DPK.fi

Tulevatko tiukemmat turvatarkastukset
Helsinki-Vantaalle?

Yhdysvallat aikoo kiristää joidenkin lentokenttien turvatarkastuksia Euroopassa ja Lähi-idässä, kertovat maan viranomaiset.

Tiukennukset koskevat suoria lentoja Yhdysvaltoihin. Amerikkalaisviranomaiset pelkäävät, että terroristiryhmät kehittelevät uudenlaisia räjähteitä.

Nyt testataan Stubbin avoimuus

Pääministeri Alexander Stubbin hallitus joutunee ratkaisemaan, tuleeko Suomesta salailuyhteiskunta.

Kokoomuksen puheenjohtaja ja tuore pääministeri Alexander Stubb mainostaa itseään avoimen politiikan kannattajana. Päätökset tehdään yhdessä reilusti ja mitään salaamatta. Kabinettipolitikoinnin aika on ohi. Kokoomuspoliitikko puhuu jo uudesta poliittisesta kulttuurista, jossa asiat ratkaistaan asioina ilman ideologioita, aatteita ja vastakkainasettelua.

Mutta nyt Stubbin avoimen politiikan ideologia on joutumassa ensimmäiseen testiinsä.

Heinäkuun hiljaisina päivinä osakeomistusten julkisuutta pohtinut valtiovarainministeriön työryhmä sai kiistellyn esityksensä valmiiksi, esityksen, joka edustaa kaikkea muuta kuin mielikuvaa avoimesta ja tasavertaisesta yhteiskunnasta.

Ensi viikolla
jopa +27!

Kesäkuussa on hytisty, eikä ihme: kuukauden keskilämpötila oli yli 30 vuoden keskiarvoa selvästi matalampi, 1-2 astetta vähemmän, lähestulkoon koko maassa. Esimerkiksi Helsingin keskilämpötila jäi 13,5 asteeseen ja Sodankylässä päästiin 10,6 asteeseen. Pitkän ajan keskiarvot paikkakunnilla ovat 14,6 ja 11,6.

Suomi tukee Ukrainan Porošenkon rauhansuunnitelmaa

Suomi kehottaa kaikkia Ukrainan kriisin osapuolia tukemaan presidentti Petro Porošenkon rauhansuunnitelmaa konkreettisin keinoin.

Suomi pitää tärkeänä, että Ukrainan kriisin kaikki osapuolet sitoutuvat Ukrainan presidentin Petro Porošenkon esittämään rauhansuunnitelmaan.

Porošenko julkisti kesäkuussa rauhansuunnitelman, jonka pyrkimyksenä on hillitä Venäjä-mielisiä separatisteja Itä-Ukrainassa. Porošenko vaatii muun muassa separatistien välitöntä aseistariisuntaa.

Syyttä vangittu Jippiin johtaja haastoi valtion oikeuteen

Vaatii 1 725 euroa korvausta jokaisesta vankilavuorokaudesta

Syyttä tuomittu ja vangittu teknologiayhtiö Jippiin entinen toimitusjohtaja Harri Johannesdahl on nostanut kanteen Suomen valtiota vastaan. Johannesdahl vaatii valtiota korottamaan vahingonkorvauksia 57 päivän rangaistusvankeudesta vuonna 2010.

Johannesdahl todettiin viime vuonna lopullisesti syyttömäksi talousrikoksiin, joista hänet oli tuomittu muutama vuosi aiemmin. Tapahtumat juontavat juurensa vuoteen 2001, jolloin it-kupla poksahti ja Jippiin osakekurssi romahti.

Johannesdahl vaatii korvausta 1 725 euroa vuorokaudessa rangaistusvankina istumastaan ajasta.

Itä-Ukrainassa taisteltiin heti tulitauon päätyttyä

Eri puolilla Itä-Ukrainaa taisteltiin tiistain vastaisena yönä. Taisteluraportteja tuli erityisesti Slovjanskin ja Kramatorskin kaupunkien ympäristöstä.

Taistelut alkoivat pian sen jälkeen, kun presidentti Petro Porošenkon toissaviikolla julistama tulitauko umpeutui maanantai-iltana. Tulitauosta huolimatta Ukrainan joukkojen ja Venäjän-mielisten separatistien väliset yhteenotot jatkuivat.

Venäjän suorempi väliintulo todennäköinen

Venäjän aiempaa suorempi väliintulo Ukrainan konfliktissa näyttää yhä todennäköisemmältä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Aaltolan mukaan Ukrainan ilmoitus tulitauon lopettamisesta on merkki siitä, että maa kokeilee uutta strategiaa. Hän arvioi, että separatistien asema on vahvistunut Ukrainassa ja maa on nyt päättänyt käyttää järeämpiä toimenpiteitä.

Israel aloitti kostoiskut teinipoikien kuolemista

Israel on aloittanut kostoiskut tapettujen israelilaisten teinipoikien takia.

Silminnäkijöiden mukaan Israel räjäytti yöllä poikien sieppaamisesta epäilemiensä palestiinalaismiesten kotitalot. Epäillyt Hamas-järjestön miehet ovat yhä karkuteillä.

Israelin joukot ampuivat yöllä 18-vuotiaan palestiinalaisen pohjoisella Länsirannalla. Ampuminen tapahtui pakolaisleiriin tehdyssä ratsiassa, kertoivat palestiinalaisten turvallisuusviranomaiset ja sairaalalähteet.

Heidät Suomi on etsintäkuuluttanut maailmalla

IS uutisoi maanantaina paikallisen median tietoihin perustuen, että poliisin etsimä petoksista tuomittu suomalaismies Mika Petri Parviainen on jäänyt kiinni Pattayan lähettyvillä Thaimaassa.

Parviaisen kuva löytyy edelleen kansainvälisen poliisijärjestön Interpolin listalta. Samalla listalla on Parviaisen lisäksi 11 kuvaa muista rikollisista, jotka Suomi on etsintäkuuluttanut.

Facebook sorkki jälleen käyttäjätilejä

Viestivirran manipulointi on herättänyt kritiikkiä muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Facebook peukaloi vuonna 2012 viikon ajan algoritmia, jota käytetään viestien näyttämiseen käyttäjän Facebook-sivujen uutisvirrassa. Tarkoituksena oli tutkia, miten tämä vaikuttaa käyttäjien mielialaan.

Tutkijat halusivat selvittää, vaikuttaako positiivisten tai negatiivisten sanojen määrä käyttäjän lukemissa viesteissä siihen, onko hänen omien päivitystensä sisältö positiivinen tai negatiivinen. Tutkijat havaitsivat, että käyttäjät todellakin alkoivat käyttää omissa päivityksissään negatiivisia tai positiivisia sanoja sen mukaan, mille he olivat altistuneet.

Ukrainassa lukuisissa eri rooleissa
tv-uutisissa nähty
Maria Tsipko

Itkee jälleen venäläisten kohtelua

Maria on palannut! Ympäri Ukrainaa tv:ssa paikallisena haastateltu nainen nyt Moskovassa - Odessan uhrina

Verkkouutiset kertoi maaliskuun alussa venäläismielisestä naisesta, jota oli eri puolilla Ukrainaa haastateltu tv-kameroiden edessä niin itkevänä odessalaisena, kiovalaisena, sotilaan äitinä kuin anti-Maidan -aktivistinakin. Kiovan tuolloiset mielenosoittajat antoivat hänelle oman Oscarin.

Sittemmin nainen nähtiin televisiossa myös esimerkiksi Donetskin pakolaisena ja Krimin valtauksen jälkeen siellä hiukset värjättynä "naisaktivisti Jelena Daniltshenkona". Viimeksi hän on valitellut Ukrainan armeijan julmuuksia.

Perustulo ja downshiftaus

Satonen jatkaa nuijimista

Hyvinvointiyhteiskunnan pelastusoppi – 16 murrettua myyttiä -kirjassaan
Arto Satonen muistuttaa, ettei kaikkiin nykyisiin etuihin ole yksinkertaisesti varaa.

Satonen nostaa esimerkiksi perustulon, jonka käyttöönotto romuttaisi syyperusteisen sosiaaliturvan. Samalla se tekisi joutenolosta yhteiskunnallisesti hyväksyttävää.

Arjen leppoistajat eli downshiftaajatkaan eivät saa Satoselta myötätuntoa, tai ainakaan sellaista sankarinleimaa, jollainen heille usein mediassa annetaan. Vaikka henkilökohtaisella tasolla vuosi Thaimaassa sukellusoppaana voisi kuulostaa mukavalta kesken uraputken, yhteiskunta ei siitä kiitä.

Vuorotteluvapaa on niin suosittu, että sen rajoittamisesta puhuminen on poliittisesti epäsuosittua. Kriittinen tarkastelu kuitenkin osoittaa, että kansakunnan tasolla nykymuotoinen vuorotteluvapaa vähentää tehtyjen työtuntien määrää, ei suinkaan lisää niitä, Satonen kirjoittaa.

Kalliit juoppokuljetukset

Kaikki talteen otettavat humalaiset ympäri maakuntaa kuljetetaan näin yksissä tuumin Tampereelle. Esimerkiksi Sastamalasta menee 2,5 tuntia partioaikaa, kun humalainen viedään Tampereelle putkaan, Satonen toteaa kirjassaan.

Hyvinvointiyhteiskunnan ylläpidon varmistamiseksi on Satosen mukaan kaksi keinoa: yritysten kilpailukykyä pitää parantaa ja töitä tehdä enemmän. Muuten rahat loppuvat.

Lääkkeeksi hän tarjoaa muun muassa työajan pidentämistä.

Kansanedustaja Arto Satonen aikoo ilmeisesti poistua poliittiselta kentältä vaalikauden jälkeen?

Satosen ehdotus työajan pidentämisestä tyrmätään

"Kuulostaa 70-lukulaiselta ajattelulta"

Kokoomuksen eduskuntaryhmän uuden puheenjohtajan Arto Satosen (kok) kommentit suomalaisten työajan pidentämisestä saavat osakseen hämmästelyä ja kritiikkiä SAK:lta ja tutkijoilta.

Satonen kertoi, että hän haluaa pidentää suomalaisten työaikaa kahdeksaan tuntiin, kun nykyisin monilla aloilla tehdään 7,5 tunnin päivää.

Satonen ehdottaa, että kahdeksan tunnin työpäivä tehtäisiin 7,5 tunnin päivän palkalla, jolloin parannettaisiin teollisuuden kilpailukykyä ja turvattaisiin julkisen alan työpaikkoja. Samalla hän ehdottaa inflaatiotarkastusta kokonaispalkkoihin.

Tutkijat eivät kuitenkaan Satosen mallia allekirjoita. Palkansaajien tutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Markku Lehmus huomauttaa, että jos tarkoitus on paikata julkisen sektorin ongelmia, ei työaikojen pidentäminen ole paras ratkaisu.

"Nuorisotakuu ajoi minut sosiaalitoimiston luukulle"

En halua maata kotona tekemättä mitään. Nuorisotakuu ajoi minut sosiaalitoimiston luukulle, nuorimies kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipideosastossa.

Nuorisotakuun ongelmat paljastuivat miehelle syyskuussa, kun hän meni te-toimistoon ilmoittautumaan työttömäksi työnhakijaksi.

Mies kertoo, että häneltä kysyttiin, oliko hän hakenut kouluun kevään 2013 yhteishaussa.

-Vastasin, että en, koska olin työelämässä. Sain kuulla, että siitä huolimatta minun olisi pitänyt hakea kouluun. Koska en hakenut, minulla ei ollut oikeutta työttömyysetuuteen, mies selittää.

