dpk.fi

Näin puolustusvoimat perustelee vaatimustaan: Yle vahingoittanut mainetta

Uusi Suomi 1.2.2017

Puolustusvoimat on tehnyt oikaisuvaatimuksen koskien Yleisradion uutisointia Suomi-Venäjä kaksoiskansalaisten kohtelusta puolustusvoimissa.

Puolustusvoimat katsoo tiedotteessaan, että Yleisradio on vahingoittanut puolustusvoimien mainetta virheellisellä ja harhaanjohtavalla uutisoinnilla.

Puolustusvoimat noudattaa toiminnassaan voimassa olevia lakeja. Puolustusvoimat ei erottele varusmiehiä tai henkilökuntaa kielen, uskonnon, kansalaisuuden, rodun, sukupuolen tai mielipiteen perusteella. Mikäli puolustusvoimissa joku henkilö olisi antanut tämän kaltaisen ohjeen, hän on ylittänyt toimivaltuutensa. Tässä tapauksessa asia selvitetään, tiedotteessa sanotaan.

[Yle on nyt siis itse syyllistynyt trolli uutisen tekemiseen. ]

Yle ja ministeri ilmiriidassa: ”Vahinko tapahtui jo Venäjällä”

Uusi Suomi 1.2.2017

Yleisradion entinen toimitusjohtaja ja entinen kansanedustaja, viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner (sd.) pitää Yleisradion ja puolustusvoimien sekä puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) väittelyä ”tosi poikkeuksellisena” ja huolestuttavana. Hänen mukaansa kohusta hyötyvät ne, jota haluavat vetää mattoa jalkojen alta Yleltä ja puolustusvoimilta tai heikentää Suomen kuvaa Venäjällä.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) tyrmäsi Ylen uutisen toteamalla, että tapauksessa voi olla kyse informaatio-operaatiosta, jolla syötetään virheellistä tietoa Ylen kautta. Niinistö kuitenkin sanoi Iltalehdelle, että lainsäädäntöä kaksoiskansalaisten osalta tullaan muuttamaan.

Jungner ihmettelee sanasotaa Ylen ja ministeri Niinistön välillä.

Trump nimitti korkeimpaan oikeuteen nuorehkon tiukan linjan konservatiivin Neil Gorsuchin

Helsingin Sanomat 1.2.2017

Tuomari Neil Gorsuch tunnetaan Yhdysvaltain perustuslain kirjaimellisena tulkitsijana. Korkeimman oikeuden juniori voisi vaikuttaa Yhdysvaltain lakeihin vuosikymmenien ajan.

YHDYSVALTAIN presidentti Donald Trump nimitti varhain keskiviikkona Suomen aikaa korkeimman oikeuden uudeksi tuomariksi tiukan linjan konservatiivin Neil Gorsuchin, 49.

Gorsuch on työskennellyt viimeksi vetoomustuomioistuimen tuomarina Denverissä. Hänet tunnetaan kirjaimellisena perustuslain tulkitsijana, joka on aiemmin puolustanut tiukasti esimerkiksi uskovaisten oikeuksia, karsastanut liittovaltion sääntelyä ja vastustanut eutanasiaa.

Gorsuchin arvellaan muiden päätöstensä perusteella vastustavan aborttioikeutta, vaikka asia ei toistaiseksi ole tullut hänen eteensä.

”Miljoonat äänestäjät sanoivat, että korkeimman oikeuden tuomarin nimitys oli heille vaaleissa tärkein yksittäinen asia”, Trump sanoi nimitystilaisuudessa Valkoisessa talossa perustellessaan, miksi valitsi tiukan linjan konservatiivin.

”Minä teen, mitä lupaan.”

KORKEIMMAN oikeuden tuomarinimitykset Yhdysvalloissa ovat merkittäviä, koska korkein oikeus on sanonut viimeisen sanan monissa perustavissa arvokiistoissa, kuten aborttioikeudessa, homoliitoissa tai kuolemantuomiossa.

Donald Trumpia odottaa jo seuraava riidanaihe: korkeimman oikeuden tuomarin nimityksestä voi tulla raivokas taistelu

Helsingin Sanomat 31.1.2017

Presidentti Trump kertoo tiistaina, kenet hän haluaa korkeimman oikeuden tuomariksi. Nimityksestä voi tulla raivokas taistelu.

UUSI soppa on jo porisemassa. Kun Yhdysvallat ja muu maailma kohisee presidentti Donald Trumpin maahanmuuttorajoituksista, tekeillä on jo seuraava kiistanaihe: korkeimman oikeuden tuomarinimitys.

Trump ilmoitti maanantaina, että hän aikoo julkistaa nimen tiistaina (keskiviikkoyönä Suomen aikaa). Alun perin nimitystä oli kaavailtu loppuviikolle. Tuomarinimityksellä Trump yrittänee pitää aloitteen käsissään ja todistaa, että hän on lunastamassa vaalilupauksiaan ja toteuttamassa trumpilaista vallankumoustaan.

KORKEIN oikeus on Yhdysvaltain järjestelmän kulmakiviä. Korkeimmassa oikeudessa on yhdeksän tuomaria, ja yksi tuoleista on ollut liki vuoden tyhjillään.

Korkein oikeus tulkitsee lakien perustuslaillisuutta. Sen päätöksillä on tuntuva vaikutus Yhdysvaltain suuntaan. Tunnetuin esimerkki lienee päätös Roe vastaan Wade vuodelta 1973. Päätöksellä korkein oikeus hyväksyi naisten oikeuden aborttiin.

Korkeimman oikeuden nimityksessä Trumpilla on käsissään todella kauaskantoista valtaa. Tuomarit nimitetään eliniäksi, eli nimityksen vaikutus voi ulottua kymmenien vuosien päähän, ehkä 2050-luvulle saakka.

Yhdysvallat rikkoo selvästi kansainvälistä oikeutta – Suomi voisi haastaa maan oikeuteen

Helsingin Sanomat 29.1.2017

Professori James Hathaway arvostelee ankarasti myös YK:n pakolaisjärjestön toimettomuutta.

YHDYSVALTOJEN presidentin Donald Trumpin määräys kieltää seitsemän valtion kansalaisten ja pakolaisten maahantulo on selvästi kansainvälisen oikeuden vastainen, arvioi Michiganin yliopiston pakolaisoikeuden ja kansainvälisen oikeuden professori James Hathaway.

”Ensimmäinen vaikutelmani on, että määräys on mielivaltaisesti suunniteltu. Siinä ei kielletä kaikkien muslimien maahantuloa, koska suurin osa muslimeista ei asu maissa, joista maahantulo on kielletty. Määräys ei myöskään koske maita, joissa äärisuuntauksen riski on todellinen. Esimerkiksi Egypti, Indonesia ja Turkki eivät ole listalla.”

Mitä valeuutiset ovat ja mitä ne eivät ole

Yle 26.1.2017

Loppuvuodesta 2016 valeuutiset olivat lähes kaikkien huulilla. Niistä puhuttiin niin paljon, että lopulta ei enää tiedetty, mistä oikeastaan puhuttiin. On aika palauttaa mieliin, mitä valeuutinen tarkoittaa.

Yhdysvaltain presidenvaalikampanjan jälkipyykki on keskittynyt pitkälti siihen, miten suuri merkitys sosiaalisessa mediassa levinneillä valeuutisilla oli vaalien tulokseen. Vastausta ei tiedä kukaan, mutta mielipiteitä on riittänyt.

Valeuutista voi nykyään huutaa aina, kun on eri mieltä jostakin.

Sittemmin valeuutisiksi on haukuttu suurin piirtein kaikkea aamuhartaudesta viikon luontoääneen.

Yhdysvaltain tuore presidentti Donald Trump syytti taannoisessa lehdistötilaisuudessaan CNN-uutiskanavaa valeuutisiksi. Ei kannata hämmästyä, kun samaa syytöstä kuulee pian Suomessa kuntavaaliehdokkailta, jotka eivät pidä itsestään tehdyistä uutisjutuista.

Hallitus heikossa hapessa

Maaseudun Tulevaisuus 27.1.2017

Sote-valmistelusta uhkaa tulla jättiläismäinen autoverouudistus

Sipilän hallitus on joutunut vahvaan vastatuuleen. Tältä hallitukselta kuherruskuukausi jäi parin kuukauden mittaiseksi. Vaikeudet ovat seuranneet toisiaan.

Huolimatta vahvasta enemmistöhallituksesta kansalaisten enemmistö on ennätystyytymätön.

Useat keskeiset muutoshankkeet ovat osoittautuneet huonosti valmistelluksi ja vaikutusarviot puutteellisiksi. Vaikeudet alkoivat jo vaalien jälkeisenä syksynä, kun hallituksen työelämän pakkolakipaketti synnytti vastalauseiden myrskyn ja suututti palkansaajat.

Sote-valmistelusta uhkaa tulla jättiläismäinen autoverouudistus. Siinä kohteena on 20 miljardia euroa terveys- ja sosiaalipuolen menoja ja 200 000 ihmisen työpaikat. Tässäkin aikataulu on kireä ellei mahdoton: uuden ja loistokkaan valinnanvapausjärjestelmän pitäisi olla toiminnassa jo vuoden 2019 alusta.

Ensimmäistäkään asiaan liittyvää lakia ei kuitenkaan ole vielä eduskunnassa hyväksytty eikä asiaa hoitavaa maakuntahallintoa ole vielä edes valittu.

Trump: Rajamuurin rakentaminen alkaa ”kuukausien kuluessa” – ja Meksiko maksaa

Helsingin Sanomat 25.1.2017

Jos päätökset toteutuvat, ne merkitsevät käännöstä Yhdysvaltain siirtolais- ja pakolaispolitiikassa ja saattavat johtaa välien kiristymiseen Meksikon ja Yhdysvaltain arabiliittolaisten kanssa.

YHDYSVALTAIN presidentti Donald Trump osoittaa pitävänsä kiinni kiistanalaisimmista vaalilupauksistaan. Keskiviikkona Trump antoi presidentin määräyksen rakentaa Meksikon rajalle ”suuri fyysinen este” eli muuri.

Uutiskanava ABC:lle antamassaan haastattelussa Trump sanoi, että muurin rakentaminen alkaisi ”kuukausien sisällä”. Trump myös toisti lupauksensa, että Meksiko maksaa muurin takaisin tavalla tai toisella. Muuri maksaa ainakin 10 miljardia dollaria, ja sen rahoitus on vielä auki.

[Hullu Amerikka.Presidentin määräys (executive order) kuuluu Yhdysvaltain presidentin laajoihin, mutta epämääräisesti tulkittuihin valtaoikeuksiin, kuvailee CNN. Kyseisellä valtaoikeudella presidentti antaa hallituksen virastoille ja laitoksille ohjeita tietyllä alueella toimimiseen. Presidentin määräykset eivät voi muuttaa kongressin hyväksymiä lakeja. Valtaoikeus on siinäkin mielessä rajallinen, että presidentti Trump voi muuttaa minkä tahansa Barack Obaman asettaman määräyksen. Samalla lailla Trumpin seuraaja voi hyllyttää hänen määräyksensä.]

Bernerin selvityksestä maksettiin konsulteille yli 331 000 euroa – lista palkkionsaajista

Iltasanomat 25.1.2017

Liikenne- ja viestintäministeriö maksoi satojatuhansia euroja konsulteille uuden liikenneverkkoyhtiön suunnittelusta.

Liikenne- ja viestintäministeriö ehti kuitenkin tilata suunnitteilla olleeseen uuteen yhtiöön liittyviä konsulttiselvityksiä ja lisäksi ministeriö pyysi lausunnon kolmelta professorilta hankkeesta perustuslain näkökulmasta.

Kaiken kaikkiaan kuluja ehti syntyä 331 497,50 euroa. Asia selviää ministeriön Ilta-Sanomille toimittamasta kustannusten yhteenvedosta.

”Pystyykö nöyryytetty ministeri jatkamaan?” – Bernerin toimintatapa ihmetyttää

Uusi Suomi 24.1.2017

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) tapaa toimia liikenneverkkoselvityksen yhteydessä ihmetellään nyt, kun Berner eilen illalla ilmoitti keskeyttävänsä hankkeen.

Sori vaan, mutta juuri nyt vaikuttaa siltä, että Berner ei osaa johtaa politiikassa. Ei ole tehtäviensä tasalla, politiikan tutkija Erkka Railo toteaa.

Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

Helsingin Sanomat 24.1.2017

Hallitus keskeyttää paljon kritiikkiä saaneen hankkeen valmistelun.

LIIKENNE- ja viestintäministeriö keskeyttää voimakasta kritiikkiä saaneen liikenneverkkoyhtiön valmistelun. Hallitus peruu myös aikeensa luopua autoverosta.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) julkisti viime torstaina selvityksen, jossa ehdotettiin valtion väyläyhtiön perustamista. Väylät rahoitettaisiin käyttömaksuilla. Samalla Berner esitti autoveron poistamista ja polttoaineveron laskemista.

Maanantai-iltana Berner kuitenkin kertoi lähettämässään tiedotteessa, että valmistelu keskeytetään.

”Selvityksen lähtökohta oli, että liikkumisen kustannukset eivät nouse. Pääministeri Juha Sipilän kanssa on sovittu, että autoverosta ei luovuta, ja sen vuoksi liikenneverkkoyhtiö ei voisi saada toimintaansa varten riittäviä asiakasmaksutuloja. Liiketaloudellisia edellytyksiä liikenneverkon kehittämiseksi ei siten ole olemassa, joten keskeytämme selvityksen”, Berner toteaa tiedotteessaan.

Trump kutsui Israelin Netanjahun Washingtoniin – Valkoinen talo toppuutteli Trumpin lupausta siirtää Israelin-lähetystö Jerusalemiin

Helsingin Sanomat 23.1.2017

Israel ilmoitti uusien siirtokuntien rakentamisesta Itä-Jerusalemiin. Trumpin ja Netanjahun oli määrä keskustella sunnuntaina.

