dpk.fi

Suomessa kehitetty menetelmä tuottaa ravintoa pelkästä ilmasta ja auringonvalosta

Yle Uutiset 22.7. 2017

Uudella menetelmällä voitaisiin helpottaa nälänhätää pelloista piittaamatta. Meille länsimaalaisille tutkijat visioivat uudenlaista kodinkonetta pyöräyttämään proteiinia.

Suomalaisten tutkijoiden kehittämällä menetelmällä on onnistuttu tuottamaan ruoan raaka-ainetta ilman peltoja tai muita viljelyksiä, pelkästään ilmasta ja auringonvalosta.

Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa LUT:ssä ja Teknologian tutkimuskeskuksessa VTT:ssä kehitetyllä menetelmällä on jo valmistettu ensimmäinen erä yksisoluproteiinia, josta voidaan tehdä ruokaa ihmisille ja rehua eläimille.

Käytännössä tässä hyödynnetään luonnon monimuotoisuutta. On tosiaan olemassa organismeja, jotka pystyvät hyödyntämään energianlähteenään vetyä. Se voidaan tehdä sähköstä, ja sähkö voidaan totta kai tehdä vaikka aurinkopaneeleilla, kertoo VTT:n johtava tutkija Juha-Pekka Pitkänen.

Tutkijat arvioivat, että Auringon antama energia on hyödynnettävissä jopa kymmenen kertaa niin tehokkaasti kuin tällä hetkellä esimerkiksi soijan kasvattamisessa, joka perustuu fotosynteesiin eli kasvien yhteyttämiseen.

Teknologia­vaikuttaja Risto Siilasmaa patistaa Suomea perehtymään tekoälyyn – ja passitti itsensäkin tekoälyn verkkokurssille

Helsingin Sanomat 22.7. 2017

Lyhytnäköinen toiminta politiikassa, työmarkkinoilla ja yrityksissä ärsyttää Nokian hallituksen puheenjohtajaa Risto Siilasmaata. Hän haluaa painottaa kaikessa päätöksenteossa Suomen pitkän aikavälin etua. Juttu on osa Talouden sankarit -sarjaa.

SUOMALAISEN yritysmaailman suurvaikuttaja Risto Siilasmaa haluaa elää niin kuin opettaa.

Alkuvuoden aikana hän on vaatinut johtavia poliitikkoja ja virkamiehiä perehtymään tekoälyyn ja sen vaikutuksiin. Digitaalinen murros kiihtyy, ja päättäjien pitäisi ymmärtää muutosta paljon nykyistä paremmin, Siilasmaa uskoo.

Kesän aikana Siilasmaa on siirtynyt itse puheista tekoihin. Hän kirjautui kuukausi sitten Stanfordin huippuyliopiston avoimelle verkkokurssille ohjelmoimaan tekoälyjärjestelmiä.

”Koodasin alkeellista tekoälyä joskus 1980-luvulla, ja sen jälkeen olen sitä pitkään seurannut. Silti on tärkeää oikeasti ymmärtää mistä puhuu ja alkaa opiskella sitä.”

SIILASMAAN mukaan tekoälyn nopea kehitys tuo mukanaan sekä valtavia mahdollisuuksia että merkittäviä uhkia.

”Tekoäly liittyy terveydenhuoltoon, opetukseen, johtamiseen, turvallisuuspolitiikkaan ja tietoturvaan. Se liittyy aivan kaikkeen.”

Jussi Halla-aho vastaa Simon Elon Venäjä-vihjailuun: ”Kuulostaa hullun horinalta”

Uusi Suomi 21.7. 2017

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho pitää Uusi vaihtoehto -ryhmän puheenjohtajan Simon Elon Venäjä-vihjailuja ”hullun horinana”. Halla-aho sanoo Uudelle Suomelle, että pelkkiä vihjailuja on vaikea kommentoida.

Elo on vihjannut, että niin MV-lehden kuin Jussi Halla-ahon puheenjohtajaksi valinnan takana olisi venäläistä vaikuttamista. Elo sanoi Uudelle Suomelle, ettei tarkoita Venäjän olevan Halla-ahon henkilön takana.

-Kyllähän ne suoraan sanottuna kuulostavat hullun horinalta. En oikein osaa niitä kommentoida, Halla-aho sanoo Uudelle Suomelle.

[On tainnut Simon Elo nauttia muutakin kuin 0,7 prosenttista @SiniTulevaisuus gallup lukuja. ]

Uudelle vaihtoehdolle karmeat gallup-luvut: Puheenjohtaja Elo uskoo kannatuksen vielä löytyvän

Yle Uutiset 20.7. 2017

Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän kannatus jäi alle yhden prosentin Ylen kyselyssä.

Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo on kuitenkin toiveikas. Hän uskoo, että hallituksen päätöksillä Suomen talous saadaan nousuun ja työllisyys kasvuun.

– Ja sitä kautta kyllä se kannatuskin seuraa perässä, Elo vakuuttaa.

Elon johtama ryhmä kerää paraikaa kannatuskortteja Sininen tulevaisuus -nimeä kantavan puolueen rekisteröimiseksi. Tähän mennessä kortteja on kasassa parituhatta.

Tämä ei ole tieteisfantasiaa: Yhdysvaltain sotalaivan kannella nököttää äänettömästi tuhoa kylvävä lasertykki

MTV Uutiset 19.7. 2017

Yhdysvaltain laivaston USS Ponce -aluksen kannella törröttää jättimäistä kaukoputkea muistuttava ase, joka on kuin suoraan tieteiselokuvasta. Kymmeniä miljoonia maksanut LaWS on tiettävästi maailman ensimmäinen toimiva lasertykki, aluksella vieraillut uutiskanava CNN kertoo.

Tykin operoinnista vastaava kapteeni Christopher Wells kuvailee tykkiä uutiskanavan haastattelussa ”luotiakin tarkemmaksi”. Tarkkuuden takaa se, että tykin suusta lähtevä fotonisuihku syöksyy kohteeseensa valonnopeudella. Aseella voi siis ampua kovaakin vauhtia liikkuvaan kohteeseen ennakkoa ottamatta.

GAME of THRONES

Game of Thronesin seitsemäs kausi alkaa 17.7. Nytin erikoissivu näyttää Westerosin fantasiamaailman kartalla, missä tarinan päähenkilöt ovat seitsemännen kauden alussa. Lisäksi kerromme tiivistelmän keskeisistä tapahtumista.

Game of Thronesin juoni on kuuden kauden aikana ehtinyt käydä läpi monia käänteitä. Kymmenet henkilöt lukuisissa eri paikoissa ovat kietoutuneet moniin mutkikkaisiin juoniin.

Tällä Nytin erikoissivulla voit virkistää muistiasi ja katsoa kartalta, missä paikoissa ja millaisissa tilanteessa sarjan päähenkilöt nyt ovat. Kartta on jaettu neljään osaan. Klikkaamalla tai koskettamalla paikan nimeä aukeaa kuvaus paikalla olevien henkilöiden tilanteista. Rullaamalla alas pääset seuraavaan karttaan.

Game of Thrones on yhdysvaltalainen fantasiadraamasarja, jonka ovat luoneet David Benioff ja D. B. Weiss. Se perustuu George R. R. Martinin Tulen ja jään laulu -fantasiakirjasarjaan.

Sauli Niinistö turvapaikanhakijoista: ”Siihen vastaanottokykymme ei riitä pitkän päälle”

Uusi Suomi 12.7. 2017

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö katsoo, ettei Suomi voi ”pitkän päälle” ottaa vastaan yhtä paljon turvapaikanhakijoita kuin vuonna 2015. Tuolloin Suomeen saapui kaikkiaan noin 32 500 turvapaikanhakijaa.

Samalla Niinistö vastasi kansalaisten huoleen siitä, että maahanmuuttajat saisivat enemmän sosiaalietuuksia kuin suomalaiset.

En minä usko, että maahanmuuttajat sen enempää saavat kuin muutkaan, Niinistö sanoo MTV:n haastattelussa SuomiAreenassa.

Pekka Haavisto väläytti yllättävää Nato-skenaariota – ”Tulisi harkittavaksi ihan toisella tavalla”

Uusi Suomi 11.7. 2017

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto pohtii, että Nato-jäsenyyden harkinta voi tulla Suomelle eteen mutkan kautta.

Porin Suomi Areenassa presidenttiehdokkaille järjestetyssä MTV:n tilaisuudessa hän esitti, että Suomen ja Ruotsin syvenevästä puolustusyhteistyöstä johtuen kysymys Nato-jäsenyyden hakemisesta voisi nousta esiin, jos Ruotsi päättää hakea Natoon. Ruotsissa jo neljä puoluetta on asettunut tukemaan Nato-jäsenyyttä.

Yksi mahdollinen tulevaisuus voisi olla se, että Ruotsissa vaihtuu hallitus, joka päättää siellä täysin meistä riippumatta anoa Nato-jäsenyyttä. Tällaisessa tilanteessa asia tulisi tietysti meille harkittavaksi ihan toisella tavalla myös sen takia, että Suomi–Ruotsi-yhteistyö varmaan vaikeutuisi. Toinen olisi Natossa, toinen ei olisi, Haavisto sanoo.

Donald Trump osallistui Kolmen meren aloitteen kokoukseen Puolassa – miksi Suomi ei ole mukana yhteistyössä, johon kuuluvat kaikki Baltian maat?

Helsingin Sanomat 10.7. 2017

Kolmen meren aloite nousi otsikoihin viime viikolla, kun presidentti Donald Trump osallistui yhteistyöhankkeen kokoukseen Puolassa. Yksi aloitteen kolmesta merestä on Itämeri, mutta Suomessa aloitteesta ei ole kuullut juuri kukaan.

”TOISTATKO uudestaan? Mikä aloite?”

Soittokierros valtionhallintoon paljastaa, että Kolmen meren aloitteesta ei tiedetä juuri muuta kuin nimi, jos sitäkään.

Ulkoministeriössä, valtioneuvoston kansliassa, työ- ja elinkeinoministeriössä sekä liikenne- ja viestintäministeriössä vastaus kysymykseen Kolmen meren aloitteesta on lähinnä hämmentynyt hiljaisuus. Lähes kaikki virkamiehet sanovat, etteivät ole kuulleet aloitteen nimeä koskaan.

Yksi aloitteen kolmesta merestä on Itämeri. Baltian maat ovat mukana, mutta Pohjoismaat eivät.

Kolmen meren aloite on vuonna 2016 perustettu 12 maan yhteistyöhanke. Mukana ovat Puola, Unkari, Tsekki, Slovakia, Romania, Bulgaria, Liettua, Latvia, Viro, Kroatia, Slovenia ja Itävalta. Kaikki maat ovat EU-jäseniä, ja suurin osa on myös entisiä Neuvostoliiton vaikutuspiirin maita.