Vuonna 2013 voimaan tulleen nuorisotakuun tarkoitus on, että jokainen nuori saisi työ-, koulutus- tai harjoittelupaikan viimeistään oltuaan työttömänä kolme kuukautta.

Mies kertoo kirjoituksessaan, että hän on alle 25-vuotias työtön, vailla peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Mies jatkaa olevansa työtön, koska hänen määräaikainen työsuhteensa päättyi elokuun lopussa 2013. Tätä ennen hän oli ollut työelämässä samassa yrityksessä vuodesta 2007.

Aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista hylättiin

Kaksi demaria poissa ratkaisevasta äänestyksestä - Jungner toinen

Tasa-arvoista avioliittolakia vastaan äänestivät kaikki keskustan, perussuomalaisten, kristillisten ja Muutos2011-ryhmän edustajat. Puolet demariedustajista jätti saapumatta kokoukseen.

Jos kaikki demarit olisivat tulleet paikalle ja kaksi neljästä kokoomuslaista kannattanut, olisi enemmistö esittänyt tasa-arvoista avioliittoa, kirjoittaa vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö Twitterissä.

Poissaolijat ratkaisivat

Äänestyksestä olivat poissa demareiden kansanedustajat Suna Kymäläinen ja Mikael Jungner. Jungner on puhunut voimakkaasti tasa-arvoisen avioliittolain puolesta ja Ylen mukaan myös ruokolahtelainen Kymäläinen oli aiemmassa käsittelyvaiheessa äänestänyt aloitteen puolesta.

Vihreiden kansanedustajan ja valiokunnan jäsenen Oras Tynkkysen mukaan yhden demarien tyhjäksi jättämän paikan äänestyksessä otti lakia vastustava keskustalainen.

Äänestyksen jälkeen Twitter virta kävi kuumana, ja hashtag #tahdon2013 ihmiset purkivat suuttumustaan.

”Olemme ainoa pohjoismainen maa, jossa tasa-arvoinen avioliittolaki ei vielä toteudu”

Kansalaisaloitteesta valmistetaan nyt kielteinen mietintö, joka tulee eduskunnan täysistunnon käsittelyyn syksyllä. Käsittelystä odotetaan tasaista.

Vastaan äänestänyt Mika Niikko (ps) kutsui äänestystulosta "ihan siunaukseksi".

Vaikka täysistunto hyväksyisikin mietinnön, hallituksen esityksenä sitä tuskin tämän hallituskauden aikana eduskunnalle annetaan, sillä asia on kynnyskysymys kristillisdemokraateille.

Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa samaa sukupuolta olevilla ihmisillä ei ole oikeutta avioitua keskenään. Esimerkiksi Ruotsissa tasa-arvoisen avioliiton mahdollistava laki tuli voimaan jo vuonna 2009.

Stubbin puheet?

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö puolestaan piti surullisena sitä, että puolueet ovat kannattajiaan konservatiivisempia.

Onko Alexander Stubbin puheilla mitään merkitystä hänen puolueensa linjassa vai onko kyse vain tyhjästä fiiliksestä? Se selviää syksyllä, kun eduskunta äänestää.

Jakolinja kulki syntymävuodessa 1967.

Anne Holmlund, kokoomus, lakivaliokunnan puheenjohtaja

En oikein jaksaisi enää kommentoida tätä. Olen lakivaliokunnan puheenjohtaja ja tein vain työtäni. Aloite ei ollut lakiteknisesti kunnossa. Näyttää siltä, että lakialoitteesta tulisi muuttaa vain pari lausetta, mutta ei se niin ole.
- Lähetän heille samanlaiset terveiset kuin kaikille muillekin Suomen kansalaisille. Hyvää viikkoa.

DHL raivoissaan lakosta : "Rädyn lähtö ei muuttanut mitään"

Kuljetusyritys DHL Freightin mukaan AKT:n saartoon on jäänyt jo lähes 40 puoliperävaunullista tavaraa, joilla ei ole mitään tekemistä Itellan pakettien kuljetuksen kanssa.

Me emme aja yhtään ainutta Itellan pakettia. Torstaihin mennessä meillä on saarrossa satamissa jo lähes 100 puoliperävaunullista tavaraa. Me luulimme, että asiat muuttuvat AKT:ssä Timo Rädyn lähdön jälkeen, mutta mikään ei näytä muuttuneen toteaa DHL Freightistä Euroopan liiketoimintojen vastaava johtaja Esko Häkämies.

Pysäyttävä tilasto

Suomesta: ilman työtä yli vuoden +19%

Työttömyys on kasvussa, julkaistujen työttömyyslukujen valossa kasvu on voimakasta.

Toukokuun lopussa työttömänä oli TEM:n mukaan 302 000 työnhakijaa. Se on 33 200 enemmän kuin vuosi sitten.

Uusien työttömien määrän lisäksi myös pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut selvästi, lähes viidenneksellä.

Miksi 50 000 suomalaisista tienaa äärimmäisen hyvin?

Helsingin pörssin suurimpien yhtiöiden toimitusjohtajat saivat viime vuonna ennätyksellisen määrän palkkaa ja rahabonuksia.

Johtajien palkat kasvoivat seitsemän prosenttia. Pörssiyritysten johtajien keskimääräinen palkka oli viime vuonna 951 000 euroa, joka oli 63 000 euroa enemmän kuin vuonna 2012.

Tampereen yliopiston kansantaloustieteen professori Matti Tuomala ei ole yllättynyt uutisesta.

Vaikka yksittäisten toimitusjohtajien valtavat tulot ovat jo mielikuvituksen ulkopuolella, tyyli on tuttu Amerikasta. Siellä isojen yritysten johtajien palkkiot ovat irtautuneet muista.

Kokoomukselle kävi ”työtapaturma”

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) hämmästelee blogissaan kokoomuksen tavoitetta luopua henkilömiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.

Kokoomus linjasi viikko sitten puoluekokouksessaan, että puolue ajaa Ottawan sopimuksesta eroa.

Kannanotto on vastuuta ja vakautta edustavalta puolueelta melkoinen ymmärtämättömyyden ja piittaamattomuuden ilmaus. Sitä voi kuitenkin pitää työtapaturmana, sillä tuskin puolue tosissaan olisi valmis kantamaan sitä häpeää ja kummastusta, joka kannan mukaan esiintyminen kansainvälisillä foorumeilla merkitsisi, Tuomioja kirjoitti juhannuspäivänä.

"Nyt päästiin hienohelmoista eroon"

Urpilainen suree naispuoluejohtajien katoa

Urpilainen myöntää, että hänellä on kaksijakoinen olo. Jos hän olisi voittanut Sdp:n puheenjohtajakisan, hän osallistuisi valtioneuvoston linnassa käytäviin hallitusneuvotteluihin, jotka alkavat samalla kellonlyömällä kuin valiokunnan kokous. Hallitusneuvotteluissa istuu Urpilaisen sijaan uusi puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne.

"Totta kai olisi kiinnostavaa olla siellä ja tuntuu haikealta. Toisaalta olen huojentunut. Olen nyt oman kalenterini herra ja opettelen pois 16 tunnin työpäivien elämästä", hän sanoo.

"Kyllä minulla on semmoinen olo, että toimin vielä tukipilarina osalle kansanedustajakollegoistakin. Eivät ne puoluekokouksen jälkeiset haavat ole vielä umpeutuneet", hän tunnustaa.

Urpilainen aikoo kesän jälkeen purkaa 15 laatikollista papereita puoluejohtajan ja valtiovarainministerin työhuoneista. Hänelle on ehdotettu, että hän kirjoittaisi kirjan valtiovarainministerivuosista ja eurokriisistä. Urpilainen ei ole toistaiseksi päättänyt, ryhtyykö puuhaan. Auki on myös ehdokkuus seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Korruptiota vastustaneille aktivisteille kovia tuomioita Kiinassa

Kiinan viranomaiset ovat pidättäneet useita liikkeen aktivisteja, jotka muun muassa vaativat viranomaisia julkistamaan varansa korruption kitkemiseksi.

Kiinassa on tuomittu vuosien vankeuteen kolme korruption vastaisen kansalaisliikkeen jäsentä.

Liu Ping ja Wei Zhongping saivat 6,5 vuoden vankeustuomiot ja Li Sihua kolmen vuoden tuomion, Lin asianajaja kertoo. Heidät tuomittiin yleisen järjestyksen häiritsemisestä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoo pitäneensä aktivistien saamia syytteitä alusta asti mielettöminä. Kovat tuomiot ovat järjestön mukaan vain osa pyrkimystä tukahduttaa Uusi kansalainen -liike.

Myös Kiinan kommunistisen puolueen johtajat ovat vakuuttaneet kitkevänsä korruptiota. Samaan aikaan viranomaiset ovat kuitenkin tukahduttaneet toisinajattelua.

Häpäisty toimitusjohtaja - Kiusaaja varasti henkilöllisyyden

Ohi vilahtaa punainen tiilitalo, puhelintolppa. YouTube-videon alalaitatekstistä käy ilmi, että ollaan Pohjois-Espoossa.

Videokuvaan ilmestyy outoja tekstityksiä: ”Yrityksessä ´X´ jouduttiin vaihtamaan neukkarin pöydät kahden tuuman vahvuisiksi koska ´nn´ sai hillittömiä raivareita haukkuessaan myyjiä tyhmiksi, hakaten... XXXX XXXXXXX on sittemmin myös läänittänyt hirsilinnaansa johtavan yleisen tien henkilökohtaiseen omistukseensa ja kieltänyt sillä ajamisen.”

Mikä ihmeen video tämä on!?

”Sain tiedon kotini pihapiirissä kuvatusta ajovideosta viime syyskuussa. Sitten lokakuussa yhdeltä asiakkaaltamme tuli ihmettely, mikä tämä tämmöinen netissä leviävä video on”, XXXXXXX kertoo.

Qentinelin asiakas oli saanut sähköpostin, jonka lähettäjä oli Gorilla Markkinointi.

”Sähköpostissa viitattiin yhtiömme tulossa olevaan aamiaisseminaariin ja sanottiin, että jos et pääse paikalle, niin katso tällainen video XXXX XXXXXXXX esityksestä. YouTube-linkin takaa löytyi video, jossa minä en suinkaan pidä esitystä vaan otan yhteen kiusaajani kanssa omassa kotipihassani.”

Kiusaaja oli nyt päättänyt esiintyä XXXX XXXXXXXXX.

Sairasta ja turhaa huomionhakuisuutta, tälläisten videoiden tekeminen. YouTuben valvonta ei toimi, koska ko. video on pyörinyt jo 10 kuukautta.

Hyvinvointivaltion pohja pitää tilkitä tai ihmiset putoavat leipäjonoon

Jotkut avaavat perjantaisin kaljapullon, toiset arkistomapin. Professori Juho Saari, 46, on jälkimmäisiä.

Koska on Saaren vapaapäivä, hän on linnoittautunut Kansallisarkiston tutkijasaliin Helsingin Kruununhaassa. Pöydällä on neljä kansiollista liikkuvan poliisin pöytäkirjoja vuodelta 1953.

Perjantait Saari pyhittää harrastukselleen, jonka aloitti lähipiirin kehotuksesta: elämä ei voi olla pelkkää työntekoa. Professori totteli ja alkoi harrastaa Kansallisarkistoa. Hän uppoutuu asiakirjoihin, joiden pohjalta hän kirjoittaa kirjaa vuoden 1953 Kalajoen kansankapinasta. Hupi alkoi huhtikuussa, nyt tekstiä on kasassa jo 148 sivua. Saari kutsuu harrastusta perjantaipullokseen.

