1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

webistä tältä sivustolta

Rasismia ja fasismia levittävä myyjä pääsemässä Tampereen kaupungin tiloihin Lue lisää.

 1. THL:n Salminen koronan mahdollisesta toisesta aallosta: koulujen sulkemista varmasti mietittäisiin hyvin tarkkaan – "En usko, että voitaisiin sitä suositella"

  Yle Uutiset 13. Heinäkuu 2020

  Asiantuntijat eivät tyrmänneet matkailun suhteen mahdollisia maakohtaisia täsmärajoituksia, mutta muistuttivat, että tilannetta katsotaan tautitilanne edellä.

  Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen arvioi, että Suomessa tehdään asioita eri tavalla, jos koronapandemian toinen aalto iskee Suomeen.

  Salminen sanoo Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että nyt Suomessa ymmärretään paljon paremmin taudinkuvaa, kuinka se kuormittaa terveydenhuoltoa ja ketkä ovat eniten riskissä sairastua. Hän myös uskoi, että koulujen sulkeminen olisi asia, jota varmasti mietittäisiin hyvin tarkkaan.

  Siitä on tullut sen verran paljon näyttöä, että siitä ei oikeastaan hyötyä ole vaan paljon enemmän haittaa lapsille. En usko, että ainakaan me (THL) voitaisiin sitä suositella toimenpiteenä enää, Salminen sanoi haastettelussa.

 2. Taistelu mikrobeja vastaan kalusteilla kiihtyy – pandemia oli lottovoitto pohjoismaisille yrityksille

  Yle Uutiset 13. Heinäkuu 2020

  Yksistään sairaalabakteereihin kuolee EU:n alueella noin 37 000 ihmistä vuodessa.

  Koronakevät on iskenyt rankasti monien yrityksen talouteen, mutta antimikrobisia tuotteita myyville yrityksille pandemia on toiminut valtavana tuotemarkkinointina.

  Aikaisempaa useampi yritys on alkanut miettiä, voisiko tilojen kalusteratkaisuilla taistella mikrobeja vastaan.

  Suomessa bakteereja tiloissa vähentäviä tuotteita on kehitetty vuosien ajan. Bakteeriongelma on ollut yhteinen kiinnostuksen kohde niin huonekalujen, hanojen kuin lukkojenkin valmistajalle.

  Antimikrobisten tuotteiden valmistajat ovat laajasti tehneet yhteistyötä, jotta ovet ulkomaille avautuisivat. Jos yritysten yhteistyö toimii, voi suomalaisille tuotteille olla kysyntää Lähi-idässä, jossa palkintona on isot rahat.

 3. 30-vuotias yhdysvaltalaismies kuoli osallistuttuaan koronabileisiin – halusi testata, onko koronavirus oikeasti olemassa

  Iltasanomat 13. Heinäkuu 2020

  Hetkeä ennen kuolemaansa mies totesi sairaanhoitajalle tehneensä luultavasti virheen.

  30-VUOTIAS mies kuoli koronavirukseen osallistuttuaan niin kutsuttuihin koronabileisiin Yhdysvaltain Texasissa. Juhlien järjestäjällä oli itsellään koronavirus, ja juhlien ideana oli tartuttaa se muihin.

  Johtava lääkäri Jane Appleby San Antonion sairaalasta kertoi, että koronaan kuollut texasilaismies oli pitänyt koronavirusta pelkkänä petkutuksena, vaikka se onkin tappanut Yhdysvalloissa yli 135 000 ihmistä. Mies oli ajatellut, ettei tauti tarttuisi häneen.

  Appleby kuvaili, että koronabileiden ideana oli testata, onko koronavirus oikeasti olemassa.

  Kommentti: Tunnetusti Yhdysvalloissa on "kuukävelijöitä/litteän maan kannattajia" enemmän kuin muualla maailmassa ja Trumpin hallinnon aikana määrä on lisääntynyt.

 4. Matkailu avataan 28 maahan ja ravintolat saavat olla auki kellon ympäri – katso, mitkä rajoitukset muuttuvat maanantaina

  Yle Uutiset 12. Heinäkuu 2020

  Suomi avaa huomenna maanantaina rajansa 17 uudelle eurooppalaiselle maalle ja höllentää matkustusrajoituksia 11 Euroopan ulkopuolisen maan kanssa. Myös ravintoloiden aukioloon, anniskeluun ja asiakasmääriin liittyvät rajoitukset poistuvat. Osa koronaviruksen vuoksi asetetuista rajoituksista ja suosituksista on edelleen voimassa (siirryt toiseen palveluun). Yli 500 hengen yleisötilaisuudet on pääsääntöisesti kielletty 1. elokuuta saakka. Myös etätyösuositus on voimassa elokuun alkuun asti.

  Rajat avataan 12 Schengen-maahan, Alankomaihin, Belgiaan, Italiaan, Itävaltaan, Kreikkaan, Maltaan, Saksaan, Slovakiaan, Sloveniaan, Unkariin, Liechtensteiniin ja Sveitsiin. Lisäksi matkustusrajoitukset puretaan Kyprokseen, Irlantiin, Andorraan, San Marinoon ja Vatikaaniin. Suomen ja näiden 17 valtion välillä saa siis maanantaista alkaen matkustaa vapaasti.

 5. Rasismia ja fasismia levittävä myyjä pääsemässä Tampereen kaupungin tiloihin

  Tiedonantaja 11. Heinäkuu 2020

  Tampereen kaupunki on hiljattain sitoutunut kitkemään rasistisen sisällön tiloistaan. Päätös on ollut kaupunkilaisten mielestä kiitettävä, mutta sanoista olisi nyt päästävä tekoihin.

  Vapriikissa järjestetään 14.7. Lumous Gothic Festivalin Dark Market, jonne lukuisat teemaan liittyvät kaupat pystyttävät myyntipöytänsä. Tämä on varsin mainio aloite goottimuusikin alakulttuurimaailmalle, eikä siinä ole mitään moitittavaa. On kuitenkin huomautettava, että myös Sami Haaviston Horror Shopilla on myyntipöytä Vapriikin tiloissa. Haavisto on fasistisessa alakulttuurimaailmassa tunnettu johtohahmo, joka levittää systemaattisesti fasistista ja uusnatsipropagandaa ja näistä ideologioista inspiroituvia tuotteitta.

  Antifasistinen Varisverkosto on julkaisut hiljattain pitkän raportin Haavistosta. Raportti paljastaa, miten hän on omistamansa Horror Shopin kautta onnistunut vaikuttamaan esim. metallimusiikin alakulttuuriin fasistisella sanomalla. On hyvin tavallista nähdä Hitlerin, Pekka Siitoimen ja Heinrich Himmlerin t-paitoja, natsipropagandaa ja esoteerisia kirjoja, Waffen SS:n huppareita yms. millä tahansa black metal festivaalilla, jossa Horror Shop pitää myyntipöytää. Haavisto omistaa myös Northern Brotherhood – nettivaatekaupan, jonka blogissa hän levittää rasistisia materiaaleja, ylistää rasistista väkivaltaa ja jopa kiihottaa rasistisiin terroritekoihin. Jos Horror Shopissa Haavisto yrittääkin peitellä jollain tavalla uusfasistisia ja rasistisia pyrkimyksiään, Northern Brotherhoodin blogissa rasismi ja terroriteon ylistäminen ja kiihottaminen on avointa ja häpeilemätöntä.

 6. Avani Pattaya Resort is back and so are the good times

  Pattaya Mail 10. Heinäkuu 2020

  Avani Pattaya Resort is excited to welcome travelers back to Pattaya’s sunny shores on 19 June 2020. The ‘Comeback Package’, which offers a host of benefits as well as a special rate for Thai residents.

 7. Korkein oikeus hyväksyi Trumpin hallinnon asetuksen, joka sallii poikkeuksia sairausvakuutukseen uskonnollisen vakaumuksen nojalla

  Helsingin Sanomat 9. Heinäkuu 2020

  YHDYSVALTAIN korkein oikeus hyväksyi keskiviikkona presidentti Donald Trumpin hallinnon asetuksen, joka vapauttaa osan työnantajista ja yliopistoista sisällyttämästä ehkäisyn sairausvakuutukseen.

  Jatkossa Yhdysvalloissa jotkut työnantajat voivat omaan uskonnolliseen vakaumukseensa ja moraalikäsityksiinsä vedoten päättää, kattaako heidän työntekijöille antamansa sairausvakuutus naisten käyttämän hormonaalisen ja ei-hormonaalisen ehkäisyn.

  Oikeus äänesti asetuksen puolesta äänin 7–2. Asiasta kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP. PÄÄTÖKSEN piirin kuuluvat myös esimerkiksi järjestöt ja kristilliset korkeakoulut, jotka tarjoavat terveydenhuoltoa opiskelijoille. Liittovaltion hallitus arvioi, että asetuksen myötä jopa 126 000 ihmistä voi menettää oikeuden ehkäisyyn, joka on aiemmin kuulunut työnantajan maksamaan sairausvakuutukseen.

