dpk.fi

Perussuomalaisten linja jyrkkenee joka tapauksessa

Helsingin Sanomat 14.3.2017

EUROPARLAMENTAARIKKO Jussi Halla-aho pyrkii perussuomalaisten puheenjohtajaksi ensi kesän puoluekokouksessa, kun Timo Soini jättäytyy syrjään. Halla-aho kertoi asiasta ennakkoilmoituksensa mukaisesti maanantaina Youtube-videopalvelussa.

Sekä Jussi Halla-aho että Sampo Terho suhtautuvat maahanmuuttoon tiukemmin kuin väistyvä puheenjohtaja Timo Soini.

Merkkejä Halla-ahon kisaan lähdöstä on ollut näkyvissä vuodenvaihteesta lähtien. HS:n haastattelussa hän totesi lähtevänsä todennäköisesti ehdolle, riippumatta Soinin päätöksestä.

Valitaan Soinin seuraajaksi Terho tai Halla-aho, perussuomalaisten linja maahanmuuttoon ja EU-politiikkaan kovenee. Kumpikin on lähtökohtaisesti Soinia jyrkempi niissä kysymyksissä. Terho joutuu vielä tiukentamaan linjaansa entisestään, mikäli hän mielii hankkia äänestäjiä puolueen maahanmuuttovastaiselta laidalta.

[Vahvuuteni on paksu nahka ja kovapää. Puolue ei voi olla harvojen hillotolppa kertoo Halla-aho videolla.]

Sipiläkin sai tarpeekseen EK:n uhosta: ”On jäänyt levy päälle”

Demokraatti 13.3.2017

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ihmettelee Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n puheenjohtajan Veli-Matti Mattilan palkkapuheita.

Täytyy sanoa, että ihmetyttää puheet, joiden mukaan olemme 10–15 prosenttia jäljessä ja tarvitaan monta kikyä. Jotenkin EK:lla on jäänyt levy päälle asiassa, Sipilä sanoo STT:lle.

Sipilän mukaan hallitusneuvotteluiden aikaan vuonna 2015 Suomen kustannuskilpailukyky oli Saksaan verrattuna 10–15 prosenttia perässä.

Sen jälkeen kilpailukykysopimus oli neljä prosenttia ja on tehty käytännössä nollapalkkaratkaisut vuosina 2015, 2016 ja 2017. Yhteenlaskettuna 10 prosenttia on kurottu kiinni, kun Saksassa on ollut plusmerkkisiä palkkaratkaisuja, Sipilä sanoo.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) pitää EK:n puheenjohtajan palkkapuheita enemmän hajottavina kuin kokoavina.

Eikä menestyvää Suomea rakenneta palkkoja alentamalla, Orpo muistuttaa.

EK:n puheenjohtaja Mattila: Suomalaisten palkat ovat 10–15 prosenttia liian korkeat – ”Tarvitsemme vielä monta kikyä”

[Kouluesimerkki kuinka turha järjestö EK on, ainoa tarkoitus lietsoa yleislakkoa.]

ELINKEINOELÄMÄN keskusliiton EK:n uuden puheenjohtajan Veli-Matti Mattilan mielestä parhaillaan voimassa oleva kilpailukykysopimus (kiky) ei riitä alkuunkaan nostamaan Suomea takaisin jaloilleen.

Helsingin Sanomat 12.3.2017

Hänen mukaansa kilpailukyvyn kannalta suomalaisten palkat ovat vielä 10–15 prosenttia liian korkeat. Tarvitaan siis edelleen palkkamalttia ja vielä monta kikyä, hän sanoo.

Mattilan oma palkka-ansio oli vuonna 2015 yli 1,66 miljoonaa euroa eli hän ansaitsi 70 kertaa enemmän kuin keskiverto tulonsaaja.

”En puhu nyt kaikkien alojen nollalinjasta, vaan työehtosopimusmuutosten kokonaiskustannuksista. Joissakin paikoissa palkankorotukset voivat olla paikallaan, jos saadaan sopimuspuolelle joustavuutta ja tätä kautta saatua hyötyä voidaan jakaa palkankorotuksissa”, Mattila sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Ensi syksynä edessä ovat liittojen palkkaneuvottelut. Alun perin oli tarkoitus, että vientiliittojen sopimusten kustannukset asettaisivat katon myös muiden alojen palkankorotuksille. Rakennelma hajosi, kun metsäteollisuus päätti sopia ilman yhteisiä kahleita omasta sopimuksestaan.

[Mattila ei tietenkään mainitse sitä, että Suomalaisten palkat ovat juuri mainitsemansa 10-15% pienemmät kuin tärkeimmissä kilpailijamaissamme.]

Entinen koulupudokas ja pirtukauppias

Helsingin Sanomat 11.3.2017

Kulta Katriina -kahvi oli aikoinaan nimetty Heikin äidin isoäidin eli Katri-mummun mukaan, mutta Heikin nimi olisi voitu liittää toisenlaiseen piristeeseen ja nautinto­aineeseen. Hän hankki pääkaupunkiseudulta pirtua ja venäläistä tupakkaa, ja myi niitä maaseudulla.

”Tutut pääkaupunkiseudulta auttoivat, ja täällä maalla tavara meni hyvin kaupaksi. Sillä pystyi rahoittamaan omaa elämäänsä. Ei ollut kunniallinen bisnes.”

”Olen vanhemmilleni murhetta aiheuttanut, ei ehkä mennyt heidän käsikirjoituksensa mukaan, mutta on pohjalla aina kuitenkin ollut luottoa.”

Fasaanijahti on aina ollut kuninkaallisten ja vallanpitäjien harrastus, jossa ei hauleja säästellä.

Elokuvat ovat niin viime vuosituhatta

Aamulehti 8.3.2017

Se oli Paul Schrader, Taksikuskin ja Kristuksen viimeisen kiusauksen käsikirjoittaja, joka julisti niin kuin otsikossa, tämän vuosituhannen alussa Sight & Sound -lehdessä. Schrader oli turhautunut elokuviensa laihaan menestykseen ja ennakoi riviensä väleissä internetin ja peliteollisuuden nousua hallitseviksi elävän kuvan kanaviksi.

Keskiviikkona käynnistyneet Tampereen elokuvajuhlat tuntuu ensi vilkaisulla sekin viime vuosituhannen festivaalilta inuiittien hylkeenpyytämisestä ja Hannu Karpon uljaimmista hetkistä kertovine elokuvineen – mutta älä lannistu. Festivaalilta löytyy myös uusinta uutta.

Tampereen festivaalin lähes kaikki kotimaisen kilpailun elokuvat voi katsoa netistä Yle Areenasta Uusi Kino -lyhytelokuvakilpailussa.

Elokuvia näet täältä.

Puhun 20 vuoden kokemuksella ja jonkinlaisella menestyksellä

Tutkijan mielestä Timo Soinin esiintymisestä oli nähtävissä päätös siirtyä perussuomalaisten johdosta.

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat ottivat yhteen tiistai-iltana Yleisradion kuntavaalitentissä.

Mä puhun nyt loppuun. Voi olla viimeisiä kertoja. Kannattaa kuunnella, voi oppia jotain.

Soini toisti vielä viestinsä myöhemmin vihreiden puheenjohtajalle Ville Niinistölle puhuessaan soten valinnanvapaudesta.

Anna nyt mä selitän edes yhden kerran, voit oppia jotakin.

Timppa on kovaluu. Saa nähdä mitä "eläkeläinen" alkaa hommailla?

Hyvää Naistenpäivää

Päivän kunniaksi kannattaa keitellä xxxxx hyvä kahvi.

Näin Sampo Terho koventaisi perussuomalaisten linjaa

Helsingin Sanomat 7.3.2017

Terho nosti EU-kansanäänestyksen ja maahanmuuton tiukennukset asialistansa kärkeen.

PERUSSUOMALAISTEN kansanedustaja Sampo Terho, 39, lähtee puheenjohtajakampanjassaan ajamaan selvästi kriittisempää maahanmuutto- ja EU-linjaa kuin puolueen nykyjohto.

Terho ilmoitti maanantaina haluavansa perussuomalaisten puheenjohtajaksi tulevan kesäkuun puoluekokouksessa.

Terho sanoi olevansa avoin sille vaihtoehdolle, että perussuomalaiset tulevat vaatimaan kansanäänestystä EU-jäsenyydestä Britannian tapaan. Tätä pitäisi kuitenkin edeltää laaja keskustelu puolueessa.

Puolueessa on mietitty, että kansanäänestyksestä tulisi seuraavien eduskuntavaalien kampanjateema. Tällä hetkellä perussuomalaisilla on vielä sordiino päällä, sillä kansanäänestyksestä puhuminen tekisi hallaa Timo Soinin ulkoministerin uralle.

Vennamolaisuuden perinne vaihtuu Soinin jälkeen epävarmuudeksi

Helsingin Sanomat 6.3.2017

Timo Soinin väistyminen perussuomalaisten johdosta päättää pitkän suomalaisen populismin perinteen ja avaa oven hajottaville valtataisteluille.

ILMOITTAESSAAN päätöksestään luopua perussuomalaisen puolueen puheenjohtajuudesta Timo Soini muistutti samalla, kuka oli hänen poliittinen esikuvansa.

”Veikko Vennamo oli minulle ­politiikan profeetta, jota lähdin seuraamaan”, Soini kirjoitti blogissaan sunnuntaina julkaistussa tekstissä.

Soini ei saanut Vennamolta (1913–1997) ainoastaan innoitusta vaan myös merkittäviä osia politiikkansa sisällöstä.

Vennamo opetti, ettei pidä sanoa suuret puolueet vaan vanhat puolueet, ja niin Soini sanoi. Vennamo poikkesi ulkopoliittisessa ajattelussaan aikansa Neuvostoliitolle nöyrästä linjasta ja kannatti vahvoja suhteita Yhdysvaltoihin. Ulko­ministerinä Soini on korostanut Suomen ja Yhdysvaltojen suhteita, joita tosin ­viime vuosina ovat korostaneet muutkin.

Soinin päätös saa ymmärrystä puolueväeltä – ”Timo on kulkenut puheenjohtajana pitkän matkan”

Suomen Uutiset 5.3.2017

Timo Soinin luopumispäätös on otettu vastaan lämpimin sanoin.

”Ilman Timo Soinia ja Perussuomalaisia en olisi sitä mitä nyt olen. Ilman Timo Soinia ja Perussuomalaisia en olisi saanut kasvaa, kehittyä ja oppia ihmisenä siten kuin nyt olen. Tästä mahdollisuudesta olen ikuisesti kiitollinen.” – Maria Lohela, eduskunnan puhemies.

”Timo on kulkenut puheenjohtajana pitkän matkan! Hänen panoksensa on ollut mittava! Siitä Timolle iso kiitos.” – Maiju Tapiolinna, Uudenmaan perussuomalaisten 2. varapuheenjohtaja.

”Kaksikymmentä vuotta laivan kapteenina politiikan myrskyissä on uskomaton uhraus ja kunnioitettava teko demokratian hyväksi. En usko, että näemme enää samanlaista puoluejohtajaa. Viimeinen Mohikaani. Lämmin kiitos Timo isänmaan ja aatteen hyväksi tekemästäsi työstä.” – Simon Elo, kansanedustaja.

Leena Meri ilmoittautui perussuomalaisten puheenjohtajakisaan – ”Pientä ihmistä ei saa unohtaa”

Demokraatti 5.3.2017

Kansanedustaja Leena Meri kertoo lähtevänsä mukaan perussuomalaisten puheenjohtajakisaan. Hyvinkääläinen Meri sanoo saaneensa runsaasti pyyntöjä lähteä ehdolle.

Meri toivoo puolueen keskittyvän ensin kuntavaaleihin ja räjäyttävän vasta sitten puheenjohtajakisan käyntiin.

Meri korostaa, että perussuomalaiset haluaa olla vaihtoehto muille puolueille.

Ylen päälliköt ajoivat rahoitusta puolustanutta poliitikkoa studioon

Helsingin Sanomat 1.3.2017

HS selvitti Ylen kriisin taustoja. Journalistisen palomuurin horjumiseen viittaa esimerkiksi se, että ruutuun ajettiin Yleä puolustanutta poliitikkoa toimittajien vastustuksesta huolimatta. Myös toimitusjohtaja Lauri Kivisen soitinrahoituskeräysvaikeudet herättävät talossa ihmetystä.

YLEISRADION ympärillä on vellonut kohu jo kuukausia. Yhtiöstä on irtisanoutunut useita toimittajia. Tilanne on herättänyt huomiota myös kansainvälisessä mediassa. Nyt ulkopuolinen selvitysmies on palkattu tutkimaan yhtiön journalistista päätöksentekoa.

Mitä Pasilassa oikein tapahtuu?

RISTIRIIDAT Ylen sisällä nousivat pintaan taas kolme viikkoa sitten, kun A-Studion juontaja Susanne Päivärinta irtisanoutui ja syytti Ylen päätoimittajaa Atte Jääskeläistä sensuurista. Päivärinta kertoi, että vuosi sitten lähetyksiin ajettiin vastoin toimittajien tahtoa Ylen rahoitusta puolustanutta poliitikkoa. Samaan aikaan kansanedustajien työryhmä pohti Ylen rahoitusta.

