Tyhjät vastaanottokeskukset käyttöön – ”Voimme päättää Suomen asunnottomuuden yhdessä yössä”

Kansanedustaja Mika Niikon (ps.) mielestä turvapaikanhakijakriisi osoittaa, että Suomen yhteiskunta kykenee ruokkimaan, vaatettamaan ja lääkitsemään 32 000 ihmistä ”yhdessä hetkessä”. Hän ottaa asian esille asunnottomien yön vuoksi ja kertoo tulleensa seuraavaan johtopäätökseen vieraillessaan kansalaisjärjestöjen tilaisuudessa.

Jos me haluamme, me voimme yhdessä yössä päättää Suomessa asunnottomuuden. Meillä on siihen valmius ja kokemustakin riittää, Niikko kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Eduskunta voisikin ensitöikseen päättää, että sata vuotta täyttävä Suomi poistaa asunnottomuuden ensi vuonna kokonaan. Se on helppoa, kunhan tehtävä annetaan kolmannelle sektorille.

Aamulehden haastattelema asunnoton mies kysyy, miksei tyhjentyviä vastaanottokeskuksia avata asunnottomien käyttöön. Niikko on samoilla linjoilla.

[ Hyvä teko Suomen täyttäessä sata vuotta. Riittääkö poliittista rohkeutta hyviin tekoihin. Tämä voisi olla niistä ensimmäinen. #poistetaanasunnottomuus]

”Venäjä uhkaa nyt koko Eurooppaa”, sanoo Liettuan presidentti Dalia Grybauskaitė

Kaliningradiin tuodut Iskander-ohjukset ovat hyökkäysaseita, huomauttaa tänään tiistaina Suomeen vierailulle saapuva Grybauskaitė.

KUN Venäjä ilmoitti näyttävästi siirtäneensä Iskander-ohjuksia Kaliningradiin, se osoitti olevansa uhka koko Euroopalle eikä vain Itämeren alueella.

Näin sanoo Suomeen tiistaina virallisesti vierailulle saapuva Liettuan presidentti Dalia Grybauskaitė, jota HS haastatteli maanantaina Vilnassa.

ISKANDER-OHJUKSET ovat herättäneet huomiota ja huolta, koska niihin voidaan asentaa ydinkärki. Niiden kantama on virallisesti alle 500 kilometriä.

”Venäjä osoittaa niillä aggressiivista ja provokatiivista käytöstä”, Grybauskaitė sanoo.

Suomessa Itämeren yhteydessä puhutaan pitkälti mereen valuvista ravinteista, jotka aiheuttavat leväkukintoja. Ravinteita valuu paljon puhdistamattomina jokia pitkin Itämereen yhä Valko-Venäjältä.

Liettua on huolissaan, että jossain vaiheessa voi valua muutakin. Valko-Venäjä nimittäin rakentaa ydinvoimalaa valuma-alueella. Liettua on ollut huolissaan, kun tietoa esimerkiksi rakennustöistä, turvatoimista ja ydinjätteen käsittelystä on ollut vaikea saada.

Suuroperaatio Isisin ajamiseksi Mosulista alkoi Irakissa – YK varoittaa jopa miljoonasta pakolaisesta

Irakin joukot ovat aloittaneet taistelut Mosulin takaisin valtaamiseksi äärijärjestö Isisiltä maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa. YK pelkää siviilien jäävän ristituleen ja ihmiskilviksi.

IRAKIN joukot käynnistivät odotetun suuroperaation Mosulin valtaamiseksi terroristijärjestö Isisiltä maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa. Hyökkäyksen aloittamisesta tiedotti Irakin pääministeri Haider al-Abadi.

Operaatiossa Irakia tukevat muun muassa kurdien peshmerga-sotilaat. Myös Yhdysvaltojen johtama kansainvälinen koalitio on valmis liittymään taisteluihin, Yhdysvaltojen puolustusministeri Ashton Carter ilmoitti.

”Voiton hetki on tullut, Mosulin vapauttamisoperaatio on alkanut”, al-Abadi sanoi kansainvälisen median mukaan.

Iltalehti vieraili Therese Johaugin kotiseudulla - todella tylyt terveiset suomalaisille

Therese Johaugin kotiseudulla uskotaan kohuhiihtäjän selitykset lääkevoiteesta.

Iltalehden tapaaman norjalaismiehen mukaan suomalaisten on turha moralisoida dopingista. Paikallinen bussikuski puolestaan toivoo Johaugille mahdollisimman lievää rangaistusta. Moni norjalainen ei halua kommentoida Johaugin tapausta lainkaan.

Ravintolan sisällä istuvat Olav ja Per-Erik nostavat myös esiin suomalaisen dopinghistorian, tosin persoonallisemmalla tavalla.

Suomalaiset käyttivät dopingia jo toisessa maailmansodassa Neuvostoliittoa vastaan, Olav sanoo viitaten suomalaissotilaiden erilaisten huumeiden ja piristeiden käyttöön rintamaolosuhteissa.

Te huomasitte, että se toimii, ja sitä on sitten jatkettu…

Angela Merkel haluaa koventaa Venäjä-pakotteita - USA:n ja Venäjän lyhyt kokous päättyi tuloksettomana

Saksan liittokansleri Angela Merkel haluaa koventaa Venäjän vastaisia pakotteita Syyrian tilanteen takia. Asiasta kertoo saksalainen Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, joka viittaa ”Merkeliä lähellä oleviin lähteisiin”.

Lehden tietojen mukaan pakotteiden koventamisesta keskustellaan EU-huippukokouksessa ensi torstaina ja perjantaina.

Suomi rakensi maailman parhaan viennin vauhdittajan, sitten se romutettiin – ”En usko, että kukaan suunnitteli tarinan menevän näin huonosti”

Suomi nousi 15 vuodessa viennin vauhdittamisen ykkösmaaksi. Sitten Finpro, vienninedistämisen kova ydin, romutettiin. Nyt väistyvä elinkeinoministeri Olli Rehn lupaa korjata ongelmat.

SYYSKUUN 21. päivänä vuonna 2015 kolme miestä saapui Helsingin Aleksanterinkadulle tapaamaan elinkeinoministeri Olli Rehniä (kesk).

Kokoushuoneessa istuivat ministeriä vastapäätä Suomen rikkain mies Antti Herlin, Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n puheenjohtaja Matti Alahuhta sekä suomalaisen vienninedistämisen veteraani Tapani Kaskeala.

Tapaamisen oli järjestänyt Herlin. Äänessä oli pääosin Kaskeala.

Kaskeala sanoi Rehnille: On tapahtunut virhe. Finpron maailmanlaajuinen konsulttiverkosto on ajettu alas ja mitään korvaavaa ei ole tullut tilalle. Suomi jää jälkeen kilpailijamaistaan. Pk-yritysten kansainvälistyminen ja vienti kärsivät.

Finpro oli pitkään suomalaisen vienninedistämisen ainoa merkittävä toimija. Kaskeala oli 2000-luvun alkupuolella Finpron toimitusjohtaja, Herlin toimi hallituksen puheenjohtajana.

Kaskeala halusi kuulla, mitä Rehn aikoo nyt tehdä. Miten virhe korjataan?

MIKSI vuosia rakennetun ja maailman parhaaksi valitun vienninedistämisorganisaation kova ydin ajettiin alas?

A2 Palkkaerot-ilta puhuttaa ympäri Suomea

Suomen suurin keskusteluohjelma A2-ilta aloittaa omat klubit yhteistyössä Ylen aluetoimitusten kanssa.

A2-ilta on sosiaalisen median suosituimpia puheenaiheita aina tv-lähetyksen aikoihin. Nyt keskusteluun on mahdollisuus osallistua Ylen toimittajien kanssa vaikka lähibaarissa, sillä aluetoimitukset järjestävät eri puolilla Suomea A2-klubeja, joissa kommentoidaan Palkkaerot-illan teemoja ja tv-lähetystä. Kaikille avoimia A2-klubeja vetävät tunnetut radiopersoonat.

Saako useampi töitä, jos palkkaerot kasvavat Suomessa? Kuinka pienellä palkalla sinä lähtisit töihin? Kenelle kuuluu suuri, kenelle pieni palkka? A2-ilta etsii ratkaisuja palkkatöiden lisäämiseksi. A2 Palkkaerot-ilta 19.10. TV2 klo 21.30 #a2ilta

Ajat muuttuivat, ja Bob Dylan ansaitsi Nobelinsa

”VIIMEINEN VOI TULLA ensimmäiseksi, sillä ajat ovat muuttumassa”, Bob Dylan (s. 1941) lauloi kolmannen levynsä nimikappaleella The Times They Are a-Changin vuonna 1964.

Nobel-raati vahvisti profetian korkeakirjallisuuden kaanonissa, kun se ilmoitti torstai-iltapäivänä Dylanin saaneen Nobelin kirjallisuuspalkinnon. Rock- ja poplyriikka oli pitkään nähty kaanonissa pahnanpohjimmaisena, mutta nyt se nostettiin ensimmäistä kertaa palkinnon arvoiseksi.

DYLAN ON F. E. Sillanpään tavoin tuotannoltaan varsin epätasainen Nobel-voittaja. 1980-luku oli musiikillisesti melkoista tarpomista, joskin joitakin hyviä tekstejä syntyi edelleen. Useat niistä osuivat vuoden 1989 Oh, Mercy -levylle, mutta osan parhaimmista 1980-luvun teksteistään hän tuli julkaisseeksi vasta vuosia myöhemmin virallisessa Bootleg Series -sarjassaan.

”Olen hyvätuloinen 'riistäjä' ja kuolemani jälkeen olet haaskalla”

Onnibusin perustajalta voimakas purkaus kansanedustajalle

Onnibusin perustajiin kuuluva yhtiön ex-toimitusjohtaja Pekka Möttö on kirjoittanut Facebookissa pitkän vastauksen SDP:n kansanedustajalle Timo Harakalle.

Ihanko oikeasti olet sitä mieltä, että minun pitäisi jättää perinnöstäni kohtuuton osa verottajalle? Kerronpa sinulle suurituloisesta vapaamatkustajasta. Itse olen suurituloinen, mutta en koe koskaan olleeni vapaamatkustaja, Möttö kirjoittaa.

Harakka julkaisi eilen räväkkäsanaisen tiedotteen perintö- ja lahjaveron alennuksesta. Harakan mielestä hallitus haluaa antaa lisää suurituloisille vapaamatkustajille.

Harakka: ”Hävytön veroale – Suurituloiset vapaamatkustajat hyötyvät”

Miksi omistajien verotusta pitää alentaa samaan aikaan, kun kansaneläkkeet jäädytetään, opintotukea ja lapsilisiä leikataan? Miksi tämä tulonsiirto pienituloisilta suurituloisille? Harakan tiedotteessa kysytään.

Harakka lyttää hallituksen perustelut siitä, että veroalen tarkoituksena on kannustaa yritystoiminnan jatkamiseen samassa perheessä.

Trumpin ahdinko syvenee – useat naiset syyttävät presidenttiehdokasta sopimattomasta koskettelusta

The New York Timesissa ja muissa medioissa omilla nimillään puhuneet naiset sanovat Trumpin suudelleen ja kourineen heitä. Trumpin kampanja on kiistänyt syytteet, mutta niillä voi olla suuri vaikutus presidentinvaaleihin.

REPUBLIKAANIEN presidenttiehdokkaan Donald Trumpin kampanja oli viikonlopun kriisissä, kun julkisuuteen tuli vanha video, jossa Trump rehenteli voivansa ”kouria naisia pillusta”, koska on kuuluisa. Trump kehuskeli myös sillä, että hän alkaa vain suutelemaan naisia vastoin heidän tahtoaan.

JESSICA LEEDS ja Rachel Crooks kertovat kokemuksistaan The New York Timesille.

Leeds sanoo videolla, miten hänelle tarjottiin tyhjää paikkaa ensimmäisestä luokasta lennolla New Yorkiin 1980-luvun alussa. Vieressä istui Trump. Kun he olivat syöneet, Trump nosti käsinojan, tarttui Leedsin rintaan ja yritti työntää kätensä tämän mekon sisälle. Leeds pakeni takaisin paikalleen.

Valtavat risteilijätilaukset synnyttivät uuden ongelman: ”Suuri haaste saada riittävästi koulutettua suomalaista työvoimaa telakalle”

Meriteollisuus työllistää tällä hetkellä Turun ympäristössä 8 000 ihmistä. Noin viidessä vuodessa määrä voi kaksinkertaistua yli 16 000 ihmiseen.

MEYER TURUN ennätyksellisen pitkä tilauskirja voi jopa kaksinkertaistaa meriteollisuuden työllisyysvaikutuksen Varsinais-Suomessa muutamassa vuodessa.

Turun telakka eli Meyer Turku kertoi tiistaina saaneensa jälleen miljarditilauksen, kun risteilyvarustamo Royal Caribbean teki aiesopimuksen kahden suurristeiljän toimituksista vuosina 2022 ja 2024.

KOULUTETUN TYÖVOIMAN pullonkaulana ovat telakan aiemmat huonot vuodet. Meriteollisuuden koulutus ei kiinnostanut nuoria niin kauan kuin meriteollisuussektorilla ei ollut tarjota työpaikkoja.

Kun perheyritys Meyer Werft ja Suomen valtio ostivat Turun telakan korealaiselta STX:ltä vuonna 2014, toimitusjohtaja Jan Meyer ilmoitti olevansa huolissaan siitä, että riittääkö Suomessa työvoima. Suomessa kun ehdittiin jo ajatella, että meriteollisuus on kuoleva ala.

Venäjän ja Yhdysvaltain välit ”vaarallisemmat kuin kylmä sota”

Venäjän ja Yhdysvaltain välit kiristyivät koko viime viikon.

ALEPPON pommitusten kylmentämät Venäjän ja Yhdysvaltain välit ovat huonontuneet niin nopeasti, että Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier arvioi tilannetta jo vaaralliseksi.

”Olisi valitettavasti harhakuvitelma kuvitella, että oltaisiin samanlaisessa tilanteessa kuin kylmä sota. Nyt tilanne on eri ja vaarallisempi”, Steinmeier sanoi lauantaina Bild-lehdessä.

Tilanne on sen jälkeen vain kärjistynyt.

Lauantaina Venäjä vahvisti siirtäneensä Kaliningradiin Iskander-ohjuksia, joihin voidaan asentaa ydinkärki. Sunnuntaina Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov syytti Venäjän televisiossa Yhdysvaltoja Venäjän kansallisten etujen uhkaamisesta.

Lavrov luetteli pitkän listan syitä, joilla nimenomaan Yhdysvallat on ajanut tilanteen kriisiin.

”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa!”

Nobelistin haukut Suomen hallitukselle nousivat esiin

Niin Suomessa kuin Ruotsissakin on nostettu esiin uunituoreen nobelistin Bengt Holmströmin kritiikki Juha Sipilän hallitukselle.

Ruotsalaislehti Dagens Nyheterin mielestä siinä on ”tiettyä ironiaa, että Ruotsin keskuspankin Alfred Nobelin muistolle omistaman talouspalkinnon saa suomenruotsalainen professori Bengt Holmström”, joka on Suomessa viime aikoina ollut julkisuudessa lähinnä nykyhallituksen talouspolitiikan kriitikkona.

Mokasiko talousnobelisti pahasti?

Puolitoista vuotta sitten taitavat ja fiksut miehet, toimittaja Pekka Seppänen ja professori Markku Kuisma julkaisivat kirjan Suomen kaikkien aikojen bisnesmokista. Kamalista virheistä, joissa on palanut miljardeja.

Kolmanneksi pahimmaksi mokaksi Suomen taloushistorian ranking-listalla Kuisma ja Seppänen nostivat Nokian omien osakkeiden oston. Suuruutensa aikoina 2000-luvun taitteessa Nokia osti omia osakkeitaan noin 19 miljardilla eurolla ja mitätöi ne.

Omien osakkeiden osto omasta yhtiöstä noin isolla rahalla on taatusti hallitustason päätös. Bengt Holmström oli Nokian hallituksen jäsen 1999-2012.

Trump uhkasi Hillary Clintonia vankilalla

Presidenttikilpa meni ennennäkemättömän häijyksi

Trump oli toisessa vaaliväittelyssä erittäin hyökkäävä, koska hänen kampanjansa on kriisissä.

SADAT TOIMITTAJAT väittelypaikalla St. Louisissa vetivät yhtä aikaa henkeä heti Yhdysvaltain toisen presidentinvaaliväittelyn alussa. Republikaani Donald Trump ja demokraatti Hillary Clinton tulivat lavalle, tervehtivät yleisöä – mutta eivät edes kätelleet toisiaan. Tämä kertoi siitä, miten hyiseksi ehdokkaiden välit ovat muuttuneet.

Väittely menikin nopeasti häijyksi ja lavalla kuultiin syytöksiä, joita ei ole koskaan aiemmin vaaliväittelyssä esitetty. Trumpin kampanja on ollut viikonlopun ajan kriisissä sen jälkeen, kun julkisuuteen tuli video, jossa Trump rehenteli kourivansa naisia. Ilmeisesti tämän takia Trump päätti lähteä hyökkäyslinjalle, joka jatkui kautta väittelyn.

”Jos minusta tulee presidentti, aion ohjeistaa oikeusministeriäni asettamaan erityissyyttäjän tutkimaan sinun tilannettasi”, Trump uhkasi Clintonia ja viittasi tämän ulkoministeriaikaisiin sähköposteihin.

