1 / 4
1
2 / 4
2
3 / 4
3
4 / 4
3

DPK.fi

Tuesday, October 2, 2018

Salma Hayek: Harvey Weinstein uhkasi tappaa – ”En usko, että hän vihasi mitään niin paljon kuin ei-sanaa”

HS 14.12. 2017

Näyttelijä kirjoittaa kärsineensä vuosia elokuvamogulin toiminnasta: ”Hänen suostuttelutaktiikkansa vaihtelivat lirkuttelusta siihen kertaan, jolloin hän sanoi kauhistuttavat sanat ’tapan sinut, älä luulekaan etten pysty’.” Weinsteinin tiedottaja on kiistänyt väitteet.

Hayek, 51, on meksikolainen näyttelijä. Hän nousi maailmanlaajuiseen kuuluisuuteen vuonna 2002 ensi-iltansa saaneessa elokuvassa Frida, joka kertoi meksikolaisen kuvataiteilijan Frida Kahlon (1907–1954) elämästä. Elokuvan tuotti Weinsteinin yhtiö Miramax.

”Olen saanut innoitusta niiltä, joilla on jo ollut rohkeutta puhua, varsinkin yhteiskunnassa, joka valitsi presidentin [Trump], jota useampi kuin tusina naista on syyttänyt seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta ja jonka olemme kuulleet antavan lausunnon siitä, kuinka vallassa oleva mies voi tehdä naisille mitä haluaa.”

Uma Thurman toivotti hyvää kiitospäivää Instagram-tilillään, ja muistutti asioista, joista hän on kiitollinen. Ja sitten yhdestä, josta hän kiitollisuuden sijaan on raivostunut, nimittäin elokuvatuottaja Harvey Weinsteinistä.


”Avoin aseellinen konflikti Baltiassa, Viro pyytää Suomelta apua...”

Näin presidenttiehdokkaat vastasivat Ylellä

Uusi Suomi 14.12. 2017

Mitä tekisit, jos Viro ja muut Baltian maat pyytäisivät Suomelta sotilaallista apua avoimen aseelliseen konfliktiin, jossa ovat vastakkain lännen sotilasliitto Nato ja Venäjä. Tähän kysymykseen joutuivat presidenttiehdokkaat vastaamaan Yleisradion presidenttitentin aluksi.

Ylen uhkaskenaariossa Suomi ei ole Naton jäsen. Apua pyydetään vedoten EU:n Lissabonin sopimuksen keskinäisen avunannon lausekkeeseen ja pyyntö koskee nimenomaan sotilaallista apua.

Yksikään ehdokkaista ei suoraan ilmoittanut, että Baltiaa tuettaisiin sotilaallisesti.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari ottaisi tp-utvan lisäksi yhteyden Euroopan unioniin. Hän korosti, että ”Suomi ei anna omaa aluettaan käytettäväksi sotilaallisuuksiin kenellekään”.

Ensin tulee mieleen varmistaa meidän oma rajamme, siitä meidän on pidettävä kiinni, Niinistö linjasi toimenpiteistään.

Kansanliikkeen ehdokas Paavo Väyrynen linjasi, että ”Lissabon ei velvoita sotilaalliseen apuun, eikä sitä tule myöskään antaa”.

Sdp:n Tuula Haataisen mielestä tällaisen konfliktin ollessa käynnissä puhutaan jo 3. maailmansodasta.

”Häirintää on todella runsain mitoin”, sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

Helsingin Sanomat 13.12. 2017

Antti Häkkänen Oikeusministeri, kokoomus

”Meillä pitää ensinnäkin olla laaja kansallinen yksi­tuumaisuus siitä, että seksuaalinen häirintä tunnustetaan ongelmaksi, johon yhdessä tartutaan.

Annika Rönni-Sällinen Johtaja, SAK

Ehkä nyt on viimein uskallus puhua ja puuttua näihin asioihin, jolloin on ensiarvoisen tärkeää, että saamme oikeasti levitettyä ohjeistuksia työpaikoille.

Timo Junttila, Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö

”Häirinnän, epä­asiallisen kohtelun tai sopimattoman kielen­käytön aika on ohi. Jokaisella on velvollisuus puuttua jos havaitsee tällaista henkilökunnan tai varusmiesten keskuudessa. Esille tulleet tapaukset on tähänkin mennessä käsitelty ja niistä seuraa sanktioita, vakavimmillaan jopa virasta erottaminen.

Mika Myllyaho Pääjohtaja, Kansallisteatteri

”Olen käynyt teatterilla keskusteluja eri tahojen, kuten näyttelijä­yhdistyksen puheen­johtajan Katariina Kaitueen kanssa siitä, mitkä olisivat hyviä tapoja edetä. Tammikuussa käydään keskustelu koko teatterissa.

Pertti Rauhio Hallintojohtaja, eduskunta

”Lain­säädännössä on jo puitteet puuttua häirintään. Sen takia tuntuu oikeastaan siltä, että uusi sääntely ei ehkä ole tässä avainasemassa. Tärkeintä on toimintakulttuurin muutos ja asian vakavasti ottaminen.

Veli-Matti Liimatainen Tuleva toimitusjohtaja, HOK-Elanto

-

Päivi Kärkkäinen Väistyvä pääjohtaja, Kansallisooppera ja -baletti

-

Matti Harjuniemi Puheenjohtaja, Rakennusliitto

-

Mikko Salonen Toimitusjohtaja, Olympiakomitea

-

Antti Ikonen Puheenjohtaja, Suomen rehtorit

-

Lue lisää.

Väyrynen ja Niinistö heti vastakkain tv:ssä – väittely EU-tapaamisesta: ”En hyväksy”

Uusi Suomi 13.12. 2017

Presidentinvaaleihin viime tipassa mukaan liittynyt konkariehdokas Paavo Väyrynen pääsi heti näiden vaalien ensimmäisen tv-tenttinsä alussa haastamaan jatkokautta hakevan presidentti Sauli Niinistön. MTV:n tentissä olivat alkuun esillä presidentin valtaoikeudet.

Väyrynen väitti, että Niinistö on puuttunut Suomen EU-asioihin yli toimivaltuuksiensa keskustellessaan Euroopan unionin edustajan Federica Mogherinin kanssa EU-puolustuksesta. Presidentti Niinistö perusteli tapaamista muun muassa kohteliaisuussyillä. Niinistö katsoo, että hän on ottanut osaa vain asioihin, jotka liittyvät Suomen turvallisuuteen.

Jos se on sitten toimivallan ylittämistä niin minä ylitän sen jatkossakin, Niinistö sanoi uhmakkaasti.

"Emme pyydä mahdottomia" – Taysin apulaisylilääkäri kommentoi luomusynnyttäjiä, jotka kieltävät lapsen sykkeen seuraamisen

Aamulehti 13.12. 2017

Jotkut äidit ovat kieltäytyneet lapsen sydänäänien tarkkailusta niin sanotuissa luomusynnytyksissä.

Tampereen yliopistollisen sairaalan naistentautien ja synnytysten apulaisylilääkäri Jukka Uotila haluaa rauhoitella luomusynnyttäjiä sikiön sykkeen seurannasta synnytyksen yhteydessä.

"On ollut toiveita, että seurataan sydänääniä niin vähän kuin mahdollista" – Vastasyntyneitä on vammautunut uuden ilmiön takia

Pystymme suostumaan suurimpaan osaan luomusynnyttäjien toiveista, mutta ehdotonta vastakkainasettelua haluaisimme välttää syntyvän lapsen turvallisuuden takia.

Haluamme eliminoida hapenpuutteesta aiheutuvat riskit mittaamalla syntyvän lapsen sykkeen vähintään synnytyksen alkaessa, muutaman kerran synnytyksen aikana ja ponnistusvaiheessa. Tämä ei mielestäni ole paljon pyydetty.

Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin

Helsingin Sanomat 12.12. 2017

Sotilasprofessori Petteri Lalu arvelee, että Itämereltä saatetaan kuulla pian ikäviä uutisia.

”En yhtään ihmettelisi, jos ruotsalaiset saisivat joululahjaksi Iskander-ohjuksia naapuriinsa”, hän sanoo.

Lalun arvio Kaliningradiin piakkoin sijoitettavista ohjuksista perustuu venäläisiin julkisiin lähteisiin. Niissä kerrottiin marraskuun lopulla, että Lounais-Venäjällä sijaitsevalla Kapustin Jarin ampuma-alueella on luovutettu Iskandereja Läntisen sotilaspiirin 152. kaartin ohjusprikaatille.

Venäjän asevoimien Krasnaja Zvezda -lehden mukaan prikaatin henkilöstö aloittaa harjoittelun, joka päättyy taktiseen harjoitukseen. Sen jälkeen kalusto ja henkilöstö lähtevät rautateitse pysyvälle sijoituspaikalleen.

Venäjä ilmoitti muutama vuosi sitten, että se aikoo perustaa pohjoiseen kaksi niin sanottua arktista prikaatia. Toinen niistä on sijoitettu Petsamoon. Sen tehtävänä lienee suojata kriisin aikana Kuolaan sijoitettua Venäjän tärkeintä laivastoa eli Pohjoista laivastoa. Toisen arktisen prikaatin eli 80. moottoroidun jalkaväkiprikaatin Venäjä perusti Suomen rajan läheisyyteen Alakurttiin. Lalun mielestä Venäjä on viestinyt uskottavasti, että Alakurtin prikaatin ensisijainen toimintasuunta on Koillisväylä eikä Suomi.

”Uhrit viittaavat lähes yksinomaan kansanedustajiin”

# M E T O O

Demokraatti 12.12. 2017

Useita kansanedustajien avustajia ja eduskuntaryhmien työntekijöitä on joutunut seksuaalisen häirinnän kohteeksi tämän vaalikauden aikana eduskunnassa.

