dpk.fi

Tutkija ihmettelee venäläisen voitonpäivän marssin tuomista Suomeen: ”Uho ei sovi tälle maalle”

Uusi Suomi 30.4.2017

Venäjä-tutkija, dosentti Arto Luukkanen ihmettelee, miksi venäläisten Rufi-yhdistys haluaa järjestää ns. ”kuolemattomien marssin” Helsingissä 9. toukokuuta. Päivää vietetään Venäjällä toisen maailmansodan voittoa juhlistavana voitonpäivänä.

Se mikä on hyvä Venäjällä, ei ehkä ole viisasta ulkomailla.

Rufi-järjestö on niin kovin pieni ja alkutekijöissään. Ainoastaan silloin, jos paikalle raahataan venäläistä mediaa, propagandisteja ja vouhottajia julistamaan ”maanmiesten sortoa”, on asia toinen. Samoin monet Suomen venäläisetkin kysyvät perustellusti: miksi tätä marssia järjestetään maassa, jota vastaan Neuvostoliitto on sotinut, mutta jolla on nykyään toimivat suhteet itään? Miksi rauhallisia suhteita halutaan järkyttää, Luukkanen kysyy Puheenvuoron blogissaan.

Trump varoittaa ”vakavasta, vakavasta” konfliktista Pohjois-Korean kanssa

Helsingin Sanomat 28.4.2017

Presidentti vaatii Etelä-Koreaa maksamaan ohjusjärjestelmän ja uhkaa irtisanoa vapaakauppasopimuksen.

VAKAVA konflikti Pohjois-Korean kanssa on mahdollinen Pohjois-Korean ydinase- ja ohjusohjelmasta syntyneen pattitilanteen takia, sanoi Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump torstaina uutistoimisto Reutersin haastattelussa Valkoisessa talossa. Trump haluaisi kuitenkin ratkaista tilanteen mieluiten diplomaattisin keinoin.

”On mahdollista, että voimme päätyä vakavaan, vakavaan konfliktiin Pohjois-Korean kanssa. Ehdottomasti”, Trump sanoi Reutersille.

Trumpin hallinto on tällä viikolla esittänyt uusia pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan, mutta samalla se on antanut ymmärtää olevansa valmis myös sotilaallisiin toimiin.

TRUMP ilmoitti myös, että Yhdysvaltojen liittolaisen Etelä-Korean pitäisi hänen mielestään maksaa Etelä-Koreaan asennettava yhdysvaltalainen Thaad-ohjuspuolustusjärjestelmä. Trump arvioi, että se maksaisi noin miljardi dollaria.

Ohjustorjuntajärjestelmä on Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean mukaan tarkoitettu torjumaan Pohjois-Korean uhkaa, mutta se on ärsyttänyt myös Kiinaa, joka kokee järjestelmän uhkaavan omaa turvallisuuttaan.

Leipäjonossa käyvä Aarni laittoi ministeri Rehulan koville – "Miksi teette tuloeroja kasvattavaa politiikkaa?"

Yle A-studio 26.4.2017

Joka viikko 20 000 suomalaista seisoo leipäjonoissa ja joukossa on myös paljon nuoria. Jonossa toistakymmentä kertaa ruokaa odottanut Aarni Reiman pääsi tenttaamaan perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulaa Ylen A-studiossa. Rehulan mukaan nopea ratkaisu köyhyyden torjumiseksi tehtäisiin, jos sellainen olisi tarjolla.

Mihin pyritään politiikalla, joka jatkuvasti nostaa tuloeroja? Monta kymmentä vuotta ovat tuloerot nousseet. Pitäisikö tässä tehdä jotain, mikä kääntäisi kurssin, kysyi Reiman suoraan ministeriltä.

Rehula ei aivan heti ottanut nuoren miehen puheita vakavasti.

Rehula vastasi: "Meillä on ollut vähän eri paperit, koska tuloerot eivät itse asiassa ole ainakaan kovin paljoa kasvaneet."

Köyhyystutkija, Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo totesi A-studiossa, että tuhansien ihmisten seisominen leipäjonoissa kertoo hyvinvointiyhteiskunnan taantumisesta.

Hyvinvointivaltio rakennettiin sitä varten, että olisi rakenteet ja järjestelmät, jotka koskevat kaikkia. Eli silloin kun tulee niukka tilanne, saat tiettyjen raamien puitteissa sen tuen. Nyt meillä on tietyllä tavalla otettu takapakkia, Ohisalo sanoi.

Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

Helsingin Sanomat 24.4.2017

Presidentinvaalien tulos on maanjäristys Ranskan poliittiselle järjestelmälle. Kahden perinteisen suurpuolueen ehdokkaat saivat yhteensä vain noin neljänneksen äänistä.

RANSKAN presidentinvaalien toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen keskustaliberaali Emmanuel Macron ja Ranskan EU-eroa toivova oikeistopopulisti Marine Le Pen. Muut ehdokkaat myönsivät tappionsa vaali-iltana.

Varhain maanantaiaamuna julkistettujen lopullisten tulosten mukaan Macron sai 23,75 prosenttia äänistä ja Le Penin äänisaaliiksi tuli 21,53 prosenttia.

Vasemmistoradikaali Jean-Luc Mélenchon ja keskustaoikeiston François Fillon jäivät molemmat alle 20 prosenttin osuudelle äänistä. Sosialistien kannalta vaalit päättyivät nöyryytykseen: Benoît Hamon sai äänistä vain 6,35 prosenttia.

Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn?

Helsingin Sanomat 24.4.2017

Olli Rehn myöntää, että talouspäättäjien auktoriteetti on romahtanut. Sen palauttaminen on kovan työn takana.

Toimiessaan EU:n talouskomissaarina 2010–2014 Rehn sai todistaa lähietäisyydeltä talouden syöksykierrettä. Sen jälkeen Britannia on päättänyt erota EU:sta ja amerikkalaiset ovat valinneet presidentiksi vapaakaupan vihollisen. Globaalista eliitistä on tullut vihaisten ihmisten potkupallo ja maalitaulu.

Mauno Koivisto sanoi aikanaan, että mitä desimaaleista, kun etumerkitkään eivät mene talousennustajilta oikein. Ja Koivistohan oli oikeassa: metatutkimusten mukaan talousennustajat ovat olleet täysin kyvyttömiä ennustamaan talousromahduksia.

Mutta onko Rehn koskaan peiliin katsoessaan miettinyt, kuten Ruotsin valtakunnankansleri Axel Oxenstjerna 1600-luvulla: poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä maailmaa johdetaankaan?

Ranska äänestää uudesta presidentistä päivänä, joka saattaa muuttaa koko Euroopan suunnan – Akim, 32: ”Poliitikot ovat varkaita, rasisteja ja pervertikkoja”

Helsingin Sanomat 23.4.2017

Jännitteiset ja arvaamattomat presidentinvaalit paaluttavat uuden suunnan Ranskalle ja koko Euroopalle.

VIIME heinäkuun 26. päivä auton­korjaaja Julien Chenen räpsi työ­kavereidensa kanssa kännykkä­kuvia Renault’n huolto­korjaamon ikkunasta. Näköetäisyydellä poliisin erikoisjoukot ampuivat kaksi 19-vuotiasta terroristia Saint-Étienne-du-Rouvrayssa sijaitsevan kirkon edustalle.

Algerialaistaustainen kaksikko oli hyökännyt kirkkoon, huutanut Allahu akbaria ja viiltänyt paikallisten rakastaman 85-vuotiaan papin Jacques Hamelin kaulan auki. Tuttuun tapaan iskijät vannoivat uskollisuuttaan terroristijärjestö Isisille.

Ranskan presidentti François Hollande piti televisiopuheen, jossa hän kertoi olevansa maallensa ”totuuden velkaa, tästä tulee pitkä sota”. Se oli oletettavasti vaikea hetki Hollandelle, sillä surmatyö tehtiin vain muutaman kilometrin päässä hänen normandialaisesta synnyinkaupungistaan Rouenista.

Vaikea hetki Hollandelle ja jälleen oiva hetki Marine Le Penille, Ranskan äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman johtajalle. Le Pen muistutti, kuinka presidentti ei ole saanut islamistiterroristeja kuriin ja on aika panna kovat piippuun ja rajat kiinni.

Sunnuntaina [23.4.2017] Ranskan presidentinvaaleissa punnitaan, mikä on ollut pappi Hamelin murhan ja lukemattomien muiden terrori-iskujen merkitys ranskalaisten mielenmaisemaan. Onko koittanut aika, jolloin aiemmin liian äärimmäiseksi ­koettu Marine Le Pen voisi nousta maansa johtajaksi?

Jan Vapaavuori saa Euroopan investointipankilta siirtymäkorvausta 9 600 euroa kuukaudessa – vaalikampanjansa aikana Vapaavuori ei puhunut korvauksestaan

Helsingin Sanomat 22.4.2017

Entinen työnantaja korvaa pormestariksi nousevalle Jan Vapaavuorelle 9 600 euroa kuukaudessa jopa kolmen vuoden ajan.

Tuota korvausta maksetaan joko 17 kuukauden tai jopa kolmen vuoden ajan.

Syynä on se, että Vapaavuoren palkka laskee nykyisestä
24 000 eurosta kuukaudessa pormestarin palkkaan eli noin
14 000 euroon kuukaudessa.

Suomen Pankin johtaja Olli Rehn ei saanut siirtymäajan korvausta jättäessään komissaarin tehtävät. Rehn kertoo kieltäytyneensä korvauksesta siirtyessään europarlamentaarikoksi.

VAALIKAMPANJANSA aikana Vapaavuori ei puhunut erokorvauksestaan.

VASTAAVANLAISEN siirtymäajan korvauksen ovat saaneet muutkin EU:n komission alaisissa johtotehtävissä olleet suomalaiset, kuten esimerkiksi presidentti Sauli Niinistö. Niinistö lahjoitti korvausta saadessaan kansanedustajan palkkionsa hyväntekeväisyyteen.

1500 työntekijää menee lakkoon: ”Tämä on viesti Suomen hallitukselle”

Uusi Suomi 20.4.2017

Metalliliitto ja Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM kertovat viiden pirkanmaalaisen ammattiosastonsa menevän torstaina vuorokauden ajaksi protestilakkoon.

Työnseisaus, johon osallistuu Metalliliiton arvion mukaan noin 1500 työntekijää ainakin 16 eri yrityksestä, ei kohdistu työehtosopimusosapuoliin tai yksittäisiin työnantajiin. Metalliliiton ja TEAM:in mukaan protesti ”on kohdistettu nimenomaan maan hallitukseen”. Ammattiosastot osoittavat seisauksella mieltään Sipilän hallituksen politiikkaa vastaan.

Kyse on maan hallituksen harrastamasta työntekijöiden elintason alentamisen politiikasta samaan aikaan, kun osinkojuhlat jatkuvat pörssissä. Esimerkiksi kaavailtu työttömyysturvan aktiivimalli on vain savuverho, jonka perimmäinen tarkoitus on toteuttaa työttömyysturvaan lisäleikkauksia, Tampereen Metallityöväen ammattiosasto 7:n puheenjohtaja Antti Salonen sanoo Metalliliiton tiedotteessa.

Poikkeustilaa jatketaan Turkissa – Trump onnitteli Erdogania

Demokraatti 18.4.2017

Turkissa hallitus on päättänyt maan poikkeustilan jatkamisesta kolmella kuukaudella. Presidentti Recep Tayyip Erdoganin johtama Turkin kansallisen turvallisuuden neuvosto asettui jo aiemmin tukemaan poikkeustilan jatkamista.

Hallitus teki päätöksensä vain päivä sen jälkeen, kun Turkissa järjestetty kansanäänestys presidentin valtaoikeuksien laajentamisesta perustuslakiuudistuksella päättyi uudistuksen puoltajien niukkaan voittoon.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on onnitellut Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogania voitosta Turkin kansanäänestyksessä. Turkin valtiollisen uutistoimiston Anadolun mukaan Trump soitti Erdoganille maanantai-iltana.

Trumpin onnittelupuhelu poikkeaa selvästi Euroopan unionin maiden johtajien varautuneesta suhtautumisesta Turkin perustuslakiäänestyksen tulokseen.

Erdoğan hyötyy jakaantuneesta Turkista

Helsingin Sanomat 18.4.2017

Jakautunut kansa ei kuulosta hyvältä maan tulevaisuutta ajatellen. Turkkia seuranneet asiantuntijat ovat huomauttaneet, että Erdoğan hyötyy kahtiajaosta, koska viholliskuvien maalaamisella hän saa lisää kannatusta omiensa joukoissa.

Viime kesän jälkeen Turkissa on pidätetty ja erotettu viroistaan kymmeniätuhansia ihmisiä. Arvostelijoiden mukaan kyse on puhdistuksista, joiden tarkoituksena on päästä eroon Erdoğanin arvostelijoista.

KANSAKUNNAN viholliseksi on puolestaan leimattu Yamardağin perhe. Perhe sai mustan maineen, kun ilmasotakoulussa ollut poika Yusuf pidätettiin vallankumousyrityksestä epäiltynä. Maineen vuoksi alakerran naapurit halusivat muuttaa pois.

Sunnuntaisen kansanäänestyksen jälkeen Yamandağ pelkää, että Turkki menee vuosikymmeniä ajassa taaksepäin.

Perussuomalaiset hakevat nyt vauhtia oikealta – kova maahanmuuttolinja ja perinteiset arvot jylläävät, kun puolue etsii kadonneita äänestäjiä

Helsingin Sanomat 15.4.2017

Peilistä löytyy nyt paljon syitä vaalitappioon: monella paikkakunnalla riideltiin, hallituksen tekoja joutui puolustelemaan, ja Vapaavuori kaappasi ääniä moskeijakannallaan.

VIIME eduskuntavaaleissa yli 500 000 äänestäjää katsoi perussuomalaiset äänensä arvoiseksi, mutta nyt kuntavaaleissa jäljelle jäi 226 000 äänestäjän joukko.

Jonnekin haihtui lähes 300 000 aikaisempaa kannattajaa, enemmän kuin Espoossa on asukkaita. Mutta minne – ja miksi? Ja tulevatko he takaisin?

PUOLUEEN selityksenä on, että suurin osa vaalitappiosta johtui nukkuvista äänestäjistä, joita kuntavaaleissa piisasi muuallakin kuin Kouvolassa. Perussuomalaiset ovat aiemmin mobilisoineet uurnille ihmisiä, jotka olivat pettyneitä muihin puolueisiin. Nyt oli vuoro kanavoida pettymys ja turhautuminen perussuomalaisiin.