ISRAELIN pääministeri Benjamin Netanjahu tapaa helmikuussa Washingtonissa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin. Netanjahu tiedotti Trumpin kutsusta pian sen jälkeen, kun valtionpäämiehet keskustelivat puhelimessa sunnuntaina.

Valkoinen talo kuitenkin toppuutteli sunnuntaina jo ennen puhelinkeskustelua presidentti Trumpin kampanjalupausta siirtää Yhdysvaltain Israelin-suurlähetystö Jerusalemiin.

”Olemme hyvin varhaisessa vaiheessa edes keskusteluissa tästä aiheesta”, Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer sanoi sunnuntaina uutistoimisto AFP:lle.

Trump lupasi kampanjassaan Yhdysvaltain siirtävän suurlähetystönsä ”melko nopeasti” Tel Avivista Jerusalemiin. Kyseessä olisi erittäin provosoiva teko, joka saattaisi olla viimeinen isku muutenkin lähes olemattomille toiveille niin sanotusta kahden valtion ratkaisusta.

”Tietämättömyys on vaarallisinta väkivaltaa” – Washingtonin Naisten marssille osallistui jopa 500 000 ihmistä

Helsingin Sanomat 22.1.2017

Naisten marssi toi satojatuhansia ihmisiä Washingtoniin Donald Trumpin virkaanastujaisten jälkeen. Pinkit pipot muistuttivat Trumpia naisten oikeuksista.

LAUANTAINA Washingtonin keskustan täyttivät punaisten Trump-lippalakkien sijasta pinkit villapipot. Naisten marssi toi pääkaupunkiin järjestäjien alustavien arvioiden mukaan puoli miljoonaa ihmistä.

Talkoilla virkattuja pipoja kutsuttiin nimellä ”pussy hats” (pillupipot). Yhdysvaltain tuore presidentti Donald Trump sanoi vanhalla ääninauhalla voivansa kouria naisia haarojen välistä.

Washingtonissa metroasemilla oli pahimmillaan kahden tunnin jonot keskustaan meneviin juniin. Uutistoimisto AP:n mukaan suuri osanottajamäärä on pakottanut protestin järjestäjiä muuttamaan suunnitelmiaan: kadut ovat olleet paikoin niin täynnä ihmisiä, että järjestäjät eivät voi johtaa suunniteltua marssia Valkoiselle talolle.

MARSSIJAT halusivat muistuttaa presidenttiä naisten ja vähemmistöjen oikeuksista, ilmastonmuutoksen uhasta ja aseiden vaaroista. Kylteissä luki ”Naisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia”, ”Laatumiehet eivät vastusta tasa-arvoa” ja ”Tietämättömyys on vaarallisinta väkivaltaa”.

Ministeri Berner infossa: Liikenteen lähivuosien muutos on suurempi kuin auton keksiminen

Helsingin Sanomat 19.1.2017

Berner vakuutti, että teiden käyttäjien kustannukset eivät nouse uudistuksen myötä.

LIIKENNE- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) kertoi tiedotustilaisuudessa, että ministeriön ehdotuksen mukaan valtion liikenneverkon ylläpidosta vastaisi ensi vuoden alusta erillinen valtion erityistehtäväyhtiö.

Uuteen yhtiöön siirrettäisiin kaikki valtion väylät; tiet, rautatiet ja vesiväylät.

Bernerin mukaan uuden yhtiön toiminta ei olisi riippuvaista valtion taloudesta, vaan ”kansalaisten ja elinkeinoelämän tarpeista ja tyytyväisyydestä”.

Keskustan härski kuvahuijaus: Twitter-valokuva ”Suomen kuoppaisista teistä” onkin Venäjältä

Satakunnan Kansa 19.1.2017

Suomen Keskusta

Suomen pääministeripuolue keskusta julkaisi torstaina Twitter-tilillään pysäyttävän valokuvan, jossa suomalainen tie näyttää kuukraaterilta.

Katsoja olettaa automaattisesti, että keskustan mainosvalokuva ajokelvottomasta tiestä on jostain päin Suomea.

Tämä ei ole totta, vaan kuva on otettu Venäjällä venäläisestä kuoppaisesta tiestä ja sen on ladannut internetin Shutterstock-kuvasivustolle valokuvaaja Evgeniia Freeman, joka kertoo kotipaikakseen Venäjän federaation.

Uutta matkalaskuria pidetään kieroutuneena: ”Haluttu kaunistella lukuja”

Uusi Suomi 19.1.2017

Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen pitää Trafin sivuilla julkistettua Live-laskuria harhaanjohtavana. Live-laskurilla voi laskea, mitä uudenmallinen liikenteen hinnoittelu saattaisi tarkoittaa kunkin autoilijan kohdalla.

Itselläni on kotona sellainen kahdentuhannen euron auto, niin mietin, että jos saan siitä neljäsataa euroa laskennallista hyötyä, niin keneltä voin mennä sen rahan hakemaan? Kuka sen minulle palauttaa? Nieminen sanoo Uudelle Suomelle.

Petteri Orpo ihmettelee Bernerin esitystä: ”Mistä rahat?”

Uusi Suomi 19.1.2017

Orpo painotti, että valtiovarainministeriössä autoveron poisto tai polttoaineveron keventäminen ei ole valmistelussa.

Bernerin johdolla tehty selvitys on Orpon mukaan ottanut vain yhden elementin kokonaisuudesta.

Liikenteen maksujen ja verojen järjestelmää pitää Orpon mielestä uudistaa.

Ministeriön laskelmista paljastui outo yksityiskohta - autoilija jääkin jopa 1800 € enemmän tappiolle?

Iltalehti 19.1.2017

Autoverotukseen perehtynyt lakimies katsoo, että ministeriön laskelmiin on suhtauduttava epäillen.

Iltalehden lukija kiinnitti huomiota liikenne- ja viestintäministeriön esimerkkilaskelmaan, jossa auton nykyiseen vuosikustannukseen oli laskettu lisäkuluna autoveroa 899,59 euroa.

Tämä laskentamalli on täysin väärä, koska autovero on jo maksettu kokonaisuudessaan autoa hankkiessa, ja vain sen jäännösarvo on sitoutunut auton vaihtohintaan, lukija kritisoi.

Autoverotukseen perehtynyt lakimies Petteri Snell pitää lukijan logiikkaa oikeana: autovero on maksettu kokonaisuudessaan autoa hankittaessa, ja autoveron poistaminen romahduttaisi auton nykyisen arvon.

Li Andersson tyrmää Bernerin esityksen: ”Rahoitusongelmat säilyvät”

Uusi Suomi 19.1.2017

Oppositiopuolue vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson arvostelee kovin sanoin viestintä- ja liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) tänään julkaisemaa liikenne-esitystä. Andersson tyrmää Bernerin esittämän liikenneverkkojen yhtiöittämisen. Hän syyttää Berneriä ja hallitusta Suomen myyntikuntoon laittamisesta.

Ministeri Bernerin yksityistämishankkeen yhtälöt eivät vakuuta. Jos tulevat maksut ovat yhtä suuria kuin nyt kerättävät verot, rahoitusongelmat säilyvät.

Obama epäonnistui harkitsemalla liikaa

Helsingin Sanomat 19.1.2017

Barack Obama palkittiin varhain ihanteista ja tulevaisuudenuskosta, ja ne ovat hänen vahvuutensa myös entisenä presidenttinä. Epäonnistumisina muistetaan päättämättömyys Syyrian sodassa sekä yhteyden menettäminen Amerikkaan, mikä nosti Donald Trumpin presidentiksi.

NOBELIN rauhanpalkinnon myöntäminen Barack Obamalle jo hänen ensimmäisenä presidenttivuotenaan 2009 saa jälkikäteen osakseen aika kovaa kritiikkiä jopa palkinnon myöntäjiltä. ­Obama palkittiin kuitenkin ansioista, jotka muistetaan todennäköisesti paljon paremmin ja pitempään kuin Obaman arvostelijoiden esittämät näkemykset.

Obama palkittiin siitä, että hän osasi herättää toiveikkuutta ja kuvailla uskottavia ihanteita George Bushin presidentti­vuosien ankeiden tunnelmien jälkeen. Nobelin palkinto myönnettiin enemmän tulevaisuudenuskolle kuin Obamalle.

Barack Obamalta tivattiin neuvoja seuraajalleen – antoi varoituksen Donald Trumpille

Iltasanomat 18.1.2017

Väistyvä presidentti varoitti seuraajaansa äkkinäisistä liikkeistä.

Presidentti Barack Obaman viimeisessä lehdistötilaisuudessa katse kääntyi Yhdysvaltojen tulevaisuuteen seuraavan presidentin Donald Trumpin johdossa. Useat toimittajista kysyivät Obamalta, miten tämä neuvoisi seuraajaansa.

Obamalta tivattiin esimerkiksi kantaa Yhdysvaltojen Venäjä- ja Israel-suhteiden kehittymiseen. Obama korosti, että toimivat Venäjä-suhteet ovat Yhdysvaltojen etu, mutta myönsi, että maiden suhteessa on ollut ristiriitaisia sävyjä. Israelin ja Palestiinan suhteen hän varoitti Trumpia äkkinäisistä, yksipuolisista liikkeistä.

"Venäjä käyttää kaikkia keinoja testatakseen länsimaiden jakolinjoja"

Talouselämä 18.1.2017

Venäjä on suurin uhka kansainväliselle vapaalle järjestykselle, arvioi Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden viimeisessä suuren mittakaavan puheessaan keskiviikkona.

Biden puhui Maailman talousfoorumin kokoontumisessa Davosissa vain kaksi päivää ennen Donald Trumpin virkaanastujaisia. Hän kehotti Yhdysvaltoja tekemään yhteistyötä Euroopan kanssa vastustaessaan Vladimir Putinia.

Väistyvä varapresidentti varoitti, että Putin yrittää todennäköisesti vaikuttaa useisiin Euroopassa käytäviin vaaleihin tänä vuonna. Venäjän on syytetty sekaantuneen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, joissa Trump valittiin uudeksi presidentiksi.

Katso Netfliksissä, Miehitetty.

Liettua rakentaa 130 kilometrin aidan Venäjän Kaliningradin rajalle

Verkkouutiset 17.1.2017

Valvontakameroin varustetun raja-aidan sanotaan valmistuvan tänä vuonna.

Liettuan sisäministerin mukaan taustalla ovat sekä salakuljetuksen estäminen että geopoliittiset syyt. Sen toivotaan estävän provokaatioita. Euroopan unioni rahoittaa projektia oman ulkorajansa turvallisuussijoituksena.

Autovero pois, myös ajoneuvo- ja polttoaineveroja lasketaan

Yle Uutiset 18.1.2017

Auton ostaminen halpenee rajusti

Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) esittää, että liikenteen veroja alennetaan 1,6 miljardia euroa.

Autovero pois, myös ajoneuvo- ja polttoaineveroja lasketaan

Selvityksen mukaan auton ostamisen yhteydessä maksettava autovero poistettaisiin kokonaan. Kyseessä olisi valtava muutos, sillä autoveroa kerätään tänä vuonna arviolta 853 miljoonaa euroa.

Esityksen mukaan Liikenneviraston hallinnoima tieverkko siirtyisi uuteen liikenneverkkoyhtiöön jo vuoden 2018 alusta.

Brittiministeri oikoi varoituspuheitaan

Uusi Suomi 18.1.2017

Ison-Britannian ulkoministeri Boris Johnson varoittaa EU-johtajia rankaisemasta Isoa-Britanniaa Brexitistä, kertovat kansainvälset uutislähteet.

Johnson kommentoi Ranskan presidentin Francois Hollanden puheita, joiden mukaan Britannian ei kannata odottaa parempaa kauppasuhdetta EU:n kanssa sen jälkeen, kun he jättävät sen.

Theresa May: Britannia aikoo jättää EU:n sisämarkkinat

Yle Uutiset 17.1.2017

Pääministeri May paljasti puheessaan Britannian tavoitteita EU-erolle. Britannian parlamentti pääsee äänestämään lopullisesta sopimuksesta.

Theresa Mayn mukaan Britannia ei aio pysyä EU:n sisämarkkinoilla, kun se eroaa EU:sta. Hänen mukaansa Britannian EU-erolla ei olisi muuten käytännössä merkitystä.

Emme tavoittele osittaista jäsenyyttä Euroopan unionissa, liitännäisjäsenyyttä tai mitään, mikä jättää meidät puoliksi sisään ja puoliksi ulos, May sanoi.

May sanoi, että Britannia pyrkii sopimaan vapaakauppasopimuksen EU:n kanssa. Tarkoitus on pitää taloussuhteet mahdollisimman tiiviinä ja varmistaa, että brittiyritykset pääsevät EU:n sisämarkkinoille niin laajasti kuin sen ulkopuolelta on mahdollista.

Näin perussuomalaiset varautuu Halla-aho-efektiin, ja tästä syystä puolueen harvinaiset säännöt saavat Soinin puntit tutisemaan

Demokraatti 16.1.2017

Perussuomalaiset saa tulevana keväänä ja kesänä ensimmäisen todellisen puheenjohtajakampanjan ja -kamppailun kahteenkymmenen vuoteen. Vaikka puheenjohtaja Timo Soini panttaa vielä omaa ratkaisuaan ja venyttää sitä ”kevään korvalle”, toisaalla valmistaudutaan jo täysin rinnoin valtakamppailuun.

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho on kertonut lyhyen ajan sisällä kahteen otteeseen asettuvansa todennäköisesti ehdolle seuraavaksi puheenjohtajaksi, viimeksi viime viikolla sen jälkeen, kun Lännen median kysely oli kertonut Halla-ahon kannatuksen nousseen jo kohtalaisen lähelle Soinin lukuja.

Tynkkynen lukeutuu juuri sellaisiin häikäilemättömiin opportunisteihin, jotka tulevat tekemään kaikkensa ehdokkaansa puolesta.

Tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan Halla-ahon kanssa jakava Sebastian Tynkkynen lukeutuu niihin, jotka ovat varmoja Halla-ahon voitosta jo nyt.

