Oikeus: Jari Aarnio käytti häikäilemättä asemaansa poliisina peittääkseen rikoksensa

Helsingin Sanomat 30.12.2016

Huumerikosten lisäksi Aarnio tuomittiin lukuisista muista rikoksista, joita hän oli tehnyt muun muassa peitelläkseen huumekuvioitaan.

HELSINGIN huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio tuomittiin torstaina maksimirangaistukseen muun muassa törkeistä huumerikoksista. Yhdessä aiemmin annetun Trevoc-tuo­mion kanssa Aarnion rangaistus on 13 vuotta vankeutta.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan Aarnio oli huumekauppaa johtanut Pasilan mies. Hänen johdollaan Suomeen tuotiin 791 kiloa hasista.

Oikeus määräsi Aarnion heti vangittavaksi.

Huumerikosten lisäksi Aarnio tuomittiin lukuisista muista rikoksista, joita hän oli tehnyt muun muassa peitelläkseen huumekuvioitaan. Hän oli esimerkiksi yrittänyt lavastaa syyttömän miehen huumekauppaa pyörittäväksi Pasilan mieheksi.

Aarnio oli oikeuden mukaan sotkenut monin tavoin tynnyrijutun tutkintaa, jotta hän ja hänen rikoskumppaninsa välttäisivät kiinnijäämisen.

OIKEUS piti Aarnion toimintaa poikkeuksellisen törkeänä. Se oli suunnitelmallista ja pitkäkestoista, ja Aarnio käytti rikostensa tekemisessä hyväkseen virka-asemaansa.

Japanin pääministeri vieraili Pearl Harborissa – esitti osanottonsa uhreille, ei anteeksipyyntöä

Helsingin Sanomat 28.12.2016

Yli 2 400 yhdysvaltalaista kuoli Japanin tekemässä hyökkäyksessä Yhdysvaltojen laivastotukikohtaan vuonna 1941.

JAPANIN pääministeri Shinzo Abe teki uransa ensimmäisen vierailun Pearl Harboriin Havaijilla.

Abe, joka on ajanut vimmaisesti Japanin pasifistisen perustuslain uudistamista, vannoi Pearl Harborissa tiistaina, ettei hänen maansa käy sotaa enää koskaan.

”Esitän vilpittömät ja ikuiset osanottoni täällä kuolleiden sieluille, kuten myös kaikkien niiden rohkeiden miesten ja naisten hengille, joiden elämän tässä paikassa alkanut sota riisti”, Abe sanoi puheessaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

VIERAILULLAAN Abe tapasi myös Yhdysvaltojen presidentin Barack Obaman, joka väistyy Valkoisesta talosta kahden kauden jälkeen tammikuussa.

Obama kutsui Aben vierailua historialliseksi eleeksi, joka on ”muistutus siitä, että sodan syvimmätkään haavat eivät ole esteenä ystävyydelle ja kestävälle rauhalle”.

Työttömän elo vaikeutuu – korvaukset pienenevät ja velvoitteet lisääntyvät

Yle Uutiset 27.12.2016

Vuoden vaihtuminen tietää lukuisia muutoksia työttömän toimeentuloon ja elämään.

Työmarkkinatuki ja peruspäiväraha laskevat noin 697 euroon kuussa. Pudotus on noin 6 euroa eli 0,85 prosenttia. Työttömyystuen lapsikorotukset laskevat saman 0,85 prosenttia. Ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha laskee 4-10 euroa kuussa ja korotettu ansiopäiväraha yleisesti noin 40-100 euroa kuussa. Verotus pysyy nykyiselllään.

Ns. lex Lindströmin ansiosta viisi vuotta työttömänä olleet yli 60-vuotiaat pääsevät työmarkkinatuelta hiukan leveammän leivän ääreen eläketuelle. Eläketuki vastaa määrältään takuueläkettä, jonka suuruus on ensi vuonna 760 euroa kuussa eli 6 euroa tämänvuotista matalampi.

Työttömän velvollisuus ottaa vastaan työtä tiukentuu. Kolmen kuukauden ammattitaitosuojan jälkeen työttömällä ei enää ole pätevää syytä kieltäytyä tarjotusta kokoaikaisesta työtä.

Aloittavan yrittäjän tueksi tarkoitetun starttirahan enimmäiskesto lyhenee 12 kuukauteen nykyisestä 18 kuukauden maksimista. Starttirahan suuruus on noin 700 euroa kuussa.

Lyhyen, enintään kaksi viikkoa kestävän päätoimisen yritystoiminnan ajalta aletaan maksaa soviteltua työttömyysetuutta.

Koko maailman tuhon mahdollistava salkku vaihtaa pian omistajaa – sisältä löytyy kuvallinen ohje ydinsodan käynnistämiseksi

Helsingin Sanomat 25.12.2016

REAGANIN kaudella ydinasesalkku päätyi myös Moskovan Punaiselle torille presidentin vierailun yhteydessä.

Vanhassa valokuvassa Reaganin sotilasneuvonantaja näyttää huolettomalta laskettuaan maailman tuhoisimman salkun torin katukiveykselle.

Yhdysvaltojen presidentillä on ollut mukanaan ”keksi” sekä ”jalkapallo” aina presidentti John Kennedystä lähtien. Ydinkeksi on luottokortin kokoinen laite, jossa on tarvittavat koodin ydinaseiden laukaisemiksi.

Presidentti Jimmy Carterin on kerrottu hukanneen ydinkeksin 70-luvulla, kun hän toimitutti vaatteensa kuivapesulaan.

CLINTONIN sotilasavustaja, everstiluutnantti Robert Patterson muistelee puolestaan kirjassaan Dereliction of Duty: Eyewitness Account of How Bill Clinton Compromised America’s National Security, kuinka Clintonilla ei ollut hajuakaan siitä missä ydinasekoodit olivat.

YHDYSVALTOJEN SALKUSSA on myös ohjekirja.

Ohjekirjassa presidentille tarjotaan valmiita vaihtoehtoja, jotka vaihtelevat taktisesta iskusta laajamittaisen ydintuhoon. Presidentti Carter piti ohjeita monimutkaisina ja määräsi niihin lisättäväksi yksinkertaistetun tiivistelmän.

Tiivistelmän kerrotaan muistuttavan kuvallista ruokalistaa. [Kyllä, ajattelit oikein, maailma on edelleenkin idioottien hallitsema.]

Ruotsalaisasiantuntija sotilaskoneen turmasta: ”Venäläiset tietävät enemmän kuin kertovat”

Uusi Suomi 25.12.2016

Ruotsalainen lentoturvallisuuden asiantuntija, lentoturmia tutkinut Jan Ohlsson arvioi venäläisten viranomaisten tietävän sunnuntaiaamuna Mustaanmereen syöksyneen Tu-154-sotilaskoneen turmasta enemmän, kuin kertovat julkisuuteen.

Yksi huomionarvoinen asia on se, ettei julkisuuteen ole kerrottu mitään lentäjien ja lennonjohdon välisistä keskusteluista. Vaikka kyseessä on sotilaskone, se nousi lentoon siviililentokentältä, joten lennonjohtoon on ollut pakko olla yhteydessä. Tämä sekä se, että venäläisviranomaiset paikallistivat putoamispaikan ja löysivät koneen osia niin nopeasti kertoo siitä, että venäläiset tietävät enemmän kuin kertovat, hän sanoo Dagens Nyheterille.

Venäläinen sotilaskone putosi Mustaanmereen matkalla Syyriaan – kyydissä Puna-armeijan kuoro

Helsingin Sanomat 25.12.2016

Puna-armeijan kuoron oli määrä esiintyä uudenvuodenjuhlissa Hmeimimin lentotukikohdassa Syyriassa

VENÄLÄINEN sotilaslentokone putosi Mustaanmereen jouluaamuna kello 5.40, seitsemän minuuttia sen jälkeen, kun se oli noussut ilmaan Adlerista Sotšin liepeiltä. Onnettomuuden syytä ei sunnuntaina aamupäivällä tiedetty.

Puolustusministeriön julkaiseman matkustajalistan mukaan Tupolev Tu-154-koneessa oli 92 ihmistä. Heistä 64 kuului Aleksandrovin yhtyeeseen, joka tunnetaan paremmin Puna-armeijan kuorona. Uhrien joukossa oli myös kuoron johtaja Valeri Halilov.

Puna-armeijan kuoro muistetaan Suomessa muun muassa esiintymisestään Leningrad Cowboys -yhtyeen kanssa Senaatintorilla Helsingissä kesällä 1993.

[Kohtalon ivaa vai terroria? Venäjä pommittaa Alepon maantasalle ja kuoro menossa juhlistamaan sitä lauluillaan.]

Hyvää Joulua!

Jouluna moni päivystää – kiitos siitä

Helsingin Sanomat 24.12.2016

UUTINEN saattoi jäädä vähän turhan pieneksi. Välillä niin käy erityisesti hyviä uutisia kerrottaessa. Tässä tapauksessa kyse oli yhteensä 95 965 öljytonnin kohtalosta. Tai paremminkin Itämeren kohtalosta.

Liikennevirasto julkaisi viime viikonloppuna tiedotteen, jonka mukaan Suomenlahden meriliikennekeskus oli estänyt kahden öljylastissa olleen säiliöaluksen törmäyksen Hangon eteläpuolella sunnuntain vastaisena yönä. Vaaratilanne syntyi, kun 146-metrinen liberialais­alus oli väistämässä sääntöjen mukaisesti 244-metristä kreikkalais­alusta. Yllättäen kreikkalaisalus oli kääntynyt kohti liberialaistankkeria.

Meriliikennekeskuksessa oltiin valppaina. Sieltä saatiin yhteys vaaran aiheuttaneeseen kreikkalaisalukseen. Laiva muutti suuntaansa. Alukset sivuuttivat toisensa vain muutamien satojen metrien etäisyydeltä. Tilanne oli täpärä.

TOIVOTAN Pekka Hiltuselle ja koko meriliikennekeskuksen väelle hyvää joulua ja parhaat kiitokset hienosti hoidetusta päivystystyöstä. Jos keskuksessa ei olisi oltu valppaina, joulu olisi voinut näyttää tyystin erilaiselta. Onnistuminen oli yksi parhaista joululahjoista Suomenlahden rantavaltioiden asukkaille.

Joulun "superjuna" nielaisee 1 500 matkustajaa, ja arvio on, että 200 heistä haluaa oluen

Yle Uutiset 23.12.2016

500 kupillista kahvia, omakotitalon edestä sähköä… Katso, millainen on aatonaaton "superjuna", joka vie ennätykselliset puolitoista tuhatta joulunviettäjää pohjoiseen.

Kyse on matkustajamäärältään poikkeuksellisen suuresta junavuorosta, aatonaaton "superjunasta", niin kuin VR itse sitä nimittää.

Joulun superjunaan mahtuu enimmillään puolitoista tuhatta matkustajaa, ja juuri se tekee siitä poikkeuksellisen, ei junan pituus – matkustajamäärä on tiettävästi rauhanajan suurin.

Jari Aarnion ­ kahdet kasvot

Helsingin Sanomat 23.12.2016

Palkittu huumepoliisi paljastui alamaailman rosvojen bisneskumppaniksi. Jari Aarnion oikeudenkäynnissä on luvassa tuomio joulun välipäivinä.

JARI AARNION kädet tärisevät ja ääni värisee. Häneltä on oikeussalissa yllättäen kysytty kuolleen miljonäärin ulkonäöstä. Hän ei halua vastata.

Huumesyytteet oli jo käsitelty, ja jäljellä piti olla enää muutama helppo istuntopäivä. Tulikin päivä, jolloin Aarnion naamio putosi tuomareiden ja yleisön edessä. Totuttu itsevarmuus oli tiessään.

Särö ei ollut ensimmäinen. Tammikuussa 2015 alkaneen oikeudenkäyntien sarjan aikana palkitun ja legendaarisen huumepoliisin kulissit romahtivat. Käänne tapahtui, kun Aarnio myönsi miltei puolen miljoonan euron pimeät rahavaransa.

Käteisrahan Aarnio oli kertomansa mukaan tienannut, kun hän oli tehnyt hämärää yhteistyötä vuonna 2002 kuolleen ­miljonäärin kanssa. Silti hän ei osannut kertoa, miltä miljonääri näytti.

Antti Rinne pitää hallituksen valinnanvapausmallia sekavana ja epämääräisenä: ”Pahimmat pelot näyttävät toteutuvan”

Demokraatti 22.12.2016

Hallitus on päässyt myöhään keskiviikkoiltana sopuun siitä, minkälainen valinnanvapausmalli Suomeen on luvassa. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi asiaa tuoreeltaan Demokraatille.

Hallituksen esitys on erittäin sekava ja epämääräinen. Pahimmat pelot yhtiöittämisen ja valinnanvapauden pirstaloitumisen osalta näyttävät toteutuvan. Tämä on ensivaikutelma, täytyy perehtyä paremmin, Rinne toteaa.

Myöskään hallituksen tiedottamisajankohta ei miellytä.

Tämä näyttää nyt olevan tyypillinen tapa hallitukselle, että tuodaan vaikeat asiat, kun on pyhä tulossa, että keskustelu asioiden suhteen vaimenisi. Sama tapahtui juhannuksena ja vappuna.

SDP:n puheenjohtaja toteaa näkevänsä hallituksen esille tuomassa mallissa ison riskin, että se karahtaa kiville ja ihmisten kannalta tärkeät asiat, lääkäriin pääsy ja laadukas hoiva ikäihmisille eivät saa sitä potkua, mitä tarvittaisiin.

Ministeri lupaa lääkäriin pääsyn helpottuvan

Helsingin Sanomat 22.12.2016

Suomalaisille on luvassa asiakas- ja maksuseteleitä. Valinnanvapaus tulee vaiheittain voimaan. Kela-korvaukset poistunevat vuonna 2021.

Hallituspuolueiden neuvottelut asiasta alkoivat aamuvarhaisella ja kestivät koko päivän. Valinnanvapaus ei ollut neuvotteluiden hankalin asia, vaan viime vaiheissa hallituspuolueet väänsivät vielä tulevien maakuntien rahoituksesta. Kansanedustajatkin ehtivät saada syysistuntokauden pakettiin ja lähteä joulutauolle neuvotteluiden venyessä.

”Jatkossa puhelimeen vastataan nopeammin kuin tänä päivänä, ja lääkäriin pääsee kun se tarve on”, lupasi perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk).

Sosiaali- ja terveyspalveluihin nelinkertainen valinnanvapaus

Verkkouutiset 21.12.2016

Hallituksen reformiministerityöryhmän jäsenten sisäministeri Paula Risikon ja opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan valinnanvapaus mullistaa sosiaali- ja terveyspalvelut asiakaslähtöisiksi.

Ihmisen vapaus valita on osa tulevaisuuden palveluita. Sosiaali- ja terveydenhuollossa ihmisille annetaan merkittävästi lisää vapautta hoitopaikan valinnassa. Tämä on keino varmistaa, että ihmiset pääsevät hoitoon silloin, kun apua tarvitaan, ministerit sanovat.

