Brexitin välitön hintalappu maailman osakemarkkinoilla:
yli 2 000 miljardia dollaria

Britannian osake- ja valuuttamarkkinoiden yhden päivän tuhoja vastaavalla summalla maa olisi voinut kuitata EU-maksunsa vuosien ajan. Maailmalla osakemarkkinoiden arvosta katosi viisi prosenttia.

BRITANNIAN äänestyspäätös lähteä Euroopan unionista laukaisi maailmanlaajuisen markkinapaniikin, joka pyyhkäisi globaaleiden osakemarkkinoiden arvosta pois 2 080 miljardia Yhdysvaltojen dollaria eli 1 870 miljardia euroa. Määrä on yhdeksän kertaa Suomen vuotuista bruttokansantuotetta suurempi.

HS tapasi Brexitin puolesta äänestäneitä Pohjois-Englannin pikkukaupungeissa – mistä EU-vastaisuus kumpuaa?

Useissa Pohjois-Englannin pikkukaupungeissa äänestettiin EU-eron puolesta. Monet halusivat EU:sta eroon maahanmuuton takia.

Lauantaina Hanleyn pikkukaupungin kävelykadulla selviää nopeasti, miksi niin moni äänesti Britannian EU-eron puolesta viime torstain kansanäänestyksessä.

”Maahanmuutto Euroopasta. Liian paljon ihmisiä tuli liian nopeasti”, sanoo mattoja myyvä Rob.

”Maahanmuuttajia on tullut niin paljon. En vastusta maahanmuuttoa, tarvitsemme maahanmuuttajia, mutta jokin kontrolli on oltava ja maan on voitava valvoa rajojaan”, eläkeläinen Nicholas Harvey sanoo.

Britit sysäävät meidät tuntemattomalle polulle

Brittien päätös sysää koko unionin tuntemattomalle polulle.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun jäsenmaa irrottautuu unionista, joka sai alkunsa Euroopan hiili- ja teräyhteisöstä vuonna 1951.

Erolla tulee olemaan perustavanlaatuisia vaikutuksia paitsi Euroopan unionin rajoihin, talouteen, poliittiseen vakauteen ja ulkosuhteisiin myös Euroopan henkiseen ilmapiiriin ja unionin kehityssuuntaan.

Britannian lähtö kutistaa Euroopan unionin 27:n jäsenmaan liitoksi ja leikkaa sen runsaan 500 miljoonan ihmisen väestöstä 64 miljoonaa eli vajaat 13 prosenttia. Eroamisprosessi käynnistyy, kun Britannian hallitus ilmoittaa Eurooppa-neuvostolle lähtöaikeistaan.

David Cameron eroaa, muttei unohdu – millainen mies on Brexit-äänestyksen luvannut Britannian pääministeri?

Väistyvä johtaja jää muistoihin paitsi Britannian EU-eron, myös vähemmän vakavien tempausten vuoksi.

DAVID Cameronia voi ja ei voi syyttää siitä, että Britannia on irtautumasta Euroopan unionista. Vaikka lupaus kansanäänestyksestä oli hänen antamansa, pääministeri itse kampanjoi EU:ssa pysymisen puolesta EU-johtajien kanssa tekemällään uudistetulla jäsensopimuksella. Kampanjointia ei kuitenkaan voi kehua menestyksekkääksi: tuloksen tiedämme jo.

Monet mahdollisista seurauksista ovat asiantuntijoillekin mahdottomia ennakoida, mutta yksi asia on varma: Britannian pääministeri vaihtuu . Vuonna 2010 pääministeriksi nousseen Cameronin piti olla pääministerinä kokonainen vuosikymmen, joka nyt jää kesken. Kuuteenkin vuoteen mahtuu silti paljon muisteltavaa, eikä kaikki ole yhtä suurta ja vakavaa kuin unionista irtautuminen.

BREXIT
Cameron Pääministeri Cameron eroaa, Skotlanti vaatii uutta äänestystä itsenäisyydestä

BRITANNIAN EU-kansanäänestys päättyi Brexit-leirin voittoon. EU-eron kannalla oli 51,9 prosenttia äänestäjistä. EU-jäsenyyden puolesta kampanjoinut pääministeri David Cameron ilmoitti perjantaiaamuna eroavansa. Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa äänestystulos oli EU-jäsenyyden kannalla.

Uusi kansanäänestys itsenäisyydestä on nyt ”hyvin todennäköinen”, sanoo Skotlannin pääministeri.

A video posted by Fox News (@foxnews) on

Kyro Napue

Brittiläiseen aamiaispöytään, tunnelman mukaan, jotain suomalaista, Kyrö Napue .

”Karmea juhannusaamun herätys” – demarit pettyivät brittien päätökseen

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne toteaa pettyneensä Iso-Britannian kansanäänestyksen tulokseen.

Olen pettynyt, mutta Iso-Britannian kansan tahtoa on kunnioitettava. EU:n on nyt yhdistettävä voimansa ja haettava uusi suunta Euroopalle, Rinne kirjoittaa Twitterissä.

EU on kokemassa historiansa suurimman tappion –hallintorakennukset aavemaisen autioina

Mikäli Britannian eroa vaativa Brexit-leiri voittaa vaalin, mikä näyttää varhain aamulla hyvin todennäköiseltä, unioni kokee historiansa suurimman tappion.

EUROOPAN unionin hallinnollisessa pääkaupungissa Brysselissä odotettiin varhain perjantaina hermostuneena Britannian kansanäänestyksen tuloksia. Mikäli Britannian eroa vaativa Brexit-leiri voittaa vaalin, mikä näyttää varhain aamulla hyvin todennäköiseltä, unioni kokee historiansa suurimman tappion.

BBC:n mukaan Britannia on päättänyt jättää Euroopan unionin.

Britannian EU-kansanäänestys alkoi – jännitettävää riittää ainakin seuraavat 22 tuntia

Brexit-leiri otti loppukirin viime hetken mielipidemittauksissa.

BRITANNIAN EU-kansanäänestys alkoi torstaiaamuna kello 7 paikallista aikaa eli kello 9 Suomen aikaa. Äänestyspaikat menevät kiinni puolelta yöltä Suomen aikaa.

Keskiviikkona julkistetut viimeisimmät mielipidemittausta osoittivat EU-eroa ajavan Brexit-leirin kirineen taas hieman jäsenyyttä kannattavan leirin ohi. Ero on kuitenkin yhä niin niukka, että kansanäänestyksen lopputulosta on mahdotonta ennustaa etukäteen.

Tärkeintä ei ole määränpää vaan se, kenen kanssa matkustaa

Skootterikoira Otto on matkannut Vespan sivulaatikossa
50 000 kilometriä

SÄHKÖNSINISEN skootterin takatelineeseen on kiinnitetty puulaatikko, jonka kyljessä lukee tärkeintä ei ole määränpää vaan se, kenen kanssa matkustaa.

Ehkä vähän kliseinen aforismi, mutta tässä tapauksessa erittäin totta.

Nimittäin puulaatikon lisäksi ajoneuvoon on kiinnitetty toinenkin laatikko, se on metallia. Reunan yli näkyy ensin pieni sininen kypärä, sitten ajolaseihin verhottu koirannaama.

Sen nimi on Otto!

Ei voi olla totta, paitsi että on. 2,5-kiloisella Otolla on kypärän ja ajolasien lisäksi yllään mustavalkoinen mariraidallinen koirahaalari. Se istuu tottuneesti paikallaan, kun isäntä kaasuttaa. Lasit suojaavat silmiä, kypärä korvia.

Brexitin haaskalla käy jo kuhina – Britannian mahdollisesta EU-erosta yritetään hyötyä Ruokolahdelta Pariisiin

Lukuisat tahot Ruokolahdelta Pariisiin pyrkivät hyötymään, jos Britannia eroaa Euroopan unionista. Timo Soinin mukaan sijoittajille voi tarjoutua tilaisuuksia, kun ”hölmöt myyvät paniikissa”.

“EI mitään niin huonoa, ettei jotain hyvääkin.”

Näin totesi ruokolahtelainen kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd) kesäkuun alussa. Hänen mukaansa Suomella olisi nyt tuhannen punnan paikka houkutella Lontoossa sijaitseva Euroopan lääkevirasto EMA Suomeen, jos Britannia päättää torstain kansanäänestyksessä erota EU:sta.

Kymäläinen esitti kirjallisen kysymyksen, jossa hän toivoi hallitukselta vastausta kysymykseen: “Mihin valmisteleviin toimiin hallitus on ryhtynyt Britannian mahdollisen eron tapahtuessa, että Lontoossa sijaitseva Euroopan lääkevirasto siirrettäisiin Suomeen?”

Kaikki eivät kehtaa sitä näin suoraan sanoa, mutta kuten sodissa ja luonnonkatastrofeissa, myös poliitissa maanjäristyksissä piilee aina mahdollisuuksia: voittojen tekemiseen ja vallan kahmimiseen. Yhden onnettomuus on toisen onnenpotku.

Aselain tiukennukset kaatuivat USA:n senaatissa

Lakialoitteet koskivat taustojen tarkistusten lisäämistä ja aseiden myyntikieltoa terrorismista epäillyille ihmisille.

Yhdysvaltain senaatti ei ole päässyt yhteisymmärrykseen neljästä eri aselain tiukennusta koskevasta lakiehdotuksesta. Ne kaatuivat äänestyksessä, koska eivät saaneet taakseen tarvittavaa 60 edustajaa senaatista.

Edellisen kerran senaatti äänesti samanlaisista ehdotuksista joulukuussa 2012 Sandy Hookin koulusurmien jälkeen.

Brasilian eläkejärjestelmä on avokätinen

Brasilialaiset jäävät eläkkeelle keskimäärin 54-vuotiaana

Tulonsiirtojärjestelmä ei kestä väestörakenteen muutosta. Kuolleen sotilaan naimaton tytär oikeutettu isänsä eläkkeeseen.

MÁRCIA on ystäväni serkku. Hän asuu Rio de Janeiron pohjoislaidalla keskiluokkaisella alueella. Hän on 48-vuotias eikä ole koskaan käynyt töissä.

Se on mahdollista, koska hänen isänsä oli sotilas.

Brasilian vanhan lain mukaan sotilaiden vaimot tai tyttäret ovat koko loppuelämänsä oikeutettuja puolisonsa tai isänsä eläkkeeseen tämän kuoltua.

Eläkettä maksetaan vain naimattomille tyttärille. Siksi Márcia ei ole koskaan mennyt naimisiin virallisesti, vaikka onkin perustanut perheen.

Metsäteollisuus jättää Elinkeinoelämän keskusliiton

Näin puheenjohtaja Jussi Pesonen perustelee lähtöratkaisun

Suomen suurimman vientialan lähtöpäätös on isku työnantajien keskusjärjestön ytimeen.

TYÖNANTAJAJÄRJESTÖ Metsäteollisuus aikoo irtautua Elinkeinoelämän keskusliitosta. Päätös horjuttaa EK:n yhtenäisyyttä kilpailukykysopimuksen repivien neuvottelujen jälkeen.

”Meitä vaivaa vastuun ja vallan eriytyminen. Yrityksissä me vastaamme työllisyydestä, investoinneista, tuotekehityksestä, markkinoinnista ja niin edelle. Samanaikaisesti valta karkaa ylätasoille. Valta pitäisi tuoda takaisin sinne, missä vastuukin on”, hän selittää.

Vaikka Metsäteollisuudella on vain yksi paikka EK:n 20 hengen hallituksessa, alan symbolinen ja taloudellinen merkitys on valtava. Viime vuonna metsäsektori valtasi laihojen vuosien jälkeen takaisin paikkansa Suomen suurimpana vientialana 21,7 prosentin osuudella.

Parinsadan asukkaan saamelaiskylä saa kymmenen miljoonan pikitien

Viikko sitten torstaina tuli ilmoitus, jota Nellimissä on vuosikymmenien ajan odotettu. Liikenneministeri Anne Berner (kesk) ilmoitti, että Nellimintien kunnostukseen myönnetään 10,4 miljoonaa euroa.

Se on hurja summa. Ainakin siihen nähden, että koko kylässä asuu suunnilleen yhden kerrostalon verran ihmisiä. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Nellimissä oli 149 äänioikeutettua.

Sitä paitsi Nellim on vihoviimeinen pussinperä. Sieltä ei pääse autolla enää mihinkään, paitsi takaisin. Nelliminvuonon jälkeen tie mutkittelee vielä kahdeksan kilometriä, kunnes törmää rajavyöhykkeeseen. Sen toisella puolella alkaa Venäjä.

[ Auttoiko rahahanojen aukeamiseen liikenneministeri Berneriä kun amerikkalainen uutiskanava CNN on listannut maailman parhaat revontulet, ja Nellim pääsi listalle.
Näin etelässä: Turusta pohjoiseen lähtevä kasitie on huonossa kunnossa. Viime vaalikaudella kasitien remontista käytiin kovaa vääntöä. Liikenneministeri Henna Virkkunen (kok.) ei lupaa kasitien Turun-pään remontista säästyvien 20 miljoonan euron siirtyvän automaattisesti tien Porin-pään korjaukseen. Satakunnan elinkeinoelämä on vaatinut rahansiirtoa, koska kasitie on huonossa kunnossa myös Satakunnassa. Lopulta jotain tienkunnostusrahaa tippui. ]

Li Andersson haluaa vasemmiston näkyvän ja kuuluvan

”Emme ole ay-liikkeen käsikassara”

TASAN viikko sitten Li Andersson, 29, teki historiaa noustessaan vasemmistoliiton johtoon.

