DPK.fi

Ketsuppipullo, jonka kaikki tuntevat

Felixin ketsuppi on ollut Suomen markkinoilla jo reilut 50 vuotta. Moni muistaa lapsuudestaan pienistä pulloista tehdyt hiekkalaatikkolapiot! Felix-brändin alla on nykyään ketsuppien ja vihannessäilykkeiden lisäksi myös monenlaisia maustekastikkeita, majoneeseja ja valmisruokia. Nimi Felix tarkoittaa onnellista.

Felix tuntee suomalaisten maun.

Kasvutila pois terrorismilta

Ääriliikkeet ammentavat voimaa ihmisten kokemasta katkeruudesta ja erillisyydestä.

Ensimmäinen vuorokausi Brysselin iskujen jälkeen toi hieman lisää valoa siihen, ketkä olivat tekojen takana. Isis-järjestön ilmoittautuminen syylliseksi vaikuttaa uskottavalta, sillä poliisin havainnot tekijöistä kytkevät heidät Isisin verkostoon ja myös viimesyksyisiin Pariisin iskuihin. Onkin hyvä kysymys, miksi tekijöiden jäljillä olleet viranomaiset eivät pystyneet estämään tämänkertaista tekoa.

Vaikka tapahtuman yksityiskohdat vaativat vielä selvittämistä, edessä on myös yleisellä tasolla runsaasti pohdittavaa. Valitettavasti ei ole uusi kysymys, miten terrorismia pitäisi torjua Euroopassa. Aiempia kokemuksia iskuista on paljon. Uusi näkökulma sen sijaan on se, miten pitäisi torjua Isisin terrorismia.

Vastauksessa on ainakin kolme osaa. Tarvitaan toimia Isisin ydinalueella eli Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Tarvitaan toimia, jotka pyrkivät estämään yksittäiset terrori-iskut. Lisäksi tarvitaan toimia, jotka vievät kasvutilaa ääriajattelulta ja vähentävät sen houkuttelevuutta.

Entinen CIA-pomo soimaa Euroopan tiedustelua: Jos haluat levittää tietoa, kerro amerikkalaisille

Euroopan maiden pitäisi jakaa tiedustelutietoaan tehokkaammin, sanoo Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n ja Kansallinen turvallisuusviraston NSA:n entinen johtaja Michael Hayden yhdysvaltalaisen NPR-radioyhtiön haastattelussa.

Hayden sanoo NPR-radioyhtiön haastattelussa, että Euroopan maat eivät jaa tietoa tarpeeksi tehokkaasti. Hänen mukaansa tiedustelu toimii suhteellisen hyvin Ranskassa, Britanniassa, Saksassa ja Skandinaviassa. Muihin mantereen maihin hän suhtautuu epäilevämmin.

Maat ovat kuitenkin halukkaampia puhumaan meille kuin toisilleen. Nopein tapa saada tiedustelutieto leviämään Euroopassa on kertoa se amerikkalaisille, Hayden sanoo.

”Jätän Rkp:n puheen-johtajuuden – usko järkevän politiikan tekemiseen katosi”

Jos ihminen on ollut koko aikuisikänsä politiikassa, ministerinä ja puoluejohtajana, hän luultavasti on tehnyt kasoittain erittäin vaikeita päätöksiä.

”Kyllä tämä oli urani vaikein päätös”, sanoo Carl Haglund. On torstaiaamu kruununhakalaisessa kahvilassa. Haglund kertoo, ettei hän ole enää käytettävissä Rkp:n puheenjohtajaksi.

Haglund, 36, on johtanut Ruotsalaista kansanpuoluetta pian neljä vuotta. Kesäkuussa joku muu saa ottaa puolueen johdettavakseen.

Jan Vapaavuori Carl Haglundin uutispommista: ”Olen ikävä kyllä kovin samaa mieltä”

Euroopan investointipankin varapääjohtaja, entinen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori kommentoi RKP:n puheenjohtajan Carl Haglundin päätöstä luopua puheenjohtajuudesta Facebookissa.

Silloin kun poliitikoista parhaimmat heittävät pyyhkeen kehään, syytä kunnolliseen itsepohdiskeluun riittää monessa suunnassa. Olin paljon Callen kanssa tekemisissä edellisen hallituksen viimeisen vuoden aikana - siis sen vuoden, jota Calle kutsuu hirveäksi ja joka vei hänen uskoaan politiikkaan. Olen itse asiasta Callen kanssa - ikävä kyllä - kovin samaa mieltä, Vapaavuori kommentoi.

Lentokenttien turva-alueen laajentaminen tullee pohdintaan Suomessa – lisätarkastukset toisivat uusia ongelmia

Viranomaiset eivät ole tehneet päätöksiä lisätarkastuksista. EU kokoontuu pohtimaan lentokenttäturvallisuutta.

Viranomaiset eivät ole tehneet Suomessa päätöksiä siitä, pitäisikö lentokenttien turva-alueita mahdollisesti laajentaa.

”Tiistaina viranomaiskeskusteluissa todettiin lentoasemarakennukseen tulevien henkilöiden ja laajemmankin alueen lisätarkastuksista, että sellaista prosessia ei ole vielä yleisesti käynnistetty. Mitään päätöstä ei ole, emmekä pysty ennakoimaan tilannetta, että tuleeko vai eikö tule”, sanoo Liikenteen turvallisuusviraston Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu.

Euroopan unionin asiantuntijat pitävät ensi viikolla kokouksen, jossa pohditaan lentokenttäturvallisuutta. Kokousta isännöi EU:n komissio.

Apple julkisti uutuuksia

Aivan tilaisuuden aluksi Apple esitteli energiatehokkuusohjelmaansa, jonka tarkoituksena on saada kaikki yrityksen toiminnot pyörimään täysin uusiutuvilla energianlähteillä. Nyt ollaan päästy jo 93 prosenttiin uusiutuvien käytössä globaalisti, ja 23 maassa – myös Suomessa – ollaan jo sadan prosentin lukemissa.

Viime vuonna julkaistu isokokoinen iPad Pro on kerännyt kehuja. Tilaisuudessa vilautettiin mm. Pixarin John Lasseterin kehua, jonka mukaan Apple-kynän käyttäminen on lähimpänä paperille piirtämistä kaikista digitaalisista ratkaisuista.

Uusi iPad Pro on on kaikkien aikojen isoin iPad kooltaan 12,9”. Siinä on kaikkia muita iOS-laitteita tarkempi Retina-näyttö ja näyttö on varustettu 5,6 miljoonalla pikselillä. iPad Pron ytimessä on erittäin tehokas 64-bittinen A9X-siru, joka tarjoaa jopa 1,8 kertaa suuremman tehon kuin iPad Air 2. Suoraan runkoon rakennettujen neljän hifi-tason kaiuttimen ansiosta iPad pro tarjoaa loistavan kuuntelukokemuksen ja iPad Airiin verrattuna kolme kertaa muhkeamman äänen. Tämän lisäksi iPad pro sisältää 8 Mpix iSight-kameran, Touch ID:n, FaceTime HD -kameran, entistä nopeammat langattomat yhteydet, iOS 9:n, iCloud:n ja jopa 10 tuntia akun käyttöaikaa. iPad Prossa on valmiina mukana ohjelmia luovaan ja tuottavaan työhön ja App Storesta niitä löytyy satoja tuhansia lisää. iPad Pro on saatavilla Wi-Fi- ja Wi-Fi + Cellular versioina. Wi-Fi- versiolla saa internetyhteyden ainoastaan langattomissa verkoissa. Wi-Fi + Cellular versiolla saa yhteyden verkkoon myös mobiilidataliittymän kautta. iPad Pro on saatavilla 32 ja 128 gigatavun tallennuskapasiteetilla ja väreinä löytyy perinteisten hopean (silver) ja mustan (space gray, tähtiharmaa) lisäksi kulta (gold). Var import

Kaikki venäläisurheilijat epäilyksen alaisia

Antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä ja liikuntatieteen erikoislääkäri Tapio Kallio vierailivat Aamu-tv:ssä analysoimassa viime viikkojen doping-skandaaleja. Keskustelussa selvisi muun muassa, miten vaikeaksi yllätystestien järjestäminen Venäjällä on tehty.

Kun IAAF (Kansainvälinen yleisurheiluliitto) pyrki tekemään kilpailukauden ulkopuolisia testejä Venäjällä omilla, niin sanotusti luotettavilla tutkimusryhmillään, niin näiden ryhmien pääsy paikalle oli hankalaa. Testeistä piti ilmoittaa niin kauan etukäteen, että järjestelmä ehti varoittaa urheilijoita tulevista testeistä. Silti näytteitä manipuloitiin, Kallio selitti.

Lapsiasia-valtuutettu huolestui lapsiin kohdistuvasta rasismista

Perussuomalaisten Terhi Kiemungin kommentit maahanmuuttajataustaisten lasten virpomisesta herättivät voimakasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Lapsiasiavaltuutetun mukaan lapsiin kohdistuva keskustelu on koventunut.

Palmusunnuntai on saanut viime vuosina perinteekseen noidiksi pukeutuneet pikkuvirpojat. Perinne on sekoitusta niin kirkollisista kuin pakanatavoistakin. Pikkuvirpojille perinne on ennen kaikkea hauska roolileikki ja odotettu karkkipäivä.

Perussuomalaisten Terhi Kiemunki kommentoi maahanmuuttajataustaisten lasten virpomista sosiaalisessa mediassa. Facebookissa julkaistu viesti ja sen alla käyty keskustelu levisivät nopeasti kuvakaappauksena. Viesteissään Kiemunki kommentoi muslimilasten pukeutumista, heidän mahdollisia värssyjään ja heille annettavia virpomapalkkioita. Värikkäät sanankäänteet herättivät voimakasta keskustelua puolesta ja vastaan.

Kiemunki on Tampereen perussuomalaisten puheenjohtaja ja Pirkanmaan piirin ensimmäinen varapuheenjohtaja. Lisäksi hän toimii kansanedustaja Lea Mäkipään eduskunta-avustajana.

[ Ei viikkoa, etteikö persuilta tulisi someraivoa sytyttävää paloa. Poliitikon, julkisuudenhenkilön ns.taviskommentit ovat loistavaa matskua lööppinikkareille, joiden kyvyt tutkivaan journalismiin ovat kuihtuneet. ]

”Muslimi­penskoista”

Soinin mukaan puolue ei puolustele puheita

Soini kertoi saaneensa tietää asiasta sunnuntain aikana: ”Slunga-Poutsalo sanoi mikä on puolueen kanta ja olen täysin samaa mieltä. On tärkeää, että puolueelta lähtee yhtenäinen viesti, ja sen takia kantani on sama kuin hänen. Ja se on siinä.”

Maailman paras musiikkielokuva

"Olen varma siitä, että Heimat-sarja tulee jäämään yhdeksi taiteiden historian keskeisimmistä, ellei suorastaan keskeisimmäksi ajankuvateokseksi 1900-luvusta."

Säveltäjä Kalevi Aho kirjoitti pitkän, innoittuneen esseen elokuvahistorian suurimmasta filmiprojektista, Edgar Reitzin Kotiseudusta.

Jos minun pitäisi valita yksi elokuva, jonka saisin ottaa mukaan autiolle saarelle, valintani olisi helppo: kyseessä olisi ilman muuta saksalaisohjaaja Edgar Reitzin (s. 1932) monumentaalinen, 31-osainen elokuvakokonaisuus Heimat eli Kotiseutu.