Ydinaseita vähennettävä, vihjasi Berliinin rekkaiskun olevan Merkelin siirtolaispolitiikan seuraus

Helsingin Sanomat 16.1.2017

YHDYSVALTAIN presidentin virkaan perjantaina astuva Donald Trump voisi harkita hölläävänsä Venäjän-vastaisia pakotteita, mikäli hän pääsee presidentti Vladimir Putinin kanssa sopimukseen ydinaseiden vähentämisestä, hän sanoo brittilehti Timesille ja saksalaislehti Bildille antamassaan erikoishaastattelussa, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP.

”He ovat asettaneet Venäjälle sanktioita. Katsokaamme, jos voisimme tehdä hyviä sopimuksia Venäjän kanssa. Ajattelen, että ydinaseiden määrää pitäisi vähentää erittäin merkittävästi”, Trump sanoi.

”Suomi on yhtä yksin kuin 1939”

Uusi Suomi 15.1.2017

Historiantutkija, valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka sanoo, että Yhdysvaltain presidenttinä ensi perjantaina aloittavan Donald Trumpin lausunnot Yhdysvaltain kansainvälisistä sopimuksista avaavat kauhunäkyjä.

Trumpin kuhertelu Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa ja sekoilu Yhdysvaltain Nato-suhteen painoarvosta herättää pahimman mahdollisen painajaisen. Synkistelyä ei pitäisi päästää valloilleen, mutta Suomen kohtalo on Trumpin myllyssä niin pikkujuttu, että hän voi aiheuttaa meille kamalia asioita sitä edes huomaamatta ja tarkoittamatta, Tarkka kommentoi blogissaan.

Tarkka muistuttaa, että tämän skenaarion toteutuminen ei olisi ensimmäinen kerta, kun suurvallat sopivat keskenään, mitä niiden välialueella olevien pikkumaiden rauhaan kuuluu.

Jos pahin ajateltavissa oleva skenaario toteutuu, Suomi on Venäjän etupiirissä, eikä vain Venäjän tahdosta vaan Yhdysvaltain ja Venäjän yhteispäätöksellä, hän toteaa.

Yhdysvaltojen paras valmistautua sotaan

Helsingin Sanomat 13.1.2017

KIINAA yksinvaltaisesti johtavan kommunistisen puolueen lehdistö on raivostunut Yhdysvaltojen tulevalle ulkoministerille Rex Tillersonille tämän esittämistä näkemyksistä.

Torstaina senaatin kuulemistilaisuudessa Tillerson kovisteli Kiinaa ja sen toimia Etelä-Kiinan merellä.

”Meidän on lähetettävä Kiinalle selvä viesti siitä, että saarien rakentamisen on loputtava ja että Kiinalla ei tule olemaan pääsyä kyseisille saarille”, Tillerson sanoi.

Global Times -lehti totesi pääkirjoituksessaan, että Yhdysvaltojen täytyy julistaa täysimittainen sota, jos se aikoo estää Kiinaa pääsemästä saarille.

Trumpista leviävät villit huhut saavat ajattelemaan: sitä saa, mitä tilaa

Helsingin Sanomat 12.1.2017

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump kutsui julkisuuteen levinneitä huhuja ”valeuutisiksi”. Vuosikausia Trump itse johti vaihtoehto-oikeiston valeuutiskampanjaa, jonka ainoa päämäärä oli kyseenalaistaa se, että presidentti Barack Obama oli syntynyt Yhdysvalloissa.

YHDYSVALTAIN tuleva presidentti Donald Trump kutsui ”häpeällisiksi” huhuja, joiden mukaan Venäjä olisi kerännyt hänestä arkaluontoisia tietoja. Hän nimitti huhuja ”valeuutisiksi” ja vihjasi, että Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset olisivat vuotaneet tiedot julkisuuteen. Näin tehtiin natsi-Saksassa, hän valitti.

Ellei asia olisi niin vakava, pitäisi sanoa Trumpille: sitä saa, mitä tilaa.

VUOSIKAUSIA Trump itse johti vaihtoehto-oikeiston valeuutiskampanjaa, jonka ainoa päämäärä oli kyseenalaistaa se, että presidentti Barack Obama oli syntynyt Yhdysvalloissa. Hän lähetti Obaman kotipaikkaan Havaijille omat tutkijansa ja lupasi suuria paljastuksia. ”He eivät voi uskoa, mitä ovat löytäneet!” Trump hehkutti.

Media ahdistelee jo Sipilän lapsiakin – Mikko Sipilä kertoo nyt yrityksistään

Suomenmaa 11.1.2017

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) poika Mikko Sipilä, 33, kertoo, että toimittajat ovat tavoitelleet häntä lakkaamatta viime päivinä ja kyselleet hänen yrityksistään. Hänen sisarustensa liike­toi­minnat ovat myös olleet kyselyjen kohteena.

Minua on yritetty tavoitella todella aggres­sii­vi­sesti puheluilla, teks­ti­vies­teillä ja sähkö­pos­teilla, Kempeleessä asuva Sipilä kertoo.

Hän kokee toimittajien ylittäneen rajan etenkin siinä, että puheluita tulee myös hänen työn­te­ki­jöil­leen.

Eräskin toimittaja on kokenut, että hänen sanan­va­pau­tensa on kysee­na­lais­tettu, kun pääministeri on lähettänyt hänelle parikymmentä sähköpostia. Minulle on muun muassa tänään yhden tunnin aikana tullut 20 puhelua, lukuisia sähköposteja ja teks­ti­vies­tejä toimittajilta, jotka kyselevät kaiken maailman osakas­lu­et­te­loiden perään – ja tässä pitäisi pyörittää yrityksiä vuoden kiireisimpään aikaan, hän sanoo.

Sipilän tuore jääviyskohu osoittaa, miten vaikeaa liikemiehen on toimia politiikassa – kuusi asiaa, jotka pääministeri olisi voinut tehdä toisin

Helsingin Sanomat 11.1.2017

Ministerien raha-asioiden tiimoilla on kiehunut ennen Sipilääkin, mutta aivan vastaaviin tapauksiin ei ole ennen törmätty. Syynä on ehkä se, että liike-elämästä tulleita henkilöitä on ollut melko vähän Suomen poliittisessa elämässä.

-Sipilän Intian-matka poikinut kuusi kantelua laillisuusvalvojille
-Oikeuskansleri Jonkka: ”Esteellisyyssäännökset kerrotaan ministereille perusteellisesti”
-Vihreiden Niinistö ihmettelee Sipilän jääviysepäilyjä: ”Ei tämän pitäisi niin vaikeata olla”
-Miksi Sipilä ei kertonut heti Terrafame-asioista, ihmettelee Antti Rinne
-Sipilä täydensi oikeusasiamiehelle vastaustaan Terrafame-tilauksesta – näin hän vastasi

Li Andersson Sipilä-kohuista: ”Näyttää pääministerin kannalta varsin huonolta”

Uusi Suomi 11.1.2017

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson arvioi, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ympärille viime aikoina nousseiden kohujen ongelma ovat toistuvat epäilyt pääministerin mahdollisesta jääviydestä, ei niinkään Sipilän osallistuminen vienninedistämismatkoille tai hänen lähipiirinsä toiminta yrittäjinä.

Ongelma on se, että pääministeriä kohtaan nousee toistuvasti epäilyjä hänen mahdollisesta jääviydestään. Kukaan päättäjä ei saa käyttää omaa asemaansa omiin lähipiiriin kuuluvien ihmisten etujen ajamiseksi, Andersson kirjoittaa Facebookissa.

Hän muistuttaa, että pääministeri Sipilän päätöksenteon ja hänen lähipiirinsä välinen suhde on toistamiseen lyhyen ajan sisään politiikan keskiössä.

Obama: Tulkaa pois kuplistanne ja puhukaa toisillenne

Helsingin Sanomat 11.1.2017

Väistyvä presidentti varoitti jäähyväispuheessaan demokratian uhista

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama piti varhain keskiviikkona Suomen aikaa tunteikkaan jäähyväispuheen, jossa hän varoitti Yhdysvaltain demokratiaa uhkaavista vaaroista, kuten epätasa-arvosta, syrjinnästä, pelosta – ja todellisuuksien jakaantumisesta.

Obama kehotti amerikkalaisia poistumaan samanmielisten kuplista, jossa kukaan erilainen ei haasta heitä toisenlaisin ajatuksin.

”Meillä on tullut niin mukava olo omissa kuplissamme, että me hyväksymme vain sellaista tietoa, joka sopii mielipiteisiimme”, Obama sanoi Chicagossa tuhansien hurraavien kannattajiensa edessä.

”Ellei meillä ole jonkinlaista yksimielisyyttä faktoista tai siitä, että tiede ja järki ovat tärkeitä – – puhumme toistemme ohi, ja kompromisseista tulee mahdottomia.”

Trump nimittää vävynsä neuvonantajakseen

Helsingin Sanomat 9.1.2017

YHDYSVALTAIN tuleva presidentti Donald Trump nimittää vävynsä Jared Kushnerin neuvonantajakseen.

SUURSIJOITTAJANA ja kiinteistöyrittäjänä työskentelevällä Kushnerilla epäillään olevan useita mahdollisia sidonnaisuuksia, jotka voivat muodostua ongelmaksi korkean poliittisen viran hoitamisessa. Hän on esimerkiksi neuvottelemasta suuresta rakennusprojektista Kiinassa.

Pääministeri Sipilä lobbasi bisnestä Intiassa - lapset omistavat jättidiilin saanutta yritystä

Iltalehti 10.1.2017

Pääministeri Juha Sipilä edisti lastensa osittain omistaman yrityksen bisneksiä Intiassa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) lasten osittain omistama teknologiayritys sai miljoonadiilin intialaiselta öljyjätiltä.

Yksi tällaisista yrityksistä oli oululainen biojalostusteknologiayhtiö Chempolis, jonka tähtäin on voimakkaasti Aasian markkinoilla. Yhtiön suurimpia omistajia ovat Rousun perhe, Sipilän lähipiiriin kuuluva, oululainen it-miljonääri Juha Hulkko sekä Sipilän aikuiset lapset.

Tällaisia ovat Timo Harakan väläyttämät tutkimukset SDP:n kannatuksesta alle 50-vuotiaiden keskuudessa ja imagosta uudistajana

Demokraatti 8.1.2017

Mielipideroa ehdokkaiden välille saatiin, kun keskusteluun nousivat pohdinnat SDP:stä tulevaisuuden puolueena. Istuva puheenjohtaja Rinne näki tilanteen valoisampana kuin haastaja Harakka, joka nosti esiin kaksi lukua, jotka ovat hätkähdyttäneet häntä: 7 1/2 ja 14.

Rinne sanoi, että tilanne ei ole niin synkkä kuin usein luullaan. Rinne kertoi saaneensa palautetta kentällä, että SDP:hen on vetoa. Hänen mukaansa on merkkejä, että myös nuoriso on kiinnostunut SDP:stä. Esimerkin hän kertoi kotikunnastaan Mäntsälästä. Kyse on vaikutuskanavan antamisesta.

Harakka oli asiasta toista mieltä.
— Pakko sanoa, että puheenjohtajan näkemys oli turhan optimistinen.
Seitsemän ja puoli on SDP:tä äänestäneiden alle 50-vuotiaiden osuus viime eduskuntavaaleissa. Me olemme siis aktiiviväestölle, huomisen suomalaisille pikkupuolue.

Pääministeri Sipilä etsii rahaa armeijan hävittäjäostoihin – esillä ollut jopa puolustusvero Suomen satavuotisen itsenäisyyden nimissä

Helsingin Sanomat 8.1.2017

Puolustusveroa ja jopa puolustusobligaatioita on väläytetty armeijan hävittäjähankintojen rahoittamiseksi.

”ONKO mietitty tarkkaan, mitä tarvitaan?” tivasi HS:n tietojen mukaan yksi puoluejohtajista pääministeri Juha Sipilältä (kesk) joulun alusviikolla, tiistaina.

Kysymys esitettiin Sipilän koolle kutsumassa kaikkien puoluejohtajien yhteispalaverissa.

Palaverin aiheena olivat puolustusvoimien tulevat jättihankinnat: laivat ja hävittäjät. Pääministeri haki puolueiden välistä yhteisymmärrystä hankintojen välttämättömyydestä ja myös niiden rahoituksesta.

Puolustusministeriössä on jo pitkään valmisteltu neljän sotalaivan hankintaa. Sen hintalapuksi on kerrottu 1,2 miljardia euroa, ja rahoitus alkaa vuonna 2019.

Hävittäjäkaupan haarukka on 7–10 miljardia euroa ilman elinkaarikustannuksia. Selonteko toteaa tarpeen korvata vanhat Hornetit monitoimihävittäjillä, mutta määrät tuskin selviävät.

Ravintoon 40 000 dollaria vuodessa– Kaliforniaan muuttanut sieniyrittäjä Tero Isokauppila elää mahdollisimman terveellisesti

Helsingin Sanomat 7.1.2017

Terveyskahvia kauppaava Tero Isokauppila hakee itse vuorilta lähdevettä ja treenaa työpalaverissa.

”JUON pakurikääpäeliksiiriä aina kun matkustan. Siinä on paljon tulehdustiloja rauhoittavia ja vähentäviä antioksidantteja.”

Näin sanoo Tero Isokauppila, 32, Kaliforniassa Yhdysvalloissa asuva sieniyrittäjä.

Hän uskoo yrityksensä tuotteisiin, ja niin uskoo moni muukin. Yrityksen pakurikääpäkahvi on Yhdysvalloissa Amazon-verkkokaupan myydyin pikakahvi. Taakse jäävät sellaiset brändit kuin Nescafé ja Starbucks.

ISOKAUPPILA pyrkii elämään ja syömään mahdollisimman terveellisesti. Hänen tavoitteensa on, että oikeilla valinnoilla voisi elää mahdollisimman pitkän elämän.

Pysyäkseen kartalla terveydentilastaan Isokauppila käy neljä kertaa vuodessa funktionaalisen lääkärin luona selvittämässä muun muassa elimistönsä vitamiini-, hormoni- ja mineraalitasot.

