dpk.fi

Professori: Hallitus täytyy kaataa, vaikka nykyiset perussuomalaiset ministerit jatkaisivat – Sipilän mukaan eroa ei tarvita

Helsingin Sanomat 14.6.2017

Perussuomalaiset ministerit on nimitetty henkilöinä, mutta käytännön vaatimukset vaativat uuden hallituksen muodostamista, professori Panu Minkkinen arvioi.

PERUSSUOMALAISISTA lähtevä 20 kansanedustajan Uusi vaihtoehto -ryhmittymä herättää tuoreeltaan uuden kysymyksen hallituksen kaatumisen tarpeellisuudesta.

MINKKISEN mukaan voi olla, että perussuomalaiset erottaa lähtijät puolueestaan. Uutta puoluetta ryhmittymä ei puolestaan voi nopeasti muodostaa.

”Vaikka ministerien säilyminen olisi teoriassa mahdollista, niin käytännössä uuden hallituksen muodostamisprosessi joudutaan käymään läpi. Näin tuleva pääministeri pystyy varmistamaan, että uusi ryhmittymä äänestää ryhmänä.”

”Eli joka tapauksessa joudutaan käytännössä ensin kaatamaan hallitus.”

- Perussuomalaisista loikanneiden teko voi kostautua vaaleissa – Halla-aho taas sai melkoisen opetuksen politiikasta.

- ”Tämä on yksi masentavimpia päiviä”, sanoo Jussi Halla-aho ja kertoo oman näkemyksensä johtamansa puolueen hajoamisesta

- Hallitus on jatkamassa Uusi vaihtoehto -ryhmän kanssa – Ryhmän johtajat syyttivät Ylellä halla-aholaisia ”kaappauksesta” ja sopimattomista käsitervehdyksistä

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi tiistaina kahtia. Eduskunta äänestää luottamuksesta hallitukseen lähipäivinä.

- Soini kritisoi blogissaan tapaa, jolla perussuomalaisten valta vaihtui – ”Näin vaaran, jota en halunnut uskoa”

”Halla-ahon maailmankuva jopa darwinistinen” – Lindtman vaatii hallituspuolueilta johtopäätöksiä

Demokraatti 11.6.2017

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan perussuomalaisten puheenjohtajaksi lauantaina valitun Jussi Halla-ahon linjapuhe vahvistaa kuvaa siitä, että Suomeen on syntynyt uusi oikeistopopulistinen puolue.

Jussi Halla-ahon maailmankuva on julma. Köyhät asetetaan vastakkain ja pannaan tappelemaan keskenään. Sen sijaan hyväosaisten, rikkaiden roolista ei mainita sanaakaan. Halla-ahon eiralaiseen maailmankatsomukseen ei rikkaiden vastuu mahdu – olivatpa he sitten Suomessa tai maailmalla, Lindtman kirjoittaa Facebookissa.

Lindtmanin mukaan Halla-ahon rajojen sulkemista ajava linja tekisi suomalaisista yhteistyön maailmassa ei-toivottuja.

Huhtasaari:Olisiko jo aika lopettaa vihapuhe ja alkaa suvaitsemaan erilaisia mielipiteitä?

Suomen Uutiset 11.6.2017

Olisiko jo aika lopettaa vihapuhe ja alkaa suvaitsemaan erilaisia mielipiteitä? Suomessa demokratia tarkoittaa sitä, että yhteistyöhön pitää pystyä myös niiden kanssa, jotka ajattelevat asioista eri tavalla.

Suomi syöksyi kohti hallituskriisiä, kun maahan­muuttovastaiset ottivat vallan perussuomalaisissa

Helsingin Sanomat 11.6.2017

Perussuomalaiset etääntyy nyt Smp:n perinteestä, jossa puolue oli köyhän asialla. Valinnat syöksevät Suomen hallituskriisiin.

LAUANTAINA Jyväskylässä syntyi uusi perussuomalainen puolue: entistä kansallismielisempi, entistä maahanmuuttovastaisempi, entistä äkäisempi.

Perussuomalaisten hallituskumppanit varoittavat selvin sanoin, että Jussi Halla-ahon valinta puolueen puheenjohtajaksi vaarantaa hallituksen jatkon.

”Joudumme miettimään hyvin vakavasti, onko hallitusyhteistyön jatkumiselle edellytyksiä”, sanoi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo Turussa.

Ei vasemmalla, ei oikealla – Ranska äänestää sunnuntaina poikkeuksellisissa parlamentti­vaaleissa, joissa vanha valta-asetelma on tuhoutumassa

Helsingin Sanomat 11.6.2017

Ranskasta voi tulla Euroopan ensimmäinen maa, jossa vanha vasemmisto–oikeisto-jako menettää puoluekartalla merkityksensä.

MAAILMANKIRJAT ovat jälleen sekaisin. Vuosi sitten perustetun liberaalin kansanliikkeen ehdokas Emmanuel Macron valittiin kuukausi sitten Ranskan presidentiksi, ja sunnuntaina hänen La République en marche -puolueensa (Tasavalta liikkeelle) on matkalla jopa kohti suurinta vaalivoittoa 50 vuoteen.

Ranskan parlamenttivaaleja on perinteisesti pidetty presidentinvaalien ”kolmantena kierroksena”, jossa kansalaiset käyvät kuuliaisesti äänestämässä presidenttipuolueelle suuremman tai pienemmän enemmistön, jotta presidentti voi hallita.

Osittain tästä on kyse myös Macronin kohdalla, mutta vanhojen valtablokkien hajoaminen tekee sekä sunnuntain ensimmäisestä kierroksesta että viikon päästä järjestettävästä toisesta kierroksesta poikkeuksellisia.

Ennusteita on laadittu, mutta yllätyksiin täytyy varautua. Macronin puolue saattaa saada ylivoimaisen voiton, mutta se voi myös jäädä vaille absoluuttista enemmistöä.

Theresa Mayn asema uhattuna, kun konservatiivit menettivät enemmistön Britannian parlamenttivaaleissa – voittoisa Corbyn vaatii pääministerin eroa

Helsingin Sanomat 9.6.2017

KONSERVATIIVIPUOLUE on menettänyt enemmistön brittiparlamentissa. Kun parlamenttipaikoista 633 on varmistunut, konservatiiveilla on 308 paikkaa. Se merkitsee, ettei konservatiivien ole enää mahdollista saavuttaa 326:ta paikkaa, joka vaaditaan enemmistöön 650-paikkaisessa parlamentissa.

Tulos merkitsee suurta henkilökohtaista tappiota pääministeri Theresa Maylle. Oli Mayn oma päätös järjestää ennenaikaiset parlamenttivaalit, koska hän uskoi voivansa kasvattaa merkittävästi konservatiivien parlamenttipaikkamäärää.

Putinin arvostelija selvisi toisesta myrkytysyrityksestä ja puhuu nyt koomasta herättyään

Helsingin Sanomat 9.6.2017

Kun venäläistä oppositiohahmoa Vladimir Kara-Murzaa alkoi helmikuussa appivanhempien luona oksettaa ja hikoiluttaa, hän tiesi jo kokemuksesta, mistä on kysymys. Nyt hän kertoo HS:n haastattelussa näkemyksensä Venäjän tulevaisuudesta. ”Tiedämme historiasta varmasti, että meidän maassamme muutos tapahtuu nopeasti ja yllättäen, yllättäen kaikille.”

HELMIKUUN toisena päivänä venäläinen oppositiohahmo Vladimir Kara-Murza, 35, valmistautui Moskovassa lähtemään lentokentälle, kun oireet iskivät.

Sydän alkoi tykyttää, hikoilutti, oksetti.

Kara-Murza oli appivanhemmillaan. Kaikki valtasi tuttu kauhun tunne, mutta myös kokemuksen tuoma ymmärrys, että nyt on kiire. Pian Kara-Murza oli sairaalassa. Siellä hän vaipui koomaan. Sisäelimet lopettivat yksi kerrallaan toimintansa.

”TÄMÄ oli toinen yritys tappaa minut myrkyttämällä. Edellinen oli toukokuussa 2015”, Kara-Murza sanoo.

”Olemme nähneet Vladimir Putinin 17 vuoden valtakaudella, että Kremlin kanssa eri mieltä olevien kuolleisuus on jostain kumman syytä korkeaa. Näkyvin ja julkein poliittinen murha oli tietenkin opposition johtajan Boris Nemtsovin murha.”

KARA-MURZA palasi tajuihinsa helmikuussa ja lähti pian hoitoon ulkomaille. Hän on elänyt talvesta asti perheensä kanssa Washingtonin ulkopuolella, eikä ole käynyt Venäjällä.

Täytyy myöntää, että Trump on ollut usein vähän oikeassa

Helsingin Sanomat 9.6.2017

TOIMI­TUKSEEN kantautuu ajoittain kiukkuisia reaktioita suomalaisilta, joiden mielestä Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on oikeassa ja hänen arvostelijansa, HS niiden joukossa, ovat väärässä. En yhdy eteeni tulleisiin Trumpin suomalaisten ystävien näkemyksiin, mutta niillekin löytyy perusteita.

Trump on useissa isoissa ­asioissa ­vähän oikeassa. Tämän tunnistaminen voi olla hyödyllistä, jos yrittää ymmärtää, mistä hänen irtiottonsa kumpuavat.

Juha Sipilästä tuli miljonääri valtion tuella ja härskeillä tutunkaupoilla

Seura 8.6.2017

Ennen vaaleja Juha Sipilä pyöritteli itse nikkaroimaansa ”kakkaraa” Suomen ongelmien ratkaisuksi. Pääministerinä ja omistusohjausministerinä hän on käytännön toimena kaavaillut muun muassa valtionyhtiöiden myymistä ”taseiden töihin panemiseksi”. Biotaloudesta pitäisi saada kauan toivottu ”uusi Nokia”.

Koska markkinaehtoista rahaa ei ole – vastoin yleistä tietoa mutta Sipilän mukaan – tarpeeksi saatavilla, on tarkoitus myydä valtionyhtiöitä ja sijoittaa myyntituloja biotalousfirmoihin.

Näin Sipilä mallintaa omaa kokemustaan: sijoittajana hän on onnistunut rahastamaan valtiota monet kerrat ennenkin. Näissä kaupoissa Sipilän ympärille on kertynyt liikemiesten verkosto, joka on nyt vahvasti mukana myös biojalostamoteknologiaa kehittävän Chempolis Oy:n hankkeissa.

Tämä on ehyt kertomus siitä, miten tullaan miljonääriksi, ei pelkän onnen tai liikemiesosaamisen avulla, vaan hyväksikäyttämällä veronmaksajien – ja hyvin veljien – tukea.

Elina Lepomäki Kokoomus laskisin merkittävästi hyvätuloisten verotusta

Juha Sipilä oli valittu julkisin varoin omistetun Teknoventure-sijoitusyhtiön hallitukseen vuonna 1998. Hänen rooliinsa kuului valvoa, että veronmaksajien varoja käytettiin järkevästi. Teknoventuren sijoitussalkussa oli edelleen myös aiemmin mainittu Ultraprint, jossa Sipilä oli itsekin omistajana.

Professori: 5 veroa, joita voitaisiin nostaa tuloerojen kaventamiseksi

Yle Uutiset 7.6.2017

Esimerkiksi valtionverotuksen osuus suurista palkoista Suomessa on professori Heikki Hiilamon mukaan hiljalleen laskenut 1980-luvulta alkaen.

Yhteiskunnallista eriarvoisuutta on hyvin vaikea torjua tehokkaasti, ellei verotuksen progressiota lisätä, toteaa sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo raportissaan (siirryt toiseen palveluun) 15 reseptiä tuloerojen kaventamiseksi.

Tuloerot ja niiden kaventaminen ovat yhä suurempia poliittisia kysymyksiä. Pääministeri Juha Sipilä on esimerkiksi asettanut työryhmän (siirryt toiseen palveluun)pohtimaan, miten tuloerojen kasvuun ja eriarvoistumiseen voidaan puuttua. Hallituksen kannalta toimenpiteitä rajoittavat kuitenkin muun muassa hallitusohjelman kirjaukset siitä, ettei kokonaisveroaste Suomessa tule nousemaan.

Heikki Hiilamo on toista mieltä. Hän toteaa raportissaan, että juuri verotus on tehokkain tapa puuttua tuloeroihin ja listaa viisi kohtaa, joissa veroja voisi nostaa. Hiilamo tahtoisi kiristää hyvätuloisten verotusta ja perintöveroa, tehdä kiinteistöverosta progressiivisen, yhtenäistää työn ja pääomatulojen verotusta ja laittaa lapsilisät verolle.

Yhdysvallat epäilee venäläishakkerien aiheuttaneen Qatarin kriisin valeuutisella

Helsingin Sanomat 7.6.2017

FBI:n mukaan tietomurrossa uutistoimiston tarjontaan sijoitettiin valeuutinen, joka sai naapurimaat hermostumaan.

YHDYSVALLAT epäilee, että venäläishakkerit ovat syypäitä Qatarin kriisin, kertoo uutiskanava CNN. CNN:n tietojen mukaan hakkerit olisivat tunkeutuneet Qatarin valtiollisen uutispalvelun ja sijoittaneet sen tarjontaan valeuutisen.

Motiivina olisi ollut aiheuttaa kaaos Yhdysvaltojen lähimpien liittolaisten välille Persianlahdella. Qatarissa on yksi Yhdysvaltojen suurimmista sotilastukikohdista alueella.

Valeuutinen oli yksi syistä, että naapurimaat katkaisivat poliittiset ja taloudelliset suhteensa Qatariin maanantaina.

Voisiko suomalainen vajota näin alas?

Raportti: 25% suomalaisista voisi äänestää rajat kiinni -puoluetta – ”Perussuomalaisilla painetta”

Uusi Suomi 6.6.2017

Jopa joka neljäs suomalainen voisi melko todennäköisesti äänestää äärikansallista rajat kiinni panevaa puoluetta, kertoo Elinkeinoelämän valtuuskunta, EVA.