”Perussuomalaiset miesäänestäjät nukkuivat sankoin joukoin. Siellä se potti on. Ei ne muita puolueita äänestä. Se oli parissa viime eduskuntavaaleissa Soini, ei sohva. Nyt se oli sohva”, kirjoitti puheenjohtaja Timo Soini blogissaan tiistaina.

Keskustaa lähellä oleva ajatuspaja e2 selvitti puolueiden kannattajien näkemyseroja keväällä 2016 kerätyn kyselyaineiston perusteella ja päätyi siihen tulokseen, että perussuomalaisista on vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen siirtynyt kannattajia eniten vasemmistoon, erityisesti Sdp:hen.

Jorma Ollila tuntee Rex Tillersonin ja kertoo nyt, millainen mies johtaa USA:n ulkopolitiikkaa – ”Toista äärilaitaa kuin Trump”

Helsingin Sanomat 13.4.2017

Jorma Ollila uskoo, että ulkoministeri Tillerson takaa Yhdysvaltojen ulkopolitiikan jatkuvuuden.

YHDYSVALTOJEN ulkoministeri Rex Tillerson on kuin presidentti Donald Trumpin vastakohta, arvioi öljy-yhtiö Shellin entinen hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila.

”’Vau’ oli reaktioni kuullessani ensimmäinen kerran, että hänestä voi tulla uusi ulkoministeri. Ilmeisesti hänen nimityksellään on haettu ankkuria Yhdysvaltojen ulkopolitiikan johdonmukaisuudelle”, Ollila sanoo.

Yhdysvaltojen ohjusisku Syy­riaan on kiristänyt maailman suurimman kansantalouden ja sotilaallisen mahdin suhteita Venäjään. Siksi Yhdysvaltojen ulkoministeri Tillersonin Venäjän-vierailulla on poikkeuksellisen suuri painoarvo.

Mutta millainen ihminen on Rex Tillerson? Jorma Ollila on ainoa suomalainen, joka on tavannut Tillersonin useita kertoja.

”Hän on erittäin hyvä neuvottelija ja helposti lähestyttävä ihminen, joka tuntee ja seuraa laajasti maailman menoa.”

Kunnallisvaalit 2017

Äänestysprosentti 2017: 58,8 %

Missä pääsi läpi vain neljällä äänellä, mikä kunta on Suomi pienoiskoossa? Tässä vaalien kiinnostavat kuviot yhdessä grafiikassa

Yle Uutiset 10.4.2017

Naisten osuus, eniten uusia valtuutettuja, puolueiden mahtikunnat, suhteellinen ääniharava – tämä kaikki ja paljon muuta paljastuu kuntavaalituloksen purkavasta paketista.

PS-edustajan varoitus rökäletappiosta: ”Kuolemanpelossa ei kannata tehdä poliittista itsemurhaa”

Uusi Suomi 10.4.2017

Kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala (ps.) analysoi blogissaan kuntavaaleja ja perussuomalaisten kärsimää rökäletappiota. Saarakkala kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan, että vaihtoehtoa vanhoille puolueille haettiin nyt uudelta suunnalta, eli vihreistä.

Saarakkalan mielestä vihreiden nousu muistuttaa perussuomalaisten nousua ja ennakoi valtakunnallista menestystä vihreille seuraavissa eduskuntavaaleissa. Perussuomalaiset valitsee kesäkuussa uuden puheenjohtajan, mistä on ennakoitu jopa hallituskriisiä, jos maahanmuuttokriittiseksi profiloitunut Jussi Halla-aho tulisi valituksi.

Vasemmistoliitto hengittää Helsingissä jo SDP:n niskaan

Kansan Uutiset 10.4.2017

Näillä luvuilla keskustaa odottaa oppositio keväällä 2019.

Tosin SDP:nkin pitäisi silloin päästä nousun tielle. Nyt se oli ainoa oppositiopuolue, jonka kannatus aleni edellisistä kuntavaaleista. Tosin vain 0,2 prosenttiyksikköä, mutta kun kaikki muut voittivat, näyttää etumerkki rumalta etenkin, kun Sipilän hallitus on koko kaksivuotisen kautensa tarjonnut tyhjiä maaleja.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on hävinnyt kaikki vaalit, muistutti valtio-opin professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista STT:lle. SDP oli vielä ennakkoäänissä maan ykkönen, mutta meno hyytyi jälleen varsinaisena vaalipäivänä.

Vasemmistoliiton ja SDP:n eroa Helsingissä kuvaavat myös valittujen profiilit. Vasemmistoliiton vanhin valtuutettu on 41-vuotias Veronika Honkasalo, nuorin 24-vuotias Suldaan Said Ahmed. SDP:n uudet valtuutetut ovat pääosin 50–70-vuotiaita politiikan konkareita.

Lääkehävikin vähentämiseen pyrkivä lisäsääntely on pahoin epäonnistunut

Helsingin Sanomat 5.4.2017

SUOMEN lääkekustannuksiin liittyvä sosiaaliturva on maailman parhaimpia. Kun vuosittaiset lääkekustannukset ylittävät 600 euroa, Kela korvaa yli menevän osan.

Biologiset reumalääkkeeni maksavat kuukaudessa
noin 1 200 euroa, josta jää Kela-korvauksen jälkeen itselle maksettavaksi noin 400 euroa. Lääkekatto täyttyy siis noin puolentoista kuukauden kohdalla.

Ostin viime vuoden loppuun asti kahden kuukauden lääkkeet kerralla. Lääkekatto täyttyi siis heti vuoden ensimmäisellä ostoskerralla, jolloin maksoin apteekille lääkekattoa vastaavan summan ja annoin aptee­kille valtakirjan hakea ylittävän osuuden itselleen.

Vuodenvaihteessa voimaan tulleen lisäsääntelyn mukaan kalliita lääkkeitä saa ostaa ­kerralla vain kuukauden annoksen. Koska lääkekatto ei tule täyteen yhdellä ostokerralla, apteekki ei voi hakea lääke­katon ylittävää osuutta puo­lestani.

[TÄMÄKÖ ON SITÄ NORMIENPURKUTALKOITA]Lisäsääntelyn käytännön seuraus on surkuhupaisa. Kun Kela havaitsi, että olen ostanut lääkkeitä yli lääkekaton, se lähetti minulle paperisen hakulomakkeen täytettäväksi. Lääkekaton ylittävää osuutta ei voi hakea sähköisesti, joten Kelan virkai­lija joutuu paperikuittien perusteella laskemaan korvauksen määrän ja syöttämään tili­numeroni paperilta tietojärjestelmään.

Lisäsääntelyn elämää hankaloittavin piirre on kuitenkin se, että uuden lääkeoston saa tehdä aikaisintaan kolme viikkoa edellisen ostoksen jälkeen. Käytännössä lääkeostos pitää siis ajoittaa viikon sisään. Jos kyseiselle viikolle sattuu osumaan esimerkiksi työmatka, Kelalta tulee hakea etukäteen erillis­lupa poikkeavasta lääkkeiden ostoaikataulusta. Mikäli myönteisen poikkeuslupapäätöksen ehtii saada ajoissa, sen kanssa voi sitten marssia apteekkiin lääkeostoksille.

Lääkehävikin vähentämiseen pyrkivä lisäsääntely on pahoin epäonnistunut ja aiheuttaa ­Kelalle täysin turhaa paperinpyöritystä samaan aikaan, kun Kela ei pysty käsittelemään sen vastuulle siirtyneitä toimeen­tulotukihakemuksia ajoissa.

[Lukijan kommentti: Alunperin jo täysin susi uudistus jonka perusidea oli täysin hämärä jo Kelan sitä esitellessä. Toivottavasti korjaavat tekemänsä virheen mahdollisimman nopeasti.]

Viikon aikana jo toinen isku aivan lähialueille – on hyytävää seurata vierestä, kun terrori saapuu Pohjolaan

Helsingin Sanomat 7.4.2017

Vaikkei tahtoisi, ajautuu väistämättä ajattelemaan, koska tuo sama saapuu meille. Mikä muka tekisi Suomesta immuunin, kirjoittaa päätoimittaja Antero Mukka.

PIETARIN metrossa maanantaina tapahtunut räjähdys tappoi neljätoista ihmistä. Terroriteossa loukkaantui yli 50 matkustajaa.

Perjantaina katse kääntyi toiseen suuntaan. Tällä tietoa kolme ihmistä kuoli ja kahdeksan loukkaantui, kun kuorma-auto ajoi väkijoukkoon ja tavaratalon sisään Tukholmassa. Tapahtumapaikka oli meille suomalaisillekin hyvin tuttu ostoskatu aivan kaupungin ydinkeskustassa.

TÄMÄN VIIKON jälkeen Pohjola ei ole enää se sama rauhaisa maankolkka, jona olemme sen oppineet tuntemaan. Myös Suomessa olo alkaa äkkiä tuntua turvattomalta, kun lähinaapurit joutuvat pahan voimien kohteeksi. Pietari ja Tukholma ovat osa omaa maisemaamme. Siksi näitä murhenäytelmiä on hyytävää seurata vierestä.

Trump määräsi 59 ohjuksen iskun Syyriassa, tukikohdassa oli myös venäläisiä – järjestön mukaan useita kuollut ja ”lentokenttä lähes täysin tuhoutunut”

Helsingin Sanomat 7.4.2017

Kyse on presidentti Donald Trumpin määräämästä vastatoimesta Syyriassa tehtyyn kaasuiskuun, jossa kuoli ainakin yli 80 siviiliä aiemmin tällä viikolla.

Yhdysvallat syyttää iskusta Syyrian itsevaltaista presidenttiä Bashar al-Assadia. Juuri Syyrian hallituksen joukkojen lentotukikohta Shayrat lähellä Homsia joutui perjantaiaamuna Yhdysvaltain iskun kohteeksi.

Venäjä reagoikin äkäisesti iskuihin. Moskovan mukaan iskut olivat vastoin kansainvälisiä lakeja ja ne vahingoittivat pahasti Venäjän ja Yhdysvaltojen välisiä suhteita.

The Washington Post -lehden mukaan amerikkalaiset kertoivat kuitenkin venäläisille etukäteen iskusta ja varoivat osumasta tukikohdassa sille alueelle, jossa venäläisjoukkojen tiedettiin olevan. Britannian puolustusministeri Michael Fallon puolestaan sanoi, että operaatio suunniteltiin erityisen varovaisesti niin, etteivät ohjukset vain osuisi venäläisiin.

Statement by President Trump on Syria.

Niinistö kutsui valiokunnan koolle Yhdysvaltain Syyrian-iskun takia

Helsingin Sanomat 7.4.2017

Ulkoministeri Timo Soini toivoo toimia YK:n turvallisuusneuvoston pysyviltä jäsenmailta.

TASAVALLAN presidentti Sauli Niinistö on kutsunut koolle ylimääräisen TP-utvan eli ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan Yhdysvaltain Syyriaan tekemän ilmaiskun takia, kerrotaan presidentin kansliasta. Niinistö on luvannut kommentoida iskuja perjantaina puolen päivän jälkeen, kun kokous on pidetty.

UTVA valmistelee tärkeät ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä Suomen ulkosuhteita koskevat asiat ja se on yksi valtioneuvoston neljästä lakisääteisestä ministerivaliokunnasta. Valiokunnan puheenjohtaja on pääministeri Juha Sipilä (kesk).

Valiokunnan muut jäsenet ovat ulkoministeri Timo Soini (ps), ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen, puolustusministeri Jussi Niinistö (ps), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok), maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk).

Kiinan presidentin vierailu Suomessa

Kiinan presidentin vierailu suomessa sujui odotetulla tavalla. Lehdistötilaisuudessa ei saanut esittää kysymyksiä. Pelkona oli, että joku toimittaja kysyisi Kiinan ihmisoikeuksista. Presidentti Niinistö sai tuliaisiksi mm. rullaluistimet.

Ulkoministeri Soini: Ei voi olla niin, että istumalla kuukauden Senaatintorilla saat myönteisen päätöksen

Uusi Suomi 4.4.2017

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) korosti Suomen turvapaikkajärjestelmän uskottavuuden säilyttämistä, kun MTV:n vaalitentissä väiteltiin kohutuista palautuslennoista.

Soinin mukaan Suomen täytyy pysyä valitsemassaan turvapaikkalinjassa yksittäistapauksista huolimatta, tai järjestelmältä katoaa pohja.

Eihän tämä niin voi mennä, että jos saat kielteisen päätöksen, menet kuukaudeksi istumaan Senaatintorille ja sitten saat myönteisen päätöksen, Soini kuulutti tentissä.

Soinin mukaan esimerkiksi ulkoministeriön matkustusneuvoja suomalaisturisteille ei voi verrata palautettavien turvapaikanhakijoiden tilanteeseen, koska länsimaisten turistien ja paikallisten turvallisuustilanne esimerkiksi Afganistanissa on erilainen. Ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Afganistaniin.

Anneli Auerille ei kuulu lisää korvauksia – 800 euron vuorokausikorvaus jo nyt ”suurin Suomessa koskaan maksettu”

Helsingin Sanomat 5.4.2017

Auer vaatii valtiolta noin 2,5 miljoonan euron lisäkorvauksia vangitsemisestaan.

VALTIO pitää täysin perusteettomina Anneli Auerin vaatimia lisäkorvauksia aiheettomasta vangitsemisestaan. Varsinais-Suomen käräjäoikeudelle jättämässään vastineessa valtio huomauttaa, että Auerin saama vuorokausikorvaus on jo nyt Suomen suurin.

Valtiokonttori maksoi Auerille viime syyskuussa yhteensä noin 545 000 euron korvaukset. Suurin osa summasta oli kärsimyskorvausta, mutta noin kymmenesosa oli korvausta tulojen vähenemisestä.

VALTIO huomauttaa vastauksessaan, että syyttömälle maksettu normaalikorvaus vapaudenmenetyksestä on noin sata euroa päivässä. Auerille on nyt maksettu 800 euron vuorokausikorvaus.

Garri Kasparov -haastattelu: šakkimestari kertoo elämästään ja Putinin Venäjästä

Helsingin Sanomat kuukausiliite huhtikuu. 2017

Toimittaja Saska Saarikoski haastatteli kaikkien aikojen suurinta šakkimestaria New Yorkissa.

Saarikoski: Miten täytät nykyään päiväsi?

Kasparov: ”Puhun sinun kaltaisillesi toimittajille. Kirjoitan. Edistän šakin peluuta maailmassa omien säätiöideni kautta.

Pidätkö itseäsi poliittisena pakolaisena?

”On turha tuhlata aikaa semantiikkaan. Elän maanpaossa, koska en voinut jäädä Venäjälle, jos halusin pysyä terveenä ja hengissä.

