DPK.fi

Hells Angels Tanska lähetti yllättävän tiedotteen

Tanskan Hells Angels -moottoripyöräkerho on toimittanut julkisuuteen lehdistötiedotteen, jossa se vetoaa tanskalaisiin, jotta nämä eivät kohdistaisi vihaansa turvapaikanhakijoita kohtaan. Hells Angels kertoo, ettei se ole lainkaan tyytyväinen ”he tai me” -tyyppiseen vastakkainasetteluun.

Kuten useimmissa tämän maan kansalaisissa, näkyy myös kerhomme jäsenistössä huolestuneisuus siitä, että niin moni turvapaikanhakija ja maahanmuuttaja on tullut maahamme hyvin lyhyessä ajassa, ja kuinka se voi aiheuttaa kulttuurien törmäyksiä. MUTTA tämän sanottua, on todettava, ettei ole pakolaisten syy, että he etsivät paikkaa, jossa he voivat saada turvallisen ja paremman elämän, Hells Angels toteaa.

The Hateful Eight

Quentin Tarantinon elokuva on aina tapaus. The Hateful Eight on kolmen vuoden takaisen Django Unchainedin tapaan western, mutta tyyliltään se on aivan erilainen.

The Hateful Eightin nimi tuo mieleen John Sturgesin vuoden 1960 elokuvan Seitsemän rohkeaa miestä (The Magnificent Seven), mutta itse asiassa se ei muistuta klassisia westernejä. Eikä kyseessä ole myöskään mikään Seitsemän rohkean miehen antiteesi.

Ohjaaja on itse kertonut, että The Hateful Eight on saanut pikemminkin vaikutteita 60-luvun lännensarjoista kuten Bonanza ja High Chaparral, jotka olivat Suomessakin aikoinaan suosittuja.

Suomalaiset naiset yrittävät ostaa seksiä turvapaikan-hakijoilta 20 eurolla

Suomalaiset naiset ovat tarjonneet yksinäisille turvapaikanhakijapojille 20 euroa seksistä, kertoo diakonissalaitoksen työntekijä.

Vanhemman suomalaisen naisen epäillään ostaneen seksiä yksin Suomeen tulleelta alaikäiseltä turvapaikanhakijalta. Asiasta on tehty lastensuojeluilmoitus, kertoi Helsingin Diakonissalaitoksen työntekijä Svenska Ylelle.

Diakonissalaitoksella turvapaikanhakijoiden opettajana työskentelevä Taina Cederström vahvistaa asian Ilta-Sanomille.

”Yksi poika kysyi, että saavatko naiset pussata silloin, kun haluavat”

Me paasaamme turvapaikanhakijoille, miten täällä pitää kohdella naisia. Ja sitten tämä näyttäytyykin heille tällä tavalla.

Rosa Meriläinen

Miehiä tulee ja menee, mutta ystävättäret pysyvät

Mitä enemmän rakastan äitiäni ja ystävättäriäni, sitä enemmän rakastan itseäni. Ja se on tärkeää tässä kulttuurissa, joka liiaksi kannustaa naisia vihaamaan omaa kehoaan ja aliarvioimaan omia kykyjään. Kun katson rakastamiani kyvykkäitä ja kauniita naisia, muistan itsekin olevani kaunis ja kyvykäs.

On aikoja, jolloin olen kiitollinen siitä, että ystävättäreni ovat nimenomaan naisia. Naisen elämään liittyy asioita, joita voi juhlistaa parhaiten toisten naisten kanssa.

Väestöliiton asiantuntija: Olen huolissani miesten väheksymisestä liitoissa ja sinkkuelämässä

Väestöliiton palveluissa nähdään miehen kärsimys siitä, miltä tuntuu tulla parisuhteessa kohdelluksi välttämättömänä pahana tai tyttö­kavereita huonompana ystävänä, kirjoittaa Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen

Rosa Meriläinen kirjoittaa blogissaan naisystävien korvaamattomuudesta miehiin nähden. Ajatus ilmentää ajallemme ominaista menestyvien naisten tapaa puhua miehistä väheksyvästi ja naisystävistä ylistävästi. Ilmiö tulee vastaan myös Väestöliiton parisuhdepalveluissa netissä ja vastaanotoilla. Huolestuttavaa on, kun puhe muuttuu miestä syrjiväksi toiminnaksi ja avoimeksi väheksymiseksi.

Ajatus ilmentää 2000-luvun miehen ja naisen etääntymistä parisuhteessa ja naisen tarvetta – oikeastaan hätää – korvata menetetty läheisyys kavereilla. Kiireinen ja kuormitettu elämäntapa ei lisää parisuhdeonnea. Toisen poissa ollessa läheisin uskottu onkin kaveri eikä oma puoliso.

Naisystävät ovat tärkeitä mutta eivät koskaan yhtä tärkeitä kuin puoliso, valittu tai lasten isä.

Nyt avautuu suomalainen mies! "Naiselle olen sylkykuppi"

Vien lapsen aamulla hoitoon, tulen syömään pikaisen lounaan kotiin ja reilussa 30 minuutissa syötän toisen lapsen tai keksin kaikille ruuat. Töiden jälkeen haen lapsen hoidosta, käyn kaupassa ja valmistan ruuan. Illalla lasten kanssa olemista ja iltatoimet lapsille. Nukutan tytön tai pojan ja sitten omaa aikaa. Ei tunnu riittävän sitten millään panokseni. Useimmiten tulee jostain sanomista, ja mikäli vastaan sanon niin saan kyllä kuulla asiasta.

Juttu oli kuin arkielämääni. Sain kotikasvatuksen jossa korostettiin pehmeitä arvoja, isäni teki kotitöitä ja antoi hyvän esimerkin. Viimeksi jouluaaton aattona imuroidessani homma keskeytettiin, koska en osaa kunnolla. Kymmenen vuotta olen tätä taloa imuroinut... Usein tuntuu siltä että tästä neljän hengen perheestä kolme on aina väärässä ja tekee kaiken väärin. Asioista ei uskalla puhua, kun räjähdetään silmille. Olen rikki ja väsynyt, todellakin.

KivaKiittiMoi!

Nettiin vuotaneilla tiedoilla yhteys kiistellyn MV-lehden perustajaan

Keskusrikospoliisista vahvistetaan Ylelle, että suomalaisten nettiin vuotaneiden yhteystietojen jäljet johtavat MV-lehden perustajaan Ilja Janitskiniin.

KRP ei ole vielä ollut yhteydessä Janitsikiniin, joka asuu Barcelonassa Espanjassa.

KRP:n mukaan monikin seikka tapauksessa johtaa ulkomaille. Tästä syystä poliisin pitää muun muassa selvittää mitä rikosnimikkeitä tapahtunut mahdollisesti täyttää, ja ovatko nämä teot kyseisen maan lakien mukaan rikoksia.

Yhteystietoja arvioitiin olevan jopa kaksi miljoonaa, ja ne oli luokiteltu erilaisten järjestöjen ja kampanjoiden alle.

MV-lehteä vastaan kampanjoivalle Hanna Huumoselle törkeää palautetta

"Osuimme arkaan paikkaan"

Sosialidemokraattisten Opiskelijoiden puheenjohtaja, jyväskyläläinen Hanna Huumonen pitää saamiaan uhkauksia muun muassa joukkoraiskauksista jäävuoren huippuna.

Sosialidemokraattisten Opiskelijoiden SONKin puheenjohtaja, jyväskyläläinen Hanna Huumonen on tyytyväinen yhdistyksen käynnistämään "Loppu MV-lehdelle" -kampanjaan, vaikka hänen saamansa henkilökohtainen palaute on ollut erittäin uhkaavaa.

Väitteemme siitä, että sivusto edistää muun muassa rasismia ja naisvihaa, tulee todistettua tällä toiminnalla. Siinä mielessä haluan kiittää törkyisiä viestejä lähettäneitä. On surkuhupaisaa, että 27-vuotias opiskelija koetaan niin suureksi uhaksi, että MV-lehdessä liitetään naamaan kaikenlaista potaskaa. Ilmeisesti osuimme arkaan paikkaan, koska reaktio oli näin vahva. En näe muuta syytä, miksi he olisivat ottaneet tästä niin vakavasti nokkiinsa, Huumonen toteaa Iltalehdelle.

Kokoomusnuoret: Rahahanat saatava kiinni

Yhdeksän opiskelija- ja nuorisojärjestöä vaatii, että yritykset lopettaisivat mainostamisen kiistellyssä MV-lehdessä. Maanantaisessa kannanotossa on mukana edustus kaikista suurista puolueista, ei kuitenkaan perussuomalaisista.

Useat poliittiset opiskelija- ja nuorisojärjestöt vaativat, että sellaiset yritykset, jotka ovat hankkineet mainostilaa kiisteltyjen MV-lehden ja Uber Uutisten sivuilta, lopettaisivat "vihapuhetta ja toistuvia valheita levittävien" julkaisujen tukemisen ja kantaisivat yhteiskunnallisen vastuunsa.

Halusimme mukana olevien poliittisten opiskelija- ja nuorisojärjestöjen kanssa antaa vahvan viestin siitä, että se, mitä MV-lehti ja muut sen kaltaiset sivustot tekevät eli julkaisevat muka-uutisia ja lietsovat vihaa ja rasismia, pitää tuomita tiukasti.

Valheilla rahastamisen on loputtava

KANNANOTOSSA ovat mukana Keskustan Opis­ke­li­ja­liitto ja Keskus­ta­nuoret, Kokoomuksen Nuorten Liitto, Kokoomuksen Opis­ke­li­ja­liitto Tuhatkunta, Liberala studerande LSK, RKP-nuoret, Sosi­a­li­de­mok­raat­tiset Nuoret, Vasemmisto-opiskelijat, Vasem­mis­to­nuoret sekä Vihreiden nuorten ja opis­ke­li­joiden liitto ViNO.

Kyllikin siskot partioi Joensuun kaduilla, koska niin rasismi ratkaistaan

Viime viikolla Niina Ruuska, 40, päätti toimia.

Hän kirjoitti Facebookiin julistuksen, joka alkoi: ”Kyllikin siskot. Aloitamme katupartioinnin Joensuussa.”

Soldier of Odinin jäsen esimerkiksi kirjoitti 4. tammikuuta Facebookiin ”Toiminta partioidessa: Puututaan välittömästi, jos huomataan, että suomalainen on pulassa, käytetään voimakeinoja ainoastaan tarvittaessa ja tarpeen vaatimalla tavalla. Ketään ei huvikseen hakata jos siltä tuntuu.”
Niina Ruuska kirjoitti vastineeksi Kyllikin siskojen koollekutsussa: ”Toiminta partioidessa: Puhutaan välittömästi, jos huomataan että ihminen tahi eläin on pulassa. Käytetään voimasanoja ainoastaan tarpeen vaatimalla tavalla. Ketään ei huvikseen puhuteta, jos siltä tuntuu.”

Joensuussa syntynyt ja kasvanut Ruuska kuvaili viestissä, kuinka Kyllikin siskot -nimeä totteleva ryhmä alkaisi kiertää Joensuun kaduilla ja toreilla juttelemassa ihmisille. Kaarinassa tällä hetkellä asuva Ruuska oli törmännyt netissä juttuihin äärioikeistolaisesta Soldiers of Odin -järjestöstä, joka oli aloittanut katupartioinnin ”valkoisen Suomen puolesta”, ja halusi tempaista takaisin.

Kyllikin siskoja tarvitaan, sanoo Ruuska, koska rasismi ja vastakkainasettelut ovat vahvistuneet.

On kyse toisten kunnioittamisesta. Kyllikin siskot vastustaa rasismia ja ylipäätään ihmisten jaottelemista kahteen kastiin, ”meihin” ja ”heihin”. Jos niin käy, muodostuu negatiivinen ilmapiiri, joka vaivaa ihan kaikkia.

Turvapaikan-hakija pettyi oloihin Suomessa

”Nyt he pyytävät meitä siivoamaan ja osallistumaan keittiöhommiin…”

ASUKAS kertoi myös yleisemmin kokemuksistaan Suomesta. Hän sanoo olevansa lähinnä pettynyt.

Ensikokemus Tampereesta oli patjat lattialla.

Kun tulimme Tampereelle, täällä ei ollut edes sänkyjä. Nukuimme lattialla. Kaksi viikkoa sitten sängyt tulivat. Meitä pyydettiin kasaamaan niitä itse, koska se kuulemma maksaisi muuten 50 euroa tai jotain sellaista per sänky, jos joku firma kasaisi ne, turvapaikanhakija sanoo.