Kuka Li Andersson

Syntynyt vuonna 1987 Turussa.

Valtiotieteiden kandidaatti Åbo Akademista. Erikoistunut kansainväliseen oikeuteen ja pakolaisasioihin.

Suomen historian nuorin eduskuntapuolueen puheenjohtaja.

Vasemmistoliiton kansanedustaja, Turun kaupunginvaltuuston jäsen ja Vasemmistonuorten entinen puheenjohtaja.

Sai viime eduskuntavaaleissa eniten ääniä Varsinais-Suomessa.

Suomen nuorin eduskuntapuolueen johtaja ikinä ei kuitenkaan ehdi juuri juhlia, sillä työsarka on valtava. Vasemmiston kannatuskehitys on ollut pääministeri Juha Sipilän (kesk) porvarihallituksen kaudella surkeaa suhteessa Sdp:hen ja vihreisiin.

Andersson haluaa nähdä ”modernin, punavihreän, 2010-luvun työväenpuolueen”, joka keskittyy entistä enemmän vahvuuksiinsa: työelämän parantamiseen, eriarvoisuuden poistamiseen ja julkisten palvelujen puolustamiseen.

Vasemmistoliiton toive on se, että koko punavihreä oppositio nousee vuonna 2019 hallitukseen. (Video 18min.) Samalla puolue pyrkii kuitenkin uusilla avauksillaan erottautumaan erityisesti vihreistä, joka on syönyt sen kannatusta.

Yle-vero säilyy – Satosen työryhmä kertoi työnsä tuloksista

Työryhmä ei esitä muutoksia nykyiseen Ylen rahoitusjärjestelmään. Työryhmä esittää mm., että Yleisradion tulee lisätä ostoja kotimaisilta ja eurooppalaisilta riippumattomilta tuottajilta.

Työryhmä esittää, että Yleisradio Oy:n rahoitukseen ei tehtäisi indeksitarkistusta vuosille 2017–2019. Työryhmä ehdottaa, että vuodesta 2020 lähtien palataan normaaliin indeksimenettelyyn. Näin Ylen rahoituksessa on sovittu seitsemän vuoden näköala.

Poliitikon ampuminen keskeytti EU-kampanjat

Jo Coxin kuolema šokeerasi Britannian.

BRITANNIA EU-kampanjointi meni torstaina jäihin, kun maata šokeerasivat uutiset ensimmäisen kauden kansanedustajan ampumisesta.

Työväenpuolueen kansanedustaja Jo Cox, 41, joutui alkuiltapäivästä ampumisen ja puukotuksen kohteeksi. Hän oli Leedsin lähistöllä tapaamassa vaalipiirinsä asukkaita.

Tehohoitoon kiidätetty Cox kuoli myöhemmin torstaina vammoihinsa.

POLIISI kertoi torstaina pidättäneensä epäiltynä 52-vuotiaan miehen. Muita ei etsitä.

Viikko Brexit-äänestykseen, jo enemmistö briteistä kannattaa eroa EU:sta – Cameronin puolueessa sota

Brittien tunnelmat uhkaavat kallistua EU-eron kannalle. Cameronin konservatiivi­puolueessa vallitsee sisällissota, ja sijoittajat hermoilevat.

BRITANNIAN mielipideilmastossa on tapahtunut kesäkuun aikana merkittävä muutos: Brexitin eli EU:sta eroamisen mahdollisuus on käynyt entistä todennäköisemmäksi.

Tuoreimpien mielipidemittausten keskiarvo kertoo, että enemmistö äänestäjistä olisi nyt Britannian EU-eron kannalla.

Brexit-leiri on ottanut huiman loppukirin, eivätkä jäsenyyden puoltajat kuten pääministeri David Cameron ole kyenneet voittamaan yleistä mielipidettä puolelleen.

”Tämä on modernia orjuutta”

EU:ssa käynnistettiin kansalaisaloite samaan aikaan, kun Suomen hallitus vie läpi kabotaasilakia.

Euroopan kuljetusalan federaatio ETF on käynnistänyt kansalaisaloitteen, jolla vaaditaan EU:n komissiota varmistamaan terveen kilpailun periaatteen toteutuminen kaikissa kuljetusmuodoissa maalla, merellä ja ilmassa.Tavoitteena on suitsia epäterve liiketoiminta, joka johtaa sosiaaliseen polkumyyntiin ja palkkojen polkemiseen.

Jopa kuukausien asumista rekassa

Kohtaan yhä useammin kuljettajia, jotka on pakotettu asumaan viikkoja, jopa kuukausia rekkojensa ohjaamoissa näkemättä läheisiään ja ilman mitään sosiaali- tai muuta turvaa. Heidän palkkansa ylittää harvoin tuhat euroa kuukaudessa, kertoo yhdistelmäajoneuvonkuljettaja Jere Pulska kokemuksistaan.

Donald Trumpin edustama uusi puoluejako rantautuu Suomeenkin – ja ihmisten on päätettävä puolensa

Tulevaisuudessa puolueet eivät enää ole vanhassa mielessä vasemmalla ja oikealla vaan pikemminkin ylhäällä ja alhaalla: optimistit vastaan pessimistit.

YHDYSVALLOISSA politiikan navat ovat vaihtamassa paikkaansa. Muutoksen vaikutukset voidaan nähdä lähivuosina kaikkialla läntisessä maailmassa.

”Kulttuurisota on ohi”, julisti taloushistorian tutkija Michael Lind kesäkuun alussa verkkolehti Politicossa. ”Rajasota – taistelu enimmäkseen oikeistolaisten nationalistien ja enimmäkseen vasemmistolaisten globalistien välillä – on juuri alkanut.”

Ministerispekulaatiot täydessä vauhdissa – Hjallis Harkimo vihjasi kelpaavansa ulkomaankauppa­ministeriksi

Kokoomusryhmä odottaa kuumeisesti puolueen uuden puheenjohtajan Petteri Orpon ministerilistaa. Moni mielisi Audin takapenkille. Kansanedustaja Hjallis Harkimo sanoo olevansa kelvollinen ulkomaankauppaministeriksi.

”VALITSEEKO Petteri Orpo (kok) ministereiksi kauniita, nuoria ja rohkeita, vai päteviä ja osaavia, vai jotain siltä väliltä?” pohdiskeltiin kokoomuksen eduskuntaryhmässä tiistaina.

Moni mielisi ministeri-Audin takapenkille. Mahdollisesti vain yksi paikka, Orpon sisäministerisalkku on vapaana, jos kokoomuksen uusi puheenjohtaja Orpo niin päättää.

Juha Sipilä ANTOI 2 kuukautta aikaa 100 milj. €:n lisäkevennykselle

Kilpailukykysopimus allekirjoitettiin tiistaina alkuillasta pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa. Pääministeri Juha Sipilä toisti allekirjoitustilaisuudessa näkemyksensä, jonka mukaan sopimus vie osaltaan kohti 110 000 UUDEN TYÖPAIKAN tavoitetta kuluvan vaalikauden aikana.

Obama vastasi Trumpin muslimipuheisiin

”Se ei ole Amerikka, jonka me haluamme”

Presidentti Barack Obaman mukaan Donald Trumpin muslimien vastaiset puheet ovat jopa haitallisia Yhdysvaltojen kansalliselle turvallisuudelle.

Orlandossa sunnuntaina tapahtuneen, 50 kuolonuhria ja kymmeniä loukkaantuneita vaatineen ammuskelun jälkeen Trump toisti vaatimuksensa estää muslimeja saapumasta Yhdysvaltoihin. Hän myös lupasi pysäyttää maahanmuuton maista, joilla on ”todistettu historia” terrorismista Yhdysvaltoja tai sen liittolaisia vastaan.

TIISTAINA pitämässään, muiden muassa CNN:n julkaisemassa puheenvuorossa Obama vastasi Trumpille mainitsematta tätä kuitenkaan nimeltä, että ehdotukset sotivat amerikkalaisen demokratian periaatteita vastaan ja villitsevät mahdollisia ääriajattelijoita. Trumpin ehdotukset ovat Obaman mielestä haitallisia Yhdysvaltojen kansalliselle turvallisuudelle.

Trump vihjasi Obaman sekaantuneen Orlandon ampumiseen

Televisiokanava Foxilla haastateltu Donald Trump vihjasi, että Barack Obama saattaa tietää asioista enemmän kuin kertoo.

ORLANDO. Republikaanien tuleva presidenttiehdokas Donald Trump vihjasi maanantaina, että presidentti Barack Obamalla saattaa olla jotain tekemistä Orlandon joukkosurman kanssa.

”Hän ei ymmärrä tätä asiaa, tai hän ymmärtää sen paremmin kuin kukaan tietääkään”, Trump vihjasi.

MYÖHEMMIN samassa haastattelussa Trump uudisti vihjailunsa. ”Katsokaa, meitä johtaa ihminen, joka ei ole kova eikä älykäs – tai sitten hänellä on jotain muuta mielessään”, Trump sanoi.

”Ja se muu, mikä hänellä on mielessä, tiedättehän, ihmiset eivät voi uskoa sitä. Ihmiset eivät voi, he eivät kykene uskomaan, että presidentti Obama käyttäytyy, kuten käyttäytyy, eikä voi edes mainita sanoja ’radikaali islamilainen terrorismi’. Jotain on meneillään. Se on käsittämätöntä. Jotain on meneillään.”

MYLLERRYS TULOSSA

Orlandon kauhealla terrori-iskulla on merkittäviä seurauksia. Keskustelu käy kuumana. Isku osuu monella tavalla moneen suuntaan. Ruumisröykkiöiden keskellä ei saisi olla voittajia – niitä kuitenkin on, jotka ottavat tästä kaiken irti. Ja onnistuvat. Tähän terroristi pyrkii. Toisen ihmisen henki ei merkitse mitään. Surullista.

Mikäli Britannia eroaa Euroopan Unionista on myllerrys Euroopassa tosiasia. Suomi liittyi sellaiseen Unioniin , jossa britit olivat mukana. Tunnen paljon brittipoliitikkoja. Ilman heitä EU häviää, jopa niin paljon, että se ei sitä kestä. Missä EU, siellä ongelma. Lue lisää Timo Soinin Plokista.

Ruispalat-valmistaja esittelee sateenkaariperhettä – ”Boikottikortti nousee heti”

Etenkin Ruispalat-leivästään tuttu leipomoyhtiö Vaasan esittelee tänä vuonna juttusarjassaan erilaisia perheitä ja heidän arkihetkiään. Yhtiön tuorein juttu kahden äidin perheestä on herättänyt voimakkaita reaktioita Facebookissa.

Osa kommentoijista sanoo laittavansa yhtiön nyt boikottiin, osa taas kiittelee kampanjaa. Reaktioista kertoo myös Puheenvuoron bloggaaja Juho Antikainen.

Ei se kovin yllättävää ole. Odotimme, oletimme ja toivoimme, että eri näkökulmia tulisi esiin, sanoo Vaasan-yhtiön kaupallinen johtaja Minna Cousins Uudelle Suomelle.

Cousinsin mukaan Vaasan haluaa suomalaisperheitä esittelevällä kampanjallaan luoda keskustelualustan.

Orpo valtasi kokoomusjohdon Stubbilta – ”haluan kehittää kokoomusta ihmistä välittävämpään suuntaan”

”HALUAN kehittää kokoomusta ihmiskasvoisempaan ja ihmisistä välittävämpään suuntaan”, kokoomuksen uusi puheenjohtaja, sisäministeri Petteri Orpo linjasi lauantaina ensimmäisessä tiedotustilaisuudessa uudessa tehtävässään.

Tuntia aiemmin Orpo oli syrjäyttänyt istuvan puheenjohtajan, valtiovarainministeri Alexander Stubbin toisella äänestyskierroksella selvin numeroin 441–361.

KYSEESSÄ oli ensimmäinen kerta kokoomuksen lähes satavuotisessa historiassa, kun puheenjohtaja syrjäytettiin äänestämällä. Sotien jälkeen istuva puheenjohtaja on jättänyt kautensa kesken kolmesti.

Stubbin kohdalla tapauksesta tekee entistä poikkeuksellisemman se, että hän ehti johtaa puoluetta vain kaksi vuotta.

Alle kolmekymppiset rynnistivät keskustan johtoon

KESKUSTAN Seinäjoella koolla oleva puoluekokous valitsi puolueen uudeksi puoluesihteeriksi Jouni Ovaskan, 29. Hän on nyt keskustan puoluevaltuuston puheenjohtaja.

Hämeenkyröstä kotoisin oleva Ovaska oli viimeksi lähellä päästä eduskuntaan. Hän on toiminut tällä kaudella eduskunnan varapuhemiehen Mauri Pekkarisen avustajana.

Näin Anderssonin aika alkoi

Vasemmistoliitto vaihtoi puheenjohtajaa lauantaina puoluekokouksessaan Oulussa, kun kansanedustaja, turkulainen Li Andersson kukitettiin tehtävään. Andersson voitti puolueen neuvoa-antavan jäsenäänestyksen ylivoimaisesti ja muut ehdokkaat vetäytyivät.