-

-

Torstaina 11. helmikuuta esitetyssä ohjelmassa kokoomusta ei edustanut Salolainen, vaan Yle-kriittinen media­yrittäjä Eero Lehti. Salolaista ei nähty vieraana, koska muun muassa A-Talkin juontaja Jan Andersson vastusti tämän ottamista mukaan. HS:n tietojen mukaan Anderssonin mielestä Salolaisen kutsumiselle ei ollut journalistisia syitä, eikä poliitikoille pidä jakaa ruutuaikaa vastineeksi Ylen puolustamisesta.

Uusi ilmainen tv-kanava aloittaa tänään Suomessa

Iltalehti 1.3.2017

National Geographic ei ole vapaasti katsottavissa missään muussa Euroopan maassa.

Suomessa aloittaa tänään uusi maksuton tv-kanava, National Geographic. Se on maailmalaajuisesti vasta toinen vapaasti katsottavissa oleva National Geographic -kanava ja lajinsa ensimmäinen Euroopassa. Mainosrahoitteinen kanava kuuluu Fox Networks Groupiin.

Kanavan ensimmäinen uusi sarja on osittain käsinkirjoitettu ja osittain dokumentaarista kuvamateriaalia sisältävä draama Mars. Mukana on myös haastatteluita, jossa nykypäivän huippututkijat kertovat näkemyksensä planeetan kansoittamisesta, sillä juuri sitä draamassa käsitellään.

Pori hyväksyi miljoonatuet lentoliikenteelle – lennot alkavat huhtikuussa

Yle Uutiset 27.2.2017

3,5 miljoonan euron tuesta lentoliikenteelle jouduttiin äänestämään Porin kaupunginvaltuustossa.

Pori on hyväksynyt 3,5 miljoonan euron markkinointituen lentoliikenteelle. Reittilennot Porista alkavat uudestaan huhtikuussa.

Valtuusto hyväksyi ruotsalaisen lentoyhtiön Nextjet (siirryt toiseen palveluun)in ja Porin kaupunki sopimuksen Pori–Helsinki- ja Pori–Tukholma-reittien avaamisesta.

Sopimuksen hinta Porille on 2017–19 yhteensä 3,5 miljoonaa euroa. Nextjet palkkaa Poriin myyjän sekä lentoja hoitamaan kolme lentokonemiehistöä.

Teollisuus on painostanut kaupunkia toimimaan lentoliikenteen avaamisen puolesta. Muun muassa ulvilalainen automaatioyhtiö Cimcorp on kertonut laajentavansa toimintaansa, mutta vain, jos lentoliikenne alkaa uudestaan.

Norwegian aloittaa suorat lennot Euroopasta Yhdysvaltoihin - Liput halvimmillaan noin 60 euroa

Taloussanomat 25.2.2017

Halpalentoyhtiö Norwegian aloittaa ensi kesänä suorat lennot Skotlannista ja Irlannista Yhdysvaltain itärannikolle, kertoo amerikkalaismedia, Wall Street Journal kertoo.

Halpalentoyhtiö tarjoaa kesäkuusta alkaen asiakkailleen suoraa lentoyhteyttä Euroopasta Yhdysvaltain itärannikolle. Yhdensuuntaisia lippuja myytäisiin halvimmillaan noin 65 dollarin eli noin 60 euron hintaan, kertoo The Wall Street Journal.

Lehden mukaan lentoyhtiö aloittaa avaamalla reitin Skotlannin pääkaupungista Edinburghista New Yorkin pohjoispuolella sijaitsevalle Stewartin kansainväliselle lentokentälle, Rhode Islandin osavaltiossa sijaitsevaan Providencen kaupunkiin sekä Bradleyn kansainväliselle lentokentälle lähelle Connecticutin osavaltiossa sijaitsevaa Hartfordia.

Viisi professoria varoittaa vakavasti soten valinnanvapauden vaaroista – ”Talon voi polttaa vain kerran”

Demokraatti 27.2.2017

Viisi professoria varoittaa vakavasti Ylellä sote-juudistuksen valinnanvapauslaista.Ylen haastattelemat professorit Heikki Hiilamo, Jussi Huttunen, Martti Kekomäki ja Anneli Pohjola ovat sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijaryhmän jäseniä. Professori Anneli Anttonen on sosiaalipolitiikan professori Tampereen yliopistossa.

Kommentit ovat karuja:

Monet toiminnan ja sen kehittämisen kannalta tärkeät yksityiskohdat ovat edelleen auki ja/tai ristiriidassa tavoitteiden kanssa. Uudistus nyt esitetyssä muodossa merkitsee hyppyä tuntemattomaan, varoittaa professori Jussi Huttunen.

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo sanoo, että hallituksen valinnanvapausmalli heikentää – tai tekee jopa mahdottomaksi – palveluiden integroimisen. Lisäksi siihen sisältyy suuria riskejä kustannusten noususta.

Molemmat tarkoittaisivat huono-osaisimpien palveluiden heikentymistä, muistuttaa Hiilamo.

Hallitus valmis pelastamaan Malmin lentokentän

Demokraatti 23.2.2017

Hallitus on valmis pelastamaan Helsingin Malmin lentokentän, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) eduskunnalle.

Sipilän mukaan tämä on kiinni siitä, suostuuko Helsingin kaupunki siihen, että esimerkiksi maavaihdon kautta löytyy korvaava alue asuntojen rakentamiseen.

Sipilän mielestä Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen vuonna 2014 tekemä päätös oli virhe, jota tämä hallitus on yrittänyt paikata. Kataisen hallitus päätti, että valtio luopuu Malmin lentokentästä ja siirtää toimintonsa sieltä pois.

”Miksei Suomikin eroaisi EU:sta?”

Britannian pettynyt työväenluokka saattaa tarjota torstain äänestyksessä uuden yllätyksen

Helsingin Sanomat 22.2.2017

KESKIENGLANTILAINEN Stuart Keen, 88, syntyi työväenluokkaan. Hän meni maatilalle rengiksi 14-vuotiaana ja vaihtoi sieltä posliinitehtaalle parikymppisenä. Vuosikymmenet kuluivat teekannuja ja liemikulhoja tehdessä.

Keen on äänestänyt koko ikänsä työväenpuoluetta. Mutta nyt se on loppu. Labour saa mennä.

MIHIN Keen on sitten työväenpuolueessa pettynyt?

Ensinnäkin tietysti löperoon EU-politikointiin: labour ajoi EU-jäsenyyden jatkoa. Keenille brexit oli ainoa vaihtoehto.

LABOURIN rapautuminen Keski- ja Pohjois-Englannissa muistuttaa sosiaalidemokratian taantumista muualla Euroopassa. Maltillinen vasemmisto on hukannut olemassaolonsa tarkoituksen sekä kannattajansa.

PAIKALLINEN kunnallispoliitikko Edward Whitfield oli ennen konservatiivi, mutta nykyään hän on ukipilainen. Hänkin on pettynyt nykymenoon ja kaipaa muutosta:

”Haluan palauttaa Britannian sellaiseksi kuin maa oli vuonna 1971.”

Vuonna 1971 kaikki oli paremmin. Britannia ei kuulunut vielä EU:n edeltäjäyhteisöön. Britannian laivastokin oli nykyistä paljon suurempi. Miksi tanssia EU:n pillin mukaan, kun koko maailma odottaa.

TRAPPIST-1-tähdellä kolme Maan kokoista planeettaa elämänvyöhykkeellä

Tähdet ja avaruus 22.2.2017

"Tämä järjestelmä on luultavasti paras paikka etsiä vierasta elämää tällä hetkellä", uskoo Brice-Olivier Demory Bernin yliopistosta.

Kansainvälinen tähtitieteilijäryhmä on löytänyt seitsemästä planeetasta koostuvan järjestelmän. Kaikki havaitut planeetat ovat maapallon kokoisia tai hieman pienempiä.

"Kyseessä on uskomaton planeettajärjestelmä – ei vain koska olemme löytäneet niin monta planeettaa, mutta koska ne kaikki ovat yllättävän samankokoisia maapallon kanssa", hehkuttaa löydön päätutkija Michaël Gillon belgialaisesta Liègen yliopistosta.

Malesia vaatii pohjoiskorealais­diplomaattia kuulusteluihin Kim Jong-namin salamurhasta

Helsingin Sanomat 22.2.2017

Pidätettyjen naisten osallisuudesta saatiin lisäselvyyttä.

MALESIALAISVIRANOMAISET haluavat kuulustella pohjoiskorealaista diplomaattia tämän mahdollisesta osallisuudesta Kim Jong-namin epäiltyyn salamurhaan Malesian lentokentällä.

Maanpaossa Macaossa elänyt Kim joutui ilmeisesti myrkyttämällä tehdyn salamurhan uhriksi Kuala Lumpurin kansainvälisellä lentokentällä. Hän on Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin isovelipuoli ja edesmenneen diktaattorin Kim Jong-ilin poika.

Pohjoiskorealaisen diplomaatin kuulustelusta kertoi keskiviikkona uutistoimistojen mukaan Malesian poliisipäällikkö. Kaikkiaan Malesian poliisi epäilee viittä pohjoiskorealaista osallisuudesta salamurhaan. Tutkinnassa on tehty useita pidätyksiä.

DIPLOMAATIN lisäksi Malesian poliisi haluaisi kuulustella Pohjois-Korean lentoyhtiön työntekijää. Poliisi epäilee, että he ovat ”vahvasti osallistuneet” tapaukseen.

Ruotsalaispoliisit haukkuvat Fox Newsin – tyrmistyivät nähtyään itsensä Trumpin katsomassa ohjelmassa

Uusi Suomi 20.2.2017

Ruotsissa jatkuu keskustelu Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin maata koskevista kommenteista. Nyt Ruotsin suurlähetystön ja ulkoministeriön lisäksi kantansa kertovat myös poliisimiehet, jotka esiintyvät Trumpin lähteenään käyttämässä Fox-kanavan Ruotsi-dokumentissa.

Dagens Nyheterin mukaan ruotsalaispoliisit kokevat, että heidän lausumiaan käytettiin väärin Fox Newsin Stockholm Syndrome -ohjelmassa. Haastateltujen poliisien mukaan kärjistetyn raportin tekijä Ami Horowitz on ”hullu”.

En tiedä miksi olemme osa sitä osiota. Haastattelumme koski jotain aivan muuta kuin mistä Fox-kanava ja Horowitz puhuvat, sanoo Anders Göranzon DN:lle.

Hän editoi vastauksiamme. Me vastasimme aivan eri kysymyksiin. Se on huonoa journalismia.

Italiaislehti väittää yhä:"Junker eroaa maaliskuussa, Katainen tilalle"

Kansan Uutiset 20.2.2017

Italialainen sanomalehti La Repubblica väittää nettisivuillaan ”EU-lähteisiin” nojaten, että EU:n komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker aikoo jättää paikkansa jo maaliskuussa.

Vahvin seuraajaehdokas Junckerille on lehden mukaan suomalaiskomissaari Jyrki Katainen. Toinen vahva vaihtoehto on hollantilainen Frans Timmermans.

Juncker sanoi runsas viikko sitten saksalaisradion haastattelussa, ettei hän aio hakea toista kautta komission puheenjohtajana. Komission viisivuotinen toimikausi päättyy 2019.

Yleltä irtisanoutunut Eronen: "Törkeä syytös"

Iltasanomat 19.2.2017

Yleisradio peruutti suoran radiokeskustelun, jossa Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittajan Riikka Venäläisen oli tarkoitus keskustella sananvapaudesta Ylen ajankohtais- ja featuretiimin esimiehen paikalta joulukuussa irtisanoutuneen Jussi Erosen kanssa.

Ylen luovien sisältöjen vastaava toimittaja Ville Vilén kertoi tulleensa siihen tulokseen, ettei ole järkevää ryhtyä puimaan yhden ihmisen irtisanoutumista julkisella foorumilla.

Kyse ei ole sananvapaudesta, vaan työpaikan sisäisistä asioista, joihin liittyy myös luottamuksellisia seikkoja, Vilén perusteli Ylen verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa.

Trumpin historiallinen linjamuutos – mitä Israelissa nyt tapahtuu? Asiantuntija: ”Palestiinalaisalue on kuin reikäinen juusto”

Iltasanomat 18.2.2017

Donald Trumpin hallinnon myönteisellä Israel-politiikalla voi olla palestiinalaisten kannalta kielteisiä seurauksia.

Israelin ja Palestiinan vanha ja vaikea kysymys sai taas uuden käänteen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapasi keskiviikkona Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun.

Tapaaminen avasi Trumpin hallinnon Israel-linjauksia. Ulkopoliittisen instituutin vieraileva vanhempi tutkija Olli Ruohomäki sanoo, että Trumpin hallinto on muuttanut Yhdysvaltain Israel-politiikkaa.