Suurimmassa osassa vastauksista toistuu kertomus, että ahdistelijalla on ollut valta-asema suhteessa ahdisteltavaan. Näissä tapauksissa uhrit viittaavat lähes yksinomaan kansanedustajiin.

Haatainen avaa tänään eduskunnan ajankohtaiskeskustelun seksuaalisesta häirinnästä

Iltasanomien toimittaja Timo Haapala vertasi Niinistön kannattajalukuja Pohjois-Korean kommunistidiktaattorin vastaaviin lukuihin

Niinistö närkästyi: ”No tämä nyt ainakin loukkaa ihmisiä”

Demokraatti 11.12. 2017

Tämähän on suorastaan loukkaavaa, kun suuren yleisön mielipidettä suorastaan pakotetuksi, Niinistö puuskahti. Vähemmän hän loukkaantui, kun Haapala vertasi Vladimir Putinin kannatuslukuja. Molemmilla valtionpäämiehillä on sattuu olemaan nyt päällä samat 80 prosentin kannatusluvut.

Olisiko sitten parempi, että kannatukseni lähtisi laskuun. Täytyypä sitten yrittää, Niinistö sanoi tavoitellen sarkastista huumoria.

Toimittaja Timo Haapala veti mukaan tähänkin tenttiin nelinkertaisen ehdokkaan Paavo Väyrysen kysymällä Niinistöltä miltä tuntuu, kun Väyrynen syyttää toimivaltuuksien ylittämisestä.

Senkun syyttää, ei se tunnu miltään, Niinistö sanoo.

”Työttömiltä tulee palautetta päin naamaa” – Ministerit puolustivat haukuttuja aktivointitoimia

Uusi Suomi 11.12. 2017

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) ja työministeri Jari Lindström (sin.) ovat puolustaneet eduskunnassa hallituksen kaavailemaa työttömien aktiivimallia.

Lindström vastasi opposition kritiikkiin saaneensa työttömiltä kyllä ”palautetta suoraan päin naamaa ja hyvä niin”.

Lindströmin mukaan listalta ei voi poimia vain ”rusinoita pullasta”. Hän arveli aktiivimallin olevan ”se kivi siellä pullassa”. Muista listan asioista Lindström mainitsi esimerkkinä nollatuntisopimusten pelisäännöt, jotka tulevat niin ikään eduskuntaan pian.

Lukijoiden kommentit: -Työttömät kansalaiset on vain pelinappuloita joita heitellään sen mukaan miten heistä eniten joku taho hyötyy. Ihmisistä ei ole väliä.
-Sitähän voisi leikata ministeriltä palkan pois aina 3kk ajaksi jos on sairaana tai jos ei ole tavoitettavissa.
-Mihinkähän ne palkalliset työpaikat on hävinnyt?
-Juuri näinä aikoina tarvittaisiin todella ammattitaitoista johtajaa varsinkin työministerin paikalle.

Yhdysvalloissa ei nykyään keskustella kuin yhdestä asiasta, kuinka kauan tämä voi jatkua? – Presidentti Trumpille on kuitenkin vaikeaa antaa potkut

Helsingin Sanomat 10.12. 2017

Trumpin viraltapanoon tarvitaan kaksi isoa asiaa: hänestä tulisi paljastua jotain hyvin raskauttavaa, ja republikaanien pitäisi laskea, että presidentin vaihtaminen on heidän etujensa mukaista.

Ennus­taminen on helppoa, kunhan mitään odotta­matonta ei tapahdu. Donald Trumpin kanssa odottamatonta tapahtuu koko ajan, joten hänen tulevaisuudestaan ei kannattaisi sanoa yhtään mitään, kuten itse hyvin tiedän.

Runsas vuosi ennen presidentinvaaleja arvioin Trumpin voitonmahdollisuudet pyöreästi 0,0:ksi, mistä Trumpin tukijat jaksavat ­minua yhä ystävällisesti muistuttaa.

Mutta minkäs teet! Täällä Washingtonissa Yhdysvalloissa ei nykyään keskustella kuin yhdestä asiasta: kuinka kauan tämä voi jatkua?

Vaalien alla 12 naista syytti Donald Trumpia sukupuolisesta ahdistelusta. Trump ilmoitti haastavansa naiset oikeuteen herjauksesta.

Sitä haastetta odotetaan yhä. Sen sijaan newyorkilainen tuomari päättää näinä päivinä, salliiko se entisen Diili-kilpailijan Summer Zervosin haastaa presidentin oikeuteen kunnianloukkauksesta.

Vastaavaa ei ole nähty sitten Edith Piafin hautajaisten, kun Pariisi hiljentyy tänään suremaan omaa Elvistään eli Johnny Hallydayta

Helsingin Sanomat 9.12. 2017

Tuhansien fanien odotetaan täyttävän tänään lauantaina Pariisin kadut jättäessään viimeiset jäähyväiset suurelle idolilleen, laulaja Johnny Hallydaylle. Ranskan Elvikseksi kutsuttu laulaja kuoli keskiviikkona 74-vuoden iässä.

Vahvojen, filtterittömien savukkeiden suurena ystävänä tunnettu Hallyday kuoli keuhkosyöpään.

Hallyday oli Ranskassa suuri kulttuurinen ikoni, mikä tulee uutistoimisto AFP:n mukaan näkymään myös hautajaistapahtumassa. Hallydaylle järjestetään valtiolliset hautajaiset, jotka saavat vain kaikkein suurimmat sankarit.

Arvioiden mukaan luvassa onkin tunteikas päivä, eikä samanveroista ole koettu sitten rakastetun chansonlaulajan Edith Piafin hautajaisten.

Tiirola vapautui Touko Aallon Twitter-pannasta – myös Ville Niinistö blokkaa MTK:laisia

Maaseudun Tulevaisuus 8.12. 2017

Aalto katkaisi Twitter-yhteyden Tiirolaan jo syyskuussa. Tänään Tiirola kertoo Aallon purkaneen eston.

"Vihreät on aiemmin osallistunut Ville Niinistön ja Heidi Hautalan aikoina keskusteluun. He kestivät kritiikkiä ja Niinistö oli metsävaltuuskunnan vieraana", Tiirola kertoi.

MTK-Pirkanmaan toiminnanjohtaja Visa Merikoski kertoo kuitenkin, hän on joutunut juuri Ville Niinistön blokkaamaksi.

"Kyseessä oli aivan muutama tweetti, jotka olivat hyvin asiallisia. Syyynä oli varmaankin se, että profiilissani lukee avoimesti, että olen MTK-lainen järjestömies", Merikoski kuvailee.

Sophie Turner Variety-lehdelle: Game of Thronesin viimeinen kausi ilmestyy vasta vuonna 2019

HBO ei ole vahvistanut asiaa, mutta aikataulusta on liikkunut huhuja jo pitkin syksyä.

HS 8.12. 2017

Game of Thrones alkoi keväällä 2011. Sen jälkeen sarja ilmestyi aina keväisin kuudenteen kauteen asti. Seitsemäs kausi poikkesi tästä tahdista. Se alkoi tämän vuoden heinäkuussa ja päättyi elokuun lopussa.

Asiasta on liikkunut huhuja jo jonkin aikaa. Sarjan kahdeksannen kauden kuvaukset alkoivat lokakuussa. Hollywood Reporter kertoi jo elokuussa, että kuvaukset jatkuisivat jopa ensi vuoden elokuuhun asti. Tämän perusteella on syksyn mittaan arveltu, että kahdeksas kausi saattaa ilmestyä vasta vuonna 2019.

40 Blu-Ray-levyn data yhdelle levylle

Etn 8.12. 2017

Blu-Ray-levylle sopii dataa noin 25 gigatavun verran. Japanilaistutkijat ovat nyt kehittäneet magneettiseen hologrammitallennukseen perustuvan tekniikan, jolla samankokoiselle levylle saadaan tallennettua dataa teratavun eli 40 Blu-Ray-levyn verran.

Toyohashin teknisen yliopiston professori Youichi Nakamuran mukaan markkinoilla on tarvetta tiheämmälle magneettiselle tallennusmedialle esimerkiksi 8K-videon takia. Nakamuran johdolla kehitetty tekniikka mahdollistaa erittäin tiheän tallennuksen lman bittivirheitä ja pienellä tehonkulutuksella.

Nakamuran tiimin tulokset on julkaistu Scientific Report -lehdessä. Tutkimustyötä jatketaan nyt niin, että saadaan aikaan kaupallisesti hyödynnettävä erittäin tiheä optinen tallennusmedia.

Itsenäisyysjuhlat on juhlittu, presidentin­vaalien arkinen vaali­työ voi alkaa

Helsingin Sanomat 7.12. 2017

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlat huipentuivat eilen Linnan juhliin ja aiemmin päivällä muihin perinteisiin menoihin. Juhlinta alkoi jo itsenäisyyspäivän aattona tiistaina.

Itsenäisyyspäivä #pinnalla

Nyt kun juhlinta on ohi, presidenttiehdokkailla alkaa kampanjan ­arki. Sauli Niinistön kampanja alkaa Helsingin Narinkkatorilta per­jantaina. Viikonlopun aikana Niinistön kampanja matkaa Helsingistä Rovaniemelle.

Muitakin ehdokkaita on lähtenyt viime päivinä liikkeelle. Perus­suomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari aloitti kampan­jansa viime viikonloppuna ja Sdp:n Tuula Haatainen maanantaina. Keskustan Matti Vanhanen ja vihreiden Pekka Haavisto ovat kampanjoineet jo pidemmän aikaa.

Viimeisenä mukaan ehtii eduskuntapuolueiden ulkopuolelta Paavo Väyrynen, joka sai vaadittavat 20 000 kampanjakorttia täyteen juuri itsenäisyyspäivän alla.

