1 / 4
1
2 / 4
2
3 / 4
3
4 / 4
3

DPK.fi

”Parempi että koko uudistus kaatuu” – uusin sote-varoitus ällistyttää: ”Aamukahvi oli mennä väärään kurkkuun”

Demokraatti 25.6. 2018

Kuntaliiton yhteysjohtaja Lauri Lamminmäki varoittaa mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa, että hallituksen kaavaileman sote-uudistuksen toimeenpano voi pahimmillaan halvaantua vuosikausiksi, ellei lakiesitystä valinnanvapaudesta viedä EU:n komission arvioitavaksi.

Lamminmäki vaatii kirjoituksessaan, että sote rakennetaan oikeudellisesti kestäväksi. Hänen mukaansa yritykset tai muut yksityiset toimijat voivat riitauttaa valinnanvapauspalveluja tuottavien sote-liikelaitosten olemassaolon esimerkiksi konkurssisuojan vuoksi.

Lamminmäen mukaan sote-uudistuksen täytäntöönpanon kannalta lainsäädännön noti­fioimatta jättäminen johtaisi siihen, että maakuntien valinnanvapaus­palveluja tuottavat sote-liikelaitokset jouduttaisiin perustamaan, toiminta käynnistämään ja sopimukset tekemään tilanteessa, jossa oikeudellinen perusta olisi epävarma.

Donald Trumpilta uusi uhkaus Euroopalle: ”Rakentakaa ne täällä!”

Uusi Suomi 23.6. 2018

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkaa jälleen uusilla tuontitulleilla. Tällä kertaa kohteina ovat Euroopan unionin alueelta Yhdysvaltoihin tuotavat autot, sillä Trump uhkaa asettaa EU-alueelta tuotaville autoille 20 prosentin tariffit.

Jos näitä tariffeja ja esteitä ei pian poisteta, asetamme 20 prosentin tariffit kaikkiin heidän (EU:n) autoihin, jotka tuodaan Yhdysvaltoihin. Rakentakaa ne täällä, Trump tviittasi.

Totuusbisneksen puolustaja

Helsingin Sanomat 22.6. 2018

Journalisti-lehden päätoimittajan Maria Petterssonin mielestä demokratia on maailman vaikein hallintojärjestelmä. Jotta demokratia toimisi siedettävästi, se tarvitsee häirinnästä vapaan median ja kansalaisen, joka on kiinnostunut omista asioistaan.

AJATUS on hyytävä. Journalisti-lehden tuore päätoimittaja Maria Pettersson esittelee sen nojaten hieman eteenpäin pöydän yli.

”Mitä jos Suomi on sananvapaustilastoissa niin korkealla osittain siksi, että emme kokeile sananvapauden rajoja tarpeeksi”, hän sanoo.

Suomi oli pitkään Toimittajat ilman rajoja -järjestön sananvapausindeksin kärkimaa. Reilu vuosi sitten tilanne muuttui, kun pääministeri Juha Sipilä painosti Ylen toimittajaa.

Suomi putosi kolmanneksi.

Sitten Helsingin Sanomien juttu Puolustusvoimien viestikoekeskuksesta sai presidentti Sauli Niinistön reagoimaan joulukuussa 2017.

”Se, että tasavallan presidentti näitä kommentoi, niin sehän on aivan barbaarista. Sellainen toiminta ei kuulu sivistysvaltioon ollenkaan”, Pettersson sanoo.

”Toivoisin, että journalistit muistaisivat aina, että tässä ei olla töissä yhdellekään poliitikolle. Me olemme kansalaisten, tiedon vapauden ja sananvapauden palveluksessa”, Pettersson sanoo.

Kuuluuko astioista poistaa Iittala-tarra vai ei? Marjatta Sarpaneva vastaa – ja kertoo myös, millainen mies oli myyttinen sankari­muotoilija Timo Sarpaneva

Helsingin Sanomat 22.6. 2018

Timo Sarpaneva oli suomalaisen muotoilun puolijumala. Harva tietää, että seurapiirirouvana tunnettu Marjatta Sarpaneva työskenteli hänen rinnallaan vuosikymmenien ajan.

”MUODON ihanne”, Timo Sarpaneva sanoi saaristosta Juha Tantun haastattelussa vuonna 1974.

Täällä niitä nyt on, vesiä ja jääkauden hiomia kallioita, Sarpanevan perheen saaressa Dömaskärillä, Nauvon lähellä, keskellä purjehtijoiden tuntemaa Gullkronan aukkoa. On myös alkukesän kukkien ja meren suolaista tuoksua. Karikoiden ympäröimän saaren torppa on vuodelta 1847 ja rakkaudella korjattu.

Eteisen naulassa on kulmistaan solmittu nenäliina, Timo Sarpa­nevan kesä­päähine. Sitä hän ei ole käyttänyt yli kymmeneen vuoteen: hän kuoli vuonna 2006.

Paljastus: Sarpanevojen astiastossa ei tarroja näy. Marjatta Sarpaneva nauraa kysymykselle. ”Me raaputimme ne heti pois, ei siitä koskaan edes keskusteltu.” Ainakin tämä suomalaisia piinannut kysymys on nyt ratkaistu.

Saareen meidät on tuonut Sarpanevan toinen vaimo Marjatta Sarpaneva, jonka moni muistaa nimellä Marjatta Svennevig – ex-malli ja Linnan juhlien moninkertainen kuningatar. Hän tuntee saaren ja ympäröivät vedet kuin omat taskunsa.

Vanhan leivinuunin päällä on Sarpanevan klassikkopata ja Festivo-kynttilänjalkoja – niitä ryhmyisiä, jotka Sarpaneva suunnitteli alun perin Savoyssa kokoontuneen herrakerhon valtavan viinilasin jalaksi. (Heidän joululounaansa saattoi kestää kolmekin päivää – ”hyvä kun ehtivät jouluksi kotiin”, Marjatta Sarpaneva kertoo.)

VUOSIKYMMENIÄ on pohdittu, miksei Suomessa ole syntynyt uusia muotoilutähtiä samalla vauhdilla ja voimalla kuin sodanjälkeisten vuosikymmenten kultakautena. Marjatta Sarpanevan teoria on tämä: nykyinen muotoilukoulutus ei opeta nuoria muotoilijoita toimimaan yhdessä teollisuuden kanssa.

Valtio tilasi raportin tekoälyn vaikutuksista: Jopa miljoona suomalaista koulutettava uudelleen

Helsingin Sanomat 22.6. 2018

TÄRKEIN tapa sopeutua tekoälyn tuomiin muutoksiin on koulutus, katsoo elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) tilaama Tekoälyajan työ -raportti. Sen tekemisestä on vastannut Osmo Soininvaaran johtama työryhmä.

Arviot tekoälyn hävittämien työpaikkojen määrästä vaihtelevat paljon. Esimerkiksi konsulttitoimisto McKinsey ennakoi Suomesta katoavan 15 prosenttia työpaikoista vuoteen 2030 mennessä.

KESKEISIÄ raportin antamista 28 politiikkasuosituksesta ovat muun muassa oppivelvollisuuden ulottaminen toiselle asteelle ja koulutuspaikkojen ja lisääminen sekä nuorille että työikäisille aikuisille. Jopa miljoona suomalaista saattaa tarvita täydennys- tai uudelleenkoulutusta, raportissa sanotaan.

Pentti Linkola haluaisi, että suuri osa ihmiskuntaa kuolisi, mutta nyt tapahtunutta lintujen joukkotuhoa hän suree sydämensä pohjasta

HS Kuukausiliite 21.6. 2018

Pentti Linkola istuu tuvassa, suuren kirjoituspöydän äärellä. Hän laskee kynän kädestään avoimen muistikirjan päälle ja katsoo tulijoita kysyvästi.

”Niin, lintuasioissahan te tulitte?” Linkola kysyy.

LINTUASIOISSA tosiaan tultiin, ja hyvästä syystä, sillä tänä keväänä on kuultu aiheeseen liittyviä hirmuisia uutisia. Mutta ennen kuin niitä uskaltaudutaan miettimään, uteliaisuuden piru pääsee sittenkin niskan päälle ja usuttaa tirkistelemään lähemmin Pentti Linkolan elinpiiriä.