Kokouksen jälkeen moni kysyi, miksi Suomi ei ollut mukana. Esimerkiksi diplomaatti Alpo Rusi ihmetteli tätä Iltalehden kolumnissaan.

Suomalaistutkija varoittaa: Rooman tuhon kaltainen katastrofi voi toistua, kun väestönkasvu lakkaa

Helsingin Sanomat 9.7. 2017

Kirjallisuudessa on esitetty yli 700 eri selittävää tekijää Rooman imperiumin romahdukselle, toinen toistaan mielikuvituksellisempia. Jotkut selitykset kertovat enemmän esittäjästään kuin itse Roomasta.

”ROOMA on narratiivinen arsenaali. Sitä käytetään eri aikoina eri asioiden perustelemiseen. Sitä ovat käyttäneet fasistit ja marxistit. Yleensä analyysit ovat olleet melko epähistoriallisia”, sanoo Jyväskylän yliopiston taloushistorian ja strategian professori Juha-Antti Lamberg.

Aihepiirin klassikko on Edward Gibbonin kirja Rooman tuhosta 1700-luvun lopulta. Se asetti imperiumin lopullisen hajoamisen hetkeksi vuoden 476, kun germaanit syöksivät Länsi-Rooman viimeisen keisarin Romulus Augustuluksen vallasta. Gibbonin syyttävä sormi osoitti erityisesti moraalikatoa kohti.

NYKYMAAILMA voi oppia Rooman tuhosta paljon, Lamberg sanoo. Hän on avustajiensa kanssa kirjoittanut Rooman tuhoon johtaneesta kehityskulusta artikkelin, joka esitellään elokuussa Atlantassa Academy of Management -konferenssissa. Siellä se on ehdolla parhaaksi kansainväliseksi tutkimuspaperiksi.

Imperiumin yli 200 vuotta kestänyt alamäki heijastaa ison talousjärjestelmän romahtamista, ja ajatuskulkuna se on relevantti mille tahansa yhteiskunnalle koska vain, Lamberg sanoo.

Roomassa kaikki alkoi väestön vähenemisestä. Imperiumi menetti alueita ja niiden mukana väestöä. Samalla syntyvyys laski ja kuolleisuus kasvoi sotien ja tautien myötä.

Väestön vähetessä myös kauppaa käytiin vähemmän ja verokertymä pieneni. Keskusvallan pienentyneet resurssit alkoivat näkyä kaikkialla. Paikat niin sanotusti repsottivat.

On myönnettävä se, että romahdusta eivät aikalaiset havaitse. Nykyisen Zürichin tai Unkarin alueella Rooman viimeisinä vuosisatoina 50-vuotiaaksi varttunut ihminen ei havainnut kummoisia muutoksia elämänsä aikana. Kyse ei varsinaisesti ollut yksittäisen henkilön näkökulmasta tragediasta.

Kuitenkin hieman pidemmällä aikavälillä katsottuna kyseiset alueet autioituivat täysin.

Putinin ja Trumpin odotettu ensimmäinen tapaaminen Hampurissa kesti kaksi ja puoli tuntia – Melania Trump yritti saada presidentit lopettamaan

Helsingin Sanomat 8.7. 2017

Venäjän Vladimir Putin ja Yhdysvaltain Donald Trump kohtasivat viimein presidentteinä. Hampurin G20-kokouksessa maat hakivat ratkaisua muun muassa kyberhyökkäyksiin sekä sotiin Syyriassa ja Ukrainassa.

HAMPURIN G20-kokouksen odotetuin kohtaaminen kesti odottamattoman kauan. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin puolituntiseksi suunniteltu ensimmäinen kohtaaminen presidentteinä kesti lopulta kaksi tuntia kuusitoista minuuttia.

Paikalla tapaamisessa olivat myös Yhdysvaltain ulko­ministeri Rex Tillerson ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov. Tapaamista sävytti moni Yhdysvaltoja ja Venäjää toisistaan erottava mutta myös yhdistävä kysymys, kuten Syyria-strategia, Ukrainan sota ja terrorismin vastaiset toimet.

Huomattava osa keskustelusta koski Syyrian tilannetta. Uutistoimistojen mukaan Yhdysvallat ja Venäjä aikovat julistaa Syyriaan tulitauon. Tulitauko tulisi voimaan sunnun­taina.

”Olemme Putinin kanssa keskustelleet erilaisista asioista ja mielestäni keskustelut ovat sujuneet todella hienosti. Meillä on ollut todella hyvät keskustelut. Jatkamme keskusteluita ja odotamme, että paljon positiivisia asioita tapahtuu sekä Venäjälle että Yhdysvalloille”, Trump sanoi ennen kuin media ohjattiin tilasta ulos.

Kukaan ei pian jaksa ottaa tätä touhua vakavasti

Kotimaa 7.7. 2017

Politiikan uskottavuus jatkaa kansanedustajan mielestä rapistumistaan.

Yrittäjä-kansanedustaja Hjallis Harkimo (kok.) kertoo Iltalehden blogissaan kolmesta asiasta, jotka hänen huomionsa mukaan kesäihmisiä kiinnostavat, mutta joiden kuvioita vallan käytävillä ei ymmärretä.

Heitä kiinnostaa mitä oikein tapahtui hallituksessa, kun perussuomalaisille valittiin uusi puheenjohtaja – mikä ihmeen kuvio se oli? On käynyt selväksi, että asia on ihmisille kaikkea muuta kuin selvä, Hjallis Harkimo kirjoittaa.

Harkimon mukaan hän osaa vielä vastata, että selvästi kaikissa pääpuolueiden liikkeissä tarkoitus oli välttää hallituksen kaatuminen. Hän sanoo itse epäilevänsä hallituksen pysymistä kasassa.

Miksi soten valmistelu menee uusiksi? Neljä kysymystä ja vastausta keskiviikon tapahtumista

Helsingin Sanomat 6.7. 2017

Pääministeri Juha Sipilä kertoi luulleensa vielä viime viikolla, että vanha aikataulu pitää. Viikonloppuna hän oli perehtynyt aineistoon ja muuttanut sen jälkeen kantaansa. Syynä huonoon valmisteluun olivat Sipilän mukaan virkamiehiltä saadut ristiriitaiset tiedot.

Uusiksi meni, vaikka 30.6. 2017 Rehula lupaili kuita taivailta.

JO KYMMENISEN vuotta valmistellussa sosiaali- ja terveyspalvelujen (sote) uudistuksessa tapahtui jälleen iso käänne keski­viikkona , kun pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi, että valmistelu menee monilta osin kokonaan uusiksi.

Pienet viilaukset valinnan­vapauslakiin eivät riitä, vaan ­sote-uudistukseen liittyvästä valinnanvapauslainsäädännöstä tulee kokonaan uusi esitys keväällä, Sipilä kertoi.

Mistä hallitus päätti?

Ensinnäkin kokoomuksen ajama valinnanvapausosio laista menee kokonaan uusiksi. Va­linnanvapaus sinänsä pyritään säilyttämään, mutta toteutus­tapaan etsitään uudet muodot. Muilta osin sote-uudistus etenee suunnitellusti.

Toisekseen hallitus päätti jatkaa sote- ja maakuntauudistusta siten, että uudistukset tulevat voimaan vuoden 2020 alusta ­lukien. Hallituksen aikaisemman päätöksen mukaan uudistukset olisivat tulleet voimaan 2019 alussa.

Aikalisä johtuu siitä, ettei lakiuudistuksia olisi ehditty tehdä kunnolla kiireellisemmässä aikataulussa.

HELPOTTAAKO?

Helpottaako peruspalveluministeri Juha Rehula?

Hyvää syntymäpäivää, Amerikan Yhdysvallat

Maailma hämmästelee, että valitsitte ääliön presidentiksi.

Tänä vuonna Yhdysvallat juhlii itsenäisyyspäiväänsä poikkeuksellisen kielteisessä ilmapiirissä.

Donald Trumpille ankara viesti: ”Tuomitsemme presidentin uhkauksen fyysisestä väkivallasta”

Uusi Suomi 3.7. 2017

Amerikkalainen lehdistöjärjestö Reporters Committee for Freedom of the Press tulkitsee presidentti Donald Trumpin kohutun videoviestin uhkaukseksi fyysisestä väkivallasta toimittajia kohtaan. Järjestö tuomitsee presidentin käytöksen kannanotossaan.

Järjestö muistuttaa lehdistön tärkeästä yhteiskunnallisesta tehtävästä ja siitä, että jo Yhdysvaltain perustajaisät kirjasivat sananvapauden maan perustuslakiin.

Trump jakoi Twitterissä videon, jossa hän hakkaa CNN-uutiskanavaa

CNN: On surun päivä, kun presidentti kannustaa väkivaltaan

Helsingin Sanomat 2.7. 2017

Trump puolusti sosiaalisen median käyttöään. Se on hänen mukaansa ”modernin presidentillistä”.

YHDYSVALTOJEN presidentti Donald Trump on jatkanut hyökkäyksiä mediaa vastaan.

Sunnuntaina Trump tviittasi videon, jossa hän hyökkää konkreettisesti uutiskanava CNN:n kimppuun. Trump hakkaa nyrkeillä showpainikehän äärellä ihmistä, jonka pään kohdalle on sijoitettu CNN:n logo.

Aiemmin Trump on käyttänyt perinteisestä mediasta puhuessaan termiä fake news, valeuutiset. Nyt hän näyttää ottaneen käyttöön myös termin fraud news, huijausuutiset.

Uutiskanava CNN vastasi videoon lausunnolla.

”On surun päivä, kun Yhdysvaltojen presidentti kannustaa väkivaltaan toimittajia vastaan”, muun muassa CNN:n toimittajan Brian Stelterin Twitterissä jakamassa lausunnossa sanotaan.

Porvarien ideologinen kiihko sai aikaan uuden sote-ongelman

Kansan Uutiset 30.6. 2017

Hallitus ajoi silmät kiiluen yhtiöittämispakkoa valinnanvapauslakiin vaikka tiesi sen kaatuvan perustuslaillisessa tarkastelussa.

Sote-uudistuksessa ei palattu torstaina lähtöruutuun, mutta siirryttiin kuitenkin monta askelta taaksepäin, kun perustuslakivaliokunta tylytti olan takaa hallituksen esitystä valinnanvapauslaiksi. Yhtiöittämispakon tiedettiin jo aiemmin kaatuvan, mutta valiokunta piti lisäksi uudistuksen aikataulua epärealistisena.

SE ISO PÄIVÄ

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kysyi Rehulalta, onko hallituksen tiedotteessa ehkä virhe.