Sarjan ensimmäinen jakso Heimat, eine deutsche Chronik (1981–84) käsittää 11 osaelokuvaa, ja tapahtuma-aikana on 63 vuoden ajanjakso vuodesta 1919 vuoteen 1982. Die zweite Heimat, Chronik einer Jugend -jaksoon (1988–92) kuuluu 13 täysmittaista elokuvaa, joiden tapahtumat sijoittuvat 1960-luvulle (1960–70). Vuonna 2004 tämä koko elokuvahistorian suurin projekti sai päätöksensä, kun Heimat 3, Chronik einer Zeitwende (2002–04) kantaesitettiin Venetsian elokuvajuhlilla syyskuussa 2004. Päätösjakson tapahtumat ajoittuvat vuosiin 1989–2000. Reitzin valtaisan filmikokonaisuuden yhteiskesto on peräti 52 tuntia 8 minuuttia.

Tutkijalta kovaa kritiikkiä

Päättäjillä on vanhentunut kuva työelämästä

Päättäjien ratkaisuissa ja puheissa esiintyvä työelämäkuva on vanhentunut ja suppea eikä huomioi sitä, että työelämä on muuttunut ja pirstoutunut. Tätä mieltä on Työterveyslaitoksen tutkija Anu Järvensivu. Yksi esimerkki on hänen mukaansa se, kuinka keskustelu pyörii vain työajan pidentämisen ympärillä.

Työterveyslaitoksen tutkija Anu Järvensivu sanoo, että työelämätutkijoilta ei ole juuri kysytty mielipidettä, kun poliitikot ovat tehneet päätöksiä, jotka muuttavat suomalaisten työelämää.

Hän sanoo, että päätöksissä ja suunnitelmissa on heijastunutkin "vanhanaikainen ja suppea työelämäkuva".

"Haluatko tehdä miljoonan kuukaudessa?"

[Nyt pitäisi hälytyskellot jo soida, tutustu kuinka hyväuskoisilta viedään rahaa.]

Kari Whalroos Onecoin

Uusi virtuaalivaluutta muistuttaa pyramidihuijausta

Yli kymmenen tuhatta suomalaista on laittanut rahojaan virtuaalivaluutta OneCoiniin. Tietotekniikan asiantuntijan Petteri Järvisen mielestä kyse on pyramidihuijauksesta. Suomalaisten OneCoinille maksamat rahat päätyvät bulgarialaiselle yhtiölle, jonka omistusketjun päässä on yhtiön perustajan lähisukulainen.

Yrittäjä Kari Wahlroos on vauhdissa. Hän puhuu ihmisille, jotka ovat tulleet kuuntelemaan uuden virtuaali- tai kryptovaluutan OneCoinin esittelyä.

Katso ainakin kohdasta 52:50, kuinka 5000 eurolla louhitaan miljoonia.
rfgs

YouTube-videolla näkee, että Wahlroos on hyvä puhuja ja esiintyjä. Hän kuulostaa vakuuttavalta, höystää puhettaan huumorilla ja osaa selvästi markkinoinnin.

Yhtiö hehkuttaa luoneensa uuden merkittävän virtuaalivaluutan, joka lyö laudalta markkinajohtajan eli Bitcoinin.

Tosiasiassa yhtiö myy kuitenkin ennen kaikkea koulutuspaketteja. [ Erikoista, että valuutan käyttöön tarvitaan koulutuspaketteja! ] Niiden avulla OneCoiniin liittyville henkilöille kerrotaan, kuinka kryptovaluutat toimivat ja miten niitä "louhitaan".

OneCoinia maailmalla markkinoivan Tommi Vuorisen mielestä virtuaalivaluuttaa on mustamaalattu tarkoituksella.

Onko mahdollista saada yhtiön tilinpäätöksiä?

Yhtiö on rekisteröity Gibraltarille, ja kyseessä on yksityinen yritys. Eli mitään velvoitetta ei ole tilinpäätöstietoja antaa, Vuorinen sanoo.

KRP: Seuraamme tilannetta

Petteri Järvisen Onecoin-havaintoja

Vielä muutama havainto Onecoinista. "Koulutuspaketin" ostaneet pääsevät seuraamaan rahojen louhintaa reaaliaikaisen näytön kautta. Lohkoketju-sivulla onkin vakuuttavan näköisiä numeroita. Niiden perusteella uutta rahaa näyttää syntyvän tasan 10 000 kappaleen erissä 9-10 minuutin välein, mikä on jo sinällään epäilyttävää (miten ihmeessä palapeliin löytyykin aina 10 000 ratkaisua kerralla, ja vielä yhtä nopeasti, vaikka palapelin pitäisi vaikeutua koko ajan?).

Entäs tämä sitten: Onecoinilta voi ostaa Financial IT-lehden erikoisnumeron, jonka kannessa on Ruja Ignatova. Lehti on sama kuin aiempi numero, mutta OC-versioon on vaihdettu kansikuvan lisäksi yksi artikkeliksi naamioitu mainos, jonka Onecoin on ilmeisesti itse maksanut.

Kiinnostavaa on, että lehden voi maksaa ainoastaan euroilla. Jos yritys ei itse hyväksy Onecoineja maksuvälineeksi, miten joku muu voisi hyväksyä? Yhtiön leikkiraha ei kelpaa edes sille itselleen.

ONECOIN-Radio Rock-Tommi Vuorinen Vs Petteri Järvinen.

Taustoittaville jutuille ei ole enää tilaa

Ulkomaantoimittajan työ on tänä päivänä rankempaa kuin 15 vuotta sitten. Nyt Yhdysvalloissa ja maailmalla tapahtuu yhtäaikaa niin paljon asioita, että niiden seuraaminen ja niistä raportoiminen on työlästä, sanoo Ylen erikoistoimittaja Reijo Lindroos.

Hän kävi kuvaajansa Esa Fillsin kanssa jutuntekomatkalla Etelä-Floridan amerikansuomalaisten parissa viime viikonloppuna. Lindroosin pääaiheena oli Yhdysvaltain presidentinvaalit, mutta myös amerikansuomalainen yhteisö.

Lepokoti, Kerhotalo, Suomi Talo sekä Palm Beach Bakeryn ”parlamentti” - saavat osansa hänen ajankohtaisohjelmassaan.

Yhdysvallat ja amerikansuomalaiset ovat Reijo Lindroosille tuttuja entuudestaan, sillä vuosina 1997-2002 hän toimi Ylen kirjeenvaihtajana Washingtonissa.

RuokaaSuomesta tähtää lähiruuan yhteiseksi markkinapaikaksi

RuokaaSuomesta.fi -palvelu aikoo täyttää pitkään vallinneen aukon. Sen tavoite on nousta vähitellen koko maan kattavaksi lähiruuan sähköiseksi kauppapaikaksi.

Keskisuomalainen LähiPro -yritys kokoaa suomalaisia ruuantuottajia yhteisen portaalin alle. RuokaaSuomesta.fi -palvelun on määrä avautua kesäkuussa.

Toimitusjohtaja Eero Kananen kertoo palautteen olleen kannustavaa niin tuottajien kuin kuluttajien suunnasta.

Siitä, että aika voi olla vihdoin kypsä valtakunnalliselle lähiruuan markkinapaikalle, kertoo Kanasen mielestä tilojen halu myydä verkossa ja tuoda omaa toimintaa avoimeksi esiin. Esimerkkeinä hän mainitsee Jokinotkon Karjatilan ja avoinmaaseutu.fi-sivuston.

Moottorin pyöräänsä piilottanutta belgialaista uhkasi elinikäinen kilpailukielto - lopettaa 19-vuotiaana

Femke van den Driesschen pyöräilyura päättyy historialliseen skandaaliin. Belgialainen kärähti MM-kisoissa tammikuussa.

Belgialainen Femke van den Driessche lopettaa uransa pyöräilyssä vain 19-vuotiaana. Nainen nousi otsikoihin tammikuussa cyclo-crossin MM-kisoissa, kun hän jäi kiinni niin sanotusta mekaanisesta dopingista.

Kisan jälkeen hänen pyöränsä rungosta löydettiin piilotettu moottori!

Van den Driessche oli kisan suosikkeja alle 23-vuotiaiden sarjassa, mutta sijoittui kotimaansa maisemissa vasta 11:nneksi. Kisan jälkeen hänen pyöränsä rungosta löydettiin piilotettu moottori.

GBTimes Interviewing Bruno Bozzetto

TAMPEREEN ELOKUVAJUHLIEN GRAND PRIX VIETNAMIIN!

Vietnamilainen kokeellinen fiktio The Living Need Light, the Dead Need Music (2014) on voittanut Tampereen elokuvajuhlien kansainvälisen kilpailun Grand Prix’n. The Propeller Groupin ohjaus on visuaalinen ja musikaalinen matka Vietnamin hautausperinteisiin ja -rituaaleihin. Tuomariston mukaan ”samaan aikaan yksinkertainen ja rohkea, kuolemaa ja uudelleensyntymää runollisesti mietiskelevä elokuva todistaa elokuvan mahdollisuuksista ja tulevaisuudesta”.

Kotimaisen kilpailun alle 30-minuuttisten elokuvien sarjan voitti Virpi Suutarin Eleganssi (2015). Tuomaristo kuvaili elokuvan tulosta ”riemastuttavan omintakeiseksi ja sekä kohteitaan että älykkäitä katsojiaan kunnioittavaksi”.

Ohjaaja katsoi 48 elokuvaa 3 päivässä: Festivaalikunnon takana kasvisruoka ja juoksulenkit

Teatteriohjaaja-kirjailija Juha Hurmeella on takanaan elämänsä hurjin leffamaraton. Mies on katsonut kolmessa päivässä 48 elokuvaa, mutta on ihmeen pirteä ja innostunut.

Missä piilee salaisuus?

Pitkät yöunet, kasvispainotteinen ruokavalio, päivittäinen treeni, ehdoton pidättäytyminen alkoholista ja oheistapahtumista, Hurme listaa.

Tampereen elokuvajuhlien kotimaisen kilpailun tuomariston jäsen on vetänyt urakkansa läpi tyylillä.

Tämä on velvoittava homma. Väsynyt tuomari on kelvoton tuomari. Ei sovi, että alat inhota elokuvia vain siksi että olet väsynyt.

Innostusta selittää myös nähtyjen elokuvien laatu. – Mukana on nopeita pläjäyksiä, mutta kirkkain kärki on todella kovaa tasoa.

Oli myös monia Suomi–muumaa yhteistuotantoja. Nationalistinen raja himmenee ihanasti. Ja se on merkittävää, kun meillä on tämä rasistinen ja fasistinen yöpakkasten kausi menossa.

Ruutupaitojen kokoontumisajot – kulttikomedia Wayne’s Worldiä juhlistettiin Pakkahuoneella

Tampereen Pakkahuone ja Klubi taantuivat lauantai-iltana 1990-luvulle – mutta pelkästään hauskalla tavalla. Wayne’s World Live Cinema -tapahtumassa kunnioitettiin vuoden 1992 rokkaavaa kulttikomediaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Ihmiset olivat panostaneet pukeutumiseen. Paikka täyttyi bändipaidoista, risoista farkuista ja 1990-luvun alun tyylisistä flanelliruutupaidoista. Myös leffahokemat raikuivat ja ihmiset matkivat innolla hahmojen maneereita.