Pelkäätkö turvallisuutesi puolesta?

”Bridge of Spies -elokuvassa Tom Hanksin esittämä lakimies kysyy venäläisvakoojalta, onko tämä huolissaan turvallisuutensa puolesta. ”Se ei auttaisi”, venäläinen vastaa. Juuri niin se on: se ei auttaisi.

Tunnetko koti-ikävää?

”Kotini on täällä, lapseni ovat täällä, vaimoni on täällä. Äitini ja poikani ensimmäisestä avioliitostani asuvat tosin Moskovassa, ja heitä haluaisin nähdä useammin.

Kirjasi nimi on ”Talvi on tulossa”. Mitä se tarkoittaa? Kuulostaa pelottavalta.

”Tämä on pelottava tilanne, joten varoitusten täytyy kuulostaa varoituksilta. Lause on Game of Thronesista, jossa se on Starkin talon tunnuslause. Se on muistutus siitä, ettei historia ole suoraviivaista. Samalla kirjan nimi on myöhästynyt vastaukseni Francis Fukuyaman kirjaan Historian loppu ja viimeinen ihminen. Aikanaan jaoin aikanaan hänen kanssaan saman optimismin, ja olen iloinen ja ylpeä siitä, että hän kehuu kirjaani sen kannessa. Me kuvittelimme vuonna 1992, että maailma olisi menossa hyvään suuntaan ja unohdimme, ettei paha katoa minnekään. Se voi hautautua hetkeksi Berliinin muurin raunioiden alle, mutta jos menetämme valppautemme, se kaivautuu esiin.”

Lue koko haastattelu.

Ruotsin palkankorotukset tuovat painetta Suomeen

Helsingin Sanomat 4.4.2017

Mitä Ruotsissa viime viikon lopulla tehty, monia matalapalkka-aloja koskeva kolmivuotinen työmarkkinaratkaisu tuo tullessaan.

”Työehtosopimuksen mukaan palkat nousevat kolmen vuoden aikana yhteensä noin 6,5 prosenttia. Nousu on merkittävä, kun muistetaan, että edellinen yksivuotinen sopimus korotti palkkoja jo 2,2 pro­senttia.”

”Ruotsi kuuluu Saksan ohella keskeisiin Suomen kanssa kilpaileviin maihin. Palkat ovat nousseet sekä Ruotsissa että Saksassa viime vuodet selvästi nopeammin kuin euroalueella keskimäärin.”

”Korotukset ovat suurempia kuin Suomessa, missä kuluva vuosi on neljäs pien­ten tai olemattomien palkankorotusten vuosi. Siksi uutiset lahden takaa ennakoivat levotonta työmarkkinasyksyä.”

”Suomessa muutama työnantajien edus­taja vaikuttaa sivuuttavan tyystin Ruotsin ja Saksan palkankorotukset, jot­ka väistämättä auttavat Suomea kuromaan kiinni paljon puhuttua kilpailukykyeroa.

”Valitettavasti vain on niin, että euron heikentyminen ei suoraan paranna vientisektorin asemaa muihin euromaihin nähden. Suuri kysymys on, kuinka suuri syntipukki euro on vientimme ongelmiin.”

Uutispimennosta turmiollisuuden vakuutteluun

Yle Uutiset 3.4.2017

Näin virallinen Venäjä on suhtautunut korruptionvastaisiin mielenosoituksiin

Virallinen Venäjä reagoi viiveellä viikko sitten järjestettyihin opposition laajoihin mielenosoituksiin. Selvitimme, miten aluksi vaiettua aihetta on alettu sittemmin käsitellä televisiossa ja poliitikkojen kesken.

Aluksi Venäjä yritti virallisella tasolla jättää opposition viikontakaiset mielenosoitukset niin vähäiselle huomiolle kuin mahdollista.

Poliittiset päättäjät ja valtion hallitsema televisio pidättäytyivät ensimmäisinä päivinä lähes tyystin kommentoimasta tapahtumia. Samaan aikaan sosiaalisessa mediassa ja muualla internetissä korruptionvastaiset mielenilmaisut olivat Venäjän tärkein puheenaihe.

Myöhemmin menettelytapaa on kritisoitu myös Kremlin politiikkaa tukevien keskuudessa. Sen on katsottu lisäävän entisestään epäuskoa poliitikkoja ja valtion mediaa kohtaan.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kokoon kutsumat mielenosoitukset ovat opposition suurin voimannäyttö viiteen vuoteen. Eri arvioiden mukaan lähes sadassa kaupungissa ympäri Venäjää järjestettyihin mielenilmauksiin otti viime viikon sunnuntaina osaa vähintään useita kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Kauko-ohjattu ilmailu tarvitsee selvät säännöt

Helsingin Sanomat 3.4.2017

Kasvavalla alalla toimii sekä harrastelijoita että ammattilaisia. Samat säännöt eivät sovi kaikille.

MIEHITTÄMÄTTÖMILLÄ lentolaitteilla on lukuisia käyttömahdollisuuksia, mutta niiden sääntely on vielä vähäistä. ­Liikenteen turvallisuus­virasto Trafi päivitti viimeksi vuodenvaihteessa määräystä kauko-ohjatun ­ilma-aluksen ja lennokin lennättämisestä. Trafin mukaan normistomme on ”Euroopan, jollei ­jopa koko maailman liberaaleinta”. Tavoitteena on tukea kokeiluja ja uuden liiketoiminnan kehitystä.

Salliva sääntely onkin varmasti monen mieleen. Etenkin ammattilaissovellusten kehittämisen tukeminen on suotavaa. Kauko-ohjattu ilmailu mahdollistaa entistä tehokkaampia, edullisempia ja ympäristöystävällisempiä toimintatapoja. Olen esimerkiksi ollut mukana hankkeessa, jossa tutkittiin miehittämätöntä ilmakuvausta malmin­etsinnässä ja kaivostoiminnassa.

ONGELMANA kauko-ohjatun ilmailun sääntelyssä ovat kehittyvän teknologian ohella alan monenlaiset toimijat ja toiminnot. Niihin kuuluvat niin perinteinen lennokkiharrastus kuin uudet kauko-ohjattavat multikopteritkin. Alalla on harrastelijoita ja ammattimaisia toimijoita, joukossa valtion ilmailu.

Valtaosa kopteriharrastajistakin toimii asianmukaisesti. Osa ei kuitenkaan tiedä tai välitä säännöistä. Ei ole esimerkiksi harvinaista, että harrastajakopteri kuvaa yleisö­tapahtumaa väkijoukon yllä, vaikka se on sallittua vain ammattilai­sille. Erilaiset kielto- ja suoja-alueet ja ­jopa päivittäin vaihtuvat rajoitukset vaikeuttavat osaltaan huomioitavien määräysten selvittämistä.

Nuukan aviomiehen kuolema paljasti leskirouvalle jättiomaisuuden – Nordea tarjosi neuvojaan ja yhtäkkiä rahat hupenivat

Helsingin Sanomat 31.3.2017

”OTA rahat ja juokse. Siltä pankin toimintamalli vaikuttaa”, helsinkiläinen menestynyt liikejuristi sanoo.

Espoolainen 77-vuotias rouva venytti koko ikänsä penniä saadakseen rahat riittämään. Samaan aikaan äärimmäisen nuuka aviomies säästi palkastaan salassa 860 000 euroa. Kun leski sai miehen kuoleman jälkeen omaisuudesta puolet, Nordea otti yhteyttä.

Hän kertoo 77-vuotiaan anoppinsa parin vuoden takaisista kokemuksista Nordean sijoitusneuvonnassa. Pankki oli neuvonut leskirouvaa myymään hänen osituksessa saamansa 151 000 euron arvoiset osakkeet. Rahat sijoitettiin pankin omiin sijoitustuotteisiin.

Osakkeiden myynnistä seurasi rouvalle 30 000 euron verolasku, jonka alkuperästä hänellä ei ollut aavistustakaan.

PANKKIEN ikääntyneille antama sijoitusneuvonta sai Finanssivalvonnalta (Fiva) ankarat moitteet maaliskuun alussa. Viranomaiset alkoivat tutkia pankkien neuvoja vajaat kaksi vuotta sitten, kun HS oli kirjoittanut useista ongelmallisista tapauksista.

HS kertoo nyt todellisen lihaa ja verta olevan esimerkin siitä, minkälaista pankkien toiminta voi olla. Tapaus on sikäli poikkeuksellinen, että Nordea joutui maksamaan asiakkaalle korvauksia. Se on harvinaista.

Kun aikuiset lapset antoivat vanhemmilleen lahjaksi kylpyläviikonlopun, pariskunta otti sinne mukaan omat eväät.

LESKIROUVA ja hänen miehensä olivat molemmat kotoisin hyvin vaatimattomista oloista.

NIINPÄ koko suku oli melkoisen järkyttynyt, kun miehen kuolema paljasti 860 000 euron arvoisen sijoitusvarallisuuden. Kaikki ne vuodet, kun rouva oli venyttänyt penniä saadakseen pienen palkkansa riittämään taloudenpitoon, mies laittoi suuren osan tuloistaan talletustileille ja suomalaisiin teollisuusosakkeisiin.

Osakesäästäjien toiminnanjohtaja: Sijoitus­neuvojat nuoria tradenomeja, joilta puuttuu kokemus sijoittamisesta

Vartiointikuluissa hillitön piikki – veronmaksajat vaativat Melania Trumpia muuttamaan Valkoiseen taloon

Iltasanomat 28.3.2017

Amerikkalaiset veronmaksajat hermostuivat presidenttiparin turvallisuuskulujen hintalapusta ja vaativat Melania Trumpia muuttamaan Valkoiseen taloon miehensä luo.

Lehden mukaan jokaisen presidentin Mar-a-Largon-visiitin on arvioitu maksavan jopa kolme miljoonaa dollaria, kun taas Trump Towerin suojelu maksaa noin 300­000 dollaria päivässä, kun presidentti itse on paikalla. Jos vain Melania-vaimo ja pariskunnan poika Barron ovat paikalla, kulut voivat laskea jopa alle puoleen, mutta ovat silti korkeat.

Change.org-sivustolla kerättiin tammikuussa Trumpin virkaanastujaisten jälkeen nimiä vetoomukseen Saturday Night Liven käsikirjoittajan Katie Richin erottamiseksi, kun tämä oli twiitannut virkaanastujaisten yhteydessä ikävään sävyyn Trumpien Barron-pojasta.

Barronista tulee tämän maan ensimmäinen kotikouluampuja, Rich kirjoitti Trumpin virkaanastujaispäivänä.

Huomio Venäjän nuorista: ”Putin on vanha – keinot loppuvat kesken”

Uusi Suomi 28.3.2017

Presidentti Vladimir Putinin Venäjä ei onnistu tavoittamaan nuoria, pohtii Puheenvuoron blogissaan Venäjää seuraava toimittaja, entinen kirjeenvaihtaja Jarmo Koponen. Tämän osoittavat Koposen mukaan myös viime viikonlopun mielenosoitukset ja niitä seuranneet pidätykset Venäjällä.

Mielenosoituksiin otti osaa ennen kaikkea nuoria ja alaikäisiä venäläisiä.

Vaikka Putinin arvioidaan jatkavan Venäjän johdossa aina vuoteen 2024 saakka, kysytään Venäjällä jo Koposen mukaan oikeutetusti ”entä sitten?”.

Järjettömät syytökset ärsyttävät, Kallon kahvilahankkeelle aikalisä – ”Olen vilpittömästi halunnut tuoda ihmisille hyvää oloa”

Satakunnan Kansa 27.3.2017

Näyttelijä Kari Hakalalla oli pitkäaikainen unelma. Jos saisi joskus juoda munkkikahvit Kallon kalliolla. Vuosi sitten unelma toteutui, kun hän avasi Kallon loisto -kahvion Kallonkadun päähän, merenrantakallioiden viereen.

Vaikka Hakala piti ensimmäistä kahvilakesäänsä onnistuneena, kehitettävääkin löytyi. Syksyn aikana syntyi idea siirtää kahvilarakennus terasseineen pois liikenneympyrästä, aallonmurtajan kivikasan päälle.

Vaaliteemaksi aihe nousi, kun vihreiden kuntavaaliehdokas Tapio Meri vaati Mäntyluodon Kallon rakennuslupaa peruttavaksi (SK 21.3.2017). Meren mukaan lupa horjuttaa monen porilaisen uskoa saaren tulevaisuuteen ainakin paikkana viettää rauhallista vapaapäivää.

Meren kirjoitus herätti suurta huomiota niin lehtien tekstaripalstalla kuin sosiaalisessa mediassa.

Olen ihan vilpittömästi halunnut tuoda ihmisille hyvää oloa. Minä olen kaivannut Kalloon munkkikahvia 50 vuotta. Ei minulla sen suurempia motiiveja ole ollut.

Hakalan kahvio oli viime kesän porilainen puheenaihe numero yksi. Vaikka hän sai enimmäkseen hyvää ja kannustavaa palautetta, tuli myös kuraa niskaan.

Viime kesänä minua syytettiin hautarauhan rikkomisesta, maiseman pilaamisesta, yleisen levottomuuden aiheuttamisesta ja parkkiongelmasta. Nyt puhutaan ihan varmana tietona, kuinka olen rakentamassa sinne 400 neliön hallia.

Sen verran Hakala on ärtynyt tilanteesta, että on ottanut aikalisän siinä, milloin käynnistää uuden kahvilan rakentamisen.

Porin kaupungin vs. rakennustarkastaja Mikko Lönnberg ei näe mitään syytä, miksi rakennuslupa pitäisi perua. Hakemus ei esimerkiksi mennyt mitenkään läpi sormien, vaan vaati kaupunkikuvatoimikunnan, rakennus- ja poikkeuslupatyöryhmän sekä kaupunkisuunnittelupäällikön suostumuksen.

Kesäaika ärsyttää kansaa – Viisarien kääntämistä vastustavalla aloitteella
50 000 allekirjoitusta

Yle Uutiset 27.3.2017

Puheenjohtaja Timo Soinin mukaan perussuomalaiset tukevat kansalaisaloitetta.

Kansalaisaloite kellojen kesäaikaan siirtämisen lopettamisesta on kerännyt vaaditut 50 000 kannatusilmoitusta.

Aloitteen hyväksymiseen tarvittu määrä allekirjoituksia tuli täyteen maanantaina 27 maaliskuuta. Allekirjoitusten keräämisen takaraja olisi umpeutunut 10. huhtikuuta.

Kansalaisaloite menee seuraavaksi eduskunnan käsiteltäväksi.