Aivan aluksi tekee mieli kehua taloa ympäröivää hienoa metsänlämpärettä, ja kun niin tekee, Linkola vastaa: ”Siinä onkin Suomen viimeisiä puita tuossa.”

Hyvänen aika, aivan kuin Linkolan vastauksesta olisi aistittavissa pilkahdus mustaa huumoria. Sellaista piirrettä ei ole totuttu Sääksmäen suureen ajattelijaan liittämään.

SITTEN SE uutinen: maailmassa on paljon vähemmän lintuja kuin ennen. Useiden lintulajien kannat ovat romahtaneet.

Keskustelu lähti vyörymään keväällä, kun Ranskan luonnontieteellisen museon biologi Benoit Fontaine kuvasi maansa lintutilannetta katastrofaaliseksi. Hän sanoi, että ”maaseudustamme on tulossa autiomaa”.

Enimmäkseen joukkotuho on seurausta ihmisen toiminnasta.

Tutkijat pitävät suurimpana syyllisenä maataloudessa käytettäviä hyönteismyrkkyjä, erityisesti niitä, jotka sisältävät neonikotinoideja. Myrkyt tekevät ötököistä selvää, eikä hyönteisiä syöville linnuille riitä ravintoa.

Yhdysvallat vetäytyy YK:n ihmisoikeusneuvostosta – "Tekopyhä organisaatio"

Satakunnan Kansa 20.6. 2018

Yhdysvallat vetäytyy YK:n ihmisoikeusneuvostosta. Asiasta uutisoivat muun muassa uutistoimisto Reuters ja CNN.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley tiedotti asiasta tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Suomen aikaa. Hän kuvaili neuvostoa muun muassa "tekopyhäksi organisaatioksi, jota eivät kiinnosta ihmisoikeudet."

Yhdysvallat on jo pitkään kritisoinut YK:n ihmisoikeusneuvostoa Israel-vastaiseksi, joten päätös ei tullut täysin yllätyksenä.

Lapsia pidetään metallihäkeissä pidätyskeskuksessa

Kansan Uutiset 19.6. 2018

Presidentti Trump puolustaa edelleen politiikkaansa, jossa laittomasta rajanylityksestä syytettyjen lapset erotetaan vanhemmistaan.

Yhdysvalloissa tuli maanantaina julkisuuteen ääninauha, jossa kuullaan rajapoliisien vanhemmistaan erottamien lasten itkua. ”Äiti”, huutaa yksi, ja ”isi” toinen.

Yhden kuusivuotiaan tytön kuullaan toistelevan Yhdysvalloissa asuvan tätinsä puhelinnumeroa ja pyytävän rajavartijoita soittamaan hänelle.

Rajavartijaksi tunnistettu miesääni pilkkaa nauhalla lapsia: ”Tässähän on oikein orkesteri. Vain kapellimestari puuttuu.”

Lapsia pidetään metallihäkeissä pidätyskeskuksessa.

Seitsenminuuttisen nauhan julkaisseen ProPublican mukaan se on peräisin Yhdysvaltain rajavalvontaviraston pidätyskeskuksesta. Sen autenttisuutta ei tiettävästi ole toistaiseksi sataprosenttisesti varmistettu.

Nyt Sipilää verrataan jo vihattuun brittipääministeriin: ”Syyllistetään työpaikkansa menettäneet ihmiset”

Demokraatti 19.6. 2018

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen työvoimapolitiikka on suora kopio Englannista edesmenneeltä pääministeriltä Margaret Thatcherilta, Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas arvioi.

Syyllistetään työpaikkansa menettäneet ihmiset ja sävelletään lainsäädäntö, jolla yhä suurempi joukko työttömiä väistämättä putoaa työttömyysturvalta taloudelliseen ahdinkoon, Suokas kirjoittaa blogissaan.

Hänen mielestään aktiivimalli ykkönen on jo osoittanut, että vain murto-osa työttömistä voi selvitä hallituksen edellyttämästä työssäkäyntivelvoitteesta. Suokas painottaa, että työpaikkoja ei yksinkertaisesti ole ja leikkaus työttömyysturvaan on käytännössä väistämätön.

Putinin ”mitä tehdä” -listalla olisi jo monta ruksia, jos hän olisi laatinut sellaisen muutama vuosi sitten

Helsingin Sanomat 18.6. 2018

Venäjän presidentti Vladimir Putin on toivonut riitaisempaa länsiblokkia, sen hän on saanut. Samalla on heikentynyt juuri se voima, jonka kumppanuutta Venäjä tarvitsisi kehittääkseen talouttaan.

Kesälomien alla monet laativat ”mitä tehdä” -listoja. Jos ajatellaan, että Krimin miehityksen ja sitä seuranneiden lännen pakotteiden jälkeen Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi tehnyt vastaavan listan, hän olisi saanut vetäistä jo aika monta ”tehty”-ruksia.

Kaikki ei tietenkään ole Putinin tai Venäjän ansiota – tai edes ­tietoista johdattelua –, mutta moni viime vuosien tapahtuma on palvellut Putinin päämääriä. Ja niistä yksi keskeisimmistä on se, ­että Venäjä haluaa horjuttaa lännen yhtenäisyyttä.

Venäjä on läntisten selvitysten mukaan tukenut populisteja Euroopassa, jotta heidän ajatteluunsa olennaisesti kuuluva EU-vastaisuus kasvaisi. Ranskan ja Hollannin vaaleissa se ei onnistunut, mutta Britannian EU-kansanäänestys johtanee Britannian eroon unionista. EU-eroon yllyttänyttä ja unionijäsenyyttä parjannutta viestintää tuli brittiläisten selvitysten mukaan runsaasti nimenomaan Venäjältä.

”Joskus historia palaa ja kostaa” – Nyt meidän on tehtävä kaikkemme, jotta tuuli kääntyisi, sanoo Suomeen saapuva YK:n pääsihteeri Guterres

Helsingin Sanomat 17.6. 2018

YK:n pääsihteerin António Guterresin mukaan kylmän sodan loppuessa oltiin liian naiiveja sen suhteen, että demokratia olisi voittanut. Nyt Guterres kertoo HS:n haastattelussa, miten hän tulee toimeen vastahakoisen USA:n presidentin kanssa.

Herra vanha maailmanjärjestys. Herra kansainvälinen yhteistyö, diplomatia, demokratia, ihmisoikeudet, kaikki menossa nyt muodista.

Näin voi kutsua YK:n pääsihteeri António Guterresia, jonka työhuoneesta Yhdistyneiden kansakuntien 38. kerroksesta aukeaa näkymä East Riverin yli.

Aulassa on tarjolla on nallekarkkeja ja tuoreita kirsikoita. Vinosti vastapäätä YK:n tornia seisoo sitä korkeampi Trump World Tower.

Yhdysvaltain presidentti haastaa nyt monet niistä arvoista, joiden puolesta YK on tehnyt töitä toisen maailmansodan jälkeen. Romuttaako Donald Trump sen maailmanjärjestyksen, jonka Yhdysvallat itse aikoinaan loi?

Kehitys on erittäin huolestuttava, Guterres sanoo. Kansainvälistä yhteistyötä tarvittaisiin entistä enemmän, ei vähemmän. Esimerkiksi ydinaseriisunta on ottanut ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin takapakkia.

Näistä huolista Guterres puhuu Naantalissa, kun hän osallistuu presidentti Sauli Niinistön Kultaranta-keskusteluihin maanantaina.

Lasse Nordlund ei kuluta rahaa eikä sähköä

Helsingin Sanomat 16.6. 2018

Valtimolle ollaan perustamassa Omavaraopistoa, joka opettaa ihmisiä riippumattomammiksi yli äyräiden elävästä yhteiskunnasta. HS vieraili opiston kevättalkoissa yhteiskuntakriitikko Lasse Nordlundin ja Maria Dorffin tiluksilla.

Valtimon metsässä sijaitsevasta huussista puuttuu vessapaperi. Sen sijaan on rahkasammalta.

Ei ole juoksevaa vettäkään, tai tavanomaisia ruokia. On härkäpapuja, perunoita ja herneitä.