Jäin nyt kyllä ihmettelemään ministeri Rehulan vastausta tähän liittyen, kun perustuslakivaliokunta hyvin selvästi on sanonut ja varoittanut siitä, että tämä liian kireä aikataulu saattaa kriisiyttää koko suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon, ja on linjannut, että jos valinnanvapausjärjestelmä otetaan käyttöön, se pitää ottaa porrastetusti. Ja samana päivänä hallitus lähettää tiedotteen, jossa linjataan, että alkuperäisestä aikataulusta pidetään kiinni ja tämä uudistus tehdään kerralla.

Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

Helsingin Sanomat 29.6. 2017

TEKNOLOGIAJÄTIT tekevät meistä narsistisia addikteja, väittää Teslalla, Applellä ja Burberryllä uraa rakentanut Chester Chipperfield.

”Facebook ja Google ovat riippuvuusbisnestä. He naamioivat myymänsä addiktion sellaisilla mittareilla kuin ’oleskeluaika’ tai ’takertuvuus’, mutta tosiasia on, että enemmän koukussa me olemme heidän palveluihinsa, sitä enemmän rahaa he saavat mainostajilta.”

Jos hän saisi päättää, Piilaakson neropatit kehittäisivät yhteiskuntaa kunnianhimoisesti eivätkä tuhlaisi taitojaan 400 dollarin Juicero-mehupuristimiin tai Snapchatin kaltaisiin hassutteleviin viestipalveluihin.

”Valtaosa yrityksistä ei ole kiinnostunut aidoista ihmiskontakteista. Ne haluavat meidän käyttävän teknologiaa yhä enemmän ja enemmän. En usko, että mikään jättiyhtiö ymmärtää tätä ongelmaa. Jokin uusi pieni yritys voisi haastaa addiktion ja lähestyä teknologiaa uudella, inhimillisellä tavalla”, hän saarnaa.

Chipperfieldistä on jännittävää pysytellä liikennealalla, joka käy parhaillaan läpi rajua murrosikää. Huippunopeat lentokoneet, itseohjautuvat sähköautot ja Teslan perustajan Elon Muskin kehittämään konseptiin pohjautuvat Hyperloop-matkustusputket muuttaisivat yleistyessään perusteellisesti sitä, kuinka ja missä ihmiset asuvat, käyvät töissä ja matkustavat.

Poliisi saartoi Suomi Ensin -leirin Rautatientorilla – johtohahmo vietiin poliisiautoon

Uusi Suomi 26.6. 2017

Helsingin Rautatientorilla kuhisi maanantaina noin kello 18, kun poliisi saapui ilmoituksensa mukaisesti purkamaan Suomi Ensin -liikkeen häiriötä aiheuttanutta mielenosoitusta.

Poliisi saapui paikalle noin kymmenen auton voimin ja ”piiritti” leirin jalkauduttuaan. Virkavalta otti leiriltä kiinni mielenosoittajien johtohahmon Marco de Witin ja vei hänet poliisiautoon käsiraudat kädessään.

[Ihmeen kauan niitä rääpijöitä siedettiin pilaamassa maisemaa.]

Matti Vanhaselta ehdotus pakolaisongelmaan: ”Tämä hajottaisi salakuljettajien ansaintalogiikan”

Uusi Suomi 23.6. 2017

Keskustan presidenttiehdokas, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja pankkivaltuuston puheenjohtaja Matti Vanhanen arvioi, että viranomaisten ja hallitusvastuussa olevien pitää varautua tilanteeseen, jossa maahantulijoiden määrät kasvavat.

Vanhanen toivoo, että kiintiöpakolaisten määrän nostaminen tapahtuisi EU:n kokonaisratkaisun yhteydessä eikä yksittäisten maiden omien päätösten mukaan.

Esimerkiksi Pohjois-Afrikassa olisi syytä olla EU:n keskus, johon pääsisi ilman salakuljettajille maksettavia maksuja ja sieltä voisi saada Eurooppaan turvapaikan, jos perusteet täyttyvät. Tämä järjestely hajottaisi salakuljettajien ansaintalogiikan, joka nyt johtaa vuosittain tuhansien kuolemaan Välimerellä. Välimeren ylityshän ei takaa turvapaikkaa, mutta se on nyt ainoa keino päästä anomaan turvapaikkaa – siksi monet tekevät sen henkensä uhalla kuluttamalla siihen omat ja perheensä rahat, hän kommentoi.

Emotional Resident Nadia talks about Grenfell Tower

Angry and emotional resident says aid effort for Grenfell Tower victims is in vain because they are all dead and no one will admit it, least of all the authorities.

Asiantuntijat tyrmäävät Sininen tulevaisuus -yhdistyksen nimen: Kokoomukselta kaapattu, ”höttöinen kuin juhannussää”

Helsingin Sanomat 19.6. 2017

Esimerkiksi englannin kielessä ”blue” tarkoittaa myös surumielistä, huomauttavat brändiasiantuntija Kirsti Lindberg-Repo ja professori Erkki Karvonen.

LIIAN abstrakti, hätäisesti keksitty, kokoomuslaisilta kaapattu. Perussuomalaisista irtaantuvalle puolueelle kaavailtu, sosiaalisessa mediassa huvitustakin herättänyt nimi saa tylyn vastaanoton HS:n haastattelemilta asiantuntijoilta.

sininen tulevaisuus

”Sininen tulevaisuus? Ihan väärä assosiaatio syntyy tästä nimestä”, kauhistuu brändiasiantuntija Kirsti Lindberg-Repo.

Molemmat sanat jäävät hänen mukaansa abstrakteiksi, eivätkä ne kerro mahdolliselle äänestäjälle juuri mitään.

”Poliittiselle puolueelle on äärimmäisen tärkeää, että nimi kertoo poliittisesta toiminnasta ja siitä, mitä brändi lupaa. Tämä ei minusta lupaa mitään”, Lindberg-Repo sanoo.

Perussuomalaisista irtautuneet perustavat Sininen tulevaisuus -puolueen – samannimiset verkko-osoitteet johtavat kokoomuksen ja perussuomalaisten sivuille

Helsingin Sanomat 19.6. 2017

Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän perustama yhdistys aiotaan viedä lähiaikoina puoluerekisteriin.

PERUSSUOMALAISISTA irtautunut Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmä on perustanut yhdistyksen nimeltä Sininen tulevaisuus, joka aiotaan viedä lähiaikoina puoluerekisteriin.

Kannattajakorttien keräämisen on määrä alkaa pian. Puoluerekisteriin pääsemiseen vaaditaan 5 000 kannattajaa.

Liikkeen nimi Sininen tulevaisuus kuvastaa vakautta, rauhaa, uudistusmielisyyttä, tuloksellisuutta ja isänmaallisuutta, eduskuntaryhmä kertoo tiedotteessa.

Puolueen ruotsinkielinen nimi on Blå Framtiden ja englanninkielinen nimi Blue Reform.

UUSI PUOLUE ilmoittaa tehtäväkseen toimia ”Suomen muutosvoimana hyvinvoinnin, oikeudenmukaisuuden ja turvallisuuden saavuttamiseksi”.

[Villejä veikkauksia on ilmassa, että SININEN TULEVAISUUS katoaa horisonttiin kuin muutkin pienpuolueet, aatteiden ja rahojen loppuessa.]

Ben Zyskowicz PS-salaliittoon uskoville: Elämä on mielenkiintoista, jos näkee ympärillään tuollaista

Verkkouutiset 18.6. 2017

Kokoomuksen kansanedustajan mukaan ei ollut mitään tietoa loikkaavien perussuomalaisten määrästä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz puhuu Verkkouutisten BenTV:ssa äskeisestä kuumasta minihallituskriisistä ja perussuomalaisten hajoamisesta.

Keskusta nuorten kannanotto Jussi Halla-ahon valinnan jälkeen

Oliko tapahtumien taustalla salaliitto, jossa näyttäessään punaista korttia Jussi Halla-aholle hallitus jo tiesi, että keittiön kautta saadaankin perussuomalaisista puolet uuteen ryhmään ja sitä kautta hallitusyhteistyö jatkumaan?

Kanadan suomalaisia mielipiteitä Trumpista

Kanadan suomalainen huippusuosittu tubettaja (Tubettaja jo paljon ennen kuin koko sanaa oli edes lansertattu, videoita jo viime vuosikymmeneltä.)mrfixit2000, haastattelee kaveriaan Trumpista.

Vladimir Putin grants action hero Steven Seagal Russian passport

Vladimir Putin has expressed his hopes for improving relations between Moscow and Washington as he personally granted a Russian passport to Hollywood star Steven Seagal.

SDP:n Kari muistuttaa puolustuksemme perustasta – ”Kertausharjoitusten määrää nostettava reippaasti”

Demokraatti 18.6. 2017

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) muistuttaa kertausharjoitusten määrän nostamisen tarpeesta, liittyen ensi viikolla eduskunnassa käsittelyssä olevaan mietintöön puolustusselonteosta.

Laivojen ja hävittäjäkoneiden miljardihankinnat ovat ymmärrettävästi yleisen mielenkiinnon kohteena. Pidän kuitenkin tarpeellisena muistuttaa, että ainoastaan näillä hankinnoilla ei maata puolusteta. Puolustuksemme perusta on yleinen asevelvollisuus ja koulutettu reservi. Nyt kun sodan ajan vahvuutta on päätetty nostaa 50 000 henkilöllä, tulisi myös kertausharjoitusten määrää nostaa reippaasti.

Kari muistuttaa siitä, että vuoden 2012 puolustusvoimauudistuksen yhteydessä kertausharjoitusten tasoa leikattiin rajusti 27 000 reserviläisestä. Tuolloin kertausharjoitukset käytännössä muutamaksi vuodeksi lakkautettiin ja suunniteltiin nostettavaksi nykyiseen 18 000 koulutettavan reserviläisen tasoon. Jo tuolloin todettiin että uusi nykyinen taso olisi lattiataso, ei katto.

Tunkeilijaksi epäillyn kuvauskopterin tuhoaminen haulikolla ei ole oikea lähestymistapa – Tällainen on pienkopterien käytön etiketti

Helsingin Sanomat 17.6. 2017

Naapurustossa ongelmatilanteita voi helposti välttää kertomalla etukäteen kopterin lennätysaikeista. Asiantuntijan mukaan koptereiden lennättämisessä maalaisjärki on myös avuksi.

PIENKOPTEREIDEN lennätyksen säännöt ovat herättäneet keskustelua. HS uutisoi perjantaina miehen ampuneen alas kauko-ohjattavan kuvauskopterin kesämökkitonttinsa yläpuolella Asikkalassa.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on ohjeistanut miehittämättömien ilma-alusten lennättämistä verkkosivuillaan. Määräysten mukaan toisten kotien yläpuolella ei saa lentää. Ongelma on metrimäärissä, sillä kiinteistölle ei ole määritelty ilmatilan korkeutta, sanoo Trafin ilmailun johtava asiantuntija Jukka Hannola.

