1
2
3
4
5
6 GEIRANGER SKYWALK Live. Geiranger Skywalk – walking on air Mt. Dalsnibba’s new viewing platform was officially opened in August 2016. Thanks to its ingenious floor surface and glass guard rail offering unimpeded views, Geiranger Skywalk gives you a sensation of floating – though of course you are perfectly safe! With a clear drop of approx. 500 m beneath your feet, you can enjoy magnificent views of Geiranger and the fjord below, as well as across to the mountains and Blåbreen glacier.

webistä tältä sivustolta

Israel julisti Gazan täyden saarron – ”Ei sähköä, ei ruokaa, ei vettä, ei poltto­ainetta”

10.10.2023

Energiaministeri kertoi määränneensä Gazan vesijohdot suljettaviksi.

ISRAELIN puolustusministeri Yoav Gallant julisti maanantaina Gazan kaistalle ”täydellisen saarron”, kertoo The Times of Israel.

”Olen julistanut Gazan kaistan täyten saartoon”, Gallant sanoi Israelin eteläisessä esikunnassa Beershebassa. ”Sinne ei tule sähköä, ei ruokaa, ei polttoainetta, kaikki pannaan kiinni.”

YK:n alainen maailman ruokajärjestö WFP vaati jo sunnuntaina Israelia avaamaan humanitaarisia käytäviä välttämättömien elintarvikkeiden saamiseksi 2,4 miljoonan asukkaan Gazaan, kertoo uutistoimisto Reuters. Puolustusministerin päätös oli siis täysin päinvastainen.

”Taistelemme ihmis-elukoita vastaan ja toimimme sen mukaan”, Gallant perusteli.

Kommentti: Kansanmurhan oppikirjatapaus. Israel on kertonut avoimesti, mitä se tekee Gazassa. Miksi maailma ei kuuntele?

"Israelin kampanja gasalaisten syrjäyttämiseksi – ja mahdollisesti heidän karkottamiseksi kokonaan Egyptiin – on jälleen yksi luku Nakbassa, jossa arviolta 750 000 palestiinalaista karkotettiin kodeistaan ​​vuoden 1948 sodan aikana, joka johti Israelin valtion luomiseen.

Mutta Gazan hyökkäys voidaan ymmärtää myös toisin: kansanmurhan oppikirjatapauksena, joka avautuu silmiemme edessä. Sanon tämän kansanmurhan tutkijana, joka on viettänyt monta vuotta kirjoittaessaan Israelin palestiinalaisiin kohdistuvasta joukkoväkivallasta.

Olen kirjoittanut uudisasukkaiden kolonialismista ja juutalaisten ylivallasta Israelissa , holokaustin vääristymisestä Israelin aseteollisuuden vauhdittamiseksi , antisemitismi-syytösten aseistamisesta Israelin palestiinalaisiin kohdistuvan väkivallan oikeuttamiseksi ja Israelin apartheidin rasistisesta hallituksesta . Nyt Hamasin lauantain hyökkäyksen ja yli 1 000 israelilaisen siviilin joukkomurhan jälkeen on tapahtumassa pahin."
Kirjoittaja Raz Segal on holokausti- ja kansanmurhatutkimuksen apulaisprofessori Stocktonin yliopistossa ja nykyaikaisen kansanmurhan tutkija.

Hamasin hyökkäys ajaa koko Lähi-itää kohti suurta epä­varmuutta

Väkivallan kierre voi romuttaa yritykset normalisoida Israelin ja Saudi-Arabian suhteet. Iranilla on paljon vaikutus­valtaa Israelia uhkaaviin järjestöihin, kirjoittaa HS:n ulkomaan­toimittaja Pekka Mykkänen.

ISRAELIN järkytystä Hamas-terroristijärjestön laajasta hyökkäyksestä on amerikkalaismediassa verrattu shokkiin, minkä syyskuun 11. päivän 2001 terrori-iskut Yhdysvalloille aiheuttivat.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on luvannut ankaraa kostoa ja ”ennennäkemättömiä” toimia Hamasia ja muita militantteja vastaan.

Hamasin raketit moukaroivat myös Tel Avivia – kun ne taukosivat, kymmenet uskaltautuivat rannalle

Ilmapuolustuksen tuhoamien ohjusten räjähdykset kuuluivat Israelissa jopa muutaman sekunnin välein lauantaina 8.10.2023. Hamasin hyökkäys tyhjensi tiet ja kadut, mutta kymmenet päättivät ohjusten tauottua viettää rantapäivää.

Rakettien ampuminen jatkui koko päivän. Kolmen aikaan raketteja oli laskettu jo kolmetuhatta, ja niitä osui päivän mittaan Israelin eteläosiin jopa muutaman sekunnin välein.

Turussa kuvattiin kaikessa hiljaisuudessa ennätyskallista tv-sarjaa – Tällainen se on

Paikalla kuvataan Estonian onnettomuudessa kuolleen ruotsalaisen hautajaisia Estonia-suursarjaan. Kohtaus uusitaan lukuisia kertoja, ja arkunkantajat palaavat tunnollisesti lähtöpisteeseen.

Syyspäivän aurinko ei lämmitä, ja kylmä tuuli pureutuu näyttelijöiden ja avustajien roolivaatteiden läpi. Estonian tutkintakomission jäsentä näyttelevä Jussi Nikkilä yrittää pysyä lämpimänä hyppelemällä tasajalkaa. Kun kuvaus pysähtyy, hänelle ja muille näyttelijöille löytyy nopeasti untuvatakit.