Clinton sanoi, että toisin kuin kaikki aiemmat presidenttiehdokkaat, Trump on epäpätevä presidentiksi. ”On hyvä, että joku Donald Trumpin temperamentilla varustettu ei ole vastuussa laista maassamme”, Clinton sanoi.

Miten Hornetit saivat venäläishävittäjät kiinni niin nopeasti? ”On ihan selvää, ettei tätä yhdellä tai kahdella koneella hoidettu”

Venäjän vilkastunut sotilaslentotoiminta ja ilmatilanloukkaukset osuivat hetkeen, jolloin Suomen tiivistyvä puolustusyhteistyö länteen on tapetilla. Kysymys on tuskin sattumasta.

ILMAVOIMIEN Hornet-hävittäjät tavoittivat Suomen ilmatilaa loukanneet venäläiset Suhoi-27-hävittäjät torstaina ilmeisesti siksi, että Ilmavoimat oli tehostetussa valmiudessa.

Puolustusvoimien valmiuspäällikkö, prikaatikenraali Markku Myllykangas oli vähäsanainen, kun HS kysyi asiaa häneltä perjantaina.

”On ihan selvää, ettei eilistä ole yhdellä eikä kahdella koneella hoidettu. Se on Puolustusvoimien sisäistä asiaa, sitähän me teemme”, Myllykangas sanoi.

”Ihan tässä mennään meidän omilla toimivaltuuksilla.”

PUOLUSTUSVOIMAT julkisti Hornet-lentäjien ottamat kuvat kahdesta venäläishävittäjästä, joiden epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa. Kuvien nopea julkistus ei liene sattuma: Puolustusvoimat halusi välittää viestin.

Lähin Hornet-lennosto eli Karjalan lennosto päivystää Kuopion Rissalassa. Sieltä kestää lentää Suomenlahdelle jopa parisenkymmentä minuuttia. Hornetit päivystävät joskus myös Tampereella, mutta sieltä lentoaika on vain viitisen minuuttia lyhyempi.

MYLLYKANGAS ei suostu kertomaan, onko Ilmavoimat siirtänyt tai siirtämässä Horneteja päivystämään Helsinki-Vantaan lentokentälle, kuten tapahtui kaksi vuotta sitten. Hän huomauttaa, ettei valmiuden tehostaminen juuri näy ulospäin.

Venäjän ilmavoimien radiokeskustelu vuodelta 2014 Suomen F-18 Hornetin tunnistuslennolla

Tällainen on ”XXXX XXXXXX"-miehen menneisyys

Ilja Janitskinin pätkätyöt, rötökset ja luksuselämä

MV-lehden päätoimittajana itseään pitävää Ilja Janitskinia halutaan kuulustella Suomessa. Miehen vangitsemisoikeudenkäynti oli torstaina.

Jos Janitskin ei saavu paikalle ja hänet päätetään pidättää poissaolevana, voidaan hänestä antaa eurooppalainen pidätysmääräys.

Ilja Janitskin on elänyt jo monta elämää: jääkiekkolija Janitskin, ”mediamoguli” Janitskin, turvallisuustyöntekijä Janitskin, Bandidos-Janitskin, mainosmyyjä Janitskin, vaatekauppias Janitskin, pahoinpitelijä Janitskin, nettisivusto-Janitskin, kustantaja Janitskin, maahanmuuttaja Janitskin.

Nykyään myös ”sananvapaustaistelija” Janitskin, jonka mukaan ”suvakki” ja suvaitsevainen on eri asia.

Suvakki tarkoittaa henkilöä, joka on niin valheessa elävä, ettei myönnä mitään, vaan pysyy valheessa, vaikka kaikki todisteet näytetään nenän edessä.

Facebookissa Janitskin on julkaissut syyskuun puolivälissä videon. Rasismista. Rasismin lisäksi se kertoo jotakin myös Janitskinin omasta taustasta.

”He luovat kylmää sotaa, ei länsi”

Martti Ahtisaaren, Jaakko Iloniemen ja Tapani Ruokasen tiistaina julkistettu tietokirja Miten tästä eteenpäin syventyy turvallisuuden perusasioihin niin räväkällä tavalla, että lukija joutuu hieraisemaan silmiään kerran jos toisenkin.

Sen päättelyä vyöryttävät eteenpäin rauhannobelisti ja Etykin perustajiin kuulunut huippudiplomaatti. He ovat yya-kokemuksen karaisemia ja Kekkosen koulun käyneitä konkareita, ja kaiken kukkuraksi taustaltaan sosiaalidemokraatteja.

Ahtisaari: ”Väitteet Naton uhasta Venäjää kohtaan on ihan roskaa.”

Iloniemi: ”Hölynpölyä. Ei Nato edes kykene uhkaamaan.”

Ahtisaari: ”Jos toinen rikkoo jatkuvasti kansainvälistä lakia, olisi hullua pohtia, mitähän me olemme tehneet väärin. On kritisoitava aggressiivisesti, että olette alkaneet toimia vastoin aiempia hyviä sopimuksia. He luovat kylmää sotaa, ei länsi.”

Ahtisaaren tulkinnassa ”Ukraina ja Krim olivat heikkouden osoitus Venäjältä. Heidän piti käyttää laittomia, kansainvälisesti tuomittavia keinoja.”

Iloniemi ihmettelee, ”kuinka huonoilla korteilla Putin pelaa ja saa aikaan hyviä tuloksia omalta kannaltaan.”

Maailmankuulu Aleppon lelusalakuljettaja valitsi SDP:n

Tuomioja: “Hän on tehnyt esikuvallista työtä”

Syyriasta kotoisin oleva helsinkiläinen Rami Adham on matkustanut syntymäkaupunkiinsa Aleppoon 28 kertaa viimeisen viiden kuukauden aikana. Hänen tinkimätön työnsä hädän keskellä olevien auttamiseksi on nyt huomattu joka puolella maailmaa.

Adham on saanut lempinimen “lelusalakuljettaja” Syyrian lapsille viemistään leluista.

SDP:n puoluetoimistossa iloittiin maanantaina, kun Rami Adham kävi allekirjoittamassa kaavakkeen, jolla hän liittyi puolueeseen. Tätä oli todistamassa myös entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.).

Unkarin Orbán ei ansaitse asemaansa

Unkarin pääministeri ilmoittautuu Euroopassa suuremmaksi poliittiseksi voimaksi kuin hän todellisuudessa on.

UNKARIN pääministeri Viktor Orbán on halunnut itselleen ja edustamalleen ”epäliberaalille demokratialle” näkyvyyttä Euroopassa, ja siinä hän on kyllä onnistunut. Orbánin johdolla Unkarissa sunnuntaina järjestetty kansanäänestys EU:n päättämistä maahanmuuttokiintiöistä sai yleisöä kautta Euroopan.

Orbánin tavoitteena oli lujittaa omaa asemaansa Unkarissa ja nousta EU:n sisällä johtopaikalle maaryhmässä, joka haastaa tähänastisen liberaalin yhteisöpolitiikan ja erityisesti Saksan johtoaseman Euroopassa. Oman arvionsa mukaan Orbán onnistuikin kansanäänestyksen avulla tekemään näin.

Nyt on kuitenkin otollinen hetki palauttaa Orbán maan pinnalle.

Unkarin nykyisen pääministerin painoarvo Euroopassa ei ole kiinni hänen omasta ilmoituksestaan vaan siitä, kuinka suuri haaste hänen edustamansa nationalistinen populismi lopulta on. Kansanäänestyksen valossa kyseessä on haaste, mutta sen edustajat liioittelevat omaa merkitystään.

Nelostien ampumisen syynä ei ollut kaahailu – poliisi ampui miehen moottoritiellä pysäyttääkseen väkivaltarikoksen

POLIISI ampui Nelostiellä lahtelaisen miehen pysäyttääkseen vakavan väkivaltarikoksen. Poliisin tiedotteen mukaan noin 30-vuotias mies oli ensin kaahaillut Nelostiellä ja auto oli ajautunut kolarin seurauksena moottoritien keskialueelle.

Paikalle oli sattumalta tullut poliisi, joka havaitsi, että kolaripaikalla oli tapahtumassa vakava väkivaltarikos. Poliisi oli käyttänyt asetta pysäyttääkseen teon. Poliisi ei siis ampunut kaahailun vuoksi.

POLIISI EI VOI vielä tutkinnallisista syistä kertoa väkivaltarikoksesta enempää. Se ei kuitenkaan kohdistunut paikalle tulleeseen poliisiin. Rikoskomisario Pälvi Suokas kertoi HS:lle sunnuntai-iltana, että väkivaltarikoksen uhri on elossa.

Savuttomuus työpaikoilla lisääntyy – ketjupolttaja Härski Hartikaisen roolimallikin on ollut jo pitkään ilman tupakkaa

Keskustelu työpaikkojen savuttomuudesta käy kiivaampana kuin koskaan aiemmin, kertoo työterveyden professori Kari Reijula. Uusi tupakkalaki käytännössä kieltää työpaikkojen tupakkakopit.

PELLOLAINEN Voitto Hartikainen on hyvä esimerkki työpaikkatupakoinnin trendistä.

Voitto Hartikainen oli Pertti ”Spede” Pasasen roolimalli, kun tämä kehitti Härski Hartikainen -hahmon, joka seikkaili Uuno Turhapuro -elokuvissa. Molemmat Hartikaiset tupakoivat runsaasti työpaikalla, erityisesti Spede Pasasen näyttelemä automekaanikko Härski Hartikainen, jonka suussa roikkui koko ajan tupakkaholkki.

Alkuperäinen Härski eli Voitto Hartikainen on ollut pitkään eläkkeellä – mutta myös savuton. Hän lopetti tupakoinnin parikymmentä vuotta sitten.

”Olin rakennuksilla töissä ja sain keuhkoihin asbestia. Työterveyslääkäri suositteli tupakoinnin lopettamista, jotta syöpäriski pienenisi. Se oli se kannustava voima”, Voitto Hartikainen kertoo puhelimessa.

Klubi tupakka

Klubi tupakkaskin takakansi on näytellyt tärkeää roolia Suomen sodanjälkeisessä asutushistoriassa, siihen piirrettiin monen töllin pohjapiirustukset.

TYÖTERVEYSLÄÄKÄRI Kari Reijula melkein haltioituu, kun kuulee alkuperäisen Härski Hartikaisen päätöksestä.

”Uuno-elokuvien Härski Hartikainen oli suomalaisen duunarimiehen perusmalli. Tutkijana en voisi ajatella parempaa esikuvaa, esimerkkiä ja nykytilanteen vertauskuvaa kuin tupakoinnin lopettanut Härski Hartikainen”, sanoo Reijula, joka on Helsingin yliopiston lääketieteelliseen tiedekunnan työterveyden professori.

Saksan jättipankki liukuu kohti kuilua

Deutsche Bankin valtava johdannaispotti tekee pankista rahoitussektorin järjestelmäriskin.

ENNEN tietokonepelien aikaa pelattiin tulitikkupeliä. Kourallinen tulitikkuja kaadettiin kasaan. Sen jälkeen kasasta vedettiin vuoron perään yksi tikku. Tarkoituksena oli saada tikku ulos liikauttamatta muita tikkuja. Jos onnistui, vuoro siirtyi seuraavalle vetäjälle.

Saksan suurin pankki Deutsche Bank on eurooppalaisessa pankkijärjestelmässä tikku, jota ei voi liikuttaa tai vetää pois huojuttamatta koko kasaa. Ikävä kyllä Deutsche Bank on juuri nyt se pankki, joka on suurissa ongelmissa. Se on iso kiero tikku läjän laidassa ja osin tyhjän päällä. Deutsche Bank on järjestelmäriski.

Vuoden 2008 alussa sanomalehti The New York Times kertoi, että kaksi Yhdysvaltain markkinoilla toiminutta rahoituslaitosta – Goldman Sachs ja Deutsche Bank – kärsivät subprime-tuotteista vain vähäisiä tappioita, kun finanssikriisi iski. Subprime-paketit olivat arvopaperiksi muunnettuja ja eteenpäin myytäviä pakettiin piilotettuja huonoja ja hyviä asuntolainoja.

Deutsche Bank havaitsi hieman aiemmin kuin monet muut pankit, että kupla kasvaa ja subprime-kriisi iskee. Pankki alkoi myydä itsellään olevia paketteja muille ennen kuin hinta romahti. Samalla pankki alkoi ostaa rahoitustuotteita, joilla se pystyi suojautumaan asuntolainamarkkinoiden romahtaessa. Pankki siis veikkasi romahdusta ja myi olettamansa romahduksen ytimessä olevia tuotteita yhtä aikaa. Pankkikriisiä tutkinut Yhdysvaltain senaatin komitea arvioi pankin pelanneen kaksilla korteilla.

Tulossa suuri paukku: USA haluaa muitakin pankkeja mukaan Deutsche Bank -sopuun

Yhdysvaltain oikeusministeriö haluaa niputtaa sovun Deutsche Bankin korvausvaatimuksista kahden muun eurooppalaispankin sovun kanssa jo ennen marraskuun presidentinvaaleja, kertoo Financial Times.

Lehden mukaan oikeusministeriö hakee yhtä suurta sopimusta Deutsche Bankin, Barclaysin ja Credit Suissen kanssa. Sopimuksen myötä pankeilta olisi määrä periä miljardikorvaukset siitä, että ne ovat myyneet petollisesti asuntolainapapereita Yhdysvalloissa.

Vladimir Putin onnistuu pommituksillaan – ”Lännessä seurattu epäuskoisina”

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että Venäjän pommituskampanja Syyriassa on ollut Venäjän presidentin Vladimir Putinin näkökulmasta onnistunut. Venäjän vaikutus Syyrian tilanteeseen on ollut merkittävä, sillä ennen maan väliintuloa Syyrian presidentin Bashar al-Assadin joukot olivat heikossa tilanteessa. Nyt tilanne on muuttunut.

Malesialaiskone ammuttiin alas täysin sattumalta – Kapinallisilta puuttui tärkeä tutka

Venäläisten tukemilla Itä-Ukrainan separatisteilla oli käytössä BUK-järjestelmä, jolla ei saada selville ammuttavaa konetta.

Asejärjestelmäasiantuntija Arto Pulkin mukaan separatisteilla ei käytännössä ollut mahdollisuuksia tunnistaa eri lentokoneita toisistaan. Heillä oli käytössä vain osa ilmatorjuntaohjusjärjestelmästä. Heiltä puuttui normaalisti BUK –järjestelmään kuuluva valvontatutka, jolla voidaan arvioida minkälaisia kohteita taivaalla liikkuu.

Pulkki perustaa näkemyksensä todistusaineistoon, joka on julkisesti käytössä. Se osoittaa, että ampumapaikalla ei ollut järjestelmään kuuluvaa ajoneuvoa, jossa on maalinosoituslaitteisto.

On täysin kuviteltavissa tilanne, että ohjuslavetti on saanut jonkin kohteen seurantaa, eikä ole tarpeeksi varmistettu maalin tyyppiä. Separatistit ovat todennäköisesti olettaneet, että kyseessä on Ukrainan armeijan kone, ase- ja sotilasasiantuntija Arto Pulkki analysoi reilun kahden vuoden takaisia tapahtumia.

Malesialaiskoneen tuhonnut ohjus tuotiin Venäjältä, järjestelmä palautettiin laukaisun jälkeen sinne

Hollantilaisvetoinen kansainvälinen rikostutkijaryhmä kertoi keskiviikkona, että heidän tiedossaan on 100 henkilöä, jotka voidaan liittää koneen alasampumiseen.

MALESIALAISEN matkustajakoneen pudottanut Buk-ilmatorjuntaohjus tuotiin Ukrainaan Venäjältä. Ohjus ammuttiin Venäjä-mielisten kapinallisten hallitsemalta alueelta. Tuhoisan iskun jälkeen ohjusjärjestelmä palautettiin Venäjälle.

Näin kertoi hollantilaisvetoinen kansainvälinen rikostutkijaryhmä keskiviikkona tutkimusraporttinsa julkistustilaisuudessa. Rikostutkijat sanovat selvittäneensä aukottomasti, että Malaysia Airlinesin lento MH17 ammuttiin alas Buk-ohjuksella, joka tuotiin Venäjältä. Muut teoriat tuhosta on pystytty sulkemaat pois yli kahden vuoden tutkimuksissa.

Suomen ohjuskokeiden salaaminen ”äärimmäisen turhauttavaa”

KANSANEDUSTAJA ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok) kertoo olevansa ”äärimmäisen turhautunut” siitä, että eduskuntaa ei informoitu Suomessa tehdyistä salaisista ohjuskokeista.

SALOLAINEN ON samaisen ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja, eikä hänellä ollut omien sanojensa mukaan mitään tietoa kokeista. Salolaisen mukaan Vanhastakin informoitiin asiasta vasta tiistaina.

”Saamme jatkuvasti tietää vasta lehdistä – tällä kertaa ulkomaisesta lehdestä, mitä täällä on tapahtunut. Se on äärimmäisen turhauttavaa”, Salolainen sanoi HSTV:n haastattelussa keskiviikkona.