Vihreiden uusi puheenjohtaja on Touko Aalto Jyväskylästä – hän tahtoo kasvattaa vihreistä koko Suomen puolueen

Helsingin Sanomat 17.6. 2017

Touko Aalto nosti profiiliaan viime kevään kuntavaaleissa, kun hänestä tuli Jyväskylän ylivoimainen ääniharava ja vihreistä kaupungin suurin puolue. Aalto voitti ratkaisevalla kierroksella helsinkiläisen Emma Karin.

VIHREÄT valitsi lauantaina uudeksi puheenjohtajakseen jyväskyläläisen Touko Aallon, 33. Aiemmin hän toimi puolueen varapuheenjohtajana.

Aalto voitti viidennellä kierroksella Emma Karin. Aalto sai ratkaisevalla kierroksella 3 489 ääntä, Kari 2 111 ääntä.

Kampanjansa aikana Aalto korosti, kuinka vihreiden täytyy kyetä kasvamaan yleispuolueeksi, joka houkuttelee äänestäjiksi muitakin kuin trendikkäitä kaupunkilaisia.

Vihreiden jäsenistä 66 prosenttia eli 5 778 äänesti kirjeitse puheenjohtajasta. Äänet laskettiin vasta puoluekokouksessa. Jäsenäänestys on periaatteessa vain neuvoa-antava, mutta poliittisesti sen tulos sitoo puoluekokousta.

Tuloksen piti tulla jo kello 14, mutta se tuli lopulta vasta kello 19.30. Laskenta viivästyi vihreiden käyttämän siirtoäänivaalitavan takia ja myös siksi, että yksi laatikollinen postiääniä oli jäänyt Helsinkiin.

UUSI puheenjohtaja kieltäytyy määrittelemästä, minkä puolueiden kanssa hän mieluiten toimisi hallituksessa. Touko Aalto kertookin olevansa valmis yhteistyöhön jopa Jussi Halla-ahon perussuomalaisten kanssa – jos vain ihme tapahtuu, ja he alkavat lähestyä vihreitä arvoja.

VIHREIDEN PUOLUEKOKOUS

Hyönteisten tajunta jakaa vihreiden mielipiteitä - puoluehallitus torjui jauhomadot

"Viimeaikaisen tutkimuksen valossa hyönteiset tai osa niistä on kognitiivisesti kyvykkäitä."

Vihreiden puoluehallituksen vastaus hyönteisruokaa toivoneille Matinkylä-Olarin vihreät ry:lle ei kelvannut mukisematta vihreiden puoluekokoukselle, vaan espoolaisten aloite siirrettiin työryhmään viilattavaksi...

Arja Juvonen: Jussi Halla-ahon halaaminen kostautui

Demokraatti 16.6. 2017

Perussuomalaisesta eduskuntaryhmästä ja puolueesta eronnut kansanedustaja Arja Juvonen ei liity Uusi Vaihtoehto -eduskuntaryhmään.

Minua ei siihen pyydetty alunperinkään, asiasta ei infottu etukäteen. Minut luokiteltiin epäluotettavaksi ja syitä on kuulunut kautta rantain: koska olin halannut puoluekokouksessa Jussi Halla-ahoa, Jussi ja Laura olivat peukuttaneet jotain minuun liittyvää facepäivitystä, esiinnyin Hilla Halla-ahon kanssa samassa valokuvassa, sain liikaa ääniä puolueen 2vpj vaalissa (keneltä? Oliko se Hallaahon masinoimaa?) ja en lähtenyt julkisesti tukemaan Sampo Terhoa pj vaalissa, Juvonen päivittää Facebookissa.

Miksi olisin lähtenyt? Olin ilmoittanut olevani neutraali, sillä olin itsekin ehdolla vpj vaalissa. Erosin ps eduskuntaryhmästä ja puolueesta, koska koin, että osaamisellani yhteiskuntapoliittisesti ja mm. sosiaali- ja terveydenhuollon asioissa ei ollut puolueelle käyttöä ja tämä tunne syntyi puoluejohdon valintojen jälkeen.

Halla-aho kirjoitti kirjeen perussuomalaisille: "Puolue ei ole hajonnut eikä hajoamassa"

Iltalehti 16.6. 2017

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho lähetti eilen puolueen jäsenistölle sähköpostia, jossa hän vakuutti, että puolue ei ole muuttunut mihinkään.

Sähköpostinsa aluksi Jussi Halla-aho kirjoittaa, miten tällä viikolla nähtiin toisinto perussuomalaisten edeltäjän SMP:n "synkimmistä hetkistä".

20 perussuomalaista kansanedustajaa irtaantui perussuomalaisten eduskuntaryhmästä ja perusti Uusi vaihtoehto -ryhmän.

Loikkaajien motiivit jäävät kunkin itse pääteltäviksi, ja lopullisen totuuden operaation suunnittelusta kertonee vasta historiankirjoitus. Tilanne on herättänyt hämmennystä ja epätietoisuutta jäsentemme keskuudessa. Siksi päätin lähestyä teitä pikaisesti tällä sähköpostilla, Halla-aho perustelee.

Puoluetoimistomme, tiedotuksemme ja organisaatiomme toimii entiseen tapaan. Suurin osa piiri- ja paikallisjärjestöistä on oma-aloitteisesti ilmaissut seisovansa puoluekokouksessa valitun johdon takana, samoin valtuustoryhmät. Samanlaista viestiä on tullut myös lukemattomilta rivijäseniltä ja ennen kaikkea Perussuomalaisten äänestäjiltä. Puolue ei ole hajonnut eikä hajoamassa.

Soinin ratkaisu tyrmistyttää perussuomalaisten kentällä: ”Takin napit jäivät auki”

Iltasanomat 15.6. 2017

Maakuntien perussuomalaisista monet seisovat uuden puoluejohdon takana. Uusi vaihtoehto -ryhmä saa kovaa kritiikkiä.

Tiistaina perussuomalaisten eduskuntaryhmästä irtaantunut uusi vaihtoehto -ryhmä on järisyttänyt perussuomalaisten piirejä läpi Suomen. Esimerkiksi Pohjois-Savon piirin puheenjohtaja Jani Kolehmainen ilmoitti jättävänsä tehtävänsä ja Varsinais-Suomen Janne Aso ei hae jatkokautta puheenjohtajana, koska kokee olevansa puolueen maltillisempaa siipeä.

Ympäri Suomea jännitetään, jakautuuko perussuomalaiset myös eduskunnan ulkopuolella – ”Kyllähän repeämä näyttää käynnistyneen”

Helsingin Sanomat 15.6. 2017

Jari Käki, Kouvolan perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja, pyörittelee päätään kauppakeskus Veturin kahvilassa kuutostien varrella.

Vielä maanantaina kouvolalaiset luulivat menettävänsä ministerin, kun perussuomalaisen työministerin Jari Lindströmin tie näytti vievän oppositioon. Tiistaina perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi. Lindström ja parikymmentä muuta perussuomalaista kansanedustajaa pistivät pystyyn Uusi vaihtoehto -nimisen ryhmän.

Maakuntavaalit ovat näillä näkymin jo tammikuussa presidentinvaalien yhteydessä, joten perussuomalaisilla ja loikkareilla on vain hetki aikaa suoristaa rivinsä.

Halla-aho sai puoluehallituksenkin haltuunsa: Timo Soinille potkut?

Uusi Suomi 14.6. 2017

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä repesi kahtia, mutta uudella puheenjohtajalla Jussi Halla-aholla näyttäisi Uuden Suomen selvityksen perusteella olevan puoluehallituksen enemmistö käsissään. Tämä tarkoittanee muun muassa sitä, että Timo Soini ja muut eduskuntaryhmää vaihtaneet kansanedustajat tullaan erottamaan perussuomalaisen puolueen jäsenyydestä.

Lue lisää.


Porin tapahtumaviikon turvallisuus otettiin vakavasti

SuomiAreena sulki enemmän katuja kuin aiemmin

Kamera kiertää SuomiAreenaa 10 - 14.7. 2017

Tämän vuoden SuomiAreena sulki Porin katuja aikaisempia vuosia enemmän. Porissa suljettiin koko torin alue ja Antinkatu, josta tehtiin tapahtuman ajaksi ravintolakatu. Keskiviikkona Raatihuoneenpuistossa järjestettiin Saara Aallon konsertti, joka sulki myös lähes koko Valtakadun.

Katuja suljettiin, koska tapahtuma on kasvanut niin isoksi, kertoo Porin kaupungin erityisasiantuntija Jukka Kotiniemi.

Tiesuluilla taattiin myös SuomiAreenan turvallisuus. Viranomaisten kanssa on tehty erilaisia rakenteellisia ratkaisuja, joiden yksityiskohtia Kotiniemi ei halua paljastaa.

Tarkoitus oli, että järjestyksenvalvonta näkyi katukuvassa aikaisempaa enemmän. Järjestyksenvalvojille on sanottu, että heidän pitää näkyä ihmisille, Kotiniemi kertoo.

Kirjurinluodossa on lisäksi käytetty viime viikonlopun Suviseuroista jääneitä luonnonkiviä sulkemaan joitain kulkuväyliä.

Suomessa on lisätty turvallisuusjärjestelyjä yleisötapahtumissa muun Euroopan vanavedessä. Taustalla ovat viime vuosien terrori-iskut.

Mahtuuko Suomi-areena enää Poriin?

Iltalehti 14.7. 2017

Tulin Porin Suomi-areenalle, jossa osallistun moneen keskusteluun ja juontotehtäviäkin on. Suomi-areenahan on tapahtuma, jota haukkuvat ne, joiden pitäisi itsensä mielestä olla täällä puhumassa, mutta joita kukaan ei ole kutsunut.

Heille annan neuvon: tehkää niin kuin porilaiset ja muut ihmiset tekevät – tulkaa paikan päälle kuulemaan keskusteluja ja nykäiskää hihasta puhujia, jos haluatte jutella.

Olen käynyt hyviä keskusteluja täällä niin päättäjien kuin ihan tavallisten suomalaisten kanssa. Se avartaa maailmankuvaa enemmän kuin kotiin jääminen ja sohvannurkasta Suomi-areena-kritiikin suoltaminen sosiaaliseen mediaan.

Monia tapahtuma kuitenkin kiinnostaa. Suomi-areena on paisunut niin paljon, että Porin kapasiteetti on tullut lähes vastaan. Jotain pitää tapahtua, että näin massiivinen tapahtuma voidaan pitää Porissa.

Purjehduskenkäkö puristi, Hjallis?

