DPK.fi

Hallituksen super-uudistuksesta synkkä arvio – ”Ei ole nähty eikä koettu Euroopassa sitten Neuvostoliiton hajoamisen”

Kuvitellaan, että keskushallinnon ohjauksessa tasa-arvo ja tehokkuus paranevat. Epäilen vahvasti, sanoo Kuntaliiton Reijo Vuorento sote-uudistuksesta.

Kuntaliiton apulaisjohtaja Reijo Vuorennon mukaan kunnille ei jää mitään sote-toiminnan osalta. Hän sanoo Demokraatille, että ”kaikki viedään jollekin uudelle toimijalle, josta ei vielä paljoa tiedetä”.

Kunnilta siis viedään sote-palvelujen valta ja rahat valtiovetoisille maakunnille. Kuvitellaan, että keskushallinnon ohjauksessa tasa-arvo ja tehokkuus paranevat. Epäilen vahvasti, että käy juuri päinvastoin. Jos kuntien vastuu myös rahoituksesta poistuu, kunnista tulee kuntalaistensa etujen ajajia suhteessa valtiovetoisiin maakuntiin. Ja sitten aiemmat pidikkeet poistuvat eli menot kasvavat ja ongelmat moninkertaistuvat nykyisestä, Vuorento synkistelee.

Kun pohjoismaisen hyvinvointivaltion sydän on kuntahallinto, nyt se laitetaan syrjään ja otetaan valtava loikka keskusjohtoisuuteen – ei tällaista uudistusta ole Euroopassa nähty eikä koettu sitten Neuvostoliiton hajoamisen, Vuorento kritisoi.

Aulangolle parturoitu kiipeilypuisto tappaa jalopuut – "Puut pannoitettu kuin koirat"

Kansalliseen kaupunkipuistoon kuuluva arvokas Aulangon puisto Hämeenlinnassa on osin parturoitu kiipeilypuistoksi. Puutarhuri, Dendrologian Seuran jäsen Timo Koskinen sanoo, että puut kuristuvat ja kuolevat vähitellen. Esimerkiksi jalokuuset eivät kestä rajuja leikkauksia.

Hämeenlinnan tunnetuin puisto on Aulangonpuisto, Hugo Standertskjöldin luomus Karlbergin ja Katajiston mailla. Kaupunkilaisia on kuohuttanut hotellin lähistölle rakentuva seikkailupuisto, joka on monien mielestä rakennettu aivan väärään paikkaan. Lisäksi on herännyt huoli, selviävätkö puiston puuvanhukset hengissä, kun niistä leikataan oksia ja puun ympärille rakennetaan lavoja kiipeilijöille.

Hattulalainen puutarhuri Timo Koskinen tuli julkisuuteen, koska ei voi ymmärtää, miten rantapuiston jalopuille saattoi käydä näin.

Kun otetaan puusta otetta ja puristetaan sitä kunnolla kurkusta, ei se puulle koskaan hyvää tee. Siellä on tapahtunut ylilyöntejä. En tiedä, onko tietämättömyyttä vai taitamattomuutta. Puuvanhusten paksuuskasvu ei ole mahdollista, koska kiipeilylavojen vaijerien täytyy olla kireinä. Ajan mittaan puut tuhoutuvat täysin.

Aulangon seikkailupuiston töitä saa jatkaa – somekohu ei käy valituksesta

Seikkailupuisto HugoParkin rakennustyöt Hämeenlinnan Aulangolla saavat jatkua normaalisti. Rakennusvalvonta ei löytänyt rakennustöiden tästä vaiheesta huomautettavaa.

Puiston toimenpidelupa laillistuu 19. päivä, ellei siitä valiteta. Somekuohunta ei ole ainakaan Malvialan tietämän mukaan muuttumassa valitukseksi.

Hiilihappokorkki muuttaa veden limuksi

Ulkomainen kysyntä räjähti käsistä.

Kotikäyttöinen hiilihapotuslaite oli Kaj Pelamon mielestä iso ja hankala. Niinpä hän kehitti pullonkorkin, joka muuttaa veden limonadiksi. Kuningasidea syntyi vuoden kypsyttelyn jälkeen kuin taikaiskusta keskellä yötä.

Pyörävarkaudet kasvussa – tarvitaan kunnollisia pyörätelineitä

Kaupunkeihin ja kuntiin tarvitaan laadukkaita pyörätelineitä ja kunnollisia pyöräparkkeja. Asialliset pysäköintitelineet vähentäisivät jälleen kerran kohonnutta pyörävarkauksien lukumäärää. Jotta ihmisten ilmoille pysäköityjen pyörien varkauksia voidaan vähentää, on pyörä saatava rungostaan lukittua kiinteään telineeseen.

Vanhat telineet joutavat romukoppaan

Pyörien lukituspaikkoja on oltava ripoteltuna useita pitkin kaupunkikuvaa ja kylien keskustoja, jotta niistä saataisiin vastaava hyöty. Hyvä pyöräteline ei väännä pyörän vanteita tai vahingoita muita herkkiä osia kuten vaihtajia, on riittävän tilava, jotta telinettä tulee käytettyä ja lisäksi teline on helppokäyttöinen.

”Siirrettävät, teräksestä hitsatut telineet, joihin pujotetaan eturengas, ovat aikansa eläneitä keksintöjä. Siihen pyörää ei voi lukita rungostaan, vaan etupyörä jää telineeseen ja arvokas runko lähtee matkaan.

Huoli heräsi Panama-papereista: "Median jakamat tuomiot vaarantavat oikeussuojan"

Keskuskauppakamari vaatii, että Yle luovuttaa Panama-paperit viranomaisten tutkittavaksi.

Median ei Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaan mukaan pidä ottaa itselleen tuomiovaltaa Panama-papereiden kanssa, vaan aineisto olisi syytä luovuttaa viranomaisille.

On kaikille verovelvollisille tärkeää ja oikeudenmukaisuuskysymys, että säädetyt verot maksetaan. Sen vuoksi Panama-papereista ilmenevät väärinkäytökset on Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaan mukaan selvitettävä.

Linnainmaa kehotti Ylen viime viikolla esitetyn Obs Debatt -ohjelman haastattelussa Yleä luovuttamaan hallussaan olevat suomalaisnimet veroviranomaisille, jotta nämä voisivat tutkia, ovatko kyseiset henkilöt ylipäätään verovelvollisia Suomessa ja onko veroja vältetty kielletyin keinoin.

Ylen taholta myös kerrottiin, että he valitsevat yksittäistapauksia journalistisin perustein ja kertovat niistä.

Suosittu lähiruokarengas sai Porissa rinnalleen Rehdin Kaupan Rekon

Suomen suosituimmaksi lähiruokarenkaaksi kasvanut Porin Reko saa rinnalleen uuden Rehdin Kaupan Reko Porin.

Uuden Rekon lähettämän tiedotteen mukaan suurin osa tuottajista on tullut siihen tulokseen, että on tullut aika jakautua palvellakseen asiakkaita jatkossa paremmin.

Rehdin Kaupan Reko Porin ylläpidosta vastaavat tuottajat yhdessä asiakkaiden edustajien kanssa, ja byrokratia pyritään pitämään jatkossakin minimissä.

Uusi Reko -ryhmä palauttaa mahdollisuudet tehdä ex tempore -ostoksia paikan päällä.

Sitähän ovat lukuisat asiakkaat kaivanneet. On ollut tosi hankala sanoa 85-vuotiaalle mummolle, etten voi sinulle myydä, kun et ole tilannut tuotettamme Facebookista, kertoo kosmetiikkaa, toffeeta ja fudgea myyvän Alajärven tilan Ida Alajärvi.

"Varhaiset virukset eivät tehneet rahaa, ne tekivät jekkuja"

Tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppönen on luonut nettiin sivuston, joka esittelee 1980- ja 1990-lukulaisia tietokoneviruksia. Ne olivat toista maata kuin nykyajan haittaohjelmat.

Tietokoneen näyttöruudulle ilmestyy sinipukuinen hahmo. Hahmo marssii ruudun halki, uudelleen ja uudelleen.

Äkkiseltään ei uskoisi, että kyseessä on yksi ensimmäisistä tietokoneelle tehdyistä haittaohjelmista. Mielikuva kun on toisenlainen: haittaohjelma on ei-toivottu, huomaamaton, salakavala.

Aina näin ei ole ollut, toteaa Mikko Hyppönen, tietoturva-asiantuntija ja suomalaisen tietoturvayhtiön F-Securen tutkimusjohtaja. Varhaisissa haittaohjelmissa ilmeistä on, että niiden tekijät poikkesivat nykypäivän haittaohjelmien tekijöistä.

Nykyään haittaohjelmat ovat järjestäytynyttä rikollisuutta. Niillä tehdään rahaa. Miljoonia, kymmeniä miljoonia, satoja miljoonia.

Karhuviesti juostiin harmaassa säässä

Reilut tuhat juoksijaa osallistui jälleen perinteiseen Karhuviestiin. Juosta saattoi joko Raumalta Poriin tai Eurajoelta Poriin, ja omat sarjansa oli muun muassa työpaikkajoukkueille, seurajoukkueille ja kuntojoukkueille.

Karhuviesti 2014

Angela Kainulainen, Hevoskuuri ja Miia Niittunen JKU. Kuva vuoden 2014 Karhuviestistä.

Karhuviestissä nähtiin rennon urheilun lisäksi myös kovempaa kamppailua, kun miesten seurajoukkueiden ja miesten kunto- ja erikoisjoukkueiden ankkurit olivat loppusuoralla aivan tasoissa.

Turun Urheiluliiton Joonas Lehtinen ehti kuitenkin maaliin ensin, ja oli joukkueineen seurajoukkueiden sarjan nopein ajalla 2.40.04. Miesten kunto- ja erikoisjoukkueiden sarjassa voiton vei Mikko Tolosen ankkuroima Pohjolan juoksijat ajalla 2.40.07.

Jokamiesluokan kuvauskopterit

Multikopterien uudistuneet mallit ovat entistä helpompia lennättää. Paketista nostetun kopterin saa esitteiden mukaan ilmaan ja kuvaamaan lähes kuka tahansa.

Moni kuvaaja on varmaan haaveillut näyttävistä ilmakuvista ja -videoista. Esteenä kokeiluihin ovat tähän mennessä olleet lähinnä kuvauskoptereiden hintataso ja ammattilaisten varoitukset yksinään lennättämisen ja samanaikaisen kuvaamisen vaikeudesta. Joillakin voi olla jopa omakohtaisia kokemuksia äärimmäistä keskittymistä vaativasta kopterilennätyksestä, jolloin kuvaaminen jäi sivuseikaksi ja pääasia oli pitää kopteri ehjänä ja ilmassa.