 8. Suomalaiskeksijä toivoo löytäneensä ratkaisun vesipulaan – ”Ensin pitää keksiä, mitä pitää keksiä”

  Helsingin Sanomat 8. Heinäkuu 2020

  HEIKKI Pohjolalla on keksijän mieli. Jos päässä pyörii ongelma, hän pyrkii kehittämään siihen ratkaisun. Joskus ongelmat ovat poikkeuksellisen suuria. Kuten vesipula maailmassa. Pohjola ymmärsi, että siinä saattaisi olla tarjolla myös hyvä liikeidea. Pohjola päätti kehittää laitteiston, jolla pystyy puhdistamaan juomavettä. VEDENPUHDISTAMOISSA sinänsä ei ole mitään uutta, niitä riittää ympäri maailmaa.

  Yleisesti puhdistamoissa käytetään hyväksi käänteisosmoosia. Hyvin paljon yksinkertaistettuna tämä tarkoittaa sitä, että vettä pakotetaan tietyllä paineella puoliläpäisevän kalvon läpi. Lopputuloksena on juotavaa vettä. Puhdistamot toimivat sähkövirralla, dieselillä tai joskus aurinkoenergialla. Pohjola halusi mennä pari askelta pidemmälle. Hän päätti kehittää puhdistamon, joka toimisi aurinkovoimalla – ja mikä olennaista – eikä tarvitsisi toimiakseen akkuja. ”Sellaista ei ollut vielä kukaan tehnyt”, Pohjola sanoo.

 9. “Ruotsissa iäkkäiden koronapotilaiden kuolemia on joudutettu morfiinilla" – Sairaanhoitaja Sonja Aspinen kertoo järkyttävistä kokemuksistaan

  Yle Uutiset 7. Heinäkuu 2020

  TUKHOLMA Koronavirustautia sairastaville iäkkäille potilaille on määrätty hengitystä lamauttavaa morfiinia Ruotsissa. Lisäksi heille ei ole annettu lisähappea (siirryt toiseen palveluun). Lääkärit ovat tehneet rutiininomaisesti päätöksiä siirtymisestä elämän loppuvaiheessa käytettävään lääkitykseen. Näitä päätöksiä on tehty jopa näkemättä potilasta. Muun muassa tällaisia tapauksia on ollut tullut julkisuuteen ruotsalaisista hoivakodeista. Tapausten perusteella koronatartunnan saaneiden vanhusten hoitoa on laiminlyöty. Tapauksista on kuultu omaisilta, lääkäreiltä ja hoitajilta. Geriatrian professori Yngve Gustafson on pitänyt tilannetta aktiivisen kuolinavun antamisena.

 10. Spagettiwesternien musiikkinero Ennio Morricone on kuollut

  Iltalehti 6. Heinäkuu 2020

  91-vuotiaaksi elänyt Ennio Morricone palkittiin Oscarilla vielä 2016.

  Ennio Morriconen kuuluista vihellysteema vuoden 1966 klassikkowesternistä Hyvät, pahat ja rumat teki hänestä yhden tunnetuimmista elokuvasäveltäjistä maailmassa. Morricone loi oman äänimaailmansa koulukaverinsa ja ohjaaja Sergio Leonen dollaritrilogiaan.

  Morricone sai klassisen musiikin koulutuksen ja sen vaikutus näkyi hänen teoksissaan loppuun asti. Italialainen on siitä poikkeuksellinen elokuva-ammattilainen, että hän sai kunnia-Oscarin elämäntyöstään (2007) jo ennen kuin hänet palkittiin varsinaisella Oscarilla (2016).

 11. Kun arvot on hylätty, kaikkeen voi suhtautua ironisesti

  Yle Uutiset 6. Heinäkuu 2020

  Kaikkea pilkkaavan nykyviihteen keskellä Pieni talo preerialla on raikas tuulahdus, kirjoittaa kirjailija Joonas Konstig.

  Näimme männäkeväänä lasten kanssa paljon elokuvia, sattuneesta syystä. Katsoimme animaatiohitin Itse ilkimys (Despicable Me, 2010) ja aloitimme seuraavana iltana 1970-luvun klassikkosarjan Pieni talo preerialla. Näiden kahden perheohjelman rinnastaminen oli hätkähdyttävää. Jäin pohtimaan, miksi nykyviihde tuntuu olevan eri planeetalta kuin vielä oman lapsuuteni aikainen.

  Ironinen nykyviihde ei tunnu uskovan mihinkään, joten se pitää kaikkea pilkkanaan.

  Tietysti elokuvien tapahtumat olivat täysin eri maailmasta. Ilkimys on supersankarielokuvien parodia, jossa hassut superkonnat varastavat superaseilla kuun; Preeriassa uudisraivaajat rakentavat uutta elämää 1800-luvun villissä lännessä. Mutta samaa arkkityyppistä tarinaa ne toistavat: päähenkilöt haluavat jotakin, minkä eteen kasataan yhä suurempia vaikeuksia. Ratkaiseva ero onkin siinä vaikeasti havaittavassa seikassa, jonka huomaa vain tarinan rivien välistä: sävyssä.

  Kommentti: Paljon olisi tuosta ajasta opittavaa. Sanotaan ettei elokuvien ja sarjojen luoma maailman kuva muokkaa ihmistä. Mistä sitten johtuu, että kaikkien vanhojen arvojen rienaaminen on sosiaalisen median ykkösjuttu. Lue lisää.

 12. "Nyt potkitaan kuollutta hevosta" – Patsaskohut johtuvat osittain koronasta ja yleismaailmallisesta tympääntymisestä, historiaa tutkineet sanovat

  Maaseudun Tulevaisuus 5. Heinäkuu 2020

  Symbolit kuvina ja esineinä ovat ikiaikainen ihmisen kehittämä kulttuurinen ilmiö. Mistä me puhumme, kun puhumme symboleista?

  ”Käsittääkseni symboli tulee antiikin Kreikasta niin kuin kaikki muutkin ajattelun käsitteet. Ihmiset sopivat keskenään, mikä kuvio merkitsee tiettyä ideologiaa taikka potkupallojoukkuetta”, historioitsija Teemu Keskisarja lähestyy kysymystä suorasukaiseen tyyliinsä.

  Miksi meillä on symboleita kuten vaikkapa risti, sirppi ja vasara tai hakaristi?

  ”Ilman sirppiä ja vasaraa, hakaristiä tai punaista ja valkoista väriä 1918 ei kukaan voinut kiteyttää mahdottoman isoja asioita melko yksinkertaiselle rahvaalle. Sama pätee uskontojen symboleihin.”

 13. Seinäjoen Prisman Kultatähti-koruliikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, kertoo yrittäjä – kaikki kultasormukset ja kultaketjut varastettiin, saaliin arvo yli 300 000 euroa

  Helsingin Sanomat 4. Heinäkuu 2020

  SEINÄJOEN Prisman Kultatähti-kultasepänliikkeeseen murtauduttiin katon kautta, kertoo liikkeen yrittäjä Pekka Laitamäki STT:lle.

  Poliisin mukaan varkaus tapahtui torstaiaamuna kello kuuden ja kahdeksan välillä. Poliisi on kertonut epäilevänsä teosta kolmea mahdollisesti ulkomaalaista miestä.

  Työntekijä havaitsi varkauden aamulla saapuessaan liikkeeseen.

  ”Hän ihmetteli myymälässä, miksi sormuslautoja on aivan ihmeellisissä paikoissa. Niitä oli lattialla ja kassan alla, sinänsä siistissä pinossa kyllä. Ensin hän kiinnitti siihen huomiota ja hetken päästä havaitsi katossa reiän”, Laitamäki kertoo.

  ”Aikaa meni kylmänviileästi yksi tunti. Määrätietoisesti tuli tiskille, missä meidän timanttisormukset, kultasormukset sekä myös ketjut ovat. Ei tarvinnut etsiä mitään.”

 14. Maria Teikari vastaan Sture Fjäder – eli kamppailu vallasta etujärjestö Akavassa

  Apu 4. Heinäkuu 2020

  33-vuotias sosialidemokraatti Maria Teikari haastaa 62-vuotiaan kokoomuslaisen Sture Fjäderin keskusjärjestö Akavan puheen­johtajavaalissa. He ovat täysin erilaisia mutta samaa mieltä siitä, että tässä ei ole mitään symbolista.

  Akava on vuonna 1950 perustettu korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö. Siihen kuuluu opettajia, ekonomeja, insinöörejä, tutkijoita, johtajia. Yhdellä sanalla: asiantuntijoita.

 15. Kartat näyttävät missä Helsingin vieraskieliset asuvat

  Helsingin Sanomat 3. Heinäkuu 2020

  Tältä näyttäisi Helsinki, jos ottaisimme kaikki kotimaisten kielten puhujat pois. Venäjä on ylivoimaisesti puhutuin vieras kielemme. Sitä käyttää Helsingissä äidinkielenään 18 246 ihmistä. Kartta näyttää kullakin alueella yleisimmän vieraan kielen.

 16. Kiinnostus kokeilla maaseutuasumista kasvussa – helsinkiläispari tarttui Pöytyän kunnan tarjoukseen kesäkodista 200 eurolla

  Yle Uutiset 2. Heinäkuu 2020

  Ei tässä niin kaupunkilaisia olla, ettei nyt tiedettäisi, mitä on asua maalla, tuumaa helsinkiläinen Juha Pihlajamäki noutaessaan kesäkotinsa avainta kunnanvirastosta Pöytyän Riihikoskella.