Tämä suomalaislöydös voi olla 2500 vuoden päästä ainoa asia, mitä elinvuosistamme muistetaan

Esko Valtaojan mukaan ihmiskunnan tulevaisuus voi olla riippuvainen suomalaisen tähtitieteilijän havainnosta.

Muutama vuosi sitten suomalainen tähtitieteilijä Mikko Tuomi teki mielenkiintoisen havainnon. Matemaattisen analyysin avulla Tuomi havaitsi, että aurinkokuntamme lähintä tähteä Proxima Kentauria saattaa kiertää maapallon kaltainen planeetta. Tänä vuonna tähtitieteilijät varmistivat havainnon maailman suurimmilla kaukoputkilla Chilen Atacaman aavikolta käsin.

Turun yliopiston avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja kirjoittaa Turun Sanomien kolumnissaan, että Tuomen tekemä havainto voi hyvin olla 2500 vuoden päästä ainoa asia, mitä elinvuosistamme muistetaan.

Lähin Kentauri

Valtava alus on tehnyt matkaa vuosituhansia. Sen asukkaat ovat jo kauan sitten unohtaneet, missä he ovat ja minne he ovat matkalla, ja luulevat avaruusaluksensa olevan koko maailmankaikkeus, joka loppuu läpipääsemättömiin seiniin.

Robert Heinleinin yli seitsemänkymmentä vuotta vanha tieteisklassikko Universumi oli yksi ensimmäisiä tarinoita todellisesta matkasta tähtiin – hitaasti, fysiikan lakeja totellen, vailla ylivalonnopeuksia tai madonreikiä. Ajatus avaruusarkeista, vuosituhansien ajan valovuosia verkkaan taittavista suunnattomista siirtokunnista, oli juolahtanut jo rakettitekniikan ensimmäisten pioneerien mieleen.

Työpaikat, joita ei kuulu – hallituksen työryhmän piti luoda hommia 8 000:lle, mutta kaikki on jumissa

Palkansaajat tuskin hyväksyvät hallituksen ajamaa työttömyysturvan uudistusta.

HALLITUKSEN asettama työllisyystyöryhmä tuskin saa aikaiseksi yksimielistä ehdotusta siitä, miten ansiosidonnaista työttömyysturvaa muuttamalla syntyisi 8 000 uutta työpaikkaa.

Virkamiehistä ja työmarkkinajärjestöjen edustajista koostuvan työryhmän pitäisi julkistaa ratkaisunsa perjantaina.

Toimihenkilöitä edustavan STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoi tiistaina sanomalehti Karjalaisessa, ettei ansiopäivärahan porrastus mene läpi palkansaajapuolella. SAK:n hallitus sanoi saman jo syyskuun alussa.

Eurooppalaisista pankeista kuuluu nyt huolestuttavia uutisia

Euroopan pankkisektori voi olla riskialttiimassa tilassa kuin mitä virallinen totuus kertoo.

VIRALLINEN totuus on, että Euroopan pankkisektorissa ei ole järjestelmäriskiä. Kaikki suurpankit selvittivät Euroopan keskuspankin stressitestit – eräät kirkkaasti, toiset vähän niukemmin.

Mutta epäilys elää taas. Kuten kohta kymmenen vuotta sitten iskenyt finanssikriisi opetti, finanssialallakin on kyse inhimillisistä tunteista: epäluulosta toisia toimijoita kohtaan, epävarmuudesta ja ahneudesta. Kun tulitikku työnnettiin syttyvään aineeseen, finanssikriisi roihahti – vaikka kaikki tiesivät, että näin ei pitänyt käydä. Yhdysvaltojen asuntomarkkinoiden subprime-tuotteet oli riskeineen levitetty tasaisesti ympäri maailmaa, ja riskien määrä suhteessa kaikkeen finanssivarallisuuteen oli häviävän pieni.

Clintonin jäätävät heitot leviävät

Onnistui ärsyttämään Trumpin

Eri arvioiden mukaan Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton onnistui ärsyttämään republikaanien Donald Trumpia kaksikon ensimmäisessä television vaaliväittelyssä, joka käytiin viime yönä Suomen aikaa.

Donald taisi juuri kritisoida minua siitä, että olen valmistautunut tähän väittelyyn. Niin teinkin. Ja tiedättekö, mitä muuta varten olen valmistautunut? Olen valmistautunut olemaan presidentti. Ja mielestäni se on hyvä asia, Clinton sanoi väittelyn aikana.

”Väkivallan lietsojat on saatava ojennukseen” - Olli Rehn ihmettelee Suomen toimintaa vuonna 2013

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) toisti sunnuntaina pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) lauantaisen viestin siitä, että hallitus valmistelee lakimuutoksia ja muita toimenpiteitä jollain ääriainesten väkivaltainen toiminta voidaan kriminalisoida. Asiasta kerrotaan tarkemmin maanantaina.

Väkivallan lietsojat on saatava ojennukseen. Teot ovat tässäkin asiassa puheita väkevämpiä, Rehn kirjoittaa blogissaan.

Rehn ihmettelee, miksi ääriliikkeiden väkivaltaista toimintaa ja vihapuhetta ei kriminalisoitu jo kolme vuotta sitten.

Nyt puhuvat "valtamediaan" pettyneet: "Emme ole alamaisia, joita pitää valistaa"

Tutkimusten valossa suurin osa suomalaisista pitää niin sanottua valtamediaa luotettavana tietolähteenä, mutta internetin keskustelupalstat kielivät tietyn ihmisryhmän epäluottamuksesta ja vihasta. Nyt nämä ihmiset puhuvat suunsa puhtaaksi.

Journalistin ohjeiden mukaan journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen.

Etenkin viime aikoina joukkotiedotusvälineitä on sosiaalisessa mediassa kritisoitu yksipuolisesta uutisoinnista ja jopa suoranaisesta valehtelusta.

Entinen perussuomalaisten kansanedustaja ja paikallislehti Valkealan Sanomien päätoimittaja Reijo Tossavainen on sitä mieltä, että yhä useammat suomalaiset kokevat median toiminnan yksipuoliseksi. Maahanmuutto ja siihen liittyvä uutisointi on Tossavaisen mukaan kärjistynein esimerkki yksipuolisuudesta.

Lahdessa asuva lukija Keijo Ruolahti on sitä mieltä, että maahanmuuttoon liittyvät uutiset ovat usein vääristeltyjä.

Lehdissä toitotetaan, kuinka paljon maahanmuutosta on Suomelle hyötyä. Asioita demonisoidaan, eivätkä poliisit edes kerro kaikkia olennaisia lukuja. Maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvista puhutaan natseina, vaikka natseja ei ole mielestäni ollut olemassa vuoden 1945 jälkeen, Ruolahti kommentoi.

Mediatutkija: "Meneillään on merkittävä käänne"

Suomalaisista 65 prosenttia eli yli kolme viidesosaa pitää useimpia valtamedian uutisia luotettavina. Luvut käyvät ilmi kansainvälisen Oxfordin yliopiston Reuters-instituutin tänä kesänä tehdystä tutkimuksesta, johon osallistui kaikkiaan 26 maata.

Minusta tässä eletään nyt aika merkittävää käännettä koko nykymedian historiassa, sanoo filosofian tohtori, mediatutkija Veijo Hietala Turun yliopistosta.

Hietalan mukaan selitys median epäluottamuksen kasvuun on internet. 1980-luvulle asti useimmat kansalaiset saivat tietonsa maailmanmenosta käytännössä yhdestä tai kahdesta sanomalehdestä sekä Ylen ja STT:n uutisista, jotka eivät ihmeemmin poikenneet toisistaan.

Itsekin pidin - häpeä tunnustaa - STT:n uutisia objektiivisena totuutena lähes aikuisikään asti. Internetin myötä melkein jokaiseen uutiseen löytyy 2000-luvulla lukuisia "vastauutisia", loputtomasti aihetta eri puolilta kommentoivia linkkejä ja pienryhmäkeskusteluja.

Itämeren rannat täyttyvät uusista ohjuksista

S-400-ohjusten jälkeen odotetaan ratkaisua, mihin Moskova päättää sijoittaa uudet rannikkopuolustusohjuksensa.

VENÄJÄN läntinen sotilaspiiri ilmoitti keskiviikkona sijoittavansa uusia S-400-ilmatorjuntaohjuksia Pietaria ympäröivälle Leningradin alueelle.

Uudenaikaisten ohjusten kantomatkaksi kerrotaan jopa 400 kilometriä, ja oletetuilla sijoituksilla ne saavuttaisivat Helsingin ilmatilan viidessä minuutissa.

Uusien ohjusten sijoittamista alueelle on pidetty varmana ainakin viime keväästä lähtien. Sotilaspiirin esikunta siis täsmensi aiempaa uutista kertomalla, että S-400-kalusto tuodaan paikalle heti, kun viimeiset testit Astrahanissa Etelä-Venäjällä on tehty.

JOTKUT venäläiset tiedotusvälineet uutisoivat, että ohjukset sijoitetaan ”Suomen rajalle”.

Sisäministeri sanoo suoraan: ”Väkivaltaiset äärijärjestöt pitää kieltää – ehdottomasti”

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) sanoo nyt suoraan, että väkivaltaiset äärijärjestöt pitää kieltää. Aiemmin Risikko on kertonut, että tällaisten järjestöjen laillisuus tarkastellaan uudelleen.

Perussuomalaisten Elovaara näpäyttää omiaan: ”Meidänkin puolueemme allekirjoitti rasismin vastaisen peruskirjan”

Hallituspuolue perussuomalaisten kansanedustaja Tiina Elovaara toivoo, että hänen oman puolueensa edustajat muistuttaisivat mieliinsä Euroopan rasismin vastaisen peruskirjan.

Meidän puolueemme, kuten kaikki eduskuntapuolueet, on allekirjoittanut tämän Euroopan rasismin vastaisen peruskirjan, ja mä toivoisin, että kaikki lukisivat sen ja muistuttaisivat mieleensä, mihin ollaan sitouduttu.

Soini: Perussuomalaiset ei tee rasismiselvitystä

Soini ei halunnut kommentoida perusuomalaisten europarlamentaarikon Jussi Halla-Ahon arviota, jonka mukaan Asema-aukion väkivalta oli ”yksilötasolla valitettavaa”, ja reaktiot siihen olivat hysteerisiä.

PERUSSUOMALAISET ei tee selvitystä puolueen edustajien yhteyksistä rasismiin ja väkivaltaisiin äärijärjestöihin, sanoo puolueen puheenjohtaja ja ulkoministeri Timo Soini.

Soini kommentoi Helsingin Asema-aukiolla yhden ihmisen kuolemaan johtanutta väkivaltaa vastatessaan toimittajien kysymyksiin New Yorkissa, missä hän osallistuu YK:n yleiskokoukseen.

Soini sanoi keskustelleensa asiasta aiemmin torstaina puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan Sampo Terhon kanssa.

”Tämä asia ei meidän kohdalla johda mihinkään jatkoselvityksiin, koska mitään uutta selvitettävää ei ole tullut ilmi”, Soini kertoi.

Manilassa kerätään aamuisin ruumiita

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte on kannustanut surmaamaan huumekauppiaita ja huumeriippuvaisia.

KYMMENKUNTA ihmistä istuu ruokapöydän ympärillä katoksen alla slummialueella Filippiinien Manilassa. Paikallisen perinteen mukaan perhe tarjoaa aterian ystäville ja naapureille, kun vainajan kuolemasta tulee kuluneeksi 40 päivää.

CAYUBIT, 34, on yksi yli 3 500:sta Filippiineillä käynnissä olevassa huumesodassa kuolleista. Tappaminen käynnistyi, kun Rodrigo Duterte voitti toukokuun presidentinvaalit, ja kiihtyi, kun hän vannoi virkavalansa kesäkuun lopussa.

Duterten, 71, johdolla Filippiinit on suistunut harvinaisella tavalla tilaan, jossa populistipoliitikon kovista puheista on tullut tosielämän tekoja.

Huumeet ovat olleet Filippiineillä ongelma jo pitkään. Tärkeä salakuljetusreitti moniin Aasian maihin kulkee maan kautta. Huumeongelma ei silti ole sen suurempi kuin monessa muussa maassa, eikä se ennen kuulunut politiikan pääpuheenaiheisiin.

Venäjällä on nyt kuukausia kiistelty, oliko Mannerheim sankari vai fasisti – ”Ei ole oikein muistaa tällaista henkilöä muistomerkillä Pietarissa”

Suomen tuleva marsalkka opiskeli ja teki töitä Pietarissa yli sata vuotta sitten. Nyt hänen muisto­laattansa herättää niin isoja intohimoja, että niitä puidaan oikeudessa asti.

Soppa sai alkunsa, kun ainakin kymmenen vuotta kestäneiden yritysten jälkeen Mannerheim sai kesäkuussa muistolaatan Pietariin.

Jo viime vuonna laatta asennettiin kertaalleen ja otettiin sitten pois. Mannerheim on Venäjällä kiistelty hahmo, jonka keisarillisen ajan armeijauraa arvostetaan Venäjällä. Toiset eivät voi sietää häntä Saksan rinnalla sotimisen ja Leningradin piirityksen takia.

Kremlissä tiedettiin siis varsin hyvin, millainen reaktio muistolaatan paljastamisesta syntyy. Avajaisissa olivat silti paikalla kulttuuriministeri Medinskin lisäksi presidentinhallinnon silloinen päällikkö Sergei Ivanov. Valtiojohto siis tuki hanketta. Kukaan ei kuitenkaan ota suoraa vastuuta laatan ripustamisesta.

”Kansallispetturi”, puuskahtaa nuorehko mies Venäjän nykypolitiikan muotisanan suustaan. Hän seisoo pää kenossa ja katsoo muistolaattaa, josta Mannerheim tuijottaa takaisin.

”Ymmärtäisin, jos tällainen laatta ripustettaisiin Suomeen. Miksi näin pitää tehdä Venäjällä?” hän kyselee.

Maanviljelyn biotekniikka keskittyy 66 miljardin euron suurkaupassa

Bayer maksaa 66 miljardia dollaria Monsantosta, joka tunnetaan arvostelua herättäneistä muuntogeenisistä eli GMO-tuotteista.

PERINTEIKÄS saksalainen lääkevalmistaja Bayer ilmoitti keskiviikkona allekirjoittaneensa sopimuksen, jossa se ostaa yhdysvaltalaisen maatalouden biotekniikkayhtiön Monsanton.

Kaupan kokonaisarvo on 66 miljardia dollaria eli vajaat 60 miljardia euroa.

Mikäli kauppa toteutuu, siinä syntyy Bayerin mukaan maailman suurin maatalouden biotekniikan yritys, jonka yhteenlaskettu vuosiliikevaihto on 23 miljardin euron luokkaa.

Viestimien tietojen mukaan vireillä oleva kauppa on lajissaan kuluvan vuoden suurin yritysjärjestely maailmassa.

Google-pomo: "Suomi saa Ruotsilta lähes joka asiassa 5–1 pataan"

Googlen maajohtajana aloittanut Antti Järvinen mieltää päätehtäväkseen Suomen digitalisoimisen. Työtä riittää.

Olisiko Helsingin Kruunusiltojen 250 miljoonaa pitänyt käyttää sittenkin kaupungin terveydenhuollon digitalisoimiseen? kysyy Googlen tuore maajohtaja Antti Järvinen.

Sen sijaan, että saadaan 20 000 ihmiselle kävely- ja raitiosilta, saataisiin kaikille kaupunkilaisille kunnollinen digitaalinen ajanvaraus, chat-palvelu ja lapsiperheille videolääkäripalvelu, Järvinen jatkaa.

Keskusteluavaus on pysäyttävä. Se on kuitenkin yksi kysymyksistä, joita uusi Googlen maajohtaja on ehtinyt pohtia.

"Saamme Ruotsilta lähes joka asiassa 5–1 pataan"

Haluamme olla digitalisoimassa Suomea, ja samalla tehtäväni on varmistaa, että Google menestyy täällä, Järvinen määrittelee toimenkuvansa.

EU uudistamassa tekijänoikeuslakia – Google joutuisi maksamaan kustantajille ja YouTube artisteille

Käytännössä uudistus tarkoittaisi, että esimerkiksi artistit ja levy-yhtiöt voisivat vaatia lisää rahaa videopalvelu YouTubelta. Monet viime kesäkuussa Junckerille kirjelmöineet tähdet valittivat, että YouTube vie tuloja esimerkiksi Spotifyilta.

Amerikkalaistutkijat paljastivat sokeriteollisuuden salaliiton – vaikutukset näkyvät vielä 50 vuotta myöhemmin

Etujärjestö maksoi tutkijoille, jotta nämä korostaisivat sokerin terveyshaittojen sijaan rasvan vaaroja. Suomalaisia ravitsemussuosituksia tietojen julkaisu ei horjuta.

YHDYSVALTALAISEN sokeriteollisuuden edustajat rahoittivat 1960-luvulla tutkimusta, jonka avulla yleisön huomio saatiin siirrettyä pois sokerin haittavaikutuksista. Asiasta uutisoi The New York Times.

”Sokeria käsittelevä keskustelu syöstiin raiteiltaan vuosikymmeniksi”, sanoo The New York Timesin haastattelema Stanton Glantz. Glantz on Kalifornian yliopiston lääketieteen professori ja yksi tuoreen tutkimusartikkelin kirjoittajista.