Sähköauto lähestyy läpimurtoaan

Sähköautojen yleistymisessä on ollut kaksi rajoitetta: akkujen ja hintojen rajoite. Molemmat ovat hiljalleen murtumassa.

USEIN käy niin, että hyvätkin keksinnöt jäävät hyllylle odottelemaan parempia aikoja. Esimerkiksi käy energiatehokas led-valaistus. Valoa on osattu tuottaa kauan johtamalla sähköä puolijohdekomponentin läpi. Läpimurto tuli vasta sen jälkeen, kun led-lamppujen hinnat romahtivat massatuotannon vuoksi.

Sama voi tapahtua sähköautoille. Sähköauto on ikivanha keksintö, mutta sen yleistymisen tiellä on ollut kaksi asiaa: akkujen riittämättömyys pitkiin matkoihin ja tuotteen hinta. Molemmat rajoitteet ovat murtumassa.

Ajomatkat pidentyvät ja hinnat laskevat. Sähköautot ovat olleet kaikkialla maailmassa kalliimpia kuin perinteistä moottoritekniikkaa hyödyntävät autot. Suomessakin sähköautot maksavat tuhansia euroja enemmän kuin vastaavantasoiset bensiiniautot.

Monet autotehtaat aikovat tuoda lähiaikoina markkinoille sähköautoja, joiden valmistuskustannukset – ja samalla ostohinnat – painuisivat niin alas, että ainakaan hinta ei ohjaisi perinteisiin polttomoottoria käyttäviin autoihin.

Ay-kyselyssä selkeä viesti hallitukselle

”Lomarahoja julkisella sektorilla kohdellaan eriarvoisesti”

Kolmikantaista yhteistä sopimista arvostettiin asioista päättämisen tapana maaliskuun Pardia-paneelissa selvästi enemmän kuin laeilla pakottamista, Palkansaajajärjestö Pardian puheenjohtaja Niko Simola sanoo.

Tuoreimmassa Pardia-paneelilla kysyttiin jäsenistön näkemyksiä kilpailukykysopimuksesta ja siihen liittyvästä paikallisen sopimisen edistämisestä.

Kilpailukykysopimuksen kannattajat perustelivat valintaansa muun muassa sillä, että näin voitiin välttää myös lomaoikeuteen kajoaminen ja sairausajan karenssit.

Paikallinen sopiminen koskee vain palkansaajia. EVAn kyselyssä näyttää toistuvan sama ilmiö kuin muissakin nykyisissä muutosvalmiutta mittaavissa kyselyissä. Leikkauksia ja muutoksia kannatetaan helpommin, jos ne eivät koske vastaajaa itseään.

Facebookissa "kontekstin romahdus"

Facebookin käyttäjät jakavat huomattavasti vähemmän uutisia henkilökohtaisesta elämästään kuin aiemmin, kirjoittaa uutistoimisto Bloomberg.

Sen sijaan käyttäjät jakavat nykyisin aiempaa enemmän uutisia toisilleen.

Uutistoimisto kirjoittaa, että Facebookista tihkuneiden tietojen mukaan ihmiset ovat vähemmän halukkaita kertomaan tietoja henkilökohtaisesta elämästään, kun heidän ystävälistansa on kasvanut. Pikku yksityiskohtien jakaminen entistä suuremmalle joukolle ei monien mielestä tunnu relevantilta, vaan tällaisten tietojen jakaminen on siirtynyt esimerkiksi Snapchatiin ja Instagramiin.

Uber-kuski tienasi 3 500 € / kk – Käräjäoikeus tuomitsi sakkoa ja ansiot valtiolle

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1993 syntyneen miehen 25 päiväsakkoon Uber-kyytien tarjoamisesta. Lisäksi mies joutuu korvaamaan valtiolle Uber-kyydeistä ansaitsemansa rahat, yhteensä 12 250 euroa.

Tuomio on tiettävästi ensimmäinen, joka koskee kyytipalvelu Uberia Suomessa.

Kaikkiaan oikeus katsoi miehen hankkineensa luvattomalla taksiliikenteellä rikoshyötyä yhteensä 12 250 euroa kolmen ja puolen kuukauden aikana. Tämä tuomittiin menetettäväksi valtiolle.

[ Näin Suomessa kannustetaan yrittämään. Taksilaki kaipaisi päivitystä. ]

Suomi on ainoa Pohjoismaa missä opintolainaa haetaan pankista

Lainan voi saada anteeksi vain työkyvyttömyyden, tai kuoleman, vuoksi. Muissa Pohjoismaissa lainojen ehdoissa on enemmän joustoa.

Suomi ottaa askeleen kohti muita Pohjoismaita hyväksyessään lainapainotteisen opintotukijärjestelmän.

Joustoa löytyy enemmän esimerkiksi lainan takaisinmaksuajoissa. Ruotsissa takaisinmaksuaikaa voi venyttää 25 vuoteen tai siihen saakka kunnes lainanottaja täyttää 60 vuotta.

Uusi karu havainto 1980-1995 syntyneistä suomalaisista: ”Vaikuttaa koko kansakunnan menestykseen”

Mannerheimin Lastensuojeluliiton johtava asiantuntija Esa Iivonen on huolissaan niin sanotun Y-sukupolven, eli vuosina 1980-1995 syntyneiden suomalaisten tilanteesta. Iivosen mukaan erityisen huolestuttavaa on se, kuinka nuorten aikuisten aseman heikentyminen vaikuttaa perheellistymiseen.

Iivonen toteaa blogissaan, että lasten hankintaa lykätään, lapsia hankitaan vähemmän kuin ennen ja aiempaa useampi jää lapsettomaksi. Hän varoittaa, että ilmiöstä kärsii koko Suomi, eivät vain Y-sukupolven edustajat.

Nuorten aseman heikentyminen vaikuttaa koko kansakunnan menestykseen. Syntyvyyden aleneminen heikentää myös taloudellisen kasvun edellytyksiä. Lapsiperheet pitävät yllä kotimaista kysyntää, jonka merkitys kansantaloudelle on aiempaa suurempi. Hyvällä perhepolitiikalla edistetään mahdollisuuksia perheen perustamiseen ja tuetaan vanhempia lasten kasvattamisessa. Viime vuosien aikana suunta on valitettavasti ollut toinen, Iivonen kommentoi.

Axl Smithin uhrin lakimies vahvistaa uudet rikosepäilyt: "Korvaus-vaatimukset ovat merkittävät"

Lakimies Markus Talvio arvelee, että salakatselusta epäillylle juontajalle voidaan vaatia jopa ehdotonta tuomiota.

Axl Smithin epäillään näyttäneen salaa kuvattuja seksivideoita muillekin.

Lakimies Markus Talvion päämies on yksi juontaja Axl Smithin salakatseluun liittyvän rikosepäilyn asianomistajista. Talvio kertoo Iltalehdelle perehtyneensä poliisin esitutkintaan ja vahvistaa, että Ilta-Sanomien keskiviikkona uutisoima tieto uusista rikosnimekkeistä pitää paikkansa. Esitutkintamateriaali ei kuitenkaan ole julkista.

Tapauksen esitutkinta on vielä kesken, mutta poliisi on kertonut, että salakuvauksen kohteeksi joutuneita naisia on kymmeniä. Talvio arvelee, että Smithille tullaan vaatimaan vankeusrangaistusta, koska asianomistajia ja yksittäisiä rikoksia on useita kymmeniä.

Pommerin sodan tuliainen ilahduttaa edelleen

HeimoOutola

Turun Piha & Puutarha -messujen tämän vuoden ehdottomaksi tähdeksi on noussut peruna, jonka historia sävähdyttää jopa tutkijoitakin.

Luonnonvarakeskus on saanut tutkittavakseen harvinaista maatiaisperunaa, joka on perimätiedon mukaan peräisin 1700-luvun puolivälistä. Vaaniin herkuksi kutsutulla perunalla on tiettävästi pisin viljelyhistoria Suomessa.

Islannissa kuohuu: Pääministeri ei eronnutkaan, vaan on sivussa ”määrittele-mättömän ajan”

Islannin pääministeri Sigmundur David Gunnlaugsson ei ole eronnut tehtävästään, kertoo islantilaismedia MBL. Sen sijaan hän on pyytänyt puolueensa varapuheenjohtajaa ja maatalousministeriä Sigurdur Ingi Johannssonia työskentelemään tehtävässä ”määrittelemättömän pituisen ajan”.

Vielä eilisiltana Gunnlaugsson taipui painostuksen alla ja ilmoitti eroavansa. Hänen lähtöään on vaadittu niin kutsutun Panama-vuodon paljastusten takia.

Apinavideo ei ole yksittäistapaus – kiihottaminen kansanryhmää vastaan yleistyi vuonna 2015

Valtakunnansyyttäjän virastoon saapui vuonna 2015 36 rikosta, jossa syytteenä oli kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Tämä oli 12 kertaa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Valtionsyyttäjä Anu Mantila kertoo, että kansanryhmää vastaan kiihottamisen lisääntyminen johtuu joukkoviestimissä esiintyvän vihapuheen lisääntymisestä. Toisaalta myös kansalaiset ilmoittavat aiempaa herkemmin poliisille, milloin törmäävät mielestään rikoksen merkit täyttävään vihapuheeseen.

”Meillä on kaikki keinot kritisoida fiksusti ja asiallisesti. On käsittämätöntä, että ihmiset silti sortuvat asiattomuuksiin, jopa laittomuuksiin”, Mantila toteaa.

Isä usutti 2-vuotiasta tytärtään lyömään apinalelua

Pariskunta sai sakot kiihottamisesta kansan­ryhmää vastaan

Miehelle maksettavaa tuli 300 euroa ja naiselle 240 euroa. Lisäksi he menettivät tablettikoneen valtiolle rikoksentekovälineenä.

Äänekoskelainen pariskunta tuomittiin sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan heidän tehtyään videon, jossa mies usutti parivuotiasta lasta lyömään apinapehmolelua. Samalla mies kyseli lapselta, mitä pakolaiselle tehdään ja annetaanko sille turpaan.

Nainen kuvasi alle minuutin kestävän videon, ja molemmat latasivat videon julkisille Facebook-tileilleen.

Asiasta nousi pieni kohu viime syksynä. Videota katsottiin yli 300 000 kertaa ja se levisi myös Youtubeen.

Keski-Suomen käräjäoikeus piti tekoa moitittavana, koska lasta käytettiin väkivallalla uhkaamisen välikappaleena. Käräjätuomari huomioi miehen rikostaustan ja ihmetteli, miten mies kehtasi jeesustella sillä, että videossa olisi ollut kyse vain puolustautumisesta.