Trump tunnusti Jerusalemin Israelin pää­kaupungiksi ja siirtää suur­lähetystön kaupunkiin

Helsingin Sanomat 6.12. 2017

Päätös tuomittiin laajalti, YK:n turvallisuusneuvosto kutsuttu koolle

Päätös saa kiitosta Israelin johdosta, mutta palestiinalaisten mukaan se vaarantaa rauhanprosessin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ilmoitti keskiviikkoiltana Suomen aikaa odotetusti, että Yhdysvallat tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja alkaa valmistella suurlähetystönsä siirtämistä Tel Avivista Jerusalemiin. Trump tekee näin jälleen uuden, rajun käännöksen Yhdysvaltain ulkopolitiikassa. Päätös herätti välittömästi tiukkaa kritiikkiä ympäri maailman.

Suomi on sadassa vuodessa saavuttanut paljon sellaista, mistä monet maat ovat kateellisia – hyvästä syystä

Helsingin Sanomat 6.12. 2017

Harva ihminen saavuttaa sadan vuoden merkkipaalun. Itsenäiselle Suomelle sata vuotta on vasta hyvä alku.

Suomalaiset ovat usein kuvanneet valtiotaan ja kansa­kuntaansa nuoreksi. Kokemukselle voi olla perusteita, jos käyttää vertailu­kohtina läntistä raja­naapuria Ruotsia ja itäistä rajanaapuria Venäjää. Tilas­toista väitteelle ei saa yhtä hyvin tukea.

Suomen itsenäistyessä joulukuussa 1917 maailmassa oli kuutisenkymmentä suvereenia valtiota. Tarkka lukumäärä riippuu siitä, miten määritellään löyhien imperiumien, sodassa miehitettyjen maiden tai murenevista valtioista irti pyristelleiden alueiden asema.

Lukumäärää voi kuitenkin karkealla tasolla verrata YK:n jäsen­määrään, joka lähestyy jo kahtasataa. Kaksi kolmasosaa maailman maista on siis saanut itsenäisyytensä Suomen jälkeen.

Suomi ei siis ole enää kalenterivuosilla mitattuna nuori valtio, mutta onneksi myös itsenäisistä valtioista voi sanoa kuten ihmisistä: ikä on vain numeroita ­paperilla – olennaista on, onko pystynyt säilyttämään mielensä nuorekkaana.

Ei mene monta vuotta, kun ei ole enää yhtään suomalaista, joka olisi itsenäistä Suomea vanhempi. Itsenäisyydessä on kyse perinnöstä, josta täytyy pitää huolta ja joka täytyy siirtää seuraavalle sukupolvelle entistäkin paremmassa kunnossa.

Paavo Väyrynen sai presidentinvaalin kannattajakortit täyteen

Yle Uutiset 5.12. 2017

Koska Väyrynen ei ole eduskuntapuolueen ehdokas, hänen oli saatava kokoon 20 000 kannattajakorttia päästäkseen mukaan valitsijayhdistyksen ehdokkaana.

Presidentinvaaliehdokkuutta tavoitellut europarlamentaarikko Paavo Väyrynen kertoo saaneensa kannattajakortit täyteen. Hän kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa.

Väyrynen sanoo Yle uutisten haastattelussa, että kannattajakortteja on koossa "reilusti yli 20 000". Tarkkaa määrää Väyrynen ei paljasta.

Ihmisestä ei saa tehoja irti puristamalla

Työelämän tehostaminen on nykyisin usein tärkein arvo. Ihmisellä ja ajalla on molemmilla rajansa. Liialla ruuvaamisella hukkuu työn arvo ja mielekkeeyys, kirjoittaa Paula Takio.

Yle Uutiset 4.12. 2017

On jokaviikkoinen ilmiö kuulla ihmisten murehtivan, että työstä on ilo kadonnut, koska sitä on aivan liikaa. Jatkuvasti kuulen myös ystävällisiä neuvoja, että pitää alentaa rimaa. Alistua siihen, että ei pysty tekemään työtä niin hyvin kuin ehkä haluaisi, koska ei kerta kaikkiaan ehdi tai pysty siihen.

Tunnen monia, jotka ovat esimerkiksi lähihoitajan työssä kotisairaanhoidossa uupuneet siihen, että koko työ on menettänyt merkityksensä. Työn mielekkyys katoaa, jos ihmisen oma työn arvon mittari on se, että pystyy tarjoamaan hyvää hoitoa, joka vaikuttaa myönteisesti asiakkaan elämään, eikä se enää toteudu.

Varakkaiden on oikeutettua uupua ja hypätä pois oravanpyörästä. Lehdissä on jännittäviä kertomuksia maailmanympärimatkoille sapattivuotta viettämään lähteneistä. Hienoa, että uskalsi hypätä pois. Kerää vähän voimia valkohiekkaisella rannalla tai kiipeämällä vuorelle ja sitten jaksaakin taas miettiä uusia kiinnostavia urahaasteita.

Kuuntele Paula Takion kolumni.

Trumpia ympäröivä Venäjä-mylly pyörii taas kovilla kierroksilla ja Trump itse ylikierroksilla

Helsingin Sanomat 4.12. 2017

Presidentin omasta mielestä käynnissä on ”Venäjä, Venäjä, Venäjä -noitavaino”. Trumpin vastustajat uskovat, että silmukka hänen ympärillään kiristyy.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ympärillä kuohuu taas. Aiheena on jälleen ja aina vain Venäjä.

Kohu Trumpin lähipiirin Venäjä-kytköksistä on varjostanut presidentin ensimmäistä virkavuotta. Viikonloppuna mylly lähti taas pyörimään kovilla kierroksilla.

Vyyhti on sekava. Mistä on oikein kyse, ja missä nyt mennään? HS käy läpi jupakan peruskuvion.

Niinistön kannatusluvut sopivat Putinille

Diplomaatteja peitetehtävissä, vaalien sekoittamista ja väärennettyjen viestien tulva

Helsingin Sanomat 1.12. 2017

Venäjän vaikuttamisyritykset ovat saaneet poliittiset päättäjät reagoimaan ympäri Eurooppaan. Esimerkiksi Saksassa tuli lokakuussa voimaan niin sanottu Facebook-laki, joka velvoittaa ison sakon uhalla sosiaalisen median palvelutarjoajat poistamaan laittoman aineiston 24 tunnin kuluessa.

VENÄJÄN presidentti Vladimir Putin otti Venäjän informaatio­vaikuttamiseen selkeän kannan viime maalis­kuussa arktisessa kokouksessa Arkan­gelissa. Estradilla oli läsnä myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö, kun Putin puuttui aiheeseen.

HAKKEROINNIN ja informaatiovaikuttamisen kiistäminen onkin Venäjän virallinen linja, joka heijastuu myös julkisessa keskustelussa. Suurin osa informaatiovaikuttamista koskevasta uutisoinnista, kommentoinnista ja arvioinnista Venäjällä koskee lännen Venäjän-vastaista uutisointia.

Trumpin twiittailusta vastaa hänen entinen mailapoikansa, joka ihailee johtajaansa yli kaiken

Helsingin Sanomat 1. 12. 2017

Kun Trump twiittaa, viestit saattaa olla kirjoittanut hänen uskollinen ihailijansa ja avustajansa Dan Scavino, johon Trump tutustui palkatessaan tämän mailapojakseen golfklubillaan 1990-luvun alussa.

Ei päivää ilman Donald Trumpin twiittausta eikä viikkoa ilman kohua Trumpin twiiteistä.

Keskiviikkona Trump jakoi kolme räikeän muslimivihamielistä twiittiä, jotka olivat peräisin äärioikeistolaiselta viharyhmältä Britain Firstiltä. Jopa Britannian pääministeri Theresa May arvosteli niistä Trumpia.

Valkoisen talon tiedottaja Sarah Huckabee Sanders puolusti twiittejä ja sanoi, että Trumpin tarkoitus oli ”herättää keskustelua”. Hänkään ei tiennyt, missä Trump oli twiitteihin törmännyt.
-Yleensä prosessi pyörii Dan Scavinon ympärillä, Sanders sanoi.
-Kuka on Dan Scavino? Ja mikä prosessi?

Trumpin sosiaalisen median päällikkö Dan Scavino on ollut yllättävän vähän esillä siihen nähden, minkälainen valta hänellä Trumpin Twitter-tilin vartijana on.

Scavino kertoi aiemmin tänä vuonna uutiskanava CNN:n haastattelussa, että Trumpin oma tili @RealDonaldTrump on ollut hänen käytössään vuodesta 2015, kun hän aloitti Trumpin kampanjan sosiaalisen median päällikkönä.

Kun Trump ei ehdi twiitata itse, Scavino saattaa tehdä sen hänen puolestaan.

Donald J. Trump Retweeted

Trump ja May ilmiriidassa muslimivideoista – "presidentti teki väärin"

MTV Uutiset 30.11. 2017

Trump uudelleentviittasi Twitter-tililtään brittiläisen äärioikeistolaisen Britannia ensin -puolueen johtajan Jayda Fransenin jakamia videoita, joiden väitettiin kuvaavan muslimien suorittamaa väkivaltaa ja vandalismia. Trump tviittasi videot ilman saatesanoja. Tviiteistä kertoi muun muassa New York Times.

Britannian pääministeri May pahastui videovalinnasta niin, että kritisoi Trumpia tiedotteessa kansliansa kautta.

Yhdysvallat uhkaa Pohjois-Koreaa ”täydellä tuholla”, Trump lupaa lisää pakotteita ohjuskokeen takia – Kiinan Xi puhui rauhan ja vakauden puolesta

Helsingin Sanomat 30.11. 2017

Yhdysvallat uhkaa, että Pohjois-Korean johtajat ”täydellisesti tuhotaan”, jos syttyy sota, kertoo uutistoimisto Reuters. Kovat puheet ovat reaktio Pohjois-Korean tiistaina tekemään mannertenvälisen ballistisen ohjuksen testiin.

Kovat puheet esitti Yhdysvaltojen YK-suurlähettiläs Nikki Haley YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa, joka alkoi myöhään keskiviikkoiltana Suomen aikaa. Kokouksen pyysivät koolle Yhdysvallat, Japani ja Etelä-Korea Pohjois-Korean ohjuskokeen vuoksi.