Tänään julkaistu EVA:n raportti lähtee siitä, että maahanmuuttoa jyrkästi vastustava ja eroa eurosta ajava puolue voisi nousta Suomessakin suurten puolueiden joukkoon. Ruotsissa näin on jo käynyt.

Ero muihin on merkittävä, sillä radikaalia vasemmistopopulistipuoluetta äänestäisi vain 7 prosenttia vähintään todennäköisesti. Ohjelmaltaan melko lähellä kalastaja Pentti Linkolan linjoja olevaa radikaalivihreää puoluetta äänestäisi 11 prosenttia vastaajista.

Tupakan loppupeli on käynnissä – uusin siirto on bränditön kammoaski

Helsingin Sanomat 5.6.2017

Kieltolakia käyttää vain yksi maa. Muut hävittävät tupakointia hivuttamalla.

TUPAKOINTI on yhä ahtaammalla. Uusin siirto tupakanvastaisessa hivutustaistelussa ovat brändittömät kammoaskit.

Hiljattain myös Ranska ja Britannia ottivat käyttöön kaikin puolin tylyttävät savukerasiat, jotka ovat joka merkillä samanlaiset. Enää eivät marlborot, camelit ja luckystriket saa erottua toisistaan logoillaan ja muilla graafisilla kikoillaan. Merkin nimi lukee rasiassa, mutta kaikilla samassa muodossa.

Armeijanvihreissä pakkauksissa varoitustekstit ja järkyttävät kuvat tupakkasairauksista pistävät entistä räikeämmin silmään. Se näyttää tehoavan aivan tutkitusti, kertoo tieteellinen Cochrane-katsaus aiheesta.

[Suomessa valistuneimmissa taloyhtiöissä on täydellinen tupakointikielto saamassa kannatusta.]

Rasismi rehottaa poliisien salaisessa Facebook-ryhmässä

Long Play 4.6.2017

Long Playlle on toimitettu yli sata kuvakaappausta poliisien salaisesta Facebook-ryhmästä. Keskustelujen perusteella avoimen rasistinen kommentointi on poliisien ryhmässä yleistä. Moderaattorit eivät kovin hanakasti ole keskusteluun puuttuneet.

Ryhmään jaetaan maahanmuuttoa käsitteleviä artikkeleita ja videoita tahoilta, jotka tunnetaan valheellisten juttujen levittämisestä ja propagandasta. Sellaisia ovat brittiläinen äärioikeistopuolue Britain First, Suomen Sisu, MV-lehti, Uutismaailma, sekä nimimerkki Paavo Tajunkankaan blogi.

Facebook-ryhmän keskustelua moderoi joukko poliiseja eri puolilta maata. Huhtikuun loppuun asti heidän joukossaan oli myös nykyinen rikoskomisario Marko Forss, joka aloitti keväällä tutkinnanjohtajan virassa valtakunnallisessa internetin vihapuhetutkintaryhmässä. 28. huhtikuuta Forss kertoi eroavansa poliisiryhmän moderaattorin pestistä, koska pelkäsi ryhmän vuotavan.

Kuusi kuollut terrori-iskussa Lontoossa: auto ajoi väkijoukkoon London Bridgellä, veitsimiehet kävivät ihmisten kimppuun kadulla

Helsingin Sanomat 4.6.2017

Lontoon poliisi kertoi aikaisin sunnuntaiaamuna, että hyökkääjät on ammuttu. Terroristit iskivät London Bridgellä ja läheisellä Borough Marketin torilla myöhään lauantai-iltana.

AINAKIN kuusi ihmistä on kuollut ja useita loukkaantunut Lontoossa myöhään lauantai-iltana tapahtuneessa terrori-iskussa. Lontoon poliisi kertoi varhain sunnuntaiaamuna, että lisäksi kolme hyökkääjää on ammuttu. Poliisi uskoo, ettei tekijöitä ole enempää.

Lontoon ambulanssipalvelu kertoi aamulla, että 48 potilasta on viety viiteen eri sairaalaan hoidettaviksi. Lisäksi vähemmän vakavia vammoja saaneita ihmisiä on hoidettu tapahtumapaikalla.

Poliisi sai hieman kello kymmenen jälkeen lauantai-iltana hälytyksen London Bridgelle, missä useiden silminnäkijäkertomusten mukaan auto ajoi päin jalankulkijoita.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että valkoinen pakettiauto osui useisiin ihmisiin. Tapahtumahetkellä paikalla olleen BBC:n toimittajan mukaan pakettiauto ajoi sillalla ehkä noin 80 kilometrin tuntivauhtia.

Vain hieman myöhemmin poliisi hälytettiin myös läheiselle Borough Marketin torille, missä ihmiset kertoivat puukotuksista.

Jäähyväishaastattelu: Timo Soini pelkää kristillisyyden jäävän perussuomalaisissa sivuun – "Näiden uusien kavereiden puheet eivät aina ole edes jälkikristillisiä, ne ovat antikristillisiä"

Helsingin Sanomat 3.6.2017

ULKOMINISTERI Timo Soini tallustaa karhumaisin askelin Fairmont-hotellin aulaan Washingtonissa. Hänen perässään kulkee joukko ulkoministeriön virkamiehiä.

Delegaatio on matkalla Arktisen neuvoston kokoukseen Alaskaan, mutta matkalla se pysähtyy pariksi päiväksi kuulostelemaan Yhdysvaltain pääkaupungin tunnelmia. Soini on luvannut Helsingin Sanomille haastattelun tunnelmistaan perussuomalaisten kesäkuun puoluekokouksen alla. Pitkä puheenjohtajakausi on loppumassa.

Soini lysähtää aulan pehmeälle sohvalle ja pyyhkäisee otsaltaan hikeä. Hän tilaa pullon Coca-Colaa, eikä sitten mitään laittia.

Sininen puvuntakki on lentomatkan jäljiltä raskaasti rypyssä, niin kuin pitääkin. Maisterisjätkästä on tullut ulkoministeri, mutta ei se tarkoita sitä, että hänen täytyisi tuntea olonsa kotoisaksi puvussa.

Euroopassa tilanne on juuri nyt hyvin jännittynyt. Ranskassa on tänään käyty presidentinvaalin toinen kierros, jonka on sanottu ratkaisevan jopa koko maanosan tulevaisuuden. Tuloksia odotetaan aivan kohta.

”Ei saatana, ei voi olla totta”, ulkoministeri parahtaa.

”Millwall johtaa 3–1, kymmenen minuuttia peliaikaa jäljellä, ja vastustaja tekee maalin. Miksi tää on aina tällaista?”

”Ja kun minä lähden, lähden niin kauas, että reinot jalassa sieltä ei kävellä takaisin.”

Soinin mukaan on ”erittäin epätodennäköistä”, että hän olisi ehdolla ensi eduskuntavaaleissa. ”Pitäisin aika traagisena, jos kuudenkymmenen ja kuoleman välillä tallaisin eduskunnan loputtomia käytäviä.”

Soini sanoo uskovansa, että tämän elämän jälkeen on toinen elämä, joka alkaa, kun Pietari seisoo isolla portilla ja kertoo, mitä kuuluu.

Yhdysvallat jättää Pariisin ilmastosopimuksen, päätöstä kritisoidaan joka puolelta

Helsingin Sanomat 2.6.2017

Trump: ”Enää muut maat eivät naura meille”

Itse asiassa jo Trumpin aiemmin tekemät päätökset olisivat johtaneet siihen, ettei Yhdysvallat olisi täyttänyt päästövähennyksiin liittyviä lupauksiaan.

YHDYSVALTAIN presidentti Donald Trump vetää maansa ulos Pariisin ilmastosopimuksesta.

”Toteuttaakseni vakaan lupaukseni suojella Amerikkaa ja sen kansalaisia Yhdysvallat vetäytyy Pariisin ilmastosopimuksesta”, Trump sanoi Valkoisen talon pihalla pitämässään tiedotustilaisuudessa torstaina.

Trumpin mukaan Yhdysvallat lopettaa välittömästi Pariisin sopimuksen toimeenpanon ja maksut rahastoon, jolla tuetaan köyhien maiden ilmastotoimia.

Trumpin mukaan Pariisin sopimus on epäreilu ja erittäin ankara Yhdysvaltoja kohtaan, ja tuo etua muille maille Yhdysvaltain kustannuksella.

Am departing presidential councils. Climate change is real. Leaving Paris is not good for America or the world.

— Elon Musk (@elonmusk) June 1, 2017

”Trump tulkitsee ilmastosopimusta väärin”

Uusi Suomi 2.6.2017

Irtautumispäätöksen tärkein peruste Trumpilla oli, että hänen mielestään Pariisin ilmastosopimus oli Yhdysvalloille epäedullinen. Asiantuntijakaksikko ihmettelee Trumpin lausuntoa, sillä neuvottelu olisi ollut mahdollista myös pysymällä mukana Pariisin ilmastosopimuksessa. Heidän mukaansa Trump tulkitsee Pariisin ilmastosopimusta väärin.

Terveydenhuollon pitää tukea tupakoinnin lopettajia enemmän – "Oma tahto ei riitä"

Yle Uutiset 31.5.2017

Savuton Suomi 2030 -verkostolla on vajaat 13 vuotta aikaa painaa tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttäjien määrä alle viiden prosentin.

Työterveyden professori Kari Reijula Helsingin yliopistosta uskoo, että Suomessa onnistutaan savuttomuuden tavoittelussa vuoteen 2030 mennessä. Käytännössä tämä vaatii hänen mukaansa kahden asian toteutumista.

Ensinnäkin sen, että lapset ja nuoret eivät aloita tupakointia. On pyrittävä siihen, että tupakkatuotteiden saatavuus vaikeutuu. Tupakan korkea hinta on yksi parhaita keinoja, Reijula sanoi Ylen aamu-tv:ssä keskiviikkona.

Toisekseen vaaditaan jo aloitetun tupakoinnin kitkemistä. Tässä riittää tekemistä, toteaa Reijula.

Porin merituulipuisto liitetaan sähköverkkoon – lajissaan ensimmäinen koko maailmassa

Satakunnan Kansa 31.5.2017

Porin Tahkoluodon merituulipuisto liitetään sähköverkkoon tänään.

Tahkoluoto on maailman ensimmäinen merituulipuisto jääolosuhteisiin ja samalla Suomen ensimmäinen merituulipuisto.

Se muodostuu kymmenestä 4,2 megawatin offshore-voimalasta, jotka sijoittuvat Tahkoluodon sataman edustalla vuodesta 2010 toimineen pilottivoimalan ympärille. Uusien voimaloiden napakorkeus on 90 metriä ja roottorin halkaisija 130 metriä. Etäisyys rannasta on 0,5 – 3 kilometriä.

Tässä yhdistyvät saumattomasti uusiutuvan sähköntuotannon lisäys ja verkon käyttövarmuuden parantaminen, iloitsee Pori Energia Sähköverkot Oy:n toimitusjohtaja Pekka Ohrankämmen.

”Jääskeläinen meni jonkin rajan ylitse”

Atte Jääskeläinen jättää Ylen välittömästi

Helsingin Sanomat 29.5.2017

Ylen toimituksen uutismaisemassa tieto uutisten päätoimittajan Atte Jääskeläisen lähdöstä otettiin vastaan vakavissa ja hiljaisissa tunnelmissa, kertoo pääluottamusmies Jyrki Saarikoski. Tieto kerrottiin henkilöstölle tiedotustilaisuudessa, jossa puhui muun muassa toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

”Tieto tuli lopulta yllätyksenä”, Saarikoski sanoo.

”Vaikka voi sanoa, että tätä kohti on menty jo jonkin aikaa.”

Saarikosken mukaan tunnelma muuttui viikonloppuna, kun Jääskeläinen puntaroi HS:n haastattelussa Ylen asemaa Julkisen sanan neuvoston jäsenenä. JSN on erityisesti journalisteille tärkeä, eikä sen aseman horjuttamista katsota hyvällä.

”Siinä Jääskeläinen meni jonkin rajan ylitse”, Saarikoski sanoo.

Saarikosken mukaan Ylen henkilöstö on syksystä lähtien ollut Jääskeläisen suhteen osin jakautunut. On ollut päätoimittajaa kohtaan kriittistä väkeä, niitä, jotka ovat tehneet työnsä ja pysyneet kiistasta etäällä ja myös Jääskeläisen puolustajia.

”Mutta arvioisin, että kyllä tämä kaiken kaikkiaan helpotus on. Olimme pitkään myrskyn silmässä, ja ehkä nyt rauha palaa”, Saarikoski sanoo.

Atte Jääskeläinen vihjaa HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta

Helsingin Sanomat 28.5.2017

Jos Julkisen sanan neuvosto puuttuu liikaa Ylen linjaan, Yle voi perustaa oman elimen valvomaan journalismin etiikkaa, sanoo päätoimittaja Atte Jääskeläinen.

JULKISEN sanan neuvosto tai ulkopuolinen selvitysmies ei päätä Ylen journalistisesta linjasta ja organisaatiosta, sanoo Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen.

”Huomaat varmaan, että olen mykistynyt”, hän sanoo sitten.

”Ylehän on vapaaehtoisesti JSN:n jäsen. Jos JSN ryhtyy liikaa määrittelemään Yleisradion journalistista linjaa, Yleisradion täytyy varmaan perustaa oma elin sitä varten”, Jääskeläinen sanoo HS:n haastattelussa.

Julkisen sanan neuvosto vastaa Suomessa journalismin itsesääntelystä. Se valvoo, että toimittajat noudattavat journalistin ohjeita eli alan eettisiä sääntöjä. Jos neuvosto toteaa, että sääntöjä rikotaan, tiedotusvälineen on julkaistava siitä kertova langettava päätös.