Silakka­kielto ei johdu suomalaisten ruoka­tavoista – Grafiikat näyttävät, minne koti­mainen silakka oikeasti päätyy

Silakkaa kalastetaan miljoonia kiloja joka vuosi. Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan silakkaa päätyy tänä vuonna noin 4–6 miljoonaa kiloa turkiseläinten rehuksi.

Vielä 1980-luvun alussa silakka oli kalamarkkinoiden päätuote. Myöhemmin kuluttajat korvasivat sen kasvatetuilla lohikaloilla.

Esimerkiksi vuonna 2021 Suomessa kalastettiin silakkaa kaupalliseen tarkoitukseen yhteensä noin 77 miljoonaa kiloa. Tästä ainoastaan neljä prosenttia kulkeutui suomalaisten lautasille.

Kommentti: Turkistarhaus pitäisi totaalisesti kieltää niin sekin silakka mikä päätyy minkkien ruuaksi voisi ohjautua ihmisravinnoksi.

Historian poliittinen väärinkäyttö on ongelma myös Suomessa

Teemu Keskisarja väärinkäyttää historiapolitiikkaa tavalla, joka ei vastaa tämän päivän historiantutkimuksen eettisiä periaatteita.

Historiantutkijoina on ollut surullista seurata eduskunnassa käytyä rasismikeskustelua. Erityisesti Teemu Keskisarjan (ps) tarkoitushakuinen historiapolitiikka on tuomittavaa. Viitatessaan suomalaisiin ”Pohjolan neekereinä” hän loi valheellisen mielikuvan, että suomalaiset olisivat olleet historiassaan vain rasismin ja sorron uhreja.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra puolusti Keskisarjaa väittämällä, että hän: ”käytti historioitsijoille kuuluvaa kieltä”. Todellisuudessa Keskisarja käytti perussuomalaisen puolueen rasistista kieltä.

Keskisarja sen sijaan käänsi historiatulkinnan politiikan keppihevoseksi tavalla, joka loukkaa historiantutkimuksen etiikkaa.

Kokaiinin käyttö räjähti käsiin Helsingin seudulla

5.10

Pelkästään poliisin paljastamassa suuressa huumevyyhdissä Suomeen tuotiin noin 17 kiloa kokaiinia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on vuosia seurannut säännöllisesti näytteitä 27 kaupungin jätevesistä. Näin nähdään usein merkkejä eri huumausaineiden yleisyydestä jo ennen kuin ilmiöt alkavat näkyä rikostilastoissa.

Tämä muutos koskee lähes joka toista suomalaista – älä hävitä asuntosi tärkeää paperia ennen kuin olet vienyt sen Maanmittauslaitokselle

Paperiset osakekirjat menettävät merkityksensä, kun osakekirjat muuttuvat sähköisiksi. Osakkeenomistajalla on 10 vuotta aikaa sähköistää osakekirja.

Taloyhtiöillä alkaa olla jo kiire tärkeiden tietojen siirtämisessä Maanmittauslaitokselle (MML). Kaikkien ennen vuotta 2019 perustettujen taloyhtiöiden on siirrettävä osakeluettelonsa Maanmittauslaitoksen sähköiseen järjestelmään tämän vuoden loppuun mennessä.

Elon Musk on some maailman ääliö number one

x

Kun hän osti Twitterin ja ilmoitti siivoavansa feikki tilejä ja trolleja, mitä on tapahtunut molemmat ovat lisääntyneet kuin Egyptin heinäsirkkaparvet faaraoiden aikaan.

Tulevaisuuden Wikipedia saattaa kertoa Muskin valtakaudesta: Muskin trolli parvien vaikutus oli valtava, ja ne aiheuttivat merkittävää vahinkoa yhteiskuntajärjestelmien toimivuudelle levittämällä vääristeltyä tietoa ja sekaantumalla valtioden vaalijärjestelmiin. Ne aiheuttivat haasteita yhteiskunnalle, joka oli riippuvainen tiedonvälityksestä johon kansalaiset voivat luottaa.

Tilanne muuttui kun Musk lensi raketillaan Marssiin, tarkoituksena vihkiä sinne perustamansa X-yhteisö. Paluu lentoa ei koskaan kuulunut ja lehdet ympäri maailman otsikoivat WHO CARES. Kunnes vuosia myöhemmin kansainvälisen avaruusaseman miehistö havaitsi ikkunan ohi leijailevan nyrkin jossa keskisormi koholla. Sormi tunnistettiin keskisormessa olevasta sormuksesta jossa kultaisin kohokirjaimin painettu X.

Lapinlahden Linnut puhuvat kattavassa kirjassaan suunsa puhtaaksi

Timo Rossin kirja Lapinlahden Linnut – Miksei asioista puhuta kertoo suorasti ja arkailemattomasti suomalaisen rock-musiikin ja sketsiviihteen saralla ainutlaatuisen ryhmän uskomattoman tarinan.

Lapinlahden Linnut syntyi kadulle 40 vuotta sitten. Helsingin Ylioppilasteatterin nuoret miesnäyttelijät keksivät raahata kadulle läjän eriskummallisia soittimia ja valloittivat anarkistisilla performansseillaan kansan sydämen. Pian ryhmää vietiin viinanhuuruisessa höykytyksessä studioon, televisioon ja tuhansille esiintymislavoille. Euforista huumaa seurasi kuitenkin vääjäämätön alkuperäismiehistön tuho. Räiskyvät persoonat ottivat rajusti yhteen, ja miehet päätyivät keskenään verisiin turpakäräjiin. Päätään nostivat kateus, ahneus ja katkeruus. Alkoi erojen kimara.