Sitä, mitä hän tutkii työkseen, on jo vaikeampi määritellä lyhyesti. Teemoja on niin paljon. Tänä vuonna valmistuu hänen tutkimusryhmänsä analyysi leipäjonoista. Ryhmä on haastatellut 3 500:aa ruokajonoissa käyvää suomalaista. Toinen Saaren suosikkiaihe on yksinäisyys.

Välikohtaus kokoomuksen iltajuhlassa – Vapaavuori raivostui

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori poltti päreensä kokoomuksen puoluekokouksen iltajuhlassa Lahdessa lauantaina.

Puheenjohtajakisassa kolmanneksi jäänyt Jan Vapaavuori raivostui, kun hänelle ja hänen puolisolleen Outi Vapaavuorelle ei ollut tilaa puheenjohtajaksi valitun Alexander Stubbin pöydässä.

Iiro Viinasta ei päästetty kokoomuksen iltajuhlaan - käännytettiin ovelta

Kokoomuksen entistä pitkäaikaista ministeriä ja kansanedustaja Iiro Viinasta ei hämmästyksekseen päästetty sisään lauantaina illalla kokoomuksen puoluekokouksen iltajuhlaan Sibeliustaloon Lahdessa.

Minut oli sinne kutsuttu, oli nimilappu oikein rinnassa, mutta ovella ei sitten nimeäni löytynyt kutsuttujen listalta, selitti juhlapaikan ovelta käännytetty Viinanen lauantaina illalla IS:lle tapahtunutta.

Ulkoministeri Lavrov: Naton toiminta vastoin Etyjin periaatteita

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov painotti ulkoministeri Erkki Tuomiojan kanssa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, että Naton laajentuminen ja joukkojen siirrot lähemmäs Venäjän rajoja ovat ristiriidassa Euroopan turvallisuus-ja yhteistyöjärjestö Etyjin toiminnan kanssa.

”Meillä euroatlanttisilla mailla on yhteinen sitoumus Etyjin tasolla. Mikään maa ei voi lisätä omaa turvallisuuttaan muiden maiden kustannuksella”, Lavrov vastasi kysymykseen, jossa pohdittiin sopisiko Ukrainan valita ”Suomen tie” ja sopiva etäisyys Natosta.

"Yhden valtion toiminta ei saa vahingoittaa muiden maiden turvallisuutta. Natoon kuulumattomuus ei estä yhteistyötä. Mielestäni yritys siirtää Naton rajoja ja sotilasinfrastruktuuria lähemmäs Venäjää on ristiriidassa sekä Etyj-sopimuksen periaatteiden kanssa että Venäjän ja Naton välisen yhteistyösopimuksen kanssa", Lavrov sanoi.

Niinistö Lavrovin Etyj-puheista: En ymmärrä viittausta

Presidentti Sauli Niinistö kertoo, ettei ymmärrä Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin maanantaista Etyj-viittausta.

Niinistö pitää Suomessa virinnyttä Nato-keskustelua hyvänä asiana. Hän kuitenkin muistuttaa, että muun muassa Suomi oli vielä viime joulukuussa pidetyssä EU:n huippukokouksessa ajamassa yhteistä turvallisuuspolitiikan aloitetta.

Nyt aika moni näyttäisi mielellään unohtavan tämän EU:n kokonaisuuden. Minä en sitäkään unohtaisi, mutta korostan, että ainakaan minun suustani ei ole koskaan tullut sellaista, että se on jotenkin täyskompensoiva, mutta se voi olla täydentävä meidän kumppanuuksiemme verkossa.

Niinistö huomauttaa, että EU:n piirissä on sovittu avunannosta ja solidaarisuudesta, jos joku jäsenmaista joutuu hyökkäyksen kohteeksi. Hänen mielestään tähän ei kuitenkaan voi yksin turvautua.

Carl Haglund: Jos AKT:n lakko on laillinen, lakia pitää muuttaa

Suhteellisuudentaju puuttuu, Rkp:n puheenjohtaja, puolustusministeri Carl Haglund sanoo.

Rangaistukset laittomista lakoista ovat heppoisia, mutta jos tämä osoittautuu lailliseksi lakoksi, niin silloin on laki kirjoitettu heppoisesti ja sitä on syytä tarkistaa, Haglund vaatii.

Venäläisen varustamon uhkauskirje pysäytti Suomen satamat

AKT pysäytti keskiviikkona vuorokaudeksi Suomen satamat Torniossa tapahtuneen selkkauksen vuoksi. Viikon lakon kohteena olleen aluksen venäläinen varustamo oli lähettänyt uhkaavaksi tulkitun henkilökohtaisen kirjeen sataman pääluottamusmiehelle.

Keskustelu Venäjästä jatkuu

Pitääkö karhua pelätä vai rauhoitella?

Keskustelu Venäjästä jakautuu Suomessa kahteen uomaan

Jo otsikko hieroo unet silmistä

Karhu on herännyt, entä Suomi?

Suomessa on yli 200 vuotta ollut kaksi kilpailevaa tapaa suhtautua Venäjään: rauhoittelu ja varoittelu. Molemmilla leireillä oli edustajansa maanantaina tasavallan presidentin Kultaranta-keskusteluissa.

Ei ulkopolitiikasta ole Suomessa näin suoraan tavattu puhua, ei ainakaan, kun kutsun alla lukee tasavallan presidentti.

Teltan etuosassa istuu kuusi keskustelijaa. Entinen pääministeri Esko Aho, Suomi–Venäjä-seuran puheenjohtaja Paula Lehtomäki ja Suomen entinen Venäjän-suurlähettiläs Heikki Talvitie korostavat puheissaan malttia ja venäläisten kuuntelemisen tärkeyttä. He ovat niitä rauhoittelijoita.

Teltan etuosassa istuu kuusi keskustelijaa. Entinen pääministeri Esko Aho, Suomi–Venäjä-seuran puheenjohtaja Paula Lehtomäki ja Suomen entinen Venäjän-suurlähettiläs Heikki Talvitie korostavat puheissaan malttia ja venäläisten kuuntelemisen tärkeyttä. He ovat niitä rauhoittelijoita.

Suomen ja Ruotsin aloite kirittää Nato-keskustelua

Presidentti Niinistö sanoi Kultarannassa, että ajan henki vaatii uusia toimia

Ta­sa­val­lan pre­si­dent­ti Sauli Niinistö pi­tää po­liit­ti­ses­ti mah­dot­to­ma­na ti­lan­net­ta, jos­sa EU ei tu­ki­si konf­lik­tiin jou­tu­nut­ta jä­sen­maa­taan.

Nii­nis­tö us­koo vah­vas­ti sii­hen, et­tä Uk­rai­nan krii­si sy­sää EU-maat sy­ven­tä­mään yh­teis­tä tur­val­li­suus- ja puo­lus­tus­po­li­tiik­kaa. Sa­mal­la hän toi­voo sy­vää ja laa­ja-alais­ta Na­to-kes­kus­te­lua. "A­jan hen­ki vaa­tii uu­sia toi­mia", Nii­nis­tö sa­noi sun­nun­tai­na ava­tes­saan Suo­men tur­val­li­suus­po­li­tiik­kaa kä­sit­te­le­vät Kul­ta­ran­ta-kes­kus­te­lut. "Tär­keää on sy­vä kes­kus­te­lu Na­tos­ta ja Na­to-kump­pa­nuu­des­ta."

KUL­TA­RAN­TA-KES­KUS­TE­LUT ko­koa­vat Naan­ta­liin pre­si­den­tin ke­sä­asun­nol­le sa­ta­kun­ta suo­ma­lais­vai­kut­ta­jaa. Kes­kus­te­luis­sa pää­huo­mion vie­vät Ve­nä­jä ja Na­to, Nii­nis­tö ar­vioi. "Ky­se on laa­jas­ta Suo­men uh­ka­ku­vien ar­vioin­nis­ta." Na­to-kes­kus­te­lu on saa­nut vauh­tia Uk­rai­nan krii­sis­tä ja sii­tä, et­tä Suo­mi ja Ruot­si te­ki­vät Na­tol­le al­ku­ke­vääs­tä Na­to-kump­pa­nuut­taan kos­ke­van aloit­teen.

Niinistö vetosi Lavroviin Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi

"Aina voi tehdä enemmän"

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin Suomen-vierailu jatkui tiistaiaamun tapaamisella presidentti Sauli Niinistön kanssa.

Tapaaminen presidentin kesäasunnolla Naantalin Kultarannassa kesti noin 45 minuuttia

Lavrov saapui Kultarantaan varsin vikkelin askelin. Kun presidentti Niinistö kätteli ulkoministeriä Kultarannan pihalla, hän teki eleen jolla viittasi Lavrovia lähemmäksi mediaa, mutta Lavrov halusi kuitenkin suunnata suoraan sisätiloihin.

Pois lähtiessään Lavrov ei ollut sen enempää puhetuulella, vaan tapaamisen sisällön selvittäminen jäi yksin presidentti Niinistölle.

Niinistö: "Venäjällä on asenteiden voimistumista"

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan Venäjän sisäiset arvot ja asenteet ovat muuttumassa, mikä heijastuu myös maan länsisuhteisiin.

Venäjällä on tällaista asenteiden voimistumista, siellä korostetaan uskonnon merkitystä, myöskin vanhojen venäläisten arvojen merkitystä ja perhearvojen merkitystä, joka kyllä näkyy myös sitten ulospäin, Niinistö sanoi tiistaina Kultarannassa.

Niinistö Suomen ja Venäjän väleistä: En ole havainnut mitään kireyttä

Niinistö puhui lehdistölle tiistaina sen jälkeen, kun hän oli tavannut Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin.

Minun puheenvuoroni ovat olleet pelkästään sitä, etten ole havainnut mitään kireyttä. Että kuka sellaista nyt puhuu? Niinistö kyseli Kultarannan pihalla suomalaistoimittajilta.

"Venäjä kokeilee Suomeen Neuvostoliiton konstia"

Itänaapuri Venäjä kepittää nyt Suomea Neuvostoliiton tyyliin, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Keppi oli parikymmentä vuotta piilossa, mutta nyt se heiluu kivuliaammin, ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista kommentoi Ilta-Sanomille eilen.

Suomen ja Venäjän suhteissa vallitseva matalapaine syveni eilen, kun Venäjän ulkoministeriö julkaisi nettisivuillaan kannanoton. Siinä Venäjä syyttää Suomea naapurisuhteiden alasajosta. Kyse on haastattelusta, jonka Venäjän ulkoministeriön virallinen edustaja Aleksandr Lukashevitsh antoi uutistoimisto Ria Novostille.

EU-puolustus ei ole Naton vaihtoehto

Puolustusvoimien tuleva komentaja Jarmo Lindberg on Kultarannassa osallistunut presidentti Sauli Niinistön isännöimiin ulkopoliittisiin keskusteluihin.

Puolustusvoimien tuleva komentaja suhtautuu EU:n yhteiseen puolustuspolitiikkaan epäilevästi.

EU:n puolustusta on kehitetty tässä jo useita vuosia. Konkreettista kykyä on peräänkuulutettu. Ikävä kyllä, taisteluosastoja – joissa on konkretiaa ja joukkoja – ei ole tähän mennessä kehitetty. Joku voisi tietysti sanoa, että mitä sopimuksilla on tavoiteltu, ihan maaliin ei ole päästy – ja kehittämisen tarvetta on.