JULKISEN sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström pitää Jääskeläisen kommenttia poikkeuksellisena. Kun HS luki hänelle puhelimessa Jääskeläisen sitaatin, Grundström oli ensin puoli minuuttia hiljaa.

”Huomaat varmaan, että olen mykistynyt”, hän sanoo sitten.

Sauli Niinistö: ”Koiviston tasavalta oli toisenlainen tasavalta”

Uusi Suomi 25.5.2017

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvioi presidentti Mauno Koiviston siunaustilaisuudessa pitämässään muistopuheessa, että Koiviston ainutlaatuisuus ei ollut siinä, että hän tunsi kansan, vaan siinä, että kansa tunsi hänet.

Tasavallan presidentti muisteli puheessaan ”kovaa paikkaa” Koiviston pääministerikaudella ja muistutti tämän presidenttinä kaventaneen presidentin valtaoikeuksia.

Pääministerinä Koivisto joutui kovan paikan eteen vuonna 1981, jolloin hänen johtamaansa hallitusta kammettiin syrjään. Hän totesi tuolloin: ”Hallituksella on aikaa niin paljon kuin eduskunta sitä hallitukselle suo." Ei siis ollut mitään eduskuntaa ohittavaa valtaa. Presidenttinä Mauno Koivisto oikeastaan jatkoi samaa teemaa: presidentin valtaoikeuksia kavennettiin ja eduskunnan valtaa, parlamentarismin kautta, vahvistettiin. Eikä edes hallituksia muodostettaessa taustalla enää ollut nomenklatuuran haamua.

Presidentti Mauno Koivoston hautajaiset

Suomen presidenttien hautajaiset ovat usein sattuneet historian murroskohtiin – niin tälläkin kertaa

Helsingin Sanomat 25.5.2017

Nykyinen Venäjä on kulkenut kauas siitä uudesta, demo­kratiaksi pyrkineestä Venäjästä, jonka kanssa Koivisto sai järjestää valtiollisia suhteita kautensa lopulla vuosina 1992–1994.

SUOMI pysähtyy tänään, kun tasavallan yh­deksäs presidentti, filosofian tohtori Mauno Henrik Koivisto, siunataan ja saatetaan hautaan Hietaniemen hautausmaalle.

Presidenttien hautajaiset ovat olleet itsenäisen Suomen historiassa harvinaisia tapahtumia. Presidenttikaudet ovat olleet pit­kiä, ja valtiomme päämiehet ovat saaneet elää pitkään, Koivisto 93-vuotiaaksi eli heistä kaikkein vanhimmaksi.

Edellisen kerran presidentin hautajaiset järjestettiin syyskuun alussa 1986, kun presidentti Urho Kekkonen saatettiin viimeiselle matkalle. Kekkonen kuoli 85-vuotiaana. Hän oli joutunut luopumaan tehtävistään sairauden takia vuoden 1982 alussa.

Kekkosen edeltäjä J. K. Paasikivi kuoli joulukuussa 1956. Hän oli 86-vuotias.

TÄNÄÄN presidentti Mauno Koiviston hau­tajaispäivänä aikakausi on jälleen kerran vaihtumassa.

Länsi-Eurooppa ei enää samalla tavoin yhtenäisty ja vahvistu, sillä Britannia tekee eroa Euroopan unionista. Nykyinen Venäjä taas on kulkenut kauas siitä uudesta, demo­kratiaksi pyrkineestä Venäjästä, jonka kanssa Koivisto sai järjestää valtiollisia suhteita kautensa lopulla vuosina 1992–1994.

Husu Hussein järkyttyi Manchesterin iskusta: ”Ei taas – niin häpeällistä”

Uusi Suomi 24.5.2017

Mediapersoona ja demaripoliitikko Abdirahim ”Husu” Hussein kirjoittaa järkytyksestä, jota hän muslimina kokee Manchesterin terrori-iskusta. Hän kirjoittaa puheenvuoron blogissaan tuntevansa muslimina pohjatonta raivoa.

Manchester Arenalle tehtiin itsemurhaisku pop-konsertin yhteydessä. Äärijärjestö Isis on ilmoittautunut iskun tekijäksi ja siihen viittaa myös iskun luonne. Esiintymässä oli Ariana Grande, joka on nuorison ja lasten suosima artisti, joten iskussa tuli monta lapsiuhria. Helsingin kunnanvaltuustoon huhtikuun kuntavaaleissa valittu Hussein on neljän lapsen isä.

Itsekin muslimina tunnen pohjatonta väsymystä ja raivoa. Ei taas. Neljän lapsen isänä järkytyksen ja surun määrä on hirvittävä. En osaa kuvitella mitään karmeampaa, kuin se, että menettäisin heistä yhtäkään, Hussein kirjoittaa blogissaan.

Isis-kannattajat ovat juhlineet iskua voittona. Pyhää sotaa? Ja paskat. Tämä ei ole pyhää eikä sotaa nähnytkään. Tämä on vain häpeällistä. Niin häpeällistä.

[Mikä on pyhä sota?]

Poliisi löysi lisää räjähteitä Britanniassa – viranomaiset varmoja terroristisolun olemassaolosta

Iltasanomat 25.5.2017

Manchesterin alueen poliisi kertoi varhain torstaiaamuna tehneensä etsintöjä Moss Siden alueella liittyen maanantain terrori-iskuun. Poliisin mukaan se suoritti alueella myös hallitun räjäytyksen, joka viittaa uusiin räjähdelöytöihin.

Brittilehti The Independent kertoi hieman aikaisemmin poliisin ja Britannian turvallisuuspalvelun löytäneen etsinnöissä lisää räjähteitä ja pommintekomateriaalia. Lehden haastattelemat turvallisuuslähteet pitävät mahdollisena, että räjähteitä löydetään vielä lisää. Viranomaisten kerrotaan olevan varmoja Manchesterin iskun taustalla olevan terroristisolun olemassaolosta. Solun tarkoituksena olisi suorittaa enemmän samankaltaisia iskua Manchesterissa ja sen ulkopuolella.

Kokevatko päätoimittajat joutuvansa painostetuiksi? Yle kysyi suurilta mediataloilta

Yle Uutiset 19.5.2017

Suurten mediatalojen päätoimittajat kertovat saavansa työssään välillä tiukkaakin palautetta. Jotkut kokevat jopa joutuneensa suoranaisen painostuksen kohteeksi.

Tällä viikolla julkistettu Yle-raportti ja Ylegate-kirja ovat nostaneet taas julkiseen keskusteluun poliitikkojen ja elinkeinoelämän pyrkimykset vaikuttaa tiedotusvälineiden juttujen sisältöihin.

Keskiviikkona viestintäministeri Anne Berner (kesk.) vannoi Ylen riippumattomuutta käsitelleessä A-teema -ohjelmassa, ettei ole koskaan lähestynyt toimituksia niin sanotusti "lankoja pitkin". Jotkut toimittajat olivat asiasta eri mieltä.

Kyselyn perusteella suurin osa päätoimittajista ei koe joutuneensa varsinaisen painostuksen kohteeksi. Sen sijaan lähes kaikki kertovat saaneensa työssään tiukkaa palautetta.

Palautetta – vihaistakin – tulee välillä niin poliitikoilta, elinkeinoelämältä kuin etujärjestöiltäkin, mutta sitä ei voi lukea painostukseksi, sanoi Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi vastauksessaan.

Trump kutsui venäläisvierailleen FBI:n Comeya hulluksi, jonka erottaminen helpotti paineita

Helsingin Sanomat 20.5.2017

”EROTIN juuri FBI:n johtajan. Hän oli hullu”, Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sanoi Valkoisessa talossa vierailleille Venäjän edustajille aiemmin tässä kuussa, kertoo The New York Times -lehti. Asia ilmeni dokumentista, jonka yhdysvaltalainen virkamies luki lehdelle.

Dokumentin mukaan Trump oli sanonut myös kohdanneensa suuria paineita Venäjän vuoksi, mutta nyt paineet olivat poistuneet. ”En ole tutkinnan kohteena.”

Turkin nuorin kansanedustaja Tuğba Hezer, 27, kiertää Eurooppaa eikä ehkä ikinä voi palata kotiin – terrorismisyyte tuli äänestäjän ruumisarkun kantamisesta

Helsingin Sanomat 18.5.2017

Hezerin HDP-puolueen kansanedustajista jo yksitoista on vangittu presidentti Erdoğanin aloittamissa vainoissa.

KANSANEDUSTAJA Tuğba Hezer nosti ruumisarkun olalleen. Nainen oli kuollut taistellessaan Turkin turvallisuusjoukkoja vastaan. Vainaja kuului Kurdistanin työväenpuolueeseen PKK:hon, jonka Turkki, EU ja Yhdysvallat ovat määritelleet terroristijärjestöksi.

”Ne olivat äänestäjäni hautajaiset, ja Kurdistanissa on tapana kantaa naisten arkkuja”, Hezer kertoo Helsingissä muistotilaisuudesta, joka järjestettiin hänen kotiseudullaan Vanin maakunnassa Kaakkois-Turkissa loppukesästä 2015.

Hezer on kierrellyt Eurooppaa jo lähes vuoden ajan, sillä Turkissa häntä odottaa pidätysmääräys ja mahdollisesti pitkä vankeustuomio. Hezerin osallistuminen hautajaisiin sekä eräät hänen pitämänsä puheet toivat syytteet terrorismin tukemisesta. Hän pitää syytteitä poliittisina ja perättöminä.

USA tyrmistyi, kun Erdoğanin henkivartijat hakkasivat mielenosoittajia Washingtonissa

Helsingin Sanomat 18.5.2017

Senaattori McCain vaatii Turkin suurlähettilästä karkotettavaksi.

Videomateriaalin perusteella Erdoğanin turvamiehet potkivat jopa maassa makaavia ihmisiä. Ainakin yksi uhreista oli nainen.

REPUBLIKAANISENAATTORI John McCain vaatii Turkin Yhdysvaltain-suurlähettilästä karkotettavaksi maasta NBC-uutiskanavan haastattelussa. Syy on se, että Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin henkivartijat hakkasivat ja potkivat kurdien puolesta osoittaneita ihmisiä Washingtonissa tiistaina.

Väkivaltainen välikohtaus sattui Erdoğanin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tapaamisen jälkeen. Henkivartijat kävivät mielenosoittajien kimppuun Turkin suurlähetystön lähellä.

Historiallinen päätös: Tupakointi kiellettiin tamperelaisen rivitaloyhtiön pihoilla ja parvekkeilla

Aamulehti 18.5.2017

Tamperelainen asunto-osakeyhtiö haki lupaa kieltää tupakointi parvekkeilla ja pihoilla. Rivitaloyhtiössä on viisi kaksikerroksista asuntoa. Tampereen kaupungin terveyttä ja toimintakykyä edistävien palvelujen lautakunta myönsi luvan keskiviikkoillan kokouksessaan.

Tampereella on tehty historiallinen päätös, kun rivitaloyhtiölle myönnettiin niin sanottu parveketupakointikielto. Kielto koskee asuntojen parvekkeita, kuisteja ja huoneistojen pihoja.

Terveyttä ja toimintakykyä edistävien palvelujen lautakunta hyväksyi kokouksessaan keskiviikkoiltana asunto-osakeyhtiön anomuksen kieltää tupakointi asukkaiden hallinnassa olevilla alueilla.

Risukujalla oleva asunto-osakeyhtiö Tampereen Aurinkoharju on ensimmäinen, joka sai luvan Tampereella.

Asunto-osakeyhtiö päätti hakemuksesta ylimääräisessä yhtiökokouksessa joulukuussa 2016. Kaikki osakkaat olivat paikalla joko henkilökohtaisesti tai valtakirjalla edustettuina.

Taloyhtiössä on koneellinen ilmanvaihto ja huoneistokohtaiset tuloilma-aukot ovat huoneistopihan välittömässä läheisyydessä. Ilmanvaihtojärjestelmä tekee asuntoihin alipaineen, ja siksi korvausilmaa tulee sisään myös tuuletusikkunoiden kautta sekä lisäksi mahdollisesti rakenteiden ja ikkunoiden kautta.

FAKTA Tupakkalaki Tupakkalaki muuttui elokuussa 2016. Tupakkalain mukaan kunnan on määrättävä tupakointikielto hakemuksesta, jos tiloista voi niiden rakenteiden tai muiden olosuhteiden vuoksi muutoin kuin poikkeuksellisesti kulkeutua tupakansavua toiselle parvekkeelle, toiseen huoneistoon kuuluvan ulkotilan oleskelualueelle tai toisen huoneiston sisätiloihin.

Trump paljasti huippusalaista tietoa Venäjän ulkoministerille – ”Holtiton kommentti vaarantaa kansallisen turvallisuuden”

Helsingin Sanomat 16.5.2017

Lähteen mukaan Trump ”poikkesi käsikirjoituksesta” ja paljasti tietoja Isisin suunnitelmista käyttää kannettavia tietokoneita lentokoneissa terrori-iskuissaan.

YHDYSVALTOJEN presidentti Donald Trump paljasti huippusalaisia tietoja Venäjän ulkoministerille Sergei Lavroville ja Venäjän Yhdysvaltojen-suurlähettiläälle Sergei Kisljakille viime viikolla, kertoi sanomalehti The Washington Post myöhään maanantai-iltana Suomen aikaa.

”Saan joka päivä mahtavaa tiedustelutietoa.”

Paljastus voi lehden mukaan vaarantaa Yhdysvaltain yhteistyön erittäin tärkeän terroristijärjestö Isisiä koskevaa tiedustelutietoa antaneen lähteen kanssa.

LEHDEN mukaan Trump puhui huippusalaisista tiedoista, kun Lavrov kävi viime viikolla Valkoisessa talossa. Lavrov on korkea-arvoisin Venäjän edustaja, jonka Trump on tavannut presidenttikaudellaan.