Pietikäinen metsähallitus-laista: "Olen syvästi surullinen kansallisperinnön vaaliminen uhattuna"

Uutta metsähallituslakia on edelleenkin perusteltu EU:n vaatimuksilla. Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen mukaan EU ei vaadi tällaista tekoa. Hän pitää ex-ympäristöministerinä metsähallituslain valmistelua surullisena esimerkkinä: Metsähallituksen tehtävää metsiemme vaalijana ollaan muuttamassa.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen oli ympäristöministerinä vuosina 1991-1995, jolloin luontoalueiden (kansallispuistot) hoitaminen siirtyi Metsähallitukselle. Kansallispuistoja oli järkevämpi huolehtia yhdestä hoitoyksiköstä.

Silloin ajatelltiin kuitenkin, että ne pysyvät ympäristöministeriön ohjauksessa – paljonko rahaa käytetään esimerkiksi pitkospuihin ja kunnostukseen. Metsähallituksella ei ole ollut metsätaloudellista tehtävää vaan huolehtimis- ja vaalimistehtävä. Nyt ollaan siirtymässä liikeyrityksen päätöksentekoon, joka on ristiriitaista vanhaan periaatteeseen verrattuna: Metsähallitus hakkaa vähemmän ja suojelee enemmän, jolloin paineet yksityiseen suojeluun vähenevät.

Kansalaiskeräyksellä on saatu kasaan 120 000 nimeä listaan. Kansalaisten huoli ei ole Pietikäisen näkökulmasta turha.

Joukkovoima: Yhdessä yhteisellä asialla

Joukkovoiman mielenosoitus hallituksen politiikkaa vastaan kokosi Helsinkiin eilen suuren joukon ihmisiä, jopa enemmän kuin järjestäjien odotus oli.

Poliisi arvioi väkimääräksi yli 8 000 henkeä. Aiempien kokemusten mukaan poliisin arviot ovat tälläisten tilaisuuksien kohdalla varovaisia, jollei suoraan alakanttiin laskettuja, joten oikea luku lienee suurempi.

Naiskapina kytee vastaanotto-keskuksissa - suomalaisen naisen asema herättää ihastusta

Osa Suomeen turvapaikkaa hakemaan tulleista naisista kyseenalaistaa tutut arvot, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Vihdin Riuttarannan vastaanottokeskuksessa naisten asema ja sukupuolten tasa-arvo herättävät paljon keskustelua.

Täällä on käynnissä täysi emansipaatio, kertoo keskuksen apulaisjohtaja Marikka Bergman lehdelle.

Helsingin Sanomien haastattelema jemeniläinen Fatima kertoo, että terroristijärjestö Al-Qaidan valta-aseman vahvistuminen on huonontanut jemeniläisnaisten asemaa huomattavasti.

Fatima työskentelee nyt nelihenkisen metsäporukan esimiehenä. Hänen mukaansa hänen miehellään voisi olla sanottavaa siitä, että vaimo työskentelee ulkotöissä.

En aio kuunnella miestä. Sanon vain, että nyt ollaan Euroopassa.

Nopeat nettiyhteydet leviävät hitaasti

Laajakaista kaikille -hanke jäi puolitiehen. Pohjois-Savossa nopeiden yhteyksien rakentaja päätyi yrityssaneeraukseen.

Siilinjärven ainoalla luomumaitotilalla Pohjois-Savossa tehdään kirjanpitohommia. Tietokone on viljelijälle nykyään traktorin veroinen työväline.

”Eläinrekisteri, teuraskuljetukset, laskunmaksu”, isäntä Markku Lyytinen luettelee.

Hänen nettiyhteytensä on mobiililaajakaistan eli ”mokkulan” varassa. Taloon piti tulla nopea valokuitu osana valtakunnallista Laajakaista kaikille -hanketta. Rakentaminen jäi kuitenkin kesken, kun Rautavaaran tietoverkko-osuuskunta (RTVO) hakeutui yrityssaneeraukseen.

RTVO oli syrjäkylien laajakaistarakentamisen pioneeri. Se perustettiin vuonna 2010, kun suuret operaattorit eivät kiinnostuneet haja-asutusalueen nettiyhteyksistä.

Suomen hallitus teki periaatepäätöksen Laajakaista kaikille -hankkeesta vuonna 2008. Hanke käynnistettiin seuraavana vuonna. Tavoitteena oli saada sadan megabitin nettiyhteys vähintään kahden kilometrin päähän lähes kaikista kotitalouksista vuoden 2015 loppuun mennessä.

Ensimmäinen yllätys oli, että suuret teleoperaattorit eivät kiinnostuneet kiinteän verkon rakentamisesta, vaan ryhtyivät panostamaan mobiililaitteiden 3g- ja 4g-verkkoihin. ”Oli pettymys, että tahot, joilla olisi ollut rakentamiseen hartioita, eivät lähteneetkään mukaan”, toteaa ylitarkastaja Pauli Pullinen liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Suomesta tulossa tiedemaailman hylkiö

”Yritimme turhaan palkata ulkomaista huippuosaajaa”

Suomalaisen tieteen ja tutkimuksen taso uhkaa rapautua pahasti, kun sekä kotimaiset että ulkomaiset tekijät välttelevät jo Suomen tiedemaailmaa. Vikaa on sekä hallituksessa että sen edeltäjissä kuin myös yliopistoissa itsessään, sanoo syöpätutkimuksen professori Jukka Westermarck Turun Yliopistosta.

Äskettäin oppositiopuolue vihreiden jäseneksi liittynyt Westermarck kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan, että hallituksen leikkaukset ja tiedevihamielisyys alkavat jo näyttää tehonsa.

Moni suomalainen huippututkija on jo jättänyt maan, ja nyt alamme todistaa esimerkkejä toisenlaisesta aivovuodosta, Westermarck kirjoittaa.

Putinin ex-avustajan kuoleman takana rikos? Ei kuollutkaan sydän-kohtaukseen

Gazprom-Median entinen johtaja, Vladimir Putinin neuvonantaja ja mediaministeri kuoli ruhjevammoihin.

Hotellihuoneesta USA:n pääkaupungista Washingtonista viime marraskuussa kuolleena löydetyn Mihail Lesinin kuolinsyy on selvinnyt. Kuolemansyyntutkijanvirasto ja poliisi kertoivat torstaina, että Lesin kuoli ruhjevammoihin.

Lesinin kuoleman yhteydessä venäläinen RT-tv-kanava kertoi miehen omaisen sanoneen, että Lesin menehtyi sydänkohtaukseen. Tämä tieto ei pitänyt paikkaansa.

Hesburgerin Salmela tylynä yhteiskunta-sopimuksesta

Sosiaaliturva on vienyt suomalaisten työhalut

Pikaruokaketju Hesburgerin nokkamies Heikki Salmela sanoo Suomen nousevan talousahdingosta vain lisäämällä työn tekoa. Ylen Kova talous -verkkohaastattelussa Salmela on huolissaan suomalaisten työmotivaatiosta, joka on hänen mielestään heikentynyt sosiaaliturvan takia. Salmela nostaisi työn viikkotunnit nykyisestä 40:stä 45:een.

Salmela katsoo yhteiskuntaa suuren työnantajan Hesburgerin johtoportaasta. Runsaasti palstatilaa saanut yhteiskuntasopimusneuvottelu ei häntä vakuuta.

"Jokainen tehoton yksilö on vientituotteen hinnassa".

Maahanmuuttajat mahdollisuus, jos heidät saadaan töihin.

Sosiaaliturva on vienyt suomalaisten työmotivaation.

Kolmekymppinen ei kuulu koulunpenkille.

Kokemuksesta voin sanoa, että meillä on aivan turha järjestelmä, joka neuvottelee näistä työehdoista. Jos me purettaisiin yleissitovuus työehtosopimuksista ja laitettaisiin työlakeihin minimiehdot, jotka ovat oikeudenmukaiset ja kohtuulliset, niin meidän ei tarvitsisi joka vuosi näitä asioita säätää, Hesburgerin hallituksen puheenjohtaja Heikki Salmela sanoo.

Avoin kirje Hesburger-pomolle: Tarjoamallasi 4 tuntia viikossa -sopimuksella ei elä

Sosiaalisessa mediassa leviää vauhdilla pikaruokaketju Hesburgerin perustaja Heikki Salmelalle osoitettu avoin kirje.

Kirjeessä myyjä, luottamusmies ja PAM:n valtuuston jäsen Anne Nyman kritisoi Salmelan lausuntoa siitä, kuinka viikkotyötunnit tulisi nostaa 40:stä 45:een. Salmela on moittinut julkisesti suomalaisten työmotivaatiota.

Hyvä Heikki Salmela

Mainitset myös, että "meidän ei tarvitsisi leikata niin paljon, kun vain ruvetaan tekemään töitä".

Mielenkiinnolla lähdin erääseen Hesburgeriin kyselemään, miten Sinun firmassasi teetetään ja tehdään töitä. Siellä varmasti toimitaan esimerkillisesti, vai mitä?

Voitko kuvitella hämmästystäni, kun työntekijät murheellisina selittivät, että kukaan heistä ei saa tehdä kokopäivätöitä paitsi ravintolapäällikkö? Työhaluja ja -kykyjä olisi, mutta sopimustunnit ovat todella surkeat. Toiseen Hesburgeriinkaan ei uskalla vaihtaa, koska tarjolla on vain neljän tunnin (kyllä, luit aivan oikein: neljän tunnin!) viikkotyösopimuksia.

Tarjoamallasi työllä ei elä. Neljän tunnin, tai kymmenenkin tunnin viikkosopimus on aivan vitsi, jos puhutaan ihmisestä, joka tekee tätä työtä päätoimisesti eikä asu vanhempiensa luona.

Pohdin tätä taustaa vasten, tarkoititko sanoa, että neljä tuntia ei riitä - siinä olen kanssasi aivan samaa mieltä. On pilkantekoa edes tarjota tuollaista työsopimusta.

Jos nyt ihan tosissaan puhutaan, niin mielestäni on irvokasta, että joku vaatii 45 tunnin työviikkoja työntekijöille, kun palvelualojen suurimpia ongelmia on vastentahtoinen osa-aikatyö. Työtä voidaan teettää vaikka kuinka pienillä tuntimäärillä ja millä tahansa perusteilla.

Tiesitkö muuten, että työsopimuslain mukaan työnantajan on aina tarjottava töitä jo palveluksessaan oleville osa-aikaisille työntekijöille ennen uusien työntekijöiden palkkaamista?

Hesburgerin viesintäpäällikkö Heini Santos kertoo, että yleisen viestintäohjeen mukaan henkilöstöä ohjeistetaan välittämään Hesburgeria koskevat median yhteydenotot viestintäpäällikölle.[Lähde: Länsiväylä 9.3.2016]

Langaton lihalämpö­mittari keräsi miljoona­
rahoituksen ja tuhansia ennakko­tilauksia

Meater-lihalämpö­mittari on tuottanut netissä kaksi miljoonaa dollaria, vaikka itse tuotetta saadaan vielä odottaa.

Langatonta lihalämpömittaria on himoittu netissä jo 15 000 ennakko-ostoksen verran. Jättimäinen luku, kun kyseessä on tuote, jota ei vielä ole.

Kickstarter-joukkorahoitusalustassa Meater-mittari keräsi viime syksynä kuukaudessa 1,2 miljoonaa dollaria lähinnä yhdysvaltalaisilta ruoanlaittajilta. Myöhemmin summa on kasvanut jo lähes kahteen miljoonaan.