Satakunan Kansa 15.7. 2017

Porilainen ravintoloitsija vastaa Hjallis Harkimon kritiikkiin Suomi-Areenasta

Hjalliksen mukaan alueen palvelut eivät kestä väkimäärää, ruokaa joutuu odottamaan ja hotellit ovat ala-arvoisia. En tiedä oliko Harkimo kenties noussut väärällä jalalla sängystä vai puristiko purjehduskenkää, mutta en voinut olla vastaamatta kritiikkiin.

Haluaisin minulle osoitettavan se suomalainen kaupunki, missä tapahtuma-alueen palveluissa ei ole ruuhkaa, jos alueelle tipautetaan vaikkapa 20 000 asiakasta olemassa olevien lisäksi.

Olen odottanut konsertin jälkeen tunnin taksijonossa erään ilmalalaisen virvoitusjuomahallin tolpalla. Pitäisikö siis päätellä että ne konsertit eivät enää mahdu Helsinkiin?

Turussa jouduin odottamaan ruokaa lähes tunnin ravintolassa Laske minut laiturille -tapahtuman aikana, siellä kun oli paljon turisteja. Kyllä niin harmitti, mietin että ehkä ne Tall Shipsit pitäisi sittenkin ajaa Vantaanjokeen, eihän se tapahtuma voi mahtua Turkuun. Eukonkannon MM-kisatkin olisi syytä varmaan siirtää pois Sonkajärveltä, eihän siellä ole edes Hilttonia.

Suomi-Areena mahtuu Poriin vallan hyvin.

Kirjoittaa Lauri Turtola Ravintoloitsija Satakunnan Matkailu- ja Ravintolayrittäjien puheenjohtaja

- Mikael Jungner jatkaa Pori-keskustelua

"Kriitikot saapastelevat Poriin kuin Michelin Guiden tuomari huippuravintolaan"

- Eliitti temmeltää ja lokit häiriköivät – kitinästä huolimatta Porin superviikko on parasta Suomen kesässä

Silti sopivasti valikoiva median kuluttaja voi kuvitella, että suunnilleen kaikki mahdollinen on näissä kinkereissä pielessä: majoitus on kallista ja riittämätöntä, tilaisuuksia on ylenmäärin tai vääristä aiheista, eläimet piinaavat ihmisiä (lokit) tai niiden kulkua rajoitetaan (koirat), ihmiset pissivät ympäriinsä ja Hornetin ylilentokin oli rahan haaskausta.

- "Miksei vuokrata matkustajalaivaa festarivieraiden majoitukseen?"

Näin lukijat kommentoivat Suomi-Areena-keskustelua

"Aikanaan Sonispheren ajaksi Poriin ankkuroitui matkustajalaiva johon festivaalivieraat majoittuivat. Miksi samaa keinoa ei käytetä Suomi Areenan ja Pori Jazzin majoitusongelman ratkaisemiseen?"

"Otava pitäisi palauttaa hotellikäyttöön nimenomaan näiden ”parempien” vieraiden takia. Siinä olisi Raatihuoneen kellarikin vieressä. Nykyinen käyttö ei ole Otavan arvolle sopivaa, mitä lie kaupungin toimistoja käyttäjinä."

"Ruokaongelmaan on hyvä ja helppo ratkaisu: pidetään Harkimolle ruoka-annos aina valmiina ja lämpimänä. Ehkä joku puoluekaveri voi myös majoittaa hänet, kuten Vasamakin tekee Benille. Näin pienillä tempuilla saadaan Harkimo hiljaiseksi ja Suomi-areena pelastetuksi. Muut eivät tietääkseni ole valittaneet."

"Mielestäni järkevää olisi järjestää kunnon jatkuvat bussiyhteydet Rauman ja Porin välille kyseiselle viikolle, ja myös jakaa puheita kahden kaupungin väliin, näin olis enemmän ruokapaikkoja ja majoituspalveluita. Ei pitäs ol liian vaikeeta satakuntalaisen yhteistyön."

Mitä jäi käteen Suomi-Areenasta?

Satakunan Kansa 14.7. 2017

Suomi on tsiljoonien puskien maa.

Heikosti bränditoimintaan tai Suomi 100 -kampanjaksi taipuvalta havainnolta on mahdoton välttyä, kun tarkastelee Tampere–Pori-junan ulkopuolista todellisuutta. Puska, puska, puska, joku järvi, puska, maailman viimeinen sauvakävelijä, puska.

Kello on noin kymmenen aamulla, ja Pori on juuri heräämässä Suomi-Areenan neljänteen aamuun.

Tänäänkin yhteiskunnallisen keskustelun säkenöivimmät kyvyt kokoontuvat Purje-, BEPOP-, Aika-, MTV- ja muille lavoille lausumaan harkitut argumenttinsa digitalisaatiosta, taloudesta, puolustusyhteistyöstä, sopimusyhteiskunnasta ja kymmenistä muista aiheista, joista en ole millään tapaa kiinnostunut.

Sen sijaan aion tavata epävirallisissa yhteyksissä eri alojen asiantuntijoita, kuulla heidän sensuroimattomia näkemyksiään ja sosialisoida niin paljon, etten halua nähdä ihmisiä viikkokausiin. Seuraa olen etsinyt Mingla-sovelluksesta, joka on kuin Tinder paitsi parempi. Jokaisella käyttäjällä on järjestelmäkameralla otettu profiilikuva ja napakka kuvaus heidän kiinnostuksistaan ja ominaisuuksistaan.

Kenellä on porttikielto Poriin?

Olen kuullut, että Suomi-Areena on eliitin tapahtuma, johon tavallisilla kansalaisilla ei ole asiaa.

Omissa sidosryhmissäni tapahtumaa pidetään lähinnä huvittavana hymistelynä, jossa omasta mielestään hyvin, hyvin tärkeät ihmiset patsastelevat ympäri Poria rento neule kesäisen pikee-paidan olkapäillä tarkistaakseen, ovatko he vielä olemassa. Niinpä Porin-ekskursiooni on suhtauduttu säälinsekaisella huvituksella. Ai sä meet sinne, haha, tsemppiä.

Viimeksi kun olin ekskursiolla, päälleni kaadettiin roskakori, pukeuduin ystäväni vaatteisiin ja kääriydyin kerälle riikalaisen hostellin eteiseen. Tällä kertaa olen ajoissa ja pukeutunut jakkupukuun, koska haluan antaa itsestäni menestyvän tai edes jotenkuten toimeentulevan vaikutelman.

Suomi-Areenan ympäri­pyöreydet sen todistavat: Suomessa ei osata – tai uskalleta – keskustella

Suomen Kuvalehti 14.7. 2017

Porissa järjestetään PR-festari, jossa kaikki keskustelu on alistettu julkisuuskuvan hallinnalle.

Suomi-Areena on Suomen suurin yhteiskunnallinen keskustelutapahtuma, julistavat sen järjestäjät MTV ja Porin kaupunki. Keskustelutapahtuma tosin on melko kummallinen nimitys PR-festivaaleille, jossa kaikki keskustelu on alistettu julkisuuskuvan hallinnalle.

Sen, että tänäkin vuonna Porissa järjestettiin viiden päivän aikana kymmeniä paneelitilaisuuksia, ei pidä antaa hämätä. Talouden, politiikan ja median eliitti kyllä nousee lavalle, mutta ei keskustelemaan vaan olemaan esillä ja huolehtimaan julkisuuskuvastaan.

Paneeleissa käsitellään nimellisesti suuria ja vaikuttavan kuuloisia aiheita, kuten uskontojen roolia yhteiskunnassa, tulevaisuuden työelämää ja median luotettavuutta.

Epämääräiset aihevalinnat tosin tarjoavat lähinnä hienon mahdollisuuden aiheen vieressä hymistelyyn ja itsestäänselvyyksien toistamiseen.

”KESKUSTELUA suomalaisesta yhteiskunnasta” on seurannut viiden päivän ajan kaupungillinen toimittajia. Uutisköyhä heinäkuu varmistaa sen, että jokainen mitätönkin äänihuulten avaus löytää varmasti tiensä otsikoihin.

Alusta uusille linjanvedoille olisi siis paras mahdollinen. Tämän vuoden kärkiantia ovatkin olleet muun muassa seuraavat mullistavat avaukset:

Kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok) esittää naisille pakollista kansalaispalvelusta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kritisoi vihapuhelainsäädäntöä.

Entinen kansanedustaja Rosa Meriläinen kertoo jahtaavansa ilmaista viinaa.

Toimittaja Tuomas Enbuske voittaa pelkonsa laulamalla julkisesti.

Ennakkoluulotonta. Rohkeaa. Visionääristä. Ehkä jopa ennenkuulumatonta.

DNA:n järjestämä Suomi Areena ilmaiskonsertti keräsi jättiyleison

Britannian X-factor -kilpailussa toiseksi sijoittunut Saara Aalto saapui valloittamaan Porin keskiviikkona 12.7. 2017. Aalto, Irina ja Mikko Kuustonen esiintyivät Raatihuoneenpuistossa Suomi-Areenan ja DNA:n järjestämässä ilmaiskonsertissa.

HERBIE HANCOCK

Herbie Hancock Pori Jazz Kirjurinluodon päälavalla perjantaina 14.7. klo 19:15

Tupakkafirman “tutkimuksessa” suklaa on suomalaisten suosikkipahe

Myrkkykääryle valmistaja tupakkafirma Philip Morrisin mukaan suomalaisten suosikkipaheissa TUPAKKA on vasta sijalla seitsemän (7).

“Lähes puolet kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että Suomessa on liian tiukka ja holhoava suhtautuminen paheisiin”. Tulos on odotettu kun kyselyn on tehnyt Philip Morris.

Maikkari julkaisi tupakkafirman tiedotteen täysin kritiikittä. Maikkari on yritysten mainosrahoitteinen media se kannattaa aina pitää mielessä uutisia lukiessa.

Philip Morris viestintäjohtaja Päivi Mononen-Mikkilä Suomi Areena keskustelussa Suomen vihatuimmat yritykset Raatihuoneenpuiston Purje-lava, tiistai 11.7. klo 10.00-11.15

Halla-aho pitää vihapuhelakeja liian hankalina – Simon Elolta piikki ex-puoluetoverin suuntaan

Iltasanomat 10.7. 2017

Halla-ahon mielestä ihmisten tulisi selkeämmin tietää, rikkovatko he lakia sanomalla tiettyjä asioita.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho suomi maanantaina Porin SuomiAreena-tapahtumassa suomalaista vihapuheeseen liittyvää lainsäädäntöä liian monitulkintaiseksi.

Hänen mielestään ihmisten tulisi selkeämmin tietää, rikkovatko he lakia sanomalla tiettyjä asioita.

On selvää, että valheellisten väitteiden levittämisen ihmisistä täytyy olla kriminalisoitua, mutta tällä hetkellä tilanne on se, ettei kukaan oikein tunne, mikä täyttää rikoksen tunnusmerkit, kun puhutaan uskonrauhan rikkomisesta tai kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, hän sanoi.