Suomalaiset viihtyvät pienessä kunnassa lähellä isomman kaupungin palveluja

Helsingin Sanomat 27.3.2017

SUOMEN kunnista Pirkkalassa, Kauniaisissa ja Naantalissa asuvat kaikkein tyytyväisimmät asukkaat, ilmenee markkinatutkimusyhtiö Epsi Ratingin maanantaina julkaisemasta kyselystä. Hyvin tyytyväisiä ollaan myös Siilinjärvellä.

”Tulokset näyttävät jälleen sen, että suurten kaupunkien lähellä olevissa pienemmissä kunnissa ihmiset ovat kaikkein tyytyväisimpiä”, sanoo kuntatutkija Jenni Airaksinen Tampereen yliopistosta Epsi Ratingin maanantaina julkaisemassa tiedotteessa.

KYSELY mittasi tyytyväisyyttä etenkin kunnan palveluihin. Runsaalta kymmeneltätuhannelta aikuiselta suomalaiselta kysyttiin viime syksynä, kuinka tyytyväisiä he ovat asuinkuntansa palveluihin ja kuinka hyvin kunnan palvelut täyttävät asukkaiden odotukset. Heiltä kysyttiin myös, kuinka lähellä täydellistä kotikunta on ja kuinka todennäköisesti asukas voisi suositella omaa kuntaa tuttavalleen.

Kansalaisaloite kesäaikaan siirtymisen lopettamisesta kerännyt lähes 40 000 nimeä

Länsi-Suomi 27.3.2017

Kansalaisaloite kesäaikaan siirtymisen lopettamisesta on kerännyt jo lähes 40 000 nimeä.

Allekirjoittajien määrässä oli viime viikolla merkittävä piikki, kun noin 15 000 ihmistä kävi antamansa kannatuksensa aloitteelle.

Kansalaisaloite sulkeutuu huhtikuun 10. päivä. Jos aloite kerää vähintään 50 000 ihmisen kannatuksen, eduskunta käsittelee sen.

Kansalaisaloite: Kellojen kesäaikaan muuttamisen lopettaminen. Täällä voit allekirjoittaa aloitteen.

Rikosepäily ylimmän syyttäjän toimista on kiinnostava, mutta niin ovat tapauksen taustatkin – näin ne linkittyvät Jari Aarnioon

Helsingin Sanomat 24.3.2017

Ylimmän syyttäjän menettely on välttämätöntä tutkia. Ilmiannon on tehnyt Aarnion alaisen sisko.

KESKUSRIKOSPOLIISI (krp) ilmoitti torstaina aloittaneensa esitutkinnan valtakunnansyyttäjä Matti Nissisestä. Nissisen epäillään osallistuneen esteellisenä päätöksiin syyttäjälaitoksen koulutushankinnoista.

Syyttäjälaitos on hankkinut vuosina 2007–2015 yhteensä yli 74 000 eurolla koulutuksia Deep Lead -yritykseltä, jossa Nissisen veli on hallituksen puheenjohtajana.

Nissisen ei epäillä saaneen hankinnoista hyötyä, vaan hänen epäillään olleen huolimaton. Häntä epäillään tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Esitutkinnasta kuultuaan Nissinen haki oikeusministeriöstä palkatonta virkavapaata. Hän ei katso voivansa hoitaa virkaansa esitutkinnan aikana. Tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Erkki Rossi arvioi, että tutkinta saadaan valmiiksi toukokuun loppuun mennessä.

Jo itse tapaus on kiinnostava, mutta kiinnostavia ovat myös Nissistä vastaan tehdyn tutkintapyynnön taustat.

Tutkintapyynnön on tehnyt Ruotsissa asuva suomalaisnainen. Nainen on Jari Aarnion entisen alaisen ja oikean käden Mikael Runebergin sisko.

Käräjäoikeus tuomitsi Runebergin kolmeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen. Hänet määrättiin menettämään virkansa.

AARNION ja hänen alaistensa toimintatapoihinsa on jo vuosikymmenen ajan kuulunut tutkintapyyntöjen, kantelujen ja valitusten tehtaileminen erityisesti niistä tahoista, jotka ovat tutkineet huumepoliisin toimintaa.

Aarnio on käyttänyt tutkintapyyntöjen tekemiseen myös bulvaaneja. Esimerkiksi huumetuomionsa yhteydessä hän sai tuomion siitä, että hän oli vuotanut tiedot keskusrikospoliisin peiteoperaatiosta ja rekisteröidystä tietolähteestä asianajajakaverilleen, joka käytti tietoja tehdessään tutkintapyyntöjä krp:stä.

Lontoon iskun tutkinta etenee: Useita pidätyksiä Birminghamissa

Helsingin Sanomat 23.3.2017

Useita ihmisiä on otettu kiinni Birminghamissa aamunkoitteessa tehdyssä ratsiassa.

POLIISI on ottanut kiinni useita henkilöitä Birminghamissa tehdyssä kotietsinnässä. Sky News -kanavan tietojen mukaan etsintä liittyy Lontoon keskiviikkoiseen iskuun, jossa toistaiseksi nimeämätön autoilija ajoi Westminsterin sillalla ihmisjoukkoon.

Yhteensä viisi ihmistä sai surmansa Lontoon iskussa. Väkijoukkoon ajettuaan mieshenkilö puukotti parlamentin edustalla kuoliaaksi poliisimiehen, minkä jälkeen toinen poliisi ampui hyökkääjän.

Iskussa loukkaantui ainakin 40 ihmistä, joiden joukossa oli useiden maiden kansalaisia kuten ranskalaisia koululaisia ja viisi eteläkorealaista turistia. Westminsterin silta Big Ben -torneineen on Lontoon keskeisimpiä turistikohteita.

Professorin synkkä yksinpuhelu: Keskiluokka kurjistuu Suomessakin – ja voi jäädä kokonaan historiaan

Uusi Suomi 21.3.2017

Historian professori ja kirjailija Juha Siltala vyöryttää uutuusteoksessaan lukijan silmille sellaisen määrän tietoa keskiluokan kurjistumisesta, että jos ei vielä masentanut, niin tämän jälkeen viimeistään.

Tänään julkaistu Keskiluokan nousu, lasku ja pelot (Otava 2016) on toisinaan punaisen lankansa menettävä kokoelma tilastotietoa, tutkimustuloksia sekä ennusteita keskiluokan surkastumisesta. Pääteesi kuuluu seuraavasti: aiemmin yhteiskuntia koossa pitänyt ahkera keskiluokka on menettämässä syyn toimeliaisuudelleen ja rauhallisuudelleen, kun rikkaat nappaavat pääomiensa avulla yhä suuremman osan talouskasvusta ja automaatio siirtää massatuotannon työpaikat historiaan.

Samaan aikaan sosiaalinen liikkuvuus on hidastunut ja koulutuksen yhteys tulotasoon heikentynyt.

Kolme neljästä länsimaalaisesta katsoo kuuluvansa keskiluokkaan, ja koulutukselta on totuttu odottamaan parempia asemia. Nyt suuri osa pelkää saavutettujen asemien menettämistä, Siltala kirjoittaa.

Ruotsin ulkopolitiikka pohjaa feminismiin, kirjoittaa ulkoministeri Margot Wallström

Demokraatti 17.3.2017

Maailma on viime aikoina alkanut näyttää yhä synkemmältä. Demokratiaan ja naisten oikeuksiin kohdistuu uhkia, ja vuosikymmenten aikana rakennettu kansainvälinen järjestelmä horjuu.

Tasa-arvo on ihmisoikeuksien, demokratian ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden perustekijä.

Mikään yhteiskunta ei ole turvassa takaiskuilta, varsinkaan suhteessa sukupuolten tasa-arvoon. Se vaatii jatkuvaa silmälläpitoa, samoin kuin naisten ja tyttöjen mahdollisuus nauttia täysimääräisistä ihmisoikeuksista.

Siksi minä – ottaessani vastaan ulkoministerin tehtävän kaksi vuotta sitten – ilmoitin, että Ruotsi ryhtyy harjoittamaan feminististä ulkopolitiikkaa. Nyt sitä tarvitaan entistä enemmän.

Feminismi on osa nykyaikaista maailmanpoliittista näkemystä, ei sen idealistinen sivujuonne.

Ruotsin feministinen politiikka vaikuttaa myös käytännössä. Suurlähetystöt ja muut ministeriön alaiset toimijat toteuttavat tätä linjaa tietoisesti päivittäin eri puolilla maailmaa.

Tästä Brasilian lihaskandaalissa on kyse – maailman suurimpien lihantuottajien synnit voivat kulkeutua suomalaistenkin lautasille

Helsingin Sanomat 19.3.2017

SAASTUNEEN lihan kauppaaminen Brasiliassa ei kuulosta suomalaisittain suurelta uutiselta. Brasiliaa rasittaa jo ennestään kourallinen suuria ja toisiinsa linkittyneitä korruptioskandaaleja, joten eihän tämä tullut yllätyksenä, voisi helposti ajatella.

Mistään muusta maasta ei viedä niin paljon lihaa ulkomaille kuin Brasiliasta. Noin viidesosa naudan- ja kananlihan maailmanlaajuisesta viennistä on sieltä peräisin. Brasilialaisia lihatuotteita ja muita eläinten osia päätyy Tullin tilastojen mukaan myös Suomeen – viime vuonna lähes kaksi miljoonaa kiloa.

Vaikka kuluttaja välttäisikin tietoisesti ostamasta brasilialaista lihaa, sitä voi silti olla vaikkapa einestuotteissa, kouluaterioissa tai työpaikan lounasravintolassa.

Kun Brasilian lihateollisuus lipsuu, koko maailman ruokaturvallisuus kärsii.

Nyt puhuvat kapinakansanedustajat – ”Alko on erinomainen paikka”

Demokraatti 17.3.2017

Joukko kansanedustajia on tänään tullut julkisuuteen vaatien, että alkoholilain muutosta koskevan lakiesityksen jatkovalmistelussa on harkittava vakavasti lausuntokierroksella tullutta palautetta.

Kansanedustajat torjuvat muun muassa ehdotukset niin sanottujen limuviinojen tulosta kauppoihin ja kaupassa myytävien oluiden alkoholipitoisuuden korottamisesta.

Keskustan kansanedustaja Elsi Katainen on allekirjoittanut adressin. Hän toteaa, että hänen osaltaan kyse on siitä, että asiantuntijalausunnot otetaan huomioon.

-Limuviinoja ei kauppaan on yksi pointti niiden monien joukossa, joita kannattaa tarkastella.

– Haluamme vain alleviivata asiantuntijalausuntoja. Olen huolissani mahdollisesti lisääntyvästä alkoholinkulutuksesta seurauksineen, jotka ovat tunnettuja ja jotka ovat tulleet asiantuntijalausunnoissakin esiin, Katainen sanoo.

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Daniel Sazonov on tiedottanut olevansa pöyristynyt yrityksistä kaataa lakiuudistus.

Pääministeri Rutte iloitsi: Brexitin ja Trumpin jälkeen Hollanti torppasi populismin

Helsingin Sanomat 16.3.2017

Äärioikeistolainen vapauspuolue lisäsi paikkojaan parlamentissa, mutta jäi ennakoidusta kannatuksesta. Oikeistopopulisti Geert Wilders sanoi suostuvansa mukaan hallitukseen.

PÄÄMINISTERI Mark Rutten talousoikeistolainen VVD-puolue näytti saavuttaneen torjuntavoiton Hollannin keskiviikon parlamenttivaaleissa. Oikeistopopulisti Geert Wildersin johtama vapauspuolue ylsi puolestaan odotuksiin nähden laihaan vaalitulokseen.

”Näyttää siltä, että VVD on Hollannin suurin puolue kolmatta kertaa peräkkäin. Tämä oli ilta, jolloin hollantilaiset sanoivat ’seis’ vääränlaiselle populismille brexitin ja Yhdysvaltojen vaalien jälkeen”, Rutte iloitsi kannattajiensa edessä Haagissa uutistoimistojen mukaan.

Kasvaa lapsia, jotka eivät ole koskaan nähneet vanhempiensa menevän töihin

Iltalehti 14.3.2017

Veteraaniyrittäjällä on huoli Suomen tilasta ja yrittäjistä.

Pitkän linjan hampurilaisyrittäjä, Heikki ”Hese” Salmela heräsi tiistaina poikkeuksellisen aikaisin ja alkoi kuunnella Yle Areenan kautta keskustelua EK:n puheenjohtaja Veli-Matti Mattilan esiin nostamasta palkkojen alentamisesta.

Mattilan avaukseen liittyen Salmela pohdiskeli tiistaiaamuna Facebookissa muun muassa sitä, miksi niin monet ihmiset ajattelevat, että heti kun joku uskaltautuu yrittäjäksi ja työnantajaksi, muuttuu hän saman tien hyväksikäyttäjäksi.

Salmelan mukaan Suomen menestyksen kannalta ongelma ei ole se, että pientuloisten palkkoja pitäisi laskea 10 tai 15 prosenttia, vaan kyse on siitä, mitä palkkakululla saadaan aikaiseksi.

Salmelan mukaan Suomen ongelmana on se, että kun palkasta vähennetään ammattiyhdistysten jäsenmaksut ja verot, ei käteen jäävällä tulolla tule toimeen, varsinkin kun ostettavien tuotteiden hintoihin sisältyy suuri verorasitus.

Salmela syyttää politiikkoja sekä työmarkkinajärjestöjä kehityksestä, jossa nyt ollaan, eli siitä, että Suomen kustannustaso on korkea ja ihmisten ostovoima heikko.

Veteraaniyrittäjän mukaan suomalaisilta on viety viimeisen 20-30 vuoden aikana motivaatio työn tekemiseen.

Katselin pikkupoikana Puutarhakadun ikkunasta, kun ihmiset menivät seitsemäksi telakalle töihin. Nyt meillä kasvaa lapsia, jotka eivät ole koskaan nähneet vanhempiensa menevän töihin.

Ihmisiltä on otettu omavastuu elämästä pois, se on järkyttävä tilanne. Tuntuu, että valtiota huudetaan apuun joka tilanteessa.

Salmelan mukaan kaikkien suomalaisten pitäisi periaatteessa tulla työllään toimeen, mutta käytännössä yhä useampi saa toimeentulo- ja asumistukea, jonka muut veroillaan kustantavat.

[Eiköhän näppärät Slush koodaajat pian tuo markkinoille sovelluksen jolla voi bongata töihinmenijöitä ja pisteitä keräämällä saa vapautuksen työkkärin haastattelu kutsuista.]