Ulkomaan­
puheluilla on Pohjois-Koreassa ankarat seuraukset

Pohjoiskorealaiset ovat kehittäneet useita keinoja, joilla rangaistuksilta voi välttyä.

Kiinni jääminen puhelusta ulkomaille voi tietää PohjoisKoreassa vuosien vankeusrangaistusta maan pahamaineisilla vankileireillä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin keskiviikkona julkaistu raportti.

Amnestyn mukaan Pohjois-Korea on kiristänyt erilaisten viestintätekniikoiden valvontaa entisestään sen jälkeen, kun nuori diktaattori Kim Jong-un nousi valtaan vuonna 2011.

”Kim Jong-un perustelee sortoa tarpeella pysäyttää ’kapitalismin virus’, mutta absoluuttinen kontrolli tähtää tosiasiassa maan järkyttävän ihmisoikeustilanteen peittelyyn ja ympäröivän maailman todellisuuden pimittämiseen pohjoiskorealaisilta”, toteaa Suomen Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio tiedotteessa.

Perussuomalaiset taas Ylen kimpussa

Hakkaraisen tiukka linjaus Ylestä: ”100-150 miljoonaa budjetista pois, ruotsinkielistä ohjelmistoa karsittava, monikulttuurisuuden tukeminen poistettava Yle-laista”

Hakkarainen: ”Yle on kuin Neuvostoliitto”.

Hakkaraisen arvion mukaan Yle vääristää koko media-alaa ylivertaisten resurssiensa turvin.

Verorahoituksella toimiva, nykyinen Yle on kuin Neuvostoliitto. Vanhoja rakennelmia voidaan keinotekoisesti pitää pystyssä, koska mitään tulosvastuuta ei ole. Markkinavetoinen media joutuu supistamaan toimintojaan nyt, kun ajat ovat huonot, mutta Ylen ei tarvitse sopeutua tilanteeseen.

Hakkarainen sanoo, ettei Ylen asema enää ole sama kuin se on ollut kuin vuosikymmeniä sitten.

Mediapalveluita on nyt tarjolla valtavasti ja digiajalla kynnys kenelle tahansa ryhtyä tuottamaan sisältöjä on madaltunut. Monipuolisen mediakentän tavoitteen kannalta näin pitääkin olla.

Kansanedustaja myös nostaa esille Ylen ruotsinkielisen ohjelmiston kustannukset. Niihin hupenee yhtiön kuluista kymmenisen prosenttia vaikka ruotsinkielisten osuus Suomessa on noin viisi prosenttia.

”Linjaus monikulttuurisuuden tukemisesta on tarpeeton”

[Oletko tosissasi Hakkarainen?]

Lakialoite Yle-veron poistamiseksi

Selänteen Twitter-tilillä palattiin raiskaus-aiheeseen sai murskakritiikkiä

Entisen jääkiekkoilija Teemu Selänteen Twitter-tilillä on jälleen otettu kantaa Selänteen taannoiseen blogikirjoitukseen, jossa hän kritisoi Suomen turvapaikkapolitiikkaa sekä raiskauksista annettavien tuomioiden pituutta.

Selänne kertoi blogissaan, että turvapaikanhakijat olisivat joukkoraiskanneet hänen ystävänsä alaikäisen tyttären. Ylen selvityksen mukaan kyseistä raiskausta ei kuitenkaan ole tapahtunut Suomessa ainakaan syyskuun 2015 jälkeen, kun Suomeen alkoi tulla turvapaikanhakijoita kiihtyvällä tahdilla.

Kohu sai alkunsa tammikuun lopulla, kun Selänteen Twitter-tilillä sanailtiin Suomen pakolais- ja turvapaikkapolitiikasta. Selänne julkaisi aiheesta blogikirjoituksen, jota ei sittemmin ole halunnut kommentoida.

Media on ollut oudon haluton tutkimaan.

Musertavan synkkä Son of Saul

”Ollaan tappokoneen sisällä – pimeyden ja hulluuden keskellä”

Ohjaajan mielestä Schindlerin lista on imelä sankaritarina.

Esikoiselokuvaksi Son of Saul on saavuttanut poikkeuksellisen paljon. Ensin se palkittiin Cannesissa Grand Prixillä, festivaalin kakkospalkinnolla ja nyt se on voittanut myös parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin. Voitto oli Unkarin toinen.

Oscaria voi pitää yllättävänä. Elokuva on poikkeuksellisen lohduton. Sen kuva Auschwitz-Birkenausta ei tarjoa pienintäkään suvantoa tai sentimentaalista helpotuksen hetkeä. Päähenkilö, juutalainen Saul on sonderkommando, jonka tehtävä on ihmisten konkreettinen hävittäminen: uhrien vieminen kaasukammioon, ruumiiden kantaminen ulos ja tuhkan kaataminen jokeen.

Mielenterveys on suhteellinen käsite näissä oloissa, mutta kun Saul uskoo löytäneensä ruumiiden joukosta oman poikansa, on selvää, että kyse on viimeisestä harhasta helvetin keskellä.

”Ei tässä mitään satua lähdetty tekemään”, toteaa ohjaaja László Nemes.

”Ollaan tappokoneen sisällä – pimeyden ja hulluuden keskellä”

Massiiviset B-52-koneet pommittamaan Isisiä

Yhdysvaltain massiiviset B-52-pommikoneet lähetetään iskemään Isis-järjestöä vastaan. Toisin kuin aikaisemmin, suunnitelmissa ei ole suorittaa massapommituksia.

Pommikoneet lähetetään Syyrian alueelle huhtikuussa. Koneet toimisivat mahdollisesti Qatarista käsin.

Asiantuntija poimi sopimuksen voittajat ja häviäjät

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen on laskenut, ketkä ovat vaikeuksiin ajautuneen kilpailukykysopimuksen voittajia ja häviäjiä.

Kilpailukykypaketin suurimpia voittajia ovat ne työttömät, jotka mahdollisesti työllistyvät paketin johdosta, hän sanoo.

Kärkkäinen keskittyy ehdotetun työntekijöiden sosiaalivakuutusmaksujen yli kahden prosenttiyksikön korotuksen vaikutusten arviointiin.

Raaka lapsen­murha kuohuttaa Moskovaa, mutta valtion tv-kanavat ovat hiljaa

Moskovan tv-pomojen päätös olla uutisoimatta raakaa lapsenmurhaa näyttää monien silmissä poikkeukselliselta, kirjoittaa HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala.

Viikon ykköspuheenaihe Moskovassa on epäilyksettä Gjultšehra Bobokulova, 38, joka netissä ja otsikoissa tunnetaan paremmin nimellä tappaja-lastenhoitaja.

Uzbekistanilainen Bobokulova ilmestyi maanantaiaamuna Oktjabrskoe poljen metroasemalle, jonne keskustasta on kymmenen minuutin metromatka. Mustaan hijabiin pukeutunut nainen otti kassistaan lapsen pään ja huusi Allah akbar, Jumala on suuri. Älypuhelimet ehtivät kuvata esitystä ainakin puoli tuntia ennen kuin poliisi pidätti Bobokulovan.

Tositarinoita hullujenhuoneelta

Sain juuri hetki sitten yhteydenoton Turun Sanomien toimittajalta. Hän on sama toimittaja, joka alun perin paljasti Kupittaan suljetun osaston potilaiden pahoinpitelyt. Hän ilmoitti, että tämä blogipostaus A1-osaston väärinkäytöksistä on iso osasyyllinen asian paljastumiselle.

Hänen mukaansa tietyt tahot olivat lukeneet tämän postauksen ja päättäneet sen jälkeen toimia ja avata vihdoin suunsa. Näin bloggaajakin voi vaikuttaa maailmanmenoon, koska nyt uutinen on ollut kaikissa medioissa. Toimittajan mukaan tutkimustyö jatkuu ja poliisikin parhaillaan tutkii myös kaikkien muiden osastojen hoitajien rikoksia Mielenterveyslakia kohtaan…

Pari vuotta sitten tein surullisen kuuluisan statuspäivityksen Facebookkiin, joka lähti kulovalkean tavoin leviämään Feissarimokissa. Se taitaakin olla yksi sivuston jaetuimmista jutuista. Se aiheutti laajan kommenttiryöpyn ja myös Skepsis ry alkoi tutkia sen todenperäisyyttä.

Statuksessani kerroin kuinka menin hakemaan lääkäriltä migreenilääkettä ja hän ei uskonut, että olen moottorisahajonglööri tai ollut Pohjois-Koreassa. Loppupäätelmänä hän teki M1-tarkkailulähetteen ja minut pakotettiin poliisin toimesta A1-psykoosiosastolle ja eristysselliin. Silloin tällöin pubissa istuessani joku tulee tilanteesta kyselemään, joten nyt haluan kertoa faktoja tilanteen taustoista, jotta voin ohjata kyselijät jatkossa tänne.

Brittilehti lataa: Suomessa on käynnissä susien ”joukkomurha”

Arvostettu brittilehti Guardian nimittää Suomen susijahtia ”joukkomurhaksi” ja ”teurastukseksi”. Suomen riistakeskus tyrmää väitteet: Suomella on ”vissi tarkoitus” hoitaa susikantaa kestävästi.

Suomessa on tapahtunut joukkomurha. Maassa, joka korostaa kestävää kehitystä, on tänä talvena teurastettu kolmannes se susikannasta, kirjoitti Guardianin luontotoimittaja Patrick Barkham maanantaina jutussa, joka on otsikoitu: Yhäkö Suomessa pelätään isoa pahaa sutta?

Hän kertoo lukijoilleen, että Suomessa on ammuttu 75 sutta elokuun lopun jälkeen. Niistä 43 metsästysluvan mukaisesti ja loput ”ongelmasusina”, joiden ampumisen laki sallii.

Barkham kiittelee EU-direktiivejä, jotka ovat hiljalleen lisänneet uhanalaisten petojen, kuten susien, ilvesten ja karhujen määrää Euroopassa. Hän muistuttaa, että Italiassa ja Espanjassa on varsin laaja susikanta, kuten myös Saksassa, jossa on yhtä paljon susia kuin Suomessa. Vaikka Saksassa ihmisasutusta on huomattavasti Suomea tiheämmässä.

Enää Trump ei naurata

Trump on jo kannattanut kidutuksen palauttamista ja luvannut sulkea Yhdysvaltain rajat muslimeilta – laittomia toimia molemmat. Hän on kierrellyt Ku Klux Klanin tuomitsemisessa ja kutsunut meksikolaisia raiskaajiksi ja rikollisiksi – mauttomia lausuntoja molemmat.

”Tulinen debatti Ku Klux Klanista vuonna 2016. Kuka olisi uskonut?” kysyi The New York Times -lehti etusivullaan.

Ongelma on se, että Trump lupaa kaiken kertomatta, miten hän toteuttaisi lupauksensa. Hän sanoo rakentavansa Meksikon rajalle muurin, pakottavansa Applen palauttamaan kännykkätuotannon Kiinasta Yhdysvaltoihin ja panevansa Lähi-idän maat maksamaan syyrialaispakolaisille turvapaikan, jotta nämä pysyvät poissa Yhdysvalloista.Muun muassa.

Venäjän ja Suomen rajaliikenteeseen tiukennuksia – ”Haluttiin varmistaa, että aiempi häiriötilanne ei toistuisi”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja sisäministeriö kertoivat keskiviikkona yksityiskohtia sopimuksesta, jonka on määrä säädellä rajaliikennettä Suomen ja Venäjän välillä Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikoilla.