”Emme ole koskaan halunneet sotaa Pohjois-Korean kanssa, emmekä halua sitä vielä nytkään. Jos sota kuitenkin tulee, se tulee, jatkuvien vihamielisten toimien vuoksi, jollainen nähtiin eilen”, sanoi Haley Reutersin mukaan.

Metsästä löytyi orpo minikopteri ja tupakkakartonkeja – Tulli tutkii erikoista salakuljetustapausta: lastasiko joku dronen savukkeilla Venäjän puolella?

Helsingin Sanomat 29.11. 2017

RAJAVARTIOLAITOS tutkii erikoista salakuljetustapausta itärajalla Lappeenrannan Penttilän alueella. Sen mukaan dronea eli yleensä kuvauksissa käytettävää radio-ohjattavaa minikopteria olisi käytetty tupakan salakuljettamiseen Venäjältä Suomeen.

Asia tuli Kaakkois-Suomen rajavartiolaitoksen tietoon jo heinäkuun puolivälissä, kun yksityishenkilö kertoi nähneensä, että dronea lennätettiin Venäjältä Suomeen.

Rajavartiolaitoksen partion mennessä paikalle selvisi, että havainnon tehneet henkilöt olivat kuvanneet dronen lentämisen noin 200 metrin korkeudella. Kaakkois-Suomen rajavartiosto ryhtyi tutkimaan dronen lennättämistä valtionrajarikoksena ja ilmailurikkomuksena, rajavartiolaitos kertoo tiedotteessaan.

TIEDOT eivät jääneet pelkkiin havaintoihin. Myöhemmin samalla viikolla kesällä rajavartiosto löysi Penttilän alueelta metsään pudonneen dronen, johon oli kiinnitetty savukepaketti. Lisäksi samalta alueelta löytyi etsinnöissä kaksi muuta savukepakettia. Jokainen savukepaketti sisälsi 15 savukekartonkia. Rajavartiolaitos takavarikoi dronen ja yhteensä 45 kappaletta savukekartonkeja.

Haastattelu espanjalaislehdessä hämmensi – Tässä Sauli Niinistön virallinen linjaus Nato-kansanäänestyksestä

Uusi Suomi 28.11. 2017

Jatkokaudelle hakevan presidentti Sauli Niinistön haastattelu espanjalaislehdessä aiheutti kotimaassa ihmettelyä siitä, onko presidentti muuttanut suhtautumistaan Nato-kansanäänestykseen. Linjanmuutoksesta ei ole kyse, presidentinkansliasta kerrotaan Uudelle Suomelle. Kansanäänestys ei kuitenkaan ole presidentille itseisarvo.

Sanomalehti El Paisin haastattelua on tulkittu Suomessa niin, että Niinistö ei enää kannattaisikaan neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämistä sotilasliitto Naton jäsenyydestä päätettäessä.

Sopeutumiseläkettä nostava ex-kansanedustaja työskentelee lääkärinä Terveystalossa - palkkiot piilotettu huipputulosta tekevään yritykseen: ”En kommentoi”

Iltalehti 27.11. 2017

Kokoomuksen entisen kansanedustajan Tuija Nurmen, 59, toiminta herättää kysymyksiä. Nurmi on nostanut sopeutumiseläkettä yhtäjaksoisesti vuodesta 2011, vaikka hän on toiminut samaan aikaan lääkärinä.

Kevan mukaan Nurmi on nostanut eduskunnasta pudonneiden kansanedustajien tilapäiseksi työttömyysturvaksi tarkoitettua sopeutumiseläkettä yhtäjaksoisesti huhtikuusta 2011, eli kuusi vuotta ja seitsemän kuukautta.

Nurmi istui eduskunnassa neljä kautta (1995-2011), joten hän on oikeutettu täyteen sopeutumiseläkkeeseen, eli 60 prosenttiin kansanedustajan palkkiosta. Täysi sopeutumiseläke on noin 4 000 euroa kuukaudessa.

Miten käy vapaan tiedonvälityksen, kun pandat tulevat?

Yle Uutiset 25.11. 2017

Kiinan omistamat ja maailmalle lainaamat pandat eivät ole vain söpöjä, hassuja eläimiä. Pandat ovat keino, jolla Kiina tekee imagotyötä ja käyttää niin sanottua pehmeää valtaa. Kiina haluaa, että sitä ajatellessaan ihmisten mieleen pullahtavat pörröiset pandat eikä kukaan muista enää vangittuja toisinajattelijoita.

Kiina on perinteisesti antanut pandoja lainaan maihin, joiden kanssa sen suhteet ovat kunnossa. Nämä maat ovat sellaisia, jotka eivät liiaksi asetu Kiinan tielle tai uhmaa sen pyrkimyksiä esittää omaa totuuttaan vaikkapa ihmisoikeuksista.

Kaikki eivät ole samaa mieltä siitä, että pandojen tulo Suomeen on ”hyvä juttu”. Tai että eläinten asuttaminen eläintarhoihin ympäri maailmaan on pandojen suojelutyötä. Journalismin tehtävä on kertoa myös näistä näkökulmista.

Siksi onkin kiinnostavaa, että pandojen saapumisesta uutisoidessa MTV Uutiset kertoi myös, että kanavalle muun muassa uutisia tuottava Mediahub, on solminut Ähtärin eläinpuiston kanssa sopimuksen pandojen elämän seuraamisesta yksinoikeudella kahden vuoden ajan. Uutisessa sopimusta kutsuttiin mediakumppanuudeksi.

"Olen tyytyväinen hitaasta kärsimyksestäsi – et ansaitse luotia", näin näyttelijä Uma Thurman rikkoi hiljaisuuden Harvey Weinsteinin ahdistelukohusta, ja internetissä riemuitaan nyt rohkeasta postauksesta

Nyt 24.11. 2017

Eilen torstaina Yhdysvalloissa vietettiin vuosittaista kiitospäivää, maan isointa perhejuhlaa. Kiitospäivänä eli Thanksgiving Dayna on tarkoitus kiittää asioista, joista ei muutoin ole muistettu kiittää.

Juhlan kunniaksi näyttelijä Uma Thurman toivotti hyvää kiitospäivää Instagram-tilillään, ja muistutti asioista, joista hän on kiitollinen. Ja sitten yhdestä, josta hän kiitollisuuden sijaan on raivostunut, nimittäin elokuvatuottaja Harvey Weinsteinistä.

”Hyvää kiitospäivää kaikille! Paitsi sinulle, Harvey, ja kaikille juonitteluillesi. Olen tyytyväinen hitaasta kärsimyksestäsi – et ansaitse luotia” Thurman kirjoitti postauksessaan:

Thurman on työskennellyt Hollywood-moguli Weinsteinin kanssa muun muassa Pulp Fictionissa (1994) ja Kill Bill -elokuvissa. Thurman kieltäytyi aiemmin marraskuussa kommentoimasta naisten seksuaalista häirintää koskevia syytöksiä ja paljastuksia Access Hollywoodin haastattelussa, ja sanoi puhuvansa julkisuudessa sitten, kun on ”vähemmän vihainen”.

Thurmanin postaus, jolla hän osallistui samalla #metoo-kampanjaan, on saanut laajaa tukea internetissä. Thurmanin postauksessa on kuva hänestä Kill Bill -hahmonaan Morsiamena, ja se on tietenkin innoittanut Twitter-kansan vertaamaan rohkeaa postausta legendaariseen hahmoon:

Suomi poissa, kun huippukokous hahmotteli ihmiskasvoista unionia

Kansan Uutiset 24.11. 2017

Viime perjantaina EU-maiden johtajat allekirjoittivat Göteborgin huippukokouksessa sosiaalisten oikeuksien julistuksen. Sen tarkoituksena nostaa kansalaisten hyvinvoinnin parantaminen uudelleen politiikan kärkitavoitteeksi.

Se, ettei komission uusi agenda saa kannatusta Suomen telaketjuporvarihallitukselta, ei ole sattumaa, vaan ideologinen valinta.

Viime keväänä pääministeri Juha Sipilä sanoutui irti Lännen Mediassa komission jo hyväksymän ehdotuksen tavoitteista luoda EU-alueelle sosiaaliturvan ja työehtojen minimistandardit. Hänen mielestään EU ei tarvitse lisää työmarkkinoiden säätelyä, vaan rakenteellisia uudistuksia yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi.

Kannattaa pitää mielessä myös se, että Sipilän hallituksen harjoittama umpioikeistolainen politiikka ei olisi mahdollista ilman ulkomaalaisvastaisen populistipuoleen suosion kasvua viime vaalikauden aikana.

Korjaaja yllättyi avatessaan huoltoon tuodun älypuhelimen: Aidon näköisen valikon ja kuoren alta paljastui erikoinen viritelmä

Aamulehti 24.11. 2017

Vaasalainen älypuhelinkorjaaja Juhana Tuomisto julkaisi kuvan taitavasti tehdystä väärennöksestä. Erottaisitko sinä kauppatilanteessa väärennöksen aidosta?

Älypuhelinväärentäjät ovat kehittyneet viime vuosina, ja etenkin väärennettyjä iphoneja on vuosi vuodelta enemmän liikkeellä.

Puhelin näytti oikealta, mutta aloin ihmetellä, kun sen avaustekniikka oli ihan erilainen kuin tavallisella iphone 7:llä.

Tuomisto on korjannut JT Services -yrityksessään älypuhelimia jo kolmen vuoden ajan. Hän kertoo, että aidossa iphonessa piirilevy ja muut komponentit kasataan alarunkoon, jonka päälle kiinnitetään näyttö. Väärennös paljastui Tuomistolle, kun hän huomasi, että lähes kaikki laitteen rauta oli kiinni näyttölevyssä.