Putin varoitti Ukrainaa ja EU-johtajia

Venäjä suojelee talouttaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin on varoittanut, että Venäjä ryhtyy toimiin taloutensa suojelemiseksi, mikäli Ukraina ja EU allekirjoittavat yhteistyösopimuksen.

Yhteistyösopimuksen allekirjoittaminen Ukrainan ja EU:n välillä on tulossa ja varoitin heitä, että meidän on tehtävä toimenpiteitä suojellaksemme omaa talouttamme.

Venäläiset toimittajat esiintyivät MTV3:n toimittajina Ukrainassa

Ukrainan viranomaiset ovat pidättäneet joukon venäläisiä toimittajia, joita he syyttävät vakoilusta ja tiedustelutietojen keräämisestä Venäjän hyväksi. Toimittajaryhmä pidätettiin Užhorodin kaupungin lähistöllä.

Pidätyksen yhteydessä venäläistoimittajat väittivät olevansa suomalaisia MTV3:n toimittajia. Sisäministeriön perjantaina julkaistun tiedotteen mukaan toimittajat esittivät viranomaisille MTV3:n toimittajalupia.

Normandian maihinnoususta 70 vuotta

Normandian taistelutanner on nyt suosittu uimaranta

Normandian maihinnousu on yksi toisen maailmansodan tunnetuimmista taisteluista. Liittoutuneet länsivallat hyökkäsivät Saksan miehittämään Ranskaan Normandian rannikolla sodan loppupuolella.

Kesäkuun 6. päivä 1944 alkanut ja kuukausia kestänyt operaatio on sotahistorian suurin meriteitse tapahtunut valtausoperaatio. Jo ensimmäisenä päivänä mukana oli 156 000 sotilasta, mutta elokuun loppuun mennessä yli kolme miljoonaa liittoutuneiden sotilasta oli saapunut Normandian kautta Ranskaan.

Liittoutuneiden armeijoissa taisteli jopa tuhansia suomalaisia

Yhdysvaltoihin muutti 1900-luvun alkupuolella kymmeniätuhansia suomalaisia. Ensimmäisen ja toisen polven siirtolaisia oli 1930-luvulla jo yli 300 000.

Kun Yhdysvallat kiristi maahanmuuttoa, meni Kanadaan 1920- ja 1930-luvuilla kymmeniätuhansia suomalaisia. Ei siis ihme, että Sisiliassa, Normandiassa, Hollannissa ja Saksassa huudettiin taistelun keskellä Kivistä, Koivusta ja Lehikoista.

Näin Hitler harhautettiin täysin hakoteille

Valheiden verkko takasi osaltaan Normandian maihinnousun onnistumisen.

Sota-aikana totuus on niin kallisarvoista, että se tarvitsee aina valheet henkivartijakseen, maalaili Britanniaa maailmansodan aikaan luotsannut Winston Churchill osuvasti.

Sitaatti kiteyttää pitkälti liittoutuneiden massiivisen Bodyguard (henkivartija)-hämäysoperaation ytimen, jonka tavoitteena oli pitää natsien joukot poissa Normandiasta.

Guineassa jo yli 200 kuollut Ebola-virukseen

Yksi pahimmista epidemioista koskaan

WHO:n mukaan nyt puhjennut epidemia on yksi pahimmista koskaan. Tähän asti pahin Ebola-epidemia koettiin vuonna 1976 nykyisessä Kongon demokraattisessa tasavallassa. Silloin virus surmasi 280 henkeä.

Ebola on erittäin tappava tauti, joka aiheuttaa oksentelua, ripulia, kovia kipuja ja lopulta voimakkaan sisäisen verenvuodon. Jopa 90 prosenttia taudin saaneista kuolee.

Toimiiko Venäjän ”trolliarmeija” myös Suomessa?

Venäjän tekemisiä systemaattisesti puolustelevien nettikirjoittajien uskotaan vyöryneen läntisiin verkkopalveluihin. Amerikkalainen suosittu verkkopalvelu BuzzFeed kertoo saaneensa haltuunsa dokumentteja, jotka todistaisivat myös merkittävistä palkkioista, joita tälle Kreml-myönteistä sanomaa levittävälle ”trolliarmeijalle” maksetaan.

Trollien ohjeissa heitä on neuvottu BuzzFeedin mukaan kommentoimaan 50 kertaa päivässä uutisia sekä perustamaan viisi Facebook-tiliä ja kymmenen Twitter-tiliä ja olemaan näillä tileillä hyvin aktiivisia, jotta seuraajia tulisi tuhansittain.

Putin-myönteistä toimintaa verkossa ohjattaisiin muun muassa pietarilaisessa lähiössä toimivasta firmasta ja palkollisia siellä olisi jo satoja. Palkkioita maksettaisiin myös käteisellä.

Pääministeri Katainen ei lukenut tekstiviestiä

"Hornetit siivellä"

Kaikki sai alkunsa siitä, kun valtioneuvoston tilannekeskus lähetti valtiojohdolle virheellisen tekstiviestin. Virhe korjattiin nopeasti uudella tekstiviestillä, mutta pääministeri Katainen ei noteerannut sitä.

Ilmatilaloukkauksista puhuttiin ristiin

Keskustelu venäläiskoneiden toissa viikolla tekemistä ilmatilaloukkauksista jatkuu. Kaikki puheet eivät ole menneet ihan putkeen.

1. Koneiden tyypit ja lentojen järjestys

2. Ensitiedot ilmatilaloukkausten kellonajoista

3. Huomiota herättänyt äänivallin rikkoutuminen

4. Jyrki Kataisen lausunnot

5. Väitteet ylitöistä

6. Mitä selvitetään?

Lue lisää

Hei, me ei lennetä!

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) onnistui yhdellä varomattomalla kommentilla kaatamaan kerosiinia Hornet-sotkuun. Kataisen mukaan Hornetit olivat "alta aikayksikön" Suomen ilmatilaa loukanneen naapurin siivellä. Sitten tuli viime lauantai ja ilonpilaaja Savon Sanomat, joka kertoi Hornetien olleen maassa, minkä Puolustusvoimain ylipäällikkö, tasavallan presidentti Sauli Niinistö vielä vahvisti.

Hornet-kiista kävi kuumana

Ilmavoimien komentajan Kim Jäämeren mukaan ilmatilaloukkauksiin reagoitiin

Suomen ilmavoimien komentaja Kim Jäämeri kiistää Helsingin Sanomille jyrkästi, että Suomen ilmavoimat olisi toiminut poikkeuksellisesti toukokuun 20. päivänä tapahtuneiden ilmatilaloukkausten aikana.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok) vaati lauantaina puolustusministeri Carl Haglundilta (r) selvitystä siitä, olivatko Hornet-hävittäjät ilmassa venäläiskoneiden loukatessa Suomen ilmatilaa. Hän arvosteli kovin sanoin sitä, ettei valiokunta ollut saanut turvallisuuspoliittista tietoa ministeriöstä vaan mediasta.

Ilmavoimat epäilee tietovuotoa Hornet-uutisoinnissa.

Jäämeren mukaan kaikki Savon Sanomien tiedot eivät pidä paikkaansa. Savon Sanomien mukaan komentajaa näyttää harmittavan uutinen harjoitusrasituksen aiheuttamasta valmiustason laskusta.

Presidentti Sauli Niinistö totesi "ilmatilaloukkaukset menivät Ilmavoimilta ohi"

Suo­men il­ma­voi­mien hä­ly­tys­val­miut­ta on ruo­dit­tu me­dias­sa nyt ta­val­lis­ta näyt­tä­väm­min ai­ka­na, jol­loin Ve­nä­jä to­dis­te­lee vah­vuut­taan Uk­rai­nas­sa.

Ruot­sin puo­lus­tus­voi­mien us­kot­ta­vuus sai pa­han ko­lauk­sen vuo­si sit­ten pää­siäi­se­nä 29. maa­lis­kuu­ta. Ruot­sin il­ma­voi­mat ei eh­ti­nyt rea­goi­da lain­kaan, kun ve­nä­läis­len­tueen nel­jä hä­vit­tä­jää ja kak­si pom­mi­ko­net­ta har­joit­te­li­vat Got­lan­nin ku­pees­sa pää­osin kan­sain­vä­li­ses­sä il­ma­ti­las­sa.

Ve­nä­läis­ko­nei­den ker­rot­tiin har­joi­tel­leen tuol­loin is­ku­ja Ruot­sin kah­teen tär­keim­pään so­ti­la­sa­luee­seen.

Hornetit eivät ehtineet ilmaan

Venäläiskoneiden loukattua ilmatilaa 20.toukokuuta 2014

Hävittäjä leikki kissaa ja hiirtä suomalaisten kanssa

Tiesivätkö venäläiset, että hävittäjälentäjien valmiutta oli hetkellisesti laskettu ylityötuntisuman pienentämiseksi?

Ilmatilaloukkauksista kaksi meni ohi, kolmas estettiin.

Kolmas ilmatilanloukkaus jäi tapahtumatta, kun Suomen Hornetit olivat jo alueella vastassa partioimassa ilmatilaa.

Tämän kolmannen tapauksen aikaan hävittäjät lensivät paikalle poikkeuksellisen kovaa. Yleensä Ilmavoimat ei lennä Horneteilla maa-alueen päällä niin, että äänivalli rikkoutuu, mutta nyt näin tehtiin kolmannen ilmatilaloukkauksen estämiseksi. Siinä onnistuttiin.

Rajavartiolaitoksen tekemän rikostutkinnan päätösasiakirjan mukaan Suomen aluelennonjohto oli myös yhteydessä koneisiin, sai koneiden transponderi-laitteista tunnistetiedot ja ohjeisti lentäjiä poistumaan oikealle alueelle.

Lentäjät eivät totelleet ohjeita eivätkä toisella kerralla edes kommunikoineet normaalisti lennonjohdon kanssa.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps) mukaan kesti vain 5-10 minuuttia, kun Suomen koneet olivat Suomenlahden yllä

Ilmatilaloukkaus kello 18, äänivalli rikki kello 22 - mitä tapahtui iltakymmeneltä?

Kommentti: Ilmavoimien toimissa ei moitittavaa.

Hornet

Hornetit eivät olleet tapahtuma-aikaan välittömässä lähtövalmiudessa eivätkä siten ehtineet edes nousta ilmaan venäläiskoneiden lennettyä luvatta Suomen ilmatilassa. "UFO-hävittäjä" on Hornetien ylivoimainen haastaja.

Kummolan kääntöpiiri

Vierumäelle Kummola rakennutti Jääkiekkosäätiön rahoilla pienen piirin käyttöön hulppean Villa Hockey -edustushuvilan, joka maksoi reilut miljoona euroa.

Vuonna 2012 Villa Hockeytä oli kerran tarkoitus käyttää jääkiekkomaajoukkueen tilaisuuteen, mutta Kummola ilmoitti tylysti, että ei käy! Hän meni sinne itse kavereidensa kanssa.

Lastenklinikan Kummit ry on tukenut konserteillaan Areenaa taloudellisesti yli kymmenen vuotta.

Hartwall Areenalle on taustavoimien avulla pakotettu tapahtumia, jotka olisi muuten järjestetty halvemmalla muualla. Areena on ollut vuosikausia erilaisten hyväntekeväisyystapahtumien päänäyttämö.

Yleisradio vuokrasi Hartwall Areenan peräti kuukaudeksi käyttöönsä, ja näillä operaatioilla saatiin Helsinki Halli Oy:n tulos vuodelta 2007 pitkästä aikaa plusmerkkiseksi, noin 430 000 euroa, jotka osaltaan järjesti Yle.