Paula Risikon ja Sanni Grahn-Laasosen mukaan tehty ratkaisu tarjoaa suomalaisille jopa nelinkertaisen mahdollisuuden valita palvelutuottajansa.

Ay-liikkeen rahoista lakialoite – Hjallis Harkimolla jo yli 100 kansanedustajaa takanaan

Uusi Suomi 21.12.2016

Harkimo kertoi lokakuussa tehneensä lakialoitteen, joka velvoittaisi työnantajajärjestöt ja ammattiliitot julkistamaan taloudellisen toimintansa tiedot eli tilinpäätöksensä. Kirjanpitolain muutos koskisi valtion julkista tukea veroetuutena saavia toimijoita.

Esimerkiksi ammattiliitot eivät ole verovelvollisia tuotoistaan. Näin silti, että kukaan ei tiedä, mihin ne tosiasiassa rahansa käyttävät. Niiden toimintakertomuksia ja tilinpäätöksiä ei ole tarvinnut julkistaa, Harkimo on todennut lokakuussa.

Tahallinen teko, mutta oliko se terrori-isku? – Berliinissä pidätetty turvapaikanhakija pääsi vapaaksi

Demokraatti 20.12.2016

Berliinin joulumarkkinoiden iskusta pidätettynä ollut pakistanilainen turvapaikanhakija on vapautettu todisteiden puuttuessa, kertovat syyttäjät.

Jo aiemmin päivällä sekä poliisi että syyttäjät totesivat, että pidätetty ei ehkä olekaan ajanut joulumarkkinoille syöksynyttä rekkaa. Myös turvapaikanhakija itse on sanonut, ettei hänellä ole osuutta hyökkäykseen.

Vielä ei voida varmuudella sanoa, oliko iskulla kytköksiä ääri-islamilaiseen terroriin, sanoo terrorismitutkija Leena Malkki. Jos osoittautuu, että iskulla olivat ääri-islamistiset motiivit, se olisi Malkin mukaan ensimmäinen suurempi Saksassa onnistunut isku.

Trump syyttää ”islamistisia terroristeja” Berliinin tapahtumista, tuomitsi suurlähettilään surman

Ilta Sanomat 20.12.2016

Isis ja muut islamistiset terroriryhmät teurastavat jatkuvasti kristittyjä näiden yhteisöissä ja uskonnonharjoituspaikoissa osana globaalia jihadiaan, Trump sanoi lausunnossaan.

Nämä terroristit ja heidän alueelliset ja kansainväliset verkostonsa pitää hävittää maan päältä, minkä teemme yhdessä kaikkien rauhaa rakastavien liittolaistemme kanssa, Trump sanoi.

Hallituksen painostus jyräsi oikeuskanslerin pyrkimykset korjata ongelmallisia lakiesityksiä – oikeustieteen professorit tyrmistyivät

Helsingin Sanomat 18.12.2016

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka kertoo tehneensä kaikkensa korjatakseen hallituksen ongelmallisia lakiesityksiä, mutta hänen kantansa on tylysti sivuutettu.

NYKYINEN hallitus on antanut eduskunnalle poikkeuksellisen paljon lakiesityksiä, joissa on ollut perustuslaillisia ongelmia.

Valtioneuvoston toimien lainmukaisuutta valvoo oikeuskansleri, jonka tehtävänä on perustuslain mukaan myös valvoa perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutumista.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka myöntää, että hallituksen esityksissä on ollut ajoittain suuriakin perustuslaillisia ongelmia. Hän torjuu silti ajatuksen, että ongelmat johtuisivat oikeuskanslerinviraston toimettomuudesta.

”Oikeuskanslerilla ei ole mitään lakiin perustuvaa oikeutta estää yhdenkään hallituksen esityksen lähettämistä eduskuntaan. Voimme ainoastaan esittää näkemyksiämme siitä, miten esitystä pitäisi muuttaa tai korjata.”

”Hallitus ilmeisesti ajattelee, että hallitusohjelma on perustuslain yläpuolella ja mitä tahansa voidaan tehdä poliittisin perustein laista piittaamatta”, sanoo Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen.

Ojasen mielestä hallituksella ei vaikuta olevan mitään rajoitteita siinä, kuinka pitkälle se voi mennä oikeusvaltion keskeisten periaatteiden koettelemisessa.

Film Student Let Thief Steal His Phone, Tracked Him to Create This Short Film

PetaPixel 16.12.2016

We’ve seen our fair share of strange, voyeuristic, and sometimes ethically questionable photo and video projects, but this one tops the list. After having his phone stolen, film student Anthony van der Meer hatched a plan: he had another phone stolen on purpose, and then followed the thief around for weeks using a hidden app.

The short film van der Meer created is called “Find my Phone,” and it documents the entire process from his (unsuccessful) attempts to have the phone stolen on-camera, to the tracking and listening in on the thief for several weeks after.

“What kind of person steals a phone? And where do stolen phones eventually end up?,” asks van der Meer in the video’s description. “‘Find My Phone’ follows a stolen phone’s second life by using spyware.”

”Ylen toimet eivät täytä lehdistönvapauden ihanteita”

Kansainväliseltä sananvapausjärjestöltä vakava kannanotto Yle-kohuun

Ilta Sanomat 17.12.2016

Kansainvälinen sananvapausjärjestö Toimittajat ilman rajoja on ”syvästi huolissaan” Ylen sisäisistä toimista.

Toimittajat ilman rajoja ilmaisi torstaina syvän huolensa Ylen toimista. Kannanotto on vakava, sillä se on useana vuotena rankannut Suomen lehdistönvapauden kärkimaaksi, kuten myös tänä vuonna.Järjestö on nyt siinä uskossa, että Ylen toimet eivät tällä hetkellä täysin täytä lehdistönvapauden ihanteita.

Toimittajat ilman rajoja muistuttaa kannanotossaan, että Ylen asema suomalaisessa mediassa on ainutlaatuinen, sillä se on verorahoin pyöritettävä valtio-omisteinen yleisradioyhtiö, ”jonka toiminnan velvollisuutena olisi antaa Suomen kansalaisille totuudenmukaista tietoa sekä edistää avointa julkista keskustelua”.

Se [toimittajat ilman rajoja]kertoo seuraavansa asian selvittelyä Ylessä tiiviisti ja ilmoittaa toiveensa asian ulkopuolisesta selvittelystä. Järjestö pitäisi
sitä objektiivisempana kuin sisäistä selvitystä.

Tiedän toimineeni oikein. Kukaan muu ei tiedä minun motiivejani paremmin kuin minä itse. Tiedän toimineeni puhtaista, journalistisista motiiveista, Jääskeläinen sanoi IS:lle perjantaina.

Lehdistönvapausindeksin ykkössija ”saattaa horjua”

Helsingin Sanomat 17.12.2016

Toimittajat ilman rajoja (RSF) ylläpitää vuosittaista sananvapausindeksiä. Siinä Suomi pitää tällä hetkellä kärkisijaa.

”RSF on siinä käsityksessä, ettei Ylen toiminta ole nykyisellään täysin sananvapauden ihanteiden mukaista”, järjestö sanoo perjantaisessa tiedotteessa.

ARVIOTA on ollut mukana laatimassa järjestön Suomen-osaston puheenjohtaja Ilkka Nousiainen. Järjestön pääpaikka on Pariisissa, ja sen ranskankielinen nimi on Reporters sans frontières, mistä myös lyhenne RSF.

Järjestö pitää ”ilmeisenä, että Yle on muuttanut uutisointikäytäntöjään liittyen pääministerin sukulaisten omistuksiin yhtiössä, joka äskettäin sai suuren tilauksen valtio-omisteiselta kaivosyhtiö Terrafamelta”.

”Ei se vaikuta Suomen maineeseen ulkomailla”

Helsingin Sanomat 15.12.2016

PÄÄMINISTERI Juha Sipilä (kesk) on kommentoinut lyhyesti kahden Ylen toimittajan eroon liittyvää kohua Brysselissä alkavan EU-huippukokouksen alla.

”Minulla ei ole näistä mitään tietoa. En ole käynyt mitään keskustelua”, Sipilä sanoi suomalaistoimittajille torstaina.

Hjallis Harkimo täräyttää: ”Ylen johto vaihdettava – koko yhtiö on sekaisin”

Uusi Suomi 16.12.2016

Kansanedustaja Harry Harkimo (kok.) ihmettelee kohua Ylen toimituksellisen johdon toiminnasta, mutta vaatii silti yhtiön johdon vaihtamista tilanteen selventämiseksi.

Harkimon blogi Iltalehdessä: Yleisradio ei ole selvästikään mikään normaali yhtiö. Näköjään siellä työntekijöillä pitäisi olla vapaat kädet tehdä mitä vain, eivätkä johtajat saisi mitenkään ohjata työntekijöitä.

Jos johtajat jotenkin puuttuvat siihen mitä työntekijät tekevät, nousee kauhea metakka ja työntekijät sanovat itsensä irti. Ei tällaista tapahdu missään muualla, Jos firmassa syntyy ongelmia, niistä keskustellaan ja yritetään löytää ratkaisu, jolla vältyttäisiin samoilta ongelmilta tulevaisuudessa.

Tuntuu vahvasti, että kaksi Ylen työntekijää sanoivat itsensä irti nostaakseen omaa profiiliaan toimittajina. Eli työntekijöitä ei koko Yle kiinnosta yhtään, vaan heidän oma imagonsa.

Harkimon mielestä Yleisradion hallituksen ”pitäisi nopeasti tehdä jotain ja pelastaa Yle ennen kuin koko uskottavuus häviää”.

Uusi johto voi toivottavasti aloittaa tilanteessa, jossa sen paremmin talon omat työntekijät kuin Ylen ympärillä pyörivät poliittiset voimat eivät jatka myyräntyötään yhtiötä vastaan. Näin ei voi vain enää jatkua.

Obama: Yhdysvallat tulee kostamaan Venäjän hakkeroinnin

Helsingin Sanomat 16.12.2016

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoo puhuneensa Venäjän presidentille Vladimir Putinille hakkeroinnista henkilökohtaisesti. Obaman mukaan Yhdysvallat aikoo ryhtyä vastatoimiin.

YHDYSVALTAIN presidentin Barack Obaman mukaan Yhdysvallat tulee kostamaan Venäjän hakkeroinnin.

Yhdysvaltain hallitus ja tiedusteluyhteisö uskovat, että Venäjä yritti häiritä marraskuun presidentinvaaleja.

”On selvää, että kun vieras valtio yrittää puuttua vaaliemme uskottavuuteen, meidän on toimittava. Ja niin myös teemme, kun se meille sopii”, Obama sanoi NPR-radiokanavalle uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Osa tästä vastauksesta saattaa olla julkista ja avointa, osa ei. [Venäjän presidentti Vladimir] Putin tietää hyvin mitä tästä asiasta ajattelen, koska olen puhunut siitä hänelle suoraan.”

OBAMA ei mennyt haastattelussa yhtä pitkälle kuin Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA, jonka mukaan Venäjä yritti edistää republikaanien Donald Trumpin voittoa vaaleissa. CIA:n mukaan Venäjä hakkeroi demokraattien lisäksi myös republikaanipuolueen sähköposteja, mutta päätti olla julkistamatta niitä.

Venäjän presidentti Putin osallistui henkilökohtaisesti Yhdysvaltojen demokraattipuolueen tietomurtoon

Helsingin Sanomat 15.12.2016

Uutiskanava NBC perustaa väitteensä kahden johtavan tiedusteluviranomaisen lausuntoihin. Viranomaisten mukaan Putin ohjasi hakkerointioperaatiota ”suurella varmuudella”.

UUTISKANAVA NBC:N MUKAAN Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistui henkilökohtaisesti ainakin demokraattipuolueen hakkeroinnin johtamiseen.

Kaksi johtavaa tiedusteluviranomaista kertoi NBC:lle, että uudet tiedot osoittavat ”suurella varmuudella”, että Putin ohjasi, kuinka demokraattipuolueelta hakkeroituja tietoja vuodettiin Wikileaks-vuotosivustolle ja käytettiin muuten hyväksi.

Heidän mukaansa Putinin motiivit olivat moninaiset. Alunperin hakkerointi lähti liikkeelle ”kostona” demokraattien presidenttiehdokasta ja entistä ulkoministeriä Hillary Clintonia vastaan. Myöhemmin tietomurroista muovautui tapa nakertaa Yhdysvaltojen uskottavuutta maan liittolaisten silmissä ja paljastaa korruptiota Yhdysvaltojen politiikan ytimessä.

Mikael Jungner ehdottaa valtavia muutoksia kielioppiin: "Suomen kieli on taakka", kielitieteilijät kummissaan

Talouselämä 12.12.2016

Entinen demareiden kansanedustaja ja Ylen toimitusjohtaja, viestintätoimisto Kreabin nykyinen toimitusjohtaja Mikael Jungner laukaisi facebookmiinan viikonloppuna.

Päivityksessään Jungner totesi suomen kielen olevan taakka. Jungnerin mukaan suomessa on vähemmän sanoja kuin esimerkiksi englannissa. Siksi suomalaisten ajattelu on kapeampaa kuin brittien.

Suomea on Jungnerin mukaan myös vaikeaa kääntää koneellisesti. Jungnerin mukaan sijamuodoille ja muille päätteille olisikin etsittävä nyt korvaavia vaihtoehtoja. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että tulevaisuudessa ei enää sanottaisi ”minä menen kouluun” tai ”käyttämätön matkalippuni”.

Jungnerin uuskielessä saatettaisiin sanoa minä mennä koulu ja minun eikäytetty matkalippu

Kielitieteilijä Antti Ijäs puolestaan totesi, että Jungner sekoittaa ”kielen (joka ei ajattele) leksikon yksittäisen henkilön (joka ajattelee) leksikkoon. Jälkimmäisessä tapauksessa ei ole mitenkään oleellista, opitaanko jonkun käsitteen nimeksi "komplementaarinen distribuutio" vai "täydennysjakauma", koska yhtä lailla on opittava, mistä itse käsitteessä on kyse.”

Mikael Jungner

Huomautuksia ihon alta

Uusi Suomi Eija-Riitta Korhola Puheenvuoro 10.12.2016

Mitä siis tämä ärhäkkä somekansa tahtoo?

Meillä tahdotaan ilmeisesti poliitikkoja, joilla ei ole ollut tuloja, elinkeinotoimintaa, sijoitusosaamista, omistusta eikä sukulaisia, ei mielellään kavereitakaan. Yksinäiset perijät rahat tuottamattomalla pankkitilillä jäävät jäljelle.

Vaaleissa pitäisi silti päästä läpi. Apuun voisivat tulla sellaiset tahot, vaikkapa järjestöt tai yritykset, jotka arvostavat ehdokkaan näkemyksiä ja uskovat, että tämä edistäisi työssään niitä. Mutta ei, sehän tarkoittaisi, että ehdokas on ilmiselvästi alun alkaenkin myynyt näkemyksensä rahasta.