Emmanuel Macron sähköisti laajentumiskeskustelun – Iski pöytään ajatuksen monen nopeuden EU:sta

Ranskan presidentti aikoo esitellä visionsa EU:n laajentumisesta vielä syksyn aikana.

Kommentti: Jos Macronin esitys menee läpi ja Ukrainan hyväksyminen ilman vaadittavia muutoksia ihmisoikeuspolitiikkaan ym, se on EU:n tuhon tien alku.

Hallitus äänesti itsensä jatkoon

Hallituksen rivit pysyivät suorina eduskunnan äänestyksessä, vaikka kysymykset rasismista jäivät elämään.

Hallitus ajautui kesällä kriisiin perussuomalaisten ministerien aiempien rasististen kirjoitusten vuoksi. Sen takia kriisin ratkaisun avaimet ovat olleet perussuomalaisilla, jotka eivät ole kuitenkaan halunneet tarjota sellaisia selvennyksiä tai anteeksipyyntöjä kuin heiltä olisi toivottu. Sen sijaan julkista keskustelua on pidetty hyökkäyksenä puoluetta vastaan. Sama linja jatkui eduskuntakeskustelussa: muut puolueet tuomitsivat rasismin selvin sanoin, mutta perussuomalaiset jatkoivat ongelman kiertelyä ja vähättelyä.

Marin sai uuden työn Tony Blairin instituutista

8.9

Sanna Marin (sd) sanoi, että uudessa tehtävässään brittiläisessä ajatushautomossa hän pystyy palvelemaan äänestäjiään jopa paremmin kuin kansanedustajana.

Tällainen on Tony Blairin instituutti: Neuvoo hallituksia ja poliittisia johtajia

Britannian työväenpuoluetta edustavan entisen pääministerin nimeä kantava Tony Blair Institute for Global Change (TBI) on voittoa tavoittelematon organisaatio, joka neuvoo hallituksia ja poliittisia johtajia. Instituutin kotipaikka on Lontoossa, ja se toimii yli 30 valtiossa. ”Tehtävänämme on auttaa poliittisia päättäjiä ympäri maailman muutoksenteossa. Sanna Marin tietää täsmälleen, kuinka tämä tehdään. Marin on rohkea ja käytännönläheinen, ja hän ymmärtää teknologian roolin”, Blair sanoi TBI:n torstaisessa tiedotteessa.

Marinin tilalle nouseva Lotta Hamari yhdennäköisyyspuheista: Toivon, että keskustelu pysyy ulkonäön sijaan asiassa ja vahvuuksissani

Lotta Hamari kertoo keskittyvänsä toistaiseksi vielä nykyiseen työhönsä Hoitotyön tutkimussäätiön tutkijana. Käytännön järjestelyjä mahdollista kansanedustajan työtä ajatellen ei ole tehty.

Johanna Vuorelma Twitter: Marinin eronpyyntö kansanedustajan tehtävästä näyttää ikävältä demokratian näkökulmasta. Syntyy kuva omaa uraansa edistävästä poliitikosta. Äänestäjien etujen ajaminen onnistuu paremmin eduskunnassa kuin Irakin sodassa ryvettyneen entisen pääministerin perustamassa instituutissa. Kimmo Kymäläinen Twitter: Niin, kuka heittää viimeisen kiven. Jos tarjotaan vähintään 10×palkkaa kansanedustajan palkkaan verrattuna - vain tyhmä kieltäytyy. Vastaava kilpa käydään myös niistä kuuluisista Suomeen tarvittavista osaajista.

Väite: Elon Musk esti Ukrainan hyökkäyksen Venäjän laivastoa vastaan – näin miljardööri vastaa

Teknologiamiljardööri Elon Musk määräsi viime vuonna salaisesti insinöörinsä sulkemaan yhtiönsä Starlink-satelliitti-internetjärjestelmän Krimin niemimaan rannikolla, jotta Ukrainan isku Venäjän laivastoa vastaan häiriintyisi. Näin väittää CNN:n mukaan toimittaja Walter Isaacson uudessa auktorisoimattomassa elämäkertakirjassaan Elon Musk.

Epäilys Nord Stream -sabotaasin tekijöistä voi heijastua Ukrainan tukemiseen

1.9

Nord Stream oli osa Venäjän ”strategista korruptiota”, jolla länttä kiedottiin Venäjän verkkoon. Kaasuputken räjäyttäjä on vielä selvittämättä.

Saksan viime vuosikymmenten energiapolitiikkaa voi liioittelematta kuvata valtavaksi epäonnistumiseksi. Saksa ajoi alas ydinvoiman, sitoi itsensä hiileen ja myös venäläiseen maakaasuun.

Virheitä oli vaikea myöntää. Sitten Itämeren pohjassa räjähtivät viime vuoden syyskuussa Nord Stream -kaasuputket. Neljä räjähdystä 17 tunnin sisään teki sen, mitä poliittinen paine Yhdysvalloista, Ukrainasta, Puolasta ja Baltiasta ei ollut saanut aikaiseksi. Saksa myönsi virheensä.

Kun putket räjäytettiin, niissä ei enää virrannut kaasua Venäjältä Saksaan. Euroopassa oli jo sota, ja Venäjä kiristi Saksaa kaasuaseellaan. Oli silti karua, että kaikki putkiin liitetyt turvallisuuspoliittiset riskit toteutuivat.

Sabotaasi on selvittämättä, vaikka läntisillä tiedustelupalveluilla lienee näkemys asiasta. Viime viikolla saksalainen tutkivien toimittajien ryhmä päätyi omien selvitystensä ja myös tiedustelulähteiden avulla siihen, että jäljet johtavat Venäjän sijaan Ukrainaan ja Ukraina-mieliseen ryhmään.