YHDYSVALLAT oli saanut Trumpin vuotamat tiedot yhteistyöjärjestelyn kautta taholta, joka ei ollut antanut lupaa luovuttaa tietoja venäläisille, The Washington Post kertoo. Taholla on lehden mukaan pääsy tietoihin Isisin sisäisestä toiminnasta.

Tuore tutkimus osoittaa hurjan suunnanmuutoksen: ”Maata johdetaan suuryrityksen lailla parhaiten ylhäältä” – Sipilä Ahoa pahempi

Demokraatti 15.5.2017

Helsingin yliopiston uusi tutkimus osoittaa, miten pohjoismaisen hyvinvointivaltion idea on tuotu Suomen hallitusohjelmiin, miten sitä on muokattu, vahvistettu – ja kuinka se on lopulta poistettu.

Tutkimuksessa tarkastellaan hallitusohjelmia 1950-luvulta nykypäivään. Kyseessä on ainutlaatuinen ja merkittävä kuvaus siitä, miten poliittinen johto on määritellyt pohjoismaisen hyvinvointimallin.

Tarkastelemme erityisesti sosiaali- ja terveysalaa ja osoitamme, miten kehitys on johtanut sote-uudistukseen, dosentti Matilda Hellman Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta sanoo.

Aikaisemmin on hyvinvointivaltion alasajosta puhuttaessa usein viitattu Esko Ahon (kesk.) hallitukseen ja 1990-luvun alun lamaan. Aikaisemmissa tutkimuksissa on esimerkiksi osoitettu, miten tuolloin tehtiin julkisen sektorin säästöpolitiikkaa, eikä muutoksia ole tullut edes talouden elpymisen jälkeen.

Uuden tutkimuksen mukaan pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon liittyvien keskeisten käsitteiden vesittyminen ja poisjättö hallitusohjelmissa tapahtui Alexander Stubbin (kok.) (2014) ja Juha Sipilän (kesk.) (2015) aikana.

Mauno Koivisto 1923–2017 – Valtiomies, joka johti Suomen Euroopan unioniin

Helsingin Sanomat 12.5.2017

ENTINEN tasavallan presidentti, filosofian tohtori Mauno Henrik Koivisto kuoli perjantaina 12. toukokuuta Helsingissä 93-vuotiaana. Hän oli syntynyt 25. marraskuuta 1923 Turussa.

Mauno Koivisto valittiin tasavallan presidentiksi vuosina 1982 ja 1988. Häntä äänestettiin yli perinteisten puoluerajojen.

Kansalaisten mielissä Koivisto oli ”Manu”: kunnollinen, komea ja leppoisa, vähän jaaritteluun taipuvainen naapurin mies. Tämä kuva sopi myös Koivistolle itselleen, ja hän vaali sitä huolellisesti.

Politiikan piireissä tunnettiin toisenlainen Koivisto: taitava strategi, joka ei tuhlannut aikaansa pieniin otteluihin, koska hänellä oli päässään ”suuri suunnitelma”. Sitä hän toteutti niin omalla urallaan kuin valtiojohtajan tehtävissäkin.

Koivisto ei kaihtanut koviakaan otteita. Hän tiesi, ettei liian kilteillä ollut asiaa vallan ylimmille portaille.

KOIVISTO oli Suomen yhdeksäs presidentti mutta ensimmäinen, joka tuli vasemmistosta ja jolla oli työmiehen tausta.

Koivisto oli myös sotasukupolven edustaja. Hän oli taistellut nuorena legendaarisen Lauri Törnin kaukopartiojoukoissa. Sodan jälkeen Koivisto teki raskaita töitä Turun satamassa ja opiskeli työn ohessa kansakoulupohjalta tohtoriksi asti.

Koivisto noudatti läpi elämänsä uskonnollisen työläiskotinsa hyveitä. Hän eli vaatimattomasti ja karttoi suuria eleitä sekä yksityiselämässä että virkatehtävien hoidossa.

Jatkoaika keskustelee Tampereella vallasta ja vallankumouksesta. Kirsti Wallasvaara kiistelee pääministerin kanssa nuorison vallattomuudesta. Lenita Airisto on muistelmakirjassaan ”Kauneus on lisäarvo” kuvannut pääministeri Mauno Koiviston vierailua ohjelmassa.

Trump erotti FBI:n pääjohtajan, joka oli selvittämässä hänen kampanjansa Venäjä-kytköksiä – johtaja kuuli potkuistaan televisiouutisista

Helsingin Sanomat 10.5.2017

Kyseessä on ensimmäinen kerta sitten Richard Nixonin ja Watergate-skandaalin, kun Yhdysvaltain presidentti erottaa itseensä liittyvän tutkinnan johtajan.

YHDYSVALTOJEN presidentti Donald Trump on antanut potkut liittovaltion keskusrikospoliisin pääjohtajalle James Comeylle, uutistoimisto Reuters kertoo.

Comeyn erottamista suositteli oikeusministeri Jeff Sessions.

”Presidentti hyväksyi suosituksen oikeusministeriltä ja varaoikeusministeriltä liittyen FBI:n pääjohtajan irtisanomiseen”, totesi Trumpin tiedottaja Sean Spicer tiedotustilaisuudessa tiistaina iltakuuden maissa paikallista aikaa.

Comey sai tietää potkuistaan televisiouutisista, kesken FBI:n työntekijöille Los Angelesissa pitämäänsä puhetta, The New York Times kertoo. Comeyn kerrotaan ensin pitäneen näkemäänsä uutista ”hyvänä pilana”.

Potkut tuovat mieleen presidentti Richard Nixonin ja 1970-luvun alun Watergate-skandaalin, New York Times muistuttaa. Nixon erotti tuolloin erikoissyyttäjä Archibald Coxin kesken juuri sen tapauksen tutkinnan, joka myöhemmin johti presidentin eroamiseen.

Clinton on kertonut uskovansa, että Comeyn viime hetken ilmoitus uudesta tutkinnasta vaikutti vaalitulokseen Trumpin hyväksi.

Trump puolestaan syytti viime viikolla Comeya siitä, että tämän ansiosta Clinton selvisi ”ilman rangaistusta niin monista pahoista teoista”.

Demokraatit tyrmistyivät FBI-johtajan potkuista – ”irvokasta vallan väärinkäyttöä, nixonilaista, haisee peittelylle...”

Iltasanomat 10.5.2017

Edustajainhuoneen demokraattiedustaja John Conyers sanoi Trumpin Venäjä-tutkinnan aikana tekemän siirron ”haisevan peittelylle” ja sanoi teon ajavan maan perustuslaillisen kriisin partaalle.

Moni ilmaisi pitävänsä Clintonin sähköpostiasiaa pelkkänä tekosyynä Comeyn erottamiselle, sillä Trump on tähän saakka ylistänyt Comeyn toimia asiassa.

Kohta tapahtuu ihme

Apu 9.5.2017

Tai oikeastaan niitä ihmeitä tapahtuu kaksi, sillä elämme Sipilän hallituksen ihmeiden aikaa.

Tuoreessa muistissa on vielä se, miten Terrafamen kaivos rupesi viime talvena ihan yllättäen tekemään tulosta. Pääministerimme julisti sen ihmeeksi, vaikka tosiasiassa tulos perustui varastoidun malmin uudelleen hinnoitteluun.

Ensimmäinen lähiaikojen ihme on se, että kaivoksen pohjavesiä laajalti pilaavat jätteet muuttuvat mannaksi ja hunajaksi.

Itse kaivoksen alueen pohjavesi on vakavasti saastunutta, eikä pohjavesi yhdessä paikassa pysy. Saaste leviää koko ajan yhä laajemmalle alueelle.

Kaivos ei tästä hätkähdä, vaan on keksinyt jätteille suorastaan nerokkaan ratkaisun. Jätesakat halutaan peittää maa-aineksella eristämättä niitä mitenkään alla olevasta maaperästä. Jos joku nykyaikana tekisi saman tempun omille talousjätteilleen, niin hän olisi välittömästi oikeudessa ympäristörikoksesta.

Nyt siis odottelemme pääministerin julistavan jäteongelman ratkaistuksi ilman että sille oikeasti tehdään mitään.

Toinen ihme tulee olemaan ihan raamatullinen.

”Nyt näyttää taas paremmalta” – entinen EU-sisäpiiriläinen oli jo menettää uskonsa Eurooppaan ennen Ranskan vaaleja

Helsingin Sanomat 8.5.2017

Kun Ranskan presidentinvaalien tulos sunnuntai-iltana selvisi, vuosia EU:n huipputehtävissä työskennellyt Taneli Lahti iloitsi siitä, miten selvästi Emmanuel Macron lopulta voitti vastustajansa.

”Euroopan, vapauden ja ihmisoikeuksien puolesta voimakkaasti kampanjoinut ehdokas tuli valituksi isolla enemmistöllä. Se osoittaa, että Ranskassakin ihmiset ovat sitoutuneet Euroopan rakentamiseen”, Lahti sanoo.

Ottaa niin paljon päähän

Satakunnan Kansa 7.5.2017

Myös porilainen kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) sanoo, että tulos oli ennustettavissa. Avoimesti Le Penin puolesta liputtanut Huhtasaari oli siltikin kovin pettynyt tulokseen.

Hän sanoo kunnioittavansa vaalitulosta, mutta ei ole vielä hautaamassa haaveita nationalistisemmasta Euroopasta.

Ranskan presidentiksi valittu Macron voitonpuheessaan: ”Aion suojella teitä uhkakuvilta”

Demokraatti 8.5.2017

Ranskassa presidentinvaalit voittanut keskustaliberaali Emmanuel Macron saapui hieman ennen puoltayötä Suomen aikaa puhumaan kannattajilleen Pariisissa. Tuhansia ranskalaisia kokoontui jo aikaisemmin illalla juhlimaan Macronin voittoa Louvren edustalle.

Macron saapui Euroopan hymnin eli Oodin ilolle saattelemana kannattajiensa eteen. Hän aloitti voitonpuheensa toteamalla, että Ranska voitti tänä iltana. Macron sanoi kannattajilleen Euroopan ja maailman kääntäneen katseensa Ranskaan.

Macronin mukaan Ranska ei anna periksi pelolle ja jakautumiselle.

Aion suojella teitä uhkakuvilta. Aion tuoda teidät yhteen, koska haluan meidän olevan yhtenäisiä.

Macronin Ranska voi olla haaste Suomen EU-politiikalle

Iltasanomat 8.5.2017

Ranskan vaalitulos on hyvä uutinen EU:lle, mutta saattaa tuoda haasteita Suomen EU-politiikalle, arvioi tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma Helsingin yliopistosta.

Varsinkin jos Emmanuel Macron saa parlamentin taakseen ja kykenee muodostamaan vahvan hallituksen, se vahvistaa Ranskaa EU:n jäsenvaltiona ja antaa mahdollisuuksia unionin toiminnan kehittämiseen, Eurooppa-tutkimuksen verkoston tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma sanoo.

Se suunta, johon Macron haluaa unionia viedä, ei kuitenkaan välttämättä ole Suomelle mieluinen.

Macronin ohjelmassa suhtaudutaan hyvin myönteisesti EU:n integraation syventämiseen, sitä pidetään jopa välttämättömänä esimerkiksi EU:n yhteisen budjetin muodossa. Siitä voi seurata haasteita Suomen EU-politiikalle, joka on ollut pidättyväisempää monissa kysymyksissä, joissa Macron olisi valmis menemään paljon pidemmälle.

Raju riita kulisseissa Suomen sota-avusta Virolle - eduskunta haastaa Niinistöä

Iltalehti 6.5.2017

Tasavallan presidentti ja eduskunta ovat eri mieltä siitä, onko Suomi EU-maiden ja Naton rintamassa tukemassa Baltiaa sotilaallisesti. Erkki Tuomioja yrittää kaataa Sauli Niinistön politiikan.

Ylimpien valtioelinten eli eduskunnan ja tasavallan presidentin kesken on puhjennut vakava linjariita turvallisuuspolitiikan suunnasta.

[Presidentti vastasi Ainolan kirjoitukseen samana päivänä] Presidentin kynästä: Ongelmatonta yhteistyötä

Kulissien takana käytävän kiistan ytimessä on kysymys siitä, onko Suomi muiden unionimaiden sekä Naton rintamassa tukemassa Baltiaa sotilaallisesti vai ei.

Kiistan päähenkilöt ovat presidentti Sauli Niinistö sekä entinen SDP:n ulkoministeri Erkki Tuomioja. Tuomioja on saanut läpi koko eduskunnan nimissä annetun jyrkän kannanoton, jolla eduskunta yrittää kumota Niinistön turvallisuuspoliittisen peruslinjan.

Presidentin kynästä:Tämän työn varjopuolia on kun jostain sivulta tungetaan päähäni ajatuksia ja motiiveja, joita siellä ei ole.

Suomessa on syvä linjariita siitä, miten pitkälle Suomi on valmis menemään. Suomessa on kuitenkin pidetty tärkeänä periaatetta, jonka mukaan turvallisuuspolitiikan isoista linjakysymyksistä vallitsee laaja poliittinen yhteisymmärrys. Nyt sellaista ei ole.

Presidentin kynästä: Olli Ainolan käsittämätön kirjoitus Iltalehdessä tänään on siitä esimerkki. Hänen mukaan vallitsee syviä ristiriitoja minun ja Erkki Tuomiojan ja oikeastaan koko eduskunnan välillä.

Kiistaa käydään toistaiseksi enimmäkseen kulissien takana hallituksen ja eduskunnan kabineteissa. Ongelmat nousevat pintaan viimeistään eduskuntavaalien jälkeen, jos vasemmistopuolueet ja Keskustan konservatiivinen siipi nousevat valtaan ja Sauli Niinistö jatkaa presidenttinä.