Kahden päivän aikana sitä on silti kaivannut tuskin mitään. Lihaakaan. Se on itse asiassa tyynnyttävä tieto, elämmehän tällä hetkellä yli äyräiden.

Viimeisen sadan vuoden aikana energiankulutuksemme on yli kymmenkertaistunut. Kasvu perustuu fossiilisten polttoaineiden käyttöön, mutta raja on vastassa: YK:n mukaan kuljemme kohti jo yli kolmen asteen lämpenemistä. Jos haluamme, että elämä säilyy, 80 prosenttia tunnetuista hiili- öljy- maakaasu- ja turvevaroista on jätettävä maan sisään, kertoo arvostetussa Nature-tiedejulkaisussa vuonna 2015 julkaistu tutkimus. Se tarkoittaa lähes varmuudella jostain luopumista.

Siksi jonkin olisi muututtava. Ihmisen.

Luonto on elävää pääomaa, jota ei kannata tuhlata

Helsingin Sanomat 16.6. 2018

Elinympäristöjen pirstoutuminen ja lajien häviäminen vaarantavat myös ihmisen hyvinvoinnin.

Luonto köyhtyy maapallolla vauhdilla, vaikka kansainvälisten sopimusten ja kansallisten sitoumusten mukaan kehityksen pitäisi mennä päinvastaiseen suuntaan.

Luonnon monimuotoisuus heikkenee, ja lajien elinympäristöt pirstoutuvat niin, että myös ihmisten hyvinvointi on vaarassa. Hyvinvoinnin tukipilarit horjuvat, kun esimerkiksi makea vesi ja kasvien pölytys vaarantuvat. Monimuotoisuuden ­häviäminen haittaa maailmanlaajuisesti jo kahta ihmistä viidestä.

Hälytyskelloja soitti vastikään kansainvälinen luontopaneeli IPBES arviointiraportissaan, jota oli tuottamassa 1 300 tutkijaa ympäri maailmaa. Raportin mukaan jopa yli 40 prosenttia monimuotoisuudesta on vaarassa hävitä vuoteen 2050 mennessä.

Vihreät pääsee äänestämään maataloustuista viikonlopun puoluekokouksessa

Maaseudun Tulevaisuus 15.6. 2018

Kokouksessa ei käydä henkilövaaleja, joten suurimmaksi anniksi nousee puolueen poliittinen ohjelma.

Seuraavaksi vaalikaudeksi, eli vuosille 2019–2023 laadittavan poliittisen tavoiteohjelman tarkoituksena on esittää toimet, joihin vihreät ryhtyisivät päästessään valtaan.

Ohjelmaa valmistelleen työryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Olli-Poika Parviainen toteaa, että ohjelma vahvistaa vihreiden jo olemassa olevaa linjaa. Hän nostaa asiakirjan esiin erityisesti ympäristöasiat, koulutuksen ja arvot.

"Ohjelma on erittäin vahvasti arvoliberaali; tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolella. Toki olemme näitä olleet ennenkin, mutta tavoite on olla Suomen johtava puolue näissä kysymyksissä", Parviainen toteaa.

Yksi ohjelman tavoitteista on tehdä suomalaisesta maataloudesta Euroopan eettisintä ja kestävintä. Siinä linjataan vihreiden maataloustukipolitiikkaa.

Jäteputken vastainen kansalaisliike keräsi voimansa Reposaaressa

Satakunnan Kansa 14.6. 2018

Vain suljettu järjestelmä kelpaisi alueen asukkaille ja ympäristöaktiiveille.

Tilaisuuden alussa Hakon Uddfolk kertoi tuhkasta ja jätevedestä sekä sen vaikutuksista. Kirrisannan laitos käsittelisi voimalaitostuhkia. Tuhkien käsittelyyn tarvittaisiin vuodessa 10 000 tonnia jätehappoa, 5 000 tonnia väkevöintisakkaa, 5 000 tonnia käytettyä akkuhappoa ja 155 000 kuutiota vettä.

Uddfolkin mukaan tuhkanpesulaitos tuottaisi mereen vuorokaudessa 33 tonnia eli noin kolme kuorma-autolastillista kiintoainetta sekä "liemet". Suolojen lisäksi jätevesi sisältäisi sulfaatteja, typpeä, fosforia, raskasmetalleja, bromia, syanidia, ja elohopeaa.

Uddfolkin esille ottamien virtaustutkimusten mukaan virtaus veisi jätevedet pohjoiseen, mutta mahdollisuus olisi joissain tilanteissa myös virtaamien suuntautumiseen etelään Yyterin suuntaan.

Trump ei suostunut tuomitsemaan Pohjois-Korean hirmutekoja – Presidentin mukaan Kim on ”kova tyyppi” ja ”moni muukin on tehnyt pahoja asioita”

Helsingin Sanomat 14.6. 2018

Presidentti Donald Trump väistelee kysymyksiä, jotka koskevat Pohjois-Korean tekemiä julmuuksia.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei suostunut tuomitsemaan Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin tekemiä julmuuksia, kun Fox Newsin toimittaja kysyi häneltä maassa tapahtuvista ihmisoikeusrikoksista.

Sen sijaan Trump kuvaili Kimiä kovaksi tyypiksi ja taitavaksi neuvottelijaksi, jonka kanssa hänellä on ”erittäin hyvät välit” ja ”kemiat kohtaavat”.

Kun otat vallan maassa, vaikeassa maassa, vaikean kansan, ja perit vallan isältäsi, en välitä, kuka olet tai mikä olet, miten etuoikeutettu olet ollut. Jos pystyt tekemään niin 27-vuotiaana – yksi kymmenestätuhannesta pystyy siihen”, Trump vastasi toimittajalle.

Elokuvan kulisseissa rytisee

Elokuvan valmistelu sisältää paljon työtä lavastajalta. Luovaa näkemystä oikean lopputuloksen saavuttamiseksi. Elokuva friikit katsovat lopputekstit, koko työryhmän panos kiinnostaa. Kun tunnettu ohjaaja vähättelee lavastajan työn merkitysta lopputekstien sijoittelusta oikeudessa annettuihin lausuntoihin asti, mielessä käy mitä muita kummallisuuksia #meetoo kampanjan lisäksi elokuva-ala pitää sisällään.

Suojaako tekijänoikeuslaki lainkaan enää elokuvantekijöitä?

Teme 12.6. 2018

Oikeus tuli kumonneeksi tekijänoikeuslain suojan suurelta osalta elokuvantekijöitä, kun se eväsi lavastaja Markku Pätilän yksinoikeuden hänen tekemäänsä lavastukseen.

Onko tämän ennakkotapauksen jälkeen mitään takeita siitä, että lavastajalla, ohjaajalla, näyttelijällä, kuvaajalla tai leikkaajalla on tekijänoikeus työhönsä?

Tekijänoikeudet ovat kriisissä ja tekijänoikeuslaki vesittymässä. Pahoittelen tämän jutun herättämää huolta ja epävarmuutta tekijöille. Vastauksia ei valitettavasti ole, sillä oikeusprosessi ja tuomio ovat herättäneet enemmän kysymyksiä kuin tarjonneet ratkaisuita.

Tekijänoikeusriidat käsitellään nykyään Markkinaoikeudessa, jonne Teme vei lavastaja Markku Pätilän tekijänoikeusloukkauksen Aki Kaurismäen Toivon tuolla puolen -elokuvassa. Kyse on siitä, onko Pätilä elokuvan ainoa lavastaja ja miten hänet pitäisi kirjata tekijätietoihin eli kreditoida.

Aki Kaurismäen mukaan hän on ohjaajana päättänyt kaikesta ja tehnyt yksin kaikki päätökset ja ratkaisut lavastusta koskien, niin piirustukset kuin värisuunnitelmat. Pyydän Pätilää näyttämään Kaurismäen piirtämiä suunnitelmia. Ne ovat käsittämättömiä luonnosteluviivoja ruutupaperilla ja voisivat esittää mitä tahansa, vaikkapa puutarhapalstaa tai puuliiteriä.

Oikeudessa Aki sanoi, etten ole rakentanut ainuttakaan hänen elokuviensa lavastetta. Mun työsuoritus oli kuulemma nollan arvoinen.