Päällisin puolin eroa ei käytännössä ollut. Sisältä se oli täysin ios-käyttöjärjestelmäksi naamioitu android, kuvakkeet olivat täysin Applen vastaavien näköisiä. Kun vertasin sitä aitoon seiskaan, huomasin kuitenkin valikosta joitain pieniä eroja, Tuomisto kertoo.

Väärennöksen valikko näytti myös ios 10 -käyttöjärjestelmältä, vaikka Apple on jo julkaissut uuden päivityksen.

Tähän laitteeseen en usko päivitystä tulevan. En myöskään kokeillut sovelluskauppaa tai muita sovelluksia tarkemmin, koska en halunnut kytkeä puhelinta omaan verkkooni, Tuomisto kertoo.

Presidentti Niinistö avasi keskustelun: Miljoonien sakkouhka vihapuheen levittäjille?

Uusi Suomi 23.11. 2017

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö haluaa avata keskustelun siitä, tulisiko Facebookin, Twitterin tai Googlen kaltaiset alustat asettaa vastuuseen vihapuheen levittämisestä.

Nykyään vallalla voi olla monia totuuksia, mikä johtaa totuuden hämärtymiseen, mitä Niinistö pitää vaarallisena kehityksenä. Ne, jotka eivät pidä oikeasta totuudesta [Jokaisella on oikeus muodostaa oma oma totuutensa. Haluaako Niinistö aloittaa keskustelun sananvapauden rajoittamisesta Suomessa? ], voivat Niinistön mukaan hyödyntää tilannetta. Niinistö huomauttaa, että tällöin median Suomessa sananvapauden kautta harjoittama kontrolli vaarantuu. Niinistö sanoi luennollaan vuosikymmenten poliittisella kokemuksellaan, että ”poliittisessa kentässä on aika paljon sitä henkeä, että ei haluta jäädä kiinni”.

Niinistö ehdottaa, että Suomessa alettaisiin pohtia sosiaalisen median alustojen omaa kontrollia mahdollisten valeuutisten levittämisestä. Niinistö tunnustaa, että määrittely on hyvin hankalaa, mutta keskustelu pitäisi hänen mukaansa aloittaa. Hän viittaa Saksaan, missä on säädetty kova lainsäädäntö ja miljoonien vahingonkorvaukset uhkaavat vihapuheen levittäjiä, joiksi tulkitaan myös Facebookin, Twitterin ja Googlen kaltaiset alustat.

Juha Sipilä: ”Islamin läsnäolo haastaa meidät” – Laura Huhtasaarelta heti hurja syytös

Uusi Suomi 22.11. 2017

Islamin uskon vahvempi läsnäolo haastaa Eurooppaa ja suomalaisia, arvioi Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Hänen mukaansa uskonnon harjoittamisen läpinäkyvyyttä tulisi parantaa, mutta Suomessakin pitää kehittää uskonnollista lukutaitoa.

Se että jos näitä asioita tehdään [uskontoa harjoitetaan] salassa ja julkisuudelta piilossa, niin siellä [moskeijassa tai muussa paikassa, missä uskontoa harjoitetaan] on sitten suurempi riski radikalisoitumiselle ja ääriaineksille, Sipilä sanoo toimittajille eduskunnassa.

Perussuomalaisten presidenttiehdokas, kansanedustaja Laura Huhtasaari syytti Sipilän ja tämän johtaman keskustan haluavan ”Suomeen islamilaisia arvoja”. Huhtasaari esitti syytöksensä perussuomalaisten ryhmäpuheenvuorossa eduskunnan keskustellessa pääministerin ilmoituksesta ajankohtaisista EU-asioista keskiviikkona. Jo aiemmin hän syytti Facebookissa Sipilän ajatusta vastuuttomaksi ja tulkitsi tämän haluavan, että ”Suomi antautuu islamilaisuudelle”.

Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa

Helsingin Sanomat 22.11. 2017

100M-laajakaista vain 10 dollarilla kuukaudessa!

Paitsi jos haluat katsoa Netflixiä ja Youtubea, hinta on 40 dollaria kuukaudessa.

Tämä on kärjistetysti mahdollinen tulevaisuus Yhdysvalloissa, jossa yksi nykymuotoisen internetin tärkeimmistä periaatteista on jälleen uhattuna.

Periaatteen nimi on ”net neutrality” eli verkon neutraalius. Sen nojalla verkko-operaattorien on tarjottava ihmisten käyttöön vain ja ainostaan kaista, joka kohtelee eri palveluista ja sivustoilta tulevaa dataa täsmälleen samalla tavalla.

Yhdysvalloissa isot operaattorit haluaisivat muuttaa verkon laskutusta. Video- ja striimauspalvelut syövät valtaosan kaistaleveydestä.

Ruuhka-aikana Youtube ja Netflix vievät Yhdysvalloissa kahdestaan yli puolet siitä kaistaleveydestä, jonka alan yrittäjät tarjoavat.

Nyt he saattavat saada haluamansa, sillä Yhdysvaltojen telehallintovirasto FCC aloitti tiistaina prosessin, jolla maan nykyinen verkkoneutraliteettia koskeva sääntely aiotaan purkaa käytännössä kokonaan.

Supertähdet Quentin Tarantino ja Charles Manson ja tyrmäävä sopimus

Suomen Kuvalehti 20.11. 2017

Quentin Tarantino on maailman suurin ohjaajatähti, Steven Spielbergiäkin suurempi. Siitä tuli uusi todiste, kun Tarantinon tiimi sai viime viikolla sovittua levityssopimuksen hänen seuraavasta elokuvastaan, jolla ei ole vielä nimeä.

Työnimellä #9 toistaiseksi kulkeva hanke käsittelee Charles Mansonin kulttia ja sen tekemiä murhia. Tapahtuma-aika on 1960-luvun lopun Kalifornia, ja pääosia ovat tavoitelleet ainakin Tom Cruise sekä Brad Pitt ja Leonardo DiCaprio, joilla kahdella oli keskeiset roolit ohjaajan Kunniattomissa paskiaisissa ja Django Unchainedissa. Naispääosassa, tai yhdessä niistä on tiettävästi Margot Robbie.

Mansonin kuolema tekee elokuvasta vain houkuttelevamman. On tietysti makaaberia sanoa ajoitusta hyväksi, mutta niin vain on.

Tarantinon omaa määräysvaltaa eniten kuvaava pykälä on kuitenkin tämä: hän saa peräti 25 prosenttia elokuvan tuottamasta rahasta. Kyse on ”first dollar gross” -diilistä, jossa ei ole tilaa studion etuja painottavalle ns. luovalle kirjanpidolle, vaan tämä osuus tosiaan pistetään sivuun ennen kuin sisään tulevasta rahasta vähennetään muita kuluja.

Valtionyhtiö on rakentamassa J. Kärkkäisestä tulevaisuuden tähtibrändiä

Image 19.11. 2017

Ainakin Finlayson, Otava, Tammi ja Fiskars ovat jo ilmoittaneet lopettavansa yhteistyönsä tavarataloyhtiö J. Kärkkäisen kanssa.

Näin siksi, että em. yritykset ovat kertoneet haluavansa toimia vastuullisesti ja sanoutua irti ääriajattelusta.

Pörssiyhtiö Fiskars muotoili asian tiedotteessaan näin:

J. Kärkkäinen Oy:n toimitusjohtaja ja omistaja Juha Kärkkäinen on ollut viime vuosien aikana toistuvasti esillä yhteyksissä, jotka eivät edusta Fiskars-konsernin näkemyksiä. Olemme olleet useaan otteeseen yhteydessä J. Kärkkäinen Oy:n kanssa ja tuoneet näkemyksemme esiin.”

Esimerkiksi ministeri Anne Bernerin (kesk.) perheyhtiötä Vallila Interioria Kärkkäisen edesottamukset eivät näemmä häiritse, vaikka Vallillan arvoista esimerkiksi monikulttuurisuuden voisi kuvitella olevan ristiriidassa avoimesti rasistia mielipiteitä levittäneen Juha Kärkkäisen kanssa.

Kärkkäisen verkkokaupasta on ostettavissa peräti 680 Vallilan tuotenimikettä.

Eikä tunnu Kärkkäisen arvomaailma häiritsevän myöskään Suomen valtion omistajaohjausta. Valtion sataprosenttisesti omistamalle Nordic Morning Groupille kelpaa kansanryhmää kohtaan kiihottamisesta tuomitun ja uusnatsien tukemisesta syytetyn yrittäjän rahat.

Raju ennuste sotesta: "Tulee kaatumaan omaan mahdottomuuteensa"

Uusi Suomi 19.11. 2017

Owal Groupin toimitusjohtaja, Turun yliopiston dosentti Mikko Wennberg ennustaa sote-uudistuksen kaatuvan ensi vuonna. Hän uskoo, että sen jälkeen Suomessa palataan malliin, joka pohjautuu nykyisen rakenteen kehittämiseen.

Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain
40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

Helsingin Sanomat 19.11. 2017

”TÄSSÄKIN talossa on se väärinkäsitys, että kun kasvu on kerran käynnistynyt, se jatkuu kuin pallo, joka on pantu vierimään”, sanoo kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok) eduskunnan lisärakennuksen kahvilassa.

Viimeksi tällä viikolla eduskunnassa väiteltiin, miten paljon nykyinen hallitus on vaikuttanut siihen, että Suomen talous on vihdoin noussut taantumasta. Vartiaisesta olisi innostavampaa keskittyä siihen, miten pitkään nykyinen nopea kasvu saataisiin jatkumaan.

VARTIAINEN sydämistyi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n perhevapaita koskevasta raportista, jonka viestinä oli, että kotihoidontuen lyhentäminen tai poistaminen ei parantaisi naisten työllisyyttä. Perusteluna oli, että osalla naisista ei ole työpaikkaa, johon palata.

Väite saa ekonomisti-Vartiaisen liki pois tolaltaan, koska hänen mukaansa taustalla on virheellinen ajatus siitä, että työpaikkojen määrä olisi vakio.