On tähän yksi ratkaisu. Liittykää kaikki politiikasta haaveilevat ammattiyhdistykseen. Sieltä saatte vaalirahaa, joka ei mainettanne vaaranna. Samalla pääsette paheksumaan muita ilmaiseksi.

Onko Suomessa siis verottomia osinkoja, kun Sipilä ei niistä selvästikään nauti? On. Ammattiyhdistysliikkeellä, mutta se ei taas ketään kiinnosta.

Pääministeri Sipilä tyrmää blogissaan julkisuudessa esitettyjä väitteitä hänen sijoituksistaan

Helsingin Sanomat 10.12.2016

Sipilä luettelee, mihin hän on sijoittanut, mutta ei sitä, mitä lopulta hänen sijoituksensa sisältävät.

PÄÄMINISTERI Juha Sipilä (kesk) tyrmää blogissaan jälleen kerran julkisuudessa esitettyjä väitteitä hänen sijoituksistaan.

Syynä blogin kirjoittamiseen lienee keskustelu siitä, kuinka Sipilä on ripittänyt Ylen toimittajia hänen omaisuutensa käsittelystä.

Kova ulostulo Terrafamesta: ”Kansanedustajien oletetaan uskovan Sipilän ihmeeseen kuin Pekka Perän Talvivaara-lupauksiin”

Uusi Suomi 10.12.2016

Vihreiden varapuheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto arvostelee Puheenvuoron blogissaan kovin sanoin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen toimintaa Talvivaaraa pyörittävässä Terrafamessa. Aalto kertoo tehneensä eduskunnalle talousarvioaloitteen, jossa esittää Terrafamen pääomittamiseen ehdotetun sadan miljoonan euron määrärahan poistamista.

”Tulevat eläkeläiset olisivat suuria häviäjiä”

Uusi Suomi 10.12.2016

Työeläkevakuuttajat Telan erityisasiantuntija Janne Pelkonen arvioi, että eduskunnalle torstaina luovutettu aloite työeläkeindeksin sitomisesta kokonaan palkkojen kehitykseen merkitsisi paluuta 70-luvulle. Uudistuksesta käydään parhaillaan kovaa keskustelua Suomessa.

Työeläkkeiden rahoitus ei nykyisellään kestäisi muutosta ja tulevat eläkeläiset olisivat suuria häviäjiä. Keskustelussa on kyseenalaistettu tietoon perustuva päätöksenteko, Pelkonen kommentoi blogissaan.

Keskusteluun ottaa kantaa myös kokoomusveteraani, ylipormestari Raimo Ilaskivi, joka kuvailee Akavan kannanottoa hämmästyttäväksi.

Muuhun tulokseen ei voi tulla kuin että teksti on tullut suoraan eläkeyhtiötrolleilta - niin paljon samansuuntaista potaskaa media on nyt täynnä. Ja että Akava on ajamassa euromääräisiä korotuksia prosenttikorotusten sijaan työmarkkinoille, ei voi olla totta!

Olga Maltseva kirjoitti 50 Venäjää ylistävää kommenttia päivässä – Pietarin trollitehdas kärsii entisten työntekijöiden avautumisista

Helsingin Sanomat 8.12.2016

VENÄJÄN internetin häiriköillä ei mene hyvin. Salaisena hankkeena käynnistetty Pietarin trollikeskus on nyt laajan yleisön tiedossa, vaikuttamiseen osataan varautua ja väärää tietoa torjua. Tammikuussa Pietarin nettihäiriköiden keskus joutuu jo toista kertaa oikeuteen.

”Trollaus on ilmiönä saanut painoarvoonsa nähden Suomen suojelupoliisin mielestä jo suhteettomasti huomiota.”

Trolleiksi kutsutaan nettiviestittelijöitä, joiden tarkoituksena on harhauttaa, hämmentää ja provosoida keskustelua. He voivat toimia tilauksesta tai palkatta. Pietarin tapauksessa he ovat Kremliä lähellä olevan liikemiehen Jevgeni Prigožiniin linkittyvien yritysten palveluksessa. Työntekijöitä keskuksessa on arviolta 300–1200. HS selvitti trollitehtaan toimintaa laajassa artikkelissa, jonka voit lukea tästä.

Tämän syksyn aikana on huhuttu isoista irtisanomisista, jonka jälkeen työntekijöitä olisi enää 150.

Yksi trolleista oli Olga Maltseva.

Itsenäisyyspäivän saldo: Suomalainen anarkisti pahoinpiteli ruotsalaisen uusnatsin sairaalaan

Demokraatti 7.12.2016

Itsenäisyyspäivän yli kymmeneen mielenosoitukseen Helsingissä osallistui yhteensä 5 000–6 000 henkeä, arvioi Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakola.

Päivän aikana ei Hakolan mukaan syntynyt merkittäviä ongelmia, ja mielenosoitukset sujuivat hyvin pienistä välikohtauksista huolimatta. Kiinni otettiin yhteensä seitsemän henkilöä, joista kaksi vapautettiin heti.

Ruotsalaisen uusnatsin epäilty pahoinpitely Kaisaniemessä oli poliisin mukaan ainoa rikostutkintaan edennyt tapaus mielenosoituksissa.

Trump erotti valeuutisia levittäneen neuvonantajansa pojan

Helsingin Sanomat 7.12.2016

Väistyä sai Trumpin turvallisuusneuvonantajan poika, joka on käyttänyt Twitteriä valeuutisten levittämiseen.

YHDYSVALTAIN tuleva presidentti Donald Trump erotti tiistaina vallanvaihtoa valmistelevan ryhmänsä jäsenen Michael G. Flynnin. Tämä on Trumpin turvallisuusneuvonantajan poika, joka on käyttänyt Twitteriä valeuutisten levittämiseen.

Sekä Michael G. Flynn että hänen isänsä, kenraaliluutnantti Michael T. Flynn ovat levittäneet sosiaalisessa mediassa valeuutisia muun muassa demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin väitetyistä rikoksista.

Arvaamattomuus on Trumpin leima

Helsingin Sanomat 5.12.2016

YHDYSVALLOISSA siirrytään pian Donald Trumpin presidentti­kauteen. Se, että näin kävi, oli lopulta hyvin vähästä kiinni.

Brittilehti The Financial Times on ynnännyt, että Trumpin voitto Michiganin, Pennsylvanian ja Wisconsinin osavaltioissa oli kiinni ­yhteensä vain 80 000 äänestä. Jos äänet olisivat menneet Hillary Clintonille – joka sai yhteensä noin 1,5 miljoonaa ääntä enemmän kuin Trump –, kokoaisi Clinton nyt uutta hallitusta.

Jossittelulla ei kuitenkaan ole käytännön merkitystä, eikä voitto­marginaalin pienuus laimenna muutosta ja arvaamattomuutta, jonka presidentinvaalien tulos käynnisti. Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa on ­eletty pian kuukausi hieman epätodellisen tuntuista siirtymävaihetta, joka päättyy, kun Trump ottaa vastaan presidentin tehtävät Barack Obamalta 20. tammikuuta.

Trump valitsi suomalaistaustaisen johtajan neuvonantajien rinkiinsä

Helsingin Sanomat 3.12.2016

Suomalaistaustainen toimitusjohtaja Mary Barra on mukana Trumpin neuvonantajien ringissä.

YHDYSVALTAIN presidentiksi valittu Donald Trump nimesi perjantaina joukon isojen yhtiöiden toimitusjohtajia, joiden hän kertoo ryhtyvän hallintonsa neuvonantajiksi, kertoo yhdysvaltalainen Politico-lehti.

Neuvonantajafoorumin joukossa on myös autoyhtiö General Motorsin suomalaistaustainen toimitusjohtaja Mary Barra.

Suomalaiset sukujuuret

Mary Teresa Barra (o.s. Makela). Maryn sukujuuret ovat satakuntalaisessa Köyliön kunnassa olevassa Kankaanpään kylässä.

GM's Mary Barra joins Trump policy advisory group

Detroit Free Press 2.12.2016

WASHINGTON – General Motors Chairman and CEO Mary Barra will be part of an economic policy team expected to meet frequently with President-elect Donald Trump after he takes office on government policy and its impact on economic growth, job creation and productivity.

Barra, GM’s first woman chief executive, confirmed her membership on Trump’s Strategic and Policy Forum in a statement today, saying she was pleased to join the group “because it offers us a seat at an important table where we can contribute to a constructive and open dialogue about key policy issues.”

Onko Juha Sipilä sairastunut ”pääministeritautiin”?

Helsingin Sanomat 2.12.2016

Viime aikoina Sipilän otteissa on näkynyt piirteitä, jotka ovat valitettavan tuttuja menneiltä vuosilta ja vuosikymmeniltä.

Pääministerinä hän ei ole onnistunut yhtä hyvin kuin puoluejohtajana, mutta arvosana on vähintään tyydyttävä. Hallitus pysyy pystyssä, vaikka ajat ovat vaikeat. Saavutukselle pitää antaa arvoa.

Viime aikoina hänen otteissaan on näkynyt piirteitä, jotka ovat valitettavan tuttuja menneiltä vuosilta ja vuosikymmeniltä.

Kutsun sitä ”pääministeritaudiksi”, johon yleensä sairastutaan juuri puolentoista ­pääministerivuoden paikkeilla.

ENSIMMÄINEN vaaran merkki on, kun pääministeri alkaa puhua itsestään kolmannessa persoonassa. Pääministerin tehtävässä pitää olla itsevarma, mutta ei ylimielinen. Jos johtaja alkaa käyttäytyä ylimielisesti, häntä totellaan, mutta taskussa puristetaan nyrkkiä – tai sitten hänelle nauretaan. Arvovalta kärsii.

Toinen vaaran merkki on malttamattomuus kritiikkiä kohtaan. Pääministerin ei tarvitse eikä hänen pidä sietää kaikkea. Pääministerillä on oikeus tulla kuulluksi, jos hänen toi­miaan käsitellään. Hänellä on myös täysi oikeus antaa palautetta.

Jäin miettimään, että antaako nykyinen pääministeri yhtä kovasanaista palautetta myös muille tahoille kuin medialle, esimerkiksi virkamiehille, työmarkkinajärjestöjen johtajille tai toisille poliitikoille?

JOS Sipilä näin toimii, hän kerää suotta hiiliä päänsä päälle.

Sipilä väänsi arvostelun taisteluksi luottamuksesta – ”Ymmärtääkö pääministeri median tehtävän?”

Suomen Kuvalehti 2.12.2016

En ole varma, ymmärtääkö, pääministeri Juha Sipilä kunnolla, mikä on median tehtävä länsimaisessa demokratiassa”, sanoo mediatutkija Anu Koivunen.

Media on vallanpitäjien vahtikoira ja siten kansalaisten edustaja. Demokraattisessa yhteiskunnassa riippumaton media tarkkailee ja kritisoi poliitikkojen toimia. Vallanpitäjien rooliin kuuluu puolestaan tarkastelun kohteeksi suostuminen ja kritiikkiin vastaaminen.

Pääministeri Sipilälle tämä asetelma ei näytä aina sopivan, Koivunen ihmettelee.

Selitellessään tekemisiään tiedotustilaisuudessa 30. marraskuuta Sipilä vetosi tunnesyihin. Hän oli tulistunut, kun Yle oli ”esittänyt vakavia syytöksiä” ja ”vetänyt Sipilän perheen mukaan”. Pääministeri antoi jopa ymmärtää, että hänen saamansa kriittinen kansalaispalaute johtui Ylen uutisoinnista.

Anteeksipyyntöä sopimattomasta käytöksestä ei kuultu, ei myöskään kommenttia jääviydestä, josta koko jupakassa pohjimmiltaan on kyse.

”Demokratiassa pitäisi olla itsestään selvää, että poliitikkojen toimintaa arvioidaan ja esimerkiksi heidän mahdollista jääviyttään tutkitaan. Se on ihan normaali tila.”

Myöskään Sipilän perhettä ole syytetty mistään, vaan jääviyskysymys koskee tasan pääministeriä itseään.

Silti Sipilä pyrkii sitkeästi pitämään esillä juuri näitä teemoja.

YLEN RIIPPUMATONTA ASEMAA ON SUOJELTAVA POLIITTISELTA PAINOSTUKSELTA

Anu Koivunen pohtii Sipilän ja median suhdetta myös blogikirjoituksessaan.

Valtuusto hylkäsi Guggenheimin museon

Helsingin Sanomat 1.12.2016

SOLOMON R. GUGGENHEIMIN säätiön johtajat New Yorkissa lopettavat Helsinki-projektinsa kaupunginvaltuuston kielteiseen päätökseen. Uutta ehdotusta ei näillä näkymin enää tule.

”Tämä projekti on nyt käytännössä ohi”, säätiön kakkospomo Ari Wiseman sanoi Helsingin Sanomille kaupunginvaltuuston päätöksen jälkeen pääjohtaja Richard Armstrongin lähdettyä työmatkalle Miamiin.

”Sovimme näin Guggenheimin Helsinki Tukisäätiön puheenjohtajan Ari Lahden kanssa.”

LAHTI KERÄSI miljoonia yksityisiltä ja yrityksiltä sekä järjesteli lisäksi lainaa tukisäätiölle, joka olisi maksanut sen toiminnan tuotoista, sponsorituloista ja lahjoituksista.

Tämä ei riittänyt, koska kaupunginvaltuusto vierasti ajatusta tuon lainan takaamisesta ja korkeintaan 80 miljoonan euron panostuksesta museon rakentamiseen. Valtuusto hylkäsi Guggenheimin museon torstain vastaisena yönä äänin.

53–32

Guggenheimin säätiö näyttäisi kuitenkin olevan hyvä häviäjä. Wiseman antaa kiitokset Helsingin kaupunginvaltuustolle ”täysipainoisesta ja reilusta harkinnasta”.

Oliko antiamerikkalaisuus tai jopa antisemitismi osasyynä vastustukseen? Joskus harvoin jotkut suomalaiset tuntuivat vierastavan sitä, että säätiön perustaja oli juutalainen.

”Olen tietoinen antiamerikkalaisesta retoriikasta ja imperialismisyytöksistä, mutta en tiedä, oliko sillä vaikutusta päätökseen. Antisemitismistä kuulin vain hyvin harvoja toisen käden tietoja.”

Katso tästä, kuka äänesti puolesta ja kuka vastaan

Yle Uutiset 1.12.2016

Olen iloinen siitä, että näin selvällä enemmistöllä Helsingin valtuusto päätti, että me koetamme ponnistaa meidän omasta traditiostamme ja osaamisestamme. Turismiin ja kulttuurin attraktioihin ei ole yksinkertaisesti oikotietä silloin, kun on kysymyksessä Suomen pääkaupunki, iloitsee SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Osku Pajamäki.

Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

Helsingin Sanomat 1.12.2016

Pressiklubin juontaja Ruben Stiller sanoo pelänneensä potkuja, jos ei suostu taipumaan Ylen johdon tahtoon. Stillerin mukaan pääministeri Juha Sipilää (kesk) täytyy voida käsitellä vapaasti perjantain lähetyksessä.