Nyt he pyytävät meitä siivoamaan, osallistumaan keittiöhommiin ja niin edelleen.

Meille annetaan 92 euroa kuukaudessa. Täällä tarjotaan ruokaa, muttemme pysty syömään sitä.

Asukas valitteli myös terveydenhuollon puutetta.

Kommentoi turvapaikanhakijoille annettua apua

Tähän voit kirjoittaa mielipiteesi. Käytä permanent tussia, viestisi näkyvyyden varmistamiseksi.

David Bowie on kuollut pitkän syöpätaistelun jälkeen

Brittiläinen musiikkilegenda David Bowie on kuollut. Tieto tähden kuolemasta uutisoitiin hänen virallisilla verkkosivuillaan sekä Twitter- ja Facebook-sivustoillaan varhain maanantaina.

”David Bowie kuoli rauhallisesti tänään perheensä ympäröimänä 18 kuukautta syöpää vastaan kestäneen taistelun jälkeen. Vaikka monet teistä kokevat menetyksen, toivomme, että kunnioitatte perheen yksityisyyttä surun hetkellä”, tiedotteessa todetaan.

Savolaiskunnan uusi kunnanjohtaja

Täällä on joku ihmeellinen asenne

On vaikea ajatella aikaa ilman Kekkosta. Täällä ainakin. Ja onhan se aika retro, nuortenkin mieleen, vastaa Vilma Kröger uteluun, miten kauan Pielavesi voi vielä nostaa kuntakuvaansa Urho Kekkosen nimellä.

Pielaveden uuden kunnanjohtajan työhuoneessa Kekkonen on nätisti pienessä taulussa. Jättimäistä puista Kekkos-päätä Kröger ei ole huoneeseensa roudannut, vaikka sekin on käynyt mielessä. Polla saa edelleen olla kunnantalon kokouksia vartioimassa.

Täällä on joku ihmeellinen asenne, tekemisen meininki ja luottamus tulevaisuuteen.

Oikeusvaltio on Suomessa uhattuna

KKO:n entisen presidentti Pauliine Koskelon mielestä useat hallitukset ovat suhtautuneet välinpitämättömästi oikeusvaltion periaatteisiin.

Kymmenen vuotta kestäneen presidenttikautensa aikana hän on monta kertaa vaatinut oikeuslaitoksen uudistamista.

”Suomessa poliittisen järjestelmän toimintaa eivät ohjaa ne periaatteet, joiden valtiosäännön mukaan pitäisi päätöksentekoa ohjata”, Koskelo sanoo.

Perustuslain mukaan valtiosääntö turvaa ihmisarvon loukkaamattomuuden ja yksilön vapauden ja oikeudet sekä edistää oikeudenmukaisuutta yhteiskunnassa.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on toistuvasti korostanut, että sopimusvaltioilla on velvollisuus järjestää oikeuslaitos siten, että oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin vaatimukset kyetään täyttämään kaikissa olosuhteissa.

”On täysin selvää, että tätä lähtökohtaa ei ole Suomessa noudatettu."

Keskustan Anttila kummeksuu palkansaajien lakkointoa ja perää Sdp:ltä vastuunottoa

Keskustan kansanedustaja muistuttaa, että Sdp:n johtama hallitus vei aikoinaan Suomen yhteisvaluutta euroon.

Anttila viittaa Lännen Median kyselyyn, jonka mukaan monet palkansaajajärjestöt ovat valmiita suurlakkoon. Hän ihmettelee miten lakkoilu edistäisi palkansaajien omaa etua, jota yhteiskuntasopimuksen syntyminen eittämättä toisi.

”Nyt palkansaajajärjestöjen jäsenten tulee vaatia omilta johtajiltaan nimenomaan palkansaajille paljon paremman vaihtoehdon eli yhteiskuntasopimuksen neuvottelemista ja solmimista”, Anttila kannustaa.

”Suomen vei yhteisvaluutta euroon Sdp:n johtama hallitus vuonna 1998 eduskunnan enemmistön tekemällä päätöksellä. Tästä syystä Sdp:lläkin on iso vastuu Suomen selviytymisestä euro-oloissa. Missä tämän vastuunotto näkyy nyt?” Anttila kysyy tiedotteessaan.

Suomeen tulossa ennennäkemätön lakko, jos hallitus ei peru pakkolakeja

Suomeen on muodostumassa vahva ja laaja lakkorintama, mikäli maan hallitus ei muuten peru pakkolakiesityksiään.

Asia selviää Lännen Median työmarkkinakyselystä, joka lähetettiin palkansaajien keskusjärjestöjen (SAK, STTK ja Akava) hallituksien jäsenille ja keskeisten ammattiliittojen hallituksien jäsenille. Kyselyyn vastasi 207 ay-vaikuttajaa.

Kekkosen ensimmäisen presidenttikauden alkaessa 1.3.1956 alkoi Suomessa yleislakko. Lakossa oli lähes puoli miljoonaa ihmistä.

SAK:n keskeisistä päättäjistä 88 prosenttia kannattaa lakkoon ryhtymistä pakkolakien vastustamiseksi. LM-kysely kertoo sen, ettei valmius lakkoon ole pelkästään Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n linja.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n vastaajista 59 prosenttia tukee lakkoaseen käyttöä. Ammattiliittokohtainen hajonta on toimihenkilöpuolella suurta, mutta yleislakon mahdollisuutta tukee se, että suuret ammattiliitot Pro ja Tehy ovat LM-kyselyn perusteella valmiita lakkoon.

Tarja Halonen tv:ssä: ”Naisrauha on vuosisatoja vanha”

Naisrauha pohjoismaissa on vuosisatoja vanha, ei saa koskea eikä verbaalisesti häiritä. Näin presidentti Tarja Halonen kommentoi naisiin viime aikoina kohdistuneita väkivaltaisia tekoja ja ahdistelutapauksia Ylen Ykkösaamussa.

Naisia ahdisteltiin vuodenvaihteessa Saksan eri kaupungeissa. Myös Helsingissä poliisi kertoi varautuneensa uudenvuoden yönä turvapaikanhakijoiden tekemiin näpistyksiin, ahdisteluihin ja jopa raiskauksiin.

Samalla Halonen varoitti ylilyönneistä yksityishenkilöiden suhtautumisessa turvapaikanhakijoiden. Kommentti liittyi keskusteluun katupartioista.

Sähköauto voi olla parempi talviauto kuin polttomoottori-auto

Jari Sarasvuo, Tesla Model S ja toimintasädetrauma

Yritysvalmentaja Jari Sarasvuolla on käytössään jo toinen Tesla Model S. Ensimmäisestä hän hankkiutui kiukuspäissään eroon.

”Purin kaupan. Kuluttajana loukkaannuin siitä, että toimintasäteeksi luvattiin 502 kilometriä, mutta en päässyt Kauniaisista Turkuun ja takaisin – kesällä. Jos maksan 139 000 euroa cash autosta, niin asiakaslupauksessa ei voi olla 40 prosentin heittoa.”

Tämän saman punaisen auton osti Sarasvuon lähellä asuva kaveri. Sarasvuo tuli pikkuhiljaa katumapäälle entistä autoa katsellessaan. Lopulta hän osti nykyisen nelivetoisen, noin 700-hevosvoimaisen Teslansa.

”Toimintasädetraumasta”, kuten Sarasvuo asian ilmaisee, selvittyään Sarasvuo pitää nyt sähköautoilua seikkailuna, johon pitää asennoitua oikein ja suunnitelmallisesti.

”Toimintasäteestä lähtee tällaisilla keleillä melkein puolet. Sehän on vähän sama, jos ajaisit tavallisella autolla, ja pakkasella sulta otettaisiin puolet bensasta tankista. Hehheh! Mutta hyvä puoli on se, että Teslan tankkaaminen ei ole kallista. Meidän yösähköhinnalla ’tankilliselle’ tulee hintaa 3,5 euroa.”

The Last Roll of Kodachrome

Kölnin joukko-ahdistelusta yli sata rikosilmoitusta

Ylipormestarin lausunnosta vastalauseiden myrsky: ”Kannattaa pitää käsivarren mittainen etäisyys”

Saksan liittokansleri Angela Merkel vaatii oikeusvaltion kovaa vastausta Kölnin seksuaalirikoksiin.

Opiskelija Michelle Laukat ja hänen kaveriporukkansa oli uudenvuodenaattona matkalla katsomaan ilotulitusta Kölnin rautatieaseman läpi, kun miesjoukko piiritti heidät.

”Me emme päässeet enää eteenpäin. Ulkomaalaistaustaiset miehet tulivat ja kävivät kiinni, jotkut yrittivät riisua meiltä vaatteita”, Laukat sanoi uutiskanava N-tv:n studiohaastattelussa tiistaina illalla.

Michelle Laukatin mukaan hänen kaveriporukkansa pääsi tekijöistä eroon koska he pystyivät pysyttelemään yhdessä ja koska heidän joukossaan oli myös miehiä.

Noin tuhat ulkomaalaistaustaista miestä oli kokoontunut Kölnin päärautatieaseman ja tuomiokirkon väliselle aukiolle. Poliisin mukaan naiset ovat kertoneet heidän olleen ”pohjoisafrikkalaisen tai arabin näköisiä”.

erhberb

Osa miehistä muodosti pienempiä ryhmiä, kävi käsiksi naisiin ja myös varasti heiltä lompakoita ja puhelimia.

Sähkön kulutuksen talven ennätys huippu lähes 15000 MW

”Suomi on nyt täysin tuontisähkön varassa huippukulutustilanteissa,” johtaja Raimo Päivinen Fingridistä sanoo.

Suomessa on tänään 7.1.2016 rikottu tämän talven sähkön kulutushuippu. Kello 8.30 sähkön kulutus oli kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan 14 902 megawattia (MW).

Samaan aikaan kun Suomen sähkökulutus takoo huipulukemia, Suomen voimajärjestelmä on pahasti epätasapainossa.

Kello 8.45 sähkön kulutuksen ja kotimaisen tuotannon ero oli peräti 4 237 megawattia. Puuttuva tuotanto on korvattava sähkön tuonnilla. Sähköä virtaa nyt Suomeen Ruotsista, Venäjältä ja Virosta.

Engelin helmi puhdistettiin syljellä ja saippualla – historiallinen Kansalliskirjasto aukeaa taas

Tämä hetki on historiallinen: Kansalliskirjasto alastomana, ilman nidettäkään.

Muinaiset arabiankieliset käsikirjoitukset, keskiaikaiset pergamentit, nuottivihkot, kartat ja postimerkkikokoelmat ovat kellarissa turvassa. Myös kirjaston päärakennuksen tiloista on viety kirjoja väistötiloihin, kaikkiaan kolme hyllykilometriä pelkkiä kirjoja.

Nyt on ainutlaatuinen mahdollisuus tutkia tyhjien hyllyrivien paljastamaa käsityöjälkeä 1800-luvulta. Pöly on pyyhitty pois. Yhtäkään rasvaista sormenjälkeä ei näy.

Tällaiseen arkkitehtuurin aarteeseen, kulttuurihistorian helmeen ei kajota miettimättä. Rakennus on mainittu yhtenä Euroopan kauneimmista kirjastoista.

Sen uusklassinen arkkitehtuuri itsessään ruokkii tiedonjanoa, kuvailee Euroopan historian professori Laura Kolbe Helsingin yliopistosta.

Kirjaston kunnostustöissä on kulunut kaksi vuotta ja sitä on edeltänyt pitkällinen aivotyö.

Pohjois-Korea ilmoitti tehneensä ydinkokeen vetypommilla

YK:n turvallisuusneuvosto koolle

Jos väite pitää paikkaansa, kyseessä on Pohjois-Korean ensimmäinen vetypommitesti ja jo neljäs ydinkoe. Kansainvälisten mittausten mukaan maa järisi ydinkoealueella.

Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un on jo aiemmin väittänyt, että Pohjois-Korealla on käytettävissään vetypommi. Vetypommi perustuu fuusioreaktioon ja se on tehokkaampi kuin uraaniin tai plutoniumiin perustuvat ydinaseet.

On vaikea todentaa, oliko nyt tehdyssä ydinkokeessa todella kyse vetypommista, kuten Pohjois-Korea väittää. Etelä-Korean puolustusministeriön edustajan mukaan on mahdollista, että kokeessa on käytetty pientä määrää vetyä. Varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole.