Ensimmäisen kerran hätkähdin Akin halveksivaa suhtautumista elokuvassa Mies vailla menneisyyttä. Aki väitti, että se on kuvattu Sompasaaressa olleessa asunnottomien paikassa, jossa ei kuulemma lavastettu mitään ja kuvausryhmä lähinnä siirteli väliseiniä. Ihmettelin, miksi Aki haluaa julkisesti väheksyä lavastajan työtä. Se konttikylä on mun ja Jukka Salmen lavastama. Konttikylän sisällä kuvatut kohtaukset on kuvattu Karkkilaan rakennetussa studiossa. Kaikki on rakennettu eikä siellä ollut mitään asunnottomien kylää valmiina, vaikka Aki niin väittää, Pätilä kertoo.

Paavo Väyrynen palasi eduskuntaan kovalla uholla

Uusi Suomi 12.6. 2018

Riitaisan Kansalaispuolueen edustajaksi ilmoittautunut Paavo Väyrynen palasi tiistaina Euroopan parlamentista kotimaiseen politiikkaan ja aloitti jälleen työt kansanedustajana.

Järjestämässään tiedotustilaisuudessa Väyrynen kommentoi muun muassa istumapaikkaansa eduskuntasalin takarivissä, mihin hän joutui väitetysti keskustalaisten hylkimänä.

Itseluottamuksestaan tunnettu Väyrynen arvioi henkilökohtaisen presidentinvaalimenestyksensä perusteella, että Kansalaispuolueella – jonka johtohahmojen kanssa Väyrynen on riitautunut – on mahdollisuus saada 15–20 kansanedustajaa eduskuntaan.

SuomiAreenan koko ohjelma julki

SuomiAreena järjestetään Porissa 16.-20.7.2018. Tänä kesänä jo 13. kertaa järjestettävän tapahtuman pääteemoina ovat turvallisuus, vastuullisuus ja suvaitsevaisuus.

SuomiAreena-keskustelu turvallisuus ja suvaitsevaisuus puhuttavat – "Paraneeko turvallisuus, jos vartijoiden määrää lisätään?" Ainakin vartijoiden asiakaspalvelu käyttäytymiseen pitäisi kiinnittää huomiota.

Uutena alueena aloittaa tänä kesänä SuomiAreena Porin Etelärannassa. SuomiAreenan vastaava tuottaja Mari Haavisto lupaa, että rannan ohjelma on houkuttelevaa koko viikon.

Tänä vuonna SuomiAreenan ohjelmassa nähdään päivittäin Arvopuheet. Niissä eduskuntapuolueiden puheenjohtajat valitsevat itselleen ja puolueelle tärkeän arvon ja pitävät siitä puheen. Puheenjohtajien kanssa on keskustelemassa arvojohtajia ympäri yhteiskuntaa.

Donald Trump muutti USA:n linjan kertaheitolla – ”Tämä on aivan uutta Yhdysvaltain presidentin suusta”

Uusi Suomi 12.6. 2018

Donald Trumpin ja Kim Jong-unin huipputapaaminen oli merkittävä ainakin siinä mielessä, että se paljasti selvän muutoksen Yhdysvaltain maailmanpoliittisissa linjauksissa. Näin arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola Uudelle Suomelle.

Ydinaseriisunnan käsitettä presidentti Trump on myös muokkaamassa oman näköisekseen.

Pohjois-Korean Kim sitoutui Yhdysvaltain presidentin kanssa allekirjoittamallaan asiakirjalla pyrkimään täydelliseen ydinaseriisuntaan Korean niemimaalla. Kansainväliset asiantuntijat ovat lytänneet Trumpin hehkuttaman sitoumuksen vanhan toistoksi. Aaltolankin mukaan aiesopimuksen kirjaus on pitkälti saman sisältöinen, kenties jopa hieman vesitetty versio Bill Clintonin ajan sitoumuksesta 1990-luvulla.

Donald Trump ja Kim Jong-un kohtasivat ensimmäistä kertaa ja vetäytyivät neuvottelemaan

Helsingin Sanomat 12.6. 2018

Tapaamisen ensihetkillä Trump oli huomattavasti Kimiä hymyttömämpi, kertoo paikan päällä Singaporessa oleva HS:n kirjeenvaihtaja Katriina Pajari.

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean johtajat tapaavat paraikaa Sentosan saarella Singaporessa.

Kun Kim käveli hotellin pylväskäytävää, hän totesi Trumpille, etteivät maailman ihmiset usko, mitä parhaillaan tapahtuu Singaporessa, kertoo CNN.

”Maailman ihmisistä moni ajattelee, että tämä on fantasiaa…kuin scifi-elokuvasta”, Kim totesi tulkin avulla Trumpille.

Eihän kehitys näin voi mennä

Hyvinvointivaltio on tullut tiensä päähän

Yle Uutiset 11.6. 2018

Tulevaisuuden sosiaalipolitiikka tarkoittaa jotakin muuta kuin valtion vastuuta kansalaisistaan. Vastuu hyvästä elämästä kuuluu jatkossa yksilöille itselleen, kirjoittaa Jari Ehrnrooth.

Sote on vasta alkua, aktivointimalli ensituulahdus. Vanhoillinen hyvinvointivaltio on tullut aatteellisen, poliittisen ja taloudellisen tiensä päähän. Tulevalla vaalikaudella alkaa suomalaisen yhteiskuntapolitiikan ennennäkemätön korjaus.

Oman arvioni mukaan tulemme siirtymään hyvinvointimallista (well-being) hyvintoimintamalliin (well-doing), jossa vastuu vapaan yksilön itsenäisestä hyvästä elämästä palautetaan valtiolta sinne minne se kuuluukin: yksilölle itselleen.

Tukiriippuvuus tekee ihmisistä epävapaita valtion alamaisia ja sehän on perustuslakimme edistyshengen vastaista. Vapaista yksilöistä muodostuva liberaali kansakunta voi edistyä vain parantamalla jokaisen yksilön itsenäistä toimeentuloa, työn tuottavuutta ja kykyä antaa arvoa luova työpanoksensa koko kulttuurin kehitykseen.

Terveyspolitiikassa jokaisen on otettava vastuu omista elintavoistaan ja niiden seurauksista. Sairausvakuutuksen on rajoitettava tuottamuksellisten vahinkojen korvaamista selkeiden yksilöllisten terveydenhoitosopimusten avulla. Jokainen alkoholin suurkuluttuja, tupakoitsija, ylipainoinen, liikuntaansa laiminlyövä huonoa elämää elävä henkilö tietää, että elintavoillaan hän sairastuttaa itseään ja siten ottaa ylimääräistä niiltä jotka elävät vastuullista hyvää elämää.

Tätä nykyä meillä on yhä ihmisiä, jotka maksuttomassa koulutusjärjestelmässämme hankkivat itselleen jonkun tutkinnon ja alkavat sitten syyttää järjestelmää, jos eivät saa koulutusta vastaavaa työpaikkaa. Tällainen vastuunpakoilu on kauhistuttava esimerkki siitä mihin vanhoillinen hyvinvointiajattelu on johtanut. Aikuiset ihmiset käyttäytyvät kuin lapset joita kaikkivoiva äitivaltio hoitaa kohdusta hautaan.

Lue myös: Yhteiskuntaan on luotu vapaamatkustamisen mahdollisuus, ja se on vielä saatu näyttämään hyveeltä, kirjoittaa Jari Ehrnrooth.

G7-kokous päättyi välirikkoon – Trump jättäytyi yhteisrintamasta ja kutsui Kanadan pääministerin toimintaa ”heikoksi” sekä ”epärehelliseksi”

Helsingin Sanomat 10.6. 2018

G7-maiden kokous Kanadan Quebecissa päättyi erikoisesti, kun Yhdysvaltain presidentti vetäytyi juuri allekirjoitetusta, kaikkien kokoukseen osallistuneiden maiden yhteisestä julkilausumasta.

Lausumassa luvattiin muun muassa taistella protektionismia vastaan ja purkaa kaupan esteitä, kertoivat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Trump poistui kokouksesta etuajassa ja kuvaili tapaamista aluksi ”hyvin onnistuneeksi”.