Glantzin tutkimusryhmä sai haltuunsa tuhansia sivuja historiallisia dokumentteja, jotka paljastavat sokeriteollisuuden etujärjestön rahoittaneen lääketieteellistä tutkimusta 1960-luvulla. Järjestön tarkoituksena oli siirtää tiedeyhteisön ja kuluttajien huomio pois sokerin aiheuttamista terveysriskeistä, joita oli vastikään alettu tuoda esiin.

Yhdysvallat tukee Israelin sotilasmenoja historiallisen suurella summalla – valtio saa lähes 34 miljardia euroa kymmenen vuoden aikana

Israel kykenee modernisoimaan ilmavoimansa, parantamaan maavoimien liikkuvuutta ja tehostamaan ohjuspuolustustaan.

YHDYSVALLAT antaa Israelin sotilasmenoihin historiallisen suuren avustussumman. Israel saa vuosittaisia avustuksia lähes 34 miljardia euroa seuraavien kymmenen vuoden aikana, kertovat uutistoimistot.

Arno Kotro Suomen reservistä: ”Ei sellaiselle porukalle ole käyttöä nykyajan sodankäynnissä”

Turvallisuuspoliittiseen keskusteluun usein osallistuva kirjailija Arno Kotro ihmettelee Puheenvuoro-blogissaan, ”mitä ulkopolitiikan kärkikaartin päässä oikein liikkuu”.

Kotro ihmettelee niin ministeri Jaakko Iloniemen kuin entisen ja nykyisen ulkoministerin puheita.

Nykyinen ulkoministeri Timo Soini (ps.) arvioi lauantaina Helsingin Sanomissa Ruotsin puolustuskyvyn heikoksi ja Suomen hyväksi.

Sen jälkeen kun Neuvostoliitto romahti, Suomi ei tehnyt niin kuin monet länsieurooppalaiset maat mukaan lukien Ruotsi teki, vaan me pidimme puolustusmenot yleisellä tasolla, Soini sanoi.

Kotron mielestä Soini ajattelee virheellisesti. Hän väläyttää jopa, että Suomen suuri reservi ei todellisuudessa auta, kun reservin taitoja ei pidetä ajan tasalla.

Soini: Ruotsin armeija voisi joutua säästöjensä takia kovaan paikkaan kriisitilanteessa

”En lähde kuitenkaan mielelläni lahden yli ketään opettamaan missään asiassa”, ulkoministeri Timo Soini sanoo.

ULKOMINISTERI Timo Soini (ps) sanoo, että kriisitilanteissa Ruotsin armeija voisi joutua kovaan paikkaan vuosien aikana tehtyjen puolustusmenosäästöjen takia.

Suomen armeijan sodan ajan vahvuus on 230 000 henkilöä ja Ruotsin 50 000 henkilöä.

Helsingin Sanomien haastattelussa Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mukaan selvityksessä käy ilmi ajatusketju, joka menee näin: Ruotsin puolustus on huonolla tolalla, Ruotsi ei pysty puolustamaan itseään, kansainvälistä yhteistyötä tarvitaan ja tällöin Nato nousee esille selkeästi uskottavimpana vaihtoehtona.

Soini sanoo, että selvitys on selvästi yhden asiantuntijan selvitys eikä Ruotsin hallituksen linjaus. Selvityksen on laatinut suurlähettiläs Krister Bringéus. ”Mielenkiintoinen se toki on.”

Hämmentävä karkottamisaloite synnytti keskustelun kansalaisaloitteiden puutteista – “Tehdäänkö mielikuvien varassa?”

Eduskunta on hylännyt ainoassa käsittelyssään kansalaisaloitteen rikokseen syyllistyneen ulkomaalaisen karkottamisesta.

Hallintovaliokunta esitti yksimielisesti aloitteen hylkäämistä. Valiokunnan tuore puheenjohtaja perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola totesi, että kansalaisaloitteen heikkous on siinä, että Suomessa on jo lainsäädäntö, jonka nojalla ulkomaalainen voidaan karkottaa.

Keskustelua eduskunnan täysistunnossa aiheutti muun muassa se, minkä takia Suomen lakia huonosti tunteva kansalaisaloite oli ylipäänsä päätynyt eduskunnan pöydälle.

Juho Eerola katsoi, että kansalaisaloitejärjestelmän uskottavuuden vuoksi on aiheellista selvittää toimenpiteitä, joilla eduskuntaan saataisiin riittävän laadukkaita aloitteita.

Amerikkalaiskenraali perustelee voimannäyttöä: ”Ryhdymme kaikkiin tarvittaviin toimiin”

Amerikkalaisia joukkoja Etelä-Korean alueella komentava kenraali Vincent K. Brooks perustelee amerikkalaisten pommikoneiden ylilentoa alueella Pohjois-Korean aiheuttamalla uhalla.

Pohjois-Korean ydinkoe on vaarallinen ja aiheuttaa uhan, jota emme voi hyväksyä. Yhdysvalloilla on horjumaton sitoumus liittolaistensa puolustamiseen alueella ja ryhdymme kaikkiin tarvittaviin toimiin.

Etelä-Korealla on valmis suunnitelma ”Pjongjangin hävittämiseksi kartalta”

Suun­ni­tel­ma on tar­koi­tus ot­taa käyt­töön, jos Poh­jois-Ko­rea osoit­taa merk­ke­jä ydi­nis­kus­ta.

”Jo­kai­nen Pjong­jan­gin alue, eten­kin ne joil­la Poh­jois-Ko­rean joh­to mah­dol­li­ses­ti pii­lot­te­lee, tu­ho­taan täy­sin bal­lis­ti­sil­la oh­juk­sil­la ja pom­mit­ta­mal­la, jos poh­joi­nen näyt­tää mi­tään merk­ke­jä ai­kees­ta käyt­tää ydi­na­set­ta. Toi­sin sa­noen Poh­jois-Ko­rean pää­kau­pun­ki pan­naan tuh­kak­si ja pyy­hi­tään pois kar­tal­ta”, so­ti­las­läh­de sa­noi Yon­hap-uu­tis­toi­mis­tol­le.

Pohjois-Korean ydinohjuskoe täräytti maata Suomessa – päivystävä seismologi hälytettiin paikalle

KEL­LO puo­li nel­jän ai­kaan aa­mu­yös­tä Hel­sin­gin yli­opis­ton seis­mo­lo­gian ins­ti­tuu­tin ko­nei­den vii­sa­rit al­koi­vat vä­pät­tää. Au­to­maat­ti­nen seu­ran­ta maa­pal­lon 400 ase­mal­ta tuot­ti da­taa, jo­ka osoit­ti seis­mo­lo­gi­sen ta­pah­tu­man pai­kak­si Poh­jois-Ko­reaa.

”Poh­jois-Ko­rean suh­teen meil­lä on nol­la­to­le­rans­si. Mi­tä siel­lä ta­pah­tuu­kin, se ana­ly­soi­daan”, sa­noo ins­ti­tuu­tin tut­ki­mus­joh­ta­ja Pekka Heikkinen.

POH­JOIS-KO­REAN aiem­mis­ta ydin­oh­jus­ko­keis­ta on saa­tu tar­kat paik­ka­tie­dot, jo­ten vii­me­öi­sen ta­pah­tu­man si­jain­ti an­toi olet­taa, et­tä ky­se oli oh­jus­ko­kees­ta.[Kyseessä oli viikon 36/2016 tapahtumista, vaikka sitä ei artikkeleissa mainittu.]

Miksi me tyrkyttäydymme mahdollisessa suurvaltaristiriidassa osapuoleksi, ja vielä etumaastoon?

Kun Soinilta kysyttiin Nato-kantaa, hän vastasi: ”Minulla ei ole selvää kantaa. Kaikki ovat tietävinään minun Nato-kantani, mutta voin sanoa, etten tiedä sitä itsekään.”

Onko Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka tuuliajolla? Eikö ulkoministerillä ole näkemystä Natosta? Vähintä olisi olettaa hänen arvioivan Nato-jäsenyyttä siten, miten se vaikuttaa Suomen turvallisuuteen. Tämän luulisi olevan koko Nato- kysymyksen ydinasian.

Puoluetoverillaan, puolustusministeri Jussi Niinistöllä sen sijaan tuntuu olevan selvät linjat. Hänen johdollaan tultaneen syksyllä sopimaan Suomen ja Yhdysvaltojen välinen puolustussopimus. Tämä sen päälle, että Yhdysvaltojen taistelujoukkoja jo osallistui Suomen maaperällä yhteisiin sotaharjoituksiin.

Näin Erkki Tuomioja arvioi kohuttua Venäjä-raporttia

Raportissa ei suoraan sanota, että Suomen tulisi liittyä Natoon, mutta se käy riittävän selväksi.

On raportissa toki paljon myös käyttökelpoista ja oikeaa analyysia esimerkiksi Venäjän sisäisestä kehityksestä, jonka suhteen ei pidä olla sinisilmäinen.

Tuomioja sanoo kuitenkin, että pelottelu on raportissa keskeisin argumentti, kun kerrotaan muun muassa, miten ”Venäjä on kohdistanut Suomeen suoria ja epäsuorempia uhittelevia toimia kuten alueloukkauksia ja yllätysharjoituksia lähialueilla”. Hänen mukaansa provokatiivisimmat lausunnot esitetään anonyymien haastateltavien suuhun pantuina. Hän näkee raportissa “iltalehtien lööppipelottelun tasoisia kohtia”.

Kirjailija Jari Tervo epäilee, että suomalaiset ovat autistisempia kuin muut – ja se selittää myös suomalaisten rasismia

Mikään kansa ei kokonaisuutena ole puhtoinen, mutta jokainen ihminen on suojelun arvoinen ja syytön kunnes toisin todistetaan, rasismia vastaan saarnaava Jari Tervo sanoo

SUOMALAISET ovat autistinen kansa, ja sen takia meidän on muita vaikeampaa ottaa vastaan muualta tulleita.

Siinäpä hurja väite. Sen esittää kirjailija Jari Tervo, joka on pohtinut asiaa pitkään. Hän törmäsi Cambridgen yliopiston psykologian professorin Simon Baron-Cohenin autismitutkimuksiin ja teki testin, jolla voi selvittää omia autistisia piirteitään.

”Olin niistä väitteistä 90-prosenttisesti samaa mieltä. Kiinnitän huomiota mieluummin yksityiskohtiin kuin kokonaisuuksiin, hämmennyn ihmisjoukossa ja niin edelleen. Tunnistin itsessäni autistisia piirteitä, ja minun mielestäni ne sopivat suurimpaan osaan suomalaisista”, Tervo kertoo.

”Rasistit ovat valittaneet, että vastaanottokeskukset lisäävät rikollisuutta. Se on aivan totta. Ne lisäävät kotoperäisen paskasakin rikollisuutta.” Tämä on ote runsas vuosi sitten Ylen verkkosivuilla julkaistusta kolumnista, joka oli otsikoitu ”Valkoinen roskaväki”. Se herätti paljon kritiikkiäkin.

Tai kuten Tervo sanoo: ”Olen saanut tankkiautollisen paskaa niskaani”.

Onko haukkuminen siis järkevää – tai onko se loppuun asti harkittua?

”Minähän en sano suomalaisia valkoiseksi roskaväeksi, vaan sanon rasisteja valkoiseksi roskaväeksi. Ja teen sen mielelläni.”

Ulkopoliittinen instituutti Naton haarakonttorina

Kansanedustaja ja eduskunnan ulkoasianvaliokunnan jäsen Sirkka-Liisa Anttila (kesk) ei ymmärrä viime viikolla julkistetun
Ulkopoliittisen instituutin tutkimuksen toivetta, että Suomi pidättäytyisi kahdenvälisistä kontakteista Venäjän kanssa.

Väite, että meidän täytyy EU-ankkurin kautta hoitaa suhteitamme Venäjään ei ole tästä maailmasta. Se ei ole mahdollista. Suorat kontaktit ovat Suomen ja Venäjän yhteistyön kulmakivi. Tieteellisesti itseään kutsuva yhteisö ei voi tehdä tällaisia johtopäätöksiä, jyrisi Sirkka-Liisa Anttila Hunajahulinoilla Toijalan torilla lauantaina.

Jani Toivolalta kysyttiin eduskunnassa: ”Kysytkö tyttäreltäsi, kaipaako se äitiään?”

Vihreiden Jani Toivola otti esiin oman elämänsä. Hän on homoseksuaali ja alle 3-vuotiaan tyttären isä. Perussuomalaisten Mika Niikko kysyi suoraan Toivolalta:

En epäile yhtään sitä, ettetkö olisi hyvä isä tyttäresi kasvattajana. Mutta oletko koskaan kysynyt tyttäreltäsi, kaipaako se äitiään? Kysyitkö koskaan sitä silloin kun se oli vauva, että olisiko hän voinut olla äidin rinnalla, äidin sylissä, silloin kun normaalisti lapsi on äidin sylissä? Niikko sanoi.

Sukupuolineutraali avioliittolaki ei ollutkaan loppuunkäsitelty

Eduskunta väittelee aloitteesta, jolla se halutaan kumoon

Kansalaisaloitteen vasta-aloite on uutta eduskunnassa. Avioliittolain lisäksi eduskunta on ehtinyt muuttaa useita muitakin asiaan liittyviä lakeja.

Eduskuntaan tulee kansalaisaloite, jollaista ei ole ennen nähty. Sen päätarkoituksena on kumota aivan vastikään tehty lainmuutos, jolla avioliittolaki muutettiin sukupuolineutraaliksi.

Sukupuolineutraali avioliittolaki tarkoittaa sitä, että myös samaa sukupuolta olevat parit voivat solmia avioliiton. Aiemmin avioliitto oli sallittu vain miehen ja naisen välisenä.

Nyt lähetekeskusteluun tulevaan kansalaisaloitteeseen on kerätty yli 100 000 kannatusilmoitusta.

Suomessa on siis paljon niitä, joiden mielestä avioliittolain muutos oli tarpeeton. Heitä on myös eduskunnassa, joten odotettavissa on kiihkeää keskustelua puolesta ja vastaan.

Erikoista on myös se, että lainmuutos, jota nyt yritetään kumota, sai sekin alkunsa kansalaisaloitteesta.

TUSKIN oli muste kuivanut eduskunnan päätöksistä, kun kaksi kansalaista eli Jukka-Pekka Rahkonen ja Pasi Turunen polkaisivat liikkeelle vasta-aloitteen. He perustivat myös Aito avioliitto -nimisen yhdistyksen asiaa ajamaan.

"On julmaa jos homoutta ei sanota synniksi" tutkija hämillään näkemyksistä

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) ja hänen miehensä Niilo Räsänen ovat tiivistäneet ajatuksensa avioliitosta kirjaan ”Mistä on kysymys? Avioliitto”.

Kirjallaan Räsäset pyrkivät ottamaan osaa keskusteluun tasa-arvoisesta avioliittolaista ja perustelemaan kantaansa avioliitosta ainoastaan miehen ja naisen välisenä instituutiona.

Tutkija eri mieltä Räsästen näkemyksistä sukupuolisuudesta

Miksi Räsäset ovat niin huolissaan muiden ihmisten sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta? Onko kirjassa esitellyllä, Raamattuun perustuvalla näkemyksellä kahdesta selvästi toisistaan eroavasta sukupuolesta pohjaa?

Norjan ja Venäjän väliin nousee aita, vaikka raja hiljeni pakolaisista

Schengen-rajaa vahvistetaan 3 000 kilometrin päässä pakolaisongelman polttopisteistä.

ØRJAN NILSEN räjähtää nauruun. ”Entäs sitten, kun järvi on talvella jäässä. Siitähän ne kävelevät”, Nilsen käkättää. Nilsenillä on koreissa perunoita ja vierellään jyhkeä koiransa, joka on rodultaan alaskanmalamuutti. Niityllä on kaikenlaista maalla asuvan ihmisen roinaa järeästä veneestä alkaen.

Nilsen asuu yhdellä maailman syrjäisimmistä rajavyöhykkeistä, muutaman sadan metrin päästä Norjan ja Venäjän ainoasta rajanylityspaikasta Storskogissa Etelä-Varangissa.

Hän on yksi monista Pohjois-Norjan asukkaista, jotka ihmettelevät, kenen oslolaisbyrokraatin päähänpisto on torjua mahdollista Venäjältä tulevaa pakolaisten joukkoa kitukasvuiseen metsään rakennettavalla 200 metriä pitkällä aidanpätkällä.

Carnival tilaa taas aluksia Turun telakalta

Meyer Turku on allekirjoittanut Carnival Corporationin kanssa aiesopimuksen kahden risteilyaluksen rakentamisesta. Carnival Cruise Linesille rakennettavien alusten on määrä valmistua vuosina 2020 ja 2022.

Olemme iloisia voidessamme jälleen tehdä yhteistyötä Carnival Cruise Linesin kanssa. Turussa olemme erityisen innoissamme, sillä nämä laivat ovat ensimmäiset, jotka hyötyvät täysmääräisesti tällä hetkellä tehtävistä ja suunnitelluista isoista investoinneistamme uuden sukupolven tuotantotiloihimme ja it-järjestelmiimme. Meyer Turulle kauppa on myös merkki vakaasta tulevaisuudesta, toimitusjohtaja Jan Meyer iloitsee tiedotteessa.