Benjamin Netanjahu on tehnyt selväksi, että juutalaisvaltion tunnustaminen on Israelille kynnysehto.

Palestiinalaiset eivät siihen suostu. Se johtaisi etnokratiaan. Valta olisi yhdellä kansanryhmällä, tässä tapauksessa juutalaisilla. Kun eri väestöryhmien pitäisi elää sulassa sovussa pienellä maakaistaleella, niin siinä tulee isoja kysymysmerkkejä eteen.

Eduskunta hylkäsi sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamisen äänin 120–48

Helsingin Sanomat 17.2.2017

Yhä useampi kansanedustaja vaatii kansalaisaloitelakia muutettavaksi.

EDUSKUNTA hylkäsi äänin 120–48 kansalaisaloitteen, jolla pyrittiin kumoamaan sukupuolineutraali avioliittolaki. Avioliittolaki tulee siten voimaan sovitusti maaliskuun alussa.

Aito avioliitto -kansalaisaloite olisi halunnut säilyttää avioliiton miehen ja naisen välisenä ja kumota sukupuolineutraalin avioliittolain, joka sallii avioliitot homopareille. Sukupuolineutraali avioliittolaki hyväksyttiin 2014 kansalaisaloitteen pohjalta.

Perussuomalaisten ryhmästä lähes kaikki puheenjohtaja Timo Soinia myöten äänestivät Aito avioliitto -kansalaisaloitteen puolesta. Oppositiosta kristillisdemokraatit tukivat. Kokoomuksesta vain Susanna Koski ja Sdp:stä Harry Wallin tukivat kansalaisaloitetta.

Katso, miten edustajat äänestivät tällä kertaa.

Keskustan Kurvinen: Kansa­lai­sa­loite ei toimi

Suomenmaa 17.2.2017

"Keskustan tulisi olla aloit­teel­linen kansa­lai­sa­loit­teen uudis­ta­mi­sessa"

KURVINEN kannattaa oman­tun­non­va­pauden periaatetta, jonka mukaan edustajat voivat esimerkiksi pari­suh­de­ky­sy­myk­sissä äänestää vapaasti oman arvo­maa­il­mansa mukaisesti.

[Kurvinen äänesti EI. KESKUS­TA­LAI­SISTA tasa-arvoista avio­liit­to­lakia vastustivat: Pertti Hakanen, Lasse Hautala, Hannu Hoskonen, Marisanna Jarva, Esko Kiviranta, Antti Kurvinen, Eeva-Maria Maijala, Arto Pirttilahti, Mikko Savola, Martti Talja ja Tapani Tölli.]

Kurvinen kokee, että hänellä oli velvollisuus ilmaista oma kantansa Aito avioliitto -äänestyksessä.

Metalliliitto hylkää neuvottelut – Suomen malli ja sopimusneuvottelut jäihin

Uusi Suomi 17.2.2017

Metalliliitto ei neuvottele, ilmoittaa noin 130 000 työntekijän liitto perjantaina julkaistussa tiedotteessaan.

Liitto on tehnyt omat johtopäätöksensä Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n päätöksestä irtisanoa keskusjärjestösopimukset.

Metalliliiton hallitus on tänään päättänyt, ettei Metalliliitto käynnistä neuvotteluja uusista työehtosopimuksista ennen kuin kaikille liiton sopimusaloille ja kaikkiin sopimuksiin on saatu sisällytettyä irtisanottujen keskusjärjestösopimusten kirjaukset, liitto ilmoittaa.

Liitto jatkaa todeten, että valmisteluja niin sanotun Suomen mallin ja sittemmin niin sanotun vientivetoisen työmarkkinamallin synnyttämiseksi on käyty pitkään. Metsäteollisuus ilmoitti tällä viikolla yksipuolisesti irtautuvansa mallin valmistelusta.

Mäntässä vieraillut Niinistö vitsaili Trumpista: ”Minulla ei sormet pelitä sillä tavalla”

Aamulehti 15.2.2017

Presidentti Niinistö viittasi Yhdysvaltojen presidentti Trumpin järjenjuoksun nopeuteen

Niinistö vitsaili puheessaan erään hiljattain virkaan astuneen presidentin vikkelistä sormista, jotka suoltavat viestejä kerran tunnissa.

Minulla ei sormet pelitä sillä tavalla, että kerran tunnissa tulee viestejä. Hyvä puoli on, että siinä kerkiää ajatella.

Suomella ei ole hätää, meitä ei kukaan uhkaa. En usko, että Itämeren alueen suunnalta tulisi kriisejä. Toisaalta meidän on ymmärrettävä, että maailma on tullut hyvin pieneksi. On tärkeää, että ilmastonmuutoksen kanssa palataan kansainvälisten sopimusten järjestelmään.

Pystyvätkö tähän vain perussuomalaiset? Puolue iloitsee sekä moottoripyöräveron tulosta että sen torjumisesta

Helsingin Sanomat 15.2.2017

Vain runsaat puoli vuotta sitten Timo Soini ilkkui, miten hänen puolueensa onnistui laittamaan herrojen pelit ja vempeleet verolle – nyt sama puolue kehuu peruneensa moottoripyöräveron.

PERUSSUOMALAISET ovat halunneet brändätä itseään politiikassa rehellisiksi. Takki ei kuulemma käänny ja lupaukset pidetään. Näistä puheenjohtaja Timo Soini jaksaa muistutella säännöllisin väliajoin.

Mutta voidaanko poliittiseen rehellisyyteen laskea kuuluvaksi myös tietynlainen johdonmukaisuus? Jokin sellainen linja tai vakaus, että äänestäjä voi luottaa puolueensa kannattavan tiettyjä asioista edes saman vuoden aikana?

Trumpin neuvonantaja Michael Flynn on eronnut tehtävästään – väitteet Venäjän-yhteyksistä olivat lopulta liikaa

Helsingin Sanomat 14.2.2017

Trumpin hallinto pysytteli muutaman päivän ajan hiljaa Flynnin asemasta. Flynn keskusteli Venäjän suurlähettilään kanssa pakotteista jo ennen Trumpin virkaanastujaisia.

YHDYSVALTAIN presidentin Donald Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Michael Flynn on eronnut tehtävästään, kertoi CNN varhain tiistaiaamuna Suomen aikaa. Valkoinen talo on vahvistanut tiedon.

”– – annoin varapresidenttiehdokkaalle [Mike Pencelle] ja muille tahattoman vaillinaisia tietoja puheluistani Venäjän suurlähettilään kanssa. Olen pyytänyt vilpittömästi anteeksi presidentiltä ja varapresidentiltä, ja he ovat hyväksyneet anteeksipyyntöni”, Flynn kirjoittaa erokirjeessään.

”Tiedän, että presidentti Donald J. Trump ja varapresidentti Mike Pence sekä heidän kokoamansa erinomainen tiimi tullaan muistamaan yhtenä Yhdysvaltain hienoimmista presidenttikausista.”

Ero tapahtui alle kuukausi tehtävien alkamisesta, mikä tekee Flynnistä CNN:n mukaan yhden lyhimpään tehtävässään olleista presidentin neuvonantajista kautta aikojen.

Kaliforniassa evakuoidaan jopa 160 000 ihmistä patovuodon takia

Helsingin Sanomat 13.2.2017

KALIFORNIASSA määrättiin maanantain vastaisena yönä jopa 160 000 ihmistä jättämään kotinsa, koska Orovillen suurpadon tulva-aukko oli pettämässä.

”Välitön evakuointi Orovillen alavilla alueilla ja alajuoksulla”, Butten piirikunnan seriffi Korey Honea määräsi uutistoimisto Reutersin mukaan. ”Tämä EI ole harjoitus.”

Pohjois-Kaliforniassa sijaitseva Orovillen pato on korkeudeltaan 230 metriä eli Yhdysvaltain korkein. Alueella on satanut viikkokausia rankasti.

KUN vesi nousee patoaltaassa liian korkealle, sitä johdetaan pois tulva-aukoista. Orovillen uhkaava tilanne johtuu siitä, että juoksutusrakenteet uhkaavat murtua. Mikäli näin käy, tulvavesi pääsee virtaamaan valtoimenaan asutuille alueille.

Presidenttiehdokkaaksi nimetty Pekka Haavisto: ”Ammumme itseämme jalkaan mesoamisella”

Uusi Suomi 12.2.2017

Vihreiden puoluevaltuusto on nimennyt kansanedustaja Pekka Haaviston puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Viime aikoina maailmassa on tapahtunut paljon. Kansainvälinen sopimusjärjestelmä on haastettu, Haavisto totesi nimeämisensä jälkeen pitämässään puheessa.

Jostakin syystä hallitus on turvallisuuskysymyksissä valinnut mesoamisen tien, jonka kautta luodaan ja vahvistetaan uhkakuvia, joka ei ole meille hyödyksi. Me ammumme itseämme jalkaan tällaisella mesoamisella.

Haavisto oli vihreiden presidenttiehdokas myös edellisissä vaaleissa vuonna 2012. Silloin hän pääsi toiselle kierrokselle, jolla sai lähes 1,1 miljoonaa ääntä, eli 37,4 prosenttia äänistä. Sauli Niinistö valittiin presidentiksi 62,6 prosentin äänisaaliilla.

Tällainen on Trumpin takapiru Stephen Bannon

Helsingin Sanomat 12.2.2017

Inhoaa hippejä, ihailee Reagania ja haluaa vastata uhkaan sodalla

Stephen Bannon teki dokumentteja teekutsuliikkeen vallankumouksesta. Siitä tuli totta, ja Bannon itse pääsi kuiskuttamaan vallankumousjohtajan korvaan.

STEPHEN BANNON tykkää räjähdyksistä.

Niitä hänen dokumenttielokuvissaan piisaa. Kuvapankkivideoita sortuvista taloista, roihahtavasta bensiinistä, autokolareista ja niissä murskaantuvista törmäysnukeista.

Stephen Bannonia on kutsuttu teekutsuliikkeen Leni Riefenstahliksi.

Riefenstahl oli natsi-Saksan suuri elokuvapropagandisti. Vertaus ei ole hänen vastustajiensa keksimä, vaan peräisin edesmenneeltä liikekumppanilta, mediamoguli Andrew Breitbartilta.

Jos haluaa ymmärtää Bannonin maailmankuvaa, on katsottava hänen eloku­viaan. Esimerkiksi Bannonin The Undefeated (2011) on kaksituntinen, ihaileva henkilökuva poliitikosta, joka nousee republikaanisen puolueen ulkolaidalta pitämään vaalipuheita presidentinvaalikiertueilla.

Bannonin mukaan länsimaat sotivat jo nyt jihadismia vastaan, mikä voi yltyä ”merkittäväksi ampumissodaksi Lähi-idässä”. Vajaa vuosi sitten hän ennusti, että kymmenen vuoden kuluessa Yhdysvallat ja Kiina sotivat Etelä-Kiinan merellä.

Nyt Bannon on asemassa, josta hän voi toteuttaa ennustuksiaan. Presidentti Donald Trump nimitti Bannonin kansallisen turvallisuuden komitean pysyväksi jäseneksi.

Bannon ei ole peitellyt vallankumouksellisuuttaan. ”Olen leninisti. Haluan romuttaa ihan kaiken, tuhota nykyiset valtarakenteet”, hän sanoi vuonna 2013.

Terrafamen uusi omistaja Trafigura kuljetti myrkkyjätettä Afrikkaan

Helsingin Sanomat 11.2.2017

VALTION kaivosyhtiön Terrafamen uudeksi sijoittajaksi löytynyt raaka-aineiden välitysyhtiö Trafigura aiheutti vuonna 2006 lähes sadantuhannen ihmisen sairastumisen, kun se dumppasi 500 tonnia myrkyllistä jätettä Norsunluurannikon alueelle. Se joutui maksamaan sairastuneille kymmenien miljoonien dollarien korvaukset.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) kertoi Trafiguran sijoituksesta Terrafameen perjantaina iltapäivällä.

Trafiguran vuokraama säiliö­alus Probo Koala vei vuonna 2006 Abidjanin kaupunkiin tonneittain öljynjalostuksessa syntynyttä myrkkyä.

Paikallinen alihankkija levitti jätteen yöllä ainakin 18 paikalliselle kaatopaikalle Abidjanin ympäristöön. Yhdelläkään dumppauspaikoista ei ollut laitteita kemiallisen jätteen hävittämiseen. Paikoilta levisi hengityksen salpaava lemu.

Maan terveysministeriön mukaan dumppaamisen takia lähes satatuhatta ihmistä sairastui.

PROBO KOALA -vyyhtiin kuuluu myös tapaus, jossa Trafigura yritti poikkeuksellisella tavalla vaientaa lehdistön.

Kansainvälinen suuryhtiö Trafigura ja Sampo kaivosyhtiö Terrafamen rahoittajiksi – järjestelyn arvo on 250 miljoonaa euroa

Helsingin Sanomat 10.2.2017

Yhdestä maailman suurimmasta raaka-aineiden välittäjästä Trafigurasta tulee 15,5 prosentin omistusosuudella kaivoksen uusi osakkeenomistaja.