Kommentti: Ehkä pian on aika miettiä Ukrainan tukipaketteja jos Ukraina alkaa olla itse yhtä kova terroristi kuin Venäjä.

Petteri Orpo: Tämä on viesti Vladimir Putinille – ”Sinä et voi voittaa”

Turun Eurooppa-foorumissa puhunut pääministeri kertoi, millaiset seuraukset Ukrainan liittymisellä Euroopan unioniin olisi.

Geopoliittinen tilanne pakottaa Orpon mukaan EU:n pohtimaan myös unionin laajentumista. Venäjän hyökkäyssota on nostanut Ukrainan, Moldovan ja Länsi-Balkanin maiden EU-jäsenyyskysymykset ajankohtaisemmiksi kuin koskaan aikaisemmin.

Laajentumiset ovat aina olleet geopoliittisia mullistuksia, millainen olisi myös Ukrainan liittyminen Euroopan unioniin. Orpon mukaan yli 40 miljoonan asukkaan Ukrainan liittyminen EU:hun nostaisi sen unionin suurten maiden joukkoon. Suurimmat muutokset tulisivat koskemaan EU:n maatalouspolitiikkaa, koheesiota sekä sisämarkkinoita.

Ukraina merkittävänä viljamaana tarkoittaisi merkittäviä muutoksia yhteiseen maatalouspolitiikkaan. Monista nykyisistä nettosaajista tulisi nettomaksajia. Oma lukunsa on Ukrainan valtava jälleenrakennustarve sodan jäljiltä, joka on välttämätöntä hoitaa”, Orpo luetteli.

Emmanuel Macron sähköisti laajentumiskeskustelun – Iski pöytään ajatuksen monen nopeuden EU:sta

Ranskan presidentti aikoo esitellä visionsa EU:n laajentumisesta vielä syksyn aikana.

Kommentti: Ukrainan liittyminen EU:hun olisi jäsisyttävä muutos nykyisten maiden hyvinvoinnille ja Ukrainan sekä Turkin liittymishankkeet pitää estää.

Prigožinin kuolema

27.8

Kone syöksyi puolessa minuutissa yli 2 400 metriä – Antti Häkkänen: Venäjän otteet kovenevat

Venäjän hätätilaministeriön mukaan kone oli matkalla Moskovasta Pietariin. Tass kertoo, että kone oli ollut ilmassa alle puoli tuntia.

PALKKA-ARMEIJA Wagnerin perustaja Jevgeni Prigožin on kuollut yksityiskoneen maahansyöksyssä Kuženkinossa Tverin alueella lähellä Moskovaa. Asian vahvistavat sekä Wagner että Venäjän ilmailuviranomainen Rosaviatsija Telegramissa.

Koneessa oli seitsemän matkustajaa ja kolme miehistön jäsentä. Viranomaisten mukaan kaikki kuolivat. Matkustajien joukossa oli myös Wagnerin kakkosmies Dmitri Utkin.

Lentotietopalvelu Flightradar24:n Ian Petchenikin mukaan lentokone kallistui äkillisesti alaspäin kello 18.19 Moskovan aikaa. 30 sekunnin aikana kone syöksyi noin 2 440 metriä sen noin 8 530:n metrin lentokorkeudesta.

Kuženkinon kylässä asuva silminnäkijä kertoo

ASEISTETUT poliisit vartioivat torstaina lentokoneen maahansyöksypaikkaa pienessä Kuženkinon kylässä Tverin alueella.

Putoamissyystä on useita eri teorioita. Yhdysvaltalaisviranomaiset kertoivat uutistoimisto Reutersille uskovansa, että lentokone ammuttiin alas. Yhdysvaltain puolustusministeriö puolestaan arvioi, ettei ainakaan maasta ammuttu ohjus pudottanut konetta.

KOLMEKYMPPINEN perheenäiti kertoi olleensa keskiviikkoiltana kuuden maissa kotona, kun lapset juoksivat sisälle huutaen, että ”tuolla tippuu lentokone”. Hän kiiruhti saman tien ulos.

Nainen kertoi kuulleensa kaksi pamahdusta. ”Se putosi kuin kivi”, hän kuvaili näkyä.

Spiegel ja ZDF: Kaasuputken räjäytyksen jäljet johtavat Ukrainaan

Saksalaiset tutkivat toimittajat selvittivät Nord Stream -putken räjähdystä puoli vuotta. Selvityksen mukaan putket olisi sabotoinut ryhmä, jolla on yhteyksiä Ukrainaan.

Niiden yhteinen tutkivien toimittajien ryhmä on selvittänyt Nord Stream -putken räjähdystä puoli vuotta tutkimalla asiakirjoja, haastattelemalla satoja lähteitä ja matkustamalla useisiin eri maihin.

JO MAALISKUUSSA 2023 The New York Timesissa ja saksalaismediassa uutisoitiin teoria, jonka mukaan sabotaasin takana olisi saattanut olla Ukraina-mielinen ryhmä. Saksan hallitus vastasi silloin, että Ukrainaan viittaavat vihjeet voivat olla harhaan johtamiseen tähtäävä niin kutsuttu false flag -operaatio. Sellaisen takana voisi olla Venäjä.

Perjantaina julkaistujen Spiegelin ja ZDF:n toimittajaryhmän tietojen mukaan tekijät olivat vuokranneet Rostockista Andromeda-nimisen purjeveneen, jota he käyttivät sabotaasioperaatioon. Rügenin saarella haastateltujen satama­työn­tekijöiden mukaan purjeveneellä oli ollut viisi miestä ja yksi nainen.

