaajasta feministin.

MUSIIKKI soi kovaa yökerhossa. Illan viimeinen tunti on menossa. Naiset tanssivat keskilattialla, miehet ympäröivät heidät ja luovat heihin arvioivia katseita. Yhtäkkiä tuntemattomat kädet kourivat Mona Kuoppamaan takapuolta.

”Se oli jäätävää. Tuli sellainen tunne, että saalista arvioivat leijonat hyökkäävät nälkäisinä kimppuun.”

Mona Kuoppamaa Kuka?

24-vuotias bloggaaja ja transaktivisti . Kotoisin Vihdin Nummelasta, asuu nykyään Espoossa poikaystävänsä kanssa.

Kokemus oli Kuoppamaalle uusi. Vielä pari vuotta sitten hän oli fyysisesti ja sosiaalisesti mies. Häntä yritettiin kyllä silloinkin iskeä baarissa, mutta käpälöintiä hän on kohdannut vasta naisena.

24-vuotias Kuoppamaa on transsukupuolinen nainen. Se tarkoittaa, että hän syntyi biologisesti pojaksi, mutta koki jo pikkulapsena olevansa tyttö.

Kuoppamaan oli vielä pari vuotta sitten ajoittain vaikeaa lähteä töihin, koska häntä ahdisti kohdata maailma, joka piti häntä miehenä. ”Ahdistuin omista ajatuksistani ja siitä, mitä ihmiset ajattelevat minusta.”

Jouko Turkka oli teatterin tulivuori, jonka jäljiltä mikään ei jäänyt ennalleen

Kukaan Jouko Turkan (1942–2016) taidetta seurannut tai hänen kanssaan työskennellyt ei unohda häntä, kirjoittaa teatteritoimittaja Kirsikka Moring.

OHJAAJA, kirjailija ja suomalaisen teatterin voimahahmo Jouko Turkka kuoli 22. heinäkuuta Pirkkalassa. Hän oli 74-vuotias, syntynyt Pirkkalassa 17. huhtikuuta 1942.

Palavasilmäinen nuorukainen raivasi tiensä Teatterikoulun ohjaajalinjalle. Sen jälkeen mikään suomalaisessa teatterissa ei ole ollut kuin ennen.

Teatterikoululaisen aikalaistietoisuudessani suomalaisen teatterin historia rusahti uuteen alkuun jo 1960-luvulla: Turkka oli ohjannut Kansallisteatteriin koulutyönä Ernst Tollerin Koneitten murskaajat, raastavana ekspressionistisena tulkintana. Ja siitä se jatkui.

Turkka murskasi jatkossakin työ työltä luutuneet perinteet, suomalaisen teatterin neljännen seinän, sekä kahvikuppirealismin että modernismin dekadentit kokeilut.

Hän riisui klassikot pellavapaidoistaan tai sameteistaan. Näyttämölle tulivat surkean itsetuntonsa rippeitä kokoavat seitsemät veljekset ja palavat Hamletit.

Tämä nuori mies aikoo jäädä eläkkeelle 35-vuotiaana – talousviisaiden epäilyistä huolimatta

Sijoittaja-bloggaaja Mikko Vikman on nyt 29-vuotias. Kuuden vuoden kuluttua hän aikoo olla taloudellisesti riippumaton. Resepti on yksinkertainen: pitää kuluttaa vähemmän kuin ansaitsee.

Täysin vakavissaan hän ei ole. Puoliksi kuitenkin: Vikman on 29-vuotias sijoittaja-bloggaaja, leipätyöltään IT- ja talousalan konsultti. Kuuden vuoden kuluttua, 35-vuotiaana hän aikoo olla taloudellisesti riippumaton.

On yksi kesän lämpimimmistä päivistä. Mikko Vikmanilla on runsaat 2 300 päivää aikaa saavuttaa tavoitteensa, kuten laskuri hänen blogissaan muistuttaa. Miten hän aikoo päästä päämääräänsä?

Vikman on raportoinut varhaisen eläköitymisen tavoittelustaan blogissaan jo lokakuusta 2013. Hän on kertonut poikkeuksellisen avoimesti myös tuloistaan ja menoistaan, kuukausitasolla asti. Yksi hänen blogimerkinnöistään käsittelee sitä, kuinka syödä alle kolmella eurolla päivässä.

Vikmanin resepti on yksinkertainen. Hän kuluttaa vähemmän kuin ansaitsee. Erotuksen hän sijoittaa.

Turkki vaatii EU:lta viisumivapautta – uhkaa muuten luopua pakolaissopimuksesta

Turkki uhkaa perääntyvänsä EU:n kanssa tehdystä pakolaissopimuksesta, jos sen Turkin kansalaisten viisumivapaus ei onnistu jo syksyllä.

Maan ulkoministeri Mevlut Cavusoglu kertoo saksalaisen Frankfurter Allgemeine Zeirtungin haastattelussa, että viisumivapaus Euroopassa ei tule voimaan jo lokakuussa, Turkki peruu sopimuksen turvapaikanhakijoiden liikehdinnän pidättämisestä maan rajoilla .

Kokoomusedustaja on valmis huonontamaan postinkulkua – ”Onko enää tarpeellista nykypäivänä?”

Kokoomuksen kansanedustaja Outi Mäkelä pitää liikenne- ja viestintäministeriön avauksia postilain uudistamisesta hyvinä.

Ministeriö lähettää muistion postilain uudistuksesta lausuntokierrokselle. Nykyisen viisipäiväisen jakelun vaihtoehtona on siirtyminen kolmipäiväiseen jakeluun. Lisäksi esillä on kerrostalojen lokerikkojakelu luukkujakelun rinnalle tai jopa ainoaksi jakelutavaksi.

Postilain uudistamisen kanssa on kamppailtu jo pitkään. On hyvä, että vihdoinkin siitä käydään kunnolla keskustelua. Posti on sinnitellyt ansiokkaasti pystyssä raskaiden velvoitteiden ja jakeluvelvoitteen parissa olevan postin kanssa. Tuleva uudistus parantaisi myös Postin asemaa, Mäkelä summaa.

Suomalaiset jämähtivät paikalleen – liika istuminen on alkanut kostautua tauteina eikä siihen auta edes liikunta

Liikuntaharrastus hyvittää istumisen haitat vain harvoin. Onneksi tarjolla on helpompiakin keinoja.

ELINTASON kohotessa suomalaiset ovat jämähtäneet paikoilleen. Keskivertoaikuinen viettää jo yli kolme neljäsosaa valveillaoloajastaan paikallaan, pääosin takapuoli tuoliin liimautuneena.

Se on enemmän kuin ennen, vaikka tarkalleen on vaikea tietää, kuinka paljon. Vielä muutama vuosikymmen sitten kun ei pidetty kovin tarpeellisena selvittää, mitä näin runsas istuminen tekee elimistölle.

Yhä useampi tekee istumatyötä, kulkee autolla tai joukkoliikenteen kyydissä ja viettää vapaa-aikaansa ruutua tuijottaen. Takapuolta ei tarvitse nostaa edes, kun vastaa puhelimeen tai vaihtaa katsomaansa ohjelmaa.

Istumisen vaaroja julistavat tutkimukset ovat alkaneet nousta otsikoihin. Ne eivät ole tuulesta temmattuja, vahvistaa lääketieteen tohtori Harri Helajärvi Paavo Nurmi -keskuksesta.