Suomen Pankin arvion mukaan työllisyysaste jää toivotusta

Pankki uskoo talouden kasvavan tänä vuonna 1,1 prosenttia kotimaisen kulutuksen tuella

HALLITUKSEN 72 prosentin työllisyystavoite ei toteudu vaalikauden aikana, arvioi Suomen Pankki. Talouskasvu on kiihtymisestä huolimatta liian hidasta hallituksen keskeiseen tavoitteeseen nähden.

72 prosentin työllisyysaste tarkoittaa työllisyyden kasvua noin 100 000:lla. Suomen Pankki arvioi, että bruttokansantuotteen pitäisi kasvaa vuosina 2017–2019 keskimäärin 2,5 prosenttia vuodessa hallituksen tavoitteen saavuttamiseksi. Se tarkoittaisi, että talouskasvun tulisi olla keskimäärin joka vuosi 1,3 prosenttiyksikköä voimakkaampi kuin uudessa ennusteessa.

Kiky toteutuu! Metalliliitto hyväksyi sopimuksen

Metalliliiton valtuusto on hyväksynyt kilpailukykysopimuksen 10.6. 2016 äänin 32–24. Päätös varmistaa kiky-sopimuksen toteutumisen.

”Li Andersson yllätti – degrowthin tavoittelu on harhautunutta tai ihmisvihamielistä”

Ajatuspaja Liberan toiminnanjohtaja Heikki Pursiainen kritisoi vasemmistoliiton puheenjohtajaksi viikonloppuna valittavan Li Anderssonin lausuntoja degrowth-ajattelusta.

Degrowth on eräänlainen kansanliike, joka edistää ”kulutuksen ja tuotannon vähentämistä” maailmassa. Se haluaa talouskasvun loppuvan. Näiden asioiden tavoittelu on joko harhautunutta tai ihmisvihamielistä, Pursiainen kritisoi Liberan blogissa.

Degrowth-liike kannattaa tuotannon ja kulutuksen vähentämistä eli talouden kutistamista, koska ylikulutuksen uskotaan aiheuttavan pitkäkestoisia ympäristöongelmia ja sosiaalista epätasa-arvoa. Keskeinen ajatus on, että talouden kutistaminen ei vaadi yksilöllisiä uhrauksia eikä vähennä hyvinvointia. Degrowth-ajattelu tähtää onnellisuuden ja hyvinvoinnin lisäämiseen ei-kulutuksellisin keinoin: jakamalla työtä, kuluttamalla vähemmän, käyttämällä aikaa taiteeseen, musiikkiin, perheeseen, kulttuuriin ja yhteisöön.

Maailmassa on miljardeja ihmisiä, joiden nostaminen köyhyydestä on tärkein asia ihmiskunnan asialistalla. Köyhyyden poistaminen tarkoittaa nimenomaan tuotannon ja kulutuksen nopeaa ja mittasuhteiltaan valtavaa kasvua. Ympäristöstä huolehtiminen on toki tärkeää, mutta kehityksen pysäyttäminen muka ympäristönsuojelun vuoksi on kamala ajatus, Pursiainen perustelee kantaansa.

Pursiaisen mielestä Anderssonin puhe A-studiossa herättää ”laajemman kysymyksen, kuinka paljon suomalaisen vasemmiston piirissä yleisemmin on kannatusta liikkeen suoraan sanottuna selkäpiitä karmiville tavoitteille”.

[ Aika kovin sanottu Pursiaiselta, "selkäpiitä karmiville tavoitteille”. Jos onnellisuuden ja hyvinvoinnin lisäääminen on karmeita tavoitteita, silloin Liberassa on aivan omaa "Mein Kampf" ajattelua.]

Clinton tarvitsee miesten äänet

Hillary Clintonin tie Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokkaaksi on ollut odotettua vaikeampi, ja kamppailu Donald Trumpin kanssa on vasta edessä.

YHDYSVALTOJEN presidentinvaalikampanja on noudattanut sille alun perin ounasteltua käsikirjoitusta ainoastaan siinä, että Hillary Clintonista tullee demokraattisen puolueen ehdokas. Hänen ehdokkuutensa toteutuu kuitenkin lopulta hyvin erilaisessa poliittisessa maisemassa kuin hän itsekin todennäköisesti alun perin odotti.

Ilmoittaessaan voitostaan demokraattien ehdokaskilvassa Clinton korosti, että ensimmäistä kertaa Yhdysvaltojen historiassa nainen on suuren puolueen ehdokkaana. Saavutusta ei himmennä se, että kahdeksan vuotta sitten hän hävisi esivaalikilvan Yhdysvaltojen ensimmäiselle mustalle presidentille Barack Obamalle.

Clinton puhui poliittisen uransa ydinalueella New Yorkin Brooklynissa sen jälkeen, kun hänelle oli kertynyt selvä enemmistö demokraattien valitsijamiehistä kuudessa osavaltiossa tiistaina järjestetyssä esivaalissa. Puolue nimeää presidenttiehdokkaansa virallisesti puoluekokouksessaan heinäkuun lopussa.

Stephen Hawkingilta hurja väite

Mustista aukoista pääsee toiseen universumiin

Tunnetun fyysikon ja kosmologin Stephen Hawkingin mukaan mustat aukot eivät nielaisekaan kaikkea, vaan sinne joutuva aine saattaa päätyä mustasta aukosta toiseen universumiin.

Jos katoaa mustaan aukkoon, voiko sieltä palata?

Jos kysytään Stephen Hawkingilta, niin vastaus on kyllä.

Hawkingin ja hänen kollegoidensa kirjoitus julkaistiin maanantaina Physical Rewiew Letters -julkaisussa.

Aiemmin on oletettu, että musta aukko nielaisee kaiken sinne joutuvan, niin ihmiset, autot, kerrostalot kuin tähdetkin. Hawkingin ja tämän kollegoiden kirjoitus kuitenkin paljastaa, että näin ei ole.

Ne eivät ole niin iänkaikkisia vankiloita kuin on aiemmin oletettu, Hawking sanoi kuuluisalla puhesyntetisaattorillaan jo viime vuonna.

Jos olet jumissa mustassa aukossa, älä anna periksi. Sieltä on tie ulos.

Tuo tie ulos ei ole kuitenkaan sinne, mistä ihmiset ovat mustaan aukkoon joutuneet, maailman tunnetuin tutkija lisäsi. Kadonneet palaavat jonnekin muualle - jopa toiseen universumiin.

Vuonna 2014 julkaistussa Interstellar-elokuvassa käsiteltiin Hawkingin tutkimuksen teemaa. Elokuvassa astronautit matkustivat madonreiän kautta toiseen galaksiin ja joutuivat lähelle mustaa aukkoa

Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja jäi eläkkeelle Turun yliopistosta syyskuun ensimmäinen päivä 2015. Valtaoja kertoi jäähyväisluennollaan muun muassa siitä, miksi maailma on hänen mielestään todellisuudessa hyvä ja onnellinen paikka.

Soini huolestui järjestöjen hankaluuksista Venäjällä

”Laki ulkomaisista agenteista on ongelmallinen”

”Jo pelkästään se on hyvä asia, että Suomi jatkaa perinnettä tavata virallisten tahojen lisäksi myös kansalaisyhteiskunnan edustajia”, puheenjohtaja Rodion Suljandziga ulkomaiseksi agentiksi julistetusta Pohjoisen alkuperäiskansojen tukikeskuksesta sanoi.

”Laki ulkomaisista agenteista on ongelmallinen”, Soini luonnehti ennen järjestötapaamisia pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Ministeri keskusteli viiden Venäjällä toimivan järjestön kanssa, joista kaksi on lisätty agenttilistalle. Laki listaa agenteiksi järjestöt, jotka saavat ulkomaista rahoitusta ja joiden toiminta on määritelty poliittiseksi. Lain takia järjestöt ovat suurissa vaikeuksissa: ulkomaista rahoitusta ei uskalleta ottaa vastaan ja agenteiksi nimettyjen yhteistyö venäläisviranomaisten kanssa on vaikeaa.

LISÄKSI SOINI tapasi oppositiopoliitikkoja: entisen pääministerin ja Parnas-puolueen johtajan Mihail Kasjanovin ja Jabloko-puolueen perustajan Grigori Javlinskin.

”He olivat hyvin huolissaan sekä sisäisestä että ulko- ja turvallisuuspoliittisesta kehityksestä.

Tapaaminen antoi ymmärtää, ettei tämäkään maa ole monoliitti”, Soini totesi.

HS tapasi miehen, joka pysäytti terroristin Pariisin stadionilla: ”Ajattelin heti, että tämä ei ollut mikään papatti”

Järjestysmies Salim Toorabally pelasti todennäköisesti satoja ihmishenkiä marraskuussa Pariisin Stade de Francella. EM-kisoissa hän palaa kaikista peloistaan huolimatta töihin samalle L-portille.

MEIDÄN täytyy pysäyttää terroristit, sanovat maailman johtajat. Harva kuitenkaan voi sanoa moista temppua tehneensä.

Salim Toorabally voi. Näin, hän näyttää. Käsivarsi ojentuu jämäkkänä suoraan oikealle, käsi nyrkissä. Istumme pikaruokalan terassilla Pariisin komean Stade de France –stadionin kupeessa. Pian täällä taas pelataan, kun jalkapallon EM-kisat vihelletään käyntiin 10. kesäkuuta.

Kilpailijat vetäytyivät syrjään
Li Andersson nousee vasemmistoliiton johtoon

Vasemmistoliiton neuvoa-antavan puheenjohtajaäänestyksen on voittanut Li Andersson.

Äänioikeutettuja puolueen jäsenäänestyksessä oli 10 087. Ääniä annettiin 6339, eli äänestysprosentti oli 62,84. Hylättyjä ääniä oli 9 ja tyhjiä 4.

Ensimmäisellä ääntenlaskukierroksella äänet jakaantuivat seuraavasti: Li Andersson 61,85 % (3913 ääntä) Aino-Kaisa Pekonen 26,22 % (1659 ääntä) Jari Myllykoski 11,93 % (755 ääntä).

Vasemmistoliiton puoluekokous tekee virallisen valinnan puheenjohtajasta 11. kesäkuuta Oulussa.

Ongelma Suomen työelämässä?

SAK: ”Se todellinen tuottavuusloikka, jota Suomeen kaivataan”

Mahdollisuudet vaikuttaa työhön ovat työntekijäammateissa heikentyneet merkittävästi kahdessa vuodessa. Samaan aikaan työntekijät kokevat työpaikkansa entistä turvallisemmaksi ja huoli työn terveyshaitoista on vähentynyt selvästi. Tämä käy ilmi palkansaajakeskusjärjestö SAK:n julkistamasta työelämän laatua mittaavasta Hyvän työn mittarista.

SAK:n mukaan joka neljäs työntekijä on tyytymätön mahdollisuuksiinsa vaikuttaa työnsä järjestelyihin. Kaksi vuotta sitten vaikutusmahdollisuudet koki riittämättömiksi joka kymmenes SAK:laisen liiton jäsen.

Työntekijän kuunteleminen on se todellinen tuottavuusloikka, jota Suomeen kaivataan. Vaikutusmahdollisuuksien puuttuminen lisää sairauspoissaoloja, samalla vähenee myös tuottavuus, SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila kommentoi.

Työelämän laatua lisäävät nimenomaan mahdollisuudet vaikuttaa työaikaan, työn sisältöön sekä työtapoihin ja -menetelmiin.

Petteri Orpo linjasi ahkerien siivoojien kuuluvan keskiluokkaan

Näin vastaa rautatieaseman junasiivooja.

Kokoomuksen puheenjohtajaehdokas Petteri Orpo linjasi kampanjansa alussa, että hän on huolissaan keskiluokasta. Hänen mukaan sitä uhkaa kutistuminen.

Olen käyttänyt keskiluokka-termiä, koska tutkimuksen mukaan puolet suomalaisista kokee kuuluvansa keskiluokkaan, Petteri Orpo sanoi.

Jos on esimerkiksi hemmetin ahkera siivoaja, niin kuuluuko hän keskiluokkaan?

Kyllä, kyllä hän kuuluu keskiluokkaan. Samoin yrittäjä, joka on ahkera ja voi tienatakin enemmän, kuuluu keskiluokkaan, jos kokee niin. Kyse on niistä ihmisistä, jotka työllään pitävät tämän hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä ja kustantavat niidenkin hyvinvointia, jotka eivät ole työelämässä tai ovat sieltä pudonneet tai eivät pysty työskentelemään.

Helsingin rautatieasemalla junasiivoojana työskentelevä Juniel Tornea kertoo olevansa eri mieltä Petteri Orpon kanssa.

Testaa, kuulutko alempaan vai ylempään keskiluokkaan

Nyt voit tarkastella, mihin yhteiskuntaluokkaan kuulut tulojesi perusteella.

IS selvitti pelkkien tulojen perusteella muodostuvat yhteiskuntaluokat Tilastokeskuksen vuoden 2014 lukuihin perustuen.

[ Esimerkiksi sisäministeri Orpo kuuluu eniten tienaaviin suomalaisiin. 99 prosenttia tienaa vähemmän kuin hän. Varakkaana voidaan pitää ihmistä, joka tienaa kaksi kertaa kansan mediaanitulon verran. Suomessa varakkuuden raja näin laskien on 5 892 euroa/kk. ]

Alaikäistä tyttöä parittanut lehtori alisti uhriaan julmasti

Osti 15-vuotislahjaksi kaulapannan

Yliopiston lehtori laittoi alaikäisen uhrinsa harjoittamaan prostituutiota. Mies paritti teinityttöä Kuopiossa, Tampereella, Helsingissä, Oulussa, Savonlinnassa, Imatralla, Lahdessa, Siilinjärvellä ja Joensuussa.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Itä-Suomen yliopistossa työskennelleen 54-vuotiaan Kari Olavi Maurasen yhdeksän vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen. Tuomio tuli törkeästä ihmiskaupasta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, pahoinpitelystä, alkoholirikoksesta sekä lapsipornon levittämisestä ja hallussapidosta.