Ruoka: 40 000 dollaria vuodessa

Tällä hetkellä Isokauppila pätkäpaastoaa. Hän on 16–20 tuntia vuorokaudesta syömättä. Päivittäin hän syö 2 ateriaa: kevyen ja vähän tukevamman.

”Kovat pakkaspäivät osoittavat Suomen energiajärjestelmän akilleen kantapään”

Uusi Suomi 6.1.2017

Energiayhtiö Vapon varatoimitusjohtaja Jyrki Vainionpää kuvailee Suomen omavaraisuutta sähkön tuotannossa heikoksi. Tämä on hänen mukaansa näkynyt erityisesti tammikuun alun kovien pakkasten aikana.

Kovat pakkaspäivät osoittavat Suomen energiajärjestelmän akilleen kantapään. Tämänkin pakkasjakson aikana Suomeen on tuotu sähköä 4 500 MW:n teholla Ruotsista, Venäjältä ja Virosta.

Tilannetta on helpottanut Venäjän talvilomakausi, minkä ansiosta Venäjällä riittää sähköä vientiin, Vainionpää kommentoi tiedotteessa.

Porin lomautussäästöt sulamassa hyvää vauhtia

Satakunnan Kansa 5.1.2017

Porin kaupunginhallitus saa maanantaina eteensä raportin, joka tuo huonoja uutisia lomautuksilla tavoitelluista säästöistä.

Perusturvan keväälle 2017 siirtyneiden töiden toteuttaminen ja vuosilomien järjestäminen aiheuttaa suuremman sijaistarpeen kuin aiempina vuosina.

Lisäksi kustannuksia aiheutuu rekrytoitavasta lisäresurssista. Kustannuksia aiheuttaa myös se, että sairaalapalveluiden osastoilla hoitohenkilökunta on tehnyt joulunajasta 2016 alkaen kahta työvuoroa päivässä, koska äkillisiin sairaslomiin ei saatu rekrytoitua ulkopuolista sijaista.

Jobinpostia tulee myös perusturvan tulopuolelta.

Robottiautot vähentävät kuolemia, seurauksena toinen ongelma

Uusi Suomi 5.1.2017

Robottiautoilu voi viedä meidät henkien pelastamisessa ojasta allikkoon, muistuttaa Slate. Arviolta 94 prosenttia moottoriajoneuvo-onnettomuuksista aiheutuu ainakin osittain inhimillisestä virheestä. Siksi robottiautojen yleistyminen tulevaisuudessa todennäköisesti vähentää kuolonkolareja reippaasti.

Viime kesäkuussa Yhdysvaltain kansallinen liikenneturvallisuusneuvosto arvioi, että itseajavien autojen yleistyminen tulevaisuudessa vähentää onnettomuuksien määrää merkittävästi ja voi jopa pudottaa vuosittaisten kuolonkolarien määrän lähelle nollaa. Nykyään Yhdysvalloissa kuolee vuosittain tieliikenteessä reilut 30 000 ihmisitä.

[Kuka olisi uskonut. Liikenneonnettomuuksien väheneminen robottiautoilun myötä tuo ongelman kun kuolemaan johtavat onnettomuudet vähenevät, tai lähes loppuvat!]

Intialaisohjaajan dokumentti näyttää, millaisessa helvetissä Zaran, Benettonin ja Marks & Spencerin vaatteita tehdään

Helsingin Sanomat 5.1.2017

”LAPSENA näin isoisäni tehtaassa, kun johtajat hakkasivat työläisiä. Jo se sai miettimään, kenen puolella olen – vihaisen pomon vai varastelevan köyhän”, intialainen Rahul Jain muistelee.

Jain oli alle kymmenvuotias, kun hän näki tekstiilitehtaan työntekijöiden ahdingon. Nyt hän on ohjannut ensimmäisen pitkän dokumenttinsa Machines, joka kertoo nykypäivän tekstiilitehtaasta Gujaratin provinssissa Länsi-Intiassa.

Docpoint-festivaali sai pitkien neuvottelujen jälkeen luvan esittää Machinesin Helsingissä, vaikka se on juuri samoihin aikoihin esillä Yhdysvalloissa tärkeällä Sundance-elokuvafestivaalilla. Helmikuussa se tulee Suomessa elokuvateattereihinkin.

Kannattaako 100-vuotiasta Suomea juhlia, jos olemme palaamassa vaivaistaloaikaan?

Demokraatti 4.1.2017

Työpaikkoja uhkaa paraikaa käynnissä olevan huonon taloudellisen suhdanteen, teollisen rakennemuutoksen ja kysynnän vähäisyyden lisäksi se, että koneet korvaavat enenevässä määrin ihmistyötä.

Tähän saakka on ajateltu, että ainakin hoivatöitä eli tekeviä käsiä tarvitaan. Robotit kuitenkin ilmeisesti vievät viimeisetkin työt.

Viime vuonna maakuntalehtemme iloisesti kirjoitti Ilona-uutuudesta: ”Ilona-robotti ohjaa jumppaa ja on vanhusten seurana Lahdessa”. Lahden kaupunki oli ostanut oman robotin vanhusten seuraksi, maksoi vain 16 500 euroa.

Tällaisia robotteja kehitetään päteviksi hoivatyön ammattilaisiksi ja kodinhoitajiksi. Samaan aikaan monet joutuvat työpaikoistaan pois automaation vuoksi.

Heti uuden vuoden alussa mediassa nosti esille hallituksen vaatimat yli sadan miljoonan lisäsäästöt, jotka kohdistuvat vanhuspalveluihin. Sairaanhoitajien ja lähihoitajien tilalle esitetään hoiva-avustajia, oppisopimusharjoittelijoita ja robotteja.

Huippusuosittu YouTube-pariskunta jätti opinnot ja palkkatyöt: “Saa ihan hyvän korvauksen menetetystä ajasta”

Yle Uutiset 4.1.2017

Lauri Vuohensilta sanoo, että tavaroiden murskaaminen YouTube-videoilla on parempi bisnes kuin perinteinen konepajateollisuus.

Anni, 25, ja Lauri, 29, Vuohensilta ovat toteuttaneet haaveensa ja jättäneet toistaiseksi kaiken muun: yliopisto-opinnot ja palkkatyöt.

Liikeidea voi kuulostaa pähkähullulta, mutta se toimii. Pariskunta rikkoo työkseen tavaroita hydraulipuristimella Tampeen Messukylässä ja tekee murskauksesta YouTube-videoita, joista saa mainostuloja.

On tämä parempaa hommaa kuin perinteinen konepajateollisuus Suomessa, Vuohensilta sanoo.

[Eiköhän nämäkin kuulu siihen downshiftaajien joukkoon, jotka kuitenkin saavat pääasiallisen elantonsa aivan jostain muualta kuin YouTuben mainostuloista. Vielä kun ei ole tuubin tuloilla eläviä miljonäärejä verotilastoissa näkynyt.]

Tuleva presidentti Trump lämmittelee maailmaa

”General Motors lähettää Meksikossa tehtyä Chevy Cruzen mallia tullivapaasti rajan yli USA:n autokauppiaille. Valmista USA:ssa tai maksa iso rajatulli!”

[Mielenkiinnolla odotetaan kun herra Trump astuu virkaansa, muuttuuko twiittaus tyyli.]

Lentokoneista tuttua "mustaa laatikkoa" testattu jo 2 900 autossa – tuleeko pakolliseksi?

Yle Uutiset 3.1.2017

Trafi on testannut autoihin asennettavaa "mustaa laatikkoa", joka kertoo viranomaiselle missä autoa on ajettu. Lisäksi se voi paljastaa muun muassa kuljettajan ajotavan.

Auton musta laatikko on kirjaimellisesti nimensä mukainen: musta, muovinen, tupakka-askia pienempi rasia, jossa on liitäntöjä ja puhelimista tuttu sim-korttipaikka. Tutustuimme laitteeseen sitä myyvän Semelin tiloissa Vantaalla.

Laite toimii kuin lentokoneen musta laatikko. Se voi lähettää tietoa haluttuun osoitteeseen sijainnistaan ja nopeudestaan. Kalliimmista versioista saadaan irti myös kiihtyvyys, mikä taas kertoo kuljettajan ajotavasta.

Ministeri Bernerille varoitus autojen GPS-seurannasta: ”Mikäli tieto on olemassa, se on käytettävissä”

Uusi Suomi 3.1.2017

Liberaalipuolue vastustaa autoilijoiden GPS-seurantaa ja muita vastaavia järjestelmiä, ilmoittaa Oulun liberaalien puheenjohtaja Aki Kivirinta Puheenvuoron blogissaan.

Hän ihmettelee sitä, että liikenneministeri Anne Berner (kesk.) on nostanut seurantasuunnitelman esiin, vaikka jo edellisen hallituksen tuottama selvitys satelliittivalvonnasta ”sai hyvin negatiivista palautetta”.

Liberaalipuolue ei voi hyväksyä kaikenkattavaa yksityishenkilöiden liikkumisen seurantaa. Liikenne- ja viestintäministeriö, Berner eikä uusi liikenneyhtiö voi luvata etteikö tietoja voisi joku käyttää väärin. Mikäli tieto on olemassa, se on käytettävissä. Ainut kohtuullisen varma tapa on olla keräämättä tietoa alunperinkään, Kivirinta kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Presidentin uudenvuodenpuheessa katse oli Euroopassa ja yksilön vastuussa

Helsingin Sanomat 2.1.2017

Presidentin uudenvuodenpuhe kuvaa Suomen muuttumista satavuotisen itsenäisyyden aikana: valtio ei ole ainut puheenaihe, vaan ajatus liikkuu luontevasti kansainvälisten kysymysten ja yksilön kokemusten välillä.

VUODENVAIHTEESSA alkoi Suomen valtiollisen itsenäisyyden sata­vuotisjuhla. Aiempia tasavuosijuhlia on perinteisesti vietetty pohtimalla nimenomaan Suomen valtion asemaa.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet. Kun on puhe Suomesta, kansallisvaltion kohtalo ei ole ainut puheenaihe. Se näkyi myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön tämänkertaisessa uudenvuodenpuheessa. Ajatukset kulkevat luontevasti yksilön kokemuk­sista omaan maanosaan ja maailmanlaajuisiin kysymyksiin.

Suomesta puhuttaessa ei enää viitata vain Suomi-nimiseen ­valtioon vaan myös koko yhteiskunnan toimintaan ja käsityksiin suomalaisen yhteisön piirteistä ja tehtävistä.

Lisbeth Salanderia muistuttava ”söpö hakkerityttö” astui keskelle USA:n ja Venäjän tieto­murto­skandaalia

Helsingin Sanomat 31.12.2016

Yhdysvaltain pakotelistoille joutuneen pienen tietoturvafirman omistaja vakuuttaa olevansa aidosti hämmästynyt.

YHDYSVALLAT ilmoitti torstai-iltana karkottavansa 35 venäläistä diplomaattia Venäjän ja Yhdysvaltain välejä koettelevan tietomurtoskandaalin vuoksi. Venäjä uhkasi vastatoimilla, mutta presidentti Vladimir Putin sanoi perjantaina pidättäytyvänsä niistä toistaiseksi.

Washington syyttää Venäjän tiedustelupalveluita tunkeutumisesta demokraattisen puolueen tietojärjestelmiin ja sähköposteihin ennen Yhdysvaltain äskettäisiä presidentinvaaleja.

Karkottamisten lisäksi presidentti Barack Obaman hallinto laajensi Venäjän-vastaista pakotelistaa tietomurtoskandaalin vuoksi. Aiemmin pakotteita on perusteltu Krimin miehityksellä ja Ukrainan sodalla.

MIELENKIINTOISIN on kuitenkin Tsor Security -niminen pikkufirma, jonka nimi oli vuoteen 2013 saakka Esage Lab. Yritystä johtaa tai ainakin on johtanut sen perustaja ja omistaja Alisa Ševtšenko. Siis kuka?

Ševtšenko antoi toukokuussa 2014 haastattelun Forbes-talouslehden venäjänkieliselle versiolle. Laaja artikkeli julkaistiin kuitenkin vasta tuon vuoden lopussa. Nuori yrittäjä kertoo työskentelevänsä tietoturva-alalla ja etsivänsä turva-aukkoja asiakkaidensa järjestelmistä.

Nuori spesialisti kertoo kiinnostuneensa koodeista 15-vuotiaana ja opiskelleensa kolmessa alan korkeakoulussa. Kaikki jäivät kesken, koska opiskelijan mielestä hakkerointi oli hauskempaa.

Ševtšenko erikoistui tekemään harjoitushyökkäyksiä asiakkaiden tietojärjestelmiin.

Elon Muskilla jälleen käsittämättömät suunnitelmat – yli 4 000 satelliittia avaruuteen, nettiyhteyksiin huikea parannus

Tekniikka & Talous 30.12.2016

Elon Musk haluaa miehittää Marsin, mullistaa autoilun sekä avaruuslennot, ja nyt viimeisimpänä suunnitelmanaan hän haluaa tuoda nopean internet-yhteyden kaikille maailman ihmisille.

Aiheesta uutisoiva Data Economy -julkaisu muistuttaa, että Muskin suunnitelman mittakaava on jälleen vähintäänkin päätä huimaava. Tällä hetkellä Maata kiertää 1 420 toimivaa satelliittia. Lisäksi avaruudessa on 2 600 käytöstä jo poistettua satelliittia. Siis yhteensä vähemmän kuin Muskin suunnittelemat 4 425 satelliittia.

Viranomaisille lähetetyssä anomuksessa todetaan, että satelliittien avulla yli 7 miljardia ihmistä saisi 1 Gb/s-nettiyhteyden. Se olisi huima parannus nykyiseen 5,6 Mb/s keskiarvonopeuteen.

Venäjän mediassa kerrotaan Suomesta nyt uudella tavalla

Helsingin Sanomat 30.12.2016

Pyrkimys arvioida Suomen asemaa uudella tavalla näkyi myös tavassa, jolla Venäjän mediassa käsiteltiin ehdotusta, jonka mukaan Suomen tulisi solmia sotilassopimus Venäjän kanssa.