Suomalaiskirurgi arvioi Uzbekistanin diktaattorin aivokuolleeksi päiviä ennen virallista tietoa kuolemasta – ”Minulle ei kerrottu, kuka potilas oli”

Juha Hernesniemen arvio presidentti Islam Karimovin kuolemasta ei miellyttänyt paikalla olleita uzbekistanilaisia. ”Siinä ei ollut enää kyse lääketieteestä, vaan vallasta”, hän sanoo.

PUHELIN soi viikko sitten lauantaina kolmelta iltapäivällä. Professori, aivokirurgi Juha Hernesniemi vastasi ja sai kuulla, että soitto tuli Uzbekistanista. Linjalla oli Hernesniemen entinen uzbekistanilainen oppilas, nykyinen huippukirurgi itsekin.

Oppilas pyysi Hernesniemen apua. Voisiko hän matkustaa saman tien Uzbekistaniin?

”Kysyin, kuka potilas on. Oppilaani sanoi, ettei hän voi kertoa mitään”, Hernesniemi kertoo HS:n haastattelussa.

Hernesniemi, 68, on maailman johtajia aivokirurgeja. Hän on saanut lukuisia palkintoja ja tehnyt urallaan noin 16 000 leikkausta. Ennen eläkkeelle jäämistään hän työskenteli Helsingin yliopiston neurokirurgian professorina ja neurokirurgian klinikan ylilääkärinä Töölön sairaalassa.

PARI tuntia puhelinsoiton jälkeen Hernesniemi oli jo Helsinki-Vantaan lentokentällä. Saksasta saapui yksityiskone noutamaan häntä. Koneessa oli myös ryhmä saksalaisia lääkäreitä, jotka oli hälytetty samaan tehtävään.

Kone saapui Keski-Aasiassa sijaitsevan Uzbekistanin pääkaupunkiin Taškentiin sunnuntaina aamuyöstä. Lyhyen levähdyksen jälkeen Hernesniemi ja saksalaiset vietiin yksityiseen sairaalaan. Paikalla oli myös paikallisia lääkäreitä sekä Moskovasta tuotuja lääkäreitä.

Heitä pyydettiin katsomaan potilasta.

Islam Karimovin sairauskohtaus toi mieleen Neuvostoliiton – kun diktaattori kuolee, vallan kamareissa alkaa kaaos

Kim Jong-il, Josif Stalin, Islam Karimov – kuolevat diktaattorit jättävät perinnökseen pelon ja valtataistelun.

JOS PITÄISI veikata, missä päin planeettaa on tällä viikolla koettu hermoja raastavin valtapeli, vahva arvaus olisi Taškent.

Uzbekistanin pääkaupungissa on tehnyt kuolemaa diktaattori Islam Karimov. Julmaotteinen 78-vuotias Karimov sai viime lauantaina aivohalvauksen, ja huhut hänen terveydentilastaan velloivat pitkin viikkoa.

Lähimenneisyyden kärjistynein esimerkki on epäilemättä kommunistidiktatuuri Pohjois-Korea, jonka ”rakkaan johtajan” Kim Jong-ilin kuolema laukaisi joukkohysterian.

Kim oli luonut ympärilleen sairaan henkilökultin, ja Pohjois-Korea perustuu järjestelmälliseen aivopesuun. Kansan suru saattoi olla täysin aitoa, mutta johtui myös pelosta. Itkemättä jättäminen olisi ollut huono vaihtoehto.

”Rakas johtaja” oli maannut kuolleena kaksi päivää ennen kuin hänen kuolemastaan kerrottiin kansalle. Sikäli tilanne muistutti Karimovin Uzbekistania.

TYRANNIN kuollessa ulkomaailma ei käytännössä koskaan tiedä, mitä vallan kamareissa tapahtuu.Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Saksan viranomaiset pitävät sähköauto Teslan autopilottia ”huomattavana vaarana”. Yrityksen mukaan kyseessä on vain kuljettajaa avustava toiminto.

Teslan autopilot-toiminnon luotettavuudesta on keskusteltu laajasti siitä asti kun kävi ilmi, että Yhdysvaltain Floridassa kuolonkolarin ajanut kuljettaja oli käyttänyt autopilottia kolarin hetkellä. Floridan kolarissa automaattiohjaus ei reagoinut eteen kääntyneeseen rekkaan, selvisi alustavassa onnettomuustutkinnassa.

Syyskuun lopussa Tesla törmäsi turistibussiin moottoritiellä Pohjois-Saksassa. Kuljettajan mukaan hän käytti tuolloin autopilottia. Autonvalmistajan mukaan autopilot ei ollut syyllinen kolariin.

TESLAN mielestä olisi vastuutonta olla tarjoamatta autopilot-järjestelmää, sillä yhtiön laskelmien mukaan ihmiskuski on keskimäärin turvattomampi kuin Teslan tietokoneohjaus.

Teslan autopilotti toimii kuin rattia hipelöivä aave

KUN ALLA ON 762-hevosvoimainen superauto, käsiä ei mielellään nostaisi ratista.

Sähköautovalmistaja Teslan tehokkain malli Model S P90DL kiitää pitkin kolmostietä Vantaalla noin sata kilometriä tunnissa.

HETKEÄ, JOLLOIN AUTOT ajavat ilman ihmisen ohjausta, on odotettu pitkään.

Nyt se on käsillä, kun Teslan lisäksi monet muut autonvalmistajat ovat julkaisseet konseptejaan itsestään ajavista autoista.

Melania Trump puolusti miestään ahdistelusyytteitä vastaan – ”Joskus sanon, että minulla on kaksi poikaa kotona”

Melania Trump kuvaili Trumpin kielenkäyttöä ”poikien puheiksi”, joilla nämä yrittävät tehdä vaikutusta toisiinsa, kun kasvavat.

REPUBLIKAANI Donald Trumpin puoliso Melania Trump antoi maanantaina uutiskanava CNN:lle haastattelun, jossa hän puolusti miestään ahdistelusyytteitä vastaan ja väitti niitä median ja Hillary Clintonin kampanjan järjestämiksi.

”Uskon miestäni”, Melania Trump sanoi. ”Tämä kaikki on vastapuolen organisoimaa. Tarkistivatko he edes naisten taustoja?”

Trumpia syyttää ahdistelusta kymmenen naista omilla nimillään ja muutama nimettöminä. Suurin osa naisista tuli julkisuuteen viime viikolla, kun Trump oli vaaliväittelyssä kiistänyt käyttäytyneensä sopimattomasti naisia kohtaan. Väitetyt tapaukset ajoittuvat 1970–2000-luvuille.

Melania Trumpin mukaan Access Hollywood -viihdeohjelman juontaja Billy Bush yllytti hänen puolisoaan puhumaan ”likaisia ja rumia juttuja”. Nauhalla kuuluu, kuinka Bush naureskelee Trumpin jutuille. NBC-kanava hyllytti Bushin kourintanauhan takia.

”Sanoin miehelleni, että tuollainen kielenkäyttö on sopimatonta. Olin yllättynyt, koska se ei kuulostanut mieheltä, jonka tunnen”, Melania Trump sanoi CNN:lle.

Bergmanin videot: maailmankuulut elokuvantekijät pohtivat elämän peruskysymyksiä mestariohjaajan vhs-kokoelman äärellä

Huumoria, kuolemaa, seikkailua, hiljaisuutta, pelkoa, ulkopuolisuutta: maailmankuulut elokuvantekijät pohtivat taiteen ja elämän peruskysymyksiä Ingmar Bergmanin vhs-kasettikokoelman äärellä.

Mitä elokuvia mestariohjaaja itse katsoi? Ingmar Bergmanilla (1918–2007) oli Fårön-kodissaan suuri videokirjasto. Sieltä löytyvät siistissä aakkosjärjestyksessä niin John Landisin Blues Brothers ja Wes Cravenin Painajainen Elm Streetillä kuin Michael Haneken Pianonopettaja ja Ang Leen Jäämyrsky.

Kuusiosaisessa tv-sarjassa Bergmanin videot (Bergmans video) kuuluisat elokuvantekijät eri puolilta maailmaa perehtyvät mestariohjaajan 1711 vhs-kasetin kokoelmaan, puhuvat suhteestaan Bergmaniin sekä pohtivat elokuvien tekemisen, taiteen ja elämän universaaleja peruskysymyksiä.

Olen pelännyt raivoavaa lasta, minua on huoriteltu ja olen menettänyt malttini – onko opettajan siedettävä mitä vain?

Olen pelännyt raivoavaa lasta, piilottanut puukkoja teknisen työn tunnilla sekä saanut seksuaalisviritteisiä kommentteja etumuksestani ja takamuksestani, kirjoittaa nimimerkki Luokanopettaja.

Lähes kymmenen vuoden aikana olen kohdannut monenlaisia oppilaiden aiheuttamia tilanteita, joita minun ei mielestäni tarvitsisi sietää. Minua on kutsuttu vitun huoraksi ja saatanan kitisijäksi. Olen ollut toki myös maailman paskin, ärsyttävin ja rumin.

Autoni rengas on tyhjennetty ja autoani on heitelty lumipalloilla. Minua kohti on lentänyt jalkapalloja ja käsitöitä. Minut on uhattu tappaa ja kotini on haluttu tulla virtsaamaan sotkuiseksi.

Tunnustan, että olen näin ollen myös toisinaan menettänyt malttini ja tehnyt selväksi kovaäänisesti, ettei minunkaan tarvitse sietää täysin asiatonta käytöstä. Vai tarvitseeko?

”Toinen opettaja” avautuu ”Voiko työuran pilata julkisella häpäisyllä?”

20 vuotta opetustyötä tehnyt nimimerkillä ”Toinen opettaja” esiintyvä kirjoittaja ihmettelee Helsingin Sanomien mielipidepalstalla, onko salakuvaaminen sallittua kouluissa.

"Opettajien kohtelu on noussut julkiseen keskusteluun sen jälkeen, kun iltapäivälehdissä on julkaistu oppilaan kuvaama video malttinsa menettävästä opettajasta. Videolla oppilaat naureskelevat opettajalle."Opettajien kohtelu on noussut julkiseen keskusteluun sen jälkeen, kun iltapäivälehdissä on julkaistu oppilaan kuvaama video malttinsa menettävästä opettajasta. Videolla oppilaat naureskelevat opettajalle.

Opettajakansanedustaja: ”Yksi lapsi voi terrorisoida koko luokkaa – vanhemmille velvollisuus hakea lapsi kotiin”

Kansanedustaja, uskonnon aineenopettaja Laura Huhtasaari (ps.) kertoo jättäneensä kirjallisen kysymyksen koulujen kurinpito-ongelmista ja aikuisen auktoriteetin rapautumisesta.

Onko aikuisen auktoriteetti häviämässä kokonaan, Huhtasaari kysyy blogissaan. Hän viittaa kirjoituksessaan muun muassa Janakkalan tapaukseen, jossa 10-vuotias kuristi 9-vuotiaan tajuttomaksi koulussa. Koulun rehtorin lausunnon mukaan väkivalta on lisääntynyt kouluissa.

Huolimatta siitä, että asiasta puhutaan koko ajan, vastaansanominen ja jopa väkivalta muita lapsia ja opettajia kohtaan kouluissa vain lisääntyy, Huhtasaari ihmettelee Puheenvuoron blogissaan.

Norjan hiihtokuningatar Therese Johaug jäi kiinni anabolisesta steroidista, selittää käryä huulivoiteella – maajoukkueen lääkäri eroaa

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n mukaan Johaug on jäänyt kiinni clostebol-nimisestä aineesta. Maajoukkueen lääkäri otti vastuun tapahtuneesta ja erosi.

”Olen murtunut ja surullinen siitä, että olen ajautunut tähän hyvin vaikeaan ja epätodelliseen tilanteeseen”, Johaug kommentoi uutista norjalaisen VG:n mukaan.

Therese Johaug

Det norske folk gir i liten grad Therese Johaug (28) ansvaret for den positive dopingprøven. Samtidig mener én av tre at saken virker negativt på langrennsinteressen deres.VG torsdag

”Mielestäni tämä on täysin epäreilua ja täysin epäansaittua, vaikka olen tietysti urheilijana tietoinen olevani vastuussa käyttämästäni lääkityksestä.”

KANSAINVÄLISEN hiihtoliiton FIS:n mukaan Johaug on jäänyt kiinni klostebol-nimisestä aineesta, kertoo VG. Aine on tullut Trofodermin-voiteesta, jota Johaug käytti auringon polttamiin huuliinsa oltuaan hiihtoleirillä Italiassa elokuussa.

Tässä on todiste: Aino-Kaisa Saarisen kuva murskaa Johaugin dopingselityksen!

Therese Johaugin käyttämässä lääkkeessä lukee suurella ”DOPING”.

Kyllähän tämä asettaa asian yhä erikoisempaan valoon.

Näin totesi hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen tutustuttuaan torstaina Italian Livignossa lääkkeeseen, jota Therese Johaug syytti dopingkärystään. Trofoderminiä oli myynnissä paikallisessa apteekissa.

Karu kohtalo uhkaa Therese Johaugia: Edellisistä käryistä todella tuntuvat kilpailukiellot

Mikäli ennakkotapauksiin on uskominen, Therese Johaugin on vaikea välttyä tuntuvalta kilpailukiellolta.

Therese Johaugin käryn aiheuttanut Clostebol-steroidi on aiemmin poikinut tuntuvia kilpailukieltoja. Aineesta kärynnyt italialainen pyöräilijä sai 15 kuukauden pannan, italialainen uimari puolestaan vuoden. Wadan nykysääntöjen mukaan steroidikärystä voi saada jopa neljän vuoden kilpailukiellon.

Palava maitorahka tekee venäläiset tyytymättömäksi

Venäläisyritykset olivat jo hyvissä ajoin ennen vastapakotteita kuiskineet vallanpitäjien korviin, että tuontia kannattaisi rajoittaa. Tuotantokoneistoa ei kuitenkaan uudistettu tälläkään kertaa.

PIETARILAINEN verkkolehti Fontanka.ru sai alkukesällä lukijoiltaan vihjeen epäilyttävän halvasta, irtotavarana myytävästä maitorahkasta, jolla on erikoisia ominaisuuksia. Toimittajat kävivät ostoksilla ja tekivät pienen testin.

Rahkaa ryhdyttiin lämmittämään metallilusikassa kaasuliekillä. Pian rahka leimahti, paloi komealla liekillä ja levitti voimakasta kemikaalien tuoksua, kunnes lusikassa oli jäljellä enää mustaa, tervamaista ainetta.

Paikallinen laboratorio tutki rahkan ja sanoi, ettei se sisällä lainkaan maitorasvaa. Kun tuotteen venäläiseen valmistajaan saatiin lopulta yhteys, yhtiön edustaja myönsi, että maitorasva on korvattu muilla raaka-aineilla. Liikesalaisuuteen vedoten hän ei halunnut kertoa, millä.

Huhu: iPhone 8:ssa koko etupuolen täyttävä näyttö

Ensimmäinen tuoreista patenteista kuvailee valoa tunnistavien antureiden integrointia näyttökokonaisuuteen. Nykyisellään valoanturit, joiden perusteella iPhonen näytön kirkkautta säädellään ja laite tunnistaa kun sitä pidellään korvalla, sijaitsevat näytön yläpuolella, kaiuttimen ja etukameran vieressä.

Toinen Applelle nyt myönnetyistä patenteista liittyy kameratekniikkaan. Siinä tavoitellaan ”superresoluution” tarkkuutta mahdollisimman pienessä tilassa.

Tuttuun tapaan nämä patentit ovat ”vain” patentteja, eli niitä saatetaan käyttää jo ensi vuoden iPhone-malleissa, mutta yhtä hyvin ne voivat jäädä vain patenttien ja ideoiden asteelle.

Trumpin kourintapuheet saivat pilapiirtäjät innostumaan

Kuvat pilapiirtäjä Christo Komarnitski

Tuleen syttyneiden Samsung-puhelimien valmistus lopetetaan

Yhtiö varoittaa: Sammuttakaa heti Galaxy Note 7 -laitteenne

Samsung lopettaa Galaxy Note 7 -puhelinmallin tuotannon, koska kyseisen mallin puhelimet ovat syttyneet palamaan.

Yhdysvalloissa kuluttajien turvallisuudesta vastaavan viraston johtaja Elliott Kaye tiedotti maanantaina, että kuluttajien pitäisi välttää käyttämästä Note 7 -puhelimia oman, perheensä ja kotinsa turvallisuutensa vuoksi.

Metsäteollisuudella menee nyt hyvin

Paperiliitto vaatii palkankorotuksia

Paperiliitto ei aio tyytyä nollakierrokseen vaan vaatii palkankorotuksia ensi vuoden syksyn palkkaneuvotteluissa, linjaa liiton puheenjohtaja Petri Vanhala Maaseudun tulevaisuuden haastattelussa.

Metsäteollisuus on tehnyt viime aikoina melko hyvää tulosta. Nollakierrosta ei enää ole tulossa, hän toteaa MT:n haastattelussa.

Ensimmäisenä liittokohtaiset tuloneuvottelut aloittavat SAK:hon kuuluva Paperiliitto ja Metsäteollisuus, joka irtautui Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Vanhala korostaa MT:n haastattelussa, että liittokohtaisissa neuvotteluissa ei koko maan taloudella ole enää kovin suurta merkitystä, vaan toimialalla.