En ota kantaa, Kummola vastasi Iltalehden kysymykseen mahdollisesta kunnianloukkauskanteesta.

Yle on jäänyt kauas tavoitteistaan

Kaksi vuotta sitten Yleisradio teki linjaukset, joilla yhtiön piti lähteä uuteen nousuun. Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen sanoo, etteivät päämäärät ole tarpeeksi hyvin toteutuneet. Ylelle voi käydä kuten Nokialle ja Sdp:lle, pelkää Yleisradion entinen toimitusjohtaja Mikael Jungner.

"Yleä vaivaa se sama visiottomuus, joka tuhosi Sdp:n ja Nokian ja monen muun suuruuden. Yle on vaarassa valua tälle Nokian tielle".

"Ylellä menee monin osin hyvinkin, mutta on myös vakavia huolenaiheita. Hyvin menee rahoituspuolella ja sikäli, että uutispuolella on uusi vaihde päällä. On syntynyt uutisvahtia, ja toimittajat ovat moniosaajia, luodaan uutta. Mutta Yle tekee liikaa varman päälle, sellaista tylsää ja riskitöntä."

Mutta onko Jungnerin puheissa totta edes toinen puoli?

Ylen suuri huoli oli, että se tavoitti jatkuvasti heikommin alle 45-vuotiaita.

Ylelle ikävimpiä tapauksia on ollut alle 30-vuotiaille suunnattu Suorana: Kortesmäki -show, joka piti lopettaa, kun ohjelmaa katsoivat lähinnä harvat viisi- ja kuusikymppiset.

Kansalaiset myös arvostavat Yleä.

Harva haukkuu myöskään vaikkapa Ylen radiotoimittajien taitoja tai Yle Teemaa.

Jäämeren vaarallisin hylky K-159

Venäjän ydinsukellusvene K-159 upposi elokuussa 2003 Barentsinmereen hukuttaen yhdeksän ihmistä. Aluksessa oli 800 kiloa käytettyä ydinpolttoainetta. Hylkyä pidetään Arktisen merialueen vaarallisimpana yksittäisenä radioaktiivisena kohteena.

Venäjän ja Norjan tutkijoiden oli määrä kesäkuun lopussa ja heinäkuussa tutkia hylkyä. Viime tingassa matka lykättiin elokuuhun. Norjan säteilyturvakeskuksen NRPA:n mukaan syyksi ilmoitettiin Venäjän tutkimusaluksen Ivan Petrovin tekniset ongelmat.

Norjan säteilyturvakeskuksen mukaan syytä huoleen mahdollisesta radioaktiivisesta vuodosta tulevaisuudessa on, koska K-159:n kahta reaktoria ei ollut valmisteltu dumpattavaksi mereen ja törmäyksessä merenpohjaan sukellusveneen kuori vaurioitui.

”Seksiä peliin kentällä”

Iltalehti kunnioitti naisyleisurheilijoita tekemällä heistä ”jutun” minkä otsikko oli vielä 26.6.2014 ”Seksiä peliin kentällä”.

SEKSIÄ PELIIN-ILTALEHTI

Itse jutussa oli pari riviä tekstiä, missä kehuttiin kauniita rusketuksia sekä vartaloita ja kuvat koostuivat enimmäkseen lähikuvista naisurheilijoiden takapuolista.

Uskomattominta oli se seikka, että tuo ”uutisointi” oli ainoa asia, mitä naisyleisurheilusta ko kisoista kirjoitettiin. Tuloksia ei ollut missään, ei urheilijoiden tunnelmaa, ei urheilua… Naisurheilusta ei ollut missään.

Asiantuntijat: Pyllykuvaparaatit ovat naisurheilijoille "hirveän ahdistavia"

Naisten urheilun mediaesitykset ovat puhututtaneet viime päivinä, kun Iltalehti uutisoi keskiviikkona järjestetyistä Paavo Nurmi -yleisurheilukisoista otsikolla "Yleisurheilunaiset tiukassa kunnossa".

Torstaina 24-vuotias, Toijalan Vauhti -urheiluseuraa edustava aitajuoksija Noora Toivo kritisoi blogikirjoituksessaan I'm sexy and I know it Iltalehden tapaa kertoa yksistä Suomen korkeatasoisimmista yleisurheilukilpailuista muutaman rivin jutulla, jossa kehuttiin kauniita rusketuksia ja vartaloita. Jutun kuvat koostuivat pääasiassa naisten takapuolista.

Perjantai-iltapäivään mennessä Toivon blogikirjoituksesta oli Facebookissa tykännyt lähes 8 700 ihmistä, ja juttu oli jaettu viestipalvelu Twitterin kautta satoja kertoja. Torstai-iltaan mennessä Toivon blogissa oli päivän aikana vieraillut yli 50 000 lukijaa.

Toivo kertoo olevansa huolissaan siitä, mitä ulkonäköön suoraan keskittyvä uutisointi tekee kovien paineiden alla oleville nuorille urheilijanaisille ja -tytöille.

Suomen yleisurheilumaajoukkueen ja huippu-urheilun parissa vuosikymmeniä töitä tehnyt Anni Kirvesniemi-Bosco on samaa mieltä – huoli siitä, ovatko kaikki muodot kohdallaan vie energiaa siitä, mihin pitäisi keskittyä, eli urheilulta.

Ranska kieltää muovipussit ruokakaupoissa

Ranskassa ruokakaupan ostoksia ei saa pian pakata muovipusseihin.

Muovipussikielto on lisäys Ranskan uuden ympäristö-, kestävän kehityksen ja energiaministerin Ségolène Royalin läpiajamaan lakiin, kertoi verkkolehti The Local.

"Tämä on todella merkittävä askel, jota ympäristöjärjestöt ovat odottaneet. Emme edes ymmärrä täysin, kuinka paljon maatumattomat muovipussit kerryttävät jätettä ja saastuttavat sekä vahingoittavat erityisesti kaloja", Royal totesi.

Syö voita, tiedemiehet olivat väärässä!

Kaikkia "tutkimuksia" ei kannata ottaa todesta

Sota rasvaa vastaan on ohi.

Amerikkalaiset ovat sairaampia kuin koskaan. Lähes neljän vuosikymmenen jälkeen ovat vuonna 1977 alkaneen rasvankäytön vähentämiskokeilun tulokset selvillä. Tulos oli täysi epäonnistuminen.

Toisen vaiheen diabetes yleistyi 166 prosenttia vuodesta 1980 vuoteen 2012. Kolmasosa kansalaisista on ylipainoisia.

Amerikkalaisia kehotettiin vähentämään rasvan käyttöä vähentääkseen painoaan ja estääkseen sydänsairauksia. On olemassa ylivoimaisen vahvaa näyttöä, että pitäisi toimia päinvastoin, sanoo Bostonin lastensairaalassa työskentelevä ylipainoon erikoistunut tohtori David Ludwig.

Tutkimus, joka kyseenalaistaa rasvan huonon vaikutuksen, lisääntyy koko ajan. Nyt näyttää siltä, että jopa lihasta ja voista löytyvillä tyydyttyneillä rasvoilla on hyvänlaatuisia vaikutuksia ihmisen keholle.

Uusien tutkimusten mukaan hiilihydraattien, sokerin ja makeutusaineiden liikakulutus on pääsyy liikalihavuuden ja toisen vaiheen diabeteksen yleistymiselle.

Rasvaa vastaan esitetyt argumentit olivat kauttaaltaan vääriä, sanoo Kalifornian yliopistossa työskentelevä lastenlääkäri Robert Lustig.

THL ja sen entinen pääjohtaja Pekka Puska tuskin allekirjoittavat Ludwigin väitteitä.

Ensimmäinen värillinen uutisjuttu

Vapunpäivän iltana 1977 hieraisi moni televisiokatselija silmiään. Tv-uutiset lähetettiin tuolloin ensimmäisen kerran värillisinä. Punaliputkin liehuivat ensi kertaa punaisina.

Säännölliset koevärilähetykset alkoivat 1.1.1969, jolloin presidentti Kekkosen uudenvuodenpuhe televisioitiin väreissä. 1970-luvun alusta alkaen värilähetyksistä saatiin nauttia 8-10 tunnin verran viikossa. Valtaosa väriohjelmistosta oli ulkomaista alkuperää.

Elävän arkiston sisältö on nyt entistä laajemmin jaettavissa ja käytettävissä. Ylen Elävän arkiston yksittäistä video- ja audiosisältöä on jatkossa lupa käyttää esimerkiksi blogeissa, osana journalistista sisältöä, uutiskäytössä tai vaikka omilla verkkosivuilla.

Ihmiset muuttavat elämäänsä, jotta se näyttäisi paremmalta verkossa

Kuvien jakaminen verkossa ohjaa jo valintoja arjessa. Tutkijoiden mukaan suomalaiset elävät rehtiä elämää verkossa.

Tarve saada jaettavaa sosiaaliseen mediaan, saa ihmiset jo muuttamaan arkista käyttäytymistään.

Lounaaksi valittu salaatti näyttää verkossa jaettuna hyvältä etenkin, jos käyttäjä vannoo terveellisten elämäntapojen nimiin. Joku toinen taas saattaa juosta tietyn lenkin vain siksi, että sen varrella maisemat ovat hänestä jakamisen arvoisia.

"Nuoret miettivät käyttäytymistään verkkoelämässä ihan samalla tavalla kuin he pohtivat sitä, mitä laittavat aamulla päälleen. Se on uusi esittäytymisen areena", sanoo sosiaalipsykologiasta kesäkuussa väitellyt Vilma Lehtinen.

Venäläisillä oligarkeilla olisi opittavaa suomalaisten perhevideoista

Tänäkin juhannuksena moni kuvasi mökillä perhevideota. Filmissä ollaan luonnonhelmassa ja -tilassa, useassakin merkityksessä. Perheen keskikesän juhla ikuistuu sellaisena kuin se on: kireinä huulipunattomina suupielinä, kananlihaisina valkoisina säärinä, talouspaperirullana keskellä juhannuksen vahakangasliinaista juhlapöytää.

Oligarkkipiireissä perheen lomavideoiden tekeminen jätetään nykyään ammattilaisille. Kuvaamaan palkataan kokonainen ryhmä filmintekijöitä: tuottaja, käsikirjoittaja, ohjaaja ja joukko kameramiehiä. Perhevideo on miljardööreille kunnianhimoinen hanke eikä mikään vasemmalla kädellä muistaessa kuvattu kännykkäklippi.

Ehkä oligarkkien kannattaisi opetella suomalaisilta normaalia elämää. Kännykkäklippi hetkestä kertoo enemmän elämästä kuin venäläisen käsikirjoittajan suunnittelema grillaushetki.

Times-lehden toukokuisessa Style-viikkoliitteessä tuotantoyhtiön johtaja Raquel Azevede kertoo, kuinka perhefilmien budjetit lähtevät noin parista miljoonasta eurosta. Koko perhe pääsee mukaan monen päivän kuvauksiin Välimerelle esittämään kreikkalaisia jumalia tai vaikkapa Kristoffer Kolumbuksen seikkailuja. Tukea antavat filmiin palkatut ammattinäyttelijät. HAH HAH HAA...

Elopin luksuskartano ei käy kaupaksi

Seattlen lähistöllä sijaitsevassa asunnossa on yli tuhat neliömetriä, kuntosali, viinikellari ja tenniskenttä.