Ex-perussuomalainen sai ”ääriryhmiltä” lempinimen: ”Kuvastaa sitä, että jakauma oli olemassa puolueessa”

Uusi Suomi 10.7. 2017

Vastikään eduskuntaan Hanna Mäntylän tilalle noussut Matti Torvinen (uv.) kertoi Porin SuomiAreenassa lempinimestään, jonka hän sai perussuomalaisissa. Torvisen mukaan liikanimi kertoo jakaumasta, joka puolueeseen oli syntynyt.

Torvinen kuvaili perusteilla olevaa ex-perussuomalaisten uutta puoluetta, Sinistä tulevaisuutta, ja kielsi jyrkästi, että kyseessä olisi loikkareiden puolue. Hänen mukaansa media ja kilpailevat poliittiset toimijat, ennen kaikkea perussuomalaiset, ovat luoneet kuvan loikkareiden puolueesta.

Ei, me olemme eronneet perussuomalaisesta puolueesta ja sen jälkeen luomme uuden puolueen, joka on Sininen tulevaisuus, hän sanoi SuomiAreenassa.

Ulkoministeri Timo Soini kommentoi Afganistaniin pakkopalautetun orvon Zakin tilannetta: ”Ymmärrän tämän tuskan”

Helsingin Sanomat 10.7. 2017

Loimaalainen nainen, jonka perheeseen Afganistaniin pakkopalautettu Zaki ilmeisesti kuuluu, tivasi Porin Suomi-Areenassa ulkoministeri Timo Soinilta vastauksia afgaanimiehen tilanteeseen. Soini arvioi paneelissa myös, että Yhdysvaltain Donald Trumpin ja Venäjän Vladimir Putinin ensimmäinen tapaaminen presidentteinä oli hyödyllinen.

KIIVASTA keskustelua herättänyt afgaanimiehen pakkopalautus nousi pinnalle myös maanantaina Porin Suomi-Areenassa.

Ulkoministeri Timo Soini (uv) kommentoi Afganistaniin viime viikolla pakkopalautetun Zakin tilannetta paneelikeskustelussa. Tapaus sai paljon julkisuutta ja se kirvoitti arvostelua viranomaisten toimintaa kohtaan, koska Turun hallinto-oikeus antoi Zakin maastapoistoon kiellon viime viikon tiistai-aamuna. 19-vuotias afgaanimies oli ehditty laittaa koneeseen vain tunteja aikaisemmin.

Yleisössä ollut loimaalainen nainen, joka kertoi kuuluvansa Zakin perheeseen, tivasi Soinilta vastauksia siihen, millaisiin toimenpiteisiin viranomaiset ryhtyvät saadakseen afgaanimiehen takaisin Suomeen. Naisen mukaan Zaki on Afganistanissa vaarassa.

”Ymmärrän tämän tuskan. Olen käynyt Afganistanissa kahdesti. Siellä on kyllä ihmiskaappausten mahdollisuus, meillä on tällaisia asioita myös suomalaisten kohdalla valitettavasti käynnissä”, Soini sanoi.

Soini kuitenkin muistutti, että Suomessa palautus perustuu oikeuden päätöksiin.

HERBIE HANCOCK

Jo uransa kuudennelle vuosikymmenelle ehtinyt Herbie Hancock tunnetaan kulttuurin, teknologian ja musiikkibisneksen edelläkävijänä. Tunnustettu pianisti ja säveltäjä on ollut 1960-luvulta alkaen aktiivisesti mukana jokaisessa uudessa populaarimusiikin aallossa, ja helmikuun 2016 Grammy-gaalassa Hancock palkittiinkin ainutlaatuisesta urastaan elämäntyöpalkinnolla.

Hancock viimeistelee tällä haavaa studiossa uutta albumiaan, jota hän on työstänyt muun muassa Kendrick Lamarin ja Robert Glasperin yhteistyökumppanina tunnetun tuottaja Terrace Martinin kanssa.

Kesän kiertueellaan Hancock tuo Eurooppaan uunituoreen sähköisen yhtyeensä, jonka tarkka kokoonpano täsmentyy myöhemmin. Hancock on esiintynyt Pori Jazzissa useita kertoja aiemmin, mutta hänen edellisestä vierailustaan Kirjurinluotoon tulee kesällä kuluneeksi 15 vuotta.

Herbie Hancock Pori Jazz Kirjurinluodon päälavalla perjantaina 14.7. klo 19:15

Maailman talousmahtien johtajat kokoontuvat loppuviikosta Hampuriin – Mikä G20 oikein on?

Helsingin Sanomat 5.7. 2017

MAAILMAN johtajat Donald Trumpista Vladimir Putiniin kokoontuvat perjantaina ja lauantaina Saksan Hampuriin G20-kokoukseen. Mitä kirjain- ja numeroyhdistelmä tarkoittaa ja mikä on kokouksen tarkoitus?

G20-RYHMÄÄN kuuluu 19 valtiota ja Euroopan unioni. Suomi itsessään ei ole jäsen. Sen sijaan tähän kansainvälisen talousyhteistyöfoorumiin kuuluvat niin kutsutut G7-maat, eli Ranska, Saksa, Italia, Britannia, Kanada, Yhdysvallat ja Japani. Lisäksi jäseniä ovat myös Argentiina, Australia, Brasilia, Kiina, Intia, Indonesia, Etelä-Korea, Meksiko, Venäjä, Saudi-Arabia, Etelä-Afrikka ja Turkki. Ryhmän nimi tulee englanninkielisestä termistä ”Group of 20”, eli 20:n ryhmä.

Pariskunta on rakentanut yksityistä linnaa Perniöön 20 vuotta

Helsingin Sanomat 3.7. 2017

PERNIÖLÄINEN Olavi Mattsson suunnitteli viitisen vuotta sitten kotipihalleen vessarakennusta. Hänen suunnitelmansa paisuivat taas kerran ideointivaiheessa. Mattsson piirsi nopeasti uuden suunnitelman ja esitteli sen vaimolleen Ann Mattssonille.

Uuden suunnitelman mukaan kotipihan ja tontille johtavan yksityistien väliin nousisi 40 metriä pitkä muuri, jossa olisi kaksi 11 metriä korkeaa tornia.

Mattssonin pariskunta on rakentanut yksityislinnaa Salon Perniöön yli 20 vuotta. Aiemmin Sauvossa asunut pariskunta osti tontin jo vuonna 1982. Tonttia oli käytetty kymmeniä vuosia käytännössä romuvarastona.

ALUN PERIN Mattssonien oli tarkoitus rakentaa 200 vuotta vanhoista hirsistä yksikerroksinen koti. Suunnitelmat kuitenkin laajenivat, ja pariskunta päätti rakentaa 850 neliön kokoisen hirsirakenteisen ja luonnonkivillä vuoratun kaksikerroksisen päärakennuksen.

VASTAAVIA yksityislinnoja on rakennettu Suomeen vain muutamia. Tunnettuja linnoiksi kutsuttuja yksityisasuntoja ovat muun muassa taiteilija Boris Mikojan rakennuttama linna Kyyjärvellä ja taiteilija Reino Koivuniemen rakentama Hiidenlinna Somerolla.

Hulppean kokoisen kiinteistön ylläpito ei ole halpaa, joten Mattssoneille oli jo alun perin selvää, että lisätuloja tarvitaan. Pariskunta vuokraa linnan tiloja yksityistilaisuuksiin, kuten kokouksiin sekä hää- ja syntymäpäiväjuhliin.

Suviseuraviikonlopusta: paluuliikenne alkoi, poliisilla ei yhtään tehtävää alueella

Satakunnan Kansa 2.7. 2017

Poliisista kerrotaan, että Suviseurat ei aiheuttanut poliisille tänä viikonloppuna yhtäkään tehtävää.

Porilaiset lähtivät seuroihin – järjestäjät ilahtuivat

Päivämies 1.7. 2017

Suviseurojen kävijämäärä on ylittänyt iloisesti järjestäjien odotukset. Lauantai-iltana kello 21 aikaan seuroissa oli väkeä noin 87 300 henkeä. Se on Suviseurojen historian suurin kävijämäärä.

Suviseurojen liikennetoimikunnan puheenjohtaja Timo Honkasalo kertoo, että kävijämäärän myönteinen yllätys johtuu pitkälti siitä, että seuroihin on saapunut runsaasti paikallisia Porin kaupungin asukkaita.

Päiväkävijöitä on ollut lauantaina 12–13 000 henkilöä. Kaupunkilaisia näkyy suviseurakentällä tosi paljon, Honkasalo kertoo.

Joensuulaiset Pirjo ja Jorma Suomalainen olivat lauantaina Suviseuroissa ensimmäistä kertaa. He kertovat, ettei heillä ole kosketusta vanhoillislestadiolaisuuteen muuten kuin Pirjon työkaverin kautta.

Pirjo ja Jorma sanovat olevansa vaikuttuneita Suviseuroissa näkemästään ja kuulemastaan.

Meistä on ollut vaikuttavaa, kun olemme nähneet näin terhakan ja tyytyväisen näköisiä nuoria, Jorma kertoo.

Katso kuvia Suviseuroilta.

Ari Jalosen Facebook-sivuilla täysi kähinä päällä – Halla-aho sivalsi porilaista puolueaktiivia

Satakunnan Kansa 29.6. 2017

Porilaisen kansanedustaja Ari Jalosen (uv.) Facebook-sivut muuttuivat keskiviikkona verbaaliseksi sotatantereeksi, johon otti osaa myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho. Riitely sai alkunsa Jalosen jaettua Ylen uutisen harjavaltalaisesta Riku Nevanpäästä (ps.), joka ilmoittaa pyrkivänsä Satakunnan perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Hän kertoo, että ei laajoista etsinnöistä huolimatta löytänyt itseään parempaa henkilöä ehdolle.

Nevanpää muistetaan muun muassa ehdotuksestaan aloittaa vihervasemmistolaisten toimittajien "puhdistukset". Nevanpää toimii myös Suomen sisun varapuheenjohtajana.

Jälleen uusi todiste puolueen muuttumisesta ja sisulaisten puolueen valtaamisesta ihan joka tasolla. Vastaavia puheenjohtajiston ja hallituksen vaihdostoimia on meneillään ympäri Suomea. Entistä ps puoluetta ei enää ole, Jalonen kirjoittaa päivityksessään.

Ilmeisen herkällä näppäinsormella liikkeellä ollut Halla-aho kuittasi myös tämän välittömästi. Kaikki homo-ongelmaiset taitavat olla uuvateissa.

Suuret suvut kokoontuvat Suviseuroissa – Kävijät kohtaavat useita kymmeniä serkkujaan

Satakunnan Kansa 28.6. 2017

Aurinkoinen keskiviikkoaamupäivä on valjennut Suviseurojen tapahtuma-alueelle Kirjurinluodon taakse.