SPIEGELIN mukaan Saksan tiedusteluviranomaiset olisivat saaneet Yhdysvaltain tiedustelupalvelulta CIA:lta jo kesäkuussa 2022 varoituksen siitä, että Nord Stream -putken tuhoamista suunnitellaan Ukrainassa. Alun perin tiedot olisi hankkinut Hollannin tiedustelupalvelu (MIVD).

Kun puhutaan Ukrainasta, puhutaan nyt myös rauhasta

23.8

Presidentti Sauli Niinistö nosti suurlähettiläspäivien puheessaan esiin sen, että ensimmäisiä edellytyksiä Ukrainan ansaitsemaan oikeudenmukaiseen ja kestävään rauhaan alkaa löytyä.

Mikään ei vielä viittaa siihen, että sota Ukrainassa päättyisi pian. Uutta on kuitenkin se, että nyt puhutaan myös rauhasta, sanoi presidentti Sauli Niinistö tiistaina suurlähettiläspäivien puheessaan.

Niinistön viesti on keskeinen osa sitä perintöä, jonka Niinistö haluaa jättää presidenttikausistaan. Niinistöllä on tiivis yhteys Ukrainan johtoon sekä kanavia niihin toimijoihin, joita tarvitaan, kun rauhasta aletaan keskustella. Oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan saavuttaminen Ukrainaan on Suomen turvallisuuspolitiikan ytimessä.

Lennokki-isku Moskovan keskustassa – Yhdysvallat lähetti tylyn viestin Ukrainalle. Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei se kannusta hyökkäyksiin Venäjällä, eikä hyväksy niitä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Muu oppositio torjuu Saarikon ehdotuksen tukea hallitusta luottamus­äänestyksessä

SDP, vihreät ja vasemmistoliitto torjuvat keskustan ehdotuksen Petteri Orpon (kok) hallituksen tukemisesta luottamusäänestyksessä syyskuun alussa.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ehdotti puheessaan tiistaina, että oppositio voisi mahdollisesti tukea hallitusta yhdenvertaisuustiedonantoon liittyvässä äänestyksessä.

Heinäkuussa Purra sanoi ensin, ettei hänelle tulisi mieleenkään irtisanoutua vanhoista kirjoituksistaan tai pahoitella niitä.

Mäkynen tulkitsee, etteivät perussuomalaisten anteeksipyynnöt ole olleet aitoja ja että hallituksessa yhä hyväksytään rasistinen käytös ja puheet.

Sähkön­tuotanto kohtasi häiriö­kimaran, ja hinta nousi hurjaksi – Mitä jos sama tapahtuisi kovilla talvi­pakkasilla?

Suomen sähköjärjestelmässä on nyt käynnissä poikkeuksellinen häiriötilanne. Jos tilanne tulisi vastaan talvella, hinta voisi nousta voimakkaasti.

JOS ensi talven kovilla pakkasilla sähköjärjestelmään tulisi vastaavanlaisia ongelmia kuin mitä nyt elokuussa on, Suomessa oltaisiin ”tiukilla”. Näin kommentoivat HS:n haastattelemat asiantuntijat kantaverkkoyhtiö Fingridiltä ja energia-alan etujärjestö Energiateollisuudelta.

Ranskalaislehden jutun jakaminen käynnisti vihakampanjan, ministerin taustoista kirjoittanutta peloteltiin muilutuksella

Ylen Pariisin-kirjeenvaihtaja Annastiina Heikkilää vastaan käynnistyi 22. kesäkuuta lokakampanja hänen jaettuaan Twitterissä ranskalaisen Le Monden jutun Suomen uudesta hallituksesta. Le Monden teksti oli kriittinen, mutta Heikkilä valitsi päivitykseensä tarkoituksella neutraalit saatesanat.

Keskusteluilmapiiri on ollut Suomessa viime viikkoina kireä. Useat journalistit ja tutkijat ovat kertoneet saaneensa vihaviestejä sen jälkeen, kun he ovat kirjoittaneet tai kommentoineet uuden hallituksen ministerien taustoja tai toimintaa.

Kaisa Tammi kokee joutuneensa sijais­kärsijäksi Rkp:n ja PS:n kiistoissa – Risen pää­johtajuus menikin toiselle

17.8

Oikeusministeri Leena Meri (ps) perui edeltäjänsä Anna-Maja Henrikssonin (r) tekemän valinnan Rikosseuraamus­laitoksen pääjohtajaksi.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) oli valinnut Tammen seuraavaksi Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) pääjohtajaksi. Rise on noin 2 600 henkeä työllistävä valtion virasto, joka vastaa Suomen vankiloista ja vankeinhoidosta.

Lopulta haastattelua ei koskaan tullut, koska hallituksen vaihduttua uusi oikeusministeri Leena Meri (ps) halusi virkaan toisen henkilön. Nimittävänä ministerinä Merellä on tähän oikeus.

Presidentti­taistosta näyttää tulevan poikkeuksellisen tiukka

Voi hyvin olla, että yksikään ehdokas ei saa kovin paljon yli 20 prosenttia äänistä ensimmäisellä kierroksella. Siksi vaalikeskusteluilla ja -kampanjoinnilla tulee olemaan iso merkitys.

KESKIVIIKKONA 16. elokuuta se sitten alkoi. Siis vuoden 2024 presidentinvaalitaisto toden teolla.