Sopimuksesta kerrottiin tiistaina Niinistön ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaamista seuranneessa tiedotustilaisuudessa. Sopimuksen idea on rajoittaa rajanylitystä väliaikaisesti kahdella Pohjois-Suomen rajanylityspaikalla.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Sallassa ja Raja-Joosepilla rajan yli pääsevät vain suomalaiset, venäläiset sekä valkovenäläiset. Valkovenäläisten oikeutta rajanylitykseen perustellaan Venäjän ja Valko-Venäjän tiiviillä liittolaissuhteilla.

Belgian turvallisuus-palvelulle annettiin täsmällinen varoitus terrori-iskusta

Belgian turvallisuuspalvelulle ja muidenkin länsimaiden tiedustelupalveluille annettiin täsmällinen varoitus Belgiaan tehtävästä terrori-iskusta, kirjoittaa Haaretz-lehti.

Lehden mukaan Belgian turvallisuusviranomaisilla oli varmuudella tietoa siitä, että terroristit suunnittelivat iskuja lentokentälle ja mahdollisesti myös metroon.

Suorasta varoituksesta huolimatta iskuihin ei varauduttu riittävästi.

Yksi tekijöistä pakenee paikalta – toistaako Isis samaa kaavaa Euroopan iskuissa?

Tekijän tarkoituksellinen pakeneminen voi lisätä mediahuomiota, mutta se on myös strateginen riski, arvioivat tutkijat.

Brysselin maanantaisessa terrori-iskussa saattaa toistua sama kaava, joka nähtiin Pariisin terrori-iskujen yhteydessä viime marraskuussa.

Tuolloin kymmenen hengen terroristijoukon jäsenistä yksi hylkäsi jostakin syystä räjähdeliivinsä ja katosi paikalta.

Karkuri oli Salah Abdeslam, jonka Belgian poliisi pidätti neljän kuukauden piileskelyn päätteeksi Brysselissä Molembeekin lähiössä viime perjantaina. Pidätystä edelsi kuukausien ihmisjahti Belgiassa ratsioineen ja korotettuine turvatasoineen.

Ajojahti varmisti sen, että Isis-järjestön Eurooppaan kohdistama uhka pysyi pitkään otsikoissa.

Isku Euroopan ytimeen

Eurooppa on pysähtynyt seuraamaan EU:n hallintopääkaupunkia vavahduttaneita iskuja.

Ainakin 30 ihmistä on kuollut ja jopa yli 200 loukkaantunut tiistaina aamulla tapahtuneissa räjähdyksissä Brysselin kansainvälisellä lentokentällä ja metroasemalla lähellä EU-rakennuksia. Tiedot kuolonuhrien ja loukkaantuneiden määrästä ovat vaihdelleet päivän aikana.

Tallentuivatko Brysselin iskuista epäillyt lentokentän valvonta-kameraan? Tämä kuva leviää nyt maailmalla

Bryssel220316

Useat belgialaiset tiedotusvälineet ovat julkaisseet kuvan, jonka kerrotaan esittävän Zaventemin lentokentän iskusta epäiltyjä kolmea miestä.

VTM-televisiokanava kertoo saaneensa oikeudelta vahvistuksen siitä, että kuvassa olevia miehiä epäillään Zaventemilla tehdystä iskusta. Kanavan mukaan kuvassa esiintyvää, vaaleaan takkiin pukeutunutta miestä etsitään yhä.

Brysselin lentokentällä oli kolmaskin pommi

Turvallisuusjoukot löysivät pommin ennen sen räjähtämistä ja räjäyttivät sen hallitusti.

Turvallisuusviranomaiset ovat tiistain aikana räjäyttäneet muualla Brysselissä ainakin kahdessa paikassa epäilyttävän esineen. Toinen tuhottiin Maelbeekin metroasemalla ja toinen Brysselin yliopistolla. Viranomaisten mukaan nämä tuhotut esineet eivät sisältäneet räjähteitä.

Yhdysvaltalaisviranomainen kertoi uutistoimisto AP:lle, että Brysselin iskuissa käytetyt räjähteet vaikuttivat pitkälle kehitetyiltä. Tutkijat selvittävät AP:n lähteen mukaan ovatko räjähteet samanlaisia kuin Pariisin iskuissa käytetyt.

Donald Trump: USA:lla ei ole enää varaa puolustaa Eurooppaa

Republikaanien johtavan presidenttiehdokkaan Donald Trumpin mielestä Yhdysvaltojen ei tarvitse puolustaa Eurooppaa entiseen tapaan.

”Ei meillä ole enää todellakaan varaa siihen”, Trump sanoi The Washington Post -lehdelle maanantaina. ”Nato maksaa meille omaisuuden, ja tiedän, puolustamme Eurooppaa Naton avulla, mutta käytämme siihen paljon rahaa.”

Hänestä Yhdysvaltain roolin Natossa tulisi lähivuosina ”merkittävästi pienentyä”.

Trump haluaa Euroopan kanssa uuden diilin

Jotkut suomalaiset ajattelevat, että Yhdysvallat huseeraa maailmalla kuin norsu posliinikaupassa särkien kaiken mikä tielle sattuu. Hyökkäys Irakiin vuonna 2003 johti osaltaan nykyiseen kaaokseen Irakissa ja Syyriassa.

Mutta entä jos Donald Trump voittaisi presidentinvaalit ja Yhdysvallat todella vetäisi joukkojaan kaikkialta?

Eivätkö aikuiset voi jättää edes lapsia rasistisen vihansa ulkopuolelle?

Rima putosi kovaa kolahtaen maahan eilen palmusunnuntaina, kun perussuomalaisen puolueen jäsen ja Tampereen perussuomalaisten varapuheenjohtaja Terhi Kiemunki kirjoitti Facebook-seinälleen erittäin ilkeitä ja rasistisia kommentteja virpomassa kiertäneistä lapsista.

Kommentteja lukiessa tuli mieleen, oletteko te noiden vastenmielisten tekstien kirjoittajat äitejä ja isiä.

Herätkää poliittiset päättäjät – Suomi on sairastunut, ja taudin nimi on avoin rasismi

Tästä on tultava teema, johon jokainen itseään kunnioittava poliitikko tarttuu. Siitä on puhuttava ja siitä on syytä pitää hätäistuntoja, koska tämä meno ei voi jatkua, jos haluamme säilyttää sen Suomen, josta olemme pitkään saaneet olla ylpeitä.

He olivat lapsia, jotka Kiemunki oli päätellyt muslimeiksi, koska heilläkin oli huivit päässä. Ei ole vaikea arvata, kuinka kommentointi kulki tuosta eteenpäin. Kiemungin seinälle postattiin kuvia pekonista virpomispalkkiona ja irvailtiin kondomien jakamisesta.

Kommentteja lukiessa tuli mieleen, oletteko te noiden vastenmielisten tekstien kirjoittajat äitejä ja isiä.

Kuinka voi ylipäätään olla mahdollista, että aikuiset ihmiset eivät voi jättää edes lapsia rasistisen vihansa ulkopuolelle? Lapsia, jotka ovat syyttömiä siihen vihamieliseen ilmapiiriin, joka yhteiskunnassamme tällä hetkellä on, ja jotka joutuvat siitä kuitenkin kärsimään.

Perus-suomalaisten kansanedustaja virpojia pilkanneesta Kiemungista

"Ei mitään mahdollisuutta jatkaa luottamustehtävissä"

Perussuomalaisten paikallispoliitikon Terhi Kiemungin kommentit maahanmuuttajataustaisten lasten virpomisesta saavat tuomion puoluetovereilta. Kansanedustaja Tiina Elovaara vetoaa puoluehallitukseen, jotta Kiemunki erotetaan kaikista luottamustoimista. Pirkanmaan piirihallituksen puheenjohtajan mukaan piiri arvioi Kiemungin aseman.

Terhi Kiemungin asema perussuomalaisten piirihallituksessa menee harkintaan. Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Veijo Niemi kertoo, että Kiemungin asemaa piirin varapuheenjohtajana käsitellään seuraavassa piirihallituksen kokouksessa huhtikuun alussa.

[ Tuskin aiheuttaa mitään toimenpiteitä, jos Timo Soinin kommentti pitää, "Ja se on siinä". ]

Onko Nordean röyhkeydellä rajaa?

”Suomi, toivoton tapaus”, julistaa Nordea tiedotteessaan (HS Talous 16.3.). Onko ruotsalaispankin röyhkeydellä enää mitään rajaa? Väite on perusteeton, eikä sellainen sovi pankkiperinteeseen, joka vaatii edes hieman arvokkuutta.

Jos Nordea ei vedä lausuntoaan takaisin, en aio kantaa hiekkaa kengissäni pankin konttoreihin, vaan vaihdan pankkia.

Paavo Lipponen entinen pääministeri, Helsinki

Paavo Lipponen vihjailee Nordean yrittäneen peukaloida luottoluokituksia

Nordean pääekonomisti: ”Absurdi väite”

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju ihmettelee, mistä Lipposen väitteet ”luottoluokituksen alentamisen kerjäämisestä” ovat peräisin.

Lipponen kutsuu Suomen kutsumista ”toivottamaksi tapaukseksi” ylimielisyydeksi. Mitä mieltä itse olette raportin ja tiedotteen otsikoinnista?

”Otsikko viittaa koko Nordean talousennusteeseen. Tiedotteen otsikossa ei ollut kysymysmerkkiä, koska ajattelimme, että se olisi parempi niin. Otsikko kuitenkin vastaa ennusteen sisältöä: siinä viitataan koko Euroopan unionin ja globaalin talouden – sekä tietenkin myös Suomen – tilaan. Tiedotteen tekstissä ei kuitenkaan sanota, että Suomen tila olisi toivoton.”

Onko arvio Suomen ongelmista perusteeton, kuten Lipponen väittää?

”On kamalaa ajatella, etteikö Suomella olisi kilpailukykyongelmia. En ole maalannut Suomea suohon, mutta on edesvastuutonta väittää, että kaikki olisi kunnossa.”

Otsikko ei siis ihan vastaa sisältöä?

"Vastaa. Se, että onko otsikossa kysymysmerkkiä vai ei...joidenkin äidinkielen oppien mukaan ei laiteta välimerkkejä otsikkoon."

Valituksia enemmän kuin koskaan

Asukkaat kertovat turhauttavista taisteluista rakennusvirheiden korjaamiseksi

Joka vuosi monet suomalaiset pettyvät uuteen kotiinsa, ja alkaa kinastelu rakennusliikkeen kanssa virheiden korjaamisesta – Miksi samoja virheitä tehdään vuodesta toiseen?

Sen piti olla unelmien koti. Oli kevät 2012. Nelihenkinen perhe tarvitsi lisää tilaa.

Punnittuaan eri vaihtoehtoja perhe päätyi tekemään kaupat tunnetun talotoimittajan kanssa.

Omakotitalon piti valmistua Pohjois-Helsinkiin saman vuoden marraskuussa avaimet käteen -periaatteella.

Valmistumisaika läheni, mutta tontti pysyi tyhjänä. Kauppoja tehdessään perheelle oli kerrottu talotoimittajan ainutlaatuisesta menetelmästä, jolla muuttopäivä tiedettiin varmaksi etukäteen.

”Panimme asuntomme myyntiin, mutta pian huomasimme, että uuden talomme pystytyspäivä siirtyi koko ajan myöhemmäksi. Olimme huolestuneita talon valmistumisesta, mutta meitä rauhoiteltiin, ettei ole mitään hätää. Aikataulut pitävät”, kertoo perheen isä.