Stillerin mukaan hänen käsityksensä on tällä hetkellä se, että perjantain Pressiklubissa saa käsitellä vapaasti pääministeri Juha Sipilää (kesk), tämän suhdetta Yleen, mahdollista esteellisyyttä Terrafame-asiassa ja kaikkia muitakin asiaan liittyviä teemoja.

YLEN johto ilmoitti maanantaina, ettei Sipilän mahdollista esteellisyyttä Terrafame-asiassa saa käsitellä keskusteluohjelmissa lainkaan.

Stiller ei suostunut, minkä hän toi esimiehilleen esiin toimituksen palavereissa. Tämän takia hän sanoo pelänneensä potkuja.

Stiller kutsuttiin tiistaina kokoukseen, jossa hän sai kirjallisen varoituksen päätoimittaja Atte Jääskeläisen sijaiselta Marjo Ahoselta, koska ”rikkoi journalistisen johdon asettamaa linjaa”.

”Nyt ei enää voi olla mitään rajoja keskustelulle. Se on ainoa tapa, jolla asiassa voidaan lunastaa jonkinlainen uskottavuus. Vapaa keskusteluhan on länsimaalaisen demokratian ydin. Unkarin ja Puolan tie ei ole Suomen tie.”

”Olen sanonut, että asemani on jo nyt ongelmallinen, koska olen tässä asiassa jossain mielessä osapuoli. Joku muu voi sitten tietysti tehdä ohjelman, jos Jääskeläinen niin päättää.”

Voitko jatkaa tämän kohun jälkeen päätoimittajana kysyy Susanna Päivärinta

Vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen kertoo Ylen linjasta 30.11.2016

Yle ei saa olla poliitikkojen ohjauksessa - RTTL tuomitsee menettelyn

Radio- ja televisiotoimittajien liitto 30.11.2016

Suomi on seitsemättä vuotta peräkkäin sananvapauden kärkimaa maailmassa. Perustava osa sananvapautta ja demokratiaa on se, että journalistit voivat uutisoida vapaasti, ja heillä on myös velvollisuus uutisoida poliittisten päättäjien erilaisista kytköksistä. Journalisteilla on oltava myös oikeus kertoa, jos tätä vapautta ja vastuuta yritetään jollakin tavalla rajoittaa.

Radio- ja televisiotoimittajien liitto RTTL on syvästi huolissaan siitä, että julkisen palvelun mediayhtiön journalistinen johto on ryhtynyt toimenpiteisiin, jotka vaarantavat vakavasti suomalaista sananvapautta, demokratiaa ja kansalaisten oikeutta saada tietää yhteiskunnassa tapahtuvista asioista. Jo epäily tällaisesta toiminnasta on omiaan nakertamaan demokratiaa.

Rinne MTV:lle: Jos väitteet Sipilästä pitävät paikkansa, meillä on vakava kriisi edessä

MTV Uutiset 30.11.2016

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne pitää erittäin vakavana julkisuuteen nousseita väitteitä, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) olisi yrittänyt vaientaa Yleisradion Terrafame-uutisointia.

Rinne esittää, että pääministeri julkistaisi sähköpostit, joita hän on lähettänyt Ylen toimittajalle. Rinteen mielestä asia on selvitettävä nyt juuriaan myöten.

Suomalaisen yhteiskunnan peruspilareita ovat sananvapaus ja että media toimii vallanpitäjien vahtikoirana, Rinne sanoo.

Sipilän seurassa olleet turvamiehet estivät toimittajien pääsyn Sipilän puheille Slushissa

Kaleva 30.11.2016

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) esiintyminen teknologia- ja kasvuyritystapahtumassa Slushissa keskiviikkoaamuna sai lisää kiinnostavuutta.

Sipilä käveli seurueensa kanssa Helsingin Messukeskuksessa järjestettävän Slushin katsomoon. Kun toimittajat yrittivät esittää pääministerille kysymyksiä, turvamiehet estivät pääsyn pääministerin puheille.

Lännen Median toimittaja ehti kysyä Sipilältä, onko pääministeri vaikuttanut Ylen journalistiseen sisältöön.

Turvamies otti toimittajan repusta kiinni ja veti toimittajan pois.

Ylen hallintoneuvoston puheenjohtajat tukevat Ylen päätoimittaja Jääskeläisen toimintaa – Kivelä: ”Arvostan korkean työetiikan miehenä”

Demokraatti 30.11.2016

Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja, perussuomalaisten kansanedustaja Kimmo Kivelä (ps.) ottaa kantaa Suomen Kuvalehden uutiseen, jonka mukaan pääministeri Juha Sipilä vaiensi Ylen uutisointia Terrafame-asiassa.

Vaientamisyyyte on vakava julkisen palvelun yhtiön osalta. Arvostan Atte Jääskeläistä korkean ammattitaidon ja työetiikan miehenä. Luotan sinänsä hänen arvostelukykyyn. Tuntuu ihmeelliseltä väittämä, että hän olisi vaientanut koska neljä päivää rummutettiin tätä asiaa Ylellä, Kimmo Kivelä kommentoi Demokraatille.

Metalliliitto väläyttää poliittisia lakkoja, jos Sipilän hallitus patistaa työttömiä töihin

Helsingin Sanomat 29.11.2016

METALLILIITON puheenjohtaja Riku Aalto varoittaa pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitusta sen kaavailemista työttömien aktivoimistoimista. Metalliliitosta kerrotaan, että mahdolliset vastatoimenpiteet voisivat olla esimerkiksi poliittisia lakkoja.

Hallitus on valmistellut niin sanottua aktiivimallia omin päin sen jälkeen, kun yhteistä näkemystä työmarkkinajärjestöjen kanssa ei löytynyt. Aktiivimallissa työttömyysturva heikkenisi, jos työtön ei olisi riittävän aktiivinen.

Aalto sanoi tiedotteen mukaan Metalliliiton valtuuston kokouksessa Helsingissä tiistaina, että hallituksen suunnittelemat toimet ovat työn hintaa leikkaavan kilpailukykysopimuksen eli kikyn vastaisia. Aalto varoitti hallitusta jatkamasta aktivointimallinsa kehittämistä.

Oikeusasiamies tutkii Sipilän mahdollista esteellisyyttä Terrafame-päätöksessä – kanteluita tehty yhteensä 16

Helsingin Sanomat 28.11.2016

Oikeuskanslerille ja oikeusasiamiehelle on tullut yhteensä 16 kantelua hallituksen Terrafame-päätöksestä.

PÄÄMINISTERI Juha Sipilän (kesk) ja kaivosyhtiö Terrafamen suhteiden selvittely jatkuu. Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia tutkii kantelut, joita yksityishenkilöt ovat tehneet pääministeri Sipilän mahdollisesta jääviydestä.

Professorit: Tämä oli Juha Sipilän virhe – eikö esteellisyyden mahdollisuus tullut mieleenkään?

Uusi Suomi 29.11.2016

Jos ei ole tietoinen mahdollisen esteellisyyskysymyksen aiheuttavasta tilauksesta, kuinka voisi ymmärtää selvityttää oman esteellisyytensä? Tätä on mietitty kansalaiskeskusteluissa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) suhteen viime päivinä.

”Luulisi Sipilän tienneen rahoituspäätöstä tehdessään, että kaivoksessa tarvitaan Katera Steelin valmistamia laitteita – hänen täytyi siis aavistella mahdollista hyötyä”

Julkisoikeuden emeritusprofessori Teuvo Pohjolainen Itä-Suomen yliopistosta vastaa kysymykseen muistuttamalla, että hallintolain esteellisyyssäännös on hyvin laaja ja velvoittava.

Pääministeri Juha Sipilän kytkökset kaivoyhtiö Talvivaaraan

Ylen toimittaja Salla Vuorikosken Facebook kirjoitus 26.11.2016.

Näköjään Suomi on sellainen maa, jossa joidenkin vaikuttajien mielestä toimittajan pitäisi vaieta saadessaan tietää pääministerin sukulaisten ja lasten omistaman yrityksen saaneen merkittävän tilauksen kaivokselta, joka on saanut merkittävää rahoitusta pääministerin johtamalta hallitukselta.

Minun on itseasiassa vaikea keksiä, millä perusteella journalisti voisi jättää nämä tiedot kertomatta yleisölle. Suora asioiden kertominen ei ole vihjailua.

Median tehtävänä ei ole toimia oikeuslaitoksena, jossa toimittajan pitäisi suorittaa jutunteon yhteydessä juridinen laillisuusarviointi, vaan se on muiden tehtävä. On varmasti pohtimisen arvoinen asia, olisiko pääministerin pitänyt huolehtia tällaisen jääviysepäilyn estämisestä etukäteen. Sekään ei ole asian ainoa pihvi, vaan tälläisen kytköksen kertominen on normaalia merkittävän vallankäyttäjän sidosten taustoittamista. On hyvä huomata se journalistinen itsestäänselvyys, että pääministerin osalta julkaisukynnys on erittäin matala, kun esimerkiksi tavallisen ihmisen osalta se on korkea.

Ymmärrän, että uutisointi ei miellytä, mutta pidän hyvin erikoisena, että pääministeri käy hyökkäykseen asiasta uutisoinutta tiedotusvälinettä vastaan.

Valtiovarainministeri Orpo: ”Päivänselvää”, että Sipilän mahdollinen esteellisyys Terrafame-päätöksenteossa selvitetään

Helsingin Sanomat 25.11.2016

Vihjailu sukulaisten suosimisesta Terrafame-tilauksessa suututti pääministeri Sipilän.

VALTIOVARAINMINISTERI Petteri Orpo (kok) sanoi Mikkelissä lauantaina pitävänsä ”päivänselvänä”, että pääministeri Juha Sipilän (kesk) mahdollinen esteellisyys Terrafame-päätöksenteossa selvitetään. Hänen mukaansa näin pitäisi tehdä asiasta nousseen julkisen keskustelun takia.

Yleisradio julkaisi perjantaina jutun, jonka mukaan Sipilän sukulaisten omistama Katera Steel -yhtiö on saanut merkittävän tilauksen valtion omistamalta Terrafamen kaivokselta.

Pääministerin sukulaisten omistamalla yrityksellä noin puolen miljoonan euron tilaus Terrafamesta

Yle Uutiset 25.11.2016

Kajaanilainen konepajayritys toimittaa Terrafamelle purkumalmiin liittyviä kuljettimia.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) sukulaisten omistama konepajayhtiö Katera Steel on saanut merkittävän tilauksen valtion omistamalta Terrafamen kaivokselta.

Konepajayritys Katera Steelin pääomistajia on Sipilän enoja ja serkkuja. Myös Sipilän lapsilleen kolme vuotta sitten siirtämä sijoitusyhtiö Fortel Invest omistaa pienen osuuden yhtiöstä. Fortel Investin omistus Katera Steel -yhtiöstä on viisi prosenttia.

Kaksi viikkoa sitten hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti antaa Terrafamelle 100 miljoonaa euroa lisää valtion rahaa. Päätös poikkesi hallituksen kesällä ilmoittamasta linjasta, jonka mukaan kaivos ajetaan alas, jos sen rahoittamiseen ei löydetä yksityistä rahaa vuodenvaihteeseen mennessä.

Lehdessä haastatellun serkun mukaan Sipilän oli tarkoitus toimia Katera Steelin sparraajana.

Vihreät De Gröna Ville Niinistö

Ville Niinistön Facebook kirjoitus 27.11.2016.

On tärkeää, että pääministeri Juha Sipilän mahdollinen esteellisyys Talvivaaran kaivoksen tukipäätöksissä selvitetään. Asia on käsiteltävä avoimesti.

Epäily jääviydestä on perusteltu tilanteessa, jossa pääministerin lähisukulaisten omistama yritys saa lähes puolen miljoonan euron tilauksen Terrafamelta samassa ajallisessa yhteydessä. On ehdottomasti selvitettävä asia, onko pääministeri ollut jäävi tekemään päätöksen Talvivaaran kaivoksen tukemisesta. Hyvä, että oikeuskansleri nyt tutkii asiaa.

On markkinataloudessa poikkeuksellista antaa yhdelle yritykselle näin suurta valtiontukea. Tällaisen päätöksen on kestettävä myös oikeudellinen arviointi.

Media on tehnyt työtään, kun se on kaivanut pääministerin toiminnasta faktat esille. Nyt on pääministerin velvollisuus vastata näihin faktoihin avoimesti julkisuudessa.

Kyse ei nyt ole pääministerin sukulaisten oikeudesta harjoittaa liiketoimintaa vaan pääministerin omasta toiminnasta.

On pääministerin ja asianomaisten oma etu, että myös pääministeri itse mahdollisimman avoimesti tuo esille perustelunsa omasta toiminnastaan.

Hyvän hallinnon periaatteisiin kuuluu, että henkilö jäävää itsensä pois päätöksenteosta, jos voi edes syntyä vakava epäily esteellisyydestä. Lähisukulaisten mahdollisesti päätöksestä saama taloudellinen hyöty on ehdottomasti tällainen asia.

Jääväämällä itsensä pois tästä päätöksenteosta olisi pääministeri voinut ennalta poistaa kaikki epäilyt. Siksi on erikoista, että hallitus ja pääministeri itse eivät tätä etukäteen miettineet.

Hyvät keskustalaiset

Pääministeri Juha Sipilän blogi kirjoitus 25.11.2016

Ylen jutussa jälleen väärät tiedot

Minä kestän sen, että minua hakataan median puolelta, mutta sitä en hyväksy, että lapset ja sukulaiset vedetään asemani vuoksi lokaan. Ylen jutussa lähdetään siitä, että olisin ollut myötävaikuttamassa Terrafamen rahoitukseen sen takia, että sukulaisteni yritys saisi sieltä tilauksia.

Ei kävisi mielessäkään. Terrafamen rahoituspäätös tehtiin sen vuoksi, että veronmaksajien varojen käytön näkökulmasta oli järkevämpää jatkaa nyt hyvissä käsissä olevaa toimintaa kuin käyttää 400-500 miljoonaa kaivoksen alasajamiseen.

[ Hyvä Juha. Ei sinun tarvitsi median piiskausta kestää kun toimisit kuten Ville Niinistö kirjoitti. Tietenkin jälkiviisastelu on turhaa, mutta tulevia päätöksiä silmäillessäsi pidä Ville Niinistön huomio mielessäsi ja laita vaikka Salla Vuorikosken kirjoitus huoneentauluksi ja lue se aina läpi kun median kirjoittelu alkaa ahdistaa ja muutenkin vaikeiden päätösten kynnyksellä. ]

Eduskunnan enemmistö pitää Sipilän sijoitukset piilossa

Kansan Uutiset 25.11.2016

Apulaisoikeuskanslerin päätösten mukaan pääministeri Juha Sipilä (kesk.) saa pitää omaisuutensa piilossa. Eduskunta voi päättää asiasta.

Kansan Uutiset kertoi torstaina pääministerin unohdetuista läheisistä yhteyksistä erääseen Talvivaaran kaivoksen urakoitsijoista sekä pääministerin käyttämistä sijoitustuotteista, joihin Sipilän mittavaksi tiedetty omaisuus on kätketty.