SINGAPORELAISELLA Trafiguralla on liiketoimintaa laajasti eri puolilla maailmaa ja sen liikevaihto oli viime vuonna 98,1 miljardia dollaria eli 88,6 miljardia euroa.

”Trafiguran toiminnan ytimessä on fyysisten hyödykkeiden kauppa ja logistiikka, joita täydentää ja tukee sijoitustoiminta. Terrafame hyötyy näin ollen Trafiguran vahvasta rahoitusasemasta, syvällisestä markkinatuntemuksesta sekä maailmanlaajuisesta läsnäolosta”, sanoo Trafiguran toimitusjohtaja Jeremy Weir tiedotteessa.

Trump kuumeni isoin kirjaimin Twitterissä: ”Nähdään oikeudessa, kyseessä on valtakuntamme turvallisuus!”

Demokraatti 10.2.2017

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on ottanut kantaa valitustuomioistuimen päätökseen pitää maahantulokiellon keskeytys voimassa.

Trump kirjoittaa Twitterissä, että ”Nähdään oikeudessa, kyseessä on valtakuntamme turvallisuus!” Hän kirjoitti koko twiitin isoin kirjaimin.

Washingtonin osavaltion aluetuomari jäädytti kiellon viime viikolla. Valituksen päätöksestä teki oikeusministeriö.

Paavo Arhinmäki repäisi puhelimen esiin eduskunnassa: ”Tämä oli uutinen, Juha Sipilä – me soitimme Valtiokonttoriin”

Uusi Suomi 8.2.2017

Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Paavo Arhinmäki haastoi eduskunnan täysistunnossa talousluvut, joita pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli esittänyt aiemmin keskiviikkona pääministerin ilmoituksessaan.

Sipilä hehkutti ilmoituksessaan Suomen talouden käännettä parempaan. Sipilä totesi muun muassa, että valtiontalouden säästötoimien ansiosta ”velkaa tuli viime vuonna lisää vain 2,5 miljardia euroa”.

Arhinmäen kuvauksen mukaan pääministeri Sipilän puheesta ”olisi ollut ylpeä jopa legendaarinen Irakin tiedotusministeri, joka kaksi päivää ennen Bagdadin valtausta sanoi, että USA kaatuu päivänä minä hyvänsä”.

Oppositiopoliitikko Arhinmäki puuttui Sipilän mainintaan vain 2,5 miljardin euron lisävelasta. Valtion vuoden 2016 budjetin lisätalousarviossa mainitaan nettolainanotoksi noin 5,4 miljardia euroa.

Tämä luku, 2,5 miljardin euron velanotto viime vuonna, oli aika iso uutinen. Me soitimmekin Valtiokonttoriin ja kysyimme, mistä tämä suuri ero johtuu, Arhinmäki sanoi pitäen esillä älypuhelintaan.

Nuorten sitkeä kamppailu tuomassa parannuksia nollatunti­sopimuksiin – Näin kansalais­aloitteet ovat jo muuttaneet Suomea

Helsingin Sanomat 8.2.2017

Tänä keväänä eduskunta saa käsiteltäväkseen oikean kansalaisaloitteiden ruuhkan. Aloitemahdollisuus on jo lisännyt luottamusta demokratiaan.

PARI vuotta sitten Nina Kokkisella keitti yli.

Kokkinen oli työskennellyt saman vammaisen henkilön avustajana noin vuoden verran, kun hänelle selvisi työsuhteen todellinen luonne. Iso yksityinen yritys, johon Kokkinen oli työsuhteessa, oli solminut satojen avustajien kanssa niin sanotun nollatuntisopimuksen.

Nollatuntisopimus tarkoittaa, että minimituntien määräksi on sovittu nolla. Ilman neuvotteluja yritys voisi siis vaikka seuraavalla viikolla pudottaa Kokkisen työtunnit nollaan ja jättää kahden lapsen äidin tyhjän päälle.

Tulistunut Kokkinen löysi internetistä nuorten ammattiyhdistystoimijoiden aloittaman kampanjan nollatuntisopimusten kieltämiseksi. Kampanja oli juuri avaamassa kansalaisaloitetta aiheesta, ja Kokkinen lähti täysillä mukaan.

Trump ei pärjää yksin – Yhdysvallat ja muu länsi ovat osa samaa hupenevaa joukkoa

Helsingin Sanomat 7.2.2017

Länsimaiden on vaikea menestyä maailmassa, johon pystytetään uusia tullimuureja, kirjoittaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

”THESE JOBS are going boys and they ain’t coming back”, toteaa Bruce Springsteen vuonna 1984 julkaistussa laulussa My Hometown. Yhdysvalloista katosi 1980-luvulla nopeasti perinteisiä teollisuustyöpaikkoja, eivätkä ne ole palanneet.

Tuolloin ei ollut Donald Trumpin parjaamaa Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus Naftaa, Maailman kauppajärjestö WTO:ta tai halpatuontia Kiinasta. Presidentti Ronald Reagan syytti ongelmista lähinnä tuontia Japanista ja kokeili protek­tionismia, mutta turhaan.

Jo silloin oli kysymys ennen kaikkea teknologian kehityksestä – se vähentää ihmisen tekemän rutiinityön arvoa. Yhdysvaltojen teollisuustuotannon kaksinkertaistuminen 1980-luvun jälkeen perustuu kauppaan eikä tullimuureihin.

NOIN 60 PROSENTTIA Yhdysvaltain tuonnista koostuu maan teollisuuden tuotteisiin tarvittavista komponenteista. Jos Yhdysvallat todella haluaa olla mahtava, sen kannattaa tuoda halpoja perusosia esimerkiksi Meksikosta ja myydä maailmalle brändättyjä lopputuotteita. Se näkyy Meksikon kanssa kauppataseen alijäämänä mutta tuottaa yhdysvaltalaisille selvästi suuremman hyvinvoinnin kuin sulkeutuminen.

Trump puhui sotilailleen: Euroopassa tapahtuu niin paljon terrori-iskuja, ettei media enää edes kerro niistä

Helsingin Sanomat 7.2.2017

YHDYSVALTAIN presidentti Donald Trump perusteli maahanmuuttovastaista linjaansa maanantaina Euroopan terrori-iskuilla. Trump mainitsi Pariisin ja Nizzan terrori-iskut, mutta lisäsi, että terrori-iskuja tapahtuu ”kaikkialla Euroopassa” niin usein, ettei ”epärehellinen media” enää edes kerro niistä.

”Medialla on syynsä, ja te ymmärrätte sen”, Trump sanoi.

Hän ei täsmentänyt, mitkä terrori-iskut ovat jääneet uutispimentoon.

Puhuessaan sotilaille sotatoimialueen päämajassa Floridassa Trump vannoi lyövänsä terroristit ja puolustavansa maataan.

Tämän takia Yhdysvaltoihin pitää ”päästää vain niitä, jotka rakastavat meitä, eikä ihmisiä, jotka haluavat tuhota meidät ja meidän maamme”, Trump sanoi.

Sipilä kutsunut hallituksen koolle – ministerit joutuneet perumaan matkojaan

Yle uutiset 6.2.2017

Ulkoministeri Timo Soini ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström ovat peruneet ulkomaanmatkansa päästäkseen osallistumaan hallituksen strategiakokoukseen.

Vantaalla Königstedtin kartanossa pidettävää kokousta on varauduttu jatkamaan myös tiistaina.

Mantilan mukaan mistään kriisikokouksesta ei kuitenkaan ole kyse.

Nato-maiden maksettava enemmän

Uusi Suomi 6.2.2017

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump painosti Naton pääsihteeriä Jens Stoltenbergiä pohtimaan, kuinka liiton jäsenmaita saataisiin maksamaan enemmän puolustuksestaan.

Sunnuntaina käydyssä puhelussa Trump lupasi osallistua Nato-johtajien kokoukseen toukokuun loppupuolella. Keskustelussa nousi esiin myös mahdollinen ”rauhallinen ratkaisu Ukrainan rajakonfliktiin”, kerrotaan Valkoisen talon julkistamissa tiedoissa puhelun yksityiskohdista.

Trump on toistuvasti kyseenalaistanut Naton arvon ja tarpeellisuuden kutsuen sitä vanhentuneeksi.

Antti Rinne voitti Sdp:n puheenjohtajakisan ensimmäisellä kierroksella

Helsingin Sanomat 4.2.2017

Antti Rinne jatkaa Sdp:n puheenjohtajana. Hän voitti puheenjohtajakisan lauantaiaamuna jo ensimmäisellä kierroksella.

Rinne sai 281 ääntä, Timo Harakka 159 ääntä ja Tytti Tuppurainen 55 ääntä.

Se, että valinta tapahtui ensimmäisellä kierroksella, antaa Rinteen mukaan hänelle vahvan mandaatin viedä puoluetta seuraavia vaaleja kohti. Puheenjohtajakausi jatkuu vuoteen 2020 eli hän vie Sdp:n paitsi tämän kevään kuntavaaleihin myös vuoden 2019 eduskuntavaaleihin.

Poliittisen vaikuttajan törkeä temppu

Maksoi jäseniä Tradekaan saadakseen ääniä edustajiston vaaliin

Epäeettisen vaalityön paljastuminen puolueen paikalliselle johdolle johti siihen, että Nummelin joutui heti jättämään kaikki luottamustoimensa.

Härski temppu käy ilmi allekirjoituksilla vahvistetuista Osuuskunta Tradekan jäsenten kertomuksista. Niiden mukaan Nummelin värväsi edustajiston vaalien alla Tradekaan uusia jäseniä niin, että hän jopa maksoi näiden puolesta liittymismaksun 33,64 euroa.

Jäsenyys toi osuuskuntaan liittyneiden ulottuville useita etuja. Nummelinin toiminta ei ollut kuitenkaan pyyteetöntä hyväntekeväisyystyötä työttömien, työharjoittelussa tai kuntouttavassa työtoiminnassa mukana olleiden hyväksi.

Heillä olisi lupa avata vain pieni kirje ja ottaa siinä oleva Pins-etukortti itselleen. Sen sijaan iso kirjekuori piti toimittaa avaamattomana Nummelinille

Nummelin ohjeisti uusia jäseniä niin, että kun he saisivat Tradekasta kaksi kirjettä, heillä olisi lupa avata vain pieni kirje ja ottaa siinä oleva Pins-etukortti itselleen. Sen sijaan iso kirjekuori piti toimittaa avaamattomana Nummelinille.

Aki Nummelin valittiin Tradekan edustajistoon hämmästystä herättäneellä äänivyöryllä. Hän sai 428 ääntä, mikä oli Satakunnasta toiseksi suurin äänisaalis. Edelle meni vain puoluetoveri, kansanedustaja Jari Myllykoski. Uusi jäsenien äkillinen ilmaantuminen Porin alueelta loppusyksystä 2015 pantiin merkille myös Tradekassa. Aluksi sen arveltiin olevan vain tulosta hyvästä jäsenhankinnasta, mutta myöhemmin nousi esiin epäily siitä, että taustalla saattoi olla Nummelin vaalityö.

”Tupakan myynti siirrettävä Alkoon” – Nyt ehdotetaan järeitä toimia tupakoinnin kitkemiseksi Suomesta

Uusi Suomi 3.2.2017

Suomi tarvitsee järeämpiä keinoja tupakkapolitiikkaansa, mikäli tupakkatuotteiden käyttö todella halutaan lopettaa vuoteen 2030 mennessä, esittää sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo.

Hiilamon mukaan nykyiset tupakoinnin rajoitukset kuten makuaineiden kielto tuskin tulevat riittämään tavoitteen saavuttamiseen. Hän ehdottaa muun muassa savukkeiden nikotiinitason alentamista sekä tavallisten ruokakauppojen tupakkamyynnin kieltoa uusiksi keinoiksi kitkeä tupakointia.

Suomessa ja muuallakin savuttomuus voisi toteutua alentamalla yleisesti savukkeiden nikotiinitasoa selvästi nykyisestä tai poistamalla filtterit, jotka luovat valheellisen kuvan turvallisuudesta, Hiilamo kirjoittaa.

[Hyviä ehdotuksia joita pitäisi vakavasti harkita, jos oikeasti halutaan lopettaa tupakan aiheuttamat terveyshaitat.]

Suomen ja Venäjän kaksois­­kansalaiselta peruttiin työpaikka ulkoministeriössä – ministeriö vetosi Venäjän valtion mahdollisiin vaikuttamis­yrityksiin

Helsingin Sanomat 2.2.2017

ULKOMINISTERIÖ on hiljattain perunut jo myönnetyn työpaikan hakijalta, koska tällä on Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaisuus. HS:n kuulemalla puhelutallenteella ulkoministeriön virkamies sanoo, että perumisen syy on nimenomaan Venäjän kaksoiskansalaisuus.

Hakija kertoo nauhoittaneensa keskustelun oman oikeusturvansa takia, koska hän ei saanut päätöksestä kirjallisia perusteluja.