AFP:n mukaan Trudeau oli kutsunut Trumpin päätöstä vedota kansalliseen turvallisuuteen oikeuttaakseen teräksen ja alumiinin tullimaksut ”hieman loukkaavaksi” kanadalaisille veteraaneille, jotka olivat tukeneet Yhdysvaltoja ensimmäisessä maailmansodassa.

Trump syytti kokousta isännöinyttä Trudeauta muun muassa epärehellisyydestä ja valheellisista lausunnoista lauantain ja sunnuntain välisenä yönä viestipalvelu Twitterissä. Samalla hän varoitti jälleen tullimaksuista, joita voitaisiin asettaa Yhdysvaltoihin tuotaville autoille.

”Olisi reilua, että hän voisi korjata tämän” – Lauri Ihalainen puuttuu Juha Sipilän puheisiin

Demokraatti 9.6. 2018

Kansanedustaja, SDP:n talousvaliokunnan vastaava Lauri Ihalainen ihmettelee Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän lausuntoa Terrafameen liittyen.

Olen äimän käkenä Sipilän puoluekokouksessa käyttämästä puheenvuorosta, jossa hän antaa ymmärtää, että istuva hallitus olisi ainoa, joka on tehnyt töitä Terrafamen eteen ja että oppositio olisi vaatinut kaivostoiminnan alasajoa. Tällainen ei pidä paikkaansa, painottaa Ihalainen tiedotteessaan.

SDP on jo edellisen hallituksen aikana tehnyt lukuisia toimia, jotta Terrafamen edeltäjän monien virheiden jälkeen Terrafamen toimintaedellytykset voitaisiin turvata ja sen myötä työllisyys ja työpaikat Kainuussa voitaisiin varmistaa. Näissä pöydissähän keskusta ei tuolloin ollut, muistuttaa Ihalainen.

Miksi suurvaltojen kenraalit tapaavat juuri Suomessa? Raskaasti aseistettu Itämeri on ”uusi normaali”

Helsingin Sanomat 8.6. 2018

Sekä Venäjä että länsi varautuvat vuosien sotilaalliseen jännitykseen ja lisäävät yhä sotavoimaansa Itämerellä, mutta aseellisten välikohtausten riski on silti pienentynyt.

Venäjä harjoitti laivastoaan Kaliningradin edustalla ja järjesti hälytysharjoituksia. Puolassa ja Baltian maissa 18 000 sotilasta osallistui Yhdysvaltojen maavoimien johtamaan Saber Strike harjoitukseen. Samalla vuosittainen Baltops harjoitus jatkui Itämerellä. Suomi osallistui sekä Saber Strikeen että Baltopsiin.

”Viiden vuoden aikaperspektiivillä sotilaallinen aktiviteetti Itämeren alueella on kasvanut aivan erilaiseksi sekä Venäjän että lännen puolella. Asioita voidaan tehdä nopeammin. Aika on lyhentynyt, tila on laajentunut ja työkalut ovat monipuolistuneet”, kuvailee Suomen sotilastiedustelun päällikkö kenraali Harri Ohra-Aho.

Sotilaiden, kaluston ja harjoitusten määrä Itämerellä on lisääntynyt, mutta otsikoiden määrä on vähentynyt. Venäjän ilmavoimien tekemistä ilmatilan loukkauksista, strategisten pommikoneiden näytösluontoisista esiintymisistä Itämeren yllä tai uhittelevista ohilennoista ei kerrota läheskään samaan tahtiin kuin vielä pari vuotta sitten. [Pelko on kasvanut jo niin suureksi, että siitä on paras olla hiljaa, vai mitä media?]

SuomiAreena jatkuu seuraavat viisi vuotta – "Pori on tapahtuman koti"

Yle Uutiset 7.6. 2018

Yhteiskunnallinen keskustelutapahtuma järjestetään Porissa samanaikaisesti jazzfestivaalin kanssa heinäkuun puolivälissä.

Porin kaupunki ja Mediahub Helsinki ovat allekirjoittaneet jatkosopimuksen, joka varmistaa SuomiAreenan järjestämisen Porissa seuraavat viisi vuotta.

Tämän kesän SuomiAreena on järjestyksessään kolmastoista.

SuomiAreena on maan suurin yhteiskunnallinen tapahtuma, joka on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta. Pori on SuomiAreenan koti, joten on hienoa, että yhteistyö Porin kaupungin kanssa jatkuu, sanoo Mediahub Helsingin vt. toimitusjohtaja Tomi Einonen tiedotteessa.

Presidentti Donald Trump pysyy otsikoissa

Helsingin Sanomat 6.6. 2018

Trump antoi potkut avustajalleen Kelly Sadlerille, joka pilkkasi kuolemansairasta senaattoria

Viime kuussa Sadlerin kerrottiin vitsailleen kuolemansairaan senaattorin John McCainin kustannuksella sisäisessä kokouksessa. McCain sairastaa parantumatonta aivosyöpää. McCain kritisoi Trumpin CIA:n pääjohtajan nimitystä, johon Sadler vastasi sanomalla: ”Se ei haittaa, hän on kuitenkin kuolemassa.”

Nato pelkää omaa huippukokoustaan

Vahinkojen minimointi on yksi päätavoite, kun Natossa valmistellaan huippukokousta, jossa Donald Trumpin toimintaa ei voi ennalta arvata.

Miss America -kisa luopuu lähes sadan vuoden jälkeen uimapukukierroksesta – #metoo-ajan ”kulttuurivallankumous” lakkauttaa myös iltapukukierroksen

Miss USA:n voittajat osallistuvat maailmanlaajuiseen Miss Universum -kilpailuun, johon myös Miss Suomi osallistuu. Yhdysvaltain nykyinen presidentti Donald Trump omisti Miss Universum -kilpailun vuosina 1996–2015.

YK vaatii Yhdysvaltoja lopettamaan heti siirtolaislasten viemisen vanhemmilta Meksikon rajalla – ”Vakava lapsen oikeuksien loukkaus”

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on pyrkinyt hämmentämään keskustelua ja on syyttänyt lasten erottamisesta demokraatteja. Tiistaina hän twiittasi jälleen, että ”perheiden erottaminen rajalla johtuu demokraattien hyväksymästä huonosta lainsäädännöstä”.

Yhdysvaltojen uusi Saksan-lähettiläs rikkoo diplomatian rajoja – Trumpin nimittämä Richard Grenell toimii kuin äärioikeistolainen siirtomaaupseeri, kuvaa saksalaispoliitikko

Grenell on presidentti Donald Trumpin mies ja kovan ulkopolitiikan kannattaja. Sen hän teki selväksi heti ensimmäisenä työpäivänään muutama viikko sitten.

Trump ilmoitti tuolloin Yhdysvaltojen irtaantuvan Iranin ydinsopimuksesta. Grenell twiittasi saman tien saksalaisyrityksille neuvon: Iranissa toimivien saksalaisyritysten täytyisi vähentää toimintaansa välittömästi.

Erikoissyyttäjä esittää Trumpin entistä kampanjapäällikköä vangittavaksi todistajiin vaikuttamisen takia

Erikoissyyttäjä Robert Mueller esittää presidentti Donald Trumpin entistä kampanjapäällikköä Paul Manafortia vangittavaksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

Erikoissyyttäjä toimitti oikeuteen asiakirjan, jossa hän pyytää tuomaria kumoamaan Manafortin vapautuspäätöksen. Manafort on odottanut oikeudenkäyntiä vapaana lokakuusta asti.

Asiakirjoissa mainitaan myös, että Manafort olisi lisäksi lähettänyt salattuja viestejä kahdelle henkilölle The Hapsburg Group -nimiseen yritykseen, joka ajaa Ukrainan valtion etuja.

Erikoissyyttäjä Robert Mueller on johtanut tutkintaa, jossa selvitetään Trumpin presidentinkampanjan ja venäläisten mahdollista yhteydenpitoa.

Venäjä-tutkinnan ensimmäinen tuomio tuli hollantilaisjuristi Alex Van Der Zwaanille, joka sai 20 000 dollarin sakot ja 30 päivää vankeutta FBI:lle valehtelusta.