Presidentin kynästä: Ainolalle tarjottiin tilaisuutta keskustella kanssani asian tarkentamiseksi. Ikävä kyllä hän ei tarjoukseen tarttunut.

Hallitus antamassa vahvasti keppiä työttömille

Yle Uutiset 5.5.2017

Professorin mielestä kaavaillulla karenssilla voi olla vakavia seurauksia, joista keskusteleminen on unohtunut.

Hallitus kertoo lakiesityksestä, jolla on suuri vaikutus työttömän työnhakijan arkeen. Hallitus kaavailee työnhakupakkoa: Työttömän olisi haettava työpaikkaa keskimäärin kerran viikossa. Jos työnhakija laiminlöisi aktiivisen työnhaun, hän voisi menettää työttömyyskorvauksensa 60 päiväksi.

Turun yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Ervasti sanoo, että lakiluonnoksessa on työttömille hyvin vahvasti keppiä tulossa eikä luonnoksessa paljon porkkanoita vastapainoksi vilahtele.

Yksi hakemus viikossa ei ole kauhean suuri määrä ja joillekin aloille ja ihmisille se sopii. On tilanteita, joissa keino ei ole toimiva ja mielestäni uhka on aika merkittävä. Siinähän tulee vastaan karenssi, jolla aivan olennaisesti heikennetään työttömien toimeentuloa.

Lakiluonnoksessa ehdotetaan myös, että työnhakijan pitää raportoida viikottain työnhakuprosessistaan. Ervastin mukaan viikottainen raportointi on joiltain osin turhaa ja se syö ihmisiltä aikaa, jota he voisivat käyttää järkevämpäänkin toimintaan, esimerkiksi töiden etsimiseen. Aktiivisuudesta ilmoitettaisiin työvoimaviranomaisten verkkopalvelussa.

[Jälleen yksi Sipilän hallituksen esimerkki kuinka työttömien kyykyttämisellä kuvitellaan maan taloutta parannettavan. Parhaiten maan taloutta korjattaisiin kaatamalla hallitus ja valitsemalla johtoon kyvykkäitä päättäjiä.]

Demarit ovat tylsiä kuin vanha samettisohva – ja juuri niin on hyvä

Helsingin Sanomat 4.5.2017

Suomen demarit ovat säilyttäneet hermonsa ja pystyneet vastustamaan höpsismin houkutusta paremmin kuin Ranskan sosialistit tai Britannian työväenpuolue.

SUOMALAISIA sosiaalidemokraatteja on pakko ihailla. Kun luin Antti Rinteen Tampereella pitämän vappupuheen, rinta täyttyi heti lämpimillä muistikuvilla: lauantain toivotut levyt, lapsuudenkodin vanha samettisohva ja purppuraiset muovikassit, joissa talous oli vatupassissa.

Jo Rinteen ensimmäiset sanat toivat turvallisen tunteen: ”100 vuotta täyttävä Suomi on monella tapaa hyvä maa asua ja elää. Pohjoismainen hyvinvointivaltio, jota Suomessa on meidän sosialidemokraattien johdolla kymmeniä vuosia rakennettu, on maailmalla tunnistettu, tunnustettu, arvostettu ja kehuttu malli.”

Rinne huolissaan hallituksen pakkotoimista työttömille: ”Myrkyttää myös työmarkkinoiden tilannetta rajulla tavalla”

Demokraatti 3.5.2017

Jatkossa työttömän pitäisi hakea kolmen kuukauden aikana vähintään kahtatoista työpaikkaa. Jos näin ei tapahtu, työtön menettää työttömyyskorvauksensa 60 päiväksi. Työttömälle tulisi velvollisuus ilmoittaa työvoimaviranomaisten verkkopalvelussa omasta aktiivisuudestaan vähintään kerran viikossa.

Työttömille ei enää tehtäisi myöskään entiseen tapaan työllistymissuunnitelmaa ja haastatteluja, vaan työttömän aktiivisuus lepäisi entistä enemmän tämän itsensä harteilla.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ihmettelee hallituksen toimia. Hän muistuttaa, että valtaosa työttömiksi jäävistä hakeutuu kohtalaisen nopeasti takaisin työmarkkinoille, kun koulutus on kohdallaan ja jos asuinpaikka on oikeassa paikassa ja lähellä olevaa oman alan työtä on tarjolla.

Rinteen mukaan hallituksen suunnitelma ei edistä pitkäaikaistyöttömien tai esimerkiksi ensimmäistä työpaikkaa tavoittelevien nuorten asemaa.

Mitä jos Pohjois-Korea vain yhtäkkiä romahtaa? Tuomioja ja Bildt näkevät sodankin uhan

Uusi Suomi 2.5.2017

Pohjois-Korean tilanteessa on kaksi riskiä, katsovat Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt ja Suomen entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Tuomiojan mukaan nyt suurin tavoite on estää, että tilanne ajautuisi sotaan ja muistuttaa, että Pohjois-Korea on ydinasevaltio. Bildt ei ydinsotaan usko, mutta pitää sodan uhkaa todellisena.

Ensimmäinen on se, että räjähdysherkkä tilanne muuttuu sodaksi – perinteiseksi sodaksi, ei ydinsodaksi – ja toinen on se, että Pohjois-Korea romahtaa yhtäkkiä, Bildt sanoo.Oppositio älähti heti: ”Taisivat vetää meitä höplästä, valta ennen arvoja”

Uusi Suomi 13.6.2017

Päätös perussuomalaisista eronnen Uusi vaihtoehto -ryhmän jatkamisesta hallituksessa ei miellytä oppositiota. Huomiota kiinnitetään kannanotoissa erityisesti keskustan puheenjohtajan, pääministeri Juha Sipilän ja kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpon maanantaisiin puheisiin, joissa hallituksen arvopohja korostui.

Taisivat vetää meitä höplästä, valta ennen arvoja

Eilen Orpo ja Sipilä puhuivat arvoista ja ihmisoikeuksista. Tänään he olivat tiedotustilaisuudessa jatkamassa hallituksessa yhdessä omien sanojensa mukaan Halla-ahon kanssa aivan samaa maahanmuutto- ja ihmisoikeuslinjaa vetävän Sampo Terhon kanssa. Se niistä arvoista. Orpo ja Sipilä vain pesivät Terhoa puhtaammaksi, vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Niinistö kommentoi heti uuden hallituspuheenjohtajien trion tiedotustilaisuuden jälkeen Facebookissa.

Eriarvoistava ja epäinhimillinen linja kyllä kelpaa, kunhan on mittatilauspuvussa. Tällainen hallitus meillä, vain kahden puolueen varassa: Kokoomuksen ja keskustan. Toinen saa maakunnat ja toinen valinnanvapauden eli soten markkinallistamisen vaihtokaupassa. Taisivat vetää meitä höplästä, valta ennen arvoja, hän jatkoi.

Laura Huhtasaarelle ensimmäinen poliittinen rökäletappio

Nousukiidossa vuosia liihotellut kansanedustaja Laura Huhtasaari joutui tiistaina poliittisen uransa vaikeimpaan tilanteeseen, josta ei ole helppoa tietä ulos.

Yle Uutiset 13.6.2017

Porilainen kansanedustaja Laura Huhtasaari on kulkenut viime vuodet voitosta voittoon. Tiistaina tuli hänen poliittisen uransa ensimmäinen tappio – ja millainen täystyrmäys se onkaan.

Maahanmuuttovastainen ja euroeroa vaatinut Huhtasaari nousi tuntemattomuudesta muutamassa vuodessa äänivyöryllä eduskuntaan.

Porilaisopettaja on kerännyt kannattajia kärjekkäillä nettikommenteillaan ja erikoisina pidetyillä lausunnoillaan. Huhtasaari on muun muassa vaatinut turvapaikanhakijoiden käännyttämistä keinolla millä hyvänsä, kyseenalaistanut yleismaailmalliset ihmisoikeudet, vaatinut seksirikollisten siirtämistä Viroon kärsimään tuomiotaan ja ilmoittanut vastustavansa evoluutiota.

Eurooppalaisia äärioikeistopuolueita ja Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia ihaileva Huhtasaari valittiin viime viikonloppuna perussuomaisten ensimmäiseksi varapuheenjohtaksi. Kansanedustaja oli yhtä hymyä ja näytti selvästi uskovan, että hallituspolitiikka muuttuu.

Halla-aho arvostelee Soinia: "Uskomaton temppu, pohjanoteeraus"

Yle Uutiset 13.6.2017

Perussuomalaisten puheenjohtaja sanoo, ettei ole enää valmis harkitsemaan Sauli Niinistön tukemista presidentinvaaleissa, koska tämä otti puolueen henkilövalintoihin kantaa "melko kyseenalaisella tavalla".

Halla-aho sanoi, että myös hänen kantansa perussuomalaisten presidenttiehdokkaan asettamiseen on muuttunut. Vielä viikonlopun puoluekokouksessa hän ei sulkenut pois mahdollisuutta asettua istuvan presidentin Sauli Niinistön taakse, mutta nyt hänen henkilökohtainen kantansa oli muuttunut.

Lauantai 10.6. 2017 tullaan muistamaan Timo Soinin kyynelistä ja Jussi Halla-ahon jytkystä

Halla-aho heitettävä heti ulos vallan ytimestä

Halla-ahon johtamat perussuomalaiset pitäisi panna saman tien pihalle maan hallituksesta, vaikka siitä seuraa poliittista turbulenssia. Ulkomailla huomataan ja suomalaiset jälkipolvet kyllä muistavat, jos näin ei tehdä.

Suomi syöksyi kohti hallituskriisiä, kun maahan­muuttovastaiset ottivat vallan perussuomalaisissa – HS:n yhteenveto halla-aholaisten voitonpäivästä

LAUANTAINA Jyväskylässä syntyi uusi perussuomalainen puolue: entistä kansallismielisempi, entistä maahanmuuttovastaisempi, entistä äkäisempi.

Saman tien Suomi syöksyi vauhdilla kohti hallituskriisiä.

Perussuomalaisten hallituskumppanit varoittavat selvin sanoin, että Jussi Halla-ahon valinta puolueen puheenjohtajaksi vaarantaa hallituksen jatkon.

”Joudumme miettimään hyvin vakavasti, onko hallitusyhteistyön jatkumiselle edellytyksiä”, sanoi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo Turussa.

Douglas DC-3 on legendaarinen matkustajakone

Tällainen on toisen maailmansodan aikana rakennettu ”lentävä museo”.

VALTAKUNNALLINEN AVOIMET KYLÄT -PÄIVÄ 10.6.2017

Kaikki Avoimet Kylät -päivässä mukana olevat kylät löytyvät yllä olevasta GoogleMaps -kartasta.

Avoimet Kylät on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017.

Avoimet Kylät -päivänä järjestetään tapahtumia niin pienissä kuin isoissakin kylissä. Ohjelmassa on mukavaa yhdessä olemista ja tutustumista kylien elämänmenoon.

Selvitys tuulivoiman vaikutuksista: ”Infraääniin ei liity mitään mystikkaa”

Vihreä Lanka 7.6.2017

HALLITUKSEN SELVITYS tuulivoiman terveyshaitosta on tulossa julki lähiaikoina, mutta tuulivoima-alan etujärjestö Tuulivoimayhdistys ennätti esittelemään jo tänään keskiviikkona erillisen, Turun ammattikorkeakoulussa tehdyn selvityksen tuloksia.

”Mitään uutta tai yllättävää ei ilmennyt”, kiteyttää Turun ammattikorkeakoulun koulutus- ja tutkimusvastaava Valtteri Hongisto.

Perussuomalaiset asetti viime syksynä tuulivoimaloiden tukemisen edellytykseksi tuulivoiman terveyshaittojen selvittämisen – erityisesti niin sanottujen infraäänien osalta. Infraäänillä on perinteisesti tarkoitettu alle 20 hertsin ääniä, joita ihmiskorva ei kuule. Varsinkin perussuomalaisten Matti Putkonen on yhdistänyt infraäänet muun muassa lepakkokuolemiin.

Helsingin poliisi varoitti ainakin kahdesti Poliisihallitusta salaisesta FB-ryhmästä – ”Voi tulla seuraava Aarnio-keissi”

Karjalainen 7.6.2017

Helsingin poliisi on varoittanut ainakin kahteen otteeseen Poliisihallitusta salaisesta Facebook-ryhmästä, kertovat lähteet STT:lle. Molemmissa varoituksissa salainen ryhmä rinnastettiin Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion aiheuttamien sotkujen kaltaiseksi uhaksi.

Long Play -julkaisu kertoi viikonloppuna, että lähes 3  000 poliisin salaisessa Facebook-ryhmässä on käyty avoimen rasistista keskustelua. Tiedot perustuvat yli sataan kuvakaappaukseen.

Ensimmäinen varoituskerta oli noin vuosi sitten Helsingin poliisin tilaisuudessa. Paikalla oli Poliisihallituksesta muun muassa kolme poliisitarkastajaa poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen esikunnasta. Lähdetietojen mukaan toisella kerralla asia nostettiin esiin poliisiammattikorkeakoulun ennalta estävän toiminnan seminaarissa, jossa paikalla oli kymmenien muiden osanottajien lisäksi Poliisihallituksen väkeä.

Poliisiammattikorkeakoulun tilaisuudessa Aarnio-vertaus toistettiin uudestaan. Rikoksista tuomittu Aarnio on aiheuttanut lommon Helsingin huumepoliisin ja koko laitoksen uskottavuuteen.

Koko maailmantalous saattoi perustua pitkään valheelle, uskoo YK:n kehitysohjelman johtaja – ”Meillä on edessämme järisyttävä muutos”

Helsingin Sanomat 7.6.2017

Achim Steinerin mukaan maailmantalous ei voi enää toimia niin, että yksityisten yritysten omistajat käärivät voitot itselleen samalla, kun julkinen sektori maksaa niiden aiheuttaman laskun ympäristötuhoista ja terveysongelmista.