Kaksikerroksisessa, yli tuhannen neliön talossa on muun muassa kahdeksan makuuhuonetta, kylpyläosasto, uima-allas, kuntosali, kirjasto ja viinikellari. Vajaan 1,3 hehtaarin tontilla on tenniskenttä.

Elopit ovat jättäneet avioerohakemuksen Kingin piirikunnan oikeuteen, jossa avioero-oikeudenkäynnin on määrä alkaa ensi kesänä.

Tulevaisuuden tie tuottaa sähköä

Aurinkokennoilla peitettyä parkkipaikkaa on jo kokeiltu Yhdysvalloissa. Hollanti testaa marraskuussa pyörätietä, joka on päällystetty aurinkokennoilla.

Idaholainen katu ja sen pysäköintialueet ovat oudon vihreitä. Ne on päällystetty kuusikulmaisilla laatoilla. Laatat ovat karkaistua lasia, jonka alla on aurinkokennoja. Katu ja parkkipaikat tuottavat sähköä. Se on vasta taiteilijan näkemys. Mutta pieni aurinkokennoinen parkkipaikka on jo täyttä totta.

Googlen älylasit voivat urkkia pin-koodisi

Tutkijat ovat havainneet, että Google Glass -älylaseja voi käyttää pin-koodien varastamiseen. Tämä tapahtuu kolmen metrin päästä vain suuntaamalla lasit pin-koodia näppäilevän ihmisen suuntaan.

Pin-koodin vohkiminen on mahdollista ohjelmalla, jotka tutkijat loivat testitilannetta varten. Ohjelma analysoi ihmisen sormien liikkeet ja päättelee tietokoneen avulla, minkä koodin käyttäjä näppäilee mobiililaitteeseen.

Kapteeni on pääepäilty

Malesian poliisi uskoo MH370-lennon kapteenin aiheuttaneen koneen katoamisen.

Tapausta tutkivat viranomaiset ilmoittivat koneen kapteenin Zaharie Ahmad Shahin olevan nyt pääepäilty. Tämä siinä tapauksessa, jos kyseessä ei ole mekaaninen vika.

Tutkinnassa on selvinnyt, että koneen kapteeni oli harjoitellut kotonaan simulaattorilla laskeutumista lyhyelle kiitotielle Intian valtameressä. Harjoitteleminen ei suinkaan ole tavatonta, mutta erikoiseksi asian tekee simulaattoriharjoittelu kotioloissa.

Mysteerilennon laitteistoa saatettiin sabotoida

Tuoreiden todisteiden mukaan Malesian Airlinesin kadonneen MH370-koneen ohjaamon laitteisiin on ehkä sittenkin kajottu.

Australian lentokoneturmatutkijoiden tuore raportti paljastaa, että koneen satelliittidatan yksikkö teki uudelleenkäynnistyspyynnön satelliitille, kun se oli ollut ilmassa 90 minuuttia. Toinen pyyntö lähetettiin ilmasta kuuden tunnin päästä.

Matkustajien todennäköisin kuolinsyy oli hapen puute

Teoriaa tukevat muun muassa koneen vakaa lentoreitti ja se, ettei siihen saatu yhteyttä. Viranomaiset tiedottivat jo aiemmin, että kone oli luultavasti automaattiohjauksella sen pudotessa alas. Jos hypoksiateoria pitää paikkansa, se voisi viitata häiriöön koneen paineistusjärjestelmässä.

Raportin mukaan onnettomuudesta saadut tiedot viittaavat kuitenkin myös siihen, että kone ohjattiin tarkoituksella tuhansien kilometrien päähän suunnitellulta reitiltään. Lisäksi viranomaiset uskovat, että lentokone putosi etelämmäs kuin tähän asti on arveltu. Vedenalaiset tutkimukset alkavat elokuussa.

Kesäkylmillä kerrostaloissa jopa palellaan

Viime vuosisadan alussa rakennetussa eiralaiskodissa on tänä kesänä tarvittu villasukkia. Käthe Loreley Taht ei muista kokeneensa vastaavaa, vaikka on asunut talossa 53 vuotta.

"On tämä ollut hirveää. Päällä on ollut kolme paitaa ja paksu villatakki sekä villasukat jalassa. Sisällä on kylmempi kuin ulkona."

Alkukesän viileys näkyy selvänä piikkinä lämmitystilastoissa. Kaukolämpöä on vapun jälkeen kulunut jopa kaksi kertaa enemmän kuin viime vuoden alkukesänä, kertoo Energiateollisuus ry:n tilasto.

Kerrostaloasunnon lämmöt menivät pois päältä toukokuun puolivälissä. Sen jälkeen sisälämpötila oli kuukauden päivät 21–22 asteessa. Se ei Tahtin mukaan riitä, sillä ruoanlaitosta ja pyykinpesusta tuleva höyry saa vuoteenkin tuntumaan kostealta. Kaakeliuunissakaan ei ole tuntunut järkevältä polttaa tulta kesäaikaan. "Pyykit olen sitten kuivannut rappukäytävässä."

Nämä 10 unohtunutta albumia 1960-luvulta jokaisen pitäisi kuulla

1960-luku ei ollut vain Beatlesin, Rolling Stonesin, Whon, Jimi Hendrixin ja Bob Dylanin vuosikymmen.

Spotifyn perustaja – bändien on järjetöntä jäädä pois striimauspalveluista

Musiikin suoratoistopalvelu Spotifyn perustaja Daniel Ek sanoo, että ei ole mitään järkeä olla laittamatta musiikkiaan striimauspalveluihin. Hän kertoo BBC Newsbeatille ihmettelevänsä sitä, miksi kaikki artistit ja bändit eivät halua levyjään esimerkiksi Spotifyhyn.

Suoratoistopalvelut ovat iso osa tämän päivän musiikkiteollisuutta. Jos artistin musiikkia voi kuunnella striimauspalveluissa, on myös todennäköisempää, että fanit käyvät keikoilla ja ostavat oheistuotteita, Ek sanoo.

Stubbin twiitit ihmetyttävät

Pääministerin virkaan astuvan Alexander Stubbin (kok) jatkuva twiittailu ihmetyttää. Voiko se aiheuttaa turvallisuusriskin?

Tuskin muille kun toimittajille, jotka eivät ole twitterissä, (onko heitä?), voi mennä hyvä lööppi ohi.

Esimerkiksi juhannuksen aikana Stubb raportoi Twitterissä kymmenkunta kertaa tekemisistään, olinpaikastaan ja jalkapallon MM-kisoihin liittyvistä näkemyksistään.

Näin tuleva pääministeri Stubb on viime päivinä twiitannut.

Juhannusyö Aavasaksalla 1946

Yötön yö kansallismaisemassa, graniittivuorella Tornionjoen varrella Ylitornion Aavasaksalla on ikimuistoinen.

Katso 360 panoraama vaaran huipun näköalatasanteelta.

Ilmavoimien koneet nousseet tunnistuslennoille liki päivittäin

Ilmavoimat on viimeksi kuluneiden kahden viikon aikana tehostanut ilmavalvontaansa merkittävästi Suomen lähialueilla käynnissä olevien sotaharjoitusten takia. Ilmavoimien koneet ovat tehneet tunnistuslentoja liki päivittäin.

Nato-maat pitävät Yhdysvaltain johdolla sotaharjoituksia Baltian maiden ja Itämeren alueella. Lisäksi Venäjä on käynnistänyt Kaliningradin alueella omat harjoituksensa.

Viimeisen vuosikymmenen aikana Suomen ilmavalvonnassa ei ole koettu vastaavaa jaksoa, jossa tunnistuslentoja tehtäisiin päivittäin.

Yöllistä vääntöä ja suuria tunteita – näin syntyi Nokian historiallinen Microsoft-kauppa

Neuvottelut Nokian matkapuhelimien myynnistä Microsoftille alkoivat huonosti. Yhtiöt olivat aluksi kuin eri planeetoilla.

Tiis­tai­na 3. syys­kuu­ta 2013 kel­lo kuu­si aa­mul­la No­kia lä­het­ti tie­dot­teen, jo­ka jä­ri­syt­ti Suo­mea: "Mic­ro­soft os­taa No­kian De­vi­ces & Ser­vi­ces -lii­ke­toi­min­nan, li­sen­soi No­kian pa­tent­te­ja ja kart­ta­pal­ve­lui­ta."

No­kia ker­toi myy­vän­sä mat­ka­pu­he­lin­lii­ke­toi­min­tan­sa Mic­ro­sof­til­le 5,44 mil­jar­dil­la eu­rol­la. Kos­kaan ai­kai­sem­min Suo­mes­ta ei ole myy­ty yh­tä suur­ta lii­ke­toi­min­taa ul­ko­mai­sel­le yh­tiöl­le.

Suo­ma­lai­set jär­kyt­tyi­vät. No­kian pu­he­li­met oli­vat kan­sal­li­nen yl­pey­de­nai­he. Ne aut­toi­vat Suo­mea tal­tut­ta­maan 1990-­lu­vun vai­kean la­man. Yh­tiön pu­he­li­met oli­vat pit­kään maail­man par­hai­ta. Syys­kuus­sa me­nes­tys­ta­ri­na päät­tyi.

Sa­ma­na päi­vä­nä kel­lo 11 Es­poon Di­po­lis­sa jär­jes­tet­tiin leh­dis­tö­ti­lai­suus, jon­ka en­sim­mäi­sen pu­heen­vuo­ron käyt­ti No­kian hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­ja Risto Siilasmaa.

Fouga Magister CM-170


Fouga Magister CM-170 Magister oli maailman ensimmäinen palveluskäyttöön otettu suihkuharjoituslentokone. Pierre Mauboussinin suunnittelema kone lensi ensilentonsa 23. heinäkuuta 1952.

Kesäkuussa 2014 Fouga lentää edelleen, nyt Museolentokonekerhon alaisuudessa. Museolentokoneyhdistyksellä on toiminta-ajatuksena edistää ja ylläpitää vanhojen lentokoneiden harrastustoimintaa maassamme.

Suomen valokuvataiteen museo:
KUVIA KAIKILLE

Kuvia kaikille -sivusto pohjautuu Suomen valokuvataiteen museon Uuden Suomen kokoelmaan. Alma Media/Iltalehti lahjoitti museolle Uuden Suomen noin 2,5 miljoonan kuvan negatiiviarkiston, jota on luetteloitu ja digitoitu Suomen Kulttuurirahaston tuella Uuden Suomen kuvat käyttöön -hankkeessa.

Kuvat on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Kuvien yksityinen käyttö sekä käyttö opetuksen, tutkimuksen ja esimerkiksi vanhustyön tarpeisiin on vapaata.

Heinantekoa
Mies, hevonen ja haravakone. Naiset nostavat heinää seipäille. Vuosi 1942-46.
Kuva: Suomen valokuvataiteen museo Alma Media / Uuden Suomen kokoelma.

Dokumenttielokuva Ulvilan murhamysteeri on tyrmäävää katsottavaa

Pekka Lehdon yli viiden vuoden ajan kuvaama dokumentti murhasta, oikeudenkäynneistä ja Anneli Auerista on nyt valmis.

Elokuva näyttää kronologisesti, mitä on tapahtunut sen jälkeen, kun Jukka S. Lahti murhattiin kotonaan Ulvilassa 1. joulukuuta 2006.

Lehto kuvaa moderneja noitavainoja. Dokumentin antaman kuvan mukaan viranomaiset ovat päättäneet, että Anneli Auer on syyllinen, ja melkein kaikki kelpaa nyt todisteeksi tämän väitteen puolesta.