Islannin pääministerillä kytköksiä veroparatiisiin – oppositio suunnittelee uusia vaaleja

Guardianin mukaan Gunnlaugsson osaomisti nykyisen vaimonsa Anna Sigurlaug Pálsdóttirin kanssa Brittiläisille Neitsytsaarille perustetun yhtiön nimeltä Wintris Inc.

Saksalaiselle Süddeutsche Zeitung -sanomalehdelle vuodetut asiakirjat paljastavat, että Islannin pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson on yksi useista maailman johtavista poliitikoista, joilla on linkki veroparatiisiin perustettuun yhtiöön.

Brittilehti Guardianin mukaan Islannin oppositiojohtajat ovat viikonlopun aikana keskustelleet siitä, pitäisikö Islannissa järjestää uudet vaalit pääministeriin liittyvien paljastusten vuoksi.

Entinen pääministeri Johanna Sigurðardóttir sanoi Guardianille, että Gunnlaugssonin pitää erota, jos hän ei pysty palauttamaan julkista luottamusta nopeasti.

Guardianin mukaan Gunnlaugsson osaomisti nykyisen vaimonsa Anna Sigurlaug Pálsdóttirin kanssa Brittiläisille Neitsytsaarille perustetun yhtiön nimeltä Wintris Inc. Yhtiö perustettiin vuonna 2007. Pariskunta asui veroparatiisiyhtiön perustamisen aikaan Britanniassa.

Yhtiö perustetiin, koska Pálsdóttirin perheen perheyritys myytiin Islannissa ja Pálsdóttirilla oli tarve sijoittaa myynnistä saamansa voitot kannattavasti.

Veroparaatiisisaarelle yhtiön perustaminen asettaa kuitenkin johtavan poliitikon epäilyttävään valoon, koska veroparatiisien tarkoituksen ajatellaan yleisesti olevan juuri verojen välttely.

Donald Trumpin tyyli tuntuu jo Suomen politiikassa

Kokoomuksen sisäisessä väittelyssä käytetään yllättävän karskia tyyliä.

Jos sinulla itselläsi on paljon rahaa, pidä varallisuutesi visusti piilossa. Jos sinulla on rikkaita tukijoita, pidä heidän nimensä omana tietonasi.

Nämä ovat olleet mediasääntöjä, jotka on aina ennen opetettu aloitteleville porvarillisille poliitikoille. Yleensä porvaripoliitikot ovat sääntöjä myös noudattaneet.

Äskettäin Trump kertoi, että häntä nykyisin arvosteleva poliitikko Mitt Romney oli taannoin pyytänyt vaalirahaa. Trump veisteli, että Romney olisi vaikka polvistunut hänen eteensä, jos hän olisi sitä vaatinut.

Kokoomuksessa kansanedustajat Eero Lehti, Harry Harkimo ja Elina Lepomäki ovat viime aikoina olleet paljon äänessä ja saaneet runsaasti mediajulkisuutta. He ovat tunnetusti varakkaita henkilöitä ja mielipiteiltään vankkoja oikeistolaisia poliitikkoja, kunnon republikaaneja.

Neitsyttä vahtiva isä on outo hyypiö

Pisimmälle tyttärien siveyden tarkkailun ovat Yhdysvalloissa vieneet konservatiivikristityt.

Amerikkalaisessa automainoksessa isä ja noin 13-vuotias tytär ovat yhdessä autokaupassa. Myyjä esittelee ostajille auton peruutustutkaa. Isä alkaa kuvitella tilannetta, jossa hän näkee peruutustutkasta tyttärensä halailevan kuistilla poikaystävänsä kanssa ja päräyttää vihaisesti torveaan.

Pisimmälle tyttärien siveyden tarkkailun ovat vieneet konservatiivikristityt. He järjestävät ympäri Yhdysvaltoja siveystanssiaisia, joissa murrosikäiset tyttäret lupaavat isilleen pysyä neitsyinä avioliittoonsa asti. Isät puolestaan lupaavat suojella tyttärensä siveyttä ja toimia esikuvallisena roolimallina.

”Tälle tutkalle voikin tosiaan tulla käyttöä”, isä myhäilee tyytyväisenä.

Sama asetelma toistuu amerikkalaisissa mainoksissa ja tv-sarjoissa. Isät vakoilevat ja kuulustelevat teini-ikäisiä tyttäriään, jotta nämä eivät pääse kahden kesken poikaystävänsä kanssa. Kohtauksissa isien toimintaan suhtaudutaan hyväksyvästi myhäillen.

Olin ihmetellyt isähuumoria jo jonkin aikaa, kun törmäsin t-paitaan, jossa isä vahti haulikko kädessä tytärtä ja tämän poikaystävää. ”Kun ampuu ensimmäisen, seuraavien kanssa onkin jo helpompaa”, paita julisti.

Mikä ihme näitä amerikkalaisia vaivaa?

[ Rappio vaan syvenee miljardööri Donald Trumipin ajatusten ja tekojen myötä. ]

Tohtorikaksoset väittävät: parantu-mattomasta sairaudesta voi parantua

Harri ja Ilkka Virolainen luennoivat Tampereella Hengen ja tiedon messuilla lauantaina siitä, kuinka heidän mielestään myönteisellä ajattelulla voi välttää kuoleman. He listaavat viisi askelta parantumiseen.

Kuolemantuomio on vain mielipide, väittävät Virolaiset. Miehet ovat laajasti lukeneet ja tiivistäneet suomenkielisiksi kirjoiksi tutkimusta, joka käsittelee myönteisen ajattelun vaikutuksia kehoon. Virolaiset uskovat, että ajatuksen voimalla on mahdollista parantua mistä tahansa sairaudesta.

Kun Harri Virolaisen reisi revähti jalkapallossa niin, että lääkäri ei uskonut hänen koskaan palaavan kentille, Virolainen päätti keskittää kaiken myönteisen energiansa paranemiseen. Ja niin kävi.

[ "Kylähulluja" elää edelleen, osa jopa lukenut itsensä tohtoriksi. Ovatko tässä ensimmäiset kuolemattomat ihmiset maailmanhistoriassa, jos heidän positiivinen ajattelunsa kantaa loppuun asti? ]

Tuhansilla lapsilla kyseenalainen diagnoosi

Jopa kymmeniä tuhansia suomalaislapsia vaivaa sairaus, joka diagnosoidaan kyseenalaisesti.

Yökastelusta kärsivät lapset saavat psykiatrisen tautiluokituksen, vaikka kastelu johtuu geneettisesti periytyvästä hormonaalisesta syystä, sanoo lastentautien erikoislääkäri Erik Qvist.

Lasten yökastelu on perinnöllinen vaiva, taipumus siihen periytyy geeneissä. Kyse on vaivasta, mutta viidestä ikävuodesta eteenpäin puhutaan sairaudesta. Virtsanmuodostus on yöllä liiallista, koska antidiureettista hormonia ei erity tarpeeksi. Yöllä virtsanmuodostuksen pitäisi vähetä, lasten ja nuorten lääkäriasema Pikkujätissä työskentelevä Qvist painottaa.

Yökastelijat ovat Qvistin mukaan yleensä sikeäunisia. He eivät herää voimakkaisiinkaan ääniin eikä rakon täyttymisen tunne ei saa heitä hereille.

Vaiva vaikuttaa kuitenkin henkisesti lapsen itsetuntoon ja saattaa aiheuttaa alakuloa ja vetäytymistä. Lapsen kanssa on tärkeää käydä läpi yökasteluun vaikuttavat seikat. Kyseessä on periytyvä vaiva ja biologisen kehityksen aikataulu, Erik Qvist summaa.

Taloustieteen professori tyrmää perustulon

”Hyvätuloiset ja yrittäjät, pakatkaa laukkunne”

Turun yliopiston taloustieteen professori Matti Virénin mielestä perustulo ei ole järkevä hanke.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus käynnistää perustulokokeilun, jonka esiselvitys on nyt valmistunut. Esiselvityksessä ei otettu yksiselitteistä kantaa siihen, miten perustulo pitäisi toteuttaa, mutta siinä käydään pääsääntöisesti läpi kahdentasoista perustuloa eli 550 ja 750 euron malleja.

Virén kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan, että perustulo olisi hankkeena mannaa poliittisille puolueille.

Ne pääsisivät taas kerran jakamaan rahaa, ikään kuin rahan jakamatta jättäminen olisi tämän yhteiskunnan suurin ongelma. Samalla huomion voisi kääntää kansantalouden surkeasta tilasta kilpalaulantaan tulonjaosta. Ja kun tulojen jakauma on äärimmäisen vino vasemmalle, lopputuloksen arvaa. Otetaan rahaa niiltä, joilla sitä on.

Hyvätuloisille ja yrittäjille ei voi suositella muuta kuin, että pakatkaa laukkunne, kun vielä ehditte, Virén kirjoittaa.

Perustulon kannalta suurin ongelma näiden kokeilujen tuloksissa on se, että työn tarjonta supistui kaikissa tapauksissa huomattavasti.

Laajakaista oraville?

Poliitikkojen lempihankkeessa netti yhteen taloon on maksanut jopa kymmeniätuhansia

"Laajakaista kaikille" on kaunis, mutta kallis ajatus. Keski-Suomessa laajakaistahanke johti tulikivenkatkuiseen riitaan ja rikosilmoituksiin. Hanke velkaannutti pieniä kuntia, eivätkä kaikki asukkaat koskaan saaneet tilaamiaan nettiyhteyksiä.

Saarijärven kaupunginjohtaja Timo Rusanen seisoo työhuoneessaan ja muistelee vuotta 2012, jolloin hän oli vielä Jyväskylän kaupungin palveluksessa.

Se oli urani pahin virhearvio.

Jyväskylä vetkutteli pitkään, lähteekö se muiden seudun kuntien kanssa yhteiseen laajakaistahankkeeseen. Paine keskuskaupunkia kohtaan oli kova. Silloinen kehitysjohtaja Rusanenkin sanoo epäröineensä ja epäilleensä, mutta päätyneensä lopulta suosittelemaan mukaan lähtöä.

Kirjasin kyllä siihen paperiin tarkasti kaikki riskit, Rusanen vakuuttaa.

Nyt sekä Saarijärvi että Jyväskylä ovat haastaneet laajakaistaa puuhanneen osuuskunta Kuuskaistan oikeuteen. Kaupungit vaativat rahojaan takaisin, sillä homma on mennyt pahasti metsään.