Rami Nummi, 42, sai kokea Kelan pyörityksen: ”Virkailija kysyi, voisinko mennä äitini luo syömään”

Aamulehti 15.3.2017

Porilainen Rami Nummi, 42, pysyy hämmästyttävän rauhallisena, kun hän kertoo ensikokemuksistaan Kelan toimeentulotukiasiakkaana. Tarina alkaa tammikuusta. Silloin työttömän Ramin krooninen paksusuolentulehdus äityi aktiiviseksi.

Menin yksityislääkäriin, koska sieltä sai nopeaa hoitoa, verikoetulokset saman tien ja tarvittaessa laskun. Käyntiä ei siis tarvinnut maksaa saman tien.

Oli keskiviikkopäivä, kun Rami maksoi laskun. Tilille jäi vain viisi euroa. Miehellä on se periaate, ettei hän hae toimeentulotukea, jos ei ole aivan pakko. Nyt oli.

Kului viikko. Ramin tilillä oli enää 25 senttiä. Mies lähti taas Kelaan. Hän pyysi maksusitoumusta ruokakauppaan.

Virkailija kysyi, voisinko mennä äitini luo syömään. Sanoin, ettei onnistu, koska äidilläni oli norovirus. Jos saan noroviruksen, paksusuolentulehdukseni voi pahentua.

Torstaista tiistaihin on pitkä aika, jos ei ole rahaa. Kysyin, kuinka paljon saan. Vastaus oli, että 37 euroa, siis kahdelta kuukaudelta.

Rami saa työmarkkinatukea, toimeentulotukea ja asumistukea. Asumistuki menee suoraan vuokraan.

Saan kuukaudessa 518 euroa. Sillä tulee toimeen, jos on koko ajan neljän seinän sisällä, maksaa laskut ja käy korkeintaan lähikaupassa.

Kun Rami kertoi Facebookissa kokemuksistaan, ihmiset kommentoivat, kuinka turhauttavaa tuollainen juoksuttaminen on.

Timo Soinilta suora vastaus Halla-ahon ehdotukseen: ”Se on vihreiden politiikkaa”

Uusi suomi 15.3.2017

Perussuomalaisten väistyvä puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini ei kannata puheenjohtajakausien rajoittamista kolmeen tai neljään.

Kausien rajoittamista ehdotti puheenjohtajaksi pyrkivä europarlamentaarikko Jussi Halla-aho omalla ehdokasvideollaan.

Se on vihreiden politiikkaa, Soini sanoo Uudelle Suomelle.

Siellä nyt Ville Niinistö istuu käsiensä päällä päivästä toiseen katkerana siitä, että hän ei voi enää jatkaa erinomaista työtään. Tällaiset on keinotekoisia juttuja. Kyllä meillä kenttä kertoo, milloin on aika lähteä, jos itse ei ymmärrä. Minä ymmärsin itse, hän jatkaa.


Kuolemaa Lapin taivaalla uhmannut Casey Neistat muokkaa suomalaisteinien mielipiteitä enemmän kuin ehkä kukaan muu – ja tienaa samalla miljoonia

Helsingin Sanomat 29.4.2017

Perinteinen media taistelee epätoivoisesti tavoittaakseen nuoren yleisön. Youtube-tähdet ovat sen tavoittaneet. Suomessa vieraileva amerikkalainen Casey Neistat on tärkeä mielipidevaikuttaja monen suomalaisteininkin elämässä. Siksi televisiokanava CNN halusi hänet leipiinsä.

VARHAIN perjantaiaamuna Casey Neistat lähettää tviitin: ”Kello on 4.42 Helsingissä. Voisiko joku jatkaa tämän videon editointia puolestani?”

NEW YORKISSA asuva Neistat on maailman tunnetuimpia youtube-tähtiä eli tubettajia. Hänen lähes päivittäin julkaisemiaan videoblogeja eli vlogeja seuraa seitsemän miljoonaa tilaajaa.

Moni tubettaja on vielä paljon Neistatia suositumpi. Esimerkiksi ruotsalaisella Felix Kjellbergilla alias PewDiePiella on lähes 55 miljoonaa tilaajaa. Mutta Neistatilla on todennäköisesti huomattavasti enemmän vaikutusvaltaa.

Kjellbergin videot ovat enimmäkseen hulluttelua ja väkivaltapelien pelaamista.

Neistat on paljon ohjelmallisempi. Hän nousi suosioon tekemällä videoita New Yorkin kaupungin epäkohdista, kuten pyöräkaistoille pysäköityjen autojen aiheuttamasta vaarasta.

Hän asettui viime syksynä tukemaan Hillary Clintonia ja selitti samalla demokratian olemusta. Hän kannustaa nuoria rohkeuteen ja itsensä toteuttamiseen.

Neistat nimittäin keksi pari vuotta sitten ruveta ”testaamaan” lentoyhtiöiden ykkösluokan kaukolentoja. Todellisuudessa siitä maksettiin hänelle.

Videot ovat hauskoja, kun matkustaja saa seurata, miten Neistat yrittää saada nukuttua tai vaihtaa ahtaassa vessassa mukaviin matkaverkkareihin.

Teinit eivät tietenkään ostele ykkösluokan lentolippuja, mutta mielikuva lentoyhtiöstä on näin luotu.

NEISTATIN videon mukaan hän on tienannut lentotesteillä 150 000 dollaria. New Yorkin poliisilaitos NYPD maksoi Neistatille 25 000 dollaria siitä, että hän lumilautaili lumipyryn sulkemilla kaduilla ”with NYPD” eli NYPD:n kanssa.

Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

Helsingin Sanomat 27.4.2017

Työttömänä ollut Kaisa Heikkilä suuttui, kun ystävä käski ryhtymään siivoojaksi. Pitkälle koulutettujen patistaminen mihin tahansa työhön on heidän väheksymistään, hän sanoo.

TYÖTTÖMÄNÄ OLLUT Kaisa Heikkilä tietää, miten vaikea työttömyydestä on puhua – jopa ystävien kanssa.

Kerran keskustelu ratkesi kaverin kanssa riidaksi. Heikkilä itki ja huusi, kun ystävä kehotti häntä menemään vaikka siivoamaan.

Kaisa Heikkilän mielestä pitkälle koulutettujen ihmisten patistaminen mihin tahansa työhön ei ole mikään ratkaisu työttömyyteen. Se on heidän väheksymistään.

Työssä käyvän näkökulmasta asiaa katsonut ystävä ajatteli taas jakavansa rationaalisia neuvoja. Vasta yhteenoton jälkeen ystävä sanoi ymmärtävänsä, kuinka valtava tunnekokemus työttömyys on.

HEIKKILÄ, 29, on koulutukseltaan matkailun restonomi. Hän kuuluu siihen viime vuosina kasvaneeseen koulutettujen nuorten aikuisten joukkoon, joka ei ole löytänyt valmistumisensa jälkeen koulutustaan vastaavia töitä.

Savupirtistä saarekkeen ääreen – suomalaisen kodin hurja muodonmuutos sadan vuoden aikana

Yle Uutisten juttusarjassa perehdytään suomalaisten arkeen Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.

Aamu valkenee pienen savupirtin pihapiirissä. Pirtin pimennossa heräilee monta silmäparia: perheenjäseniä ja työväkeä, liuta lapsia. Ilma on sakeanaan unista hengitystä, jopa eläinten löyhkää.

Samaan aikaan porvarisperhe heräilee palvelijan valmistaman aamiaisen tuoksuun uudessa kerrostaloasunnossa Helsingin Töölössä. Sähkövalot sytytetään ja aamupesut hoituvat kiiltävässä kylpyhuoneessa.

Sata vuotta sitten Suomessa asuttiin säädynmukaisissa kodeissa. Erot maaseudun köyhälistön ja suurten kaupunkien porvariston elinoloissa olivat suurimmillaan koko itsenäisyytemme aikana.

Viro on yhä jakautunut rinnakkaismaailmoihin 10 vuotta patsasmellakoiden jälkeen

Helsingin Sanomat 25.4.2017

Venäjänkielisillä on Virossa omat asuinalueensa, päiväkotinsa, koulunsa, harrastuksensa, nettiyhteisönsä ja jopa työpaikkansa. Kuplat kohtaavat harvoin, vaikka nuoret opiskelevatkin toistensa äidinkieltä.

Saarelaispojan mielestä pakkovenäjää tarvitaan

VENÄJÄN tunnin aiheena on ruoka. Saarenmaan yhtenäiskoulun, Saaremaa ühisgümnaasiumin, 11 A:n opettaja pommittaa kysymyksillä.

”Mistä keitosta sinä pidät, Mart?” opettaja Ljubov Paju kysyy venäjäksi.

”Seljanka... seljankasta”, Mart Truu pinnistää lausuakseen sanan oikean taivutusmuodon venäjäksi.

Venäjä on pakollinen oppiaine kuudennesta luokasta lähtien tässä koulussa. Koulu on itse päättänyt kielen pakollisuudesta, vaikka saarella ei juuri asu venäjänkielisiä.

SUURTA VÄHEMMISTÖÄ erottavat valtaväestöstä omat asuinalueensa, päiväkotinsa, koulunsa ja työpaikkansakin. Venäjänkielisten suosimia harrastuksia ovat monet taistelulajit ja jääkiekko, kun vironkieliset hallitsevat koripallossa ja kuorolaulussa. Kun tähän vielä lisätään Venäjän ja Viron televisiot, kuplat eivät kohtaa.

”He ovat tulleet tänne, mutta me puhumme heidän äidinkieltään. Se on kylmä tosiasia. Sitä voi vastustaa, mutta sen kanssa voi myös elää”, sanoo Truu.

Yksi minuutti historiassa ratkaisi elämämme maapallolla

Suomen Kuvalehti 21.4.2017

Onko muualla maailmankaikkeudessa elämää? Kysymys on viime vuosikymmeninä alkanut yhä enemmän askarruttaa sekä tiedemiesten että tavallisten kansalaisten mieliä, kun ihminen on vallannut lähiavaruuden.

Kysymykseen ei toistaiseksi osata antaa minkäänlaista vastausta, sillä emme kykene sanomaan mitään varmaa edes elämän synnyn todennäköisyydestä.

Aivan oma kysymyksensä on vielä se, saammeko koskaan tietää, onko maailmankaikkeudessa elämää muualla kuin Maassa.

Kuitenkin ihmiskunta pyrkii etsimään elämää jo oman Aurinkokuntamme ulkopuoleltakin, vaikka pelkkä informaation siirron maksiminopeus, valon no­peus, jo sinänsä on vaikeutena.

Proxima Centaurin, lähimmän naapurimme, etäisyys Maasta on noin 4,2 valovuotta ja TRAPPIST-1:n jo 39 valovuotta. Tähtiin ei kuitenkaan tarvitse matkustaa saadaksemme tietää onko niissä elämää.Suoraa tietoa voi saada muutenkin.

Euroopan avaruusjärjestön (ESA) suunnitelmiin on kuulunut Darwin-nimisen luotaimen lähettäminen avaruuteen etsimään Maan ulkopuolista elämää. Luotain on tarkoitus varustaa sellaisella interferometrillä, että se vastaa kaukoputkea, jonka linssin läpimitta on sata metriä.

Vieläkin tehokkaampia havaintoja saataisiin lähettämällä avaruuteen kaksi interferometriä millimetrin miljoonasosan tarkkuudella 1 000 kilometrin etäisyydelle toisistaan. Ne vastaisivat erotuskyvyltään avaruudessa olevaa kaukoputkea, jonka linssin läpimitta olisi 1 000 kilometriä.

Chileen rakennetaan parhaillaan ESA:n hallinnoimaa maailman suurinta optista peiliteleskooppia, jonka pääpeilin läpimitta on 39,9 metriä. Siitä tulee valmistuttuaan merkittävä laite Maan ulkopuolisen elämän etsinnässä.

Lisää aiheesta Tähdet ja Avaruus lehdessä:
- Matka vieraaseen planeettakuntaan kestää nopeimmillaan 69 vuotta.
- Uusi eksoplaneettalöytö nostattaa toiveita elämän merkkien löytymisestä.
- Maailman voimakkain raketti rakennetaan kierrätetyistä osista.

Minna Marshilla meni 45 vuotta, että hän vapautui seksuaalisesti

Me Naiset

Nelikymppisenä @MinnaMarsh 49, huomasi, että värit ovat kadonneet hänen elämästään. Hän ei nauranut eikä tuntenut juuri ollenkaan iloa. Parisuhteista hän oli myös saanut tarpeekseen. Seksi ei kiinnostanut, ja Minna elikin neljä vuotta selibaatissa.

Sitten elämääni tuli eräs mies. Hän haastoi minua älyllisesti, ja hänen tapansa olla mies kiinnosti minua naisena. Hän räjäytti minut seksuaalisesti eloon, vaikka meillä ei ollut fyysistä suhdetta, Minna Marsh kertoo.

Miehen tapaamisen jälkeen Minnalla alkoivat hormonit hyrrätä. Hän alkoi miettiä, millaista loppuelämä voisikaan olla, jos hän uskaltaisi olla seksuaalisesti se, joka on sisimmissään.

Puhuimme kustantajani kanssa siitä, ovatko ihmiset valmiita kuulemaan avointa puhetta. Mutta ajattelin myös, että jos minulla ei ole kanttia heittäytyä ja kirjoittaa rehellisesti ja avoimesti, en voi elää itseni kanssa. Jos kirjoitan intohimosta ja yritän lietsoa ihmisiä etsimään sitä elämäänsä, niin totta kai minun itse pitää olla suora.

”Homoja ei ole Tshetsheniassa”

Lapin Kansa 20.4.2017

Tshetsheenijohtaja kiisti homojen pidätykset.

Tshetsheenijohtaja RamzanKadyrov kiisti keskiviikkona tiedot homojen vainoamisesta Tshetsheniassa, kertoivat venäläiset uutistoimistot. Kadyrovin mukaan yhtäkään homoa ei ole pidätetty.

Lehden mukaan viranomaiset ovat pyytäneet perheitä tappamaan perheenjäseniään ”puhdistaakseen kunniansa”. Sukulaiset tappoivat ainakin kaksi ihmistä, ja kolmas noin kolmannes kuoli, lehti kertoi.

Putinin kontrolloima työryhmä suunnitteli, miten Trumpista tehdään presidentti

Iltasanomat 20.4.2017

Asia paljastuu yhdysvaltalaisten valtion virkamiesten mukaan Venäjän strategisen tutkimuksen instituutin teettämistä asiakirjoista.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin kontrolloima työryhmä suunnitteli, miten Donald Trumpista tehdään Yhdysvaltain presidentti ja amerikkalaisten uskoa maansa vaalisysteemiin horjutetaan, kolme nykyistä ja neljä entistä yhdysvaltalaista valtion virkamiestä kertoo uutistoimisto Reutersille.