Käräjäoikeuden mukaan Mauranen muun muassa laittoi alaikäisen uhrinsa harjoittamaan prostituutiota. Tyttö toimi prostituoituna yli kahden vuoden ajan.

Uhri oli 14-vuotias, kun hän tutustui Mauraseen sosiaalisen median kautta keväällä vuonna 2011. Uhrin kertomuksen mukaan Mauranen aloitti hyväksikäytön heti ensimmäisellä tapaamisella. Heti seuraavana viikonloppuna he olivat menneet Maurasen asunnolle, nauttineet alkoholia ja olleet sukupuoliyhteydessä useita kertoja.

Ekonomisti varoittaa euroalueen tuhosta

”Te Suomessa kärsitte, mutta se ei riitä”

Rahaliitto uhkaa jo eurooppalaista demokratiaa, varoittaa Mervyn King.

MERVYN KING on seurannut seitsemättä vuotta jatkuvaa euroalueen talouskriisiä paraatipaikalta Englannin keskuspankin pääjohtajan tehtävästä. Kingin viesti, jonka hän esittää uudessa kirjassaan The End of Alchemy: Money, Banking and the Future of the Global Economy, on hälyttävä.

”Euroalue on tuhoon tuomittu, ellei se muutu”, Helsingissä vieraillut King sanoo.

Yli kuusi vuotta kriisin alkamisen jälkeen euroalueen työttömyysaste on yhä korkea. Talouskasvu ja inflaatiovauhti ovat heikkoja, sanoo King, ja Euroopan keskuspankin (EKP) rahapolitiikka on tehnyt jo kaiken voitavansa.

Kingin mielestä euroalueella on jäljellä kolmella vaihtoehtoa. Joku niistä täytyy hänen mukaansa valita, tehtiin se avoimesti tai ei.

#KIKY

Pomppaako KIKY sopuun, vai lihavaan riitaan?

Kilpailukykysopimus horjuu – Rehn, Lyly ja Häkämies patistavat Metallia ja Teknologiateollisuutta takaisin neuvottelupöytään

Metalliliitto ja Teknologiateollisuus keskeyttivät neuvottelut tiistaina. Jos järjestöt eivät pääse sopuun, kilpailu­kykysopimus kaatuu.

KILPAILUKYKYSOPIMUS ajautui tiistaina vakaviin ongelmiin, kun erimielisyys palkattoman työajan pidentämisestä katkaisi vientialojen Metalliliiton ja Teknologiateollisuuden neuvottelut.

”Ilman Metallia kilpailukykysopimusta ei synny”, sanoo elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ykskantaan.

”Hyväksymällä sopimuksen hyväksyisin itsekin oikeiston argumentin siitä, että Suomen kilpailukyvyn ongelma on duunareiden palkoissa.”

Vasemmistoliiton puoluevaltuuston varapuheenjohtaja Pia Lohikoski uskoo kilpailukykysopimuksen hyväksymisen merkitsevän lopun alkua ay-liikkeen uskottavuudelle palkansaajien etujen puolustajana.

Jäsenkatoa pelätään aivan aiheellisesti. Samoin pelätään sitä, onko meillä mahdollista saada ehdokkaita jatkossa liiton edustajistovaaleihin, jos hyväksymme jäsenten etujen heikennykset. Tällaista viestiä minä olen kentältä kuullut, Lohikoski sanoi sopimusta käsittelevässä JHL:n edustajiston kokouksessa.

Lohikosken mukaan kilpailukykysopimuksen sisältö ei pelasta Suomen taloutta.

Suomi nousuun! 6 minuuttia lisää työpäivään

Roskakuski kertoo, mitä siinä ajassa oikeasti ehtii tehdä

Kilpailukykysopimuksen myötä työaika on pitenemässä vuodessa 24 tuntia, mikä tarkoittaa kuutta minuuttia työpäivää kohden. Kysyimme eri alojen työntekijöiltä, mitä he ehtivät tehdä kuudessa minuutissa.

Kilpailukykysopimuksen mukainen 24 tunnin työajan pidennys tehdään valtiolla niin, että koko henkilöstöllä työaika pitenee joko 6 minuuttia päivittäin, 30 minuuttia viikossa tai 90 minuuttia kolmessa viikossa.

Ilmanvaihtoasennuksia tekevä Kari Stenberg uskoo, että kuuden minuutin lisätyövaatimus jäisi monelta täyttämättä. Hänen mukaansa hommat tehdään samaan tapaan kuin ennenkin.

Kyllä se on käytännössä yhtä tyhjän kanssa. Jos asentajilta loppuu päivä puoli neljältä, niin eivät ne kuutta minuuttia ole yli, vaikka sopisimme mitä.

Osaisitte edes hävetä, isot miehet ja naiset”

Ylipormestari Raimo Ilaskivi ihmettelee tunteikkaasti Puheenvuoro-blogissaan yhteiskunta- eli kilpailukykysopimuksen tilannetta.

Osaisitte edes hävetä, isot miehet ja naiset, Ilaskiven otsikko kuuluu.

Hän päivittelee, miten ”taas ne samojen ihmisten naamat” koristavat uutisia, kun kilpailukykysopimus on jälleen vaarassa kaatua.

AKT:n, PAM:in, Metalliliiton jne jne puheenjohtajat tärkeiksi tekeytyneine ilmeineen samaa sanomaa toistaen: Emme löytäneet ratkaisua 24 tunnin työajan pidennykseen vuodessa. Siis kolmen päivän, Ilaskivi kirjoittaa.

Hän muistelee sodan jälkeistä aikaa, kun työviikko oli kuusipäiväinen.

[ Hypätään samalla 1700-luvulle sillloin työpäivien tehokkuutta missään minuuteissa mitattu. Ruoskaniskujen pauke kertoi kaupunkiin saapuvalle kuinka paikallinen sopiminen toimii. ]

Eduskunta luopuu Microsoftin puhelimista

”Yhä vähemmän niissä on suomalaista enää ollut”.

VALTIOVARAINMINISTERI Alexander Stubb (kok) nousi otsikoihin pääministerikaudellaan lokakuussa 2014 yhdysvaltalaiselle CNBC-kanavalle antamassaan haastattelussa, jossa sanoi ”iPhonen tuhonneen Nokian ja iPadin tuhonneen suomalaisen paperiteollisuuden”. Marraskuun alussa kävi ilmi, että ministeri oli vaihtanut oman Lumia-puhelimensa iPhoneen jo kuukausia aiemmin.

Kokoomuksen ”Nato-uho” ihmetyttää – ”Vastuutonta”

Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaiden kanta Nato-kansanäänestyksestä ihmetyttää eri puolueiden poliitikkoja.

Niin istuva puheenjohtaja Alexander Stubb kuin häntä haastavat kansanedustaja Elina Lepomäki ja sisäministeri Petteri Orpokin ovat todenneet, ettei kansanäänestys Nato-jäsenyydestä ole välttämätön.

Kanta on herättänyt laajan vastareaktion. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina, että kansalta on asiasta kysyttävä.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo, että kokoomus on muuttamassa Nato-kantaansa

Tällä Rinne tarkoittaa, että Nato-jäsenyyttä haetaan lähivuosina, jos kokoomus saa tahtonsa läpi.

Tämä kanta on selkeässä ristiriidassa nyt vallitsevan ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan ja kansalaisten tahtotilan kanssa.

SDP:n puheenjohtaja kysyykin, pitäisikö tavallisten suomalaisten vuoksi synnyttää vahva kansalaisliike Suomen vakaan ulko- ja turvallisuuspolitiikan jatkuvuuden puolesta.

Kanerva: Kokoomuksen ja presidentti Niinistön Nato-linjauksissa ei ristiriitaa

Kokoomus on tunnettu Nato-myönteisenä puolueena. Puoluehallitus linjasikin torstaina, että Suomen pitää harkita Nato-jäsenyyttä lähivuosina. Ajankohdan määrittäminen lähivuosiin on uusi asia. Teksti on puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok.) käsialaa.

Kokoomus katsoo, että asia pitää olla katsottavissa lähivuosien aikana ilman mitään tarkempaa aikamäärettä. En näe tässä mitään uutta. Tässä ei sanota, että se pitäisi tehdä tässä ja nyt, Kanerva sanoo.

Kanerva myöntää, että kokoomuksessakaan kaikki Nato-kannat eivät ole yhdestä puusta veistettyjä. Nyt valittiin sanamuoto, jonka suurin osa koki maltilliseksi ja asialliseksi.

Kokoomukselta pommi: Maamme-laulu roskiin ja kansallislauluksi Finlandia-hymni – puoluehallitus tukee aloitetta

Kokoomus haluaa luopua Maamme-laulusta Suomen kansallislauluna ja vaihtaa sen Finlandia-hymniin.

Kansallislaulun vaihtamisesta on jätetty kaksi samansisältöistä aloitetta. Aloitteen tekijöinä ovat olleet Pohjanmaan kokoomusnuoret sekä Pirkanmaan kokoomusnuoret.

V. A. Koskenniemen sanoittama Finlandia-hymni on Finlandian pohjalta tehdyistä sanoituksista tunnetuin ja tunnelatautunein. Kappaleen sanat heijastavat suomalaisten periksiantamattomuutta ja isänmaanrakkautta, pohjalaisten aloitteessa todetaan.

[ Ai että, kun humalainen penkkiurheiluväki hoilaamassa Finlandiaa aamuyön tunneilla heijastaisivat "suomalaisten periksiantamattomuutta ja isänmaan rakkautta”. Yön uhka ei kai kuitenkaan siinä vaiheessa vielä ole takana? ]

Kyselyni Twitterissä saa Sibelius-Akatemian professorin Atso Almilan muistuttamaan, että Sibelius ei tehnyt Finlandiaa laulettavaksi ja suostui vapaamuurarien ja myöhemmin Laulu-Miesten pyyntöön vastentahtoisesti vasta siinä vaiheessa, kun maailmalla oli laulettu Finlandian säveltä eri sanoilla jo pitkään.

”Tämä on lohduton päivä Suomen teollisuus-historiassa”

Rinne pitää Talvivaara-selvitystä yhä tarpeellisena

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne pitää Talvivaaran kaivoksen alasajamista yhtenä Suomen historian surullisimmista tarinoista. Hallitus päätti 25.5. 2016 ajaa hallitusti alas kaivoksen, mikäli yksityistä rahoitusta vuoden loppuun mennessä ei löydy.

Kaivoksen merkitys alueen työllisyyden kannalta on kiistaton, mutta ympäristölle aiheutuvat ja aiheutuneet haitat merkittävät, Rinne huomauttaa blogissaan.

Hän muistuttaa, että valtio on tukenut Talvivaaran kaivosta veronmaksajien rahoilla siinä toivossa, että kaivos jonain päivänä tulisi kannattavaksi ja sen toiminta olisi ympäristön näkökulmasta kestävällä pohjalla.

”Tämä on meidän omissa käsissämme” – Talvivaaran henkilöstö ei luovuta suosiolla

Terrafamen pääluottamusmies Jukka Vetola ei usko entisen Talvivaaran kaivoksen sulkemiseen, vaan pitää mahdollisena, että seuraavan seitsemän kuukauden aikana tilanne paranee. Näin ollen varautuminen kaivoksen sulkemiseen jäisi pelkäksi varautumiseksi.

Tilanne on aivan toinen seitsemän kuukauden kuluttua. Silloin meillä on täällä kolme toimivaa lohkoa ja tuotantoluvut aivan toista luokkaa. Nyt ei lähdetä ajattelemaan kaivoksen sulkemista, vaan tekemään töitä. Tämä on meidän omissa käsissämme, Vetola vakuuttaa.

Microsoft kertoi karsivansa yli 1300 työpaikkaa Suomesta

MICROSOFT aikoo lopettaa lähes täysin puhelinten tuotekehityksen Suomessa. Yhtiön mukaan Suomesta karsitaan yli 1 300 työpaikkaa.

Koko Tampereen yksikkö suljetaan ja tuotekehitystoiminta siellä aiotaan lopettaa. Espooseen yhtiö suunnittelee jättävänsä joitakin tuotekehitystiimejä.

Microsoft on karsinut tuhansia työntekijöitä viime vuosina ja ollut yksi 2000-luvun suurimmista irtisanojista Suomessa. Viime kesänä yhtiö ilmoitti vähentävänsä yhteensä 2 300 työpaikkaa Salosta, Tampereelta ja Espoosta. Salon tuotekehityskeskus lakkautettiin kokonaan.

Joillekin Suomen työntekijöille tarjotaan Microsoftin mukaan mahdollisuus siirtyä töihin Redmondiin, Yhdysvaltain Washingtoniin.

Microsoftin langattomista laitteista vastaavan johtajan Chris Weberin mukaan yhtiö jatkaa Lumia-puhelinten tukemista ja päivityksiä, laitevalmistajakumppaneiden tukemista sekä uusien laitteiden kehittämistä.