Yhdysvaltalaiskenraali tiukkana: "En noudattaisi Trumpin käskyä laittomasta ydiniskusta"

Yle Uutiset 17.11. 2017

Yhdysvaltain ydinaseiskuista vastaava kenraali kieltäytyisi toteuttamasta presidentti Trumpin määräämää ydinaseiskua, jos se olisi kenraalin mielestä laiton.

Yhdysvaltain ilmavoimien strategisen komentokeskuksen (USSTRATCOM) päällikkönä toimiva kenraali John E. Hyten esitti lausumansa kansainvälisessä turvallisuusfoorumissa Halifaxissa.

STRATCOMin päällikkönä toimin presidentin neuvonantajana ja hän kertoo minulle mitä tehdä. Mutta jos se on laitonta, arvatkaa mitä sitten tapahtuu? Aion kertoa, että herra presidentti, tuo on laitonta. Miten hän vastaisi? Kysymällä mikä olisi laillista. Ja sitten esittäisimme vaihtoehdot, joissa olisi erilaisia vaikuttamistapoja tilanteeseen ja näin se homma toimisi. Ei se ole niin vaikeaa.

Myös Suomen puolustusvoimien komentaja, kenraali Jarmo Lindberg osallistuu Halifaxin turvallisuuskonferenssiin puhujana. Komentajan lisäksi tilaisuuteen osallistuu hänen erityisavustajansa, kommodori Jukka Anteroinen.

Timo Soini: Vihreiden ja SDP:n hallitus korottaisi veroja – "Duunarit, yrittäjät ja maaseutu maksaisivat laskun"

Maaseudun Tulevaisuus 17.11. 2017

"Energiaveroa korottamalla pysäytettäisiin paperikoneet ja suljettaisiin terästehtaiden ovet", Soini kuvailee.

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) ruotii kolumnissaan oppositiopuolueiden Vihreiden ja SDP:n vaihtoehtobudjetteja. Hänen mielestään näiden muodostama hallitus rahoittaisi toimintansa veronkorotuksilla ja mielikuvitusrahalla.

"Molempien vaihtoehdoissa silmiinpistävää on veronkorotusten tarve. Siinä missä tämä hallitus on toteuttanut 1,2 miljardin euron tuloveronkevennykset pieni- ja keskituloisia painottaen, sekä vihreät että SDP esittävät molemmat noin miljardin euron veronkorotuksia", Soini kirjoittaa.

"Erityisesti duunarit, yrittäjät ja maaseutu maksaisivat laskun.

Sininen Tulevaisuus.

Näin islamistinen terroriaalto sai Euroopan varpailleen – kiristyneet lait tulevat jäädäkseen ja voivat uhata yksilönvapauksia

Helsingin Sanomat 16.11. 2017

Suomessa suojelupoliisi ei kommentoi, kuinka monta terrori-iskua viranomaiset ovat onnistuneet estämään.


Poliisin tiedote Marraskuu 2017

Sosiaalisessa mediassa levinnyt seksuaalisen häirinnän vastainen #metoo-kampanja ei ainakaan vielä näy poliisin tilastoissa. Poliisin tietoon tulleiden seksuaaliset ahdistelujen määrä on pysynyt syksyllä kutakuinkin alkuvuoden tasolla. Määrä vaihtelee poliisin tilaston mukaan kuukausittain 31–48 ilmoituksen välillä.


Ranskassa viranomaiset saivat luvan määrätä ihmisiä kotiarestiin ilman oikeuden päätöstä. Saksassa poliisi voi tätä nykyä salakuunnella matkapuhelimia haittaohjelmien avulla.

Suomessa ovat työn alla muutokset poliisin voimankäyttösäännöksiin. Se voi tarkoittaa tavallista voimakkaamman väkivallan ja aseistuksen käyttöä uhkaavissa tilanteissa.

Taustalla on islamistisen terrorin aalto, jossa on kuollut EU-maissa noin 350 ihmistä vuodesta 2015 lähtien.

Terrorismin uhrien määrä laskee, mutta yhä useampi maa saa osansa iskuista – Kehittyneille maille vuosi 2016 oli pahin sitten WTC:n

Helsingin Sanomat 15.11. 2017

Terrori-iskuissa surmansa saaneiden määrä laski kolmatta vuotta peräkkäin, kertoo maailmanlaajuinen selvitys. Kaksi kolmesta maasta koki viime vuonna terrori-iskun.

Terrori-iskuissa kuoli viime vuonna vähemmän ihmisiä kuin kahtena aiempana vuonna, kertoo australialaisen tutkimuslaitoksen indeksi. Sen sijaan terrori-iskut ovat globalisoituneet ja levittäytyneet entistä useampaan maahan.

Kehittyneissä OECD-maissa vuosi 2016 oli tappavin sitten vuoden 1988, ellei mukaan lasketa New Yorkin WTC-iskua. Kahdessatoista maassa tehtiin viime vuonna ensimmäistä kertaa kuolemaan johtanut terrori-isku.

Viime vuonna yhteensä 77 maassa tehtiin vähintään yksi kuolemaan johtanut terrori-isku. Luku on kaikkein suurin instituutin käyttämässä tietokannassa, jota kokoaa yhdysvaltalainen Marylandin yliopisto.

Terrori-iskuissa kuoli viime vuonna 25 673 ihmistä. Luku on 22 prosenttia pienempi kuin huippuvuotena 2014.

Katso miltä WTC näytti vuonna 2004.

Ammattiliiton pomon kuukausipalkkaan yli 5000 euron korotus – ”Päätimme vähän nostaa”

Iltasanomat 14.11. 2017

Teollisuusliitto korotti roimasti johtajiensa palkkoja. Puheenjohtaja Riku Aallon palkka nousi yli 50 prosenttia.

Teollisuusliiton (aiemmin Metalliliitto) valtuuston puheenjohtaja Jyrki Levonen kertoo Ilta-Sanomille, että Aallon palkka nostettiin 14 900 euroon reilusta 9 000 eurosta, eli yli 50 prosenttia.

Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta

”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

Helsingin Sanomat 13.11. 2017

Peräti 15 000 tieteentekijää 184 maasta sanoo ihmisten vaarantavan koko ihmiskunnan tulevaisuuden, jos kulutusyhteiskunta ja väestönkasvu jatkavat nykyisellä tahdilla. Hätähuuto julkaistiin Bioscience-tiedejulkaisussa maanantaina. Sen nimi on ”Maailman tieteilijöiden varoitus ihmiskunnalle: toinen huomautus”.

Edellisen varoituksen ryhmä antoi 25 vuotta sitten. Tuolloin ”Huolestuneiden tieteilijöiden unioniksi” kutsuttuun joukkoon kuului noin 1 700 tieteilijää. Mukana on nyt siis melkein kymmenen kertaa niin monta tutkijaa kuin ensimmäisellä kerralla.

Varoituksen on allekirjoittanut myös 81 Suomessa työskentelevää tutkijaa.

”Vaarannamme tulevaisuutemme, kun emme vähennä rankkaa mutta maantieteellisesti ja väestöllisesti epäsäännöllistä materiaalien kulutustamme ja kun emme sisäistä, että pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin.”

Lausunnossa sanotaan, että ihmiset ovat laukaisseet kuudennen massasukupuuton aallon 540 miljoonan vuoden aikana. Voit lukea lisää kuudennesta sukupuuttoaallosta tästä HS:n laajasta ja tuoreesta artikkelista.

Syytetyn ehdoilla

Apu/Uuninpankopoika 12.11. 2017

Ensi viikolla näemme kummallisen oikeudenkäynnin, jossa asia käsitellään kokonaan syytetyn ehdoilla. Syyttäjä on luopunut todistajien kuulemisesta, ja koska oikeudenkäynti on nykyisin suullinen, niin myöskään esitutkinta-aineistoa ei voi käyttää todisteena. Syytettä tukevat todisteet jäävät kokonaan käsittelemättä, niitä ei käytännössä ole edes olemassa. Jos syytetty tuomitaan, niin hänet voidaan tuomita vain siitä, mitä hän itse myöntää.

Kyse on valtakunnasyyttäjä Matti Nissisen oikeudenkäynnistä, jossa hänelle vaaditaan sakkorangaistusta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Asia käsitellään syytetyn aseman takia suoraan Korkeimmassa oikeudessa. Syyte perustuu Valtakunnansyyttäjänviraston (VKSV) ja syyttäjänvirastojen koulutusostoihin Nissisen veljen pääosin omistamalta firmalta. Matti Nissinen on myöntänyt toimineensa tuottamuksellisesti. Syyttäjällä ei ole mitään näyttöä tahallisuudesta, koska todistajia ei käytetä.

En tiedä onko maassa koskaan ennen ollut sellaista oikeudenkäyntiä, jossa syyttäjä tietoisesti luopuu lähes kaikesta syytettä tukevasta näytöstä.

[Onko suomen oikeusjärjestelmä rapautumassa?]

Korkeimman oikeuden tuomari sai 270 000 euron sivutulot vuodessa, maksajaa ei kerrota – ”Vapaa-ajalla teen mieluummin näitä hommia kuin pelaan golfia”

Helsingin Sanomat 11.11. 2017

Suomen ylintä tuomiovaltaa käyttävä tuomari Ari Kantor ei näe välimiespalkkiossa ongelmaa, koska korkein oikeus saa tietää maksajan nimen ja hän tekee työt vapaa-ajalla.

Korkeimman oikeuden (KKO) tuomari Ari Kantor sai viime vuonna 270 000 euroa sivutuloja välimiestehtävästä, kertoo Helsingin Sanomien selvitys. Korkeimman oikeuden jäsenen virkapalkka on noin 135 000 euroa vuodessa, joten Kantor sai sivutuloja kaksi kertaa peruspalkkansa verran.

Palkan maksaja on salassa pidettävää tietoa, ja välimiesoikeuden ulkopuolella sen saa tietää vain korkeimman oikeuden johto.