“Verkko salattiin tukirahojen toivossa”

[ Kansanedustaja Mauri Pekkarinen (kes) otti lämpöä laajakaista keskustelussa. Katsottavissa Yle Areenassa, (rajoitetun ajan). ]

Näin uskallettiin Yleisradiossa sanoa vuonna 2008

Vierasuskoiselle ei tarvitse puhua totta

Monikulttuurisessa koulussa opettaja ei voi opettaa tiedettä. Opettaja ei saa kertoa, että maapallo kiertää aurinkoa, vaan se on ollut jollekin oppilaalle päinvastoin.

Kiemunki jatkoi kärjekästä kirjoittelua islamista

Kansanedustaja Lea Mäkipään (ps.) eduskunta-avustaja Terhi Kiemunki on jatkanut kärjekästä kirjoitteluaan islaminuskosta.

Terhi Kiemunki julkaisi pääsiäisenä Uuden Suomen blogissaan kirjoituksen "Kun 'unelma' on saavutettu, on myöhäistä katua". Kiemungin mukaan islam muun muassa alistaa häikäilemättömästi kaiken alleen.

Se vaatii vaan ei suvaitse. Ei ole maltillista islamia, on vain yksi islam. On vain yksi Koraani jonka mukaan jokaisen muslimin tulee elää, Kiemunki kirjoitti.

Uusi Suomi poisti kirjoituksen pian sen julkistamisen jälkeen. Lehden päätoimittaja Markku Huusko perusteli asiaa STT:lle sillä, että tekstin sisältö oli Uuden Suomen ohjeiden vastainen.

Innokkaimpia etujen leikkaajia ovat kokoomusta äänestävät

Laajimmin leikkaukset hyväksyvät yrittäjät ja ylemmät toimihenkilöt. Eniten leikkauksia vastaan ovat nuoret ja työväestö.

Kaikkein kriittisimpiä etujen leikkausta kohtaan ovat vasemmistoliittolaisia äänestävät ja toiseksi kriittisimpiä sosiaalidemokraatteja äänestävät.

Kokoomusta äänestävät hyväksyvät parhaiten erilaiset keinot. Myös keskustaa kannattavien enemmistölle käyvät lähes kaikki keinot. Keskustalaiselle kokoomuslaista vaikeampaa olisi hyväksyä palkansaajien sosiaaliturvamaksujen korotus ja ilta- ja pyhälisien leikkaus.

Suomalais-valokuvaajan kuvat pojastaan leviävät Lontoon jälkeen Pariisin metroon

Pariisin metroasemilla voi kesäkuun loppupuolelle asti nähdä suomalaisvalokuvaajien teoksia. Vilma Pimenoff, Emilia Moisio ja Sami Parkkinen osallistuvat kaupungissa nuorta eurooppalaista valokuvaa esittelevään festivaaliin, joka tuo valokuvaa myös metroasemille ja Gare de l’Estin rautatieasemalle.

Jättikokoisia suurennoksia suomalaisvalokuvaajien teoksista voi nähdä muun muassa Hotel de Villen, Saint-Michelin ja Luxembourgin metroasemilla.

Terroristit näyttävät lopettaneen internetin käytön täysin

Terroristit hämäävät verkkoa tarkkailevia poliiseja – tavallisia kännyköitä laatikoittain

Ranskan poliisi ei ole löytänyt tutkimuksissaan myöskään mitään merkkejä siitä, että Pariisin iskuihin osallistuneet terroristit olisivat hyödyntäneet keskinäisessä viestinnässään salausta.

Sen sijaan, että tekijät olisivat turvautuneet salattuihin viestintäkanaviin – mikä olisi mahdollisesti herättänyt verkkoliikennettä tarkkailevien viranomaisten huomion – he näyttivät lopettaneen internetin käytön täysin.

Raportti kertoo, miten terroristit turvautuivat iskuja valmistellessaan tavallisiin matkapuhelimiin, jotka hylättiin säännönmukaisesti vain muutama tunti tai päivä sen jälkeen, kun puhelin ja liittymä oli otettu käyttöön. Tekijät olivat varautuneet hankkimalla ”kertakäyttöisiä” puhelimia laatikoittain.

Juha Miedon mämmiurakka lähti käsistä: Yli 48 000 kilokalorin pommi!

Suomen luultavasti tunnetuin mämmifani, hiihtäjälegenda Juha Mieto, sai sen luokan mämmilahjoituksen, että hurja urakka kasvoi entisestään.

Mieto kertoi kiirastorstaina Iltalehdessä, että pääsiäisaikaan on tarkoitus syödä kansallisherkkua hurjat 30 roveellista. Yksi rove sisältää 700 grammaa mämmiä, joten kiloissa mitattuna se tekee 21 - ja kilokaloreissa railakkaat 36 000.

Suunnitelma meni kuitenkin Miedon mukaan uusiksi.

Sen lehtijutun jälkeen Kymppimämmi lähetti lisää. 24 rovetta oli jätetty tuohon oven eteen, Mieto kertoo.

Sen verran tuota on, että kyllä tänäkin vuonna se 40 rovetta menee.

Yllättävä käänne kirkkopalossa: Tutkinnanjohtajan mukaan epäilty ei olekaan tunnustanut tekoa

Ylivieskan kirkkopalosta on tullut julkisuudessa käsitys, että epäilty olisi tunnustanut teon. Tämä käsitys on tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Ari Rutasen mukaan osittain virheellinen.

Alustavissa puhutteluissa hän on myöntänyt hänellä olevan jonkinlaista osuutta asiaan, mutta sellaista myöntämistä ei ole tapahtunut, että minä sen tein, Rutanen sanoo.

Virheellinen käsitys lähti tutkinnanjohtajan mukaan liikkeelle jo paloiltana ja osittain poliisikin aiheutti väärinkäsityksiä. Esimerkiksi jossakin poliisin Facebook-teksteissä sanottiin, että epäilty on alustavissa puhutteluissa myöntänyt asian.

Ylivieska saa uuden kirkon – kuuden miljoonan euron vakuutus ei ehkä riitä

Uuden kirkon rakentaminen maksaa toistakymmentä miljoonaa euroa.

Ylivieskan kirkon palosta on aiheutumassa jättimäiset vahingot. Ylivieskan seurakunnan talousjohtaja Pentti Haikola sanoo HS:lle, että kirkko oli vakuutettu runsaan kuuden miljoonan euron arvosta.

”Jos ajatellaan kirkon kokonaisarvoa, sehän on korvaamaton. Vakuutusarvo oli noin kuusi miljoona euroa. Sen lisäksi tulevat urut”, Haikola sanoo.

Haikolan mukaan seurakunta aikoo käynnistää uuden kirkon rakennustyöt mahdollisimman nopeasti, jo muutaman kuukauden kuluttua ja todennäköisesti samalle paikalle. Puukirkkoa ei voida jälleenrakentaa, sillä se on tuhoutunut niin pahoin.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko oikoo Twitter-tilillään Ylivieskan kirkon tulipaloon liittyviä huhuja.

Ylivieskan kirkon tuhopoltto

Kirkkoa uhkailtiin aiemmin Twitterissä

Ylivieskan seurakunnan tiedottajan Jussi Leppälän yöunet olivat jääneet vähäisiksi viime yönä. Palonjälkeisiä tunnelmia hän kuvailee "yhteiseksi suruksi".

Tietysti tämä on ollut järkytystä ja suurta surua. Yhteistä surua ja kollektiivista surun jakamista. Se on järkyttävää, mutta jollain tavoin myös yhdistävää. Tässä on ollut tiedotustilaisuus illalla, ja yöllä oli messu kirkon raunioilla, johon oli yli 500 ihmistä paikalla, hän kertoo Ylivieskassa.

[ Twiitit kertovat aika paljon ihmisten maailmankuvasta ja mukana vielä poliitikko. ]

Naapurirakkautta vai vinoilua? Ruotsalaislehti Aftonbladet listasi 15 syytä rakastaa Suomea

Ruotsalainen Aftonbladet-sanomalehti on aivan rakastunut Suomeen, vai onko sittenkään?

Aftonbladet-sanomalehden viihteellinen Lajkat.se-sivusto on listannut 14 plus yksi syytä rakastua Suomeen.

”Ehkä sinua ei opetettu kunnolla”

10-vuotias Charlotte sai brittipoliitikkoja grillaamaan tottuneen BBC:n tv-konkarin Andrew Neilin hämilleen osuvalla piikillään tv-lähetyksessä.

Saako netissä vierailla kaikilla sivuilla syyllistymättä rikokseen?

Jos naapurisi laittaa epähuomiossa kotivideonsa julkisiksi, niiden katsominen voi olla epäkohteliasta mutta ei laitonta. Jos pääset naapurin palvelimelle vasta arvattuasi tämän salasanan, syyllistyt tietomurtoon, joka on rikos.

Työkokeilun ”aivopieru” kuumensi ministerin: ”Teille ei tunnu kelpaavan mikään!”

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) vastasi 14.4.2016 eduskunnan kyselytunnilla kritiikkiin koskien hallituksen työnäytekokeilua.

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) vastasi tänään eduskunnan kyselytunnilla kritiikkiin koskien hallituksen työnäytekokeilua.

Älkää nyt ampuko ideoita alas, ennen kuin niitä on edes julkistettu, Lindström sanoi.

Tämän jälkeen oppositiopuolue vasemmistoliiton kansanedustaja Annika Lapintie syytti työnäytekokeilun olevan ”hallituksen aivopieru”. Lindströmin mielestä ilmaisu oli alatyylinen.

Lapintie huomautti, että Suomessa on jo koeaika, osa-aikatyötä ja silpputyötä.

Luoko hallitus uuden ilmaistyöntekijöiden luokan? Lapintie kysyi.

Michael Moore puolustaa jämerästi Suomen koulujärjestelmää

”Ottakaa ne sakset nyt äkkiä pois poliitikkojen käsistä.”

Michael Mooren uusi dokumenttielokuva Where to Invade Next nimeää suomalaisen koulutusihmeen menestystekijäksi, jonka voisi omia ja viedä Yhdysvaltoihin. Suomi oli alkusysäys koko elokuvan tekemiselle.

Kohuohjaaja Michael Mooren (s. 1954) kriittisestä suhteesta poliittiseen päätöksentekoon kertoo se, että samaan aikaan kieltänyt elokuvateattereita Pohjois-Carolinassa esittämästä dokumenttielokuvaa Where to Invade Next, koska maaliskuun lopulla hyväksyttyyn HB2-lakiin jäänyt porsaanreikä sallii osavaltiossa sukupuolivähemmistöjen syrjinnän.