Twitter pohtii uudistusta:
10 000 merkin twiitit

Pikaviestipalvelu Twitter harkitsee uutta palvelua, joka mahdollistaisi jopa 10 000 merkin twiittien kirjoittamisen. Nyt twiittien merkkimäärän yläraja on 140 merkkiä.

Tällä hetkellä Twitter testaa versiota, jossa twiitit näkyisivät fiidissä tavallisessa 140 merkin pituudessaan. Täyden twiitin näkeminen vaatisi käyttäjältä jonkinlaista näppäimen painallusta, jolloin koko twiitti tulisi näkyviin.

Suomen ja Ruotsin välille halutaan Muskin superjuna

Teslasta ja avaruusraketeista tutun Elon Muskin visio huippunopeasta junasta voi muuttua todeksi myös Suomessa.

Turusta Ruotsin Norrtäljeen Ahvenanmaan kautta kulkeva huippunopeaa hyperloop-sukkulajuna saattaa olla totta tulevaisuudessa.

Putkessa magneettisesti kulkeva ja ihmisiä kuljettava kapseli voisi kiitää yli 1 000 kilometrin tuntinopeudella.

Tästä lailliseksi tulleesta kulkupelistä odotetaan kovaa hittiä

Ihastelevan näköisiä, hymyileviä ihmettelijöitä pyörii melkoisesti ympärillä, kun osastopäällikkö Leevi Roivanen pujottelee Kuopion Gigantin käytävillä kodinkoneiden seassa. Nuori mies etenee äänettömästi reipasta vauhtia eteenpäin, vaikka hän näyttää vain seisovan pyörillä varustetun laudan päällä.

Sisällä on tosi paljon elektroniikkaa, kuten gyroskoopit ja tasapainoanturit, Roivanen selittää.

Laite, jonka suomalaiseksi nimeksi on vakiintumassa tasapainoskootteri, on kuin poikittain oleva rullalauta, mutta potkujen sijaan sitä vie eteenpäin sähkömoottori. Parissa tunnissa latautuvat akut riittävät 10–15 kilometrin matkalle.

Kansanedustaja löi listan tiskiin – ”Vapautetaan ravintoloiden aukioloajat”

Viikonlopputelevisio-ohjelmassa Karpo kumppaneineen sekä puhuvat viinasta että juovat sitä koko lähetyksen ajan. Keskustelijoiden humaltumista arvioi lähetyksen lopuksi lääkäri Kari Salo.

Humaltuvat keskustelijat kertovat kuinka alkoholi kuuluu liike-elämään ja kauppaneuvotteluihin. Joskus voi vierähtää, vaikka koko viikko viinaa työnlomassa juoden. Lääkäri Salo antaa ohjeet mitä tehdä, jos viinaa joutuu juomaan paljon ja pitkään.

Suhtautuminen alkoholin terveyshaittoihin ei ohjelman tekovuonna 1972 vielä ollut kovinkaan tiukka. Salon mukaan alkoholia pitäisi juoda todella kovasti, että se vaurioittaisi maksaa tai muuta elimistöä. Hän pitää haittoja liioilteltuina.

Näin siis vuonna 1972 ja Jaana Pelkosen esityksessä vuonna 2016

Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen on julkaissut blogissaan listan muutoksista, joita alkoholilainsäädäntöön pitäisi hänen mielestään pikaisesti tehdä.

Edgar Reitzin toivottu suursarja

Nähdään Teemalla ensi kertaa lähes kymmeneen vuoteen

Ma 4.1.2016 klo 22.00 Yle Teema

Teema esittää alkuperäisen trilogian lisäksi myös sarjan viimeisimmän, vuonna 2014 valmistuneen osan, jossa siirrytään ajassa taaksepäin 1800-luvulle.

”Suomi ei ole kunnianhimoisia varten”

Yleisradion vanhin säilynyt ohjelmatallenne on presidentti P. E. Svinhufvudin uudenvuodenpuhe vuodelta 1935.

Kohuhan siitä syntyi, kun Aalto-yliopistossa opiskeleva nuori singaporelaisnainen Wen Wei sivalsi Suomea englanninkielisessä blogikirjoituksessaan ”Suomi ei ole kunnianhimoisia varten”.

Wen Wein mukaan Suomessa vallitsee täydellinen tasapaino työn ja yksityiselämän välillä. Täällä on hyvä ottaa iisisti. Suomalainen tasa-arvo ei kuitenkaan johda siihen, että menestyisi omilla ansioillaan. Se johtaa keskinkertaisuuteen. Suomalaiset pelkäävät sekä epäonnistua että onnistua, koska haluavat tehdä kaiken oikein.

”Jos on juuri hypännyt laivasta ja erittää tuoreen maahanmuuttajan hajua, on itse ansaittava kunnioituksensa.

”Olen varma, että taistelu Suomen muuttamiseksi on ajan ja nuoruuden hukkaa. Jos jäisin Suomeen, viiden vuoden sisällä minua odottaisi yhtiön kuihtuminen tai osa-aikatyöttömyys”, kirjoitti Wen Wei, jolla on oma sosiaalisen median yritys.

Valmistuttuaan hänen suuntansa on silti selvä: ”Palaan Singaporeen.”

Wen Wein englanninkielinen blogi kuumensi mamusomen. Blogi keräsi parisataa kommenttia, sitä jaettiin yli 3 000 kertaa, ja siitä keskusteltiin vilkkaasti esimerkiksi Facebookin Foreigners and Finns in Finland -ryhmässä.

Michael Caine haastattelussa

Caine, 82, on tehnyt toista sataa elokuvaa, voittanut Oscareita ja kiertänyt kuvauksissa Lontoosta Etelä-Afrikkaan, Hollywoodiin ja Helsinkiin.

Caine itse sanoo, että hänen muistettavin elokuvansa on jo vuonna 1965 valmistunut Salaisen agentin kansio. Ja miksikö?

”Siksi, koska se oli ensimmäinen kerta, kun nimeni oli alkuteksteissä ennen elokuvaa.”

Ollaan Cannesin elokuvajuhlilla ja toimittajat parveilevat ravintolapöydässä filmitähden ympärillä. Oscarin Caine on voittanut kahdesti sivuosasta: vuonna 1987 elokuvasta Hannah ja sisaret ja vuonna 2000 elokuvasta Oman elämänsä sankari. Ehdolla hän on ollut kuudesti. 1960-luvulta Cainen töistä muistetaan usein Alfie ja Italian Job.

Cainen ura alkoi vaatimattomasti. Hän oli pikkuteatterin avustaja, joka näytelmän lopussa saattoi tulla lavalle poliisina, sanoa yhden repliikin. Caine kertoo saaneensa kannustusta:

”Sanottiin, että ensin on vain vuorosana. Sitten tuplaat sen, sinulla on jo kaksi. Taas tuplaat, ja vuorosanoja on neljä. Jatkat ja jatkat, ja päädyt pääosaan.”

Suomi on muuttunut amerikka-laisemmaksi

Asuin Yhdysvalloissa 35 vuotta. Siellä miljoonilla ihmisillä ei ole paikkaa, jota he voisivat kutsua kodiksi. Kun muutin Suomeen vuonna 2011, huomasin, että kotimaani oli muuttunut huonompaan suuntaan.

Jotta voisimme korjata epäoikeudenmukaisuutta, meidän on puhuttava asiasta ääneen. Siksi luinkin mielenkiinnolla ja kiitollisuudella sunnuntaisivujen jutun ”Näin rikkaat ajattelevat köyhistä”

Juttua lukiessani ajattelin, että viimein Suomessa katsotaan vakavasti köyhiä syrjivää yhteiskuntaa, joka maastamme on tullut. HS:n kyselyssä yksi varakkaimpaan joukkoon kuuluva vastaaja kertoi, että köyhyys on lähes aina ihmisen oma vika. Tämä ajattelutapa on hallinnut yhdysvaltalaista eliittiä Yhdysvaltain historian alusta alkaen. Yhdysvaltain hallitus on harvainvalta, joka puetaan demokratiaksi.

Twitter tiukentaa kiellettyjen sisältöjen sääntöjään

Yhteisöpalvelu Twitter tiukentaa sääntöjään kiellettyjen sisältöjen osalta. Jatkossa Twitter voi sulkea määräajaksi tai kokonaan tilin, joka harjoittaa vihamielistä käyttäytymistä tai jonka ensisijaisena tarkoituksena on yllyttää vihaa muita kohtaan.

Pääministeri Sipilä moittii työmarkkinoiden jäykkyyttä

”Olemme koko ajan tehostaneet toimintaamme, ottaneet oppia parhaista käytännöistä ja kaikki ovat toimineet kovan paineen alla kiitettävästi”, Sipilä kehuu.

Lukijoiden kommentit

Jäykät työmarkkinat? Mistä ihmeestä moinen ilmaisu on peräisin? Sitä on hoettu viimeiset 20 vuotta. Se nyt vain on niin, että Suomi on sopimusyhteiskunta. Vaihtoehtona olisi tietysti saneluun tai peräti väkivallan uhkaan perustuva tapa hoitaa asioita.

Miksi tämä mies ei mene pitämään puheitaan pakolaiskeskuksiin koska mitä ilmeisemmin sieltä löytyy juuri NE kansalaiset ketkä tuntuvat olevan hänen sydäntään lähellä. Kuten koko tämä vuosi vaalien jälkeen, mies jaksaa syylistää vaan ja ainostaan kantasuomalaiset. Paitsi ne ketkä ovat varansa piilottaneet veroparatiiseihin he ovat hänen silmäteränsä.

Suomalaisten uudistumiskyky ei sen sijaan saa kiitosta Sipilältä. Vuosiin ei ole kyetty tekemään tarvittavia päätöksiä ja uudistuksia, työmarkkinat ovat jäykät, eivätkä ne ole kyenneet lunastamaan euroon liityttäessä annettua vakuutusta sopeutumiskyvystä.

”Työttömien määrän kasvu on ollut ainoa keinoa sopeutua. Näin ei voi jatkua. EU:n määrittelemät alijäämäkriteerit ovat paukkuneet ja velkaantumisvauhtimme on ollut nopeaa”, Sipilä kirjoittaa.

Sipilä kertaa hallituksen työmaan. Urakkana on kymmenen miljardin euron kestävyysvaje, jonka kuromiseksi tarvittavat päätökset tehdään tämän hallituskauden aikana. ”Ne ikävätkin hommat täytyy jonkun joskus tehdä.”

Viimeiset kaksi miljardia euroa kestävyysvajeesta hallitus tavoittelee Sipilän mukaan kattavansa kilpailukykyä ja muilla työllisyyttä edistävillä toimilla. Mikäli tähän ei päästä, niin keväällä 2017 hallitus joutuu tekemään lisäsäästöjä ja veronkorotuksia.

Yle-gallup: SDP on Suomen suurin puolue

SDP on nyt Suomen suurin puolue myös Ylen gallupissa. Sitä kannattaa 22,7% vastaajista. Nousua edelliseen mittaukseen on peräti 1,7 prosenttiyksikköä.

SDP nousi gallup-kärkeen Ylen mittauksessa ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen. Sama tapahtui pari viikkoa sitten Helsingin Sanomien teettämässä mielipidetiedustelussa.

Helsingin Guggenheim-kilpailun voittajan havainnekuvaa pilkataan yhdysvaltalais-mediassa

Helsingin Etelärantaan suunnitellusta Guggenheim-museosta niittää mainetta maailmalla – tällä kertaa kyse ei ole kuitenkaan järin mairittelevasta julkisuudesta. Arvostettu yhdysvaltalainen aikakauslehti The Atlantic nostaa Guggenheim-arkkitehtuurikilpailun voittajaehdotuksen esille tuoreessa jutussaan, jossa esitellään ”vuoden surkeimpia arkkitehtuurisia havainnekuvia”.

Suunnitelmaa on kutsuttu Suomessa majakaksi. The Atlantic puolestaan veistelee todella sumuisen havainnekuvan muistuttavan epäselvyydessään lähinnä linnoitusta Gondorin ja Mordorin rajalla. Gondor ja Mordor ovat jokseenkin synkeiltä näyttäviä paikkoja Keski-Maassa, joka puolestaan J. R. R. Tolkienin luoma fantasiamaailma.

Luottamus Juha Sipilään hiipunut

Suomalaisten luottamus pääministeri Juha Sipilään (kesk) on hiipunut voimakkaasti, kertoo Maaseudun Tulevaisuus -lehden luottamuspuntari. Sipilän saama tuore luottamusarvo oli vain 2,5, kun se keväällä oli ennen vaaleja 3,4.