YK:N kehitysohjelman UNDP:n uusi pääjohtaja Achim Steiner vaatii valtioita ja kansainvälisiä yhteisöjä käyttämään sääntelyvaltaansa ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Hänen mielestään saasteiden ja energiankulutuksen pitää näkyä tuotteiden hinnassa.

”Tätä ei voi jättää yksin markkinoiden vastuulle.”

Kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti viime viikolla, että Yhdysvallat irtautuu Pariisin ilmastosopimuksesta, moni asiantuntija kohautti olkiaan. Heidän mielestään marssia kohti vihreää maailmantaloutta ei voi enää pysäyttää – sähköautojen ja aurinkopaneelien suosiohan kasvaa huimaa vauhtia. Maailman suurimpien yritysten johtajat tuomitsivatkin Trumpin päätöksen kuorossa.

Päätettiin tappaa 11 miljoonaa juutalaista, ja sitten syötiin lounas – suunnitelma kansanmurhasta tehtiin tunnissa

Helsingin Sanomat 3.6.2017

”Holokaustin arkkitehdin” Adolf Eichmannin teloituksesta on kulunut 55 vuotta, ja pahuuden arkipäiväisyydestä puhutaan taas. Eichmann ei ollut hirviö mutta ei myöskään logistinen nero, vaan keskiverto pyrkyri, jollainen löytyy jokaiselta työpaikalta.

KANSANMURHA on prosessi, jossa yksi asia johtaa toiseen.

Natsi-Saksassa tarvittiin vuosien esityö, mutta itse päätös juutalaisten tuhoamisesta tehtiin yllättävän myöhään.

Tammikuussa 1942 Berliinin esikaupunkialueella Wannseen kartanossa kokoontui 15 korkeaa virkamiestä ja upseeria.

Kokouksen asialistalla oli ”ratkaisu juutalaiskysymykseen.” Saksasta oli kauan sitten päätetty tehdä ”juutalaisvapaa”.

Mutta miten? Siitä herrat nyt asettuivat keskustelemaan.

WANNSEEN konferenssin sihteeri Adolf Eichmann hirtettiin Jerusalemissa tasan 55 vuotta sitten kesäkuun 1. päivän ensi minuutteina 1962.

Eichmannin rikos oli se, että hän teki työtään. Työ oli Euroopan juutalaisten tuhoaminen.

Game of Thrones

On yhdysvaltalainen fantasiadraamasarja, jonka ovat luoneet David Benioff ja D. B. Weiss. Se perustuu George R. R. Martinin Tulen ja jään laulu -fantasiakirjasarjaan.

Valistunut hallitsija, ei mikään fantasiahahmo.

Kuningas Kustaa III juhannusaattona 1775.

Hämeenlinnasta Kokemäenkartanon kautta Turkuun matkalla ollut hallitsija pysähtyi seuraamaan paikalle leiriytyneen kuninkaallisen henkirakuunarykmentin Kankaanpään kylässä pidettyjä harjoituksia.

Kuninkaan poistuttua yösijaansa Pryhtin ratsutilalle, käytiin lähteen rannalla henkirakuunarykmentin sotilaan hengen vaatinut kaksintaistelu.

Vastakkain olivat 24-vuotiaat Arns Gabriel Grüner ja Ulrik Karl Stierneld, jotka kilvoittelivat paikallisen nuoren naisen suosiosta. Miekoilla käydyn kaksintaistelun hävisi kuollettavasti päähän haavoittunut Grüner, joka muutamaa päivää myöhemmin haudattiin Köyliön kirkkoon.

Stierneld pakeni sotaoikeuden tuomiota Venäjälle ja pääsi palaamaan Ruotsiin yhdeksän vuoden kuluttua. Kustaa III:n vierailuun liittyy myös Kokemäen ja Köyliön välisen maantien varrella sijaitseva Kuninkaanmänty.

Kustaa III oli monessa suhteessa hyvin edistyksellinen hallitsija.

Hän uudisti oikeuslaitosta lopettamalla kidutuksen käytön kuulusteluissa. Hän myös vähensi kuolemanrangaistuksen käyttöä.

Uskonnollisissa asioissa hän oli suvaitsevainen: papiston enemmistön vastustuksesta huolimatta juutalaiset saivat vuonna 1782 oikeuden harjoittaa uskontoaan tietyissä Ruotsin kaupungeissa. Lähde: Wikipedia.

Rehtori estää Katariinaa pääsemästä koulun päättäjäisjuhlaan

Poliisit kutsuttu koulun päättäjäisjuhlaan.

Marco de Wit [Seura Isän pikajuna blogi 8.7.2016] kertoi järjestönsä toimintatavoista avoimesti ja esimerkein Soldiers of Odinin Facebook-sivulla.

Helsingissä muslimeille suunnattua tapahtumaa mielenosoituksella häiriköineen Suomi ensin -liikkeen johtohahmo paljasti järjestönsä toimintaperiaatteen katujengijärjestö Soldiers of Odinin Facebook-sivulla.

Liikkeen toinen johtohahmo Marco de Wit kertoo Isän pikajunan haltuunsa saamassa kirjoituksessa, että liikkeen mielenosoitusten tarkoituksena on häiriköidä, painostaa ja pelotella esimerkiksi turvapaikanhakijoiden kanssa toimivat tahot ”miettimään suvakkiprojektejaan”. Apuna tässä käytetään de Witin vaihtoehtomedioiksi kutsumia vihasivustoja, joiden avulla ”pahiksia” mustamaalataan.

De Wit kertoo, että hänen ”täsmämiekkareiksi” kutsumiensa operaatioiden tavoitteena on ”yksilöidä pahikset ja mennä mahdollisimman lähelle niitä”. Hän mainitsee esimerkkinä tästä Kangasalla järjestetyn mielenosoituksen paikallista pappia vastaan.

Se on taas se aika vuodesta

Jo joutui armas aika

Suvivirsi, virsi 571 Jukka Perko.

Tältä näyttää Louhimiehen Tuntematon sotilas - ensimmäinen traileri julki

Iltalehti 1.6.2017

Lokakuussa ensi-iltansa saavan Tuntematon sotilas -elokuvan traileri julkaistiin torstaina 1. kesäkuuta. Elokuvan viimeiset kuvaukset saatiin valmiiksi talvella.

Louhimies kertoi Iltalehdelle huhtikuussa saaneensa näkemyksiä elokuvaan myös veteraaneilta.

Louhimiehen ohjaamassa elokuvassa näyttelevät muun muassa Eero Aho, Johannes Holopainen, Jussi Vatanen ja Aku Hirviniemi. Myös näyttelijä-muusikko Paula Vesala nähdään elokuvassa.

Alkoholilaki kaadettava tavalla tai toisella – ”En hyväksy Hello Kitty -limuviinaa”

Uusi Suomi 30.5.2017

Kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.) toivoo, että eduskunnassa tänään sorvattava alkoholilakiesitys vedettäisiin kokonaan pois käsittelystä.

Uudesta alkoholilaista syntyi sopu jo viime vuonna, mutta viime viikkoina keskusta aloitti perääntymisen. Vaikea kysymys keskustalle on kaupoissa myytävien alkoholijuomien enimmäistilavuusprosentin nostaminen 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin sekä niin sanottujen limuviinojen tuominen kauppoihin.

Kiistaton tosiasia on, että päihteet aiheuttavat yksilön ja hänen läheistensä lisäksi haittoja yhteiskunnalle. Hallituspuolueet aikovat tänään läpikäydä esitystään alkoholilain muuttamiseksi. Toivottavasti vetävät esityksen pois, eivätkä tuo sitä eduskuntaan, Taavitsainen kirjoittaa.

Taavitsaisen mielestä laki on ristiriidassa terveydenhuoltolain, päihdehuoltolain sekä raittiustyölain kanssa, jotka tähtäävät terveyden edistämiseen ja päihdehaittojen ehkäisemiseen. Taavitsainen huomauttaa, että myös alkoholilain tarkoituksena on ehkäistä yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja kulutusta ohjaamalla.

En hyväksy sitä, että uuden alkoholilakiesityksen myötä kauppoihin tulisi myytäväksi nuorille suunnattuja alkoholillisia smoothieita, pirtelöitä ja jäätelöitä ja limuviinoja, jotka maistuvat limpparille Hello Kitty ja Spider Man -etiketteihin käärittynä.

Maissa, joissa näitä lapsille ja nuorille suunnattuja tuotteita on ollut saatavilla, on alaikäisten alkoholinkäytöstä syntynyt ongelmia.

Lyhyt mutta rankka treeni on monelle hyväksi – Jo 20 minuutin treeni parantaa sydämen terveyttä, selviää suomalaistutkimuksesta

Helsingin Sanomat 30.5.2017

Lyhytkestoinen ja kovatehoinen HIIT-treeni sai tutkimuksessa aikaan samat vaikutukset sydämelle kuin pitkäkestoinen kestävyyskuntoharjoittelu.

LISÄÄ hyviä uutisia kovatehoisen intervallitreenin eli HIIT-harjoittelun ystäville. Lyhyt HIIT-treeni vaikuttaa sydämen toimintaan yhtä paljon kuin pitempikestoinen, matalatempoisempi treeni, selviää tuoreesta suomalaisesta väitöstutkimuksesta.

Jo aiemmin on tiedetty, että HIIT on hyväksi: se kohottaa tehokkaasti kuntoa ja lisää koko kehon insuliiniherkkyyttä. Nyt tutkittiin HIIT:in vaikutusta sydämeen.

TUTKIMUKSESSA terveet, keski-ikäiset suomalaismiehet jaettiin kahteen ryhmään. Kukaan heistä ei harrastanut aktiivisesti liikuntaa. Tutkimuksen aikana molemmat ryhmät treenasivat kahden viikon aikana yhteensä kuusi kertaa.

HIIT-ryhmässä miehet polkivat lyhyen alkulämmittelyn jälkeen kuntopyörällä puoli minuuttia täydellä teholla. Sen jälkeen he pitivät neljän minuutin tauon. Sitten poljettiin taas täysillä.

”Vauhti ja vastus olivat sellaisia, että tutkittavat eivät jaksaneet täyttä vauhtia loppuun asti”, kertoo tutkimuksen tehnyt filosofian ja liikuntatieteiden maisteri Marja Heiskanen.

Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

Helsingin Sanomat 21.5.2017

Länsi-Afrikan Beninissä on uusi tutkimuskeskus. Sinne etsitään nyt satoja suomalaisia koehenkilöitä ainutlaatuiseen rokotetutkimukseen. Rantahotelleissa saa lomailla vapaasti, mutta jos ripuli iskee, tavaraa on saatava nopeasti purkkiin.

Toden totta: tutkimusryhmä aikoo viedä Suomesta Beniniin satoja ihmisiä lomailemaan, jotta uudenlaisen ripulirokotteen tehoa ja vaikutuksia saadaan tutkittua.

Lähtijöistä 400:lle juotetaan rokote ja lopuille lumerokote. Sitä, kumman tulee juoneeksi, ei tutkittava itse tiedä.

Kerralla matkalle lähetetään 30 ihmistä. Tutkittavat saavat viettää kalastaja­kylässä ja palmurannalla aikaa aivan kuten itse tahtovat. Tarjolla on kulttuuri­ohjelmaa. Siksi noin puolet matkasta – lentojen verran – on maksettava itse.

Tutkimuksen järjestäjät maksavat toisen puolen, mutta sitä vastaan matkaajien tulee sitoutua koekaniineiksi: ottaa rokote ja antaa ulostenäytteet ennen matkaa, matkan aikana ja sen jälkeen.

Jos ripuli iskee, kuten se noin puolelle suojautumattomista lomailijoista tropiikissa iskee, tuotosta on saatava pian purkkiin. Tutkijoiden moottoripyörälähetti käy viipymättä hakemassa purkitetun tavaran tutkimuksen tarpeisiin.

Professori Kanteleella on kiire kertoa, miksi kakkareissu kannattaa. Ja miksi palmurannalle tarvitaan juuri suomalaisia.

Tutkimusmatkalle Beniniin voi hakea osoitteessa tutkimusmatka.com. Sivuilta saa myös lisätietoa matkasta.

Älykäs, kunnianhimoinen, näsäviisas ja peluri – Ylen Atte Jääskeläinen on jääräpää, joka haluaa kertoa, miten asiat oikeasti ovat

Helsingin Sanomat 28.5.2017

Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen oli nuorena rohkea uutishaukka. Nyt häntä syytetään ylivarovaiseksi juristiksi, joka taipui pääministerin tahtoon. HS:n henkilökuvassa Jääskeläiseltä kysytään, mitä hänelle oikein tapahtui.

TOTUUS on Atte Jääskeläisellä. Hän on tullut kertomaan sen Forssaan. Lounais-Hämeen kotiseutu- ja museoyhdistys on kutsunut Jääskeläisen puhumaan siitä, miltä media­pomosta tuntuu olla mediakohun kohteena.

Mutta mediapomo aikoo puhua muustakin.

”En malta olla käyttämättä tilaisuutta hyväkseni, ja puhun myös asioista, jotka mun mielestä on faktoja”, Jääskeläinen sanoo aluksi.

”Eli siitä, mitä tässä asiassa on oikeasti tapahtunut.”

Sen on yrittänyt kertoa moni muukin. Ylestä viime joulukuussa lähteneet Jussi Eronen, Salla Vuorikoski ja Jarno Liski ovat samana aamuna julkaisseet kirjan Ylegate, joka väittää, että Atte Jääskeläinen on tukahduttanut vallanpitäjiä arvostelevaa journalismia samalla, kun on kasannut Ylessä valtaa itselleen.

Mutta nyt, täällä forssalaisen ammattikorkeakoulun auditoriossa, Jääskeläinen siis kertoo, mitä on oikeasti tapahtunut.