Tässäkö television seuraava kehitysaskel: Näkymätön telkkari

Panasonicin messuilla esittelemä tekniikka tuo videot läpinäkyville lasiruuduille.

Litteiden televisioiden yleistymisen jälkeen televisiorintamalla ei ole tapahtunut suuria mullistuksia. Näistä seuraavaksi odotettu uudistus, eli käyristetyt mallit, eivät koskaan nousseet valtavirtaan.

Seuraava muutos voi olla astetta yllättävämpi. Panasonic on esitellyt Ceatec-messuilla ”näkymättömän” näyttölaitteen eli ruudun, joka pois päältä ollessaan näyttää läpinäkyvältä lasi-ikkunalta, kertoo Engadget.

Uutta tekniikkaa ei kannata odotella kauppoihin kuitenkaan aivan heti.

Soini vaatii äideille eläketurvaa, joka on ollut voimassa jo 11 vuotta

Ulkoministeri Timo (ps) Soini on sitä mieltä, että oppositio ja etenkin SDP on päässyt liian helpolla.

”Haastetaan oppositio, pistetään ne lujille löysistä puheista”, ulkoministeri kirjoittaa.

Löysistä puheista onkin hyvä puhua. Vain kolme päivää sitten Soini kirjoitti, että kotihoidontuesta voitaisiin maksaa eläketurvaa.

Susanna Koski ehdotti työttömille nuorille risusavottaa

KOKOOMUKSEN kansanedustaja Susanna Koski esitti viime viikolla A-studion keskustelussa työvoimapoliittisen vision. Hän patisteli nuoria työttömiä metsänhoitotöihin.

”Riittää, kun istuu autoon tai junaan ja katselee metsään, niin siellä on aika paljon tekemätöntä työtä”, hän sanoi.

”Ai risusavotta?” keskustelukumppani Lauri Ihalainen (sd) huokaisi.

Some kuumeni heti: Haluaako Koski työttömät pakkotöihin? Miksi se nöyryyttää nuoria? Mitä se nuori työtön siellä metsässä tekisi? Sehän vaan satuttaa itsensä vesurilla.

Susanna Kosken haukkujaisille syntyi oma hashtag: #risusavotta. Mikä se risusavotta oikein on, joku kysyi.

HASHTAG ON lyhytviestipalvelu Twitterissä käytettävä merkki, jonka avulla käyttäjä löytää itseään kiinnostavat keskustelut viestivirrasta. #-merkkiä kutsutaan myös risuaidaksi.

Risusavotta puolestaan tarkoittaa metsänpohjan siivoamista oksia karsimalla ja pikkupuita kaatamalla. Tarkistin asian Wikipediasta.

Susanna Kosken tokaisu tekemättömästä työstä on väsynyt fraasi. Metsässä toki on paljon tekemistä, voi poimia vaikka marjoja. Mutta ei sieltä löydy palkkatöitä tuhansille nuorille, joilla ei ole koulutusta metsänhoidosta.

Portugalin maaseudulla vaalitaan pimeyttä

Monsaraz on yksi Euroopan parhaista paikoista galaksien ihailuun

Linnunradan kimmellys näkyy valtavan tekojärven rannalle, jossa vaalitaan valosaasteetonta taivasta. Tähtitaivaan tähyily houkuttelee myös matkailijoita.

LINNUNRATA KIMMELTÄÄ huntuna Portugalin maaseudun yössä Alentejossa. Maan kuuluisin universumin tutkija Nelson Nunes säätää kannettavaa kaukoputkea auringon korventaman pellon laidalla.

Hämärän puolesta
Yhdysvalloissa perustettu International Dark-Sky Association (IDA) -järjestö kamppailee valosaastetta vastaan. Järjestö on myöntänyt 65 paikalle ympäri maailmaa todistuksia, jotka perustuvat tarkkoihin mittauksiin.

Kohta Saturnus näkyy jääpallon kaltaisena luupissa. Planeettaa kiertävät renkaat erottuvat tummana sormuksena.

”Saturnus lumoaa tavan takaa tähtiharrastajat. Muistan naisen, joka puhkesi liikutuksesta kyyneliin katsellessaan sitä ensimmäisen kerran”, astrofyysikko Nunes kertoo.

Ympärillä on liki säkkipimeää, mutta se on valtti syrjäseudulla toistakymmentä kilometriä Espanjan rajalta. Olemme Alquevan valtaisan tekojärven rantamilla ja tuhatvuotisen Monsarazin linnakekylän juurella.

Kivirannan kotimuseo

Yhdeksän vanhaa, harmaata rakennusta; asuinrakennus, kammio, kanala, kellari, sauna, navetta, liiteri, aitta, riihi ja suuli. Rakennusryhmä on harvinainen Suomessa. Riihi on kunnostettu ja käyttökunnossa.

Suomen jakaa pieniin ruutuihin (250 kertaa 250 metriä), asumattomia ruutuja on noin 93 prosenttia maapinta-alasta

SUOMI on jakaantumassa kovaa vauhtia alueisiin, joissa asuu paljon ihmisiä ja alueisiin, joissa ei asu juuri ketään. Alueelliset erot väestörakenteessa kasvavat, kun valtaosa nuorista ja terveistä muuttaa kaupunkeihin opiskelun ja työpaikkojen perässä.

”Neljä viidestä muuttajasta on nuoria tai nuoria aikuisia. He arvostavat entistä enemmän kaupungin pöhinää, ja moni on valmis jopa asumaan hieman ahtaammin sen vuoksi. Jos kaupungilla on hyvä imago, se vetää nuoria”, valtiotieteen tohtori ja tutkija Timo Aro sanoo.

”Suomi ei ole hyvinvointiin ja elinvoimaan liittyvien muuttujien perusteella alueellisesti yhdenmukainen, tasalaatuinen eikä tasapainoinen kokonaisuus”, Timo Aro sanoo.

Aron mielestä kasvavat erot alueiden väestörakenteessa pitäisi huomioida nykyistä paremmin päätöksenteossa ja erityisesti maakunta- ja sote-uudistuksessa. Porissa asuva Aro on selvittänyt yhdessä Veli-Matti Laaksosen kanssa maakuntien välisiä kehitys- ja kantokykyeroja Satakunnan maakunnan toimeksiannosta.

Trump (pornoelokuvan tähti), joka petti julkisesti ensimmäistä vaimoaan

Aikoo syyttää demokraatti Hillary Clintonia siitä, että presidentti Bill Clinton petti vaimoaan.

TARKOITUS on osoittaa, ettei Hillary Clinton ole kunnon feministi, vaan vallanhimoinen opportunisti. Pettäjämiestä suurempi pahis on siis petetyksi tullut puoliso.

Rima on luisunut näin alas, koska Trump tarvitsee lisää naisäänestäjiä – tai toivoo ainakin Clintonia tukevien naisten jäävän kotiin.

Yleensä republikaaniehdokas vannoo perinteisen avioliiton nimeen. Trump on kuitenkin kolmatta kertaa naimisissa oleva entinen playboy, joka on rehennellyt valloituksillaan, arvostellut naisten ulkonäköä ja esiintynyt lyhyesti pornoelokuvassa, tosin vaatteet päällä.

Demokraattiehdokas Clinton taas on ollut aviossa 41 vuotta ja turvautunut pastoriin liiton vaikeissa vaiheissa.

Opettaja avautui ”riskittömästä bisneksestä” – näin koulukuvaamisella tienataan

Suuret kotimaiset koulukuvausta harjoittavat yhtiöt tekevät hyvää tulosta ja maksavat mittavia osinkoja omistajilleen, kertoo Kauppalehti.

Keskustelun aiheesta ryöpsäytti käyntiin opettaja, joka kirjoitti Helsingin Sanomien mielipidepalstalle koulukuvausyhtiöiden suurista voitoista ja ”riskittömästä bineksestä”, jota tehdään lapsiperheiden kustannuksella.

Alko ei ole Suomen ainoa monopoli – koulukuvayritykset hinaavat hinnat ylös ja takovat riskitöntä voittoa lapsiperheiden kustannuksella

Käy­tän­nös­sä sa­man­lais­ta mo­no­po­li­ase­maa käyt­tä­vät hy­väk­seen ne kou­lu­ku­vauk­sia te­ke­vät yri­tyk­set, jot­ka yk­sin­oi­keu­del­la hoi­ta­vat vuo­des­ta toi­seen op­pi­lai­tos­ten ja päi­vä­ko­tien va­lo­ku­vauk­sia. Ky­sees­sä on suh­dan­teis­ta riip­pu­ma­ton, suu­ria voit­to­ja tah­koa­va ja lä­hes ris­ki­tön bis­nes lap­si­per­hei­den kus­tan­nuk­sel­la.

Mo­no­po­li­hin­noit­te­lua to­dis­taa esi­mer­kik­si se, et­tä sa­man yri­tyk­sen päi­vä­ko­din ku­vat voi­vat mak­saa kak­sin­ker­tai­ses­ti kou­lu­ku­viin ver­rat­tu­na. Ovat­ko siis päi­vä­­ko­ti­lap­set niin pal­jon vaa­ti­vam­pia ku­vat­ta­via? Ei­vät, vaan kou­lu­ku­vis­ta mo­ni­kaan ei enää mak­sai­si niin tör­keää yli­hin­taa.

Kuvaverkko teki heinäkuussa 2015 päättyneellä tilikaudella 10,6 miljoonan euron liikevaihdon ja 560 000 euron tuloksen. Osinkoa jaetaan 596 000 euroa.

Miksi hyvin koulutetun, fiksun ja hyvännäköisen naisen on vaikea löytää kumppania?

Naiset kertovat usein, että jos baaritiskillä miesseurassa lipsahtaa, että on lisensiaatti, tohtori, johtaja tai tutkija, ei aikaakaan, kun istuskelee yksin, kirjoittaa Martti Ryhänen.

Merkittävä syy on yliopistossa. Sanotaan, että yli 60 prosenttia opiskelijoista on naisia. Jos nainen tavoittelee miestä, jolla on samantasoinen tutkinto, moni jää sinkuksi.

Mies saattaa alkukantaisen tai peräti geneettisen perintönsä takia etsiä naista, joka kävelisi muutaman askeleen miehen perässä. Monessa uskonnossa on määritelty ja määritellään edelleen, että mies on perheen pää. Menneen ajan viisaat naiset valistivat tyttäriään, että hyvin menee, kun suhteessa pyrkii olemaan vähän miestä tyhmempi.

Isisin tarkka-ampuja surmasi hollantilaisen toimittajan Libyassa

Hollantilainen valokuvaaja joutui Isisin tarkka-ampujan uhriksi.

Isisin tarkka-ampuja surmasi hollantilaisen freelance-valokuvaajan Jeroen Oerlemansin sunnuntaina Sirtin kaupungissa Libyassa. Asiasta kertoo CNN.

Terroristijärjestö oli kidnapannut Oerlemansin vuonna 2012. Oerlemans ja toinen brittiläiselle Sunday Timesille valokuvannut toimittaja John Cantlie olivat reilun viikon Isisin panttivankeina heinäkuussa 2012.

Emeritusprofessori propagandasodasta: ”En ihmettele, että Venäjän käyttää edelleen samoja vaikuttamiskeinoja”

Emeritusprofessori, entisen Neuvostoliiton ja kommunistisen Itä-Euroopan asiantuntija Tauno Tiusanen kommentoi Puheenvuoron blogissaan propagandasotaa ja kertoo kokemuksiaan entisen Neuvostoliiton ajoilta.

Suomen lamavuosien pääministeri Esko Aho (kesk.) totesi elokuun lopussa Ylen dokumentissa "Kun itänaapuri romahti", että hallitus ei tiennyt, miten heikoissa kantimissa Neuvostoliiton talous oli. Tiusanen sanoo, että tähän oli syynsä.

Suomettuneessa Suomessa kaikki kommunistista systeemiä koskevat kirjoitukset luettiin punaisten, tai ainakin vaaleanpunaisten silmälasien läpi.

Hovioikeus kovensi tuntuvasti Jari Aarnion Trevoc-tuomiota – kolme vuotta vankeutta

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö tuomittiin hovioikeudessa myös törkeästä petoksesta ja törkeästä lahjuksen ottamisesta.

HELSINGIN hovioikeus on koventanut Jari Aarnion tuomiota niin kutsutussa Trevoc-jutussa. Aarniolle langetettiin kolmen vuoden ehdoton vankeusrangaistus.

Hovioikeus kuvailee tuomiossaan Aarnion rikoksia poikkeuksellisen vakaviksi, hyvin vahingollisiksi ja erityisen suunnitelmallisiksi. Aarnion tekojen katsottiin vakavasti vaarantaneen luottamusta poliisin toimintaan.

Suuri ja mahtava vähemmistö – venäjänkielisten määrä kasvaa kiivaasti, mitä se tarkoittaa Suomelle?

Venäjänkieliset ovat Suomen suurin vieraskielinen vähemmistö, joka kuitenkin on politiikassa ja mediassa varsin näkymätön – toistaiseksi. HS kysyi neljältä venäjänkieliseltä, mikä kotoutumisessa mättää ja mitä sille pitäisi tehdä. Laskurista näet, paljonko kotikunnassasi on venäjänkielisiä.

Venäjänkieliset Suomessa
Suomessa asuu noin 72 000 venäjänkielistä ja noin 20 000 Venäjän kansalaista.
Venäjänkielisten tarkkaa määrää ei kuitenkaan tiedetä, sillä tilastoissa äidinkielenä voi olla vain yksi kieli. Esimerkiksi vanhavenäläisillä äidinkielenä on usein suomi tai ruotsi.

VENÄJÄNKIELISTEN määrän huomattava kasvu lisää Venäjän mahdollisuuksia käyttää vähemmistön todellisia tai väitettyjä ongelmia ulkopolitiikkansa välikappaleena. Muun muassa siksi Suomen pitäisi kiinnittää erityistä huomiota venäjänkielisten maahanmuuttajien kotouttamiseen.

Päätelmän mukaan venäjänkieliset ovat kokoonsa nähden varsin näkymätön vähemmistö yhteiskunnassa. Ajatus ei ole uusi, mutta Tannerin ja Söderlingin mukaan venäjänkielisten asenteiden ja toiveiden kartoittaminen on tarpeen juuri nyt.

Tutkijatohtori MV-sivuston Janitskinin rikosepäilyistä: ”Ennakkopäätös ohjaisi tulevia julkaisuja”

Itä-Suomen yliopiston tutkijatohtori Henrik Rydenfelt arvioi, että äärinäkemyksiä levittävää MV-sivustoa pyörittävän Ilja Janitskin rikosepäilyn käsittely mediassa voisi olla yksityiskohtaisempaa. Hänen mielestään olisi tärkeää kertoa ihmisille, missä sananvapauden raja kulkee.

Media voisi keskittyä vähän tarkemmin yksityiskohtiin kun tapausta jatkossa uutisoidaan: miksi joku asia on laitonta ja minkätyyppinen toiminta on oikeasti laitonta, Rydenfelt sanoo Uudelle Suomelle.

Hänen mielestään uutisoinnista saa sen kuvan, että koko MV-julkaisu olisi oikeudessa.

On tuntunut, että vedetään koko lehteä tai koko julkaisua oikeuteen. Eihän meillä sellaista lakia ole, jolla ikään kuin kokonaisuus olisi väärin. On tietysti kysymys yksittäisistä viesteistä lähtökohtaisesti, Rydenfelt kertoo.

Ylipäätään ongelma on, ettei sisältöjä voi tietenkään uudelleen julkaista, jos niiden on todettu rikkovan lakia, hän toteaa.

Hovioikeus tuomitsi Jari Aarnion Trevoc-jutussa

Hovioikeus on tuominnut Jari Aarnion vankeuteen niin sanotussa Trevoc-jutussa.

Aarnio tuomittiin vankeuteen kolmeksi vuodeksi ja viralta pantavaksi sekä menettämään sotilasarvonsa.

Hovioikeus luki Aarnion syyksi törkeän virka-aseman väärinkäyttämisen lisäksi myös törkeän petoksen ja törkeän lahjuksen ottamisen.

Snowdonia National Park

Situated on the west coast of Britain covering 823 square miles of diverse landscapes, Snowdonia National Park is a living working area, home to over 26,000 people. As well as being the largest National Park in Wales, Snowdonia boasts the highest mountain in England and Wales, and the largest natural lake in Wales, as well as a wealth of picturesque villages like Betws y Coed and Beddgelert. Snowdonia is an area steeped in culture and local history, where more than half its population speak Welsh.

Yle uudistaa rajusti: ohjelmia ja kanavia karsitaan, draamaa ulkoistetaan, muutosten piirissä satoja työntekijöitä

Muutokset saattavat johtaa radiokanavien vähennyksiin, draamatuotannon siirtymiseen verkkoon, urheilu- ja musiikkitapahtumien tuotantojen supistuksiin sekä satoja Ylen työntekijöitä koskeviin vähennyksiin.

Samalla Yle siirtää ohjelmia ja muuta sisältöä internetiin perinteisiltä kanavilta.

UUDISTUKSET johtuvat muuttuvasta mediaympäristöstä mutta myös esimerkiksi velvoitteista, joita Ylelle asetti kansanedustaja Arto Satosen (kok) johtama parlamentaarinen työryhmä.

Työryhmä jätti viime kesäkuussa raportin, jossa se velvoitti Yleä ostamaan jatkossa enemmän ulkoa, tekemään yhteistyötä media-alalla ja pitämään tiukkaa talouskuria.