OnniBusin perustaja lähtee tekemään autoa tarpeettomaksi

Kaukoliikenneyhtiö OnniBus kertooi, että yhtiön perustajiin kuuluva toimitusjohtaja Pekka Möttö jättää tehtävänsä. Möttö siirtyy Tuup-nimiseen, vuoden ikäiseen start-up-yritykseen toimitusjohtajaksi.

Tuupin tavoitteena on tehdä liikkumispalvelujen käytöstä niin helppoa, että omaa autoa kestävämmät liikkumisratkaisut ovat pian realistinen vaihtoehto arjen liikkumiseen, Tuupin perustaja Johanna Taskinen toteaa tiedotteessa.

Möttö myös kehuu liikenne- ja viestintäministeri Anne Berneriä (kesk.), joka kokoaa ja uudistaa liikennepalveluiden maksujärjestelmiä liikennekaarihankkeen alle. Sen yhteydessä on puhuttu esimerkiksi siitä, että syrjäseuduilla maitoauto voisi samalla toimia kimppataksina.


VISIT FINLAND

Summer is short in Finland and spring is even shorter. In southern Finland there is often snow on the ground at the beginning of April, with a few crocuses poking their heads through the bare patches. Of all the seasons, spring is definitely the most versatile depending which part of Finland you are visiting. In the North it is still possible to go skiing where as South is getting warmer and warmer. Read more.

Brexit: David Cameron resigns as UK votes to leave

Mitä nyt, Britannia?

Suursijoittaja George Soros varoittaa Eurooppaa: ”EU on nyt aidosti rikki”

Valuuttakeinotteluistaan tunnettu suursijoittaja ja miljardööri George Soros varoittaa Euroopaa koko EU:n hajoamisesta.

EU on nyt aidosti rikki. Se on lopettanut kansalaistensa tarpeisiin ja toiveisiin vastaamisen. EU on menossa kohti sekavaa hajoamista, joka jättää Euroopan huonompaan tilanteeseen, kuin missä se olisi ollut ilman EU:n perustamista.

Samaan aikaan Ranskan ja Saksan aikaisempaa heikommat johtavat keskittyvät pelkästään kotimaidensa ongelmiin. Lisäksi Italiassa yli 10 prosentin kurssipudotus Brexitin vuoksi on selvä merkki siitä, että maa on vaarassa ajautua pankkikriisiin. Se voisi nostaa populistisen viiden tähden liikkeen valtaan jo ensi vuoden alussa, Soros kirjoittaa.

Skotlanti haluaa suojella EU-jäsenyyttään – itsenäisyysäänestys jo valmisteilla

Skotlannin hallituksen mukaan perjantaina julkistettu kansanäänestyksen tulos on riittävä syy uuden itsenäisyysäänestyksen järjestämiseksi, sillä 62 prosenttia Skotlannin äänistä meni EU:ssa pysymisen puolelle.

SKOTLANNIN pääministeri Nicola Sturgeon kertoo skottiparlamentin pyrkivän välittömästi neuvotteluihin Euroopan unionin toimielinten kanssa maan EU-jäsenyyden turvaamiseksi.

Brexit heijastaa globalisaation varjopuolia ja on poliittinen maanjäristys

Britannian EU-eroon päädyttiin, koska kansa äänesti väärin. Mutta kansaa ei voi vaihtaa, ja sen vaaleissa ilmaisemaa tahtoa on kunnioitettava, kirjoittaa kolumnissaan Sixten Korkman.

ÄÄNESTÄJÄT VAATIVAT omien kansalaisten etujen asettamista etusijalle ja kansallisen itsemääräämisoikeuden kunnioittamista. He äänestivät globalisaatiota ja ylikansallisuutta sekä sitä ajanutta talouden ja politiikan eliittiä vastaan.

Globalisaatio, sen vaikutukset ja tulevaisuus, on tämän ajan suuria kysymyksiä. Koveneva kilpailu ravistelee jo kehittyneiden maiden työmarkkinoita ja julkista sektoria. Globaali finanssikriisi ja sen huono jälkihoito ovat lisäongelmana.

Ekonomistit ovat laajasti sitä mieltä, että vapaakauppa ja globalisaatio edistävät talouden tehokkuutta. Oppikirjoissa sanotaan, että talouden avoimuus voi kakun kasvamisen kautta edistää kaikkien hyvinvointia.

Tämä kuitenkin edellyttää, että osa avoimuuden hyödystä käytetään siitä kärsivien kompensoimiseksi. Todellisuudessa tällaista kompensaatiota ei juuri toteuteta. Globalisaatiosta kärsivät ovat syystä katkeria.

Perussuomalaisten Tynkkynen puuhaa Suomen eroa EU:sta – kansalaisaloite kerännyt yli 10 000 nimeä

Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen haluaisi kansanäänestyksen Suomen EU-jäsenyydestä ensi vuodelle.

Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen laittoi jo maanantaina vireille kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan vastaavanlaista kansanäänestystä Suomeen. Tynkkynen nimesi äänestyksen Brexitin hengessä Fixitiksi.

Huomasimme, että brittien onnistuttua äänestämään maansa itsenäiseksi EU:sta myös suomalaiset heräsivät unesta: sama voi oikeastikin tapahtua myös meillä, jos se pistetään tapahtumaan, maalailee Tynkkynen tiedotteessaan.

Kuudessa päivässä onnistuttiin keräämään jo yli 10 000 allekirjoitusta, voidaan vain arvailla, kuinka pitkälle yli (vaadittava) 50 000 nimen päästään, sillä aloite vasta aukesi ja keräyspäiviä on vielä 177 jäljellä, Tynkkynen iloitsee tiedotteessa.

Moni britti katuu äänestäneensä EU-eron puolesta – verkkoaloite uudesta äänestyksestä allekirjoitettu jo yli 2,5 miljoonaa kertaa

Uutta EU-äänestystä ajava verkkoaloite oli kerännyt lauantai-iltaan mennessä 2,5 miljoonaa allekirjoitusta. Moni EU-eroa kannattanut sanoo nyt katuvansa ratkaisuaan.

Aloitteessa vaaditaan hallitusta asettamaan sääntö uuden kansanäänestyksen järjestämisestä, jos voittava kanta saa alle 60 prosenttia äänistä ja äänestysprosentti on alle 75. Tällaisen säännön nojalla torstain Brexit-kansanäänestys olisi uusittava.

Näin Brexit näkyy aamun lööpeissä Britanniassa

”Mitä helvettiä nyt tapahtuu”

Britanniassa sanomalehtien etusivut heijastelevat syvää kahtiajakoa päivä maan EU-äänestyksen tuloksen selviämisen jälkeen.

EU-eron kannattajien voittoa kuvaillaan aamun lööpeissä niin "järistykseksi" kuin Britannian "uudeksi syntymäksi".

EU-eroa kannattanut Daily Mail -lehti kutsuu kansanäänestystä päiväksi, jona "Britannian hiljaiset nousivat ylimielistä, todellisuudentajunsa kadottanutta poliittista luokkaa ja vihamielistä Brysselin-eliittiä vastaan".

”Saksa ja Ranska odottavat vesi kielellä”

Britannian ero Euroopan unionista on laittanut liikkeelle spekulaatiot siitä, mitä nyt tapahtuu.

Odotamme nyt Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen vievän tämän Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten päätöksen käytäntöön mahdollisimman pian, oli tuo prosessi sitten miten kivulias tahansa. Mahdolliset viivästykset pitkittäisivät epävarmuutta tarpeettomasti. Meillä on olemassa säännöt, joilla tilanne voidaan hoitaa hallitusti.

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 50 artiklassa määrätään menettelystä, jota noudatetaan, jos jäsenvaltio päättää erota Euroopan unionista. Olemme valmiita käynnistämään nopeasti neuvottelut Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa ehdoista sen vetäytyessä Euroopan unionista.

Siihen saakka kunnes tämä neuvotteluprosessi on ohi, Yhdistynyt kuningaskunta pysyy Euroopan unionin jäsenenä ja sillä on kaikki jäsenyydestä johtuvat oikeudet ja velvollisuudet, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk, Euroopan parlamentin puhemies Martin Schulz, EU:n neuvoston vaihtuvan puheenjohtajuuden haltija, Hollannin pääministeri Mark Rutte ja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoivat yhteisessä lausunnossaan.

Saksalla oli hätäsuunnitelma Brexitin varalle – toiveena, ettei Suomi seuraisi perässä

Saksalainen lehti Handelsblatt kertoo, että sille on vuodettu kahdeksansivuinen hätäsuunnitelma koskien Brexitiä ja, mikä on Saksan strategia sen suhteen, The Guardian uutisoi. Saksalaislehden mukaan Saksa neuvottelee Britannian EU-erosta rakentavasti, mutta eron seuraukset ovat vaikeita, esimerkiksi koskien Britannian asemaa Euroopan investointipankissa.

Saksan hallitus tähtää saksalaislehden käsiinsä saamien papereiden mukaan siihen, että Britanniasta tulisi kumppanimaa. Automaattista pääsyä Euroopan unionin sisämarkkinoille Britannialle ei annettaisi, jotta muut maat kuten Ranska, Itävalta, Suomi tai Alankomaat eivät seuraisi Britannian viitoittamalla tiellä.

Soini: Paljon on pielessä, kun näin merkittävä maa haluaa irti

EU:n täytyy uudistua, muuten sen tulevaisuus näyttää todella harmaalta, sanoo ulkoministeri Timo Soini. Britannian kansanäänestyksen tulos on vakava isku EU:lle, hän toteaa.

Soini pitää kansanäänestyksen tulosta vakavana iskuna, kolmessa eri mielessä: Britannia on iso nettomaksaja, se on suuri talous. Lisäksi Britannia on kovin ja suorituskykyisin maa, joka kuuluu EU:hun, hän sanoo.

Tuloksen vähättely tai minkäänlainen kiukuttelu ei nyt ole perusteltua, Soini katsoo. Hänen mukaansa "aika paljon on projektissa pielessä, kun näin merkittävä maa haluaa siitä irti".

Vladimir Putin juhlii Kremlissä

Brittien kansanäänestyksen tulos on riemuvoitto Venäjälle, kirjoittaa toimituspäällikkö Timo Paunonen.

Presidentti Vladimir Putinin päälinja on kansainvälisessä politiikassa ollut pyrkimys hajottaa Euroopan unioni. Putin on esiintynyt isossa roolissa muun muassa Kreikan taloussyöksyssä: Venäjähän tarjosi taloudellista apuaan, jos Kreikka jättää euroalueen.

Presidentti Putin on löytänyt yllättäviä ystäviä myös Unkarista. Venäjä teki Suomen kanssa keväällä määräaikaisen kahdenvälisen rajasopimuksen pakolaisista. Sekin on pienessä mittakaavassa osa Venäjän EU:ta hajottavaa politiikkaa.

Britannia äänestää 23.6.2016 Brexitistä

Mistä on kyse? Mahdollinen EU-ero ja sen seuraukset selitettynä

1 Tällainen on vihattu ja rakastettu EU.
2 Britannia on EU:n jäsen, jolla on erioikeuksia.
3 Britanniassa on vahva EU-vastaisuuden perinne.
4 Nyt huolettaa maahanmuutto.
5 Pääministeri lupasi äänestyksen vaalihuumassa.
6 Cameron taivutteli EU-johtajia, Sipilääkin.
7 Nuoret tukevat EU:ta, vanhemmat vastustavat.
8 EU-fanit kampanjoivat taloudella.
9 Vastustajien pääjehu on Boris, päähuoli demokratiavaje.
10 Tragedia muutti kampanjan suuntaa.

Perussuomalaisten kansanedustaja loikkaa Sdp:n riveihin

Kansanedustaja Maria Tolppanen perussuomalaisista siirtyy demareiden jäseneksi. Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa.

Rinteen mukaan hänellä ei ole tietoa muista perussuomalaisista, jotka haluaisivat loikata.

TOLPPANEN sanoo viettäneenä unettomia öitä päätöksen suhteen.

Tolppasen mukaan mennyt hallituskausi ja sen aikana tehdyt kiristykset työmarkkinapolitiikkaan ja sosiaaliturvaan sinetöivät hänen päätöksensä lähteä.

PERUSSUOMALAISTEN sukeltavat kannatusluvut eivät ole vaikuttaneet hänen päätökseensä, Tolppanen sanoo.

Sampo Terho kommentoi

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho sanoo olevansa pettynyt Tolppasen päätökseen loikata demareihin. Tiedotteessa Terho sanoo, ettei Tolppanen keskustellut asiasta puolueen kanssa.

Olen tietenkin harmissani siitä, että yksi edustajistamme on loikkaamalla pettänyt äänestäjänsä, jotka tukivat vaaleissa perussuomalaisia eivätkä sosiaalidemokraatteja, Terho sanoo.

Tanskasta mallia pyöräilyyn! No ei vaan Hollannista

Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen vastaa tiukan selväsanaisesti – ja kehitysehdotusten kera – Helsingin yliopiston liikennelääketieteen professorin Timo Tervon lausuntoihin pyöräilijöiden vaarallisesta käytöksestä liikenteessä.

Tanskassa pyöräilijän paikka on kaupunkiympäristössä aina ajoradan oikealla puolella yksisuuntaisella pyörätiellä tai ajoradalla muun ajoneuvoliikenteen kanssa. Yhdistetyt kevyen liikenteen väylät loistavat poissaolollaan. Pyöräily on selkeää ja yksinkertaista, sillä se noudattaa samaa logiikkaa kuin muukin ajoneuvoliikenne ja väylien laatutaso on yhtä hyvä kuin autoilla. Pääasiassa pyöräily on ohjattu ajoradalle, pyörätiet on tehty sinne missä niitä eniten tarvitaan.