Tapauksesta on tullut irvokas ja loputon mediasirkus. Siksi on hätkähdyttävää nähdä rauhallinen Auer haastateltuna sellissään ja kotonaan tapauksen eri vaiheissa ja eri vuosina.

Tavatessani viimeksi Lehdon syksyllä 2013 hän kuvaili silloin vielä tekeillä ollutta dokumenttiaan kauhutarinaksi, joka näyttää, kuinka Satakunnassa ja koko Suomessa ollaan Pohjois-Korean tasolla. Se kuulosti hurjalta, mutta kun dokumentissa kerrotaan, millaisin keinoin Aueria on mustamaalattu, tuntuu kaikki olevan maassamme mahdollista.

Tästä syystä on hyvin mielenkiintoista, voidaanko Ulvilan murhamysteeri tuoda nykyisessä muodossaan julkiseen levitykseen.

Ylen lukijat kauhistelivat Stubbin valintaa

Valtaosa Ylen lukijoista otti uutisen Alexander Stubbin noususta pääministeriksi vastaan huolestuneena. Lukijat keskustelivat välillä kovasanaisestikin tulevasta pääministeristä. Nämä viisi asiaa kismittivät verkkokeskustelijoita eniten.

1. Nato-myönteisyys. 2. Oikeistolainen talouspolitiikka. 3. "Poliittinen broileri". 4. Liian EU-vetoinen poliitikko. 5. Aktiivisuus sosiaalisessa mediassa.

Ei turhaa pokkurointia

Suomalaisilla työpaikoilla on vähän hierarkiaa. Keski-Euroopassa pomo ei seiso samassa kahvijonossa kuin alaiset.

Jonotatko koskaan kahvia yhdessä pomosi kanssa? Jos vastauksesi on kyllä, olet saanut kosketuksen suomalaiseen työelämään eksoottisimmillaan.

Monessa muussa maassa kahvi tuodaan pomon pöydälle. Tai hänellä on oma kahvikone. Tai hän askeltaa nauttimaan kahvia pomojen kahvihuoneeseen.

Suomalaisen – ja ylipäänsä pohjoismaisen – työelämän erikoisuus ovat matalat hierarkiat. Niihin kuuluu myös yhteinen kahviautomaatti.

Sofi Oksanen: Venäjä on jo voittanut informaatiosodan

Suomi ja muut länsimaat eivät tunnista Putinin Venäjän todellisia aikeita, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen.

Tämän kevään aikana länsimedia on kysynyt minulta toistuvasti samoja kysymyksiä, maassa kuin maassa, haastattelusta toiseen:
- Mitä Putin haluaa?
- Mikä on seuraava maa, joka joutuu hyökkäyksen kohteeksi?

Yksikään toimittaja ei ole udellut, milloin Krimin miehitys loppuu, ja tämän kysymyksen uupuminen sisältää jo oletuksen siitä, ettei Krimiä palauteta koskaan takaisin Ukrainalle.

Venäjä alkoi panostaa ilmapiirin muutokseen Krimin niemimaalla jo aikoja sitten ja keskittyi alueella länsi-ja ukrainalaisvastaiseen mielikuvavaikuttamiseen.

Koska kukaan ei halua olla se paljon manattu seuraava aggression kohde, maat on ajettu keskittymään omaan turvallisuuteensa ja Suomen tapauksessa keskustelu typistyy Nato-väittelyyn. Tällaisessa tilanteessa Krimin miehityksen purkaminen ei paljon paina.

Invaasio vain tapahtuisi, ja sen annettaisiin tapahtua, koska Venäjän rajavaltiot ja entiset neuvostomaat ovat suurimmaksi osaksi pieniä valtioita, joissa suurin osa länsimaiden kansalaisista ei ole koskaan käynyt ja vain osa heistä osaa edes asettaa nämä maat kartalle.

Selkä on kansan kipukohta

Vain kymmeneen prosenttiin selkävaivoista löytyy lääketieteellinen syy. Loput ovat toiminnallisia vaivoja, ja nekin pystyttäisiin hoitamaan.

Miksi selkävaivoja ei saada parannetuksi? Eikö lääketiede löydä näin isoon ongelmaan ratkaisua? Miten meillä on tällaiseen varaa?

Eeva Pitkänen, 43, on psykiatrian erikoislääkäri ja Mikkelin keskussairaalan psykiatrian poliklinikan apulaisylilääkäri. Kun tapaamme, tunnistan heti, että siinä on toinen selkäkipuinen: hän kysyy, missä minun olisi helpointa olla, mikä paikka olisi paras, eikä sitä, minkä niminen vika selässäni on. Tärkeintä on, mikä tuntuu hyvältä. Valitsen sopivan tuolin.

"Maailman yksinkertaisin kone"

Joensuun Enossa on jo vuosikymmeniä pumpannut vesioinas-pumppu taloon lähdevettä ilman sähköä. Vesioinaita oli Suomen maaseudulla yleisesti ainakin sotien jälkeen ja jopa aiemminkin. Tämän sähköttämän vesipumpun idea perustuu veden liike-energiaan.

Vesioinaan toimintaperiaatteen keksijänä pidetään ranskalaista Joseph Michel Montgolfieriä. Yksi sen sovelluksista on Suomessa käytetty vesioinas. Se on Olavi Louhelaisen mukaan yksinkertainen kone, jossa on vain kaksi liikkuvaa osaa.

Aamulehden päätoimittaja Jorma Pokkinen tunnetaan tylsästä kynästä

Tällä kertaa kynän terä katkesi kokonaan. Jollakin hän sai kuitenkin aikaiseksi raapustuksen, jolla tahrasi Aamulehden maineen.

Erityisen inhottavaa oli Pokkisen lausuma: ”Antti Rinne meni Brysseliin kokoukseen. Muut EU-valtiovarainministerit ihmettelivät, että koska oikea ministeri tulee, kun turvamies tuli jo?”.

Pokkisen maanantainen kirjoitus SDP:n puheenjohtajasta Antti Rinteestä oli pohjanoteeraus.

Toki montakin mieltä saa poliitikoista olla, mutta henkilökohtaisiin loukkauksiin ei pitäisi mennä.

SDP:n kaupunginvaltuutettu Jari Niemelä poltti hihansa.

Aamulehti takaisin synkälle 30-luvulle?

Kansanedustaja Jukka Gustafsson otti kantaa: "En voi pitää sitä pakinana, koska kokonaisuus oli niin poliittisesti tarkoituksenmukainen, etten sanoisi harkittu laukaus niskaan".

Ainahan niitä tilausten lopettajia löytyy, jos joku vähän räväkämmin kirjoittaa.

Tule jo pois Sini Saarela

Sini Saarela osoitti mieltään Tero Pitkämäen voittokisoissa - poliisi otti aktivistit kiinni.

Greenpeacen aktivistit osoittivat mieltään yleisurheilun Timanttiliigan kilpailun yhteydessä Norjassa.

Kilpailun pääsponsori ExxonMobil aikoo porata öljyä Karanmerellä Venäjän Arktiksella. Tero Pitkämäki voitti kilpailussa kauden kärkituloksellaan kultaa keihäänheitossa yhden sentin erolla.

Venäjä tekee salaisia iskuja Suomeen

Asiantuntijat epäilevät, että Venäjän "haamukirjoittajat" yrittävät vaikuttaa yleisiin mielipiteisiin Suomessa.

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen johtaja, everstiluutnantti Torsti Sirén uskoo, että Venäjään linkittyvät haamukirjoittajat ovat voineet kohdistaa toimintaansa myös Suomeen.

Outoja kaveripyyntöjä Facebookissa.

Osa on trolleja, ja osa on jotain muuta. Nykyisin pitää olla hirveän varovainen siitä, kenen kanssa siellä on tekemisissä.

Trollit ja haamukirjoittajat pyrkivät vaikuttamaan kirjoituksillaan yleiseen mielipiteeseen, Sirén arvioi.

Tarkoitusperä on se, että omaa agendaa pyritään tuomaan esille tai hajauttamaan keskustelua suuntaan, joka palvelee lähettävää tahoa.

"Rahaa on selvästi käytössä"

Kansainvälisessä mediassa on noussut viime aikoina esiin epäilyjä siitä, että joukko henkilöitä tehtailisi ammattimaisesti Venäjän valtiolle myönteisiä kommentteja verkkolehtien keskustelupalstoille.

Venäläismedia ja venäläiset hakkerit ovat selvittäneet, että valeprofiileja netissä käyttävät "haamukirjoittajat" tehtailisivat palkkaa vastaan blogitekstejä, kommentteja uutissivustoille ja päivityksiä sosiaaliseen mediaan eräässä Pietarin lähistöllä sijaitsevassa "internet-tutkimuskeskuksessa".

Teinit tunkeutuivat pankkiautomaattiin – lukemalla manuaalin

Pankkiautomaatti kertoi tietonsa kuusinumeroisen oletussalasanan näppäilyn jälkeen.

Kaksi 14-vuotiasta kanadalaispoikaa "hakkeroitui" pankkiautomaattiin Winnipegissä – käyttämällä järjestelmän oletussalasanaa, kertoo Winnipeg Sun.

Automaatti päästi pojat pääkäyttäjätilaan, joka muun muassa kertoi, paljonko siinä on rahaa.

Tämän jälkeen he ottivat yhteyttä pankin haarakonttoriin, jossa heitä ei ensin tahdottu uskoa.

Tarinan osoittauduttua todeksi pankki kirjoitti pojille todistuksen siitä, miksi heidän lounastuntinsa koulusta venähti pitkäksi.

Ilmainen palautusoikeus loppuu

Verkkokauppojen ei ole enää pakko antaa asiakkaiden palauttaa ostamiaan tuotteita ilmaiseksi. Asiaa koskeva EU-direktiivi tulee voimaan tänään.

Tähän asti Suomessa ei ole saanut periä maksua palautuksesta.


Häkämies hermostui ahtaajien yllätyslakosta

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies pitää täysin vastuuttomana, että AKT pysäyttää jälleen kerran oman etunsa ajamiseksi koko Suomen viennin ja tuonnin.

AKT:n ahtaajat ovat vuorokauden mittaisessa lakossa

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n sataman sopimussihteeri Juha Anttilan mukaan kiistassa on kyse siitä, että venäläisen laivan edustaja oli alkanut uhkailla Tornion ammattiosaston ja työpaikan pääluottamusmiestä.

Mediaansekaantuja

Jo on aikoihin eletty!

CIA liittyi Twitteriin!

Twitter-profiilissaan CIA kuvailee olevansa kansakunnan puolustuksen ensimmäinen linja, joka saa aikaan sen, mitä muut eivät saa aikaan ja menee sinne, minne muut eivät voi mennä.

CIA Twitter

Porin taivaalla nähtiin 11 Hornetia

Suomen Hornet-hävittäjät ovat päätyneet suuren poliittisen väännön kohteeksi, jossa pääministeri Jyrki Katainen (kok) on joutunut antamaan monenmoisia selontekoja ja selityksiä toiminnalleen.

Sotku sai alkunsa, kun Katainen kommentoi venäläisten lentokoneiden tekemää ilmatilaloukkausta virheellisesti ISTV:lle sanomalla, että "Hornetit olivat siivellä alta aikayksikön”.

Lukija lähetti eilen Ilta-Sanomille kuvan Porin taivaalla kiitävistä koneista.

Haluamme kunnioittaa ja muistaa Ilmavoimien arvokkaita perinteitä ja toimintaa niissä kaupungeissa, joiden yli lennetään, kertoi osastoa johtava Hävittäjälentolaivue 21:n komentaja, majuri Tuukka Elonheimo

Aiotko pitkäänkin jatkaa orjana?