  Seutu on kuitenkin entuudestaan tuntematonta hänelle ja Marika Hakkaraiselle, mutta tulee tutuksi heinäkuun aikana.

  He tarttuivat Pöytyän tarjoamaan tilaisuuteen kokeilla maaseutuasumista. Kalustettu asunto kerros- tai rivitalosta irtosi 200 eurolla kuukaudeksi.

 17. Valtava enemmistö venäläisistä antoi tukensa perustuslain muutokselle – järjestö raportoi äänestäjien painostamisesta

  Demari 2. Heinäkuu 2020

  Venäjän vaalikomission mukaan kansanäänestyksessä annetuista äänistä 77,92 prosenttia kannatti muutosta. Äänestysprosentti oli 65.

  Perustuslakimuutokset vahvistavat myös presidentin ja parlamentin valtaa sekä pönkittävät perinteisiä arvoja, muun muassa määrittelemällä avioliiton miehen ja naisen väliseksi. Muutokset on jo hyväksytty parlamentin kahdessa kamarissa, eli liittoneuvostossa ja duumassa. Myös perustuslakituomioistuin on hyväksynyt ne.

  Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kyseenalaisti jyrkin sanoin kansanäänestyksen luotettavuuden. Navalnyin mukaan kyseessä on ”valtava valhe”, joka ei heijasta Venäjän kansalaisten todellista mielipidettä.

 18. Silkkitien kirjeenvaihtaja

  Helsingin Sanomat 1. Heinäkuu 2020

  HS:n kirjeenvaihtaja Ville Similä kertoo Kiinan vaikutusvallan kasvusta.

  Lännessä uskottiin pitkään, että Kiina siirtyy demokratian tielle, jos sen annetaan kasvaa rauhassa. Mutta eihän siinä niin käynyt. Silkkitien kirjeenvaihtaja Ville Similä aloittaa vuotensa pohtimalla, miksi Kiinan suhteen oltiin niin sinisilmäisiä.

  Nopeammin! Korkeammalle! Voimakkaammin!

  Elokuussa 2008 koko maailma katseli Linnunpesä-stadionille Pekingiin. Kuluneelle sanonnalle on kerrankin katetta. Kaikkien aikojen suurin tv-yleisö, 4,7 miljardia ihmistä, seurasi Pekingin olympiakisoja. Siis lähes 70 prosenttia maapallon asukkaista.

  Kisat olivat upeat. Kaksi ja puoli miljardia dollaria maksanut Linnunpesä-stadion oli sveitsiläisten tähtiarkkitehtien Herzog & de Meuronin luomus. Suomen kannalta upeaa oli se, että Satu Mäkelä-Nummela ampui Suomelle 101. ja viimeisen kesäolympiakullan.

  Elokuun 16. päivän iltana vuorossa oli sadan metrin finaali ja jamaikalainen Usain Bolt. Boltilla oli varaa löysätä lopussa ja silti juosta uskomaton maailmanennätys 9,69. Boltin suoritus oli upea, mutta niin oli Kiinankin suoritus.

  Tämä on ensimmäinen juttu, jonka kirjoitan HS:n Silkkitien kirjeenvaihtajana. Tehtävänäni on paneutua Kiinan vaikutusvallan kasvuun seuraavan vuoden ajan. HS:n teemakirjeenvaihtajana edeltäjiäni olivat tulevaisuuskirjeenvaihtaja Heikki Aittokoski ja ilmastokirjeenvaihtaja Piia Elonen

  Kommentti: Ehdottomasti juttusarja jota kannattaa seurata.

 19. Biden ei aio järjestää kampanjatapahtumia koronaviruksen takia – "Aion noudattaa lääkärin määräyksiä"

  Yle Uutiset 1. Heinäkuu 2020

  Yhdysvaltojen demokraattipuolueen tuleva presidenttiehdokas Joe Biden kertoi tiistaina, ettei aio järjestää kampanjatapahtumia koronaviruspandemian aikana.

  Tämä on epätavallisin kampanja modernissa historiassa, Biden sanoi toimittajille tiistaina. 77-vuotias presidenttiehdokas kertoo noudattavansa lääkärin määräyksiä paitsi itsensä myös maan osalta ja se tarkoittaa, ettei hän aio järjestää kampanjatapahtumia. Biden viittasi siihen, että Yhdysvaltain hallitus suosittelee kansalaisia välttämään osallistumista massatapahtumiin.

  Bidenin linjaus eroaa presidentti Donald Trumpista, joka on jo järjestänyt suuria kampanjatapahtumia. Biden on arvostellut Trumpia massatapahtumien järjestämisestä koronapandemian aikana.

 20. Nyt puhuu Suomen velanoton todellinen tietäjä: Huoleton lainaraha tulisi vivutettuna ”silmille” – ”Kyllähän valtio aina maksaa lainansa pois”

  Uusi Suomi 30. Kesäkuu 2020

  Suomen lainanottoa operoivan Valtiokonttorin toimialajohtaja Teppo Koivisto kertoo, kuinka Suomi teki voittoa miljoonia euroja ottamalla miljardilainan. Hän pitää tässä poikkeuksellisessa markkinatilanteessa mahdollisena, että valtion korkomenot laskevat kokonaisuutena myös ensi vuonna, vaikka velkaa otetaan nyt lähes 19 miljardia lisää. Huolettomuus kuitenkin kostautuisi.

 21. Kameroiden klassikko tuli tiensä päähän 84 vuoden jälkeen

  Ilta Sanomat 29. Kesäkuu 2020

  Legendaarisen Olympuksen kamerabisnes tuli tiensä päähän alkuperäisen omistajansa huomassa.

  Japanilainen ja kameroistaan vuosikymmenten ajan tunnettu Olympus kertoo myyvänsä kameraliiketoimintansa Japan Industrial Partners -yhtiölle (JIP). Kauppa, jonka arvoa ei kerrottu, on määrä saattaa loppuun tämän vuoden kuluessa. Sitä ennen liiketoimintaa järjestetään uudelleen kannattavuuden parantamiseksi. Olympus ei sanonut, tarkoittaako se henkilöstövähennyksiä.

  Olympus kertoi kaupasta tiedotteessaan (pdf), josta uutisoi muun muassa BBC. Tiedotteessa kerrataan vuonna 1936 aloitetun kamerabisneksen joutuneen pahoihin vaikeuksiin älypuhelinten esiinmarssin myötä. Olympus ryhtyi toimenpiteisiin pärjätäkseen äärimmäisen vaikeilla digitaalisten kameroiden markkinoilla johtuen muun muassa nopeasta markkinan kutistumisesta älypuhelinten evoluution vuoksi, yhtiö toteaa.

  Kommentti: Useimmille puhelimen kameran kuvat riittävät, mutta todellinen valokuvaaja käyttää järjestelmäkameraa. Varsinkin jos editoi kuviaaan ja tekee niistä kirjoja tai isoja vedoksia. Toki puhelinten kamerat ovat kehittyneet ja sopivat päiväkirjanomaiseen tapahtumien tallentamiseen.

 22. Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Suomessa ei uusia koronakuolemia, tehohoidossa ei viruksen takia ketään, Ruotsissa 2 530 uutta tartuntaa

  Yle Uutiset 29. Kesäkuu 2020

  Koronavirustilanne on menossa huonompaan suuntaan maailmanlaajuisesti, vaikka Euroopassa tilanne onkin parantunut, arvioi Maailman terveysjärjestö WHO. Voit tutustua tarkemmin virustilanteeseen tässä artikkelissa.

  Hallitus ilmoitti tiistaina 23.6. höllentävänsä rajarajoituksia joidenkin Schengen-maiden osalta. Katso tästä Ylen listaus 18 maan koronatilanteesta.

  Ravintoloiden rajoituksia höllennettiin maanantaista 22.6. lähtien. Lokakuussa puretaan kaikki kokoontumisrajoitukset, jos koronavirustilanne sen sallii. Voit katsoa tarkemmat linjaukset ja hallituksen tiedotustilaisuuden tästä. Myös yli 70-vuotiaille suunnatusta erillisestä ohjeistuksesta luovutaan ja etätyösuositus poistetaan.

 23. Kaivosten luvattu maa

  Helsingin Sanomat 28. Kesäkuu 2020

  SAIMAAN Luonteri on rauhallinen. Aurinkoisena kesäpäivänä keskellä vilkkainta loma-aikaa hiljaisuus on käsin kosketeltavaa. Täällä viihtyvät niin saimaannorppa kuin äärimmäisen uhanalainen saimaannieriäkin.

  Täällä sukujuurillaan ja lapsuutensa kesämaisemissa viihtyy myös tyyntä järvenselkää ihaileva Miisa Mink. Hän asuu Lontoossa mutta lomailee perheensä kanssa Luonterin äärellä Juvan Pihlajasalossa.