Jan Vapaavuori hyökkäsi rajusti omaa puoluettaan vastaan Ylellä: ”Kokoomus on myynyt kaikki pyhät periaatteensa”

Uusi Suomi 5.6. 2018

Hallituksen sote- ja maakuntauudistusta vastaan kapinoiva Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) arvosteli kovin sanoin omaa puoluettaan Ylen A-studiossa. Vapaavuoren mielestä uudistus on yhä lähempänä kaatumistaan.

Se on kriittinen tilanne #Sote

A post shared by DPK-News (@dpknews) on

Hän huomautti istuneensa itsekin monta vuotta perustuslakivaliokunnassa, jolta tuli viime viikolla kriittinen lausunto. Vapaavuori muistutti, että valtiovarainvaliokunnalta tuli jo aiemmin ”murskaava lausunto”, joka on jäänyt julkisuudessa vähemmälle huomiolle. Tilanne on nyt Vapaavuoren mieleen, sillä uudistus horjuu hänen mielestään entistä pahemmin.

Kaikki kokoomuksen keskeiset, pyhät periaatteet valtiontalouden vastuullisesta hoidosta, kestävyysvajeen nujertamisesta, kaupunkilaisen äänen kuuntelemisesta, vastuullisesta, huolellisesta lainvalmistelusta, hyvistä arvioinneista on myyty jo matkan varrella ja nyt tästä valinnanvapaudestakin uhkaa jäädä vain ihan pieniä murusia jäljelle, Vapaavuori sanoi toistaen samanlaisen luettelon kokoomuksen periaatteista.

Hallitus on pitänyt yllä katteetonta optimistia

Kansan Uutiset 4.6. 2018

Hallitus on pitänyt yllä katteetonta optimistia sosiaali- ja terveyslain valinnanvapaudesta annetun lausunnon jälkeen. Aivan kuten vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson totesi perustuslakivaliokunnan lausunnosta: Se on valinnanvapauden lopun alku.

Syvimmällä suossa on kokoomus, joka on näyttänyt keltaista valoa hallituksen kaatamiselle. Siihen tuskin mennään ainakaan suosiolla. Puolue arvioi tällä viikolla kantaansa soten valinnanvapauden etenemiseen.

Yyteriin uudet vessat juhannukseksi

Satunnainen matkailija 3.6. 2018

Lisäksi rannalle tulee Yyteri-kirjaimet. No #sillaikai

Presidentti Niinistö ripittää Timo Soinia osallistumisesta abortinvastustajien iltahartauteen Kanadassa

Helsingin Sanomat 2.6. 2018

Soini osallistui toukokuun alulla työmatkansa vapaa-ajalla Kanadassa abortinvastaiseen Pro Life -hartaustilaisuuteen, jossa muun muassa rukoiltiin ja poltettiin kynttilöitä abortoitujen sikiöiden muistolle.

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti Talouselämän haastattelussa kantaa Timo Soinin (sin) Kanadan-matkan tapahtumiin.

Tapauksesta heräsi keskustelu koskien sitä, missä kulkee ministerinä ja yksityishenkilönä esiintymisen raja.

[Tapauksesta riehaantunut Twitter ja Tuomas Enbuske ottivat kaiken irti: "Abortinvastaisessa mielenosoituksessa marssinut ulkoministeri Timo Soini on kuin mustasukkainen aviomies, joka halusi huomiota", kirjoitti Enbuske.]

Presidentti Niinistö totesi Talouselämälle pitävänsä Soinin osallistumista hartauteen omituisena. Niinistön mukaan ministeri ei voi noin vain esiintyä yksityishenkilönä ulkomailla.

["Timo oli kuin huoneessaan kirkuva pikkupoika, joka ei ollut saanut äidiltään halia. Siksi hän halusi edes remmiä. Timo sottasi huoneensa seinän ulosteillaan ja makasi lattialla itkien. Mutta äidillä oli muuta tekemistä, eikä äiti mennyt nyt edes huutamaan", kirjoitti Enbuske.]

”Joissain tilanteissa ministeri voi varmaankin olla yksityishenkilönä vapaa-ajallaan, mutta mielipiteiden ilmaisu on toinen asia – onko se enää yksityishenkilön toimintaa, jos ilmaisee mielipiteen tavallaan julkisesti asiassa, joka siinä vierailumaassa on ajankohtainen”, Niinistö sanoi Talouselämälle.

["Timo oli kuin mustasukkainen aviomies, jonka vaimolla oli uusi nuori kollega. Timo halusi huomiota. Ensin hän kaatoi päälleen, jotain jossa luki ”homme” ymmärrettyään viimein, ettei se tarkoita homoa, leikkasi ananastukan ja pukeutui nuorisovaatteisiiin", kirjoitti Enbuske.]

”Minusta siinä on perustavaa laatua oleva omituisuus”, Niinistö kommentoi kysymystä siitä, sekaantuiko Soini Kanadan sisäpolitiikkaan ja esiintyikö Soini hartaudessa yksityishenkilönä vai ministerinä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) piti tärkeänä rajanvetoa siinä, että ministeri esiintyy virkamatkan mahdollisissa vapaa-ajan yksityistilaisuuksissa yksityishenkilönä.

Vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö puolestaan huomautti puheenvuorossaan, että ulkoministeri ei voi edistää omaa asiaansa virkamatkoilla.

["Siksi Timo Soini änkeää muiden sänkyihin loppukaudellaan vielä useammin kuin oman vaimonsa viereen. Kun tunkee ihmisten makuuhuoneisiin, on mahdollista saada Suomessa noin kymmenen prosentin kannatus", kirjoitti Enbuske.]

[ Tuomas Enbusken kirjoitukset alkavat sekavuudessaan olla muurahaiskekoa mutkikkaampia käytäviä kuljettavaksi.]

Timo Soini kommentoi itse asiaa HS:lle tekstiviestitse.

”Osallistuin iltavigliaan, joka alkoi klo 21.00. Tapahtuma oli vapaa-ajalla, eikä osa virallista ohjelmaa. On täysin selvää, että jokaisella ihmisellä on mielipiteen- ja uskonnonvapaus.”

["Sinisten kannatus on tällä hetkellä yhtä matala kuin häntä äänestävän tietokoneensa ääressä raivoavan naisvihaajan erektiokulma", kirjoitti sanan/kokoontumisvapautta innokkaasti puolustanut Enbuske]

JA Soinihan vastasi Enbuskelle

Timo Soini ploki 1.6. 2018

Toimittajatosikot ovat suloisia suuttuessaan. Suvaitsevaisuus puhkeaa kauneimpaan kukkaan.

Kun se Sotekaan ei kaatunut perustuslakivaliokuntaan. Kyllä cityjuppeja ja Kallion kokoomusta , vihreitä, nyt harmittaa.

Yksi viisas teologi kirjoitti minulle: ” Kun musertava syyllisyys uhkaa, ihminen takertuu kuin hengenhädässä maailmankuvaan, joka ei sitä syyllisyyttä tunnista.”

Suomi teki äärimmäisen salaiset suunnitelmat Neuvostoliiton torjumiseksi kylmän sodan aikana

Helsingin Sanomat 30.5. 2018

KYLMÄN SODAN aikana virallinen Suomi valmistautui yya-sopimuksen hengessä torjumaan Nato-joukkojen hyökkäystä Suomen kautta Neuvostoliittoon. Samaan aikaan kuitenkin pieni piiri korkea-arvoisia suomalaisia upseereita laati äärimmäisen salaisia suunnitelmia Neuvostoliiton hyökkäyksen varalta, kerrotaan tänään keskiviikkona julkaistussa Puolustusvoimien juhlakirjassa.

”Suomella oli yya-sopimuksen kautta poliittinen velvoite valmistautua lännestä tulevan hyökkäyksen torjuntaan, mutta yhtäältä meillä oli sitten suunnittelu idän suuntaan siltä varalta, että uhka voi tulla siltä suunnalta”, kertoo professori Vesa Tynkkynen.

”Itään päin suuntautuneesta puolustussuunnittelusta ei ole kirjoitettu juuri mitään aikaisemmin.”

Tynkkynen on laatinut juhlakirjaan artikkelin salaisesta suunnittelusta yhdessä dosentti Mikko Karjalaisen kanssa.