Uudistus on varsin massiivinen. Yle esimerkiksi kertoo siirtävänsä 15–20 prosenttia resursseistaan ”uusille alueille” neljän vuoden aikana.

SDP:n Filatov nollatuntisopimuksista: “Ei voi olla työsuhteen muotoa, jota lainsäädäntö ei tunne”

Vapaaehtoisten aktiivien liikkeelle laittama kansalaisaloite nollatuntisopimusten kieltämiseksi on tulossa syksyllä eduskunnan käsittelyyn. SDP:kin on herätellyt keskustelua nollatuntisopimuksista ja ollut vaatimassa reiluja pelisääntöjä työelämään.

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) muistuttaa, että Suomen lainsäädäntö ei tällä hetkellä edes tunne nollatuntisopimuksia.

Oleellista on se, että saadaan turvallisuutta, ennakoitavuutta ja työelämän peruspelisäännöt koskemaan kaikkea työtä. Ei voi olla työsuhteen muotoa, jota ei olla lainsäädännössä ja niin epäselvää tilannetta työelämässä, jota nollasopimukset aiheuttavat, hän tarkentaa.

Filatov huomauttaa, että jos työntekijän viikkotyötunneiksi on määritelty 0–40 tuntia, työnantaja voi halutessaan kiertää kaikkia työelämän normaaleja pelisääntöjä, kuten irtisanomissuojaa, sairauslomaa, vanhempainvapaita.

Kirsi Hahtomaa tapaa aviomiestään kerran viikossa – Moni luulee, että pitäisi erota, vaikka kaipaa vain enemmän omaa tilaa

Pariskunta viettää viikonloput tiivisti yhdessä, yleensä Pasin luona. Sunnuntai-iltana Hahtomaa pakkaa laukkunsa ja lähtee kotiin. Matka ei ole pitkä. Molemmat asuvat Helsingissä, vartin ajomatkan päässä toisistaan.

Pariskunta on ollut yhdessä kymmenisen vuotta. Silti kummankaan asunnossa ei ole hammasharjojen ja muiden perustarvikkeiden lisäksi toisen tavaroita. Hahtomaa ja puoliso ovat eläneet matkalaukkuelämää koko suhteensa ajan. Nykyään erillään asuminen on tietoinen päätös, johon ovat Hahtomaan mukaan vaikuttaneet puolisoiden erilaiset elämäntavat.

”Olemme puhuneet siitä, että yhteen muutto saattaisi aiheuttaa kitkaa, koska elämäntyylimme ovat niin erilaiset. Olen riippuvainen touhusta. Harrastan joka ilta jotakin. Mies tykkää töiden jälkeen vain olla. Kun meillä on omat kodit, voimme kumpikin tehdä mitä haluamme.

Some-raivo saa kilparatsastajat jopa lopettamaan lajin

Nuoria kilparatsastajia haukutaan netissä ja sosiaalisessa mediassa niin rankasti, että he etsivät urheilupsykologin apua ja harkitsevat jopa lajin lopettamista.

KAKSI vuotta sitten kenttäratsastaja Roosa Lappalainen joutui SM-kilpailuissa ratsastusonnettomuuteen. Onnettomuus käynnisti netissä arvosteluryöpyn, kuinka Lappalainen olisi voinut välttää loukkaantumisen paremmalla ratsastuksella.

Hän on tottunut siihen, että mikä tahansa herättää nimettömien nettihuutelijoiden vihan: hänen hevosensa, ratsastustaitonsa, kisasuorituksensa tai ulkonäkönsä.

“Vaikka niistä yrittää päästä yli, kyllä kommentit loukkaavat. Että olen vaikka liian iso hevoselleni.”

LAPPALAISEN kokemus tiivistää kilparatsastajia huolestuttavan ilmiön. Lähes jokainen kilpailija joutuu jossain vaiheessa nimettömien nettihaukkujien hampaisiin.

Ratsastajainliiton urheilupsykologi Mia Stellberg sanoo, että hän käsittelee usein nettikiusaamista eri ikäryhmien kilpailijoiden kanssa. Nettihaukkuminen on kilpailijoita eniten huolestuttavia asioita.

Opeliin nyt tarjolla henkilökohtainen etäpalvelija

Opel tuo nyt Suomeen henkilökohtaisen etäpalvelutoiminnon nimeltään Opel Onstar.

Kaikkiin Opelin henkilöautomalleihin saatava järjestelmä muun muassa soittaa tarvittaessa automaattisen hätäpuhelun tai avaa yhdellä napin painalluksella yhteyden henkilökohtaiseen avustajaan, joka voi esimerkiksi kertoa tietoa autosta tai ladata halutun määränpään auton navigaattoriin.

Israelin entinen presidentti Shimon Peres on kuollut

Shimon Peres, 2. elokuuta 1923 Wiszniew, Puola – 28. syyskuuta 2016 Israel oli israelilainen poliitikko, joka toimi Israelin presidenttinä 13. kesäkuuta 2007 – 24. heinäkuuta 2014.

Peres toimi kolmeen otteeseen Israelin työväenpuolueen puheenjohtajana, vuosina 1977–1992, 1995–1996 ja 2003–2005, ja maansa pääministerinä kahteen otteeseen, 1984–1986 ja 1995–1996. Peres kuului keskustalaiseen Kadima-puolueeseen, joka perustettiin vuoden 2005 lopulla; Peres jätti työväenpuolueen joulukuussa 2005 menetettyään kuukautta aikaisemmin puolueen puheenjohtajuuden Amir Peretzille.

Vuonna 1994 Peres sai Nobelin rauhanpalkinnon yhdessä Jitzhak Rabinin ja Jasser Arafatin kanssa rauhanpyrkimyksistä, jotka huipentuivat Oslon rauhanprosessiin.

Vuoden 2016 syyskuussa tiedotettiin Peresin saaneen aivoverenvuodon ja joutuneen hengityskoneeseen. Hän kuoli kahden viikon kuluttua sairastumisesta 28. syyskuuta vastaisena yönä [Lähde: Wikipedia].

Neljää johtajaa epäillään jättipetoksesta

Huijasivat Stora Ensolta ja UPM:ltä yhteensä yli 15 miljoonaa euroa

Syytteen mukaan yhteispeli jatkui yli viisitoista vuotta. Oikeudenkäynti Rets Timberin neljää entistä johtajaa ja välittäjäyhtiöiden pomoja vastaan alkoi Helsingin käräjäoikeudessa.

HELSINGIN käräjäoikeus aloitti tiistaina poikkeuksellisen suuren ja kahteen pörssiyhtiöön liittyvän petoskokonaisuuden käsittelyn. Rikoksen uhreina ovat olleet Stora Enso ja UPM sekä niiden osakkeenomistajat ja epäiltyinä tekijöinä muun muassa joukko pörssiyhtiöiden yhteisyrityksen ja välittäjäyhtiöiden entisiä johtajia, syyttäjä katsoo.

Kun Kimi Räikkönen painaa kaasua, tuntuu kuin fysiikan lait murtuisivat

Tässä ovat kalleimmat autot, jotka Suomeen on rekisteröity viime aikoina – kalleimman pelkkä autovero on yli kymmenen kertaa tavallisen perheauton hinta

HS pyysi Tullilta tiedot tämän ja viime vuoden kalleimmista Suomeen rekisteröidyistä autoista. Kallein auto on ollut käytetty brittiurheiluauto.

ASTON Martineita, Ferrareita, Porscheja ja iso liuta tehokkaita Mercedeksiä – muun muassa näitä merkkejä on listalla, jossa ovat Suomen kalleimmat autojot kahden viime vuoden ajalta.

Lista on autofanille kaunista katseltavaa ja paljastaa, että Suomessakin on aimo liuta rikkaita autofaneja.

Räikkönen vei HS:n Ferrari-ajelulle Porvoon Premier Parkin radalle. Hyppää kyytiin!

Hovioikeus määräsi nettisivun luovuttamaan lokaviestin lähettäjän tunnistetiedot

Seksuaalirikoksesta tuomitun osoitteen julkaisemisella ei pyritty edistämään yleistä keskustelua, vaan tarkoitus oli epäilyttävä, hovioikeus totesi.

HELSINGIN HOVIOIKEUS on määrännyt nettisivuston luovuttamaan poliisille tunnistetiedot viesteistä, joissa paljastettiin seksuaalirikoksesta tuomitun osoite.

Poliisi oli vaatinut tunnistetietoja sen selvittämiseksi, kuka viestin oli lähettänyt. Osoitteen lisäksi tuomitusta julkaistiin kuva, ja myös sen viestin lähettäjän tunnistetiedot on luovutettava poliisille.

Viestit julkaistiin marraskuussa 2011 Vanhemmat.com-sivustolla. Ensimmäisessä viestissä sivustolle kopioitiin Aamulehden juttu, jossa kerrottiin erään maahanmuuttajataustaisen miehen saaneen vajaan kahden vuoden vankeustuomion törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Toisessa viestissä sivustolle liitettiin miehen kuva ja kolmannessa viestissä hänen osoitteensa ja puhelinnumeronsa.

Mitä väkivaltaisille uusnatseille pitäisi tehdä?

Vihasivustoja vastaan kamppaillut Hanna Huumonen vastaa

Talvivaaran johto saa edelleen muhkeaa palkkaa – Perän kuukausipalkkio kymmeniä tuhansia

Ehdollisessa yrityssaneerauksessa olevan Talvivaaran nelihenkinen johtoryhmä nostaa huomattavia palkkioita, kertoo Kauppalehti.

Talvivaaran entisellä kaivosyhtiöllä ei ole enää minkäänlaista liiketoimintaa, mutta silti yhtiö maksaa huomattavia palkkioita 20 henkilölle.

Kovimpia palkkioita nostavat yhtiön johtonelikko, eniten tienaa yhtiön toimitusjohtaja Pekka Perä 25 000 euron kuukausiansiollaan. Varatoimitusjohtaja Pekka Erkinheimolle, kehitysjohtaja Lassi Lammassaarelle ja tekninen johtaja Pertti Pekkala saavat kukin 10 000–12 000 euroa kuukaudessa.

154 viestijää ja 39 titteliä - ministeriöillä riittää viestintäväkeä

Suomalaisten ministeriöiden viestintäyksiköissä on väkeä kuin Suomen suurimmissa medioissa.

Suomen 11 ministeriössä työskentelee noin 4 000 ihmistä. Kaikkiaan 154 heistä on viestintätehtävissä.

Verrataan valtionyhtiö Finnairiin, jossa on liki 5 000 työntekijää, lentoja 70 kohteeseen, asiakkaita 10 miljoonaa ja potentiaalisia katastrofeja eli lentokoneita liikkuu ilmassa päivittäin 48. Viestintähenkilöstöä on konsernissa 11.

HUH!
Luulisi tuollaisella porukalla näkyvyyttä olevan enemmän.

Ministeriöillä on toimintaa 70 maassa ja 14 potentiaalista katastrofia eli ministeriä.

Entä miten määrä vertautuu mediaan? Maan suurimmassa päivälehdessä Helsingin Sanomissa on noin 200 toimittajaa, ja Kauppalehteä pyöritetään määrällä, joka on noin puolet ministeriöiden tiedottajista.

Allah loi Suomen järvi-idyllin

Uusi islamin oppikirja ala-asteelle

Adam ja Ali jonottivat koulun ruokalassa. ”Lihapyöryköitä ja muusia, nam!”. Pettymyksekseen he kuitenkin huomasivat, että lihapullat oli valmistettu sika-nautajauhelihasta. Muslimeina he eivät voi syödä sikaa. Onneksi tarjolla oli myös kala- ja kasvispyöryköitä.

Islamin opettaja seurasi poikia samalla kertoen, ettei ole helppoa hyväksyä toisten ihmisten erilaisia tapoja: ”Toisinaan ihmiset riitelevät keskenään, kun eivät pysty hyväksymään erilaisia ihmisiä. Profeetta Muhammed on opettanut meitä kohtelemaan hyvin myös eri tavoin uskovia ja antamaan heille rauhan elää ja noudattaa omaa uskontoa.”

Yllä oleva katkelma on upouudesta suomalaisesta islamin uskonnon oppikirjasta ala-asteelle. Salam – islamin tie 1-2 on ensimmäinen Suomessa julkaistu varsinainen peruskoulun tekstikirja.

Terveisiä helvetin porteilta

Harvassa dokumentissa on jaksoa, jossa kuvausryhmä on autossa, jota yhtäkkiä tulitetaan. Kun Cartel Landin loppupuolella tapahtuu näin, se ei edes hätkähdytä. Suuri osa tarinasta tapahtuu kuoleman läänissä, jossa ihmiselämällä on lähinnä välineellinen arvo - ja maan hallitus välttää vastuuta.

Cartel Land on poikkeuksellisen järkyttävä elokuva. Siinä näytettäviä tapettujen kuvia musertavampia ovat todistajien ja sukulaisten tarinat. Luulet jo kuulleesi jotain loputtoman lohdutonta, mutta edessä on vain pahempaa. Ensin ahdistavaa on väkivallan kuvailu, sitten yhteiskunnallisen epätoivon vääjäämättömyys.

Cartel Land, joka sivumennen sanoen on myös loistava, jännittävä ja erittäin valaiseva dokumentti, tekee näkyväksi huumeiden vastaisen sodan mahdottomuuden. Yhdysvaltojen hallinnon 1980-luvulla julistama sota on johtanut vastapuolen, Keski- ja Etelä-Amerikan huumekartellien kasvuun ja sekä niiden muuttumiseen entistä julmemmiksi.

Mistä he ovat saaneet kemianoppinsa? Amerikkalaiselta isältä ja pojalta, naamiomies paljastaa. Hetken ajan tuntuu, että Breaking Bad olisi totta. Cartel Landin tuottajiin lukeutuu Kathryn Bigelow, tositapahtumista ammentavien The Hurt Lockerin ja Zero Dark Thirtyn Oscar-palkittu ohjaaja.

Taksilupien kiintiöistä luovutaan ja hinnoittelu vapautuu – taksien määrä kasvaa tuntuvasti

Pitkään taksikiistaan löytyi lopulta perussuomalaisillekin kelpaava ratkaisu. Taksilupien määrän sääntely loppuu, hinnoittelu vapautuu ja yrittäjäksi pääsykynnystä madalletaan.

KAUPPAKESKUS Itiksen taksitolpalle Helsingin Itäkeskuksessa kurvaili tiistaina autoja tasaiseen tahtiin. Päivän uutiset taksilupien määrän ja kyytien hinnoittelun vapauttamisesta olivat kantautuneet myös lähes kymmenen vuotta taksia ajaneen Marko Lahtisen korviin.

”Arvelen, että taksien määrään tulee hetkellinen piikki. Toivoisin kuitenkin, että nykyiset kriteerit palvelun laadun suhteen säilytettäisiin. Käytäisiin [yrittäjien ja kuskien] taustat läpi. Huijausmeininki ei palvele ketään”, Lahtinen totesi taksilupien määrän vapauttamisesta.

”Yöllä on paljon humalaisia asiakkaita, joita on helppo käyttää hyväksi. En toivo tästä villiä länttä.”

Oliver Stone teki Snowden-elokuvan Saksassa, koska amerikkalaiset elokuvayhtiöt kieltäytyivät rahoittamasta sitä – ”Ne ovat raukkoja”, sanoo ohjaaja

TAPAAN elokuvaohjaaja Oliver Stonen hieman yllättävässä paikassa, Saksan Münchenissä, jossa hän antaa hotellisviitissä eurooppalaisviestimille haastatteluja puolen tunnin aikajaksoissa.

Yllättävä tämä paikka on siksi, että vaikka hänen uuden Snowden-elokuvansa tarina on mitä amerikkalaisin, se on enimmäkseen kuvattu Münchenissa.

TAUSTAT Edward Joseph Snowdenin elämästä eivät ole monellekaan tuttuja. Hän on se tietokoneanalyytikko, joka paljasti kolme vuotta sitten Yhdysvaltain tiedustelun eli vakoilun ja urkkimisen likaiset salaisuudet ja päätyi trillerimäisten käänteiden kautta Hongkongista Venäjälle maanpakoon.

Salaisuus oli, että Yhdysvallat voi tunkeutua miltei kenen tahansa viestintäkojeisiin, kuten Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kännykkään, Brasilian valtiollisen öljy-yhtiön tietojärjestelmiin ja Euroopan unionin edustustoon YK:ssa. Ihan minne tahansa: poliitikkojen, diplomaattien, terroristien, rikollispomojen, sinun ja minun sähköposti- ja Facebook-tileille.

TÄMÄN elämää suuremman tarinan on saattanut valkokankaalle Oscar-palkittu ohjaaja Oliver Stone, 70, joka tunnetaan monista suurista amerikkalaistarinoista ja niiden toisinaan ristiriitaisesta käsittelytavasta. Suomen ensi-iltaan 23. syyskuuta tuleva Snowden on jännittävä ja ensinäkemän perusteella totuudenmukainen vaikkakin reippaasti dramatisoitu kuvaus siitä, mitä pääpiirteissään tapahtui.