Michael Mooren uusi dokumenttielokuva Where to Invade Next peilaa Yhdysvaltojen eriarvoistuvia yhteiskunnallisia rakenteita vasten aitoja eurooppalaisia demokratian arvoja ilmentäviin ratkaisuihin ja poliittisiin päätöksiin. Elokuva nimeää suomalaisen koulutusihmeen yhdeksi menestystekijäksi, jonka amerikkalaiset voisi omia ja viedä Yhdysvaltoihin. Moore ei suhtaudu suopeasti Suomen hallituksen päätökseen leikata tuntuvasti koulutuksen määrärahoja.

Vain 10 metriä USA:n sotalaivan ja venäläis-hävittäjien törmäyksestä Itämerellä

”Aggressiivisinta, mitä olemme pitkään aikaan nähneet”

Amerikkalaiset syyttävät venäläisiä aggressiivisuudesta. Pentagonin video näyttää venäläiskoneiden uhittelun.

VENÄJÄN sotilaslentokoneet uhittelivat tällä viikolla useita kertoja amerikkalaista sota-alusta USS Donald Cookia Itämerellä, kertoivat Yhdysvaltojen puolustuslähteet keskiviikkona uutistoimistojen mukaan.

Nimettömänä pysyneet lähteet kertoivat, että esimerkiksi tiistaina venäläinen Suhoi 24 -rynnäkkökone lensi vain kymmenen metriä amerikkalaisaluksen yläpuolella.

”Tämä on aggressiivisinta, mitä olemme pitkään aikaan nähneet”, totesi amerikkalaisviranomainen. Valkoinen talo puolestaan totesi keskiviikkona, että se on ”huolestunut” venäläiskoneiden käytöksestä.

Hallitus patistaa työttömiä ja maahanmuuttajia yrittäjiksi

Hallitus yrittää parantaa työllisyyttä tiukentamalla työttömyysturvan ehtoja. Tukea suunnataan nyt etenkin pienimmille yrityksille.

Hallitus haluaa suunnata tukensa nyt etenkin pienimmille mikroyrityksille. Tiistaina julkistetuilla yrittäjyys- ja työllisyyspaketeilla koitetaan innostaa jopa työttömät ja maahanmuuttajat yrittäjiksi.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) lupaa, että uusia työpaikkoja syntyy, vaikka lukuja hän ei anna. ”Nyt päätetyt toimet vievät meitä pitkälle eteenpäin, lähelle 110 000 uuden työpaikan kokonaistavoitetta. On kuitenkin vaikea sanoa, kuinka monta työpaikkaa näillä toimilla täsmällisesti syntyy”, Rehn sanoi.

Hallitus aikoo tiukentaa työttömän velvollisuutta ottaa vastaan työtä. Työtä pitää ottaa vastaan nykyistä kauempaa ja myös oman alan ulkopuolelta.

Hallitus aikoo myös tiukentaa velvollisuutta osallistua työllistämistä edistäviin palveluihin. Jos niistä kieltäytyy, jo nyt voi saada karenssia eli menettää oikeutensa työttömyysetuuteen.

Keppikeinoista kerrotaan lisää ensi maanantaina.

Näin hallitus aikoo luoda
110 000 työpaikkaa: työtön sivu­toimiseksi yrittäjäksi, työttömyys­turvan voisi muuttaa starttirahaksi

Työttömille on tulossa myös aiempaa tiukempi velvollisuus osallistua kaikkiin työllistymistä edistäviin palveluihin.

Työttömyysturvajärjestelmään valmistellaan myös uusia keinoja kannustaa itsensä työllistämiseen. Sivutoiminen yritystoiminnan aloittaminen työttömänä on määrä tehdä nykyistä sujuvammaksi.

Uusiin toimiin kuuluu yksinyrittäjän tukipaketti, jossa madalletaan ensimmäisen työntekijän palkkaamista käyttämällä palkkatukea, starttirahaa tai verokannustinta. Nykyisin palkkatukea voi käyttää vain työttömän palkkaamiseen, jatkossa se laajenee myös avoimilta markkinoilta palkkaamiseen.

Työtön kritisoi hallituksen työnäytepalvelua

"Taas yksi palkattoman harjoittelun muoto"

Hallituksen suunnittelemassa "työnäytepalvelussa" työtön pystyisi osoittamaan, millaista osaamista hänellä on.

Työnäytepalvelu olisi työntekijälle vapaaehtoinen. Vielä ei ole tietoa, saisiko työtön työnäyteajaltaan palkkaa tai kuuluisivatko hänelle esimerkiksi työterveyspalvelut.

Helsinkiläinen Heikki Hakala on ollut töissä viimeksi kaksi vuotta sitten. Rakennusalalta töitä etsivä Hakala pitää hallituksen suunnitelmaa kikkailemisena.

Tuo on taas yksi palkattoman harjoittelun muoto. En näe, että siitä on varsinaisesti hyötyä. Työnantajalla on tapana keksiä, miten työntekijä voi olla pitkissä harjoittelujaksoissa ja määräaikaisena. Minäkin olen tehnyt paljon pätkätöitä. Ei työttömyys tuolla kikkailemisella parane.

Jos työtä olisi tarjolla, ihmiset menisivät töihin. Kyse ei ole työhaluttomuudesta, vaan siitä, että työstä on pulaa. Tämä on silkkaa politiikkaa ja kikkailua. Peruskysymys on, annetaanko työtä ja mihin hintaan, Hakala sanoo.

Neulakohun ryvettämä Huslab saa huutia entisiltä työntekijöiltä – ”20 vuotta muissa töissä olleita pakotettiin näytteenottoon”

Huslabin entiset työntekijät kritisoivat henkilökunnan kierrättämistä varsinaisista tehtävistä näytteenottoon. HS testasi käytössä olevan turvaneulamallin.

MITEN verinäytteen ottaminen onnistui likaisella neulalla?

Tätä on miettinyt Huslabissa paljastuneen virheen jälkeen moni alan ammattilainen.

Näytteenotossa usein käytettävää turvaneulaa on vaikea sekoittaa käyttämättömään neulaan, sanovat Helsingin Sanomien haastattelemat alan ammattilaiset.

Turvaneula suljetaan välittömästi näytteenoton jälkeen turvasuojuksella, jota on lähes mahdotonta irrottaa uudelleen rikkomatta neulaa, kuvailee vuosia Huslabissa työskennellyt laboratorionhoitaja.

”Käytetty neula on myös ihan erinäköinen. Siinä ei ole suojamuovia, ja se on suljettu.”

NÄYTTEIDEN ottaminen on aivan erilaista työtä kuin laboratoriossa yksin tehtävä analyysityö, kuvailee Huslabissa vuosia työskennellyt laboratoriohoitaja. Hän siirtyi Huslabista pois muutama vuosi sitten, mutta muistaa edelleen, miltä tuntui ottaa verinäytettä potilaalta, jos ei ole tehnyt sitä moneen vuoteen.

”Ei siihen ole kunnon tuntumaa. Meillä pakotettiin silloin 20 vuotta ihan muissa töissä olleita näytteenottoon”, kuvailee HS:n nimettömänä haastattelema työntekijä.

”Planeetan-metsästäjä” Kepler meni hätätilaan – pulassa 120 miljoonan kilometrin päässä Maasta

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan avaruusteleskooppi Kepler on asettunut hätätilaan. Hätätila-asentoon siirtyminen havaittiin viime torstaina, kun Kepleriin otettiin yhteyttä, ja Nasa tiedotti asiasta viikonloppuna.

Nasan mukaan hätätila on Keplerin matalin toiminnallinen taso, joka kuluttaa paljon polttoainetta ja tähtää ensisijaisesti toimintojen palauttamiseen. Vielä huhtikuun 4. päivänä, jolloin teleskooppiin edellisen kerran oltiin yhteydessä, se oli toimintakykyinen. Täyden liikuntakykynsä se on menettänyt jo aiemmin, mutta se on kyennyt jatkamaan eksoplaneettojen eli oman aurinkokuntamme ulkopuolisten planeettojen etsintää.

Nasan tiedotteen mukaan Kepler on lähes 75 miljoonan mailin eli yli 120 miljoonan kilometrin päässä Maasta. Tämän vuoksi kommunikaatio sen kanssa on hidasta ja jopa valon nopeudella siirtyvän signaalin matka Kepleristä Maahan ja takaisin kestää 13 minuuttia.

Pinnallinen ja tosi-tv-tähti – näin Stubbia arvostellaan kokoomuksessa

VIIKKO SITTEN lauantaina tapahtui jotain tavatonta. Kansanedustaja Elina Lepomäki ilmoitti asettuvansa ehdolle kokoomuksen puheenjohtajaksi.

Lepomäen ilmoituksen sävy oli lakoninen. ”Jos politiikalta kaivataan oikeaa asiaa, olen käytettävissä”, hän totesi nettisivuillaan. Kuulosti kuin Lepomäki olisi pyrkinyt pikemminkin taloyhtiön hallituksen puheenjohtajaksi kuin puoluejohtajaksi.

Poikkeuksellisinta kuitenkin oli se, että hän ylipäätään lähti ehdolle haastamaan istuvaa puheenjohtajaa. Sitä ei kokoomuksessa ole tapahtunut usein.

STUBB KOMMENTOI kokoomuksen kuohuntaa viime viikolla Ylen A-studiossa. Hän totesi tuolloin, että puolueessa ei taistella vallasta vaan keskustellaan puolueen linjasta.

Stubbin väite ei pidä paikkaansa.

Puolueessa ei keskustella linjasta, vaan miehestä. Kritiikki kohdistuu suoraan puheenjohtajan henkilöön.

Kovaäänisintä kritiikkiä Stubb on saanut viime aikoina kokoomuksen oikealta laidalta. Haastaja Elina Lepomäki edustaa puolueen markkinaliberaalia siipeä. Samoin kuin Wille Rydman ja Antti Häkkänen. Kovaäänisin kriitikko on ollut oikeistolaista yrittäjäporukkaa edustava Eero Lehti, joka tosin aina haukkuu puolueensa johtajia.

Elina Lepomäki Peterin uutisvirrassa

Kokoomuksen toisen kauden kansanedustaja Elina Lepomäki, 34, oli suurelle yleisölle tuntematon ennen lähtöään puheenjohtajakisaan Alexander Stubbin haastajaksi. Otsikoissa naisen lausuntoja on silti nähty kosolti.

Jopa oikeistolaiseksi julkisuudessa kutsuttu talousliberaali Lepomäki ei epäröi, kun kysytään mikä on asia mitä ihmiset eivät hänestä välttämättä tiedä.

Se, että olen entinen ammattiliittoaktiivi. Olin vielä vuonna 2013 Tekniikan Akateemisten valtuustossa. Eli olen osallistunut työmarkkinavaikuttamiseen palkansaajaliikkeestä.