  Nyt idylliin on tullut särö. Se johtuu järven pohjassa olevasta nikkeliesiintymästä. Järven pohjassa tehdyn esiintymän kartoittamiseksi on tehty malminetsintävaraus. Suomen malmitutkimus oy sai varausluvan Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesilta toukokuussa. Juvan Luonterin lisäksi varaus on hyväksytty Sulkavan ja Puumalan alueille, joilla arvellaan olevan akkumineraalina tunnettua grafiittia.

 24. Päh­kä­hul­lu idea vai tu­le­vai­suu­den mat­kai­lu­valt­ti? Ro­va­nie­me­läis­yrit­tä­jä eh­dot­taa kau­pun­kiin gon­do­li­his­siä, joka veisi kes­kus­tas­ta Ou­nas­vaa­ran hui­pul­le

  Helsingin Sanomat 27. Kesäkuu 2020

  Timo Saarenkedon mielestä Ounasvaaran ajoittaiset liikenneruuhkat ja kiista uimahallin paikasta ratkeavat rakentamalla vaihtoehtoinen kulkupeli. Maisemahissistä nauttisivat kaupunkilaisten lisäksi myös matkailijat.

  Pähkähullu idea.

 25. Yhdysvalloissa uusi paheksunnan kohde: Mount Rushmore -vuoren seinämään hakatut presidenttien kasvot, sillä ne kytkeytyvät sekä alkuperäisväestön että orjien oikeuksien polkemiseen

  Helsingin Sanomat 26. Kesäkuu 2020

  SUOMALAISILLEKIN lukuisista populaarikulttuurituotteista tutut kiveen hakatut kasvot ovat päätyneet seuraavaksi kiistakapulaksi liikkeessä, jossa vaaditaan eri maiden ongelmalliseen historiaan liittyvien monumenttien kriittistä uudelleentarkastelua. Asiasta kertoo muun muassa AP News. Neljän presidentin, eli George Washingtonin, Thomas Jeffersonin, Theodore Rooseveltin ja Abraham Lincolnin kasvot hakattiin Etelä-Dakotassa sijaitsevan Rushmore-vuoren seinämään vuosina 1927–1941.

  Nyt keskustelu Mount Rushmore National Memorial -nimellä tunnetun monumentin kohtalosta käy jälleen kuumana. Black Lives Matter -liikkeen innoittamana orjuuteen ja kolonialismiin liittyviä patsaita on kaadettu tai tärvelty niin Yhdysvalloissa, Britanniassa kuin esimerkiksi Belgiassakin.

 26. Kun työnantaja painostaa uskontoon, ongelma ei ole uskossa vaan uskojissa

  Helsingin Sanomat 26. Kesäkuu 2020

  MINÄ tulin uskoon. Raamatun selitykset siitä, miten asiat saattoivat tapahtua, tuntuivat järkeviltä. Vastauksia sateli, kaikki olikin selitetty puolestani. Se tuntui lohdulliselta.

  Olin viisitoista­vuotias, ja tunne kesti yhden illan. Seuraavana aamuna päätelmät eivät enää tuntuneet selviltä eivätkä tarjotut vastaukset varmoilta. En tiedä, mitä tapahtui. Kipaisiko jumala tervehtimässä ja otti hatkat saman tien? Vai oliko kyseessä jokin murrosiän hormonaalinen oikku?

 27. Outo nettisivustojen verkosto jakaa suomalaisille salaliittoteorioita ja kehuu Putinia – mutta kenen laskuun?

  Seura 25. Kesäkuu 2020

  Yksi ihminen on tehtaillut nettiin useita suomenkielisiä salaliittosivustoja, jotka jakavat niin Venäjän propagandaa kuin rokote- ja lääkepelotteluakin. Verkossa pyörii lukuisia suomenkielisiä sivustoja, joita käytetään monenkirjavien salaliittoteorioiden, rokotusvastaisten väitteiden, valeiden sekä suoranaisen valtiollisen propagandan jakamiseen.

  Sivustot poistuvat välillä verkosta, aktivoituvat säännöllisesti uudelleen ja vaihtavat tekijöitään. Niminä voi olla hakukoneiden helposti löytämiä .fi -loppuisia osoitejohdannaisia tyyliin valeuutisia, pizzagate, totuusrokotteista, totuussyövästä tai ilmastonmuokkaus.

  Linkkejä näihin välitetään Facebookin ja Twitterin kautta. Useimpien sivustojen takana näyttäisi olevan yksi ainoa suomalainen mies – joka jostain syystä haluaa tarjota luomiaan julkaisualustoja monen erilaisen toimijan käyttöön. Niille ovat saaneet tuottaa sisältöä niin EU:sta eroa vaativat, rasistiset yhteisöt kuin Venäjän hallintoa fanittavat suomalaisetkin.

 28. Qskonto

  Helsingin Sanomat 24. Kesäkuu 2020

  INTERNETISSÄ kuka vain voi olla mitä vain. Lopulta joku onnistui siinä, mitä moni oli jo yrittänyt. Kummallisia arvoituksia kirjoitellut nimimerkki käynnisti uskontoa muistuttavan liikkeen, joka pitää presidentti Donald Trumpia jonkinlaisena messiaana ja uskoo että hyvän ja pahan taistelu käydään Valkoisessa talossa.

  Liike etsii maailmanlopun enteitä ja hakee vaikutteita ilmestyskirjasta, sanoo internetiin ja salaliittoihin perehtynyt suomalaistutkija. MISTÄ on kyse? QAnon-liike kutsuu itseään myös nimellä ”lähestyvä myrsky”.

  Se lähti liikkeelle loppusyksystä 2017, jolloin nimimerkki Q julkaisi salamyhkäisiä viestejä 4chan-kuvafoorumin alasivulla, jossa keskustellaan politiikasta. Keskustelu on siellä yleensä varsin epäkorrektia.

  Samoilta syntysijoilta on ponnistanut myös hakkeriaktivistien liike Anonymous. Kuka vain voi olla anonymous, koska se on nimimerkki, jonka kirjoittaja saa automaattisesti. Nimimerkki Q tulkittiin viestien kirjoittajan turvaluokitustasoksi, sillä kirjoittaja uskotteli työskentelevänsä puolustushallinnon tai tiedustelun parissa. Q on korkea henkilökohtainen turvaluokitus, jonka myöntää Yhdysvaltojen energiavirasto.

 29. Ovatko muinaiset astronautit auttaneet ihmiskuntaa, ja onko ihmisiä siepattu ufoihin: Kaikkia ufomysteerejä ei pystytä vieläkään selittämään

  Yle Uutiset 23. Kesäkuu 2020

  Lokakuussa vuonna 1957 Brasilian São Francisco de Salesissa asuva maanviljelijä Antônio Villas Boas koki kummia. Koska päivällä oli kuumaa ja helteistä, hän oli kyntämässä peltoa iltamyöhällä. Yhtäkkiä Villas Boasin eteen ilmestyi punaista valoa hehkuva soikea alus, josta astui ulos harmaisiin univormuihin pukeutuneita humanoideja. Nuori maanviljelijä vedettiin väkipakolla alukseen, jossa hänelle tehtiin lukuisia eriskummallisia lääketieteellisiä kokeita.

  Eikä tässä kaikki: Villas Boas kohtasi avaruusaluksessa myös hehkeän vaaleahiuksisen humanoidinaisen, jonka kanssa hän harrasti seksiä. 😀 Sitten erikoiset vieraat palauttivat Villas Boasin takaisin maanpinnalle. Muistoksi kohtaamisesta jäi mustelmia, arkuutta silmissä, päänsärkyä ja väsymystä.

 30. Katie Hopkins permanently removed from Twitter

  The Guardian 22. Kesäkuu 2020

  The controversial rightwing commentator Katie Hopkins has had her Twitter account permanently suspended for violating the platform’s “hateful conduct” policy.

  Hopkins, who has been repeatedly retweeted by the US president, Donald Trump, and had more than 1.1 million followers, was removed to “keep Twitter safe”, according to the social media platform.

  The move came hours after she had complained that her blue “verified” check mark, which lets users know that an account is authentic, had been removed. A spokesperson for Twitter confirmed her removal to the Guardian.

  The statement read: “Keeping Twitter safe is a top priority for us. Abuse and hateful conduct have no place on our service and we will continue to take action when our rules are broken.

 31. Nyt vietetään poikkeuksellisen lämmintä juhannusta – ensi viikolla pilvenhattaraa ei juuri näy ja mittari kipuaa jopa 30 asteeseen

  Yle Uutiset 21. Kesäkuu 2020

  Juhannusaattoa on vietetty poikkeuksellisen lämpimässä säässä, kertoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi.

  Päivän korkeimmat lämpötilat mitattiin Lounais-Suomessa. Lämpöennätys tehtiin Salossa, missä mittari kipusi 28,7 asteeseen. Myös Kemiönsaarella lukema nousi 28,4 asteeseen. Vaikka nyt on lämmintä, mielikuva juhannuksesta on usein viileä ja sateinen.

  Kuitenkin myös viime juhannusaattona mitattiin täsmälleen sama ylin lämpötila sama kuin tänään. Kuumimmat kelit ovat kuitenkin olleet Kotakorven mukaan viime vuosisadan puolella, vuonna 1999 mitattiin laajalti yli 30 asteen lämpötiloja.