Sote-uudistuksesta on tulossa yksi Suomen suurimmista yksityistämishankkeista pitkään aikaan

“Juha Sipilä teki kohtalokkaan virheen”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tehneen kohtalokkaan virheen antaessaan kokoomuksen nostaa valinnanvapauden sosiaali- ja terveydenhuollonuudistusta määrittäväksi tekijäksi. Anderssonin mukaan tämä muutti koko hankkeen luonteen.

Nyt sote-uudistuksesta on tulossa yksi Suomen suurimmista yksityistämishankkeista pitkään aikaan, Andersson kirjoittaa Demokraatin viikkolehdessä Opposition ääni -palstalla torstaina ilmestyvässä numerossa.

“Aina heikomman puolella” – Eläkeläisjärjestö tasan varma: “Ei kuulu hallituksen sanavarastoon”

Hallitus siis tasan tarkkaan tiesi ennen päätöksiään, että ne iskevät eniten kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin kansalaisiin. Silti se teki tämän poliittisen valinnan, Eläkkeensaajien keskusliiton toiminnanjohtaja Timo Kokko lataa.

Hän arvioi Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ensi vuoden talousarviota keskiviikkona ilmestyneessä Eläkkeensaaja-lehdessä.

Voisi kai todeta, että yksi liittomme tunnuslauseista, ”aina heikoimman puolella”, ei kuulu hallituksen sanavarastoon, Kokko kirjoittaa.

Erittäin isona heikennyksenä kaikkein pienituloisimmille Kokko pitää indeksiin sidottuihin menoihin kohdistettavaa lähes 200 miljoonan euron säästöä. Sen myötä hallitus alentaa sosiaaliturvaetuuksia 0,85 prosenttia. Joukossa ovat muun muassa kansaneläkkeet ja takuueläkkeet.

Professori ei usko suomalaissuperauto Toroidionin moottoriin – "se on kuin Soliferin dynamo ja huutaa kuin sireeni"

Toroidionin moottoriratkaisulle on saatu hyödyllisyysmallisuoja, josta selviää voimalinjan perusperiaate. Yhtä moottoria ohjataan usealla taajuusmuuttajalla, jolloin jännitteet saadaan alhaisemmiksi.

Se on hyödyllisyysmalli, koska patenttia sille ei saatu. ABB on valmistanut kymmeniä vuosia sähkökoneita, joissa käämit on jaettu vastaavasti osiin, kertoo sähkötekniikan professori Juha Pyrhönen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

Jos minä suunnittelisin tällaisen moottorin, saisin kaikilta haukut. Tällainen moottori loksahtaa navalta toiselle kuin muinainen Soliferin dynamo. Moottoria tuskin voi pyörittää vapaana käsin sen suuren hammasvääntömomentin takia. Rakenteesta aiheutuu sähkömagneettista ja mekaanista meteliä. Todennäköisesti se huutaa kuin sireeni.

Opel haastaa Teslan: Esitteli sähköauton massoille ja lupailee 400 kilometrin toimintasädettä

OPEL kertoi keskiviikkona tuovansa markkinoille auton, joka voi vaikuttaa merkittävästi sähköautoilun yleistymiseen.

Kyseessä on auto nimeltä Opel Ampera-e.

Ensimmäisten tietojen perusteella sen toimintasäde (yli 400 km) peittoaa sähköautoyhtiö Teslan ”kansan sähköauton” Model 3:n (toimintasäde 346 km) ja on tulossa markkinoille vielä selvästi ennen Teslan autoa.

Teslan autoa on varattu ennakkoon jo yli 400 000 kappaletta, vaikka sen julkaisupäivästä ei ole tarkkaa tietoa.

Ampera-e esitellään yleisölle ensimmäistä kertaa Pariisin autonäyttelyssä kuun lopussa.

Opel kertoo tiedotteessaan, että firman pääjohtaja Karl-Tomas Neumann sanoo auton demokratisoivan sähköautoilun, ja että auto sopii ihan oikeasti jokapäiväiseksi käyttöautoksi.

Myynnissä: Ensi vuoden keväällä Euroopassa, tämän vuoden lopulla Yhdysvalloissa

Tähtiharrastajat kuvaavat miljardien valovuosien päässä olevia taivaan­kappaleita

Espoolaisesta Jari Saukkosesta on tullut taitava tähtivalokuvaaja käymällä läpi kaikki mahdolliset virheet. Edistyneen harrastajan kuvauslaitteiston hinta on henkilöauton luokkaa.

Tähtitornin alueella, avaralla kalliolla, joukko tähtiharrastajia virittelee laitteitaan valmiiksi ennen pimeän tuloa.

Alkusyksy on tähtiharrastuskauden alkua, sillä yöt ovat jo riittävän pimeitä kaukaisten tähtien tarkkailemiseen. Kesä on käytetty suunnitteluun ja rakenteluun, ja nyt alkaa itse havainnointikausi, joka kestää noin pääsiäisen tienoille.

Saukkonen on valokuvannut tähtitaivaan kappaleita jo muutaman vuoden ajan. Nyt hänellä on käytössään laitteisto, joka on tarkoitettu pelkästään tähtivalokuvaamiseen. Samankaltaisia on vain harvoilla suomalaisilla harrastajilla.

TÄHTIVALOKUVAAJA Jari Saukkonen ei suosittele oman kaukoputken hankkimista heti alkuun. Jos valokuvausharrastuksen haluaa päivittää tähtien valokuvaamiseen, kannattaa liittyä paikalliseen tähtitieteelliseen yhdistykseen.

Professori tyrmää persoonallisuus­testien käytön rekrytoinnissa: ”Johtajuutta ennustavia piirteitä on nolla”

Testit ennustavat huonosti ihmisten käytöstä ja ratkaisuja, sanoo Liisa Keltikangas-Järvinen

MONI työpaikka heltiää tätä nykyä vasta ammattimaisen henkilöarvioinnin jälkeen. Tavalliseen testauspatteriin kuuluu osana persoonallisuustesti. Ajatuksena on, että ihmisen persoonallisuus ennustaa sitä, miten hän soveltuu hakemaansa työtehtävään.

Ei ennusta, tyrmää Helsingin yliopiston psykologian emeritaprofessori, temperamenttitutkija Liisa Keltikangas-Järvinen.

Tavallisin persoonallisuustesti pisteyttää ihmiset viidellä eri ulottuvuudella. Niin sanottuihin viiteen suureen piirteeseen kuuluvat avoimuus uusille kokemuksille, tunnollisuus, ulospäinsuuntautuneisuus, myöntyvyys tai sovinnollisuus ja neuroottisuus. Kullakin ulottuvuudella saa matalia tai korkeita lukemia sen mukaan, miten vastaa testin kysymyksiin.

”Persoonallisuustesteissä ei ole mitään vikaa. Ongelmia tulee siitä, miten niitä käytetään. Se ei vastaa nykytieteen käsitystä”, Keltikangas-Järvinen sanoo.

Keuhkokuumeeseen sairastunut Hillary Clinton aikoo jatkaa kampanjaa parin päivän kuluttua – ”En ajatellut sen olevan iso asia”

Presidenttiehdokas myöntää sivuuttaneensa lääkärin ohjeet levosta.

KEUHKOKUUMEESTA kärsivä demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton sanoo voivansa jo paljon paremmin ja jatkavansa vaalikampanjaansa ”parin päivän kuluttua”.

CLINTONIN, 68, terveydentilasta syntyi Yhdysvalloissa kohu sunnuntaina, kun hän poistui ennenaikaisesti syyskuun 11:sta päivän terrori-iskujen muistotilaisuudesta. Sosiaalisessa mediassa levisi video, jolla heikossa tilassa oleva presidenttiehdokas horjahteli avustajien tukemana autoon.

Ihan naapurista löytyi planeetta, jolla saattaisi pystyä elämään – ja matka sinne on jo suunnitteilla

PLANEETTOJEN tutkijoille löytö oli vuosikymmenen uutinen, oikea toiveuni. Eksoplaneetta, Maan kaltainen ja lähellä. Ehkä siellä voisi jopa elää. Sellaista oli etsitty jo 20 vuotta.

Auringon lähintä tähteä Proxima Centauria kiertää planeetta. Se sai elokuun lopulla tiedelehti Naturessa nimen Proxima b. Kukaan ei ole nähnyt Proxima b:tä mutta siellä se varmasti on, emotähtensä kyljessä.

Planeetan löysi 14 hengen tutkijaryhmä. Suomalaisia kutkuttaa, että ensimmäisenä Proxima b:n olemassaoloa ounasteli jo syksyllä 2013 ryhmän suomalainen jäsen, tähtitieteilijä Mikko Tuomi. Hän työskentelee Hertfordshiren yliopistossa Englannissa.

Kajaanin taposta epäillyt turvapaikanhakijat olleet Suomessa vuoden

Poliisi on ottanut kiinni kaksi irakilaismiestä, joita epäillään Kajaanin taposta. Vuonna 1964 syntynyt mies löytyi Kajaanin Otanmäestä kuolleena eilen.

Kuollut mies oli poliisin mukaan otanmäkeläinen ja häneltä epäillään anastetun omaisuutta. Asiaa tutkitaan tappona ja ryöstönä.

Migri: Tiedot salassa pidettäviä.

Ranskan pääministeri varoittaa uusista iskuista: "15 000 ihmistä radikalisoitumassa"

Ranskan pääministeri Manuel Valls maalasi synkän kuvan Ranskan turvallisuustilanteesta esiintyessään televisiossa ja radiossa sunnuntaina.

Hän sanoi, että 15 000 ihmistä on mahdollisesti parhaillaan radikalisoitumassa tai radikalisoitunut. Tämän verran ihmisiä on tiedustelun ja poliisin seurannassa. Aiemmin on arvioitu, että radikalisoitumisvaarassa olisi noin 10 000 ihmistä.

Valls arvioi lisäksi, että noin 700 Ranskasta lähtenyttä jihadistia sotii Syyriassa ja Irakissa.

Osmo Soininvaara matalapalkkatöistä

”Ikävistä asioista ei pääse eroon kieltämällä niiden olemassaolo”

Soininvaara uskoo, että Suomessa vieroksutaan matalatuottoisen työn mahdollistamista, koska vielä 1980-luvulla työn kasvava kysyntä suuntautui tasaisesti koko väestöön.

Suomi oli matkalla sosiaaliseen onnelaan. Tämä ilo tyssäsi 1990-luvun lamaan. Lama vain joudutti sitä, mikä tuleman piti. Digitalisaatio ja globalisaatio on vähentänyt hyväpalkkaisia duunariammatteja tahtiin, joka on verrattavissa maatilojen lopettamiseen 1960-luvulla. Unelma tasa-arvoisesta työelämästä meni pirstaleiksi, hän kuvailee.

Kun Suomi putos puusta

"Jotain tarttis tehrä", sanoi presidentti Mauno Koivisto kun työttömyys Suomessa oli joitain murusia nykyisestä.

Kun savupatsas nieli Manhattanin ja Yhdysvallat pysähtyi

WorldTradeCenter

Kuva kirjasta New York

Syyskuun 2001 terrori-iskut ovat edelleen mediahistorian suurin uutistapahtuma, koska ne tehtiin tv-yhtiöiden kortteleissa. Miehemme maailmalla -radiosarjassa palataan 15 vuoden takaisiin tapahtumiin, joissa kuoli lähes 3 000 ihmistä.

Terroristit kaappasivat neljä matkustajakonetta, joista kahdella iskivät New Yorkin World Trade Centerin tornitaloihin ja yhdellä puolustusministeriö Pentagoniin. Neljäs kone putosi pellolle Pennsylvaniassa.

Ensikertalaisen tuntipalkka 6 €/h – rakennustöihin uusi kokeilu

Rakennusala ottaa uudessa työehtosopimusratkaisussaan käyttöön matalapalkkaisen, määräaikaisen kokeilutyön.

Puolen vuoden ajan kestävä kokeilusopimus on mahdollinen vain ensimmäistä kertaa rakennusalan töihin tuleville. Kokeiluun liittyvät normaalit velvoitteet kuten eläke- ja sosiaalivakuutusmaksut, mutta palkka kokeilun ajalta voi alimmillaan olla kuusi euroa tunnilta.

Tarkoitus on Rakennusliiton mukaan, että työhalukas ihminen ”saa mahdollisuuden kokeilla, olisiko rakennusala hänelle mahdollinen”.

Niinistö armahti yli sataan asuntoon murtautuneen miehen

TASAVALLAN presidentti Sauli Niinistö on armahtanut tämän vuoden aikana kolme rikoksista tuomittua miestä. Yksi heistä on syyllistynyt yli 150 asuntomurtoon tai murron yritykseen eri puolilla Etelä-Suomea.

Niinistö hylkäsi sen sijaan raiskauksesta tuomitun miehen armahdusanomuksen, vaikka korkein oikeus (KKO) esitti myös hänen armahtamistaan.

ARMAHDUKSEN saaneista ankarinta rangaistusta suoritti liettualaismies, joka tehtaili muiden henkilöiden kanssa asuntomurtoja vuonna 2012. Hän syyllistyi yli 150 törkeään varkauteen, varkauteen ja niiden yritykseen.

Liettualaismies oli tuomittu kesällä 2014 muun muassa kuudeksi vuodeksi vankeuteen. Niinistön armahduspäätöksellä hän pääsi vankilasta ehdonalaiseen vapauteen.

Anneli Auerille puolen miljoonan korvaukset – Suomen rikoshistorian suurin kärsimyskorvaus

Auer saa jokaiselta vankilavuorokaudelta 800 euroa, Nils Gustafsson sai aikanaan 700 euroa.

ANNELI AUER haki korvauksia sen jälkeen, kun oikeus totesi hänen istuneen syyttömänä vankilassa miehensä Jukka S. Lahden murhasta.

Valtiokonttori katsoi Auerin istuneen miehensä murha-asiaan liittyen syyttömänä 611 vuorokautta.

[Bodomin kolmoismurhasta epäillyn Nils Gustafssonin saama korvaus oli suhteellisesti suurempi, ottaen huomioon, että Gustafsson oli vapauttaan vailla vain kaksi kuukautta.]

Docventures on palannut!

Starttiviikon teema on informaatiosota – alkaa elokuvalla World Order. Ke 7.9.2016 21.00 Yle TV2. Mitä on informaatiosota?

Huipputelkkarin saa kohta rutkasti halvemmalla

OLED-televisioita (Organic Light Emitting Diode) tuotetaan pian tulostamalla, mikäli yhdysvaltalaisen Kateeva-yrityksen kehittämä menetelmä osoittautuu yhtä lupaavaksi kuin yritys väittää.

Yhtiön mukaan tekniikan avulla olisi mahdollista tuoda markkinoille vain 1 000 dollaria maksava OLED-televisio, kun ne tällä hetkellä maksavat moninkertaisen hinnan.

OLED-tekniikka mahdollistaa nykyistä suuremman kontrastin ja paremman mustan tason. Sen avulla on voi myös valmistaa taipuisia ja kaarevia näyttöjä.

11-vuotias Bodari

OMG!

Professori Pekka Mattila: ”En ole eläissäni nähnyt niin tehottomia työpaikkoja kuin yliopistot”

HS kysyi kahdelta professorilta yliopistojen miljoonaleikkausten vaikutuksesta. Professori Alf Rehnin mukaan moni yliopiston työntekijä vaikenee leikkauksista, koska he pelkäävät työpaikkojensa puolesta.

Väite: Yliopistojen miljoonaleikkaukset romahduttavat suomalaisen sivistyksen.

Pekka Mattila: Eri mieltä. Suomalainen sivistys ei ole riippuvainen pelkästään yliopistosta. Leikkaukset ovat mittakaavaltaan vaatimattomia. Totta kai ne tuntuvat pahalta niiden mielestä, jotka ovat tottuneet siihen, että heiltä ei oteta koskaan mitään pois. Jos ollaan rehellisiä, en ole eläissäni nähnyt niin tehottomia työpaikkoja kuin mitä yliopistot ovat. Siellä on paljon tehostamisen ja keventämisen varaa.

Alf Rehn: Eri mieltä. Sivistys rakennetaan monesta osasta, joista yliopisto on yksi. Sivistyksen mittaaminen rahassa on mahdotonta. Varmaa kuitenkin on, että leikkaukset eivät ainakaan kasvata sivistystä.

YLIOPISTOIHIN tehdyt leikkaukset saivat opiskelijat huolestumaan opetuksen laadusta.

Lidlin kananmunat kuumensivat tunteet

Pr-temppu vai esimerkki kaikille?

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK on hermostunut Lidlin uusimmasta tempauksesta.

Lidl tiedotti luopuvansa virikehäkkimunista vastuullisuuteen vedoten. MTK syyttää, että Lidl kauppaa myymälöissään suomalaisen vastuullisen tuotantotavan vastaisesti antibiootein kasvatettuja liha- ja maitovalmisteita, ilman saparoa kasvatettua sikaa ja nokka-typistettyä siipikarjaa.

Suomalainen kananmunantuotanto on maailman huippua. Meillä on lukemattomia vahvuuksia. Kanojemme nokkia ei typistetä, kananmunissa ei ole salmonellaa ja antibioottien käyttö on hyvin vähäistä. Niitä käytetään vain sairauksien hoitoon, ei ennaltaehkäisevästi. Kuluttaja voi turvallisesti syödä kaikkia kotimaisia kananmunia ja nuolla taikinakulhonsa toissuomalaisistain kuin monessa muussa maassa, sanoo MTK:n eläinlääkäri Leena Suojala liiton tiedotteessa.