Viikon kielikuva

Pääministeri Juha Sipilältä on totuttu kuulemaan mitä kummallisempia kielikuvia ja havaittavissa on Sipilän prosessikaavioiden kiemuroiden aiheuttaneen muissakin poliitikoissa migreenikohtausten kaltaista sekavuutta puheessa, jota kansa ei ymmärrä.

Sori siitä, tulppa lähtee paatista, lähden pois – katso nykyisen hallituksen kummallisimmat lausahdukset

1. Sipilä: "Toivottavasti tulppa lähtee paatista".
2. Stubb: "Sori siitä".
3. Jussi Niinistö: "Lähden pois".
4. Soini: "Immonen harjataan huolella".
5. Jaskari: "Hei, me kehitetään!".

Leikkausten lisäksi hallitus on tullut tunnetuksi erikoisista kielikukkasistaan.

Sipilä selitti tulppa-vertaustaan lapsuuden rapureissuilla

Perjantaina Sipilällä oli vastaus valmiina, miksi hän käytti ontuvankuuloista vertausta.

Kun pikkusällinä lähdettiin rapumertoja kokemaan, monesti oli tulppa jäänyt veneeseen ja aika raskasta oli soutaa, jos ei ensin laskettu vettä pois ja sitten pantu tulppaa tilalle. Kyllä se on vaarallista, jos vedessä vedetään tulppa pois, Sipilä sanoi.

[ Selityksestä tihkuu pääministerin taustatiimin hiostava Google/Wikipedia työskentely. ]

”Sotkenut enemmän kuin auttanut”

Rinne helpottui PAMin ratkaisusta, hallitukselle sapiskaa

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kiittää Palvelualojen ammattiliittoa PAMia järkevästä ratkaisusta, kun se päätti lähteä erittäin tiukoin reunoehdoin mukaan neuvottelemaan kilpailukykysopimuksesta.

Sen sijaan maan hallitusta Rinne ei järkevyydestä kehu.

Hallitus on kohta 11 kuukautta säätänyt työmarkkinakuviota. Se on enemmän häirinnyt kuin auttanut järkevän lopputuloksen löytymistä, hän lataa.

Työmarkkinoille on Rinteen mielestä saatava jonkinlainen sopimus tai muuten Suomen uskottavuus sopimusyhteiskuntana, viimeinen oljenkorsi, heikkenee liian rajusti.

EK älähti PAM:n ehdosta

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on valmis siirtymään liittokohtaisiin neuvotteluihin kilpailukykysopimuksesta.

Näistä ehdoista, joita oli neljä, yksi koski omailmoitusta, ja se ei tähän sopimukseen kuulu, Häkämies sanoi tiedotustilaisuudessa.

Kiina hermostui Trumpin tölväisyistä – iski pöytään rajun Hitler-vertauksen

Kiina on joutunut Yhdysvalloissa presidenttiehdokkuutta tavoittelevan Donald Trumpin hampaisiin hänen esivaalikampanjansa aikana. Tällä viikolla kiinalaisten mitta tuli täyteen.

Trump on esimerkiksi vaatinut tuontitariffeja ulkomailla valmistetuille tuotteille ja tuonut esiin toiveensa siitä, että muun muassa Applen iPhone-tuotanto tulisi palauttaa Yhdysvaltoihin.

CNN:n mukaan Trump on tölvinyt Kiinaa jopa puhumalla englantia tietyllä aksentilla kiinalaisten liikemiesten puhetapaa matkien.

Pekingissä Trumpin nälvimisen vaikutuksia Kiinan ja Yhdysvaltain suhteisiin on väheksytty, mutta tällä viikolla mitta tuli täyteen, kun Kiinan valtion omistama Global Times tuomitsi pääkirjoituksessaan miljardöörin suurisuiseksi populistiksi, joka käyttäytyy kuin pelle hankkiakseen lisää ääniä republikaaneille.

Lehden pääkirjoituksessa todetaan Trumpin poliittisen nousun korostavan Yhdysvaltain mahdin heikkenemistä sekä demokratian puutteita. Heti perään Trump rinnastettiin fasistidiktaattoreihin.

Potilaan valinnanvapaus saattaa tuoda perhelääkärit Suomeen

”Omatiimiin” kuuluisivat yleislääkäri, sairaanhoitaja, terveydenhoitaja ja sosiaalityöntekijä. Valinnanvapauden voisi toteuttaa myös kolmella muulla tavalla, selvitysryhmä listaa.

Miltä kuulostaisi tällainen valinnanvapaus:

[Kuulostaa hyvältä, mutta tuleeko koskaan toteutumaan? Poliittinen vatulointi jatkuu aikansa kunnes kuihtuu uusien ongelmien alle.]

Sinä ja perheesi voisitte listautua asiakkaiksi haluamallenne hoitotiimille, joka tarjoaisi teille perusterveydenhoidon palveluja. Tässä hoitotiimissä olisi yleislääkäri, sairaanhoitaja, terveydenhoitaja ja sosiaalityöntekijä.

[Miksi ihminen ei voi valita vain lääkäriä ja valita sosiaalityöntekijän palvelut silloin kun tarvitsee. Moni ihminen ei ikinä elämänsä aikana tarvitse sosiaalityöntekijän palveluja. Kulutetaan valtavasti varoja omatiimien rakentamiseen, johon pystyvät vain suuret yksiköt.]

Tiimin työntekijät voisivat olla yksityisen tai julkisen työnantajan palveluksessa, mutta palvelu olisi julkisesti rahoitettua. Malli muistuttaisi vanhoja kunnanlääkäreitä tai monissa Keski-Euroopan maissa käytössä olevaa perhelääkärijärjestelmää.

Tämän ”omatiimin” voisi vaihtaa tietyin välein, esimerkiksi kerran vuodessa, jos on palveluun tyytymätön. Tavoitteena olisi kuitenkin pitkä hoitosuhde, joka parantaisi mahdollisuuksia auttaa asiakkaita myös sairauksien ennaltaehkäisyssä.

Traktorimarssi lisäsi tietoa viljelijän taloustilanteesta

Joka kolmas suomalainen ymmärtää nyt paremmin viljelijän talousahdinkoa.

Viljelijöiden taloustilanne on huono, 69 prosenttia suomalaisista arvioi viikonlopun MT-mittauksessa.

Joka kolmas kertoo, että perjantain traktorimarssin jälkeen hän arvioi viljelijöiden tilanteen huonommaksi kuin marssia ennen.

Pääkaupunkilaiset arvioivat viljelijöiden taloustilanteen hieman valoisammaksi kuin muualla asuvat. Silti heistäkin selkeä enemmistö pitää viljelijöiden tilannetta huonona.

EU-maanviljelijät eivät saa lisää tukirahaa

MTK pettyi ministerikokouksen tulokseen

Maanviljelijöille ei ole luvassa pikaista apua talousongelmiin. Ministereiden EU-kokouksessa helpotusta luvattiin hallinnolliseen taakkaan. MTK:ssa petyttiin ratkaisuun.

EU-maiden maatalousministerit eivät päässeet Brysselissä pitämässään kokouksessaan sopuun rahallisesta korvauksesta maanviljelijöille. Sen sijaan ministerit päättivät maitojauheen ja voin varastoon oston enimmäismäärien nostoista. Samalla maidontuottajille annettiin lupa sopia tuotantokiintiöistä keskenään.

Tiilikaisen mukaan moni muu maa on kuitenkin lähtenyt Suomen tavoin ajamaan viljeilijöiden hallinnollisen taakan keventämistä Euroopan tasolla.

Harkimoa kosiskeltu kokoomuksen puheenjohtaja­
kilpaan

Stubb: ”Oli se kieltämättä yllätys”

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb sanoo yllättyneensä kansanedustaja Harry Harkimon mahdollisesta osallistumisesta puolueen puheenjohtajakisaan.

Urheilulehti uutisoi maanantaina, että Harkimo on harkinnut ehdokkuutta jonkin aikaa ja kertonut aikeistaan lähipiirilleen. Harkimo sanoi illalla HS:lle, että häntä on pyydetty mukaan. Hän kuitenkin tarkensi, ettei vielä ole tehnyt päätöstä ehdokkuudesta. ”On pyydetty, että lähtisin, mutta en ole vielä miettinyt koko asiaa”, Harkimo sanoi.

Espanja paransi kilpailykykyään palkkoja alentamalla

Pilar saa 738 euroa kuussa

Espanja on noussut talouskriisistä kilpailukykyä parantamalla. Käytännössä tämä on tarkoittanut sitä, että palkkataso on laskenut monilla aloilla.

Mikäs päivä nyt on? Kuun kymmenes. Palkka on jo kulutettu, Pilar Paradiñas naurahtaa, koska muuta ei voi. Hän kuuluu sukupolveen, jonka unelmat Espanjan talouskriisi murskasi.

Nyt 38-vuotiaana hänellä on jopa koulutusta vastaava työ: puolivuotinen projekti armeijan arkistossa. Palkka on 738 euroa kuussa, vaikka työviikko 40-tuntinen.

Espanjasta löytää vain epävarmoja töitä. Palkka on hyvin pieni, vaikka työaika voi olla pitkä. Sinulta odotetaan täyttä sitoutumista. Ja lisäksi pitää olla vielä kiitollinen, koska on monia muita, jotka haluavat saman työn, Pilar sanoo.

Indeksin tehtävä on turvata ostovoima

"Talouselämä 10/2016 haastatteli minua, mutta ei ottanut sanaakaan lehteensä, jossa Suvi-Anne Siimes, Mikko Kautto ja Jaakko Kiander ruotivat kansanaloitettamme kovin sanoin.

Indeksin tehtävä ei kuitenkaan ole suojata eläkevarojamme vaan turvata eläkkeen ostovoima. Työeläkkeissä ei tehdä tasokorotuksia, vaan indeksi hoitaa ostovoiman säilymisen myös suhteessa elintason nousuun. Siksi palkkaindeksi on ainoa mahdollinen ansioturvassa.

Se, että 1960-luvulla eläkkeet nousivat joillakin aloilla palkkoja nopeammin, johtui siitä, että kansaneläke maksettiin kaikille. Nyt näin ei tehdä.

Nuorempien ikäluokkien eläkevarat olisi kuulemma syöty 2060-luvulla. Niitä ei liene vielä kartutettukaan? Eläketurvakeskuksen (ETK) laskelma, johon Eläkeyhtiö Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander viittasi, kertoo, että palkkaindeksillä rahastot kaksinkertaistuvat vuoteen 2050. Nuorille jää tuplarahastot. Täytyy luottaa, että he eivät hukkaa saamaansa perintöä.

Yli 850 professoria tyrmää hallituksen tiedepolitiikan

Juha Sipilän (kesk) yhteistyö akateemisen maailman kanssa ei ole ollut ruusuista. Hallitus on päättänyt niistää yliopistoilta neljässä vuodessa 500 miljoonaa euroa, vaikka ennen vaaleja avainministerit poseerasivat kädessään laput, joissa luki ”Koulutuksesta ei leikata!”

Hallituksen viestintä yliopistojen suuntaan on ollut onnetonta.

"Talvivaara on aikalailla riskisijoitus, tiedetään jos pistää yliopistoon yhden euron saa neljä euroa. Mikä tahansa yliopisto on hyvä sijoituskohde." Professori Kirsti Lonka

Pääministeri on puhunut ”kaiken maailman dosenteista”. Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) on vitsaillut professorien pitkistä kesälomista. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) raivostutti paimenkirjeellään, jossa hän sätti yliopistoja ”keskinkertaisista yksiköistä”.