Maaseudun Tulevaisuuden luottamuspuntari heijastaa 15–74-vuotiaiden näkemyksiä. Haastatelluille esitetään erilaisia väittämiä ja kysytään, sopivatko ne kyseiseen poliitikkoon. Kyselyn tehnyt TNS-Gallup haastatteli marras–joulukuun vaihteessa 1 071 henkeä.

Helsinki ja Uusimaa elättävät jatkossa liikaa muuta Suomea

Helsingin kaupungin­hallitusta johtavan Tatu Rauhamäen (kok) mielestä Uudellemaalle pitäisi perustaa kaksi itsehallintoaluetta yhden sijaan. Hän pelkää, että muu Suomi käy jatkossa liikaa ”Suomeen hyvinvointia tuottavan alueen kukkarolla”.

The Beatles taipui – koko tuotanto suoratoisto-palveluihin jouluaattona

Yhtyeen viimeisen levyn julkaisusta on kulunut tänä vuonna 45 vuotta.

The Beatlesin koko tuotanto on kuunneltavissa yhdeksässä musiikin suoratoistopalvelussa jouluaatosta lähtien, brittiyhtyeen verkkosivuilla kerrotaan. Vuorokauden vaihtuessa torstaiksi yhtyeen musiikkia voi kuunnella muun muassa Spotifyssa, Tidalissa, Deezerissä, Apple Musicissa ja Google Playssa.

Suoratoistopalveluiden käytännöistä on keskusteltu useaan otteeseen. Muusikot ovat herätelleet keskustelua muun muassa siitä, paljonko he voivat ansaita musiikillaan suoratoistopalveluissa. Moni on kuitenkin joutunut toteamaan, että muita vaihtoehtoja kuin olla mukana on vähän.

Kotiäiti seuloo nettikuvia senttipalkalla, jotta kissavideossasi ei olisi väkivaltaa

Kuvittelemme netin toimivan itsestään, mutta meille näkyviä kuvia tai suosituksia luokittelevat halpatyönä sadattuhannet ihmiset ympäri maailmaa. He seulovat väkivaltavideoita ja tehtailevat nettikauppojen tuotesuosituksia pikkupalkkioilla.

Haen Facebookista kissavideoita. Eteeni tulee musiikin tahtiin hytkyviä kissoja, ihmisiä kouluttavia kissoja, eläimiä ja vauvoja tapaavia kissoja, ääliömäisesti käyttäytyviä kissoja.

Kuvavirta on siisti versio siitä, mitä saattaisin nähdä, jos ihmiset ympäri maailmaa eivät moderoisi sisältöä puolestani. He moderoivat videoita tietyllä senttitaksalla per minuutti ja varmistavat, että silmilleni ei hyppää kissan kidutusta.

Kanadalainen, Torontossa asuva Kristy Milland, 36, on ottanut kymmenen viime vuoden aikana vastaan 840 000 työtä. Keskimääräinen palkkio on ollut 20 senttiä.

Milland kuuluu internetin suureen työvoimareserviin, joka suorittaa koneellaan tehtäviä ja tienaa pikkupalkkioita.

Työ on tekstien tai asiakaskysymysten luokittelua, kuvien merkitsemistä, tiedonhakuja, reseptien litterointia. On myös tuotekuvausten päivittämistä, videoiden moderointia.

“Ihmispilvipalvelut” ovat viimeisen päälle tehokkaita – ja äärimmäisen sääntelemättömiä.

Vastikään tein itse tehtäviä, joissa minun piti tarkastaa toisen moderoijan työ. Hän oli käynyt läpi ison määrän Isis-järjestön kuvia. Mitään varoitusta ei ollut. Näin hirvittäviä asioita: tapettujen ihmisten päitä, ammuttuja ja räjäytettyjä ihmisiä, tuleen sytytettyjä ihmisiä, Milland kertoo.

Wired-lehti kertoi vuosi sitten filippiiniläisestä yrityksestä, jonka työntekijät istuvat päivätyökseen toimistossa katsomassa teloitus-, raiskaus- ja eläinrääkkäysvideoita, käyvät välillä lounaalla ja jatkavat taas.

Miinalaiva Pohjanmaa kannattaisi upottaa sukelluskohteeksi

”Upottaminen olisi mahtava tapa museoida alus, joka on iso osa suomalaista historiaa.”

Sukeltajat haluaisivat upottaa Merivoimien entisen lippulaivan, miinalaiva Pohjanmaan, joka poistuu sotilaskäytöstä. Puolustusvoimat on päättänyt romuttaa laivan, mitä sukeltajat pitävät järjettömänä.

Erilaisilla sukellusfoorumeilla on viime päivinä levinnyt ajatus Pohjanmaasta vedenalaisena kohteena. Yksi ehdottajista on espoolainen sukeltaja ja sukellusyrittäjä Tuomas Törnqvist, jonka mielestä 78-metrisestä Pohjanmaasta tulisi upea sukelluskohde ja ennen kaikkea vedenalainen museo.

Kansainvälisesti laivojen ja lentokoneiden ja vastaavien rakenteiden upottaminen sukelluskohteiksi ja keinotekoisiksi riutoiksi on yleistä.

kuunari Koivisto

Suomessa kuunari Koivisto upotettiin sukellusmatkailukohteeksi vuonna 2007. Vuonna 1939 rakennetun purjealuksen hylky on Luvian saaristossa Natura-alueella.

Suomeen esitetään vain yhtä kansainvälistä lentoasemaa

Maakuntien lentoasemat olisivat lentopaikkoja, joilla ei tarvitse ylläpitää esimerkiksi lennonvarmistusta tai huolintaa.

Sisäministeriön asetusluonnoksen mukaan Suomessa olisi jatkossa vain yksi kansainvälinen lentoasema, Helsinki–Vantaa. Maakuntien lentoasemat olisivat lentopaikkoja.

Maakuntien liitot, Finavia ja Keskuskauppakamari vastustavat asetusta. "Lentoyhtiöiden kiinnostus kansainvälisiin lentoihin maakuntiin vähenisi, mikä heikentää alueiden elinkeinoelämää ja liiketoimintaa", Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien liitot arvostelevat.

Twitter: Olemme kitkeneet trolleja ja ääriryhmiä

Twitterin Euroopan-johtaja Bruce Daisley uskoo, että yritys on voittamassa taistelun palvelussa riehuvia trolleja ja ääriajattelijoita vastaan.

Twitter on ollut viime aikoina ongelmissa, koska erilaiset trollit ja lokakampanjat ovat vallanneet palvelun viestitulvaa.

Legosta on tullut lelunvalmistajien Apple

Suomalaisfanilla on parisataatuhatta palikkaa: ”Tässä pääsee kauas pahasta maailmasta”

Tanskalaisyhtiötä uhkasi Nokian kohtalo, mutta yrityksen onnistui kääntää kurssinsa. Jani Leskisen, 42, kodissa on rakennuspalikoille omistettu huone.

Kun nuori tanskalainen Jørgen Vig Knudstorp marssi lelunvalmistaja Legon hallituksen eteen, hän tiesi, että esitys saattaisi tuoda hänelle potkut.

Lego oli pari vuotta aiemmin valittu vuosisadan leluksi – mutta yhtiö oli kompastellut konkurssin partaalle. Yritys teki tappiota puoli miljoonaa euroa päivässä, ja talousjohtaja etsi ostajaehdokkaita sukuyhtiölle.

Lego oli antanut hiljan yhtiössä aloittaneelle Knudstorpille tehtäväksi vuonna 2003 selvittää, mikä oli vialla. Knudstorp totesi, että liki kaikki oli poskellaan. Tuotekehitys ja kulut olivat lähteneet käsistä. ”Seisomme palavalla alustalla”, hän sanoi.

Knudstorp käytti täsmälleen samaa ”burning platform” -kielikuvaa kuin Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop muutamaa vuotta myöhemmin. Ympärillä roihusi, ja yhtiön tulevaisuus oli uhattuna.

Nokia ei onnistunut kääntämään kännykkäbisneksen kurssia, mutta Legon kohtalo oli toinen. Yhtiöstä tuli Tanskan oma Apple: alallaan maailman menestyvin yhtiö, jota seuraa uskollinen, jopa fanaattinen ihailijajoukko.

Meksikossa eliitti ostaa kenkiä, joita kansa kiillottaa

México. Koristeet joulukuusen juurella ovat jumppapallon kokoisia. Meksikolainen Argel Alvarez tulee ulos ylellisestä El Palacio de Hierro -ostoskeskuksesta Méxicossa kantaen kolmea Guccin kassia.

”Ostin itselleni Guccin kengät, isälleni vyön, veljelleni paidan ja äidilleni laukun”, kiinteistöalalla työskentelevä Alvarez, 25, sanoo. ”Yhteensä käytän lahjoihin tänä jouluna kaksi tai kolme tuhatta dollaria.”

Miljoonien meksikolaisten tavoin Alvarez asuu ja työskentelee Yhdysvalloissa. Kun hän tulee jouluksi kotiin Meksikoon, vahvalla dollarilla saa paljon pesoja. Alvarez tasapainottelee kassit kaupunkipyörän ohjaustangolle. ”Vielä täytyy käydä toisessa ostoskeskuksessa.”

Meksikossa on alueita, joissa valtio on käytännössä luovuttanut vallan huumejengeille. Pääkaupungin keskustassa on epävirallinen muistomerkki niille 43 opiskelijalle, jotka katosivat Etelä-Meksikossa syyskuussa 2014. Paikallisen poliisin epäillään luovuttaneen heidät rikollisjoukkiolle, joka olisi tappanut heidät pormestarin määräyksestä.

Venäläisten matkailijoiden tulo Suomeen romahtaa viime vuoden pohjalukemista

Venäläisten lomakausi alkaa. Asiantuntijan mukaan matkailijaryntäystä on turha odottaa.

Venäläisten Suomen-matkailu näyttää edelleen hiipuvan, kun vuoden vilkkain matkailusesonki on alkamassa. Tätä mieltä on Tutkimus- ja analysointikeskus TAK:n toimitusjohtaja Pasi Nurkka.

TAK:n mukaan 27. joulukuuta 2014 ja 9. tammikuuta 2015 välisenä aikana Kaakkois-Suomen raja-asemien kautta saapui 157 000 venäläistä matkailijaa, kun vuotta aiemmin vastaava määrä oli 275 000.

Ministeri Orpo lupaa, että maahanmuuttajat saadaan töihin: Tarvittaessa palkoissa joustetaan alaspäin

Muutaman kymmenentuhannen ihmisen työllistämisen ei pitäisi olla mahdotonta, Orpo uskoo.

Muutaman kymmenentuhannen ihmisen työllistämisen ei pitäisi olla mahdotonta, Orpo uskoo.

”Kaikki on tehtävä uusiksi”, sanoo Orpo ja tarkoittaa maahanmuuttajien kotouttamista. Sitä, että maahanmuuttajat löytävät paikkansa yhteiskunnassa ja ovat mukana sen rakentamisessa.

Orpo korostaa työn merkitystä. Työllistämisessä on hänen mukaansa otettava kaikki keinot käyttöön.

Hossasta tulee Suomen uusi kansallispuisto

Yrittäjä Jarmo Heikkinen lähti eilen illansuussa päivittäiselle karhujen ruokintamatkalle tavallista iloisempana. Muutamaa tuntia aiemmin kainuulaisessa Suomussalmen kunnassa oli kuultu, että kunnan alueella sijaitsevasta Hossasta tulee todennäköisesti Suomen seuraava kansallispuisto.

Heikkinen pyörittää seudulla kahtakin eri yritystä. Toinen niistä järjestää matkailijoille karhujen kuvausretkiä. Suurin osa asiakkaista tulee ulkomailta, pääosin Ranskasta, Saksasta ja muista Keski-Euroopan maista.

Uusi kansallispuisto on tarkoitus perustaa Suomen satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi vuonna 2017.

Leonardo DiCaprion tähdittämälle elokuvalle ehdokkuusvyöry Oscareissa

Alejandro González Iñárritun ohjaama western sai 12 Oscar-ehdokkuutta ja nousi kisan suosikiksi. Klaus Härön ohjaama ja Anna Heinämaan käsikirjoittama Miekkailija-elokuva jäi ilman ehdokkuutta.

Eilen torstaina ei sittenkään kirjoitettu uutta lehteä suomalaiseen elokuvahistoriaan. Klaus Härön ohjaama ja Anna Heinämaan käsikirjoittama Miekkailija-elokuva jäi nimittäin ilman Oscar-ehdokkuutta.