Virkamies tarkentaa nauhoitteella syyksi, että Venäjän kansalaisiin voi kohdistua vaikutta­misyrityksiä Venäjän valtion suunnalta. Virkamies viittaa Venäjän lainsäädäntöön, joka ei hänen mukaansa käytännössä tunne kaksoiskansalaisuutta.

Venäjän lainsäädännön mukaan jokainen Venäjän kansalainen on velvollinen auttamaan maan turvallisuusviranomaisia.

Filmifestivaali kamaa

Veltto Virtanen ja muita idiootteja tampereen valtuustossa

Veltto Virtanen ja muita pellejä Tampereen valtuustossa.

TAMPERE FILMFESTIVAL 8-12.3. 2017

KOTIMAINEN KILPAILU GRAND PRIX: YLI 30-MINUUTTISET. Elokuva on ajankohtainen kasvukertomus nuorten naisten intohimosta ainutlaatuiseen harrastukseen. Heidän vahvuudestaan ja rakkaudestaan nousee vallankumouksellinen yhteisö, joka kutsuu meidät kaikki löytämään oman sisäisen keppihevosemme. Hobbyhorse Revolution Ohjaaja: Selma Vihunen

Muut palkitut

Miehittämättömät lentokoneet voi pian syödä – Isis on tehnyt lelukoptereista tappavia aseita

Pahamaineinen terroristijärjestö Isis on ottanut käyttöön uudenlaisia aseita, tavallisia lelu- ja harrastekaupoissa myytäviä, kauko-ohjattavia pikku helikoptereita.

Niitä on käytetty tiedustelutehtävissä mutta myös varsinaisissa taistelutoimissa vaikeasti torjuttavina pienoispommikoneina.

PHANTOM 4 DRONE

Leluja miehille!

Toyota kehitti auton 30–50-vuotiaalle naiselle – söpö pikkuauto kulkee ilman kaasu- ja jarrupolkimia

Helsingin Sanomat 8.3.2017

Toyotan konseptiautolla ajo muistuttaa konsolilla pelaamista, sillä autossa ei ole jarru- eikä kaasupoljinta.

Tämä auto on räätälöity sivistyneelle 30–50-vuotiaalle sinkkunaiselle, jolla on kaksi lasta ja joka elää aktiivista elämää.

KYSEESSÄ on sympaattisen näköinen nelipyöräinen auto, jonka kori kallistelee sen mukaan, mihin suuntaan sitä ohjaa. Auton sisuksissa hyrrää sähkömoottori.

Auton sisätilat ovat mielenkiintoiset, sillä autossa ei ole lainkaan kaasu- tai jarrupolkimia. Toyotan mukaan autoa ohjataan ohjainlaitteella, jonka suunnittelussa on haettu inspiraatiota pelikonsolien ohjaimista. Peleissä kun voi painaa kaasua vain nappia painamalla.

Airbus’ new concept is a car, a drone, and a train all in one

Airbus just announced a new conceptual car-and-drone project called Pop.Up. And I know. I know! This feels like the 100th car-drone concept we’ve shown you in the last few years. (Hell, it’s not even the first one announced at the Geneva Motor Show.) But this time, the car is the drone. The drone is the car. And, in Airbus’ fantastic future world, you can seamlessly transition from car to flying car to train all without lifting your butt off the seat. Okay, I’m listening.

Kokoomuskentältä tyly viesti: ”Yleisradion rahoittaminen verovaroin on lopetettava — Kioski aivopesee nuoria fillarikommunismiin”

Demokraatti 6.3.2017

Oulun läänin kokoomusnuoret vaatii, että Yleisradion rahoittaminen verovaroin on lopetettava. Yhdistyksen mukaan ihmisiä ei saa pakottaa tukemaan puolueellista mediataloa vasten tahtoaan.

”Tämä on yksi keino, jolla kansalaisten naurettavan suurta verotaakkaa voidaan keventää. Haluamme lopettaa tämän suomalaisten taloudellisen pahoinpitelyn ja antaa heille valinnanvapauden päättää mitä mediaa tukevat.”

Oulun läänin kokoomusnuorten mukaan verorahojen tuhlaus tehottomaan mediaimperiumiin on sietämätöntä.

”Kansalaisilta varastamista on harrastettu jo vuosikymmeniä. Ihmisten on aika herätä ja vaatia aidosti vapaata ja valtiosta riippumatonta mediaa. On naurettavaa ajatella, että julkisesti rahoitettu organisaatio olisi tehokas sananvapauden puolustaja.”

[Nyt on tainnut Oulun kokoomusnuorilta jäädä hiekkalaatikkoleikit vähiin ja Karl Marx matopeli ohjannut kehitystä.]

Harkittua laittomuutta

Saku Timonen 4.3.2017

Muutama päivä sitten julkisuuteen nousi osa-aikatyötä tekevä valkeakoskelainen Jaakko Filppula, jonka kaupunki velvoitti kuntouttavaan työtoimintaan rikkoen samalla lakia suunnilleen kaikilla mahdollisilla tavoilla.

Hänet määrättiin kuntouttavaan työtoimintaan vain siksi, että kaupunki haluaa säästää. Lisäksi hänet huijattiin allekirjoittamaan kuntouttavaa työtoimintaa sisältävä aktivointisuunnitelma jättämällä kertomatta mitä siitä seuraa.

Filppulan tapaukseen kiteytyy kaikki se, mistä olen kirjoittanut jo vuosia. Terveitä ja täysin työkykyisiä määrätään askartelemaan joutavia tai tekemään palkkatyötä korvaavaa työtä vastoin lakia vain siksi, että kunta haluaa säästää omasta työmarkkinatuen maksuosuudestaan. Sen lisäksi kunta saa valtiolta 10,09 euroa jokaisesta kuntouttavassa työtoiminnassa olevasta jokaiselta työtoimintapäivältä. Ei ihme, että kuntia kiinnostaa. Irvokkainta on, että tämä totuus tiedetään niin kunnissa, Kelassa kuin ministeriössäkin, mutta kaikkialla teeskennellään tietämätöntä.

Suomi 100, Lenita 80

HS Kuukausiliite 4.3.2017

Suomi täyttää tasavuosia, mutta niin täytti myös Suomen neito vuodelta 1954. Kun Suomi nyt miettii, miten se pärjää tulevaisuudessa, sen kannattaisi kuunnella Lenita Airistoa.

SALISSA ISTUU korkea-arvoisia suomalaisia herroja: poliitikkoja, yritysjohtajia, tutkijoita ja virkamiehiä. He kuuntelevat ulkomaisen vieraan puhetta. Mutta kun tilaisuuden vetäjä sanoo, että olisi tilaisuus esittää kysymyksiä, kukaan ei sano mitään.

Sitten nainen takarivissä nostaa kätensä.

”Rouva Lenita Airisto, olkaa hyvä”, Paasikivi-seuran puheenjohtaja Jaakko Iloniemi sanoo kohteliaasti.

Herrat kääntyvät uteliaina katsomaan. Mitä ihmettä Lenita täällä tekee?

Airisto nousee ylös ja kysyy kuuluvasti, erinomaisella saksan kielellä: ”Mitä arvioitte, milloin Saksat yhdistyvät?”

Voi ei! Herrat vilkaisevat toisiaan kiusaantuneina. Olipa harvinaisen tyhmä kysymys.

Myös korkea vieras, Länsi-Saksan entinen liittokansleri Helmut Schmidt, osoittaa ilmeillä ja eleillä, ettei hän olisi Helsingissä odottanut kuulevansa näin tahditonta kysymystä.

Pitäähän sivistyneiden suomalaisten tietää, että juuri hän oli se Länsi-Saksan liittokansleri, joka allekirjoitti Helsingissä vuonna 1975 Etykin päätösasiakirjan ja vahvisti Saksan jaon kahteen valtioon, Länsi-Saksaan ja Itä-Saksaan.

Schmidt vaikuttaa kiusaantuneelta. Hän kuitenkin vastaa lyhyesti. Hän sanoo toivovansa, että Saksat voisivat joskus tulevaisuudessa yhdistyä, ja jatkaa vastaustaan: ”Saksat eivät yhdisty minun elinaikani.”

Se on Airistolle suunnattu sarkastinen piikki, jolle herrat naureskelevat. Vieras osoittaa olevansa kuten me suomalaiset, realisti.

Tämä tapahtui Helsingissä 3. syyskuuta 1989. Kaksi kuukautta myöhemmin, 8. marraskuuta, Berliinin muuri murtui. Ja vuoden päästä, lokakuussa 1990, Saksat yhdistyivät.

Schmidt ennätti elää yhdistyneessä Saksassa 25 vuotta, sillä hän kuoli vasta marraskuussa 2015.

Lahti MM

Tulokset.

Matti Heikkinen sai äärimmäisen palkitsevan MM-pronssin – vertasi itseään hyvää osinkoa tekevään yritykseen: ”Ei perustu hetken huumaan”

Helsingin Sanomat 5.3.2017

Matti Heikkinen sai Lahden kisojen päätösmatkalla ensimmäisen kerran sellaisen MM-mitalin, joka ei perustunut itsensä ylittämiseen.

Suomen viides mitali MM-kotikisoissa oli lopulta yllättävin, sillä Heikkisen kisat olivat tähän asti sujuneet alle odotusten.

Heikkinen on aina halunnut pitää perheensä poissa julkisuudesta ja venkoilee, jos toimittajat kysyvät häneltä jotain perheeseen liittyvää.

NYT Heikkisen mielen myllerryksestä kertoi joitain se, että hän sanoi oma-aloitteisesti Ylen ensimmäisessä haastattelussa, mitä voi nyt kertoa 6-vuotiaalle pojalleen.

Petter Northug manasi Aftonbladetille tappiota ”englantilaiselle pubihiihtäjälle” – Andrew Musgrave on nöyryyttänyt norjalaisia myös Norjan mestaruuskisoissa

NORJALAISHIIHTÄJÄ Petter Northugin kisat eivät menneet nappiin. Northug osallistui vain sprinttiin ja 50 kilometrille, mutta mitalitili ei karttunut.

Sunnuntaina 50 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa Northug oli kahdeksas. Ruotsalaisen Aftonbladetin haastattelussa manasi sekä omaa että naapurimaan heikkoutta. Yksikään ruotsalainen ei ehtinyt Northugin edelle.

”Sekä Norja että Ruotsi olivat huonoja. Norja ei voittanut yhtään henkilökohtaista kultaa miehistä. Se on liian huonosti. Ruotsi ei ottanut miehissä yhtään henkilökohtaista mitalia. Se on romahdus molemmilta.”

Erityisesti Northug manasi sitä, että Englannin Andrew Musgrave ehti neljänneksi.

”Meidät voitti englantilainen pubihiihtäjä. Nyt on parasta häipyä stadionilta. Se on skandaali”, Northug sanoi.

On helppo eristäytyä sosiaalisessa mediassa omaan kuplaansa ja välttää keskustelua erimielisten kanssa

NÄKEMYKSELLISTÄ JOURNALISMIA TARVITAAN

Kansan Uutiset 2.3.2017

Näkemyksellistä uutisointia tarvitaan vastaisuudessakin, toteaa viestinnän professori Esa Väliverronen Helsingin yliopistosta.

Uutistarjonta on niin valtavaa, että kaivataan näkemyksellistä ja taustoittavaa journalismia, jopa enemmän kuin aiemmin. Siinä suhteessa myös työväenlehdille on kysyntää, Väliverronen sanoo.

Kantaa ottavalla journalismille on paikkansa, kunhan jutut on hyvin taustoitettu. Tietynlainen maailmankatsomuksellinen journalismi on tuloillaan.

Vastakkainasettelu on kasvanut valeuutisten ja -medioiden myötä.

On helppo eristäytyä sosiaalisessa mediassa omaan kuplaansa ja välttää keskustelua erimielisten kanssa, Väliverronen toteaa.

Kuplaantuminen omaan some-yhteisöön on hänen mukaansa vain yksi kehitysvaihe.

Ei oikein tiedetä, mitä sen kaiken keskustelun- ja sananvapauden kanssa tekisi. Eristäydytään ja syyllistytään lynkkayspuheisiin.

Ay-pomo vakavana – ”On tapahtunut selkeää radikalisoitumista”

Uusi Suomi 2.3.2017

Sopimusyhteiskuntaa kannattavien joukko pienenee Suomessa, arvioi Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto torstaina Helsingissä Kauppalehden mukaan.

Viimeisen vuoden aikana on tapahtunut selkeää radikalisoitumista. Työnantajien joukko siirtyy koko ajan yhteen suuntaan ja yleislakosta keskusteleva tai huutava joukko palkansaajia toiseen suuntaan, Aalto sanoi Metsäteollisuus ry:n seminaarissa Helsingissä.

Välissä oleva joukko, joka on ollut sopimusyhteiskunnan tekijöitä, liukenee koko ajan kummastakin reunasta.

Aallon mukaan kysymys on siitä, annetaanko radikalisoitumisen jatkua, ja mihin se johtaa.