Venäjän hallituksen lehti Rossijskaja Gazeta julkaisi 22.12. ehdotusta koskevan uutisen otsikolla ”Turva on lähellä”. Kirjoittaja Nadežda Jermolajeva kertoi harhaanjohtavaan tapaansa, että ehdotuksen teki ”Maanpuolustuskorkeakoulun johtava professori” Alpo Juntunen ja että ehdotus ”julkaistiin puolustusministeriön tuella”.

Maan sotateollisen komission kollegion asiantuntijajäsen Viktor Murahovski ilmoitti pitävänsä koko ajatusta utopistisena eikä uskonut suomalaisten hyväksyvän sitä.

Entinen kansanedustaja Viktor Alksnis oli vielä jyrkempi. Hänen mielestään Suomen ja Venäjän sotilasliitto on periaatteellisesti mahdoton, eikä sellaisesta pidä edes puhua. ”On tärkeä muistaa, että Suomi kannattaa puolueettomuutta, eikä sitä pidä yrittää työntää minkään sortin liittoumien jäseneksi”, Alksnis huomautti.

Toisin kuin toimittaja Jermolajeva, herrat olivat selvästi jo omaksuneet uuden konseptin.

Arnold Schwarzeneggerin viesti Yhdysvaltojen presidentille Donald Trumpille

The National Prayer Breakfast?

A video posted by Arnold Schwarzenegger (@schwarzenegger) on

Pirates of the Caribbean-tähti pahassa rahapulassa

Yle Uutiset 1.2.2017

Johnny Depp on ollut yksi Hollywoodin parhaiten palkattuja miesnäyttelijöitä parikymmentä vuotta. Nyt hulppea elämäntyyli on ajanut tähden talousahdinkoon.

Depp haastoi tammikuun puolivälissä talousasioitaan hoitaneen The Management Groupin oikeuteen Los Angelesissa. Tähtinäyttelijä syytti yhtiön hoitaneen hänen varojaan täysin ammattitaidottomasti ja vaati 25 miljoonan dollarin vahingonkorvauksia.

Rahaa oli kulunut muun muassa 40-henkisen henkilökunnan palkkoihin, yksityiskoneisiin ja ympärivuorokautisiin turvajärjestelyihin sekä viineihin. Varoja oli syönyt myös 18 miljoonaa dollaria maksaneen jahdin ylläpito ja epäonnistunut levy-yhtiöhanke.

Listalta löytyy varsin outokin tuhlauskohde. Depp oli käyttänyt kolme miljoonaa dollaria ihailemansa kirjailijan Hunter S. Thompsonin tuhkien ampumiseen taivalle kanuunalla.

Yhtiön mukaan näyttelijä käytti 75 miljoonaa dollaria neljäntoista kiinteistön ostamiseen ja ylläpitoon parinkymmenen vuoden aikana. Depp omistaa useiden Holllywoodin asuntojen lisäksi linnan Ranskassa, saaria Bahamalla ja hevostilan Kentuckyssa.

Suomi eli Finlandi löytyi kartalta jo liki 600 vuotta sitten – aluksi tosin saarena

Helsingin Sanomat 2.2.2017

POHJOLA ja sen mukana Suomi oli ihan aluksi saari. Tämä oli kuva, joka ihmisillä Euroopan sydänmailla oli pohjoismaista.

Tanskalaisen Claudius Clavuksen vuonna 1427 piirtämällä niemellä luki Finlandi ja Findhlappi. Se oli ensimmäinen karttamerkintä Suomesta.

”Kartta on kieltämättä vähän erikoinen, mutta Pohjola sijaitsee melko oikein 60. ja 70. leveysasteen välissä ja Suomi on erillinen niemimaa”, kertoo vanhoja karttoja tutkinut Leena Miekkavaara.

Suomi 1600 luvulla

Renessanssin merkittävin kartografi Gerard Mercator kohotti karttojen tekemisen tieteeksi. Hänen kartassaan Pohjoismaista vuodelta 1595 Suomi muistuttaa kyömynenää. Karttaa kopioitiin paljon vielä 1600-luvun lopulle asti. Kuva: KANSALLISKIRJASTO

Uppsalan yliopiston kirjaston verkkosivulla voi ihailla Olaus Magnuksen kartan rikkauksia tarkemmin.

Teemu Selänne kommentoi pilavideokohua

Helsingin Sanomat 31.1.2017

”Jos lapsi alkaa itkeä tuollaisen nähtyään, alkaa miettiä, mihin pitäisi vetää raja”

Jääkiekkolegenda kertoi myös näkemyksensä Trump-kommenteista.

Teemu Selänteestä tehty pilavideo aiheutti keskustelua viime viikolla, ja nyt mies itse on kommentoinut parodiavideota ja sen poistamiseen johtaneita toimia.

”Voin sanoa suoraan, että perhe ei tykännyt siitä. Etenkin lapsia se loukkasi. Kun näin sen, ensimmäinen ajatus oli, että missä vaiheessa pitäisi nauraa. Ihan sairasta. Jos lapsi alkaa itkeä tuollaisen nähtyään, sitä alkaa miettiä, että mihin pitäisi vetää raja”, Selänne kommentoi Ylelle.

KOHU alkoi, kun Broljekset-nimellä toimineet veljekset Miro ja Marius Laiho latasivat Youtubeen videon, jossaa Selänne esitetään hahmona, jonka perhe on jättänyt. Kiekkotähti esimerkiksi pelaa Afrikan tähteä pehmolelun kanssa.

”Kaikella kohteliaisuudella pyysimme poikia poistamaan sen, ja he sen loppujen lopuksi hyvin ymmärsivät. En usko, että pojat alun perin pahaa tarkoittivat.”

[ Apu-lehtikin lähti sitten paskajournalismin tielle. YLEN haastattelussa Selänne kommentoi myös Donald Trumpiin liittyviä sanomisiaan. Hän kertoi Apu-lehden kannessa Trumpin olevan hyvä vaihtoehto Yhdysvaltojen presidentiksi. "Sen haastattelun piti olla uran jälkeisestä ajasta ja ravintolastani. Ohimennen kysyivät tuosta ja puhuin enemmänkin kavereiden suulla.".]

Ohjaaja Aki Kaurismäki kertoo, mikä kaikki ”pakolaisia kyykyttävässä” Suomessa on pielessä

Helsingin Sanomat 28.1.2017

Aki Kaurismäki oli hiljaa kuusi vuotta, mutta pakolaiskriisi herätti elokuvantekoon ja aktivismiin. Valmistui elokuva Toivon tuolla puolen. HS:n haastattelussa Kaurismäki kertoo elokuvan teosta ja ruotii maata, jossa naapurin uusi autokin voi ärsyttää rasistia.

ELOKUVANTEKIJÄ vaikuttaa pottuuntuneelta. Aki Kaurismäki lähettää Helsingin Sanomille vihaisen sähköpostin, jossa lukee:

”Terveiseni tämän väestökadosta kärsivän, vanhenevan ja autioituvan maan hallitukselle on se, että on idioottimaista sokeasti estää koulutettua ja yritteliästä nuorehkoa väkeä asettumasta Suomeen.”

TOIMITTAJAA Kaurismäki kieltäytyy tapaamasta kasvotusten.

Kaurismäki kirjoittaa: ”Kaikki on muuttunut, koska lintukoto ympäriltämme on kadonnut, digitaalinen teknologia kaapannut lapsemme ja vanhempamme, veljemme ja sisaremme, keskustelu siirtynyt barrikadeilta pilveen ja toivoa yleisesti ottaen ei enää ole. Kotimaiset elokuvat ovat tosin saattaneet parantua, mutta en ole juurikaan seurannut asiaa.”

Ainakin Kaurismäki sanailee meileissä kuten on ennenkin tehnyt. Mukana on myös yhteiskunnallista paasaamista, josta Kaurismäki mediassa tunnetaan. Ennallaan maailma on myös siinä, että Kaurismäen elokuva­uutuus on samanoloinen kuin hänen aiemmat työnsä.

Kaurismäki jatkaa: ”Toisen maailmansodan jälkeen on hämmästyttävää, että (puoli)fasististen porukoiden annetaan järjestäytyä ’sananvapauden’ nimissä. Vihapuheella ja sananvapaudella ei ole mitään tekemistä keskenään. Se, että joku vähä-älyinen skini saa kurkustaan jotakin äänteitä muistuttavaa, ei myöskään välttämättä ole puhetta.”

”Typerää estää heidän kotoutumisensa sillä, etteivät ulkomaiset ammattitutkinnot päde täällä ja naurettavuuden huippu on se, että juhlapuheiden ’kotouttaminen’ estetään lopullisesti asettamalla perheiden yhdistämiselle kempeleläisen toimitusjohtajan tasoiset ansiotulovaatimukset.”

”Nato-kiimaiset voisivat siirtyä pakolaisiksi veroparatiiseihin.” Toivon tuolla puolen -elokuvan ensi-ilta on 3. helmikuuta 2017.

Laura Huhtasaari: ”Toivottavasti Trump purkaa Venäjä-pakotteet”

Uusi Suomi 27.1.2017

Amerikkalaiset saivat presidentiksi Miehen! Eivät hiirtä

Hallituspuolue perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari toivoo, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump purkaisi Venäjä-pakotteet.

Helsingin Hietalahden telakka on nykyisin venäläisomistuksessa. Arctech Helsinki Shipyardin omistajista venäläinen United Shipbuilding Corporation on Yhdysvaltain pakotelistalla. Jos olet pakotelistalla, et ole mukana kilpailussa. Toivottavasti Trump purkaa Yhdysvaltojen Venäjä-pakotteet. Suomi on saanut tästä taloussodasta pahasti takkiin, Huhtasaari kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan, jonka hän otsikoi: "Amerikkalaiset saivat presidentiksi Miehen" Eivät hiirtä".

Huhtasaaren mielestä Trumpiin suuntautuu vihaa, joka on koomista ja pelottavaa. Hän korostaa, että muiden johtajia ei tarvitse rakastaa, mutta diplomaattinen on syytä olla.

"Vaalit on käyty ja nyt pitää lähteä näistä lähtökohdista. Kaikki tietävät, että Hitleriin vertaaminen on yksi isoimpia loukkauksia. Suomen poliitikkoja oli mukana marssilla, jossa Trumpia verrattiin Hitleriin. Onko todellakin Suomen etu kenkkuilla Yhdysvalloille?". Kirjoittaa Huhtasaari blogissaan

Dokumentti: Sinivalkoinen Valhe

Lahden MM-hiihtojen dopingskandaali 2001.

MM-hiihtojen avajaiset järjestetään keskiviikkona 22.2.2017 Lahden torilla. Viimeinen kisapäivä on sunnuntaina 5. maaliskuuta.2017

On todennäköisempää, että maan ulkopuolella on elämää kuin että sitä ei olisi

Talouselämä 24.1.2017

Massachusetts Institute of Technologyssa (MIT) työskentelevä fyysikko todistaa, että elämä on todennäköisempää kuin se, ettei elämää olisi.

MIT:ssa työskentelevä fyysikko, apulaisprofessori Jeremy England väittää, ettei elämä ole ollenkaan sellainen mysteeri, jollaisena sitä usein pidetään. Se ei ole sitä, vaikka elämän pohjana on ei-elollinen aine.

England kuvaa tutkimuksessaan, miten elämä pohjaa lopulta yksinkertaisiin fysiikan lakeihin. Niiden perusteella monimutkainen elämä on todennäköisempää kuin se, ettei elämää olisi lainkaan.

Käytännössä England siis väittää, että olisi valtava yllätys, jos maapallomme ulkopuolelta ei löytyisi elämää lainkaan.

Englandin mukaan vaikkapa kiville, eläimille ja ihmisille on yhteistä yksi asia: kaikki ottavat ja luovuttavat energiaa. Kivi käyttää vain pienen määrän energiaa, mutta elämä käyttää sitä enemmän kuin vapauttaa takaisin. Tämä on olennainen piirre koko universumissa.

Tiedustelupalvelu CIA avasi arkistojaan nettiin – ufoja, vakoilutarinoita sekä satoja Suomea koskevia asiakirjoja

Helsingin Sanomat 18.1.2017

YHDYSVALTAIN keskustiedustelupalvelu CIA (Central Intelligence Agency) on avannut internetissä poikkeuksellisen hakupalvelun.

Palvelu tuo kaikkien tutkittavaksi yli 11 miljoonaa sivua vähintään 25 vuotta vanhoja CIA-dokumentteja. Tietokannassa on asiakirjoja toisen maailmansodan lopulta 1990-luvun alkuun saakka. Osa asiakirjojen sisällöstä on kuitenkin yhä salaista, eli tekstiä on peitetty.

Miljoonien sivujen joukossa on ainakin satoja suoraan Suomea koskevia ja mahdollisesti jopa tuhansia Suomea sivuavia dokumentteja.

Välitön palautevyöry Bernerin selvityksestä – kansalaiset kriittisinä

Uusi Suomi 23.1.2017

Viestintä- ja liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) viime viikolla julkaisemaan liikenneselvitykseen liittyvä keskustelu lähti vauhtiin oikeusministeriön Otakantaa.fi-palvelussa välittömästi.

Maanantaiaamuna avattu keskustelu keräsi jo ennen kello kolmea iltapäivällä yli 400 kommenttia. Vertailukohtana toinen suosittu aihe, syyskuussa aloitettu päihdekeskustelu, on kerännyt reilut 500 kommenttia useamman kuukauden aikana.

Tämä [Bernerin selvitys] on aihe, joka herättää kiinnostusta, ja selkeästi näistä nykyisistä, joita on lähiaikoina ollut, on herättänyt eniten mielenkiintoa, Oikeusministeriön asiantuntija Sami Demirbas kommentoi Uudelle Suomelle.

Loputtomasti lupauksia, ei yhtään tehdasta – Chempolis on vuosikymmenestä toiseen tulevaisuuden toivo

Yle Uutiset 22.1.2017

Fortum pelasti tappiollisen bioyhtiön maksamalla sen osakkeista ennätyshinnan. Osapuolet eivät kerro, maksettiinko valtionyhtiön rahoilla Juha Sipilän myöntämä 750 000 euron laina.