Suomessa lasten liikennekasvatuksesta puuttuu yhteys käytäntöön. Jonkin auktoriteetin pitämä pelotteluluento tai pyöräilyn taitorata koulun pihalla eivät opasta meidän epäselvässä liikenneympäristössä pärjäämiseen. Se vaatisi käytännön harjoittelua ja opitun varmistamista esim. Hollantilaistyyppisellä lasten pyöräilykortilla. Sen suorittaa käytännössä jokainen hollantilaislapsi ja taidot todistetaan oikeassa liikenteessä tehtävällä kokeella.

Pyöräilyn väittäminen vaaralliseksi on lääkäriltä erittäin vastuutonta. Aktiivisen pyöräilyn on laskettu pidentävän elinikää keskimäärin puolitoista vuotta. Pyöräilyonnettomuuksien on taas laskettu lyhentävän sitä keskimäärin vain muutamilla päivillä.

Autoilu on taas yksi merkittävämpiä syitä aikamme suurimpia liikkumattomuuden aiheuttajia. Sepelvaltimotautiin kuolee Suomessa THL:n tilastojen mukaan vuosittain 11 000 ihmistä, joista työikäisiä on yli 1 200. Pyöräilyonnettomuuksissa menehtyy Liikenneturvan mukaan noin 20-25 henkilöä. Tervon logiikalla voisi väittää nukkumista, kävelemistä tai kiipeämistä äärimmäisen vaarallisiksi toiminnoiksi: kaatumis- ja putoamisonnettomuuksissa kun kuolee yli tuhat suomalaista vuosittain – moni vielä sängystä tippuessaan, Koistinen perustelee.

Liikennelääkäriltä todella tylyä tekstiä suomalaisten pyöräilijöiden käytöksestä.

Paljon yhteistä, mutta myös eroja

Vaikka Ruotsi alleviivaa sitä, miten tiukasti se pysyy liittoutumien ulkopuolella, se samaan aikaan rakentaa turvallisuuspolitiikkansa kovaa ydintä kahdenvälisille suhteille ja niiden tuomille turvatakuille.

Päällisin puolin Suomen ja Ruotsin analyysit Venäjästä ja Itämeren alueen turvallisuusympäristön muutoksesta ovat hyvin yhteneväiset. Sekä Suomelle että Ruotsille on tärkeää pitää Itämeren alue vakaana ja myös pysyä itse konfliktien ulkopuolella. Tähän tarvitaan yhteistyötä, moneen suuntaan. Sekä Suomi että Ruotsi ovat osallistuneet myös siihen työhön, jossa Nato on päivittänyt Itämeri-arviotaan.

Brittien pako EU:sta sotkisi markkinat – Euroopan huterimmat pankit voivat olla vaarassa

Vaikka keskuspankit ovat valmiina elvyttämään, Brexit saattaa laukaista juhannusaattona markkinapaniikin. Helsingin pörssi on ainutlaatuisena kauppapäivänä kiinni.

JUHANNUSAATON aattona sijoittajien sydämet läpättävät, kun brittiäänestäjät jonottavat uurnille päättämään Euroopan unionin tulevaisuudesta. Myös suomalaissäästäjien on hyvä varautua markkinasokkiin.

JOS Britannia lähtee, punnan arvo suhteessa muihin valuuttoihin lähes varmasti romahtaa – pessimistisimpien arvioiden mukaan jopa kolmanneksella. Osa peloista on jo uinut etenkin punnan arvoon.

”Punta saattaisi nähdä vielä semmoisen 5–8 prosentin heikkenemisen. Myös euro todennäköisesti heikkenisi muihin valuuttoihin nähden muutamia prosentteja. Jos heikentyminen jää pysyväksi, se auttaa aikanaan vientiyrityksiä”, ennustaa S-Pankin ja varainhoitoyhtiö FIM:n päästrategi Vesa Engdahl.

INVESTOINTIPANKKI Morgan Stanley arvioi, että Britannian EU-ero voisi leikata eurooppalaisosakkeiden kokonaisarvoa 5–35 prosenttia, todennäköisimmin parikymmentä prosenttia. Parhaassa tapauksessa kyseessä olisi hillitty notkahdus, pahimmassa tapauksessa pörssiromahdus.

Nuoret avainasemassa Brexit-äänestyksessä

Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen uskoo, että äänestysaktiivisuus tulee ratkaisemaan Britannian kansanäänestyksen. Britit äänestävät torstaina maan jatkamisesta EU:n jäsenmaana.

Tuoreimpien kyselyiden mukaan eroa kannattavia olisi hieman enemmän kuin EU-jäsenyyttä puolustavia.

Britanniassa suurlähettiläänä toiminut Salolainen sanoo, että ratkaisevaa on se, mikä väestöryhmä lähtee vaaliuurnille.

Sodankylän elokuvajuhlat: kävijämäärä jäi viime vuodesta

Sunnuntaina päättyneet Sodankylän elokuvajuhlat keräsivät katsojia lähelle edellisvuoden ennätysmäärää. Järjestäjät arvioivat, että lippuja myytiin noin 28 000. Viime vuonna arvio oli reilut 30 000.

Sodankylässä yöttömän yön elokuvajuhlilla nähtiin liki 140 esitystä. Festivaali järjestettiin nyt 31. kertaa.

Putin: Venäläisten kilpailukielto on ”epäreilu”

Venäjän presidentti toivoo Kansainväliseltä olympiakomitealta väliintuloa.

PRESIDENTTI Vladimir Putin sanoo kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) asettamaa kilpailukieltoa epäreiluksi, uutistoimisto AFP kertoo. Yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Putin on todennut, että vastuu kiellettyjen aineiden käytöstä pitäisi olla aina yksilöllä, ei kokonaisella joukkueella.

”Miksi ihmisten, joilla ei ole mitään tekemistä rikkeiden kanssa, pitäisi kärsiä niiden vuoksi jotka niihin ovat syyllistyneet”, hän kysyi.

Foucault -heiluri

A video posted by Yle Pori (@ylepori) on

Eurajoelta löytyy suomen ensimmäinen Foucault -heiluri. Sen avulla voidaan osoittaa osoittaa maapallon pyörimisliike.

Venäjän kanssa uskallettava neuvotella vastapakotteista

Eduskunnassa käytiin debattikeskustelua opposition tekemästä välikysymyksestä maatalouden kriisistä.

Keskustelussa käytiin aivan oikein läpi maatalouden ongelmia maataloustukien myöhästyneistä maksatuksista aina pankkirahoituksen hankaluuteen asti. Yksi keskeinen maatalouden ahdinkoon vaikuttava tekijä jäi vähälle huomiolle sekä ministerien vastauksia vaille – Venäjän elintarvikeviennin tyrehtyminen EU:n asettamien pakotteiden ja niistä johtuvien Venäjän vastapakotteiden vuoksi.

Kysyttyäni, aikooko hallitus pyrkiä neuvotteluyhteyteen Venäjän kanssa vastapakotteiden purkamiseksi en saanut kunnollista vastausta hallitukselta. Pääministeri Sipilä totesi keskustelussa, että EU:ssa pakotteiden purkaminen on sidottu Kiovan sopimuksen edistymiseen, mutta ei uskonut tämän tapahtuvan ”seuraavan puolen vuoden aikana”. Sipilä ei ilmeisesti ymmärrä, että EU ei päätä siitä, jos Venäjä luopuu vastapakotteista Suomen osalta.

Oululaismies lähetti lottohuijareille lähes 300 000 euroa - poliisi varoittaa

Eläkkeellä oleva mies oli saanut tekstiviestillä tiedon, jonka mukaan hän oli voittanut Sony Corporations -lotossa miljoona dollaria.

Saadakseen rahat tilille 63-vuotiaan oululaisen piti lähettää ensin muutamia tuhansia euroja eri vastaanottajille. Viimeisenä vaatimuksena oli 40 000 euroa veroihin ja 15 000 euroa kuriirille.

Rahat ovat poliisin tietojen mukaan menneet hyvin epäilyttäville tahoille, eikä niiden takaisinsaannissa ole mitään toivoa.

Suomen yrittäjät: Hallituksen on toteutettava suuri työelämän uudistus

Järjestön mielestä suomalainen hyvinvointimalli on uhattuna, jos paikallista sopimista ei lisätä ja muita uudistuksia ei tehdä. Järjestö uskoo, että rohkea paikallisen sopimisen lisäys toisi 60 000–65 000 uutta työpaikkaa.

SUOMEN YRITTÄJÄT -JÄRJESTÖN (SY) hallituksen mielestä Suomeen pitää saada nopeasti laaja ja syvällekäyvä työelämä- ja työmarkkinauudistus.

Yrittäjäjärjestön mukaan työpaikkasopimisen edistämiseen hallitusohjelman kirjausten mukaisesti on palattava pikaisesti.

Tiistaina kokoontuneen SY:n hallituksen mielestä uudistus lisäisi merkittävästi työpaikkasopimista, toisi reilua kilpailua työmarkkinoille, purkaisi yleissitovuutta, keventäisi työelämän sääntelyä ja päivittäisi lainsäädännön vastaamaan modernin työ- ja yrityselämän tarpeita.

Työpäivä 6h, palkka sama?

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen kritisoi Twitterissä vasemmistoliiton tuoreen puheenjohtajan Li Anderssonin linjausta siitä, että Suomeen tarvitaan kokeiluja kuuden tunnin työpäivästä.

Jo Anderssonin edeltäjä Paavo Arhinmäki kannatti kuuden tunnin työpäivää. Ratkaisu Suomen massatyöttömyyteen?

Andersson on vahvistanut Twitterissä, että kuuden tunnin työpäivä pitäisi toteuttaa ansiotasoa laskematta.

Li toivoo kokeiluja 6 h työpäivästä. Vapaassa markkinataloudessa niitä tehdään koko ajan, niiden toimesta jotka haluavat 6 h työpäivän, kirjoitti Juhana Vartiainen Twitterissä.

Avauksesta lähti liikkeelle monipolvinen ja laaja keskustelu. Anderssonin mielestä hallitus unohtaa kysynnän merkityksen ja keskittyy tulonsiirtoihin, kun kilpailukykysopimukseen haluttiin 24 tunnin vuosittainen työajan pidennys.

Ohjelmisto julki: Tätä kaikkea on SuomiAreena heinäkuussa 2016!

Kesän suurin yhteiskunnallinen keskustelutapahtuma SuomiAreena kokoaa jälleen heinäkuussa Poriin noin 850 vaikuttajaa pohtimaan maamme ja maailman tilaa.

SuomiAreena järjestetään nyt 11. kertaa samaan aikaan Pori Jazzin kanssa 11.-15.7.

Pääteemana on "työn tulevaisuus". Monet keskustelijat haluavat nostaa juuri tämän aiheen puheeksi aikana, jolloin Suomi pitäisi nostaa taantumasta uuteen kasvuun.

Poriin saapuvat merkittävimmät suomalaiset vallanpitäjät ja vaikuttajat. Poliitikoista paikalla ovat mm. pääministeri Juha Sipilä, ulkoministeri Timo Soini, viestintäministeri Anne Berner, työministeri Jari Lindström sekä konkarit Eero Heinäluoma ja Matti Vanhanen.

Vasemmistoliiton Kyllönen ryöpytti Soinia

"Kuuman tantraseksin tarpeessa"

Euroedustaja Merja Kyllönen ihmetteli politiikkojen leimakirveen heiluttelua vasemmistoliiton puoluekokouksessa pitämässään puheessa.

Miksi politiikan teko on muuttunut vastapuolen väheksymiseksi ja sen testaamiseksi, kenen kantti kestää pisimpään ja kuka saa kahmittua enemmän?

Kyllönen kohdisti viestinsä erityisesti perussuomalaisten puheenjohtajalle, ulkoministeri Timo Soinille.

Ystävämme Soini on ihan varmasti todella kuuman tantraseksin ja kuumakivihoidon tarpeessa horistessaan moisia tarinoita kiviä halailevista kommunisteista, Kyllönen nauratti puoluekokousväkeä.

[ Mikähän meteli syntyisi jos Timo Soini ehdottaisi Merja Kyllöselle kivesterapiaa. ]

EU:n ja Venäjän suhteiden kylmä kausi kestää pitkään

Lännen ja Kremlin väliltä on kadonnut paitsi luottamus myös yhteinen näkemys siitä, mikä on totta.

Euroopan unionin ja Venäjän välisen kriisin taustalla ovat yhtäältä heikentynyt luottamus ja kasvaneet epäluulot, toisaalta näkemysero suhteiden päämäärästä ja perusteista, arvioi Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg.

Suhteet olivat heikentyneet koko Vladimir Putinin vuonna 2012 alkaneen kolmannen presidenttikauden ajan. Ukrainan konflikti kärjisti kehityksen kriisiksi, jollaista kumpikaan osapuoli ei hänen mukaansa ollut tavoitellut.

Forsberg pitää mahdollisena, että EU:n ja Venäjän välillä vallitseva nykytilanne muodostuu eräänlaiseksi jäätyneeksi konfliktiksi, jossa merkittävää edistystä keskinäisissä suhteissa ei pitkään aikaan nähdä.