Eduskunnan legendaarinen talouspäällikkö puhuu suunsa puhtaaksi

Helsingin Sanomat 2.3.2017

IHAN kaikki eivät jää perään itkemään, kun eduskunnan legendaarinen talouspäällikkö Pertti J. Rosila, 62, lähtee eläkkeelle.

Rosila on onnistunut pitkän, lähes 30-vuotisen eduskuntauransa aikana suututtamaan harvinaisen suuren joukon kansanedustajia, puhemiehiä ja jopa pääsihteerin. Rosila on käräyttänyt sumeilematta ohjesäännöistä laistajat ja verorahojen väärinkäyttäjät.

”Eduskunnassa meno oli pahimmillaan kuin keisarin hovissa, täysin hulvatonta. Henkilökunnan risteilyllä juotiin konjakkia, joka maksoi 700 euroa pullo.”

EDUSKUNNAN satavuotisjuhlat vuonna 2006 kärjistivät välit pahasti.

”Menin tilintarkastajien pyynnöstä selvittämään Tiitisen rahasotkuja, jotka liittyivät hänen jääviyteensä tilata oopperanäytöstä. Seppo huusi kuin hinaaja ja naama niin punaisena, että sihteeri tuli kysymään, mikä hätänä. Sanoin, että ei täällä mikään hätä ole, mutta Seppo saa varmaan pian sydänkohtauksen. ”

Rosila kertoo silti piilotelleensa osan Tiitisen laskuista kirjanpitoon, niin että lehdistö ei niitä hoksaisi. Lööpeissä laskut olisivat näyttäneet vielä pahemmilta.

”Lipposella ei ollut ajokorttia eikä perheellä autoa. Hän käytti virka-autoa myös perheen kyyteihin. Lähetin kuljettajan mukana ohjeet virka-auton käytöstä. Illalla puhelin soi. Paavo sanoi: kukas sinä oikein luulet olevasi?”

”Viimeinen pisara oli se, kun kansanedustajat matkustivat verorahoilla IPU:n kokoukseen puolisojensa kanssa. Sanoin, että se ei ole matkustusohjeen mukaista. Tapahtui yhden yön ihme: puhemies tulkitsi mustan valkoiseksi. Puolisojen osallistumisesta tulikin hyvä tapa. Nyt puhemies (Maria) Lohela (ps) on palauttanut tulkinnan taas entiseksi.”

ROSILA on pitänyt työhuoneessaan myös vuosia Pirkko Ruohonen- Lernerin (ps) valokuvaa. Kyse ei ole salarakkaudesta.

”Kun oli vaikeita hetkiä, katsoin kuvaa ja sanoin itselleni, että vieläkin huonommin voisi mennä.”

Porvoolainen Ruohonen-Lerner suuttui vimmatusti, kun Rosila puuttui perusteettomiin kilometrikorvauksiin.

”Kerroin, että Porvoosta pääsee työpaikalle myös bussilla ja niitä tulee vartin välein. Hän haukkui minut törkeällä ja epäasiallisella tavalla ja valitti minusta myös tilintarkastajille. Pirkko oli kuitenkin kovin tarkka muiden tekemisistä.”

Eläkkeelle Rosila jää vasta ensi vuoden vaihteessa. Säästövapaita on käyttämättä kymmenen kuukautta ja siksi työ jää jo maaliskuusta.

Rosila aikoo kirjoittaa heti alkuun muistelmat pitkältä eduskuntauralta. Moni päättäjä pidättelee jo vaivautuneena hengitystään.

Sipilä keksi "urkintakohun" omasta päästään

Iltalehti 27.2.2017

Pääministeri Juha Sipilä pelaa vaarallista peliä syyttäessään mediaa milloin mistäkin.

Ilta-Sanomat julkaisi lauantaina pääministeri Juha Sipilän (kesk) "erikoishaastattelun", jonka kärjeksi oli nostettu Sipilän väite, jonka mukaan hänen terveystietojaan olisi urkittu salaa. Jo lauantain aikana kävi selväksi, ettei Sipilän väite pidä paikkaansa. Se oli niin sanotusti fake news, niin kuin Yhdysvaltain Twitter-presidentti Donald Trump on ottanut asiakseen sanoa.

Sipilä kohdisti kritiikkinsä toimittajiin, joihin hänellä näyttäisi olevan yhtä ”mutkaton” suhde kuin vapaan maailman johtajalla.

Sipilä on toiminut nyt pääministerinä 640 päivää, mutta hänen on ilmeisen vaikea ymmärtää, miksi häneen liittyvät asiat kiinnostavat suomalaisia ja sitä kautta toimittajia. Parahin Juha, avaan sen sinulle tässä ja nyt.

”Jos on aikaa katsoa telkkaria, on aikaa treenata”

Helsingin Sanomat 27.2.2017

Johtajatyyppiset ihmiset ehtivät liikkua kaikenlaisissa elämäntilanteissa, kertoo Jyväskylässä tehty tutkimus. HS.fi:n kysely kertoo samaa: toiset löytävät helposti aikaa liikunnalle, toiset eivät pääse liikkeelle millään.

”ALOITAN pitkät työpäivät toimitusjohtajana aikaisin, kun muu perhe vielä nukkuu. Kotiin yritän ehtiä ennen kuutta lasten vuoksi. Kuljetan lapsia harjoituksiin ja kun he ovat omissa treeneissään, menen itse puntille tai lenkille. Ja kun lapset on saatu nukkumaan, hoidan viimeiset sähköpostit. Muita harrastuksia tai omaa aikaa ei vain ole.”

Näin kertoo vähintään neljä kertaa viikossa treenaava 42-vuotias mies, jonka lapset ovat 2-, 8-, 11- ja 12-vuotiaita.

Pientenkin lasten vanhempi ehtii liikkumaan paljon, jos vain haluaa – ainakin jos sattuu olemaan ehtiväistä ja jaksavaista ihmistyyppiä. Persoonallisuus vaikuttaa paljon ihmisen liikunnan harrastamiseen, selviää tutkimuksista ja HS:n kyselystä.

Moonlight yllätysvoittaja, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille

Helsingin Sanomat 27.2.2017

Näyttelijät Emma Stone ja Casey Affleck voittivat Oscarit päärooleista. Käsikirjoitus-Oscarit menivät Moonlightille sekä Manchester by the Sealle. Oscarit jaettiin gaalassa Los Angelesissa varhain maanantaiaamuna Suomen-aikaa.

OSCAR-JUHLAN suuri voittaja oli yllättäen elokuva Moonlight. Elokuva nappasi parhaan elokuvan suuren sekaannuksen jälkeen. Lavalla kerrottiin ensin La La Landin voittaneen, mutta juontajat sekoilivat palkintokuorissa. Sekoiluun näkyviä syyllisiä olivat palkintoa jakaneet veteraaninäyttelijät Faye Dunaway sekä Warren Beatty.

Vielä ei ole tiedossa, mistä sekaannus alun perin johtui.

Moonlight keräsi kaikkiaan kolme palkintoa, sillä miessivuosan Oscarin voitti elokuvassa esiintyvä näyttelijä Mahershala Ali. Moonlight on mustan miamilaispojan kasvutarina, ja Ali näyttelee elokuvassa poikaa auttavaa huumekauppiasta. Ali tunnetaan myös roolistaan myös tv-sarjassa House of Cards.

ENITEN palkintoja keräsi ennakkosuosikki La La Land. Palkintoja tuli kuusi. Naispääosan Oscarin voitti Emma Stone, joka näyttelee musikaalielokuvan pääroolin. Myös La Landin elokuvan ohjannut, 32-vuotias Damien Chazelle sai Oscarin. Lisäksi La La Land voitti Oscarin musiikista, lavastuksesta, kuvauksesta sekä parhaasta laulusta.

La La Landilla oli historiallinen määrä ehdokkuuksia, mutta voittojen määrässä elokuva ei pystynyt tekemään Oscar-ennätystä. Oscar-ennätys on 11 palkintoa samalle elokuvalle: siihen ovat pystyneet Ben-Hur, Titanic sekä Taru sormusten herrasta -elokuva.

Ruotsin hallitus vastaa Trumpille: Julkaisi faktoja maahanmuuttajista ja rikoksista

Uusi Suomi 24.2.2017

Ruotsin hallitus reagoi torstaina Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin aloittamaan keskusteluun maahanmuuton vaikutuksista Ruotsissa. Maailmanlaajuinen keskustelu ryöpsähti käyntiin Trumpin kauhisteltua Ruotsin oloja. Trump toisti väitteensä puhuessaan perjantaina republikaanien kokouksessa Marylandissa.

Ruotsin hallitus julkaisi listan väitteistä ja kertoo, miten asiat oikeasti tilastojen valossa ovat. Muun muassa Vox huomauttaa, että tilanteen seuraamista ja vertailua vaikeuttaa se, ettei Ruotsi monen muun Euroopan maan tavoin julkaise säännöllisiä tilastoja rikoksentekijöiden etnisestä taustasta.

Väite: ”Ruotsissa on tapahtunut ensimmäinen islamistinen terrori-isku vastikään.”

Ainoa tunnettu yritys on tapahtunut vuonna 2010. Kukaan muu ei vahingoittunut kuin hyökkääjä.

Yleisesti ottaen väkivalta on vähentynyt Ruotsissa viimeisen 20 vuoden aikana. Samaan aikaan kyselytutkimukset osoittavat, että ihmiset niin Ruotsissa kuin muualla läntisissä maissa luulevat, että väkivalta olisi lisääntymässä. Olettamukset on liitetty Ruotsissa olevien maahanmuuttajien määrään. Tutkimusten mukaan ei ole kuitenkaan näyttöä sille, että maahanmuutto johtaisi kasvavaan rikollisuuteen.

Donald Trump Unveils Trump News Network

Supersuosittu amerikkalaisjuontaja irvaili Trumpille ”Suomen Godzilla-hyökkäyksellä”

Kansainväliseltä Hiihtoliitolta FIS:ltä tulisi kysyä, missä menee maailmanmestaruuskilpailujen ja pelleilyn raja?

Lahden MM-kisat käyntiin pelleilyllä

Uusi Suomi 23.2.2017

Kiistelty mediapersoona Aleksi Valavuori järjesti keräyksen, jolla Solano saatiin sittenkin lennätettyä Venezuelasta Suomeen. Hän saapui Suomeen viime yönä ja pääsi keskiviikkona lähtöviivalle.

Valavuori

Veltto Virtaselta kysyttiin presidentinvaaleissa 1994, missä menee politiikan ja pelleilyn raja? Samalla logiikalla Kansainväliseltä Hiihtoliitolta FIS:ltä tulisi kysyä, missä menee maailmanmestaruuskilpailujen ja pelleilyn raja?

MM-kisoihin osallistumisen ehtona tulisi olla, että osanottaja on joskus hiihtänyt lumella.

Niinistö kävi kuultavana kaksois­kansalaisuudesta ja toisti Yle-syytökset: ”Uutisoinnin virheitä ei suostuttu korjaamaan”

Helsingin Sanomat 19.2.2017

Puolustusvaliokunta tenttasi aamupäivällä puolustusministeri Jussi Niinistöä lakihankkeesta kaksoiskansalaisuudesta ja Niinistön väittämästä informaatiovaikuttamisesta Ylen kaksoiskansalaisuusuutisoinnissa.

PUOLUSTUSMINISTERI Jussi Niinistö (ps) puolusti tiistaina näkemyksiään kaksoiskansalaisuuden aiheuttamasta turvallisuushuolesta puolustusvaliokunnassa.

”En yleistäisi, että kaksoiskansalaiset olisivat turvallisuusuhka Suomelle. Joissain tilanteissa sotilasuralla toimiviin henkilöihin voidaan kuitenkin kohdistaa painostus­yrityksiä”, valiokunnassa käynyt Niinistö sanoi.

Hurjaa takaa-ajoa

Olisiko poliisin pitänyt keskeyttää takaa-ajo turvallisuuden nimissä?

Aki Kaurismäki nousi voitollaan suurten elokuvaohjaajien joukkoon

Mitä Hopeinen karhu Berliinissä merkitsee?

Helsingin Sanomat 19.2.2017

LIPPUA salkoon, parempaa päälle ja kättä lippaan. Aki Kaurismäki voitti lauantaina Berliinin elokuvajuhlilla ohjaajapalkinnon. Se oli makea tunnustus – eikä pelkästään Kaurismäelle.

Koko suomalainen elokuva ja taide-elämä voi hetken röyhistellä Kaurismäen lainavalossa. Kaurismäki on suomalaisen kulttuurin supertähti, jonka maine Berliinissä vain vahvistui.

Etukäteen arvioin, että Kaurismäen ulottuvilla oli Berliinistä kaksi hyvää palkintovaihtoehtoa, muut laskin jämäkategoriaan. Ja nyt ei pidä ymmärtää väärin: Kaurismäki on jo nimi, joten rima on suht korkealla.

Oli siis mahdollisuudet saada joko Kultainen karhu kisan parhaasta elokuvasta tai Hopeinen karhu eli parhaan ohjaajan palkinto. Kaurismäki sai niistä sen huonomman. Tai saiko sittenkään.