Miekkailija oli niiden yhdeksän elokuvan joukossa, josta valittiin viisi ehdolle parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Oscarin voittajaksi. Suomalaiselokuvan ohi menivät ennakkosuosikki, Unkarista ehdolla ollut tuhoamisleirikuvaus toisen maailmansodan ajalta Son of Saul sekä viidestä sisaruksesta kertova ranskalaiselokuva Mustang.

EU selvittää Puolan hallituksen toimet

Ky­se on en­sim­mäi­ses­tä ker­ras­ta, kun EU sel­vit­tää jä­sen­­val­tion­sa toi­mia vuon­na 2014 pää­te­tyn oi­keus­val­tio­me­ka­nis­min avul­la. Sen pe­rus­teel­la EU-maa­ta voi­daan ran­gais­ta jo­pa ää­nes­tys­oi­keu­den me­net­tä­mi­sel­lä, jos se ei muu­ta toi­min­taan­sa.

Puo­la on jou­tu­nut tör­mäys­kurs­sil­le EU:n kans­sa, kun pa­ri kuu­kaut­ta val­las­sa is­tu­nut La­ki ja oi­keus -puo­­lueen (PiS) hal­li­tus sää­dät­ti la­ke­ja, joi­den kat­so­taan vaa­ran­ta­neen tie­do­tus­vä­li­nei­den ja oi­keus­lai­tok­sen riip­pu­mat­to­muu­den.

Eu­roo­pan par­la­men­tin pu­heen­joh­ta­jan Martin Schulzin mu­kaan Puo­lan toi­met tuo­vat mie­leen val­lan­kaap­pauk­sen.

Unkari loi kansalaisten kasvorekisterin

Kansalaisjärjestö pelkää, että tietokantaa saatetaan käyttää poliittisen painostuksen välineenä.

VAL­VON­TA­KA­ME­RA seu­raa kä­ve­li­jää Bu­da­pes­tin 8. kau­pun­gi­no­sas­sa. Ka­me­ras­sa ole­va kas­vo­jen­tun­nis­tus­oh­jel­ma yh­dis­tää ohi­kul­ki­jan kas­vot re­kis­te­riin, jo­hon on lis­tat­tu kaik­ki un­ka­ri­lai­set, ja vä­lit­tää tie­dot vi­ra­no­mai­sil­le.

Vuo­den alus­ta läh­tien tä­mä on ol­lut Un­ka­ris­sa mah­dol­lis­ta. Kas­vo­jen­tun­nis­tus­ka­me­roi­ta asen­net­tiin Bu­da­pes­tiin pi­lot­ti­p­ro­jek­ti­na jo vuon­na 2014, mut­ta tam­mi­kuun alus­ta läh­tien tie­dot on voi­tu yh­dis­tää kas­von­tun­nis­tus­ta var­ten pe­rus­tet­tuun ku­va­tie­to­kan­taan.

Vas­tus­ta­jat kut­su­vat pas­si­ku­viin pe­rus­tu­vaa tie­to­kan­taa ”hal­li­tuk­sen Fa­ce­boo­kik­si.” Huo­le­na on, et­tä re­kis­te­riä voi­daan käyt­tää po­liit­ti­sen pai­nos­tuk­sen vä­li­nee­nä.

Päivi Nergistä tuli siirtolaiskriisin selittäjä

”Näin henkisesti repivässä työssä en ole ennen ollut”

Itsekin parjatuksi joutunut virkamies päivittelee, miten nopeasti kriisi kärjistyi. Sisäisen turvallisuuden kannalta Suomi on nyt valinnan edessä, hän sanoo.

"Nyt on päätettävä, millaista Suomea haluamme ylläpitää. Turvallisuus on yhteiskunnan kivijalka.”

Euroopan unionin jäsenenä ja Schengen-valtiona Suomi on sitoutunut vapaan liikkuvuuden periaatteeseen. Sen rikkominen ravisuttaisi yhtä EU:n kulmakivistä, sanoo kansliapäällikkö Päivi Nerg ja heilauttaa korostavasti käsiään sisäministeriön neuvotteluhuoneessa Erottajalla.

”Tätä on ollut hirveän vaikea kansalaisten ymmärtää, että miksi Suomi ei toimi, miksi päättäjät eivät toimi, miksi rajoja ei laiteta kiinni. Ja ihan oikeutetusti kysyvätkin. Kysyn itseltänikin näitä samoja kysymyksiä.”

Vastailu nielaisikin syksyllä suuren osan ministeriön korkeimman virkamiehen työajasta. Siirtolaiskriisi ylsi mantereen perukoille viimeistään syyskuussa, jolloin Suomeen saapui 10 800 turvapaikanhakijaa.

”Nyt on päätettävä, millaista Suomea haluamme ylläpitää. Turvallisuus on yhteiskunnan kivijalka.”

Joensuun demarien mitta täyttyi

”Soldiers Of Odinin partioinnin motiivina rasismi”

Katupartiointiin ryhtynyt Odinin soturit (Soldiers Of Odin) elvyttää Joensuun jo unohduksiin painunutta skinimainetta, sanovat SDP:n kansanedustaja, Joensuun työväenyhdistyksen puheenjohtaja Riitta Myller ja varapuheenjohtaja Eveliina Reponen yhdistyksen tiedotteessa.

Yhdistys on täysin Joensuun kaupungin, entisen ja nykyisen presidentin Tarja Halosen ja Sauli Niinistön takana siinä, että järjestyksenvalvonta ja turvallisuuden ylläpito kuuluvat yksinomaan poliisille.

Politiikan kevät on vaikea – miten hallitus avaa talouden solmut?

Miten neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta saataisiin jälleen käyntiin? Siinä on alkuvuoden poliittinen kysymys Suomessa.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöjen neuvottelut jokseenkin kaikkien suomalaisten työehdoista päättyivät joulukuun alussa. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mielestä neuvotteluja ei kannattanut enää jatkaa, koska lakkoherkkää kuljetusalaa edustava AKT yllättäen hylkäsi pitkään neuvotellun sopimuksen ennen kuin se oli läheskään valmis.

Hallitus on perustellut pakkolakeja sillä, että sen pitää itse toimia pakolla, koska ay-johtajat eivät suostu muuttamaan työehtoja, jotta Suomeen syntyisi lisää työpaikkoja.

Myös kirkko voi saada neuvottelut liikkeelle, jos kirkkohallitus ilmoittaisi suostuvansa siirtämään loppiaisen ja helatorstain viikonloppuun.

Yhtä epätodennäköinen uuden ehdotuksen tekijä on EK, koska hallitus on jo luvannut työnantajille pakkolakien muodossa miljardien eurojen kulusäästöt.

Natsikuvalla ja lääppimis­kommenteilla kohauttanut Jukka Wallin jättää Helsingin maahan­muuttopolitiikan

Perussuomalaisten Jukka Wallin lähetti Suldaan Said Ahmedille (vas) natsitervehdyskuvan. Vasemmistoliitto vaati marraskuussa Wallinin eroa kuvan takia.

Somalitaustaiselle poliitikolle natsitervehdyskuvan lähettänyt Jukka Wallin (ps) luopuu virallisesta asemastaan Helsingin maahanmuuttopoliitikassa. Wallin on pyytänyt eroa Helsingin maahanmuutto- ja kotouttamisasioiden neuvottelukunnasta.

Wallin kohautti myös viikonloppuna, kun hän kommentoi naisten lääppimistä koskevaa keskustelua viestipalvelu Twitterissä. Hän muun muassa sanoi, että Yleisradion toimittajan pitäisi olla ylpeä annetusta huomiosta ja olla hiljaa. Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo vaati selitystä kommenteista.

Toimittajien lähdesuoja yritetään murtaa poikkeuksellinen tapaus oikeuteen

Suomessa yritetään saada toimittajan lähdesuoja murretuksi ensimmäistä kertaa. Asiaa käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta arvioi, että lähdesuojan murtaminen ensimmäistä kertaa voisi kuitenkin houkutella poliisia pohtimaan, kannattaako lähdesuojan murtamista yrittää myös muiden toimittajien kohdalla.

Syyttäjä on ilmoittanut pyytävänsä käräjäoikeutta velvoittamaan kaksi toimittajaa paljastamaan tietolähteensä ja heiltä saamansa tiedot Jari Aarnion rikosvyyhdin oikeuskäsittelyssä.

Kyseessä juttu teletietojen sotkijasta sekä Mika Salo -vuoto

Toiselta osin molempia toimittajia kuullaan heidän uutisistaan, joiden mukaan KRP oli kirjannut entisen formulakuljettajan Mika Salon epäiltyjen rekisteriin ja puhunut hänen olevan mahdollinen tukija järjestäytyneelle rikollisuudelle. Saloa ei ole koskaan syytetty tai tuomittu mistään tällaisesta.

Pakkolait johtavat palkkasotaan

Ay-johtajista 80 prosenttia olisi valmis vaatimaan palkankorotuksia, mikäli pakkolait tulevat voimaan.

Hallituksella ja Suomella on edessä raskas syksy, jos hallituksen valmistelemat pakkolait tulevat voimaan.

Tähän voi tulokseen voi päätyä Lännen Media tiistaina julkaiseman työmarkkinakyselyn perusteella. Sen mukaan työmarkkinajohtajat uskovat, että pakkolait johtaisivat palkkasotaan, kun liitot ensi syksynä neuvottelevat työehdoista.

Korotuksia vaadittaisiin sen takia, että monilla aloilla pakkolait pidentäisivät työaikaa ja heikentäisivät esimerkiksi lomaltapaluukorvauksia. Pakkolailla hallitus haluaa parantaa yritysten kustannuskilpailukykyä alentamalla työn yksikkötyökustannuksia viidellä prosentilla.

”Hallituksen suunnitelmat koetaan hyvin epäoikeuden-mukaisiksi”

JHL:n jäseniltä täystyrmäys pakkolaeille ja työelämän heikennyksille

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n jäsenet tyrmäävät vankasti hallituksen kaavailemat työelämän lainsäädännön heikennykset ja pakkolait. Tämä käy ilmi JHL:n Jäsenen ääni -kyselystä, johon vastasi 936 JHL:n jäsentä viime joulukuussa.

Peräti 92 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että ammattiliittojen pitää vastustaa hallituksen aikeita vapauttaa alle vuoden mittaiset määräaikaiset työsopimukset perusteista. JHL:n jäsenet tuntevat voimakasta solidaarisuutta määräaikaisia työntekijöitä kohtaan ja pitävät heidän asemansa heikennystä erittäin tuomittavana.

Katupartiot hämmentävät Joensuussa

”Tyttären äitinä olen välillä huolissani” – ”En usko, että tästä puhutaan kesällä”

Äärioikeistolaisten Soldier of Odin -nuorukaisten ilmoitus partioista valkoisten suomalaisten turvallisuuden varmistamiseksi on lyönyt monet ällikällä Joensuussa.

”Kaikki ihmettelevät. Ollaan vähän kuulolla, että onko kyseessä joku teiniporukka.”

Joensuulaisen kulttuurikapakan pöydässä kiteytyy monen kaupunkilaisen tunnelma katupartioista, jotka ovat nousseet keskustelunaiheeksi maan hallitusta myöten.

Useimmat kokevat, että kaupunkilaisten turvallisuus ei ole uhattuna.

Marko "Fobba" Forss

"Poliisiylijohtaja Kolehmainen hyväksyy rasistiset katupartiot" ja "Helsingin apulaispoliisipäällikkö Koskimäki pitää seksuaalista ahdistelua täysin uutena ilmiönä Helsingissä" sekä "Itä-Uudenmaan rikoskomisario Markku Tuominen käskee soittamaan hätäkeskukseen, jos ulkomaalainen pyrkii puheille".

PS-nuorten Sebastian Tynkkynen: Katupartiot ”enemmän kuin tervetulleita”

Perussuomalaiset Nuoret kannattavat katupartioita Suomen heikentyneen turvallisuustilanteen parantamiseksi.

Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen pitää katupartioiden kaltaista ennaltaehkäisevää vapaaehtoistoimintaa ”enemmän kuin tervetulleena”.

”On järjenvastaista, että esimerkiksi sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg vaatii kieltämään kansalaispartiot. Kansalaisten liikkumisvapautta ei saa rajoittaa. Nerg voisi perustella, haluaako hän kieltää ahdistelusta ilmoittamisen poliisille vai esimerkiksi ryhmässä liikkumisen”, kysyy Perussuomalaisten Nuorten 1. varapuheenjohtaja Aleksi Hernesniemi.