Ugh. Nyt professorit ovat puhuneet.

”Vaatikaa mieluummin pahimpien leikkausten perumista”

Tämä oli Tuomiojan viesti ay-liikkeelle

SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja kehottaa MTV:n uutisten mukaan ammattiyhdistysliikettä vaatimaan kaikkein huonoimmassa asemassa olevien ihmisten tilanteen parantamista.

Sen sijaan että ay-liike nyt toivoo tuloveronalennuksia, sen kannattaisi vaatia pahimpien leikkausten perumista samalla summalla. Se olisi oikeudenmukaisempaa ja tukisi heikoimmassa asemassa olevaa väkeä, Tuomioja totesi lauantaina Joukkovoima hallituspolitiikkaa vastaan -mielenosoituksessa Helsingissä.

Ministeri Tiilikainen lupasi, että Maaseutuvirasto otetaan tiukkaan ohjaukseen

Satojen traktoreiden vastalauseparaati vyöryi Helsingin keskustaan perjantaina, kun maanviljelijät vaativat mielenosoituksessa kartellien ja byrokratian purkua ja ”ruoan halpuuttamisen” lopettamista.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton tiedotteen mukaan paikalla oli peräti 700 traktoria.

”Kylläpä oli komean näköinen Senaatintori”, sanoi mielenosoitukseen osallistunut hiehonkasvattaja Maija Sinisalo.

”En ole kyllä noin montaa traktoria ennen nähnyt, enkä varsinkaan käynnissä. Kyllä ääntä ainakin tuli. Tuntui niskalihaksissa asti, kun vanhat Zetorit lähtivät menemään. Se on aina sellainen mielihyvän ääni, kun ne pötpöttää liikkeelle.”

Jotain reaktiota on saatu aikaan. Sehän se meidän tavoitteemme oli. Olen sen verran kyyninen, että joka tapauksessa tilaisuus oli tarpeellinen. Kun sen näki, niin sai taas virtaa jatkaa. Yksinäänhän sitä joutuu aika lailla tiloilla puurtamaan.”

Päivän kohokohta oli, kun kuuluttaja kertoi Maaseutuviraston johtajan siirtämisestä muihin tehtäviin

Lähes kaikki ohikulkijat ovat näyttäneet peukkua, kuvailee sonnitilan isäntä Mika Lähteinen. Tampereen Velaatasta Senaatintorille on traktorinsa kanssa päätynyt myös viljelijä Heikki Nätkin.

Edes joidenkin mukana tuomia olkipaaleja ei tarvinnut polttaa, sillä kaikki säilyttivät malttinsa.

Oli mistä päin viljelijöitä, niin kaikilla on sama ongelma. Tulot ovat tippuneet puoleen. Päivän kohokohta oli, kun kuuluttaja kertoi Maaseutuviraston johtajan siirtämisestä muihin tehtäviin ja koko viraston siirtymisestä ministeriön valvontaan. Sitä me olemme vaatineetkin, kertoo Nätkin.

Ministeriön mukaan Mavin ylijohtajan Leena Tenholan tehtäväkuvaa muutetaan ja virastoon otetaan uusi hankejohtaja, jonka tehtävänä on saattaa viljelijätuet maksuun ilmoitetussa aikataulussa. Tenholan kerrotaan jatkavan ylijohtajana muissa tehtävissä tämän vuoden loppuun saakka.

Näin vähän tuottaja saa ruuasta – voipaketista vain 34 senttiä

Tilastoista paljastuu, kuinka vähän tuottajat ja viljelijät saavat elintarvikkeista. Laskimme vielä, mitä tämä tarkoittaa euroissa.

Tulos on hätkähdyttävä. Hännänhuippuna on ruisleipä, josta tuottaja saa vain 3 prosenttia eli 15 senttiä kilolta. Voipaketista heruu tuottajalle puolestaan 34 senttiä.

Ei ole mitenkään tavatonta, että kauppa ja teollisuus vievät kuluttajahinnasta 70 prosenttia.

Traktorimarssin osanottaja

Maalaispoliisin ajoneuvo

"Viivan alle ei jää mitään"

Nurmijärveläinen Jukka Simanainen saapui ensimmäisenä Vantaan Kivistön parkkipaikalle. Tähtäin on marssia traktorilla Helsingin Senaatintorin mielenosoitukseen.

"Nollatulosta tehdään koko aika, ei jää mitään viivan alle mitään viljatilalla", Simanainen sanoo.

Ruuhkista ei uutisoitu ainakaan Twitterissä.

Maanviljelijät eivät elä pelkällä myötätunnolla

”Alan ahdingon perussyy on kannattavuudessa, joka on heikentynyt rajusti maailmanlaajuisen ylituotannon ja Venäjän viennin pysähtymisestä johtuvan hintojen laskun takia.

”Maanviljelijöiden huoli on syytä ottaa vakavasti, sillä nyt on ajauduttu tilanteeseen, jossa elinkelpoisiakin tiloja on vaikeuksissa laskujensa maksamisen kanssa.”

Taloudellinen tilanne on kärjistynyt Maaseutuviraston päätettyä siirtää osan viime vuoden EU-tukien maksatuksesta viikoilla eteenpäin. – – Maatiloilla eletään nyt niin kädestä suuhun, ettei tällaisiin lykkäyksiin olisi varaa.”

712 miljoonan dollarin kaivoskauppa Suomessa – Boliden ostaa Kevitsan kaivoksen

Boliden ilmoitti solmineensa First Quantumin kanssa sopimuksen, jolla se ostaa Sodankylässä sijaitsevan Kevitsan platina -kaivoksen.

Käteisellä maksettava velaton kokonaiskauppahinta on 712 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria (vajaat 650 miljoonaa euroa). Sopimuksen toteutuminen edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksyntää.

Kevitsan hankinta vastaa Bolidenin kasvustrategiaa. Kevitsa aloitti tuotannon vuoden 2012 lopussa ja on alkuvaiheessa oleva kaivos, jonka uskomme voivan tuottaa synergiaetuja muun liiketoimintamme kanssa kaivos-, rikastus-, sulatus- ja alueellisessa malminetsintätoiminnassa. Hankinta myös luo Harjavallan sulatollemme nikkelin peruskuorman, Bolidenin konserni- ja toimitusjohtaja Lennart Evrell kertoo yhtiön tiedotteessa.

Hallitukselta kaivataan konkretiaa

Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin sanoi STT:lle:, että PAM kaipaa edelleen konkreettisia linjauksia hallitukselta, jotta yhteiskuntasopimuksen suhteen voidaan tehdä uudelleenharkintaa.

Hesburger-Salmela kypsyi hetkessä ja sulkee suunsa

”Nyt ymmärrän, miksi yrittäjät eivät puhu julkisuudessa”

Hampurilaisketju Hesburgerin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Heikki Salmela ilmoittaa Puheenvuoron blogissaan sulkevansa suunsa.

Salmela joutui kahnauksiin etenkin palvelualojen ammattiliitto PAM:n kanssa sen jälkeen, kun oli ilmestynyt julkiseen keskusteluun ensin Ylen haastattelun ja sitten blogikirjoituksen muodossa. Pari viikkoa äläkkää riitti pikaruokamiehelle.

Salmela sulkee suunsa, hän ilmoittaa blogissaan.

Uskomatonta, miten lyhyessä ajassa kokoomus-ministerit tuhosivat vuosikymmenten työn

Kansanedustaja ja entinen opetusministeri Krista Kiuru (sd) kummastelee Alexander Stubbin (kok) kiitoksia nykyiselle opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok).

Valtiovarainministeri Alexander Stubb kiitti nykyistä opetusministeriä Sanni Grahn-Laasosta kokoomuksen puheenjohtajapäivien puheessaan.

Haluan myös sanoa, että Kokoomus on se puolue, jolle sivistys on yhteiskunnan kivijalka ja sitä puolustamme. Kiitos Sanni Grahn-Laasoselle työstä, jota joka päivä teet sivistyksen, koulutuksen ja osaamisen puolesta, kuului Stubbin kiitos.

Entinen opetusministeri Krista Kiuru ei niellyt mukisematta Stubbin kiitosta.

Grahn-Laasosen saavutuslistalla ovat muun muassa 1000 opettajan vähennykset peruskouluista tänä vuonna, neljänneksen leikkaus opintotukeen, megaluokan säästöt varhaiskasvatukseen ja korkeakoulutukseen sekä nuorisotakuun eli nuorten koulutukseen pääsyn alasajo.

Lisäksi Grahn-Laasonen on antanut luvan säästöjen saamiseksi lopettaa jopa 17 000 aloituspaikkaa ammatillisesta koulutuksesta, listaa Kiuru lähettämässään tiedotteessa.

Ripaus realismia perustulo-odotuksiin

Miltä kuulostaisi sosiaaliturvauudistus, joka poistaisi byrokratian ja tekisi työnteosta aina kannattavaa? Tätä ihmelääkettä meille tarjoaa idea nimeltään perustulo, joka on määritelmän mukaan vastikkeeton ja kaikille automaattisesti yhtä suurena maksettava sosiaalietuus.

Ruutupaperilla perustulo vaikuttaa hienolta uudistukselta. Mitä lähemmäs todellista maailmaa siirrytään, sitä kauemmas ideaalit ja tavoitteet kuitenkin jäävät. Lopulta realistinen perustulomalli saattaakin olla vastikkeellinen sosiaaliturvajärjestelmä, joka ei merkittävästi kannustinloukkuja poistaisi.

Puhdas perustulo olisi joko liian kallis tai sosiaaliturvan tasoa leikkaava

Jos perustulo korvaisi kaikki nykyiset sosiaalietuudet, tulisi sen tason olla hyvin korkea, jos sosiaaliturvan tasoa ei haluta laskea. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asuva työtön yhden lapsen yksinhuoltaja saa työmarkkinatukea, asumistukea ja toimeentulotukea verojen jälkeen noin 1 350 euroa kuukaudessa

Puhtaan perustulon tulisi siis olla 1 350 euroa kuukaudessa, jos tämän työttömän yksinhuoltajan tuloja ei haluta leikata. 1 350 euroa olisi kuitenkin suuri summa pienellä paikkakunnalla yksin asuvalle nuorelle. Lisäksi näin suuren perustulon rahoittaminen verojärjestelmän kautta on täysin epärealistista.

Näistä syistä johtuen Suomessa esitetyt perustulomallit ovat olleet osittaisia perustulomalleja, joissa osa nykyisistä tukimuodoista säilytettäisiin. Perustulon lisäksi maksettaisiin edelleen muun muassa asumistukea, toimeentulotukea ja ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa.

Vastikkeettoman perustulon suurimpia voittajia olisivat vanhempiensa luona asuvat nuoret

Realistisessa perustulomallissa on perustulosta jäljellä vain nimi.

Perustulokokeilun aikataulu pettämässä

"Ehkä ensi vuoden aikana, kun oikein puristetaan".

Sosiaali- ja terveysministeriö ilmoittaa edelleen nettisivuillaan, että perustulokokeilu on määrä aloittaa vuoden 2017 alusta. Asiaa selvittävän työryhmän jäsen myöntää, että aikataulu on epärealistinen.