"Valikoivan mediatuen on loputtava" – Tutkijat pitävät on­gel­mal­li­si­na STT:n ja MTV3:n saamia valtiontukia

Kaleva 29.5. 2018

Valtion ei tule jatkossa enää tukea yksittäisiä mediayrityksiä tai toimialoja, painottavat Lännen Median haastattelemat media-alan asiantuntijat.

Median pärjäämiselle tarvitaan kestävämpi ratkaisu ja kokonaistarkastelu sen sijaan, että valtio myöntää yksittäisille yrityksille tai toimialoille yksittäisiä tukia, dosentti, yliopistotutkija Katja Lehtisaari Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista huomauttaa.

Tiistaina kerrottiin, että STT on saamassa 1,5 miljoonan euron kertaluonteisen valtiontuen. Se on tarkoitettu uutistoimintojen turvaamiseen murrosvaiheessa.

Liikenne- ja viestintäministeriö ilmoitti viime joulukuussa, että MTV3 saa valtiolta kolme miljoonaa euroa tukea uutis- ja ajankohtaistoiminnan ylläpitoon ja laajentamiseen. Tuki on kahdelle vuodelle.

Jos tuki korvamerkitään yhdelle toimijalle, niin onko se kilpailullisesti ihan ongelmatonta? Sitä pitää miettiä.

Grönlund huomauttaa, että MTV3 sai innovaatiotukea jo tätä aikaisemminkin eli sen uutisia on tuettu myös aiemmin.

Verkkopankkiin kirjautuminen muuttuu - tunnuslukulistat ja -kortit joutavat museoon

Tekniikka & Talous 29.5. 2018

Verkkopankkeihin kirjautuminen pitää uudistaa viimeistään syksyyn 2019 mennessä, tämän määrää uusi direktiivi. Nordea on jo asian hoitanut, muut pankit tulevat perässä.

Eurooppalainen PSD2-pankkidirektiivi uudistaa verkkopankkiin kirjautumisen. Direktiivi velvoittaa luopumaan tunnuslukulistoista ja korteista.

Muutos vaikuttaa siihen, miten nettipankkiin kirjaudutaan.

Listalta poimittavan tunnusluvun korvaa joko kännykkään asennettava sovellus tai erillinen, tunnuslukuja tuottava laite.

”Laite voi olla sormenpään kokoinen”,[TÄH onko kehitystä lisätä härpäkkeitä?], sanoo Danske Bankin kehityspäällikkö Marko Huhdanpää.

Pörssiyhtiöiden johtajien osakepalkkiot pullistuvat entisestään – 688 000 euroa ”rutiinisumma”, 12 yhtiötä maksoi yli miljoonan

Demokraaatti 29.5. 2018

Entistä useampi pörssiyhtiö maksoi viime vuonna miljoonaluokan osakepalkkioita johdolleen, ilmenee Keskuskauppakamarin selvityksestä. Kaikkiaan 12 yhtiössä maksettiin vuonna 2017 miljoonan ylittäviä osakepalkkioita, kun edellisenä vuonna tälle tasolle yllettiin vain neljässä yhtiössä.

Keskuskauppakamarin Toimiiko hyvä hallinto ja avoimuus -selvitys tarkastelee pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien palkka- ja palkkiokehitystä, eläke-etuja ja palkkiorakenteita.

Sijoittajan kannalta olisi hyödyllistä, jos osake- ja optiojärjestelmät esitettäisiin osana palkitsemisen kokonaisuutta.

Näinkö Sipilä pelastaisi kasvonsa?

Uusi Suomi 28.5. 2018

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) paineet kasvavat tunti tunnilta ja minuutti minuutilta. Lauantaina lisäpainetta Sipilään päin latasi hallituskaveri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, joka muistutti Ylellä, että kokoomuksen ei ole syytä tukea tekeillä olevaa sote-uudistusta, jos sen tavoitteet eivät toteudu.

Näitä tavoitteita ovat paremmat sote-palvelut, säästöpotentiaali ja valinnanvapaus. Niihin ei kuulu maakuntauudistus, mutta sen puolue nielee keskustan kanssa tekemänsä sopimuksen mukaan, jos muut kohdat täyttyvät riittävästi.

Uudistuksen kannalta ratkaisevaa käsittelyä tehdään tällä hetkellä eduskunnan perustuslakivaliokunnassa sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, joissa kaksi asiaa on noussut ylitse muiden: rahoitus ja aikataulu.

Sampo Terho: ”Kokoomus kipuilee asioista, joita se on itse vaatinut”

Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja, kulttuuri-, urheilu- ja eurooppaministeri Sampo Terho pitää harmillisena hallituksen rivien rakoilua sote-uudistuksessa.

On tietenkin harmillista, että yksilösuorittajia ilmaantuu yksittäisestä puolueesta hallitusrintamassa, koska tämä on äärimmäisen tärkeä uudistus. Tämä on hyvä uudistus kansalaisille ja välttämätön saada eteenpäin, Terho sanoo Uudelle Suomelle.

Kansanedustaja Susanna Koski (kok.) ilmoitti viime viikolla äänestävänsä sotea vastaan. Jo aiemmin samaa on sanonut kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.).

Työnantajien räätälöimät ”aktiivimallipaketit” huolestuttivat työministerin – ”Tämä ei ole missään nimessä tarkoitus”

Uusi Suomi 27.5. 2018

Työministeri Jari Lindströmin (sin.) mukaan TE-toimistoilta tulee aktiivimallista positiivista palautetta. Sen sijaan tieto työnantajien työttömille räätälöimistä valmiista ”aktiivimallipaketeista” saa tyrmäyksen työministereiltä.

Meille on tullut viestiä tällaisista paketeista, joissa siis työttömille tarjotaan niin sanotusti valmiiksi tehtyä pakettia työnantajan puolelta, jolla aktiivisuusvaatimus täyttyy, mutta joka ei tosiasiassa ole oikeasti aktivoivaa. Tämä ei ole missään nimessä se tarkoitus, ei, Lindström sanoo.

Paketeissa työttömän on siis tarkoitus tehdö juuri sen verran töitä, että työttömyysturvaa ei leikata. Tämä ei lisää todellista aktiivisuutta, Lindström katsoo.

Käsikirjoittaja-ohjaaja-näyttelijä Leea Klemola ei siedä manipulaatiota

Voima 26.5. 2018

”Teatteri on yhteisöllistä. Se on myös kehollista, koska kaikki me lavalla ja katsomossa kuollaan. Kun teatteria näytetään televisiossa, siitä katoaa nimenomaan se teatteri, siis se tila, missä sitä esitetään, ja yleisö, joka sen tilassa kokee”, määrittelee Leea Klemola.

Klemolan tuorein teatteriohjaus on hänen yhdessä Miko Kivisen kanssa porilaiselle Rakastajat-teatterille kirjoittamansa Viettelyksen asuntovaunu. Se toteutettiin Tennessee Williamsin Viettelyksen vaunun (1947) päällekirjoituksena. Alkuteos tunnetaan myös Elia Kazanin samannimisestä elokuvasta.

Pinnaltaan komedialliseksi muokatussa melodraamassa hyödynnetään alkuperäistä henkilöasetelmaa, mutta tarina karkaa nopeasti omille teilleen: se käsittelee nyky-Suomen sukupuolirooleihin, seksuaalitraumoihin, työpaikkojen katoamiseen, syrjäytymiseen, yrittämiseen, mielen järkkymiseen ja kulttuurisiin ennakkoluuloihin liittyviä teemoja.

Mitä on poliittinen teatteri tänään?

Kuusi kysymystä Suvi Lindénin ja Ugandassa kuolleen liikemiehen matkasta – Moni seikka on yhä hämärän peitossa

Yle Uutiset 25.5. 2018

Suomalaisen liikemiehen kuolemaan liittyvä oikeudenkäynti jatkuu tänään Ugandan pääkaupungissa Kampalassa. Liikemiehen kuolemasta epäselvissä olosuhteissa nousi iso kohu, kun selvisi, että mies edusti Patriaa ja oli matkalla yhdessä entisen viestintäministerin Suvi Lindénin kanssa.