Vasemmistoaktivistin huoli: ”Hyvätkään perustelut eivät ehkä riitä pysäyttämään suurmoskeijaa”

Uusi Suomi 18.4.2017

Vasemmistoaktivisti Binar Mustafa huomauttaa Puheenvuoron blogissaan, etteivät hyvätkään perustelut hanketta vastaan välttämättä riitä pysäyttämään suurmoskeijaa. Hänen mukaansa kyseessä on poliittinen hanke.

Päällimmäisenä tavoitteena on tukea yhtä poliittisen islamin tavoitteista: pyrkimystä tuoda uskonnon symboleja näkyvämmin Eurooppaan. Juuri tämän vuoksi harvemmin kuullaan muslimien suurin joukoin tukevan hanketta. Kaikki suurmoskeijan puolustajat eivät tietenkään tue poliittista islamia ja saattavat vilpittömästi vastustaa sitä, mutta hankkeen onnistuessa voittaja on silti poliittinen islam, hän kirjoittaa blogissaan.

Pohjois-Korea teki epäonnistuneen ohjuskokeen sunnuntaina – ”Voimannäyte, joka uhkaa koko maailmaa”

Helsingin Sanomat 16.4.2017

Pohjois-Korean odotettiin tekevän ydin- tai ohjuskokeen jo lauantaina, kun diktatuuri vietti vuoden suurinta juhlaansa. Maa teki lässähtäneen ohjuskokeen vasta sunnuntaina Yhdysvaltojen varapresidentin saapuessa vierailemaan Etelä-Koreaan.

POHJOIS-KOREA teki varhain sunnuntaina epäonnistuneen ohjuskokeen. Ohjus räjähti vain sekunteja laukaisun jälkeen, tiedotti Yhdysvaltojen asevoimien Tyynenmeren toiminnoista vastaava komentokeskus pian kokeen jälkeen.

Komentokeskuksen mukaan Pohjois-Korean itärannikolta laukaistu ohjus ”räjähti lähes välittömästi”. Uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvaltojen viranomaiset arvioivat tässä vaiheessa, että kyseessä ei ollut mannertenvälinen ohjus.

Pohjois-Korean ennakoitiin tekevän ydin- tai ohjuskokeen mahdollisesti jo lauantaina, jolloin maa vietti edesmenneen diktaattorin Kim Il-Sungin syntymäjuhlaa eli auringon päivää. Pohjois-Korealla on ollut tapana pullistella sotilaallisesti kansallisina juhlapäivinä.

Maan nykyinen johtaja, Kim Il-Sungin pojanpoika Kim Jong-un, järjesti mahtipontisen sotilasparaatin, jossa esiteltiin Pohjois-Korean uusinta arsenaalia.

Ali tiskaa ja laittaa ruokaa parin euron tuntipalkalla – Suomeen on syntymässä harmaa talous, joka pyörii siirtolaisten hyväksikäytöllä

Helsingin Sanomat 14.4.2017

Jokaista pimeää työpaikkaa kohden on vastaanottokeskuksessa sata halukasta, sanoo turvapaikkaa hakenut irakilainen Ali. Tutkijat varoittavat, että Suomeen on vaarassa syntyä pysyvät harmaat työmarkkinat.

MONET turvapaikkaa hakeneet tekevät Suomessa töitä vain parin euron tuntipalkalla. He siivoavat kauppoja, kouluja, urheiluhalleja, korjaavat autoja, tiskaavat, laittavat ruokaa ja tekevät metsätöitä.

Yksi heistä on irakilainen Ali, joka on tehnyt runsaat puoli vuotta töitä helsinkiläisessä ruokaravintolassa. Tuntipalkka on 2,5 euroa, työpäivät usein kaksitoistatuntisia. Töitä hän tekee 6–7 päivänä viikossa.

Ali on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen ja odottaa yhä hallinto-oikeuden päätöstä valitukseen. Työpaikan hän löysi tuttujensa kautta. Kuten moni tätä juttua varten haastatelluista, hän empi pitkään asiasta puhumista, koska pelkää menettävänsä työnsä.

Ongelmakiinteistö on yllättävän lähellä – halvimmat talot pulassa remonttilainan kanssa

Yle Uutiset 13.4.2017

Yli 200 000 asuntoa sijaitsee taloyhtiöissä, joilla voi olla vaikeuksia saada riittävästi korjauslainaa esimerkiksi putkiremonttiin.

Suomen kiivaimman rakennusbuumin aikana nousseet kerros- ja rivitalot ovat tulossa peruskorjausikään: 1970-luvulla rakennetut taloyhtiöt lähestyvät 50 vuoden ikää.

Taloyhtiöllä alkaa olla vaikeuksia saada kattavaa lainaa vaikkapa putkiremonttiin, jos asuntojen neliöhinta on keskimäärin 1 500 euroa tai vähemmän.

Esimerkiksi putkiremontin hinnaksi tulee helposti 800 euroa neliömetriä kohden. Silloin alle 1 500 euron neliöhinnalla alkaa olla vaikeuksia saada remontille ainakaan täyttä rahoitusta. Hypon mukaan raja voi olla käytännössä vielä korkeampi.

Lähestyvä putkiremontti laskee asuntojen hintaa, mutta toisaalta jo tehty putkiremontti ei nosta asuntojen hintaa yhtä paljon kuin remontti on maksanut. Remontti ei siis “maksa itse itseään” arvonnousuna.

Lapsetkin äänestivät: Angry Birds voittoon, äänistä 13 ”tulkitsemattomia”

Satakunnan Kansa 10.4.2017

Porin kaupungin lapsille järjestämissä leikkimielisissä vaaleissa Angry Birds on voittanut 67 äänellä. Toiseksi tuli Viksu-varis 50 äänellä.

Vaaleissa lapset antoivat yhteensä 191 ääntä. Äänestys toteutettiin neljällä muuttuneella äänestyspaikalla, mutta näissä paikoissa äänestämässä saivat käydä kaikkien vaalipiirien lapset.

Haluamme palkita voittajan, joten Angry Birds -pehmolelu luovutetaan valtuuston puheenjohtajalle Diana Bergroth-Lampiselle seuraavassa kaupunginvaltuuston kokouksessa 24. huhtikuuta. Hänen kanssaan sijoitetaan Angry Birds valtuustosaliin sopivaan paikkaan.

Angry Birds

Toivottavasti voimme laajentaa ensi vaaleihin idean kaikkiin äänestyspaikkoihin, kertoo viestintäsuunnittelija Marika Virtanen.

Tukholman poliisi: Kuorma-autosta löytyi räjähdysaineita

Uusi Suomi 8.4.2017

Poliisi on löytänyt räjähdysianeita sisältäneen kassin kuorma-autosta, joka syöksyi väkijoukkoon Tukholman keskustassa perjantaina iltapäivällä. Asiasta kertoi ensimäisenä Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Poliisi on pidättänyt yhden henkilön, jonka uskotaan ajaneen kuorma-autoa.

Tukholman iskusta pidätetty on todennäköisesti iskun tekijä

Yle Uutiset 8.4.2017

Tukholman poliisi uskoo, että perjantai-iltana pidätetty mies on syyllinen terroritekoon. Poliisi uskoo hänen itse kaapanneen kuorma-auton ja ajaneen sillä rajulla nopeudella pitkin Drottninggatania.

Ruotsin radio vahvistaa aiemmin tulleen tiedon, että eilen pidätetty mies olisi lähtöisin Uzbekistanista.

Tukholman turmakuski on 39-vuotias neljän lapsen isä

Satakunnan Kansa 8.4.2017

Mies otettiin kiinni eilen Märstan taajamassa. Hänet pidätettiin myöhemmin todennäköisin syin epäiltynä terroristisista murhista.

Mediatietojen mukaan eilisestä iskusta on pidätetty 39-vuotias Uzbekistanin kansalainen, joka työskentelee rakennusalalla. Ruotsalaislehti Aftonbladetin mukaan miehellä on Facebook-tilinsä perusteella neljä lasta. Ei ole tiedossa, kuinka kauan hän on ollut Ruotsissa

Teslan markkina-arvossa on runsas annos hypeä

Helsingin Sanomat 7.4.2017

Nykyisillä valmiuksilla Ford ja muut vanhat autotehtaat pystyvät Teslaa paremmin aukaisemaan sähköauton massamarkkinat.

MARKKINOILLA tuotteiden ja palveluiden arvoa ohjaavat usein odotukset – arviot, joiden mukaan tuotteen tai palvelun kysyntä muuttuu tulevaisuudessa. Jos odottaa kysynnän kasvavan, kannattaa olla mukana nosteessa ja ostaa tuotetta tai sen tarjoajan osakkeita.

Sähköautovalmistaja Teslan markkina-arvo ohitti alkuviikolla autotehdas Fordin markkina-arvon. Markkina-arvo saadaan, kun pörssiyhtiön osakkeen arvo kerrotaan osakkeiden lukumäärällä.

Teslan markkina-arvo perustuu täysin odotuksiin. Odotuksiin, joiden mukaan sähkö voittaa kilvan siitä, mikä käyttö­voima liikuttaa tulevaisuuden autoja. Odotuksiin, joiden mukaan nimenomaan Teslan tulevat mallit suostuvat siirtymään yhdellä latauksella pitkiä matkoja.

Nykyisillä valmiuksilla Ford ja muut vanhat valmistajat pystyvät Teslaa paremmin aukaisemaan sähköauton massamarkkinat.

Venäjä reagoi ohjusiskuun: Vastoin kansainvälisiä lakeja, vahingoittaa pahasti suhteita Yhdysvaltoihin

Helsingin Sanomat 7.4.2017

Uutistoimistojen mukaan Venäjä pitää iskuja kansainvälisten lakien vastaisina ja kokee, että ne vaurioittavat vakavasti Yhdysvaltojen ja Venäjän välisiä suhteita.

Presidentti Vladimir Putinin lehdistöpäällikkö Dmitri Peškov sanoi perjantaiaamuna, että presidentti pitää iskuja ”aggressiona suvereenia valtiota kohtaan”.

”Tämä Washingtonin ottama askel vaurioittaa vakavasti Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteita, jotka voivat ajautua surkeaan tilaan”, Peškov kommentoi toimittajille Moskovassa.

Venäjä myös jatkoi Syyrian puolustamista ja totesi, ettei maalla edes ole kemiallisia aseita. Venäjä on tukenut aseellisesti jo puolentoista vuoden ajan Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallintoa. Yhdysvallat puolestaan on halunnut päästä eroon al-Assadista.

Näin maailmalla on reagoitu Yhdysvaltojen iskuihin: ”Amerikkalaisten aggressiota”, ”urhoollinen päätös”

Helsingin Sanomat 7.4.2017

Iran ja Venäjä tuomitsivat voimakkaasti, liittolaiset ylistivät.

”Koalitio toivottaa iskut tervetulleiksi ja kehottaa Washingtonia neutralisoimaan al-Assadin mahdollisuudet tehdä ilmaiskuja. Toivomme lisää iskuja, ja että tämä oli vasta alkua”, Syyrian kansallisen koalition edustaja Ahmad Ramadan totesi uutistoimisto AFP:lle.

VASTAAVASTI Syyrian valtiollinen televisio kutsui iskuja ”amerikkalaisten aggressioksi”.

”Tämä amerikkalaisten aggressio on seurausta eräiden maiden herjaavista mediakampanjoista siitä, mitä Khan Sheikhunissa tapahtui”, valtiollinen tietotoimisto Sana totesi ja viittasi kemiallisilla aseilla Syyriassa tehtyyn iskuun aiemmin tällä viikolla.

RANSKASSA tilannetta on tulkittu niin, ettei al-Assadia voida nähdä enää Syyrian johdossa. Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault katsoi, että iskujen jälkeen Yhdysvaltojen Syyrian-politiikka on selkiytynyt.

”USA:n laajamittainen puuttuminen riskaabelia – Venäjä hallitsee Syyrian ilmatilaa”

Uusi Suomi 7.4.2017

Yhdysvaltain ohjusisku syyrialais-venäläiseen lentotukikohtaan oli varoitus, eikä iskuja ole tarkoitus jatkaa, arvioi Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola Uudelle Suomelle.

Näkemystään Juusola perustelee kahdella seikalla: ensiksi Trump on vaaleista lähtien toistanut, ettei hän aio puuttua Syyrian konfliktiin. Juusola sanoo, että jos Trump jossakin on ollut johdonmukainen, niin siinä, ettei hän aio puuttua Syyrian tilanteeseen.

Yhdysvaltain presidentti tekikin selväksi, että juuri Bashar al-Assadin armeijan tekemä kemiallinen isku Khan Sheikhouhun muutti hänen mieltään. Juusola arvioi, ettei Trump muuttanut linjaansa kokonaan, ja ohjusisku on Yhdysvaltain retoriikassa kytketty tiukasti yhteen kemiallisten aseiden käyttöön.

Tiedämme lisäksi yhdysvaltalaislähteistä, että sekä venäläisiä että syyrialaisia olisi tästä varoitettu etukäteen. Se viittaa siihen, että tarkoitus ei ole eskaloida tätä tilannetta, Juusola arvioi.

Sotilasasiantuntija: USA iskee uudelleen, jos Syyria jatkaa kaasuiskuja

Yle Uutiset 7.4.2017

Everstiluutnantti Saku Joukas Maanpuolustuskorkeakoulusta arvioi, että Yhdysvaltojen isku nostaa Syyrian kynnystä tehdä vastaavanlaista tuhoa jatkossa.

Se on vahva pidäke Syyrian ilmavoimille. Jos ne jatkavat ilmaiskuja tällaisella tavalla, niin Yhdysvaltojen jatkoiskut ovat hyvin todennäköisiä. Maasotatoimet eivät tämän takia keskeydy.

Iskun kohteena oli al-Shayratin tukikohta eli kenttä, josta kaasuiskun tehneiden koneiden epäillään lähteneen tiistaina kohti Khan Sheikhoun kaupunkia. Iskussa kuoli yli 80 ihmistä.

Tämän tukikohdan symbolinen merkitys on todella vahva myös koska venäläiset ovat käyttäneet sitä, Joukas arvioi.

Aung San Suu Kyi kiisti muslimien etnisen puhdistuksen – YK:n tiedot kertovat muusta

Helsingin Sanomat 6.4.2017

Nobelin rauhanpalkinnon voittanutta Suu Kyitä on arvosteltu voimakkaasti lännessä, koska hän ei ole ainakaan julkisesti yrittänyt hillitä rohingya-kansan vainoa.