Lepomäki on puhdasoppinen markkinaliberalisti

Markkinaliberalistien tavoitteena on, että kaikkea toimintaa ohjaavat kilpailu, valinnanvapaus, vähäinen sääntely ja valtion mahdollisimman pieni rooli. He uskovat markkinoiden kaikkivaltiaaseen voimaan, markkinatalouden järkähtämättömiin lakeihin, jotka korjaavat kaiken. Valtio ei saa puuttua markkinavoimien näkymättömän käden tahtoon.

Hän haluaa lakkauttaa työehtosopimusten yleissitovuuden, koska ihmisen suurinta vapautta on sopia itse työnantajan kanssa työehdoista ja palkoista. Hän haluaa ajaa alas työttömyys- ja sosiaaliturvan. Hän haluaa ajaa alas sosiaalipolitiikan yhteiskunnan kehittämisen välineenä. Hän haluaa tasaveron, jolloin rikas ja köyhä maksavat tuloistaan saman prosentin mukaan. Hän ei halua maahan humanitaarisia pakolaisia. Hän kannattaa yliopistoihin lukukausimaksuja.

Lepomäki itse on menestyjä. Markkinaliberaalien tapaan hän ei halua valtion sekaantuvan millään tavalla markkinoiden toimintaan.

Siinä mielessä on ironista, että Lepomäki teki pankkiuransa The Royal Bank of Scotland Groupissa. Se oli finanssikriisin suurimpia arkkitehtejä ja Iso-Britannian hallitus joutui kansallistamaan pankin vuonna 2008 sen tehtyä 24 miljardin punnan tappiot. Lepomäki työskenteli silloin riskienhallinnan asiantuntijana pankissa. Pankin pääomittamiseen käytettiin verovaroja yli 600 puntaa jokaista brittiä kohden ja valtio omistaa edelleen 73 prosenttia pankista.

Minkä markkinavoimat tuhosivat, niin sen valtio korjasi.

Näin kirjoittaa Uuninpankkopoika Saku Timonen.

Ministerit eivät tunne empatiaa köyhiä kohtaan

HALLITUS on leikkaamassa pienituloisten sosiaalitukia (HS 7.4.). Vaikeimmassa asemassa olevien kansalaisten pienten tukien jatkuva leikkaaminen on osoitus lähes täydellisestä kyvyttömyydestä asettua niiden ihmisten asemaan, jotka joutuvat joka päivä kamppailemaan toimeentulostaan.

Nordea pyrki sammuttamaan tulipaloa – ”Saa nähdä onko kolaus paha vai ei”

POHJOISMAIDEN suurin finanssiyhtiö Nordea järjesti torstaina yhden olemassaolonsa tärkeimmistä kriisinhallintaoperaatioista, kun se pyrki rauhoittamaan mainettaan koettelevaa skandaalia.

Pohjanlahden molemmin puolin järjestetyissä tilaisuuksissa Nordean johtajien ykkösketju oikoi väitteitä yhtiön osallisuudesta kansainväliseen veronkiertoon. Yhtiö myös pahoitteli aiemmin tekemiään virheitä.

Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos arvioi, että Nordean maineelle aiheutuu kohusta ”kolaus”.

Sairaaloilla tuli mitta täyteen Soneraa – hoitajia ja lääkäreitä jouduttu hakemaan paikalle kävellen

Joukko sairaanhoitopiirejä lähetti Soneralle ja Viestintävirastolle kirjeen, jossa vaaditaan parannuksia matkapuhelinverkon toimintaan. Verkko-ongelmien lisäksi huutia saa yhtiön tiedottaminen, joka on koettu hitaaksi ja jopa ylimieliseksi.

Sairaanhoitopiirit vaativat puhelinoperaattori Soneraa parantamaan matkapuhelinverkkonsa toimintavarmuutta. Kaikkiaan kahdeksan sairaanhoitopiiriä on allekirjoittanut TeliaSoneralle osoitetun kirjeen, jossa kritisoidaan muun muassa yhtiön hidasta tiedottamista verkko-ongelmien kestosta.

Sairaanhoitopiirit muistuttavat, että tietoliikennekatkot vaarantavat aina potilasturvallisuutta. Hoito on voinut viivästyä muun muassa siksi, että päivystäjää ei ole tavoitettu. Lisäksi tärkeitä työntekijöitä on jouduttu hakemaan erityisjärjestelyin, jopa henkilöstöä lisäämällä. Kirjeen lopuksi todetaan, että luottamus TeliaSoneran toimintaan on heikkoa.

Nokian muutos kiihtyy – Suomesta lähtee 1 300 työpaikkaa

Ilmoitus yt-neuvotteluista ei tullut Nokian henkilöstölle Alcatel-Lucent kaupan jäljiltä yllätyksenä. Talous- ja rahoitusjohtaja vakuuttaa, että Suomi on yhä tärkeä.

VERKKOLAITTEITA valmistava Nokia vauhdittaa muutostaan, jonka tavoitteena on alan johtavan yrityksen asema.

Yhtiö karsii päällekkäisiä liiketoimintojaan, jotka johtuvat ranskalaisen kilpailijan Alcatel-Lucentin ostamisesta. Suomessa työpaikkansa menettää noin 1 300 henkeä.

Työpaikkojen vähennykset eivät johdu siitä, että Nokian liiketoiminta olisi kehittynyt huonosti. Kun kaksi suurta yhtiötä pannaan yhteen, syntyy väistämättä päällekkäisiä liiketoimintoja. Nokia on ollut jo runsaat kaksi vuotta kannattavampi kuin sen pääkilpailija Ericsson.

”Kyse on globaalista muutosohjelmasta. Joissakin maissa vähennykset voivat olla suurempia kuin Suomessa, mutta emme ole vertailua tehneet”, sanoo Nokian talous- ja rahoitusjohtaja Timo Ihamuotila.

Hallitus sopuun 400 miljoonan lisäleikkauksista – bensaveroa nostetaan, tie- ja ratahankkeita käynnistetään

Hallitus päätti tiistaina kehysriihineuvotteluissa sopeuttaa valtion menoja 400 miljoonaa euroa lisää vaalikauden loppuun mennessä.

Toisin sanoen hallitus pitää kiinni neljän miljardin euron sopeuttamistavoitteesta, joka valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) tavoitteen mukaan lopettaisi valtion velkaantumisen vuosina 2020 tai 2021.

”Olen tyytyväinen tähän toimintakykyyn mitä hallitus on itsestään taas kaivanut”, pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi.

Koska matalan inflaation takia indeksien jäädyttämisestä aiheutuvia säästöjä ei tulekaan, hallitus etsii vastaavia säästöjä näistä samoista kohteista ”juustohöylällä”, Sipilä kertoi.

”Missä Nalle luuraa?”

Panama-skandaali ryvettää Nordeaa

SDP:n kansanedustaja Timo Harakka uudelleentwiittasi eilen näin:

Somessa kiertävä twiitti viittasi Nordean hallituksen puheenjohtajan Björn Wahlroosin radiohiljaisuuteen Panaman paperit-Nordea -skandaalissa, joka on hallinnut mediaa alkuviikon.

Walhroos on yleensä kommentoinut asioita herkästi – asiasta riippumatta itsevarmuttaan peittelemättä.

Wahlroos on kasvattanut Nordean arvoa vuosikymmenet. Nyt osakkeenomistajien on syytä olla huolissaan siitä, onko Wahlroos pankille riski, joka laskee omaisuuden arvoa pankkitoiminan pimeän puolen paljastuessa.

Miten Nordean hämärää toimintaa kommentoi hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos? Ei yhtään mitenkään. Kauppalehden haastattelupyyntöön vastattiin, että ainakaan tänään hallituksen puheenjohtajan aikataulu ei veny haastatteluihin Nordean roolista veroparatiisiyhtiöpalvelujen tarjoajana.

Poliisi ja verottaja odottavat vuototietoja

”Olemme käynnistäneet kansainvälisen prosessin tietojen saamiseksi”

Suomen verottajan mukaan kynnys rikosilmoituksiin on nyt alhainen. Poliisia kiinnostavat veropetokset ja rikoshyödyn piilottaminen.

Valtava aineisto Kansainvälinen toimittajaryhmä julkaisi sunnuntai-iltana valtavan aineiston panamalaisesta veroparatiisiyhtiöstä. Vuodetut asiakirjat paljastavat, että muiden muassa Nordealla, Venäjän presidentti Vladimir Putinilla, jalkapalloilija Lionel Messillä ja Islannin pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugssonilla on yhteyksiä veroparatiiseihin. Veroparatiisiyhtiön perustaminen ei ole laitonta, mutta sen käyttö rikollisiin tarkoituksiin on.

Suomen verottaja ja poliisi kiinnostuivat heti maanantaina tiedoista, jotka koskevat Panamaan yrityksiä perustaneita suomalaisia. Yle julkaisi sunnuntaina ja maanantaina yksityiskohtia maailman suurimmasta tietovuodosta, jonka mukaan muun muassa sadat suomalaiset ovat perustaneet heidän henkilöllisyytensä peittäviä hallintayhtiöitä Panamaan.

Ylen tietojen mukaan nämä suomalaiset ovat pienyrittäjiä ja suursijoittajia, huippu-urheilijoita, perheitä, lakimiehiä, rikollisia ja yhtiöitä.

Panaman tietovuoto koskettaa Suomea myös sen vuoksi, että pohjoismaiden suurin pankki Nordea on ollut mukana perustamassa Panaman-yhtiöitä.

Soini tulistui: ”Nordean rappio” . Nordea teki källit. Se on avauslause perussuomalaisten puheenjohtajan, ulkoministeri Timo Soinin tämän päiväisessä merkinnässä ”plokissaan”. Otsikko on lyhyt ja ytimekäs: Nordean rappio.

Antti Rinne: SDP ei voi olla Nordean asiakas Panama-vuotojen jälkeen . SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kirjoittaa Facebookissa, että Nordealla on Panama-paljastusten jälkeen peiliin katsomisen paikka. Rinteen mukaan on vaikea ymmärtää, että pohjoismainen Nordea on voinut olla keskeinen toimija verojen välttelyssä. Pohjoismaisessa yhteiskuntamallissa hyvinvointi syntyy siitä, että kaikki osallistuvat sen rakentamiseen, Rinne toteaa. SDP:n entinen puheenjohtaja Paavo Lipponen arvosteli Nordeaa kovin sanoin äskettäin, kun pankin talousennuste maalaili Suomelle synkeää tulevaisuutta ja konsernin yhtiökokous päätti muuttaa Suomen Nordean sivuliikkeeksi.