Santatietä pitkin valuu asuntoautoja kahdesta eri suunnasta. Porin keskustasta tuleva liikenne hieman matelee, mutta 8-tien puolelta autot ennättävät nopeasti pellon reunalle, jossa liikenteenohjaajat viittilöivät autoilijat leirintäpaikoille.

Torstaina alkavat Suviseurat on vanhoillislestadiolaisten vuoden suurin tapahtuma, jonne odotetaan jopa 75 000 osallistujaa ympäri Suomen. Tapahtuma jatkuu viikonlopun yli, mutta iso osa osallistujista saapuu tapahtumapaikalle jo keskiviikkona.

Varhain Suviseuroihin on tullut esimerkiksi hausjärveläinen Sandellin perhe.

Perheessä on yhdeksän lasta ja isoimmat haluavat ehdottomasti nukkua teltassa, vaikka asuntoautokin olisi vaihtoehto. Lapsille suodaan telttamajoitus, koska nyt on koko perheen kesän tärkein hetki ja siitä haluavat nauttia kaikki täysin rinnoin.

Harkimo hyökkää ay-liikkeen veroetuja vastaan

A-Studio 28.6. 2017

Kokoomuksen kansanedustaja Harry Harkimo käy taistelua ay-liikkeen veroetuja vastaan. Viime vuoden lopulla Harkimo teki lakialoitteen työmarkkinajärjestöjen tilinpäätösten julkistamisvelvollisuudesta.

”Ay-liike halutaan musertaa”

Koko ammattiyhdistysliike on vanhanaikainen systeemi. Meidän pitäisi päästä sopimaan enemmän asioista paikallisesti. Meidän on pakko saada murrettua tämä systeemi, jos me haluamme lisätä tuottavuutta ja kehittää meidän työmarkkinoita, Harkimo sanoo.

[Kansanedustaja Susanna Koski (kok) nuoleskeli Harkimoa kuin mehujäätä imeskelevä teini. ]

Ammattiliitoissa Harkimon puheet koetaan poliittisena hyökkäyksenä.

Yhteiskunnassa on varmaan tahoja, jotka haluavat musertaa ay-liikettä ja kaapata vallan itselleen. Sitten palataan sopimusyhteiskunnassa hyvinkin pitkälle ajassa taaksepäin, Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo sanoo.

Varsinkin ne, jotka näitä asioita nostavat esiin, kokevat ammattiyhdistysliikkeen jollain tavalla vihollisena tai haluavat vaikuttaa siihen, että sen toimintaedellytykset heikkenevät, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo.

Kuka loikkaa seuraavaksi? - Perussuomalaiset tiedottaa tänään "mielenkiintoisesta asiasta"

Iltalehti 27.6. 2017

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kasvaa Iltalehden tietojen mukaan jälleen yhdellä paluumuuttajalla.

Perussuomalaisista loikanneiden kansanedustajien kaksi viikkoa sitten perustaman uuden eduskuntaryhmän rivit harvenevat jälleen tiistaina, kun yksi eduskuntaryhmää vaihtanut kansanedustaja palaa perussuomalaisiin.

Raju ryöpytys Juha Sipilälle: ”Elämme todellisia vaaran vuosia - seuraukset järkyttäviä ja kauaskantoisia”

Uusi Suomi 25.6. 2017

SDP:n kansanedustaja, Suomen entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja suomii kovin sanoin Juha Sipilän (kesk.) hallituksen toimintaa.

Elämme todellisia vaaran vuosia, Tuomioja toteaa Facebookissa julkaisemassaan kirjoituksessa.

Hän sanoo, että viimeaikainen keskustelu hallituskriisistä ja perussuomalaisten hajoamisesta on jättänyt varjoonsa keskustelun hallituksen ajamasta politiikasta.

Sen enempää musta menneisyys kuin sininen tulevaisuus eivät näytä sellaisilta, että niillä yhdessäkään olisi enää tuleviin hallituksiin asiaa. Kansallismielisen oikeistopopulismin saaman huomion ja tuomion taakse on tarkoituksellisestikin jäämässä suurin vaara suomalaisten turvallisuudelle ja hyvinvoinnille, eli se yhteisvastuullisen hyvinvointiyhteiskunnan raju alasajo, jota Sipilän-Orpon-Soinin hallitus on määrätietoisesti toteuttamassa, Tuomioja kirjoittaa.

Toimittajien suhde esimiehiin on väistämättä skitsofreeninen

Helsingin Sanomat 22.6. 2017

YLEN kriisin oheisvahinkoihin kuului Pressiklubin juontajan vaihtuminen. Ruben Stiller sai höykytyksestä tarpeekseen ja löi hanskat pöytään. Tilalle valittiin Ylen toimittaja Sanna Ukkola.

Stillerin lähtö oli suru-uutinen ohjelman seuraajille. Haikeaa se oli minullekin, sillä olen kuulunut ­ohjelman toimittajavieraisiin sen ­perustamisvuodesta 2005 lähtien.

Toimittajien ja esimiesten välit ovat olleet koetuksella monessa mediatalossa, kun mediat ovat etsineet keinoja selvitä digimurroksessa. Tuoreessa haastattelussa The New York Timesin toimitusjohtaja Mark Thompson kertoi, että lehden toimintatavat on pantu viime vuosina uusiksi aina 18 kuukauden välein.

Ylessä on kuulemma hekoteltu kämmeneen ”ratkaisukeskeiselle journalismille”, joka on monen toimittajan korvissa kuulostanut samalta kuin tutkiva journalismi – paitsi vastakkaisella etumerkillä.

Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

Helsingin Sanomat 23.6. 2017

HALLITUS pääsi aiemmin tällä viikolla sopuun pitkään kiistellystä alkoholilain uudistuksesta. Sen myötä 5,5 prosenttiset oluet tulisivat ruokakauppoihin, samoin tislattua alkoholia sisältävät limuviinat ja vahvat lonkerot. Lisäksi muun muassa Alkojen aukioloaikoihin esitetään pidennystä. Lopullisen päätöksen tekee eduskunta myöhemmin tänä vuonna niin sanottuna omantunnon kysymyksenä.

Tämän jutun lopussa oleva listaus näyttää, kuinka alkoholin saatavuus on jo ennen lakimuutosta Suomessa muihin monopolimaihin verrattuna melko laajaa. Alkojen aukioloajat ovat esimerkiksi Suomessa pitkät. Suomi erottuu lisäksi esimerkiksi verraten löyhällä alkoholimainonnan sääntelyllä, erityisesti Norjaan ja Islantiin verrattuna. Verotus on sen sijaan keskitasoa Pohjoismaissa.

Juhannus 2017

Välitön reaktio alkoholisopuun: Nyt esitetään viinejä ruokakauppaan

Uusi Suomi 20.6. 2017

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) on tyytyväinen hallituspuolueiden saavuttamaan alkoholisopuun ja aikoo esittää myös viinejä myytäväksi ruokakauppoihin.

Hallituspuolueet kertoivat iltapäivällä päässeensä sopuun siitä, että alkoholilain uudistuksessa edetään vuosi sitten sovitun pohjalta. Keskusta perääntyi aiemmin sovusta vedoten terveyshaittoihin. Kynnyskysymys oli 5,5-prosenttisten alkoholijuomien tuominen ruokakauppaan.

Tuoreessa sovussa hallituksen esitys on 5,5 prosenttia, mutta ensimmäisessä käsittelyssä kansanedustajat saavat äänestää asiasta omantuntonsa mukaan suuressa salissa, eikä ryhmäkuria tarvitse noudattaa.

Koska tässä asiassa on nyt annettu vapaat kädet, tulen toimimaan kuten olen vaalikoneisiinkin kirjoittanut ja esitän, että päivittäistavarakaupassa saisi myydä tilavuusprosentiltaan enintään 15 % alkoholijuomia. Toivottavasti mahdollisimman moni edustaja yhtyy tähän eurooppalaiseen esitykseen, Kärnä sanoo tiedotteessa.

Pekka Puska uskoo: Eduskunta torppaa alkoholiuudistuksen - "tämä olisi monella tavalla turmiollista"

Iltalehti 20.6. 2017

Alkoholiuudistusta vastustavan keskustan kansanedustajan ja entisen THL:n pääjohtajan Pekka Puskan mukaan esitys on sama, jonka perussuomalaisten silloinen eduskuntaryhmä kolme viikkoa sitten kaatoi. Puska luottaa kuitenkin kansanedustajien enemmistön niin hallituksessa kuin oppositiossa äänestävän esitystä vastaan, jos hallitus päättää sen antaa.

Vaikka en pidä viisaana antaa tällaista esitystä, niin uskon hyvään lopputulokseen, koska eduskunnassa on minun käsittääkseni niin laajaa näkemystä, että tämä olisi monella tavalla turmiollista, Puska arvioi Iltalehdelle.

Näin THL arvioi alkoholiuudistuksen vaikutuksia: 145 kuolemaa lisää, 1500 sairaalahoitojaksoa

Nuorten alkoholinkulutus uhkaa kääntyä nousuun, jos alaikäisten keskuudessa suositut juomasekoitukset tulevat ruokakauppojen hyllyille.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL arvioi, että ruokakaupoissa myytävien alkoholijuomien alkoholipitoisuuden kasvulla on merkittäviä vaikutuksia kansanterveydelle. Hallitus kertoi tänään päässeensä sopuun lakiesityksestä, jossa ruokakaupoissa myytävien juomien enimmäisalkoholipitoisuus nostettaisiin nykyisestä 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin.

En ymmärrä alkoholilain uudistusta – kuka juo nyt liian vähän?

Helsingin Sanomat 21.6. 2017

Jos Suomessa ei saa ostettua olutta, viiniä tai viinaa niin paljon kuin haluaa, syynä on todennäköisesti rahan puute tai alaikäisyys.

ALKOHOLILAIN uudistusta hatarasti seuranneena en ole ymmärtänyt sen tarvetta ja tavoitteita. Uudistuksen kannattajalta kysyisin, oletko sitä mieltä, että puolisosi, isäsi tai äitisi, tyttäresi tai poikasi, työkaverisi tai naapurisi tulisi saada vahvempia alkoholijuomia helpommin? Vai sinunko pitäisi voida ostaa vahvaa olutta lähikaupasta ja saada juomia ravintolassa vielä kukonlaulun aikaan? Toivookohan perheesikin sitä?

[Tarve alkohololain uudistukselle tuli kun Perussuomalaiset jakautuivat kahtia ja kansa alkoi vaatimaan hallituksen eroa, jotenkin kansan mielenkiinto oli suunnattava muuualle. Eli Keskusta puoluetta lainaten, hallitus pettää aina, keinoja kaihtamatta.]