Kansanedustaja vaatii Sipilää esiin – ”Ei rasistisille kaarteille”

SDP:n kansanedustaja Mika Kari kommentoi tiedotteessaan katupartioita. Hänen mukaansa katujen ja muiden julkisten paikkojen valvonta kuuluu poliisille, ”ei rasistisille kaarteille”.

Katukaarteissa on kyse täysin erilaisesta toiminnasta kuin esimerkiksi vene-kerhojen vapaaehtoinen valvonta, jossa kerhon jäsenet vuorollaan vahtivat omaisuuttaan. Tuomittujen rikollisten johtamat katupartiot lisäävät turvattomuuden tunnetta entisestään ja ne myös heikentävät suomalaisten uskoa poliisin ja muiden viranomaisten kykyyn huolehtia kansalaisten turvallisuudesta.

Maahanmuuttajan avoin kirje Sipilälle ja Stubbille: ”Tehkää se, ennen kuin on liian myöhäistä”

Somalitaustainen keskustapoliitikko ja radiojuontaja Abdirahim ”Husu” Hussein vetoaa pääministeri Juha Sipilään (kesk.) ja valtiovarainministeri Alexander Stubbiin (kok.), jotta nämä ryhtyisivät toimiin katupartioiden suhteen.

Vetoan teihin nyt: älkää antako tämän maan ajautua tilanteeseen, jossa kansalaiset ottavat lain omiin käsiinsä. Se on loputon tuhon ja väkivallan tie. Käyttäkää niitä toimintavaltuutuksia, jotka suomalaiset ovat teille vaaleissa antaneet ja kertokaa että tämä ei saa olla Suomen tie. Tehkää se, ennen kuin on liian myöhäistä, Hussein kirjoittaa.

Sipilä ja Löfven Suomen ja Ruotsin yhteistyö aseellisissa kriiseissä syvenee

Suomen ja Ruotsin pääministerit Juha Sipilä (kesk.) ja Stefan Löfven (sosiaalidemokraattinen työväenpuolue) korostavat harvinaisessa yhteiskirjoituksessa, että Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö tulee syvenemään tulevaisuudessa.

Pääministerien mukaan turvallisuustilanne Itämeren alueella on heikentynyt sen jälkeen, kun Venäjä aloitti Ukrainaa vastaan kohdistetut tuomittavat toimet ja liitti Krimin laittomasti Venäjään.

Sipilä ja Löfven korostavat yhteistyön tärkeyttä myös Naton kanssa, vaikka kumpikaan maa ei ole sotilasliiton jäsen. Suhde Natoon on läheinen, ja transatlanttinen yhteys vahva.

Merikarvialla satoi ennätysmäärä lunta – 73 cm!

Ilmatieteen laitos kertoi virallisen mittaustuloksensa.

Satakunnan Merikarvialla satoi hetkessä ennätysmäärä lunta.

Ilmatieteen laitos kertoi yöllä, että lumisade satoi suhteellisen pienelle nauhamaiselle alueelle ja ennakoi, että Merikarvialla mitattaneen Suomen ennätys vuorokaudessa sataneen lumen määrässä.

Twitter

Näin kävi. Aamuyhdeksän jälkeen lauantaina Ilmatieteen laitos varmisti Twitterissä, että ennätyslumikertymä on virallisesti 73 senttiä.

Helsingin apulais-poliisipäällikkö brittilehdessä:

Ennen kokematonta seksuaalista häirintää uutenavuotena

Ilkka Koskimäki sanoo The Telegraphin haastattelussa, että raiskaukset puistoissa ja kaduilla olivat tuntemattomia Suomessa ennen kuin tänne tuli suuri määrä turvapaikanhakijoita viime vuonna.

Helsingin poliisin väite irakilaisten turvapaikanhakijoiden mahdollisista suunnitelmista aiheuttaa häiriöitä ja ahdistella naisia uutenavuotena leviää maailmalla.

Brittilehti The Telegraphin mukaan Suomen turvallisuusviranomaiset ovat raportoineet ”laajasta seksuaalisesta häirinnästä” uudenvuoden juhlinnan aikaan. Sen mukaan naiset ovat raportoineet turvapaikanhakijoiden kourineen heidän rintojaan ja suudelleen heitä ilman lupaa.

Lehti on haastatellut Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäkeä, joka sanoi lehden mukaan, että ”tämä ilmiö on uusi suomalaisten seksuaalirikosten historiassa”.

”Meillä ei ole koskaan ollut tämän kaltaista seksuaalista häirintää uudenvuoden iltana”, Koskimäki sanoo The Telegraphin jutussa.

Potkut jäihin Suomessa? Ministeri innostui radiossa

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) linjaa, ettei paikallinen sopiminen saa olla sanelua, vaan ”sen pitää olla sopimista”.

Ylen radion Ykkösaamussa Lindström kiittää entistä työministeriä Lauri Ihalaista (sd.) tämän julkisesti esittämästä ehdotuksesta, että Suomessakin kokeiltaisiin Saksan esimerkin mukaisia ”selviytymissopimuksia”.

Hintakilpailukyvyn parantaminen ei voikaan merkitä vain voitonjakokyvyn parantamista. Olisi hyvä löytää riittävän yleiset tai jopa yrityskohtaiset sitoumukset siitä, että saatava hyöty tullaan käyttämään puhutun mukaisesti, siis työpaikkojen turvaamiseen, Sauli Niinistö sanoi uudenvuoden puheessaan.

Ihalaisen mielestä Niinistön ajatelma on ajankohtainen ja mielenkiintoinen.

Ja tämä on itse omassa ajattelussani sitä parasta mahdollista paikallista sopimista. Kun on vaikea paikka, tullaan vastaan, mutta molemmat osapuolet tulevat vastaan merkittävällä tavalla, Lindström hehkuttaa.

Yhä useampi työtön päätyy kuntouttaviin töihin yhdeksällä eurolla päivässä

Pitkään työttömänä olleita ohjataan yhä useammin kuntouttavan työtoiminnan pariin. Kunnille tämä tietää säästöjä työmarkkinatukimaksuihin. Kokonaissäästöt kuitenkin vaihtelevat; paikoin toiminnan järjestäminen on tullut kalliiksi.

Kuntouttava työtoiminta on sosiaalipalvelu pitkään työttömänä olleille. Toiminnan tavoitteena on ehkäistä pitkän työttömyyden vaikutuksia työkykyyn ja tuoda rutiineja arkeen. Käytännössä työtoiminta voi olla esimerkiksi työskentelyä käsitöiden tai vanhusten parissa.

Pitkäaikaistyöttömyys on ollut kasvussa. Samalla kuntien osuutta työmarkkinatuen kustannuksista on lisätty. Aiemmin kunta joutui maksumieheksi vasta 500 työttömyyspäivän jälkeen, mutta vuoden alusta rajana on ollut 300 päivää. Kunnan maksuvelvollisuus poistuu kuitenkin väliaikaisesti, jos työtön osallistuu työllistämistä edistäviin palveluihin.

Puolan presidentti allekirjoitti tiedotusvälineiden sensuurilain

EU on varoittanut Puolaa yhä kovasanaisemmin kaventamasta demokratiaa. Ensi viikolla komissio käy Puolasta epätavallisen keskustelun, joka voi johtaa jopa rankaisutoimiin.

Puolan presidentti Andrzej Duda on allekirjoittanut lain, joka ottaa valtiolliset televisio- ja radiokanavat ja uutistoimisto PAP:n hallituksen valtaan. Oppositio, EU ja ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet lakia ankarasti, mutta hallitseva Laki ja oikeus -puolue PiS sanoo turvaavansa sillä tiedonvälityksen objektiivisuuden.

Suora syytös Timo Soinille – ”Kissa nostettiin pöydälle”

Valtio-oikeuden ja kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin käsittelee perussuomalaisten puheenjohtajaa, ulkoministeri Timo Soinia Perustuslakiblogin kirjoituksessaan.

”Soiniko ei rasisti?” kysyy Scheinin ja kirjoittaa, että jos Soini haluaisi rasismiepäilyistä vapaan julkisuuskuvan, hän kehuisi vähemmän puolueensa europarlamentaarikkoa Jussi Halla-ahoa.

Scheinin myös arvioi, että Soinin edeltäjä ulkoministerinä, nykyisin oppositiossa olevan SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja on kirjoittanut rohkeasti Soinin roolista nykyisessä asenneilmapiirissä.

Otava konserni levittää natsi myötämielistä peukutusta

En ole nähnyt yhtä juttua koskaan peukutettavan niin paljon Ampparit.comissa kuin Keskisuomalaisen juttua otsikolla Suomen Vastarintaliike partioi kaduilla – "turvaa kantasuomalaisten viikonlopun vietolle".

Otavamedian omistama Ampparit on suomenkielisiä uutisotsikoita verkossa kokoavaista keräimistä selvästi käytetyin. Se on Googlen uutispalveluja maailmalla vastaava palvelu, omalla tyylillään toteutettuna.

Herää kysymys, mistä tulee tuollainen suosittelijoiden joukko natsityylisestä toiminnasta kertovalle jutulle.

Pelottavin vaihtoehto on, että aivan poikkeuksellisen moni olisi oikeasti tykännyt pääviestistä tuossa uutisjutussa, jonka otsikossa on melkoisen suoraan Suomen Vastarintaliikkeen (SVL) nettisivuilta repäisty ”turvaa kantasuomalaisten viikonlopun vietolle”.

Katupartioiden johdossa useita väkivaltarikoksista tuomittuja

Poliisin mukaan katupartiot eivät ole ainakaan toistaiseksi syyllistyneet rikoksiin.

Useissa kaupungeissa katupartioinnin aloittaneissa ryhmissä on jäseniä, joilla on rikostausta. Helsingin Sanomat selvitti kolmen eri paikkakunnan katupartioiden johtajien saamat tuomiot. Kaikilla kolmella paikkakunnalla katupartioiden johdossa on ihmisiä, joilla on rikostuomioita, useilla myös väkivaltarikoksista.

Kansalaisten katupartioiden toiminta on levinnyt eri paikkakunnille viime vuoden loppupuolelta lähtien. Partiot ovat toimineet muun muassa Kemissä, Oulussa, Porissa, Joensuussa ja Asikkalassa.

Tuomioita oli annettu muun muassa näpistyksistä, varkauksista, petoksesta, kunnianloukkauksesta, pahoinpitelyistä, törkeästä pahoinpitelystä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Osalla oli useita tuomioita pahoinpitelyistä, osalla vain yksi. Tapauksista osa on vuosien takaisia, osa parin viime vuoden ajalta. Kaikilta ei rikostuomioita löytynyt.

Mitä Suomelle on tapahtumassa

Kukaan vähänkään facebookia tai muuta sosiaalista mediaa seuraava ei voi olla panematta merkille miten se alkaa yhä enemmän ja enemmän olla erilaisen mielettömän väkivaltauhon ja maahanmuuttajiin ja heitä ymmärtäviin ”suvakkeihin” kohdistetun solvaus- ja vihapuheen kyllästämää.

Tältä ei välty vaikka kuuluisi niihin, jotka poistavat tai kokonaan blokkaavat omalta facebook-sivultaan sinne tätä vihapuhetta laittavat seuraajat ja kaverit.

Sama koskee kaikkia median ylläpitämiä keskustelu- ja kommentointipalstoja. Jo pitkään on voinut todeta, että olipa alkuperäinen aihe mikä tahansa, niin jo noin kahdenkymmenen ensimmäisen kommentin jälkeen ”keskustelu” on degeneroitunut älyvapaaksi ja usein rasistiseksi panettelu- ja solvauspuheeksi, jolla ei ole enää yhteyttä alkuperäiseen aiheeseen. Vastuullinen media on onneksi ryhtynyt vihdoin itse karsimaan tätä.

Tapa jolla viranomaiset ovat tähän reagoineet ei sekään herätä varauksetonta luottamusta. Netissä rehottavaan vihapuheeseen, vihatekojen ylistämiseen ja uhkailuun ei ole puututtu ja vihatekojen selvittäminen etenee nihkeästi.

Suorat sanat katupartioinnista: ”Kuulostaa natsimeiningiltä”

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto ihmettelee poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen antamaa lausuntoa, jonka mukaan hän kannattaa kansalaisten katupartioita.