Kreml kuittaa Panama-vuodot hyökkäykseksi Venäjää kohtaan. Venäjän presidentinhallinnon mukaan Panama-paljastusten tarkoituksena on hyökätä presidentti Vladimir Putinia ja Venäjää vastaan. Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan tavoitteena on horjuttaa tilannetta maassa ennen seuraavia vaaleja.

”En eroa” – Islannin pääministeri ei taivu kohun keskellä . Gunnlaugson sanoi televisiohaastattelussa, ettei ole harkinnut eroa eikä aio erota veroparatiisipaljastuksien takia. Panama-vuotoihin liittyvä paljastus osoittaa, että Gunnlaugsson vaimoineen omistaa veroparatiisiyhtiön Neitsytsaarilla.

Näin Nordea kommentoi jättimäistä tietovuotoa: ”Emme hyväksy, että meitä käytetään välineenä”

Finanssikonserni Nordea on julkaissut lausunnon koskien jättimäistä ”Panama-tietovuotoa” veronkierrosta. Nordean mukaan yhtiö ei hyväksy, että sitä käytetään välineenä veronkierrossa.

Tietovuotoa ovat tutkineet journalistit useassa maassa. Suomesta mukana ovat olleet Ylen MOT- ja Spotlight-ohjelmat.

Yle kertoo, että Nordea on vuodettujen asiakirjojen mukaan perustanut asiakkailleen lukuisia veroparatiisiyhtiöitä, joiden johtajina toimii bulvaaneja.

Nordea perustanut asiakkailleen veroparatiisiyhtiöitä – johtajina bulvaaneja

Asiakirjojen mukaan Nordean Luxemburgin-yksikkö on vuosien 2004–2014 aikana perustanut asiakkailleen lähes 400 veroparatiisiyhtiötä Panamaan ja Brittiläisille Neitsytsaarille.

Ylen MOT:n tutkiman aineiston ja sen hallussa olevien sähköpostien mukaan Nordea on aktiivisesti perustanut yhtiötä asiakkailleen. Nordea kuitenkin korostaa, että se on hallinnoinut yrityksiä, mutta yrityksiä ovat perustaneet asiakkaat.

Putinin lähipiiri haali salaisilla siirroilla miljardeja

Journalistit ovat tutkineet sähköposteja, lainasopimuksia, tiliotteita ja osakesiirtoja.

Tutkiville journalisteille vuodetut niin sanotut Panama-paperit osoittavat, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiri on siirrellyt monimutkaisissa veroparatiisioperaatioissa itselleen ainakin kaksi miljardia dollaria.

Saksalainen sanomalehti Süddeutsche Zeitung sai noin vuosi sitten haltuunsa 11,5 miljoonaa asiakirjaa panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta. Se on maailman suurin tietovuoto.

Tiedot perustuvat veroparatiisijärjestelyihin erikoistuneen Mossack Fonseca -yhtiön tietoihin. Journalistit ovat tutkineet sähköposteja, lainasopimuksia, tiliotteita ja osakesiirtoja. Toimittajat ovat selvittäneet satoja siirto-operaatioita.

Pohjanmaalla levitetty maahanmuutto-vastaisia banderolleja

Poliisi on kerännyt Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla teiden varsilta useita maahanmuuttoa ja islaminuskoa vastustavia banderolleja. Lakanat ilmestyivät perjantaina ja lauantaina teiden varsille, tämän jälkeen uusia ei ole tullut vielä vastaan.

Suuret ikäluokat ovat voittajia

Suomalaisten luottamus eläke­järjestelmään on heikentynyt

1940- ja 1950-luvuilla syntyneet hyötyivät eläkemaksuista, jotka olivat vain murto-osa nykyiseen verrattuna.

Eduskunnan käsiteltäväksi tuleva kansalaisaloite eläkkeiden kohentamisesta on herättänyt kiivasta keskustelua eläkkeiden suuruudesta ja siitä, kuka on eläkejärjestelmän voittaja ja kuka häviäjä.

Eläketurvakeskuksen (ETK) loppuvuodesta valmistunut laskelma osoittaa, että sotien jälkeen syntyneet suuret ikäluokat saavat selvästi enemmän vastinetta eläkemaksuilleen kuin myöhemmin viime vuosisadalla syntyneet.

Jos on syntynyt 1950-luvun alkupuolella tai sitä ennen, koko elinikänä maksettavien eläkkeiden nykyarvo on jopa merkittävästi suurempi kun elinaikaisten eläkemaksujen arvo. Sitä nuoremmilla tilanne on päinvastainen, eli maksujen nykyarvo nousee suuremmaksi kuin eläkkeen arvo.

Vaikka iäkkäät ovat saaneet enemmän vastinetta eläkemaksuilleen kuin myöhemmin syntyneet, ETK:n Tikanmäki ei suostu sanomaan, että vanhat olisivat hyötyneet järjestelmästä enemmän kuin nuoret. Yhteiskunnan ja elintason muutokset vaikeuttavat vertailua.

Työeläkeindeksin palauttaminen palkkatasoindeksiksi on nyt askeleen lähempänä. SDP:n entinen pitkäaikainen kansanedustaja Kimmo Kiljunen on yksi aloitteen kolmesta vireillepanijasta.

Netflixin tarjonta pienenee vauhdilla – mistä on kysymys?

Netflixin tarjoaminen elokuvien ja tv-sarjojen määrä on vähentynyt huomattavasti palvelun kotimaassa Yhdysvalloissa, Allflicks -sivusto laskee.

Videoiden suoratoistopalvelu Netflix joutuu kenties kamppailemaan entistä verisemmin sisällöistä. Ainakin sen tarjonta on selvässä laskussa Yhdysvalloissa, Allflicks-sivusto kirjoittaa.

Sivuston laskujen mukaan Netflixin USA:n valikoima on supistunut kolmanneksella alle kahdessa ja puolessa vuodessa. Elokuvissa pudotus on suurin, 33 prosenttia, mutta tv-sarjoissakin noin 26 prosenttia.

Syitä pudotukselle ei tiedetä, mutta hyvä arvaus on kilpailun kiristyminen.

Päihdelääkärin mukaan emme opi eurooppalaisia juomatapoja

”Kenen oikeasti tarvitsee saada alkoholia yhtään helpommalla?”

Meillä kaikilla on lähipiirissämme alkoholi­ongelmainen, sanoo päihdelääkäri Kaarlo Simojoki. Se unohtuu, kun pohdimme, tulisiko viinit saada maitokauppoihin ja kioskilta olutta yöllä.

Kuvittele, että istut isossa luentosalissa. Puhuja pyytää kaikkia niitä nostamaan käden ylös, joilla on alkoholiongelma tai joiden lähipiirissä jollakin on. Nostaisitko käden ylös?

”Yleensä noin puolet nostaa”, sanoo A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki.

Ne, jotka eivät nosta, valehtelevat, hän jatkaa.

Eduskunta valmistelee parhaillaan uutta alkoholilakia. Lain pohjaesityksen tulisi olla valmis kesään mennessä. Jälleen kerran Suomessa keskustellaan siitä, tulisiko viinit saada maitokauppoihin ja pitäisikö kioskilta saada olutta ympäri vuorokauden – niin kuin Euroopassakin.

Ei pitäisi, sanoo Simojoki.

Baltian maiden toive toteutuu

Yhdysvalloilta lisää sotilasvoimaa Eurooppaan – ”USA on siirtämässä sotilaallista painopistettään”

Baltian maat saivat Yhdysvalloilta uuden lupauksen sotilaallisesta tuesta, kun Yhdysvaltojen puolustusministeriö ilmoitti keskiviikkona lisäävänsä sotilasvoimaansa Euroopassa yhdellä panssariprikaatilla ensi vuoden helmikuussa.

Uusi prikaati sijoitetaan uutistoimisto Reutersin mukaan rotaatioperiaatteella harjoittelemaan Baltian maihin, Puolaan, Bulgariaan, Romaniaan sekä Unkariin.

”Yhdysvallat on siirtämässä sotilaallista ja puolustuksellista painopistettään suuressa mittakaavassa taas Eurooppaan”, sanoi Viron puolustusministeri Hannes Hanso yleisradioyhtiö ERR:lle keskiviikkoiltana.

Puhkeaako nyt 1980–1995 syntyneiden kapina?

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Daniel Sazonov kehottaa Kokoomusnuorten blogissa nuoria nousemaan taisteluun ”eläkepopulismia” vastaan.

Sazonov nostaa esiin sekä viimeaikaiset uutiset Y-sukupolven eli 1980–1995 syntyneiden tuloromahduksesta että SDP:n ex-kansanedustajan, Senioriliikkeen puheenjohtajan Kimmo Kiljusen eläkehankkeesta.

Senioriliikkeen kansalaisaloite työeläkeindeksin palauttamisesta palkkatasoindeksiksi on kerännyt 85 337 allekirjoitusta ja siirtyy seuraavaksi eduskunnan käsittelyyn. Nimien keruu aloitteeseen päättyi viime viikolla.

kommentti

Sukupolvikuilu eläkeindeksistä

Kokoomusnuoret, jotka eivät varmasti ole lähtökohdiltaan edes tämän maan huonoimmista oloista ovat aloittaneet eläkeläisten kampituksen. Sekö muka taistelua sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden puolesta? Nuoretko kärsijöitä? Kaiken saaneet valittavat: Emme voi seurata sivusta, kun lautasiltamme syödään alati kiihtyvässä tahdissa, Sazonov kirjoittaa.

Tiedättekö nuoret keiden lautasilta söitte elämänne alkuvuosina? Syömiseenne menee joiltakin helposti kaksikymmentä viisi tai kolmisenkymmentä vuottakin.

Vuonna 2007 Tilastokeskus ja Stakes laskivat, että yhdestä lapsesta kertyy vanhemmilleen 105 600 euron kulut ennen täysi-ikäisyyttä. Tuon ajankohdan jälkeen kustannukset ovat nousseet ja lapsen kasvattaminen maksaa vähintään 130 000 euroa, eikä 200 000 euroakaan lie mikään katto.

Valtion panos lapsen terveyteen ja koulutukseen ja muihin kuluihin on lasta kohden yli 150 000 euroa riippuen siitä mille alalle kouluttautuu ja paljonko tukia saa. Valtion rahaa voi hyvinkin kulua tuo summa kaksinkertaisesti.

Seuraava väittämä kokoomusnuorilta on perusteeton: ”Nuoret joutuvat ilman muutoksiakin maksamaan selvästi korkeampia eläkemaksuja kuin edeltävät sukupolvet”.

Me eläkeläiset olemme maksaneet edeltävien sukupolvien eläkemaksut samalla, kun olemme maksaneet työllämme uusien sukupolvien sosiaali- ja terveysmaksut ja koulutuksen. Me maksamme veroja yhä, niin pitkään, kun elämme. Me maksamme hoidoista ja muusta kohdallemme mahdollisesti lankeavasta hyvästä reilun hinnan, sillä olemme aiemmassakin elämässä jääneet paitsi suurta osaa niistä eduista, joita olette päässeet nauttimaan, saaneet ilman kitinää.