Kirjailija ei tunnistanut näytelmäänsä kesäteatterissa - vaati nimen poistamista käsiohjelmasta

Porin Kirjurinluodon kesäteatterin Vuokravaimo-näytelmän ensi-iltaan kutsuttu käsikirjoittaja Olli Tola pyysi nimensä poistamista näytelmän käsiohjelmasta. Ohjaaja Mikko Viherjuuri pitää sovitustaan normaalina teatterikäytäntönä.

Lähes täydelle yleisölle esitetty Porin Kirjurinluodon kesäteatterin Vuokravaimo-näytelmä ei tyydyttänyt kaikkia katsojia.

Kenties suurimman pettymyksen se tuotti ensi-iltaa katsomaan saapuneelle kirjailija Olli Tolalle, joka ei tunnistanut käsikirjoittamaansa näytelmää.

Vuokravaimo ei ole kirjoittamani farssi, vaan siitä tehty "sovitus", jolla ei ole alkuperäisen näytelmän kanssa juuri mitään yhteistä, Tola kirjoittaa.

Tolan kanssa näytelmää katsomassa ollut vaimo Lena Meriläinen toteaa aikaisemmassa julkaisussa, että näytelmä oli "melkoinen järkytys".

Suuri osa Suomen prostituoiduista tulee Tšekistä – Suomessa houkuttaa mahdollisuus hyviin tuloihin

Nuoret naiset hankkivat lisätuloja myymällä seksiä Suomessa. Ihmiskaupasta ei ole merkkejä.

SUOMESSA työskentelee prostituoituina juuri nyt selvästi enemmän tšekkiläisiä naisia kuin minkään muun ulkomaan kansalaisia.

Nuoret tšekkinaiset myyvät seksiä paitsi lähes kaikissa suurimmissa kaupungeissa myös monilla pienillä paikkakunnilla ympäri Suomen.

Helsingissä työskentelee poliisin mukaan päivittäin 100–200 prostituoitua. Noin 40 prosenttia on Tšekistä, arvioi rikosylikonstaapeli Kenneth Eriksson, joka on seurannut pääkaupungin seksikauppaa vuosikausia.

”Tšekkejä on prostituoituina ehkä enemmän kuin minkään muun maan kansalaisia, mutta heidän määränsä ei ole enää lisääntynyt”, Eriksson sanoo.

PROSTITUOIDUT matkustavat Tšekistä paljon työkeikoille ulkomaille, Diana kertoo. Syy on yksinkertainen: raha. Tšekissä tuntihinta on 30–50 euroa.

”Suomessa hinnat vaihtelevat tytöstä toiseen, mutta muistan hinnan olleen 120 euroa puolelta tunnilta ja 200 euroa tunnilta.”

"Hakatkaa jokainen joka nojaakin vasemmalle"

Soldiers of Odinin johto yllyttää salaisissa Facebook-viesteissä

Maahanmuuttovastaisen katupartiojärjestön Soldiers of Odinin johto rakoilee ja jäsenkato kasvaa. Osa katupartiolaisten johtajista haluaisi käydä vastustajiensa ja maahanmuuttajien kimppuun anonyymisti ilman Odin-tunnuksia. Ylen tietojen mukaan Odin-johtajien joukossa on myös useita huumeidenkäyttäjiä.

Katupartiojärjestö Soldiers of Odinin sisäinen hajaannus kasvaa. Lukuisia johtoportaan jäseniä on eronnut tai erotettu ja toiminta on vähäistä monilla paikkakunnilla.

Yle on saanut useista Soldiers of Odinin sisäisistä lähteistä tietoja, joiden mukaan katupartiolaiset ovat ajautuneet keskinäisiin riitoihin, myös johtavalla paikkakunnalla Kemissä. Myös tyytymättömyys Kemin johtoon on kohonnut.

Tuoreimmista keskusteluista käy ilmi, että Soldiers of Odinin huomio kohdistuu nyt ennen kaikkea anarkisteihin, vasemmistoon ja niin kutsuttuun suvaitsevaistoon.

Alkaako riittää? Työelämälle voi heittää hyvästit 61-vuotiaana – jos sietää seurauksen

Eläkeuudistus sallii eläkkeen ennenaikaisen nostamisen. Tosin kansalainen maksaa tämän itse – näin järjestelmä kestää työmarkkinoilta livistämisen.

Ensi vuonna voimaan tuleva eläkeuudistus tarjoaa uuden tavan eläköityä ja samalla nykyinen osa-aikaeläke jää pois valikoimasta.

Upouudelle osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle voi jäädä 61-vuotiaana – vuonna 1964 ja sen jälkeen syntyneet 62-vuotiaana. Eläkkeestä voi ottaa maksuun puolet tai neljäsosan, ja se on myös se eläkeosuus, joka pienenee lopullisesti.

Yhdysvalloissa enemmän lihavia kuin koskaan aiemmin – naisista jo 40 prosenttia merkittävästi ylipainoisia

Lihavien henkilöiden osuus aikuisväestöstä on Yhdysvalloissa noin kaksinkertainen Suomeen verrattuna.

Kyseessä on uusi ennätys. Kaikkiaan 38 prosenttia amerikkalaista on lihavia, uudet tutkimukset kertovat. Lihavaksi tai merkittävästi ylipainoiseksi määritellään henkilö, jonka painoindeksi (BMI) on yli 30.

YHDYSVALTALAISEN uutisyhtiö CNBC:n mukaan kaksi erillistä Yhdysvaltain terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ennaltaehkäisevän osaston tutkimusta kertovat, että amerikkalaisille suunnatut ohjeet painon pudottamiseksi eivät näytä auttavan.

Painonpudotukseen voi saada kipinää muiden saavutuksista.

Kalašnikov tähtää nyt vaatemarkkinoille

Syynä USA:n ja EU:n talouspakotteet

Maailman suosituimman rynnäkkökiväärin valmistaja uudistaa brändiä ja tuotevalikoimaa Ferrarin ja Caterpillarin jalanjäljissä.

VENÄLÄINEN asevalmistaja Kalašnikov on vaikeuksissa Yhdysvaltojen ja EU:n talouspakotteiden takia. Ennen heinäkuussa 2015 voimaan astuneita talouspakotteita yhtiön metsästys- ja urheiluaseista 70 prosenttia myytiin Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin, yhtiön markkinointijohtaja Vladimir Dmitrijev sanoo.

Sen jälkeen yhtiö on pyrkinyt uudistamaan brändinsä. Väkeä on irtisanottu ja maailman suosituinta rynnäkkökivääriä, AK-47:ää, markkinoidaan ja myydään nyt siviiliversiona enää lähinnä harrastajille ja venäläisille metsästäjille. Siviiliversiolla ei voi ampua sarjatulta.

”On itsestäänselvää, että uskomme meidän logoillamme varustetuilla vaatteilla ja matkamuistoilla olevan kysyntää. Ihan yhtä paljon kuin päätuotteillammekin”, Dmitriev sanoo The New York Timesille.

Ensi vuonna ne tulevat: Samsung aikoo julkaista taittuvanäyttöisen puhelimen

Samsung suunnittelee kahden taittuvanäyttöisen puhelimen julkaisua, kertoo Bloomberg. Uutistoimiston mukaan mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan, voitaisiin puhelimet tuoda markkinoille jo vuoden 2017 aikana.

Puhelimista toinen muistuttaa Bloombergin mukaan simpukkapuhelinta eli laitteen voi taittaa keskeltä pienempään kokoon.

Uusi SAK-pomo Eloranta: Suomalaisten palkkajärjestelmä muuttuu – SAK:n oltava valmis

Palkkapolitiikkaa rakennetaan jatkossa todennäköisesti entistä hajautuneemmassa järjestelmässä, totesi keskusjärjestö SAK:n puheenjohtajaksi tänään tiistaina valittu Jarkko Eloranta kiitospuheessaan.

Hänen mukaansa ay-liikkeen on varauduttava palkkapolitiikan muutoksiin kuten niin sanottuun Suomen-malliin. Kuitenkaan kansalliseen palkkapolitiikkaan ja ay-liikkeen vapaaseen neuvottelu- ja sopimustoimintaan ”ei saa puuttua”, Eloranta painottaa.

Siksi keskusjärjestön sisäisen koordinaation ja valmistelun sekä liittojen välisen yhteistyön ja tuen onkin noustava aivan uudelle tasolle. Näin on tehtävä, jos ja kun haluamme pitää huolta yhteisestä SAK:laisesta palkkapolitiikasta, joka on arvojemme mukaista. Tästä on pidettävä visusti huolta, jos ja kun niin sanotun Suomen mallin valmistelu käynnistyy, Eloranta sanoo.

Internet suree gorillaa vainoamalla ihmistä

A video posted by THURS/SAT@809lounge Nyc🇺🇸 (@leruffo) on

Gorillauros Harambe ammuttiin viime lauantaina, kun kolmevuotias poika kiipesi sen aitaukseen Cincinnatin eläintarhassa. Onnettomuudessa on ainekset täydelliseen lokamyrskyyn, kirjoittaa Matti Koskinen.

TEKSASILAINEN Jerry Stones oli alkuviikosta murtunut mies. Hän suri ystäväänsä Harambea, jonka oli kasvattanut omin käsin pennusta aikuiseksi.

Vastikään 17 vuotta täyttänyt gorillauros Harambe ammuttiin viime lauantaina, kun kolmevuotias poika kiipesi sen aitaukseen Cincinnatin eläintarhassa.

”Tuntuu kuin olisin menettänyt perheenjäsenen. Se repii sisuksiani. Olimme hyvin läheisiä”, Stones sanoi yhdysvaltalaiselle ABC Newsille.

Pojan ja gorillan kohtaamisesta syntyi paitsi alkuvuoden kylmäävin verkossa levinnyt video, myös maailmanlaajuinen suru. Miljoonat ihmiset yhtyivät Stonesin murheeseen internetissä. Mutta kuten helposti käy, suru kääntyi pian suuttumukseksi.

MONI asiantuntija ja vielä useampi maallikko on arvostellut eläintarhan ratkaisua tappaa hätääntynyt gorilla suojellakseen pikkupoikaa. Varsinaisen ryöpytyksen kohteeksi joutuivat kuitenkin pojan vanhemmat.

Sosiaalisessa mediassa tuhannet kiiruhtivat tuomitsemaan pojan äidin huolimattomuuden ja vaatimaan häntä vastuuseen uhanalaisen gorillan kuolemasta. Lähes 500 000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa lastensuojeluviranomaisia kehotetaan tutkimaan pikkupojan kotioloja. Osa vihaisesta palautteesta on lehtien mukaan päätynyt toiselle samannimiselle naiselle, joka on julkaissut saamiaan tappouhkauksia, kehotuksia kohdunpoistoon ja muita solvauksia.

Nyrkkeilylegenda Muhammad Ali kuollut

74-vuotias nyrkkeilijä joutui hengitystietongelmien takia sairaalahoitoon torstaina. Hän kuoli sairaalassa perjantaina.

Hän sairasti Parkinsonin tautia yli 30 vuotta.

Ali syntyi Louisvillessä, Kentuckyssä tammikuun 17. päivänä vuonna 1942 ja sai nimekseen Cassius Clay, mutta vaihtoi nimeään Muhammad Aliksi käännyttyään muslimiksi vuonna 1963.

Suomalaiset lapset syövät joka päivä ruokaa, ”jota ei ole laillista tuottaa Suomessa”

Oppositiopuolue vihreitä edustava kanalayrittäjä Mikko Välttilä jatkaa keskustelua maatalouden tilanteesta Suomessa.

Päiväkodeissamme, kouluissamme, sairaaloissamme, vanhustentaloissamme ja kasarmeillamme syödään joka päivä sellaista ruokaa, jota Suomessa ei ole laillista tuottaa. Siellä menee iloisesti sianliha, joka on tuotettu valtavilla antibioottimäärillä, ahtaammassa ja hännät katkoen. Siellä menee myös siipikarjanliha, joka on tuotettu vielä valtavammilla antibioottimäärillä ja nokat katkoen. Siellä menee myös glyfosaatilla pakkotuleennutettu ruis. Ja vaikka mitä muuta, Välttilä kirjoittaa.

Minä EN HALUA, että täällä kaikki tuo hölmöily pitäisi yhtäkkiä sallia. Haluan, että edes verovaroin ostettu ruoka olisi tuotettu niillä ehdoilla joita valtio itse omalle tuotannollemme säätää. Vaatii melkoista pokkaa ostaa halvempaa maailmalta, kun on ensin itse säätänyt kotimaisen kalliiksi.

Kovaa peliä kokoomuksessa

Kokoomuksen puheenjohtajakandidaateilla on vajaa kaksi viikkoa aikaa kilautella kavereille. Lauantaina 11. päivä puheenjohtajan nimi selviää. Sunnuntaina puolueen aamuhartausväki voi sitten arvioida herra-onneansa.

Kun kaksi vuotta sitten Alexander Stubb taputettiin puoluejohtoon, hurmos salissa muistutti helluntaikokousta. Nyt Stubb on kuin väkensä pettänyt Juudas, vaikka miehessä ei ole tapahtunut mitään muutosta. Stubbin avut ja viat ovat entisensä.

Kokoomusongelmien syynä on hallituksen salkkujako. Timo Soini nappasi Stubbin nenän alta ulkoministerin salkun ja Stubbista tehtiin valtion kirstunvartija.