Kohu ”ideologisesti työttömästä” Ossi Nymanista: nyt puhuu nuori filosofitähti Frank Martela: ”Ihminen tarvitsee päämäärän, miksi nousta aamulla ylös”

Demokraatti 9.11. 2017

Filosofi ja tietokirjailija Frank Martela kokee viimeaikaisen kohun ideologisista työttömistä ylimitoitetuksi. Kyse on kuitenkin hyvin marginaalisesta ilmiöstä. Keskustelu lähti liikkeelle kirjailija Ossi Nymanin haastattelusta Helsingin Sanomissa, jolle Nyman kertoi välttelevänsä työtarjouksia ja olevansa ideologisesti työtön.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz vastasi Nymanille sanomalla, että Nymanilla on kaikki vapaus heittäytyä työmarkkinoiden ulkopuolelle, kunhan ei tee sitä hänen rahoillaan.

Ajatus siitä, että kaikille on olemassa töitä, ja työttömät pitää saada töihin kepillä ja porkkanalla on Martelasta vanhentunut ajatus. Kolmenkymmenen prosentin työttömyydestä voi tulla pysyvä olotila. Espanjassa tästä on nuorten kohdalla jo esimakua.

Twitter-viestit ovat nyt 280-merkkisiä: Yhtiö tuplasi twiittien pituuden ja uskoo saavansa lisää liikennettä

Helsingin Sanomat 8.11. 2017

VIESTIPALVELU TWITTER on kasvattanut viestien pituutta kansainvälisesti. Muutos tehtiin myöhään maanantai-iltana Suomen aikaa.

Uutistoimisto Reuters kertoi myöhään maanantaina, että Twitter tuo aiemmin kokeilukäytössä olleen uudistuksen lähes kaikkien kielialueiden käyttöön. Muutos ei koske ainakaan toistaiseksi korean, japanin ja kiinan kieliä, sillä merkkimäärän ahtaus ei ole vaivannut niitä aiemmin.

Aiemmin Twitter-viestiin mahtui 140 merkkiä. Uudistus kasvattaa pituuden kaksinkertaiseksi 280 merkkiin.

Erilaisia lupauksia on jo annettu.
#SoMevaari on kerrottu seuraajien ostamisesta.
Muutamalla kympillä saa kymmeniä tuhansia seuraajia.

Myös suomalaisten Twitter-käyttäjien viestit ovat nyt kaksi kertaa niin pitkiä kuin aikaisemmin. Muutos vaikuttaa koskevan aluksi vain selaimella kirjoitettavia twiittejä.

Laura Huhtasaari tunnusti: ”Ajoin reilusti ylinopeutta ja sain sakot”

Uusi Suomi 8.11. 2017

Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari on kertonut Facebook-päivityksessä ylinopeussakoistaan.

Rakkaat ystävät. Haluan tunnustaa teille jotakin. Ajoin tässä syksyllä reilusti ylinopeutta ja sain sakot. Pahoittelen asiaa. Otan tästä opikseni, Huhtasaari kirjoittaa päivityksessään.

Haluan, että kuulette tästä ensin minulta.

Tuomio­päivän kello osoittaa ydin­tuhon olevan lähempänä kuin kertaakaan sitten vuoden 1953 – eikä syy ole Pohjois-Korea vaan Yhdysvaltain uusi super­pommi

Helsingin Sanomat 7.11. 2017

Maailmalla pelätään Pohjois-Korean ydinasetta. Kannattaisi pelätä isojen ydinasevaltojen uusia aseita, tutkijat varoittavat.

YDINTUHOA ennustavan tuomiopäivän kellon viisarit siirtyivät tänä vuonna lähemmäksi kohtalokasta keskiyötä kuin kertaakaan sitten vuoden 1953.

Silloin Neuvostoliitto räjäytti vetypommin, jollaisen Yhdysvallat ehti räjäyttää ensin syksyllä 1952.

UUTTA ydinvarustelua vauhdittaa Bas:n asiantuntijoiden mukaan ennen kaikkea yhdysvaltalaisten ydinkärkien uusi supersytytin. Yhdysvallat on ottamassa sitä käyttöön. Venäjä ja Kiina kehittävät sille vastakeinoja.

Journalismin objektiivisuuden ideologia estää toimittajia oppimasta kansalaisyhteiskunnan innovaatioista

Väitös: MA Taneli Heikka 7.10. 2017

Heikan mukaan journalismille tekisi hyvää, jos toimittajat uskaltaisivat olla enemmän osallistuvia yhteisön jäseniä ja vähemmän ulkopuolisia tarkkailijoita. Tälle uskaliaisuudelle esitetään myös konkreettisia toimintatapoja.

Esimerkiksi maakuntalehdet ja Yleisradio voisivat kutsua koolle erimielisten dialogeja. Ehdotan marginalisoitujen ja vallankäyttäjien tuomista dialogin piiriin arvostuksen hengessä. Näin media voisi olla myönteisen yhteiskunnallisen kehityksen mahdollistaja, Heikka sanoo.

Keskeinen löydös oli, että journalistisia innovaatiota syntyy organisaatioiden välisellä, ammatillisesti harmaalla vyöhykkeellä. Esimerkiksi digitaalisten viestintätyökalujen rakentamisessa ja verkostomaisessa yhteistyössä kansalaisaktivistit olivat edelläkävijöitä. Parhaimmillaan toimittajien ja kansalaisyhteiskunnan välinen dialogi oli toimittajien jättäessä ammatillisen roolinsa hetkeksi sivuun ja osallistuessa innovaatiotyöskentelyyn muiden kanssa.

Mediasta räväköitä pamfletteja kirjoittanut Taneli Heikka tutkii väitöskirjassaan toimittajien roolia. Heikan mukaan journalismille tekisi hyvää, jos toimittajat ilmaisisivat mielipiteensä ja hylkäisivät ulkopuolisen tarkkailijan roolin. Millaista uutta otetta tutkija Heikka tarjoille kuullaan Julkisessa sanassa. Kuuntele lähetys.

Välitön pommisade alkoi: Saudi-Arabia raivostui Iranille ja hutheille – samalla käynnistyi ”ennennäkemätön” sisäinen puhdistus

Uusi Suomi 6.11. 2017

Saudi-Arabiassa koettiin viikonloppuna 24 tuntia, jotka ennakoivat historiallisia muutoksia sekä Saudi-Arabian sisällä että sen lähialueilla. Tekeillä on 32-vuotiaan kruununprinssi Mohammed bin Salmanin vallankumous, arvioivat asiantuntijat muun muassa amerikkalaiskanava CNN:n mukaan.

Lauantain tapahtumat käynnistyivät naapurimaa Libanonin pääministeri Saad Haririn annettua eroilmoituksensa Saudi-Arabiassa. Libanonin ja Saudi-Arabian kaksoiskansalainen Hariri arvosteli ilmoituksessaan hallituskumppaniaan Hizbollahia ja varoitti Hizbollah-liikkeen shia-liittolaista Irania sotkeutumasta arabimaiden sisäisiin asioihin. Hariri kertoi pelkäävänsä salamurhaa.

Libanonin koalitiohallituksen kaatuminen voi tarkoittaa Iranin ja Saudi-Arabian välien eskaloitumista ja Libanonin joutumista konfliktin välikappaleeksi Jemenin tavoin. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kuulutti tuoreeltaan toimia Irania vastaan.

Uusi tietovuoto paljastaa Trumpin hallinnon yhteyksiä Venäjälle ja huippupoliitikkojen veroparatiisikytköksiä

Yle Uutiset 5.11. 2017

Paratiisin papereiksi nimetty massiivinen tietovuoto valaisee myös Englannin kuningattaren, U2:n keulahahmon Bonon ja monen muun tunnetun maailmantähden yhteyksiä veroparatiiseihin.

Valtava uusi tietovuoto Paratiisin paperit paljastaa uusia yhteyksiä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinnon ja Venäjän johdon välillä. Yhdysvaltain kauppaministeri Wilbur Ross on tehnyt miljoonabisneksiä Kremliä lähellä olevien liikemiesten kanssa.

Rossin liikekumppaneina ovat olleet muun muassa venäläis-suomalainen miljardööri Gennadi Timtšenko ja Venäjän presidentin vävy Kirill Shamalov.

Paratiisin papereiksi nimitetyssä vuodossa on tietoja myös muun muassa Englannin kuningattaren Elisabetin, U2-yhtyeen keulahahmon Bonon sekä laulaja Madonnan toiminnasta veroparatiiseissa.

Luotiliiveihin pukeutunut mies hyökkäsi rynnäkkökiväärin kanssa texasilaisen pikkukaupungin kirkkoon: 26 kuoli ja yli 20 loukkaantui

Helsingin Sanomat 5.11. 2017

Uhrien joukossa oli muun muassa pastorin teini-ikäinen tytär ja lukuisia lapsia. Ampuja löytyi hetkeä myöhemmin kuolleena romuttuneesta autostaan.

Ainakin 26 ihmistä kuoli ja yli 20 loukkaantui, kun asemies avasi tulen baptistikirkossa Texasissa Yhdysvalloissa jumalanpalveluksen aikana sunnuntaina.

Joukkomurha tapahtui noin 400 asukkaan Sutherland Springsin pikkukaupungissa noin 30 kilometriä San Antonion itäpuolella. Poliisin mukaan uhrit ovat iältään 5–72-vuotiaita.

Kuvernööri Greg Abbottin mukaan kyse on Texasin historian pahimmasta joukkoampumisesta.

Ampuminen tapahtui vain runsas kuukausi sen jälkeen, kun 58 ihmistä kuoli Las Vegasissa koko Yhdysvaltain historian toistaiseksi pahimmassa joukkoampumisessa.

Tämä tapahtumista tiedetään: Noin 20-vuotias valkoihoinen mies tuli kello 11.20 kirkolle mustissa, armeijan taisteluasua muistuttavissa vaatteissa ja luotiliiveissä. Hän alkoi ampua jo kirkon pihalla rynnäkkökiväärillä ja jatkoi tulitusta kirkon sisällä.