MYANMARIA johtava Aung San Suu Kyi on kiistänyt väitteet, joiden mukaan maassa olisi käynnissä muslimiväestön etninen puhdistus. BBC:n haastattelussa Suu Kyi totesi, että termi etninen puhdistus on liian voimakas. Hän sanoi maansa ottavan avosylin vastaan kaikki maahan palaavat muslimipakolaiset.

Helmikuussa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok) tapasi Suu Kyin maan pääkaupungissa Naypyidawissa. Tuolloin Suu Kyi totesi Mykkäsen mukaan, että koska ”tekojen ajankohdista ei ole selkeitä raportteja, tiedot eivät vielä täytä todisteiden vaatimuksia”.

Moni sählää muotidieettien kanssa mutta unohtaa terveysvinkeistä itsestään­selvimmän

Helsingin Sanomat 5.4.2017

Vesi voi auttaa jopa allergiaoireisiin ja syövän torjuntaan

Nestehukka on yleistynyt ravintoon liittyvän sähläämisen ja dieettien myötä. Kohtuus kaikessa, mutta veden juominen kannattaa.

MONI SEURAA itsevarmasti terveys- ja treenitrendejä, mutta unohtaa juoda vettä. Juomavesi ei kiinnosta koska se on suomalaiselle itsestäänselvyys. Sähkö tulee töpselistä, vesi hanasta. Jos haaksirikkoutuisit keskelle Atlanttia, alkaisi kiinnostaa.

Janon ilmaantuminen merkitsee jo kahden prosentin nestehukkaa, ja kahden prosentin nestehukka heikentää fyysistä suorituskykyä kymmenen prosenttia.

Nestehukka on yleistynyt ravintoon liittyvän sähläämisen ja dieettien myötä. Jopa 75 % erääseen amerikkalaistutkimukseen osallistuneista ei juonut riittävästi vettä. Kun vielä 20 vuotta sitten lääkärintyössä nestehukkaa tapasi monisairailla vanhuksilla, nykyään kuivuneet ovat parhaassa iässä olevia toimistotyöläisiä ja liikkujia.

Kohtuus kannattaa muistaa veden juomisessakin. Virtsan väri kertoo mikä on sopivasti: sen tulee olla vaaleaa kuin väriä menettänyt tee, mutta tummempaa kuin vesi. Hyvin nesteytynyt ihminen virtsaa 7–8 kertaa vuorokaudessa.

Suora kysymys tv:ssä: ”Onko niin, pääministeri Sipilä, että Suomen turvapaikkalinja ei sovi oikeustajuusi?”

Uusi Suomi 4.4.2017

Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän lausunto ”oikeustajun” vastaisesta raskaana olevan naisen palautusuhasta nousi esiin MTV:n kuntavaalitentissä tiistai-iltana.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson nosti tentissä esiin Sipilän Ilta-Sanomille antaman lausunnon. Sipilä kertoi IS:lle pyytäneensä maanantaina Maahanmuuttovirastolta tietoa kohutun palautuslennon tilanteesta, koska muun muassa vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö oli väittänyt, että lennolla oli mukana myös lapsia ja raskaana olevia naisia.

Ei se minunkaan oikeustajuuni sopisi, jos siellä [palautuslennolla] olisi raskaana olevia naisia tai lapsia, Sipilä sanoi IS:lle.

Ville Niinistö joutui tiistaina pahoittelemaan levittämäänsä väärää tietoa, koska lennolla ei ollut mukana raskaana olevia naisia eikä alaikäisiä. Myöhemmin tiistaina kuitenkin selvisi, että raskaana oleva afgaaninainen lapsineen oli alun perin otettu säilöön kyseistä palautuslentoa varten. Perhettä uhkaa yhä palautus, mutta oikeusprosessi on kesken.

Andersson huomautti tentissä Sipilälle, että Suomi palauttaa myös raskaana olevia naisia ja lapsia kotimaihinsa.

Poliisi myöntää virheen: Raskaana oleva nainen ja alaikäinen lapsi haettiin palautettaviksi aiheettomasti

Helsingin Sanomat 4.4.2017

Poliisi oli hakenut lapsen koulusta ja isän kaupasta, minkä jälkeen perhe oli viety Joutsenon säilöönottokeskukseen odottamaan siirtoa Helsinki-Vantaalle.

Kabuliin lähteneelle palautuslennolle oli matkalla myös Asikkalassa Tallukan vastaanottokeskuksessa asunut perhe, johon kuuluu raskaana oleva nainen, hänen miehensä ja alaikäinen lapsi.

He olivat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen mutta valittaneet siitä lakimiehensä avustuksella Helsingin hallinto-oikeuteen helmikuun lopussa. Turvapaikkaprosessi oli siis yhä kesken, eikä palautusta Afganistaniin olisi pitänyt aloittaa, kertoo perheen lakimies Ville Hoikkala.

”Kännytyspäätös ei ollut lainvoimainen. Heillä on aiemmin ollut kielteinen päätös, mutta nyt asia on laitettu uudelleen tutkintaan. Oletan, että poliisille on sattunut inhimillinen erehdys”, Hoikkala kertoo.

Marsista on nyt kuvattu 99 prosenttia 6 metrin tarkkuudella

Tähdet ja Avaruus 2.4.2017

Nasan MRO-luotain on tehnyt 50 000 kierrosta Marsin ympäri. Luotaimen Context Camera (CTX) on ehtinyt kattaa jo 99,1 prosenttia planeetan pinnasta kuuden metrin erotuskyvyllä.

"Näin korkeaan kattavuuteen pääseminen on ollut kinkkistä johtuen monista tekijöistä, joihin kuuluvat esimerkiksi sääolot, koordinaatio muiden tiedelaitteiden kanssa, datalinkin rajoitteet ja käytetyt kiertoradat", selittää Michael Malin kameran rakentaneesta yrityksestä.

Kuvia CTX-kamera on ottanut peräti 90 000 kappaletta. Jokainen niistä esittää 30 kilometriä leveää aluetta. Yli 60 prosenttia Marsin pinnasta on kuvattu kameralla vähintään kahdesti.

Ei liene ihme, että MRO on myös luultavasti eniten suuren yleisön mielenkiintoa saanut kiertolaisluotain aurinkokunnassa.

Tekoäly - ihmisen työkalu ja pikku apulainen vai viimeinen keksintö?

Yle Radio1 31.3.2017

Ihminen on kehittänyt itselleen työvälineitä jo kymmeniä tuhansia vuosia. Nyt meille työkaluiksi ja apureiksi ovat tulossa robotit ja niihin oleellisesti liittyvä tekoäly.

Mutta millaisia työkaluja robotit ja tekoäly oikein ovat? Ja miten tekoäly toimii? Mihin kaikkeen se venyy ja millaisia eettisiä ongelmia ja riskejä robotteihin ja tekoälyyn saattaisi liittyä?

Erilaisia näkökulmia aiheeseen tarjoavat aivotutkija Minna Huotilainen Uppsalan tutkijakollegiumista, uudenlaista tekoälyä kehittävän Curious AI Companyn perustaja Harri Valpola ja kognitiotieteilijä Michael Laakasuo Helsingin yliopistosta. Toimittajana on Seppo Heikkinen.

Piratismikirjeet: Jopa 100 000 yhteystietoa pyydetty Suomessa – ministeriö huolestui tilanteesta

Uusi Suomi 31.3.2017

Opetus- ja kulttuuriministeriö on ryhtynyt selvittämään piratismiin liittyvien tekijänoikeuksien valvontakirjeiden tilannetta sekä kiristyskirjeiksikin kutsuttujen vaatimusten aiheuttamia epäkohtia.

Tekijänoikeuslaki on vuodesta 2006 lähtien antanut tekijänoikeuksien haltijoille oikeuden pyytää markkinaoikeudelta päätöstä, joka velvoittaa internetoperaattorit luovuttamaan piratismista epäillyn liittymänhaltijan tiedot. Hallitusneuvos Vuopala kertoo Uudelle Suomelle, että ministeriön käsityksen mukaan näitä liittymänhaltijan yhteys- ja muiden tietojen selvityspyyntöjä on tehty lähes 100 000 kappaletta.

”Kirjeet saattavat olla luonteeltaan hyvinkin uhkaavia tai painostavia”

Ilman muuta. Sen takia tässä on lähdetty tarkistelemaan tilannetta enemmän, koska on katsottu, että tämä on muuttunut suuremmaksi ja laajemmaksi toiminnaksi, johon pitää jotenkin puuttua, Vuopala sanoo Uudelle Suomelle.

Tiedot luovutetaan vain, jos markkinaoikeus katsoo, että liittymästä “merkittävässä määrin saatetaan yleisön saataviin tekijänoikeudella suojattua aineistoa ilman tekijän suostumusta”.

”Ministeri puhuu kyllä ihan läpiä päähänsä” – eduskunnassa kovaa kieltä vanhuspalveluista

Uusi Suomi 30.3.2017

Tunteet kuumenivat eduskunnan kyselytunnilla etenkin liittyen vanhuspalvelujen leikkauksiin. Kyselytunnin aloitti SDP:n Marina Guzenina, joka kysyi hallituksen aikeista toteuttaa vanhuspalveluihin kaavailtu 70 miljoonan euron leikkaus.

"kotihoito on kaaoksessa ja työn määrä palvelutaloissa sietämätön"

Hallitus on jo tällä hallituskaudella pelotellut vanhuksia ja heidän omaisiaan henkilöstömitoituksen heikentämisellä. Kotihoidossa sinnittelee yhä heikompikuntoisia vanhuksia, joiden luona hoitajat ehtivät vain käväistä. Laitoksissa ei ole riittävästi laitospaikkoja edes pitkälti muistisairaille vanhuksille. Suomen lähi- ja perushoitajaliitosta saamani tiedon mukaan "kotihoito on kaaoksessa ja työn määrä palvelutaloissa sietämätön", Guzenina sanoi ja kysyi lisäksi, mistä aiottu leikkaus otetaan.

Peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) vastasi, että leikkaus toteutuu ja viittasi vanhuspalvelulain muutokseen sekä vanhuspalvelusuositukseen ja huomautti, että kuntien valtionosuuksiin ei ole kajottu.

Guzenina ei tyytynyt tähän, vaan syytti hallitusta siitä, että vanhustyön ammattilaiset aiotaan korvata vähemmän koulutetulla henkilökunnalla. Lisäksi hän muistutti, että viime syksynä hallitus antoi lupauksen, että hoitajamäärää ei vähennetä.

Puhallustesti

Huomasitko mitään erikoista?

Legginsit jälleen riidan aiheena: estivät pääsyn lennolle Yhdysvalloissa

A post shared by leggins (@leggins____) on

Yle Uutiset 27.3.2017

Vartalonmyötäisten legginsien käytöstä on tapeltu myös kouluissa ja lehtien yleisönosastoilla.

Ihoa myötäilevät legginsit olivat sunnuntaina liikaa United Airlines- lentoyhtiölle.

Viisi eri-ikäistä tyttöä pyrki yhtiön koneeseen Denveristä lähtevälle lennolle sunnuntaina.

Henkilökunta ei kuitenkaan huolinut vartalonmyötäisiin housuihin pukeutuneita tyttöjä koneeseen.

Tytöille annettiin mahdollisuus päästä matkaan, jos he vaihtaisivat vaatteita.

Merimetso saattaa siirtyä sisämaahan

Yle Uutiset 27.3.2017

Rannikolla maisema- ja hajuhaittoja aiheuttavat merimetsot siirtyvät tutkijan mukaan todennäköisesti sisämaahan.

On väistämätöntä, että merimetso siirtyy sisämaahan, jos kantaa ei rajoiteta, tutkija Mari Pohja-Mykrä Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista sanoo.

Koska lintu on rauhoitettu, ihminen ei voi häiritä sitä aktiivisesti. Kalastajat kokevat merimetsot uhaksi elinkeinolleen, mutta tutkimustieto merimetsojen haitoista ei ole osoittantu lintujen uhkaavan kalakantoja.

Merimetson häätämiseksi on kokeiltu erilaisia karkotusmenetelmiä, pelättimiä, nauhoja ja äänikarkottimia. Uusi keksintö, merikarvialaisen kalastaja Kalevi Ahosen kehittämä karkotin, oli ely-keskuksen luvalla kokeiltavana Airiston–Velkuan kalastussalueella viime keväänä.

Kalevi "Häkä" Häkkinen on kuollut

Savon Sanomat 26.3.2017

Nopeuslaskun entinen maailmanennätysmies Kalevi Häkkinen on kuollut. Hän kuoli viime tiistaina Hankasalmella pitkälliseen sairauteen 89-vuotiaana.

Häkkinen rikkoi nopeuslaskun maailmanennätyksen vuosina 1964 ja 1970 useampaan kertaan. Hän laski oman ennätyksensä eli runsaat 205 kilometriä tunnissa 60-vuotiaana.

"Häkä"-lempinimellä tunnettu Häkkinen edusti Suomea alppihiihdossa Cortina d'Ampezzon talviolympiakisoissa vuonna 1956.

Keväisiä tunnelmia Oriveden Pitkäjärven kylässä, jossa talvi väistyy hiljalleen ja kevät herättää niin ihmiset kuin eläimetkin.

Turkin kanssa on turha enää neuvotella EU-jäsenyydestä

Helsingin Sanomat 25.3.2017

Erdoganille ei saa näyttää keskisormea. Erdogan sen sijaan näyttää sitä kaikille muille, uhkailee ja solvaa.

LASTEN tiedekysymysten palstalla perjantaina (HS 24.3.) Katriina Vanhatalo, 4, kysyi, voiko joutua vankilaan, jos näyttää keskisormea.

Rikos­oikeuden professori Kimmo Nuotio kertoi, että ei. ”Vankilaan voisi joutua törkeästä kunnianloukkauksesta, mutta silloin toista pitäisi solvata poikkeuksellisen ikävällä tavalla. Keskisormen näyttäminen ei tähän riitä”, Nuotio selitti.

Nuotion tulkinta ei kuitenkaan päde kaikkialla. Euroopan unionin kantavia periaatteita on ihmisoikeuksien kunnioittaminen. EU odottaa, että mukana olevat maat ja niiden viranomaiset mukauttavat yksittäiset ratkaisunsa, lakinsa ja perustus­lakinsa sellaisiksi, että kansalaisten ihmisoikeuksia kunnioitetaan.

Unionin jäsenyyteen – siis näiden periaatteiden alle – pyrkii maa, jossa keskisormen näyttämisestä voi joutua vankilaan. Vankilaan voi joutua myös, jos kertoo totuuden tai mielipiteensä. Mutta se on ihan jokapäiväistä, että maan johtaja uhkailee ja näyttää keskisormea kaikille muille, jotka eivät häntä kannata.