Pääministerin sidonnaisuusasiaa on käsitelty oikeuskanslerinvirastossa kahdessa kanteluratkaisussa. Niistä jälkimmäisessä apulaisoikeuskansleri toteaa, että ministerien sidonnaisuusilmoitusten sisällön riittävyyden arvioi viime kädessä eduskunta.

Nykyisillä hallituspuolueilla keskustalla, kokoomuksella ja perussuomalaisilla on eduskunnassa enemmistö 123 kansanedustajallaan. He määräävät itse, mitä heidän ministereistään tiedetään.


Anne Berner vastaa kohuun: Myös aikaan perustuva automaksu mahdollinen

Uusi Suomi 30.12.2016

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) on vastannut julkisuudessa esillä olleeseen huoleen ja kritiikkiin koskien valtion liikenneverkkosuunnitelmia.

Berner toteaa blogissaan, että kohua herättänyt kilometrien seuranta on yksi vaihtoehto.

Keskeinen hyöty kansalaisille mallissa on, että se tarjoaa toivottavasti laajan kirjon erilaisia liikenteen palveluja tai palvelupaketteja, joista voi valita mieleisensä. Hyöty on myös se, että asiakas maksaa siitä, mitä käyttää, hän toteaa.

[Laajoja kansanjoukkoja siteeraten, "Kansa alkaa olla valmis kaatamaan tämän hallituksen."]

Berner ajaa hurjaa muutosta liikennemaksuihin

Keskisuomalainen 29.12.2016

Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) hahmotteli todella vallankumouksellista uudistusta autoiluun ja tieliikenteeseen Helsingin Sanomien haastattelussa (24.12.). Berner kuvailee liikennekaaren toista vaihetta eli nyt eduskunnassa olevan ykkösvaiheen jatkoa.

Bernerin mukaan homman juju olisi kilpailu. Hänen mielestään ”tiukka kilpailu pitää hinnat alhaalla”. Operaattoriyhtiöt siis kilpailisivat autoilijoista ja tarjoaisivat heille erilaisia ajopaketteja vähän samaan malliin kuin puhelinoperaattorit tarjoavat datapaketteja. Ajo-oikeuksia voisi ostaa kilometreittäin tai tietyille teille tai vuosisopimuksena koko Suomeen. Näin ministeri tuntuu ainakin ajattelevan.

Berner haluaisi liikenneverkkoyhtiön pyörimään jo 2018 alusta. Missään maailmassa ei ole tehty vastaavaa liikenneuudistusta ja teiden maksullistamista.

Nyt on liikaa vauhtia ministerillä.

Arkeologi ällistyi Ylen uudesta tv-sarjasta: Täynnä virheitä, ”rikotaan Suomen lakia”

Uusi Suomi 27.12.2016

Turkulainen arkeologi ja keskiajan tutkija Ilari Aalto ihmettelee Vapaavuoro-blogissaan Ylen eilen alkanutta nuortensarjaa nimeltään Heroes of the Baltic Sea. Sarja sijoittuu rinnakkain nyky- ja keskiaikaan ja kietoutuu vuonna 1468 tapahtuneen laivaturman ympärille.

Naiset esimerkiksi peittivät 1400-luvulla hiuksensa hunnulla, mutta tästä ei ole sarjassa tietoakaan. Aseeksi näyttää kelpaavan 1500-luvulla kehitetty rapier-miekka, horisonttia kelpaa tiirailla vuonna 1608 ensi kertaa mainitulla kaukoputkella ja laivaa tietenkin ohjataan 1700-luvulla käyttöön otetulla ruorilla, hän listaa esimerkkejä sarjan historiallisista virheistä.

Lunch atop a skyscraper

It’s the most perilous yet playful lunch break ever captured: 11 men casually eating, chatting and sneaking a smoke as if they weren’t 840 feet above Manhattan with nothing but a thin beam keeping them aloft.

That comfort is real; the men are among the construction workers who helped build Rockefeller Center. But the picture, taken on the 69th floor of the flagship RCA Building (now the GE Building), was staged as part of a promotional campaign for the massive skyscraper complex.

While the photographer and the identities of most of the subjects remain a mystery—the photographers Charles C. Ebbets, Thomas Kelley and William Leftwich were all present that day, and it’s not known which one took it—there isn’t an ironworker in New York City who doesn’t see the picture as a badge of their bold tribe.

Donald Trump teilasi YK:n Twitterissä ja kertoi tuoneensa synkeään maailmaan toivon

Helsingin Sanomat 27.12.2016

Tammikuussa presidenttinä aloittava Trump jatkaa innokasta maailman analysointia lyhytviesteillä.

”Maailma oli synkeä ennen kuin voitin – toivoa ei ollut”, Trump kirjoitti Twitterissä tiistain vastaisena yönä Suomen aikaa. ”Nyt pörssikurssit ovat nousseet lähes kymmenen prosenttia ja joulumyynti on yli biljoona dollaria!”

TAPANINPÄIVÄN twiittikimarassaan Trump kertoi myös näkemyksensä maailmanjärjestö YK:sta.

”YK:ssa on niin suuri potentiaali, mutta nyt se on vain kerho, jossa ihmiset kokoontuvat, keskustelevat ja pitävät hauskaa. Niin surullista!”

DONALD Trump tunnetaan innokkaana Twitterin käyttäjänä. Hänen twiittailussaan on merkillepantavaa, ettei viestien sävy ole juurikaan muuttunut sen jälkeen, kun hänet marraskuussa valittiin presidentiksi.

Israel arvioi YK-sitoumuksensa uudelleen äänestyspettymyksen jälkeen

Yle Uutiset 24.12.2016

Pääministeri Benjamin Netanjahu pitää häpeällisenä YK:n päätöslauselmaa, joka vaatii Israelia lopettamaan siirtokuntien rakentamisen miehitetyille palestiinalaisalueille.

Ajan kuluessa päätös perutaan, Netanjahu sanoi lauantaina.

Netanjahu kertoi myös ohjeistaneensa Israelin ulkoministerin tarkastelemaan Israelin sitoumuksia YK:hon, avustuksia maailmanjärjestölle ja sen edustajien läsnäoloa Israelissa. Pääministeri Netanjahu antoi ulkoministerille kuukauden aikaa arvioinnin tekemiseen.

YK:n turvaneuvosto vaatii Israelia lopettamaan siirtokuntien rakentamisen – Yhdysvallat ei käyttänyt vetoa

Yle Uutiset 23.12.2016

YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt päätöslauselman, jossa vaaditaan Israelia lopettamaan siirtokuntien rakentamisen miehitetyille palestiinalaisalueille. Ennakkoon oli arveluja, että Yhdysvallat saattaisi estää päätöslauselman veto-oikeudellaan, mitä esimerkiksi presidentiksi nouseva Donald Trump oli vaatinut. Yhdysvallat ei kuitenkaan tehnyt näin, vaikkakin se pidättäytyi äänestämästä.

Yhdysvallat on yleensä tukenut Israelia ja estänyt veto-oikeudellaan Israelin tuomitsevat päätökset turvallisuusneuvostossa. Perjantainen päätös oli ensimmäinen Israelia ja palestiinalaisia koskeva turvallisuusneuvostossa hyväksytty äänestys kahdeksaan vuoteen.

Päätöslauselman tekstissä vaaditaan Israelia "lopettamaan välittömästi ja kokonaan kaiken siirtokuntatoiminnan miehitetyillä palestiinalaisalueilla, mukaan luettuna Itä-Jerusalemissa". Israelin siirtokunnilla ei ole päätöslauselman mukaan "mitään laillista oikeutta" ja ne "rikkovat kansainvälistä lakia".

Joulusauna lämpiää turvapaikanhakijoillekin

Kansan Uutiset 23.12.2016

Tällä hetkellä meillä asuu neljätoista 13-17-vuotiasta nuorta. Osa odottaa turvapaikkapäätöstä, osa on saanut kielteisen päätöksen, osa odottaa vasta puhuttelua.

Me ohjaajat pyöritämme arkea läksyissä auttamisesta keittiöhommiin. Otamme nuoret vastaan, kun he ovat saapuneet Suomeen ja pyrimme mahdollisimman pian hommaamaan koulupaikan.

Vaikka alaikäisillä on myös viralliset edustajat esimerkiksi turvapaikkapuhutteluissa, me ollaan huoltajan roolissa terveydenhoitoon ja kouluun liittyvissä asioissa.

 Nuorilla on taustallaan monenlaisia tarinoita. Meidän osaamiseen kuuluu myös ymmärrys traumoista ja vakauttamisesta. Traumat näyttäytyvät monella esimerkiksi uniongelmina.

Meidän on luotava yhteisö ja olosuhteet, jossa he tuntevat olevansa turvassa. Että on sääntöjä, joiden kiinnipitämisestä huolehtivat aikuiset. Vakautta luodaan arkisella, rauhallisella rytmillä ja rajoilla. Yksi ehdoton sääntö on nollatoleranssi väkivallalle.

WORLDS LARGEST HOMEMADE DRONE

HUMAN FLYING DRONE

Johtajaylilääkärit uhmaavat 30 000 euron sakkoja – eivät aio vielä tarjota hedelmöityshoitoja naispareille ja itsellisille naisille

Helsingin Sanomat 22.12.2016

YLIOPISTOSAIRAALOIDEN johtajaylilääkärit eivät aio toistaiseksi tarjota hedelmöityshoitoja naispareille tai itsellisille naisille, vaikka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta on todennut käytännön syrjiväksi ja määrännyt kullekin johtajaylilääkärille 30 000 euron uhkasakot.

Lääkäreiden mielestä heidän linjauksensa siitä, ettei lahjasoluilla tapahtuvaa hedelmöityshoitoa tarjota julkisessa terveydenhuollossa, ei ole syrjivä. Kyse on periaatteesta, jonka mukaan hoitoa annetaan julkisessa terveydenhuollossa lääketieteellisin, ei sosiaalisin perustein.

”On yleisesti hyväksyttyä, ettei seksuaalinen suuntautuminen tai yksin asuminen ole lääketieteellinen asia, joten sosiaalisin syin annettavat lapsettomuuden hoidot eivät ole lääketieteellisesti perusteltua hoitoa”, sanotaan viiden sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin allekirjoittamassa tiedotteessa.

”Emme syrji ketään, vaan lahjasoluilla tapahtuvien hedelmöityshoitojen rajaus julkisten palvelujen ulkopuolelle koskee kaikkia”, Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo.

Berliinin iskusta etsittyä tunisialais­miestä epäiltiin jo aiemmin iskuaikeista – poliisi lupasi 100 000 euron vihjepalkkion

Helsingin Sanomat 21.12.2016

Anis Amriksi, 24, nimetylle miehelle ei ollut myönnetty turvapaikkaa. Hänet oli määrä karkottaa, mutta sitä ei ollut vielä tehty puutteellisten matkustusasiakirjojen takia.

POLIISIN etsimää tunisialaismiestä, jota epäillään Berliinin maanantaisen rekkaiskun tekijäksi, oli tutkittu jo aiemmin iskuaikeisiin liittyen. Asiasta kertoi Nordrhein-Westfalenin osavaltion sisäministeri Ralf Jäger keskiviikkona uutistoimisto AFP:n mukaan.

Viranomaiset olivat edellisen kerran marraskuussa vaihtaneet tietoja parikymppisestä tunisialaismiehestä, jolla tiedettiin olevan yhteyksiä ääri-islamisteihin. Miehestä oli aloitettu tutkinta, koska hänen uskottiin valmistelevan ”valtiota vastaan suunnattua vakavaa väkivallantekoa”.

Tiedot ovat omiaan lietsomaan tulkintoja, joiden mukaan viranomaisilla olisi ollut mahdollisuus pysäyttää tekijä ennen maanantain iskua.

NORDRHEIN-WESTFALENIN sisäministeri Jäger kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että tunisialaismies oli saapunut Saksaan heinäkuussa 2015 ja hakenut turvapaikkaa, mutta ei ollut saanut sitä. Hänet oli määrä karkottaa, mutta sitä ei ollut vielä tehty puutteellisten matkustusasiakirjojen takia.

Nigeria takavarikoi tonnikaupalla muoviriisiä – ”Keittäminen teki siitä tahmeaa”

Helsingin Sanomat 22.12.2016

Syötäväksi kelpaamaton jäljitelmätuote olisi luultavasti päätynyt myyntiin joulun tai uudenvuoden aikaan.

Muoviriisiä löytyi pidätetyn epäillyn hallusta 102 säkillistä, joista kukin painoi 50 kiloa, kertoo uutistoimisto AFP.

”Olemme tehneet alustavia tutkimuksia muoviriisistä. Keittäminen teki siitä tahmeaa. Luoja tietää, mitä olisi tapahtunut, jos ihmiset olisivat syöneet sitä”, Ikejan alueen tulliviranomainen Mohammed Haruna sanoi AFP:n mukaan.

KIINASSA kaikkien myynnissä olevien tuotteiden – myös elintarvikkeiden – väärentäminen on erittäin tavallista.

MUOVIRIISIN uskotaan olevan peräisin Kiinasta ja saapuneen Nigeriaan laivalla maan suurimman kaupungin Lagosin sataman kautta.

Tekaistut uutiset voivat pian tulla Facebookille jopa puolen miljoonan euron hintaisiksi

Tiivi 20.12.2016

Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja on ehdottanut uusia säädöksiä, joiden nojalla Facebookia voitaisiin sakottaa jopa 500 000 euron edestä, mikäli se ei poista keksittyjä uutisia.

Facebook on kerännyt paljon kritiikkiä alustan kautta julkaistujen tekaistujen uutisten takia.

Oppermannin mukaan sosiaalisen median palvelu ei ole tarpeeksi tehokkaasti ryhtynyt toimiin tällaisten julkaisujen karsimiseksi. Hän sanoi haluavansa velvoittaa hallitsevassa markkina-asemassa olevat alustat, kuten juurikin Facebookin lain avulla puuttumaan vihapuheeseen ja tekaistuihin uutisiin.

Poliisi uskoo, että rekka ajettiin tahallisesti joulumarkkinoiden väkijoukkoon, epäilty tekijä pidätetty

Helsingin Sanomat 20.12.2016

Rekan kuljettaja on pidätetty. Poliisin mukaan kyseessä oli todennäköisesti terrori-isku.

12 IHMISTÄ kuoli ja ainakin 48 loukkaantui rekan syöksyttyä väkijoukkoon Berliinin joulumarkkinoilla Charlottenburgin kaupunginosassa maanantaina.

Oliko kyseessä terrori-isku?

SILTÄ alustavien tietojen mukaan vaikuttaa. Berliinin poliisi kertoi varhain tiistaiaamuna yhteisöpalvelu Twitterissä, että se olettaa kyseessä olleen tahallinen teko.

Myöhemmin poliisi vahvisti viestiään ja tiedotti kyseessä olevan ”todennäköinen terrori-isku”, jota tutkitaan parhaillaan ripeästi mutta huolellisesti.

Saksan sisäministeri Thomas de Maizière kertoi jo maanantaina Saksan yleisradiolle ARD:lle, että monet seikat viittaavat terrori-iskuun.