Isä soittaa nopeasti vielä yhden työpuhelun ja unohtuu sen jälkeen skrollailemaan päivän uutisotsikoita.

Äidillekin tuli tärkeää työsähköpostia, mutta sen luettuaan hän päätti tiukasti unohtaa työasiat. Sitä paitsi hänellä on kiire etsiä palmujen katveesta täydellinen kuvauspaikka, jotta saadaan nopeasti ensimmäiset lomakuvat Facebookiin. Äiti ei tosin muista, että ottaen huomioon lentokoneessa ja hotellihuoneessa napsitut otokset, ei tässä suinkaan ole kyse ensimmäisistä kuvista.

Teini-ikäinen tytär lojuu rannalla ja yrittää epätoivoisesti pysyä Telegramissa ja Instagramissa kärryillä siitä, mitä ystävät Suomessa puuhaavat. Häntä harmittaa, että meni aikanaan opettamaan mummille WhatsAppin käytön – nyt mummi kärttää koko ajan kuulumisia tämän ikälopun sovelluksen kautta.

Vanhemmat tekevät lapsistaan nettijulkkiksia – onko siitä haittaa lapselle?

Moni vanhempi jakaa netissä kuvia ja tietoa lapsestaan. Niin myös Johanna, joka kirjoittaa blogia tyttärensä sairaudesta. Onko vanhemmalla oikeus päättää siitä, millainen jälki lapsesta jää verkkoon?

Kun kaksivuotias Amalia menee päiväunille, Johanna, 28, istuu keittiössä tietokoneelle ja alkaa kirjoittaa postausta blogiinsa. Blogi on nimeltään Amalian harvinainen sairaus. Johanna, aviomies Johnny, Amalia ja Nuusku -koira ovat mukana omilla nimillään ja kuvillaan.

Jotkut vanhemmat kieltävät jopa lapsen luokkakuvan julkaisun koulun sivuilla. Johanna on valinnut toisin. Hän saattaa julkaista Amaliasta useita kuvia päivässä.

Keskiajan paluu on aiempaa lähempänä

Mistä on kyse, kun täysjärkisiltä vaikuttavat vanhemmat eivät rokotuta lapsiaan? Miksi yliopistotutkijat joutuvat nettivihan kohteiksi? Miten on mahdollista, että suuri puolue kieltää vaalimateriaalissaan ilmastotutkimuksen tulokset?

Nykyään ajatellaan, että taikausko on historiaa ja maailma edistyy vääjäämättä. Sivistystason, sananvapauden ja ympäristötietoisuuden kuvitellaan lisääntyvän vuosi vuodelta. Todellisuudessa rationaalinen, tieteelliseen tietoon perustuva maailmankuva on helposti särkyvä rakennelma. Hiljattain on näkynyt merkkejä sen murenemisesta.
Näin kirjoittaa Elina Grundström HS kolumnissaan.

Kaksoiskansalaisuuden salaaminen nyt kiellettyä Venäjällä

Seuraamuksia on odotettavissa myös niille Venäjän kansalaisille, jotka jättävät ilmoittamatta pysyvän oleskeluoikeuden toisessa maassa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut lain, jonka mukaan kaksoiskansalaisuuden salaamisesta voidaan rangaista. Jättämättä tehdystä ilmoituksesta voi seurata 200 000 ruplan eli noin 4 100 euron sakot tai 400 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Rasvaprosentin lukemaa voi vääristää

Mi­tat­tiin­ko si­nul­ta kor­kea ras­vap­ro­sent­ti? Ei syy­tä ma­sen­tua. Va­leh­te­le lait­teel­le ikä­si, jo se vai­kut­taa. Niin myös se, jos joit juu­ri la­sin vet­tä.

Kun Goog­len ha­ku­kent­tään kir­joit­taa ras­vap­ro­sent­ti, saa tu­lok­sek­si jän­nit­tä­viä ku­va­ko­koel­mia. Niis­sä eri­ko­koi­set nai­set po­see­raa­vat bi­ki­neis­sä.

Ras­va­pro­sent­ti ker­too, kuin­ka suu­ri osa ke­hos­ta on ras­vaa. Nai­sil­le nor­maa­li ras­va­pro­sent­ti on 25–35 ja mie­hil­le 15–25. Tie­to pal­jas­taa ke­hon koos­tu­muk­ses­ta enem­män kuin vaa'an lu­ke­ma. Pelk­kä pai­no ei ni­mit­täin ker­ro, mi­kä var­ta­los­sa pai­naa: ras­va vai li­has.

Elisa laski uhkasakon takia paperilaskun hintaa vain sentillä

"Kuulostaa aika naurettavalta. Olisi edes viisi senttiä", sanoo 17-vuotias Julia Kavanto, joka käyttää paljon internetiä matkapuhelimella

"Äiti maksaa laskuni. Ehdottomasti vaihtaisin sähköiseen laskuun, jos sen itse maksaisin", hän sanoo.

"Olisi hyvä, että siirryttäisiin sähköiseen laskutukseen, säästyisi luontoa. Mutta se voi olla hankalaa sellaisille vanhemmille ihmisille, jotka eivät osaa käyttää tietokonetta."

Itseohjautuva auto on pian arkipäivää


Googlen robottiauton sydän on Toyota Prius -mallin katolle asennettu laseretäisyysmittari, joka luo yksityiskohtaisen 3d-kuvan auton ympäristöstä.

Tämän jälkeen auto yhdistää mittaustiedon korkearesoluutioiseen maailmankarttaan tuottaen erilaisia tietomalleja, joiden avulla auto voi ajaa itseohjautuvasti välttäen esteitä ja noudattaen liikennesääntöjä.

Auto luottaa erittäin yksityiskohtaisiin tie- ja maastokarttoihin, mikä on tärkeää auton tarkan sijainnin määrittämiseksi. Pelkkä gps-pohjaisten tekniikoiden käyttö ei tuottaisi riittävän tarkkoja sijaintitietoja.

Toisekseen robottiautoa ei päästä itsekseen uudelle reitille, vaan Googlen työntekijät ajavat uuden testireitin autolla itse yhden tai useamman kerran kerätäkseen tietoa reittiympäristöstä.

Kun auto lähetetään ajamaan reittiä itseohjautuvasti, se vertaa keräämäänsä tietoa aikaisemmilta ajokerroilta saatuun tietoon. Tämä auttaa esimerkiksi erottamaan jalankulkijat lyhtypylväiden ja postilaatikoiden tapaisista kiinteistä esineistä. Lähde: T&T

Ja Suvivirsi soi!

Poliisi keskeytti omakotitalojuhlat Jyväskylässä – "100-150 nuorta paikalla"

Koulujen päättäjäiset ovat pitäneet poliisia kiireisenä eri puolilla Suomea. Työtä poliisille ovat aiheuttaneet esimerkiksi tappelut.

Poliisi keskeytti lauantain ja sunnuntain välisenä yönä suuret omakotitalojuhlat Jyväskylässä. Taloon oli kerääntynyt arviolta 100-150 nuorta, komisario Jari Lindholm kertoo. Naapureilta oli tullut poliisille juhlista useita soittoja.

Sana oli todennäköisesti levinnyt sosiaalisessa mediassa. Vanhemmat olivat poissa kotoa, Lindholm kertoo.

Koulujen päättäjäiset ovat pitäneet poliisia muutenkin kiireisenä Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla, Lindholm sanoo. Esimerkiksi Tampereen Pyynikin rannassa oli kahdelta yöllä useampi sata juhlijaa, ja poliisia työllistivät esimerkiksi tappelut.

SOIKOON SUVIVIRSI!

Opetushallitus: Asia loppuun käsitelty - Suvivirsi raikukoon!

Kokenut rehtori ihmettelee asian saamia mittasuhteita

Suvivirsi raikaa koulujen kevätjuhlissa niin kuin aina ennenkin. Näin uskovat ja toivovat opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälä sekä kokenut rehtori Matti Raikunen.

Sekä Pitkälä että Raikunen kummastelevat suvivirrestä käydyn keskustelun saamia mittasuhteita. - Opettajanhuoneella asia ei ole herättänyt suuria tunteita. Toki seuraamme aihetta, mutta pitää muistaa, että painimme kouluissa monen muunkin tärkeän asian kanssa, Raikunen toteaa. #Suvivirsi

Teini jäi ilman kesätöitä – isovanhemmat kehittivät työpaikan

Viime keväänä 17-vuotias Sarinja Kuokkanen ei löytänyt millään kesätyöpaikkaa. Hän haki kotikaupunkinsa Järvenpään kesätyöntekijäksi ja lähetti hakemuksen myös paikalliseen valokuvausliikkeeseen. Kaupunki ei edes vastannut hakemukseen, ja valokuvausliike ehti palkata toisen kesätyöntekijän.

Tyttärentyttärensä työnhakua seurannut Eino Kuokkanen sai ajatuksen: ryhdytään itse työnantajaksi nuorelle. Omakotitalossa on monenlaista hommaa, ja Kuokkasten mielestä tuntui tärkeältä opettaa lapsenlapselle työelämän pelisääntöjä.

Passo dello Stelvio

Joskus eteen sattuu tieosuuksia, joilla kaikki osuu täsmälleen kohdalleen. Eräs tällainen on Sveitsin Davosista Pohjois-Italian Stelvion kansallispuistoon johtava tiePasso dello Stelvio, joka tarjoaa nautintojen sinfonian kaikille viidelle aistille.

Social Media is Now the Number One Tool for Marketing

Poliisi poisti Sini Saarelan ja muut aktivistit Statoilin öljynporauslautalta

Norjan viranomaiset ovat poistaneet Greenpeacen aktivistit Statoilin öljynporauslautalta Barentsinmereltä. Aktivistit kiipesivät lautalle tiistaina noin kuudelta Suomen aikaa osoittaakseen mieltään Statoilin arktista öljynporausta vastaan.

Mukana oli suomalaisaktivisti Sini Saarela, joka vietti viime vuonna yli kaksi kuukautta vankilassa Venäjällä kiivettyään toiselle arktiselle öljynporauslautalle syyskuussa. Greenpeacen tiedotteen mukaan Saarela lähetti viestin järjestölle juuri ennen kuin hänet siirrettiin pois lautan rakenteista.

"Suur-Suomi olisi onnistunut vain natsi-Saksan avulla"

Alle 80 vuotta sitten iso osa suomalaisista uskoi tosissaan, että Suomi voisi kasvaa monta kertaa silloisia rajojaan suuremmaksi. Karjalan heimoveljet olivat tärkein neuvostoikeen alta pelastettava ryhmä, mutta enemmänkin haluttiin. Hurjimmissa haaveissa rajat piirrettiin lännessä Norjaan ja idässä Uralin vuoristoon.

Historiankirjoituksella vihapuhetta vastaan

Uusin Suur-Suomi-aatetta käsittelevä teos on tässä kuussa julkaistu Luvattu maa – Suur-Suomen unelma ja unohdus. Viimeksi Ruma sota -teoksellaan sotahistoriaa ravistelleet Jenni Kirves ja Sari Näre lähtivät tekemään Luvattua maata, kun nykypäivän kansallismielinen kieli alkoi kuulostaa turhan tutulta historiantutkijan korvaan.

Historioitsijat kokosivat teoksen muistuttaakseen 2000-luvun suomalaisia menneestä. Historiantutkimus kun perustuu uskoon siitä, että menneestä voi ottaa oppia nykypäivänä.