Minusta se on vastuutonta ikään kuin yllyttää ihmisiä lähtemään kadulle ja ottamaan lainvalvonta omiin käsiin. Ei sellaista pidä tehdä. Me eletään kuitenkin oikeusvaltiossa. Mieluummin vaaditaan lisää resursseja poliisille, jos ollaan sitä mieltä, että kaduilla ei ole turvallista liikkua, Alanko-Kahiluoto sanoo Uudelle Suomelle.

Alanko-Kahiluoto kommentoi Kolehmaisen selvennystä. Vaikka poliisi antaisi sellaisen ohjeistuksen, että partiointia ei pidä suunnata turvapaikanhakijoita kohtaan tai ei pidä lähteä liikkeelle rasistisilla tai väärillä motiiveilla, on hyvin arveluttavaa, että miten käytännössä pystytään valvomaan millä tavalla nämä partiot toimivat, millä motiiveilla ihmiset lähtevät liikkeelle, hän sanoo.

Kannattaako nykyään enää äänestää?

Eikö nukkuminen ole ihan fiksu vaihtoehto – etenkin jos on pettynyt politiikkaan?

Brittiläiset suffragetit nauraisivat tällaiselle asenteelle. Nauraisivat, jos uskoisivat korviaan.

Viime syksynä suffragettien historia on ollut Britanniassa erityisen ajankohtainen. Sarah Gavronin ohjaama sekä Carey Mulliganin, Helena Bonham Carterin ja Meryl Streepin tähdittämä brittielokuva Suffragette sai ensi-iltansa lokakuussa.

Naisten äänioikeutta pidetään länsimaissa usein itsestään selvänä.

Britannian toukokuisissa parlamenttivaaleissa naisista äänesti vain 66 prosenttia. 18–24-vuotiaista naisista uurnille vaivautui vaivaiset 43 prosenttia.

Moni tuskin muistaa, että äänioikeudesta taisteltiin sata vuotta sitten verissä päin. Britannian vankiloihin suljettiin 1905–1914 yli tuhat militanttia suffragettia.

Helsinki–Tallinna-tunneli ottaa askeleen eteenpäin – Suomi ja Viro sopivat selvityksestä

Junatunneliutopia Helsingin ja Tallinnan välillä muuttuu yhä vakavammin otettavaksi valtioiden väliseksi projektiksi.

Tunnelin toteutusmahdollisuuksien tutkimisesta sovitaan ensimmäistä kertaa valtiotasolla tiistaina Tallinnassa, kun Suomen ja Viron liikenneministerit Anne Berner ja Kristen Michal allekirjoittavat muistion liikenneyhteistyöstä yhdessä Helsingin ja Tallinnan johdon kanssa.

Suomi ja Viro anovat EU:lta yli miljoonan euron tukea selvittääkseen Suomenlahden alittavan junatunnelin edellytyksiä aiempaa perusteellisemmin. Selvitys ulottuu sosiaalistaloudellisista vaikutuksista geologisiin analyyseihin.

Tarkastukset aloitettiin Tanskassa – Heti hässäkkä päällä

Tanskan liikenneministeri kertoo, että viime yönä aloitetut rajatarkastukset maksavat maan junayhtiölle DSB:lle miljoona kruunua eli noin 130 000 euroa päivässä.

Olisi täysin paikallaan, että ruotsalaiset itse maksaisivat tämän, kun he ovat aloittaneet nämä (tarkastukset), sanoo liikenneministeri Hans Christian Schmidt Tanskan yleisradioyhtiö DR:n mukaan.

Tanskan ja Ruotsin välisen Juutinrauman sillan junalla ylittävien henkilöllisyys tarkastetaan Kastrupin lentoasemalla ja bussilla ylittävien henkilöllisyys tarkastetaan bussiin noustessa. Tarkastuksia tehostetaan sakon uhalla. Liikennöitsijöitä uhkaa jopa 50 000 Ruotsin kruunun eli noin 5 440 euron sakko, jos tarkastuksia ei tehdä.

Iranin diplomaatit karkotetaan Saudi-Arabiasta

Saudi-Arabia ilmoitti sunnuntai-iltana, että iranilaisten diplomaattien on lähdettävä maasta kahden vuorokauden kuluessa.

Päätöksen taustalla ovat Iranin reaktiot Saudi-Arabian teloitettua lauantaina shiialaisen toisinajattelijan. Teloitus herätti raivoa sekä Iranin johdossa että kansalaisissa. Lauantaina väkijoukko hyökkäsi kohti Saudi-Arabian suurlähetystöä Iranin pääkaupungissa Teheranissa.

Putin nimesi Naton uhkaksi Venäjälle uudessa turvallisuus­
strategiassa

Sotilasliitto Nato on nimetty uhkaksi Venäjälle turvallisuusstrategiassa, jonka presidentti Vladimir Putin allekirjoitti uudenvuodenaattona torstaina. Lisäksi asiakirjassa arvostellaan Yhdysvaltojen ja EU:n toimintaa.

Uusi asiakirja korvaa vuonna 2009 viimeksi päivitetyn turvallisuusstrategian, jossa ei mainittu Natoa tai Yhdysvaltoja. Vanhentuneen tekstin allekirjoitti silloinen presidentti Dmitri Medvedev.

Uudessa strategiatekstissä esitetyn arvion mukaan Venäjä on onnistunut kasvattamaan rooliaan maailmanlaajuisten kriisien ja kansainvälisten konfliktien ratkaisijana, mikä puolestaan on kiristänyt välejä lännen kanssa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Laura Huhtasaari ei ymmärrä, miksi kohut toistuvat

”Olen kiltti, rehellinen ja uskovainen”

Harva ensimmäisen kauden kansanedustaja on saanut yhtä paljon huomiota kuin perussuomalaisten Laura Huhtasaari, 36.

Porilainen Huhtasaari sanoo suoraan mitä ajattelee, eivätkä ajatukset miellytä kaikkia. Viime aikoina hän on joutunut tiuhaan selittelemään näkemyksiään

Itsenäisyyspäivänä hän vieraili juhlassa, jossa jotkut tekivät natsitervehdyksiä. Sen jälkeen hän kirjoitti tulkinnanvaraisesti ihmisoikeuksista Twitteriin.

Joulun jälkeen hän oman selityksensä mukaan tykkäsi vahingossa Facebookissa rasistista väkivaltaa ylistävästä kirjoituksesta. Havaittuaan virheen hän poisti tykkäyksen.

”Tämä viimeinen oli ihan oma moka. Tykkäsin linkissä olleesta blogikirjoituksesta, mutta en lukenut saatetekstiä. En hyväksy missään tapauksessa väkivaltaan yllyttämistä, sen ihannointia tai siihen lietsomista.”

Hänestä Suomelle riittäisi itsenäisten valtioiden vapaakauppa-alue kuten Sveitsille ja Norjalle. EU-jäsenyyden heikot tulokset ovat hänestä jo nähtävissä.

Aivan ehdottomasti Suomen pitäisi lähteä eurosta, koska yhteisvaluutasta hyötyy hänen mukaan vain Saksa.

Venäjä vuonna 2016

Taloutta kannattelee raaka kapitalismi ja kansaa valmistellaan hyökkäyksiin

Kaksi vuotta jatkunut ulkopoliittinen ja taloudellinen kriisi ei ole nostanut kansaa vastarintaan. Mutta uusi vuosi tuo aina tullessaan uusia yllätyksiä, kirjoittaa HS:n Moskovan­kirjeenvaihtaja Pekka Hakala

Venäjän nykyistä hallintoa vastustavalla oppositiolla on suosikkitermi: jääkaapin ja television välinen taistelu. Ajatus kulkee siten, että valtion tv-kanavilta tulviva aivopesu menettää merkityksensä siinä vaiheessa, kun jääkaappi on tyhjä. Kansa nousee kapinaan.

Vallanpitäjät näyttävät pelänneen samaa aina Ukrainan ensimmäisestä kansannoususta 2004 lähtien. Kremlissä on toisteltu avainsanaa ”vakaus”.

Venäläisen Urals-öljylaadun tynnyrihinta mateli uudenvuoden aattona 34 dollarin tuntumassa. Merkitseekö halpa öljy tämän vakauden menetystä?

Öljy on Venäjälle kaikki kaikessa, minkä hallitus tunnustaakin ottamalla joka vuosi öljyn hinnan budjettinsa lähtökohdaksi.

Sipilältä uhkaus

”Se on hurjan paljon”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) varoittaa uudenvuodentervehdyksessään, että hallitus voi joutua tekemään lisäsäästöjä ja veronkorotuksia, jos julkista taloutta ei muutoin saada kuntoon. Päätökset lisäsäästöistä ja veronkorotuksista tehtäisiin Sipilän mukaan tarvittaessa keväällä 2017.

Presidentti ja #uvp2016

Eipä siitä ole paljoa referoitavaksi, jos siksi ei lasketa loppusanoja, "Jumalan siunausta". Kuinkahan kauan presidentinkansliassa oli viilattu Jumalan sanan käyttöä, käytetäänkö vai ei.

Ei halaistua sanaa ilmastonmuutoksesta. No marjanpoimija sentään mainittiin. Se taitaakin olla ainoa työ jota on suomalaisille tarjolla hallituksen kurjistamispolitiikan jälkeen.

Näin hallitus iskee suomalaiseen työelämään

Palkansaajakeskusjärjestö SAK on koonnut verkkosivuillaan yhteen hallituksen päätöksiä ja säästöjä, jotka toteutuessaan heikentävät työntekijöiden työehtoja tai huonontavat muutoin työelämää.

Pakkolakien lisäksi kiristyksiä on tulossa muun muassa lapsiperheille ja pätkätyöläisille.

Hallitus on esittänyt muun muassa työnantajille mahdollisuutta sopia alle vuoden mittainen työsuhde ilman perusteita. Myös uusien työsuhteiden koeaikaa on tarkoitus pidentää.

Vuorotteluvapaan ehdot kiristyvät niin, että sen saamiseksi edellytetään 20 vuoden työhistoriaa.
– Enimmäiskestoa lyhennetään ja jaksojen pitämiselle sekä sijaisen palkkaamiselle tulee entistä tiukempia rajoitteita. Yli 25 vuotta työskennelleet työntekijät eivät saa jatkossa korotettua korvausta.

Barack Obamalla oli huikea vuosi

Yhdysvaltain presidentti ajoi vuonna 2015 läpi monia itselleen tärkeitä uudistuksia vastustuksesta välittämättä. Esimerkiksi terveydenhoitouudistus eli Obamacare vahvistettiin oikeudessa, samaa sukupuolta olevien avioliitot laillistettiin Yhdysvalloissa ja diplomaattisuhteet Kuubaan palautettiin.

Obama on pitänyt ilmastomuutoksen vastaista sopimusta yhtenä presidenttikautensa tärkeimmistä tavoitteista – siinä määrin, että arvostelijoiden mielestä isompi huoli, terrorisminvastainen sota, on jäänyt ilmastonmuutoksen jalkoihin.

Obaman mielestä ilmastonmuutoksen torjuminen on turvallisuuspolitiikkaa.

6 irakilaista pidätetty Suomessa – ”Epäillään julkisesta kehottamisesta rikokseen”

Keskusrikospoliisi kertoo virkavallan ottaneen uudenvuodenaaton aamuna Kirkkonummella kiinni kuusi irakilaista miestä.

Operaatio käynnistettiin ja suoritettiin torstaina aamulla. Kuusikko on pidätetty ”yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi” ja heitä epäillään julkisesta kehottamisesta rikokseen.

Miehet ovat tänä syksynä Suomeen tulleita Irakin kansalaisia. Poliisi pääsi tapauksen jäljille oman tiedonhankinnan kautta, poliisi selventää.

Bryssel perui uudenvuoden­juhlat ja Pariisi ilotulitteet terroripelon vuoksi, Turkki pidätti terroriepäiltyjä Ankarassa

Useissa eurooppalaiskaupungeissa on kiristetty turvatoimia uudenvuoden alla.

Esimerkiksi Bryssel ilmoitti keskiviikkona peruvansa uudenvuoden ilotulitukset ja muun virallisen juhlinnan mahdollisten terrori-iskujen aiheuttaman pelon vuoksi.

Belgialaisviranomaiset pidättivät tiistaina kaksi ihmistä epäiltyinä terrori-iskun suunnittelusta vuodenvaihteessa. Tutkinta mahdollisen iskun aiheuttamasta ”vakavasta uhasta” jatkui keskiviikkona ja torstaina.

Saksassakin ilotulitteiden ampumisesta ohjeistetaan paikoin pidättäytymään. Viranomaisten pelkona on, että räjähdykset voisivat tuoda sodasta pahoja muistikuvia sadoille syyrialaispakolaisille.