”Emme tee kompromisseja” - Angela Merkel ja Donald Trump ”jäätävissä väleissä” G7:n lopuksi

Uusi Suomi 27.5.2017

G7-KOKOUS G7-maiden kokous Italian Taorminassa on päättynyt sekavissa tunnelmissa. Italialaismediassa kokouksen päätöspäivän suurimmaksi uutiseksi on noussut se, että Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump eivät pitäneet yhteistä tiedotustilaisuutta kansainväliselle lehdistölle. Trump ei puhunut medialle lainkaan ja Merkel tapasi lyhyesti vain saksalaisia toimittajia.

G7-maiden suurimmaksi kiistakysymykseksi nousi Pariisin ilmastosopimus. Kuusi G7-maata olivat valmiit vahvistamaan sitoutumisensa ilmastosopimukseen, mutta Yhdysvallat jätti kantansa avoimeksi.

”Suomi ei ole kenenkään omistama” – Nasima Razmyar

Demokraatti 24.5.2017

”Suomi on vain suomalaisille” ajatukset ärsyttävät. Razmyarin mielestä tärkeintä on se, etteivät ovet ole kotoutuville lukittuna.

Hänen oma isänsä vaikutti Afganistanin varapääministerinäkin, mutta ei työllistynyt Suomessa. Razmyar tietää, miten paljon isällä olisi ollut annettavaa suomalaiselle yhteiskunnalle. Hän ei vaan saanut mahdollisuutta.

Suomalaisuus voi merkitä eri ihmisille eri asioita, eivätkä ne ole sen vähempiarvoisia. Suomen ei pitäisi olla vain jonkun rakentama ja joillekin tarkoitettu. Suomi ei ole kenenkään omistama.

[Perustuslaki edustaa yhteiskunnan pysyvimpiä arvoja, mutta käytännössä valtioiden perustuslakeja muutetaan yhteiskunnallisen tilanteen niin vaatiessa. Kansalliset arvot syntyvät enemmistön ehdoilla, niin se pitää olla jatkossakin.]

Pirkko Saisio meni populistien ansaan – ei äärioikeiston kanssa voi keskustella

Helsingin Sanomat 15.5.2017

Joka kerta kun olen avannut suuni siihen suuntaan, olen saanut osakseni väkivaltauhkauksia, raiskausfantasiointia ja uhkaavaa painostusta.

VIIMEISIMPÄNÄ ”tolkun ihmisten” joukkoon liittynyt kirjailija/ohjaaja Pirkko Saisio kritisoi Helsingin Sanomien haastattelussa suomalaisen keskustelun kahtiajakoa ja keskustelukulttuuria. Kunnioitan Saisiota ohjaajana, kirjailijana ja taiteilijana, mutta tällä kertaa hän on mennyt populistien ansaan.

Keskustelu tolkun ihmisistä alkoi jo tovi sitten. Media sekä oikeisto että poliittinen keskusta ovat alkaneet tarttua puheeseen kahdesta ääripäästä. He olettavat, että Suomessa on kaksi ääripäätä, jotka eivät osaa keskustella keskenään. Rautatientorilla on kaksi leiriä, vihervasemmisto ei osaa keskustella, ja nämä tolkun ihmiset sitten kauhistelevat, kun on niin kamalan vihaista.

On erittäin surullista, että nyky-Suomessa kaikkien yhtäläisten oikeuksien puolustamisesta on tullut osa ”äärilaitaa”. Minne katosivat humaanit, pohjoismaalaiset arvomme ja pyrkimyksemme tasa-arvoon? Milloin me muistamme, että muutama sukupolvi sitten meidänkin isovanhempamme olivat sotalapsia ja evakkoja?

Riikka Yrttiaho kansainvälisen politiikan opiskelija, aktivisti Göteborg, Ruotsi

Pirkko Saisio on elänyt vuosikymmenet punavihreässä kuplassa, mutta ei voi enää ymmärtää, miksi se kuvittelee olevansa aina oikeassa

Helsingin Sanomat 13.5.2017

Maahanmuuttajien rikoksista ja työttömyydestäkin pitäisi uskaltaa keskustella – monelle on tärkeämpää käsitteiden määrittely kuin aito kuunteleminen ja vaikeista asioista puhuminen.

KIRJAILIJA Pirkko Saisio on alkanut epäillä punavihreää kuplaa. Hän on itsekin niin sen ytimessä kuin voi olla: vihreiden punaisempaa laitaa kannattava taiteilija, kolmannen polven kalliolainen ja kuuluvaääninen tasa-arvon ja ihmisoikeuksien esitaistelija jo usealta vuosikymmeneltä.

Saisio viettää puolet vuodestaan Madeiran saarella, paikassa, jota kutsuu Lammasylängöksi. Siellä yhteyksiä ja tiedonvälitystä hoitaa paljolti internet.

Madeiralla kirjailija viihtyy mainiosti sosiaalisessa mediassa, etenkin Facebookissa, ja juuri siellä hän heitti ilmaan kysymyksen siitä, millaisen juhlanäytelmän ihmiset haluaisivat nähdä.

KUN ON tänä keväänä kävellyt Kansallisteatteriin, on Rautatientorilla joutunut ohittamaan kaksi mielenosoittajien leiriä. Yhden pystyttivät helmikuussa tänne tulleet turvapaikanhakijat tukijoineen, protestoidakseen Maahanmuuttoviraston kielteisiä päätöksiä vastaan. Toisessa ovat viime päiviin asti istuneet maahanmuuttoa vastustavat Suomi Ensin -yhdistyksen kannattajat.

Leirit ovat yksi konkreettinen esimerkki siitä, miten Suomessa nykyään toimitaan: eri mieltä olevat kyyristyvät tahoilleen, yrittämättä kommunikoida.

”Kahtiajako on yksi Suomen suurimpia ongelmia”, Pirkko Saisio sanoo.

Italiassa pikkulapset on pian pakko rokottaa – vanhemmille rapsahtaa sakkoja, jos kouluikäinen ei ole saanut perusrokotuksia

Helsingin Sanomat 18.5.2017

Tuoreen lakiesityksen mukaan myöskään päiväkotiin ei ole asiaa ilman, että rokotukset ovat kunnossa.

ITALIAN hallitus antoi perjantaina lakiesityksen, joka velvoittaa vanhemmat hankkimaan lapsilleen perusrokotteet.

Alle kuusivuotiaat lapset on rokotettava yleisimpiä tartuntatauteja vastaan ennen kuin heitä otetaan julkisiin päiväkoteihin, kertoo uutistoimisto Reuters. Kouluikäisten vanhemmille taas rapsahtaa sakkoja, mikäli lapsia ei ole rokotettu.

Pääministeri Paolo Gentiloni sanoi Reutersin mukaan, että pakollisiksi tulevat muun muassa tuhkarokko-, sikotauti-, vihurirokko- ja vesirokkorokotukset. Tähän asti ne ovat olleet Italiassa vain suosituksia.

Koska viime vuosina ei ole ryhdytty asianmukaisiin toimenpiteisiin ja epätieteelliset teoriat ovat levinneet, erityisesti viime kuukausina, väestön rokotuskattavuus on heikentynyt”, Gentiloni sanoi tiedotustilaisuudessa Roomassa.

[Tähän suomessakin on kohta pakko mennä, rokotusvastaisten mielipiteiden saadessa kannattajia somessa.]

Alle viisikymppiset ex-kansanedustajat useita vuosia eläkkeellä

Iltasanomat 18.5.2017

Sopeutumiseläkkeellä on 39 entistä kansanedustajaa.

Joustava työttömyyskorvaus, tienatakin saa nelisen tonnia kuussa, ja korvaus jatkuu vaikka viralliseen eläkeikään asti.

Sopeutumiseläkkeellä olevista ex-kansanedustajista seitsemän on alle 50-vuotiaita.

Alle viisikymppisistä pisimpään sopeutumiseläkkeellä ovat olleet Tanja Karpela, 46, Merikukka Forsius, 44, ja Kari Kärkkäinen, 47.

Ex-kansanedustajat voivat siis myös tehdä jonkin verran töitä ja nostaa sopeutumiseläkettä. Tulot vaikuttavat sopeutumiseläkkeen määrään. Sopeutumiseläkettä ei saa silloin lainkaan, jos kuukausitulot ovat nelisen tonnia. Pääomatulot eivät tukeen vaikuta.

Työttömät palkatta töihin yrityksiin – hallitus esittää kokeilua

Taloussanomat 18.5.2017

Hallitus esittää kokeilukuntiin uutta työelämäkokeilua. Pitkäaikaistyöttömät voisivat työttömyystuen turvin työskennellä paitsi kunnissa myös yrityksissä.

Hallitus aikoo kokeilla viidessä kunnassa uutta niin sanottua työelämäkokeilua, joka on suunnattu pitkäaikaistyöttömille.

Kokeiluun osallistuva työtön työskentelisi työttömyysetuuden turvin enintään vuoden ajan joko kunnalla tai yksityisessä yrityksessä.

Työelämäkokeilu korvaisi nykyisen kuntouttavan työtoiminnan Raumalla, Porissa, Kuopiossa, Siilinjärvellä ja Tuusniemellä elokuun alusta vuoden 2018 loppuun saakka.

Työelämäkokeiluun osallistuva työtön saa työmarkkinatuen päälle yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen. Matkakorvausta kokeiluun osallistuva ei lähtökohtaisesti saa.

Näin Sipilä pani Ylen ”kuntoon”

Helsingin Sanomat 18.5.2017

Ylen kohdalla henkilökohtaisesta näyttää tulleen pääministerille poliittista.

PÄÄ­MINISTERI Juha Sipilällä on missio: Suomi pitää panna kuntoon tällä hallitus­kaudella. Remontti­vimma on koskenut melkein kaikkea, mikä on valtion käpälän alla. Myös Yleisradiota.

Tiistaina julkaistun Ylegate-kirjan väitteiden perusteella henkilökohtaisesta on tullut Sipilälle poliittista. Kirjassa kerrotaan tapaus marraskuulta 2013, jolloin Sipilä oli vielä oppositiojohtaja.

Ylen Ajankohtainen kakkonen -ohjelma väitti, että Sipilän johtaman ja omistaman Solitran tehtaassa oli 1990-luvulla vaarannettu työntekijöiden turvallisuutta. Sipilältä pyydettiin kommenttia ohjelmaan. Kirjan mukaan kommentin ­annettuaan Sipilä kirjoitti samana iltana blogiinsa: ”Harkitsisin myös Yle-veron indeksikorotuksesta luopumista ainakin kolmen vuoden määräajaksi.”

Syksyllä 2015 Sipilän hallitus jäädytti Ylen indeksikorotuksen.

KRIITTISYYS Yleisradiota kohtaan oli yksi harvoista hallituspuolueita yhdistäneistä asioista. Keskustaa painoi Matti Vanhasen lautakasajupakka, kokoomusta hiersi Ylen rahoitusratkaisu ja perussuomalaiset olivat möksähtäneet, koska kokivat että heitä sorsitaan Ylen ohjelmissa.

Ylen päätoimittaja sai murhaavan palautteen – Atte Jääskeläinen suosinut eliittiä ja rajoittanut sananvapautta

Suomen Kuvalehti 15.5.2017

Professori Olli Mäenpää esittää, että Ylen painostaminen kriminalisoitaisiin Yle-laissa.

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professorin Olli Mäenpään Yle-selvitys on tiukkaa luettavaa Ylen johdosta ja siitä, kuinka se johtaa Ylen uutistoimintaa.

”Yleisarvosanana” Mäenpää toteaa, että Yle toimii ”riippumattomasti”, mutta sitten alkaa professorin selvitystyön vyörytys.

Mäenpään mielestä Ylessä ongelmia ilmenee siinä, että sen johto korostaa oikeudellista rikosvastuuta journalistisen vastuun sijasta.

Mäenpää muistuttaakin Ylen johtoa toimittajien perustehtävästä ja suosittelee, että jatkossa Yle uskaltaisi tehdä journalismia.

”Vahvempaa ja rohkeampaa vallan vahtikoiran roolia, mutta edelleen luotettavaa ja samalla yleisölle vastuullista journalismia”, Mäenpää suosittelee.

Mäenpää haastatteli selvitykseensä 48 henkilöä, jotka ovat pääasiassa Yleisradion henkilöstöä. Mäenpää kuuli myös useita muita yleläisiä ja yleisön edustajia, jotka ottivat professoriin yhteyttä selvitystyön aikana.

Myös Julkisen sanan neuvosto päätyi jo aiemmin siihen, että päätoimittaja Atte Jääskeläinen luovutti ulkopuoliselle journalistista valtaa Ylen Terrafame-uutisoinnin yhteydessä, kun hän muutti juttuja, vaikkei niissä ollut olennaisia virheitä.

Tilastoista katoavat työttömät

Apu 15.5.2017

Joskus 1960-luvulla televisiossa näytettiin tietoiskua silloin vielä harvinaisesta turvavyön käytöstä. Mieleeni on jäänyt yksi autoilija, joka tyrmäsi haastattelijan vetoamisen tilastoihin sanomalla, että markan rahalla saa niin monenlaista tilastoa.

Työ- ja elinkeinoministeriön ennusteen mukaan työttömien työnhakijoiden määrä vähenee tänä vuonna 35 000:lla ja ensi vuonna 30.000:lla. Työllisten määrä lisääntyy tänä vuonna 15 000:lla ja ensi vuonna 12 000:lla.

Aina vain lasku ei mene ns. putkeen.

Yle-selvitys ja ”paljastuskirja” pian julki

Uusi Suomi 15.5.2017

Professori Olli Mäenpään tekemä Yle-selvitys julkaistaan tänään. Selvityksessä on käyty läpi Ylen muun muassa journalistista päätöksentekoa niin sanotun Yle-gaten johdosta.