 32. Vasemmistonuoret vaatii Mannerheimin patsaan poistamista Helsingistä

  Verkkouutiset 20. Kesäkuu 2020

  Järjestön mukaan muistomerkki ihannoi sotaa ja sortoa.

  Vasemmistonuoret vaatii kannanotossaan historiallista patsaspuistoa perustettavaksi Helsinkiin. Nuorisojärjestö esittää Helsingin Suomenlinnan saarelle puistoa, johon patsaita siirrettäisiin. Patsaiden yhteyteen tulisi vasemmistonuorten mukaan sijoittaa kyltit, ”jotka kertoisivat patsaisiin liittyvien henkilöiden ja tapahtumien historiasta kokonaisuudessaan – myös niihin liittyvistä kyseenalaisista puolista”.

  Vasemmistonuoret toteaa, että Suomessa olisi aika miettiä, tuleeko historiaamme käsitellä ”sotaa ja sortoa ihannoivilla muistomerkeillä” keskellä kaupunkeja.

 33. Tältä näyttäisi, jos Suomi joutuisi sotaan – Puolustusvoimien uusi Taistelukenttä-suurtuotanto tarjoaa hyytävän ”entä jos” -vaikutelman

  Helsingin Sanomat 19. Kesäkuu 2020

  ”HELSINGIN alueella laajat tietoliikennehäiriöt ovat pysäyttäneet junaliikenteen ja ruuhkauttaneet keskustaan tulevan ajoneuvoliikenteen”, tiedottaa Ylen radiotoimittaja.

  Kyse ei ole teknisestä viasta, vaan tilanne on vakavampi. Puolustusvoimien tilannekeskuksessa ja maaoperaatiokeskuksessa todetaan, että Lappeenrannan alueella juomavesi on saastunutta ja syyksi epäillään sabotaasia. ”Sotilaallinen jännite Itämerellä on edelleen lisääntynyt”, Ylen toimittaja Mikko Hirvonen kertoo tv-ajankohtaislähetyksessä.

  ”Naton mukaan toiminnan aggressiivisuus vaarantaa alueen siviili-ilmailun sekä merenkulun turvallisuuden. Useita läheltä piti -tilanteita pidetään tahallisina tekoina. Puolustusvoimat tehostaa turvatoimiaan kaikissa joukko-osastoissa.”

 34. Entinen huippuvoimistelija teki täyskäännökseen elämässään – uusi ura löytyi pornosta

  Iltasanomat 19. Kesäkuu 2020

  34-vuotias Verona van de Leur voimisteli nuorena maailman huipulla, kunnes alamäki alkoi. Uusi ura löytyi seksibisneksestä.

  Ilta-Sanomat julkaisee juhannuksena uudelleen alkuvuoden aikana puhuttaneita artikkeleja. Alla oleva artikkeli on julkaistu IS:n nettisivuilla alunperin 6. huhtikuuta.

  Hollantilaiselle Verona van de Leurille maailma oli vuosituhannen vaihteessa auki ja täynnä mahdollisuuksia. Rakastavassa ja kannustavassa kodissa kasvanut lupaava telinevoimistelija voitti vain 13-vuotiaana viisi mitalia Hollannin mestaruuskisoissa, kaksi mestaruutta, kaksi hopeaa ja pronssin.

 35. Erotetun neuvon­antajan kirja paljastaa Valkoisen talon salaisuuksia: Näiden kymmenen väitteen takia Trump haluaa estää kirjan julkaisun

  Helsingin Sanomat 18. Kesäkuu 2020

  ENSI viikolla ilmestyvä presidentti Donald Trumpin entisen turvallisuusneuvonantajan John Boltonin kirja The Room Where It Happened valottaa, mitä Valkoisen talon suljettujen ovien takana todella on tapahtunut. Bolton toimi Trumpin hallinnossa 453 päivää, kunnes Trump erotti hänet erimielisyyksiin viitaten viime syyskuussa.

  Yhdysvalloissa ihmetellään, miksi John Bolton teki paljastuskirjan Trumpista – professori katsoo, että kirja saattaa nakertaa Trumpin asemaa republikaanipuolueessa.

 36. Katoava Stockmann

  Helsingin Sanomat 17. Kesäkuu 2020

  SE LÄHTI näyttämisen halusta. ”Halusin näyttää miehelleni, että minäpä saisin työpaikan, jos haluaisin”, Sirje Liemola kertoo.

  ”Kävelin Stockmannin ovesta sisään ja menin kysymään, pääsenkö töihin. Sain töitä saman tien.” Oli vuoden 1999 marraskuu. Työhönotto oli silloin Helsingin-tavaratalon yläkerrassa Mannerheimintien puolella. Liemola pääsi kuukaudeksi kiireapulaiseksi taidelasiosastolle.

  Hän harrasti itse vanhojen lasiesineiden keräilyä. ”Siksi he varmaan ottivat minut. Stocka oli siihen aikaan todella haluttu työpaikka, jonne oli vaikea päästä. Olin niin pollea ja onnellinen, kun tulin kotiin ja kerroin, että nyt mä lähden Stockalle töihin. Lasse ei meinannut ensin uskoa.”

  ENNEN Stockmannia Sirje Liemola oli töissä perheyrityksessä. Aviomies, 1960-luvun iskelmätähtenä tunnetuksi tullut Lasse Liemola perusti yli 50 vuotta sitten menestyneen vihannestukkuyrityksen, jossa Sirje teki toimisto- ja myyntitöitä.

 37. EU-säännöt edellyttävät Ylen tekstisisällön rajoittamista

  Iltasanomat 16. Kesäkuu 2020

  Liitto on erittäin tyytyväinen siihen, että Euroopan komissio on ryhtynyt toimenpiteisiin asiassa ja vaatii Yleisradiosta annetun lain muuttamista.

  Yleisradion tekstimuotoisten verkkosisältöjen tarjonta on nykyisessä laajuudessaan ristiriidassa EU:n valtiontukisääntelyn kanssa, kertoo Medialiitto.

  Liitto on erittäin tyytyväinen siihen, että Euroopan komissio on ryhtynyt toimenpiteisiin asiassa ja vaatii Yleisradiosta annetun lain muuttamista, kertoo liiton toimitusjohtaja Jukka Holmbergtiedotteessa.

  Liikenne- ja viestintäministeriö esittää luonnoksessaan Yle-lain muuttamiseksi, että Yleisradio ei enää pääosin saisi julkaista tekstisisältöä, johon ei liity ääntä tai liikkuvaa kuvaa.

  Ehdotettujen muutosten taustalla on Medialiiton Euroopan komissiolle pari vuotta sitten tekemä kantelu.

  Kommentti: Medialiiton taustalla on huoli Yleisradion Yle veron hinnalla saatava laaja kuva ja teksti sisältö joka medialiiton mukaan heikentää maksumuurin takana olevien lehtien toiminta edellytyksiä.

  Merja Ylä-Anttila: ”En tämän vuoksi sirottelisi tuhkaa päälle”

  Helsingin Sanomat 16. Kesäkuu 2020

  YLEN toimitusjohtajan Merja Ylä-Anttilan mukaan muutos on suuri, mutta ei välttämättä niin merkittävä miltä se aluksi kuulostaa.

  Hänen mukaansa muutos on alkanut omalla tavallaan jo kolme vuotta sitten. Vuodesta 2017 lähtien pelkästään tekstiin perustuvien juttujen osuutta on vähennetty Ylellä, Ylä-Anttila sanoo. Ylessä on kolmen vuoden aikana kehitetty liikkuvaan kuvaan liittyviä sisältöjä. Näihin kuuluvat myös sosiaalisen median sisältöjen kehittäminen, Merja Ylä-Anttila kertoo.

  Vaikka muutos on suuri, näkee Ylä-Anttila siinä mahdollisuuden toiminnan kehittämiseen. ”En tämän vuoksi rupeaisi sirottelemaan tuhkaa päälle.”

 38. Peruskoulun pitäisi taata samat lähtökohdat köyhien ja varakkaiden lapsille, mutta repikö korona tasa-arvon kappaleiksi?

  Yle Uutiset 16. Kesäkuu 2020

  Etäkoulu toi perhetaustan vaikutuksen koulumenestyksessä esiin, mutta todellisuudessa ero hyvätuloisten ja heikko-osaisten välillä on kasvanut jo pitkään.

  Kun hallitus ilmoitti maaliskuussa poikkeusoloista ja koulujen sulkemisesta, se tarkoitti käytännössä hyvin erilaisia tilanteita oppilaille. Osan kohdalla kaikki sujui hyvin. Kiusatut, keskittymisvaikeuksista kärsivät tai luokkahuoneessa sosiaalisen kanssakäymiseen keskittyneet oppilaat ovat saattaneet pärjätä kodin rauhassa jopa aiempaa paremmin.

  Hyvien oppilaiden koulunkäyntiä taas poikkeusopetus ei ole hetkauttanut. Vaikka tarkemmat tutkimukset puuttuvat, on selvää, että moni menetti luokkahuoneen myötä paljon.