”Tähän voi olla vain yksi vastaus” – Vladimir Putin reagoi poikkeukselliseen murhaan

Uusi Suomi 20.12.2016

Venäjän presidentti Vladimir Putin on reagoinut Venäjän Turkin-suurlähettilään Andrei Karlovin murhaan. Poliisina työskennellyt mies ampui Karlovin eilen kuoliaaksi kesken taidenäyttelyn avajaisten Turkin pääkaupunki Ankarassa.

Putinin mukaan teko on ”kiistatta provokaatio”, jolla yritetään tuhota Turkin ja Venäjän suhteiden normalisointia. Maiden välit olivat pitkään jännittyneet Turkin ammuttua alas venäläiskoneen marraskuussa 2015, mutta viime aikoina välit ovat olleet paranemaan päin.

Kansanedustaja varoittaa Venäjän reaktiosta – Vertaa Sarajevon laukauksiin

Uusi Suomi 20.12.2016

Keskustalainen kansanedustaja Mikko Kärnä väläyttää blogissaan, että eilinen Venäjän Turkin-suurlähettilään murha voi olla pahimmillaan toisinto Sarajevon laukauksista.

Separatisti Gavrilo Princip ampui 28.6.1914 Itävallan kruununprinssi Frans Ferdinandin Sarajevossa, ja kuukautta myöhemmin syttyi ensimmäinen maailmansota.

Åbo Akademin professori vaatii hallituksen eroa ja uusia vaaleja

Keskisuomalainen 18.12.2016

Oikeusvaltion säilyminen edellyttää Göran Djupsundin mielestä Juha Sipilän (kesk.) hallituksen lähtöä.

Hän tviittaa, ettei olisi uskonut joutuvansa sanomaan näin, mutta oikeusvaltion säilyminen edellyttää Juha Sipilän (kesk.) hallituksen lähtöä.

”Tämä voi muuttaa koko pelin”, sanoo asiantuntija Googlen robottiautoista – yhtiön keulakuva on autoa ajava sokea mies

Helsingin Sanomat 15.12.2016

Googlen robottiautoteknologian kaupallistaminen on koko alalle merkittävä uutinen, asiantuntija arvioi.

Google on kehittänyt itseään ajavien autojen teknologiaa kahdeksan vuotta, joiden aikana se on testannut autoja yleisillä teillä yli kolmen miljoonan kilometrin verran.

Tähän asti Googlen robottiautoprojekti on ollut yksi jättiyhtiön kehitysprojekteista, ja Google on kehittänyt ohjelmistoaan ilman suoria kaupallisia paineita.

Nyt yhtiö kertoi perustavansa robottiautojen ohjelmiston ympärille uuden yrityksen, jonka nimi on Waymo. Waymo on Googlen tavoin osa Alphabet-yhtiötä.

Tiistaina julkistettu Waymo on ottanut keulakuvakseen Steve Mahanin, joka oli kyydissä, kun Googlen robottiauto teki neitsymatkansa yleisillä teillä syyskuussa 2015. Googlen mukaan kyseessä oli ensimmäinen autonomisella autolla tehty matka yleisillä teillä, koska auton kyydissä oli vain Mahan, eikä esimerkiksi testikuljettaja.

Jotain uutta työnhakuun

Työhakemukseni Kyrö Distillery Companyn markkinointipäällikön tehtävään toimitettiin perille Kyrönjokeen asianmukaisesti Napue Gin -pullopostilla. Punaisen langan pää löytyy tislaussalin ovesta.

Yle-kohu jatkuu yhä ilmapiiri puhutti vieraita

Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Kivelä (PS) kertoo aamun Huomenta Suomessa saaneensa viime viikkojen Yle-kohusta runsaasti palautetta.

Huomenta Suomen 15minuutin keskustelu.

Ylen päällikkötoimittaja eroaa – raju tviitti Ylen hallintoneuvostosta, ristiriita päätoimittajan kanssa

Uusi Suomi 14.12.2016

Ylen ajankohtaistoimituksen esimies Jussi Eronen kertoo Twitterissä irtisanoutuneensa tehtävästään.

Erosen irtisanoutuminen liittyy kuohuntaan Ylen sananvapaudesta ja suhteesta poliittisiin päättäjiin.

Eronen tviittasi asiaan liittyen myös tiistai-iltana. Tuolloin poliitikoista koostuva Ylen hallintoneuvosto oli saanut selvityksen Ylen ristiriidoista yhtiön johdolta, ja hallintoneuvosto ilmoitti uskovansa Ylen johdon aloittamien sisäisten uudistusten voimaan. Hallintoneuvosto ilmoitti myös, että likapyykkiä ei pestä julkisesti eli asia käsitellään sisäisesti.

Salla Vuorikoski lähtee Ylestä – jo toinen irtisanoutuminen

Ilta Sanomat 14.12.2016

”Kaikki ovat poissa tolaltaan”.

Pääministeri Juha Sipilän vihaisia viestejä saanut Yleisradion toimittaja Salla Vuorikoski on irtisanoutunut.

”Talon johto on viestittänyt toistuvasti viime viikkojen aikana työntekijöille, että jos he eivät pysty hyväksymään johdon linjauksia, pitää miettiä, voiko talossa olla töissä. Myös tätä viestiä olen kuunnellut tulevaisuuttani pohtiessa. Oma polkuni vie nyt toiseen suuntaan.” Vuorikoski kirjoittaa päivityksessään.

Vuorikoski siirtyi Ylen palvelukseen vuosi sitten MTV:n uutisista. Vuorikoski joutui kohun kohteeksi tehdessään pääministeri Juha Sipilän Terrafame-yhtiöön liittyvistä jääviysepäilyistä juttua ja pääministerin hermostuttua. Juha Sipilä ei pitänyt siitä, että Vuorikoski pyysi kommentteja juttuunsa sähköpostilla pari tuntia ennen jutun julki menoa ja reagoi tilanteeseen lähettämällä Vuorikoskelle ja päätoimittaja Atte Jääskeläiselle sähköposteja yöhön asti.

Peruslähtökohta pitää olla se, että journalismin tehtävänä on seurata vallankäyttöä ja erityisen tarkasti mitä korkeammasta vallankäyttäjästä on kyse. Ja nyt tämä pääministerin keissi on osoittanut sen, että pääministerin suuttumus on heijastunut sellaisella tavalla Yleen, että se on käytännössä aiheuttanut ei-journalistisia ratkaisuja eli juttujen hyllyttämisiä ja ylimitoitettuja toimenpiteitä, kuten varoituksen antamisen (Ruben) Stillerille.

Olen toivonut ja pyytänyt päätoimittajalta (Atte Jääskeläinen), että hän kumoaisi tiettyjä linjauksia, jotta voitaisiin palata ikään kuin normaalin tiedotusvälineen arkeen. Mutta yleisesti johdon suunnalta on viestitetty, että jos ei pysty allekirjoittamaan niitä johdon linjauksia, niin sitten pitää miettiä, voiko täällä olla töissä. Tätä mietintää olen sitten tässä käynyt.

Yleisradion likapyykki

Anu Koivunen Suomen tiedetoimittajain liitto 14.12.2016

Se, että painovapauden 250-juhlavuosi Suomessa päättyy kahden Ylen toimittajan eroamiseen protestina sananvapauden rajoittamisen vuoksi ei nimittäin ole mikään pieni pikapyykki. Se on iso skandaali.

Riippumattoman journalismin kannattajalle ja vahvan Ylen ystävälle keskustelu on masentava: miten yhtiö, joka on saanut kansainvälistä tunnustusta uutistoiminnan kunnianhimoisesta kehittämisestä mediamurroksen paineissa ei kykene avoimesti keskustelemaan journalismista, vaan viestii ”avoimin kirjein”, toistelee yleisiä ”totta kai Yle on riippumaton”-tyyppisiä sloganeita tai, kuten päätoimittaja monissa haastatteluissaan, väittää, että kyse on väärinymmärryksistä. Että mitään kieltoa käsitellä pääministeri Juha Sipilän mahdollisia sidonnaisuuksia ei koskaan annettu. Että mihinkään ”muihin syihin” ei Sipilä-uutisointia linjatessa viitattu.

Ulkopuolisena uutisointia tarkasti seuraavana on kysyttävä, onko Ylen johto alkanut toteuttaa toiminnassaan ja viestinnässään ”Onko tarina tosi tai ei, se on toinen juttu. Näin nämä asiat koetaan”-periaatetta? Onko Ylen hallintoneuvoston vallannut faktaresistenssi? Vai onko jossain kollektiivisesti päätetty uskoa, että Ylen vaalitenttejä ja keskusteluohjelmia vuosia luotsanneet Susanne Päivärinta ja Jan Andersson – tai muut Helsingin Sanomien haastattelemat toimittajat – valehtelevat kertoessaan kiellosta tai ”muista syistä” tai ovat kerrassaan vailla ymmärrystä?

Etiikkapäällikkö Ylen luotettavuudesta: Kohu on saanut suuren yleisön ihmettelemään

Yle uutiset 14.12.2016

Riitta Pihlajamäki korostaa, että Ylen journalistisen linjan perustana ovat riippumattomuus ja luotettavuus.

Ylen journalististen standardien ja etiikan päällikkö Riitta Pihlajamäki arvioi, että Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan ympärillä vellova kohu on voinut vaikuttaa kansalaisten Yleä kohtaan tuntemaan luottamukseen. Yle on perinteisesti sijoittunut erinomaisesti tiedotusvälineiden luotettavuutta arvioivissa kyselyissä.

Uskon, että suuri yleisö vähän ihmettelee, mistä tässä kaikessa on kysymys, ja uskon siihen, että meidän täytyy yhtiönä käydä tämä tapaus erittäin tarkkaan läpi – läpivalaista omat toimintatapamme ja korjata se, mitä korjattavaa on, koska varmasti tässä on tapahtunut erilaisia kömmähdyksiä matkan varrella, Pihlajamäki sanoo.

Kaarnaveneitä, nimimerkkejä ja valemediasyytöksiä – Päivän Byrokraatti tarjoaa nyt kiinnostavinta julkista keskustelua internetissä

Helsingin Uutiset 12.12.2016

Maaliskuussa 2015 internetiin putkahti uusi yhteiskunta-aiheinen satiiriblogi. Sen ensimmäinen kirjoitus oli lyhyt ja käsitteli verottajan tekemää perintävirhettä Iltalehden uutisen pohjalta.

Puolentoista vuoden aikana blogin kirjoittajat ovat olleet ahkerina ja satiirisia tekstejä on ilmestynyt kymmenittäin. Kirjoittajaringissä on useita nimimerkkejä, joten tekstien tyyli vaihtelee. Yhdistävänä tekijä on kuitenkin oikeistolainen yhteiskuntakritiikki, jolla sivalletaan milloin virkamiehiä tai poliittisia vallanpitäjiä ja milloin vihervasemmistolaista "oikeamielistä" ajattelua.

Vähitellen blogi on kerännyt yhä suuremman lukijakunnan, mutta todelliseen kultasuoneen se iski vasta viime viikonloppuna. Siihen se ei kyennyt yksin, vaan vetoapua tuli, kuten yleensä, kritiikin kohteiksi joutuneilta.

Lyhytviestipalvelu Twitterissä Päivän Byrokraattiin ottivat yhtäkkiä kantaa niin EU-komissaari Jyrki Kataisen kabinettipäällikkö, Asianajajaliitto, useiden suurten tiedotusvälineiden päällikkötoimittajat ja kaikkein kiivaimmin Madventures-yrittäjä Riku Rantala.

Valemedia. Vihapuhetta. Miksi ette kirjoita omalla nimellä? Onko päätoimittaja bulvaani?

Keskustelu oli poikkeuksellisen tulista tämän tason toimijoille. Mistä on kyse ja mikä ihmeen Päivän Byrokraatti? Tavoitimme yhden blogin kirjoittajista puhelimitse.

Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

Täällä Suomessa valitettavasti vaikuttaa siltä, että sosiaalinen media on ennen kaikkea vaara sananvapaudelle, kirjoittaa Riku Rantala kolumnissaan.

Enää ei naurata. Suomessakin levitetään nyt yhtä absurdeja teorioita ja valheita – vailla vastuuta tai pätevyyttä. Me kaikki tunnemme ihmisiä, jotka nielevät näiden nettimedioiden väitteet samaan tapaan kuin jotkut neuvostoliittolaiset luottivat Pravdaan.

TÄÄLLÄ SUOMESSA valitettavasti vaikuttaa siltä, että sosiaalinen media on ennen kaikkea vaara sananvapaudelle.

Minäkin tiedän hyvin, millaista on joutua somen ja valhemedioiden riepottelemaksi. Perustimme Startup Refugees -kansalaisjärjestön, joka yrittää edistää pakolaisten yrittäjyyttä ja työllistymistä. Kimppuumme hyökkäsivät milloin minkäkin kriitikon kaapuun verhoutuneet nettirasistit.

Koska taustani on tutkivassa journalismissa, selvitin huvikseni anonyymin valhemedian ylläpitäjän. Hämmästyin: kyseessä oli hyvämaineisen asianajotoimiston menestyvä asianajaja.

150 000 eurolla saatiin aikaiseksi kaarnavene

Päivän Byrokraatti 3.12.2016

Riku Rantala toimitti Päivän Byrokraatille selvityksen, jonka mukaan valtioneuvoston myöntämää 150 000 euroa ei ole käytetty Startup Refugeesin kaarnavenehankkeeseen.

Uskotaan. Rantalan vastauksesta ei tosin ilmene, mihin tuo 150 000 euroa sitten käytetään tai mihin on käytetty muilta Startup Refugees -projektin julkisen sektorin kumppaneilta saatu rahoitus. Näitä ovat muun muassa sisäministeriö, maahanmuuttovirasto, TE-toimistot, Yle, Sitra, Lauttasaaren seurakunta, Metsälän vastaanottokeskus, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Laurea ammattikorkeakoulu ja Aalto Start-up Center. Valtioneuvoston kanslia saa edelleen pitää palkintonsa. Vaikka mainitulla 150 000 eurolla ei olekaan yhteyttä juuri televisiossa esiteltyyn kaarnaveneeseen, ei Päivän Byrokraatti silti tue verovarojen käyttöä muihin kuin valtion ydintehtävien hoitoon.

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa valtioneuvoston kanslia, joka myönsi Suomen 100-vuotisjuhlan rahoituksesta 150 000 euroa avustusta Madventuresista tutun Riku Rantalan Startup Refugees -hankkeelle. Rahalla saatiin aikaiseksi… kaarnavene.

”Jos sitä allergiaa ei oikeasti ole, niin kannattaisi vaan syödä” – asiakaspalvelijat kertovat totuuden asiakkaista

Helsingin Sanomat 11.12.2016

Kaikki sanovat, että asiakas on aina oikeassa, mutta se on vain puhetta. HS pyysi erilaisissa asiakassuhteissa olevia ammattilaisia puhumaan suunsa puhtaaksi: mitä he oikeasti ajattelevat asiakkaistaan?