[ Daniel Sazonov on pihalla kuin käki kellosta, ei ole ilmeisesti lukenut, ( kuten eivät muutkaan 85 337 allekirjoittajaa.) "Yes" kirjoitusta "Palkkaindeksi on eläkeläisen oikeus. Se turvaa ansaitun tulotason." ]

Luona Oy:n vastaanotto-keskusten vartijoilla tiukat sopimukset: Puolen vuoden palkka pois löysistä puheista

Luona Osakeyhtiön vastaanottokeskuksiin palkatut vartijat ovat saaneet allekirjoitettavakseen työsopimuksen, johon sisältyy tiukka salassapitovelvoite.

Mikäli työntekijä rikkoo sopimusta, saa työnantaja periä kuuden kuukauden palkan korvauksena sopimusrikkomuksesta. Salassapitovelvoite on voimassa myös työsuhteen päättymisen jälkeen.

Sopimus koskee sekä kaikenlaisia liikesalaisuuksia että asiakastietoja. Iltalehden haltuunsa saama teksti on kirjoitettu Barona-konsernin nimissä. Luona Oy on Baronan tytäryhtiö.

Sipilöiden kuljetusalan omistukset kummastuttavat – ”Ollaan eettisesti heikoilla jäillä”

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Suna Kymäläinen tyrmistyi Arvopaperi-lehdessä julkaistusta tiedosta, jonka mukaan pääministeri Juha Sipilän lähipiiri eli lapset ovat Fortel Investin kautta pörssiin listautuvan Ahola Transportin kolmanneksi suurin omistaja.

Suomessa saa omistaa yhtiöitä vapaasti. Eihän siinä mitään. Mutta samaan aikaan kun julkisuudessa kyseenalaista huomiota saanut, nimenomaan suomalaisten työehtojen polkemisesta esiin tulleen yhtiön omistajista löytyy yhteys suoraan valtioneuvostoon, ollaan ainakin eettisesti heikoilla jäillä. Nyt alkaa näyttämään jo tosi pahalta, sanoo Kymäläinen tiedotteessaan.

Venäjä-tuntijalta suorat sanat: ”Suomettumisen jättipotti – Mitä Sipilä oikein ajatteli?”

Venäjä-tutkija, dosentti Arto Luukkanen arvioi Puheenvuoro-blogissaan kovin sanoin sitä, että ex-pääministeri Esko Aho on ehdolla venäläisen Sberbankin hallitukseen.

Valinta on mielenkiintoinen poliittinen signaali. Sberbank toimii hallitusta lähellä. Vaikka sen virkamiehet voivat olla omissa kulutustottumuksissaan varsin länsimaisia, on pankin politiikka täysin yhdenmukaista Venäjän ulkopolitiikan kanssa. Pääministeri [Juha] Sipilän [kesk.] mukaan tässä ei kuitenkaan ole mitään ongelmaa, Luukkanen kirjoittaa.

Mikäli Aho ottaa viran on hän nenäänsä myöten sotkeentunut idän ja lännen väliseen kiistaan.

Eero Lehti jatkaa urheilevan Stubbin ryöpytystä: ”Koko elinkeinoelämä on tätä mieltä”

Eero Lehden mukaan Stubbin urheileminen on viranhoitamiselta pois.

Lehden mielestä Stubb alentaa valtiovarainministerin ja puolueen puheenjohtajan arvovaltaa keskittymällä kuntoiluun.

Suomessa ei saa harjoittaa ennakkosensuuria kuin sodan aikana. Tämän tyyppinen toiminta, jossa kierretään keskustelu, on perustuslain vastaista. Voisi olettaa, että yhteiskunnallisessa toiminnassa mukana olevat tietäisivät tämän, Lehti sanoo.

Se on ihan eri asia kuka vastustaa ja kuka kannattaa Stubbia, mutta että keskustelu kielletään. Olisiko niin, että täytyy mennä Pohjois-Koreaa, että päästään samaan tilanteeseen, hän tarkentaa.

”Stubb kerää enkelikuorolaisia ympärilleen”

Kansanedustaja Eero Lehti (kok) luonnehtii puolue-eliitin tukikirjeen puoluejohtaja Alexander Stubbille hämmästyttäväksi ja puoluedemokratian vastaiseksi toimeksi. ”Stubb ei Jyrki Kataisen tapaan siedä itseään fiksumpia henkilöitä millään osa-alueilla.”

Kansanedustaja Eero Lehti (kok) on tyrmistynyt puolue-eliitin julkisesta tukikirjeestä puoluejohtaja Alexander Stubbille. Lehti pitää junttakirjettä hämmästyttävänä ja puoluedemokratian vastaisena. Puolueen piirijohtajat Lehti määrittelee arjesta täysin etääntyneiksi toimijoiksi.

Puolueen, piirien ja kokoomuspuolueen jäsenliittojen johtajat julkistivat sunnuntaina Stubbia tukevan avoimen kirjeen. Kirjeellä puolue-eliitti haluaa puhaltaa puheenjohtajapelin poikki kevään ajaksi ja vaatii Stubbille työrauhaa hallituksessa.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet myös kaikki puolueen piirijohtajat. Heidät Lehti haukkuu arjesta täysin vieraantuneiksi henkilöiksi.

”Piirijohtajat ovat täysin etääntyneet kansanedustajan työstä ja arjesta. Stubbilla on ylipäänsä taipumus kerätä ympärilleen enkelikuorolaisia”, Lehti kritisoi.

”Nuku itse, Laura Räty, yö ulkona!” – romanien kohtalo järkyttää

Helsingin sosiaalipäivystys käännytti hiljattain 22 hätämajoituksen tarpeessa olevaa Itä-Euroopan romania. Sosiaalityöntekijät soittivat poliisit poistamaan ihmiset tiloista.

Helsingin vasemmistonuoret on syvästi järkyttynyt tapauksesta, joka ei ole heidän mukaansa ainutlaatuinen.

Olemme saaneet pitkin talvea kuulla samankaltaisista tapauksista. Helsingin kaupunki ei ole onnistunut takaamaan ihmisarvoisen elämän edellytyksiä häätäessään ihmisiä pakkasella ulos nukkumaan, varapuheenjohtaja Aleksi Heikola toteaa.

Brysselin pommimies oli poliisin tarkkailussa kuukausia – epäiltiin turvapaikan-hakijoiden houkuttelusta

Brysselin lentokentällä iskeneen Faycal Cheffoun kerrotaan olleen poliisin tarkkailun alaisena viime syyskuusta saakka.

Brysselin lentokentällä tiistaiaamuna pommi-iskun tehneistä kolmesta miehestä viimeinen on tunnistettu Faycal Cheffou -nimiseksi freelance-toimittajaksi.

Valvontakameran kuvissa vaaleassa takissa ja hattu päässä esiintynyt mies otettiin kiinni torstaina. Häntä vastaan on nostettu syytteet terrorismirikoksista.

Paavi moittii Eurooppaa pakolaiskriisistä, itsemurha-pommittaja tappoi 30 Irakissa

Paavi Franciscus on arvostellut Euroopan "välinpitämätöntä ja nukutettua omaatuntoa" pakolaisia kohtaan. Katolisen kirkon johtaja otti asiaan kantaa pitkäperjantaina Roomassa.

Kymmenet tuhannet ihmiset kokoontuivat kuulemaan paavia ja rukoilemaan tämän kanssa Rooman Colosseumille. Colosseumilla uskotaan surmatun tuhansia kristityitä antiikin Rooman aikana.

Lottien säätiöllä on kymmeniä miljoonia euroja – mutta mihin ihmeeseen ne voisi käyttää?

”Minä tykkään puhua raha-asioista, koska olen entinen pankinjohtaja”, sanoo Lotta Svärd Säätiön hallituksen puheenjohtaja Pirjo Björk.

Helsingin Mannerheimintiellä majaa pitävä säätiö vaalii lottien perintöä ja Lotta Svärd -järjestön jättämää omaisuutta. Tai ainakin sitä osaa omaisuudesta, jonka lotat ehtivät siirtää turvaan. Suomen hallitus lakkautti lottien järjestön ja otti sen omaisuuden haltuunsa marraskuussa 1944.

Lotta Svärd Säätiön neuvotteluhuoneessa on lottajärjestön pitkäaikaisen johtajan Fanni Luukkosen entisiä huonekaluja. Nurkassa on fläppitaulu, jonne Björk on kirjoittanut ison rahasumman: ”90 milj euroa”.

Lottajärjestön henkilökortistoja hävitettiin sodan jälkeen, joten jäljellä olevien lottien lukumäärää ei tiedetä tarkkaan. Määrä lienee noin 13 000. Keski-ikä on yli 90 vuotta. Heistä vain parisenkymmentä asuu enää säätiön tukemissa asunnoissa.

Lottien määrän väheneminen tarkoittaa, että heitä tukevan Lotta Svärd Säätiön on keksittävä rahalleen muita kohteita.

”Minäkin joudun vastaamaan monta kertaa puhelimeen, jossa kysytään, että miksi te istutte niiden rahojen päällä, ettekä jaa niitä pois, sillä lottiakaan ei kohta enää ole”, Björk kertoo.

Lottasäätiö eroaa kuitenkin eräistä veteraanisäätiöistä siinä, ettei sen säädekirjassa määrätä, että säätiön toiminta loppuisi viimeisten lottien myötä.

”En ymmärrä, miten joku voidaan aivopestä niin nopeasti” – lentokentälle iskenyt terroristi oli hyvä oppilas

Brysselin lentokentällä itsemurhaiskun tehneen Najim Laachraouin ystävät ja sukulaiset järkyttyivät.

Toinen Brysselin lentokentällä iskeneistä terroristeista, Najim Laachraoui, oli katolisen koulun hyvä ja käytökseltään moitteeton oppilas. Silti hän matkusti Syyriaan opiskelemaan pommien tekoa ja päätyi itsemurhaiskuun Brysselissä, uutistoimisto AFP kertoo.

24-vuotias iski Brysselin lentokentällä vain päivää sen jälkeen, kun poliisi sai selville hänen mahdollisesti liittyvän Pariisissa marraskuussa tehtyihin iskuihin. Laachraouin dna:ta löydettiin Pariisissa käytetyistä räjähteistä.

Ystävien ja perheenjäsenten mukaan Laachraoui oli iloinen nuori, joka tykkäsi pelata jalkapalloa ja heitellä firsbeetä.