Joku julkaisi 16 000 suomalaisen henkilötunnukset netissä kuusi vuotta sitten – nyt niillä tehtaillaan tuhansia rikoksia vuodessa

Yle Uutiset 5.11. 2017

"Voi teitä Ylilaudan sankareita", aloitti poliisi Marko Forss päivityksensä lauantaina 5.11.2011. Joku oli juuri julkaissut Ylilauta.org-sivustolla tiedoston, jossa oli 16 000 suomalaisen henkilötietoja. Nimiä, osoitteita, puhelinnumeroita, henkilötunnuksia.

Hetudump.txt-nimisen tiedoston tiedot olivat muun muassa Itä-Suomen yliopiston ja Työtehoseuran järjestelmistä. Opiskelijoita neuvottiin olemaan huolestumatta liikaa. Oikeasti tuskin kukaan yliopistossa tai muuallakaan tiesi, mitä kaikkea henkilötietojen vuotamisesta voisi seurata.

Pian tietovuodon jälkeen nettiin ilmestyi palveluita, joista kuka tahansa pystyi tarkistamaan, oliko hänen tietonsa vuodettu. Sitä kautta Jari sai tietää olevansa listalla.

Seuraavalla viikolla KRP kertoi, että vuodettuja henkilötunnuksia oli käytetty rikoksiin. Ne olivat kuitenkin vain yksittäisiä tapauksia. Osa tietovuodon uhreista haki varmuuden vuoksi omaehtoista luottokieltoa, jotta tietoja ei pystyisi käyttämään ainakaan isompiin petoksiin. Osa yritti jopa saada uuden henkilötunnuksen, mutta sellaista ei myönnetty kuin viimeisenä mahdollisena keinona.

Vielä seuraavana päivänä Jari sai postissa laskun ajoneuvoverosta ja vakuutusyhtiöltä asiakirjat liikennevakuutuksesta. Tietokoneet eivät olleet riittäneet – varas oli ostanut melkein kymmenen tuhannen euron Audin Jarin nimiin.

Sadan vuoden talo -blogi: 3. Pää oli räjähtää
- 170 000 euroa likosi sateessa

Yle blogit 3.11. 2017

Seisoin sateesta märkänä työmaalla todistamassa pahimman pelkoni toteutumista. Piiskaava sadevesi valui asentajien pystyttämiä seiniä pitkin, kun tuuli riepotteli pressuja ja muovisia peitteitä. Suojaus oli jätetty puolitiehen, vaikka saderintaman tiedettiin saapuvan.

Olin kertonut selväsanaisesti kuivaketjun vaatimuksestani eri käänteissä talon rakentajille ja suunnittelijoille, mutta jälkikäteen ajateltuna en kuitenkaan riittävästi. Olisi pitänyt jankuttaa. Ja jankuttaa.

Nyt seisoin sateesta märkänä työmaalla todistamassa pahimman pelkoni toteutumista. Olin peittelemässä asentajien pystyttämiä seiniä, jotka olivat vielä edellispäivänä olleet kuivia.

Miten asenne saadaan korjattua?

Pääni oli räjähtää, kun katselin voimattomana veden kastelevan urakkahinnaltaan vajaan 170000 euron hintaista runkorakennetta.

Kuohunta näyttelijä Kevin Spaceyn ympärillä syvenee – nyt myös House of Cards -sarjan työryhmä syyttää häntä seksuaalisesta ahdistelusta

Helsingin Sanomat 3.11. 2017

Näyttelijä Kevin Spacey on käytöksellään myrkyttänyt House of Cardsin kuvausten työilmapiirin, sanovat amerikkalaisen uutiskanavan CNN:n lähteet.

Amerikkalaisnäyttelijä Kevin Spaceyn ympärillä puhjennut skandaali laajenee. Nyt suositun poliittisen draamasarjan House of Cardsin työryhmän jäsenet syyttävät häntä seksuaalisesta ahdistelusta.

Kanava on haastatellut kahdeksaa ihmistä, jotka työskentelevät tai ovat työskennelleet sarjassa. Heidän mukaansa Spacey olisi käytöksellään ”myrkyttänyt työilmapiirin”.

Yksi heistä kertoo itse joutuneensa Spaceyn ahdistelemaksi. Ahdisteltu mies on työskennellyt sarjassa tuotantoassistenttina. Hän on kertonut tapauksen sattuneen sarjan alkuaikoina.

Myös House of Cards -sarjan tekeillä olevan tuotantokauden kuvaukset on keskeytetty toistaiseksi. Spacey on sarjan päätähti.

[Harmi jos hyvän sarjan tuotanto päättyy.]

Pärjääkö ihminen kasviksilla

Kansan Uutiset 2.11. 2017

Kuka tämän kasvisruokainnostuksen Suomeen toi?

-

Syövätkö suomalaiset riittävästi kasviksia?

-

Onko kasvisten syönti enemmän naisten kuin miesten juttu?

-

Saako Suomessa ympäri vuoden riittävästi kotimaisia kasviksia?

-

Pärjääkö ihminen kanin ruualla? Saako siitä kaiken mitä ihminen tarvitsee?

-

Miksi kasvisruokien suosio suomessa kasvaa, Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä?

Martti Ahtisaari: Maailman konfliktien taustalla yksi ja sama tekijä

Uusi Suomi 2.11. 2017

Maailman kaikkien nykyisten kriisien taustalla on aina sama ongelma, katsoo presidentti Martti Ahtisaari.

Kun analysoimme maailman tilaa vuonna 2017 näemme, että kriiseillä lähes aina on yhteinen nimittäjä. Olkoon sitten kyse globaalista pakolaisliikkeestä, rohingyoista Myanmarissa, Pohjois-Korean kriisistä tai ehkä vaikka vahvemmista populistisista ja ääritendensseistä Yhdysvalloissa tai Pohjoismaissa. Tavalla tai toisella takana on aina sama ilmiö: se että joku kokee epätasa-arvoa, Ahtisaari sanoo.

Pohjoismaista hyvinvointivaltion malli onkin Ahtisaari mukaan ”kertakaikkiaan paras ja toimivin yhteiskuntamalli, joka on olemassa”. Presidentti nosti esiin, kuinka kansainvälinen lehdistö on löytänyt amerikkalaisen unelman Ruotsista ja Suomesta.

Niskasta kiinni ja puukolla selekähän

Turun Sanomat 1.11. 2017

Syyttömyysolettama on yksi länsimaisen oikeusjärjestelmän tärkeimpiä peruspilareita. Ihminen on syytön niin kauan kunnes hänen syyllisyytensä on laillisesti oikeudenkäynnissä toteen näytetty.

Todistustaakka on syyttäjällä, jonka on kyettävä osoittamaan rikoksesta epäillyn syyllisyys. Syytetylle taas on taattava aito mahdollisuus puolustautua ja torjua itseensä kohdistuvat syytökset.

Tämä periaate on elintärkeä suojamuuri mielivaltaa, vainoa ja oikeudetonta leimaamista vastaan. Se on yksi keskeisimpiä ihmisoikeuksia ja perusedellytys oikeusturvan olemassaololle.

Syyttömyysolettamasta luopumisen seurauksiin voi perehtyä vaikkapa tutustumalla Neuvostoliiton ja kansallissosialistisen Saksan historiaan.

Esimerkiksi sosiaalisen median erilaiset kampanjat kääntyvät helposti ajojahdeiksi, jossa syytökset lentävät ja ihmisille langetetaan julkisia häpeätuomioita ilman minkäänlaista mahdollisuutta puolustautumiseen.

On erittäin huolestuttavaa, että jopa tiedotusvälineet ovat lähteneet nyt julkaisemaan nimeltä mainituista tai muuten tunnistettavista henkilöistä verkossa esitettyjä nimettömiä kertomuksia ja väitteitä, joiden todenmukaisuutta ei mitenkään ole voitu vahvistaa.

Saara Aallon uran alku on ollut kuin hidastetun kolarin katsomista – nyt laulaja tarjoaa vihdoin vastauksia

Helsingin Sanomat 31.10. 2017

En ole ainut pop-entusiasti, joka on seurannut kuluvan vuoden ajan Saara Aallon uraa pakko­mielteisen tarkasti. Typerryttävä Suomi-hype ja X Factor -menestys olivat kuin täyttynyt tiimalasi, joka on sittemmin näyttänyt valuvan tyhjäksi ilman, että juuri kukaan on välittänyt.

Kun kevään areenakeikan yhteydessä ei kuulunut uutta singleä, hiekka alkoi valua nopeammin. Kesäkuussa Saara Aalto lupasi taas suuria uutisia. Single? Ei, vaan Aalto ilmoitti lähtevänsä Suomen X Factorin tuomariksi ensi kevääksi.

Entistäkin hälyttävämpi merkki. Hiekan valuminen tuntui muuttuvan hidastetun kolarin katsomiseksi, josta mieleen tulivat Sara Forsbergin vaikeudet. (Yhdistävänä tekijänä molemmat ovat lähipiirinsä manageroitavia: Forsberg enonsa, Aalto puolisonsa.)

Aalto on itse väittänyt, että musiikkia tehdään kaikessa rauhassa ja keikkoja on varaa valita. Kaikki hyvin, siis.

Silti hän ei tehnyt kesällä Suomessa yhtään nimifestivaalia, vaan possujuhlia. Kotikenttäkeikka Vaalan Manamansalossa peruttiin kehnon lipunmyynnin vuoksi. Briteissä ohjelmassa oli pelkkiä Pride-kulkueita.

Teatraalinen artisti viitannee sellaiseen glitteriin ja säkenöintiin, joilla Pride-suosiota riittää varmasti jatkossakin. Musikaalipuheet voitaneen unohtaa toistaiseksi.


Arkisto » © dpk.fi