Kirjanpitäjän asiakkaita ovat yrittäjät

Osa kyselee melkoisen idioot­timaisia asioita: että miksi verottaja laittoi kymppitonnin mätkyt, vaikkei firmassa ole tapahtunut mitään aikoihin – ja tätä ennen on nostettu osakeyhtiön tili tyhjäksi ja jätetty hoitamatta kaikki asiat. Ei ymmärretä sitä, että firman raha on eri asia kuin henkilökohtaiset rahat.

Aloittelevat tyypit ovat sympaattisia, kun eivät tiedä mistään mitään. Heitä on mukavaa neuvoa.

Vartijan asiakkaita ovat putkaan tulijat

Vakioasiakkaat ovat harmittomia perusjuoppoja, jotka tietävät, miten homma toimii. He nukkuvat humalansa pois ja lähtevät aamulla taas uuteen seikkailuun. Voi sitä vanhassa miehessä heräävää riemua, kun huomaa, että ’ai jumankauta, mulla on vielä viinaa!’

Kokin asiakkaita ovat ruokailijat

Rasittavaa on se, että erilaiset ruoka-aineallergiat on nykyään trendi. Jos sitä allergiaa ei oikeasti ole – jos ei tule gluteenista jotain maksahalvausta – niin kannattaisi vaan syödä.

Älä usko valtaapitäviin – kilpailukyky tarkoittaa oikeasti kehnoa palkkaa

Helsingin Sanomat 11.12.2016

LEHDESSÄ luki, että Nokia putoaa kuin kivi. Tarkoitettiin, että Nokian osakekurssi on laskenut 6 prosenttia. Ei 100 prosenttia, niin kuin kivellä on tapana pudota, kun se putoaa.

Valtaapitävät kertovat viikoittain, että Suomen talous on umpikujassa, veitsen terällä tai kuilun partaalla. Työvoimakustannukset ovat puolestaan kipurajoilla elleivät sitten tapissa.

Talouden kieli harhauttaa tarkoituksellisesti. Harhauttajat käyttävät metaforia eli vertauskuvia, koska he eivät halua kertoa totuutta.

Paula Vesalan liikuttava versio Finlandia-hymnistä saa kyyneliin - kuuntele

Muusikko Paula Vesala on julkaissut koskettavan version Finlandia-hymnistä itsenäisyyspäivän kunniaksi. Mukana mahtipontisella kappaleella on Sjöroos, joka saattaa hyvinkin tarkoittaa aiemmin PMMP:n kanssa yhteistyötä tehnyttä säveltäjä-tuottaja Jori Sjöroosia.

Linnan juhlilla ennätysmäärä katsojia – jopa 2,7 miljoonaa seurasi lähetystä

Yle Uutiset 7.12.2016

Ylen Linnan juhlat -lähetys teki tänä vuonna katsojaennätyksen. Lähetyksen keskikatsojamäärä oli 2,4 miljoonaa ja enimmillään lähetyksen katsojia oli 2,7 miljoonaa.

Ensi vuodesta tulee huikea, ja toivottavasti me suomalaiset osaamme ottaa kaiken irti niistä sadoista erilaisista tapahtumista, joita vuoden aikana järjestetään ympäri maata. Yle on mukana monissa juhlavuoden tapahtumissa ja tietysti itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa, joista odotetaan kaikkien aikojen suurimpia.

Miten itsenäinen Suomi on muuttunut 99 vuodessa? – HS kokosi sukupolvittain muuttuvan tarinan yhdestä perheestä

Helsingin Sanomat 6.12.2016

Suomi nousi 99 vuodessa yhdeksi maailman parhaimmista maista elää. Katso, miten Suojokien sukupolvet ovat kokeneet itsenäisyyden eri vaiheet.

Sulo Suojoen isoisä Jaakko lunasti itselleen Suojoen torpan vuoden 1918 torpparilain jälkeen. Sulo (s. 1926) eli nuoruutensa rengin töissä ja sodassa, mutta hänen tyttärensä Marja (s. 1953) syntyi jo kaupunkilaiseksi ja opiskeli ulkomailla.

Sulon tyttärenpoika Saska (s. 1988) varttui maailmalle avautuvassa hyvinvointivaltiossa. Vuonna 2008 alkanut finanssikriisi vei kuitenkin työpaikan. Saskan tyttäret Milla ja Hanna (s. 2008 ja 2009) ovat diginatiiveja, jotka syntyivät jo hyvin erilaiseen Suomeen kuin isoisoisänsä Sulo.

Suomi näyttäisi 99 vuodessa saavuttaneen paljon. Tilastokeskus kokosi viikko sitten 42-kohtaisen listan tutkimuksia ja vertailuja, joiden mukaan Suomi on kansainvälisesti katsottuna kehittynyt, tasa-arvoinen, luottavainen ja hyvinvoiva. Olemme näköjään maailman kärkeä liki kaikessa, säesti tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

KAVIn restaurointi: Talvisota

Elokuva-arkiston näkökulmasta Talvisotaa päästiin restauroimaan suhteellisen tuoreista filmimateriaaleista. Kodakin asetaattipohjaiset Eastman Color -filminegatiivit konservoitiin ennen skannausta. Negatiivit verrattiin alkuperäisiin esityskopioihin puuttuvien ruutujen varalta. Filmin kunto tarkastettiin ja se puhdistettiin koneellisesti Lipsner-Smith CF9200 ultraäänipesurilla.

Filmit skannattiin DFT:n Scanity filmiskannerilla 10 bit log DPX-tiedostoiksi 3664x2664 kuvapisteen tarkkuudella. Tämä tarkkuus on skannerin kennon natiiviresoluutio, joten skannatessa kuvaa ei skaalata millään tavalla. Myöskään myöhemmissä käsittelyvaiheissa kuvaa ei skaalattu, vaan kaikki digitaalinen jälkityö tehtiin 4k-työnkulkuna tällä alkuperäisellä resoluutiolla. Kuva rajattiin vasta masterointivaiheessa alkuperäiseen 1,66:1-kuvasuhteeseen 3600x2160 pikselillä.

Käytettäessä lähtömateriaalina elokuvan alkuperäisiä negatiiveja, joudutaan kuva aina värimäärittelemään kauttaaltaan uudestaan. Elokuvan kuvaajan Kari Sohlbergin avustuksella tämä työ tehtiin Blackmagickin DaVinci Resolve -ohjelmistolla DCI P3 -väriavaruudessa. Elokuvan ulkokuvia oli jouduttu kuvaamaan vaihtelevissa olosuhteissa ja kohtausten sisällä saattaa olla hyvinkin vaihtelevaa säätä. Näitä vaihtelevuuksia ei kokonaan poistettu värimäärittelyssä, vaan pyrkimyksenä oli tavoitella alkuperäisen ensi-iltakopion ilmettä.

Näin käy, kun antaa Sipilälle reilun mahdollisuuden

Iltalehti 3.12.2016

Valehtelisin jos väittäisin, ettei sillä hetkellä mieleeni palautunut vanha sanonta kepusta ja pettämisestä, kirjoittaa Iltalehden toimitussihteeri Mikko Virta.

Noh, minäpä kerron, mitä tapahtuu, kun pääministeri Sipilälle antaa reilun mahdollisuuden kommentoida uutista ennen sen julkaisua.

Kesäkuun alussa 2015 olimme Iltalehdessä teettäneet Taloustutkimuksella kyselytutkimuksen siitä, kannattavatko suomalaiset Sipilän puuhaamaa "yhteiskuntasopimusta". Kysyimme esimerkiksi, olisiko kansa valmis pidentämään työviikkoa, jos hallitus vuorostaan sitoutuu veronalennuksiin ja pidättäytyy lisäleikkauksista.

Sipilällä ei ollut aikaa lähettää avustajan välityksellä tekstiviestitse muutamaa lyhyttä kommenttia. Sen sijaan hän ehti hyvin vuotaa vielä julkaisemattoman kyselytutkimuksen tulokset puolueensa omalle lehdelle, joka julkaisi asian saman tien.

Uusi supertarkka nettikartta lähes koko Suomesta

Mikrobitti 2.12.2016

Suunnistajakolmikko Jarkko Ryyppö, Mats Troeng ja Joakim Svensk on rakentanut Maanmittauslaitoksen avoimesta kartta-aineistosta lähes koko Suomen kattavan MapAnt-nimisen karttapalvelun, jonka tarkkuus yltää lähes suunnistuskarttojen tarkkuuteen. Tarkimmalla zoomaustasolla kartta on maastonmuotojen osalta selvästi tarkempi kuin esimerkiksi Metsähallituksen tarjoama Retkikartta tai Maanmittauslaitoksen oma Karttapaikka.

Silminnäkijänä Sipilästä ja Ylestä

Yle Uutiset 1.12.2016

Politiikan toimittaja Pirjo Auvinen paljastaa taustoja pääministeri Juha Sipilän haastattelutunneista. Politiikka

Olen seminaarireissussa ulkomailla, mutta puhelimeeni on tullut lukuisia kysymyksiä viime viikonlopun ja viime kevään Pääministerin haastattelutunneista.

Olen ”vanhan koulukunnan” edustaja eli minusta työhön liittyvät asiat selvitellään talon sisällä, ei muualla julkisuudessa. Siksi en ole koskaan osallistunut näihin keskusteluihin.

Nyt arvion, että terveisillä myrskynsilmästä saattaa olla yleistä mielenkiintoa ja kuva tapahtumista täydentyy.

Tässä siis kuvaus kuinka minä olen nämä Radio Suomen haastattelutunnit nähnyt ja kokenut.

Aloitan Pääministerin haastattelutunnilta Muonion kunnantalolta maaliskuulta. Kysyin Sipilältä aivan lähetyksen viime minuuteilla, aikooko hän tarkentaa sidonnaisuusilmoitustaan. Viittasin lähinnä kohtaan merkittävä rahoitusomaisuus Nordean ja Helsingin osuuspankin sijoitusinstrumenteissa. Sipilän suuttumus kuului lähetyksessä ja jatkui lähetyksen jälkeen. Hänen mielestään toimittajat haluavat vain tietää paljonko hänellä on rahaa. Sanoin olevani eri mieltä: sidonnaisuusilmoituksilla ei kaivata tietoa rahan määrästä vaan siitä syntyykö ministerille sidonnaisuuksia. Keskustelumme jatkui vielä illalla yleisötilaisuuden jälkeen. Se päättyi äkisti kun Sipilä luuli kuvaajan salanauhoittavan keskustelumme ja lähti vitomaan.

Ylen toimittaja julkaisi Juha Sipilän kohuviestit

Uusi Suomi 1.12.2016

Yleisradion toimittaja Salla Vuorikoski on julkaissut kohutut viestit, joita suuttunut pääministeri Juha Sipilä (kesk.) hänelle lähetteli viime perjantaina.

Viesteissä on kyse pääministeri Sipilän ja Ylen välisestä viestittelystä 25.–26. marraskuuta. Sipilä oli pahoittanut mielensä uutisesta, joka kertoi Sipilän sukulaisten omistaman Katera Steelin saaneen tilauksen Terrafamelta, jolle hallitus oli myöntänyt lisärahoitusta.

Salla Vuorikosken perustelut:Julkaisen nämä viestit kahdesta syystä. Ensimmäinen ja painavin syy on se, että katson nyt tässä tilanteessa yleisöllä olevan oikeus saada tietoa yhteiskunnallisesti merkittävän asian taustoista. Journalistin tehtävä on välittää tietoa. En näe myöskään sellaista painavaa perustelua, jonka takia yleisön tiedonsaantia tässä kohdassa pitäisi rajoittaa.

Toinen syy viestien julkaisemiseen on se, että Yleisradion toimituksellinen johto on niin ikään päätynyt samaan arvioon, jonka mukaan viestien sisältöä on syytä käsitellä julkisesti.

Ainoan rajoituksen olen päättänyt tehdä siltä osin, että en julkaise pääministerin minulle lähettämiä kansalaispalautteita. En näe siihen painavaa journalistista tarvetta. Lähettäjät eivät oletusarvoisesti ole tarkoittaneet, että kyseiset viestit välitetään Yleisradion toimittajalle. Lisäksi osassa viestejä arvioidaan pääministeriä sellaisilla alatyylisillä ilmaisuilla, joita en halua itse toistaa julkisuudessa.

25. marraskuuta 2016 klo 15.09
Lähettäjä: juha.sipila@vnk.fi
Vastaanottajat: salla.vuorikoski@yle.fi, atte.jaaskelainen@yle.fi, Riina.Nevamaki@vnk.fi, Markus.Lahtinen@vnk.fi

Otsikko: Re: kommenttipyyntö pääministerille / YLE

Eipä kerennyt kommentoida, kun edesvastuuton juttu on jo tehty. Hyvään journalismiin kuuluu se, että syytetyllä on mahdollisuus sanoa oma näkemyksensä. Tämä on käsittämätöntä Yleltä, ja käsittämättömän kaukaa haettu. Vahinko on jo tapahtunut. Minua saa haukkua niin paljon kuin haluatte (ja niin totisesti teettekin), mutta pitäkää lapseni ja kaukaiset sukulaiset ulkona tästä likaisesta pelistä. Tätä viestiä ei saa käyttää julkisuudessa.

t. Juha Sipilä

25. marraskuuta 2016 klo 23.07

Lähettäjä: juha.sipila@eduskunta.fi Vastaanottajat: salla.vuorikoski@yle.fi" SPOSTI/Yle/Jaaskelainen Atte

Otsikko: Lähettämäni viestit

Lähetin muutaman näytteen siitä, mitä tarkoitushakuisilla jutuilla saadaan aikaan. Ihmiset uskovat jostain syystä Ylen puolueettomuuteen. Me emme tarvitse oppositiota ollenkaan, niin puolueellista Ylen viestintä on ollut tämän vaalikauden aikana. Tämän ovat todenneet erityisesti ne kansanedustajat, jotka ovat olleet pidempään mukana. Tällaista ei kuulema ole nähty koskaan. Lestadiolaisjutut Yrityksen tuulesta temmatut työsuojelujutut Tulojen ilmoittamatta jättäminen Jne, jne. Arvostukseni Yleen on nyt täysi nolla, ei tietysti poikkea teidän arvostuksestanne minua kohtaan. Tasoissa ollaan.

t. Juha

Loput Facebook viestit näet täältä.

Vasemmistoliitto vaatii: ”Juha Sipilän lopetettava salailu ja julkistettava vakuutuskuortensa sisältö”

Uusi Suomi 30.11.2016

Oppositiopuolue Vasemmistoliitto vaatii pääministeri Juha Sipilää (kesk.) avaamaan paitsi Yle-kohuun liittyvän kirjeenvaihtonsa myös vakuutuskuortensa sisällön sekä muut mahdollisesti piilossa olevat omistuksensa.