Aiemmin saman tunnustuksen ovat ohjaajista napanneet muiden muassa Paul Thomas Anderson, Jonathan Demme, Asghar Farhadi, Jean-Luc Godard, Kim Ki-Duk, Krzysztof Kieślowski, Akira Kurosawa, Richard Linklater, Roman Polanski, Éric Rohmer sekä Oliver Stone.

Kaurismäki joukon jatkona ei tunnu hassummalta. Sopii yrittää perässä. Ollaan elokuvateon todellisessa ytimessä.

Alfasuden ampujalta pitää ottaa heti ase pois – ihmiset kammoksuvat susia aivan suotta

Helsingin Sanomat 16.2.2017

On käsittämätöntä, että ihmiset pelkäävät ja kammoksuvat sutta, joka ei todellakaan hyökkää ihmisten päälle vaan kiertää ne kaukaa.

VIIME viikolla Perniössä tapettiin alfanaaras susi vastoin riistakeskuksen myöntämää kaatolupaa.

Suden ampujalta pitää ottaa heti ase pois ja asettaa koko metsästysseuralle kunnon sanktiot. Alfasutta ei saa enää takaisin. Koko laumaa ajatellen tappaminen oli mieletön teko, koska ilman johtajaa lauma häiriköityy ja alkaa vaellella ympäriinsä ilman päämäärää.

On käsittämätöntä, että ihmiset pelkäävät ja kammoksuvat sutta, joka ei todellakaan hyökkää ihmisten päälle vaan kiertää ne kaukaa. Kuusamon eräseurassa useita vuosia metsästäneenä tiedän, mistä puhun. Olemme olleet vuosittain tekemisissä petoeläinten kanssa, eikä mitään ongelmia ole ollut. Tulee vain hyväksyä asia ja sopeutua siihen, että erämaat on luotu kaikille kuljettaviksi, myös pedoille. Anssi Korhola Degerby, Inkoo

Puheenjohtaja Halla-aho kaataisi hallituksen ja veisi perussuomalaiset oppositioon

Demokraatti 15.2.2017

Mikään opposition pienpuolueista ei haluaisi tehdä yhteistyötä Jussi Halla-ahon kanssa jos hänestä tulisi perussuomalaisten puheenjohtaja

Jos perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei lähde ehdolle puolueensa puheenjohtajakisaan tai hanki tilalleen voittavaa hevosta, hallitus kaatuu vielä ennen juhannusta.

Asian on keskiviikkona varmistanut Iltalehdessä europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps.), vaikka hän panttaakin vielä puheenjohtajaehdokkuutensa lopullista varmistusta.

Kysyimme viime viikolla eduskuntapuolueilta halukkuutta hallitusyhteistyöhön, mikäli Halla-aho korvaisi Soinin perussuomalaisten johdossa. Opposition pienpuolueet vastasivat odotetusti suoraan ei.

Ylessä kuohuu päätoimittaja Atte Jääskeläisen "sananvapaus" hämmentää

Tästä kaikki alkoi.

Pääministeri Sipilä vaiensi Ylen: Uutisten johto hyllytti Sipilä-jutut – Ruben Stiller sai varoituksen

Me allekirjoittaneet Yleisradion toimittajat olemme huolissamme Ylen journalistisen johdon linjauksista käsiteltäessä ilmitulleita pääministeri Juha Sipilän jääviysepäilyjä. Perjantaista 25.11. alkaen Ylen journalistinen johto on hyllyttänyt aihetta käsitteleviä jatkojuttuja ja rajoittanut uusien juttujen tekemistä. Useita keskusteluohjelmia on maanantaina 28.11. alkaneella viikolla kielletty niin ikään käsittelemästä aihepiiriä millään tavalla.”

Kuinka päätoimittajat vastasivat: Uutisoimatta jättäminen ei rajoita sananvapautta

Päätoimittajan tekemät uutisointipäätökset eivät rajoita toimittajien sananvapautta. Sananvapautta ei päätoimittajien mielestä kuitenkaan ole, jos yksittäiset tiedotusvälineiden toimittajat julkaisevat työnantajansa omistaman median nimissä mitä tahansa.

Onko Ylessä unohtunut: Päätoimittajan työnantaja ei saa vaikuttaa päätoimittajaan muulla tavoin kuin nimittämällä hänet tehtävään ja erottamalla.

Ruben Stiller lähtee Pressiklubi-ohjelmasta – ”Viimeaikainen tilanne on vaikuttanut terveydentilaani”

Helsingin Sanomat 13.2.2017

Toivon, että voin jatkaa radion puolella, Pressiklubin vetäjänä vuodesta 2009 ollut Stiller toteaa tiedotteessa.

TOIMITTAJA Ruben Stiller jättää tämän kevään jälkeen Ylen Pressiklubi-ohjelman, kertoo Yle tiedotteessaan. Stiller aloitti ohjelman vetäjänä 2009.

”Viimeaikainen tilanne on vaikuttanut terveydentilaani, ja olen myös vetänyt omat johtopäätökseni tästä kaikesta. Toivon, että voin jatkaa radion puolella”, Stiller kertoo.

Hän jäi sairauslomalle joulukuussa 2016 saatuaan kirjallisen varoituksen, kun oli kieltäytynyt noudattamasta Ylen johdon vaatimusta olla käsittelemättä pääministeri Juha Sipilää ja tämän suvun liikeyhteyksiä Talvivaaran kaivosta pyörittävään valtionyhtiö Terrafameen.

Ylen Pressiklubi alkoi tammikuussa 2005. Se on television viihteellinen ajankohtaisohjelma, joka käsittelee viikon uutisia sekä yleisesti suomalaista mediaa. Ohjelmassa keskustelee juontajan lisäksi kaksi vaihtuvaa journalistia sekä viikon ajankohtainen vieras.

Miksi Päivärinta ja kumppanit jättivät Ylen? – Entisen toimitusjohtajan Jungnerin mukaan taustalla ”elämänjano”

Demokraatti 12.2.2017

Ylen entinen toimitusjohtaja Mikael Jungner ottaa Facebookissa kantaa kolmen toimittajan lähtöön Yleltä.

Yleltä ovat lähteneet lyhyen ajan sisällä toimittajat Salla Vuorikoski, Jussi Eronen ja Susanne Päivärinta.

Jungnerin mukaan toimittajien lähtö oli hyvä asia kaikille osapuolille.

”Kaikille nyt Atte Jääskeläistä tiukasti arvosteleville haluan muistuttaa, että Atte on Suomen selkeästi lahjakkain journalistisen tekemisen strateginen osaaja," Jungner kirjoitti.

Perinteisesti työ on monessa paikassa jaettu pikku osiin, nuo osat standardoitu ja tuota kaikkea johdetaan hierarkialla. Voisi sanoa että tekeminen ja ajattelu on erotettu toisistaan. Työntekijät tekee ja pomot ajattelee. Aika on kuitenkin muuttumassa. Yhä useammin työpaikoilla edellytetään että tehdään ja ajatellaan itse, Jungner päivittää.

Noiden Yleltä lähteneen kolmen toimittajan elämänjano vaatii työpaikkaa, jossa saa tehdä ja ajatella itse. Yle ei siihen taivu.

Siksi oli hyvä lähteä. Muuten olisi todennäköisesti palanut loppuun. Ja aiheuttanut turhaa jännitettä kollegoille ja esimiehille. Nyt kolmikko pääsee toteuttamaan unelmiaan vapaammin, hän tulkitsee.

Yrittäjä ihmettelee Juha Sipilän taloushehkutusta: ”Pikemminkin viimeinen naula arkkuun”

Uusi Suomi 12.2.2017

Helsinkiläinen yrittäjä, Trainers' Housen ja Razorfish Suomen entinen toimitusjohtaja Tuomo Luoma ihmettelee Puheenvuoron blogissaan, mihin perustuu pääministeri Juha Sipilän (kesk.) näkemys siitä, että Suomen taloudessa on tapahtunut käänne parempaan.

Vuosi sitten, kun meillä meni huonosti ja luottamusbarometrit olivat matalalla, meidän kustannuskilpailukykymme oli huono, rakenneuudistukset olivat tekemättä ja julkinen velka kasvoi. Nyt, kun pääministerin mukaan käänne tapahtunut ja työllisyyskehitys on vahvaa, meidän kustannuskilpailukykymme on yhtä huono, rakenneuudistukset tekemättä ja julkinen velan kasvu ei ole laantunut yhtään, Luoma kirjoittaa.

Hänen mukaansa käännettä parempaan ei kannatta hehkuttaa ilman viennin elpymisen tuomaa kasvua.

YouTube tuotantoon tarvitaan kunnon työtilat

Devin Graham is an American videographer who produces adventure and extreme sport videos on YouTube under the name devinsupertramp. His channel has more than 4.4 million subscribers and over 867 million total views.

Toimittaja Susanne Päivärinta irtisanoutui Yleisradiosta – syyttää päätoimittaja Atte Jääskeläistä sensuurista ja painostuksesta

Helsingin Sanomat 9.2.2017

”Koin, etten pysty tekemään vaativaa, yleisölleni tarkoitettua journalistin työtä niiden standardien mukaan, joihin itse uskon”, hän kertoo HS:lle puhelimitse.

Syitä tähän ovat Päivärinnan mukaan vastaavan päätoimittajan Atte Jääskeläisen johtamistyyli, hänen johdollaan rakennettu kallis ja tehoton uutis- ja ajankohtaisohjelmien organisaatio sekä työn resursointi.

”Ennen lähetystä olen joutunut istumaan yksitoista tuntia tietokoneen ääressä. Vasta sinä aikana on alettu perehtyä aiheisiin, tehdä taustatyötä, kutsua vieraita ja laatia käsikirjoitusta. Jääskeläisen linjauksella tv-lähetykset on ajettu alas ja huipputason tv-reportterit kirjoittavat verkkojuttuja, joilla on muutama tuhat lukijaa.”

MYÖS TORSTAINA toimittajakollegoilleen lähettämässä sähköpostiviestissä Päivärinta syytti Jääskeläistä ”sensuurista ja kovasta johtamistyylistä”.

”Jääskeläisellä ei ole tv-taustaa, eikä hän siksi ymmärrä, miten hyvää television ajankohtaisohjelmaa tehdään”, Päivärinta sanoo nyt.

SUSANNE PÄIVÄRINTA on tullut tunnetuksi Ylen ajankohtaisohjelmien, etenkin A-studion, juontajana ja toimittajana. Hän aloitti tv-uransa 1990-luvun puolivälissä.

Marraskuun 2016 lopussa hän tenttasi päätoimittaja Atte Jääskeläistä suorassa lähetyksessä, joka koski pääministeri Juha Sipilän ja Yleisradion suhteita.

Myrskyä oli ennakoitavissa syksystä 2016 alkaen

Toimittaja Salla Vuorikosken paljastettua pääministeri Juha Sipilän sidonnaisuus sotkuja.

Ylen hallintoneuvoston painostukset journalistisesta linjasta eivät kaikkia journalisteja ole miellyttäneet. Politiikan erikoistoimittaja Pekka Ervasti lähti keväällä 2016...lista pitenee.

Vettä myllyyn alkoi tulla kun Ruben Stiller sai "ajatustyöstä" kirjallisen varoituksen.

Toimittajat Salla Vuorikoski ja hänen esimiehensä Jussi Eronen irtisanoutuivat Yleisradiosta tammikuussa 2017 ja nyt Susanna Päivärinta.

Syksyllä RTTL ilmoitti "liitto on syvästi huolissaan siitä, että julkisen palvelun mediayhtiön journalistinen johto on ryhtynyt toimenpiteisiin, jotka vaarantavat vakavasti suomalaista sananvapautta, demokratiaa ja kansalaisten oikeutta saada tietää yhteiskunnassa tapahtuvista asioista."

Sensuroimaton Päivärinta

Suomen Kuvalehti 9.2.2017

Petri Jauhiainen, entinen Lähetysyksikön päällikkö, julkaisujohtaja. Kiitos, ettet antanut minulle reilu vuosi sitten kirjallista varoitusta, vaikka päätoimittaja Atte Jääskeläinen oli kertomasi mukaan käskenyt vetämään minulle kovaa linjaa, antamaan varoituksen ja irtisanomisella uhkauksen. Ajattelit itse.

Toimitusjohtaja Lauri Kivinen. Kiitos, että tapasit minut, kun sitä pyysin. Tapaamisemme lopuksi totesin, että jollei asiat Yleisradiossa muutu, minä muutan yhtiöstä.

Yleisradio lopettaa suosikkiohjelma Alivaltiosihteerin – Simo Frangén: ”Ohjelma on aiheuttanut liikaa vammoja”

Iltasanomat 9.2.2017

”Ohjelma on aiheuttanut liikaa vammoja”,[poliittinen satiiri on joidenkin Ylen hallintoneuvoston jäsenten nuppia kuumentanut].

Vuodesta 1990 Yleisradion kanavilla kuulunut Suomen virallinen ohjelma päätettiin tammikuussa lopettaa. Päätöksen lopettamisesta teki Yleisradio.