Harry Harkimo haukkuu kokoomusta hallitusdiilistä Savon Sanomien blogissa: ”Kaikki säälivät Soinia” – ryhmäjohto pitää ulostuloa purkauksena takarivistä

Helsingin Sanomat 18.6. 2017

Kokoomuksen kansanedustaja Harry Harkimo arvostelee Savon Sanomien blogissaan puoluejohtoa eduskuntaryhmän sivuuttamisesta hallitusdiilissä. Kokoomusryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra luonnehtii kirjoitusta ”yksilötason purkaukseksi kaukaa takarivistä.”

”Sitä minä en ymmärrä, miksi syntyneellä uudella ’puolueella’ on sama määrä ministereitä kuin ennen, vaikka kansanedustajien määrä ryhmässä melkein puolittui.”

Harkimo kirjoittaa sunnuntaina julkaistussa Savon Sanomien blogissa, että ”näytelmästä jäi paha maku”. Hän kritisoi erityisesti eduskuntaryhmän sivuuttamista ratkaisuissa.

Jos joku kuvittelee, että puolueen eduskuntaryhmällä on jonkinlaista valtaa, se kannattaa unohtaa nyt. Oikeasti puolueen puheenjohtaja avustajineen tekee isot päätökset, nämä syötetään ministereille ja eduskuntaryhmän puheenjohtajille – ja näin pikku hiljaa tieto päätöksistä valuu kansanedustajille, kun eduskuntaryhmä kumileimasimena hyväksyy päätökset.”

HARKIMON mielestä hallituskriisi oli sitä paitsi kriisi vain kaikille muille paitsi Timo Soinille, Petteri Orpolle ja Juha Sipilälle. Kolmikko tiesi Harkimon mukaan koko ajan, missä mennään.

”He tiesivät koko ajan, että kyse on vain silmänlumeesta. Tästä seurasi sentään jotain hyvää: saimme toimintakykyisen halllituksen”, Harkimo toteaa.

”Sitä minä en ymmärrä, miksi syntyneellä uudella ’puolueella’ on sama määrä ministereitä kuin ennen, vaikka kansanedustajien määrä ryhmässä melkein puolittui.”

Kuka olisi arvannut, mitä tapahtuu perussuomalaisille? Toimittaja Lauri Nurmi tiesi ja nyt hän kertoo miksi

Helsingin Sanomat 14.6. 2017

MONI ON viime päivinä väittänyt arvanneensa perussuomalaisten hajoamisen. Mutta vain yksi kirjoitti siitä uutisen viikon verran etukäteen ja ennusti, että operaation avulla pääministeri Juha Sipilän hallitus pysyy pystyssä.

Hän oli toimittaja Lauri Nurmi.

Näin Nurmi paljasti tasan viikko ennen perussuomalaisten puoluekokousta: ”Suomen hallituksessa on käyty vakavia keskusteluja siitä, että perussuomalaisten eduskuntaryhmän soinilais-terholainen enemmistö muodostaisi oman eduskuntaryhmänsä ja jatkaisi hallituksessa.”

Nurmi kirjoitti, että jos Jussi Halla-aho voittaa perussuomalaisten puheenjohtajavaalin, kokoomus lopettaa hallitusyhteistyön perussuomalaisten kanssa. Jotta hallitus säilyisi koossa, Halla-ahon perussuomalaisista irtoaa ainakin 20 kansanedustajan ryhmä, joka jatkaa yhteistyötä pääministeri Sipilän (kesk) kanssa.

Tämän jälkeen Sipilän hallitus voi jatkaa toimintaansa, koska sillä on yhä eduskunnassa enemmistö.

Tony Halme pelasti perussuomalaiset ja Timo Soinin uran

Helsingin Sanomat 18.6. 2017

Timo Soini etsi pitkään kassamagneettia pienpuolue perussuomalaisille. Vuonna 2003 Tony Halme yksinkertaisesti pelasti puolueen – ja Soinin uran.

ONPA pommikoneen kokoinen kaveri, ajatteli perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini syksyllä 2002. Hän astui Fazerin kahvilaan Hel­singin Forumissa. Pöydässä istui entinen showpainija Tony Halme.

Soini ja Halme järjestivät tunnustelutapaamisen: olisiko Halmeesta puolueen ehdokkaaksi kevään 2003 eduskuntavaaleihin?

Idea Halmeen houkuttelemisesta perussuomalaisiin oli tamperelaisen yrittäjän Veikko Vallinin, johon Soini oli tutustunut jo Smp:n nuorisojärjestössä 1980-luvulla. Vallin kauppasi 2000-luvun alussa Viking Power -nimistä bodaajien ravinnejuomaa, jonka mainoskasvona Halme toimi.

Olin ajatellut, että Halmeesta saamme julkisuuteen muurinmurtajan, joka takaa palstatilaa, Soini muisteli vuonna 2008 ilmestyneessä kirjassaan Maisterisjätkä.

Soini tajusi heti, ettei Halme ollut kiinnostunut politiikan arjesta. Se ei ollut Soinille este. Myös se kelpasi, että Halme oli julkinen umpirasisti, joka ehdotti, että pakolaiset siirretään Ahvenanmaalle ja kehitysapu maksetaan kondomeina.

Hollywood-ohjaaja Oliver Stone teki itsestään Putinin hyödyllisen idiootin – Putin-dokumentti sopisi sellaisenaan kampanjavideoksi

Helsingin Sanomat 17.6. 2017

Stonen dokumentti on kuin symboli nyky-Venäjästä, jossa totuus taipuu ja politiikka on teatteria, kirjoittaa Suvi Turtiainen.

NELI­OSAISEN haastattelu­maratonin kiinnos­tavin osuus tulee vasta viimei­sen jakson alussa. Venäjän presidentti Vladimir Putin puhuu harvoin julkisesti käyttä­määnsä englantia spontaanisti.

”Kahvia, sir?” Putin kysyy yhdys­valtalai­selta elokuva­ohjaajalta Oliver Stone tarjotessaan hänelle kahvia haastattelun aluksi. ”Sokerilla vai ilman sokeria?”

Sitten Putin sanoo mielipiteensä Yhdysvaltain presidentistä Donald Trumpista.

”Pidimme ja yhä pidämme Donald Trumpista, koska hän julkisesti sanoi, että hän olisi valmis elvyttämään Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet.”

Jatkokysymyksiä venäläisten yhteyksistä Trumpin lähipiirin ei tule.

KOHTAUS on Oscar-palkitun Stonen uusimmasta tuotoksesta. Neliosainen sarja The Putin Interviews (Putin-haastattelut) on näytetty tällä viikolla Yhdysvalloissa Showtimella.

Mies ampui mökkitonttinsa yllä lentäneen kuvauskopterin alas haulikolla – ”Kertoi hermostuneensa”

Helsingin Sanomat 16.6. 2017

MIES ampui haulikolla alas kauko-ohjattavan kuvauskopterin kesämökkitonttinsa yläpuolelta Asikkalassa myöhään torstai-iltana.

Kopterilla oltiin kuvaamassa mainosvideota. Poliisin mukaan kopterin ohjaaja oli hetkeksi menettänyt näköyhteyden kopteriinsa tiheän puuston takia. Silloin ohjaaja oli kuullut kaksi laukausta ja menettänyt yhteyden kopteriin.

”Paikalle hälytettiin poliisipartio, joka meni tontille, jonne kopteri oli kadonnut. Sieltä löytyi mieshenkilö, joka kertoi hermostuneensa, kun tällainen kopteri tuli lentelemään”, kertoo ylikonstaapeli Antti Reijula Hämeen poliisin tilannekeskuksesta.

Timo Soini ja Uusi vaihtoehto jatkavat hallituksen puudeleina – Näin Soini söi kasan vaalilupauksiaan

Suomen Kuvalehti 14.6. 2017

Jos mietitään sitä, mitä Timo Soini lupasi eduskuntavaaleissa 2015 ja minkälaista politiikkaa hän on toteuttanut Juha Sipilän (kesk) hallituksessa, ei ole ihme, että soinilaiset kokivat rökäletappion Jyväskylän puoluekokouksessa 10. kesäkuuta 2017.

Soini ja perussuomalaiset linjasivat ennen vaaleja 2015, että uuden hallituksen on heti kautensa alussa päätettävä 2–3 miljardin euron lisäsopeutuksesta velkaantumisen taittamiseksi. Leikkaukset on ajoitettava vuosille 2017–2019.

Hallituksessa Soini kuitenkin päätti Sipilän ja kokoomuksen kanssa, että leikkaukset ovat 4 miljardia, ja ne aloitettiin heti vuonna 2015.

Lisäksi Soini linjasi ennen vaaleja, että maahanmuuton kustannuksista pitää leikata. Ei leikattu, sillä Euroopan pakolaiskriisistä tuli pelkästään vuonna 2015–2016 noin miljardin euron kustannukset veronmaksajille.

Myös EU-politiikassa Soini on antanut hallituskumppaneille periksi. Suomi on myös edelleen EU:n nettomaksaja, sitoutunut Euroopan unionin linjauksiin ja esimerkiksi Kreikan tukemiseen. Suomen EU-politiikassa ei ole Sipilän hallituskaudella tapahtunut mitään olennaista muutosta ”perussuomalaiseen” suuntaan.

Ainoat pienet myönnytykset, jotka Soini on saanut hallituksessa läpi, ovat olleet kehitysapuleikkaukset ja tuulivoiman syöttötariffien pieni viilaus. Silti tuulivoiman tukemiseen kuluu vuosittain satoja miljoonia euroja, eikä tuulivoimaloita edes veroteta yhtä paljon kuin muita voimalaitoksia.

Annappa olla Paavo minä puhun nyt, voit oppia jotain. Toisella meistä on ministeri kokekemusta, toisella se on takana toisella edessä.

SENSUROIMATON PÄIVÄRINTA, JAKSO 7: RAJU RYÖPYTYS SOINILLE - "TIMO MUUTTUI PERUUTTAMATTOMASTI"

Sensuroimaton Päivärinta jakso 7

IL-TV:n Sensuroimaton Päivärinta -keskusteluohjelman seitsemännessä erikoispitkässä jaksossa vieraina ovat perussuomalaisista irroittautuneen Uusi vaihtoehto -ryhmän 1. varapuheenjohtaja Tiina Elovaara, Perussuomalainen-lehden päätoimittaja Matias Turkkila sekä Timo Soinin takapiruna tunnettu poliittinen neuvonantaja Jukka Jusula. Turkkila paukuttaa ohjelmassa suorat sanat Soinista - Elovaara ja Jusula taas kohdistavat kritiikkinsä muihin tahoihin.

Haastattelijana toimii IL-TV:n erikoistoimittaja Susanne Päivärinta. Värikästä puhetta ja tärkeitä kysymyksiä - tämä kannattaa todella katsoa!