Ensin aamulla Alexander Stubb vastasi tiedotustilaisuudessa myöntävästi kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon pyyntöön ja ilmoitti olevansa valmis kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi. Virallisesti Stubbin ehdokkuus siunataan myöhemmin syksyllä kokoomuksen ylimääräisessä puoluekokouksessa.

”Teflon-Don” on palannut: Trumpista kuoriutui kiistaton ykkönen

16.8

VIISI kuukautta sitten Donald Trump julkaisi viestin, joka on jälkikäteen osoittautunut käänteentekeväksi.

18. maaliskuuta hän kirjoitti perustamassaan Truth Social -palvelussa, että uskoo joutuvansa pidätetyksi. Alkoi valtava myllytys: Trump sai kannattajiensa ja vastustajiensa jakamattoman huomion.

Lahjoittajien rahahanat aukesivat, republikaanit tiivistivät rivinsä ex-presidentin tueksi ja konservatiivimedia antoi Trumpille kuivan kauden jälkeen paljon ilmatilaa.

Trumpin kannatus republikaanien presidenttiehdokkaaksi alkoi vahvistua. Maaliskuun alussa Floridan kuvernööri Ron DeSantis tuntui vielä merkittävältä haastajalta ja oli sitä mielipidemittaustenkin valossa, mutta nyt Trump on karannut.

TRUMPIA vastaan on nostettu tänä vuonna 91 erillistä syytettä, viimeiset 13 Georgian osavaltiossa tiistain vastaisena yönä Suomen aikaa. Syytekohdat liittyvät neljään eri oikeusjuttuun.

Info
Kuva: Naomie Daslin

"The world truly doesn't care about you."

Kommentti: MAAILMA MULLISTUISI jos Trump valittaisiin presidentiksi ja Trump pystyisi hyvän ystävänsä Putinin kanssa sopimaan Ukrainan sodan lopettamisesta.

Petteri Orpo runttasi Antti Häkkäsen ruotuun, ja se saattaa vielä kostautua kokoomuksen puheen­­johtajalle

15.8

Puolustusministeri Antti Häkkänen kertoi harkitsevansa presidentti­ehdokkuutta, vaikka tiesi puheenjohtaja Petteri Orpon haluavan Alexander Stubbin ehdokkaaksi. Miksi?

KOKOOMUKSEN puheenjohtaja, pääministeri Petteri Orpo kertoi maanantaina, että puoluehallitus on valtuuttanut hänet pyytämään Alexander Stubbin kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi.

ORPO kertoi päätöksensä taustalla olleen ”kokonaisarvion tilanteesta”. Se perustui Orpon mukaan muun muassa tutkimustietoon, dataan ja gallupeihin sekä ehdokkaiden ansioluetteloon ja kykyyn suoriutua presidentin tehtävästä.

Puolue­johtaja Purra puhui kuin valtio­varain­ministeri – valmisteli omiaan leikkauksiin ja muiden itkuun

14.8

”Jos joku teistä on niin synnitön ja kunnollinen, heittäköön päällemme tänne sen ensimmäisen kiven.”

Hallituskumppani Rkp:n puheenjohtaja, opetusministeri Anna-Maja Henriksson on vaatinut perus­suomalaisilta selkeämpää irtisanoutumista rasismista. Hän ei ole suostunut lupaamaan puolueensa tukea ministereille syksyllä todennäköisesti odottavissa luottamus­äänestyksissä.

Purra arvioi, että hallitus ei voi jatkaa, mikäli se ei ole sisäisesti riittävän vahva ja yhtenäinen – eikä paikkaa hallituksessa hänen mukaansa ansaita ”rituaaleilla” vaan sitoutumalla yhtenäisesti hallitus­ohjelmaan.

Kommentti: Hallitus ei voi jatkaa jos RKP pysyy kesäisen uhonsa takana. RKP:n tuntien punttien tutina laantuu kun kellastuva vaahteran lehti alkaa maatumaan.

Mitä perussuomalaiset haluavat?

13.8

Kun HS kysyi perussuomalaisten puoluekokouksen osanottajilta, miten Suomea pitäisi muuttaa, moni alkoi puhua taloudesta. Myös muun muassa turvallisuus ja suomalaisten oma hyvinvointi nousivat esiin.

Miro Kemppainen, 19, Kuopio:

”Rivijäsenenä en voi hallituksen hommista puhua, ne kaikki näkyvät siellä ohjelmissa, ja mielestäni ohjelmat suuntaavat oikeaan. On paljon sellaista, mitä halutaan kehitettävän. Taloushan on aika hemmetin tärkeä tässä, mielestäni velkaantumista ei saa jatkaa.”

Mika Aalto, 48, Marttila:

”Aika hyvin on hallitusneuvotteluissa saatu pidettyä kiinni niistä, millä äänet haettiin, mielestäni se on pääasia. Demokratiaan ja kansandemokratiaan kun päästäisiin, niin oltaisiin oikealla linjalla. Mediat lakkaisi vääristelemästä asioita ja kertoisivat ne niin kuin ne on, oikein päin. Mielestäni Sveitsin tyyli on hieno, kun kansa äänestää melkein kaikesta. Silloin ei olisi turhaa pullikointia ja jossittelua.”

Janne Gustafsson, 42, Marttila:

”Ajetaan niitä asioita, mitä on luvattu ajaa, tai ainakin pyritään niihin. Ei tietenkään kaikkea ole pakko ajaa läpi. Siihen suuntaan kuitenkin, ettei takki kääntyisi ihan väärään suuntaan, se olisi aika tärkeää. Esimerkiksi maahanmuuttoasiat, niihin tehdään parannuksia. Tietenkin kaikki energiaan liittyvät [asiat] ja sellaiset.”