Alivaltiosihteeri-ohjelman tekijät Simo Frangén, Pasi Heikura ja Jyrki Liikka olisivat jatkaneet viikoittaisen huumoriohjelmansa tekemistä, mutta siihen ei annettu mahdollisuutta.

Veikkaan terveydellisiä syitä. [diagnoosi huumorintajuttomuus] Meidän sketsit ovat niin hauskoja, että Ylen johto on pudonnut tuolilta ja sellainen on aiheuttanut liikaa vammoja.

Aki Kaurismäen uutuuselokuva Berliinin elokuvajuhlilla näyttää takapakilta ohjaajan uralla

Yle Uutiset 9.2.2017

Suomen arvostelijain liiton elokuvajaoksen puheenjohtaja Matti Rämö epäilee, että Toivon tuolla puolen julkaistiin Berliinin elokuvajuhlien alla, koska Kaurismäki ei uskonut rahkeiden riittävän Cannesiin.

Aki Kaurismäki löi läpi Berliinin elokuvajuhlilla tasan 25 vuotta sitten, kun Boheemielämää (1992) voitti elokuvakriitikkojen Fipresci-palkinnon. Tie avautui Cannesiin, jossa auteur-ohjaaja on sittemmin saavuttanut huomattavaa menestystä.

Pari viikkoa sitten Suomen ensi-iltansa saanut Toivon tuolla puolen tekee loikan menneisyyteen, kun kuuden vuoden tauon jälkeen syntynyt elokuva kilpailee tänään alkavilla Berliinin elokuvajuhlilla. Suomen arvostelijain liiton elokuvajaoksen puheenjohtajan Matti Rämön mukaan paluu Berliiniin on vääjäämättä askel taakse.

Haastattelussa Kaurismäki sanoi, että aiheen ajankohtaisuudesta johtuen elokuva pyrittiin saamaan ulos mahdollisimman nopeasti. Kriittisesti arvioituna ja hänen festivaalihistoriansa tuntien ei kuitenkaan voi välttyä ajatukselta, että onko siellä kalvanut epäilys siitä, voisiko elokuvalla edes päästä Cannesiin, Rämö sanoo.

Ylen suuri draamasatsaus Presidentti oli paha pettymys heti alkuun, ja tästä se johtuu

Helsingin Sanomat 6.2.2017

Suomalainen tv-draama on pudonnut pahasti eurooppalaisesta kelkasta, mutta miksi?

TV1:N uusin draamasatsaus Presidentti alkoi sunnuntai-iltana, mutta jo ensimmäinen jakso oli pettymys.

Taas kerran. Optimistisimmat katsojat ”antoivat vielä aikaa” tai kiittelivät, että nyt sentään puheesta saa selvää. Rima on vedetty tosi alas, jos kotimaisilta sarjoilta ei odoteta enempää.

Suomeen on valittu presidentti, jolla on House of Cardsin Clairea muistuttava vaimo ja seksisuhde pääministerin kanssa. Meille näytetään äijäkööri, joka istuu vihreän verkapöydän äärellä konjakkilasit käsissään, mutta eihän suomalainen politiikka enää aikoihin ole näyttänyt siltä.

MILLE vuosikymmenelle suomalainen tv-draama on unohtunut?

[Voidaan sanoa, olisikin unohtunut, tai ainakin tuotu sieltä laatua tuotantoihin. Aika kauaksi pitää mennä jos etsii tv-draaman huippuja. Yksi on Vapaa pudotus vuodelta 2002, improvisaatioteatteri Stella Polarikselta.

Stella Polaris

Yli seitsemän tuntia äärimmäisyyksiin ajautuvia tilanteita suomalaisesta elämänmenosta. Jos vertailua pitää etsiä lähimpänä on ruotsalaisten draamakomedia tammikuussa 2010 ensi-iltansa saanut Solsidan.]

Särki on sikahyvää

Talouselämä 6.2.2017

Koululaiset ovat aika lahjomattomia

Nyhtökaura saa haastajan: Tämä on uusi ympäristötietoisten kuluttajien herkutteluhitti.

Särki ja lahna tulevat keväällä ruokakauppoihin uusina kuluttajatuotteina.

Kuluttaja voi parantaa Itämeren tilaa eniten syömällä paljon särkeä, lahnaa ja silakkaa. Kalan mukana poistuu merestä merkittävä määrä ravinteita.

Stubbin yli 9000 €/h ei riko ohjeistusta – eduskunnan pääsihteeri: ”Se on äänestäjien asia arvioida”

Demokraatti 6.2.2017

Eduskunnan pääsihteerin Maija-Leena Paavolan mukaan kansanedustajia ei ohjeisteta puhetilaisuuksien palkkioista millään tavalla.

Suomen Kuvalehden mukaan kokoomusedustaja, entinen pääministeri Alexander Stubb pyytää puhetilaisuuksistaan jopa 9300 euron palkkioita. Palkkioiden pyytäminen on Paavolan arvion mukaan harvinaista.

[Vanha sanonta, "Ei se ole hullu joka pyytää, vaan se joka maksaa".]

Tekoälytutkija Timo Honkela sairastui parantumattomasti – nyt hän haluaa kertoa meille tulevaisuudesta, jota ei itse tule näkemään

Helsingin Sanomat 5.2.2017

Oppivien koneiden avulla voitaisiin korjata demokratia ja ehkäistä konflikteja, jopa sotia. Tällaisia asioita professori Timo Honkela pohtii nyt, sillä hänen aikansa on käymässä vähiin.

PANEELIKESKUSTELUN jälkeen luokseni tulee tuntematon mies. Hän sanoo olevansa professori ja tekoälytutkija. Hän haluaisi kertoa, miten tekoäly voitaisiin valjastaa ihmiskunnan palvelukseen.

Haluan puhua, sillä olen kuolettavasti sairas, mies sanoo.

Tieteen päivien keskustelu humanistisen tutkimuksen asemasta Suomessa on juuri päättynyt. Olen ollut paneelissa median edustajana.

Nyt tuijotan hölmistyneenä miehen ojentamaa lehtileikettä. Haastattelun otsikko on ”Enää en lykkää mitään tärkeää tuonnemmaksi”.

”Timo Honkela on työskennellyt kieliteknologian, koneoppimisen ja neuroverkkojen sekä tekoälyn parissa 1980-luvulta alkaen soveltaen niitä monipuolisesti eri sovellusalueilla”, kertoo erään seminaarin puhujia esittelevä sivu.

Tekoälytutkijat ovat painineet esimerkiksi puheentunnistuksen, koneellisen puheen ja konekääntämisen parissa jo vuosikymmeniä. Viime vuosina tapahtuneet läpimurrot perustuvat pitkäjänteiseen tutkimukseen ja big datan eli valtavien tietomassojen hyödyntämiseen. Niiden ansiosta esimerkiksi Googlen käännösohjelmat tuottavat usein jopa virheettömiä käännöksiä erityisesti maailman valtakielillä. Vielä joitain vuosia sitten käännökset saattoivat olla jopa naurettavia.

Käännöskonetta käyttää esimerkiksi kännykkä kädessään Eurooppaan saapuva pakolainen, joka ei osaa sanaakaan maanosan valtakieliä.

Hän uskoo, että viisaiden, meitä auttavien koneiden aika lähestyy.

Honkelan puheet kuulostavat kyynisen maallikon korvissa idealistisilta. Eikö päinvastoin tekoäly uhkaa maailmanrauhaa? Siitähän meitä on varoiteltu. Bill Gates on puhunut Graalin maljan lisäksi siitä, että hallitsematon tekoäly voi olla hyvin vaarallista. Samansuuntaisia ovat väittäneet muun muassa fyysikko Stephen Hawking ja Tesla-yhtiön perustaja Elon Musk.

Käsittämättömän nopean kehityksen takia lähitulevaisuus näyttäytyy maallikolle sumealta. Se on kuin arvaamaton tieteiselokuva, jolle ihminen ei välttämättä osaa käsikirjoittaa onnellista loppua. Pelot liittyvät niin kutsuttuun singulariteettiin. Käsite viittaa teknologiseen muutokseen, jossa tekoäly kehittyisi niin pitkälle, että koneet ottaisivat vallan ihmiseltä kuin Terminaattori-elokuvassa.

Taideväärentäjän tarina

Helsingin Sanomat 4.2.2017

VELI SEPPÄ PALASI Suomeen vuonna 1985. Hän oli 37-vuotias hitsaaja, joka oli lähtenyt Suomesta kuusi vuotta aikaisemmin. Hän oli saanut töitä Norjasta öljynporauslauttojen moduulien hitsaajana. Sitten hän oli siirtynyt Ruotsiin Boråsiin. Hän oli lopettanut hitsarin hommat ja alkanut ostaa ja myydä taidetta.

Uranvaihdos saattaa kuulostaa yllättävältä, mutta Seppä oli taiteellisesti lahjakas. Hän oli taitava piirtämään. Kun hän katsoi taideteosta, hän erotti hyvän työn huonoista.

Mitään kuvataidekoulua hän ei ollut käynyt, mutta hän harrasti maalaamista. Yhtenä kesänä 1970-luvulla hän oli ollut Eero Nelimarkan opissa. Kurssilta oli jäänyt mieleen värioppia ja sivellintekniikkaa. Nelimarkka oli sanonut, ettei nuorten kannattanut ryhtyä taiteilijoiksi.

Tammikuussa 1985 Veli Seppä oli ajamassa autolautalta maihin Naantalissa, kun tulli pysäytti hänet. Opel Berlinan takakontista nostettiin esiin öljyvärimaalaus ja pastellityö. Kummassakin oli Albert Edelfeltin signeeraus. Öljyvärityö esitti norjalaista kalastajaa, ja signeerauksessa oli vuosi 1893.

Kuinka usein tulli löytää ruotsinlaivalta saapuvasta henkilöautosta Edelfeltin maalauksen? Työt takavarikoitiin. Seppä pidätettiin, ja häntä kuulusteltiin. Suomalaiset taideasiantuntijat pitivät töitä väärennöksinä. Boråsin käräjäoikeus päättikin, että teosten signeeraukset oli väärennetty. Sepän kotoa löytyi maalaustarvikkeita, maalauksia ja taiteilijoiden signeerauksia. Häntä ei kuitenkaan tuomittu, koska todisteita ei ollut riittävästi.

Tukholman taidekorkeakoulun materiaaliopin professori sai tehtäväkseen poistaa töistä Edelfeltin signeeraukset. Hän kieltäytyi. Hänen mielestään maalaukset olivat aitoja ennen tuntemattomia Edelfeltin töitä. [:)]

Mediaa painostetaan vaarallisella tavalla vaikenemaan

Karjalainen 4.2.2017

Nyt on korkea aika puolustaa eritoten Yleä. Tähän pakottaa puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) käyminen silmittömästi Ylen kimppuun sen kaksoiskansalaisuusuutisoinnista.

Niinistö on puhunut informaatio-operaatiosta virheellisen tiedon levittämiseksi Ylen kautta, uutisankasta sekä lopulta valeuutisesta. Lopulta Niinistö on paaluttanut pahaenteisesti näin:

”Ylen kirjoittelu on pakko saada muuttumaan, sen on pakko ottaa toinen ääni kellossa. Ei tällä tavalla voi jatkaa.”

Tämä kaikki tapahtuu valtiossa, jonka pääministeri on äskettäin ottanut saman kansallisen yleisradioyhtiön kanssa yhteen ja ilmoittanut, että hänen luottamuksensa siihen on nolla. Eikä tämä pääministeri puutu millään tavalla puolustusministerin Yle-kommentteihin.

Tällainen vaikeneminen ei käy. Se sanotaan selvästi jo Journalistin ohjeiden ensimmäisillä riveillä: ”Journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

Onnea uudelle feministiselle puolueelle

Päivän byrokraatti 1.2.2017

Päivän Byrokraatti onnittelee pusuin ja halauksin uutta Feminististä puoluetta!

Puolue tuo varmasti politiikkaan uutta väriä ja mielenkiintoisia, ehkäpä jopa absurdeja vaalikeskusteluja. Parasta poliittista viihdettä sitten Pekka Tiaisen presidentinvaalikampanjan!

Vaaliväittelyitä tulee olemaan kiva seurata syöden sokeroitua popcornia ja siemaillen pinkkiä kuplajuomaa. Edellyttäen tietenkin, että feministit eivät kynsi toisiaan hengiltä ennen kuin löytävät keskuudestaan ehdokkaan, joka kelpaa koko porukalle.

Hauskinta feministien keskustelussa on se, että jopa täysin pahaa tarkoittamaton, muiden kanssa täysin samaa mieltä oleva feministi saattaa tulla heitetyksi ulos käytettyään jotain termiä hieman väärin. Virheitä ei sallita, eikä ryhmän sääntöjä ole myöskään lupa kyseenalaistaa. Vain fanaatikkojen kanssa 100-prosenttisesti kanssa samaa mieltä olevat mielipiteet sallitaan.