Turkin yksinvaltainen presidentti Recep Tayyip Erdoğan sätti tällä viikolla Euroopan maita, kun ne eivät päästäneet Turkin hallitsevan puolueen AKP:n edustajia myymään Euroopan turkkilaisille AKP:tä ja Erdoganin diktatorisia, ihmisoikeuksia loukkaavia pyrkimyksiä.

Uber’s Otto self-driving truck delivers its first payload: 50K beers

For those doubting that autonomous vehicles are going to be driving alongside humans very soon, consider the first delivery made by Otto while a driver actually left the driver’s seat during the long highway portion of the trip: The Uber-owned self-driving transport truck company made its first delivery recently, moving 50,000 cans of Budweiser from Fort Collins, CO to Colorado Springs.

Ylen toiminta tarvitsee perusteellisen selvityksen

Helsingin Sanomat 24.3.2017

YLEISRADIO on saanut Julkisen sanan neuvostolta langettavan päätöksen pääministeri Juha Sipilää ja Terrafamea koskeneessa uutisoinnissa.

Kantelu koski paljon julkisuutta saanutta Ylen uutista viime marraskuussa Sipilän mahdollisesta jääviydestä Terrafamea koskevassa päätöksenteossa. Jääviysepäily syntyi Sipilän sukulaisten omistussuhteiden vuoksi.

JSN:n mukaan Ylen toiminnassa oli ”nähtävissä paljon piirteitä, joita voi tulkita siten, että päätoimittaja on taipunut ulkopuoliseen painostukseen”. Julkisen sanan neuvosto ei ollut ratkaisussaan yksimielinen, vaan päätös syntyi äänestystuloksella 6–6, jolloin puheenjohtajan ­ääni ratkaisi. Tapaus on harvinainen suomalaisen median historiassa.

Ylen jutussa ei ollut JSN:n mukaan pääministeriin kohdistuvaa erittäin kielteistä julkisuutta eikä olennaisia asiavirheitä. Siitä huolimatta toimituksen johto muokkasi juttua pääministerin yhteydenottojen jälkeen ratkaisuilla, jotka myötäilivät pääministerin näkemyksiä.

Koko suomalaisen median kannalta on tärkeää, että JSN on pyrkinyt selvittämään pääministerin vaikutusyritykset toimitukseen. JSN:n ratkaisun heittämä varjo korostaa entisestään parhaillaan tekeillä olevan riippumattoman Yle-selvityksen tärkeyttä.

Alla Suomenmaan näkemys asiasta, jossa sivuutettin olennainen Sipilää koskenut kritiikki

Keskustan pää-äänenkannattaja kyselee JSN:n jäsenten puoluekannan perään

Suomenmaa politisoi päätöksen

Suomenmaa 24.3.2017

Julkisen sanan neuvosto antoi torstaina äänin 6-6 Ylelle langettavan päätöksen Terrafamea koskevasta uutisoinnista. Päätöksen mukaan Yle taipui pääministeri Juha Sipilän painos­tuk­sesta muuttamaan uutisointiaan ja luovutti näin päätösvaltaa toimituksen ulkopuolelle.

JSN otti ratkaisussaan kantaa vain median toimintaan. Sipilä sai jo viikkoja sitten eduskunnan oikeu­sa­si­a­mie­heltä vapauttavan päätöksen, jonka mukaan hän ei ollut esteellinen Terrafame-päätöksessä. Ratkaisu ja sen syntytapa herättää kysymyksiä. Ensinnäkin huomiota herättää se, että Ylen langettava päätös syntyi äänin 6-6, jolloin puheen­joh­tajan Elina Grundströmin ääni ratkaisi. JSN:n jäsenistä kahdeksan edustaa jouk­ko­vies­tintää ja viisi suurta yleisöä, viestinnän käyttäjiä. Puheen­joh­tajaa ei ole määritelty kummankaan ryhmän edustajaksi.

On lupa kysyä, vaikuttivatko Vihreän Langan entisten päätoi­mit­ta­jien poliittiset mieltymykset ratkaisuun.

[Lukijan pitää muistaa Suomenmaan olevan Keskustan propagandaa suoltava julkaisu ja mitään kritiikkiä puolueen jäseniä kohtaan ei sallita. Kommenteista voi lukea lisää Sipilän ylistyksiä. Lue myös 2016 valemedioiden vuosi.]

Työttömien aktivoinnista tulossa suuri farssi: itsenäinen työnhaku voi johtaa karenssiin

Talouselämä 24.3.2017

Sekä sosiaali- ja terveysministeriössä että työ- ja elinkeinoministeriössä on valmisteilla lakiesityksiä työttömien aktivoimisesta.

Mallissa työtöntä patistetaan olemaan aktiivinen saadakseen työttömyyskorvauksen: hänen pitää olla pätkätöissä tai osallistua työvoimapalveluiden tarjoamiin aktivointitoimiin. Jos näihin ei osallistu, menettää yhden korvauspäivän kuukaudessa eli vajaa viisi prosenttia työttömyysturvasta.

”Meidän työttömyysturvajärjestelmään on rakennettu sisään oletus, että työnhakijoihin itseensä ei voi luottaa. Se ei voi olla vallitseva ajattelutapa.”

Antti Rinne varoittaa valinnanvapaudesta – CETA-sopimus voi sitoa Suomen kädet lopullisesti

Uusi Suomi 23.3.2017

Vapaakaupan CETA-sopimus voi sementoida koko sote-uudistuksen valinnanvapauden, varoittaa SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne. Rinne kertoo Uuden Suomen kuntavaalihaastattelussa, millaista on SDP:n kasvupolitiikka, miksi syrjäseutujen rapistuvat pientalot ovat kansallisomaisuutta, kuinka sote-uudistus mokattiin viime vaalikaudella ja miksi uuden hallituksen sote-malli ei käy sekä miten kasvavia koulutuseroja kurotaan umpeen.

Tavoitteena on olla kuntavaalien ykkönen valtakunnallisella kannatuksella mitattuna, sanoo Rinne SDP:n puoluetoimistossa Hakaniemen Ympyrätalossa.

Rinteen olemus on nyt selvästi itsevarmempi kuin vuoden 2015 eduskuntavaaleissa. Helmikuisen puheenjohtajavaalin Rinne voitti suoraan ensimmäisellä kierroksella. Varmuutta kasvattavat myös gallupluvut. Juha Sipilän (kesk.) hallituksen romahtanut kannatus on satanut SDP:n laariin ja viimeisessä Alma-gallupissa Rinteen porukkaa tuki 20 prosenttia suomalaisista. Etumatkaa seuraavana tulevaan keskustaan on 1,4 prosenttiyksikköä.

Pieneen nälkään 23kpl juustohampurilaista

Syömiskisaan ei voi valmistautua kuin yhdellä tavalla. Syömällä koko ajan enemmän. Syöminen on Jesse Pynnöselle kuitenkin sivulaji. Kevään päätavoite on lisäpainoleuanvedon SM-kisoissa.

Miksi KANSAN UUTISET huutaa otsikot

SJÖSTEDT KOKOOMUKSELLE: ”ORPON VÄITE ON VERRATTAVISSA SIIHEN, ETTÄ ME RUOTSISSA KERTOISIMME RKP:N VASTUSTAVAN RUOTSIN KIELTÄ”

Kansan Uutiset 21.3.2017

Sote-yksityistäminen murtaa pohjoismaisen mallin, sanovat Suomen ja Ruotsin vasemmistojohtajat.

Ruotsin vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt vieraili Suomessa tiistaina 21.3. kertomassa Ruotsin kokemuksista valinnanvapausjärjestelmästä. Sjöstedt ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson totesivat yhteisessä tiedotustilaisuudessaan, että yksityistetyt sosiaali- ja terveyspalvelut uhkaavat pohjoismaista mallia ja sen yhteiskuntasopimusta.

Kun varakkaiden ja terveiden ihmisten pääsy hoitoon on parantunut, mutta sairaiden ja heikommin toimeentulevien pääsy hankaloitunut, lisää se haluja ottaa yksityisiä vakuutuksia ja vähentää halua maksaa veroja, Andersson sanoo.

Ivanka Trump saa oman toimiston Valkoisesta talosta ja pääsyn salaisiin tietoihin – virallisen aseman puuttuminen herättää kysymyksiä eturistiriidoista

Helsingin Sanomat 21.3.2017

YHDYSVALTOJEN presidentin Donald Trumpin tytär Ivanka on saanut oman toimiston Valkoisesta talosta, vaikka hän ei virallisesti ole työntekijä talossa, Trumpin hallinnon edustaja kertoi uutistoimisto AFP:lle maanantaina.

Trumpin vanhin tytär Ivanka, 35, on Trumpin virkaanastujaisten jälkeen nähty Valkoisessa talossa usein. Viimeksi perjantaina hän osallistui keskusteluihin Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa.

Politico-julkaisun mukaan Ivanka Trump on käytännössä Trumpin hallituksen kokoaikainen työntekijä, jolla on laaja ja kasvava salkku asioita hoidettavana.

Kansanedustaja vetoaa kuluttajiin – ”Tuontikielto Brasilian lihalle ja uusi ravintolamääräys?”

Uusi Suomi 20.3.2017

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) pitää perusteltuna harkita tuontikieltoa skandaalin kourissa rypevälle brasilialaiselle lihalle. Viikonloppuna paljastui, että terveystarkastajia on lahjottu päästämään saastunutta lihaa markkinoille. Kärnä pohtii Puheenvuoron blogissaan uutta määräystä myös ravintoloille.

Kärnän mukaan on selvää, että kohuyritysten tuotteita on tuotu myös Suomeen. Skandaalin keskiössä on kaksi suurta brasilialaista lihantuottajaa, BRF ja JBS. Viranomaiset selvittävät parhaillaan, onko pilaantunutta lihaa myyty myös Suomessa.

Pidän myös perusteltuna harkita tuontikiellon määräämistä brasilialaiselle lihalle. Jos kyseessä todella on näin systemaattinen toiminta kuin näyttää, emme voi suhtautua kyseisen maan tuotteisiin muutoin kuin varauksella. Sama koskee myös muita Etelä-Amerikan maita, kuten vaikkapa Argentiinaa, josta tuotua pihvilihaa päätyy myös suomalaisten lautasille, Kärnä kirjoittaa blogissaan.

50 kunnanjohtajaa tyrmää ”nälkä-Suomi-väitteet”: ”Käynnissä on erikoinen keskustelu”

Uusi Suomi 15.3.2017

Yli 50 kunnanjohtajaa on julkaissut yhteisen kirjoituksen, jolla on tarkoitus julistaa kuntien elinvoimaa. Kuoleviksi leimattujen kuntien johtajat pyrkivät kirjoituksessa ampumaan alas ”huhupuheet kurjistuvista kunnista”.

Yksi kirjoittajista on Vaalan kunnanjohtaja Tytti Määttä, jonka Puheenvuoron blogissa kirjoitus on myös julkaistu. (Kertoipa Tuomas Enbuske Iltalehden kolumnissaan 10.3.2017, että ”Haja-asutusalueilla kasvaminen leikkaa lapsen menestystä yhtä paljon kuin jos äiti joisi pullon punaviiniä jokaisena raskauspäivänään.”)

Suomessa on käynnissä erikoinen keskustelu ja vastakkaisasettelun hakeminen maaseudun ja kaupunkien välillä. Tälle keskustelulle on tyypillistä hämmentävien ilmaisujen käyttäminen maaseudusta ja alueen kunnista. ”Kurjistuva nälkä-Suomi”, ”kuolevat kunnat”, ”etelän elätit”, listaavat kirjoittajat.

Koska kaikilla suomalaisilla on perustuslain mukaisesti yhtäläiset oikeudet peruspalvelujen saantiin, kunnilla pitää olla yhtäläiset mahdollisuudet palvelujen järjestämiseen.

Perussuomalaiset herkimpiä loikkaamaan – HS selvitti, kuinka moni viime vaaleissa valittu valtuutettu on vaihtanut puoluetta

Helsingin Sanomat 16.3.2017

PERUSSUOMALAISET kunnanvaltuutetut ovat herkimpiä vaihtamaan puoluetta eli loikkaamaan. Vuoden 2012 kuntavaaleissa valituista valtuutetuista 112 on tämän kevään vaaleissa toisen puolueen ehdokkaana samassa kunnassa.

Lähes joka kymmenes (9,4 prosenttia) perussuomalainen valtuutettu on vaihtanut ryhmää. Kristillisdemokraattien valtuutetuista on loikannut vajaat viisi prosenttia eli joka 20:s. Kokoomuksen ja vasemmistoliiton valtuutetuista on loikannut vajaat kolme prosenttia.

Näihin puolueisiin on siirrytty.

Jättimäinen verkkoisku Erdoganin puolesta: Kasapäin tilejä kaapattu, Saksaa ja Hollantia pilkataan hakaristeillä

Iltasanomat 15.3.2017

Twitterissä on käynnissä laaja isku, jossa sosiaalisen median tilejä kaapataan pilkkaamaan Saksaa ja Alankomaita.

Mitä ilmeisimmin tuhansiin Twitter-tileihin on kohdistettu laaja hakkerihyökkäys, jossa tilejä kaapattu ja niiltä on jaettu Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogania tukevia ja Saksaa sekä Alankomaita pilkkaavia tviittejä.

Tviitteihin on liitetty #Nazialmanya (Natsi-Saksa) ja #Nazihollanda (Natsi-Hollanti) -aihetunnisteet. Viestit on varustettu hakaristillä sekä linkillä Youtube-videoon Erdoganin puheesta.

Joukossa on laajasti seurattuja tilejä, kuten Euroopan parlamentin virallinen tili, ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sekä medioista esimerkiksi Reuters Japan, BBC North America, RT, Forbes sekä useat tunnetut saksalaiset sekä amerikkalaiset laatulehdet.

Esa Tuuri kokoaa yhteen Järfallan suomalaisten historiaa

Sisuradio 13.3.2017

Järfällalainen Esa Tuuri on aloittanut urakan Järfällan suomalaisten historian kokoamiseksi.

Järfallan seudun suomalaistaustasten historiaa kokoavalla Esa Tuurilla on pitkä historian jakso tarkasteltavanaan. Ensimmäiset tiedot Järfallan suomalaisista ovat nimittäin neljänsadan vuoden takaa, jolloin pitäjään asettui asumaan Suomesta eläkkeelle jääneitä sotilaita.

Esa Tuuri sanoo, että hänellä on kulttuurisesti merkittävä tehtävä. Kokoamalla tietoja suomalaisten historiasta pystyy myös muistuttamaan, että on hyvä olla ylpeä siitä, mitä Suomesta tulleet ovat Ruotsin hyväksi tehneet.