Pääluottamusmiehet paikallisesta sopimisesta: Palkka-aleen ei suostuta edes pakon edessä

Hallituksen tavoitteet yrityskohtaisista sopimuksista eivät vakuuta pääluottamusmiehiä. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pitää työnantajien ja työntekijöiden edun mukaisena viedä päätöksentekoa yrityksiin. Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) haluaa yritysten sopivan palkoista ja työajoista.

Pääluottamusmiesten mukaan työehtosopimus on aina perälauta eikä siitä tingitä työpaikoilla. Työehtosopimuksia paremmista palkoista, työajoista ja muista työehdoista voidaan neuvotella työpaikkakohtaisesti. Työntekijäkohtaista paikallista sopimista ei haluta.

Hallituksen toimet ovat jo jonkin asteista diktatuuria, jossa Englannin Margaret Thatcherkin ”taitaa jäädä toiseksi”.

Kansan Uutiset haastatteli kahdeksaa pääluottamusmiestä. He eivät säästele sanojaan arvioidessaan hallituksen aikeita runnoa paikallista sopimista.

Kysymyksiin paikallisesta sopimisesta vastasivat Olli-Pekka Kaikkonen (Stora Enso Oulun tehtaat), Kalevi Kannisto (Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, HUS), Jouni Neste (Metsä Woodin Suolahden vaneritehtaat), Jukka Nissinen (Sinebrychoffin Keravan panimo), Seppo Päivärinta (Iskun Lahden tehtaat), Antti Salonen (Sandvikin Tampereen tehdas), Antero Saukkonen (Postin Oulun, Kuusamon ja Ylivieskan alue) sekä Matti Turunen (Metsä Board Oyj, Kyröskoski)

Noin 475 työntekijää edustava pääluottamusmies Antti Salonen Sandvikin Tampereen tehtaalta kuvaa työehtojen huonontamispyrkimyksiä ideologiseksi taisteluksi.

Hän luonnehtii hallituksen toimia jo jonkin asteiseksi diktatuuriksi, jossa Englannin Margaret Thatcherkin ”taitaa jäädä toiseksi”.

”Te annoitte meille kaiken” – ruokayrittäjä Mr Hau tuli pakolaisena Suomeen ja nyt hän maksaa takaisin

Vietnamilainen Pham Van Hoc pakeni lapsena Suomeen. Nyt ”Mr Hau” tunnetaan Helsingissä ruuistaan.

Kun kahdeksanvuotias Pham Van Hoc saapui perheineen pakolaisena Suomeen vuonna 1983, se oli pitkällisen suostuttelun tulos.

Leirillä työskennelleet Suomen Punaisen Ristin työntekijät olivat monesti pyytäneet perhettä lähtemään Suomeen uusimman proteesiteknologian vuoksi: Pham Van Hocin isä invalidisoitui Vietnamin sodassa taistellessaan Pohjois-Vietnamin kommunistisia joukkoja vastaan.

Van Hoc kertoo päättäneensä jo lapsena, että haluaa maksaa takaisin kaiken suomalaiselta yhteiskunnalta saamansa.

”Vaikka en ollut hyvä koulussa, aloin opiskella. Asetin itselleni tavoitteen, että voin työllistää vuodessa 5–10 ihmistä.”

Van Hoc suoritti lukion ja armeijan. Sitten hän avasi Itä-Helsingin Kurkimäkeen Siwa-ketjuun kuuluvan ruokakaupan, joka menestyi hyvin. Aikaansaavalle miehelle tarjottiin pian töitä muualtakin.

Maahanmuutto ja taloustilanne jyrkentäneet mielipiteitä

Joka kolmas sanoo maahanmuuton ja heikon taloustilanteen jyrkentäneen ystävien ja työtovereiden mielipiteitä. Vaikeat ajat eivät kuitenkaan näytä kiristäneen suurimman osan pinnaa vielä tasolle, jossa vaikutukset alkaisivat näkyä ihmissuhteissa.

Jyrkentyneitä mielipiteitä ovat havainneet ennen kaikkea SDP:n, vasemmistoliiton, mutta muita enemmän myös vihreiden ja perussuomalaisten kannattajat. Sosiaalidemokraateista peräti 43 prosenttia sanoo mielipiteiden jyrkentyneen ystäväpiirissä ja työpaikoilla. Vasemmistoliiton kannattajista tätä mieltä oli 41, vihreiden kannattajista 37 ja perussuomalaisten 36 prosenttia.

Hyvästi tolkuton johtovyyhti – langaton voimansiirto tulee koteihin

Ei sotkuisia johtovyyhtejä, ei pistorasioita. Eikä kassiin pakattuja latureita ja johtoja, joilla matkapuhelin tai tabletti saavat pistorasiasta lisää virtaa.

Kaikki latautuisi langattomasti, niin kotona kuin latauspisteissä kaupungilla.

Langattomasta voimansiirrosta unelmoi jo sähkötekniikan pioneeri Nikola Tesla – yli sata vuotta sitten.

2010-luvulla langattoman voimansiirron tekniikka on pisteessä, että kodinkoneiden käyttö muuttunee lähivuosina.

2020-luvun uusissa kodeissa on ehkä vain yksi pistorasia tai kaksi, varmuuden vuoksi.

Energia siirretään suoraan ilmassa. Pölyä keräävät johdot ja kaapelit jäävät historiaan.

Monella on jo kotona yksi laite, jossa langaton voimansiirto pelaa. Se on ujutettu sähköiseen hammasharjaan, koska pistorasian kosteus on ihmiselle ja laitteelle vaaraksi.

”Luvassa karu herätys talveen” – Siperiasta leviävä kylmä ilmamassa tuo Etelä-Suomeen jopa paukkupakkasia

Tavallista lauhempi alkutalvi muuttuu Etelä-Suomessa jopa paukkupakkasiksi ja lumipyryiksi.

”Luvassa on karu herätys talveen. Kannattaa kaivaa talviturkit esille, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustala kiteyttää uudenvuoden ja loppiaisen välisen sääennusteen.

Muutoksen säätilaan aiheuttaa Siperiasta leviävä kylmä ilmamassa.

Jäättömän Suomenlahden yli liikkuessaan kostea ilmamassa aiheuttaa varsinkin pääkaupunkiseudulla sankkoja lumisateita. ”Niitä on luvassa uudenvuodenpäivän jälkeen aina loppiaiseen saakka”, Mustala ennustaa.

”Maailma on matkalla aikaan, jossa tavalliset taudit tappavat”

Ihmiskunnan ihmelääkkeiden eli antibioottien teho on hiipumassa. Se on ihmiskunnan suurimpia terveysuhkia, sanoo Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja Margaret Chan. Uhkaa on pidetty yhtä suurena kuin ilmastonmuutos, koska seuraukset ovat vakavia:

”Maailma on matkalla antibiootittomaan aikaan, jossa tavalliset taudit tappavat taas”, Chan varoitti marraskuussa.

Tilanne on heikentynyt nopeasti. Se selviää kolmesta tuoreesta raportista.

Yli puolella virtsatietulehduksia aiheuttavista e.coli -bakteereista on jo vastustuskykyä kahta tavallisinta antibioottia kohtaan suuressa osassa maailmaa. Yhtä yleistä on myös sairaalabakteerina tunnetun MRSA:n kyky vastustaa penisilliinejä. Klebsiella-bakteerilla taas on vastustuskykyä myös viimesijaisia lääkkeitä kohtaan ympäri maailmaa.

”Ei pitäisi olla mitään ydinfysiikkaa”

Yrittäjä, vihreiden puoluevaltuuskunnan jäsen Kaisa Hernberg nostaa Puheenvuoron blogissaan esiin Suomea vaivaavan erikoisen ongelman.

On paljon yrityksiä, joilla olisi tarvetta teettää jonkin verran töitä, ja on paljon ihmisiä, joilla olisi halua tehdä jonkin verran töitä - esimerkiksi opintojen ohella, vajaakuntoisena tai vauvanhoidon lomassa. Nykyisellään nämä tarpeet valitettavan harvoin kohtaavat.

Airbnb:tä ja Uberia voisi - ja kannattaisi - tarkastella myös siitä näkökulmasta, että ne tarjoavat ihmisille uudenlaisia mahdollisuuksia a) ansaita rahaa ja b) käyttää tehokkaammin omistamiaan resursseja. Ei ole kansantalouden kannalta järkevää pitää autoja seisomassa 90 prosenttia ajasta tai asuntoja tyhjillään, Hernberg kommentoi.

Hänen mukaansa Suomessa on nyt ”pystyttävä päästämään irti” ajatuksesta, että kokopäiväinen, vakituinen työsuhde on ainoa oikea tapa ansaita elanto.

”Asiat tehdään liian hätiköidysti” – politiikantutkijat arvioivat Sipilän hallituksen kuoppaista tietä

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ensimmäinen puolivuotiskausi oli poikkeuksellisen turbulentti, kun sitä leimasivat työmarkkinajärjestöjen kanssa käyty vääntö yhteiskuntasopimuksesta ja hallituksen kriisin partaalle ajanut sote-uudistus. Kolmanneksi suureksi kysymykseksi nousi alkusyksyllä mittavaksi kasvanut turvapaikanhakijoiden virta Suomeen.

Nämä kolme teemaa hallitsevat kotimaan politiikan asialistaa myös ensi vuonna, eikä uudesta vuodesta näytä tulevan yhtään päättyvää vuotta helpompi, politiikantutkijat ennustavat.

Helsingin keskustassa lymyää neliökilometrin harha

Billnäsin ruukin omistaja ja Management Eventsin hallituksen puheenjohtaja Olli Muurainen arvioi, että suomalaisilla on ainakin kolme harhakuvaa maan taloustilanteesta.

Neliökilometrin harhalla Muurainen viittaa Helsingin keskustaan, jossa tilanne on hänen mukaansa kokonaan toinen kuin muualla Suomessa.

Ydinkeskustassa liikkuvat ihmiset voivat hyvin, pukeutuvat tyylikkäästi ja syövät hyvin. Uusia ravintoloita perustetaan ja hotelleihin investoidaan, koska tuolla neliökilometrin alueella viihtyvät ulkomaiset turistit. Siellä pyörivät myös monet mielipidevaikuttajat, kansanedustajat ja median edustajat joilla on yhä paljon vaikutusvaltaa siihen, miten ihmiset ajattelevat. Muilla Suomen neliökilometreillä tilanne on toinen. Valtaosalla menee suorastaan surkeasti.

Timo Soinin lehtiboikotti närästää

SDP:n Feldt-Ranta: ”Tämä kysymys herää”.

Miten hallitus aikoo turvata kansalaisten oikeudenmukaisen ja tasapuolisen tiedonsaannin? Miten hallitus turvaa tiedotusvälineiden yhdenvertaisen kohtelun? Miten hallitus edistää yhteiskuntamme avoimuutta ja vaalii sananvapautta?

Feldt-Ranta muistuttaa, että ministerit antavat viran vastaanottaessaan valaehtoisen vakuutuksen, jossa he lupaavat ”toimia oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti kansalaisten ja yhteiskunnan parhaaksi.”

Tutkijat tutustuivat Pohjois-Korean kehittämään käyttö-järjestelmään

Punatähti seuraa käyttäjien tiedostoja ”kuin varkain”.

Saksalaistutkijat ovat onnistuneet purkamaan Pohjois-Korean kehittämän, oman Punatähti-käyttöjärjestelmän. Tutkijoiden mukaan järjestelmä vakoilee sen käyttäjiä tarkasti.

Järjestelmää on kehitetty yli kymmenen vuoden ajan. Korea Timesin mukaan versio 1.1 saatiin käyttöön huhtikuussa 2008. Ennen oman järjestelmän kehittämistä diktatuurissa käytettiin maailman yleisimmän käyttöjärjestelmän, Microsoft Windowsin eri versioita. Niitä tosin löytyy maasta edelleen, kertovat siellä vierailleet: ulkomaalaiset saavat käytettäväkseen koneita, joista löytyy Windows XP.

Punatähti (Red Star) perustuu ilmaiseen Linux-käyttöjärjestelmän Fedora-versioon.

Kummajaisvaltio ei ole maailman ainoa maa, joka on kehittänyt tai pyrkii kehittämään omaa käyttöjärjestelmää. Vastaavia hankkeita on myös Kiinalla ja Venäjällä. Kuuban oman järjestelmän nimi on Nova, ja sekin pohjautuu Linuxiin.