Nina Mustonen, 55, Kotka:

”Tehdään hyviä päätöksiä, että Suomessa olisi kaikilla ihmisillä mahdollisimman hyvä elää. Esimerkiksi meidän rahoituspolitiikka on ollut tähän saakka vähän holtitonta. Ihmisten pitää omaakin taloutta hoitaa niin, että menot ja tulot ovat balanssissa. Se vaatii kipeitä päätöksiä, mutta että Suomen talous saataisiin tasapainoon, sitä toivon.”

Kalle Haataja, 22, Joensuu:

”Toivoisin, että Suomi menisi kansallis­mielisempään suuntaan siinä mielessä, että Suomen päättäjät tekisivät päätöksiä Suomen kansa ensin. Tehtäisiin päätöksiä, joista olisi hyötyä nimenomaan tavalliselle Suomen kansalaiselle, tällätteelle kansalaiselle joka maksaa veroja ja käy töissä ja sitä rataa. Konkreettisesti sanoisin, että veroja pitää kohdentaa enemmän suomalaiseen hyvinvointiin. Esimerkiksi tämä Euroopan unioni on mielestäni aikamoinen tulonsiirtounioni, niin enemmän rahaa suomalaisten käyttöön eikä niinkään Etelä-Eurooppaan.”

Puuttuva pelote

Lähes kaikki Itämeren rantavaltiot joko kehittävät sukellusveneitään tai käyvät keskustelua sukellusveneiden hankinnasta. Merkittävin poikkeus on Suomi ja sen ohella pienet Baltian maat.

Ageing Better
Kuva: Pixabay

Sukellusvene on yksittäisenä aselavettina tehokkain pelote hyökkääjän laivastoa vastaan. Paras ase sukellusvenettäkin vastaan on toinen sukellusvene.

Naisiin ja lapsiin asennetaan jopa paikantimia – Miehen ”kunnia” näkyy julmana väkivaltana Helsingin seudulla

12.8

KESÄLLÄ 2022 isä kertoi tyttärelleen myyvänsä kaiken omaisuutensa, jotta hän voi hankkia tarpeelliset välineet vaimonsa surmaamiseksi.

Pojalleen hän vannotti, ettei tämä ole kunnon mies, jollei hän tapa äitiään.

Miestä ravistellut viha ja tarve kostaa johtui yhdestä ainoasta asiasta: hänen vaimonsa halusi erota.

Mikä on suomalaisten mielestä hyväksyttävää? HS:n laaja kysely paljastaa, mitä suomalaiset ajattelevat rasismista

11.8

HS:n gallupissa kysyttiin yli 2 000 suomalaiselta näkemyksiä rasismiin liittyviin väitteisiin. Kysyimme myös, millaiset muihin kulttuureihin, ulkomaalaisiin ja maahanmuuttoon liittyvät teot ja vaatimukset ovat hyväksyttäviä.

KOKO kesän ajan Suomessa on puhuttu paitsi rasismista, myös sen määrittelystä. Suhtautuminen siihen horjuttaa edelleen hallitusta, jonka perussuomalaisten ministerien menneisyydestä on paljastunut rasistisia kirjoituksia ja äärioikeistoviittauksia.

Donald Trump ja seitsemän kääpiötä

9.8

Donald Trump lähtee republikaanien esivaaleihin ylivoimaisena suosikkina, eivätkä kasautuvat oikeusjutut sitä muuksi muuta.

Trump on ehdokkaista omassa luokassaan. Tuoreessa kyselyssä häntä kannatti republikaaneista 54 prosenttia, kun kakkosena olevan Ron DeSantisin kannatus oli pudonnut 17 prosenttiin. Ensimmäisen väittelyn jännitysaihe on se, viitsiikö Trump edes osallistua.

Miljardöörien häkkitaistelu ylittää mauttomuuden rajat

8.8

Muskinkin mittakaavassa outona nähtiin, kun Musk haastoi Meta Platformsin perustajan ja toimitusjohtajan Mark Zuckerbergin tappelemaan kanssaan häkissä. Zuckerberg on maailman yhdeksänneksi rikkain ihminen 113 miljardin dollarin omaisuudellaan.

Radikaali­oikeisto pyrkii vaikuttamaan ihmisten ajatteluun kieltä muokkaamalla – Tutkija: Ilmiö kansain­välinen

7.8

Jussi Halla-ahon blogin vieraskirjasta alkunsa saaneella Hommaforumilla pohdittiin, miten kieltä muokataan maahanmuuttovastaisen aatteen edistämiseen. Nyt alustalla keskustellaan vilkkaasti tuoreen hallituksen alkutaipaleesta.

HÄN HALUAA KAATAA HALLITUKSEN
ja voi siinä onnituakin

6.8

RKP:N KANSANEDUSTAJA EVA BIAUDET ON SITÄ MIELTÄ, ETTÄ HÄNEN PUOLUEENSA ON HAKOTEILLÄ.

Hallitusneuvotteluja oli käyty suljettujen ovien takana kymmenen päivää, kun Rkp:n kansanedustaja Eva Biaudet avasi ovet ja poistui Säätytalosta.

Oikeasti kyse oli taktisesta vedosta. Eva Biaudet halusi saada tahtonsa läpi ja teki sen näyttävästi selväksi. Vielä samana päivänä, 11. toukokuuta, hän palasi neuvottelupöytään, jossa käsiteltiin muun muassa maahanmuuttoasioita.