  Erityisen vahingollista koulujen sulkeminen on ollut niille, joiden koulunkäyntiä vanhemmat eivät syystä tai toisesta pystyneet tukemaan. Osa vanhemmista on ollut poissa kotoa omissa töissään. Osalla taas on jo valmiiksi sellaisia ongelmia, ettei tukeminen ole aiemminkaan onnistunut. Etäkoulussa on siis noustu ja kaaduttu perhetaustan mukana. Se on jakanut oppilaat eriarvoiselta näyttävään asetelmaan.

 39. Yhdysvallat vetää noin puolet joukoistaan Saksasta

  Yle Uutiset 16. Kesäkuu 2020

  Yhdysvallat puolittaa Saksassa olevien amerikkalaissotilaiden määrän, sanoo presidentti Donald Trump.

  Trumpin mukaan vähennyksen syynä on se, että sotilaat tulevat erittäin kalliiksi Yhdysvalloille. Presidentin mukaan Yhdysvalloilla on Saksassa 52 000 sotilasta, ja määrä vähenee nyt 25 000 sotilaaseen.

  Saksa on kykenemätön maksamaan velkojaan. He ovat olleet kykenemättömiä jo vuosia ja ovat velkaa Natolle miljardeja dollareita, jotka heidän on maksettava. Me suojelemme Saksaa, ja he eivät maksa velkojaan. Siinä ei ole järkeä, Trump perusteli.

 40. Oppositio epäili Uudenmaan avaamista, asiantuntija vaati ”kevennettyä kotiarestia” – Näin he arvioivat hallituksen korona­toimia nyt, kun epidemia näyttää laantuneen ja poikkeus­olot lopetettiin

  Helsingin Sanomat 16. Kesäkuu 2020

  SAIRAALAHOIDOSSA oli maanantaina Suomessa koronaviruksen vuoksi enää 22 ihmistä ja tehohoidossa kolme. Koronaepidemia näyttää tällä erää laantuneen, eivätkä rajoituksien purkamiseen liittyneet pahimmat pelot toteutuneet – ainakaan vielä.

  Hallitus linjasi maanantaina, että kansalaisten vapauksia laajasti rajoittaneen valmiuslain soveltamisesta luovutaan. Kolme kuukautta kestäneet poikkeusolot todettiin päättyneiksi Suomessa. Tämä ei tarkoita, että epidemian uhka olisi kokonaan ohi, pääministeri Sanna Marin (sd) korosti samalla.

  Kun tautitilanne on nyt joka tapauksessa suvantovaiheessa, on hyvä hetki kysyä, mikä on väliarvio epidemian poliittisesta hoitamisesta.

 41. Kello 22.33 Rayshard Brooks istui nukahtaneena pikaruoka­ravintolan auto­kaistalla, alle tunnin kuluttua poliisi ampui häntä selkään – Mitä välissä oikein tapahtui?

  Helsingin Sanomat 15. Kesäkuu 2020

  POLIISI ampui mustan 27-vuotiaan Rayshard Brooksin myöhään perjantai-iltana paikallista aikaa Yhdysvaltain Atlantassa. Tilanne alkoi rauhallisesti, kun poliisi meni herättämään autoonsa pikaruokaravintolan noutokaistalle nukahtanutta Brooksia. Lopulta tilanne kiristyi alle tunnissa ampumiseksi.

  Poliisin voimankäyttöä tilanteessa on arvosteltu voimakkaasti. Ampumisesta epäilty valkoinen poliisi Garrett Rolfe on erotettu, ja tilanteessa mukana ollut Devin Brosnan on siirretty pois kenttätyöstä. Myös Atlantan poliisipäällikkö Erika Shields erosi tapauksen takia.

  Mediat, kuten The New York Times ja CNN sekä uutistoimisto Reuters, ovat kertoneet tapahtumista Wendy’s-pikaruokaravintolan valvontakameroiden, poliisien vaatteissa ja heidän ajoneuvoissaan olleiden kameroiden sekä paikalla olleiden todistajien kuvaamien videoiden perusteella.

 42. Hyvinvointialalta tyrmäys sote-valmistelulle: ”Erittäin huolestuttavaa ja surullista kansalaisten näkökulmasta”

  Kauppalehti 15. Kesäkuu 2020

  ”Kansalaisen näkökulmasta huolestuttavaa on, että palveluiden saatavuus on hallitukselle vasta toissijainen tavoite”, väittää Hyvinvointiala HALI ry tuoreessa tiedotteessaan.

  ”Sote-uudistuksen tavoitteena koko sen valmistelun ajan on ollut palveluiden saatavuuden ja oikeudenmukaisuuden parantaminen julkisen talouden kestävyyden turvaavalla tavalla”, sanoo HALIn toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas.

  ”Esityksellä ei päästä sote-uudistukselle asetettuihin tavoitteisiin. Hallituksen esityksessä keskitytään julkisen palvelutuotannon suojelemiseen, ei siihen, että ihmiset saisivat tarvitsemansa palvelut oikea-aikaisesti ja jonottamatta”, Rajakangas tylyttää.

 43. Kaipuuta Jukolan viestiin lääkittiin 25 vuotta vanhoilla reiteillä: "Olisi ollut kurjaa, jos olisi pitänyt nukkua tämä viikonloppu normaalisti"

  Yle Uutiset 14. Kesäkuu 2020

  Vaikka Jukolan viestiä siirrettiin koronaepidemian takia vuodella eteenpäin, eivät suunnistajat jääneet toimettomaksi. Viikonlopun ajan Jukolan eri vaihtoehtoversioita on kisattu monellakin eri paikkakunnalla ympäri Suomea. Yksi sellainen oli vuoden 1995 uusintakisa Sipoossa.

 44. Miten uusi tieliikennelaki vaikuttaa maatalousyrittäjän elämään?

  Helsingin Sanomat 14. Kesäkuu 2020

  Uudistettu tieliikennelaki astui voimaan kesäkuun alussa. Suurimmat muutokset koskettavat pakettiautoilijoita ja kevytperävaunun vetäjiä, mutta muutoksia on tullut myös traktorin kuljettamista koskeviin määräyksiin.

  Edellinen tieliikennelaki oli vuoden 1981 peruja, uuden lain valmistelu aloitettiin vuonna 2013. Liikenneministeri Timo Harakan mukaan uudesta laista on poistettu vanhan lain tulkinnanvaraisuutta ja puutteellisuuksia ja lakia on korjattu johdonmukaisemmaksi. Lakia on korjattu myös kansainvälisemmäksi, mistä syystä esimerkiksi uusien liikennemerkkien symboliikka on kansainvälisten mallien mukaista.

  Tässä tiivistetysti uuden lain tärkeimmät muutokset, jotka koskevat muun muassa maatalousyrittäjiä sekä urakoitsijoita:

 45. Miksi panostamme kaupunkien suunnitteluun, kun maaseutu olisi parempi paikka elää pandemian ja tungoksen riivaamalla maapallolla

  Helsingin Sanomat 12. Kesäkuu 2020

  Guggenheimin museon eteen New Yorkissa parkkeerattiin helmikuussa traktori. Modernin taiteen mekkana tunnettu museo esittelee kevään näyttelyssään maailmankuulun hollantilaisen arkkitehdin Rem Koolhaasin yllättäviä näkemyksiä maaseudusta ja tulevaisuudesta.

  MAASEUTU on näyttelyn aiheena yllättävä, etenkin kun kyseessä on Guggenheimin taidemuseo. Frank Lloyd Wrightin suunnittelema rakennus on viime vuosisadan taiteelle omistettu pyhättö New Yorkissa, mutta nyt päänäyttelyn teemasta kertoo mu­seon eteen parkkeerattu traktori.

  Helmikuussa auennut suuri näyttely Countryside, the Future ehti olla auki kolme viikkoa ennen kuin koronaviruspandemia sulki New Yorkin museot.

 46. Huumekauppias ampui ylikomisario Craig Smithin työkaverin, Smith ampui huumekauppiasta – Nyt Smith miettii, oliko se välttämätöntä

  Helsingin Sanomat 12. Kesäkuu 2020

  SIITÄ on lähes kaksikymmentä vuotta. Vuonna 2001 nykyinen ylikomisario Craig Smith kuului poliisin erikoisyksikköön, SWAT-ryhmään, joka oli lähetetty tutkimaan epäillyn huumekauppiaan asunto.

  Poliisit menivät rynnäköllä sisään etuovesta. Epäilty alkoi ampua poliiseja kohti. Smithin kollegaan osui. Kollega kuoli. Smith ampui epäiltyä, joka jäi henkiin mutta kärsii edelleen vankilassa vammastaan.

  Pitkään Smith ajatteli, että poliisit toimivat tilanteessa täysin oikein. Niin siihen aikaan toimittiin.

  Nyt toimitaan toisin. Enää ei lähetettäisi erikoisyksikköä vaan siviilipukuiset poliisit, jotka nappaisivat epäillyn, kun tämä lähtee käymään lähikaupassa tai muilla asioilla. Vanhoja tapoja pidetään turvattomina niin kansalaisille kuin poliiseille.