Kanerva on Kelan yhteiskuntasuhteiden johtajan, professori Olli Kankaan vetämän työryhmän jäsen. Hän kommentoi hankkeen aikataulua eilen Sitran tilaisuudessa, jossa esiteltiin perustuloon liittyvän hack-tapahtuman tuloksia.

Järjestelmien pitää toimia hyvin, jotta saadaan rahaa maksettua kokeilussa mukana oleville henkilöille. Kyseessähän ovat oikeat ihmiset, joilla on oikeita laskuja ja oikea elämä, johon tarvitaan ihan oikeaa rahaa, Kanerva muistuttaa.

Syyttäjien mukaan Aarnion ylimääräinen varallisuus on kova näyttö syyllisyydestä

Jari Aarnion huumejutun käräjät ovat loppusuoralla. Tiistaina on vuorossa syyttäjien loppulausunto. Syytettyjen loppulausuntoja kuullaan keskiviikosta perjantaihin.

Syyttäjien loppulausunnon mukaan oikeudenkäynnin aikana on käynyt selväksi, että Aarnio on Pasilan mies, joka on käyttänyt prepaid-liittymiä huumebisneksien pyörittämiseen. Puolustuksen mukaan taas kyse on ollut huumepoliisin operaatiopuhelimista ja tietolähdetoiminnasta.

Yksi Pasilan miehen puhelimista myös takavarikoitiin Aarnion autotallista. Puhelin oli ainoa Pasilan miehen puhelin, josta keskusrikospoliisi ei ollut aikoinaan kertonut huumepoliisille, koska siitä ei ollut saatavissa takautuvia televalvontatietoja. Autotallista löydettiin erilaisista kätköistä myös muita puhelimia.

Autotallista löytyi myös muun muassa hyllyn reunaan kätketty paperilappu, jossa oli viittaus sähköpostiosoitteeseen, jota oli käytetty Hollannissa olleen kontaktin kanssa. Syyttäjän mukaan Pasilan mies ja Hollannin kontakti käyttivät sähköpostitiliä prepaid-liittymien numeroiden ilmoittamiseen. Myös Aarnion työhuoneesta löytyi lappu, jossa oli viittaus kyseiseen sähköpostiin.

Väyrysen projekti etenee: Kansalaispuolue nyt rekisteröity yhdistys

Seuraavaksi europarlamentaarikko Paavo Väyrynen aikoo hakea yhdistystään puoluerekisteriin.

Nyt konkaripoliitikon projekti on askeleen pidemmällä: kansalaispuolue on merkitty yhdistysrekisteriin. Väyrynen on kertonut asiasta blogissaan. Asian voi myös tarkistaa Patentti- ja rekisterihallituksen Yhdistysnetti-tietokannasta – Kansalaispuolue ry. on hyväksytty 8.3. 2016 kello 13.39.

142 000 jäsenen Metalliliitto asetti tiukan ehdon – Juha Sipilä ei tullut suoraan vastaan

Pääministeri kertoi, että ”veronkevennyksiä ei luvattu” kannustimena. Miljardin euron veronkevennykset kuuluivat hallituksen alkuperäisiin porkkanoihin yhteiskuntasopimukselle, mutta koska työmarkkinajärjestöjen neuvottelutulos ei vastaa hallituksen tavoitteita, ei hallitus ole sitoutunut veroaleen. Lisäsäästöjen peruminen sen sijaan on ollut hallituksen puheissa.

Neuvottelutuloksen edellytykseksi kirjatut veronkevennykset ja lisäsopeutuksen peruminen ovat muun muassa merkittävän Metalliliiton ehto sille, että se lähtisi viemään neuvottelutulosta työehtosopimuksiinsa. SAK-laisista ammattiliitoista sopimuksen ulkopuolelle on jo jättäytynyt viisi liittoa, joista merkittävin on suurliitto PAM.

Jännitys tiivistyy: Äänestääkö SAK puolesta vai vastaan – Sipilän mukaan Suomen mallia on hierottu

HS esittelee viisi kohtaa, mistä tänään tehtävässä päätöksessä on kyse. Sopimusta vastustavilla on SAK:n hallituksessa kuusi ääntä, sitä kannattavilla 14 ääntä.

Suora uhkaus Sipilälle: ”Mikäli näin ei tapahdu, Metalliliitto irtautuu”

Merkittävä SAK:lainen ammattiliitto, Metalliliitto suhtautuu ”erittäin kriittisesti” kilpailukykysopimukseen. Liiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo, että liiton mukanaolo edellyttää tiettyjen ehtojen täyttymistä.

Tämä tarkoittaa pakkolakien poistamista, puolentoista miljardin euron leikkauksista ja veronkorotuksista luopumista sekä hallitusohjelmassa mainittujen veronkevennysten toteuttamista. Mikäli näin ei tapahdu, Metalliliitto irtautuu neuvotteluista, myös keskusjärjestö SAK:n hallituksessa istuva Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo tiedotteessa.

Kulisseissa puuhataan uutta suur-mielenosoitusta

PAMin ja Metalliliiton aktiivit järjestävät kuljetuksia

Hallituksen nyrkkitervehdykset kuohuttaa kansaa.

Mielenosoitusta on valmisteltu kulisseissa samaan aikaan, kun toisaalla on yritetty saada kasaan yhteiskuntasopimusta.

Hallituspolitiikkaa vastustava kansanliike Joukkovoima puuhaa lauantaiksi 12.3. suurmielenosoitusta Helsingin Senaatintorille.

Mielenosoituksen kuljetusten järjestäjissä on ainakin Palvelualojen ammattiliiton eli PAMin ja Metalliliiton aktiiveja.

PAM pamautti yhteiskunta-sopimuksen karille

Ilo työmarkkinasovusta voi olla ennenaikainen. Perjantai-iltapäivänä palvelualojen ammattiliitto PAM pamautti keskusjärjestöjen neuvotteleman sopimuksen aika vahvasti karille.

Kun nyt neljä SAK:n liittoa ja 40 prosenttia SAK:n jäsenistöstä on ulkona yhteiskuntasopimuksesta, sopimuksen allekirjoittaminen ja hyväksyminen alkaa olla vaakalaudalla.

Suomi saa pidätellä hengitystään, työmarkkinasopu pysyy hengissä ainakin maanantaihin SAK:n hallituksen kokoukseen asti. SAK:n kapinaliitot voivat jopa kaataa koko yhteiskuntasopimuksen.

Yli 500 000 jäsenen irtautuminen sopimuksesta uhkaa – Lyly myöntää SAK:n kriittisen tilanteen

SAK:n osallistuminen yhteiskuntasopimuksen jatkoneuvotteluihin on nyt hiuskarvan varassa. Tämän myöntää myös SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.

230 000 jäsenen jättiliitto PAM:n, Suomen suurimman ammattiliiton, irtautuminen sopimuksesta on jo itsessään kova isku. Tämän lisäksi irtautujiin kuuluvat perjantaina iltapäivällä AKT, SEL ja Rakennusliitto, jolloin irtautuneiden jäsenten lukumäärä nousee kaikkiaan jo 400 000 henkeen.

40 prosenttia meidän jäsenmäärästä, Lyly toteaa Uudelle Suomelle.

Keskusjärjestöön kuuluu kaikkiaan noin miljoona ihmistä.

Voiko SAK lähteä neuvotteluihin, jos PAM:n lisäksi vielä Metalliliitto jää sivuun?

No, jos meidän kaksi suurimmasta päästä olevaa liittoa ja jäsenmäärästä yli puolet on vastaan, niin voi olla… että on parempi, etten spekuloi tässä sitä vastausta, Lyly vastaa.

Tämä Sipilän nyrkkitervehdys kuohuttaa – ”Ilakoivat, kun saavat kurittaa”

Oppositiopuolue SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen kritisoi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ”nyrkkitervehdystä” eilisessä kilpailukykypakettia koskevassa tiedotustilaisuudessa. Sipilä teki nyrkkitervehdyksen sekä oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) että valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) kanssa.

Olen saanut sosiaali- ja terveyspuolen työntekijöiltä sellaista palautetta, että on todella ikävää, että hallituksen herrat tiedotustilaisuudessa ilakoivat ja tekevät nyrkkitervehdyksiä toisilleen, kun saavat kurittaa pienipalkkaisia ja viedä heiltä ostovoiman sekä pidentää työaikaa. Nyt jo monissa paikoissa tehdään työtä jaksamisen äärirajoilla. Olisi olettanut, että ministerit olisivat nöyrästi pahoitelleet, että nämä päätökset on jouduttu tekemään, Mäkisalo-Ropponen kertoo tiedotteessaan.

Järjestöjen ja hallituksen välillä pelataan taas perinteistä Mustaapekkaa.

Nokian Renkaiden nykyjohto myi 600 000 euron optiot ennen testivilpin tulosten julkistusta

Pörssiyhtiön sisäpiiriläiset eivät saa käyttää hyväkseen sellaista julkistamatonta tietoa, jolla voi olla oleellista vaikutusta osakekurssiin.

Nokian Renkaiden nykyisen johtokunnan jäsenet ja sisäinen tarkastaja myivät syksyllä yhteensä 600 000 eurolla optioita ennen rengastesteihin liittyvien vilppien julkistamista. Johtokunnan 12 jäsenestä optioistaan luopui yhdeksän henkilöä, Helsingin Sanomien selvitys kertoo.

Kun Nokian Renkaat julkisti tiedot manipuloiduista rengastesteistä viime perjantaina, yhtiön osakekurssi laski yli seitsemän prosenttia ja optioiden 44 prosenttia. Johdon kannustinoptioiden arvo riippuu osakekurssista ja nousee ja putoaa vipuvaikutuksen vuoksi osakekurssia enemmän.

Tieto optiomyyntien ajankohdasta on kiinnostava, koska pörssiyhtiön sisäpiiriläiset eivät saa käyttää hyväkseen sellaista julkistamatonta tietoa, jolla voi olla oleellista vaikutusta osakekurssiin.

”Osingoilla palkattaisiin 240 000 työntekijää!”

Oppositiopuolue vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kertoo Facebookissa puolueensa laskeneen, että pörssiyhtiöistä osakkaille jaettavilla osingoilla työllistettäisiin 240 000 ihmistä. Arhinmäki otti asian esiin eduskunnan kyselytunnilla.

Arvoisa rouva puhemies! Kela-maksun poiston luvattiin lisättävän työllisyyttä. Kun yhteisöveroa alennettiin, dynaamisia vaikutuksia piti tulla, työllisyyttä ja investointeja. Ja mikä oli seuraus? Meillä on pahin investointilama sitten 90-luvun, työttömyys vain kasvaa. Samaan aikaan dynaamiset vaikutukset näkyvät pörssissä: osakkaille jaetaan osinkoja 11 000 miljoonaa euroa. Se on niin valtava summa, että siitä on vaikea saada käsitys, mutta se vastaa 240 000 ihmisen työvoimakuluja vuodessa yksityisellä sektorilla keskimäärin, Arhinmäki sanoi.

Pohjois-Korean Kim Jong-un määräsi ydinaseet käyttövalmiuteen

Määräys on ilmeisesti vastaus YK:n uusiin Pohjois-Korean vastaisiin pakotteisiin.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on määrännyt, että maan pitää olla valmis käyttämään ydinaseita milloin tahansa, Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA sanoo.

Uusien raketinheitinten harjoitusammuntoja seurannut Kim sanoi myös, että Pohjois-Korean asevoimien pitää jatkossa valmistautua tekemään ennaltaehkäiseviä hyökkäyksiä, koska valtion olemassaolo on uhattuna, KCNA kertoo.