[ Kolmatta puheenjohtajakandidaattia Elina Lepomäkeä ei jutussa mainita. Lepomäen kannatus kokoomusväen piirissä kun on vain kaksi prosenttia. ]

Lesboparille syntyi poika – sosiaalitantat huolestuivat

Osa lapsen saavista naispareista kokee syrjintää tai asiatonta kohtelua adoptioprosessin aikana. Heidi ja Miia Lampénilta kysyttiin sosiaalitoimistossa, kuka opettaa heidän poikansa pissaamaan seisaaltaan.

Isäkuukautta parhaillaan viettävä Heidi Lampén asettelee yhdeksän kuukautta vanhan Sisu-pojan tottunein käsin sitteriin. Sisu on Heidin ja hänen vaimonsa Miian esikoinen.

Kahden naisen tie vanhemmiksi on ollut etenkin Heidin osalta mutkainen. Sisu sai alkunsa Väestöliiton klinikalla tehdyistä hedelmöityshoidoista.

Miiaa hoidettiin koko ajan yksinäisenä naisena. Sain olla mukana koko prosessin ajan, mutta en merkinnyt juuri mitään. Psykologitapaamisissa käytiin läpi sitä, miten toisen biologisen vanhemman puuttuminen vaikuttaa lapseen, Heidi Lampén toteaa.

Naisparit eivät pääse julkisella puolella hedelmöityshoitoihin, eivätkä Lampénit saaneet Kela-korvauksia yksityiseltä puoleltakaan. Neuvolan papereihin Heidi Lampén joutuu piirtämään aina ylimääräisen ruudun.

Kaikissa papereissa on vaihtoehtoina vain isä ja äiti. Miksei yhtenä vaihtoehtona voisi olla esimerkiksi toinen huoltaja?

[ Ei uskoisi enää vuonna 2016 sosiaalityöntekijöiden olevan noin ammattitaidottomia. ]

Kilpa-ajo annosten kotiin-kuljetuksista kiihtyy

Ruokalähetit kuskailevat jopa miljoonia annoksia ilman työehtosopimusta

Ruokalähetit saattavat sotkea fillareillaan ja ajella autoillaan jopa miljoonia ruoka-annoksia tänä vuonna ravintoloista nälkäisten koteihin ja työpaikoille. Kotiinkuljetuspalvelut laajenevat nopeasti, mutta alalla ei ole työehtosopimusta. Palkat ja muut työehdot vaihtelevatkin eri ruokapalveluja tarjoavien yritysten välillä. Lähdimme Woltin ja Foodoran lähettien matkaan.

Kävin hakemassa muutaman leivän ravintolasta ja tuoremehun ja vein ne asiakkaalle Korkeavuorenkadulle, Jake Savolainen kertoo.

Jake asuu Helsingissä. Vuokrakulut ovat 600 euroa. Hän kuljettaa ruokaa 25–30 tuntia viikossa, verojen jälkeen korvausta jää noin 1 200 euroa.

Tällaisessa freelance-työssä ei työnantaja maksa myöskään työeläkemaksuja, eli lähetille ei kerry eläkettä. Lomia ei myöskään kerry.

[Hienoa Jake. Sinunlaistasi orjatyövoimaa tämä maa kaipaa. Pääministeri Juha Sipilä muistaa sinua varmaan jollain pränikällä. Muistathan sitten elää pelkällä Woltin palkalla etkä hae mitään sosiaaliavustuksia. No ajatuskin on ihan hypoteettinen.]

Saan 9 euroa tunnissa arkisin, viikonloppuisin 10 euroa tunnissa. Provikkaa tulee euro per keikka, viikonloppuisin kaksi euroa per keikka.

Jake on tehnyt palvelusopimuksen Wolt-kotiinkuljetusfirman kanssa, kuten suurin osa muistakin läheteistä.

Jakelle maksetaan siis vain tehdystä työstä, ja työvälineet eli auto ja muut kulut jäävät Jaken maksettavaksi. Tällaisessa freelance-työssä ei työnantaja maksa myöskään työeläkemaksuja, eli lähetille ei kerry eläkettä. Lomia ei myöskään kerry, koska lähetit eivät ole työsuhteessa yritykseen. Auton käytöstä aiheutuvat kulut Jake maksaa itse.

Valokuvajulkaisu Raw View on vuoden laatulehti

VALOKUVALEHTI Raw View on saanut Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liiton Kultin laatulehtipalkinnon.

Raw View on kolme kertaa vuodessa ilmestyvä, 160-sivuinen laadukas valokuvalehti, joka keskittyy dokumentaariseen valokuvaan taiteellisella otteella.

Suomalainen valokuvalehti koki täydellisen muodonmuutoksen.

Keskiluokka päättää, kuinka tästä jatketaan

Emme tarvitse vihaista ja sisäänpäin kääntyvää keskiluokkaa. Sen sijaan tarvitsisimme avarasti ajattelevaa ja eteenpäin katsovaa keskiluokkaa.

HEI KAIKKI TE, jotka poraatte voikukan juuria nurmipläntillänne ja lennätte talvella viikoksi tai pariksi aurinkoon. Te, jotka teette töitä nenä kiinni näyttöpäätteessä ja kinaatte lastenne kanssa läksyjen teosta. Kuten hyvin tiedätte, teitä ei yleensä kukaan noteeraa – puhumattakaan siitä, että joku pitäisi teitä yhteiskunnan radikaalina muutosvoimana. Juuri siksi tämä juttu on teille.

Keskiluokkana pidetään yleensä ihmisiä, jotka eivät pidä itseään työväenluokkana mutta eivät omista tarpeeksi ollakseen yläluokkaa. Maanviljelijöiden määrä on romahtanut ja teollisen työväenluokan voima vähentynyt. Kyselyissä suomalaisista yleensä noin puolet kokee kuuluvansa keskiluokkaan.

Mutta, kuten tiedämme, keskiluokan brändilupaus ei ole erityisen vahva. Keskiluokkaisuus on sohvakalustojen kyräilyä, auton puskureiden hiljaista vertailua ja poikkeavuuksista raportointia.

Ranskalaiset palkansaajat nousivat kapinaan työlakia vastaan

”Isovanhempani taistelivat näistä oikeuksista vuonna 1936”

KOLMEKYMPPISELLÄ Florient Bourget’lla on käsivarressaan vähän erikoisempi tatuointi. Iholle on ikuistettu täysimittainen öljynjalostamo.

Eloisalla miehellä on siilitukka ja pikimustat aurinkolasit, ja hän puhuu kiihdyksissään nopeasti.

”Isovanhempani taistelivat näistä oikeuksista vuonna 1936. Ihmisiä kuoli näiden takia.”

”Minulla on poika, joutuuko hän asumaan minun ikäisekseni asti kotona, kun töistä irti­sanotaan tai kun palkka ei riitä?”

”Ja tuleeko hänestä orja!” kuuluu huuto sivustalta.

RANSKAA ravistelee suurin työtaistelu- ja lakkoliike vuosikausiin.

VALTAOSA Ranskan öljynjalostamoista ja öljyvarastoista on ollut lakkojen vuoksi pois pelistä jo runsaan viikon. Torstaina lakkoon liittyi myös 16 ydinvoimalaa samalla, kun 150 000–300 000 ihmistä osoitti mieltään eri puolilla maata.

Kansanosake Talvivaaran omistajille kävi köpelösti

Tavalliset ihmiset ovat osakemarkkinoilla liikkeellä aina joko väärään aikaan tai väärään suuntaan.

Jos kaivos todella ajetaan alas, sillä on lukuisia kielteisiä vaikutuksia. Talvivaarasta saa palkkansa noin tuhat ihmistä, joita uhkaa työttömyys. Riskit ympäristölle ovat koko ajan olemassa.

Näppejään nuolemaan jäävät todennäköisesti myös runsaat 80 000 osakkeenomistajaa.

He ovat enimmäkseen tavallisia kansalaisia, piensijoittajia. Toivottavasti sijoitetut summatkin ovat sen verran pieniä, että tappion pystyy nielemään. Osakkeella ei ole käyty pörssissä kauppaa enää pitkiin aikoihin.

Talvivaarasta tuli todellinen kansanosake. Sillä oli uusi, mullistava nikkelin biologinen liuotusprosessi. Sillä oli siis hyvä tarina. Euroclearin mukaan Talvivaara on pörssin kuudenneksi laajimmin omistettu osake.

Ei kylää ilman Leniniä

Pekka Hakala ajoi Ladallaan läpi Venäjän ja törmäsi kaikkialla Neuvostoliiton painolastiin

HS:n Lada-matka halki Venäjän päättyi Japaninmeren rantahiekkaan. Matkaa Suomenlahden rannalta Vladivostokin rantakadulle kertyi Reeta-Ladan mittarin mukaan 11 497 kilometriä.

HELSINGIN Sanomien Lada-matka Viipurista Vladivostokiin halki Venäjän on päättynyt. Matkaa Suomenlahden rannalta Vladivostokin rantakadulle Japaninmeren ääreen kertyi Reeta-Ladan mittarin mukaan 11 497 kilometriä. Aikavyöhykkeitä ylitettiin seitsemän.

Lada saapui Vladivostokin keskustaan myöhään keskiviikkona, mutta tyylikäs merenrantakaupunki teki vaikutuksen pimeässäkin. Nähtävästi myös Ilja-navigaattoriin: koko matkan ajan uskollisesti palvellut vekotin yritti opastaa autoa suoraan Vladivostokin Kultaisen sarven lahteen Zolotoi-vinoköysisillan alla.

Kaksi työmiestä oli juuri lähdössä kotiin, joten paras kysyä neuvoa.

”Oletteko Suomesta?” kysyi nuorempi heistä, Filip. ”Luin internetistä, että olet ajamassa tänne.”

Tosiaan, venäläisen RT-uutisten Inosmi-palvelu on kääntänyt matkan artikkelit venäjäksi.

Rinkat selkään ja raiteille

Kesän 7 parasta reilikaupunkia. Mihin kannattaa suunnata junalla tänä kesänä? Valitsimme Euroopan kiinnostavimmat reilikaupungit, joita ei kannata jättää väliin. Rinkat selkään ja raiteille!

Katupartioiden toiminta hiipuu Suomessa

Soldiers of Odinin aktiivi: ”Pitäisi sattua jotain huonoa, että ihmiset aktivoituisivat”

KATUPARTIOIDEN toiminta on paikallispoliisien mukaan hiipunut tai päättynyt kokonaan useilla paikkakunnilla eri puolilla Suomea. Katupartioliike Soldiers of Odinin aktiivin mukaan toimintaan on vaikeaa houkutella ihmisiä mukaan.

Kansalaisten katupartioiden aktiivisin kausi näyttää ainakin tällä erää jääneen vain joidenkin kuukausien mittaiseksi, vaikkakin satunnaisia partioita liikkuu yhä ajoittain esimerkiksi Helsingissä.

Näin Ylen esimiehet noudattavat eettisiä ohjeitaan sosiaalisessa mediassa

Ylellä toimituksen esimiestehtävissä työskentelevä Kari Haakana pelmahti.

Yleisradio on tämän vuoden aikana kirjoittanut useita kertoja seksuaalisesta häirinnästä.

Ylen omissa eettisissä ohjeissa todetaan: ”Noudatamme myös erityistä harkintaa toiminnassamme sosiaalisessa mediassa”.

Twitter uudistuu!

Tätä ovat sosiaalista mediaa seuraavat sivustot kohkanneet viimeisen vuorokauden. Muun muassa linkit ja kuvat eivät pian enää vähennä 140 merkin määrää, vaan sen saa käyttää kokonaan tekstiin. Ympäri maailmaa tuhannet yhteisömanagerit ovatkin nukkumaan mennessään pohtineet päätään puhki: mitä teen niillä vapautuvalla 23 merkillä? Mitä mahdollisuuksia avautuukaan!

Mutta mitä sitten? Vaikka ummikon saisi koulutettua täydellisesti hallitsemaan somen teknisen puolen risuaidoista miukumaukuihin, onko hän silloin hyvä Twitterissä?

"No ei. Älä opettele käyttämään Twitteriä. Lähtökohta on jo nurinkurinen. Opettele keskustelemaan. Puhumaan omalla äänensävyllä. Kuuntelemaan. Kohtaamaan. Palvelemaan."

Jos suhtaudut sosiaaliseen mediaan vain jonain teknisenä alustana, menetät sen aidot mahdollisuudet. Jos yrityksen toimitusjohtaja haluaa rakentaa ajatusjohtajuutta omalla alallaan, tarvitaan paljon enemmän kuin teknistä osaamista. Sen oppii sitten matkan varrella – ja se, mitä ei opi, on todennäköisesti tarpeetonta.

Valtion viraston salainen selvitys: Rajut moitteet Bernerille

Ministeri Anne Bernerin toimien laillisuus aiotaan selvityttää perustuslakivaliokunnassa

Viimeksi kun perustuslakivaliokunta pohti ministerin toimien laillisuutta, silloinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk) oli lähellä päätyä vaalirahoituskohun keskeltä valtakunnanoikeuteen.

Berner-asian poikkeuksellisuudesta ja arkaluonteisuudesta kertoo se, että VTV:n raportti on leimattu salaiseksi ja edes tarkastusvaliokunnan jäsenet eivät ole saaneet pitää asiaan liittyviä papereita, vaan ne kerättiin heiltä pois viime viikolla pidetyn kokouksen jälkeen.