Tunnelma työryhmän neuvotteluissa oli hyvin tulehtunut. Erityisesti perussuomalaisten arvomaailma oli kaukana Rkp:stä, joka ajaa liberaalia maahanmuuttopolitiikkaa.

Neuvottelut jatkuivat vielä viikkoja. Maahanmuuttopöydässä keskustelun sävy oli Biaudet’n mielestä niin hirveä, että hän alkoi voida pahoin.

Käsitys Suomen turvallisuudesta tuntui keskittyvän vain ulkoa tuleviin uhkakuviin ja kontrollin vahvistamiseen. Hänestä vaikutti siltä, että tavoite oli kaventaa muualta tulevien ihmisten vapautta ja yhdenvertaisuutta.

Toukokuun lopussa Biaudet pyysi, että voisi jättää paikkansa neuvotteluissa. Puolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kuitenkin vetosi kuudet hallitusneuvottelut käyneeseen konkariin. Rkp tarvitsi kokeneen ihmisoikeuspoliitikon osaamista.

Biaudet jatkoi, ja hallitusohjelma saatiin lopulta valmiiksi. Mutta Biaudet ei ollut siihen tyytyväinen, ei ollenkaan.

Hallitusneuvotteluihin osallistunut Toimi Kankaanniemi patistaa RKP:tä päättämään hallitustaipaleestaan

Eduskunnan keväällä pitkän kansanedustajauran jälkeen jättänyt Toimi Kankaanniemi (ps.) uskoo, että Petteri Orpon hallitus pyrkii pysymään koossa sen hankalasta alkutaipaleesta huolimatta.

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen on kolumneissaan arvostellut kovasanaisesti erityisesti RKP:tä. Kankaanniemen mielestä RKP:n pitää nyt päättää, tukeeko se hallitusta.

Perus­suomalaisten Jani Mäkelä kertoo, mitä rasismi perus­suomalaisten mielestä tarkoittaa

5.8

Hänen mukaansa rasismin määritelmä on varsin selvä.

RASISMIA sen sijaan ei Mäkelän mukaan ole, jos yksilön sijaan arvostelee maahanmuuttopolitiikkaa, suurempaa ihmisjoukkoa tai toista kulttuuria.

Mika Aaltola yrittää puhua itsensä presidentiksi

4.8

Presidenttipeli sai uutta sähköä, kun kisaan ilmoittautui puolueiden ulkopuolinen ehdokas, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

Aaltolalla on edessään hyvin vaikea tie. Puolueiden ulkopuolelta Suomessa presidentiksi on noussut vain C.G. Mannerheim, mutta hänet valitsi eduskunta. Martti Ahtisaari valittiin Sdp:n ehdokkaaksi ja presidentiksi vuonna 1994 politiikan ulkopuolelta kansainvälisten ansioidensa avulla. Se on ehkä vertauskohta, joka Aaltolalla on mielessään, sillä talouslama, Neuvostoliiton romahdus ja EU-jäsenyys merkitsivät Suomelle silloin samanlaista saumakohtaa kuin tässä ajassa Nato-jäsenyys. Jokin vanha on lopussa, jokin uusi alkamassa, ja Aaltola uskoo olevansa johtaja, jota Suomi tässä muutosvaiheessa tarvitsee.

Mikä on pahin virhe, jonka voi Suomen politiikassa tehdä? Se on pyrkiminen. Entä toiseksi pahin? Liiallinen itseluottamus ja etenkin sen julkituonti.

Eikä tässä tietenkään kaikki. Mika Aaltola se vasta pyrkiikin. Että kehtaakin havitella presidentin virkaa.

Kun Mika Aaltolasta tuli poliitikko, eli kun hän pyrkii presidentiksi, hän on tehnyt kaiken väärin.

Kyllä, hän asetteli sanojaan väärin tiedotustilaisuudessaan. Mutta ehkä me annamme hänen yrittää kerätä kannattajakorttinsa kasaan ja katsoa, mitä kansa hänestä ajattelee.

Ennuste ei toki ole kummoinen, kun takana ei ole yhtään suurta puoluetta. Pärjätäkseen hän tarvitsee organisaatioonsa muitakin kuin vaimonsa, koiransa ja opiskelukavereitaan. Muuten ei ole rahaa, jolla kampanjoida.

Tuomas Valtonen on kalliin sähkö­sopimuksen vankina – Sähköyhtiö ei suostu noudattamaan kuluttaja­riita­lauta­kunnan päätöstä

2.8

Pian sopimuksen neuvottelemisen jälkeen hinnat laskivat. Yhdistyksen jäsenet kokivat tulleensa petetyksi, ja keväällä yli 2 600 ihmistä allekirjoitti Turku Energian sähkösopimusten kohtuullistamista vaativan adressin. Kansanliikkeellä ei ollut vaikutusta, ja yhtiö piti määräaikaisten sopimusten hinnat entisellään.

Purra toivoo ”Tiitisen listaa” julkiseksi, Tiitinen antaa kohu­listan henkilöistä hieman lisää tietoa

1.7

Supon entisen päällikön Seppo Tiitisen mukaan listalla oli muun muassa tutkijoita. Toinen supon entinen työntekijä muistaa, että joukossa oli myös muutama silloinen kansanedustaja. HS pyysi listaa tietopyynnöllä viimeksi heinäkuussa mutta sai kielteisen päätöksen.

Palaute toimitus@dpk.fi © 2003- dpk.fi Ι ARKISTO Ι YouTube Ι Kuntoilijat Ι Eurajoen Veikot Ι Retkeilyreitistö

Info
Kuva: Vlada