Vihdoinkin. Vuosien työ alkaa tuottaa tulosta.

Eletään toukokuuta vuonna 2010. Oululainen bioteknologiaa kehittävä Chempolis on kertonut ilouutisen: yhtiö on saanut 60 miljoonan euron tilauksen Kiinasta.

Yhtiön perustajiin kuuluva Chempoliksen toimitusjohtaja Esa Rousu hehkuttaa tilausta sanomalehti Kalevassa.

Tammikuussa 2017 Chempolis on saanut julkisuutta enemmän kuin moni yhtiö koko olemassaolonsa aikana. Chempoliksen toimitusjohtaja Esa Rousu ei kuitenkaan ole tilanteeseen tyytyväinen, mikä ei ole ihme.

Rousun mielestä yhtiö on joutunut välikappaleeksi poliittiseen ajojahtiin, jonka kohteena on pääministeri Juha Sipilä (kesk.

Chempolis on tuottanut tapppiota vuodesta toiseen.

Anne Berneriltä uusi ehdotus – sadan miljoonan euron hankintatuki auton tänä vuonna ostaville

Helsingin Sanomat 22.1.2017

AUTOVERON poistamisen ehdotuksesta syntyneitä autokaupan ongelmia voitaisiin lieventää sadan miljoonan euron hankintatuella, ehdottaa liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) sunnuntaina julkaistussa blogikirjoituksessaan.

Berner sanoo, että tällainen hankintatuki, joka suunnattaisiin vähäpäästöisten ajoneuvojen hankintaan vuonna 2017, lieventäisi autokaupan häiriöitä.

”Se voisi myös tukea niitä ihmisiä, jotka eivät muutoin olisi hankkimassa uutta autoa, ja siten alentaisi heidän tulevia kustannuksiaan”, Berner ehdottaa.

Autokauppiaat ovat olleet huolestuneita Bernerin julkistamasta ehdotuksesta, jonka mukaan autoverosta luovuttaisiin kokonaan jo ensi vuoden alusta ja siirryttäisiin autojen käyttömaksuihin. Autokaupan mukaan ehdotuksen jukistaminen viime perjantaina vaikutti välittömästi ja hiljensi kaupankäyntiä.

Kokoomuslaiselta täystyrmäys Bernerin hankkeelle: ”Mobiilioperaattorit hyötyisivät eniten”

Vastedes Trumpin sanat ovat tekoja

Helsingin Sanomat 21.1.2017

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump vetosi virkaanastujaisissaan yhtenäisyyteen, mutta kahtiajako ulottuu Yhdysvalloissa aiempaakin syvemmälle.

Spekulointi loppui kertaheitolla perjantaina.

Donald Trumpin aikeista ja toiminnasta on esitetty lukemattomia arvioita Yhdysvalloissa ja maailmalla sen jälkeen, kun hän voitti Yhdysvaltojen presidentinvaalit 8. marraskuuta. Suuri osa arvioista menetti merkityksensä, kun Trump vannoi virkavalansa Yhdysvaltojen 45. presidenttinä Washingtonissa keskipäivällä, illalla Suomen aikaa.

Tästä eteenpäin Trumpia arvioidaan sen mukaan, mitä hän presidenttinä tekee ja sanoo. Presidentin sanat ovat myös tekoja. Se on erityisen suuri epävarmuuden aihe Trumpin kohdalla.

Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

Helsingin Sanomat 20.1.2017

DONALD TRUMPIN ensimmäinen puhe Yhdysvaltain presidenttinä oli raju populistinen julistus kansan puolesta ja eliittejä vastaan.

”Tammikuun 20. päivä 2017 tullaan muistamaan päivänä, jolloin tämän maan kansalaisista tuli taas tämän päivän vallanpitäjiä”, Trump julisti kongressin portailla perjantaina puolelta päivin.

TRUMPIN odotettiin etukäteen yrittävän yhdistää katkeran vaalitaistelun jakamaa kansaa, mutta sitä hän ei tehnyt. Trump kiitti kyllä edeltäjäänsä Barack Obamaa, muttei maininnut sanallakaan Hillary Clintonia, eikä tarjonnut demokraateille muitakaan sovinnon eleitä.

”Tänään me emme ainoastaan siirrä valtaa yhdeltä hallinnolta toiselle tai yhdeltä puolueelta toiselle. Me siirrämme vallan Washingtonista ja annamme sen takaisin teille, kansalle”, Trump julisti.

Tappolistat, agentit, vakoilusatelliitit... 8 salaisuutta, jotka Donald Trump saa tietää virkaan astuttuaan

Iltasanomat 21.1.2017

Yhdysvaltain presidentti voi halutessaan haalia enemmän tietoa kuin yksikään muu ihminen. Politico listasi korkeimman mahdollisen salausluokituksen alle kuuluvia tietoja.

1. Tappolistat

2. Tiedustelutoiminta

3. Salaiset agentit

4. Ydinaseet

5. Vakoilusatelliitit ja -ilma-alukset

6. Salaiset lait

7. Terrorismintorjunta

8. Poliitikkojen ja kansalaisten yksityiselämä

FBI:n perustaja ja entinen johtaja J. Edgar Hoover toimitti Politicon mukaan mielellään tiedustelutietoja poliitikoista ja muista merkittävistä Yhdysvaltain kansalaisista Valkoiseen taloon. Vaikka teoriassa FBI:n ydintoimintaa ei enää olisikaan kansalaisten likaisten salaisuuksien kaivaminen, presidentin avustajat saavat tietoja hallinnossa työskentelevistä henkilöistä.

Mr.Trump,45th President of United States of America,good luck!Won't be easy but hopefully you and your staff can make America great again.

— Teemu Selanne (@TeemuSel8nne) January 20, 2017

Kaksi poikkeuksellista asiaa Donald Trumpin puheessa: ”Ensimmäisen kerran ikinä”

Uusi Suomi 20.1.2017

Arvostettu geopolitiikan tutkija, New Yorkin yliopiston professori ja ajatuspaja Eurasia Groupin perustaja Ian Bremmer kuvailee juuri virkavalansa vannoneen Donald Trumpin ensimmäistä puhetta Yhdysvaltain presidenttinä poikkeuksellisen kansallismieliseksi.

Yksikään Yhdysvaltain presidentti ei ole pitänyt näin kansallismielistä puhetta (toisen maailman)sodan jälkeen. Niin kauan kuin kukaan USA:n ulkopuolella ei kuuntele, olemme OK, hän kommentoi puheen aikana.

Bremmerin johtama Eurasia Group nosti Donald Trumpin politiikan yhdeksi vuoden 2017 suurimmaksi riskiksi aikaisemmin tässä kuussa julkistamassaan vuosikatsauksessa. Ajatuspajan mukaan tulossa on perustavanlaatuisia muutoksia, koska Trump tuntuu haluavan lähentää USA:n ja Venäjän suhteita ja samalla kyseenalaistaa Naton aseman.

Kokoomuslaiselta täystyrmäys Bernerin hankkeelle: ”Mobiilioperaattorit hyötyisivät eniten”

Uusi Suomi 19.1.2017

Kokoomuslainen Helsingin kunnallispoliitikko Terhi Koulumies vaatii Puheenvuoro-blogissaan, että hallitus sanoutuu irti Anne Bernerin (kesk.) johtaman liikenne- ja viestintäministeriön liikenneverkkohankkeesta.

Bernerin ehdotuksesta taitaisivat hyötyä eniten mobiilioperaattorit, jotka vetäisivät välistä provisiot mobiililiikenteestä, Koulumies kirjoittaa.

Anne Berner on kertonut jättävänsä politiikan tämän hallituskauden jälkeen. Tällaisilla politiikan käypäläisillä on yksi etu ja yksi haitta – he voivat tehdä muutosta niin paljon kuin toimikaudella kykenevät, jälkiseurauksia miettimättä.

Suomalaiset päättivät: Ruisleipä on maamme kansallisruoka

Yle Uutiset 19.1.2017

Kovin haastaja äänestyksessä oli karjalanpaisti. Muiden ruokafinalistien saamat äänimäärät jäivät kauas kärkikaksikosta.

Suomalaiset päättivät syksyllä 2016 järjestetyllä äänestyksellä, että 100-vuotiaan Suomen kansallisruoka on ruisleipä. Äänestyksen eri vaiheisiin osallistui yhteensä lähes 50 000 suomalaista.

Neljä seuraavaksi eniten ääniä saanutta ruokalajia olivat karjalanpaisti, karjalanpiirakat, paistetut kalat perunamuusin kera sekä hernekeitto.

Arja Elina Laine ja Helena Velin kertovat parhaat vinkit ruisleivän leipomiseen. Katso reseptit.

Obama piti viimeisen lehdistötilaisuutensa presidenttinä – vertasi Putinin Venäjän kyräilyä kylmän sodan henkeen

Helsingin Sanomat 19.1.2017

PERJANTAINA vallastaan luopuva Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama suomi viimeisessä lehdistötilaisuudessaan Venäjän presidentti Vladimir Putinia.

Obaman mukaan Putinin presidentiksi paluun jälkeen Venäjällä yleistyi amerikkalaisvastainen tapa puhua ja ajatus siitä, että mitä ikinä Yhdysvallat yrittääkään tehdä, Venäjä vastustaa sitä. Obama vertasi ajan henkeä Kylmän sodan henkeen.

”Se [Venäjän tapa suhtautua Yhdysvaltoihin] palasi riidanhaluiseksi, samalla tavalla kuin mielestäni kylmän sodan aikana. Se on tehnyt suhteesta hankalamman”, Obama sanoo.

OBAMA neuvoi seuraajaansa Donald Trumpia.

”Yhdysvalloille on tärkeää seisoa perusperiaatteidensa takana. Isot maat eivät marssi ympäriinsä ja valloita ja kiusaa pienempiä maita.”

Kritiikistään huolimatta Obama toivoi maiden suhteiden paranevan tulevaisuudessa.

Sosiaalinen paine vaikutti Leo-Pekka Tähden arvostukseen Vuoden urheilija -äänestyksessä

Iltasanomat 18.1.2017

Leo-Pekka Tähden valinnalla oli mahdollista kohentaa niin äänestäjien kuin koko kansan omaatuntoa, kirjoittaa Marko Lempinen.

Silti juuri tämänvuotinen äänestystulos jakaa mielipiteitä enemmän kuin mikään muu sitten vuoden 1990, jolloin keihäänheiton EM-kultamitalisti Päivi Alafrantti valittiin maan ykkösurheilijaksi.

Selvää on, että tällä kertaa sosiaalinen paine Tähden valinnalle oli poikkeuksellisen suuri. Se kumpusi suomalaisittain hämmästyttävän heikosta arvokisavuodesta.

Monien mielestä ei olisi ollut uskottavaa valita Potkosta, koska naisten amatöörinyrkkeilyn taso ei päätä huimaa.

Vuoden paras ilmastouutinen? Kiina torppasi yli sadan hiilivoimalan rakentamisen

Helsingin Sanomat 18.1.2017

Suunniteltujen voimaloiden kapasiteetti olisi ollut yhteensä 120 gigawattia, mikä vastaa noin kolmannesta koko Amerikan nykytilanteesta.

TÄMÄ ON ehkä alkuvuoden paras ilmastouutinen: Kiina antoi viikonloppuna määräyksen, joka pysäyttää yli sadan kivihiilivoimalan rakentamisen eri puolilla maata.

Onko se paljon? Se on valtavasti. Suunniteltujen voimaloiden kapasiteetti olisi ollut yhteensä 120 gigawattia, mikä vastaa noin kolmannesta koko Amerikan nykytilanteesta. Osa hankkeista oli vielä paperilla, joten niitä ei nyt siis edes aloiteta. Osa oli jo tekeillä.

”Saimme eilisiltana valmiiksi selvityksen, jonka mukaan 54 gigawatin edestä voimaloita oli jo rakenteilla, mutta ne pysäytettiin. Määrä vastaa Saksan koko kapasiteettia”, energia-asiantuntija Lauri Myllyvirta sanoo. Hän työskentelee ympäristöjärjestö Greenpeacelle Pekingissä.

Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

Helsingin Sanomat 17.1.2017

PÄÄDYIN sitten 41-vuotiaana muuttamaan vanhem­pieni kotiin. Eikä ole edes ensim­mäinen kerta.

Yksi ihmiselämän tärkeimmistä taidoista on osata ottaa vastaan apua ja tukea. Jos ei sitä ole valmis tekemään hankalassa elämäntilanteessa edes heidän osaltaan, joiden rakkaus on pyyteettömintä ja ehdottominta, keneltä sitten?

OMILTA vanhemmiltaan avun vastaanottaminen on tietysti erilaista kuin naapureilta. Minulle on ollut aina tärkeää, että omat vanhempani eivät ole minulle kuin kavereita tai ystäviä – heidän on oltava enemmän. Aivan kuten toivon, että oma lapseni voi vielä keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään ja kertomaan kaiken, missä on epäonnistunut. Siinä minä häntä sitten lupaan silitellä ja rakastaa. Vanhemman tehtävä on sellaisissa tilanteissa olla kyseenalaistamattomana tukena.

Näin hommaat naapurille tupakointikiellon

Kauppalehti 17.1.2017

Vuoden alusta voimaantulleen tupakkalain säännöksen myötä taloyhtiöt voivat hakea kunnalta tupakointikiellon määräämistä huoneistoparvekkeille, huoneistojen käytössä oleville pihoille sekä sisälle huoneistoihin.

Tupakointikiellon hakemisesta päättää yhtiökokous. Aloitteen kiellon hakemisesta voi tehdä taloyhtiön hallitus tai osakas. Hallitus päättää yhtiökokouksen koolle kutsumisesta.

"Yksittäisellä osakkaalla on oikeus saada yhtiökokoukselle asunto-osakeyhtiölain kuuluva asia yhtiökokouksen käsiteltäväksi. Asiaa koskeva pyyntö on esitettävä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun", tahot ohjeistavat.