Suomalainen liikemies ja monialayrittäjä löydettiin kuolleena luksushotellista Ugandan pääkaupungissa Kampalassa 6. helmikuuta.

Epäselvissä olosuhteissa kuollut noin 40-vuotias mies oli matkustanut Ugandaan edeltävänä päivänä yhdessä entisen viestintäministerin Suvi Lindénin (kok.) kanssa. Tapauksesta nousi kohu niin Ugandassa kuin Suomessakin.

1) Miksi Patria nousi otsikoihin?

Pohjois-Korea sanoo tuhonneensa ydinkoealueensa – Räjähdys oli ”suunnaton”, kertoi tuhoamista seurannut toimittaja

Helsingin Sanomat 24.5. 2018

Eri tutkijat ovat varoittaneet lukuisissa haastatteluissa, että alueen räjäyttäminen tuhoaa samalla merkittävät todisteet Pohjois-Korean ydinaseohjelman laajuudesta ja valmiudesta.

Toimittajat katsoivat tuhoamista puolen kilometrin päästä kiivettyään ensin vuorelle. Räjähdystä edelsi 12 tunnin junamatka, neljän tunnin autoajo ja vielä tunnin kävely, kertoi paikalla oleva CNN:n toimittaja. Kansainvälisiä toimittajia ei ole aiemmin päästetty alueelle.

Jos vain suuaukot räjäytetään, tunnelit on mahdollista ottaa myöhemmin käyttöön, mikäli Pohjois-Korea muuttaakin mieltään ydinkokeista tulevaisuudessa.

Vuosisadan suurimmasta uudistuksesta tuli farssi

Vihreä Lanka 24.5. 2018

PAINEET SOTE-UUDISTUKSEN läpiviemiseksi ovat kasvaneet eduskunnassa sitä mukaa, kun uudistuksen kohtalonhetket lähenevät. Perustuslakivaliokunnan on määrä antaa tuomionsa uudistuksesta tällä viikolla.

Hallituspuolueiden epätoivon huomaa selvästi. Touhu on saanut farssimaisia piirteitä uudistuksen pääkäsittelijässä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Hallituksen kansanedustajat ovat tehneet kaikkensa, jotta käsittely tapahtuisi pikakelauksella. Asiantuntijakuulemisia on yritetty estää ja kaikki muut asiat valtion budjettia myöten on lakaistu pois valiokunnan työlistalta.

Parlamentaariset periaatteet ovat lentäneet romukoppaan myös muualla eduskunnassa. Maa- ja metsätalousvaliokunnassa soteen linkittyvää maakuntauudistusta käsiteltiin kuulemalla 13 asiantuntijaa tunnissa.

Nyt tuli tyrmäys Jussi Halla-aholle: Rinne ja Orpo rajaisivat ulos seuraavasta hallituksesta

Uusi Suomi 23.5. 2018

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo rajaavat perussuomalaiset ulos hallitusyhteistyöstä, jos pääsevät valtaan seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.

SDP ja kokoomus ovat hallinneet puoluekannatusmittausten kärkeä, joten jommastakummasta povataan seuraavaa pääministeriä.

Orpo ja Rinne kohtasivat aamulla Politiikan toimittajien yhdistyksen järjestämässä väittelyssä. Molemmilta kysyttiin, minkä puolueiden kanssa he olisivat valmiit menemään hallitukseen. Molemmat aloittivat vastauksensa perussuomalaisista, joiden kanssa hallitusyhteistyö ei tunnu mahdolliselta.

Viljelijän tyly laskelma: Hanhista 80 000 euron tappiot tilalle

Maaseudun Tulevaisuus 22.5. 2018

Emolehmätuottaja ja nurmenviljelijä Kari Pekonen laski, kuinka paljon valkoposkihanhien suojelu yksittäiselle tilalle maksaa.

Kari Pekonen on tuohtunut. Valkoposkihanhet ovat jälleen muuttomatkallaan vierailleet tilan pelloilla Parikkalassa sankoin joukoin.

Tuloksena on karkotusyrityksistä huolimatta tänäkin vuonna kymmeniä hehtaareja tuhottua nurmea ja viljan oraita, josta seurauksena mittava taloudellinen menetys.

Pekonen laskee, että pelkästään hanhien vuoksi tilalla jää korjaamatta 68 hehtaarin alalta luomusäilörehua. Tämä aiheuttaa paalien hintaan perustuen noin 68 000 euron menetyksen.

Yhteensä menetyksistä ja ylimääräisistä kuluista muodostuu lähes 100 000 euron potti. Siihen ei vielä ole laskettu mukaan häätöyritysten, ylimääräisten muokkausten ja kylvöjen sekä rahtien aiheuttamia kuluja. Pekosella on voimassa lupa hanhien karkottamiseen.

Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”

Helsingin Sanomat 21.5. 2018

Ohjaaja Aku Louhimies sanoi Ilta-Sanomille, että Yleisradio syyllistyi ”erittäin suureen määrään asiavirheitä” ja toimitti jo huhtikuussa Ylelle oikaisuvaatimuslistan, joka on myös HS:n tiedossa. Ylen päätoimittaja Jouko Jokinen jatkaa keskustelua HS:n haastattelussa ja Ilta-Sanomille lähtevässä vastineessa.

Louhimies kritisoi lauantain Ilta-Sanomien haastattelussa laajasti Ylen maaliskuista kirjoitusta, jossa Pamela Tola, Jessica Grabowsky, Matleena Kuusniemi, Pihla Viitala, Lotta Lehtikari, Saija Lentonen, Rebecca Viitala ja Manuela Bosco kertoivat kovasta kohtelusta kuvauksissa ja Ylen mukaan kieltäytyivät tekemästä enää töitä Louhimiehen kanssa.

[ Koko kohu löytyy tämän linkin takaa .]

Ylen vastine IS:n haastatteluun Aku Louhimiehestä.

Ohjaaja Louhimiehen syytösten kohde IS-haastattelussa on Yleisradio, eivät naispuoliset näyttelijät.

Yleisradio saa Louhimieheltä erittäin kovaa kritiikkiä. Louhimies kertoo, että hän on yhteistyökumppaneineen tutkinut työvuorolistoja, käsikirjoituksia, valokuvia ja filmimateriaalia ja katsoo todistaneensa useat Ylen artikkelin väitteistä vääriksi.

”Tätä lähdemateriaalia ei Ylen jutussa ollut käytetty ollenkaan ja artikkeli perustuu pitkälti muistoihin. Ylen jutussa on erittäin suuri määrä asiavirheitä, jotka olisi voinut korjata. Faktojen pitäisi olla kohdallaan”, Louhimies sanoo IS:n haastattelussa.

Ylen päätoimittaja Jouko Jokinen vetoaa Yle-artikkelia varten tehtyyn laajaan haastattelukierrokseen.

”Jutussa on mainittu noin 20 lähdettä. Heidän lisäkseen on kuultu kymmeniä lähteitä, jotka ovat kertoneet Louhimiehen työtavoista. Lähteet ovat toisistaan riippumattomia. Lähteitten motiiveja on mietitty tarkkaan”, Jokinen muistuttaa.

”Louhimiehen työskentelytapa on dokumentoidusti improvisoivaa ja hetkessä muuttuvaa niin kuin useimpien hyvien ohjaajien työtapa on. Call sheetien, työvuorolistojen, käsikirjoitusten ja vastaavien todistusvoima ei välttämättä ole kovin suuri, kun pohdimme Louhimiehen varsinaisia työskentelytapoja”, hän jatkaa.

Louhimies on jo aikaisemmin torjunut väitteet, joiden mukaan hän olisi väittänyt lapselle tämän vanhemman kuolleen saadakseen lapsen itkemään elokuvan kohtauksessa. Hän perustelee väitteen virheellisyyttä pitkään ja tässä asiassa häntä tukevat ohjaajan entinen puoliso Laura Malmivaara, assistentti Oskari Sipola ja leikkaaja Benjamin Mercer.

”Faktat olisi tässäkin voitu tarkistaa. Vallankäyttöä on vaientaa vastakkaiset muistot ja mielipiteet”, Louhimies syyttää Yleisradiota.

Arkisto » © dpk.fi