 47. Hiihtosuunnistaja Hanna Kosonen kiristää Suomen Perustaa tiedepolitiikalla

  Jukka Hankamäki/blogi 11. Kesäkuu 2020

  Julkaistessani maanantaina teokseni Totuus kiihottaa – Tutkimus vasemmistopopulistisen valtamedian tieto- ja totuuskriisistä olin varma, että kritisoimani valtamedia tulisi kostamaan minulle jollakin tavalla.

  Kirjani pääväite oli aivan muuta kuin minkä valtamedia ja sosiaalisen median vihervasemmistolaiset kätyrit siitä nostivat esille.

  Väitin, että yhteiskuntamme sosiaalirakenne on hajoamassa, ja kansalaisten sukset ovat menneet monessa asiassa ristiin. Tästä on seurannut, että myös yhteiskuntakeskustelut ovat polarisoituneet, ja lopulta tuo halkeaminen on johtanut median jakautumiseen valtamediaan ja vaihtoehtomediaan.

  Media tempaisi kuitenkin otsikoidensa ja juttujensa aiheeksi pelkän havainnollistavan aineksen, jossa olin käsitellyt seksuaalipolitiikassa koettuja ongelmia, muun muassa miesten syrjäytymistä ja miesten tasa-arvo-ongelmia. Niiden käsittelyä media välttelee samalla, kun se suosii feministisen agendan julistamista.

 48. Ruotsissa tyrmistyneitä otsikoita Suomen rajapäätöksestä

  Iltasanomat 11. Kesäkuu 2020

  Ruotsalainen lehdistö on uutisoinut Suomen päätöksestä avata rajoja järkyttyneillä otsikoilla.

  Suomen sisäministeri Maria Ohisalo ilmoitti torstaina, että Suomi sallii vapaa-ajan matkat Suomen ja muiden Pohjoismaiden sekä Suomen ja Baltian maiden välillä. Suomalaiset ovat koko ajan voineet matkustaa ulkomaille, mutta nyt suositus matkustamisen välttämisesä puretaan.

 49. Mielenosoittajat vaativat Kolumbuksen patsaita poistettaviksi Yhdysvalloissa – Rasismia vastustavat protestit herättivät keskustelun, ketkä historialliset henkilöt ovat patsaan arvoisia

  Helsingin Sanomat 11. Kesäkuu 2020

  YHDYSVALLOISSA parisen viikkoa sitten alkaneissa rasismin ja poliisiväkivallan vastaisissa mielenosoituksista on kyseenalaistettu myös se, millaisten ihmisten patsaita kaupungit ovat pystyttäneet paraatipaikoilleen.

  Eri puolilla Yhdysvaltoja ja muuta maailmaa on vaadittu menneisyydessä rasistisesti toimineiden ihmisten patsaiden poistoa tai heidän nimiensä poistamista paikannimistä.

  Yhdysvalloissa edustajainhuoneen puhemies, demokraattien Nancy Pelosi vaati keskiviikkona, että sisällissodan aikaisten etelävaltioiden johtajien patsaita poistetaan kongressin istuntorakennuksesta, kertoo muun muassa uutiskanava CNN. Poistoon menisi yhteensä 11 patsasta.

  Yksi Yhdysvaltain vuosien 1861–1865 sisällissodan keskeisistä kiistoista oli etelävaltioiden harjoittama orjuus.

 50. Pihtarikartelli ja lutkanarsistit – perussuomalaisten ajatuspajan tuotoksesta pitää puhua

  MTV Uuutiset 11. Kesäkuu 2020

  Tohtori Jukka Hankamäki vyöryttää kirjassaan ”Totuus kiihottaa – Filosofinen tutkimus vasemmistopopulistisen valtamedian tieto- ja totuuskriisistä” sapekasta tavaraa 420 sivun verran, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

  Perusuomalaisten ajatuspajan nimissä julkistettu kirja esiteltiin maanantaina puolueen Tuumaustunnilla. Paikalla olivat kirjan tekijän lisäksi myös Suomen Perustan toiminnanjohtaja Marko Hamilo, puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho sekä työmies Matti Putkonen. Kirjassa toistuvat tutut viholliskuvat, vihervasemmistolaisiksi leimatut toimittajat ja tutkijat, Euroopan ihmisoikeustuomioistuin, metoo-liike…

 51. Ruotsi ei saa rauhaa – eikä Olof Palme oikeutta

  Iltasanomat 10. Kesäkuu 2020

  Ruotsin pääministeri Olof Palmen murhaaja on nimetty. Epäilykset jäävät elämään. Pääsyyttäjä Krister Petersonin ja tutkinnanjohtaja Hans Melanderin mukaan syyllinen on edesmennyt Stig Engström. Engström tunnetaan Skandia-miehenä, jonka nimi on tullut aiemminkin esiin vuosikymmenten aikana. Hän esiintyi innokkaasti julkisuudessa tapahtuman todistajana. Engström riisti henkensä 20 vuotta sitten.

  Engströmiä ei voida kuulla oikeudessa. Petersonin ja Melanderin esittelemässä päättelyketjussa on luvattoman monta aukkoa. Ratkaisevia todisteita ei esitetty. Järkeily perustui lähinnä vanhojen todistajalausuntojen uudelleen tulkintaan. Se olisi voitu esittää jo yli kolme vuosikymmentä sitten.

  Epäilijöitä varmasti riittää. Kuluneiden vuosien aikana on kehitelty erilaisia teorioita, joista monet tulevat pitämään kiinni.

  Heidän mielestään teko on yksinkertaisesti liian vaikea yksittäisen ihmisen tekemäksi, sattumia on liikaa. Silti tämä on mahdollista, monet historian salamurhista ovat yksinäisten ja häiriintyneiden ihmisten tekemiä. Ruotsin viranomaisia epäillyn syyllisen nimeäminen ei päästä pälkähästä. Miten on mahdollista, että tähän on kulunut vuosikymmeniä?

  Ögonvittnet Leif, 76, såg mördaren: Det var inte Skandiamannen

  Aftonbladet 11. Kesäkuu 2020

  Vittnet Leif Ljungqvist hördes av Palmeutredarna så sent som för tre veckor sedan. Han såg mördaren.
  ✓ Helt övertygad: Det var inte Stig Engström
  ✓ ”Mannen jag såg älgade in i gränden”
  ✓ Signalementen

 52. Sanna Marin kommentoi ministerinimien vaihtumista ja Kulmunin viisikko-puheita Säätytalolla – kertoo esittäneensä Vanhaselle toiveen

  Demokraatti 9. Kesäkuu 2020

  Valtioneuvosto kokoontui äsken ensimmäistä kertaa uuden valtivarainministerin Vanhasen läsnä ollessa ja tänään on myönnetty ero entiselle valtiovarainministerille Kulmunille ja uusi valtiovarainministeri on aloittanut. Nyt yhteistyö hallituspuolueiden kesken jatkuu.

  Marinilla ei ollut aamulla vielä tietoa siitä, kenestä tulee varapääministeri. – Itse olen sanonut olen nykyiselle valtiovarainministeri Vanhaselle sanonut, että toivon, että hän tätä kokonaisuutta harkitsee ja hän olisi pääministerin sijainen.

 53. Kulmunilta yllättävä vaatimus: ”Käsittelyyn tulee eläkeiän nosto”

  Helsingin Sanomat 8. Kesäkuu 2020

  Myös eläkejärjestelmän sisällä on pystyttävä toimimaan työllisyyden vahvistamiseksi, keskustan puheenjohtaja sanoo HS:lle.

  KESKUSTAN puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoi maanantaiaamuna, että hänen tilalleen valtiovarainministeriksi nousee Matti Vanhanen.

  Tiedotustilaisuuden alussa pitämässään puheessa Kulmuni sanoi, että syksyn budjettiriihessä hallituksen on alettava tehdä toimia julkisen talouden tervehdyttämiseksi. Kulmuni vaati, että hallituksen on alettava käsitellä myös eläkeiän nostoa.

 54. Uutinen Ano Turtiaisesta leviää maailmalla – nyt tuli bisneksille uusi isku Kanadasta: ”Emme voi antaa anteeksi”

  Iltalehti 8. Kesäkuu 2020

  Päätös seuraa Turtiaisen Twitterissä jakamaa rasistista kuvaa.

  Ano Turtiaisen rasistinen viesti käymässä todella kalliiksi – kansainvälinen lajiliitto pohtii kovaa ratkaisua. Ano Turtiaisen omistama välinevalmistaja voi menettää kv-lajiliiton hyväksynnän. Kanadan voimanostoliitto on ilmoittanut, että liiton järjestämissä kisoissa ja tapahtumissa ei enää käytetä kansanedustaja Ano Turtiaisen (ps) Metal -tuotemerkin varusteita.

  Kanadan voimanostoliitto kertoi päätöksestä Instagram-julkaisussa.