”Yli 3000 € enemmän kuin pääministerillä” – Miksi 14 000 €/kk Helsingin pormestarille?

Uusi Suomi 17.1.2017

Vasemmistoliittolainen varavaltuutettu ja kaupunginhallituksen varajäsen Henrik Nyholm arvostelee Helsingin tulevalle pormestarille ja apulaispormestareille suunniteltuja ”jättipalkkoja”.

Pormestarin palkaksi esitetään 14 000 euroa kuussa, mihin sisältyy autoetu. Apulaispormestareiden suunniteltu palkka puolestaan on 10 000 euroa kuussa. Näiden palkkojen päälle maksetaan kokouspalkkioita, jotka Nyholmin mukaan ovat yhteensä noin 2500 euroa kuussa.

”Pormestarin peruspalkka on yli 3000 euroa suurempi kuin Suomen pääministerin palkka. Erotus palkkojen välillä on kätilön kokonainen kuukausipalkka”.

Nyholmin mielestä palkkojen suuruusluokka on täysin pielessä. Hänen puoluetoverinsa Veronika Honkasalon vastaesitys, joka olisi asettanut pormestarin palkan 9000 euroon vastaamaan perusministerien palkkoja.

Demarien puheenjohtajavaali ei kiinnosta nuoria

demarien puheejohtajavaali

Demarien peli on menetetty jos suunta ei muutu. Missä ovat ne SDP:n politiikasta kiinnostuneet nuoret, ainakaan julkisuudessa heitä ei näy?

Lidl avasi tupakattoman kaupan Ruotsissa - Myös Suomessa pohditaan

Kauppalehti 14.1.2017

Suomessa Lidl pohtii tupakan myynnin vähentämistä kustannusten takia.

Lidl on avannut Växjössä Ruotsissa myymälän, jossa ei myydä lainkaan tupakkaa. Yhtiö on perustellut valintaa sillä, että Växjö on erityisesti panostanut ympäristöystävällisyyteen, joten Lidlin myymälästä haluttiin tehdä Ruotsin vihrein Lidl.

"Valvontamaksun korotukset ovat kohtuuttoman suuria [Suomessa] ja tarkastelemme tupakan myyntipisteiden vähentämistä alkuvuoden aikana. Tämä tarkoittaisi sitä, että tupakkaa myytäisiin vain osalla kassoista. Meillä on lähes 160 myymälää Suomessa, ja kassapisteitä on keskimäärin kuusi per myymälä", kommentoi Lidlin operatiivinen johtaja Nicholas Pennanen.

Kuinka luodaan miljardin dollarin yritys

Kuinka luodaan miljardin dollarin yritys? Tähän teemaan käydään kiinni Ballmerin Piikissä, studiossa Harri ja Olli. Aiheen taustana Peter Diamandiksen ja Steven Kotlerin kirja Bold.

Boldin mukaan maailma tarjoaa tänään enemmän mahdollisuuksia kuin koskaan. Eksponentiaaliset teknologiat ovat ytimessä, kun ratkotaan miljardeja ihmisiä koskettavia ongelmia ja luodaan miljardiluokan yrityksiä.

”Tuli hyvä mieli, tämähän on ihan mahtava juttu” – HS seuraa kahta perustulon saajaa kahden vuoden ajan

Helsingin Sanomat 14.1.2017

Paltamolainen Mari Saarenpää ja helsinkiläiset Sini Marttinen ja Heidi valikoituivat arvalla mukaan hallituksen perustulokokeiluun.

TÄMÄN ihmisen luulisi saavan töitä.

Mari Saarenpäällä, 30, on tuore puutarhuri-merkonomin tutkinto, monen vuoden työkokemus myynnin tehtävistä, fiksut jutut ja hän esiintyy kameran edessä vakuuttavammin kuin moni poliitikko.

Mutta Saarenpää asuu Paltamossa, Kainuussa.

Paikka on upea. Etelärinteessä sijaitsevan omakotitalon ikkunoista aukeaa näkymä Oulujärvelle. Naapurin lapset harjoittelevat hiihtoa talon takana metsän reunassa kulkevalla valaistulla hiihtoladulla. Koulu ja kunnan keskustan muut palvelut ovat lähellä.

Vain töitä ei ole. Joka kuudes paltamolainen on työtön.

NYT Suomen hallitus haluaa tietää, löytääkö Saarenpää töitä helpommin, kun hänen tähän asti saamansa työmarkkinatuki vaihdetaan perustuloon.

Saarenpää on yksi niistä 2 000 suomalaisesta, jotka valittiin vuoden vaihteessa arvalla mukaan perustulokokeiluun. Hän saa kahden vuoden ajan 560 euroa kuukaudessa rahaa, joka ei pienene tai lakkaa, vaikka hän onnistuisi löytämään täysipäiväisen työn.

Eurossa ei ole vika, jos asioita ei osata hoitaa

Helsingin Sanomat 13.1.2017

Kilpailukyky menetettiin, kun porvarijohtoinen politiikka sotki työmarkkinat.

HELSINGIN SANOMAT esitteli taannoisen 28 ekonomistin eurokyselyn (Talous 30.12.) harhaanjohtavasti. Enemmistö ekonomisteista (15) ei ottanut kantaa, onko eurosta ollut enemmän haittaa kuin hyötyä, vaan problematisoi ­asian. Lopuista yhdeksän mielestä haittaa oli enemmän, neljän mielestä nettohyötyä. Kuitenkin HS otsikoi ekonomistien tyrmänneen euron.

Eurossa ei ole vika, jos asioita ei osata hoitaa. Ruotsi on elänyt niin kuin eurossa pitää, Suomi ei. Kilpailukyky menetettiin, kun porvarijohtoinen politiikka sotki työmarkkinat.

Paavo Lipponen pääministeri 1995–2003

Kimmo Koskinen, RAY, Innovaatio & Future Lab

Ballmerin Piikin vieraana Raha-automaattiyhdistyksen Kimmo Koskinen Innovaatio & Future Labista. Teemme Kimmon kanssa aikamatkan RAY:n tuotekehityksessä 80-luvulta nykypäivään.

Tuplausmelodian säveltäjä ja pitkän uran pelien parissa tehnyt Kimmo avaa tuotekehityksen saloja ja kertoo miten tuotteet syntyvät. Teemoina vapaus, tila hengittää, helikopterinäkymä ja erilaisten pisteiden poikkitaiteellinen yhdistäminen. Jutellaan myös ketteristä menetelmistä, skaalaamisesta ja teknologiakokeiluista. Tiesitkö muuten, miten peli-idean voi saada RAY:lle asti?

Lisäksi kuullaan Koskisen suvussa kulkenut slogan, fiilistellään ohjelmointimuistoja ja jutellaan startupien mahdollisuuksista RAY:lla.

Meryl Streep vaati puheessa kunnioitusta ihmisille ja haukkui Donald Trumpin – Trump haukkui Twitterissä Streepin takaisin

Nyt.fi 9.1.2017

Näyttelijä Meryl Streep sai palkinnon elämäntyöstään Golden Globeissa ja piti illan tärkeimmän puheen. Se oli toisten kunnioittamisen puolesta väkivaltaa ja toisten haukkumista vastaan.

Usein palkintopuheet keskeytetään orkesterin soitolla, mutta nyt niin ei käynyt. Streep sai puhua lukuisista ajankohtaisista aiheista ja kaikki kuuntelivat herkeämättä, mitä aktivistinakin tunnetulla näyttelijällä oli sanottavana.

STREEP ALOITTI NAURAMALLA, miten Golden Globet, jotka jakaa Hollywoodin ulkomaalaisten toimittajien yhdistys, kerää yhteen nimenomaan ne ihmisryhmät, joita juuri nyt Yhdysvalloissa painetaan alas: taiteilijat, ulkomaalaiset ja toimittajat.

Ja tietysti, Streep puhui myös Donald Trumpista.

YHDYSVALTALAISMEDIAT NIMITTIVÄT PUHETTA POLIITTISEKSI, SILLÄ VAIKKA STREEP EI KERTAAKAAN MAININNUT TULEVAA PRESIDENTTI TRUMPIA NIMELTÄ, HÄN PUHUI SELKEÄSTI TRUMPISTA:

Streep sanoi, että viime vuoden sydäntä särkevin roolisuoritus oli se, kun ”maamme arvostetuimpaan virkaan haluava henkilö imitoi vammaista toimittajaa”.

Tällä Streep viittasi tapahtumaan, kun Trump imitoi The New York Times -lehden toimittajaa, nivelten jäykistymäsairautta sairastavaa Serge Kovaleskia, sen jälkeen kun Kovaleski kritisoi Trumpin puheita.

Valtiot sulkivat netin viime vuonna yli 50 kertaa

Kansan Uutiset 9.1.2017

Valtiot eri puolilla maailmaa estivät kansalaisiltaan internetin käytön yli 50 kertaa vuoden 2016 aikana, kertoo digitaalista sananvapautta puolustavan Access Now -järjestön vaikuttamistyön johtaja Deji Olukotun.

Olemme havainneet, että netin sulkeminen liittyy usein ihmisoikeusloukkauksiin ja julmuuksiin, hän jatkaa.

Etiopiassa tietoverkko oli pitkään suljettuna ja levottomuuksissa on kuollut satoja ihmisiä, joiden kohtaloa on tietokatkon vuoksi vaikea selvittää, Olukotun kertoo.

Jussi Eronen ja Salla Vuorikoski Suomen Kuvalehteen

Suomen Kuvalehti 9.1.2017

Toimitusta vahvistetaan kahdella toimittajalla, jotka ovat ”Suomen kärkitekijöitä”, sanoo päätoimittaja Ville Pernaa.

Suomen Kuvalehti vahvistaa toimitustaan. Maanantaina 16. tammikuuta lehdessä aloittaa kaksi uutta toimittajaa: Salla Vuorikoski ja Jussi Eronen. Erosesta tulee SK:n toinen toimituspäällikkö ja Vuorikoskesta kirjoittava toimittaja.

Jussi Eronen on ”entinen Ylen ajankohtaispomo ja MTV Uutisten toimituspäällikkö”, kuten hän esittelee itsensä Twitterissä. Salla Vuorikoski on myös entinen Ylen toimittaja.

He molemmat irtisanoutuivat Ylestä joulukuussa, kun ”näkemyserot sananvapaudesta päätoimittajan kanssa” kävivät liian suuriksi. Taustalla oli Suomen Kuvalehden juttu, jossa kerrottiin, että pääministeri Juha Sipilä on painostanut Yleä itseään koskevassa uutisoinnissa ja Ylen johto on taipunut painostukseen.

Vuorikoski on keskittynyt talouden ja politiikan aiheisiin, erityisesti valtaan ja rahankäyttöön liittyviin epäselvyyksiin. Hän on penkonut vaalirahoitusta, Wincapitaa, vallankäyttöä urheilumaailmassa, muun muassa.

”Olin pettynyt Yleen. Nyt pääsen tekemään journalismia mahdollisimman hyvissä olosuhteissa, rohkeasti ja laatuun pyrkien.”

Tällainen on peli, jossa Suomen kansanedustajat leikkivät ylivaltiasta: Civilization kertoo, minne koneusko meitä nyt vie

Helsingin Sanomat 8.1.2017

Monet poliitikot inspiroituvat Civilization-pelisarjasta, jossa ohjataan ihmiskunnan kehitystä. Peleistä nouseva uusi maailmankuva kertoo, miten meitä nyt ja tulevaisuudessa johdetaan.

CIVILIZATIONISSA pelin kohteena on nimen mukaisesti kokonainen sivilisaatio. Pelaajalle annetaan kivikautinen heimo, jolle voi valita historiasta identiteetin: saksalaiset, egyptiläiset, venäläiset, roomalaiset tai amerikkalaiset, tulokkaat.

Pelaaja rakentaa ja kehittää kaupunkeja ja ohjaa heimoaan tekemään yhä uusia keksintöjä (kuten monoteismi, auto tai kommunismi), rakentamaan teitä ja siltoja, kasvattamaan armeijoita (aluksi nuijamiehiä, lopuksi tankkeja ja ydinaseita) ja luomaan maailmanihmeitä (kuten pyramidit, Hollywood tai Alhambra). Jossakin vaiheessa vastaan tulee muita sivilisaatioita, joiden kanssa voi käydä kauppaa, vaihtaa tieteen löydöksiä tai sotia.

Kyse on ihmiskunnan kokoisesta simulaatiosta, jonka historia päättyy, kun ihmiskunta lentää toisille planeetoille. Matkalla on valittava, panostaako tieteeseen vai armeijaan, luottaako fundamentalismiin vai tasavaltalaisuuteen, hamuaako lisää elin­tilaa voimalla vai tyytyykö pieneen mutta vauraaseen kaupunkivaltioon.

KUULOSTAAKO TYLSÄLTÄ? Oikeasti pelissä ollaan oleellisen äärellä, sanoo puhelimessa Osmo Soininvaara, Civilization-friikki hänkin.

Kuvia Suomesta osa I

Helsingin Sanomat 8.1.2017

SYNTYNYT 1917

Suomessa on 588 ihmistä, jotka ovat yhtä vanhoja kuin juhlavuotta viettävä maa. HS:n valokuvaaja Kaisa Rautaheimo kuvasi heistä neljätoista. Mikä on tärkein muisto, joka heille on jäänyt mieleen lähes satavuotiaan elämän varrelta?

Rosenlew-museo aloitti itsenäisyyden juhlavuoden

Satakunnan Kansa 6.1.2017

Museot aloittavat viikonloppuna itsenäisyyden juhlavuoden juhlinnan. Loppiaisviikonlopun aikana museoissa ympäri maata järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten teemaopastuksia, työpajoja ja musiikkiesityksiä. Osa museoista avaa tänään juhlavuoden näyttelynsä.

Viikonlopun aikana ovensa avaa yli 140 museota, joiden joukossa on myös pieniä paikallismuseoita, jotka tavallisesti pitävät oviaan auki harvemmin.

Kuka Museo-Koskinen?