Tiedotteessaan puolue vaatii Sipilää ”lopettamaan kiertelyn ja salailun ja tuomaan avoimesti julki sekä kirjeenvaihtonsa Yleisradion kanssa että yhteiskunnallisesti merkittävät sidonnaisuutensa”. Vasemmistoliitto toteaa, että ”jotta pääministerin ja tämän lähipiirin toiminnan lainmukaisuutta ja mahdollisia sidonnaisuuksia olisi mahdollista arvioida”, on seuraavien asioiden toteuduttava:

Yle päättää journalismistaan itse, ja kantaa siitä myös vastuun

Yle Uutiset 30.11.2016

Pääministeri Sipilä ei vaientanut Yleä, kirjoittaa Yle Uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen.

Suomen Kuvalehti julkaisi aamuyöstä jutun, jossa se väittää pääministeri Juha Sipilän vaientaneen Ylen. Näin ei tapahtunut.

Mitä todella tapahtui?

Perjantaina julkaisimme kaikissa välineissämme uutisen, jonka mukaan pääministerin sukulaisten omistama yhtiö oli saanut tilauksen valtion omistamalta kaivosyhtiöltä Terrafamelta. Juttu oli perjantaina iso uutinen kaikissa keskeisissä välineissämme: Radiouutisissa pääuutisena ja televisiossa myös pääuutislähetyksen aiheena. Myös verkossa aihe oli pääuutisena ja käsittely varsin laajaa.

Pääministeri tuohtui uutisoinnista, ja katsoi sen olleen vihjailevaa. Tämän hän kirjoitti myös blogiinsa, josta on laajasti uutisoitu. Lisäksi ilmoitimme, että hän kieltäytyi kommentoimasta asiaa Ylelle.

Perjantai-iltana hän välitti myös tuohtuneena sähköpostitse saamaansa varsin vihamielistä kansalaispalautetta sekä minulle että jutun kirjoittaneelle toimittajalle. Lisäksi hän kritisoi sähköposteissaan kahta asiaa: Hänen mielestään juttumme oli antanut mielikuvan että joko hän tai hänen sukulaisensa ovat toimineet vilpillisesti. Lisäksi hänen mielestään ei ollut kohtuullista, että häneltä oli pyydetty kommenttia uutiseen sähköpostitse vain pari tuntia ennen jutun julkaisua.

Sipilän pommittama Ylen toimittaja kertoo: pääministeri välitti haukkumisviestejä kansalaisilta

Iltalehti 30.11.2016

Juha Sipilä lähetti Ylen ajankohtaistoimittajalle Salla Vuorikoskelle lähes 20 viestiä. Vuorikoski ihmettelee pääministeritasoisen ihmisen toimintaa.

Sipilä harmitteli eri tavoin perjantaina jo julkaistua uutista. Jossain vaiheessa perjantai-iltaa hän välitti minulle kansalaisten hänelle tarkoitettuja viestejä, joissa moitittiin ja kritisoitiin häntä. Yhteensä Sipilä välitti minulle 12 kansalaisten viestiä. Perjantai-iltana yhdentoista maissa häneltä tuli vielä sellainen selittävä viesti, miksi hän oli viestit minulle lähettänyt. Samassa viestissä hän ilmoitti myös, että luottamus Yleä kohtaan on täysi nolla, Vuorikoski kertoo Iltalehdelle. Myös Baba Lybeck kypsyi Ylen päätoimittajaan.

Vuorikoski oli sitä mieltä, että Sipilän hänelle välittämistä kansalaisten viesteistä on tehtävä oma jatkojuttunsa. Hän ehdotti jatkojuttua tiiminsä esimiehelle, joka vei jutun eteenpäin.

Minulla oli juttu jo puoliksi kirjoitettuna, kun Atte Jääskeläiseltä tuli tieto, että juttua ei tehdä. Olin yllättynyt, koska olin itse sitä mieltä, että kyseessä on uutinen. Toimituksen johto ei ollut samaa mieltä kanssani, joten en ole edistänyt juttuani sen jälkeen, Vuorikoski kommentoi.

[ Onko Sipilä kuitenkin saanut Ylen vapaasta tiedonvälityksestä kuristusotteen, vaikka Atte Jääskeläinen toisin kertoo?]

Pääministeri Sipilä vaiensi Ylen Terrafame-asiassa - Ruben Stilleriä uhattiin irtisanomisella

Iltalehti 30.11.2016

Lehden tietojen mukaan Ylen johto päätti hyllyttää Sipilä-jutut sen jälkeen, kun pääministeri oli lähettänyt perjantai-iltana kymmenkunta viestiä yhdelle Ylen toimittajalle. Pääministeri oli lehden mukaan kirjoittanut, että ei luota Yleisradioon lainkaan.

Suomen Kuvalehti kertoo, että Ylen johto myös rajoitti aihetta käsittelevien uusien juttujen tekemistä. Lehden tietojen mukaan Pressiklubi-ohjelman juontaja Ruben Stiller sai tiistaina kirjallisen varoituksen, koska oli valmistellut ensi perjantain lähetystä "uutis- ja ajankohtaistoiminnan johdon asettaman journalistisen linjan vastaisesti".

Yleä ryöpyttänyt Sipilä parahti jo syyskuussa: ”Mitä jos Yle loppuu ja Maikkari loppuu, mitä sitten?”

Demokraatti 30.11.2016

Sipilän syyskuiset kommentit Yleisradiosta asettuvat tänään entistä erikoisempaan valoon. Sipilä kommentoi tuolloin keskellä toisen keskustaministerin Anne Bernerin Finavia-jupakkaa, että ”Mitä jos Yle loppuu ja Maikkari loppuu, mitä sitten”.

Sipilän koettiin jo tuolloin astuneen vapaan tiedonvälityksen varpaille ja uhanneen sitä jollain tapaa.

Suomen suurin työntekijäkeskusjärjestö SAK liputtaa varovaisesti Guggenheimin puolesta

Demokraatti 29.11.2016

Suomen suurin keskusjärjestö SAK liputtaa varovaisesti Guggenheim-museon rakentamisen puolesta. Museota on kaavailtu vuosikaudet Kauppatorin tuntumaan Helsinkiin. Ratkaiseva äänestys kaupunginvaltuustossa on huomenna keskiviikkona. Äänestyksestä on povattu erittäin tiukkaa.

Työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen SAK:sta kertoo Demokraatille, että Guggenheim-asia on osa SAK:n matkailun kehittämisraporttia. Kehittämisraportti menee SAK:n hallituksen käsittelyyn kahden viikon kuluttua 12. joulukuuta. Vasta sen jälkeen asiasta voi puhua virallisesti SAK:n kantana, kun myös ammattiliitot ovat ilmaisseet kantansa raportin kirjauksiin.

Raportissa otamme kantaa siihen, että matkailualaan pitäisi ylipäänsä lisätä panoksia. Matkailu on tulevaisuuden kasvuala, Tukiainen sanoo.

Sukkulointi Brysselin ja Strasbourgin välillä turhauttaa EU-parlamentaarikkoja

Helsingin Sanomat 29.11.2016

Kaikki suomalaismepit haluaisivat lopettaa piinallisen ja kalliin matkustamisen Strasbourgiin EU-parlamentin istuntoihin

LOKAKUUN alussa tuhannet politiikan koulimat ja hyväpalkkaiset ihmiset tekivät jälleen kerran turhautuneina matkaa Ranskan Strasbourgiin ja siellä sijaitsevaan Euroopan parlamenttiin. He olivat menossa hyväksymään Pariisin ilmastosopimusta, jolla pyritään vähentämään kasvihuonekaasujen päästöjä.

EU-parlamentin varapuhemies Anneli Jäätteenmäki (kesk) lähetti medialle tiedotteen, joka muistutti panttivangiksi jääneen ihmisen hätähuutoa.

”EU vaatii jäsenmaita, kansalaisia ja yrityksiä vähentämään hiilidioksidipäästöjä. Strasbourgiin matkustamisesta aiheutuu kuukausittain 19 000 tonnin hiilidioksidipäästöt. Järjettömät aikaa ja rahaa tuhlaavat sekä ympäristölle haitalliset Strasbourgin viikot on lopetettava”, Jäätteenmäki vaati.

Gävlen olkipukki liekeissä – vain tunteja avajaisten jälkeen

Iltasanomat 28.11.2016

Pukin nähtiin palavan puoliltaöin Suomen aikaa – vain tunteja avajaisten jälkeen. Tapausta epäillään tuhopoltoksi.

Pukki pystytettiin Gävleen ensimmäisen kerran vuonna 1966. Se on tuhottu useimpina vuosina joko polttamalla tai käsivoimin. Ainakin kerran pukki on jyrätty autolla.

Mieluummin Suomen itsenäisyyden ajan museo

Uusi Suomi 28.11.2016

Guggenheim-suunnitelman yksi suuri puute on arkkitehtikilpailun voittaneen rakennusehdotuksen estetiikka, kirjoittaa kaupunginvaltuutettu Ville Jalovaara, sosialidemokraattisen valtuustoryhmän varapuheenjohtaja.

Historiantutkija Jalovaara muistuttaa blogissaan omasta aiemmin esittelemästään ideasta. Hän on ehdottanut Guggenheimille suunnitellulle tontille suomalaisempaa kulttuurinähtävyyttä.

Miltä kuulostaisi Suomen itsenäisyyden ajan museo Kauppatorin laidalle? hän kirjoittaa.

”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

Taloussanomat 27.11.2016

Kelan uusi pääjohtaja Elli Aaltonen haluaa lakkauttaa vastikkeettoman sosiaaliturvan. Hän sanoo Suomen Kuvalehdessä, että etuuksia ja kannustin- ja tuloloukkuja on liikaa.

Nyt meillä on etuutta, etuutta, etuutta, etuutta, ja niiden välissä loukkuja, loukkuja, loukkuja, loukkuja. Miten saamme kannustinloukut pois? Ja miksi ylipäätään ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta? Voisiko vaihtoehto olla, että maksaisimmekin osallisuudesta? Aaltonen sanoi lehden haastattelussa.

Käytännössä Aaltosen uudistukset tarkoittaisivat vastikkeettoman sosiaaliturvan, kuten vastikkeettoman työttömyysturvan, loppua. Erityisesti pitkäaikaistyöttömät ovat pitäneet ajatusta pakkotyönä.

Professori Castron kuolemasta: "Symbolisesti valtavan suuri asia"

Yle uutiset 27.11.2016

Kuuban edesmennyt johtaja Fidel Castro muistetaan erityisesti Kuuban vallankumouksesta ja poikkeuksellisen pitkästä johtajakaudestaan.

Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professorin Teivo Teivaisen mukaan Fidel Castron kuolemalla on valtava symbolinen arvo. Siitäkin huolimatta, että terveysongelmista kärsinyt 90-vuotias Castro ei ollut enää vallankahvassa.

Hänen symboliarvonsa Kuuban nykyhallitukselle on niin valtava, että spekulaatiot ovat käynnistyneet siitä, että mitä nyt tapahtuu, Teivainen sanoo.

Teivainen uskoo, että Castro muistetaan erityisesti Kuuban vallankumouksesta ja poikkeuksellisen pitkästä johtajakaudestaan. Castron tavaramerkit, sikari ja parta, kasvattivat osaltaan hänen ikonisuuttaan.

Toki hänen uraansa leimaavat myös monet väkivaltateot ja sananvapauksia ja muita kansalaisoikeuksia tukahduttanut toiminta.

Natseja on nyt lähempänä valtaa kuin kertaakaan 70 vuoteen

Helsingin Sanomat 27.11.2016

Kun hakaristit ja Hitler-tervehdykset toisen maailmansodan jälkeen kiellettiin, pystytettiin samalla Hitlerille muistomerkki, jota ei voinut kaataa.

KÄSI OSOITTAA ylös. Kulma on noin 45 astetta, sormet ovat yhdessä.

Näin tervehdittiin natsi-Saksan johtajaa Adolf Hitleriä. Mutta nyt videolla hailataan vastavalitulle Yhdysvaltain presidentille.

”Hail Trump! Hail victory!”

Washingtonissa alkuviikosta kuvattu kohtaus on kylmäävä. Natsitervehdystä Trumpille tekevä joukko ei koostu haja-asutusalueiden reppanoista. Tilaisuutta johtaa Richard B. Spencer, alt-rightiksi kutsutun äärioikeisto- ja uusnatsiporukan johtaja.

Suomessakin hailattiin. Tampereella alkoi maanantaina oikeudenkäynti hallituspuolue perussuomalaisten eduskunta-avustajaa Terhi Kiemunkia vastaan. Oikeussalin yleisössä tehtiin natsitervehdys.

Scorsesen uusimman elokuvan näkee ensimmäisenä 400 pappia Vatikaanissa

Helsingin Sanomat 27.11.2016

OHJAAJA Martin Scorsesen uusin elokuva Silence on vihdoin valmis. Odotus on ollut pitkä, sillä Scorsesen elokuvaprojekti on kestänyt yhteensä 27 vuotta.

Elokuvan maailman ensi-ilta on ensi tiistaina Vatikaanissa, kertoo Guardian-lehti. Ohjaaja osallistuu elokuvailtaan yhdessä 400 papin kanssa. Paavin ei kuitenkaan odoteta saapuvan paikalle.

Elokuva perustuu japanilaisen Shusaku Endon samannimiseen vuonna 1966 julkaisuun romaaniin. Se kertoo kahdesta 1600-luvulla eläneestä portugalilaisesta jesuiittalähetyssaarnaajasta, jotka lähtevät Japaniin etsimään oppi-isäänsä Ferreiraa.

FERREIRA oli lähetyssaarnaaja, joka luopui uskostaan sen jälkeen, kun häntä kidutettiin antikristillisissä puhdistuksissa Japanissa. Puhdistukset kestivät yli 250 vuotta. Sen aikana kymmeniätuhansia kristittyjä vainottiin, kidutettiin ja tapettiin. Kristinusko sallittiin Japanissa 1873.

Suomen massiivisin dvd-paketti julki joulukuussa, sisältää 232 SF-filmiä ja painaa kahdeksan kiloa – mukana kaksi osittain tuhoutunutta harvinaisuutta

HS Kulttuuri 25.11.2016

Juhlakokoelma sisältää 232 elokuvaa Suomen Filmiteollisuuden elokuvaa 1930–1960-luvulta.

YHDEKSÄS joulukuuta VLMedia julkaisee Suomen elokuvahistorian perusteellisimman ja fyysisesti jättimäisimmän juhlakokoelman Suomen Filmiteollisuuden elokuvista.

Jättikokoelmalla yhtiö haluaa juhlistaa satavuotiasta Suomea.

”Keräilijöitä ennakkoon saaman palautteen perusteella tätä boksia todella odotetaan”, kertoo Tommy Nyholm VLMediasta.

Kokoelma sisältää 232 elokuvaa vuosilta 1934–1963. Ensimmäinen on Erkki Karun ohjaama Meidän poikamme ilmassa – me maassa ja viimeinen Teerenpeliä (ohjaus Aarne Tarkas ). Suomen Filmiteollisuus toimi vuosina 1933–1965.

KOKOELMA on pakattu vajaa puoli metriä levyiseen boksiin ja se painaa noin kahdeksan kiloa. Mukana tulee myös 56-sivuinen kirjanen, joka sisältää julistekuvia ja esittelyt elokuvista. Hinnaltaan se on noin 200–250 euroa.