 55. Urakointiyrittäjä Aki Kipinä kertoo, miten hyviä työntekijöitä löytää – "Työvoimatoimiston avulla löytyi valitettavasti lähinnä työn vieroksujia ja alkoholisteja"

  Maaseudun Tulevaisuus 7. Kesäkuu 2020

  Aki Kipinän urakointi lähti liikkeelle maatalouden sivuelinkeinona reilut kymmenen vuotta sitten. Kipinä hoiti pääelinkeinonaan lammastaloutta, mutta tilanpidon ohessa tehty reipas urakointi kiinnitti verottajan huomion. Niinpä urakointitoiminta oli eriytettävä maataloudesta. Vuonna 2016 lampaat lähtivät ja elinkeinoksi tuli toiminimi Maa- ja koneurakointi Kipinä. Tämän vuoden alussa yritysmuoto muuttui Kone Kipinä Oy:ksi.

  Kone Kipinä Oy antaa tällä hetkellä työtä 12 ammattilaiselle. Kuskeja on toistaiseksi saanut, mutta pula oikealla asenteella olevista oppimishaluisista kuskeista on valitettavasti tätä päivää. Kipinän mukaan tärkeintä on koulutodistusten sijaan katsoa sitä, millä mielellä ihminen on liikkeellä. Kun asenne on kohdallaan ja mielenkiintoa alaan löytyy, niin työn taatusti oppii. "Alkuun kokeilimme käyttää myös työvoimatoimiston palveluja. Heidän avullaan löytyi valitettavasti lähinnä työn vieroksujia ja alkoholisteja", Kipinä tiivistää

 56. Kova kilpa suoja­varusteista

  Yle Uutiset 7.Kesäkuu 2020

  TÄMÄ JUTTU KERTOO VIRANOMAISTEN JA POLIITIKKOJEN KAMPPAILUSTA SUOJATA TERVEYDENHOIDON AMMATTILAISET JA POTILAAT KORONAVIRUKSELTA.

 57. Ennen pikkuviilto sormessa saattoi koitua kuolemaksi – kunnes tasan 100 vuotta sitten rouva Dicksonin hutilointi johti herran ahaa-elämykseen

  Helsingin Sanomat 6. Kesäkuu 2020

  Kaikille tuttu laastari täyttää tänä vuonna vasta sata vuotta. Niin isojen kuin vähän pienempienkin haavojen suojaamiseen käytetyn laastarin keksi amerikkalainen Earle Dickson kesäkuussa 1920. Keksintö syntyi ikään kuin vahingossa. Vasta vähän aikaa naimisissa olleet Earle ja Josephine Knight Dickson elelivät New Brunswickissa New Jerseyssä 1920-luvulla.

  Josephine laittoi joka päivä illallisen valmiiksi töistä palaavalle miehelleen. Earle toimi Johnson & Johnson -yrityksen puuvillan ostajana tuohon aikaan. Josephine oli tapaturma-altis, ja hän sai tämän tästä viiltoja ja naarmuja sormiinsa ruokaa laittaessaan. Niitä hän sitten yritti sitoa milloin minkäkinlaisilla kankaanpaloilla. Lopputulos ei ollut onnistunut eikä hygieeninen.

 58. Ladan suuri päivä

  Helsingin Sanomat 5. Kesäkuu 2020

  Lada on neuvostoautoista ikonisin, erityisesti sen ensimmäinen malli VAZ-2101 eli meikäläisittäin Lada 1200. Se on se pyöreälamppuinen, jota kutsutaan myös nappisilmä-Ladaksi.

  Rinnakkaisia nimiä käytettiin malleista pitkään. Auton merkkikin oli Neuvostoliitossa ja ulkomailla pitkään eri. Neuvostoliitossa se oli Žiguli, useimmissa muissa maissa Lada.

  Neuvostomaineestaan huolimatta malli oli alunperin Fiat 124. Koko autotehdas oli italialais-neuvostoliittolainen yhteishanke. Tehtaan paikaksi valittu Volgan Stavropol sai siksi jo projektin alkuvaiheessa vuonna 1964 uuden Toljatti-nimen italialaisen kommunistin Palmiro Togliattin kunniaksi.

  AvtoVAZ silti mielellään korostaa, että VAZ-2101 oli eri auto kuin Fiat 124. Malliin tehtiin sen mukaan yli 800 muutosta. Niiden seurauksena VAZ-2101 oli 90 kiloa painavampi kuin Fiat 124.

  Pitkällisen valmistelun jälkeen ensimmäiset kuusi VAZ-2101-autoa valmistuivat 19. huhtikuuta 1970. Sopivasti juhlista suurimman eli vallankumousjohtaja Vladimir Leninin syntymän satavuotispäivän aatonaattona.

 59. Kuljetusyritykset sinnittelevät koronassa: ”Olemme menettäneet yli puoli miljoonaa euroa”

  Yrittäjät 4. Kesäkuu 2020

  Meidän kuljetusliikkeemme on menettänyt alkuvuonna yli puoli miljoonaa euroa koronan vuoksi. Italia on ulkomaanliikenteessä tärkein maa meille, kertoo Porilainen Kuljetusliike Kalevi Huhtalan yrittäjä ja toimitusjohtaja Kati Huhtala.

  Torstaina julkistetun SKAL Kuljetusbarometrin mukaan koronakevät toi lomautukset myös kuljetusyritysten arkeen. – Meillä liikevaihdosta on lähtenyt alkuvuoden aikana 15 prosenttia koronan vuoksi. Olemme kuitenkin välttäneet lomautukset kesälomia aikaistamalla ja muilla järjestelyillä. Syksyn tilanne huolestuttaa, sanoo Kati Huhtala.

  Heidän perheyrityksellään on noin sata autoa, joista noin 60 on kotimaan liikenteessä ja noin 40 ajaa ulkomaille. Työntekijöiden määrä on noin 90 henkeä, joista kuljettajia noin 80 henkilöä. Yritys kuljettaa muun muassa metsä- ja sahateollisuuden tuotteita sekä rautaa ja terästä.

 60. Perussuomalaisten Ano Turtiainen pilkkasi poliisin surmaamaa George Floydia – "Sopimatonta alatyyliä", ilmoittaa ryhmänjohtaja Ville Tavio

  Yle Uutiset 3. Kesäkuu 2020

  Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen julkaisi aamupäivällä tviitin, jossa hän otti kantaa Yhdysvaltain poliisiväkivaltaan. Tviitissä Turtiainen esittää kysymyksen: "Oletteko huomanneet, mitä lähempänä hyvinvoinnin alueella ollaan "tasa-arvoa", sitä enemmän siellä on rähinöitä?" Kuvassa on poliisin saappaan alle painettu mies, jonka kasvot on värjätty punaiseksi. Alla lukee punaisella Pink Floyd. Kuvassa on amerikkalainen George Floyd, joka kuoli Minneapolisissa poliisiväkivallan seurauksena. Yhdysvalloissa tapaus on aiheuttanut mielenosoitusten aallon. Turtiaisen tviitti aiheutti vastalauseiden myrskyn Twitterissä. Sitä moitittiin kuolleen ihmisen häpäisystä. Ano Turtiaisen tviitistä tullut tähän mennessä poliisille kolme tutkintapyyntöä.

  Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho viestitti Ylelle, että asiasta on keskusteltu keskiviikkona puolueen ja ryhmän johdon kanssa. Perusuomalaisten eduskuntaryhmä käsittelee mahdollisia rangaistuksia kokouksessaan torstaina. Vaihtoehtoja ovat moitteet, varoitus tai eduskuntaryhmästä erottaminen.

 61. Rokotteen kehitystä uhkaa nyt yllättävä seikka: Epidemia on ehkä hidastunut jo liikaa

  Helsingin Sanomat 2. Kesäkuu 2020

  KORONAROKOTE ei ole ainakaan yrittämisestä kiinni. Paraikaa yliopistojen ja yritysten tutkijat ympäri maailman kehittävät rokotetta uutta koronatautia vastaan 125 hankkeessa, käy ilmi Maailman terveysjärjestön WHO:n päivittyvästä seurannasta.

  Eikä terveysjärjestö ole edes kirjannut kaikkia ponnistuksia. Suomen tiettävästi kolmesta koronarokotehankkeesta järjestön listalla on vain yksi. HS on aiemmin kertonut kahdesta hankkeesta, joista toista tekevät Tampereen yliopiston tutkijat ja toinen on Helsingin ja Itä-Suomen yliopistojen yhteistyötä. Myös suomalais-brittiläinen Valo Therapeutics on ilmoittanut tekevänsä koronarokotetta, joka pohjautuu Helsingin yliopiston farmakologian professorin Vincenzo Cerullon löydöksiin.

 62. Teini-ikäinen myyjä noudatti protokollaa ja soitti poliisit, ja pian Yhdysvallat oli liekeissä

  Helsingin Sanomat 1. Kesäkuu 2020

  YHDYSVALLAT kuohuu. Musta ovimies George Floyd kuoli poliisien käsissä Minneapolisissa. Muutamaa päivää myöhemmin levottomuudet olivat levinneet kymmeniin amerikkalaiskaupunkeihin.

  Yksi niistä on maan itsenäisyysjulistuksen ja perustuslain kotikaupunki Philadelphia. Lauantaina kaupungin ulkopuolella asuvan poliisin äiti kirjoitti Facebookiin rukouksen.

  ”Rukoilen, että kaikki rauhoittuu eikä kukaan loukkaannu. Eivät mielenosoittajat, eivätkä poliisit!”

 

© 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Instagram Ι

sitoumus2050 hiiliporssi