Kotiseutuneuvos Olavi Koskinen (13.6.1921 Huittinen – 16.12.2012 Pori) muutti 11-vuotiaana Poriin.

Seuranneina vuosikymmeninä porilaiset oppivat tuntemaan hänet ennen kaikkea intohimoisena kotiseudun ja historian tuntijana sekä museomiehenä ja numismaatikkona.

Perinpohjainen historiatuntemus ehti viedä hänet myös noin 30 sanoma- ja aikakauslehden avustajaksi.

Ammatillisen uransa Olavi Koskinen teki Oy W. Rosenlew Ab:n palveluksessa. Hän aloitti yhtiössä jo sotavuonna 1941 ja lähti eläkkeelle tasan 40 vuotta myöhemmin.

Hän määritteli itse jo eläkkeelle jäätyään työtehtäviään Satakunnan Kansan haastattelussa seuraavasti:

Suomi 100 innovaatiot

Keksintö joka ei ympäristöä säästä

Kesko 'ko? vetää hyvät katteet. Puolitoista euroa korkki ja valmista juomaa 4dl. Litrahinnaksi tulee 3,75€/l.

Esim: SodaStream Classics maku Cola n.7€, itsetehtynä litra hinnaksi tulee 1€+ happopatruunan hinta 10€, josta saa 60 litraa hapotettua vettä. Kokemuksen mukaan ohjeen mukaan tehtynä tulee hieman tujua, eli pullosta saa 10 litraakin cola juomaa, jolloin hinnaksi jää enää 0,70€.

Ideana korkki sinänsä hyvä, mutta ei puolusta paikkaansa jokapäiväisessä käytössä, kallista juomaa. Litrahinnaltaan lähes viisikertaa kalliimpaa itse hapotettuun verrattuna. Korkin hapotuksen määrää ei voi säätää, kuten itse hapottaessa. Pelkän veden hiilihapottaminen on edullisinta "vichyä" 0,16€/litra.

Käyttö voisi olla perusteltua vaikka erämaavaelluksilla jos haluaa hieman hifistellä tunturinlaelle kapuamista.

Entä käytettyjen korkkien jäteongelma, vaikka sen voisikin kierrättää. Ei voi puolustella tätä keksintöä kovinkaan ympäristöystävälliseksi.

Tesla aloitti akkutuotannon ”maailman suurimmassa tehtaassa”

Helsingin Sanomat 5.1.2017

Kunnianhimoinen sähköautoyhtiö suunnittelee vastaavaa tehdashanketta myös Eurooppaan.

SÄHKÖAUTOJA ja muita uusiutuvaan energiaan liittyviä tuotteita valmistava Tesla on aloittanut akkutuotannon maailman suurimmaksi mainostetussa tehtaassa, yhtiö ilmoitti keskiviikkona.

Virallisesti ”gigatehtaan” avajaisia vietettiin Nevadassa Yhdysvalloissa jo heinäkuussa, mutta kaupallinen tuotanto alkaa vasta nyt. Tehdas on yhteishanke japanilaisyhtiö Panasonicin kanssa. Panasonic on Teslan pitkäaikainen kumppani akkujen kehittämisessä.

Aluksi tehdas tuottaa vain Teslan Powerwall-akkuja, joihin voi säilöä esimerkiksi aurinkoenergiaa, kertoo uutistoimisto Reuters. Tesla tekee seinäakkuja sekä kotitalouksien että yritysten käyttöön.

Kunhan tuotanto jyllää Nevadassa täysillä, gigatehdas työllistää Teslan mukaan suoraan 6 500 ihmistä ja alihankkijaketjujen kautta lisäksi 30 000 ihmistä osavaltion alueella. Bloombergin mukaan jo 2 900 työskentelee tehtaalla.

Ratareisi Alastaron moottoriradalla. Aja 24h aikana niin pitkälle kuin pystyt.

HUS-pomo Aki Lindénin sote-väitteille täystyrmäys: ”Tämä on ihan p**kaa”

Iltasanomat 4.1.2017

Lääkäripalveluyritysten toiminnanjohtaja Ismo Partaselta meni kuppi nurin, kun hän luki Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtajan Aki Lindénin sote-kirjoituksen Kauppalehdestä.

”Silloin, kun on kyse asiakkaiden oman rahan käytöstä, tämän (väärät valinnat) voi sietää, mutta verotuksella rahoitetussa järjestelmässä ei. Yhteiskunnalla on oikeus kontrolloida verovarojen käyttöä. Kyse on miljardeista euroista,” Lindén kirjoitti ja viittasi samassa yhteydessä esimerkiksi sydänkirurgiaan.

Lääkäripalveluyritykset ry:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen syyttää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) toimitusjohtajaa Aki Lindéniä älyllisestä epärehellisyydestä ja sote-asioiden tahallisesta hämärtämisestä.

Lindén suhtautuu kirjoituksessaan hyvin kriittisesti sote-uudistuksessa suomalaisille avautuvaan sote-palveluiden valinnanvapauteen ja alan yksityisiin toimijoihin. Julkista puolta hän hehkuttaa kirjoituksessaan kritiikittä.

”Täydellisten markkinoiden teoria ei päde terveydenhuoltoon”

Kauppalehti 2.1.2017

British Medical Journal totesi vuonna 1994 pääkirjoituksessaan, että yksityiseen terveydenhuoltoon ei päde täydellisten markkinoiden teoria. Markkinoille pääsy on muun muassa koulutusvaatimuksilla ja -määrillä tiukasti rajoitettua ja säädeltyä. Palveluiden kysyntä ylittää pysyvästi tarjonnan.

Käytännössä kyse on lähes (lääkäri)monopolista, vaikka eri tuottajia olisikin. Tuotteet ovat vaikeasti hahmotettavia, ja potilas-asiakas on heikossa asemassa tuottajiin verrattuna.

Palvelun tuottajan valinta ei perustu todelliseen tietoon siitä, kuka on tiedoiltaan ja taidoiltaan paras. Jokaisen potilas haluaisi päästä sydänleikkaukseen sille sydänkirurgille, jolle muutkin menevät. Tällaista tietoa potilailla ei ole. Sen sijaan lääkärivalintaan voi vaikuttaa se, kuinka helposti saa sairauslomaa, antibioottireseptin tai unilääkettä. Myös aivan toisarvoiset asiat voivat ratkaista valinnan.

Monessa maassa kontrollista huolehtivat vakuutusyhtiöt, joiden kautta hoito maksetaan. Ei meilläkään OP-Pohjola hevin päästä kirurgista potilasta valitsemaan hoitopaikkaansa, vaan hänet ohjataan Omasairaalaan.

Millaista on se vihapuhe, jota ei huomata?

Iltasanomat 1.1.2017

Jos solvaaminen ja pilkkaaminen tehdään riittävän taitavasti, sitä ei osata pitää vihapuheena, kirjoittaa Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin.

Vuonna 2016 Suomessa on keskusteltu poikkeuksellisen paljon vihapuheesta. Vastenmielistä törkyä liikkuu sosiaalisessa mediassa ja netissä niin paljon, että poliisissakin on pohdittu, miten siihen voisi paremmin puuttua.

Teemu Selänne kertoi Apu-lehdessä olevansa tyytyväinen, että Donald Trump voitti Yhdysvaltain presidentinvaalit. Kokoomusvaikuttaja Juho Romakkaniemi twiittasi Apu-lehden kansikuvan Selänteestä ja kommentoi asiaa näin: ”Ikävintä jääkiekossa ovat ne toistuvat iskut päähän.”

Otetaan helppo esimerkkiaihe: maahanmuutto. Oikeaoppisen älymystön klikki sallisi siitä vain yhdenlaisen keskustelun eli sen, jossa Suomeen tuleviin turvapaikanhakijoihin ei liity mitään ongelmia. Päinvastoin: ongelmat liittyvät pelkästään turvapaikanhakijoiden karkotuksiin Suomesta pois. Jos tältä klikiltä kysyy, suomalaiset ovat suurelta osin rasisteja.

Tähän ryhmään itsensä identifioivat ihmiset hahmottavat maailman mustavalkoisesti: on vain me ja ne. On rasistit ja on oikeaoppisten kaltaiset hyvät ihmiset. Käsitystä enemmistöstä kahden ääripään välissä ei hyväksytä. Joko olet ehdoitta tämän älymystöryhmän puolella tai sitten olet heitä vastaan.

Satavuotias Suomi ansaitsee erilaisuuteen inhimillisesti suhtautuvat kansalaiset

Helsingin Sanomat 3.1.2017

Osa suomalaisista on valitettavasti pudonnut inhimillisen ja humaanin kehityksen kelkasta. Tästä kertovat karua kieltään vihapuheet sekä suunnaton petoeläinviha ilman mitään järjellistä selitystä, kirjoittaa Helena Siniketo.

TASAVALLAN presidentti Sauli Niinistö otti uudenvuodenpuheensa loppupuolella esille ihmisen ja luontokappaleen kohtaamisen ja siitä seuranneen toisiaan kunnioittavan yhteiselon. Presidenttimme on ajan hermolla myös tässä asiassa.

Pohjois-Karjala ja Kainuu ovat viime aikoina saaneet kyseenalaista kunniaa suoranaisesta petoeläinvihastaan, ja juuri siksi Kainuun erämaassa asuvan Sulo Karjalaisen toiminta karhujen parissa on osoitus mahdollisuudesta ajatella ja toimia muullakin tavalla.

Satavuotias Suomi ansaitsee kanssaihmisiin ja eläimiin pelottomasti ja inhimillisesti suhtautuvat kansalaisensa.

Maailmalta ensimmäiset onnittelut Suomelle: ”Suomalaiset ovat antaneet maailmalle aina parastaan”

Uusi Suomi 1.1.2017

Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden on onnitellut 100-vuotiasta Suomea videotervehdyksessään. Presidentinkanslian mukaan kyseessä ovat ensimmäiset onnittelut ”maailmalta”.

Pidän kovasti suomalaisesta sananlaskusta, jossa todetaan, että ”niin metsä vastaa, kuin sinne huudetaan.” Toisin sanoen - sitä samaa hyvää, jota annat maailmalle, voit myös vastaanottaa. Ja suomalaiset ovat antaneet maailmalle niin paljon hyvää - aina parastaan, Biden sanoo videolla.

Lisäksi Biden muistelee tapaamistaan presidentti Tarja Halosen kanssa vuonna 2011.

Halusin pojantyttäreni näkevän, miten edistyksellinen Suomi on ja miten tärkeää on, että Suomella on naispresidentti, hän sanoi.

Tuntematon sijoitus

Aku Louhimiehen uusi Tuntematon sotilas keräsi sijoittajilta viisi miljoonaa euroa. Kalleimmasta Suomi-filmistä halutaan tehdä ilmiö.

MANNERHEIMIN VARJO

Rahan hankkimiseen Louhimies löysi keväällä 2015 ammattilaiset: pankkiiriliike Icecapitalin omistajan ARI LAHDEN, joka puolestaan pyysi mukaan CapManin entisen toimitusjohtajan ARI TOLPPASEN.

"Ajattelin, etten ole ikinä tehnyt elokuvarahoitusta. Pitkään mietin, että haluanko minä tai haluammeko me firmana lähteä tähän", Lahti sanoo firmansa pääkonttorissa Helsingin Akateemisen kirjakaupan yläpuolella. Hänellä oli mielessä sama asia kuin monella muullakin: RENNY HARLININ ja MARKUS SELININ kesken jäänyt Mannerheim-elokuvahanke.

"Minuun puri se Akun argumentti, että jokaisen sukupolven pitää kertoa se tarina niin, että nuorempi polvi ymmärtää sen. Aku kertoi, että tästä pitäisi tehdä kirjan mukainen realistinen kuvaus asioista", Lahti sanoo.

Liikenneministeri Berner: Väylien yhtiöittämisen jälkeen autoilijaa laskuttavat tien käytöstä vakuutusyhtiöt, teleoperaattorit ja autokauppiaat

Helsingin Sanomat 24.12.2016

”VALTION liikenneverkkoyhtiö on alusta, jonka päälle yksityinen sektori voi tuottaa palveluita”, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) sanoo.

Lause ei sinänsä kuulosta hätkähdyttävältä. Liikenneverkko. Alusta. Palvelut. Aika vaikea lauseesta on saada tolkkua.

Kyseessä olisi kuitenkin liikenteen vallankumous, joka vaikuttaisi jokaisen suomalaisen elämään. Se mullistaisi ihmisten tavan liikkua – ja tavan, jolla liikkumisesta maksetaan.

Juha Sipilän (kesk) hallitus päätti keväällä, että liikenne- ja viestintäministeri Bernerin johdolla selvitetään valtion liikenneverkkoyhtiön perustamista.

”My Grandmother’s Way

Keskisuomalainen 29.12.2016

Pihtiputaan mummo -käsitteen keksi 1960-luvun alussa Tampereen yliopiston lehtimiestyön opettaja Allan Liuhala. Hän kehotti kirjoittamaan niin, että ”Pihtiputaan mummokin ymmärtää”. Tämän innoittamana Pihtiputaalla on valittu Pihtiputaan mummo vuodesta 1994 alkaen kolmen vuoden välein.

Legendaarinen Pihtiputaan mummo on nykyisin kunnan omistama rekisteröity tavaramerkki. Kunta remontoi parhaillaan pientä punaista tupaa mummonmökiksi uuden Niemenharjun matkailukeskuksen alueella. Muitakin suunnitelmia mummon maineen hyödyntämiseksi on kehitteillä, erityisesti matkailussa.

Mummon mökkitie -ajatusta ideoi 1990-luvulla myös tunnettu matkailuyrittäjä Heli Siekkinen. Hän ajatteli mökkitien kulkevan halki Keski-Suomen, Kuhmoisista Pihtiputaalle. ”My Grandmother’s Way tarjoiltaisiin ulkomaalaisille turisteille täyspakettina, joka sisältäisi tilauslennot Jyväskylään, kuljetuksen mökkiin ja sieltä eri kohteisiin”.

Jokohan olisi aika pistää tuumasta toimeksi – ja myllytarinat osaksi mummon mökkitietä.