Tällä viikolla on määrä julkaista myös Ylen ex-toimittajien Salla Vuorikosken, Jussi Erosen ja Jarno Liskin kirja Ylegate. Pääministeri Juha Sipilä lähetti viestiryöppynsä Salla Vuorikoskelle, joka myöhemmin julkaisi viestit somessa. Sipilä lähetti kriittiset sähköpostit marraskuussa 2016 sen jälkeen, kun Yleisradio oli julkaissut uutisen hänen mahdollisesta esteellisyydestään Terrafame Group Oy:n rahoitusta koskevassa päätöksenteossa.

Keskiviikkona 17.5. 2017. Onko Ylen johto taipunut pääministerin painostukseen? Miten taataan Ylen riippumattomuus? Selvitysmies Olli Mäenpään Yle-raportti Suomen suurimman keskusteluohjelman käsittelyssä. #ateema Yle TV1 Klo 21.05

Nopeasti yleistynyt start-stop-automatiikka säästää polttoainetta, mutta mitä se tekee auton moottorille – tietyissä tilanteissa toiminto kannattaa kytkeä pois päältä

Helsingin Sanomat 12.5.2017

Tyypillisen auton käyttöiän aikana autoa käynnistetään ja sammutetaan noin 50 000 kertaa. Start-stop-automatiikalla varustetulla autolla lukema taas on kymmenkertainen. Mitä se tekee moottorille?

”Ei se kenenkään moottoria tai starttimoottoria todennäköisesti riko. Netin keskustelupalstoilla on toki mielipiteitä suuntaan ja toiseen, mutta ei voida todellakaan puhua ainakaan mistään ilmiöstä. Minun korviini ei ole tullut yhtäkään tapausta, jossa tämä teknologia olisi ollut syy moottorien hajoamiseen.”

Silti on myös tilanteita, jolloin automatiikkaa ei ole järkevää käyttää, Vesalainen sanoo.

JOS AJAA pitkän pätkän suurella nopeudella vaikkapa moottoritietä, poistuu liittymästä, pysähtyy heti liikennevaloihin ja auto sammuu, auton turbo saattaa kärsiä.

”Turbomoottoria ei saisi sammuttaa heti raskaan kuormituksen jälkeen, jotta vältytään laakerivaurioilta.”

Tällaisessa tilanteessa Vesalainen ohjeistaa, että start-stop-automatiikka kannattaa kytkeä pois päältä.

TOINEN tilanne liittyy Suomen talviolosuhteisiin.

Hallintarekisteri on vaikea pala perussuomalaisille

Helsingin Sanomat 11.5.2017

HALLINTAREKISTERIÄ koskevassa asiassa nähtiin eduskunnassa tiistaina erikoinen episodi. Sen järjestivät perussuomalaiset.

Osalle eduskuntaryhmää ei kelvannut hallituspuolueiden neuvottelema ratkaisu. Siinä suomalaiset olisivat voineet siirtää osakkeensa ulkomaiseen arvopaperirekisteriin, ja näistä osakkeista saaduista tuloista olisi peritty Suomessa lähdevero. Niinpä eduskuntaryhmä otti iltapäivän mittaisen aikalisän.

Vaikka osakkeiden omistajayhtiö käy ilmi suomalaisesta arvopaperirekisteristä, ulkomaisista ei välttämättä käy.

Illalla hallituspuolueet löysivät uuden kompromissin. Hallintarekisterissä olevien osakkeiden osingoista peritään 50 prosentin ennakonpidätys. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi uskoo, että esitys menee läpi ryhmässä, vaikka torstain kokouksessa asiasta saattaa nousta pulinaa.

Hallintarekisteri on vaikea pala perussuomalaisille, erityisesti puolueen rivi­äänestäjille. Kentältä kuuluu jo nyt jupinaa, että hallituskipeydessään puoluejohto on valmis myymään loputkin periaatteensa.

Jos Hollanti voi estää Turkin poliitikkojen maahantulon, Suomikin voi estää radikaalisaarnaajat

Uusi Suomi 8.5.2017

Hallituspuolue perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén on pettynyt sisäministeri Paula Risikolta (kok.) saamaansa vastaukseen radikaalisaarnaaja-asiassa.

Packalén kysyi viime viikolla eduskunnassa Risikolta, harkitseeko Suomi tiettyjen radikaalisaarnaajien asettamista maahantulokieltoon Tanskan esimerkin mukaisesti. Ministerin vastaus jäi puolitiehen Risikon vedotessa siihen, että rikokseen syyllistyneitä, rekistereistä löytyviä tulijoita seurataan ja heidän liikkumisensa Suomessa arvioidaan tapauskohtaisesti.

On tietysti ymmärrettävä, että jos [tulija] ei ole vielä rekisterissä eikä ole vielä rikokseen syyllistynyt vihapuheenkaan näkökulmasta, niin tänne tuleminen on vaikea estää, Risikko sanoi.

Packalénin mielestä vastaus oli tyhjänpäiväinen, sillä rajanveto sen suhteen, missä vaiheessa mahdollisesti terrorismiin yllyttävät puheet muuttuvat rikoksiksi, on hankalaa. Kansanedustajan arvion mukaan se, mitä jihadistisaarnaajat puhuvat tai tekevät julkisuudessa, ei välttämättä täytä rikoksen tunnusmerkistöä.

Kriitikoille viritettiin embargoansa – onko uusi King Arthur -elokuva todella näin paska?

Suomen Kuvalehti/Kalle Kinnunen 2.5.2017

Elokuvan King Arthur: Legend of the Sword ensi-ilta Suomessa on keskiviikkona 10.5.

Arvosteluille on asetettu embargo. Niitä ei saisi julkaista ennen kuin torstaina 11.5.

Siis ensi-illan jälkeen.

Kyseessä ei ole virhe. Se on erikseen todettu lehdistönäytöksen tiedoissa, eikä ihme, sillä virheeltähän tuo vaikuttaa.

Tämä on surkea ja nolo tilanne kahdesta syystä. On absurdi ajatus, että journalisteja voisi vaatia pitämään kiinni embargosta vielä sen jälkeen, kun teos on jo saatettu suuren yleisön nähtäväksi. Tervetuloa Neuvostoliittoon, ei kun Warner Brosin maailmaan!

Juhana Vartiainen: Työttömyysturva ei ole sosiaalietuus jolla vietetään vapaa-aikaa

Verkkouutiset 8.5.2017

Työttömyysturva ei ole sosiaalietuus jolla vietetään vapaa-aikaa, hän totesi Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa maanantaina.

Kyseessä on kansanedustajan mielestä signaali, joka muistuttaa siitä, että työnhaku on työttömän työtä.

Vartiaisen mielestä olisi parannettava myös yritysten työllistämisedellytyksiä. Hänen mukaansa muun muassa paikallisen sopimisen uudistuksen vesittyminen merkitsee "tukalaa paikkaa" työttömille.

Lukijoiden kommentteja:
-Psykologia ei selkeästi ole Vartiaisen ydinosaamista. Kyllä uudistukset pitäisi perustella valtiontalouden tilan parantamisella eikä sillä, että yhdellä ihmisryhmällä ei saa olla liian mukavaa.
-2014 Vartiaisen mukaan Suomi tarvitsi maailman epäonnistuneimmista kehitysmaalaisia maahanmuuttajia koska työttömät oli rikkaruohoja ja äityislomalla olevat naiset laiskottelivat.
-Vartiainen herätti huomiota pari vuotta sitten kertomalla Kodin Kuvalehdessä, että hän ottaa päiväunia työhuoneensa sohvalla.
-Asia kuumensi kotiäitien tunteita, sillä Vartiainen oli patistellut äitejä takaisin työmarkkinoille."
-Vartiainen ei selvästikään ensin ajattele mitä sanoo, siihen on olemassa tautiluokituskin.

Kidutusta El Silencion saarella

Tiedetoimittajain liitto 3.5.2017

Ylen uutisia moititaan milloin mistäkin. Näinä sekavina aikoina emme toki voi odottaa kansalaisten yksimielisyyttä kaikesta. Uutisissa on pakostakin mukana aika paljon tulkintaa. Mutta löytyykö Yleltä suoranaisia valheita? Tekeekö Yle valeuutisia niin kuin väitetään? Kerronpa pari esimerkkiä.

Ollaan vuodessa 2013, jolloin argentiinalainen Jorge Mario Bergoglio äänestettiin paaviksi 13.3. nimellä Franciscus I. Seuraavana päivänä Yle teki hänestä aika negatiivisen henkilökuvan otsikolla ”Uuden paavin kultaus rapisee jo”. Lähteeksi ilmoitettiin Kansan uutiset.

Ja mitäpä lähde kertoo. Palataan Argentiinan diktatuurivuosiin 1976–1981, jolloin kenraali Jorge Videlan johtama sotilasjuntta murhasi ja kidutti tuhansia ihmisiä, joukossa useita katolisia pappejakin. Muun muassa edistysmielinen katolinen piispa Enrique Ángel Angelelli murhattiin 1976.

Kansan uutisten mukaan murhien ja kidutusten yhtenä takapiruna oli kukapa muu kuin Jorge Mario Bergoglio, joka juuri tuolloin toimi Argentiinan jesuiittaveljeskunnan esimiehenä. Myös lukuisia jesuiittoja vangittiin. ”Vangit piilotettiin Franciscus I:n loma-asuntoon, joka sijaitsi El Silencio -nimisellä saarella Río Plata -joen varrella.” Tuleva paavi ”oli myös läsnä vangittujen jesuiittojen kidutuskuulustelussa”.

Voiko tämä olla totta? Onko lempeänä tunnettu paavi Franciscus tosiaan entinen kiduttaja? Miten hän voi jatkaa korkeissa tehtävissään, kun taustat ovat tällaiset? Kansan uutisten ja Ylen juttu tuntuu niin paksulta, että se herättää epäilyksiä. Oliko vaatimattomasta elämäntavastaan tunnetulla kirkonpaimenella ylipäänsä mitään ”loma-asuntoa”?

Ylen molemmat ”höpöjutut” syntyivät kopioimalla muita medioita. Eikö Ylen olisi viisaampaa lähettää oma toimittaja paikalle selvittämään mitä missäkin todella on tapahtunut?

Sote - tuurista kiinni?

Yle Areena A-talk 4.5.2017

Vieraina peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.), Vasemmistoliiton pj. Li Andersson, emeritusprofessori Martti Kekomäki ja EK:n asiantuntijalääkäri Jan Schugk. Juontajana Jan Andersson.

Yle A-talk 4.5.2017

”Obamacaren kumoaminen oli katastrofi” – Tuhannet kuolevat ilman terveydenhuoltoa

Demokraatti 5.5.2017

Demokraattien Bernie Sanders pitää päätöstä Obamacaren kumoamisesta katastrofina. Twitterissä ja CNN:lle antamassaan haastattelussa hän sanoo, että tuhannet amerikkalaiset tulevat kuolemaan, jos he eivät pääse terveydenhuoltoon.

Ehdotuksella ei todella ole mitään tekemistä terveydenhuollon kanssa. Se tarkoittaa pelkästään valtavaa varallisuuden siirtoa työtä tekeviltä ihmisiltä rikkaimmille amerikkalaisille. USA:n edustajainhuone hyväksyi torstaina Obamacaren korvaamisen uudella järjestelmällä. Asia siirtyy vielä senaatin käsiteltäväksi. Äänet jakautuivat edustajainhuoneessa 217–213.

Jokaisen terveydenhuoltoehdotuksesta äänestäneen republikaanin pitäisi hävetä, Sanders kirjoitti Twitterissä.

”Turkkilaisen demokratian sankari” päätyi kaltereiden taakse

Helsingin Sanomat 3.5.2017

Istanbulilainen kolumnisti Kadri Gürsel on istunut puoli vuotta vankilassa ilman tuomiota. Maan johto syyttää häntä terrorismin tukemisesta. Vangittuna on myös 150 muuta toimittajaa. Mitä Gürselin tapaus kertoo Turkin sananvapaustilanteesta?

Lokakuun viimeisenä päivänä puoli vuotta sitten istanbulilainen Kadri Gürsel sai henkilökohtaisesti kokea, että sananvapaus on Turkissa romutettu. Hän myös koki, kuinka lähes kenet tahansa voidaan pidättää terrorismin tukemisesta epäiltynä.

Gürsel ehti lokakuisena maanantaina jo aavistella pahaa, sillä viranomaiset olivat pidättäneet aiemmin päivällä useita hallitusta arvostelleen Cumhuriyet-lehden toimittajia ja kolumnisteja. Gürsel oli myös lehden kolumnisti ja neuvonantaja.

CUMHURIYETIN toimittajia syytetään terrorijärjestöihin kuulumisesta ja avunannosta terroristeille. Gürselin kohdalla miestä syytetään yhteyksistä niin kutsuttuihin gülenisteihin, joiden Turkki sanoo olleen viime kesän epäonnistuneen vallankaappausyrityksen takana. Turkin mukaan kaikesta on vastuussa Yhdysvalloissa asuva muslimisaarnaaja Fethullah Gülen, joka on toistuvasti kiistänyt kaikki väitteet osallisuudestaan vallankaappausyritykseen.

Jo ennen viime kesän vallankaappausyritystä Turkin sananvapaustilanne oli surkea. Esimerkiksi maan presidentin Recep Tayyip Erdoğanin arvosteleminen on laitonta, ja pidätetyksi voi joutua pienimmästäkin asiasta. Cumhuriyetin kanttiinin pitäjä Şenol Burankin pidätettiin joulukuussa sen jälkeen, kun hän oli sanonut poliisin kuullen, ettei tarjoaisi Erdoğanille edes teetä. Presidentin loukkaamisesta voidaan Turkissa tuomita neljäksi vuodeksi vankeuteen.

[Miksi Suomesta ja muualta euroopasta järjestetään vielä matkoja Turkkiin, käsittämätöntä tyhmyyttä. Kaikenlainen yhteistyö Turkin kanssa pitäisi lopettaa, kunnes ihmisoikeudet palautetaan.]